EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1903

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1903 al Comisiei din 29 octombrie 2021 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/764 privind taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate și condițiile de plată a acestora (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/7596

JO L 387, 3.11.2021, p. 126–132 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1903/oj

3.11.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 387/126


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1903 AL COMISIEI

din 29 octombrie 2021

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/764 privind taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate și condițiile de plată a acestora

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/796 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2016 privind Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 881/2004 (1), în special articolul 80 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 al Comisiei (2) stabilește taxele și sumele de bani (tarifele) care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate („agenția”) pentru desfășurarea anumitor activități și pentru prestarea altor servicii menționate în Regulamentul (UE) 2016/796.

(2)

În timp ce majoritatea costurilor generate de activitățile agenției este acoperită de bugetul UE, articolul 80 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/796 impune agenției să perceapă taxe și tarife pentru eliberarea autorizațiilor (de tip) pentru vehicule, a certificatelor unice de siguranță și a aprobărilor pentru sistemul european de management al traficului feroviar („ERTMS”), precum și pentru furnizarea altor servicii. În conformitate cu articolul 80 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/796, cuantumul taxelor și tarifelor trebuie stabilit la un nivel care să asigure faptul că veniturile aferente sunt suficiente pentru a acoperi costul integral al sarcinilor îndeplinite și al serviciilor prestate de agenție.

(3)

În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764, Comisia trebuie să evalueze regimul taxelor și tarifelor („sumelor de bani”) o dată în fiecare exercițiu financiar. Această evaluare trebuie să se bazeze pe evaluarea rezultatelor financiare anterioare ale agenției și pe estimarea acesteia privind cheltuielile și veniturile viitoare. Pe baza evaluării rezultatelor financiare și a previziunilor agenției, Comisia revizuiește taxele și tarifele, dacă este necesar. Comisia urmează să reexamineze regulamentul în vederea introducerii progresive a unor taxe fixe până cel târziu la 16 iunie 2022.

(4)

În 2018, când a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764, nu existau date financiare fiabile, deoarece agenția nu începuse încă să prelucreze cereri. Începând din 2019, rapoartele anuale ale agenției menționate la articolul 51 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/796 stabilesc că, în exercitarea rolului său de autoritate a Uniunii responsabilă cu sarcinile de certificare și de autorizare menționate la articolele 14, 20, 21 și 22 din Regulamentul (UE) 2016/796, agenția se confruntă cu un dezechilibru negativ semnificativ și recurent în cadrul bugetului său. Acest dezechilibru rezultă din nivelul insuficient al taxelor și tarifelor percepute în conformitate cu articolul 80 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/796 pentru a compensa costurile legate de prelucrarea cererilor și de prestarea de servicii.

(5)

Pentru ca agenția să poată acoperi costurile de prelucrare a cererilor, bugetul Uniunii a trebuit să acopere parțial aceste costuri. În plus, pentru a-și echilibra bugetul, agenția a trebuit să reducă drastic alte activități, în afara celor care sunt finanțate din taxe și tarife. Potrivit documentelor unice anuale de programare ale agenției, previziunile pentru 2021 și pentru 2022 implică o situație financiară similară în viitor. Prin urmare, este necesară revizuirea regimului taxelor și tarifelor agenției.

(6)

Pare necesar să se majoreze tariful orar, care este în prezent mai mic decât costul orar suportat de agenție pentru emiterea deciziilor către solicitanții de autorizații, de certificate și de aprobări. Prin urmare, tarifele („sumele de bani”) definite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 trebuie revizuite pentru a acoperi costurile anuale suportate de agenție pentru prelucrarea cererilor și pentru punerea la dispoziție a ghișeului unic tuturor solicitanților care se adresează agenției pentru a obține autorizații europene pentru vehicule, de certificate unice de siguranță și de aprobări de proiecte ERTMS.

(7)

Agenția a perceput taxe și tarife exclusiv în temeiul unui tarif orar calculat pe baza timpului alocat pentru emiterea deciziilor sale și pentru prestarea serviciilor sale. Trebuie introdus un regim de taxe fixe pentru a se reduce și mai mult sarcina administrativă și pentru a se spori previzibilitatea costurilor preconizate pentru fiecare cerere, în beneficiul tuturor părților implicate. Mai mult, începând din 2019 agenția a dobândit experiență și a stabilit o metodologie suficient de solidă pentru calcularea costului mediu de prelucrare a cererilor individuale. Prin urmare, trebuie să se aplice taxe fixe pentru prelucrarea cererilor privind un vehicul sau o serie de vehicule considerate a fi în conformitate cu un tip de vehicul autorizat anterior în temeiul articolului 25 alineatul (1) din Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului (3).

(8)

Ghișeul unic gratuit generează costuri de întreținere și de dezvoltare considerabile. Prin urmare, trebuie să se plătească taxe și pentru utilizarea ghișeului unic atunci când destinatarul cererilor depuse la ghișeul unic este agenția. Solicitanții trebuie să plătească taxe la rate fixe, în funcție de impactul cererilor asupra ghișeului unic în ceea ce privește documentele încărcate și stocate, funcționalitățile exploatate și corespondența păstrată, precum și proporțional cu costul total estimat al deciziei relevante. Mai mult, în cazul în care cererea de conformitate cu tipul de vehicul este depusă la agenție, taxa pentru utilizarea ghișeului unic trebuie să devină parte integrantă din taxa globală pentru eliberarea autorizațiilor pentru vehicule care fac obiectul unor taxe fixe.

(9)

Taxele și tarifele trebuie să reflecte situația specifică a microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii. Prin urmare, trebuie aplicată o reducere specifică.

(10)

Toate criteriile și metodologia de definire a nivelului taxelor și al tarifelor se bazează pe principiul că veniturile aferente acestora trebuie să acopere costul total al serviciilor furnizate, evitând un deficit sau o acumulare semnificativă de excedent, în conformitate cu articolul 80 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/796.

(11)

Experiența dobândită în aplicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/764 a demonstrat că condițiile de plată a taxelor și a tarifelor trebuie modernizate și ajustate pentru a se reduce riscul de neplată din partea solicitanților ale cărei capacitate financiară este în pericol și din partea solicitanților stabiliți în țări terțe, față de care agenția nu dispune de garanții adecvate pentru asigurarea respectării normelor. Este oportun ca agenția să factureze sumele plătibile la începutul procesului de depunere, pentru a reduce riscul de întârziere a plăților sau de neplată. Ea trebuie să pună la dispoziție opțiuni de plată online.

(12)

Întrucât taxele și tarifele reflectă în mare măsură cheltuielile cu personalul ale agenției și cheltuielile directe conexe legate de activitățile menționate la articolul 80 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/796, sumele relevante trebuie indexate de agenție o dată în fiecare exercițiu financiar, pentru a ține seama de rata inflației și de actualizarea anuală a remunerațiilor personalului agenției, pe baza unor date fiabile.

(13)

Agenția trebuie să adopte integral principiul eficienței din punctul de vedere al costurilor și, prin urmare, să încerce în permanență să îmbunătățească procesele aplicate pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin în temeiul Regulamentul (UE) 2016/796 și, în special, să asigure corespondența domeniului de aplicare al sarcinilor și a resurselor disponibile. În acest sens, ea trebuie să realizeze un veritabil spațiu feroviar unic european și trebuie să țină seama de obiectivele politicii feroviare a UE pentru o mobilitate mai sustenabilă și mai inteligentă, precum și pentru un sector feroviar inovator, sigur, puternic și pe deplin interoperabil.

(14)

Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 trebuie să fie modificat în consecință.

(15)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 51 din Directiva (UE) 2016/797,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Prezentul regulament stabilește taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate («agenția») pentru prelucrarea cererilor în temeiul articolelor 14, 20, 21 și 22 din Regulamentul (UE) 2016/796, inclusiv pentru utilizarea de către un solicitant a ghișeului unic prevăzut la articolul 12 din regulamentul respectiv pentru depunerea cererilor la agenție, precum și pentru prestarea altor servicii în concordanță cu obiectivele pentru care a fost înființată agenția. El precizează și metoda care trebuie utilizată la calcularea taxelor și a sumelor de bani respective, precum și condițiile de plată a acestora.”

2.

Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Tipuri de taxe și de sume de bani percepute de agenție

(1)   Agenția percepe taxe:

(a)

pentru depunerea cererilor la agenție prin intermediul ghișeului unic, dacă acestea nu sunt incluse în taxele fixe pentru prelucrarea cererilor;

(b)

pentru prelucrarea cererilor depuse la agenție, inclusiv pentru emiterea estimărilor menționate la articolul 4 sau în cazul în care o cerere este retrasă ulterior de către solicitant;

(c)

în cazul în care agenția reînnoiește, restricționează, modifică sau revizuiește o decizie emisă în conformitate cu Directiva (UE) 2016/798 sau cu Directiva (UE) 2016/797.

Agenția poate percepe taxe în cazul în care revocă o autorizație de introducere pe piață din cauza unei neconformități constatate ulterior cu cerințele esențiale a unui vehicul în uz sau a unui tip de vehicul în conformitate cu articolul 26 din Directiva (UE) 2016/797 sau pentru că titularul unui certificat unic de siguranță nu mai îndeplinește condițiile de certificare în conformitate cu articolul 17 alineatele (5) și (6) din Directiva 2016/798.

(2)   Cererile menționate la alineatul (1) primul paragraf literele (a) și (b) vizează:

(a)

autorizațiile de introducere pe piață a vehiculelor și a tipurilor de vehicule în conformitate cu articolele 20 și 21 din Regulamentul (UE) 2016/796, în afara celor menționate la litera (b) de la prezentul alineat;

(b)

autorizațiile de introducere pe piață a unui vehicul sau a unei serii de vehicule care este în conformitate cu un tip de vehicul autorizat în temeiul articolului 25 alineatul (1) din Directiva (UE) 2016/797;

(c)

certificatele unice de siguranță în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2016/796;

(d)

deciziile de aprobare a conformității în ceea ce privește interoperabilitatea a unei soluții de echipamente ERTMS terestre cu STI aplicabilă, în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (UE) 2016/796;

(e)

cererile de implicare prealabilă în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/545 al Comisiei și cu articolul 2 alineatul (3) și articolul 4 alineatul (5) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763 al Comisiei;

(f)

contestațiile menționate la articolul 58 din Regulamentul (UE) 2016/796, în conformitate cu articolul 7 din prezentul regulament.

(3)   Agenția percepe sume de bani pentru prestarea altor servicii decât cele menționate la alineatul (1), cerute de solicitant sau de oricare altă persoană sau entitate.

(4)   Agenția publică o listă a serviciilor pe site-ul său web.”

3.

Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 3

Calcularea taxelor, a sumelor de bani și a taxelor fixe percepute de agenție

(1)   Cuantumul taxelor aferent utilizării ghișeului unic pentru depunerea la agenție a cererilor menționate la articolul 2 alineatul (2) literele (a), (c), (d) și (e) este o sumă fixă specificată în tabelul A de la punctul 2 din anexă. Această taxă fixă trebuie plătită în momentul depunerii cererii.

(2)   Cuantumul taxelor pentru prelucrarea cererilor menționate la articolul 2 alineatul (2) literele (a), (c), (d) și (e), inclusiv pentru desfășurarea activităților menționate la articolul 2 alineatul (1) primul paragraf litera (c) și al doilea paragraf, este egal cu totalul următoarelor:

(a)

numărul de ore petrecute de personalul agenției și de experții externi pentru prelucrarea cererii, înmulțit cu tariful orar al agenției specificat la punctul 1 din anexă;

(b)

cuantumul taxelor percepute de agenție este suplimentat cu cuantumul relevant furnizat de autoritățile naționale de siguranță («ANS»), care rezultă din costurile de prelucrare a componentei naționale a cererii.

(3)   Cuantumul taxelor pentru depunerea și prelucrarea cererilor respective și pentru eliberarea autorizațiilor menționate la articolul 2 alineatul (2) litera (b) este o sumă fixă specificată în tabelul B de la punctul 3 din anexă și include taxa pentru utilizarea ghișeului unic menționată la alineatul (1). Această taxă fixă trebuie plătită în momentul depunerii cererii.

(4)   Cuantumul taxelor pentru serviciile menționate la articolul 2 alineatul (3) este egal cu numărul de ore petrecute de personalul agenției și de experții externi, înmulțit cu tariful orar al agenției specificat la punctul 1 din anexă.

(5)   La cererea solicitantului, în cazul microîntreprinderilor sau al întreprinderilor mici sau mijlocii se aplică o reducere de 20 % din suma percepută de agenție pentru o cerere. Această solicitare trebuie făcută când se depune cererea, atunci când se aplică taxe fixe, și cel târziu înainte ca agenția să emită o factură în toate celelalte cazuri.

În sensul prezentului regulament, microîntreprindere sau întreprindere mică sau mijlocie înseamnă un producător, un administrator de infrastructură sau o întreprindere feroviară autonomă, care este stabilit(ă) sau își are sediul într-o țară membră a Spațiului Economic European și care îndeplinește condițiile prevăzute în Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (4).

Solicitantul trebuie să prezinte dovezi, prin intermediul ghișeului unic, care să demonstreze că se califică drept microîntreprindere sau întreprindere mică sau mijlocie. Agenția evaluează dovezile furnizate și decide să refuze cererea de acordare a statutului de microîntreprindere sau de întreprindere mică sau mijlocie în caz de îndoieli sau de lipsă de justificare.”

4.

Articolul 5 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Agenția emite o factură pentru taxele și sumele de bani datorate, în termen de 30 de zile calendaristice de la data:

(a)

deciziei sale, cu excepția deciziilor care intră sub incidența regimului de taxe fixe sau care fac obiectul articolului 6 alineatul (3);

(b)

deciziei comisiei pentru soluționarea contestațiilor;

(c)

la care s-a încheiat serviciul prestat;

(d)

retragerii unei cereri;

(e)

oricărui alt eveniment care a dus la încetarea prelucrării unei cereri.

În ceea ce privește taxele fixe care trebuie plătite la momentul depunerii cererii, menționate la articolul 3 alineatele (1) și (3), înainte de prelucrarea cererii de către agenție, agenția poate conveni asupra unei alte date scadente cu fiecare solicitant în parte și poate, de asemenea, să încheie un acord special privind facturarea.”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Factura conține următoarele elemente, după caz:

(a)

diferențierea între taxe sau sume de bani;

(b)

cuantumurile care fac obiectul unor taxe fixe;

(c)

în cazul în care nu se aplică taxe fixe, numărul de ore petrecute sub responsabilitatea agenției și tariful orar aplicat;

(d)

atunci când este cazul, costurile facturate de către ANS responsabilă. Acestea se specifică în legătură cu sarcinile executate și cu timpul lucrat sau sub forma unor rate fixe aplicate de ANS pentru prelucrarea componentei naționale a cererii.”;

(c)

se introduce următorul alineat (4a):

„(4a)   În cazul în care solicitanților li se aplică articolul 6 alineatul (3), agenția are dreptul de a emite notificări de plată prin care să solicite plata parțială pentru componentele deja prelucrate ale cererii. În absența plății solicitate într-un termen stabilit de agenție, dar nu mai mic de 10 zile calendaristice, agenția poate suspenda prelucrarea cererii și informează solicitantul în acest sens. Agenția reia prelucrarea cererii în cazul în care plata solicitată este efectuată în termen de 20 de zile calendaristice de la notificarea suspendării. În absența plății în termen de 20 de zile calendaristice de la notificarea suspendării, agenția are dreptul de a respinge cererea.”;

(d)

alineatul (9) se înlocuiește cu următorul text:

„(9)   Dacă solicitantul este o microîntreprindere sau o întreprindere mică sau mijlocie, agenția ia în considerare solicitările de prelungire rezonabilă a termenului-limită pentru plată și plata în rate.”

5.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În absența plății sumelor datorate, agenția poate percepe dobândă pentru fiecare zi calendaristică suplimentară de întârziere a plății și aplică normele privind recuperarea prevăzute în partea 1, titlul IV, capitolul 6, secțiunea 5 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului, astfel cum se aplică agențiilor europene, în special articolul 101, precum și în normele financiare ale agenției adoptate în conformitate cu articolul 66 din Regulamentul (UE) 2016/796.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În cazul în care agenția are dovezi că capacitatea financiară a solicitantului este în pericol sau în cazul în care solicitantul nu este stabilit sau nu își are sediul într-o țară membră a Spațiului Economic European, agenția poate impune solicitantului să furnizeze o garanție bancară sau un depozit garantat în termen de 15 zile de la primirea cererii. În cazul în care solicitantul nu face acest lucru, agenția îi poate respinge cererea.”;

(c)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Fără a aduce atingere alineatului (1), agenția poate respinge o nouă cerere sau poate suspenda prelucrarea unei cereri în curs în cazul în care solicitantul sau succesorul său legal nu și-a îndeplinit obligațiile de plată care decurg din sarcini sau servicii anterioare de autorizare, de certificare sau de aprobare efectuate de agenție, cu excepția cazului în care solicitantul plătește toate sumele datorate. În cazul în care o cerere în curs urmează să fie suspendată, procedura menționată la articolul 5 alineatul (4a) se aplică în consecință.”

6.

Articolul 8 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Agenția publică tariful orar și ratele fixe menționate la articolul 3 pe site-ul său web.”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   ANS publică pe site-ul său web ratele relevante pentru stabilirea costurilor facturate către agenție menționate la articolul 3 alineatul (2) litera (b). Dacă aplică un tarif fix, ANS precizează cărui caz de autorizare și de certificare i se va aplica tariful fix. ANS pune la dispoziția agenției un link către site-ul său web care conține informații privind taxele și sumele de bani pe care le percepe.”

7.

Articolul 10 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat (1a):

„(1a)   Cuantumurile menționate în anexă se indexează de către agenție, pentru prima dată în 2023 și, ulterior, o dată în fiecare exercițiu financiar, începând de la 1 ianuarie,

(a)

pe baza actualizării anuale a remunerațiilor și pensiilor funcționarilor și ale celorlalți agenți ai Uniunii Europene, precum și pe baza coeficienților corectori aferenți, publicați în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în conformitate cu o metodă de calcul care urmează să fie convenită de consiliul de administrație al agenției, și pe baza datelor financiare anuale relevante utilizate în documentul unic de programare al agenției și în rapoartele anuale de activitate consolidate ale acesteia și/sau

(b)

pe baza ratei inflației din Uniune, în conformitate cu metoda prevăzută la punctul 4 din anexă.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Având în vedere informațiile furnizate de agenție în rapoartele sale anuale, prezentul regulament se reexaminează până la 16 iunie 2024 cel târziu, în vederea introducerii progresive a unor taxe fixe suplimentare.”

Articolul 2

Textul prevăzut în anexa la prezentul regulament se adaugă ca anexă la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764.

Articolul 3

În ceea ce privește cererile depuse înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, articolul 1 punctul 3 nu se aplică.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 octombrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 138, 26.5.2016, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/764 al Comisiei din 2 mai 2018 privind taxele și sumele de bani care trebuie plătite Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate și condițiile de plată a acestora (JO L 129, 25.5.2018, p. 68).

(3)  Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).

(4)  Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).


ANEXĂ

1.

Agenția aplică un tarif orar de 239 EUR.

2.

Taxele fixe care trebuie plătite agenției pentru utilizarea ghișeului unic sunt următoarele:

Tabelul A

 

Grup de costuri ghișeu unic

Cuantum (EUR)

Depunerea unei cereri la agenție pentru:

1.

Un certificat unic de siguranță

400

2.

O autorizație de tip de vehicul

400

3.

O autorizație de vehicul, alta decât o autorizație în conformitate cu tipul

400

4.

O omologare de echipament ERTMS terestru

400

5.

Un proces de implicare prealabilă

400

3.

Taxele fixe pentru depunerea și prelucrarea cererilor de introducere pe piață a unui vehicul sau a unei serii de vehicule care sunt în conformitate cu un tip de vehicul autorizat sunt următoarele:

Tabelul B

 

Grup de costuri

Cuantum (EUR)

Depunerea la agenție și prelucrarea de către agenție a unei cereri de decizie de autorizare a vehiculelor în conformitate cu tipul:

1.

vagoane de marfă și toate vehiculele menționate la punctul 2 din anexa la Regulamentul (UE) nr. 321/2013 al Comisiei  (1)

775

2.

(a)

unități de tracțiune termice sau electrice;

(b)

vagoane de călători;

(c)

echipamente mobile de construcție și de întreținere a infrastructurii feroviare;

970

3.

trenuri autopropulsate cu motoare termice sau electrice

1 115

4.

Rata anuală a inflației menționată la articolul 10 alineatul (1a) se stabilește după cum urmează:

Rata anuală a inflației care trebuie folosită:

„IAPC (toate elementele) al Eurostat – Uniunea Europeană toate țările” (2015 = 100) variație procentuală/medie 12 luni

Valoarea ratei care trebuie luată în considerare:

Valoarea ratei cu trei luni înainte de aplicarea indexării


(1)  Regulamentul (UE) nr. 321/2013 al Comisiei din 13 martie 2013 privind specificația tehnică de interoperabilitate pentru subsistemul „material rulant – vagoane de marfă” al sistemului feroviar din Uniunea Europeană și de abrogare a Deciziei 2006/861/CE (JO L 104, 12.4.2013, p. 1).


Top