EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1293

Regulamentul (CE) nr. 1293/2007 al Consiliului din 30 octombrie 2007 de eliminare a taxelor antidumping instituite prin Regulamentul (CE) nr. 1050/2002 la importurile de compact-discuri inscriptibile originare din Taiwan și de autorizare a rambursării sau remiterii acestora, și de eliminare a taxelor compensatorii instituite prin Regulamentul (CE) nr. 960/2003 la importurile de compact-discuri inscriptibile originare din India, de autorizare a rambursării sau remiterii acestora și de încheiere a procedurii corespunzătoare

JO L 288, 6.11.2007, p. 17–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1293/oj

6.11.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 288/17


REGULAMENTUL (CE) NR. 1293/2007 AL CONSILIULUI

din 30 octombrie 2007

de eliminare a taxelor antidumping instituite prin Regulamentul (CE) nr. 1050/2002 la importurile de compact-discuri inscriptibile originare din Taiwan și de autorizare a rambursării sau remiterii acestora, și de eliminare a taxelor compensatorii instituite prin Regulamentul (CE) nr. 960/2003 la importurile de compact-discuri inscriptibile originare din India, de autorizare a rambursării sau remiterii acestora și de încheiere a procedurii corespunzătoare

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 384/96 al Consiliului din 22 decembrie 1995 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene (1) („regulamentul antidumping de bază”), în special articolul 11 alineatul (3),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2026/97 al Consiliului din 6 octombrie 1997 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene („regulamentul antisubvenții de bază”) (2), în special articolul 19,

având în vedere propunerea Comisiei prezentată după consultarea Comitetului consultativ,

întrucât:

A.   PROCEDURA

1.   Măsurile în vigoare și care fac obiectul reexaminării

(1)

La 18 iunie 2002, au fost impuse taxe antidumping definitive aplicabile la importurile de compact-discuri inscriptibile originare din Taiwan prin Regulamentul (CE) nr. 1050/2002 al Consiliului din 13 iunie 2002 de instituire a unui drept antidumping definitiv și privind perceperea definitivă a dreptului provizoriu pentru importurile de compact-discuri originare din Taiwan (3) („procedura antidumping inițială”). Nivelul acestor taxe se situa între 17,7 % și 38,5 %. Aceste măsuri au expirat ipso iure la 18 iunie 2007 în conformitate cu Avizul Comisiei privind expirarea anumitor măsuri antidumping (4).

(2)

La 5 iunie 2003, au fost instituite taxe compensatorii definitive la importurile de compact-discuri inscriptibile („CD-R-uri”) din India prin Regulamentul (CE) nr. 960/2003 din 2 iunie 2003 de instituire a unui drept compensatoriu definitiv la importurile de compact discuri originare din India (5) („procedura antisubvenții inițială”). Nivelul acestor taxe era de 7,3 %.

2.   Anchete precedente referitoare la importurile de CD-R-uri din Republica Populară Chineză, Hong Kong și Malaezia

(3)

Prin Decizia 2006/753/CE (6), Comisia a încheiat o procedură antidumping referitoare la importurile de CD-R-uri originare din Republica Populară Chineză („RPC”), Hong Kong și Malaezia pe motivul lipsei de interes comunitar pentru instituirea măsurilor („decizia de încheiere”). S-a ajuns la concluzia că, dată fiind cota sa de piață redusă, era puțin probabil ca industria comunitară să obțină beneficii semnificative de pe urma instituirii măsurilor. Instituirea acestor măsuri a fost, prin urmare, considerată disproporționată, având în vedere efectele negative considerabile asupra importatorilor, a distribuitorilor, a comercianților cu amănuntul și a consumatorilor.

3.   Inițierea unei reexaminări

(4)

La 22 martie 2007, printr-un aviz publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (denumit în continuare „avizul de inițiere”) (7), a fost anunțată inițierea unei reexaminări intermediare parțiale privind măsurile antidumping aplicabile importurilor de compact-discuri inscriptibile originare din Taiwan și a unei reexaminări intermediare parțiale privind măsurile compensatorii aplicabile importurilor de compact-discuri inscriptibile originare din India.

(5)

Obiectul acestor reexaminări, deschise la inițiativa Comisiei, s-a limitat în ambele cazuri la evaluarea interesului comunitar, deciziile luate putând avea efect retroactiv din 5 noiembrie 2006, aceasta reprezentând data intrării în vigoare a deciziei de încheiere. Din motive de eficiență procedurală, reexaminările referitoare atât la taxele antidumping aplicabile importurilor de CD-R-uri din Taiwan, cât și la taxele compensatorii aplicabile importurilor de CD-R-uri din India au fost efectuate în cadrul unei singure anchete.

(6)

După cum s-a menționat mai sus, măsurile antidumping instituite la importurile din Taiwan au expirat la 18 iunie 2007. În consecință, reexaminarea privitoare la Taiwan a fost întreruptă. Cu toate acestea, reexaminarea a fost efectuată în mod formal până la acea data, Comisia luând în considerare în special chestiunea eliminării cu titlu retroactiv a taxelor achitate în perioada 5 noiembrie 2006-18 iunie 2007.

(7)

Din motive de eficiență procedurală și pentru a asigura coerența de ansamblu a acțiunilor sale, Comisia a reunit concluziile acestor două reexaminări în cadrul prezentului regulament.

4.   Părțile vizate de procedură

(8)

Comisia a informat oficial producătorii, importatorii și utilizatorii comunitari, precum și exportatorii și reprezentanții Indiei și Taiwanului în privința inițierii procedurii. Toate părțile interesate au avut posibilitatea de a-și face cunoscute punctele de vedere în scris și de a solicita audieri în termenul stabilit de avizul de inițiere. Având în vedere că reexaminările s-au limitat la aspecte legate de interesul comunitar, numai părțile interesate din interiorul Comunității, cu alte cuvinte producătorii, importatorii și utilizatorii comunitari, au fost invitate de Comisie să completeze chestionarele. S-au primit răspunsuri la chestionare din partea unui producător, a 14 importatori și a 10 utilizatori.

(9)

Comisia a primit, de asemenea, o scrisoare din partea Comitetului de producători europeni de CD-R-uri (Committee of European CD-R Manufacturers – „CECMA”), care a reprezentat reclamantul în cadrul procedurilor antidumping și antisubvenții inițiale și în cadrul procedurii încheiate prin decizia de încheiere, precum și o scrisoare din partea fostului reprezentant al societății D, după cum este identificată în decizia de încheiere.

(10)

Pe lângă acestea, serviciile Comisiei au primit observații de la alte părți interesate, în special de la distribuitorii și furnizorii unui exportator indian.

(11)

Serviciile Comisiei au analizat în mod corespunzător toate observațiile și argumentele aduse de părțile interesate. Cu toate acestea, având în vedere situația în care se află producția comunitară, concluziile reexaminării actuale se vor limita la identificarea industriei comunitare.

5.   Perioada de anchetă

(12)

Ancheta privind aspectele de interes comunitar a vizat perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2006 (denumită în continuare „perioada de anchetă” sau „PA”). Examinarea tendințelor relevante pentru evaluarea interesului comunitar a vizat perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2003 și sfârșitul perioadei de anchetă („perioada examinată”).

6.   Produsul în cauză și produsul similar

6.1.   Produsul în cauză

(13)

Produsul examinat constă în compact-discuri inscriptibile (CD-R-uri) originare din India („produsul în cauză”), clasificate în prezent la codul NC ex 8523 40 11. Acest cod NC este menționat doar cu titlu informativ.

(14)

Același produs provenind din Taiwan a fost examinat în perioada cuprinsă între 22 martie 2007, când a fost publicat avizul de inițiere, și 18 iunie 2007, când au expirat măsurile de instituire a taxelor antidumping aplicabile la importurile de CD-R-uri din Taiwan.

(15)

Produsul în cauză este un disc de policarbonat acoperit cu un strat de substanță colorantă, un strat de material reflectorizant și un strat protector. Deși înregistrarea pe astfel de discuri se poate realiza în mai multe etape, informațiile înregistrate nu pot fi șterse. Acest disc este un suport optic de stocare a datelor digitale sau a sunetului.

(16)

CD-R-urile se disting în funcție de tipul de date stocate (CD-R-uri pentru date și CD-R-uri pentru muzică), de capacitatea de stocare, de stratul metalic reflectorizant și de faptul că sunt imprimate sau nu. Toate tipurile de CD-R-uri au aceleași caracteristici fizice și tehnice și sunt utilizate în aceleași scopuri. Prin urmare, se consideră că acestea constituie un singur produs.

6.2.   Produsul similar

(17)

În cadrul procedurii actuale, nu s-au făcut observații privind comparabilitatea CD-R-urilor importate cu cele produse în Comunitate. Din acest motiv, toate tipurile de CD-R-uri, originare din India sau Taiwan sau produse în interiorul Comunității, sunt considerate similare în sensul articolului 1 alineatul (4) din regulamentul antidumping de bază și al articolului 1 alineatul (5) din regulamentul antisubvenții de bază.

B.   PRODUCȚIA COMUNITARĂ ȘI INDUSTRIA COMUNITARĂ

1.   Producția comunitară și industria comunitară în cadrul procedurii încheiate prin decizia de încheiere

(18)

În cadrul acestei proceduri (a se vedea considerentele 28, 58 și următoarele din decizia de încheiere), direcțiile Comisiei au constatat că producția comunitară, în sensul articolului 4 alineatul (1) din regulamentul de bază, era constituită din 10 producători. S-a considerat că numai unul dintre aceștia reprezenta industria comunitară în sensul articolului 4 alineatul (1) și al articolului 5 alineatul (4) din regulamentul antidumping de bază (societatea Manufacturing Advanced Media – „MAM-E”).

2.   Producția comunitară și industria comunitară în cadrul procedurii actuale

(19)

Niciunul dintre producătorii care reprezintă producția comunitară conform deciziei de încheiere nu a cooperat în cadrul procedurii actuale.

(20)

În plus, Comisia a obținut probe potrivit cărora singura societate considerată ca reprezentând industria comunitară în cadrul procedurii care a dus la decizia de încheiere era în curs de lichidare. Acest lucru a fost confirmat în scrisoarea trimisă de fostul reprezentant al societății. De asemenea, Comisia a primit o copie a hotărârii judecătorești de inițiere a procedurii de lichidare, conform căreia societatea își încheiase activitatea. Chestionarul trimis de Comisie a fost restituit cu mențiunea „în lichidare judiciară”.

(21)

Pe lângă acestea, deși CECMA și-a afirmat sprijinul în vederea menținerii măsurilor instituite, nu a trimis niciun chestionar și niciun element de probă în numele vreunui producător comunitar – membru al asociației.

(22)

O altă societate (societatea A, după cum a fost identificată în decizia de încheiere) a informat Comisia că și-a încetat activitatea de producție în Comunitate.

(23)

În cele din urmă, Comisia a primit, de asemenea, un răspuns de la societatea B (după cum a fost identificată în decizia de încheiere). Nu a fost prezentat niciun element de probă care să contrazică constatările expuse în decizia de încheiere, potrivit cărora societatea B nu ar trebui inclusă în definiția industriei comunitare, iar producția sa ar trebui exclusă din definiția producției comunitare (a se vedea considerentul 40 din decizia de încheiere).

(24)

Din aceste motive, se impune concluzia că nu mai există industrie comunitară în acest sector și, prin urmare, nu există un interes comunitar.

C.   APLICAREA RETROACTIVĂ

(25)

Ținând cont de constatările de mai sus, măsurile antidumping aplicabile importurilor de CD-R-uri originare din Taiwan și măsurile compensatorii aplicabile importurilor de CD-R-uri originare din India ar trebui abrogate, cu efect retroactiv, de la data intrării în vigoare a deciziei de încheiere.

(26)

În consecință, taxele antidumping definitive plătite sau contabilizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1050/2002 privind importurile de CD-R-uri originare din Taiwan și taxele compensatorii definitive plătite sau contabilizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 960/2003 privind importurile de CD-R-uri originare din India și puse în liberă circulație de la 5 noiembrie 2006 ar trebui rambursate sau remise.

(27)

Rambursarea sau remiterea trebuie solicitată autorităților vamale naționale în conformitate cu legislația vamală aplicabilă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Prin prezenta decizie se elimină taxele antidumping aplicabile la importurile de compact-discuri inscriptibile (CD-R-uri) originare din Taiwan instituite prin Regulamentul (CE) nr. 1050/2002 și taxele compensatorii aplicabile la importurile de compact-discuri inscriptibile (CD-R-uri) originare din India instituite prin Regulamentul (CE) nr. 960/2003.

Articolul 2

Procedura antisubvenții privind importurile de compact-discuri inscriptibile (CD-R-uri) originare din India se încheie.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 1 se aplică de la 5 noiembrie 2006.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 30 octombrie 2007.

Pentru Consiliu

Președintele

F. NUNES CORREIA


(1)  JO L 56, 6.3.1996, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2117/2005 (JO L 340, 23.12.2005, p. 17).

(2)  JO L 288, 21.10.1997, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 461/2004 (JO L 77, 13.3.2004, p. 12).

(3)  JO L 160, 18.6.2002, p. 2.

(4)  JO C 130, 12.6.2007, p. 17.

(5)  JO L 138, 5.6.2003, p. 1.

(6)  Decizia 2006/753/CE a Comisiei din 3 noiembrie 2006 de încheiere a procedurii antidumping privind importurile de compact-discuri inscriptibile (CD+/–R) originare din Republica Populară Chineză, Hong Kong și Malaezia (JO L 305, 4.11.2006, p. 15).

(7)  JO C 66, 22.3.2007, p. 16.


Top