EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/155/05

Cerere de propuneri – Banca Europeană de Investiții propune două noi finanțări EIBURS în cadrul Acțiunii Cercetare universitară

JO C 155, 8.7.2009, p. 21–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

8.7.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 155/21


Cerere de propuneri

Banca Europeană de Investiții propune două noi finanțări EIBURS în cadrul Acțiunii „Cercetare universitară”

2009/C 155/05

Banca Europeană de Investiții își desfășoară majoritatea relațiilor instituționale cu universitățile prin intermediul Acțiunii „Cercetare universitară”, compusă din trei programe diferite:

EIBURS, programul BEI de finanțare a cercetării universitare (the EIB University Research Sponsorship Programme);

STAREBEI (STAges de REcherche BEI), un program de finanțare a tinerilor cercetători care lucrează în cadrul unor proiecte comune BEI-universități, și

Rețelele universitare BEI, un mecanism de cooperare pentru rețelele universitare cu relevanță deosebită în sprijinirea obiectivelor Grupului BEI.

EIBURS oferă subvenții centrelor de cercetare universitare implicate în subiecte și teme de cercetare de interes major pentru bancă. Finanțările BEI, de până la 100 000 EUR pe an pe o perioadă de trei ani, sunt acordate, printr-o procedură de selecție, facultăților sau centrelor de cercetare interesate asociate universităților din Uniunea Europeană, din statele în curs de aderare sau din statele aderente, care au o competență recunoscută în domeniile selectate de către BEI, pentru ca acestea să-și poată extinde activitățile în aceste domenii. Propunerea câștigătoare va atrage după sine desfășurarea unor activități variate (cercetare, organizarea de cursuri și seminarii, reuniuni, difuzarea rezultatelor etc.), care vor face obiectul unui acord contractual cu banca.

Pentru anul universitar 2009-2010, în cadrul programului EIBURS au fost selectate două noi direcții de cercetare:

—   Dezvoltarea serviciilor publice electronice în Europa

Atât Strategia de la Lisabona reînnoită, cât și Planul european de redresare economică identifică extinderea universală la nivel european a infrastructurii de acces în bandă largă de mare viteză ca o cerință esențială pentru accelerarea difuzării aplicațiilor de servicii electronice care măresc productivitatea. Întrucât stimulentele de piață ar putea fi insuficiente la început pentru lansarea acestor aplicații, se estimează că sectorul public va juca un rol central în stimularea cererii pentru aplicații, în vederea justificării economice a realizării acestei infrastructuri. În același timp, sectorul public ar putea beneficia de pe urma creșterii semnificative a productivității, prin eficientizarea serviciilor existente sau prin dezvoltarea unora noi. În consecință, acesta ar putea să investească în rețeaua de infrastructură necesară (având în vedere caracterul de bun public al acesteia și necesitatea accesului liber) și să specifice tipurile de servicii pe care ar urma să le deservească infrastructura (abordare bazată pe rezultate).

Programul de cercetare ar trebui să evalueze potențialul de punere în practică a diferitelor tipuri de servicii electronice (de exemplu, e-guvernare, e-sănătate, e-învățare), identificând rolurile sectoarelor privat și public, precum și cele mai eficiente moduri de furnizare (în special în contextul unor parteneriate public-private). Acesta ar trebui să țină seama de noile acțiuni ale UE, precum inițiativa privind piețele-pilot și achizițiile înainte de comercializare, care urmăresc să permită sectorului public să preia conducerea în încurajarea apariției unor piețe noi. Programul de cercetare ar trebui să reflecte și interesul public pentru dezvoltarea inițiativelor orientate spre cerere, bazate pe aplicații TIC în alte sectoare, precum transporturile și, în special, energia, unde TIC poate juca un rol important în creșterea eficienței energetice.

Proiectul poate cuprinde orice activitate suplimentară de cercetare pe care centrul universitar dorește să o întreprindă în baza finanțării acordate, precum (i) organizarea de cursuri și seminarii, (ii) realizarea de baze de date și anchete și (iii) studii de caz aprofundate.

—   Evaluarea financiară și economică a impactului asupra mediului

Evaluarea financiară și economică a mediului și a implicațiilor acestuia pentru bunăstarea oamenilor este deosebit de importantă în cadrul subiectelor interdependente privind schimbările climatice și biodiversitatea, care se estimează că vor deveni probleme globale majore în secolul XXI.

Schimbările climatice sunt deja prezente: planeta se află într-un proces de încălzire, cu toate schimbările asociate, fapt care sporește amenințările actuale la adresa ecosistemelor și a biodiversității.

Sunt amenințate în special ecosisteme precum pădurile, zonele umede și zonele costiere, pe fondul distrugerii și fragmentării continue a habitatelor. Prin urmare, sunt amenințate și diverse servicii ecosistemice, precum combaterea inundațiilor, polenizarea, conservarea solurilor sănătoase și sechestrarea carbonului. Menținerea serviciilor furnizate de ecosisteme presupune asigurarea funcționalității pe termen lung a acestora. Ecosistemele sănătoase sunt mai rezistente la impactul exercitat de schimbările climatice și la variabilitatea condițiilor meteorologice.

În acest context, pe baza descoperirilor științifice și a dovezilor empirice existente, BEI solicită propuneri de cercetare în unul sau în ambele domenii asociate menționate mai jos:

Costurile și beneficiile protejării ecosistemelor în contextul schimbărilor climatice, recunoscând necesitatea abordării amenințărilor existente în vederea creșterii rezistenței la impactul exercitat de schimbările climatice și rolul jucat de ecosistemele sănătoase (precum și valoarea acestora), atât în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, cât și în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice;

Utilizarea unor abordări bazate pe piață în vederea protejării și îmbunătățirii serviciilor ecosistemice, pe baza experienței privind piața carbonului.

Termenul de prezentare a propunerilor este 30 septembrie 2009. Propunerile depuse după acest termen nu vor fi luate în considerare. Propunerile se vor trimite pe adresa:

EIB-Universities Research Action

100, boulevard Konrad Adenauer

2950 Luxembourg

LUXEMBOURG

To the attention of Ms. Luisa Ferreira, Co-ordinator.

Pentru informații mai detaliate cu privire la procesul de selecție EIBURS și celelalte programe și mecanisme, vizitați www.eib.org/universities


Top