EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acțiuni de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză

Acțiuni de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2014/61/UE privind măsuri de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Aceasta urmărește să faciliteze și să încurajeze instalarea rețelelor de comunicații electronice de mare viteză (ECN) (de exemplu, internetul în bandă largă rapidă cu viteze de peste 30 Mbps) în UE. Principalul obstacol este cel financiar, deoarece costurile de instalare ale infrastructurii reprezintă până la 80 % din costurile totale (de exemplu, excavarea drumurilor pentru pozarea cablurilor cu fibră în bandă largă).
  • În termeni generali, sunt oferite patru abordări:
    • promovarea reutilizării infrastructurii fizice existente;
    • crearea condițiilor pentru coordonarea lucrărilor civile și pentru o instalare mai eficientă a noii infrastructuri fizice;
    • dotarea clădirilor nou construite și renovate în principal cu infrastructură fizică; și
    • raționalizarea procedurilor de acordare a autorizațiilor pentru lucrări civile.

ASPECTE-CHEIE

Principalii piloni ai directivei:

  • 1.

    Accesul la infrastructura fizică existentă

    • Țările UE ar trebui să se asigure că operatorii de rețea* (telecomunicații, precum și utilități de energie, transport și apă) oferă operatorilor de telecomunicații acces la infrastructura lor fizică.
    • Este necesar ca operatorii de rețele să asigure accesul la infrastructura fizică conform unor clauze și condiții rezonabile, inclusiv la un preț rezonabil.
  • 2.

    Coordonarea lucrărilor civile

    • Țările UE ar trebui să se asigure că operatorii de rețea negociază acorduri cu operatorii de telecomunicații cu scopul de a coordona lucrările civile.
    • Dacă lucrările sunt finanțate din fonduri publice, operatorii de rețele trebuie să satisfacă orice cerere rezonabilă și oportună de coordonare atât timp cât acest lucru nu va implica costuri suplimentare și nu va împiedica controlul coordonării. Acest lucru implică faptul că orice costuri incrementale asociate co-instalării trebuie recuperate, altfel cererea ar putea fi respinsă.
    • Pentru a negocia acorduri de coordonare a lucrărilor de construcții civile, țările UE impun oricărui operator de rețea să pună la dispoziție, în baza unei solicitări a unui furnizor de rețele publice de comunicații, anumite informații minime privind lucrările civile în curs de desfășurare sau planificate: (a) amplasarea și tipul lucrărilor; (b) elementele de rețea vizate; (c) data estimată de începere a lucrărilor și durata acestora; și (d) un punct de contact.
  • 3.

    Transparenţă

    În scopul îmbunătățirii procesului instalării, țările UE trebuie să se asigure că întreprinderile care instalează ECN au acces la un volum minim de informații referitoare la infrastructura fizică existentă, precum:

    • locația și ruta;
    • tipul/destinația infrastructurii;
    • un punct de contact.

Prin furnizarea acestor informații se va asigura menținerea costurilor acestor proiecte la un nivel minim (de exemplu, prin accesarea infrastructurii fizice care există deja și prin coordonarea lucrărilor de construcții). Accesul la aceste informații minime poate fi limitat din următoarele motive:

  • securitatea rețelelor și integritatea acestora;
  • securitatea națională;
  • sănătatea sau siguranța publică; și
  • confidențialitatea sau secretele de funcționare și de afaceri.

Acordarea autorizațiilor

  • Țările UE trebuie să se asigure că toate informațiile relevante referitoare la condițiile și procedurile de acordare a autorizațiilor pentru lucrări civile necesare desfășurării ECN trebuie să fie disponibile printr-un singur punct de informare.
  • Țările UE pot permite depunerea electronică a cererilor de autorizare.
  • Deciziile referitoare la autorizații trebuie să fie luate în termen de patru luni, iar orice refuz de acordare a autorizației trebuie să fie justificat pe deplin.

Construcțiile rețelelor de mare viteză gata de instalat

  • Clădirile noi și clădirile supuse unor renovări semnificative trebuie să fie echipate cu infrastructură fizică (precum miniconducte) capabile să găzduiască ECN de mare viteză. Construcțiile trebuie să aibă un punct de acces și să fie ușor accesibile furnizorilor de rețele publice de comunicații. Acest lucru trebuie să se realizeze într-un mod neutru din punct de vedere tehnologic (adică infrastructura nu trebuie să impună, nici să presupună o anumită tehnologie). Sunt posibile și excepții (de exemplu, pentru monumente sau case de vacanță).
  • Furnizorii au dreptul de a ajunge la punctul de acces conform unor clauze și condiții corecte și nediscriminatorii.

Proceduri extrajudiciare

Țările UE trebuie să inițieze proceduri în afara instanței pentru soluționarea în timp util a litigiilor care apar în urma aplicării directivei.

Sancțiuni

Țările UE trebuie să stabilească norme privind sancțiunile în cazul nerespectării măsurilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie adecvate, eficiente, proporționale și descurajante.

Recomandare privind setul de instrumente de asistență destinat redresării economice în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19

În septembrie 2020, Comisia Europeană a adoptat o recomandare care oferă îndrumări țărilor UE cu privire la modul de a elabora și de a conveni, până la 30 martie 2021, asupra unui set comun de instrumente de bune practici pentru a facilita desfășurarea rețelelor fixe și wireless de mare capacitate prin eliminarea obstacolelor administrative inutile și prin alocarea coordonată a spectrului radio pentru rețelele de generația a cincea (5G) în condiții favorabile investițiilor, în special pentru cazurile industriale transfrontaliere. În consecință, țările UE ar trebui să comunice Comisiei o foaie de parcurs de implementare (30 aprilie 2021) și să raporteze cu privire la implementarea setului de instrumente (30 aprilie 2022).

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Aceasta trebuia să devină lege în țările UE până la 1 ianuarie 2016 și normele trebuiau aplicate începând cu 1 iulie 2016.

Comisia revizuiește în prezent această directivă, așa cum a fost anunțat în comunicarea privind modelarea viitorului digital al Europei.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Operatori de rețea: furnizori de rețele publice de comunicații, dar și utilități de energie, termoficare, apă, canalizare sau transport.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind măsuri de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză (JO L 155, 23.5.2014, pp. 1-14)

DOCUMENTE CONEXE

Recomandarea (UE) 2020/1307 a Comisiei din 18 septembrie 2020 privind un set comun de instrumente al Uniunii pentru reducerea costului instalării rețelelor de foarte mare capacitate și asigurarea accesului în timp util și ușor pentru investiții la spectrul de frecvențe radio 5G, cu scopul de a încuraja conectivitatea în sprijinul redresării economice a Uniunii după criza provocată de pandemia de COVID-19 (JO L 305, 21.9.2020, pp. 33-41)

Data ultimei actualizări: 25.11.2020

Top