EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002SC0225

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet i enlighet med artikel 251.2 i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring för sjunde gången av rådets direktiv 76/768/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter

/* SEK/2002/0225 slutlig - COD 2000/0077 */

52002SC0225

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet i enlighet med artikel 251.2 i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring för sjunde gången av rådets direktiv 76/768/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter /* SEK/2002/0225 slutlig - COD 2000/0077 */


MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET i enlighet med artikel 251.2 i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring för sjunde gången av rådets direktiv 76/768/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter

2000/0077 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET i enlighet med artikel 251.2 i EG-fördraget om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring för sjunde gången av rådets direktiv 76/768/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter

1. Bakgrund

- Ovannämnda direktivförslag [KOM(2000) 189 slutlig] antogs av kommissionen den 5 april 2000 och översändes därefter till rådet och Europaparlamentet.

- Europaparlamentet godkände förslaget såsom ändrat vid den första behandlingen den 3 april 2001.

- Kommissionens ändrade förslag [KOM(2001) 697 slutlig] antogs den 22 november 2001 och översändes därefter till rådet och Europaparlamentet.

- Rådet nådde med majoritet en politisk överenskommelse den 26 november 2001 och antog sin gemensamma ståndpunkt den 14 februari 2002.

- Ekonomiska och sociala kommittén avgav sitt yttrande den 20 september 2000.

2. Syfte med direktivet

Huvudsyftet med det ursprungliga förslaget var att få en slutlig lösning på frågan om djurförsök inom kosmetiksektorn. De viktigaste punkterna i det ursprungliga förslaget var dels ett permanent och definitivt förbud mot testning av kosmetiska slutprodukter på djur, dels en ändring av förbudet mot utsläppande på marknaden av kosmetiska produkter innehållande beståndsdelar som testats på djur till ett förbud mot testning inom EU på djur av beståndsdelar i kosmetiska produkter, vilket skulle stå i överensstämmelse med WTO:s regler. Enligt planerna skulle detta förbud genomföras tre år efter datumet för genomförande av det föreslagna direktivet. Förbudet skulle dock kunna skjutas upp i högst två år om tillräckliga framsteg inte gjorts med att utveckla vetenskapligt validerade metoder som på ett tillfredsställande sätt ersätter djurförsök.

3. Kommentarer till den gemensamma ståndpunkten

3.1. Allmänt

Rådets gemensamma ståndpunkt stämmer överens med kommissionens ändrade förslag, särskilt vad beträffar bestämmelserna för förbättrat hälso- och konsumentskydd. När det gäller djurförsök har rådet dock gjort ändringar i kommissionens förslag.

3.2. Ändringsförslagen

Av Europaparlamentets 31 ändringsförslag godkände kommissionen i stort 14 och delar av 7 andra ändringsförslag.

Kommissionen godkände de ändringsförslag som syftar till att förbättra hälso- och konsumentskyddet genom att konsumenterna får mer relevant information, genom att säkerhetskraven förbättras för vissa kategorier av produkter, t.ex. produkter för barn och produkter avsedda för intimhygien, kravet på datum för kortaste hållbarhet för alla kosmetiska produkter och införande av ett märkningssystem för doftallergener.

Däremot kunde kommissionen inte - även om den instämmer i att djuren bör utsättas för minsta möjliga smärta vid försök - godkänna de ändringsförslag som strider mot det centrala målet att ge de europeiska medborgarna högsta möjliga säkerhetsnivå samtidigt som dess internationella förpliktelser iakttas. Kommissionen avvisade ändringsförslaget om att återinföra förbudet mot utsläppande på marknaden, eftersom ett sådant förbud inte är förenligt med WTO:s regler. Kommissionen kunde inte godkänna en kortare tidsfrist för ett totalförbud mot testning av beståndsdelar, eftersom det strider mot kommissionens centrala mål att skydda konsumenterna och folkhälsan.

3.3. Rådets gemensamma ståndpunkt

Rådets gemensamma ståndpunkt antogs med kvalificerad majoritet.

Rådet har i sin gemensamma ståndpunkt infört de flesta av Europaparlamentets ändringsförslag som syftar till att förbättra hälso- och konsumentskyddet och som kommissionen redan fört in i sitt ändrade förslag. Som Europaparlamentet begärde innehåller den gemensamma ståndpunkten särskilda bestämmelser för ämnen som klassificeras som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska.

Rådet delar åsikten att djurförsök bör avskaffas snarast och där det är möjligt. Den gemensamma ståndpunkten innehåller dock ett nytt tillvägagångssätt.

Rådet avvisade förslaget om att fastställa en slutgiltig frist för genomförande av ett totalförbud inom EU mot att testa beståndsdelar på djur, eftersom det skulle äventyra konsumtenternas hälsa och säkerhet. I den gemensamma ståndpunkten anges ett stegvis förfarande enligt principen om ersättning, förfining och begränsning, där ett sådant förbud mot testning genomförs efter hand som alternativa metoder blir tillgängliga, vilket även inbegriper metoder som minskar antalet försöksdjur eller minskar deras lidande. Dessutom förstärks regelverket för att se till att vetenskapligt validerade alternativa metoder verkligen används när sådana finns.

När det gäller förbudet mot utsläppande på marknaden föreskrivs i den gemensamma ståndpunkten ett förbud mot att släppa ut kosmetiska produkter på marknaden när slutprodukten eller dess beståndsdelar har testats på djur. Förbudet skall dock genomföras successivt och kopplas till att det finns alternativa testmetoder som accepteras internationellt inom ramen för OECD, så att åtgärdens multilaterala karaktär stärks.

3.4 Kommissionens ställningstagande till den gemensamma ståndpunkten

När det gäller EU-förbudet mot att beståndsdelar testas på djur, kopplat till att alternativa metoder finns och utan slutdatum, kan kommissionen stödja denna lösning, eftersom den innebär att djurens välbefinnande verkligen förbättras samtidigt som konsumenternas hälsa skyddas. Denna förbättring kommer att innebära att EU:s ledande roll förstärks inom forskningen för utveckling av alternativa metoder enligt principen om ersättning, förfining och begränsning. Den leder till en styrning av djurförsöken inom EU utan åsidosättande av det centrala målet att ge de europeiska medborgarna högsta möjliga skyddsnivå för alla produkter de använder.

Vad beträffar det föreslagna förbudet mot utsläppande på marknaden, kopplat till ett godkännande på OECD-nivå (dvs. en multilateral internationell organisation som i detta fall skulle fungera som ett internationellt standardiseringsorgan) och utan slutdatum, så kommer detta att minska risken för att saken tas upp inom ramen för WTO:s system för tvistlösning. OECD är en organisation med ett mycket begränsat antal medlemmar (för närvarande 30 medlemmar av WTO:s 144). Att begränsa utvecklingen av godtagbara alternativa metoder till OECD kan därför ge upphov till problem, om det inte står klart att OECD är det enda internationella organ där denna sak kan prövas. Eftersom utvecklingen av alternativa testmetoder inom OECD bara skulle omfatta ett så begränsat antal länder, bör direktivet dessutom - mot bakgrund av WTO:s lagstiftning och rättspraxis - innehålla en viss rimlig ytterligare tidsfrist mellan godkännandet av alternativa metoder och ikraftträdandet av förbudet mot utsläppande på marknaden inom gemenskapen, så att utrymme ges för att andra WTO-medlemmar, som inte ingår i OECD, antingen kan godta och genomföra dessa alternativa metoder eller gemenskapen kan inleda förhandlingar med dem om tillämpningen av dessa alternativa metoder. En sådan lösning ligger mer i linje med gemenskapens internationella förpliktelser och EU:s ställningstagande för att fortsätta ansträngningarna för en samordnad politik för djurens välbefinnande på internationell nivå.

Kommissionen kan därför godkänna det samlade grepp som tas i den gemensamma ståndpunkten.

4. Slutsats

Kommissionen stöder den gemensamma ståndpunkten som i stora stycken stämmer överens med kommissionens ändrade förslag och iakttar skyddet för folkhälsa och konsumenter, med hänsyn tagen till dess internationella förpliktelser.

5. Kommissionens uttalande

Kommissionens uttalande att läggas till protokollet för rådets möte (inre marknaden) den 26 november 2001:

"Kommissionen bekräftar sin avsikt att inom kort inleda omarbetningen av direktiv 86/609/EEG [1] om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om skydd av djur som används för försök och andra vetenskapliga ändamål."

Top