EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Produse cosmetice mai sigure pentru populația din UE

Produse cosmetice mai sigure pentru populația din UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 privind produsele cosmetice

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Aceasta face ca produsele cosmetice vândute în Uniunea Europeană (UE) să fie mai sigure, oferind cerințe stricte privind siguranța pentru protejarea sănătății umane.
  • Acesta simplifică procedurile pentru întreprinderile și autoritățile de reglementare din acest sector și garantează că produsele cosmetice pot circula liber pe piața unică.
  • Regulamentul actualizează normele pentru a lua în considerare cele mai recente progrese tehnice și științifice, inclusiv posibila utilizare a nanomaterialelor.
  • Regulamentul interzice testarea pe animale.

ASPECTE-CHEIE

  • Toate produsele cosmetice au nevoie de un raport privind siguranța înainte de a putea fi introduse pe piață.
  • Pentru fiecare produs trebuie să existe o „persoană responsabilă”:
    • întreprinderile pot vinde produse cosmetice în UE numai atunci când o persoană fizică sau juridică din Uniune este desemnată ca „persoană responsabilă”;
    • persoana responsabilă trebuie să se asigure că produsul respectă toate cerințele relevante privind siguranța în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1223/2009.
  • Toate produsele cosmetice trebuie să fie înregistrate o singură dată, în portalul de notificare a produselor cosmetice al UE.
  • Acum există o cerință specifică de raportare a efectelor nedorite grave:
    • persoanele responsabile și distribuitorii trebuie să raporteze astfel de efecte la autoritățile lor naționale competente;
    • autoritățile naționale trebuie apoi să partajeze aceste informații – împreună cu orice informații pe care le primesc din alte surse (cum ar fi utilizatori, profesioniști din domeniul sănătății) – cu omologii lor din alte state membre ale UE.
  • Ambalajul trebuie să conțină o serie de informații, inclusiv numele și adresa persoanei responsabile, conținutul, precauțiile la utilizare și lista ingredientelor.
  • Regulamentul stabilește norme pentru utilizarea de nanomaterialele.
  • Acest cuprinde, de asemenea, lista substanțelor interzise, restricționate sau autorizate pentru utilizare în produse cosmetice.
  • Distribuitorii trebuie să verifice dacă etichetarea, inclusiv termenul de valabilitate, și cerințele lingvistice sunt toate în regulă.
  • Informațiile de etichetare privind produsele cosmetice trebuie să includă o listă de ingrediente; ingredientele trebuie să fie exprimate folosind denumirile comune ale ingredientelor stabilite într-un glosar care urmează să fie elaborat și actualizat de către Comisia Europeană. Glosarul, prevăzut în anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/677, trebuie să ia în considerare nomenclaturile recunoscute la nivel internațional, inclusiv Nomenclatorul internațional al ingredientelor cosmetice.
  • Diferitele anexe la regulament au fost actualizate de multe ori. Aceste modificări au fost integrate în versiunea consolidată a regulamentului.
  • În plus, deoarece în unele cazuri este dificil să se facă distincția între dispozitive medicale și produse cosmetice, articolul 119 din Regulamentul (UE) 2017/745 (a se vedea sinteza) modifică Regulamentul (CE) nr. 1223/2009, făcând posibilă luarea unei decizii la nivelul UE cu privire la statutul de reglementare al unui produs. De la 26 mai 2021, Comisia poate, la cererea unui stat membru sau din proprie inițiativă, să decidă dacă un anumit produs sau grup de produse intră sau nu în definiția de „produs cosmetic”.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 11 iulie 2013.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind produsele cosmetice (reformare) (JO L 342 de 22.12.2009, pp. 59-209).

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/677 a Comisiei din 31 martie 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește glosarul denumirilor comune ale ingredientelor utilizate la etichetarea produselor cosmetice (JO L 127 de 29.4.2022, pp. 1-442).

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind utilizarea nanomaterialelor în produsele cosmetice și reexaminarea Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 privind produsele cosmetice în ceea ce privește nanomaterialele [COM(2021) 403 final de 22 de julho de 2021].

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind elaborarea, validarea și acceptarea legală a metodelor alternative pentru înlocuirea testării pe animale în domeniul produselor cosmetice (2018) [COM(2019) 479 final de 15 de outubro de 2019].

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind produsele cosmetice în ceea ce privește substanțele cu proprietăți de perturbare a sistemului endocrin [COM(2018) 739 final de 7 de novembro de 2018].

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind declarații referitoare la produs pe baza criteriilor comune în domeniul produselor cosmetice [COM(2016) 580 final de 19 de setembro de 2016].

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind testarea pe animale, interdicția de comercializare și situația actuală a metodelor alternative de testare a cosmeticelor [COM(2013) 135 final de 11 de março de 2013].

Data ultimei actualizări: 27.06.2022

Top