EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0729

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/729 a Comisiei din 20 aprilie 2017 privind o cerere de derogare formulată de către Republica Croația în conformitate cu articolul 9 alineatul (4) din Directiva 98/41/CE a Consiliului privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității [notificată cu numărul C(2017) 2437]

C/2017/2437

JO L 107, 25.4.2017, p. 35–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/729/oj

25.4.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 107/35


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/729 A COMISIEI

din 20 aprilie 2017

privind o cerere de derogare formulată de către Republica Croația în conformitate cu articolul 9 alineatul (4) din Directiva 98/41/CE a Consiliului privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității

[notificată cu numărul C(2017) 2437]

(Numai textul în limba croată este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 98/41/CE a Consiliului din 18 iunie 1998 privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității (1), în special articolul 9 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Directiva 98/41/CE urmărește să sporească securitatea și posibilitățile de salvare a pasagerilor și a membrilor echipajului prezenți la bordul navelor de pasageri și să asigure o mai mare eficacitate în cadrul acțiunilor de căutare și salvare, precum și în cadrul intervențiilor în urma oricărui accident.

(2)

Articolul 5 alineatul (1) din Directiva 98/41/CE impune ca anumite informații să se înregistreze în legătură cu fiecare navă de pasageri care pleacă dintr-un port situat într-un stat membru pentru a efectua o călătorie pe o distanță mai mare de 20 de mile de la punctul de plecare.

(3)

Articolul 9 alineatul (4) din Directiva 98/41/CE permite statelor membre să solicite Comisiei derogări de la această cerință.

(4)

Prin scrisoarea din 3 septembrie 2015, Republica Croația a transmis Comisiei o cerere de derogare de la cerința de a înregistra informații prevăzută la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 98/41/CE cu privire la persoanele aflate la bordul tuturor navelor de pasageri care călătoresc pe anumite rute în jurul insulelor croate.

(5)

La 20 octombrie 2015, Comisia a solicitat informații suplimentare Republicii Croația, pentru a putea să evalueze cererea. La data de 18 mai 2016, Republica Croația a comunicat răspunsul său și a modificat cererea de derogare cu privire la următoarele rute: rutele Zadar-Ist și Zadar-Olib de pe linia de feribot „Zadar-Premuda/Mali Lošinj”; rutele Split-Hvar, Hvar-Prigradica și Hvar-Korčula de pe linia de mare viteză „Korčula-(Prigradica)-Hvar-Split”; rutele Zadar-Ist și Zapuntel-Zadar de pe linia de mare viteză „Ist-Molat-Zadar”; ruta Split-Bol de pe linia de mare viteză „Jelsa-Bol-Split”; ruta Split-Hvar de pe linia de mare viteză „Split-(Milna)-Hvar”; ruta Split-Hvar de pe linia de mare viteză „Lastovo-Vela Luka-Hvar-Split”; ruta Rijeka-Rab de pe linia de mare viteză „Novalja-Rab-Rijeka”; ruta Split-Vela Luka de pe linia de feribot „Lastovo-Vela Luka-Split”; ruta Split-Stari Grad de pe linia de feribot „Split-Stari Grad”; ruta Vis-Split de pe linia de feribot „Vis-Split”; rutele Mali Lošinj-Cres și Cres-Rijeka de pe linia de mare viteză „Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka”; ruta Premuda-Zadar de pe linia de mare viteză „Olib-Silba-Premuda-Zadar”; rutele Vis-Split și Hvar-Split de pe linia de mare viteză „Vis-Hvar-Split”; rutele Dubrovnik-Sobra și Korčula-Lastovo de pe linia de mare viteză „Dubrovnik-Šipanska luka-Sobra-Polače-Korčula-Lastovo”.

(6)

Comisia, asistată de EMSA, a evaluat cererea de derogare pe baza informațiilor aflate la dispoziția sa.

(7)

Republica Croația a pus la dispoziție următoarele informații: 1. probabilitatea anuală de a se produce valuri cu o înălțime mai mare de 2 metri este sub 10 % pe rutele identificate; 2. navele cărora li s-ar aplica derogarea efectuează servicii regulate; 3. obiectivul prioritar al acestui serviciu este de a crea legături constante cu comunitățile periferice; 4. zona maritimă în care navighează navele de pasageri dispune de sisteme de coastă pentru dirijarea navigației, de servicii fiabile de prognoze meteorologice, precum și de instalații de căutare și salvare adecvate și suficiente; 5. nu există o infrastructură tampon și instalații portuare adecvate pentru înregistrarea informațiilor cu privire la pasageri într-un mod care să fie compatibil cu programul călătoriilor și sincronizat cu transportul terestru; și 6. cererea de derogare s-ar aplica tuturor operatorilor care navighează pe rutele specificate.

(8)

Rezultatul final al evaluării demonstrează că toate condițiile pentru aprobarea derogării sunt îndeplinite.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin prezenta decizie se aprobă cererea de derogare a Republicii Croația în temeiul articolului 9 alineatul (4) din Directiva 98/41/CE în ceea ce privește înregistrarea tuturor informațiilor specificate la articolul 5 alineatul (1) din directiva menționată pentru persoanele aflate la bordul tuturor navelor care navighează pe rutele listate mai jos (inclusiv pe rutele inverse):

1.

rutele Zadar-Ist și Zadar-Olib de pe linia de feribot „Zadar-Premuda/Mali Lošinj”;

2.

rutele Split-Hvar, Hvar-Prigradica și Hvar-Korčula de pe linia de mare viteză „Korčula-(Prigradica)-Hvar-Split”;

3.

rutele Zadar-Ist și Zapuntel-Zadar de pe linia de mare viteză „Ist-Molat-Zadar”;

4.

ruta Split-Bol de pe linia de mare viteză „Jelsa-Bol-Split”;

5.

ruta Split-Hvar de pe linia de mare viteză „Split-(Milna)-Hvar”;

6.

ruta Split-Hvar de pe linia de mare viteză „Lastovo-Vela Luka-Hvar-Split”;

7.

ruta Rijeka-Rab de pe linia de mare viteză „Novalja-Rab-Rijeka”;

8.

ruta Split-Vela Luka de pe linia de feribot „Lastovo-Vela Luka-Split”;

9.

ruta Split-Stari Grad de pe linia de feribot „Split-Stari Grad”;

10.

ruta Vis-Split de pe linia de feribot „Vis-Split”;

11.

rutele Mali Lošinj-Cres și Cres-Rijeka de pe linia de mare viteză „Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Martinšćica-Cres-Rijeka”;

12.

ruta Premuda-Zadar de pe linia de mare viteză „Olib-Silba-Premuda-Zadar”;

13.

rutele Vis-Split și Hvar-Split de pe linia de mare viteză „Vis-Hvar-Split”;

14.

rutele Dubrovnik-Sobra și Korčula-Lastovo de pe linia de mare viteză „Dubrovnik-Šipanska luka-Sobra-Polače-Korčula-Lastovo”.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Croația.

Adoptată la Bruxelles, 20 aprilie 2017.

Pentru Comisie

Violeta BULC

Membru al Comisiei


(1)  JO L 188, 2.7.1998, p. 35.


Top