EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AR0053

Yttrande från Regionkommittén om Europaparlamentets resolution om minoritetsskydd och antidiskrimineringspolitik i ett utvidgat EU

EUT C 229, 22.9.2006, p. 57–66 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

22.9.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 229/57


Yttrande från Regionkommittén om ”Europaparlamentets resolution om minoritetsskydd och antidiskrimineringspolitik i ett utvidgat EU”

(2006/C 229/09)

REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DETTA YTTRANDE

med beaktande av

Europaparlamentets beslut av den 8 juni 2005 att rådfråga Regionkommittén i detta ärende, i enlighet med artikel 265 fjärde stycket i EG-fördraget,

presidiets beslut av den 11 oktober 2005 att ge utskottet för konstitutionella frågor och EU:s styresformer i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet,

Europaparlamentets resolution om minoritetsskydd och antidiskrimineringspolitik i ett utvidgat EU, T6-0228/2005,

artikel 6 i EU-fördraget och artikel 13 i EG-fördraget,

fördraget om upprättande av en konstitution för Europa, undertecknat den 29 oktober 2004, och i synnerhet del II i detta om grundläggande rättigheter,

direktiven 2000/43/EG och 2000/78/EG om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung och om inrättande av en allmän ram för likabehandling,

Regionkommitténs yttrande om meddelandet från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: ”Icke-diskriminering och lika möjligheter för alla – en ramstrategi” (KOM(2005) 224 slutlig) och förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ”Europeiska året för lika möjligheter för alla (2007) – På väg mot ett rättvist samhälle” (KOM(2005) 225 slutlig – 2005/0107 COD) (CdR 226/2005 fin),

Europaparlamentets resolution om homofobi i Europa (RSP/2005/2666),

Regionkommitténs yttrande om grönboken om jämlikhet och icke-diskriminering i ett utvidgat EU (KOM(2004) 379 slutlig) (CdR 241/2004 fin) (1),

”Thematic Comments No 3: The protection of Minorities in the European Union” av EU network of independent experts on fundamental rights (EU:s nätverk av oberoende experter i frågor rörande grundläggande rättigheter, 2005),

rapporterna från EUMC (Europeiska centrumet för övervakning av rasism och främlingsfientlighet) om situationen för migranter, minoriteter och i synnerhet romer,

det utkast till yttrande (CdR 53-2006 rév. 1) som antogs enhälligt av CONST-utskottet den 7 april 2006 (föredragande Boris Sovič, borgmästare i Maribor, och Eberhard Sinner, minister i Bayerns delstatsregering och chef för delstatens regeringskansli),

och av följande skäl:

1)

Respekten för grundläggande rättigheter samt kulturell och språklig mångfald är en grundläggande europeisk tillgång som måste bevaras i samtliga regioner i EU. Frågan prioriteras av Regionkommittén.

2)

Alla former av diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning måste bekämpas i lika hög grad med motiveringen att samtliga innevånare bidrar till Europas rikedom.

3)

Det föreligger en skillnad mellan skydd av minoriteter och policyn för icke-diskriminering; likabehandling av samtliga medborgare är en grundläggande rättighet, inte ett privilegium.

4)

Varje individ skall ha rätt att vara sig själv, och tolerans och respekt bör vara en allmän attityd i livet och baseras på ömsesidighet i stället för att vara en förmån som bara vissa åtnjuter.

5)

De lokala myndigheterna spelar en viktig roll i bevarandet av den grundläggande rättigheten mötesfrihet.

6)

De lokala myndigheterna har ett särskilt ansvar när det gäller att föregå med gott exempel och främja goda metoder.

7)

Lokala och regionala myndigheter har betydande befogenheter i fråga om folkbokföring, utbildning, polisväsende, hälsovård, boende och socialbidrag, vilket garanterar att de grundläggande rättigheterna kan bestå.

8)

Regionkommittén tog på Europaparlamentets begäran initiativ till en insamling av goda metoder på lokal och regional nivå, och vill därför på ett avgörande sätt bidra till bättre skydd för minoriteter och till genomförandet av policyn för icke-diskriminering.

Vid sin 65:e plenarsession den 14–15 juni 2006 (sammanträdet den 15 juni) antog Regionkommittén följande yttrande enhälligt:

1.   Allmänna kommentarer

1.1

Regionkommittén välkomnar Europaparlamentets resolution och håller med om att genomförandet av icke-diskrimineringspolitiken i medlemsstaterna är bristfällig. Kommittén konstaterar dock att genomförandenivåerna visserligen varierar i olika medlemsstater och att vissa länder har varit mer förutseende än andra, men att EU, medlemsstaterna samt regionala och lokala myndigheter redan har tagit fram en vittomspännande förteckning över goda metoder.

1.2

ReK instämmer i Europaparlamentets ståndpunkt att de lokala, regionala och nationella myndigheterna i medlemsstaterna bättre bör samordna sina insatser för att bekämpa alla former av diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder och sexuell läggning, inklusive antisemitism och angrepp mot minoritetsgrupper, framför allt romer.

1.3

Lokala och regionala myndigheter står inför en dubbel utmaning: Å ena sidan skall de ansvara för att diskriminering motverkas och att respekten för lika möjligheter till individuella, ekonomiska och sociala rättigheter efterlevs, å den andra skall de åta sig ett aktivt ansvar för att främja grundläggande rättigheter, inklusive respekten för minoriteters rättigheter.

1.4

Det är därför viktigt att de strategier och regler som tillämpas av de lokala myndigheterna varken rättsligt eller i praktiken är diskriminerande, och att de främjar den sociala, ekonomiska och politiska integrationen.

1.5

Fattigdom, social marginalisering och gettobildning kan leda till extremism. Därför anser Regionkommittén att en effektiv integrationspolitik som inbegriper utbildning och insatser för boende på regional och lokal nivå direkt kan förebygga våldsam extremism. Särskild uppmärksamhet bör riktas till unga i stadsgetton.

1.6

Det finns positiva insatser med målet att säkerställa en högre skyddsnivå för minoritetsmedlemmar i ett antal städer, kommuner och regioner. Insatserna bygger på principen om ett mångkulturellt samhälle och medvetandegörande av EU:s rikedom och mångfald. Därför föreslår Regionkommittén att man tar fasta på de exempel som samlats in av kommitténs ledamöter i en första katalog med bästa praxis på lokal och regional nivå. Förteckningen är inte fullständig. Den återfinns som bilaga till föreliggande yttrande.

2.   Synpunkter och rekommendationer

2.1   Att främja mångfald och dialogen mellan kulturer – decentraliserade åtgärder

2.1.1

Regionkommittén anser att regionala och lokala myndigheter kan ge ett mervärde i kampen mot rasism, antisemitism, islamofobi, främlingsfientlighet, homofobi och attacker på minoritetsgrupper, särskilt romer och tredjelandsmedborgare, genom att främja mångfald på gräsrotsnivå och genomföra principen om att mångfald ger välstånd i samhället.

2.1.2

Kommittén föreslår att lokala och regionala myndigheter vidtar lämpliga decentraliserade åtgärder för att öka skyddsnivån för minoriteters rättigheter samt för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet i europeiska städer och regioner. Sådana åtgärder är bland andra följande:

Att inrätta regionala och lokala icke-diskrimineringsbyråer med uppgift att handlägga och insamla klagomål från personer i grupper som har drabbats av diskriminering.

Att sprida grundläggande information om minoriteternas situation och om icke-diskrimineringspolitiken till en bredare allmänhet.

Att officiella företrädare för städer, kommuner och regioner offentliggör god praxis.

Att kontaktpunkterna inom EuropeDirect aktiveras för att främja minoriteters rättigheter och icke-diskrimineringsåtgärder.

Att evenemang och folkfester anordnas för att sammanföra olika kulturer, traditioner och språkgrupper som återfinns i samma område.

Att införa fortbildningsprogram för lokala och regionala myndigheter, lärare och journalister för att främja icke-diskriminering och lika behandling av samtliga medborgare.

Att införa en lättillgänglig och direkt kontakt med förvaltningstjänsterna för medlemmar av minoriteterna när det gäller områden där diskriminering är vanligt.

2.1.3

Kommittén välkomnar att Europaparlamentet i synnerhet lyfter fram situationen för den romska befolkningen som en särskilt svår fråga. Därför anser Regionkommittén att romsamfundet behöver särskilt skydd, också med hänsyn till dess storlek och särdrag.

2.1.4

Integrationen av romer är en stor utmaning för de regionala och lokala myndigheterna. Därför anmodar Regionkommittén EU-institutioner, nationella myndigheter samt lokala och regionala myndigheter att ta fram en gemensam integrerad och decentraliserad metod för att underlätta politisk, social och ekonomisk integration och samtidigt främja respekten för mångfald samt tolerans. I detta sammanhang föreslår kommittén följande åtgärder på lokal och regional nivå:

Att flexibla utbildningsstrategier tas fram med målet att så långt som möjligt förbättra möjligheterna till integration.

Att ett utbyte av goda metoder bör ske mellan städer och regioner med romsk befolkning.

Att kulturella evenemang som belyser romernas kulturella arv och traditioner finansieras.

2.1.5

Regionkommittén vill understryka vikten av dialog bland religiösa och etniska grupper på regional och lokal nivå med syftet att undvika extremism och segregering. Dialogen kunde även leda till övergripande förståelse för jämlikheten och mångfalden i europeiska samhällen.

2.1.6

Kommittén välkomnar att parlamentet framhåller homofobin i Europa som ett särskilt problem, i synnerhet med beaktande av ett antal oroande händelser som nyligen ägt rum i några medlemsstater.

2.2   Att använda och främja standarder och planer för likabehandling

2.2.1

Lokala och regionala myndigheter bör överväga att utforma politiska mål och indikatorer som kunde vara till nytta vid mätningen av framstegen i genomförandet av den politik som eftersträvar jämlikhetsstandarder vid tillhandahållandet av tjänster. Kommittén önskar delta i utarbetandet av sådana indikatorer.

2.2.2

Regionkommittén anser att standarder och planer för likabehandling som bygger på strategier för jämlikhet mellan olika grupper samt likabehandling när det gäller ras, kön, funktionshinder eller sexuell läggning i högre grad kommer att framhäva vikten av rättvis behandling och rättvis tillgång till tjänster hos lokala myndigheter samt till arbete, och har utarbetats som ett verktyg för lokala och regionala myndigheter att likabehandla människor av olika kön och ras eller funktionshindrade i kommunal politik och verksamhet på alla nivåer.

2.2.3

Lokala och regionala myndigheter bör tillhandahålla tjänster av hög kvalitet som är tillgängliga för alla och som motsvarar behoven i de mångfacetterade närsamhällena och folkgrupperna i städer. Myndigheterna skall även fastställa ramar inom vilka sammanhållningen och hållbarheten i samhället kan blomstra genom att använda beprövade goda metoder, exempelvis följande:

Att tillhandahålla rättslig hjälp i form av råd om individers rättigheter.

Att finansiera centrum för de olika folkgrupperna.

Att skapa integrationsforum med offentliga diskussioner som ökar kontakterna mellan den befintliga lokalbefolkningen och nyinflyttade.

Att inrätta samrådsorgan mot diskriminering och tillsätta särskilda rådgivare med ansvar för ras- och könsdiskrimineringsfrågor.

2.3   Att ge tillträde till språkstudier, utbildning och arbetsmarknaden

2.3.1

Regionkommittén påpekar att utbildning är en grundläggande del av integreringen av minoriteter i samhällslivet och det politiska livet i de länder där de är bosatta. Det är även viktigt att lära ut tolerans och respekt för mångfalden. De lokala och regionala myndigheterna spelar en avgörande roll på detta område.

2.3.2

Kommittén uppmanar i enlighet med Europaparlamentet medlemsstaterna att göra sitt yttersta för att se till att barn till flyktingar, asylsökande och invandrare verkligen integreras i utbildningssystemen. De offentliga myndigheterna bör också hjälpa till att säkerställa att minoriteternas medlemmar får alla möjligheter att tillägna sig de språkliga färdigheter som krävs för en framgångsrik integration.

2.3.3

Regionkommittén understryker att tillräckliga kunskaper i det officiella språket i det samhälle där minoriteterna bor kan öka möjligheterna till reell integration. Därför bör lokala och regionala myndigheter inom sina ansvarsområden och där det är lämpligt försäkra sig om att integrationsprogrammen bland annat innefattar möjligheter att studera det officiella språket utan extra kostnad, även på daghem.

2.3.4

Det är oroväckande att se de nedslående återverkningarna av den höga ungdoms-arbetslösheten. Därför rekommenderar kommittén att positiva åtgärder vidtas, särskilt när det gäller tillträde till arbetsmarknaden för alla missgynnade grupper.

2.3.5

Kommittén föreslår att dess ledamöters kontaktnät engageras i syfte att förespråka följande:

Praktikplatser i kommunerna för personer som tillhör en minoritet.

Ett system med stipendier för de bästa studerandena ur etniska minoriteter eller missgynnade grupper.

Särskilda språkprogram för invandrarbarn.

2.3.6

Regionkommittén noterar de befintliga goda metoderna på regional och lokal nivå i fråga om utbildning och tillträde till arbetsmarknaden, exempelvis följande:

Tillträde för barn av alla nationaliteter till det allmänna skolväsendet.

Språkutbildningen står öppen för alla och stöds av kommunerna.

Tillgång till utbildning och yrkesutbildning som organiseras också för funktionshindrade, tredjelandsmedborgare och äldre befolkningsgrupper i enlighet med principen om livslångt lärande.

Pedagogiska projekt inom kampen mot diskriminering.

Kurser som erbjuds på minoritetsgruppernas språk.

Virtuella byråer för integrationspolitik.

Bekämpning av diskriminering inom den lokala arbetsförmedlingen, till exempel genom att skicka arbetsgivarna anonym information om arbetssökandena där sökandens efternamn har lämnats bort.

2.4   Tillgång till subventionerade bostäder och offentliga tjänster

2.4.1

Regionkommittén uppmanar medlemsstaterna att upprätta nationella databaser eller sammanställa nationella handledningar med goda arbetsmetoder för de myndigheter som ansvarar för boendefrågor, för att man systematiskt och noggrant skall kunna samla in data som rör invandrares och etniska minoriteters boende.

2.4.2

De lokala och regionala myndigheterna anmodas att öka sina insatser för att säkerställa att icke-diskriminerande åtgärder tillämpas, och i synnerhet

att kommunala bostäder görs tillgängliga för familjer av alla nationaliteter,

att man undviker bostadssegregering och, vid behov, tillämpar positiv diskriminering,

att man upprättar handlingsplaner på lokal och regional nivå för att garantera alla lika tillgång till bostäder.

2.4.3

ReK vill lyfta fram lokala och regionala myndigheters bästa praxis som syftar till att garantera alla medborgare lika tillgång till bostäder och offentliga tjänster, genom att till exempel

tillhandahålla tekniska och rättsliga garantier och försäkringar för alla befolknings-grupper,

göra kommunala lägenheter tillgängliga för invandrare och tredjelandsmedborgare,

upprätta rådgivningsorgan för att förbättra flyktingars och invandrares tillgång till bostäder,

starta icke-vinstdrivande program för hyresbostäder,

garantera invandrares deltagande i de offentliga organ där bostadspolitiken diskuteras,

säkerställa att alla i lokalsamhället har tillgång till offentliga tjänster på samma villkor och med samma kvalitet.

2.5   Aktiv tillgång till det politiska och medborgerliga livet

2.5.1

Regionkommittén uppmuntrar minoritetsgruppsmedlemmars deltagande i politiken på alla nivåer (lokalt, regionalt, nationellt, EU), och framför allt att de i högre grad involveras i lokalpolitiken. För att uppnå detta bör man öka insynen i de lokala och regionala myndigheternas strukturer och beslutsfattande och öka tillgängligheten så att minoriteters deltagande och den obegränsade mötes- och yttrandefriheten stimuleras.

2.5.2

De lokala och regionala myndigheterna bör uppmuntra representanterna för olika etniska invandrargrupper att spela en mer ansvarstagande roll i medlemsstaternas samhällen och inom de regionala och lokala myndigheterna.

2.5.3

Kommittén välkomnar de initiativ som har inletts i ett antal städer och regioner där särskilda åtgärder för att främja utövandet av politiska rättigheter har införts, till exempel

upprättandet av rådgivande organ,

en eller flera minoritetsrepresentanters mandat i kommunfullmäktige,

minoritetsmedlemmars oinskränkta deltagande i lokala och kommunala val,

upprättandet av forum för kommunala aktiviteter mellan den befintliga lokal-befolkningen, invandrare och alla former av missgynnade grupper.

2.5.4

Regionkommittén manar till konkreta åtgärder som ger de organ som representerar medlemmarna av nationella minoriteter nödvändiga förutsättningar för att de verkligen skall kunna ta del i utvecklingen och genomförandet av strategier och program som rör minoriteternas utbildning och yrkesmässiga integrering.

2.5.5

Kommittén betonar lokala och regionala medias ansvar för att främja tolerans och respekt för mångfalden samt deras roll för att säkerställa en effektiv kommunikation och stimulera minoriteterna att ta aktivare del i det lokala politiska livet och i samhällslivet.

2.6   Främjande av datainsamling på regional och lokal nivå

2.6.1

För att kunna utvärdera genomförandet av icke-diskriminerande åtgärder krävs data som är indelade efter etnisk tillhörighet.

2.6.2

Rek vill på nytt framhålla att kommissionen bör publicera en handbok med goda exempel på åtgärder mot diskriminering som de lokala myndigheterna kan tillämpa i sin roll som arbetsgivare, som tillhandahållare och producent av varor och tjänster och som pådrivande aktör i sammanhållningspolitiken och i kampen mot diskriminering. En sådan handbok bör inbegripa de lokala myndigheternas plikter när det gäller att säkerställa de grundläggande rättigheterna, inklusive mötesfriheten, och de lokala myndigheternas särskilda ansvar för att föregå med gott exempel och bekämpa uttalanden som skäligen kan uppfattas som hatfyllda eller som kan legitimera, sprida eller främja rashat, främlingsfientlighet, antisemitism, homofobi eller andra former av diskriminering och hat som grundar sig på intolerans. I detta sammanhang vill ReK erbjuda sitt stöd till kommissionen när det gäller att samla in data på regional och lokal nivå.

2.6.3

För att man skall kunna utveckla effektiva åtgärder som främjar jämlikhet och bekämpar alla former av diskriminering är bättre datainsamling, kartläggning och utvärdering av stor vikt. Kommittén upprepar att lokala och regionala myndigheter måste involveras vid sidan av kommissionen för att upprätta jämförbara kvantitativa data som fastställer och belyser omfattningen av existerande ojämlikheter.

3.   Avslutande kommentarer

3.1

Regionkommittén betonar vikten av ett förbättrat interinstitutionellt samarbete mellan EU-institutionerna, Europarådet, FN och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och understryker den roll som icke-statliga organisationer samt nationella, gränsöverskridande och europeiska sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter spelar i denna process.

3.2

Kommittén skulle gärna se att man i högre grad beaktar den regionala dimensionen i rapporterna från Europeiska centrumet för övervakning av rasism och främlingsfientlighet och från EU Network of Independent Experts on Fundamental Rights (EU:s nätverk av oberoende experter i frågor rörande grundläggande rättigheter).

3.3

ReK anser att EU bör komplettera medlemsstaternas åtgärder på lokal, regional och nationell nivå genom att bevilja lämpliga anslag, och att medlemsstaterna skulle kunna delegera en del av sina beslutsbefogenheter över strukturfonderna till de regionala och lokala myndigheterna, i linje med unionens decentraliseringspolitik.

3.4

Regionkommittén efterlyser en adekvat finansiering av lokala och regionala insatser som syftar till att bekämpa diskriminering och garantera skydd för alla medborgares rättigheter.

Bryssel den 15 juni 2006

Regionkommitténs

ordförande

Michel DELEBARRE


(1)  EUT C 71, 23.3.2004, s. 62.


BILAGA

SKYDD AV MINORITETER PÅ REGIONAL OCH LOKAL NIVÅ: GODA LÖSNINGAR (1)

Många av de goda lösningar på lokal och regional nivå som presenteras här och som syftar till att förbättra minoriteternas situation och främja strategier för antidiskriminering är resultatet av en enkät som gjorts bland ReK:s ledamöter samt bland lokala och regionala myndigheter, organisationer och sammanslutningar. ReK hoppas kunna komplettera denna begränsade förteckning så att den kan användas i samband med EU-åtgärder som främjar normer för likabehandling av alla.

1.   Att främja mångfald och dialogen mellan kulturer

I Tyskland har Bayerskt forum utvecklat ett antal åtgärder på temat ”integration genom dialog” (dvs. offentliga diskussioner). Syftet med dessa åtgärder är att öka kontakten mellan ursprungsbefolkningen och inflyttade utlänningar samt att undvika att det uppstår kulturella och språkliga getton, så kallade ”parallellsamhällen”.

I staden Corps-Nuds i Frankrike ses nyinflyttade som en del av samhället och uppmanas att ta del i all lokal social verksamhet. Dessutom har barn av alla nationaliteter tillträde till det allmänna skolväsendet. Även funktionshindrade och vuxna arbetssökande garanteras tillträde till offentlig utbildning, i enlighet med principen om livslångt lärande.

I Bremen (Tyskland) har en rad integrationspolitiska åtgärder vidtagits. Alla har det gemensamt att de främjar interkulturell och interreligiös dialog för att dels komma främlingsfientligheten in på livet, dels förebygga tendenser till radikalisering och segregering.

Ungdomsnatt: Denna kväll högtidlighålls årligen i Bremens rådhus minnet av nazismens offer. Det övergripande målet är att en tillbakablick i historien kopplas till ett engagemang för en människovänlig nutid. Cirka 3 000 människor brukar delta i ungdomsnatten, varav tre fjärdedelar ungdomar. Varje år har evenemanget ett nytt tema. Under tidigare ungdomsnätter har temat varit exempelvis ”Möte med sinter och romer”. Utöver föredrag från tidsvittnen, utställningar och diskussionsforum anordnas också teaterföreställningar, idrottsevenemang och konserter av alla typer, från klassisk musik till hip-hop, det vill säga något för varje smak och ålder.

Religionernas stadskarta: Ett framgångsrikt projekt som har sitt ursprung i ungdomsnatten är religionernas stadskarta, av unga för unga. Detta projekt har startats av ungdomar av skilda trosuppfattningar i Bremen för att åstadkomma ett utbyte mellan religionerna och bättre förståelse för de olika trosriktningarna. Ett ungdomsforum anordnas för alla religiösa grupper i Bremen i samband med utarbetandet av kartan, då ungdomar kan lära känna varandra, utbyta åsikter och umgås. Ungdomarna har skapat en interaktiv Internetportal med en stadskarta där alla kyrkor, moskéer och församlingshus i de olika stadsdelarna redovisas. Dessutom finns ett diskussionsforum på Internet där ungdomar kan diskutera Gud och världen. Religionernas stadskarta har visat att det finns en önskan om interreligiös dialog bland unga. Denna möjlighet erbjuds inte i tillräcklig utsträckning i religionsundervisningen, som är uppdelad efter trosinriktning. Ungdomar vill veta hur andra religiösa ungdomar tror och lever, genom en dialog på samma nivå, utan hierarki och auktoriteter.

Bremens islamiska vecka: I Bremen läggs särskild vikt vid integrationen av islamiska medborgare. Under den islamiska veckan ges muslimer möjlighet att offentligt presentera sin tro och sin kultur. Alla kan ta del av muslimers tro och liv i Bremen: Det anordnas en rad föredrag, diskussioner och utställningar som erbjuder information, samtal och informella möten. Det handlar inte om att tala om muslimerna, utan med dem. Kritiska åsiktsutbyten är inte bara tillåtna, utan uppmuntras.

Mottagning i Bremens rådhus med anledning av slutet på fasteperioden: I samband med att fastemånaden ramadan avslutas inbjuds de muslimska medborgarna av Bremens senat tillsammans med medlemmar av andra trossamfund att fira avslutningen av fastan. Muslimerna accepterar alltid gärna inbjudan. Det visar att muslimerna, deras kulturella arv och deras tro respekteras i staden.

Programmet ”Porto utan gränser” (Portugal) är en strategi för analys, eftertanke och hantering av invandringsfrågan i staden. 33 invandrarorganisationer deltar i arbetet och företräder de olika invandrargrupperna i Porto. Verksamheten i programmet har en rad olika mål och syftar till att alla aktörer skall utvecklas socialt genom integration och deltagande så att social sammanhållning upprätthålls och främjas. Här tas två aktiviteter upp eftersom de återkommer regelbundet och eftersom invandrarorganisationer deltar i planeringen, utvecklingen och utvärderingen:

”En historia att berätta”: Syftet med denna verksamhet är att ta fram och samla in betydelsefulla historier ur de olika folkgruppernas kulturarv och att föra ut dessa till en bredare publik genom att arrangera fritidsaktiviteter och uppträdanden på olika välkända ställen i staden.

Möte med invandrargrupperna: Huvudsyftet med denna aktivitet är att befästa relationerna mellan olika grupper för att fira och främja den kulturella mångfalden i staden Porto. Olika typer av sociokulturella evenemang och informationsverksamhet anordnas med deltagande av både lokalbefolkning och folk utifrån i utställningar och försäljning av kulturella och gastronomiska produkter. Detta är ett årligt evenemang som hålls i en av stadens välkända byggnader och besöks av hundratals människor.

Programmet Inter-Nation i Vallonien (Belgien) grundar sig på kulturmöten och förvärvandet av specifika yrkeskunskaper. Det syftar till att skaffa arbete till sådana arbetssökande som fortfarande är alltför underutnyttjade på arbetsmarknaden. Programmet syftar särskilt till att främja den mellankulturella tillgång som människor med utländsk härkomst har i arbete med internationell koppling. Samtidigt erbjuder Inter-Nation företagen utbildad personal som kan stödja dem i deras arbete.

I München har man utvecklat projektet ”aktiva tillsammans i Neuperlach”, som går ut på att det i invånarnas trädgårdar anordnas kommunala aktiviteter för tyskar och invandrare som bor i samma område. Projektet ökar kommunikationen och integrationen mellan personer av olika kulturellt, etniskt och rasmässigt ursprung.

I Amsterdam i Nederländerna har man inlett projektet ”Andra världskriget i rätt perspektiv”, som syftar till att bekämpa diskriminering och antisemitism och till att öka toleransen och respekten.

2.   Att använda och främja standarder och planer för likabehandling

I Spanien genomförs i Madridregionen den regionala integrationsplanen 2006–2008. Den utarbetas med stöd från regionens alla sociala sektorer och med deltagande av mer än 1 000 företrädare och sakkunniga för att säkerställa invandrarintegrationen. Det är första gången en spansk region har öronmärkt mer än 4,4 miljarder euro för integreringen av invandrare. Alla invandrare får, oavsett sin administrativa status, fri tillgång till Madrids utbildnings- och sjukvårdssystem, precis som övriga invånare i Madrid. Madridregionen har dessutom inrättat centrum för socialt stöd till invandrare (CASI) för att stärka det grundläggande stödnätet, i synnerhet för sårbara invandrare, och man har också inrättat centrum för invandrares deltagande och integration (CEPIS) för att främja, stimulera och visa upp invandrargruppernas kulturella rikedom.

I Wien har det inrättats virtuella kontor för integrationspolitik. Dessutom har en särskild avdelning för integration och mångfald inrättats för att utveckla hanteringen av mångfaldsfrågor och för att organisera och utvidga rådgivningsservicen för nya invandrare som flyttar dit. Denna avdelning samarbetar med invandrarorganisationerna och stöder integrationsrelaterade åtgärder och projekt, exempelvis på språkinlärningsområdet.

I regionen Emilia Romagna i Italien har det inrättats rådgivande antidiskrimineringsorgan, och de lokala myndigheterna har infört särskilda rådgivare med befogenhet att ingripa om det förekommer diskriminering på grund av ras eller kön.

3.   Att ge tillträde till språkstudier, utbildning och arbetsmarknaden

I storstadsregionen Rennes i Frankrike erbjuds personer som flyttar till regionen olika slag av aktiviteter och utbildningar för att säkerställa att de integreras i lokalsamhället. Dessutom finns det en särskild budget för inrättandet av lokala mottagningscentrum.

I Wien erbjuds nyanlända invandrare alfabetiseringskurser och grundkurser i tyska språket med speciell inriktning på kvinnor och med barnomsorgsmöjligheter.

I Škocjan i Slovenien har det införts en integrationspolitik med hjälp av ett program som syftar till att informera om främlingsfientlighet på lokal nivå.

För att bekämpa diskriminering på arbetsmarknaden har det franska departementet Rhône-Alpes uppmanat den lokala arbetsförmedlingen att skicka arbetsgivarna anonym information om arbetssökandena där sökandens efternamn har utelämnats.

4.   Tillgång till bostäder och offentliga tjänster

I Wien har alla medlemmar i lokalsamhället (oberoende av nationalitet, kön, ras eller religion) lika tillgång till stadens offentliga tjänster, och tjänsterna är av samma kvalitet för alla. Vidare har kommunerna stöttat och finansierat projekt som främjar och utvecklar pluralistiska strategier. Staden främjar en kulturell, språklig och samhällelig mångfald, och alla medlemmar i samhället har tillgång till rättshjälp i form av råd beträffande den enskilda individens ställning.

I Barcelona har alla registrerade personer tillgång till offentliga tjänster, även de som inte har formellt uppehållstillstånd. De katalanska lokala myndigheterna försöker anpassa befintlig lokal service till invandrares behov och målsättningar, främst i form av praktisk hjälp vid ankomst och med bostad, finansiellt stöd till åtgärder när det gäller mångfald och medborgarskap, samt kunskapsförmedling för beslutsfattande. Dessutom har Barcelonadistriktet upprättat en plan för mångfald och medborgarskap samt ett lokalt nätverk för mångfald och medborgarskap.

I staden Corps-Nuds i Frankrike är de kommunala bostäderna tillgängliga för familjer av alla nationaliteter, inklusive romer.

Den katalanska regeringen har inrättat ”La Red de Bolsa de Vivienda Social”, som syftar till att göra det enklare för alla sociala grupper att få tillgång till anständiga bostäder genom att man tillhandahåller tekniska och rättsliga garantier, försäkringar och en garanti på maximalt sex månader.

I Salzburg, Krems och Guntramsdorf i Österrike har invandrare och tredjelandsmedborgare fått tillgång till kommunala bostäder. Rådgivningsorganisationen ”Wohndrehscheibe”, som arbetar för att förbättra flyktingars och invandrares tillgång till bostäder, utsågs år 2004 till en av 107 ”bästa lösningar” som kandiderade till priset Dubai International Award.

I Tjeckien kräver programmet för byggande av servicebostäder att kommunerna stöder byggandet av nya bostäder som förses med sociala tjänster, så att man på detta sätt kan hjälpa grupper som riskerar att drabbas av social utestängning.

Sedan 1994 har Madridregionen utvecklat ett särskilt program för bostadsförmedling som hjälper invandrare i regionen att finna bostad. Man tillhandahåller anständiga bostäder för invandrarna, upprättar flera system för förmedling och garantier för invandrarsamfundet i samband med hyra eller köp på bostadsmarknaden. Programmet inbegriper också tillgång till bostadsdelning och underlättar skapandet av kooperativ som kan hyra eller köpa bostad.

I Slovenien har det införts ett program som skall sporra kommunerna att tillhandahålla hyresbostäder utan ekonomisk vinning år 2005. Genom programmet uppmanar man kommunerna att bygga och renovera bostäder som skall hyras ut utan ekonomisk vinning.

I staden Gent har offentliga och privata aktörer undertecknat en förklaring om icke-diskriminering på bostadsmarknaden för att säkerställa att alla former av diskriminering på bostadsmarknaden avlägsnas och förhindras.

I staden Verona erbjuder kooperativet ”La casa per gli Extracomunitari” bostäder åt invandrare och ser till att de har möjlighet att delta i offentliga forum där bostadspolitiken diskuteras.

5.   Aktiv tillgång till det politiska och medborgerliga livet

I Italien har staden Turin beslutat att ge alla utlänningar som varit lagligt bosatta i staden under de senaste sex åren tillträde till kommunala val.

I Danmark anges i integrationslagstiftningen att kommunerna har möjlighet att inrätta integrationsråd med befogenheter att utarbeta rådgivande rapporter om initiativ och resultat vad avser integration i kommunen i allmänhet eller om introduktionsprogram som kommunen erbjuder. Integrationsrådet består av minst sju medlemmar bosatta inom kommunen och utsedda av kommunstyrelsen. Medlemmarna utses bland medlemmarna i lokala sammanslutningar av invandrare eller flyktingar. Dessutom utses medlemmar med anknytning till skolstyrelser och andra lokala sammanslutningar. Att upprätta ett integrationsråd ses som det första steget i invandrarnas och flyktingarnas integration i den politiska processen. Erfarenheterna visar att många invandrare och flyktingar som varit medlemmar av integrationsråd senare engagerar sig mer formellt i den politiska processen, exempelvis i kommunfullmäktige. Cirka 60 danska kommuner har inrättat integrationsråd.

Portos (Portugal) kommunala kommitté för invandrargrupper är ett rådgivande organ som avger rapporter till stadsfullmäktige. Dess roll är att utgöra en interaktiv plattform för information och debatt mellan de utländska folkgrupper som bor i Porto samt mellan dessa grupper och de lokala myndigheterna. Genom dessa möten får de lokala myndigheterna veta sammanslutningarnas åsikter om förslag till projekt som planeras i syfte att underlätta integrationen av de berörda folkgrupperna. Deltagarna diskuterar också de huvudsakliga hinder som sammanslutningarna står inför när de genomför sina egna projekt. De sammanslutningar som företräder invandrargrupperna i Porto har visat ett starkt intresse för den kommunala kommittén redan från början. Sammanlagt 13 sammanslutningar för närvarande är representerade i kommittén, och de lokala myndigheterna arbetar således aktivt med en tämligen representativ del av de utländska folkgrupperna i Porto. Kommittén har också gett upphov till avsevärt intresse bland institutionerna: den höge kommissarien för immigration och etniska minoriteter deltar i den som observatör. Här finns således en stabil utgångspunkt för arbetet, som man hoppas kommer att byggas ut i framtiden. Detta rådgivande organ är en viktig del i Portos stadsfullmäktiges politik för att komma närmare sina medborgare, och visar hur högt prioriterat det aktiva medborgarskapet och deltagardemokratin är. Dess syfte är att göra kommittén så representativ som möjligt med avseende på de olika folkgrupper som bor i staden, och fler sammanslutningar uppmanas delta: De som önskar delta kan sända in en ansökan till stadsfullmäktiges ordförande.

I Spanien garanterar Asturiens regionregering att alla personer som bor i regionen har tillgång till sociala förmåner. Vidare ger myndigheterna tekniskt och ekonomiskt stöd till utvecklingen av de mänskliga resurserna, och de har även infört förebyggande åtgärder för att göra det lättare för olika grupper som diskrimineras eller riskerar att diskrimineras att delta i samhället. En plan för social integration har utformats med särskilda åtgärder som främjar social integration av minoriteter när det gäller bostäder, utbildning, hälsovård och sociala tjänster.

I Italien deltar företrädare för minoriteterna i Florens stadsfullmäktige, bland annat ledaren för den senegalesiska befolkningen i Toskana.

I Berlin har ett system för regelbunden övervakning av minoriteternas situation införts för att underlätta integrationen. Staden Berlin har skapat en ”grannskapsfond” som utgör ett framgångsrikt exempel på en modell som ökar det offentliga deltagandet och integrationen.

6.   Skydd av den romska minoriteten

Belgien

Med stöd av det flamländska rådets förordning om jämlikhet och lika möjligheter beviljas vissa skolor i Belgien extra medel utgående från antalet elever som tillhör missgynnade grupper, inklusive romer.

I Belgien inrättade den flamländska regeringen år 1997 ett flamländskt utskott för mobilt boende, vars uppgift är att utarbeta konkreta förslag till hur man skall lösa problem i anslutning till resandefolkets boende och upprättandet av boplatser för dessa.

I Flandern har fem ”enheter för resandefolk” inrättats i regionala integrationscenter, i enlighet med förordningen om den flamländska politiken beträffande etniska och kulturella minoriteter. Dessa enheter skall utvärdera och genomföra minoritetspolitiken. I regionen Vallonien inrättades år 2001 ett förmedlingscentrum för resandefolk som skall övervaka alla projekt som rör resandefolk och medla mellan dessa och de offentliga myndigheterna.

Tjeckien

I Tjeckien finns det samordnare för romerna både på regional nivå och i huvudstaden Prag, medan romerna på lokal nivå ses som en nationell minoritet.

Den icke-statliga organisationen för ömsesidig samexistens och polisen i regionen Ostrava anordnade ett sommarläger för romska barn år 2004. Avsikten var att förbättra kommunikationen och samarbetet mellan polisen och romerna.

Frankrike

I Frankrike finns det i några skolor en speciallärare som underlättar integrationen av de romska barnen. Vissa skolbussar har reserverats för romska elever, och man övervakar att de verkligen deltar i undervisningen.

Tyskland

I Tyskland finns det ett centralråd för tyska sinter och romer, som är en paraplyorganisation för nio sammanslutningar på delstatsnivå och ett flertal regionala och lokala sammanslutningar. Rådet företräder de romska kommittéerna och bevakar deras intressen.

Grekland

I staden Patros har omfattande åtgärder vidtagits för att skydda den romska minoriteten. Man har bland annat infört regelbundna läkarbesök och vaccinering, program som underlättar de lokalt bosatta romernas tillträde till arbetsmarknaden och en aktiv bostadspolitik som inkluderar statligt bostadsstöd.

Ungern

I Ozd i Ungern har de lokala myndigheterna och det lokala minoritetsrådet startat ett program för att rusta upp ett område där det råder stort förfall och social utestängning.

Slovenien

I Slovenien garanterar konstitutionen att minoriteterna får använda sitt eget språk som officiellt språk i det område där de bor. Detta gäller de ungerska och italienska minoriteterna. Dessa två minoriteter har också i företrädare i det nationella parlamentet.

Genom kontoret för nationella minoriteter förbereder regeringen rättsliga åtgärder när det gäller romernas särskilda status, särskilda rättigheter och skydd i landet. Möjligen är det den första regeringen inom EU som arbetar på detta sätt. Genom lagen om lokalt självstyre och lagen om lokalval har romerna Slovenien sedan inledningen av denna mandatperiod haft möjlighet att välja fullmäktigeledamöter som företräder romerna i de områden där romer bor. Inom ramen för regeringens program för stödåtgärder till romerna kommer kommunen Rogašovci att genomföra ett program med offentliga initiativ ”om romerna för romerna”, inklusive offentlig finansiering av projekt som syftar till att lösa problem när det gäller allmännyttig infrastruktur, utbildning och sociala och kulturella frågor, samt att tillhandahålla rättsligt stöd till romerna.

Institutet för undervisningsforskning i Ljubljana har startat ett projekt för att integrera romska barn i det vanliga skolsystemet i Slovenien. Målet med projektet är att förbättra de romska barnens möjligheter att få undervisning på förskole- och grundskolenivå i regionen Dolenjska.

Spanien

I Spanien har den katalanska regeringen startat programmet ”Prolloguer” i syfte att stödja romer och andra grupper som diskrimineras. Programmet är mycket enkelt: Tomma lägenheter köps upp, restaureras och hyrs ut åt invandrare och missgynnade sociala grupper.

Madridregionen driver sedan 1999 APOI-projektet, ett projekt för social integrering av östeuropeiska etniska minoriteter. Integrationsprocessen bygger på tre skeden: välkomnande, bosättning, inklusive sökande efter arbete och bostad, samt uppföljning. APOI verkar på fyra nivåer: individen, familjen, gruppen och folkgruppen. Arbetssättet är aktivt och inriktat på deltagande, och invandrarna görs delaktiga i sin integration. Eventuella problem behandlas på individnivå ur ett helhetsperspektiv.

Stadsstyrelsen i Barcelona har inrättat ett råd för stadens romska befolkning. Rådet fungerar som ett rådgivande organ vars syfte är att öka välfärden och livskvaliteten för de romer som bor i staden.

Storbritannien

I Storbritannien har man inlett ett projekt för att öka romernas och resandefolkens kunskaper. Programmet går ut på att man engagerar föräldrar, intervjuar barn och ändrar eller anpassar teoretiska program så att antalet romska elever ökar. Merparten av de lokala myndigheterna har en utbildningstjänst för resandefolk, vars syfte är att främja romernas utbildning. I en skola har man till exempel infört ett flexibelt program med undervisning i läsning, skrivning, matematik och friluftsaktiviteter utanför skolan, och en kommun har utformat paket som skall underlätta övergången från grundskolan till gymnasiet.


(1)  Källor: Information insamlad av ReK:s ledamöter; ”Thematic Comments N o 3: The protection of Minorities in the European Union” av EU network of independent experts on fundamental rights (EU:s nätverk av oberoende experter i frågor rörande grundläggande rättigheter) (2005); EUMC:s årliga rapport, del II ”Racism and Xenophobia in the EU Member States trends, developments and good practice” (2005).


Top