EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE1038

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea modificată de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă COM(2009) 71 final/2 – 2006/0222 (COD)

JO C 306, 16.12.2009, p. 68–69 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 306/68


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea modificată de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă

COM(2009) 71 final/2 – 2006/0222 (COD)

2009/C 306/15

La 11 martie 2009, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social cu privire la:

„Propunerea modificată de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă”

Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 26 mai 2009. Raportor unic: dl. VERBOVEN.

În cea de a 454-a sesiune plenară, care a avut loc la 10 și 11 iunie 2009 (ședința din 10 iunie 2009), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz în unanimitate de voturi.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

Comitetul aprobă, în esență, propunerea examinată, solicită Comisiei să aibă în vedere cele trei rezerve formulate și să modifice textul considerentelor în consecință, dorind ca propunerea să fie cât mai curând aprobată de Parlament și Consiliu.

2.   Expunere de motive

2.1   Rezumatul propunerii Comisiei

2.1.1

Obiectul prezentei propuneri este inițierea codificării Directivei 83/477/CEE a Consiliului din 19 septembrie 1983 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă (a doua directivă individuală în sensul articolului 8 din Directiva 80/1107/CEE). Noua directivă va înlocui diferitele acte pe care le încorporează (1); conform Comisiei, noua directivă păstrează în întregime conținutul acestora și se limitează la a le grupa și a le aduce numai modificările formale inerente procesului de codificare.

2.2   Observații generale

2.2.1

Expunerea la azbest constituie în continuare un factor de risc important pentru diferite categorii de lucrători, în special din domeniul construcțiilor. În general, se estimează că, de-a lungul secolului al XX-lea, Europa a consumat mai multe zeci de milioane de tone de azbest. În ciuda interzicerii azbestului de către Uniunea Europeană în 1999, expunerea la azbest se va produce în continuare vreme de câteva decenii, în principal din cauză că numeroase clădiri conțin azbest. În plus, operațiunile de casare a diverselor echipamente care conțin azbest și de gestionare a deșeurilor pot prezenta riscuri de expunere la azbest. Existența unor piețe de produse de ocazie care oferă diverse articole ce conțin azbest constituie un alt motiv de îngrijorare.

2.2.2

Comitetul a studiat de mai multe ori problemele ridicate de protecția lucrătorilor împotriva expunerii la azbest. Reamintim în special avizul din proprie inițiativă adoptat la 24 martie 1999 (2).

2.2.3

Prima directivă menită să îi protejeze pe lucrători împotriva riscurilor care rezultă din expunerea la azbest datează din 1983. Aceasta a fost modificată de mai multe ori, pentru a i se extinde domeniul de aplicare, pentru a se întări măsurile de prevenire și pentru a se scădea valorile-limită de expunere.

2.2.4

Aceste revizuiri succesive riscă să creeze dificultăți destinatarilor acestui act legislativ. Prezenta propunere de codificare permite gruparea, într-un singur act legislativ, a diferitelor dispoziții în vigoare, fără a le afecta conținutul. Aceasta se limitează la introducerea modificărilor formale cerute de operația de codificare însăși.

2.2.5

Cu toate acestea, în opinia Comitetului, codificarea considerentelor prezintă anumite lacune. Mai multe considerente ale directivelor anterioare nu au fost preluate în codificare. În anumite cazuri, aceste omisiuni trec dincolo de o simplă adaptare redacțională, afectând elemente substanțiale, pe care legiuitorul comunitar le-a considerat demne de subliniat.

2.2.6

Este cazul considerentului 2 din Directiva 2003/18/CE, prin care legiuitorul comunitar subliniază în special importanța unei abordări preventive privind fibrele de substituire a azbestului. Acest punct este extrem de important pentru evitarea riscului ca soluțiile alternative utilizate să prezinte un pericol pentru sănătate.

2.2.7

Este și cazul eliminării considerentului 4 din aceeași directivă, care atrage atenția asupra importanței deciziei adoptate la nivel comunitar privind interzicerea azbestului crisotilic începând de la 1 ianuarie 2005. Această omisiune se justifică cu atât mai puțin, cu cât considerentul 4 al Directivei 91/382/CEE a fost, de asemenea, eliminat. Acesta menționa importanța principiului substituirii pentru prevenirea riscurilor legate de utilizarea substanțelor periculoase. Retragerea acestor două considerente nu se justifică în contextul angajamentului luat de Uniunea Europeană de a depune eforturi pentru interzicerea utilizării azbestului la nivel mondial.

2.2.8

Este, de asemenea, cazul considerentului 15 din Directiva 2003/18/CE, care solicită statelor membre să alinieze conținutul listelor și al dosarelor lucrătorilor expuși la azbest cu cel al dosarelor prevăzute pentru lucrătorii expuși la alți agenți cancerigeni.

2.2.9

Eliminarea acestor măsuri așteptate pare să depășească cu mult limitele normale ale unei codificări. Comitetul estimează că propunerea ar trebui să includă considerente cu un caracter echivalent, astfel încât să clarifice dimensiunea juridică a actului propus în privința acestor puncte.

2.2.10

O codificare nu poate duce la nicio modificare substanțială a legislației. După examinarea propunerii, Comitetul consideră că textul examinat respectă acest principiu, sub rezerva observațiilor formulate cu privire la eliminarea anumitor considerente. Codificarea constă în regruparea rațională a diferitelor dispoziții în vigoare, operațiune menită să le facă mai clare și care, așadar, nu ridică niciun fel de probleme de fond.

2.2.11

Comitetul consideră că prezenta propunere ar trebui înaintată spre consultare Comitetului consultativ pentru securitate, igienă și protecția sănătății la locul de muncă, în temeiul Deciziei 2003/C 218/01 a Consiliului din 22 iulie 2003. Această consultare ar trebui menționată în cadrul considerentelor directivei, în conformitate cu procedura aplicată până în prezent.

2.2.12

Comitetul aprobă, în esență, propunerea examinată, solicită Comisiei să aibă în vedere cele trei rezerve formulate și să modifice textul considerentelor în consecință, dorind ca propunerea să fie cât mai curând aprobată de Parlamentul European și de Consiliu.

3.   Observații specifice

Comitetul readuce în atenție avizul său adoptat la 4 martie 1999 și, mai cu seamă, își exprimă din nou speranța ratificării de către statele membre a Convenției nr. 162 a OIM privind siguranța în utilizarea azbestului. Până în prezent, numai 10 dintre cele 27 de state membre au ratificat-o. Prin ratificarea de către statele membre ale Uniunii Europene s-ar putea conferi mai multă autoritate convenției OIM, ca instrument major de protecție, la scară mondială, a sănătății și securității lucrătorilor.

Bruxelles, 10 iunie 2009.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Mario SEPI


(1)  Directiva 83/477/CEE a Consiliului, Directiva 91/382/CEE a Consiliului, Directiva 98/24/CE a Consiliului (numai articolul 13) și Directiva 2003/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului.

(2)  A se vedea Avizul CESE din 24.3.1999 privind azbestul. Raportor: dl ETTY (JO C 138, 18.5.1999).


Top