EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1294

Åtgärdsprogram för tullfrågor i Europeiska unionen för perioden 2014-2020 (Tull 2020)

Dokumentets rättsliga status Den här sammanfattningen har arkiverats och uppdateras inte längre. Se 'Tullprogram – samarbete i tullfrågor' för aktuell information i ämnet.

Åtgärdsprogram för tullfrågor i Europeiska unionen för perioden 2014-2020 (Tull 2020)

Detta är en förordning som fastställer ett program som ska stötta och modernisera EU:s tullunion. Det ska göras genom att man utökar samarbetet mellan tullmyndigheter.

RÄTTSAKT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1294/2013 av den 11 december 2013 om ett åtgärdsprogram för tullfrågor i Europeiska unionen för perioden 2014-2020 (Tull 2020) och om upphävande av beslut nr 624/2007/EG.

SAMMANFATTNING

Tull 2020 är ett europeiskt samarbetsprogram som löper under perioden 2014-2020. Det bygger på tidigare fleråriga åtgärdsprogram för tullen. Det övergripande målet är att ge stöd till tullunionens funktion och modernisering genom ett samarbete mellan de deltagande länderna, deras tullmyndigheter och deras tulltjänstemän.

Dess mål är främst att stötta tullmyndigheter så att de kan skydda EU:s och EU-ländernas finansiella och ekonomiska intressen. I detta ingår att bekämpa bedrägeri och skydda immateriella rättigheter. Det ska också hjälpa tullmyndigheterna att förbättra säkerheten, skydda medborgare och miljön samt öka den administrativa kapaciteten och stärka europeiska företags konkurrenskraft.

Hur programmet fungerar och vad man kan uträtta med det

Tull 2020 ska vägledas av årliga arbetsprogram som Europeiska kommissionen antar. Åtgärderna finansieras med hjälp av bidrag, offentliga upphandlingskontrakt eller återbetalning av kostnader som de externa experterna ådrar sig.

Dessa åtgärder är för tjänstemän som arbetar inom tulladministrationen i EU-länderna, men det är också öppet för deras motsvarighet i kandidatländer och potentiella kandidatländer som har gått med i programmet. De partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken får också delta, men på vissa villkor.

Programmets operativa mål är att

  • utveckla, förbättra, driva och stötta de europeiska informationssystemen för tullen,
  • identifiera, utveckla, dela och tillämpa de bästa arbetsmetoderna och administrativa förfarandena,
  • stärka tulltjänstemännens färdigheter och kompetens,
  • förbättra samarbetet mellan tullmyndigheter och internationella organisationer, länder utanför EU, andra statliga myndigheter (bland annat marknadstillsynsmyndigheter på nationell nivå och EU-nivå) samt företag och deras företrädande organisationer.

Budget och stödberättigande åtgärder

Programmet för 2014-2020 har en budget på 523 miljoner euro. Exempel på stödberättigande åtgärder är

  • seminarier, workshoppar och projektgrupper,
  • arbetsbesök, för att tjänstemän ska kunna förvärva eller utöka expertis eller kunskaper på tullområdet,
  • övervakning utförd av grupper med kommissionens tjänstemän och tjänstemän från de deltagande länderna, som ska analysera vilka metoder tullen använder, hitta svårigheter med att genomföra det och, när så är lämpligt, lämna förslag till anpassning av unionens regler och arbetsmetoder,
  • verksamhet för kapacitetsuppbyggnad inom administrativ teknik och informationsteknik samt gemensamma utbildningsinitiativ,
  • studier.

Tull 2020-verksamheten förväntas bidra till att man uppnår Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla, speciellt den digitala agendan för Europa.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Förordning (EU) nr 1294/2013

1.1.2014

-

EUT L 347, 20.12.2013

Senast ändrat 26.06.2014

Upp