EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0369

Decizia Comitetului politic și de securitate Atalanta/3/2009 din 21 aprilie 2009 privind instituirea unui Comitet al contribuitorilor pentru operația militară a Uniunii Europene în vederea unei contribuții la descurajarea, prevenirea și reprimarea actelor de piraterie și de jaf armat din largul coastelor Somaliei (Atalanta)

JO L 112, 6.5.2009, p. 9–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/04/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/369/oj

6.5.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 112/9


DECIZIA COMITETULUI POLITIC ȘI DE SECURITATE ATALANTA/3/2009

din 21 aprilie 2009

privind instituirea unui Comitet al contribuitorilor pentru operația militară a Uniunii Europene în vederea unei contribuții la descurajarea, prevenirea și reprimarea actelor de piraterie și de jaf armat din largul coastelor Somaliei (Atalanta)

(2009/369/PESC)

COMITETUL POLITIC ȘI DE SECURITATE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 25 paragraful al treilea,

având în vedere Acțiunea comună 2008/851/PESC a Consiliului din 10 noiembrie 2008 privind operația militară a Uniunii Europene în vederea unei contribuții la descurajarea, prevenirea și reprimarea actelor de piraterie și de jaf armat din largul coastelor Somaliei (1) (Atalanta), în special articolul 10 alineatul (5),

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 10 alineatul (5) din Acțiunea comună 2008/851/PESC, Consiliul a autorizat Comitetul politic și de securitate (COPS) să adopte deciziile pertinente privind instituirea unui comitet al contribuitorilor (CoC) pentru operația Atalanta.

(2)

Concluziile Consiliului European de la Nisa, din 7, 8 și 9 decembrie 2000 și cele de la Bruxelles, din 24 și 25 octombrie 2002, au stabilit mecanismele pentru participarea statelor terțe la operațiile de gestionare a crizelor și pentru instituirea unui CoC.

(3)

CoC îndeplinește un rol esențial în gestionarea curentă a operației Atalanta. Acesta va fi principalul forum în cadrul căruia statele participante examinează împreună aspecte legate de utilizarea forțelor lor în cadrul operației. COPS, care exercită controlul politic și conducerea strategică a operației, va ține seama de punctele de vedere exprimate de CoC.

(4)

În conformitate cu articolul 6 din protocolul privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul de instituire a Comunității Europene, Danemarca nu participă la elaborarea și la punerea în aplicare a deciziilor și a acțiunilor Uniunii Europene care au implicații în domeniul apărării,

DECIDE:

Articolul 1

Instituire și mandat

Prin prezenta se instituie un Comitet al contribuitorilor (CoC) pentru operația militară a Uniunii Europene în vederea unei contribuții la descurajarea, prevenirea și reprimarea actelor de piraterie și de jaf armat din largul coastelor Somaliei (Atalanta). Mandatul său este definit în concluziile Consiliului European de la Nisa din decembrie 2000 și cele de la Bruxelles din octombrie 2002.

Articolul 2

Componența

(1)   CoC are drept membri:

reprezentanți ai tuturor statelor membre;

reprezentanți ai statelor terțe care participă la operație și aduc contribuții militare importante, astfel cum sunt menționate în anexă.

(2)   Comandantul operației UE, directorul general al Statului Major al Uniunii Europene, sau reprezentanții acestora, și reprezentanți ai Comisiei participă la reuniunile CoC.

(3)   Persoane terțe pot fi invitate, după caz, să asiste la părțile relevante ale discuțiilor.

Articolul 3

Președintele

Fără a aduce atingere prerogativelor Președinției, CoC este prezidat de Secretarul General/Înaltul Reprezentant sau de reprezentantul acestuia, în strânsă consultare cu Președinția și cu președintele Comitetului militar al Uniunii Europene (CEUMC) sau reprezentantul acestuia.

Articolul 4

Reuniuni

(1)   CoC este convocat periodic de președinte. Atunci când circumstanțele o impun, se pot convoca reuniuni de urgență la inițiativa președintelui sau la cererea unui membru.

(2)   Președintele distribuie, în prealabil, un proiect al ordinii de zi și documentele referitoare la reuniune. După fiecare reuniune, se distribuie un rezumat al acesteia.

Articolul 5

Procedura

(1)   Sub rezerva dispozițiilor alineatului (3) și fără a aduce atingere competențelor COPS și responsabilităților comandantului operației UE,

este necesară unanimitatea reprezentanților statelor care contribuie la operație în cazul în care CoC ia decizii privind gestionarea curentă a operației;

este necesară unanimitatea membrilor CoC în cazul în care acesta formulează recomandări privind eventuale adaptări ale planificării operaționale, inclusiv privind o eventuală adaptare a obiectivelor.

Abținerea unui membru nu împiedică unanimitatea.

(2)   Președinția stabilește dacă este prezentă majoritatea reprezentanților statelor care au dreptul să participe la deliberări.

(3)   Toate aspectele procedurale se soluționează cu majoritatea simplă a membrilor prezenți la reuniune.

(4)   Danemarca nu participă la nicio decizie a CoC.

Articolul 6

Confidențialitate

(1)   Regulamentul de securitate al Consiliului se aplică pentru reuniunile și lucrările CoC. În special, reprezentanții din cadrul CoC trebuie să dețină autorizațiile de securitate adecvate.

(2)   Deliberările CoC fac obiectul obligației de păstrare a secretului profesional, cu excepția cazurilor în care CoC decide altfel în unanimitate.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 21 aprilie 2009.

Pentru Comitetul politic și de securitate

Președintele

I. ŠRÁMEK


(1)  JO L 301, 12.11.2008, p. 33.


Top