EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42014X0325(03)

Föreskrifter nr 119 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (Unece) – Enhetliga bestämmelser för godkännande av kurvtagningslyktor for motordrivna fordon

EUT L 89, 25.3.2014, p. 101–122 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/119(2)/oj

25.3.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 89/101


Endast Unece-texterna i original har bindande folkrättslig verkan. Dessa föreskrifters status och dagen för deras ikraftträdande bör kontrolleras i den senaste versionen av Uneces statusdokument TRANS/WP.29/343, som finns på

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Föreskrifter nr 119 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (Unece) – Enhetliga bestämmelser för godkännande av kurvtagningslyktor for motordrivna fordon

Inbegripet all giltig text till och med:

Supplement 3 till ändringsserie 01 – dag för ikraftträdande: 3 november 2013

INNEHÅLL

FÖRESKRIFTER

Tillämpningsområde

1.

Definitioner

2.

Ansökan om typgodkännande

3.

Märkning

4.

Typgodkännande

5.

Allmänna specifikationer

6.

Ljusstyrka på avgivet ljus

7.

Provningsförfarande

8.

Färg på avgivet ljus

9.

Produktionsöverensstämmelse

10.

Påföljder vid bristande produktionsöverensstämmelse

11.

Slutgiltigt upphörande av produktionen

12.

Namn- och adressuppgifter för de tekniska tjänster som ansvarar för typgodkännandeprovning och för typgodkännandemyndigheterna

13.

Övergångsbestämmelser

BILAGOR

1

Meddelande om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller slutgiltigt upphörande av produktionen av en typ av kurvtagningslykta i enlighet med föreskrifter nr 119

2

Exempel på typgodkännandemärkets utformning

3

Fotometriska mätningar

4

Färg på vitt ljus

5

Minimikrav för förfaranden för kontroll av produktionsöverensstämmelse

6

Minimikrav för urvalsförfarande som utförs av kontrollant

TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Föreskrifterna gäller kurvtagningslyktor för fordon i kategorierna M, N och T (1).

1.   DEFINITIONER

1.1

kurvtagningslykta: en lykta som används för att ge kompletterande belysning av den del av vägen som befinner sig nära fordonets främre hörn på den sida mot vilken fordonet ska svänga.

1.2

backlampor av olika typer: backlampor som skiljer sig åt i sådana väsentliga avseenden som följande:

a)

Handelsnamnet eller varumärket.

b)

Det optiska systemets egenskaper (ljusstyrka, ljusspridningsvinklar, kategori av ljuskälla, ljuskällemodul etc.).

En ändring av glödlampans färg eller färgen i något filter utgör ingen ändring av typen.

1.3

De definitioner av färgen på det avgivna ljuset som anges i föreskrifter nr 48 och de ändringsserier till dessa som gäller vid tidpunkten för typgodkännandet ska tillämpas i de här föreskrifterna.

1.4

De hänvisningar som görs i dessa föreskrifter till standardglödlampor (referensglödlampor) och till föreskrifter nr 37 ska avse föreskrifter nr 37 och de ändringsserier till dessa som är i kraft vid tidpunkten för ansökan om typgodkännande.

2.   ANSÖKAN OM TYPGODKÄNNANDE

2.1

Ansökan om typgodkännande ska lämnas in av innehavaren av handelsnamnet eller varumärket eller av innehavarens behöriga ombud.

2.2

För varje typ av kurvtagningslykta ska ansökan åtföljas av:

2.2.1

Ritningar i tre exemplar som är tillräckligt detaljerade för att man ska kunna identifiera typen av kurvtagningslykta och som visar den/de geometriska position(er) där kurvtagningslyktan ska monteras på fordonet, den observationsaxel som ska användas som referensaxel vid provningarna (horisontell vinkel H = 0°, vertikal vinkel V = 0°), samt den punkt som ska vara referenscentrum i de nämnda provningarna. Ritningarna ska vidare visa placeringen av typgodkännandenumret och tilläggssymbolen i förhållande till typgodkännandemärkets cirkel.

2.2.2

En kort teknisk beskrivning i vilken något eller flera av följande särskilt anges, med undantag för lyktor med ej utbytbara ljuskällor:

a)

Den kategori eller de kategorier av glödlampor som föreskrivs; denna kategori av glödlampor ska vara en av dem som finns i föreskrifter nr 37 och de ändringsserier till dessa som gällde vid tiden för ansökande om typgodkännande.

b)

Den kategori eller de kategorier av ljuskälla med lysdiod som föreskrivs; denna kategori av ljuskälla med lysdiod ska vara en av dem som finns i föreskrifter nr 128 och de ändringsserier till dessa som gällde vid tiden för ansökande om typgodkännande.

c)

Den specifika identifieringskoden för ljuskällemodulen.

2.2.3

Två provexemplar. Om anordningarna inte är identiska, men symmetriska och lämpliga att montera, den ena på den vänstra och den andra på den högra sidan av fordonet, kan de två provexemplaren som lämnas vara identiska och lämpliga att endast monteras på den högra eller den vänstra sidan av fordonet.

3.   MÄRKNING

De provexemplar av en typ av kurvtagningslykta som inlämnas för typgodkännande ska vara försedda med följande:

3.1

Den sökandes handelsnamn eller varumärke, som ska vara lätt läsbar och outplånlig.

3.2

Med undantag för lampor med ej utbytbara ljuskällor, en lätt läsbar och outplånlig märkning som anger följande:

a)

Den kategori eller kategorier av ljuskälla(or) som föreskrivs, och/eller

b)

Den specifika identifieringskoden för ljuskällemodulen.

3.3

Ett utrymme som är tillräckligt stort för att rymma typgodkännandemärket och de tilläggssymboler som föreskrivs i punkt 4.3 nedan, vilket ska framgå på de ritningar som nämns i punkt 2.2.1 ovan.

3.4

Lyktor med ett elektroniskt ljuskällereglage och/eller icke-utbytbara ljuskällor och/eller ljuskällemodul(er) ska vara försedda med en märkning som visar märkspänning eller spänningsintervall och högsta märkeffekt.

3.5.

För lyktor med ljuskällemodul(er) ska denna eller dessa vara försedd(a) med följande:

3.5.1

Den sökandes handelsnamn eller varumärke, där denna märkning ska vara lätt läsbar och outplånlig.

3.5.2

En lätt läsbar och outplånlig märkning med den specifika identifieringskoden för modulen. Denna ska bestå av de inledande bokstäverna ”MD” för ”MODUL” följt av typgodkännandemärket utan cirkeln enligt punkt 4.3.1.1 och, om flera ej identiska ljuskällemoduler används, följas av tilläggssymboler eller tecken; den specifika identifieringskoden ska visas i de ritningar som nämns i punkt 2.2.1.

Typgodkännandemärket måste inte vara det samma som på den lykta i vilken modulen används, men båda märkena ska vara från samma sökande.

3.5.3

Märkning för märkspänning och märkeffekt.

3.6

Lyktor som fungerar med andra spänningar än de nominella märkspänningarna 6 V, 12 V respektive 24 V, genom användning av ett elektroniskt ljuskällereglage som inte utgör en del av lyktan, ska även vara försedda med en märkning som anger den sekundära märkspänningen.

3.7

Ett elektroniskt ljuskällereglage som utgör en del av lyktan men som inte ingår i lamphuset ska vara försett med tillverkarens namn och identifieringsnummer.

4.   TYPGODKÄNNANDE

4.1

Om de två provexemplaren av en typ av kurvtagningslykta uppfyller kraven i dessa föreskrifter ska typgodkännande beviljas.

4.2

Ett typgodkännandenummer ska tilldelas varje godkänd typ. En och samma avtalspart får inte ge samma nummer till en annan typ av kurvtagningslykta som omfattas av dessa föreskrifter. Meddelande om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller slutgiltigt upphörande av produktionen i enlighet med dessa föreskrifter ska lämnas till de parter i 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter genom en blankett som överensstämmer med förlagan i bilaga 1 till dessa föreskrifter.

4.3

Varje kurvtagningslykta som överensstämmer med en typ som godkänts enligt dessa föreskrifter ska, på den plats som anges i punkt 3.3 ovan, utöver den märkning och de uppgifter som föreskrivs i punkterna 3.1–3.3 och 3.4, vara märkt med följande:

4.3.1

Ett internationellt typgodkännandemärke som är utformat på följande sätt:

4.3.1.1

En cirkel som omger bokstaven ”E” följd av det särskilda landsnumret för det land som beviljat typgodkännandet (2).

4.3.1.2

Ett typgodkännandenummer.

4.3.2

En tilläggssymbol som består av bokstaven ”K” så som visas i bilaga 2 till dessa föreskrifter.

4.3.3

De första två siffrorna (för närvarande 01) i typgodkännandenumret, vilka anger den senaste ändringsserien till dessa föreskrifter, får placeras intill tilläggsbokstaven ”K”.

4.4

När två eller flera lyktor utgör delar av samma grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lyktor, beviljas typgodkännande endast om dessa lyktor var för sig uppfyller kraven i dessa föreskrifter eller i andra föreskrifter. Lyktor som inte uppfyller någon av dessa föreskrifter ska inte utgöra delar av sådana grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lyktor.

4.4.1

När grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lyktor överensstämmer med kraven för flera föreskrifter, kan ett enda internationellt typgodkännandemärke anbringas, bestående av en cirkel som omger bokstaven ”E” följd av det särskilda landsnumret för det land som beviljat typgodkännandet samt ett typgodkännandenummer och, om så krävs, den erforderliga pilen. Detta typgodkännandemärke kan placeras var som helst på de grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lyktorna, om följande krav uppfylls:

4.4.1.1

Det är synligt efter montering.

4.4.1.2

Ingen del av de grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lyktorna som sänder ut ljus kan tas bort utan att man samtidigt tar bort typgodkännandemärket.

4.4.2

Identifieringssymbolen för varje lykta, med angivande av numret på var och en av de föreskrifter enligt vilka typgodkännande beviljats, tillsammans med löpnumret för ändringsserien med de senaste betydande tekniska ändringarna av föreskrifterna vid tiden för beviljande av typgodkännande, ska ingå i märkningen och placeras

4.4.2.1

antingen på lämplig ljusavgivande yta,

4.4.2.2

eller grupperat på ett sådant sätt att varje lykta i gruppen, kombinationen eller den inbördes sammanbyggda lyktan lätt kan identifieras (se tre möjliga exempel i bilaga 2).

4.4.3

Storleken på komponenterna som ingår i ett enskilt typgodkännandemärke ska inte vara mindre än den minimistorlek som föreskrivs för det minsta av de enskilda märkena i de föreskrifter enligt vilka typgodkännande beviljats.

4.4.4

Ett typgodkännandenummer ska tilldelas varje godkänd typ. En och samma avtalspart får inte tilldela en annan typ av grupperad, kombinerad eller inbördes sammanbyggd lykta som omfattas av dessa föreskrifter samma typgodkännandenummer.

4.5

Märket och symbolen som avses i punkterna 4.3.1 och 4.3.2 ska vara outplånliga och lätt läsbara även när kurvtagningslyktan är monterad på fordonet.

4.6

I bilaga 2 ges exempel på typgodkännandemärken för en enskild lykta (figur 1) och för grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lyktor (figur 2) med alla de ovan nämnda tilläggssymbolerna, i vilka bokstaven ”K” indikerar en kurvtagningslykta.

4.7

Typgodkännandemärkningen ska vara lätt läsbar och outplånlig. Den kan placeras på en inre eller yttre del (genomskinlig eller inte) av anordningen som inte kan separeras från den genomskinliga, ljusavgivande delen av anordningen. Märkningen ska under alla omständigheter vara synlig när anordningen är monterad på fordonet, eller när en rörlig del som en motorhuv, bagagelucka eller dörr öppnas.

5.   ALLMÄNNA SPECIFIKATIONER

5.1

Varje provexemplar ska uppfylla specifikationerna i nedanstående punkter.

5.2

Kurvtagningslyktor ska vara konstruerade och utformade så att de vid normala användningsförhållanden och trots eventuella vibrationer som de kan utsättas för förblir funktionsdugliga och behåller de egenskaper som föreskrivs i dessa föreskrifter.

5.3

För ljuskällemoduler ska följande kontrolleras:

5.3.1

Att ljuskällemodulen eller ljuskällemodulerna är konstruerade så

a)

varje ljuskällemodul endast kan monteras i avsett och korrekt läge och endast kan tas bort med hjälp av verktyg,

b)

ljuskällemoduler med olika egenskaper inte kan bytas ut inom samma lykthus, om fler än en ljuskällemodul används i en anordnings lykthus.

5.3.2

Ljuskällemodulen eller ljuskällemodulerna ska vara garantiförseglade.

5.3.3

En ljuskällemodul ska vara så konstruerad att den inte ska gå att byta ut mekaniskt mot någon utbytbar typgodkänd ljuskälla, vare sig med eller utan hjälp av verktyg.

5.4

För icke-utbytbara ljuskällor:

5.4.1

Alla kategorier av ljuskällor som är godkända enligt föreskrifter nr 37 och/eller föreskrifter nr 128 kan användas, under förutsättning att det inte finns någon begränsning av användningen i föreskrifter nr 37 eller nr 128 med de respektive ändringsserier som gäller vid ansökan om typgodkännande.

5.4.2

Anordningen ska vara konstruerad så att ljuskällan endast kan monteras i korrekt läge.

5.4.3

Ljuskällans hållare ska överensstämma med de egenskaper som anges i IEC:s publikation 60061. Det datablad för hållaren som är relevant för den typ av ljuskälla som används ska tillämpas.

6.   LJUSSTYRKA PÅ AVGIVET LJUS

6.1

Det ljus som avges av vart och ett av de två provexemplaren ska ha en ljusstyrka som varken understiger det lägsta värde eller överstiger det högsta värde som anges i punkterna 6.2–6.3. Ljusstyrkan ska mätas i förhållande till referensaxeln i de riktningar som visas nedan (uttryckt i vinkelgrader mot referensaxeln). Provpunkter ges för en lykta som är monterad på den vänstra sidan av fordonet, beteckningarna L blir R för en lykta som är monterad på den högra sidan av fordonet.

6.2

För anordningen på vänster sida ska den minsta ljusstyrkan på de angivna mätpunkterna vara följande:

1)

2,5D – 30L: 240 cd

2)

2,5D – 45L: 400 cd

3)

2,5D – 60L: 240 cd

Samma värden gäller symmetriskt för en anordning som är monterad på fordonets högra sida (visas i bilaga 3).

6.3

Ljusstyrkan på den avgivna ljuset i alla riktningar får inte överskrida följande värden:

a)

300 cd ovanför linjen 1,0U, L och R.

b)

600 cd mellan det horisontella planet och linjen 1,0U, L och R.

c)

14 000 cd under linjen 0,57 D, L och R.

6.4

En enskild lykta som innehåller fler än en ljuskälla ska överensstämma med den minsta ljusstyrka som krävs när någon av ljuskällorna är trasig, och när alla ljuskällorna är tända får den maximala ljusstyrkan inte överskridas.

7.   PROVNINGSFÖRFARANDE

7.1

En lykta som är försedd med en utbytbar ljuskälla, om denna inte försörjs genom ett elektroniskt ljuskällereglage, med en ofärgad eller färgad standardljuskälla av den kategori som föreskrivs för anordningen, ska vara försörjd med följande spänning:

a)

För glödlampa(or), den spänning som behövs för att producera referensljusflödet för den kategorin av glödlampa.

b)

För ljuskällor med lysdiod, en spänning på 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V; det producerade ljusflödesvärdet ska korrigeras. Korrektionsfaktorn är kvoten mellan det objektiva ljusflödet och medelvärdet för ljusflödet vid anbringad spänning.

7.2

Alla mätningar på lyktor som är utrustade med ej utbytbara ljuskällor (glödlampor eller andra) ska göras vid 6,75 V, 13,5 V respektive 28,0 V, såvida de inte försörjs av ett elektroniskt ljuskällereglage.

7.3

För ett system som använder ett elektroniskt ljuskällereglage som utgör en del av lyktan (3) påförs vid ljuskällereglagets ingångsterminaler en spänning på 6,75 V, 13,5 V respektive 28,0 V.

7.4

För ett system som använder ett elektroniskt ljuskällereglage som inte utgör en del av lyktan påförs vid lyktans ingångspoler den spänning som anges av tillverkaren. Provningslaboratoriet ska be sökanden tillhandahålla det ljuskällereglage som krävs för att försörja ljuskällan och de tillämpliga funktionerna.

Den spänning som ska påföras lyktan ska anges i meddelandeblanketten i bilaga 1 till dessa föreskrifter.

7.5

För alla lyktor, utom de som är utrustade med glödlampor, ska de ljusstyrkor som uppmäts efter en minuts och efter 30 minuters drift uppfylla minimi- och maximikraven. Fördelningen av ljusstyrkan efter en minuts drift kan beräknas med utgångspunkt i fördelningen av ljusstyrkan efter 30 minuters drift genom att man vid varje provningspunkt använder kvoten mellan de ljusstyrkor som uppmätts vid HV efter en minuts och efter 30 minuters drift.

8.   FÄRG PÅ AVGIVET LJUS

Färgen på det ljus som avges inuti det ljusfördelningsområde som definieras i punkt 2 i bilaga 3 ska vara vit. För provning, se bilaga 4 till dessa föreskrifter. Utanför detta område får inga skarpa färgvariationer iakttas.

9.   PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

Produktionsöverensstämmelsen ska kontrolleras enligt det förfarande som fastställts i tillägg 2 i avtalet (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev. 2), med följande krav:

9.1

Lyktor som är typgodkända i enlighet med dessa föreskrifter ska tillverkas så att de överensstämmer med den typ som godkänts genom att uppfylla de krav som anges i punkterna 6 och 8.

9.2

De minimikrav för förfaranden för kontroll av produktionsöverensstämmelse som anges i bilaga 5 till dessa föreskrifter ska uppfyllas.

9.3

De minimikrav för urvalsförfarande som utförs av kontrollant som beskrivs i bilaga 6 till dessa föreskrifter ska uppfyllas.

9.4

Den myndighet som beviljat typgodkännande får när som helst granska de metoder för kontroll av överensstämmelse som tillämpas i varje produktionsenhet. Normalt intervall för dessa kontroller ska vara en gång vartannat år.

10.   PÅFÖLJDER VID BRISTANDE PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

10.1

Typgodkännande som beviljats för en typ av kurvtagningslykta enligt dessa föreskrifter kan återkallas om ovannämnda krav inte uppfylls, eller om en kurvtagningslykta med ett typgodkännandemärke i enlighet med punkterna 4.3.1 och 4.3.2 inte överensstämmer med den godkända typen.

10.2

Om en avtalspart som tillämpar dessa föreskrifter återkallar ett typgodkännande som tidigare beviljats, ska avtalsparten genast rapportera detta till övriga avtalsparter, med en meddelandeblankett som överensstämmer med förlagan i bilaga 1 till dessa föreskrifter.

11.   SLUTGILTIGT UPPHÖRANDE AV PRODUKTIONEN

Om innehavaren av ett typgodkännande helt upphör med produktionen av en kurvtagningslykta som godkänts enligt dessa föreskrifter, ska denne underrätta den myndighet som beviljat typgodkännandet. När myndigheten fått ett sådant meddelande ska den informera övriga parter i 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter med hjälp av en meddelandeblankett som överensstämmer med förlagan i bilaga 1 till dessa föreskrifter.

12.   NAMN- OCH ADRESSUPPGIFTER FÖR DE TEKNISKA TJÄNSTER SOM ANSVARAR FÖR TYPGODKÄNNANDEPROVNING OCH FÖR TYPGODKÄNNANDEMYNDIGHETERNA

De parter till 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter ska underrätta Förenta nationernas sekretariat om namn- och adressuppgifterna för de tekniska tjänster som ansvarar för typgodkännandeprovning och för de typgodkännandemyndigheter som beviljar godkännande och till vilka intyg om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande som utfärdats i andra länder, samt om slutgiltigt upphörande av produktionen, ska skickas.

13.   ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

13.1

Från den dag då ändringsserie 01 till dessa föreskrifter träder i kraft ska ingen avtalspart som tillämpar dem vägra att bevilja typgodkännande enligt dessa föreskrifter, ändrade genom ändringsserie 01.

13.2

Från och med 60 månader efter dagen för ikraftträdandet av ändringsserie 01 ska de avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter endast bevilja typgodkännanden om den kurvtagningslykta som ska godkännas uppfyller kraven i dessa föreskrifter, ändrade genom ändringsserie 01.

13.3

Befintliga typgodkännanden av kurvtagningslyktor som redan beviljats enligt dessa föreskrifter före dagen för ikraftträdandet av ändringsserie 01 ska förbli giltiga.

13.4

De avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter får inte vägra att bevilja utökningar av typgodkännande enligt föregående ändringsserie till dessa föreskrifter.


(1)  Enligt definitionen i den konsoliderade resolutionen om fordonskonstruktion (R.E.3), dokument ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2, punkt 2.

(2)  De särskiljande numren för avtalsparterna i 1958 års avtal återges i bilaga 3 till den konsoliderade resolutionen om fordonskonstruktion (R.E.3), dokument TRANS/WP.29/78/Rev.2/Amend.1.

(3)  I dessa föreskrifter betyder ”utgör en del av lyktan” att komponenten fysiskt ingår i lamphuset eller sitter utanför – vare sig den är avskild från detta eller inte – lamphuset, men lamptillverkaren tillhandahåller den som en del av lampsystemet.


BILAGA 1

MEDDELANDE

(Största format: A4 (210 × 297 mm))

Image

Image


BILAGA 2

EXEMPEL PÅ TYPGODKÄNNANDEMÄRKENAS UTFORMNING

Figur 1

Märkning för enskilda lyktor

Förlaga A

Image

a = 5 mm min.

Anordningen med ovanstående typgodkännandemärkning är en kurvtagningslykta som är typgodkänd i Japan (E43) enligt föreskrifter nr 119 med typgodkännandenummer 221. Typgodkännandenumret anger att godkännandet beviljats i enlighet med kraven i föreskrifter nr 119, ändrade genom ändringsserie 01.

Observera: Typgodkännandenumret och tilläggssymbolen ska placeras nära cirkeln och antingen ovanför eller nedanför bokstaven ”E” eller till vänster eller höger om den. Siffrorna i typgodkännandenumret och i produktionsserienumret ska sitta på samma sida om bokstaven ”E” och vara vända åt samma håll. Romerska siffror som typgodkännandenummer bör undvikas för att förhindra förväxling med andra symboler.

Figur 2

Förenklad märkning för grupperade, kombinerade och inbördes sammanbyggda lyktor

(De lodräta och vågräta linjerna anger schematiskt formen på ljussignalanordningen. Dessa utgör inte en del av typgodkännandemärket)

Förlaga B

Image

Förlaga C

Image

Förlaga D

Image

Observera: De tre exemplen på typgodkännandemärket, förlagorna B, C och D, representerar tre möjliga varianter av märkningen för en belysningsanordning då två eller fler lampor utgör delar av samma enhet av grupperade, kombinerade eller inbördes sammanbyggda lampor. Denna typgodkännandemärkning visar att anordningen godkändes i Japan (E 43) med godkännandenummer 3333, och omfattar följande:

 

En körriktningsvisare i kategori 1, godkänd i enlighet med ändringsserie 01 i föreskrifter nr 6.

 

En främre positionslykta godkänd i enlighet med ändringsserie 02 i föreskrifter nr 7.

 

En kurvtagningslykta godkänd i enlighet med ändringsserie 01 i föreskrifter nr 119.

Figur 3

Ljuskällemoduler

Image

Den ljuskällemodul som är försedd med ovanstående identifieringskod har godkänts tillsammans med en lykta som är godkänd i Italien med godkännandenummer 17325.


BILAGA 3

FOTOMETRISKA MÄTNINGAR

1.   MÄTMETODER

1.1

När fotometriska mätningar utförs ska ströreflexioner undvikas genom lämplig avskärmning.

1.2

För den händelse att resultatet av mätningarna skulle ifrågasättas ska mätningarna utföras så att de uppfyller följande krav:

1.2.1

Mätavståndet ska vara sådant att lagen om omvänd proportionalitet mot avståndet i kvadrat kan tillämpas.

1.2.2

Mätutrustningen ska vara sådan att mottagarens öppning, sedd från ljusets referenscentrum, har en vinkel mellan 10′ och 1°.

1.2.3

Ljusstyrkekravet för en viss observationsriktning ska anses uppfyllt om det uppfylls i en riktning som inte avviker mer än en fjärdedels grad från observationsriktningen.

2.   MÄTPUNKTER UTTRYCKTA I VINKELGRADER MOT REFERENSAXELN

Figur 1

Image

Image

=

Lägsta ljusstyrka i cd

Lykta på vänster sida (L-vinkeln ska ersättas av R-vinkeln för lyktan på höger sida)

2.1   Geometriskt synfält

Figur 1

Image

Figur 2

Image

2.1.1

Riktningarna H = 0° och V = 0° motsvarar referensaxeln. På fordonet är de horisontella och parallella med fordonets längsgående mittplan samt orienterade i den föreskrivna synriktningen. De passerar genom referenscentrum. De värden som anges i tabellen anger lägsta ljusstyrka i cd för de olika mätriktningarna.

3.   FOTOMETRISK MÄTNING AV LAMPOR UTRUSTADE MED FLERA LJUSKÄLLOR

Den fotometriska prestandan ska kontrolleras enligt följande:

3.1

För ej utbytbara ljuskällor (glödlampor och andra):

Med ljuskällan kvar i lyktan, i enlighet med punkt 7.1.1 i dessa föreskrifter.

3.2

För utbytbara ljuskällor:

Om de är utrustade med ljuskällor på 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V ska värdena för den avgivna ljusstyrkan korrigeras. För glödlampor är korrektionsfaktorn kvoten mellan referensljusflödet och medelvärdet för ljusflödet vid anbringad spänning (6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V).

För LED-ljuskällor är korrektionsfaktorn kvoten mellan det objektiva ljusflödet och medelvärdet för ljusflödet vid anbringad spänning (6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V).

Det verkliga ljusflödet från varje ljuskälla som används ska inte avvika mer än ±5 % från medelvärdet. I fråga om glödlampor enbart, kan alternativt en standardglödlampa användas i tur och ordning i var och en av de enskilda positionerna, använd vid sitt referensflöde, varvid de enskilda mätningarna i varje position adderas.

3.3

För varje kurvtagningslykta, utom sådana som är utrustade med glödlampa(or), ska de ljusstyrkor som uppmäts efter en minuts och efter 30 minuters drift uppfylla minimi- och maximikraven. Fördelningen av ljusstyrkan efter en minuts drift kan beräknas med utgångspunkt i fördelningen av ljusstyrkan efter 30 minuters drift genom att man vid varje provningspunkt använder kvoten mellan de ljusstyrkor som uppmätts vid HV efter en minuts och efter 30 minuters drift (L-vinkeln ska ersättas av R-vinkeln för en lykta på fordonets högra sida).


BILAGA 4

FÄRG PÅ VITT LJUS

(Färgkoordinater)

1.

För kontroll av färgegenskaperna ska en ljuskälla med en färgtemperatur på 2 856 K motsvarande ljuskälla A enligt Internationella belysningskommissionen (CIE), användas. För lyktor som är utrustade med icke-utbytbara ljuskällor (glödlampor och andra) eller ljuskällor (utbytbara eller icke-utbytbara) som används med ett elektroniskt ljuskällereglage ska färgegenskaperna mätas med de ljuskällor som finns i lyktan, i enlighet med punkt 7 i dessa föreskrifter.

2.

Den utbytbara ljuskällan ska utsättas för den ljusstyrka som genererar samma färg som ljuskälla A enligt CIE.


BILAGA 5

MINIMIKRAV FÖR FÖRFARANDEN FÖR KONTROLL AV PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

1.   ALLMÄNT

1.1

Kraven på överensstämmelse ska anses uppfyllda ur mekanisk och geometrisk synpunkt, om skillnaderna inte är större än de oundvikliga tillverkningsvariationerna som ligger inom ramen för kraven i dessa föreskrifter.

1.2

Om den fotometriska prestandan för en slumpmässigt utvald lykta som är utrustad med en standardljuskälla provas eller om lyktorna är utrustade med icke-utbytbara ljuskällor (glödlampor eller andra) och om alla mätningar utförs vid 6,75 V, 13,5 V respektive 28,0 V, ska överensstämmelsen i fråga om fotometrisk prestanda för masstillverkade lyktor inte ifrågasättas om

1.2.1

inget uppmätt värde avviker ofördelaktigt från de värden som föreskrivs i dessa föreskrifter med mer än 20 %.

1.2.2

Om resultaten av den provning som beskrivs ovan för en lykta som är utrustad med en utbytbar ljuskälla inte uppfyller kraven ska provningarna av lyktor upprepas med användning av en annan standardglödlampa.

1.3

Färgkoordinaterna ska överensstämma när lyktan är utrustad med en standardglödlampa eller, i fråga om lyktor som är utrustade med icke-utbytbara ljuskällor (glödlampor eller andra), när de kolorimetriska egenskaperna kontrolleras med ljuskällan kvar i lyktan.

2.   MINIMIKRAV FÖR TILLVERKARENS KONTROLL AV ÖVERENSSTÄMMELSE

Innehavaren av typgodkännandet ska för varje typ av lykta utföra minst följande provningar med lämpliga intervall. Provningarna ska utföras enligt bestämmelserna i dessa föreskrifter.

Om något provexemplar inte visar överensstämmelse med avseende på aktuell provtyp, ska ytterligare provexemplar tas ut och provas. Tillverkaren ska vidta åtgärder för att garantera överensstämmelse i produktionen ifråga.

2.1.   Provningarnas beskaffenhet

Provningar av överensstämmelse ska omfatta de fotometriska egenskaperna och färgegenskaperna.

2.2   Provningsmetoder

2.2.1

Provningar ska normalt utföras enligt de metoder som anges i dessa föreskrifter.

2.2.2

Vid varje provning av överensstämmelse som utförs av tillverkaren får likvärdiga metoder användas efter medgivande från den behöriga myndighet som ansvarar för typgodkännandeprovningarna. Tillverkaren har ansvaret för att bevisa att tillämpade metoder är likvärdiga med dem som anges i dessa föreskrifter.

2.2.3

Tillämpningen av punkt 2.2.1 och 2.2.2 kräver regelbunden kalibrering av provutrustningen och dess korrelation med mätningar som gjorts av behörig myndighet.

2.2.4

Referensmetoderna ska i samtliga fall vara de som anges i dessa föreskrifter, särskilt när det gäller administrativ kontroll och urvalsförfarande.

2.3   Urvalsförfarandets beskaffenhet

Provexemplar av lyktor ska väljas ut slumpmässigt från produktionen av en enhetlig sats. En enhetlig sats innebär en uppsättning lyktor av samma typ som definierats enligt tillverkarens tillverkningsmetoder.

Bedömningen ska normalt omfatta serieproduktion från enskilda fabriker. Tillverkaren kan dock gruppera samman uppgifter för samma typ från flera fabriker, förutsatt att dessa använder samma kvalitetssystem och kvalitetskontroll.

2.4   Uppmätta och registrerade fotometriska egenskaper

Provlyktan ska bli föremål för fotometriska mätningar för minimivärdena vid de punkter som förtecknas i bilaga 4 och för de föreskrivna färgkoordinaterna.

2.5   Acceptanskriterier

Tillverkaren ska utföra en statistisk undersökning av provresultaten och ska tillsammans med behörig myndighet fastställa acceptanskriterier för sina produkter så att de uppfyller specifikationerna för kontroll av produkternas överensstämmelse i punkt 9.1 i dessa föreskrifter.

Acceptanskriterierna ska vara sådana att den lägsta sannolikheten för att klara ett stickprov i enlighet med bilaga 6 (första urvalsförfarande) är 0,95 med en konfidensnivå på 95 %.


BILAGA 6

MINIMIKRAV FÖR URVALSFÖRFARANDE SOM UTFÖRS AV KONTROLLANT

1.   ALLMÄNT

1.1

Kraven för överensstämmelse ska anses uppfyllda ur mekanisk och geometrisk synpunkt enligt kraven i dessa föreskrifter i de fall skillnaderna, om sådana finns, inte är större än de oundvikliga tillverkningsvariationerna.

1.2

Om den fotometriska prestandan för en slumpmässigt utvald lykta som är utrustad med en standardljuskälla provas eller om lyktorna är utrustade med icke-utbytbara ljuskällor (glödlampor eller andra) och om alla mätningar utförs vid 6,75 V, 13,5 V respektive 28,0 V, ska överensstämmelsen i fråga om fotometrisk prestanda för masstillverkade lyktor inte ifrågasättas om

1.2.1

inget uppmätt värde avviker ofördelaktigt från de värden som föreskrivs i dessa föreskrifter med mer än 20 %.

1.2.2

Om resultaten av den provning som beskrivs ovan för en lykta som är utrustad med en utbytbar ljuskälla inte uppfyller kraven ska provningarna av lyktor upprepas med användning av en annan standardglödlampa.

1.2.3

Vid lyktor med uppenbara defekter fästs inget avseende.

1.3

Färgkoordinaterna ska överensstämma när lyktan är utrustad med en standardglödlampa eller, i fråga om lyktor som är utrustade med icke-utbytbara ljuskällor (glödlampor eller andra), när de kolorimetriska egenskaperna kontrolleras med ljuskällan kvar i lyktan.

2.   DET FÖRSTA URVALSFÖRFARANDET

För det första urvalsförfarandet väljs fyra lyktor ut slumpmässigt. Första urvalet med två betecknas A, andra urvalet med två betecknas B.

2.1   Överensstämmelsen ifrågasätts inte

2.1.1   Vid provning med det urvalsförfarandet som visas i figur 1 i denna bilaga ska överensstämmelsen för masstillverkade lyktor inte ifrågasättas om det konstateras att de uppmätta värdena för lyktorna uppvisar följande avvikelser i ofördelaktig riktning:

2.1.1.1   Urval A

A1:

En lykta

0 procent

En lykta inte mer än

20 procent

A2:

Båda lyktorna mer än

0 procent

Men inte mer än

20 procent

Gå till urval B

2.1.1.2   Urval B

Bl:

Båda lyktorna

0 procent

2.1.2   Eller om villkoren i punkt 1.2.2 för urval A är uppfyllda.

2.2   Överensstämmelsen ifrågasätts

2.2.1   Vid provning med det urvalsförfarandet som visas i figur 1 i denna bilaga ska överensstämmelsen för masstillverkade lyktor ifrågasättas och tillverkaren uppmanas att se till att produktionen uppfyller kraven (anpassning av produktion) om det konstateras att de uppmätta värdena för lyktorna uppvisar följande avvikelser:

2.2.1.1   Urval A

A3:

En lykta inte mer än

20 procent

En lykta mer än

20 procent

Men inte mer än

30 procent

2.2.1.2   Urval B

B2:

I fråga om A2

En lykta mer än

0 procent

Men inte mer än

20 procent

En lykta inte mer än

20 procent

B3:

I fråga om A2

En lykta

0 procent

En lykta mer än

20 procent

Men inte mer än

30 procent

2.2.2   Eller om villkoren i punkt 1.2.2 för urval A inte är uppfyllda.

2.3   Återkallat typgodkännande

Överensstämmelsen ska ifrågasättas och punkt 10 tillämpas om det vid provning med det urvalsförfarande som visas i figur 1 i denna bilaga konstateras att de uppmätta värdena för lyktorna uppvisar följande avvikelser:

2.3.1   Urval A

A4:

En lykta inte mer än

20 procent

En lykta mer än

30 procent

A5:

Båda lyktorna mer än

20 procent

2.3.2   Urval B

B4:

I fråga om A2

En lykta mer än

0 procent

Men inte mer än

20 procent

En lykta mer än

20 procent

B5:

I fråga om A2

Båda lyktorna mer än

20 procent

B6:

I fråga om A2

En lykta

0 procent

En lykta mer än

30 procent

2.3.3   Eller om villkoren i punkt 1.2.2 för urvalen A och B inte är uppfyllda.

3.   UPPREPAT URVALSFÖRFARANDE

I fallen A3, B2 och B3 är ett upprepat urvalsförfarande nödvändigt, inom två månader efter underrättelsen, med ett tredje urval C bestående av två lyktor och ett fjärde urval D bestående av två lyktor, som väljs ur ett parti som tillverkats efter anpassning av produktionen.

3.1   Överensstämmelsen ifrågasätts inte

3.1.1   Vid provning med det urvalsförfarande som visas i figur 1 i denna bilaga ska överensstämmelsen för masstillverkade lyktor inte ifrågasättas om det konstateras att de uppmätta värdena för lyktorna uppvisar följande avvikelser:

3.1.1.1   Urval C

C1:

En lykta

0 procent

En lykta inte mer än

20 procent

C2:

Båda lyktorna mer än

0 procent

Men inte mer än

20 procent

Gå till urval D

3.1.1.2   Urval D

D1:

I fråga om C2

Båda lyktorna

0 procent

3.1.2   Eller om villkoren i punkt 1.2.2. för urval C är uppfyllda.

3.2   Överensstämmelsen ifrågasätts

3.2.1   Vid provning med det urvalsförfarande som visas i figur 1 i denna bilaga ska överensstämmelsen för masstillverkade lyktor ifrågasättas och tillverkaren uppmanas att se till att produktionen uppfyller kraven (anpassning av produktion) om det konstateras att de uppmätta värdena för lyktorna uppvisar följande avvikelser:

3.2.1.1   Urval D

D2:

I fråga om C2

En lykta mer än

0 procent

Men inte mer än

20 procent

En lykta inte mer än

20 procent

3.2.1.2   Eller om villkoren i punkt 1.2.2 för urval C inte är uppfyllda.

3.3   Återkallat typgodkännande

Överensstämmelsen ska ifrågasättas och punkt 10 tillämpas om det vid provning med det urvalsförfarande som visas i figur 1 i denna bilaga konstateras att de uppmätta värdena för lyktorna uppvisar följande avvikelser:

3.3.1   Urval C

C3:

En lykta inte mer än

20 procent

En lykta mer än

20 procent

C4:

Båda lyktorna mer än

20 procent

3.3.2   Urval D

D3:

I fråga om C2

En lykta 0 eller mer än

0 procent

En lykta mer än

20 procent

3.3.3   Eller om villkoren i punkt 1.2.2 för urval C och D inte är uppfyllda.

Figur 1

Image


Top