EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2002_181_E_0142_01

Förslag till rådets direktiv om särskilda bestämmelser för bekämpning av afrikansk svinpest och om ändring av direktiv 92/119/EEG beträffande Teschensjuka och afrikansk svinpest (KOM(2002) 51 slutlig) (Text av betydelse för EES)

EGT C 181E, 30.7.2002, p. 142–159 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002PC0051

Förslag till rådets direktiv om särskilda bestämmelser för bekämpning av afrikansk svinpest och om ändring av direktiv 92/119/EEG beträffande Teschensjuka och afrikansk svinpest /* KOM/2002/0051 slutlig */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 181 E , 30/07/2002 s. 0142 - 0159


Förslag till RÅDETS DIREKTIV om särskilda bestämmelser för bekämpning av afrikansk svinpest och om ändring av direktiv 92/119/EEG beträffande Teschensjuka och afrikansk svinpest

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Afrikansk svinpest är en virusinfektion som drabbar tamsvin och vildlevande svin (vildsvin) och som orsakar en allvarlig sjukdom som kan överföras av smittspridande vektorer (fästingar av släktet Ornithodorus).

Det finns inga vacciner för att bekämpa afrikansk svinpest. På grund av den mycket höga dödligheten i samband med sjukdomen och den förödande effekt den kan ha för svinsektorn har Internationella byrån för bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar (OIE) fört upp sjukdomen på sin A-förteckning som omfattar de viktigaste smittsamma sjukdomarna hos djur.

Afrikansk svinpest härstammar från Afrika där viruset är endemiskt på en stor del av kontinenten hos lokala vildsvin (vårtsvin) och hos lokala vektorer (fästingen Ornithodorus moubata).

Sporadiska utbrott av afrikansk svinpest i vissa begränsade områden i gemenskapen skadar både den inhemska och den internationella handeln genom restriktioner för förflyttningar av svin och produkter av svin. Afrikansk svinpest förekommer fortfarande i de inre delarna av den italienska ön Sardinien där afrikansk svinpest-virus cirkulerar i de lokala frigående svinbesättningarna som kommer i kontakt med vildsvin.

Afrikansk svinpest finns också sedan några decennier tillbaka på iberiska halvön. I mitten av 90-talet utrotades emellertid viruset framgångsrikt från populationen av både tamsvin och vildlevande svin i Spanien och Portugal med finansiellt bistånd från gemenskapen. Icke desto mindre rapporterades i november 1999 utbrott av sjukdomen hos tamsvin i Alentejo i Portugal, antagligen på grund av att det afrikanska svinpestviruset överlevt hos den lokala vektorn (fästingen Ornithodorus erraticus, något som däremot inte förekommer på Sardinien, där viruset endast sprids från svin till svin).

Den biologiska cykel som länkar samman afrikansk svinpest-virus, Ornithodorus erraticus och svin är ovanlig och komplex. Dessutom avtar virusinfektionen hos vektorn naturligt med tiden under förutsättning att kontakt mellan svin och infekterade fästingar förhindras. Följaktligen är risken låg för ytterligare utbrott av afrikansk svinpest inom EU orsakade av att virus överlevt i fästingar, och risken förväntas minska ytterligare och slutligen helt försvinna inom de närmaste åren.

Afrikansk svinpest är emellertid den enda sjukdom som är upptagen på OIE:s A-förteckning för vilken inga harmoniserade kontrollåtgärder fastställts på gemenskapsnivå. Det finns därför ett behov av att fastställa gemenskapslagstiftning i detta avseende för att säkra att sjukdomen bekämpas effektivare och om möjligt utrotas från gemenskapens hela territorium. Gemenskapslagstiftningen måste också inriktas på att ge garantier för en snabb bekämpning av sjukdomen i händelse av att sjukdomsagenset förs in till områden inom gemenskapen som är fria från afrikansk svinpest.

Det innebär samtidigt att det ges tillfälle att göra en sedan länge av behovet påkallad ändring av gemenskapslagstiftningen beträffande en annan sjukdom hos svin (Teschensjuka). Genom rådets direktiv 92/119 införs allmänna åtgärder för bekämpning av vissa djursjukdomar och särskilda åtgärder mot vesikulär svinsjuka. Detta direktiv tillämpas för närvarande för Teschensjuka, en sjukdom hos svin av begränsad betydelse som sprider sig långsamt och som har en låg dödlighet, vilket ledde till att den för några år sedan ströks från OIE:s A-förteckning.

Direktiv 92/119 bör därför ändras så att Teschensjuka stryks från den grupp sjukdomar för vilka direktiv 92/119/EEG skall tillämpas eftersom detta direktiv endast bör omfatta de epizootiska sjukdomar som finns upptagna i OIE:s A-förteckning.

Kommissionens bifogade förslag syftar till

1. att ändra rådets direktiv 92/119/EEG så att afrikansk svinpest inbegrips bland de djursjukdomar som omfattas av detta direktiv och att Teschensjuka samtidigt stryks från denna grupp sjukdomar och

2. att anta mer specifika bestämmelser för bekämpning av afrikansk svinpest.

De åtgärder som är nödvändiga för att bekämpa afrikansk svinpest hos tamsvin och vildlevande svin är mycket lika de åtgärder som krävs för att bekämpa andra sjukdomar hos svin på OIE:s A-förteckning, till exempel vesikulär svinsjuka och klassisk svinpest. Det finns flera likheter mellan afrikansk och klassisk svinpest. De åtgärder som fastställs i detta förslag har därför utarbetats med hänsyn till det nya direktiv om bekämpning av klassisk svinpest som nyligen antogs av rådet efter en djupgående debatt.

De åtgärder som införs genom detta förslag återspeglar

a) de allmänna bestämmelserna i direktiv 92/119/EEG,

b) de bestämmelser som fastställs i det nyligen antagna rådsdirektivet 2001/89/EG om bekämpning av svinpest,

c) de skillnader som föreligger mellan afrikansk och klassisk svinpest, särskilt när det gäller

- inkubationstiden, som en del av åtgärderna för sjukdomsbekämpning relaterar till, bland andra förflyttningsförbud för smittade anläggningar eller för anläggningar som misstänks vara smittade,

- risken för att afrikansk svinpest-virus replikeras och överlever hos en fästing-vektor,

- det faktum att det inte finns något vaccin för att bekämpa afrikansk svinpest.

Denna text omfattar också bestämmelser om att en diagnostiseringshandbok, som skall täcka både afrikansk svinpest och klassisk svinpest, tas fram på gemenskapsnivå.

Genom detta förslag utses Centro de Investigación en Sanidad Animal i Valdeolmos (Spanien) till gemenskapens referenslaboratorium för afrikansk svinpest med hänsyn till dess internationellt erkända ledande roll inom forskning och diagnostisering av denna sjukdom.

Förslag till RÅDETS DIREKTIV om särskilda bestämmelser för bekämpning av afrikansk svinpest och om ändring av direktiv 92/119/EEG beträffande Teschensjuka och afrikansk svinpest

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 92/119/EEG av den 17 december 1992 om införande av allmänna gemenskapsåtgärder för bekämpning av vissa djursjukdomar och särskilda åtgärder mot vesikulär svinsjuka [1], särskilt artikel 15 och artikel 24.1 i detta,

[1] EGT L 62, 15.3.1993, s. 69. Direktivet ändrat genom 1994 års anslutningsakt.

med beaktande av kommissionens förslag [2], och

[2] EGT...

av följande skäl:

(1) Syftet med de allmänna åtgärder som fastställs genom direktiv 92/119/EEG är hindra ytterligare spridning av vissa djursjukdomar som har stora inverkningar på ekonomin, särskilt genom att kontrollera förflyttning av djur och produkter som kan sprida infektionen.

(2) Internationella byrån för bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar (OIE) är det tekniska referensorgan för djurhälsa som erkänts av Världshandelsorganisationen. OIE har upprättat en förteckning över epidemiska djursjukdomar som kan ha stora inverkningar på ekonomin, den s.k. A-förteckningen.

(3) Direktiv 92/119/EEG bör vara tillämpligt på alla de epidemiska sjukdomar som är upptagna i OIE:s A-förteckning, med undantag för dem för vilka specifika bestämmelser redan har fastställts på gemenskapsnivå.

(4) Teschensjuka finns inte längre upptagen i A-förteckningen. Denna sjukdom bör därför strykas från förteckningen i bilaga I till direktiv 92/119/EEG.

(5) Afrikansk svinpest, som är upptagen på OIE:s A-förteckning, är en sjukdom som kan ha stor inverkan på ekonomin och som förekommer i vissa begränsade områden inom gemenskapen. Det är därför lämpligt att fastställa gemenskapsåtgärder för bekämpning av den sjukdomen.

(6) Afrikansk svinpest bör införas i förteckningen i bilaga I till direktiv 92/119/EEG och särskilda bestämmelser för bekämpning av sjukdomen bör fastställas i enlighet med artikel 15 i det direktivet.

(7) Åtgärder bör antas för att kontrollera svin och produkter av svin när det gäller transporter från områden som omfattas av restriktioner till följd av utbrott av afrikansk svinpest. Dessa åtgärder bör likna de gemenskapsbestämmelser som fastställts för bekämpning av andra sjukdomar hos svin, exempelvis vesikulär svinsjuka och klassisk svinpest.

(8) Särskilt rådets direktiv 2001/89/EG av den 23 oktober 2001 om gemenskapsåtgärder för att bekämpa klassisk svinpest [3] bör stå som modell för att fastställa särskilda åtgärder för att bekämpa afrikansk svinpest. Ändringar bör emellertid göras på grund av skillnaderna mellan de två sjukdomarna och särskilt bör hänsyn tas till inkubationstiden för afrikansk svinpest och risken för att sjukdomen kan överföras av vektorer.

[3] EGT L 316, 1.12.2001, p. 5.

(9) Det bör införas ett förfarande för nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1 Syfte

Genom detta direktiv införs gemenskapens minimiåtgärder för kontroll av klassisk svinpest.

Teschensjuka undantas från den grupp sjukdomar för vilka de allmänna kontrollåtgärderna enligt direktiv 92/119/EEG skall tillämpas.

Artikel 2 Definitioner

I detta direktiv skall följande definitioner tillämpas:

a) svin: djur av familjen Suidae, inklusive vildlevande svin

b) vildlevande svin: svin som inte hålls eller föds upp vid en anläggning

c) anläggning: en jordbruksfastighet eller annan fastighet inom en medlemsstats territorium där grisar föds upp eller hålls, tillfälligt eller permanent. I definitionen ingår inte slakterier, transportmedel och hägn för vildlevande svin där dessa hålles och kan jagas; sådana hägn måste ha en storlek och struktur som gör att de åtgärder som fastställs i artikel 5.1 inte är tillämpliga,

d) diagnostikhandbok: den diagnostikhandbok som avses i artikel 18.3,

e) svin som misstänks vara smittat av afrikansk svinpest-virus: varje svin eller slaktkropp av svin som uppvisar kliniska symtom eller postmortala organskador eller reaktioner på laboratorieprov som utförts enligt diagnostikhandboken och som tyder på möjlig förekomst av afrikansk svinpest,

f) fall av afrikansk svinpest eller svin med afrikansk svinpest: varje svin eller slaktkropp av svin

- hos vilket kliniska symtom på eller postmortala organskador till följd av afrikansk svinpest har bekräftats officiellt, eller

- hos vilket sjukdomens förekomst har bekräftats officiellt efter en laboratorieundersökning som har utförts i enlighet med diagnostikhandboken,

g) utbrott av afrikansk svinpest: en anläggning där ett eller flera fall av afrikansk svinpest har upptäckts,

h) primärt utbrott: utbrottet i den betydelse som avses i artikel 2 d i rådets direktiv 82/894/EEG [4]

[4] EGT L 378, 31.12.1982, s. 58. Direktivet senast ändrat genom kommissionens beslut 2000/556/EG (EGT L 235, 19.9.2000, s. 27.)

i) smittat område: ett område i en medlemsstat där åtgärder enligt artikel 15 eller 16 för sjukdomsutrotning vidtagits, efter bekräftelse av ett eller flera fall av afrikansk svinpest hos vildlevande svin

j) primärt fall av afrikansk svinpest hos vildlevande svin: varje fall av afrikansk svinpest som upptäcks hos vildlevande svin i ett område där inga åtgärder i enlighet med artikel 15 och 16 vidtagits,

k) kontaktanläggning: en anläggning som kan ha drabbats av afrikansk svinpest till följd av det geografiska läget, förflyttning av personer, svin eller fordon eller på något annat sätt,

l) ägare: person eller personer, även juridiska, som äger svinen eller har till uppgift att hålla dem, antingen det är i vinstsyfte eller ej,

m) behörig myndighet: den behöriga myndighet som avses i artikel 2.6 i rådets direktiv 90/425/EEG [5],

[5] EGT L 224, 18.8.1990. Direktivet senast ändrat genom direktiv 92/118/EEG (EGT L 62, 15.3.1993, s, 49).

n) officiell veterinär: den veterinär som utsetts av medlemsstatens behöriga myndighet,

o) bearbetning: en av de metoder för hantering av högriskmaterial som fastställs i artikel 3 i rådets direktiv 90/667/EEG [6], tillämpad så att risken för spridning av virus av afrikansk svinpest undviks,

[6] EGT L 363, 27.12.1990, s, 51. Direktivet senast ändrat genom Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige.

p) avlivning: avlivning av svin i den betydelse som avses i artikel 2.6 i direktiv 93/119/EEG [7],

[7] EGT L 340, 31.12.1993, s. 21.

q) slakt: slakt av svin i den betydelse som avses i artikel 2.7 i direktiv 93/119/EEG,

r) vektor: en fästing av släktet Ornithodorus erraticus.

Artikel 3 Anmälan om afrikansk svinpest

1. Medlemsstaterna skall föreskriva obligatorisk skyldighet att omedelbart anmäla förekomst eller misstänkt förekomst av afrikansk svinpest till den behöriga myndigheten.

2. Utan att det påverkar tillämpningen av gällande gemenskapslagstiftning om anmälan av utbrott av djursjukdomar, skall de medlemsstater på vars territorium förekomsten av afrikansk svinpest har bekräftats

a) i enlighet med bilaga I anmäla sjukdomen till kommissionen och övriga medlemsstater samt lämna uppgifter om följande:

- De utbrott av afrikansk svinpest som har bekräftats på anläggningarna.

- Bekräftade fall av afrikansk svinpest på slakterier eller i transportmedel.

- De primära fall av afrikansk svinpest som har bekräftats hos vildlevande svin.

- Resultaten av den epidemiologiska studie som har utförts i enlighet med artikel 8.

b) underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om ytterligare fall som bekräftats hos vildlevande svin i ett område som är drabbat av afrikansk svinpest, i enlighet med bestämmelserna i artikel 16.3 a och artikel 16.4.

Artikel 4 Åtgärder vid misstanke om afrikansk svinpest hos svin på en anläggning

1. Om en anläggning har ett eller flera svin som misstänks vara smittade av afrikansk svinpest-virus, skall medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten omedelbart påbörjar officiella undersökningar, i enlighet med förfarandena i diagnostikhandboken, så att förekomsten av sjukdomen kan bekräftas eller dementeras.

När en officiell veterinär besöker anläggningen skall det också företas en kontroll av det register och de identifikationsmärken för svin som avses i artiklarna 4 och 5 i rådets direktiv 92/102/EEG [8].

[8] EGT L 355, 5.12.1992, s. 32. Direktivet ändrat genom Anslutningsakten 1994.

2. Om den behöriga myndigheten anser att förekomsten av afrikansk svinpest på en anläggning inte kan uteslutas, skall anläggningen placeras under officiell övervakning och följande regler skall följas:

a) Alla svin i de olika kategorierna på anläggningen skall räknas och en förteckning sammanställas över antalet svin i varje kategori som redan insjuknat, dött eller som sannolikt kommer att smittas. Förteckningen skall kompletteras efterhand med alla svin som föds eller dör så länge misstanken kvarstår. Uppgifterna i förteckningen skall visas upp på begäran och får kontrolleras vid varje besök.

b) Alla svin i anläggningen skall hållas kvar i de utrymmen där de normalt hålls eller stängas in på något ställe där de kan isoleras.

c) Inga svin får föras till eller från anläggningen. Den behöriga myndigheten får vid behov utsträcka förbudet att lämna anläggningen till att även omfatta andra djurarter och kräva att lämpliga åtgärder vidtas för att utrota gnagare eller insekter.

d) Inga slaktkroppar av svin får lämna anläggningen utan godkännande av den behöriga myndigheten.

e) Inget kött, produkter av svin, sperma, ägg eller embryon från svin, djurfoder, redskap, material eller avfall som kan befaras överföra afrikansk svinpest får lämna anläggningen utan godkännande av den behöriga myndigheten. Kött, produkter av svin, sperma, ägg eller embryon får inte flyttas från anläggningen för handel inom gemenskapen.

f) All persontrafik till eller från anläggningen skall skriftligen godkännas av den behöriga myndigheten.

g) All fordonstrafik till eller från anläggningen skall skriftligen godkännas av den behöriga myndigheten.

h) Lämpliga desinfektionsmedel skall användas vid in- och utgångar till de byggnader där svinen är inhysta och till anläggningen som sådan. Alla personer som kommer till eller lämnar anläggningen skall vidta de hygienåtgärder som krävs för att minska risken för att afrikansk svinpest-virus sprids. Dessutom skall alla transportmedel noggrant desinfekteras innan de lämnar anläggningen.

i) En epidemiologisk undersökning skall utföras i enlighet med artikel 8.

3. Om den epidemiologiska situationen så kräver får den behöriga myndigheten

a) tillämpa åtgärderna i artikel 5.1 på den anläggning som avses i punkt 2. Den behöriga myndigheten får dock, om den bedömer att omständigheterna tillåter det, begränsa tillämpningen av dessa åtgärder till de svin som misstänks vara smittade med afrikansk svinpest-virus samt den del av anläggningen där de hålls, förutsatt att dessa svin har inhysts, hållits och utfodrats helt separat från anläggningens övriga svin. Under alla omständigheter skall ett tillräckligt antal prover tas från svinen när de avlivas så att förekomsten av afrikansk svinpest-virus kan bekräftas eller uteslutas, i enlighet med diagnostikhandboken.

b) upprätta en tillfällig skyddszon runt den anläggning som avses i punkt 2. Några av eller samtliga de bestämmelser som avses i punkterna 1 och 2 skall tillämpas på anläggningarna med svin inom denna zon.

4. Sedan åtgärderna enligt punkt 2 väl antagits får de inte upphävas förrän det har officiellt har uteslutits att afrikansk svinpest förekommer vid anläggningen.

Artikel 5 Åtgärder vid bekräftelse på afrikansk svinpest hos svin på en anläggning

1. Så snart förekomst av afrikansk svinpest på en anläggning är officiellt bekräftad, skall medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten utöver åtgärderna enligt artikel 4.2 meddelar föreskrifter om följande:

a) Alla svin på anläggningen skall avlivas utan dröjsmål under officiell kontroll och på ett sådant sätt att det inte finns någon risk för att afrikansk svinpest-viruset sprids under transporten eller avlivningen.

b) Ett tillräckligt antal prover skall i enlighet med diagnostikhandboken tas från svinen när de avlivas så att det kan fastställas hur afrikansk svinpest-viruset infördes på anläggningen och hur länge det kan ha funnits där innan sjukdomen anmäldes.

c) Slaktkroppar av svin som har dött eller som har avlivats skall bearbetas under officiell kontroll.

d) Kött av svin som har slaktats under perioden mellan den tidpunkt då smittan troligen kom till anläggningen och den tidpunkt då de officiella åtgärderna började tillämpas skall i möjligaste mån spåras och bearbetas under officiell kontroll.

e) Sperma, ägg eller embryon från svin som samlats in på anläggningen mellan den tidpunkt då sjukdomen tros ha kommit till anläggningen och den tidpunkt då de officiella åtgärderna började tillämpas skall spåras och förstöras under officiell kontroll på ett sådant sätt att det inte finns någon risk för att afrikansk svinpest-viruset sprids.

f) Alla ämnen och allt avfall som kan befaras vara smittade, t.ex. foder, skall behandlas på ett sådant sätt att ett eventuellt afrikansk svinpest-virus med säkerhet förintas. Allt engångsmaterial som kan vara smittat, särskilt det som används vid avlivningen, skall förstöras. Dessa åtgärder skall utföras enligt den officielle veterinärens anvisningar.

g) De byggnader där svinen hållits, de fordon som använts för att transportera svinen eller slaktkroppar av svinen samt all utrustning, strö, gödsel eller flytgödsel som kan befaras vara smittat skall, sedan svinen avlägsnats, rengöras och desinfekteras eller behandlas i enlighet med artikel 12.

h) Vid ett primärt utbrott av sjukdomen skall isolatet av afrikansk svinpest-viruset genomgå det laboratorieförfarande som fastställs i diagnostikhandboken så att den genetiska typen kan fastställas.

i) En epidemiologisk undersökning skall utföras i enlighet med artikel 8.

2. Om ett utbrott har konstaterats i ett laboratorium, en djurpark, en safaripark eller ett inhägnat område där svin hålls i vetenskapligt syfte eller i syfte att bevara arten eller en ovanlig ras, får medlemsstaten i fråga besluta om undantag från bestämmelserna i punkterna 1 a och 1 e, under förutsättning att gemenskapens grundläggande intressen inte hotas.

Ett sådant beslut skall omedelbart meddelas kommissionen.

Kommissionen skall i samtliga fall omedelbart se över situationen tillsammans med den berörda medlemsstaten och så snart som möjligt i Ständiga veterinärkommittén. Vid behov skall åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids antas i enlighet med förfarandet i artikel 24.2.

Artikel 6 Åtgärder vid bekräftelse av afrikansk svinpest på anläggningar som består av flera produktionsenheter

1. Om förekomst av afrikansk svinpest bekräftas vid anläggningar som består av två eller flera separata produktionsenheter får den behöriga myndigheten, för att pågående gödning av slaktsvin skall kunna avslutas, besluta om att bevilja undantag från artikel 5.1 a för friska svinproduktionsenheter inom en smittad anläggning under förutsättning att den officielle veterinären bekräftar att strukturen och storleken på dessa produktionsenheter och avstånden mellan dem, samt den verksamhet som bedrivs där är sådan, att produktionsenheterna har helt åtskilda anordningar för inhysning, hållande och utfodring, så att viruset inte kan spridas från en produktionsenhet till en annan.

2. Om undantaget i punkt 1 utnyttjas, skall medlemsstaterna utarbeta närmare bestämmelser för hur detta skall tillämpas med hänsyn till de garantier som kan lämnas för djurens hälsa.

3. De medlemsstater som utnyttjar detta undantag skall omedelbart underrätta kommissionen om detta. Kommissionen skall i samtliga fall omedelbart se över situationen tillsammans med den berörda medlemsstaten och så snart som möjligt i Ständiga veterinärkommittén. Vid behov skall åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids antas i enlighet med förfarandet i artikel 24.2.

Artikel 7 Åtgärder på kontaktanläggningar

1. En anläggning skall anses som en kontaktanläggning om den officielle veterinären upptäcker, eller på grundval av den epidemiologiska undersökning som utförts i enlighet med artikel 8 anser, att afrikansk svinpest kan ha införts, antingen från andra anläggningar till den anläggning som avses i artikel 4 eller 5, eller från den senare till andra anläggningar.

Artikel 4 skall tillämpas på sådana anläggningar till dess förekomsten av afrikansk svinpest officiellt har uteslutits.

2. Den behöriga myndigheten skall tillämpa de åtgärder som anges i artikel 5.1 på de kontaktanläggningar som avses i punkt 1, om det behövs med hänsyn till den epidemiologiska situationen.

I enlighet med diagnostikhandboken skall ett tillräckligt antal prover skall tas från svinen när de avlivas så att förekomsten av afrikansk svinpest-virus på dessa anläggningar kan bekräftas eller uteslutas.

Artikel 8 Epidemiologisk undersökning

Medlemsstaterna skall se till att den epidemiologiska undersökningen av misstänkta fall eller utbrott av afrikansk svinpest utförs på grundval av enkäter som utarbetas inom ramen för de beredskapsplaner som avses i artikel 21.

En sådan undersökning skall minst behandla följande:

a) Den tid under vilken afrikansk svinpest-virus kan ha funnits på anläggningen innan sjukdomen anmäldes eller misstanke uppstod.

b) Den möjliga källan till afrikansk svinpest på anläggningen och identifiering av andra anläggningar där svin kan ha infekterats eller smittats från samma källa.

c) Förflyttningar av personer, fordon, svin, slaktkroppar, sperma, kött eller materiel som kan antas ha fört viruset till eller från anläggningarna i fråga.

Om resultaten av denna undersökning visar att afrikansk svinpest kan ha spridits från eller till anläggningar i andra medlemsstater skall kommissionen och medlemsstaterna i fråga omedelbart underrättas.

Artikel 9 Upprättande av skydds- och övervakningszoner

1. Så snart diagnosen afrikansk svinpest hos svinen på en anläggning har bekräftats officiellt, skall den behöriga myndigheten fastställa ett skyddsområde med minst tre kilometers radie kring den plats där sjukdomen har brutit ut, och detta område skall i sin tur ingå i ett övervakningsområde med minst tio kilometers radie.

De åtgärder som avses i artiklarna 10 och 11 skall tillämpas i respektive zoner.

2. När områdena fastställs skall den behöriga myndigheten ta hänsyn till

a) resultaten av den epidemiologiska studie som har utförts i enlighet med artikel 8,

b) de geografiska förhållandena, särskilt naturliga eller skapade gränser,

c) anläggningarnas läge och närhet till varandra,

d) mönster för förflyttningar och handel med svin och tillgången till slakterier och resurser för bearbetning av slaktkroppar,

e) tillgänglig utrustning och personal för kontroll av svinens eventuella förflyttning inom zonerna, särskilt om de svin som skall avlivas måste flyttas från sin ursprungsanläggning.

3. Om ett område innefattar delar av flera medlemsstater skall de behöriga myndigheterna i de berörda medlemsstaterna fastställa ett sådant område i samarbete.

4. Den behöriga myndigheten skall vidta alla åtgärder som behövs, däribland också att använda tydliga skyltar och varningsmeddelanden och utnyttja mediaresurser såsom press och television, för att säkerställa att alla personer i skydds- och övervakningszonerna är fullt medvetna om de restriktioner som gäller i enlighet med artiklarna 10 och 11, samt vidta alla åtgärder som de anser lämpliga för att säkerställa att dessa åtgärder vidtas.

Artikel 10 Åtgärder i skyddszonen

1. Medlemsstaterna skall se till att följande åtgärder vidtas i skyddszonen:

a) En inventering av alla anläggningar skall göras så snart som möjligt; senast sju dagar efter det att skyddszonen upprättats skall dessa anläggningar besökas av en officiell veterinär som skall utföra en klinisk undersökning av svinen samt kontrollera det register och de identifikationsmärken för svinen som avses i artiklarna 4 och 5 i direktiv 92/102/EEG.

b) Förflyttning och transport av svin på allmänna och enskilda vägar med undantag för anläggningarnas servicevägar när detta är nödvändigt, skall vara förbjuden, om inte den behöriga myndigheten har lämnat sitt tillstånd i samband med tillståndet till de förflyttningar som avses i punkt f. Detta förbud behöver inte tillämpas på genomgående transporter av svin på landsväg eller järnväg utan lossning eller uppehåll. Dessutom kan enligt förfarandet i artikel 24.2 undantag beviljas för slaktsvin som kommer från platser utanför skyddszonen och som förs till ett slakteri inom skyddszonen för omedelbar slakt.

c) Lastbilar och andra fordon och utrustningar, som används för att transportera svin eller annan boskap eller material som kan vara smittförande (t.ex. slaktkroppar, foder, gödsel, flytgödsel etc.) skall rengöras, desinfekteras och behandlas så snart som möjligt efter nedsmittningen, i enlighet med bestämmelserna och förfarandena i artikel 12. Ingen lastbil eller annat fordon som har använts i samband med transporten av svin får lämna zonen utan att ha rengjorts och desinfekterats samt därefter ha inspekterats och godkänts av den behöriga myndigheten.

d) Inga andra husdjur får föras till eller från någon anläggning utan att den behöriga myndigheten har lämnat sitt tillstånd.

e) Uppgift om alla döda eller sjuka svin i en anläggning skall omedelbart lämnas till den behöriga myndigheten som skall utföra lämpliga undersökningar i enlighet med förfarandena i diagnostikhandboken.

f) Svinen får inte flyttas från den anläggning där de skall hållas under minst 40 dagar efter det att en preliminär rengöring och desinfektion av de smittade anläggningarna slutförts. Under förutsättning att villkoren i punkt 3 är uppfyllda får den behöriga myndigheten efter 40 dagar tillåta att svin flyttas från anläggningen i fråga för att transporteras direkt till

- ett slakteri som utsetts av den behöriga myndigheten, helst inom skydds- eller övervakningszonen, för att omedelbart slaktas,

- en bearbetningsanläggning eller en lämplig plats där svinen omedelbart avlivas och deras slaktkroppar bearbetas under officiell kontroll,

- i undantagsfall, till andra lokaliteter inom skyddszonen. Medlemsstater som utnyttjar denna bestämmelse skall genast informera kommissionen om detta i Ständiga veterinärkommittén.

g) Sperma, ägg eller embryon från svin får inte lämna anläggningar inom skyddszonen.

h) Alla personer som kommer till eller lämnar anläggningar med svin skall vidta de hygienåtgärder som krävs för att minska risken för att afrikansk svinpest-virus sprids.

2. Om förbuden enligt punkt 1 upprätthålls i över 40 dagar på grund av att ytterligare fall av sjukdomen inträffar och det som en följd av detta uppstår djurhälsoproblem eller andra problem med svinhållningen, får den behöriga myndigheten, under förutsättning att villkoren i punkt 3 är uppfyllda och efter en motiverad ansökan från ägaren, tillåta att svin flyttas från en anläggning inom skyddszonen för att transporteras direkt till

a) ett slakteri som utsetts av den behöriga myndigheten, helst inom skydds- eller övervakningszonen, för att omedelbart slaktas,

b) en bearbetningsanläggning eller en lämplig plats där svinen omedelbart avlivas och deras slaktkroppar bearbetas under officiell kontroll,

c) i undantagsfall, till andra lokaliteter inom skyddszonen. Medlemsstater som utnyttjar denna bestämmelse skall genast informera kommissionen om detta i Ständiga veterinärkommittén.

3. När hänvisning görs till denna punkt får den behöriga myndigheten tillåta att svin flyttas från anläggningen i fråga på följande villkor:

a) En officiell veterinär har utfört en klinisk undersökning av svinen på anläggningen, särskilt av dem som skall förflyttas, och också kontrollerat kroppstemperaturen i enlighet med förfarandet i diagnostikhandboken, och kontrollerat det register och de identifikationsmärken för svin som avses i artiklarna 4 och 5 i direktiv 92/102/EEG.

b) Kontrollerna och undersökningarna inte har påvisat afrikansk svinpest, och direktiv 92/102/EEG har följts.

c) Svinen transporteras i fordon som har plomberats av den behöriga myndigheten.

d) Det fordon och den utrustning som har använts i samband med transporten av svinen rengörs och desinfekteras omedelbart efter transporten i enlighet med artikel 12.

e) Om svinen skall slaktas eller avlivas skall det i enlighet med diagnostikhandboken tas ett tillräckligt antal prover från svinen så att förekomsten av afrikansk svinpest-virus på dessa anläggningar kan bekräftas eller uteslutas.

f) Om svinen skall transporteras till ett slakteri

- skall den behöriga myndighet som ansvarar för slakteriet ha blivit underrättad om att svinen skall sändas dit och den skall underrätta den avsändande behöriga myndigheten när svinen har anlänt.

- Vid ankomsten till slakteriet skall dessa svin hållas och slaktas avskilt från andra svin.

- Vid besiktning före och efter slakt vid det slakteri som utsetts skall den behöriga myndigheten ge akt på alla tecken som kan tyda på förekomsten av afrikansk svinpest-virus.

- Färskt kött från dessa svin skall bearbetas eller märkas med den särskilda stämpel som avses i artikel 5a i rådets direktiv 72/461/EEG [9] och därefter behandlas i enlighet med artikel 4.1 a i i rådets direktiv 80/215/EEG [10]. Detta skall ske vid en inrättning som utsetts av den behöriga myndigheten. Köttet måste sändas till denna inrättning på villkor att sändningen plomberas före avsändningen och förblir plomberad under hela transporten.

[9] EGT L 302, 31.12.1972, s. 24. Direktivet senast ändrat genom Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige.

[10] EGT L 47, 21.12.1980, s. 4. Direktivet senast ändrat genom Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige.

4. Åtgärderna inom skyddszonen skall fortsätta att tillämpas åtminstone tills följande villkor har uppfyllts:

a) De smittade anläggningarna har rengjorts och desinfekterats.

b) Svin på alla anläggningar har genomgått kliniska undersökningar och laboratorieundersökningar som utförts i enlighet med diagnostikhandboken för påvisande av eventuell förekomst av afrikansk svinpest-virus.

Undersökningarna enligt punkt b får äga rum tidigast 45 dagar efter det att den preliminära rengöringen och desinfektionen i de smittade anläggningarna har slutförts.

Artikel 11 Åtgärder i övervakningszonen

1. Medlemsstaterna skall se till att följande åtgärder vidtas i övervakningszonen:

a) En inventering skall göras av alla anläggningar med svin.

b) Förflyttning och transport av svin på allmänna och enskilda vägar med undantag för anläggningarnas servicevägar när detta är nödvändigt, skall vara förbjuden, om inte den behöriga myndigheten har lämnat sitt tillstånd. Detta förbud behöver inte tillämpas på genomgående transporter av svin på landsväg eller järnväg utan lossning eller uppehåll, eller på slaktsvin som kommer från platser utanför övervakningszonen och som förs till ett slakteri inom övervakningszonen för omedelbar slakt.

c) Lastbilar och andra fordon och utrustningar, som används för att transportera svin eller annan boskap eller material som kan vara smittförande (t.ex. slaktkroppar, foder, gödsel, flytgödsel etc.) skall rengöras, desinfekteras och behandlas så snart som möjligt efter nedsmittningen, i enlighet med bestämmelserna och förfarandena i artikel 12. Ingen lastbil eller annat fordon som har använts för transport av svin får lämna zonen utan att ha rengjorts och desinfekterats.

d) Under de första sju dagarna efter det att övervakningszonen har upprättats får inga andra husdjur föras till eller från någon anläggning utan att den behöriga myndigheten har lämnat sitt tillstånd.

e) Uppgift om alla döda eller sjuka svin i en anläggning skall omedelbart lämnas till den behöriga myndigheten som skall utföra lämpliga undersökningar i enlighet med förfarandena i diagnostikhandboken.

f) Svinen får inte flyttas från den anläggning där de skall hållas under minst 30 dagar efter det att en preliminär rengöring och desinfektion av de smittade anläggningarna slutförts. Under förutsättning att villkoren i artikel 10.3 är uppfyllda får den behöriga myndigheten efter 30 dagar tillåta att svin flyttas från anläggningen i fråga för att transporteras direkt till

- ett slakteri som utsetts av den behöriga myndigheten, helst inom skydds- eller övervakningszonen, för att omedelbart slaktas,

- en bearbetningsanläggning eller en lämplig plats där svinen omedelbart avlivas och deras slaktkroppar bearbetas under officiell kontroll,

- i undantagsfall, till andra lokaliteter inom skydds- eller övervakningszonen. Medlemsstater som utnyttjar denna bestämmelse skall genast informera kommissionen om detta i Ständiga veterinärkommittén.

Om svinen skall transporteras till ett slakteri får dock, efter en motiverad begäran av en medlemsstat och i enlighet med förfarandet i artikel 24.2, undantag från artikel 10.3 e och 10.3 f fjärde strecksatsen beviljas, särskilt för märkning av kött från dessa svin och användning av detta kött efter märkning samt för de behandlade produkternas destination.

g) Sperma, ägg eller embryon från svin får inte lämna anläggningar inom övervakningszonen.

h) Alla personer som kommer till eller lämnar anläggningen skall vidta de hygienåtgärder som krävs för att minska risken för att afrikansk svinpest-virus sprids.

2. Om förbuden enligt punkt 1 upprätthålls i över 40 dagar på grund av att ytterligare fall av sjukdomen inträffar och om det som en följd av detta uppstår djurhälsoproblem eller andra problem med svinhållningen, får den behöriga myndigheten, under förutsättning att villkoren i artikel 10.3 är uppfyllda och efter en motiverad ansökan från ägaren, tillåta att svin flyttas från en anläggning inom övervakningszonen för att transporteras direkt till

a) ett slakteri som utsetts av den behöriga myndigheten, helst inom skydds- eller övervakningszonen, för att omedelbart slaktas,

b) en bearbetningsanläggning eller en lämplig plats där svinen omedelbart avlivas och deras slaktkroppar bearbetas under officiell kontroll,

c) i undantagsfall, till andra lokaliteter inom skydds- eller övervakningszonen. Medlemsstater som utnyttjar denna bestämmelse skall genast informera kommissionen om detta i Ständiga veterinärkommittén.

3. Åtgärderna inom övervakningszonen skall fortsätta att tillämpas åtminstone tills följande villkor har uppfyllts:

a) De smittade anläggningarna har rengjorts och desinfekterats.

b) Svin på alla anläggningar har genomgått kliniska undersökningar och, vid behov, laboratorieundersökningar i enlighet med diagnostikhandboken för påvisande av eventuell förekomst av afrikansk svinpest-virus.

Undersökningarna enligt punkt b får äga rum tidigast 40 dagar efter det att den preliminära rengöringen och desinfektionen i de smittade anläggningarna har slutförts.

Artikel 12 Rengöring och desinfektion

Medlemsstaterna skall se till att

a) de desinfektionsmedel som används och koncentrat av dessa är officiellt godkända av den behöriga myndigheten,

b) rengöring och desinfektion utförs under officiell kontroll och i enlighet med

- den officielle veterinärens anvisningar och

- de principer och förfaranden för rengöring, desinfektion och behandling som anges i bilaga II.

Artikel 13 Återinsättning av svin på anläggningar efter sjukdomsutbrott

1. Inga svin får återinsättas på de anläggningar som avses i artikel 5 förrän tidigast 40 dagar efter det att rengöringen och desinfektionen enligt artikel 12 har slutförts.

2. Det skall vid återinsättning av svin tas hänsyn till den verksamhet som bedrivs i anläggningen i fråga och den skall ske enligt ett av de förfaranden som föreskrivs i punkt 3 och 4.

3. När det gäller anläggningar där förekomsten av sjukdom inte sätts i samband med vektorer skall följande förfarande tillämpas:

a) När det gäller svinbesättningar som hålls utomhus skall återinsättningen av svin börja med att kontrollsvin sätts in som har kontrollerats och befunnits fria från antikroppar mot afrikansk svinpest-virus eller som kommer från anläggningar som inte omfattas av restriktioner i samband med afrikansk svinpest. Kontrollsvinen skall enligt den behöriga myndighetens krav placeras ut i hela den smittade anläggningen och förekomsten av antikroppar skall kontrolleras genom stickprov 45 dagar senare, i enlighet med diagnostikhandboken. Inget svin får lämna anläggningen innan negativa resultat av den serologiska undersökningen finns tillgängliga. Om inget av svinen har utvecklat antikroppar mot afrikansk svinpest-virus får full återinsättning ske.

b) När det gäller alla andra former av uppfödning skall återinsättning av svin ske antingen i enlighet med föreskrifterna i punkt a eller genom fullständig återinsättning under förutsättning att

- alla svin anländer inom en period av tjugo dagar och kommer från anläggningar som inte omfattas av några restriktioner i samband med afrikansk svinpest,

- den nyinsatta besättningen skall undersökas serologiskt i enlighet med diagnostikhandboken. Stickprovskontroll för undersökningen skall utföras tidigast 45 dagar efter de sista svinens ankomst,

- inget svin får lämna anläggningen innan det finns tillgängliga negativa resultat av den serologiska undersökningen.

4. Anläggningar där förekomsten av sjukdom sätts i samband med vektorer: Återinsättning skall inte ske förrän tidigast efter 6 år, såvida inte särskilda åtgärder för att utrota vektorn från de lokaler och från de platser där svin kommer att hållas eller där svin kan komma i kontakt med vektorn har genomförts med lyckat resultat under officiell kontroll. Därefter skall åtgärderna i punkt 3 a tillämpas.

Utöver dessa åtgärder gäller emellertid att inget svin får lämna anläggningen i fråga efter full återinsättning förrän ytterligare serologiska undersökningar för afrikansk svinpest i enlighet med diagnostikhandboken som genomförts på stickprov som samlats in från svin på anläggningen tidigast 60 dagar efter full återinsättning, uppvisat negativt resultat.

5. Där förekomsten av sjukdomen inte har kunnat sättas i samband med vektorer får den behöriga myndigheten, om mer än 6 månader har förflutit sedan rengöringen och desinfektionen av anläggningen slutförts, bevilja undantag från bestämmelserna i punkt 3 med hänsyn till den epidemiologiska situationen.

Artikel 14 Åtgärder vid misstanke om eller bekräftelse på afrikansk svinpest hos svin på ett slakteri eller i ett transportmedel

1. Vid misstanke om förekomst av afrikansk svinpest på ett slakteri eller ett transportmedel skall medlemsstaterna se till att den behöriga myndigheten omedelbart inleder officiella undersökningar i enlighet med förfarandena i diagnostikhandboken, så att förekomsten av sjukdomen kan bekräftas eller uteslutas.

2. Om ett fall av afrikansk svinpest upptäcks vid ett slakteri eller i ett transportmedel skall den behöriga myndigheten se till att

a) alla mottagliga djur på slakteriet eller i transportmedlet avlivas utan dröjsmål,

b) slaktkroppar, slaktbiprodukter och animaliskt avfall av djur som kan vara smittade eller smittförande bearbetas under officiell kontroll,

c) rengöring och desinfektion av byggnader och utrustning inklusive fordon sker under den officielle veterinärens överinseende och i enlighet med artikel 12,

d) en epidemiologisk undersökning utförs i tillämpliga delar enligt artikel 8,

e) isolatet av afrikansk svinpest-viruset genomgår det laboratorieförfarande som anges i diagnostikhandboken så att den genetiska virustypen kan bestämmas,

f) åtgärderna i artikel 7 tillämpas på den anläggning som de smittade svinen eller slaktkropparna kommer från samt på övriga kontaktanläggningar. Om inget annat framkommer genom den epidemiologiska undersökningen skall åtgärderna i artikel 5.1 tillämpas på de smittade svinens eller slaktkropparnas ursprungsanläggning.

g) inga djur tas emot för slakt eller transport förrän tidigast 24 timmar efter det att rengöringen och desinfektionen enligt artikel 12 har utförts.

Artikel 15 Åtgärder vid misstanke om eller bekräftelse på afrikansk svinpest hos vildlevande svin

1. Omedelbart efter det att den behöriga myndigheten i en medlemsstat fått uppgift om att vildlevande svin misstänks vara smittade, skall medlemsstaten vidta lämpliga åtgärder för att bekräfta eller utesluta sjukdomens förekomst genom att upplysa ägare till svin samt jägare om detta och genom att undersöka, även genom laboratorieundersökningar, alla vildlevande svin som skjutits eller hittats döda.

2. Så snart ett primärt fall av afrikansk svinpest har bekräftats hos vildlevande svin skall medlemsstatens behöriga myndighet omedelbart vidta följande åtgärder för att minska spridningen:

a) En expertgrupp skall upprättas bestående av veterinärer, jägare, viltforskare och epidemiologer. Expertgruppen skall bistå den behöriga myndigheten i följande uppgifter:

- Den epidemiologiska situationen skall studeras och det smittade området avgränsas enligt artikel 16.3 b.

- Lämpliga åtgärder skall vidtas för det smittade området utöver de åtgärder som avses i punkterna b och c; dessa åtgärder får omfatta tillfälligt förbud mot att jaga och utfodra vildlevande svin.

- En utrotningsplan skall utarbetas och överlämnas till kommissionen i enlighet med artikel 16.

- Utvärderingar skall genomföras för att kontrollera om de åtgärder som vidtagits för att utrota afrikansk svinpest från det smittade området är effektiva.

b) Anläggningar med svin i det avgränsade smittade området skall ställas under officiell kontroll och följande bestämmelser skall följas:

- En officiell inventering skall genomföras omfattande alla kategorier av svin i samtliga anläggningar och ägaren skall vara skyldig att hålla inventeringen aktuell. Uppgifterna från inventeringen skall redovisas på begäran och får kontrolleras vid varje inspektion. I anläggningar med svin som hålls utomhus får den första inventeringen dock grundas på en uppskattning.

- Alla svin i anläggningen skall hållas kvar i sina stallar eller på någon annan plats där de kan hållas avskilda från vildlevande svin. De vildlevande svinen får inte ha tillgång till något material som senare kan komma i kontakt med svinen i anläggningen.

- Inga svin får föras till eller från anläggningen annat än då den behöriga myndigheten ger sitt tillstånd med hänsyn till den epidemiologiska situationen.

- Lämpliga desinfektionsmedel skall användas vid in- och utgångar till de byggnader där svinen är inhysta och till anläggningen som sådan.

- Lämpliga hygieniska rutiner skall följas av alla personer som kommer i kontakt med vildlevande svin, för att minska risken för att afrikansk svinpest-virus sprids.

- Förekomst av afrikansk svinpest skall undersökas hos alla de svin i en anläggning som har dött eller insjuknat med symtom på afrikansk svinpest.

- Inte någon del av ett vildlevande svin, som skjutits eller hittats dött, får föras in i en anläggning med svin, och inte heller något material eller någon utrustning som skulle kunna ha smittats med afrikansk svinpest-virus.

- Varken svin eller sperma, embryon eller ägg från svin får flyttas från det smittade området för handel inom gemenskapen.

c) Alla vildlevande svin som skjutits eller hittas döda i det avgränsade smittade området skall besiktigas av en officiell veterinär och förekomsten av afrikansk svinpest skall undersökas i enlighet med diagnostikhandboken. Slaktkroppar av alla djur som befunnits positiva skall bearbetas under officiell kontroll. Om provtagningen ger ett negativt resultat i fråga om afrikansk svinpest skall medlemsstaterna tillämpa de åtgärder som avses i artikel 11.2 i rådets direktiv 92/45/EEG [11]. Delar som inte är avsedda att användas som livsmedel skall bearbetas under officiell kontroll.

[11] EGT L 268, 14.9.1992, s. 35. Direktivet senast ändrat genom direktiv 97/79/EG (EGT L 24, 30.1.1998. s. 31).

d) Isolatet av afrikansk svinpest-virus skall genomgå det laboratorieförfarande som anges i diagnostikhandboken så att den genetiska virustypen kan fastställas.

3. Om ett fall av afrikansk svinpest har inträffat hos vildlevande svin i ett område som ligger nära gränsen till en annan medlemsstat, skall de berörda medlemsstaterna samarbeta vid upprättandet av dessa sjukdomsbekämpande åtgärder.

Artikel 16 Planer för utrotning av afrikansk svinpest i en population av vildlevande svin

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 15, skall medlemsstaterna inom 90 dagar efter det att ett primärt fall av afrikansk svinpest hos vildlevande svin har bekräftats till kommissionen överlämna en skriftlig plan avseende de åtgärder som vidtagits för att utrota sjukdomen inom ett avgränsat smittat område och avseende de åtgärder som genomförts i anläggningarna inom detta område.

Kommissionen skall granska planen för att avgöra om den gör det möjligt att nå det önskade målet. Planen, vid behov med ändringar, skall godkännas i enlighet med förfarandet i artikel 24.2.

Planen får senare ändras eller kompletteras med hänsyn till hur läget utvecklas.

Om dessa ändringar avser en ny avgränsning av det smittade området skall medlemsstaterna se till att kommissionen och de övriga medlemsstaterna underrättas om dessa ändringar utan dröjsmål.

Om ändringarna gäller andra bestämmelser i planen, skall medlemsstaterna lämna in den ändrade planen till kommissionen för granskning och eventuellt godkännande i enlighet med förfarandet i artikel 24.2.

2. Efter det att åtgärderna i planen enligt punkt 1 har godkänts skall dessa åtgärder ersätta de inledande åtgärderna enligt artikel 15 vid ett datum som skall bestämmas vid godkännandet.

3. Planen enligt punkt 1 skall innehålla uppgifter om följande:

a) Resultaten av de epidemiologiska undersökningar och kontroller som utförts i enlighet med artikel 15 samt sjukdomens geografiska utbredning.

b) Avgränsningen av det smittade området inom den berörda medlemsstaten. Vid avgränsningen av det smittade området skall den behöriga myndigheten ta hänsyn till

- resultaten av de epidemiologiska undersökningarna och sjukdomens geografiska utbredning,

- populationen av vildlevande svin i området,

- förekomsten av större naturliga eller skapade hinder för de vildlevande svinens rörlighet.

c) Upprättande av ett nära samarbete mellan biologer, jägare, jägarorganisationer, viltvårdsorganisationer och veterinärorganisationer (djurhälsa och folkhälsa).

d) Genomförande av en informationskampanj som skall öka jägarnas medvetenhet om de åtgärder som de skall vidta inom ramen för utrotningsplanen.

e) Särskilda insatser som gjorts för att bestämma smittans omfattning i populationen av vildlevande svin genom undersökning av vildlevande svin som skjutits av jägare eller hittats döda samt genom laboratorieundersökningar, inbegripet epidemiologiska undersökningar stratifierade efter ålder.

f) De krav som jägarna skall uppfylla för att hindra att sjukdomen sprids.

g) Metoden för avlägsnande av vildlevande svin som hittats döda eller skjutits, som skall grunda sig på följande:

- Bearbetning under officiell kontroll, eller

- en inspektion av en officiell veterinär och laboratorietester i enlighet med diagnostikhandboken. Slaktkroppar av alla djur som befunnits positiva skall bearbetas under officiell kontroll. Om provtagningen ger ett negativt resultat i fråga om afrikansk svinpest skall medlemsstaterna tillämpa de åtgärder som avses i artikel 11.2 i direktiv 92/45/EEG. Delar som inte är avsedda att användas som livsmedel skall bearbetas under officiell kontroll.

h) Den epidemiologiska undersökning som skall utföras på varje vildlevande svin, som skjutits eller hittats dött. Vid denna undersökning skall det i ett formulär lämnas uppgifter om följande:

- Det geografiska område där djuret hittats dött eller skjutits.

- Det datum då djuret hittats dött eller skjutits.

- Den person som hittat eller skjutit djuret.

- Svinets ålder och kön.

- Om det skjutits: symtom innan det sköts.

- Om det hittats dött: slaktkroppens tillstånd.

- Resultat av laboratorieundersökningar.

i) Övervakningsprogram och förebyggande åtgärder som gäller för de anläggningar som är belägna inom det avgränsade smittade området och, om nödvändigt, i närliggande områden, inklusive transport och förflyttning av djur inom, från och till området; Dessa åtgärder skall minst omfatta förbud mot att flytta svin, deras sperma, embryon eller ägg från det smittade området, för handel inom gemenskapen.

j) Andra kriterier som skall gälla för upphävande av de åtgärder som vidtagits.

k) Den myndighet som ansvarar för övervakning och samordning av de avdelningar som har ansvaret för att genomföra planen.

l) Det informationssystem som upprättats så att den expertgrupp som utsetts i enlighet med artikel 15.2 a regelbundet kan granska resultaten av utrotningsplanen.

m) De sjukdomsövervakande åtgärder som skall införas efter utgången av en period på minst 12 månader efter det senaste bekräftade fallet av afrikansk svinpest hos vildlevande svin i det avgränsade smittade området; dessa övervakningsåtgärder skall gälla under minst 12 månader och skall minst innefatta de åtgärder som redan införts i enlighet med punkterna e, g och h.

4. En rapport om den epidemiologiska situationen i det avgränsade området och resultaten av utrotningsplanen skall översändas till kommissionen och de övriga medlemsstaterna en gång i halvåret.

Närmare bestämmelser om de upplysningar som medlemsstaterna skall lämna i denna fråga får antas i enlighet med förfarandet i artikel 23.2.

Artkel 17 Åtgärder för att förhindra att afrikansk svinpest sprids genom vektorer

1. Om förekomst av vektorer på en anläggning där afrikansk svinpest bekräftats är möjlig eller om det finns misstanke om detta skall den behöriga myndigheten se till att

a) den smittade anläggningen och dess omgivningar undersöks med avseende på förekomst av vektorer, genom fysisk kontroll och vid behov med hjälp av fällor,

b) om förekomst av vektorer bekräftats,

- lämpliga laboratorietester genomförs så att förekomsten av afrikansk svinpest-virus hos vektorerna kan bekräftas eller uteslutas,

- ytterligare lämpliga övervaknings- och kontrollåtgärder vidtas i området omkring anläggningen,

c) om förekomst av vektorer bekräftas men kontrollen av dessa inte är praktiskt genomförbar, svin inte hålls på anläggningen förrän tidigast efter 6 år.

2. Den berörda medlemsstaten skall informera kommissionen och övriga medlemsstater om genomförandet av bestämmelserna i punkt 1 inom ramen för Ständiga veterinärkommittén.

3. Ytterligare åtgärder för övervakning och kontroll av vektorer och för förebyggande av afrikansk svinpest kan vidtas i enlighet med förfarandet i artikel 24.2.

Artikel 18 Diagnostiska förfaranden och biosäkerhetskrav

1. Medlemsstaterna skall se till att

a) diagnostiska förfaranden, provtagning och laboratorietester för att fastställa förekomsten av afrikansk svinpest utförs i enlighet med diagnostikhandboken,

b) ett nationellt laboratorium i varje medlemsstat ansvarar för samordning av standarder och metoder för diagnos i enlighet med bestämmelserna i bilaga III.

2. De nationella laboratorierna skall samarbeta med gemenskapens referenslaboratorium enligt bilaga IV. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i rådets beslut 90/424/EEG [12], särskilt artikel 28 i detta, skall laboratoriets befogenheter och skyldigheter vara de som anges i samma bilaga.

[12] EGT L 224, 18.8.1990, s. 19. Beslutet senasts ändrat genom beslut 2001/572/EG (EGT L 203, 28.7.2001, s. 16).

3. För att förfarandena för diagnos av afrikansk svinpest skall vara enhetliga och för att en lämplig differentialdiagnos med klassisk svinpest skall kunna ställas skall den handbok för diagnostisering av klassisk svinpest som antagits i enlighet med artikel 17.3 i direktiv 2001/89/EG ändras inom sex månader från den dag då detta direktiv träder i kraft och i enlighet med förfarandet i artikel 23.2, så att den innehåller minst följande:

a) Lägsta kvalitetsnormer för de laboratorier som diagnostiserar afrikansk svinpest och för transport av proven.

b) Kriterier och förfaranden som skall följas när kliniska undersökningar eller besiktningar efter slakt genomförs för att bekräfta eller utesluta förekomsten av afrikansk svinpest.

c) Kriterier och förfaranden som skall följas vid insamling av prov från levande svin eller slaktkroppar av svin för att bekräfta eller utesluta afrikansk svinpest genom laboratorieundersökningar, som innefattar provtagningsmetoder för serologiska eller virologiska screeningtester genomförda inom ramen för de åtgärder som anges i detta direktiv.

d) Laboratorietester som skall användas för diagnostisering av afrikansk svinpest och som innefattar kriterier för utvärdering av resultaten av laboratorietesterna.

e) Laboratorietekniker för den genetiska typningen av isolat av afrikansk svinpest-virus.

4. För att lämpliga villkor för biosäkerhet skall vara garanterade för att skydda djurhälsan skall afrikansk svinpest-virus, dess genom och antigener samt vacciner för forskning, diagnos eller tillverkning endast hanteras eller användas på platser, anläggningar eller laboratorier som har godkänts av den behöriga myndigheten.

Förteckningen över godkända platser, anläggningar och laboratorier skall översändas till kommissionen inom sex månader från den dag som anges i artikel 27 andra stycket, och skall hållas uppdaterad därefter.

Artikel 19 Användning, tillverkning och försäljning av vaccin mot afrikansk svinpest

Medlemsstaterna skall se till att

a) användning av vaccin mot afrikansk svinpest är förbjuden,

b) vacciner mot afrikansk svinpest på gemenskapens territorium hanteras, tillverkas, förvaras, levereras, distribueras och säljs under officiell kontroll.

Artikel 20 Gemenskapskontroller

Experter från kommissionen får i samarbete med de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna i den utsträckning som behövs för att säkerställa att detta direktiv tillämpas enhetligt, göra kontroller på plats i enlighet med förfarandena i kommissionens beslut 98/139/EG [13].

[13] EGT L 38, 12.2.1998, s. 10.

Artikel 21 Beredskapsplaner

1. Varje medlemsstat skall upprätta en beredskapsplan med uppgifter om de åtgärder som skall vidtas nationellt, om afrikansk svinpest skulle bryta ut.

Denna plan skall medge tillgång till anordningar, utrustning, personal och lämpligt material som behövs för en snabb och effektiv utrotning av sjukdomen.

2. De kriterier och krav som i tillämpliga delar skall gälla för att utarbeta beredskapsplanen skall vara de som fastställs i bilaga VII till direktiv 2001/89/EG.

I enlighet med förfarandet i artikel 23.2 får dessa kriterier och krav ändras eller kompletteras med hänsyn till den särskilda karaktären hos afrikansk svinpest samt de framsteg som gjorts när det gäller utvecklingen av åtgärder för sjukdomsbekämpning.

3. Kommissionen skall granska planerna för att avgöra om de kommer att ge avsedd verkan samt föreslå den berörda medlemsstaten de ändringar som behövs, särskilt för att säkerställa att planerna är förenliga med de övriga medlemsstaternas planer.

Planerna, vid behov med ändringar, skall godkännas i enlighet med förfarandet i artikel 23.2.

När så är nödvändigt skall planerna senare ändras eller kompletteras enligt samma förfarande som avses i artikel 23.2 för att ta hänsyn till hur läget utvecklas. Under alla förhållanden skall medlemsstaterna vart femte år uppdatera planen och översända den till kommissionen för godkännande i enlighet med förfarandet i artikel 23.2.

Artikel 22 Centrum för sjukdomsbekämpning och expertgrupper

För att till fullo säkerställa samordningen av alla nödvändiga åtgärder för att snabbt utrota afrikansk svinpest skall bestämmelserna i artikel 23 i direktiv 2001/89/EG tillämpas i tillämpliga delar.

Artikel 23 Det normala föreskrivande förfarandet

1. Kommissionen skall biträdas av Ständiga veterinärkommittén som inrättades genom beslut 68/361/EEG [14].

[14] EGT L 255, 18.10.1968, s. 23.

2. När hänvisning sker till denna punkt skall det föreskrivande förfarandet i artikel 5 i beslut 1999/468/EG [15] tillämpas, varvid bestämmelserna i artikel 7 i det beslutet skall iakttas.

[15] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall fastställas till tre månader.

Artikel 24 Det påskyndade föreskrivande förfarandet

1. Kommissionen skall biträdas av Ständiga veterinärkommittén som inrättades genom beslut 68/361/EEG.

2. När hänvisning sker till denna punkt skall det föreskrivande förfarandet i artikel 5 i beslut 1999/468/EG tillämpas, varvid bestämmelserna i artikel 7 i det beslutet skall iakttas.

Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall fastställas till 15 dagar.

Artikel 25 Ändring av bilaga I till direktiv 92/119/EEG

I bilaga I till direktiv 92/119/EG skall "Teschensjuka (svinlamhet)" ersättas med "Afrikansk svinpest".

Artikel 26 Ändringar i bilagorna och antagande av ytterligare närmare bestämmelser

1. Bilagorna till detta direktiv får efter behov ändras i enlighet med förfarandet i artikel 23.2.

2. Ytterligare närmare bestämmelser som krävs för genomförandet av detta direktiv skall antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 23.2.

Artikel 27 Införlivande i nationell lagstiftning

Medlemsstaterna skall sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den 31 december 2002. De skall genast underrätta kommissionen om detta.

De skall tillämpa bestämmelserna från och med den 1 januari 2003. När en medlemsstat antar de bestämmelser som avses i första stycket skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

Artikel 28 Övergångsbestämmelser

I avvaktan på att detta direktiv skall tillämpas får övergångsbestämmelser för bekämpning av afrikansk svinpest antas i enlighet med artikel 23.2.

Artikel 29 Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Artikel 30 Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA I

Sjukdomsanmälan och ytterligare epidemiologiska upplysningar som skall lämnas av en medlemsstat där förekomsten av afrikansk svinpest har bekräftats

1. Inom 24 timmar efter det att ett primärt utbrott, ett primärt sjukdomsfall hos vildlevande svin eller fall på ett slakteri eller transportfordon har bekräftats skall den berörda medlemsstaten genom systemet för anmälan av djursjukdomar i enlighet med artikel 5 i rådets direktiv 82/894/EEG meddela följande uppgifter:

a) Datum för avsändning

b) Tidpunkt för avsändning

c) Medlemsstatens namn

d) Sjukdomens namn

e) Antal utbrott eller fall

f) Datum då afrikansk svinpest först misstänktes.

g) Datum för bekräftelse

h) De metoder som använts för att bekräfta misstankarna.

i) Uppgift om huruvida sjukdomen har bekräftats hos vildlevande svin eller hos svin på en anläggning, ett slakteri eller ett transportfordon.

j) Den geografiska plats där utbrottet eller fallet av afrikansk svinpest har bekräftats.

k) De sjukdomsbekämpande åtgärder som har vidtagits.

2. Vid primära utbrott eller fall i slakterier eller transportfordon skall den berörda medlemsstaten, utöver uppgifterna i punkt 1, även översända följande uppgifter:

a) Antalet mottagliga svin runt utbrottet på slakteriet eller transportfordonet.

b) Antalet döda svin av varje kategori på anläggningen, slakteriet eller transportfordonet.

c) Antalet svin i varje kategori där afrikansk svinpest bekräftats samt dödligheten i sjukdomen.

d) Antalet svin som avlivats vid utbrottet eller på slakteriet eller i transportfordonet.

e) Antalet bearbetade slaktkroppar.

f) Vid utbrott, dess avstånd till närmaste anläggning med svin.

g) Om afrikansk svinpest har bekräftats på ett slakteri eller transportfordon skall uppgift lämnas om den geografiska belägenheten för de smittade svinens eller slaktkropparnas ursprungsanläggning(ar).

3. Vid ett sekundärt utbrott skall uppgifterna enligt punkterna 1 och 2 översändas inom de tidsgränser som anges i artikel 4 i rådets direktiv 82/894/EEG.

4. Den berörda medlemsstaten skall se till att de uppgifter i enlighet med punkterna 1, 2 och 3, som lämnas i samband med ett utbrott eller fall av afrikansk svinpest på en anläggning, ett slakteri eller transportfordon så snart som möjligt kompletteras av en skriftlig rapport till kommissionen och övriga medlemsstater med minst följande uppgifter:

a) Det datum då svinen på anläggningen, slakteriet eller transportfordonet avlivades och deras slaktkroppar bearbetades.

b) Resultaten av de prov som tagits när svinen avlivades.

c) Antalet svin som har avlivats och bearbetats, antalet svin som skall slaktas senare samt senaste dag för sådan slakt, i de fall undantaget enligt artikel 6.1 har tillämpats.

d) Alla uppgifter om den troliga smittkällan eller om den verkliga smittkällan, om denna har kunnat fastställas.

e) Uppgifter om det kontrollsystem som inrättats för att se till att de åtgärder för kontroll av djurförflyttningar som fastställs i artiklarna 10 och 11 faktiskt genomförs.

f) Vid ett primärt utbrott eller fall av afrikansk svinpest på ett slakteri eller transportfordon, den genetiska virustyp som orsakat utbrottet eller fallet.

g) Om svin har avlivats på kontaktanläggningar eller på anläggningar med svin som misstänks ha smittats av afrikansk svinpest-virus, skall följande uppgifter lämnas:

- Datum för avlivning och antal svin i varje kategori som avlivats på varje anläggning.

- Den epidemiologiska länken mellan utbrottet eller fallet av afrikansk svinpest och varje kontaktanläggning eller andra skäl till misstanken om att afrikansk svinpest finns på varje misstänkt anläggning.

- Resultaten av laboratorietester av prov som tagits på svinen på anläggningarna och uppgift om när dessa svin avlivades.

Om svinen på kontaktanläggningarna inte har avlivats skall detta beslut motiveras.

BILAGA II

Principer och förfaranden för rengöring och desinfektion

1. Allmänna principer och förfaranden

a) Rengöring och desinfektion och vid behov åtgärder för att utrota gnagare och insekter måste utföras under officiell kontroll och i enlighet med den officielle veterinärens instruktioner.

b) De desinfektionsmedel som används och deras koncentrationer skall vara officiellt godkända av den behöriga myndigheten så att afrikansk svinpest-viruset säkert destrueras.

c) Desinfektionsmedlens effektivitet måste kontrolleras före användning, eftersom effektiviteten hos vissa desinfektionsmedel minskar efter långvarig lagring.

d) Valet av desinfektionsmedel och förfaranden för desinfektion måste göras med hänsyn till hur de lokaler, fordon och utrustning som skall behandlas är beskaffade.

e) De sätt som avfettande medel och desinfektionsmedel används på får inte inverka på deras effektivitet. Särskild hänsyn skall tas till tillverkarens uppgifter om tekniska aspekter som tryck, minimitemperatur och den minsta tid som preparatet behöver för att uppnå full verkningsgrad.

f) Oavsett vilket desinfektionsmedel som används skall följande allmänna regler gälla:

- Strö och avföring skall genomdränkas med desinfektionsmedel.

- Mark, golv, ramper och väggar skall tvättas och rengöras genom att noga borstas och skuras efter det att all utrustning som hindrar en effektiv rengöring och desinfektion om möjligt har avlägsnats eller monterats ned.

- Därefter skall desinfektionsmedlet appliceras och få verka under minst den tid som anges i bruksanvisningen.

g) Om rengöring sker med vätskor som appliceras under tryck får inte tidigare rengjorda delar kontamineras på nytt.

h) Även utrustning, tillbehör eller utrymmen som skulle kunna vara kontaminerade måste rengöras, desinfekteras eller förstöras.

i) Efter det att desinfektionen har avslutats får kontaminering inte ske på nytt.

j) Den rengöring och desinfektion som krävs enligt detta direktiv skall registreras på anläggningen eller i fordonsregistret samt, i de fall ett officiellt godkännande krävs, intygas av den officielle veterinär som sköter kontrollen.

2. Särskilda bestämmelser om rengöring och desinfektion av smittade anläggningar.

a) Preliminär rengöring och desinfektion:

- När djuren avlivas skall alla nödvändiga åtgärder vidtas för att undvika eller minimera spridningen av afrikansk svinpest-viruset. Till dessa åtgärder hör bland annat installation av tillfällig desinfektionsutrustning, tillgång till skyddskläder, duschar, rengöring och desinfektion av använd utrustning, tillbehör och utrymmen samt att strömmen till ventilationsutrustningen bryts.

- Slaktkroppar av avlivade djur skall sprutas med desinfektionsmedel.

- Om slaktkropparna måste avlägsnas från anläggningen skall övertäckta och täta behållare användas.

- Så snart svinkropparna har avlägsnats för bearbetning skall de delar av anläggningen där dessa djur har varit inhysta samt alla delar av andra byggnader, gårdsplaner etc. som har smittats under avlivning, slakt eller vid besiktning efter slakt sprutas med desinfektionsmedel som är godkänt enligt artikel 12.

- Alla vävnader och allt blod som kan ha spillts vid slakt eller besiktning efter slakt och alla grövre föroreningar av byggnader, gårdsplaner, utrustning etc. skall omsorgsfullt samlas upp och bearbetas tillsammans med kropparna.

- Det använda desinfektionsmedlet skall verka på ytan i minst 24 timmar.

b) Slutlig rengöring och desinfektion

- Gödsel och använt strö skall avlägsnas och behandlas enligt 3 a.

- Fett och smuts skall avlägsnas från alla ytor med hjälp av avfettningsmedel och ytorna skall tvättas med vatten.

- Efter tvättning med kallt vatten skall besprutning ske med desinfektionsmedel.

- Efter sju dagar skall lokalerna behandlas med avfettningsmedel, sköljas med vatten, besprutas med desinfektionsmedel samt sköljas på nytt med vatten.

3. Desinfektion av förorenat strö, gödsel och flytgödsel

a) Gödsel och använt strö skall lagras så att brinning uppnås, besprutas med desinfektionsmedel och lämnas orört i minst 42 dagar eller destrueras genom förbränning eller nedgrävning.

b) Flytgödsel skall lagras under minst 60 dagar efter det sista tillskottet av smittat material, såvida inte de behöriga myndigheterna godkänner en kortare lagringsperiod för flytgödsel som effektivt behandlats i enlighet med den officielle veterinärens anvisningar för säkerställande av att viruset destrueras.

4. Genom undantag från punkterna 1 och 2 får den behöriga myndigheten dock, när det gäller anläggningar med svin som hålls utomhus, fastställa särskilda förfaranden för rengöring och desinfektion, med hänsyn till typen av anläggning och klimatförhållanden.

BILAGA III

Nationella laboratorier för afrikansk svinpest och deras skyldigheter

1. Nationella laboratorier för afrikansk svinpest:

Belgien

Centre d'Etude et de Recherche Vétérinaires et Agrochimiques, 1180 Bruxelles

Danmark

Statens veterinære Institut for Virusforsknig, Lindholm, 4771 Kalvehave

Tyskland

Bundesforschungsanstalt für Viruskrankheiten der Tiere, Tubingen

Grekland

Veterinary Institute of Infectious and parasitic diseases, 15310 Ag. Paraskevi

Spanien

Centro de Investigación en Sanidad Animal, 28130 Valdeolmos (Madrid)

Frankrike

AFSSA-Ploufragan, Zoopole des Cotes d'Armor, 22440 Ploufragan

Irland

Veterinary Research Laboratory, Abbotstown, Castleknock, Dublin 15

Italien

Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Umbria e delle Marche, 06100 Perugia

Luxemburg

Laboratoire de Medicine Veterinare de l'Etat, 1020 Luxemburg

Nederländerna

Instituut voor Veehouderij en Diergezondheid (ID-Lelystad), 8200 AB Lelystad

Österrike

Bundesanstalt für Veterinärmedizinische Untersuchungen in Mödling, Rober Koch-Gasse 17, 2340 Mödling

Portugal

Laboratório Nacional de Investigação Veterinária, 1500 Lisboa

Finland

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos, 00231 Helsinki

Sverige

Statens veterinärmedicinska anstalt, 751 89 Uppsala

Förenade kungariket

Institute for Animal Health, Pirbright, Woking, Surrey GU24 ONF

2. De nationella laboratorierna för afrikansk svinpest ansvarar för att laboratorietesterna i medlemsstaterna för att fastställa förekomst av afrikansk svinpest och identifiera virusisolatens genetiska typ utförs i enlighet med diagnostikhandboken. För detta ändamål får de göra särskilda överenskommelser med gemenskapens referenslaboratorium eller med andra nationella laboratorier.

3. Det nationella laboratoriet för afrikansk svinpest i varje medlemsstat ansvarar för samordningen av standarder och diagnosmetoder inom varje diagnoslaboratorium för afrikansk svinpest i den staten. För detta ändamål

a) får de förse de enskilda laboratorierna med diagnostiska reagenser,

b) skall de kontrollera kvaliteten på alla diagnostiska reagenser som används inom medlemsstaten,

c) skall de med jämna mellanrum anordna jämförande test,

d) skall de förvara isolat av afrikansk svinpest-virus från fall och utbrott som bekräftats inom medlemsstaten.

BILAGA IV

Gemenskapens referenslaboratorium för afrikansk svinpest

1. Gemenskapens referenslaboratorium för afrikansk svinpest är Centro de Investigación en Sanidad Animal, 28130 Valdeolmos, Madrid, Spanien

2. Gemenskapens referenslaboratorium för afrikansk svinpest har följande befogenheter och förpliktelser:

a) Att i samråd med kommissionen samordna de metoder medlemsstaterna använder för diagnostik av afrikansk svinpest, särskilt genom att

- lagra och tillhandahålla cellkulturer för användning vid diagnostik,

- typbestämma, lagra och tillhandahålla stammar av afrikansk svinpest-virus för serologiska prover och framställning av antisera,

- tillhandahålla standardiserade sera, konjugerade sera och andra referensreagenser åt de nationella laboratorierna i syfte att standardisera de prover och reagenser som används i medlemsstaterna,

- bygga upp och förvara en samling av afrikansk svinpest-virus,

- organisera regelbundet återkommande jämförande tester av diagnostiska förfaranden inom gemenskapen,

- samla och sammanställa data och upplysningar om de diagnostikmetoder som används och resultaten av utförda prover,

- beskriva isolat av viruset med hjälp av de mest avancerade metoder som finns att tillgå för att på så sätt få större kunskap om afrikansk svinpest-epizootologi,

- följa med i världsutvecklingen vad gäller övervakning, epizootologi och förebyggande av afrikansk svinpest,

- upprätthålla expertkunskaper om det virus som orsakar afrikansk svinpest och andra relevanta virus för att möjliggöra snabb differentialdiagnostik.

b) Att förbereda utbildning eller vidareutbildning av experter i laboratoriediagnostik i syfte att harmonisera diagnostikmetoderna.

c) Att ha utbildad personal tillgänglig vid nödsituationer inom gemenskapen.

d) Att bedriva forskning, och om möjligt samordna forskningen, i syfte att förbättra bekämpningen av afrikansk svinpest.

3. Gemenskapens referenslaboratorium för klassisk svinpest och för afrikansk svinpest skall organisera sin verksamhet så att de jämförande test för diagnostisering av dessa två sjukdomar som organiseras på gemenskapsnivå, samordnas på lämpligt sätt.

Top