EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31986D0085

86/85/EEG: Rådets beslut av den 6 mars 1986 om införande av ett informationssystem för gemenskapen avseende kontroll och minskning av förorening orsakad av utsläpp i havet av kolväten och andra skadliga ämnen

EGT L 77, 22.3.1986, p. 33–37 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/12/2000; upphävd genom 32000D2850

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1986/85/oj

31986D0085

86/85/EEG: Rådets beslut av den 6 mars 1986 om införande av ett informationssystem för gemenskapen avseende kontroll och minskning av förorening orsakad av utsläpp i havet av kolväten och andra skadliga ämnen

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 077 , 22/03/1986 s. 0033 - 0037
Finsk specialutgåva Område 15 Volym 7 s. 0113
Svensk specialutgåva Område 15 Volym 7 s. 0113


RÅDETS BESLUT av den 6 mars 1986 om införande av ett informationssystem för gemenskapen avseende kontroll och minskning av förorening orsakad av utsläpp i havet av kolväten och andra skadliga ämnen (86/85/EEG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, särskilt artiklarna 213 och 235 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag(1),

med beaktande av Europaparlamentets yttrande(2),

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande(3), och

med beaktande av följande:

Undersökningar gjorda av kommissionen i enlighet med rådets resolution av den 26 juni 1978 om fastställande av ett åtgärdsprogram för Europeiska gemenskaperna för kontroll och minskning av förorening orsakad av kolväteutsläpp i havet(4) har visat att det är möjligt att införa ett informationssystem för gemenskapen avseende kontroll och minskning av förorening orsakad av utsläpp i havet av kolväten och andra skadliga ämnen.

Rådet har fattat beslut 81/971/EEG av den 3 december 1981 om införande av ett informationssystem för gemenskapen avseende kontroll och minskning av förorening orsakad av kolväteutsläpp i havet(5).

Rådet har fattat beslut 81/420/EEG av den 19 maj 1981 om biträdande av protokollet om samarbete i nödsituationer vid bekämpning av förorening i Medelhavet genom olja och andra skadliga ämnen(6) och beslut 84/358/EEG av den 28 juni 1984 om ingående av överenskommelsen om samarbete vid bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen(7).

De vetenskapligt underbyggda kunskaperna om egenskaper och uppträdande hos andra farliga ämnen än kolväten vid utsläpp i havet är ännu begränsade, och därför bör informationssystemet byggas upp efter hand mot bakgrund av utvecklingen av sådana kunskaper.

Information om egenskaper och uppträdande i fråga om andra skadliga ämnen än kolväten kommer att göra det lättare för medlemsstaterna att vid en olycka uppskatta vilken typ av fara det rör sig om och avgöra vilka medel och metoder som är bäst lämpade för bekämpning av föroreningen.

Räckvidden för beslut 81/971/EEG bör därför utvidgas, särskilt bör en förteckning upprättas över tillgängliga resurser i händelse av utsläpp i havet av andra skadliga ämnen än kolväten.

Informationssystemet kommer att göra det möjligt för kommissionen att utföra vissa av de uppgifter som anges i ovan nämnda resolution av den 26 juni 1978 och i åtgärdsprogrammet som bifogats denna.

Detta informationssystem framstår som nödvändigt för att förverkliga ett av gemenskapens mål inom området kontroll och minskning av förorening genom utsläpp i havet av kolväten och andra skadliga ämnen. Eftersom fördraget inte ger alla nödvändiga befogenheter, bör även artikel 235 i detta tillämpas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Ett informationssystem inrättas härmed för att förse de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna med de uppgifter som behövs för kontroll och minskning av förorening genom utsläpp i havet av kolväten och andra skadliga ämnen i stora mängder.

2. Informationssystemet skall bestå av

a) en lista över nationella och gemensamma planer för bekämpning av förorening genom kolväteutsläpp i havet, med en kort beskrivning av innehållet i planerna och uppgift om de behöriga myndigheterna,

b) en förteckning över resurser för bekämpning av förorening av havet genom kolväten (bilaga 1),

c) en sammanställning som avser egenskaper och uppträdande hos kolväten samt behandlingsmetoder och slutanvändning för blandningar av vatten, kolväten och fasta ämnen som samlats upp i havet och längs kusten (bilaga 2),

d) en förteckning, som efter hand skall byggas upp av kommissionen, över tillgängliga resurser i händelse av utsläpp i havet av andra skadliga ämnen än kolväten (bilaga 3).

3. Vidare skall kommissionen efter hand mot bakgrund av den erfarenhet som inhämtas utarbeta en sammanställning med information om egenskaper och uppträdande hos andra skadliga ämnen eller grupper av skadliga ämnen än kolväten.

Artikel 2

1. Medlemsstaterna skall till kommissionen lämna de uppgifter som anges i bilagorna och i artikel 1.2 a, den första gången inom tolv månader från den dag då detta beslut offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

2. Därefter skall medlemsstaterna uppdatera de uppgifter som avses i punkt 1 i januari varje år.

Medlemsstaterna skall också snarast möjligt till kommissionen anmäla viktiga förändringar avseende sådana uppgifter.

Artikel 3

Kommissionen skall ansvara för införandet av informationssystemet.

Kommissionen skall sörja för att varje medlemsstat under uppbyggnadsfasen får kopior på all information i systemet.

Artikel 4

Inom sex månader från den dag detta beslut offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning skall varje medlemsstat utse den eller de myndigheter som skall ha till uppgift att samla in och till kommissionen vidarebefordra de uppgifter som avses i artikel 2 och att ta emot de uppgifter som avses i artikel 3. Medlemsstaterna skall underrätta kommissionen om detta.

Artikel 5

Vartannat år skall kommissionen utarbeta en rapport om hur informationssystemet fungerar och används av medlemsstaterna samt lämna denna till rådet och Europaparlamentet.

Artikel 6

Beslut 81/971/EEG skall upphöra att gälla.

Artikel 7

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 6 mars 1986.

På rådets vägnar

P. WINSEMIUS

Ordförande

(1) EGT nr C 112, 7.5.1985, s. 5.

(2) EGT nr C 229, 9.9.1985, s. 15.

(3) EGT nr C 118, 29.7.1985, s. 18.

(4) EGT nr C 162, 8.7.1978, s. 1.

(5) GT nr L 355, 10.12.1981, s. 52.

(6) GT nr L 162, 19.6.1981, s. 4.

(7) GT nr L 188, 16.7.1984, s. 7.

BILAGA 1

FÖRTECKNING ÖVER RESURSER FÖR BEKÄMPNING AV FÖRORENING AV HAVET GENOM KOLVÄTEN

Syftet med denna förteckning är att få en första indikation på de resurser som finns tillgängliga i en medlemsstat(1) för bekämpning av förorening av havet genom kolväten och vilka av dessa resurser som, i händelse av en olycka och på villkor som skall avgöras av de behöriga myndigheterna, kan göras tillgängliga för en annan medlemsstat på anmodan av denna. Det faktum att en resurs för bekämpning av förorening tas med i förteckningen medför inte någon förpliktelse att göra den tillgänglig.

A. INNEHÅLL

Förteckningen skall innehålla uppgifter om

1. specialutbildade personalens antal och kvalifikationer,

2. mekaniska medel för att samla upp kolväten som släppts ut i havet och för att förhindra och bekämpa kustförorening, samt specialutbildad personal som kommer att använda dessa medel,

3. kemiska medel för bekämpning av förorening i havet och upprensning av kuster, samt specialutbildad personal som kommer att använda dessa medel,

4. utryckningsgrupper,

5. fartyg och flygplan utrustade för bekämpning av förorening,

6. transportabla resurser för tillfällig förvaring av uppsamlade kolväten,

7. system för tömning av tankfartyg.

Förteckningen skall innehålla närmare uppgifter om ovan nämnda resurser och om var de är placerade. Den kan också innehålla uppgift om hur snabbt de kan sättas in.

B. FÖRFARANDE

Kommissionen skall utarbeta en preliminär version av förteckningen och sända kopior till medlemsstaterna. Kommissionen skall se till att de uppgifter som den tar emot överensstämmer med förteckningens syfte och innehåll. Kommissionen skall vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att tillämpa förteckningen.

Medlemsstaterna skall

- samla in och lämna kommissionen de uppgifter som är tillgängliga för dem och som avser de uppgifter som nämns i avsnitt A,

- lämna kommissionen alla de uppgifter som är tillgängliga för dem och som behövs för att uppdatera förteckningen.

(1) Med undantag för de medel och den personal som skall användas för att skydda viktiga säkerhetsintressen i medlemsstaten.

BILAGA 2

SAMMANSTÄLLNING AV EGENSKAPER OCH UPPTRÄDANDE HOS KOLVÄTEN OCH BEHANDLINGSMETODER SAMT SLUTANVÄNDNING FÖR BLANDNINGAR AV VATTEN, KOLVÄTEN OCH FASTA ÄMNEN SOM SAMLATS UPP I HAVET OCH LÄNGS KUSTEN

Målet med denna sammanställning är att tillhandahålla vägledande uppgifter om kolväten i syfte att underlätta snabba och effektiva nödåtgärder för att kontrollera effekterna av ett oavsiktligt kolväteutsläpp och att begränsa verkningarna på lång sikt av förorenande kolväten.

A. INNEHÅLL

För det första skall sammanställningen innehålla vägledande och konkreta uppgifter om

- relevanta egenskaper för det kolväte som kan komma att släppas ut, till exempel täthet, ytspänning, viskositet, paraffininnehåll, kondenseringspunkt, flampunkt och löslighet,

- förändringar av kolvätets beskaffenhet i havet till följd av avdunstning, upplösning, emulsionsbildning, oxidation och biologisk nedbrytning, samt spridning av kolväten i miljön,

- förändringar i kolvätets beskaffenhet till följd av de behandlingsmetoder som använts under bekämpning av föroreningen genom kolväten i havet och vid kusten.

För det andra skall sammanställningen samla befintlig information om inverkan av kolväten på marin fauna och flora.

För det tredje skall sammanställningen innehålla uppgifter om

- arbetssätt och beskrivning av de fasta anläggningarna för omhändertagande,

- slutanvändning för blandningarna av vatten, kolväte och fasta ämnen.

B. FÖRFARANDE

Kommissionen skall samla in de uppgifter som anges i avsnitt A samt säkerställa att de lämnas in och görs tillgängliga för medlemsstaterna.

Medlemsstaterna skall

- samla de uppgifter som anges i avsnitt A när sådana uppgifter är tillgängliga för dem och vidarebefordra dessa till kommissionen,

- upplysa kommissionen om andra informationskällor de känner till,

- lämna kommissionen alla de uppgifter som är tillgängliga för dem och som behövs för att uppdatera sammanställningen.

BILAGA 3

FÖRTECKNING ÖVER TILLGÄNGLIGA RESURSER I HÄNDELSE AV ETT UTSLÄPP AV ANDRA SKADLIGA ÄMNEN ÄN KOLVÄTEN

Syftet med denna förteckning är att få en första indikation på de resurser som finns tillgängliga i en medlemsstat(1) när andra skadliga ämnen än kolväten släpps ut i havet och vilka av dessa som, i händelse av en olycka och på villkor som skall avgöras av de behöriga myndigheterna, kan göras tillgängliga för en annan medlemsstat på anmodan av denna.

A. INNEHÅLL

Förteckningen skall innehålla uppgifter om

1. personal (specialutbildad personal, utryckningsgrupper osv.),

2. materiel som finns tillgänglig för användning i de olika stadierna av ingripandet och vid återställande av den ursprungliga miljön på de ställen som påverkats av utsläppen.

Förteckningen skall innehålla närmare uppgifter om ovan nämnda resursers egenskaper och om var de är placerade. Den kan också innehålla uppgift om hur snabbt de kan sättas in.

B. FÖRFARANDE

Kommissionen skall efter hand utarbeta förteckningen och sända kopior till medlemsstaterna på varje stadium. Kommissionen skall se till att de uppgifter som den tar emot överensstämmer med förteckningens syfte och innehåll. Kommissionen skall vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att tillämpa förteckningen.

Medlemsstaterna skall

- samla in och lämna kommissionen de uppgifter som är tillgängliga för dem och som anses nödvändiga för att upprätta förteckningen (jfr de uppgifter som anges i avsnitt A),

- lämna kommissionen alla de uppgifter som är tillgängliga för dem och som anses nödvändiga för att uppdatera förteckningen.

Under en övergångsperiod på två år skall emellertid medlemsstaterna själva bedöma vilka uppgifter de anser det nödvändigt att lämna kommissionen med avseende på upprättandet av den förteckning som anges i denna bilaga. Situationen skall ses över mot bakgrund av kommissionens rapport som avses i artikel 5 i detta beslut.

(1) Med undantag för de resurser och den personal som skall användas för att skydda viktiga säkerhetsintressen i medlemsstaten.

Top