EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0966

Verordening (EU) 2023/966 van de Commissie van 15 mei 2023 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad om rekening te houden met de wijzigingen die zijn aangenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten

C/2023/3099

PB L 133 van 17.5.2023, p. 1–124 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/966/oj

17.5.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 133/1


VERORDENING (EU) 2023/966 VAN DE COMMISSIE

van 15 mei 2023

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad om rekening te houden met de wijzigingen die zijn aangenomen op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (1), en met name artikel 19, lid 5,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Verordening (EG) nr. 338/97 reguleert de handel in de dier- en plantensoorten die zijn opgenomen in de bijlage bij die verordening. De soorten die in de bijlage zijn opgenomen, omvatten de soorten die zijn opgenomen in de bijlagen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) (“de overeenkomst”), alsmede soorten waarvan de staat van instandhouding controle op of monitoring van het handelsverkeer van, naar en binnen de Unie vereist.

(2)

Op de 19e vergadering van de Conferentie van de Partijen bij de overeenkomst, gehouden te Panama-Stad, Panama, van 14 tot en met 25 november 2022 (“CoP 19”), zijn wijzigingen aangebracht in de bijlagen bij de overeenkomst. Die wijzigingen moeten in Verordening (EG) nr. 338/97 worden weerspiegeld.

(3)

De volgende taxa zijn opgenomen in bijlage I bij de overeenkomst en moeten worden opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 338/97: Tiliqua adelaidensis, Kinosternon cora en Kinosternon vogti.

(4)

De volgende soorten zijn overgebracht van bijlage II bij de overeenkomst naar bijlage I en moeten worden geschrapt uit bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97 en worden opgenomen in bijlage A: Pycnonotus zeylanicus (met uitgestelde inwerkingtreding), Batagur kachuga, Cuora galbinifrons, Nilssonia leithii.

(5)

De volgende soorten zijn overgebracht van bijlage I bij de overeenkomst naar bijlage II en moeten worden geschrapt uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 338/97 en worden opgenomen in bijlage B bij die Verordening: Ceratotherium simum simum (populatie in Namibië, met annotatie), Cynomys mexicanus, Branta canadensis leucopareia, Phoebastria albatrus, Caiman latirostris (populatie in Brazilië, met annotatie), Crocodylus porosus (populatie op de Palawaneilanden, Filipijnen, met annotatie). Chilabothrus inornatus, die ook is overgebracht van bijlage I bij de overeenkomst naar bijlage II en moet worden geschrapt uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 338/97, is nu opgenomen in bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97 onder de vermelding voor Boidae spp.

(6)

De volgende families, geslachten en soorten zijn opgenomen in bijlage II bij de overeenkomst en moeten worden toegevoegd aan bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97: Copsychus malabaricus, Physignathus cocincinus, Cyrtodactylus jeyporensis, Tarentola chazaliae, Phrynosoma spp., Chelus fimbriatus (waaronder Chelus orinocensis), Macrochelys temminckii, Chelydra serpentina, Graptemys barbouri, Graptemys ernsti, Graptemys gibbonsi, Graptemys pearlensis, Graptemys pulchra, Rhinoclemmys spp., Claudius angustatus, Kinosternon spp. (behalve de soorten in bijlage A), Staurotypus salvinii, Staurotypus triporcatus, Sternotherus spp., Apalone spp. (behalve de ondersoorten in bijlage A), Centrolenidae spp., Agalychnis lemur (met annotatie), Laotriton laoensis (met annotatie), Carcharhinidae spp. (met uitgestelde inwerkingtreding), Sphyrnidae spp., Potamotrygon albimaculata, Potamotrygon henlei, Potamotrygon jabuti, Potamotrygon leopoldi, Potamotrygon marquesi, Potamotrygon signata, Potamotrygon wallacei, Rhinobatidae spp., Hypancistrus zebra (met annotatie), Thelenota spp. (met uitgestelde inwerkingtreding), Handroanthus spp. (met annotatie en uitgestelde inwerkingtreding), Roseodendron spp. (met annotatie en uitgestelde inwerkingtreding), Tabebuia spp. (met annotatie en uitgestelde inwerkingtreding), Rhodiola spp. (met annotatie), Afzelia spp. (Afrikaanse populaties, met annotatie), Dipteryx spp. (met annotatie en uitgestelde inwerkingtreding), Pterocarpus spp. (Afrikaanse populaties, met annotatie), Khaya spp. (Afrikaanse populaties, met annotatie).

(7)

De volgende geslachten en soorten, die tot dusver waren opgenomen in bijlage D bij Verordening (EG) nr. 338/97, moeten uit die bijlage worden geschrapt nu zij tijdens de CoP 19 zijn opgenomen in bijlage II bij de overeenkomst: Physignathus cocincinus, Laotriton laoensis, Handroanthus spp. (met uitgestelde inwerkingtreding), Tabebuia spp. (met uitgestelde inwerkingtreding), Roseodendron spp. (met uitgestelde inwerkingtreding), Rhodiola spp. en Khaya spp..

(8)

Het onderdeel inzake interpretatie van de bijlagen bij de overeenkomst is gewijzigd en een aantal annotaties met betrekking tot verschillende taxa die in de bijlagen bij de overeenkomst zijn opgenomen, zijn tijdens de CoP 19 goedgekeurd of gewijzigd, hetgeen moet worden weerspiegeld in de bijlagen bij Verordening (EG) nr. 338/97.

(9)

In de bijlagen bij de overeenkomst zijn met name de volgende annotaties opgenomen:

een annotatie voor Ceratotherium simum simum (populaties in Namibië);

een annotatie voor Caiman latirostris (populaties in Brazilië);

een annotatie voor Crocodylus porosus (populaties op de Palawaneilanden, Filipijnen);

een annotatie voor Agalychnis lemur;

een annotatie voor Laotriton laoensis;

een annotatie voor Hypancistrus zebra;

annotatie #17 voor Handroanthus spp., Roseodendron spp. en Tabebuia spp.;

annotatie #2 voor Rhodiola spp.;

annotatie #17 voor Afzelia spp. (Afrikaanse populaties);

annotatie #17 voor Dipteryx spp.;

annotatie #17 voor Pterocarpus spp. (Afrikaanse populaties);

annotatie #17 voor Khaya spp. (Afrikaanse populaties).

(10)

In de bijlagen bij de overeenkomst zijn met name de volgende annotaties gewijzigd:

de annotaties #1, #4, #10 en #14;

de annotatie tussen haakjes voor de in bijlage I opgenomen Orchidaceae-soorten;

de annotatie voor Pterocarpus tinctorius en de opname van dit taxon en van Pterocarpus erinaceus onder de vermelding voor Pterocarpus spp. (Afrikaanse populaties) met annotatie #17.

(11)

Ook moeten de opmerkingen 12, 13 en 14 van de opmerkingen over de interpretatie van de bijlagen A, B, C en D bij Verordening (EG) nr. 338/97 worden gewijzigd, met inbegrip van de definities van “10 kg per zending” en “bewerkt hout”, om de tijdens CoP19 aangenomen wijzigingen te weerspiegelen.

(12)

De volgende soorten zijn opgenomen in bijlage III bij de overeenkomst: Daboia palaestinae op verzoek van Israël; Caribena versicolor en Papilio phorbanta op verzoek van de Unie; Melopyrrha nigra en Tiaris canorus op verzoek van Cuba; Conophytum spp., Mestoklema tuberosum, Raphionacme zeyheri, Crassothonna clavifolia, Othonna armiana, Othonna cacalioides, Othonna euphorbioides, Othonna retrorsa, Tylecodon bodleyae, Tylecodon nolteei, Tylecodon reticulatus, Monsonia herrei, Monsonia multifida, Monsonia patersonii, Pelargonium crassicaule, Pelargonium triste, Adenia spinosa en Portulacaria pygmaea, alle op verzoek van Zuid-Afrika; Ctenophorus spp., Intellagama spp., Tympanocryptis spp., Carphodactylus spp., Nephrurus spp., Orraya spp., Phyllurus spp., Saltuarius spp., Strophurus spp., Underwoodisaurus spp., Uvidicolus spp., Egernia spp., Tiliqua multifasciata, Tiliqua nigrolutea, Tiliqua occipitalis, Tiliqua rugosa, Tiliqua scincoides intermedia en Tiliqua scincoides scincoides, op verzoek van Australië, en Holacanthus limbaughi op verzoek van Frankrijk. Deze soorten moeten daarom worden opgenomen in bijlage C bij Verordening (EG) nr. 338/97.

(13)

Othonna retrorsa, die tot dusver was opgenomen in bijlage D bij Verordening (EG) nr. 338/97, moet uit die bijlage worden geschrapt nu zij op verzoek van Zuid-Afrika is opgenomen in bijlage III bij de overeenkomst. Echinotriton andersoni, die op 16 december 2021 was opgenomen in bijlage C bij Verordening (EG) nr. 338/97 nadat Japan die op 13 februari 2021 had opgenomen in bijlage III bij de overeenkomst, moet ook uit bijlage D bij Verordening (EG) nr. 338/97 worden geschrapt.

(14)

De wetenschappelijke studiegroep heeft geconcludeerd dat Dipteryx spp. (behalve D. panamensis) moet worden opgenomen in bijlage D bij Verordening (EG) nr. 338/97 met een annotatie waarin wordt aangegeven welke typen specimens onder de vermelding vallen (annotatie §5), totdat de opneming van die vermelding in bijlage B bij die Verordening van kracht wordt.

(15)

De Unie heeft geen voorbehoud gemaakt ten aanzien van een van deze wijzigingen.

(16)

Bij CoP 19 zijn nieuwe standaardnomenclatuurwerken voor dieren en planten aangenomen.

(17)

Bijgevolg moeten de namen van de volgende soorten en ondersoorten worden gewijzigd: Allochrocebus solatus, Antigone canadensis, Antigone canadensis nesiotes, Antigone canadensis pulla, Antigone vipio, Aonyx cinereus, Chilabothrus inornatus, Chilabothrus monensis, Chilabothrus subflavus, Chondrohierax wilsonii, Hypotaenidia sylvestris, Leucogeranus leucogeranus, Montivipera wagneri, Protobothrops mangshanensis, Psephotellus chrysopterygius, Psephotellus dissimilis, Psephotellus pulcherrimus, Python molurus, Sclerophrys channingi en Sclerophrys superciliaris.

(18)

De volgende soorten en ondersoorten zijn als gevolg van nomenclatuurwijzigingen opgenomen in bijlage I bij de overeenkomst en moeten derhalve worden toegevoegd aan bijlage A bij Verordening (EG) nr. 338/97: Equus hemionus luteus, Pachypodium windsorii, Pezoporus flaviventris en Pongo tapanuliensis. De volgende soorten en geslachten zijn als gevolg van nomenclatuurwijzigingen opgenomen in bijlage II bij de overeenkomst en moeten derhalve worden toegevoegd aan bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97: Agalychnis terranova, Malayemys khoratensis, Paruwrobates andinus, Paruwrobates erythromos, Philantomba maxwellii, Sericopelma angustum, Sericopelma embrithes en Tliltocatl spp. Hoewel de volgende soorten als gevolg van nomenclatuurwijzigingen in bijlage II bij de overeenkomst zijn opgenomen, moeten zij worden opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 338/97, aangezien de soorten waarvan zij zijn afgesplitst in bijlage A bij die verordening zijn opgenomen: Circus hudsonius, Phoenicopterus roseus, Piliocolobus bouvieri en Piliocolobus epieni.

(19)

De volgende soorten zijn als gevolg van nomenclatuurwijzigingen geschrapt uit bijlage I bij de overeenkomst en moeten derhalve worden verwijderd uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 338/97: Alouatta coibensis (als gevolg van de synonymisering van Alouatta coibensis met Alouatta palliata) en Falco pelegrinoides (als gevolg van de synonymisering van Falco pelegrinoides met Falco peregrinus). De volgende soorten zijn als gevolg van nomenclatuurwijzigingen geschrapt uit bijlage II bij de overeenkomst en moeten derhalve worden verwijderd uit bijlage B bij Verordening (EG) nr. 338/97: Aphonopelma albiceps (als gevolg van een overdracht van het geslacht naar Brachypelma) en Manta spp. (als gevolg van de synonymisering van het geslacht Manta met het geslacht Mobula).

(20)

Gezien de omvang van de wijzigingen die nodig zijn in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97, is het vanwege de duidelijkheid passend die bijlage in haar geheel te vervangen.

(21)

Verordening (EG) nr. 338/97 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(22)

Overeenkomstig artikel XV, lid 1, punt c), van de overeenkomst worden de tijdens een vergadering van de Conferentie der Partijen aangenomen wijzigingen 90 dagen na die vergadering van kracht voor alle Partijen. Teneinde de tijdige inwerkingtreding van de wijzigingen in de bijlage bij deze verordening te waarborgen, moet deze verordening in werking treden op de derde dag na die van de bekendmaking ervan.

(23)

De bepalingen van deze verordening zijn in overeenstemming met het advies van het krachtens artikel 18, lid 1, van Verordening (EG) nr. 338/97 ingestelde Comité voor de handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 wordt vervangen door de bijlage bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 15 mei 2023.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula VON DER LEYEN


(1)  PB L 61 van 3.3.1997, blz. 1.


BIJLAGE

“BIJLAGE

Opmerkingen over de interpretatie van de bijlagen A, B, C en D

1.   

De in de bijlagen A, B, C en D opgenomen soorten worden aangeduid:

a)

met de naam van de soort, of

b)

met de verzamelnaam der soorten die behoren tot een hoger taxon of een aangegeven deel daarvan.

2.   

De afkorting “spp.” dient ter aanduiding van alle soorten van een hoger taxon.

3.   

Andere verwijzingen naar taxa van een hogere categorie dan de soort worden uitsluitend ter informatie of classificatie gegeven.

4.   

Vetgedrukte soorten in bijlage A zijn daarin opgenomen overeenkomstig hun bescherming uit hoofde van Richtlijn 2009/147/EG van het Europees Parlement en de Raad (1) of Richtlijn 92/43/EEG van de Raad (2).

5.   

De volgende afkortingen worden gebruikt ter aanduiding van subspecifieke plantentaxa:

a)

“ssp.” ter aanduiding van een ondersoort (subspecies);

b)

“var.” ter aanduiding van een variëteit (varietas), en

c)

“fa.” ter aanduiding van een vorm (forma).

6.   

De tekens “(I)”, “(II)” en “(III)” achter de naam van een soort of hoger taxon verwijzen naar de bijlagen bij de overeenkomst waarin de betrokken soorten zijn opgenomen, zoals aangegeven in de opmerkingen 7, 8 en 9. Indien geen van deze tekens is aangebracht, zijn de betrokken soorten niet in de bijlagen bij de overeenkomst opgenomen.

7.   

(I) achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat die soort of dat hogere taxon is opgenomen in bijlage I bij de overeenkomst.

8.   

(II) achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat die soort of dat hogere taxon is opgenomen in bijlage II bij de overeenkomst.

9.   

(III) achter de naam van een soort of hoger taxon betekent dat die soort of dat hogere taxon is opgenomen in bijlage III bij de overeenkomst. In dat geval wordt tevens het land aangegeven met betrekking waartoe de soort of het hogere taxon in bijlage III is opgenomen.

10.   

Onder “cultivar” wordt, overeenkomstig de definitie in de 8e editie van de International Code of Nomenclature for Cultivated Plants, een verzameling planten verstaan die a) geselecteerd is op een bepaald kenmerk of een bepaalde combinatie van kenmerken, b) wat deze kenmerken betreft onderscheidbaar, uniform en stabiel is, en c) bij toepassing van passende vermeerderingsmethoden deze kenmerken behoudt. Geen nieuw cultivar-taxon kan als zodanig worden erkend alvorens de categorische naam en omschrijving ervan officieel zijn gepubliceerd in de meest recente editie van de International Code of Nomenclature for Cultivated Plants.

11.   

Hybriden kunnen uitdrukkelijk in de bijlagen worden opgenomen, doch uitsluitend indien zij in de vrije natuur onderscheidbare, stabiele populaties vormen. Op hybride dieren die in de laatste vier vooroudergeneraties van de lijn een of meer specimens van enige in bijlage A of B opgenomen soort tellen, is deze verordening van toepassing alsof zij tot die soort zelf behoorden, zelfs indien de betrokken hybride niet uitdrukkelijk in de bijlage(n) is opgenomen.

12.   

Wanneer een soort in bijlage A, B of C is opgenomen, zijn daarin altijd het hele dier of de hele plant, levend of dood, opgenomen. Daarnaast zijn alle delen en producten daarvan tevens in dezelfde bijlage opgenomen, tenzij voor de in bijlage C vermelde diersoorten en de in bijlage B of C vermelde plantensoorten door middel van een annotatie met het symbool # gevolgd door een cijfer is aangegeven dat alleen specifieke delen en producten zijn opgenomen. Overeenkomstig artikel 2, punt t), dient het teken “#”, gevolgd door een cijfer, achter de naam van een in bijlage B of C opgenomen soort of hoger taxon om delen of producten te omschrijven die in dit verband ter fine van deze verordening zijn vermeld, als volgt:

#1

Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a)

zaden, sporen en pollen (met inbegrip van pollinia);

b)

in vitro zaailing- en weefselculturen die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

c)

afgesneden bloemen van kunstmatig gekweekte planten, en

d)

vruchten en delen en producten daarvan van kunstmatig gekweekte planten van het genus Vanilla.

#2

Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a)

zaden en pollen, en

b)

verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel.

#3

Ter omschrijving van complete en versneden wortels en delen van wortels, maar niet van verwerkte delen of producten zoals poeders, pillen, extracten, tonica, theeën en snoepjes.

#4

Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a)

zaden (met inbegrip van zaadhulsels van Orchidaceae), sporen en pollen (met inbegrip van pollinia). De uitzondering is niet van toepassing op uit Mexico uitgevoerde zaden van Cactaceae spp. en op uit Madagaskar uitgevoerde zaden van Beccariophoenix madagascariensis en Dypsis decaryi;

b)

in vitro, zaailing- en weefselculturen die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

c)

afgesneden bloemen van kunstmatig gekweekte planten;

d)

vruchten en delen en producten daarvan van verwilderde of kunstmatig gekweekte planten van het genus Vanilla (Orchidaceae) en van de familie Cactaceae;

e)

stengels, bloemen en delen en producten daarvan van verwilderde of kunstmatig gekweekte planten van de geslachten Opuntia subgenus Opuntia en Selenicereus (Cactaceae);

f)

verpakte eindproducten van Aloe ferox en Euphorbia antisyphilitica die zijn klaargemaakt voor de detailhandel, en

g)

verpakte eindproducten die zijn verkregen door kunstmatige kweek en die delen en producten van Bletilla striata, Cycnoches cooperi, Gastrodia elata, Phalaenopsis amabilis of Phalaenopsis lobbii bevatten, en zijn klaargemaakt voor de detailhandel in cosmetische producten.

#5

Ter omschrijving van stammen of blokken, planken en vellen fineer.

#6

Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer en gelaagd/geplakt hout.

#7

Ter omschrijving van stammen of blokken, houtspanen, poeders en extracten.

#8

Ter omschrijving van ondergrondse delen (d.w.z. wortels, wortelstokken): compleet, in stukken of in poedervorm.

#9

Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van die waarop een etiket is aangebracht met de vermelding “Produced from Hoodia spp. material obtained through controlled harvesting and production under the terms of an agreement with the relevant Cites Management Authority of [Botswana under agreement No. BW/xxxxxx] [Namibia under agreement No. NA/xxxxxx] [South Africa under agreement No. ZA/xxxxxx]”.

#10

Ter omschrijving van alle delen, producten en eindproducten, met uitzondering van de wederuitvoer van afgewerkte muziekinstrumenten, afgewerkte accessoires voor muziekinstrumenten en afgewerkte onderdelen van muziekinstrumenten.

#11

Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout, poeders en extracten. Verpakte eindproducten die dergelijke extracten als ingrediënt hebben, met inbegrip van parfums, worden niet geacht onder deze annotatie te vallen.

#12

Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en extracten. Verpakte eindproducten die dergelijke extracten als ingrediënt hebben, met inbegrip van parfums, worden niet geacht onder deze annotatie te vallen.

#13

Ter omschrijving van de zaadkern (ook “endosperm”, “kokosvlees” of “kopra” genoemd) en alle daarvan afgeleide producten, behalve verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel.

#14

Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a)

zaden en pollen;

b)

in vitro zaailing- en weefselculturen die in steriele recipiënten worden getransporteerd;

c)

vruchten;

d)

bladeren;

e)

afgewerkt agarhoutpoeder, met inbegrip van alle vormen van compactpoeder, en

f)

verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel, deze vrijstelling geldt niet voor spaanders, kralen, bidsnoerkralen en snijwerk.

#15

Ter omschrijving van alle delen en producten, met uitzondering van:

a)

bladeren, bloemen, pollen, vruchten en zaden;

b)

eindproducten met een maximaal gewicht van hout van de in de lijst opgenomen soorten tot 10 kg per zending;

c)

afgewerkte muziekinstrumenten, afgewerkte onderdelen van muziekinstrumenten en afgewerkte accessoires voor muziekinstrumenten;

d)

delen en producten van Dalbergia cochinchinensis die onder annotatie #4 vallen;

e)

delen en producten van Dalbergia spp. van oorsprong en uitgevoerd uit Mexico die onder annotatie #6 vallen.

#16

Ter omschrijving van zaden, vruchten en oliën.

#17

Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout.

#18

Met uitzondering van delen en afgeleide producten daarvan, behalve eieren.

13.   

De onderstaande termen en uitdrukkingen uit de annotaties in deze bijlagen worden als volgt gedefinieerd:

Extract

Alle stoffen die direct via natuurkundige of scheikundige middelen uit plantaardig materiaal zijn verkregen, ongeacht het productieproces. Een extract kan vast zijn (bv. kristallen, hars, fijne of grove deeltjes), halfvast (bv. gommen, was) of vloeibaar (bv. oplossingen, tincturen, olie en essentiële oliën).

Afgewerkte muziekinstrumenten

Een muziekinstrument (als vermeld in hoofdstuk 92 van het geharmoniseerd systeem van de Werelddouaneorganisatie; muziekinstrumenten, delen en toebehoren van muziekinstrumenten) dat direct bespeeld kan worden of enkel de installatie van onderdelen benodigt om het te kunnen bespelen. Hieronder vallen antieke instrumenten (zoals gedefinieerd in de codes 97.05 en 97.06 van het geharmoniseerd systeem; Kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten).

Afgewerkte accessoires voor muziekinstrumenten

Een accessoire voor een muziekinstrument (als vermeld in hoofdstuk 92 van het geharmoniseerd systeem van de Werelddouaneorganisatie; muziekinstrumenten, delen en toebehoren van muziekinstrumenten) dat losstaat van het muziekinstrument en specifiek is ontworpen of gevormd om expliciet te worden gebruikt in combinatie met een instrument, en waarvoor geen verdere wijzigingen hoeven te worden aangebracht.

Afgewerkte onderdelen voor muziekinstrumenten

Een onderdeel (als vermeld in hoofdstuk 92 van het geharmoniseerd systeem van de Werelddouaneorganisatie; muziekinstrumenten, delen en toebehoren van muziekinstrumenten) van een muziekinstrument dat klaar is om te worden geïnstalleerd en dat specifiek is ontworpen en gevormd om expliciet te worden gebruikt in combinatie met het instrument om het bespeelbaar te maken.

Verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel

Producten die afzonderlijk of in bulk worden vervoerd en geen verdere verwerking vergen, die verpakt en geëtiketteerd zijn voor eindgebruik of voor de detailhandel in een toestand die geschikt is om door het publiek te worden gekocht of gebruikt.

Poeder

Een droge, vaste stof in de vorm van fijne of grove deeltjes.

Zending

Vracht die wordt vervoerd onder de voorwaarden van één cognossement of luchtvrachtbrief, ongeacht de hoeveelheid of het aantal containers of colli; of voorwerpen die worden gedragen, vervoerd of die zijn opgenomen in persoonlijke bagage.

10 kg per zending

Voor de term “10 kg per zending” moet de grenswaarde van 10 kg worden geïnterpreteerd als betrekking hebbend op het gewicht van het hout van elke afzonderlijke geannoteerde soort van het geslacht Dalbergia of Guibourtia die in elk artikel van de zending aanwezig is. De grens van 10 kg moet alleen worden beoordeeld aan de hand van het afzonderlijke gewicht van de porties hout van de afzonderlijke geannoteerde soorten in elk artikel van de zending, in plaats van aan de hand van het totale gewicht van de zending. Bij de bepaling of een Cites-vergunning of -certificaat is vereist voor elk afzonderlijke geannoteerde soort, wordt rekening gehouden met het totale aanwezige gewicht van elke afzonderlijke geannoteerde soort, en de gewichten van verschillende afzonderlijke geannoteerde soorten worden daartoe niet bij elkaar opgeteld.

Bewerkt hout

Omschreven in code 44.09 van het geharmoniseerd systeem. Hout (niet-ineengezette plankjes voor parketvloeren daaronder begrepen), waarvan ten minste één zijde of uiteinde over de gehele lengte is geprofileerd (voorzien van messing of groef, van sponningen, met kraal of rondstaaf, afgeschuind, met V-verbinding, rondgemaakt of dergelijke), ook indien geschaafd, geschuurd of in de lengte verbonden.

Houtspaanders

Hout dat tot kleine stukjes is verkleind.

14.   

Aangezien voor geen van de in bijlage A opgenomen plantensoorten of hogere plantentaxa door middel van een annotatie is aangegeven dat op hybriden daarvan artikel 4, lid 1, van toepassing is, betekent dit dat kunstmatig gekweekte hybriden van een of meer van deze soorten of taxa verhandeld mogen worden met een certificaat van kunstmatige kweek, en dat zaden en pollen (met inbegrip van pollinia), afgesneden bloemen en in steriele recipiënten vervoerde in vitro zaailing- en weefselculturen van deze hybriden niet onder deze verordening vallen.

15.   

Urine, feces en ambergris die excretieproducten zijn welke werden verkregen zonder dat het dier in kwestie werd gemanipuleerd, vallen niet onder deze verordening.

16.   

Wat de in bijlage D opgenomen diersoorten betreft, is deze verordening alleen van toepassing op levende specimens en complete of in essentie complete dode specimens, behalve voor de taxa die als volgt zijn geannoteerd om aan te geven dat die bepalingen ook gelden voor andere delen en producten:

§1

Complete of in essentie complete, al dan niet gelooide huiden.

17.   

Wat de in bijlage D opgenomen plantensoorten betreft, is deze verordening alleen van toepassing op levende specimens, behalve voor de taxa die als volgt zijn geannoteerd om aan te geven dat de desbetreffende bepalingen ook gelden voor andere delen en producten:

§2

Gedroogde en verse planten, zo nodig met inbegrip van: bladeren, wortels/stammen, stengels/stammen, zaden/sporen, schors en vruchten.

§4

Ter omschrijving van alle delen en afgeleide producten, met uitzondering van:

a)

zaden en pollen;

b)

verpakte eindproducten die zijn klaargemaakt voor de detailhandel.

§5

Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout (*).

(*)

Omschreven in code 44.09 van het geharmoniseerd systeem: Hout (niet-ineengezette plankjes voor parketvloeren daaronder begrepen), waarvan ten minste één zijde of uiteinde over de gehele lengte is geprofileerd (geploegd, van sponningen voorzien, afgerond met V-verbinding of dergelijke), ook indien geschaafd, geschuurd of in de lengte verbonden.

 

Bijlage A

Bijlage B

Bijlage C

Gewone naam

FAUNA

CHORDATA (CHORDADIEREN)

MAMMALIA

 

 

 

Zoogdieren

ARTIODACTYLA

 

 

 

Evenhoevigen

Antilocapridae

 

 

 

Gaffelantilopen

 

Antilocapra americana (I) (Alleen de populatie in Mexico; geen enkele andere populatie is in de bijlagen bij deze verordening opgenomen)

 

 

Gaffelantiloop (populatie in Mexico)

Bovidae

 

 

 

Holhoornigen

 

Addax nasomaculatus (I)

 

 

Addax of Mendes-antiloop

 

 

Ammotragus lervia (II)

 

Manenschaap

 

 

 

Antilope cervicapra (III Nepal/Pakistan)

Indische antiloop

 

Bos gaurus (I) (Omvat niet de gedomesticeerde vorm die Bos frontalis wordt genoemd, waarop deze verordening niet van toepassing is)

 

 

Gaur

 

Bos mutus (I) (Omvat niet de gedomesticeerde vorm die Bos grunniens wordt genoemd, waarop deze verordening niet van toepassing is)

 

 

Wilde jak

 

Bos sauveli (I)

 

 

Kouprey

 

 

 

Boselaphus tragocamelus (III Pakistan)

Nijlgau of nilgai

 

 

 

Bubalus arnee (III Nepal) (Omvat niet de gedomesticeerde vorm die Bubalus bubalis wordt genoemd, waarop deze verordening niet van toepassing is)

Aziatische wilde buffel of waterbuffel

 

Bubalus depressicornis (I)

 

 

Laaglandbuffel

 

Bubalus mindorensis (I)

 

 

Tamarou

 

Bubalus quarlesi (I)

 

 

Berganoa

 

 

Budorcas taxicolor (II)

 

Takin

 

Capra falconeri (I)

 

 

Schroefhoorngeit

 

 

Capra caucasica (II)

 

West-Kaukasische toer of Koebantoer

 

 

 

Capra hircus aegagrus (III Pakistan) (Op specimens van de gedomesticeerde vorm is deze verordening niet van toepassing)

Wilde geit

 

 

 

Capra sibirica (III Pakistan)

Siberische steenbok

 

Capricornis milneedwardsii (I)

 

 

Chinese bosgems

 

Capricornis rubidus (I)

 

 

Rode bosgems

 

Capricornis sumatraensis (I)

 

 

Sumatraanse bosgems

 

Capricornis thar (I)

 

 

Himalaya-bosgems

 

 

Cephalophus brookei (II)

 

Brooke’s duiker

 

 

Cephalophus dorsalis (II)

 

Zwartrugduiker

 

Cephalophus jentinki (I)

 

 

Jentink’s duiker

 

 

Cephalophus ogilbyi (II)

 

Ogilby’s duiker

 

 

Cephalophus silvicultor (II)

 

Geelrugduiker

 

 

Cephalophus zebra (II)

 

Zebraduiker

 

 

Damaliscus pygargus pygargus (II)

 

Bontebok

 

 

 

Gazella bennettii (III Pakistan)

Indische gazelle

 

Gazella cuvieri (I)

 

 

Cuvier’s gazelle

 

 

 

Gazella dorcas (III Algerije/Tunesië)

Dorcasgazelle

 

Gazella leptoceros (I)

 

 

Duingazelle

 

Hippotragus niger variani (I)

 

 

Reuzenpaardantiloop

 

 

Kobus leche (II)

 

Litschie-waterbok

 

Naemorhedus baileyi (I)

 

 

Rode goral

 

Naemorhedus caudatus (I)

 

 

Langstaartgoral

 

Naemorhedus goral (I)

 

 

Gewone goral

 

Naemorhedus griseus (I)

 

 

Grijze goral

 

Nanger dama (I)

 

 

Damagazelle

 

Oryx dammah (I)

 

 

Algazelle

 

Oryx leucoryx (I)

 

 

Arabische oryx

 

 

Ovis ammon (II)

 

Altai argali

 

 

Ovis arabica (II)

 

Arabische wilde schapen

 

 

Ovis bochariensis (II)

 

Bukhara oerial

 

 

Ovis canadensis (II) (Alleen de populatie in Mexico; geen enkele andere populatie is in de bijlagen bij deze verordening opgenomen)

 

Dikhoornschaap (Mexicaanse populatie)

 

 

Ovis collium (II)

 

Kazakhstan argali

 

 

Ovis cycloceros (II)

 

Afghaanse oerial

 

 

Ovis darwini (II)

 

Gobi argali

 

Ovis gmelini (I) (populatie in Cyprus)

 

 

Anatolische schapen

 

Ovis hodgsoni (I)

 

 

Tibetaanse argali

 

 

Ovis jubata (II)

 

Shansi argali

 

 

Ovis karelini (II)

 

Tianshan argali

 

Ovis nigrimontana (I)

 

 

Karatau argali

 

 

Ovis polii (II)

 

Marco Polo argali

 

 

Ovis punjabiensis (II)

 

Punjab oerial

 

 

Ovis severtzovi (II)

 

Severtzovs agali

 

Ovis vignei (I)

 

 

Ladakh-oerial

 

Pantholops hodgsonii (I)

 

 

Tibetaanse antiloop

 

 

Philantomba maxwellii (II)

 

Maxwell’s duiker

 

 

Philantomba monticola (II)

 

Blauwe duiker

 

 

 

Pseudois nayaur (III Pakistan)

Blauwschaap, naur of bharal

 

Pseudoryx nghetinhensis (I)

 

 

Saola of Aziatische eenhoorn

 

Rupicapra pyrenaica ornata (II)

 

 

Apennijnengems

 

 

Saiga borealis (II) (Een nulquotum voor wilde soorten die voor commerciële doeleinden worden verhandeld)

 

Mongoolse saiga

 

 

Saiga tatarica (II) (Er is een exportquotum van nul vastgesteld voor voor commerciële doeleinden aan de natuur onttrokken specimens)

 

Saiga-antiloop

 

 

 

Tetracerus quadricornis (III Nepal)

Vierhoornantiloop

Camelidae

 

 

 

Kameelachtigen

 

 

Lama guanicoe (II)

 

Guanaco

 

Vicugna vicugna (I) (Met uitzondering van de populiaties in: Argentinië [de populaties in de provincies Jujuy, Catamarca en Salta, en de halfwilde populaties in de provincies Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja en San Juan]; Bolivia [de hele populatie]; Chili [populaties in de regio Tarapacá en de regio Arica en Parinacota]; Ecuador [de hele populatie] en Peru [de hele populatie]; deze populaties zijn opgenomen in bijlage B)

Vicugna vicugna (II) (Uitsluitend de populaties in: Argentinië [de populaties in de provincies Jujuy, Catamarca en Salta, en de halfwilde populaties in de provincies Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja en San Juan]; Bolivia [de hele populatie]; Chili [populaties in de regio Tarapacá en de regio Arica en Parinacota]; Ecuador [de hele populatie] en Peru [de hele populatie]; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage A. (3)

 

Vicuña

Cervidae

 

 

 

Herten

 

Axis calamianensis (I)

 

 

Filipijns zwijnshert

 

Axis kuhlii (I)

 

 

Bawean-zwijnshert

 

 

 

Axis porcinus (III Pakistan (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen ondersoort))

Zwijnshert of varkenshert

 

Axis porcinus annamiticus (I)

 

 

Annam-zwijnshert

 

Blastocerus dichotomus (I)

 

 

Moerashert

 

 

Cervus elaphus bactrianus (II)

 

Afghaans edelhert

 

 

 

Cervus elaphus barbarus (III Algerije/Tunesië)

Noord-Afrikaans edelhert

 

Cervus elaphus hanglu (I)

 

 

Kasjmir-edelhert

 

Dama dama mesopotamica (I)

 

 

Iraans damhert

 

Hippocamelus spp. (I)

 

 

Andesherten

 

 

 

Mazama temama cerasina (III Guatemala)

Midden-Amerikaans spieshert

 

Muntiacus crinifrons (I)

 

 

Zwarte muntjak

 

Muntiacus vuquangensis (I)

 

 

Indochinese muntjak

 

 

 

Odocoileus virginianus mayensis (III Guatemala)

Guatemalteeks waaierstaarthert

 

Ozotoceros bezoarticus (I)

 

 

Pampahert

 

 

Pudu mephistophiles (II)

 

Ecuadoraanse poedoe

 

Pudu puda (I)

 

 

Chileense poedoe

 

Rucervus duvaucelii (I)

 

 

Barasingha

 

Rucervus eldii (I)

 

 

Lierhert

Giraffidae

 

Giraffa camelopardalis (II)

 

Giraffes

Giraf

Hippopotamidae

 

 

 

Nijlpaarden

 

 

Hexaprotodon liberiensis (II)

 

Dwergnijlpaard

 

 

Hippopotamus amphibius (II)

 

Nijlpaard

Moschidae

 

 

 

Muskusherten

 

Moschus spp. (I) (Alleen de populaties in Afghanistan, Bhutan, India, Myanmar, Nepal en Pakistan; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

Moschus spp. (II) (Met uitzondering van de populaties in Afghanistan, Bhutan, India, Myanmar, Nepal en Pakistan, die in bijlage A zijn opgenomen)

 

Muskusherten

Suidae

 

 

 

Varkens

 

Babyrousa babyrussa (I)

 

 

Gouden babiroessa of hertzwijn

 

Babyrousa bolabatuensis (I)

 

 

Bola Batu-babiroessa

 

Babyrousa celebensis (I)

 

 

Sulawesi-babiroessa

 

Babyrousa togeanensis (I)

 

 

Malenge- of Togian-babiroessa

 

Sus salvanius (I)

 

 

Dwergzwijn

Tayassuidae

 

 

 

Pecari’s

 

 

Tayassuidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species en met uitzondering van de populaties van Pecari tajacu in Mexico en de Verenigde Staten, die niet in de bijlagen bij deze verordening zijn opgenomen)

 

Pecari’s

 

Catagonus wagneri (I)

 

 

Chaco-pecari

CARNIVORA

 

 

 

 

Ailuridae

 

 

 

 

 

Ailurus fulgens (I)

 

 

Kleine panda

Canidae

 

 

 

Hondachtigen

 

 

 

Canis aureus (III India)

Goudjakhals

 

Canis lupus (I/II)

(Alle populaties behalve die in Spanje ten noorden van de Duero en die in Griekenland ten noorden van de 39e breedtegraad die in bijlage B zijn opgenomen. De populaties in Bhutan, India, Nepal en Pakistan zijn opgenomen in bijlage I; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage II. Uitgesloten zijn de gedomesticeerde vorm en de dingo die zijn vermeld als Canis lupus familiaris en Canis lupus dingo)

Canis lupus (II) (Betreft uitsluitend populaties in Spanje ten noorden van de Duero en populaties in Griekenland ten noorden van de 39e breedtegraad. Alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage A. Uitgesloten zijn de gedomesticeerde vorm en de dingo die respectievelijk Canis lupus familiaris en Canis lupus dingo worden genoemd)

 

Wolf

 

Canis simensis

 

 

Ethiopische wolf

 

 

Cerdocyon thous (II)

 

Krabbenetende vos

 

 

Chrysocyon brachyurus (II)

 

Manenwolf

 

 

Cuon alpinus (II)

 

Aziatische boshond of dhole

 

 

Lycalopex culpaeus (II)

 

Andes-jakhalsvos

 

 

Lycalopex fulvipes (II)

 

Darwinvos

 

 

Lycalopex griseus (II)

 

Argentijnse jakhalsvos

 

 

Lycalopex gymnocercus (II)

 

Pampajakhalsvos

 

Speothos venaticus (I)

 

 

Zuid-Amerikaanse boshond

 

 

 

Vulpes bengalensis (III India)

Bengaalse vos

 

 

Vulpes cana (II)

 

Grijze vos

 

 

Vulpes zerda (II)

 

Fennek

Eupleridae

 

 

 

Madagaskarcivetkatten

 

 

Cryptoprocta ferox (II)

 

Fretkat of fossa

 

 

Eupleres goudotii (II)

 

Mierencivetkat of kleine falanoek

 

 

Fossa fossana (II)

 

Fanaloka of grote falanoek

Felidae

 

 

 

Katachtigen

 

 

Felidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species. Op specimens van de gedomesticeerde vorm is deze verordening niet van toepassing. Voor de Afrikaanse populaties van Panthera leo zijn de volgende voorwaarden van toepassing: Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht van beenderen, stukken van beenderen, producten van beenderen, klauwen, skeletten, schedels en tanden.

Voor beenderen, stukken van beenderen, producten van beenderen, klauwen, skeletten, schedels en tanden die afkomstig zijn van fokkerijactiviteiten in gevangenschap in Zuid-Afrika zullen jaarlijkse exportquota worden vastgesteld die jaarlijks aan het Cites-secretariaat zullen worden meegedeeld.)

 

Katachtigen

 

Acinonyx jubatus (I) (De volgende jaarlijkse exportquota voor levende specimens en jachttrofeeën zijn vastgesteld: Botswana: 5; Namibië: 150; Zimbabwe: 50. Voor de handel in deze specimens gelden de bepalingen van artikel 4, lid 1.

 

 

Jachtluipaard of cheetah

 

Caracal caracal (I) (Alleen de populatie in Azië; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Aziatische caracal

 

Catopuma temminckii (I)

 

 

Aziatische goudkat

 

Felis nigripes (I)

 

 

Zwartvoetkat

 

Felis silvestris (II)

 

 

Wilde kat

 

Herpailurus yagouaroundi (I) (Alleen de populaties in Midden- en Noord-Amerika; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Jaguarundi

 

Leopardus geoffroyi (I)

 

 

Geoffroy’s kat

 

Leopardus guttulus (I)

 

 

Zuidelijke tijgerkat

 

Leopardus jacobita (I)

 

 

Bergkat

 

Leopardus pardalis (I)

 

 

Ocelot

 

Leopardus tigrinus (I)

 

 

Oncilla of Amerikaanse tijgerkat

 

Leopardus wiedii (I)

 

 

Margay

 

Lynx lynx (II)

 

 

Euraziatische lynx

 

Lynx pardinus (I)

 

 

Pardellynx

 

Neofelis diardi (I)

 

 

Soenda-nevelplanter

 

Neofelis nebulosa (I)

 

 

Nevelpanter

 

Panthera leo (I) (Alleen de populatie in India; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Aziatische leeuw

 

Panthera onca (I)

 

 

Jaguar

 

Panthera pardus (I)

 

 

Luipaard

 

Panthera tigris (I)

 

 

Tijger

 

Panthera uncia (I)

 

 

Sneeuwpanter

 

Pardofelis marmorata (I)

 

 

Marmerkat

 

Prionailurus bengalensis bengalensis (I) (Alleen de populaties in Bangladesh, India en Thailand; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Bengaalse kat

 

Prionailurus bengalensis euptilurus (II)

 

 

Iriomote-kat

 

Prionailurus planiceps (I)

 

 

Platkopkat

 

Prionailurus rubiginosus (I) (Alleen de populatie in India; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Roestkat

 

Puma concolor (I) (Alleen de populaties van Costa Rica en Panama; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Costa Ricaanse poema

Herpestidae

 

 

 

Mangoesten

 

 

 

Herpestes edwardsi (III India/Pakistan)

Indische grijze mangoest

 

 

 

Herpestes fuscus (III India)

Indische bruine mangoest

 

 

 

Herpestes javanicus (III Pakistan)

Indische mangoest

 

 

 

Herpestes javanicus auropunctatus (III India)

Indische mangoest

 

 

 

Herpestes smithii (III India)

Rode mangoest

 

 

 

Herpestes urva (III India)

Krabbenmangoest

 

 

 

Herpestes vitticollis (III India)

Gestreepte mangoest

Hyaenidae

 

 

 

Hyena’s

 

 

 

Hyaena hyaena (III Pakistan)

Gestreepte hyena

 

 

 

Proteles cristata (III Botswana)

Aardwolf

Mephitidae

 

 

 

Stinkdieren

 

 

Conepatus humboldtii (II)

 

Patagonische varkenssnuitskunk

Mustelidae

 

 

 

Marterachtigen

Lutrinae

 

 

 

Otters

 

 

Lutrinae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Otters

 

Aonyx capensis microdon (I) (Alleen de populaties in Kameroen en Nigeria; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Afrikaanse of Kaapse otter

 

Aonyx cinereus (I)

 

 

Kleinklauwotter

 

Enhydra lutris nereis (I)

 

 

Zuidelijke zeeotter

 

Lontra felina (I)

 

 

Chungungo-otter

 

Lontra longicaudis (I)

 

 

Langstaartotter

 

Lontra provocax (I)

 

 

Zuidelijke rivierotter

 

Lutra lutra (I)

 

 

Euraziatische otter

 

Lutra nippon (I)

 

 

Japanse otter

 

Lutrogale perspicillata (I)

 

 

Slanke otter

 

Pteronura brasiliensis (I)

 

 

Reuzenotter

Mustelinae

 

 

 

Marters en wezels

 

 

 

Eira barbara (III Honduras)

Tayra

 

 

 

Martes flavigula (III India)

Maleise bonte marter

 

 

 

Martes foina intermedia (III India)

Indiase steenmarter

 

 

 

Martes gwatkinsii (III India)

Zuid-Indiase marter

 

 

 

Mellivora capensis (III Botswana)

Honingdas of ratel

 

Mustela nigripes (I)

 

 

Zwartvoetbunzing

Odobenidae

 

 

 

Walrussen

 

 

Odobenus rosmarus (III Canada)

 

Walrussen

Otariidae

 

 

 

Pelsrobben

 

 

Arctocephalus spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species.)

 

Pelsrobben

 

Arctocephalus philippii (II)

 

 

Juan Fernandez-pelsrob

 

Arctocephalus townsendi (I)

 

 

Guadeloupe-pelsrob

Phocidae

 

 

 

Zeehonden, robben

 

 

Mirounga leonina (II)

 

Zuidelijke zeeolifant

 

Monachus spp. (I)

 

 

Monniksrobben

Procyonidae

 

 

 

Wasbeerachtigen

 

 

 

Nasua narica (III Honduras)

Neusbeer

 

 

 

Nasua nasua solitaria (III Uruguay)

Zuid-Braziliaanse neusbeer

 

 

 

Potos flavus (III Honduras)

Rolstaartbeer

Ursidae

 

 

 

Beren

 

 

Ursidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Beren

 

Ailuropoda melanoleuca (I)

 

 

Grote panda

 

Helarctos malayanus (I)

 

 

Maleise beer

 

Melursus ursinus (I)

 

 

Lippenbeer

 

Tremarctos ornatus (I)

 

 

Brilbeer

 

Ursus arctos (I/II)

(Alleen de populaties in Bhutan, China, Mexico en Mongolië en de ondersoort Ursus arctos isabellinus zijn opgenomen in bijlage I; alle andere populaties en ondersoorten zijn opgenomen in bijlage II.)

 

 

Bruine beer

 

Ursus thibetanus (I)

 

 

Kraagbeer of Aziatische zwarte beer

Viverridae

 

 

 

Echte civetkatten

 

 

 

Arctictis binturong (III India)

Binturong

 

 

 

Civettictis civetta (III Botswana)

Afrikaanse civetkat

 

 

Cynogale bennettii (II)

 

Ottercivetkat

 

 

Hemigalus derbyanus (II)

 

Bandcivetkat

 

 

 

Paguma larvata (III India)

Gemaskerde larvenroller

 

 

 

Paradoxurus hermaphroditus (III India)

Loeak

 

 

 

Paradoxurus jerdoni (III India)

Jerdons palmcivetkat

 

 

Prionodon linsang (II)

 

Gestreepte linsang

 

Prionodon pardicolor (I)

 

 

Gevlekte linsang

 

 

 

Viverra civettina (III India)

Grote gevlekte civetkat

 

 

 

Viverra zibetha (III India)

Aziatische civetkat

 

 

 

Viverricula indica (III India)

Kleine civetkat

CETACEA

 

 

 

Walvisachtigen

 

CETACEA spp. (I/II)  (4)

 

 

Walvisachtigen

CHIROPTERA

 

 

 

Vleermuizen

Phyllostomidae

 

 

 

Bladneusvleermuizen

 

 

 

Platyrrhinus lineatus (III Uruguay)

Witstreepvampier

Pteropodidae

 

 

 

Vliegende honden

 

 

Acerodon spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Schijnkalongs

 

Acerodon jubatus (I)

 

 

Filipijnse vliegende hond

 

 

Pteropus spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species en met uitzondering van Pteropus brunneus die niet in de bijlagen is opgenomen)

 

Schijnkalongs

 

Pteropus insularis (I)

 

 

Vliegende hond van Truk

 

Pteropus livingstonii (II)

 

 

Vliegende hond van de Comoren

 

Pteropus loochoensis (I)

 

 

Japanse vliegende hond

 

Pteropus mariannus (I)

 

 

Vliegende hond van de Marianen

 

Pteropus molossinus (I)

 

 

Vliegende hond van Pohnpei

 

Pteropus pelewensis (I)

 

 

Vliegende hond van Palau

 

Pteropus pilosus (I)

 

 

Grote vliegende hond van Palau

 

Pteropus rodricensis (II)

 

 

Vliegende hond van Rodriguez

 

Pteropus samoensis (I)

 

 

Vliegende hond van Samoa

 

Pteropus tonganus (I)

 

 

Pacifische vliegende hond

 

Pteropus ualanus (I)

 

 

Vliegende hond van Kosrae

 

Pteropus voeltzkowi (II)

 

 

Vliegende hond van Pemba

 

Pteropus yapensis (I)

 

 

Vliegende hond van Yap

CINGULATA

 

 

 

Gordeldierachtigen

Dasypodidae

 

 

 

Gordeldieren

 

 

 

Cabassous tatouay (III Uruguay)

Zuid-Amerikaans kaalstaartgordeldier

 

 

Chaetophractus nationi (II) (Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld. Alle specimens worden beschouwd als specimens van een soort van bijlage A en op de handel daarin is de desbetreffende regelgeving van toepassing.)

 

Boliviaans harig gordeldier

 

Priodontes maximus (I)

 

 

Reuzengordeldier

DASYUROMORPHIA

 

 

 

Roofbuideldieren

Dasyuridae

 

 

 

Echte roofbuideldieren

 

Sminthopsis longicaudata (I)

 

 

Langstaartsmalvoetbuidelmuis

 

Sminthopsis psammophila (I)

 

 

Smalvoetbuidelmuis

DIPROTODONTIA

 

 

 

Klimbuideldieren, wombats en kangoeroes

Macropodidae

 

 

 

Kangoeroes en wallaby’s

 

 

Dendrolagus inustus (II)

 

Bruine boomkangoeroe

 

 

Dendrolagus ursinus (II)

 

Zwarte boomkangoeroe

 

Lagorchestes hirsutus (I)

 

 

Westelijke haaskangoeroe

 

Lagostrophus fasciatus (I)

 

 

Gestreepte haaskangoeroe

 

Onychogalea fraenata (I)

 

 

Geteugelde spoorstaartkangoeroe

Phalangeridae

 

 

 

Koeskoezen

 

 

Phalanger intercastellanus (II)

 

Oostelijke koeskoes

 

 

Phalanger mimicus (II)

 

Zuidelijke koeskoes

 

 

Phalanger orientalis (II)

 

Grijze koeskoes

 

 

Spilocuscus kraemeri (II)

 

Krämers koeskoes

 

 

Spilocuscus maculatus (II)

 

Gevlekte koeskoes

 

 

Spilocuscus papuensis (II)

 

Papoea-koeskoes

Potoroidae

 

 

 

Ratkangoeroes

 

Bettongia spp. (I)

 

 

Buidelkonijnen

Vombatidae

 

 

 

Wombats

 

Lasiorhinus krefftii (I)

 

 

Breedkopwombat

LAGOMORPHA

 

 

 

Haasachtigen

Leporidae

 

 

 

Hazen en konijnen

 

Caprolagus hispidus (I)

 

 

Borstelige haas of Assam-konijn

 

Romerolagus diazi (I)

 

 

Vulkaankonijn

MONOTREMATA

 

 

 

Eierleggende zoogdieren

Tachyglossidae

 

 

 

Mierenegels

 

 

Zaglossus spp. (II)

 

Vachtegels

PERAMELEMORPHIA

 

 

 

 

Peramelidae

 

 

 

Echte buideldassen

 

Perameles bougainville (I)

 

 

Gestreepte spitsneusbuideldas

Thylacomyidae

 

 

 

Langoorbuideldassen

 

Macrotis lagotis (I)

 

 

Grote langoorbuideldas

PERISSODACTYLA

 

 

 

Onevenhoevigen

Equidae

 

 

 

Paardachtigen

 

Equus africanus (I) ((Omvat niet de gedomesticeerde vorm die Equus asinus wordt genoemd, waarop deze verordening niet van toepassing is)

 

 

Wilde ezel

 

Equus grevyi (I)

 

 

Grevyzebra

 

Equus hemionus (I/II) (De soort is opgenomen in bijlage II maar de ondersoorten Equus hemionus hemionus, Equus hemionus khur en Equus hemionus luteus zijn opgenomen in bijlage I)

 

 

Koelan

 

Equus kiang (II)

 

 

Kiang

 

Equus przewalskii (I)

 

 

Przewalskipaard

 

 

Equus zebra hartmannae (II)

 

Hartmanns bergzebra

 

 

Equus zebra zebra (II)

 

Kaapse bergzebra

Rhinocerotidae

 

 

 

Neushoorns

 

Rhinocerotidae spp. (I) (Met uitzondering van de in bijlage B opgenomen ondersoort)

 

 

Neushoorns

 

 

Ceratotherium simum simum (II) (Alleen de populaties in Eswatini, Namibië en Zuid-Afrika; alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage A. Voor de populaties in Eswatini en Zuid-Afrika: uitsluitend met het oog op het toestaan van internationaal verkeer van levende dieren, voor zover daaraan een passende en aanvaardbare bestemming is gegeven, alsook handel in jachttrofeeën. Voor de populatie in Namibië: uitsluitend met het oog op het toestaan van internationaal verkeer van levende dieren die uitsluitend bestemd zijn voor instandhouding in situ en uitsluitend binnen het natuurlijk en historische verspreidingsgebied van Ceratotherium simum in Afrika. Alle andere specimens van de populaties in Eswatini, Namibië en Zuid-Afrika worden als specimens van een soort van bijlage A beschouwd en op de handel daarin is de desbetreffende regelgeving van toepassing.)

 

Zuidelijke breedlipneushoorn

Tapiridae

 

 

 

Tapirs

 

Tapiridae spp. (I) (Met uitzondering van de in bijlage B opgenomen subspecies)

 

 

Tapirs

 

 

Tapirus terrestris (II)

 

Zuid-Amerikaanse tapir

PHOLIDOTA

 

 

 

Schubdierachtigen

Manidae

 

 

 

Schubdieren

 

 

Manis spp. (II)

(Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Schubdieren

 

Manis crassicaudata (I)

 

 

Indisch schubdier

 

Manis culionensis (I)

 

 

Palawanschubdier

 

Manis gigantea (I)

 

 

Reuzenschubdier

 

Manis javanica (I)

 

 

Javaans schubdier

 

Manis pentadactyla (I)

 

 

Chinees schubdier

 

Manis temminckii (I)

 

 

Temmincks schubdier

 

Manis tetradactyla (I)

 

 

Langstaartschubdier

 

Manis tricuspis (I)

 

 

Afrikaans boomschubdier

PILOSA

 

 

 

Luiaarden en miereneters

Bradypodidae

 

 

 

Drievingerluiaards

 

 

Bradypus pygmaeus (II)

 

Escudo-eilandluiaard

 

 

Bradypus variegatus (II)

 

Westelijke drievingerluiaard

Myrmecophagidae

 

 

 

Miereneters

 

 

Myrmecophaga tridactyla (II)

 

Reuzenmiereneter

 

 

 

Tamandua mexicana (III Guatemala)

Boommiereneter

PRIMATES

 

 

 

Opperdieren of primaten

 

 

PRIMATES spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Opperdieren of primaten

Atelidae

 

 

 

Grijpstaartapen

 

Alouatta palliata (I)

 

 

Mantelbrulaap

 

Alouatta pigra (I)

 

 

Guatemalteekse brulaap

 

Ateles geoffroyi frontatus (I)

 

 

Zwarthandslingeraap

 

Ateles geoffroyi ornatus (I)

 

 

Roodbuikslingeraap

 

Brachyteles arachnoides (I)

 

 

Spinaap

 

Brachyteles hypoxanthus (I)

 

 

Gele spinaap of gele muriqui

 

Oreonax flavicauda (I)

 

 

Geelstaartwolaap

Cebidae

 

 

 

Penseelaapjes, tamarins, breedneusapen

 

Callimico goeldii (I)

 

 

Springtamarin

 

Callithrix aurita (I)

 

 

Witoorpenseelaapje

 

Callithrix flaviceps (I)

 

 

Geelkoppenseelaapje

 

Leontopithecus spp. (I)

 

 

Leeuwaapjes

 

Saguinus bicolor (I)

 

 

Mantelaapje

 

Saguinus geoffroyi (I)

 

 

Geoffroy’s tamarin

 

Saguinus leucopus (I)

 

 

Witvoettamarin

 

Saguinus martinsi (I)

 

 

Martins” mantelaapje

 

Saguinus oedipus (I)

 

 

Pinché-aapje

 

Saimiri oerstedii (I)

 

 

Geel doodshoofdaapje

Cercopithecidae

 

 

 

Smalneusapen excl. mensapen

 

Allochrocebus solatus (II)

 

 

Zonstaartmeerkat

 

Cercocebus galeritus (I)

 

 

Kuifmangabey

 

Cercopithecus diana (I)

 

 

Dianameerkat

 

Cercopithecus roloway (I)

 

 

Roloway-meerkat

 

Colobus satanas (II)

 

 

Zwarte franjeaap

 

Macaca silenus (I)

 

 

Baardaap

 

Macaca sylvanus (I)

 

 

Berberaap

 

Mandrillus leucophaeus (I)

 

 

Dril

 

Mandrillus sphinx (I)

 

 

Mandril

 

Nasalis larvatus (I)

 

 

Neusaap

 

Piliocolobus bouvieri (II)

 

 

Bouviers rode franjeaap

 

Piliocolobus epieni (II)

 

 

Niger-rode franjeaap

 

Piliocolobus foai (II)

 

 

Centraal-Afrikaanse rode franjeaap

 

Piliocolobus gordonorum (II)

 

 

Uzungwa-franjeaap

 

Piliocolobus kirkii (I)

 

 

Zanzibar-franjeaap

 

Piliocolobus pennantii (II)

 

 

Pennant’s franjeaap

 

Piliocolobus preussi (II)

 

 

Preuss” franjeaap

 

Piliocolobus rufomitratus (I)

 

 

Tana-franjeaap

 

Piliocolobus tephrosceles (II)

 

 

Oegandese rode franjeaap

 

Piliocolobus tholloni (II)

 

 

Thollon’s franjeaap

 

Presbytis potenziani (I)

 

 

Mentawai-langoer

 

Pygathrix spp. (I)

 

 

Doeklangoeren

 

Rhinopithecus spp. (I)

 

 

Stompneusapen

 

Semnopithecus ajax (I)

 

 

Kasjmir-hoelman

 

Semnopithecus dussumieri (I)

 

 

Dussumiers hoelman

 

Semnopithecus entellus (I)

 

 

Hoelman

 

Semnopithecus hector (I)

 

 

Tarai-hoelman

 

Semnopithecus hypoleucos (I)

 

 

Zwartvoethoelman

 

Semnopithecus priam (I)

 

 

Ceylon-hoelman

 

Semnopithecus schistaceus (I)

 

 

Berghoelman

 

Simias concolor (I)

 

 

Simakobou

 

Trachypithecus delacouri (II)

 

 

Delacour’s langoer

 

Trachypithecus francoisi (II)

 

 

Tonkin-langoer

 

Trachypithecus geei (I)

 

 

Gee’s golden langoer

 

Trachypithecus hatinhensis (II)

 

 

Ha tinh-langoer

 

Trachypithecus johnii (II)

 

 

Nilgiri-langoer

 

Trachypithecus laotum (II)

 

 

Laos-langoer of witbrauwlangoer

 

Trachypithecus pileatus (I)

 

 

Kuiflangoer

 

Trachypithecus poliocephalus (II)

 

 

Witkoplangoer

 

Trachypithecus shortridgei (I)

 

 

Shortridge’s langoer

Cheirogaleidae

 

 

 

Dwerg- en katmaki’s

 

Cheirogaleidae spp. (I)

 

 

Dwergmaki’s, katmaki’s

Daubentoniidae

 

 

 

Vingerdieren

 

Daubentonia madagascariensis (I)

 

 

Vingerdieren

Hominidae

 

 

 

Echte mensapen

 

Gorilla beringei (I)

 

 

Oostelijke gorilla

 

Gorilla gorilla (I)

 

 

Westelijke gorilla

 

Pan spp. (I)

 

 

Chimpansee en Bonobo

 

Pongo abelii (I)

 

 

Sumatraanse orang-oetan

 

Pongo pygmaeus (I)

 

 

Borneose orang-oetan

 

Pongo tapanuliensis (I)

 

 

Tapanuli-orang-oetan

Hylobatidae

 

 

 

Gibbons

 

Hylobatidae spp. (I)

 

 

Gibbons

Indriidae

 

 

 

Indri’s, sifaka’s en wolmaki’s

 

Indriidae spp. (I)

 

 

Indri’s, sifaka’s en wolmaki’s

Lemuridae

 

 

 

Maki’s

 

Lemuridae spp. (I)

 

 

Maki’s

Lepilemuridae

 

 

 

Wezelmaki’s

 

Lepilemuridae spp. (I)

 

 

Wezelmaki’s

Lorisidae

 

 

 

Lori’s

 

Nycticebus spp. (I)

 

 

Plompe lori’s

Pitheciidae

 

 

 

Sakiachtigen

 

Cacajao spp. (I)

 

 

Oeakari’s

 

Callicebus barbarabrownae (II)

 

 

Noord-Bahiaanse blonde springaap

 

Callicebus melanochir (II)

 

 

Zwarthandspringaap

 

Callicebus nigrifrons (II)

 

 

Zwartkopspringaap

 

Callicebus personatus (II)

 

 

Zwartkopspringaap

 

Chiropotes albinasus (I)

 

 

Witneussaki

Tarsiidae

 

 

 

Spookdiertjes

 

Tarsius spp. (II)

 

 

Spookdiertjes

PROBOSCIDEA

 

 

 

Slurfdieren

Elephantidae

 

 

 

Olifanten

 

Elephas maximus (I)

 

 

Aziatische olifant

 

Loxodonta africana (I) (Met uitzondering van de populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe, die zijn opgenomen in bijlage B)

Loxodonta africana (II)

(Alleen de populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe (5); alle andere populaties zijn opgenomen in bijlage A)

 

Afrikaanse olifant

RODENTIA

 

 

 

Knaagdieren

Chinchillidae

 

 

 

Chinchilla’s

 

Chinchilla spp. (I) (Op specimens van de gedomesticeerde vorm is deze verordening niet van toepassing.)

 

 

Chinchilla’s

Cuniculidae

 

 

 

Paca’s

 

 

 

Cuniculus paca (III Honduras)

Laaglandpaca

Dasyproctidae

 

 

 

Agoeti’s

 

 

 

Dasyprocta punctata (III Honduras)

Midden-Amerikaanse agoeti

Erethizontidae

 

 

 

Boomstekelvarkens

 

 

 

Sphiggurus mexicanus (III Honduras)

Mexicaans boomstekelvarken

 

 

 

Sphiggurus spinosus (III Uruguay)

Paraguayaans boomstekelvarken

Hystricidae

 

 

 

Stekelvarkens

 

Hystrix cristata

 

 

Stekelvarken

Muridae

 

 

 

Muizen en ratten

 

 

Leporillus conditor (II)

 

Langoorhaasrat

 

 

Pseudomys fieldi (II)

 

Vale schijnmuis

 

 

Xeromys myoides (II)

 

Onechte waterrat

 

 

Zyzomys pedunculatus (II)

 

Macdonnells rotsrat

Sciuridae

 

 

 

Eekhoorns

 

 

Cynomys mexicanus (II)

 

Mexicaanse prairiehond

 

 

 

Marmota caudata (III India)

Langstaartmarmot

 

 

 

Marmota himalayana (III India)

Himalaya-marmot

 

 

Ratufa spp. (II)

 

Reuzeneekhoorns

SCANDENTIA

 

 

 

Boomspitsmuizen

 

 

SCANDENTIA spp. (II)

 

Boomspitsmuizen

SIRENIA

 

 

 

Zeekoeien

Dugongidae

 

 

 

Doejong

 

Dugong dugon (I)

 

 

Doejong

Trichechidae

 

 

 

Lamantijnen

 

Trichechus inunguis (I)

 

 

 

 

Trichechus manatus (I)

 

 

 

 

Trichechus senegalensis (I)

 

 

 

AVES

 

 

 

Vogels

ANSERIFORMES

 

 

 

Eendachtigen

Anatidae

 

 

 

Eenden, ganzen en zwanen

 

Anas aucklandica (I)

 

 

Auckland-taling

 

 

Anas bernieri (II)

 

Madagaskar-eend

 

Anas chlorotis (I)

 

 

Nieuw-Zeelandse bruine taling

 

 

Anas formosa (II)

 

Baikal-taling

 

Anas laysanensis (I)

 

 

Laysan-taling

 

Anas nesiotis (I)

 

 

Campbell Island-taling

 

Anas querquedula

 

 

Zomertaling

 

Asarcornis scutulata (I)

 

 

Witvleugelboseend

 

Aythya innotata

 

 

Madagaskar-witoogeend

 

Aythya nyroca

 

 

Witoogeend

 

 

Branta canadensis leucopareia (II)

 

Canadese gans (ondersoort van de Aleoeten)

 

Branta ruficollis (II)

 

 

Roodhalsgans

 

Branta sandvicensis (I)

 

 

Hawaii-gans

 

 

Coscoroba coscoroba (II)

 

Coscoroba

 

 

Cygnus melancoryphus (II)

 

Zwarthalszwaan

 

 

Dendrocygna arborea (II)

 

West-Indische fluiteend

 

 

 

Dendrocygna autumnalis (III Honduras)

Zwartbuikfluiteend

 

 

 

Dendrocygna bicolor (III Honduras)

Rosse fluiteend

 

Mergus octosetaceus

 

 

Braziliaanse zaagbek

 

Oxyura leucocephala (II)

 

 

Witkopeend

 

Rhodonessa caryophyllacea (I)

 

 

Rozekopeend

 

 

Sarkidiornis melanotos (II)

 

Knobbeleend

 

Tadorna cristata

 

 

Kuifcasarca

APODIFORMES

 

 

 

Salanganen, gierzwaluwen en kolobries

Trochilidae

 

 

 

Kolibries

 

 

Trochilidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Kolibries

 

Glaucis dohrnii (I)

 

 

Bronsstaartheremietkolibrie

CHARADRIIFORMES

 

 

 

Steltlopers, meeuwen, sterns en alken

Burhinidae

 

 

 

Grielen

 

 

 

Burhinus bistriatus (III Guatemala)

Caribische griel

Laridae

 

 

 

Meeuwen en sterns

 

Larus relictus (I)

 

 

Mongoolse zwartkopmeeuw

Scolopacidae

 

 

 

Snippen, wulpen, ruiters en strandlopers

 

Numenius borealis (I)

 

 

Arctische wulp

 

Numenius tenuirostris (I)

 

 

Dunbekwulp

 

Tringa guttifer (I)

 

 

Gevlekte groenpootruiter

CICONIIFORMES

 

 

 

Reigers, ooievaars, ibissen en flamingo’s

Ardeidae

 

 

 

Reigers

 

Ardea alba

 

 

Grote zilverreiger

 

Bubulcus ibis

 

 

Koereiger

 

Egretta garzetta

 

 

Kleine zilverreiger

Balaenicipitidae

 

 

 

Schoenbekooievaars

 

 

Balaeniceps rex (II)

 

Schoenbekooievaar

Ciconiidae

 

 

 

Ooievaars

 

Ciconia boyciana (I)

 

 

Zwartsnavelooievaar

 

Ciconia nigra (II)

 

 

Zwarte ooievaar

 

Ciconia stormi

 

 

Storms ooievaar

 

Jabiru mycteria (I)

 

 

Jabiru

 

Leptoptilos dubius

 

 

Argala-maraboe of Indische maraboe

 

Mycteria cinerea (I)

 

 

Maleise nimmerzat

Phoenicopteridae

 

 

 

Flamingo’s

 

 

Phoenicopteridae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Flamingo’s

 

Phoenicopterus roseus (II)

 

 

Europese flamingo

 

Phoenicopterus ruber (II)

 

 

Rode flamingo

Threskiornithidae

 

 

 

Ibissen en lepelaars

 

 

Eudocimus ruber (II)

 

Rode ibis

 

Geronticus calvus (II)

 

 

Kaapse ibis

 

Geronticus eremita (I)

 

 

Kaalkopibis of heremietibis

 

Nipponia nippon (I)

 

 

Japanse kuifibis

 

Platalea leucorodia (II)

 

 

Lepelaar

 

Pseudibis gigantea

 

 

Reuzenibis

COLUMBIFORMES

 

 

 

Duifachtigen

Columbidae

 

 

 

Duiven

 

Caloenas nicobarica (I)

 

 

Manenduif

 

Claravis godefrida

 

 

Purperbandgrondduif

 

Columba livia

 

 

Rotsduif

 

Ducula mindorensis (I)

 

 

Mindoro-muskaatduif

 

 

Gallicolumba luzonica (II)

 

Luzon-dolksteekduif

 

 

Goura spp. (II)

 

Kroonduiven

 

Leptotila wellsi

 

 

Grenada-loopduif

 

 

 

Nesoenas mayeri (III Mauritius)

Mauritius-duif

 

Streptopelia turtur

 

 

Tortel

CORACIIFORMES

 

 

 

Scharrelvogels

Bucerotidae

 

 

 

Neushoornvogels

 

 

Aceros spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Neushoornvogels

 

Aceros nipalensis (I)

 

 

Himalaya-jaarvogel

 

 

Anorrhinus spp. (II)

 

Neushoornvogels

 

 

Anthracoceros spp. (II)

 

Neushoornvogels

 

 

Berenicornis spp. (II)

 

Neushoornvogels

 

 

Buceros spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Neushoornvogels

 

Buceros bicornis (I)

 

 

Dubbelhoornige neushoornvogel

 

 

Penelopides spp. (II)

 

Neushoornvogels

 

Rhinoplax vigil (I)

 

 

Gehelmde neushoornvogel

 

 

Rhyticeros spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Neushoornvogels

 

Rhyticeros subruficollis (I)

 

 

Kleine jaarvogel

CUCULIFORMES

 

 

 

Koekoekachtigen

Musophagidae

 

 

 

Toerako’s

 

 

Tauraco spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Toerako’s

 

Tauraco bannermani (II)

 

 

Bannermans toerako

FALCONIFORMES

 

 

 

Dagroofvogels

 

 

FALCONIFORMES spp. (II)

Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen subspecies; met uitzondering van één soort van de familie van de Cathartidae, opgenomen in bijlage C; de overige species van die familie zijn niet in de bijlagen bij deze verordening opgenomen; en met uitzondering van Caracara lutosa, waarop deze verordening niet van toepassing is)

 

Dagroofvogels

Accipitridae

 

 

 

Haviken, arenden en gieren

 

Accipiter brevipes (II)

 

 

Balkansperwer

 

Accipiter gentilis (II)

 

 

Havik

 

Accipiter nisus (II)

 

 

Sperwer

 

Aegypius monachus (II)

 

 

Monniksgier

 

Aquila adalberti (I)

 

 

Spaanse keizersarend

 

Aquila chrysaetos (II)

 

 

Steenarend

 

Aquila clanga (II)

 

 

Bastaardarend

 

Aquila heliaca (I)

 

 

Keizersarend

 

Aquila pomarina (II)

 

 

Schreeuwarend

 

Buteo buteo (II)

 

 

Buizerd

 

Buteo lagopus (II)

 

 

Ruigpootbuizerd

 

Buteo rufinus (II)

 

 

Arendbuizerd

 

Chondrohierax wilsonii (I)

 

 

Cubaanse langsnavelwouw

 

Circaetus gallicus (II)

 

 

Slangenarend

 

Circus aeruginosus (II)

 

 

Bruine kiekendief

 

Circus cyaneus (II)

 

 

Blauwe kiekendief

 

Circus hudsonius (II)

 

 

Amerikaanse blauwe kiekendief

 

Circus macrourus (II)

 

 

Steppekiekendief

 

Circus pygargus (II)

 

 

Grauwe kiekendief

 

Elanus caeruleus (II)

 

 

Grijze wouw

 

Eutriorchis astur (II)

 

 

Madagaskar-slangenarend

 

Gypaetus barbatus (II)

 

 

Lammergier

 

Gyps fulvus (II)

 

 

Vale gier

 

Haliaeetus spp. (I/II) (Haliaeetus albicilla is opgenomen in bijlage I; de andere soorten zijn opgenomen in bijlage II)

 

 

Zeearenden

 

Harpia harpyja (I)

 

 

Harpij

 

Hieraaetus fasciatus (II)

 

 

Havikarend

 

Hieraaetus pennatus (II)

 

 

Dwergarend

 

Leucopternis occidentalis (II)

 

 

Salvins bonte buizerd

 

Milvus migrans (II) (Met uitzondering van Milvus migrans lineatus die in bijlage B is opgenomen)

 

 

Zwarte wouw

 

Milvus milvus (II)

 

 

Rode wouw

 

Neophron percnopterus (II)

 

 

Aasgier

 

Pernis apivorus (II)

 

 

Wespendief

 

Pithecophaga jefferyi (I)

 

 

Apenarend

Cathartidae

 

 

 

Gieren van de Nieuwe Wereld

 

Gymnogyps californianus (I)

 

 

Californische condor

 

 

 

Sarcoramphus papa (III Honduras)

Koningsgier

 

Vultur gryphus (I)

 

 

Andes-condor

Falconidae

 

 

 

Valken

 

Falco araeus (I)

 

 

Seychellen-torenvalk

 

Falco biarmicus (II)

 

 

Lannervalk

 

Falco cherrug (II)

 

 

Sakervalk

 

Falco columbarius (II)

 

 

Smelleken

 

Falco eleonorae (II)

 

 

Eleonora’s valk

 

Falco jugger (I)

 

 

Indische lannervalk

 

Falco naumanni (II)

 

 

Kleine torenvalk

 

Falco newtoni (I) (Alleen de populatie op de Seychellen)

 

 

Madagaskar-torenvalk

 

Falco peregrinus (I)

 

 

Slechtvalk

 

Falco punctatus (I)

 

 

Mauritius-torenvalk

 

Falco rusticolus (I)

 

 

Giervalk

 

Falco subbuteo (II)

 

 

Boomvalk

 

Falco tinnunculus (II)

 

 

Torenvalk

 

Falco vespertinus (II)

 

 

Roodpootvalk

Pandionidae

 

 

 

Visarenden

 

Pandion haliaetus (II)

 

 

Visarend

GALLIFORMES

 

 

 

Hoenderachtigen

Cracidae

 

 

 

Hokko’s en sjakohoenders

 

Crax alberti (III Colombia)

 

 

Blauwknobbelhokko

 

Crax blumenbachii (I)

 

 

Roodsnavelhokko

 

 

 

Crax daubentoni (III Colombia)

Geelknobbelhokko

 

 

Crax fasciolata

 

Maskerhokko

 

 

 

Crax globulosa (III Colombia)

Knobbelhokko

 

 

 

Crax rubra (III Colombia/Guatemala/Honduras)

Bruine hokko

 

Mitu mitu (I)

 

 

Mesbekpauwies

 

Oreophasis derbianus (I)

 

 

Gehoornde goean

 

 

 

Ortalis vetula (III Guatemala/Honduras)

Bruine chachalaca

 

 

 

Pauxi pauxi (III Colombia)

Helmhokko

 

Penelope albipennis (I)

 

 

Witvleugelgoean

 

 

 

Penelope purpurascens (III Honduras)

Kuifsjakohoen

 

 

 

Penelopina nigra (III Guatemala)

Berggoean

 

Pipile jacutinga (I)

 

 

Spix' fluitgoean

 

Pipile pipile (I)

 

 

Trinidad-blauwkeelgoean

Megapodiidae

 

 

 

Grootpoothoenders

 

Macrocephalon maleo (I)

 

 

Hamerhoen

Phasianidae

 

 

 

Fazantachtigen

 

 

Argusianus argus (II)

 

Argusfazant

 

Catreus wallichii (I)

 

 

Wallichs fazant

 

Colinus virginianus ridgwayi (I)

 

 

Noordwest-Mexicaanse boomkwartel

 

Crossoptilon crossoptilon (I)

 

 

Witte oorfazant

 

Crossoptilon mantchuricum (I)

 

 

Bruine oorfazant

 

 

Gallus sonneratii (II)

 

Sonnerats hoen

 

 

Ithaginis cruentus (II)

 

Bloedfazant

 

Lophophorus impejanus (I)

 

 

Himalaya-glansfazant

 

Lophophorus lhuysii (I)

 

 

Chinese glansfazant

 

Lophophorus sclateri (I)

 

 

Sclaters glansfazant

 

Lophura edwardsi (I)

 

 

Edwards' fazant

 

 

 

Lophura leucomelanos (III Pakistan)

Nepalfazant

 

Lophura swinhoii (I)

 

 

Swinhoe’s fazant

 

 

 

Meleagris ocellata (III Guatemala)

Pauwkalkoen

 

Odontophorus strophium

 

 

Witkeeltandkwartel

 

Ophrysia superciliosa

 

 

Himalaya-patrijs

 

 

 

Pavo cristatus (III Pakistan)

Blauwe pauw

 

 

Pavo muticus (II)

 

Groene pauw

 

 

Polyplectron bicalcaratum (II)

 

Spiegelpauw

 

 

Polyplectron germaini (II)

 

Germains spiegelpauw

 

 

Polyplectron malacense (II)

 

Maleise spiegelpauw

 

Polyplectron napoleonis (I)

 

 

Palawan-spiegelpauw

 

 

Polyplectron schleiermacheri (II)

 

Schleiermachers pauwfazant

 

 

 

Pucrasia macrolopha (III Pakistan)

Koklasfazant

 

Rheinardia ocellata (I)

 

 

Gekuifde argusfazant

 

Syrmaticus ellioti (I)

 

 

Elliots fazant

 

Syrmaticus humiae (I)

 

 

Humes fazant

 

Syrmaticus mikado (I)

 

 

Mikadofazant

 

 

Syrmaticus reevesii (II)

 

Koningsfazant

 

Tetraogallus caspius (I)

 

 

Kaspisch berghoen

 

Tetraogallus tibetanus (I)

 

 

Tibetaans berghoen

 

Tragopan blythii (I)

 

 

Blyths saterhoen

 

Tragopan caboti (I)

 

 

Cabots saterhoen

 

Tragopan melanocephalus (I)

 

 

Westelijk saterhoen

 

 

 

Tragopan satyra (III Nepal)

Rood saterhoen

 

 

Tympanuchus cupido attwateri (II)

 

Attwaters prairiehoen

GRUIFORMES

 

 

 

Kraanvogels en rallen

Gruidae

 

 

 

Kraanvogels

 

 

Gruidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species))

 

Kraanvogels

 

Antigone canadensis (I/II) (De soort is opgenomen in bijlage II, maar de ondersoorten Antigone canadensis nesiotes en Antigone canadensis pulla zijn opgenomen in bijlage I)

 

 

Canadese kraanvogel

 

Antigone vipio (I)

 

 

Witnekkraanvogel

 

Balearica pavonina (I)

 

 

Zwarte kroonkraanvogel

 

Grus americana (I)

 

 

Trompetkraanvogel

 

Grus grus (II)

 

 

Kraanvogel

 

Grus japonensis (I)

 

 

Chinese kraanvogel

 

Grus monacha (I)

 

 

Monnikskraanvogel

 

Grus nigricollis (I)

 

 

Zwarthalskraanvogel

 

Leucogeranus leucogeranus (I)

 

 

Siberische witte kraanvogel

Otididae

 

 

 

Trappen

 

 

Otididae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Trappen

 

Ardeotis nigriceps (I)

 

 

Indische trap

 

Chlamydotis macqueenii (I)

 

 

Macqueen’s kraagtrap

 

Chlamydotis undulata (I)

 

 

Kraagtrap

 

Houbaropsis bengalensis (I)

 

 

Baardtrap

 

Otis tarda (II)

 

 

Grote trap

 

Sypheotides indicus (II)

 

 

Kleine Indische trap

 

Tetrax tetrax (II)

 

 

Kleine trap

Rallidae

 

 

 

Rallen

 

Hypotaenidia sylvestris (I)

 

 

Lord Howe-ral

Rhynochetidae

 

 

 

Kagoes

 

Rhynochetos jubatus (I)

 

 

Kagoes

PASSERIFORMES

 

 

 

Zangvogels

Alaudidae

 

 

 

Leeuwerikken

 

 

 

Alauda arvensis (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Veldleeuwerik

 

 

 

Galerida cristata (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Kuifleeuwerik

 

 

 

Lullula arborea (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Boomleeuwerik

 

 

 

Melanocorypha calandra (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Kalanderleeuwerik

Atrichornithidae

 

 

 

Doornkruipers

 

Atrichornis clamosus (I)

 

 

West-Australische doornkruiper

Cotingidae

 

 

 

Cotinga’s

 

 

 

Cephalopterus ornatus (III Colombia)

Amazone-parasolvogel

 

 

 

Cephalopterus penduliger (III Colombia)

Ecuadoriaanse parasolvogel

 

Cotinga maculata (I)

 

 

Halsbandcotinga

 

 

Rupicola spp. (II)

 

Rotshanen

 

Xipholena atropurpurea (I)

 

 

Zwartpurperen cotinga

Emberizidae

 

 

 

Leden van het geslacht Emberiza, kardinaalachtigen, tangaren

 

 

 

Emberiza citrinella (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Geelgors

 

 

 

Emberiza hortulana (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Tuingors

 

 

Gubernatrix cristata (II)

 

Groene kardinaal

 

 

 

Melopyrrha nigra (III Cuba)

Cubaans dikbekje

 

 

Paroaria capitata (II)

 

Geelsnavelkardinaal

 

 

Paroaria coronata (II)

 

Roodkuifkardinaal

 

 

Tangara fastuosa (II)

 

Veelkleurige tangara

 

 

 

Tiaris canorus (III Cuba)

Kleine Cubavink

Estrildidae

 

 

 

Astrilden

 

 

Amandava formosa (II)

 

Olijfastrilde

 

 

Lonchura fuscata

 

Bruine rijstvogel

 

 

Lonchura oryzivora (II)

 

Rijstvogel

 

 

Poephila cincta cincta (II)

 

Gordelamadine

Fringillidae

 

 

 

Vinken, sijzen en kruisbekken

 

 

 

Carduelis cannabina (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Kneu

 

 

 

Carduelis carduelis (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Putter

 

Carduelis cucullata (I)

 

 

Kapoetsensijs

 

 

 

Carduelis flammea (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Grote barmsijs

 

 

 

Carduelis hornemanni (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Witstuitbarmsijs

 

 

 

Carduelis spinus (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Sijs

 

 

Carduelis yarrellii (II)

 

Geelwangsijs

 

 

 

Carpodacus erythrinus (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Roodmus

 

 

 

Loxia curvirostra (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Kruisbek

 

 

 

Pyrrhula pyrrhula (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Goudvink

 

 

 

Serinus serinus (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Europese kanarie

Hirundinidae

 

 

 

Zwaluwen

 

Pseudochelidon sirintarae (I)

 

 

Siantara-zwaluw

Icteridae

 

 

 

Troepialen

 

Xanthopsar flavus (I)

 

 

Saffraantroepiaal

Meliphagidae

 

 

 

Honingeters

 

 

Lichenostomus melanops cassidix (II)

 

Helmhoningeter

Muscicapidae

 

 

 

Vliegenvangers

 

Acrocephalus rodericanus (III Mauritius)

 

 

Rodriguez-struikzanger

 

 

Copsychus malabaricus (II)

 

Shamalijster

 

 

Cyornis ruckii (II)

 

Ruecks niltava

 

 

Dasyornis broadbenti litoralis (II)

 

Borstelvogel

 

 

Dasyornis longirostris (II)

 

Westelijke borstelvogel

 

 

 

Erithacus rubecula (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Roodborst

 

 

 

Ficedula parva (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Kleine vliegenvanger

 

 

Garrulax canorus (II)

 

Witbrauwlijstergaai

 

 

Garrulax taewanus (II)

 

Taiwanese lijstergaai

 

 

 

Hippolais icterina (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Spotvogel

 

 

Leiothrix argentauris (II)

 

Zilveroortimalia

 

 

Leiothrix lutea (II)

 

Japanse nachtegaal

 

 

Liocichla omeiensis (II)

 

Omei-timalia

 

 

 

Luscinia svecica (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Blauwborst

 

 

 

Luscinia luscinia (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Noordse nachtegaal

 

 

 

Luscinia megarhynchos (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Nachtegaal

 

 

 

Monticola saxatilis (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Rode rotslijster

 

Picathartes gymnocephalus (I)

 

 

Witnekkaalkopkraai

 

Picathartes oreas (I)

 

 

Grijsnekkaalkopkraai

 

 

 

Sylvia atricapilla (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Zwartkop

 

 

 

Sylvia borin (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Tuinfluiter

 

 

 

Sylvia curruca (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Braamsluiper

 

 

 

Sylvia nisoria (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Sperwergrasmus

 

 

 

Terpsiphone bourbonnensis (III Mauritius)

Mascarenen-paradijsvliegenvanger

 

 

 

Turdus merula (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Merel

 

 

 

Turdus philomelos (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Zanglijster

Oriolidae

 

 

 

Wielewalen en vijgvogels

 

 

 

Oriolus oriolus (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Wielewaal

Paradisaeidae

 

 

 

Paradijsvogels

 

 

Paradisaeidae spp. (II)

 

Paradijsvogels

Paridae

 

 

 

Mezen

 

 

 

Parus ater (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Zwarte mees

Pittidae

 

 

 

Pitta’s

 

 

Pitta guajana (II)

 

Blauwstaartpitta

 

Pitta gurneyi (I)

 

 

Gurneys pitta

 

Pitta kochi (I)

 

 

Kochs pitta

 

 

Pitta nympha (II)

 

Chinese pitta

Pycnonotidae

 

 

 

Buulbuuls

 

Pycnonotus zeylanicus (I) (deze opname treedt in werking op 25 november 2023)

Pycnonotus zeylanicus (II) (tot en met 24 november 2023)

 

Geelkruinbuulbuul

Sturnidae

 

 

 

Spreeuwen

 

 

Gracula religiosa (II)

 

Beo

 

Leucopsar rothschildi (I)

 

 

Bali-spreeuw

Troglodytidae

 

 

 

Winterkoningen

 

 

 

Troglodytes troglodytes (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Winterkoning

Zosteropidae

 

 

 

Brilvogels

 

Zosterops albogularis (I)

 

 

Witkeelbrilvogel

PELECANIFORMES

 

 

 

Pelikaanachtigen

Fregatidae

 

 

 

Fregatvogels

 

Fregata andrewsi (I)

 

 

Witbuikfregatvogel

Pelecanidae

 

 

 

Pelikanen

 

Pelecanus crispus (I)

 

 

Kroeskoppelikaan

Sulidae

 

 

 

Jan-van-genten

 

Papasula abbotti (I)

 

 

Abbotts gent

PICIFORMES

 

 

 

Spechtachtigen

Capitonidae

 

 

 

Baardvogels

 

 

 

Semnornis ramphastinus (III Colombia)

Toekanbaardvogel

Picidae

 

 

 

Spechten

 

Dryocopus javensis richardsi (I)

 

 

Witbuikspecht

Ramphastidae

 

 

 

Toekans

 

 

 

Baillonius bailloni (III Argentina)

Goudtoekan

 

 

Pteroglossus aracari (II)

 

Zwarte toekan

 

 

 

Pteroglossus castanotis (III Argentina)

Buinoorarassari

 

 

Pteroglossus viridis (II)

 

Groene arassari

 

 

 

Ramphastos dicolorus (III Argentina)

Roodborsttoekan

 

 

Ramphastos sulfuratus (II)

 

Zwavelborsttoekan

 

 

Ramphastos toco (II)

 

Reuzentoekan

 

 

Ramphastos tucanus (II)

 

Roodsnaveltoekan

 

 

Ramphastos vitellinus (II)

 

Groefsnaveltoekan

 

 

 

Selenidera maculirostris (III Argentina)

Vleksnavelpepervreter

PODICIPEDIFORMES

 

 

 

Fuutachtigen

Podicipedidae

 

 

 

Futen

 

Podilymbus gigas (I)

 

 

Atitlan-fuut

PROCELLARIIFORMES

 

 

 

Stormvogelachtigen

Diomedeidae

 

 

 

Albatrossen

 

 

Phoebastria albatrus (II)

 

Stellers albatros

PSITTACIFORMES

 

 

 

Papegaaiachtigen

 

 

PSITTACIFORMES spp. (II)

(Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species en met uitzondering van Agapornis roseicollis, Melopsittacus undulatus, Nymphicus hollandicus en Psittacula krameri, die niet in de bijlagen bij deze verordening zijn opgenomen)

 

Papegaaiachtigen

Cacatuidae

 

 

 

Kaketoes

 

Cacatua goffiniana (I)

 

 

Goffins kaketoe

 

Cacatua haematuropygia (I)

 

 

Filipijnse kaketoe

 

Cacatua moluccensis (I)

 

 

Molukken-kaketoe

 

Cacatua sulphurea (I)

 

 

Kleine geelkuifkaketoe

 

Probosciger aterrimus (I)

 

 

Palmkaketoe

Loriidae

 

 

 

Lori’s

 

Eos histrio (I)

 

 

Diadeemlori

 

Vini spp. (I/II) (Vini ultramarina is opgenomen in bijlage I, de andere soorten zijn opgenomen in bijlage II)

 

 

Vinilori’s

Psittacidae

 

 

 

Papegaaien en parkieten

 

Amazona arausiaca (I)

 

 

Roodkeelamazone

 

Amazona auropalliata (I)

 

 

Geelnekamazone

 

Amazona barbadensis (I)

 

 

Geelvleugelamazone

 

Amazona brasiliensis (I)

 

 

Roodstaartamazone

 

Amazona finschi (I)

 

 

Finchs amazone

 

Amazona guildingii (I)

 

 

Sint Vincent- of koningsamazone

 

Amazona imperialis (I)

 

 

Keizeramazone

 

Amazona leucocephala (I)

 

 

Cubaanse amazone

 

Amazona oratrix (I)

 

 

Geelkopamazone

 

Amazona pretrei (I)

 

 

Roodbrilamazone

 

Amazona rhodocorytha (I)

 

 

Roodkruinamazone

 

Amazona tucumana (I)

 

 

Tucuman-amazone

 

Amazona versicolor (I)

 

 

Sint Lucia-amazone

 

Amazona vinacea (I)

 

 

Wijnkleurige amazone

 

Amazona viridigenalis (I)

 

 

Groenwangamazone

 

Amazona vittata (I)

 

 

Portoricaanse amazone

 

Anodorhynchus spp. (I)

 

 

Hyacinthara’s

 

Ara ambiguus (I)

 

 

Buffons ara

 

Ara glaucogularis (I)

 

 

Blauwkeelara

 

Ara macao (I)

 

 

Geelvleugelara

 

Ara militaris (I)

 

 

Soldatenara

 

Ara rubrogenys (I)

 

 

Roodwangara

 

Cyanopsitta spixii (I)

 

 

Spix' ara

 

Cyanoramphus cookii (I)

 

 

De Norfolkkakariki

 

Cyanoramphus forbesi (I)

 

 

Geelvoorhoofdkakariki

 

Cyanoramphus novaezelandiae (I)

 

 

Roodvoorhoofdkakariki

 

Cyanoramphus saisseti (I)

 

 

Nieuw-Caledonische kakariki

 

Cyclopsitta diophthalma coxeni (I)

 

 

Coxens dubbeloogvijgpapegaai

 

Eunymphicus cornutus (I)

 

 

Hoornparkiet

 

Guarouba guarouba (I)

 

 

Goudparkiet

 

Neophema chrysogaster (I)

 

 

Oranjebuikparkiet

 

Ognorhynchus icterotis (I)

 

 

Geeloorparkiet

 

Pezoporus flaviventris (I)

 

 

Westelijke grondpapegaai

 

Pezoporus occidentalis (I)

 

 

Australische nachtpapegaai

 

Pezoporus wallicus (I)

 

 

Grondpapegaai

 

Pionopsitta pileata (I)

 

 

Roodkappapegaai

 

Primolius couloni (I)

 

 

Blauwkopara

 

Primolius maracana (I)

 

 

Illigers ara

 

Psephotellus chrysopterygius (I)

 

 

Goudschouderparkiet

 

Psephotellus dissimilis (I)

 

 

Kapparkiet

 

Psephotellus pulcherrimus (I)

 

 

Paradijsparkiet

 

Psittacula echo (I)

 

 

Mauritius-papegaai

 

Psittacus erithacus (I)

 

 

Grijze roodstaartpapegaai

 

Pyrrhura cruentata (I)

 

 

Blauwkeelconure

 

Rhynchopsitta spp. (I)

 

 

Dikbekpapegaaien

 

Strigops habroptilus (I)

 

 

Kakapo of uilpapegaai

RHEIFORMES

 

 

 

Nandoes

Rheidae

 

 

 

Nandoes

 

Pterocnemia pennata (I) ((Met uitzondering van Pterocnemia pennata pennata, die in bijlage B is opgenomen.)

 

 

Darwins nandoe

 

 

Pterocnemia pennata pennata (II)

 

Darwins nandoe

 

 

Rhea americana (II)

 

Nandoe

SPHENISCIFORMES

 

 

 

Pinguïns

Spheniscidae

 

 

 

Pinguïns

 

 

Spheniscus demersus (II)

 

Zwartvoetpinguin

 

Spheniscus humboldti (I)

 

 

Humboldtpinguin

STRIGIFORMES

 

 

 

Uilen

 

 

STRIGIFORMES spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species en met uitzondering van Sceloglaux albifacies)

 

Uilen

Strigidae

 

 

 

Uilen

 

Aegolius funereus (II)

 

 

Ruigpootuil

 

Asio flammeus (II)

 

 

Velduil

 

Asio otus (II)

 

 

Ransuil

 

Athene noctua (II)

 

 

Steenuil

 

Bubo bubo (II) (Met uitzondering van Bubo bubo bengalensis, die in bijlage B is opgenomen)

 

 

Oehoe

 

Glaucidium passerinum (II)

 

 

Dwerguil

 

Heteroglaux blewitti (I)

 

 

Bossteenuil

 

Mimizuku gurneyi (I)

 

 

Grote dwergooruil

 

Ninox natalis (I)

 

 

Christmas Island-valkuil

 

Nyctea scandiaca (II)

 

 

Sneeuwuil

 

Otus ireneae (II)

 

 

Sokoke-dwergooruil

 

Otus scops (II)

 

 

Dwergooruil

 

Strix aluco (II)

 

 

Bosuil

 

Strix nebulosa (II)

 

 

Laplanduil

 

Strix uralensis (II) (Met uitzondering van Strix uralensis davidi die in bijlage B is opgenomen)

 

 

Oeraluil

 

Surnia ulula (II)

 

 

Sperweruil

Tytonidae

 

 

 

Kerkuilen

 

Tyto alba (II)

 

 

Kerkuil

 

Tyto soumagnei (I)

 

 

Madagaskar-grasuil

STRUTHIONIFORMES

 

 

 

Struisvogels

Struthionidae

 

 

 

Struisvogels

 

Struthio camelus (I) (Alleen de populaties in Algerije, Burkina Faso, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Nigeria, Senegal en Soedan; geen enkele andere populatie is in de bijlagen bij deze verordening opgenomen.)

 

 

Struisvogel

TINAMIFORMES

 

 

 

Tinamoes of stuithoenders

Tinamidae

 

 

 

Tinamoes of stuithoenders

 

Tinamus solitarius (I)

 

 

Kluizenaarstuithoen

TROGONIFORMES

 

 

 

Trogons

Trogonidae

 

 

 

Trogons

 

Pharomachrus mocinno (I)

 

 

Quetzal

REPTILIA

 

 

 

Reptielen

CROCODYLIA

 

 

 

Krokodilachtigen

 

 

CROCODYLIA spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Krokodilachtigen

Alligatoridae

 

 

 

Alligators en kaaimannen

 

Alligator sinensis (I)

 

 

Chinese alligator

 

Caiman crocodilus apaporiensis (I)

 

 

Apaporis-brilkaaiman

 

Caiman latirostris (I) (Met uitzondering van de populatie in Argentinië, die opgenomen is in bijlage B, en de populatie in Brazilië, die opgenomen is in bijlage B en waarvoor een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren is vastgesteld voor wilde specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

 

Breedsnuitkaaiman

 

Melanosuchus niger (I) (Met uitzondering van de populatie in Brazilië, die is opgenomen in bijlage B, en de populatie in Ecuador, die is opgenomen in bijlage B en waarvoor het jaarlijks exportquotum vastgesteld blijft op nul totdat door het Cites-secretariaat en de Crocodile Specialist Group van IUCN/SSC een jaarlijks exportquotum is goedgekeurd)

 

 

Zwarte kaaiman

Crocodylidae

 

 

 

Krokodillen

 

Crocodylus acutus (I) (Met uitzondering van de populatie in het geïntegreerde beheersgebied van mangroves van de baai van Cispata, Tinajones, La Balsa en de omliggende gebieden, in het departement Córdoba in Colombia, en de populatie in Cuba, die zijn opgenomen in bijlage B, en de populatie in Mexico, die zijn opgenomen in bijlage B en waarvoor een exportquotum van nul vastgesteld voor voor commerciële doeleinden aan de natuur onttrokken specimens)

 

 

Spitssnuitkrokodil

 

Crocodylus cataphractus (I)

 

 

Pantserkrokodil

 

Crocodylus intermedius (I)

 

 

Orinoco-krokodil

 

Crocodylus mindorensis (I)

 

 

Filipijnse krokodil

 

Crocodylus moreletii (I) (Met uitzondering van de populatie in Belize die in bijlage B is opgenomen, met een nulquotum voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden worden verhandeld, en de populatie in Mexico die in bijlage B is opgenomen)

 

 

Bultkrokodil

 

Crocodylus niloticus (I) (Met uitzondering van de populaties in Botswana, Egypte [met een nulquotum voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden worden verhandeld], Ethiopië, Kenia, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Uganda, Tanzania [waarvoor een jaarlijks exportquotum is vastgesteld van ten hoogste 1600 aan de natuur onttrokken specimens, inclusief jachttrofeeën, naast de van ranching afkomstige specimens], Zambia en Zimbabwe; deze populaties zijn opgenomen in bijlage B.)

 

 

Nijlkrokodil

 

Crocodylus palustris (I)

 

 

Moeraskrokodil

 

Crocodylus porosus (I) (Met uitzondering van de populaties in Australië, Indonesië, Maleisië [voor de populatie in Maleisië is de onttrekking aan de natuur beperkt tot de staat Sarawak en geldt voor de overige staten van Maleisië (Sabah en West-Maleisië) een nulquotum voor aan de natuur onttrokken specimens; dit nulquotum kan enkel met de goedkeuring van de Cites-partijen worden gewijzigd], Papoea-Nieuw-Guinea en de Filipijnen [alleen de populatie in Palawan, met een jaarlijks exportquotum van nul voor wilde specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht], die zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

Zeekrokodil

 

Crocodylus rhombifer (I)

 

 

Cubaanse of ruitkrokodil

 

Crocodylus siamensis (I)

 

 

Siamese krokodil

 

Osteolaemus tetraspis (I)

 

 

Breedvoorhoofdkrokodil

 

Tomistoma schlegelii (I)

 

 

Onechte gaviaal

Gavialidae

 

 

 

Gavialen

 

Gavialis gangeticus (I)

 

 

Ganges-gaviaal

RHYNCHOCEPHALIA

 

 

 

Brughagedisachtigen

Sphenodontidae

 

 

 

Brughagedissen

 

Sphenodon spp. (I)

 

 

Brughagedissen

SAURIA

 

 

 

Hagedissen

Agamidae

 

 

 

Agamen

 

 

 

Calotes ceylonensis (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes desilvai (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes liocephalus (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes liolepis (III Sri Lanka)

Ceylonese prachtagaam

 

 

 

Calotes manamendrai (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes nigrilabris (III Sri Lanka)

 

 

 

 

Calotes pethiyagodai (III Sri Lanka)

 

 

 

Ceratophora aspera (II) (Exportquotum van nul voor aan de natuur onttrokken specimens voor commerciële doeleinden)

 

Korthoornpadhagedis

 

Ceratophora erdeleni (I)

 

 

Erdelen’s padhagedis

 

Ceratophora karu (I)

 

 

Karu’s (pad)hagedis

 

 

Ceratophora stoddartii (II) (Exportquotum van nul voor aan de natuur onttrokken specimens voor commerciële doeleinden)

 

Neushoornhagedis

 

Ceratophora tennentii (I)

 

 

Tennent’s leaf — nosed hagedis

 

Cophotis ceylanica (I)

 

 

Korthoornpadhagedis

 

Cophotis dumbara (I)

 

 

Knuckles korthoornpadhagedis

 

 

 

Ctenophorus spp. (III Australië)

 

 

 

 

Intellagama spp. (III Australië)

Australische wateragamen

 

 

Lyriocephalus scutatus (II) (Exportquotum van nul voor aan de natuur onttrokken specimens voor commerciële doeleinden)

 

Lierkopagame

 

 

Physignathus cocincinus (II)

 

Indochinese wateragame

 

 

Saara spp. (II)

 

 

 

 

 

Tympanocryptis spp. (III Australië)

Australische grondagamen

 

 

Uromastyx spp. (II)

 

Doornstaartagamen

Anguidae

 

 

 

Hazelwormen

 

 

Abronia spp. (II) (met uitzondering van de in bijlage A opgenomen soorten. Er is een exportquotum van nul vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens van Abronia aurita, A. gaiophantasma, A. montecristoi, A. salvadorensis en A. vasconcelosii))

 

Hazelwormen

 

Abronia anzuetoi (I)

 

 

 

 

Abronia campbelli (I)

 

 

 

 

Abronia fimbriata (I)

 

 

 

 

Abronia frosti (I)

 

 

 

 

Abronia meledona (I)

 

 

 

Chamaeleonidae

 

 

 

Echte kameleons

 

 

Archaius spp. (II)

 

 

 

 

Bradypodion spp. (II)

 

Kortstaartdwergkameleons

 

 

Brookesia spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Kortstaartdwergkameleons

 

Brookesia perarmata (I)

 

 

Pantserdwergkameleon

 

 

Calumma spp. (II)

 

Madagaskar-kameleons

 

 

Chamaeleo spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Echte kameleons

 

Chamaeleo chamaeleon (II)

 

 

Gewone kameleon

 

 

Furcifer spp. (II)

 

Madagaskar-kameleons

 

 

Kinyongia spp. (II)

 

Dwergkameleons

 

 

Nadzikambia spp. (II)

 

Dwergkameleons

 

 

Palleon spp. (II)

 

 

 

 

Rhampholeon spp. (II)

 

Pygmy chamaeleons

 

 

Rieppeleon spp. (II)

 

Pygmy chamaeleons

 

 

Trioceros spp. (II)

 

 

Cordylidae

 

 

 

Doornstaartagamen

 

 

Cordylus spp. (II)

 

Echte gordelstaarthagedissen

 

 

Hemicordylus spp. (II)

 

 

 

 

Karusaurus spp. (II)

 

 

 

 

Namazonurus spp. (II)

 

 

 

 

Ninurta spp. (II)

 

 

 

 

Ouroborus spp. (II)

 

 

 

 

Pseudocordylus spp. (II)

 

 

 

 

Smaug spp. (II)

 

 

Eublepharidae

 

 

 

 

 

 

Goniurosaurus spp. (II) (met uitzondering van de inheemse Japanse soorten)

 

Tijgergekko’s

 

 

 

Goniurosaurus kuroiwae #18 (III Japan)

 

 

 

 

Goniurosaurus orientalis #18 (III Japan)

 

 

 

 

Goniurosaurus sengokui #18 (III Japan)

 

 

 

 

Goniurosaurus splendens #18 (III Japan)

 

 

 

 

Goniurosaurus toyamai #18 (III Japan)

 

 

 

 

Goniurosaurus yamashinae #18 (III Japan)

 

Gekkonidae

 

 

 

Gekko’s

 

 

 

Carphodactylus spp. (III Australië)

 

 

Cnemaspis psychedelica (I)

 

 

 

 

 

Cyrtodactylus jeyporensis (II)

 

 

 

 

 

Dactylocnemis spp. (III Nieuw-Zeeland)

 

 

 

Gekko gecko (II)

 

Tokeh

 

Gonatodes daudini (I)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoplodactylus spp. (III Nieuw-Zeeland)

Nieuw-Zeelandse gekko’s

 

Lygodactylus williamsi (I)

 

 

Azuurblauwe daggekko

 

 

 

Mokopirirakau spp. (III Nieuw-Zeeland)

 

 

 

Nactus serpensinsula (II)

 

Slangeneiland-gekko

 

 

Naultinus spp. (II)

 

Nieuw-Zeelandse boomgekko’s

 

 

 

Nephrurus spp. (III Australië)

Knopstaartgekko’s

 

 

 

Orraya spp. (III Australië)

 

 

 

Paroedura androyensis (II)

 

Granddidier’s Madagascargrondgekko

 

 

Paroedura masobe (II)

 

Masobe gecko

 

 

Phelsuma spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Daggekko’s

 

Phelsuma guentheri (II)

 

 

Round Island-daggekko

 

 

 

Phyllurus spp. (III Australië)

 

 

 

Rhoptropella spp. (II)

 

 

 

 

 

Saltuarius spp. (III Australië)

 

 

 

 

Sphaerodactylus armasi (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus celicara (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus dimorphicus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus intermedius (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus alayoi (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus granti (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus lissodesmus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus ocujal (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus nigropunctatus strategus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus notatus atactus (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus oliveri (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus pimienta (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus ruibali (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus siboney (III Cuba)

 

 

 

 

Sphaerodactylus torrei (III Cuba)

 

 

 

Tarentola chazaliae (II)

Strophorus spp. (III Australië)

Helmkopgekko’s

 

 

 

Toropuku spp. (III Nieuw Zeeland)

 

 

 

 

Tukutuku spp. (III Nieuw Zeeland)

 

 

 

 

Underwoodisaurus spp. (III Australië)

Dikstaartschorsgekko’s

 

 

Uroplatus spp. (II)

 

Platstaartgekko’s

 

 

 

Uvidicolus spp. (III Australië)

 

 

 

 

Woodworthia spp. (III Nieuw Zeeland)

 

Helodermatidae

 

 

 

Korsthagedissen

 

 

Heloderma spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen ondersoort)

 

Korsthagedissen

 

Heloderma horridum charlesbogerti (I)

 

 

Guatemalteekse korsthagedis

Iguanidae

 

 

 

Leguanen

 

 

Amblyrhynchus cristatus (II)

 

Galapagos-zeeleguaan

 

Brachylophus spp. (I)

 

 

Fiji-leguanen

 

 

Conolophus spp. (II)

 

Galapagos-landleguanen

 

 

Ctenosaura spp. (II)

 

Spiny-tailed iguanas

 

Cyclura spp. (I)

 

 

Ringstaartleguanen

 

 

Iguana spp. (II)

 

Leguanen

 

Sauromalus varius (I)

 

 

San Esteban-chuckwalla

Lacertidae

 

 

 

Echte hagedissen

 

Gallotia simonyi (I)

 

 

Simony’s hagedis

 

Podarcis lilfordi (II)

 

 

Balearen-hagedis

 

Podarcis pityusensis (II)

 

 

Pityusen-hagedis

Lanthanotidae

 

 

 

Dove varanen

 

 

Lanthanotidae spp. (II) (Er is een exportquotum van nul vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht)

 

 

Phrynosomatidae

 

 

 

 

 

 

Phrynosoma spp. (II)

 

Padhagedissen

Polychrotidae

 

 

 

Anoles

 

 

 

Anolis agueroi (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis baracoae (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis barbatus (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis chamaeleonides (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis equestris (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis guamuhaya (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis luteogularis (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis pigmaequestris (III Cuba)

 

 

 

 

Anolis porcus (III Cuba)

 

Scincidae

 

 

 

Skinks

 

 

Corucia zebrata (II)

 

Grijpstaartskink

 

 

 

Egernia spp. (III Australië)

Stekelskinken

 

Tiliqua adelaidensis (I)

 

 

Adelaide dwergblauwtongskink

 

 

 

Tiliqua multifasciata (III Australië)

 

 

 

 

Tiliqua nigrolutea (III Australië)

Gevlekte blauwtongskink

 

 

 

Tiliqua occipitalis (III Australië)

Westelijke blauwtongskink

 

 

 

Tiliqua rugosa (III Australië)

Pijnappelskink

 

 

 

Tiliqua scincoides intermedia (III Australië)

Gewone blauwtongskink

 

 

 

Tiliqua scincoides scincoides (III Australië)

Gewone blauwtongskink

Teiidae

 

 

 

Krokodilstaarthagedissen en teju’s

 

 

Crocodilurus amazonicus (II)

 

Krokodilstaarthagedis

 

 

Dracaena spp. (II)

 

Kaaimanteju’s

 

 

Salvator spp. (II)

 

 

 

 

Tupinambis spp.(II)

 

Reuzenteju’s

Varanidae

 

 

 

Varanen

 

 

Varanus spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Varanen

 

Varanus bengalensis (I)

 

 

Bengaalse varaan

 

Varanus flavescens (I)

 

 

Gele varaan

 

Varanus griseus (I)

 

 

Woestijnvaraan

 

Varanus komodoensis (I)

 

 

Komodo-varaan

 

Varanus nebulosus (I)

 

 

Nevelvaraan

 

Varanus olivaceus (II)

 

 

Grays varaan

Xenosauridae

 

 

 

Knobbelhagedissen

 

Shinisaurus crocodilurus (I)

 

 

Knobbelhagedissen

SERPENTES

 

 

 

Slangen

Boidae

 

 

 

Boa’s

 

 

Boidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Boa’s

 

Acrantophis spp. (I)

 

 

Madagaskar-boa’s

 

Boa constrictor occidentalis (I)

 

 

Argentijnse boa constrictor

 

Chilabothrus monensis (I)

Chilabothrus inornatus (II)

 

Mona-boa

 

Chilabothrus subflavus (I)

 

 

Gele slanke boa

 

Eryx jaculus (II)

 

 

Kleine zandboa

 

Sanzinia madagascariensis (I)

 

 

Madagaskar-hondskopboa

Bolyeriidae

 

 

 

Round Island-boa’s

 

 

Bolyeriidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Round Island-boa’s

 

Bolyeria multocarinata (I)

 

 

Round Island-boa

 

Casarea dussumieri (I)

 

 

Dussumiers boa

Colubridae

 

 

 

Ringslangen

 

 

 

Atretium schistosum (III India)

Indiase kielrugslang

 

 

 

Cerberus rynchops (III India)

Hondskopwaterslang

 

 

Clelia clelia (II)

 

Mussurana

 

 

Cyclagras gigas (II)

 

Reuzenwaterslang

 

 

Elachistodon westermanni (II)

 

Indische eierslang

 

 

Ptyas mucosus (II)

 

Oosterse rattenslang

 

 

 

Xenochrophis piscator (III India)

Visslang

 

 

 

Xenochrophis schnurrenbergeri (III India)

 

 

 

 

Xenochrophis tytleri (III India)

 

Elapidae

 

 

 

Cobra’s en koraalslangen

 

 

Hoplocephalus bungaroides (II)

 

Breedkopslang

 

 

 

Micrurus diastema (III Honduras)

Atlantische koraalslang

 

 

 

Micrurus nigrocinctus (III Honduras)

Midden-Amerikaanse koraalslang

 

 

 

Micrurus ruatanus (III Honduras)

 

 

 

Naja atra (II)

 

Chinese brilslang

 

 

Naja kaouthia (II)

 

Indiase brilslang

 

 

Naja mandalayensis (II)

 

Burmese brilslang

 

 

Naja naja (II)

 

Brilslang of cobra

 

 

Naja oxiana (II)

 

Centraal-Aziatische brilslang

 

 

Naja philippinensis (II)

 

Filipijnse brilslang

 

 

Naja sagittifera (II)

 

Andamanen-brilslang

 

 

Naja samarensis (II)

 

Samar-brilslang

 

 

Naja siamensis (II)

 

Indochinese brilslang

 

 

Naja sputatrix (II)

 

Spuwende brilslang

 

 

Naja sumatrana (II)

 

Sumatraanse brilslang

 

 

Ophiophagus hannah (II)

 

Koningscobra

Loxocemidae

 

 

 

Spitskoppythons

 

 

Loxocemidae spp. (II)

 

Spitskoppythons

Pythonidae

 

 

 

Pythons

 

 

Pythonidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen soort)

 

Pythons

 

Python molurus (I)

 

 

Tijgerpython

Tropidophiidae

 

 

 

Bosslangen

 

 

Tropidophiidae spp. (II)

 

Bosslangen

Viperidae

 

 

 

Adders

 

 

Atheris desaixi (II)

 

 

 

 

Bitis worthingtoni (II)

 

 

 

 

 

Crotalus durissus (III Honduras) (Met uitzondering van de in bijlage B opgenomen ondersoort)

Zuid-Amerikaanse ratelslang

 

 

Crotalus durissus unicolor

 

Aruba-ratelslang

 

 

 

Daboia palaestinae (III Israël)

(deze opname treedt in werking op 4 mei 2023)

Palestijnse adder

 

 

 

Daboia russelii (III India)

Russells adder

 

 

Montivipera wagneri (II)

 

 

 

 

Protobothrops mangshanensis (II)

 

Mangshan groefkopadder

 

 

Pseudocerastes urarachnoides (II)

 

Spinstaartadder

 

Vipera latifii

 

 

Latifi’s adder

 

Vipera ursinii (I) (Uitsluitend de populatie in Europa, met uitzondering van het grondgebied van de voormalige USSR; laatstgenoemde populaties zijn niet in de bijlagen bij deze verordening opgenomen.)

 

 

Spitssnuitadder

TESTUDINES

 

 

 

Schildpadden

Carettochelyidae

 

 

 

Nieuw-Guinese tweeklauwschildpadden

 

 

Carettochelys insculpta (II)

 

Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad

Chelidae

 

 

 

Slangenhalsschildpadden

 

 

Chelodina mccordi (II) ((Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens.)

 

Slangenhalsschildpad

 

 

Chelus fimbriatus (II) (Inclusief Chelus orinocensis)

 

Matamata of franjesschildpad

 

Pseudemydura umbrina (I)

 

 

Onechte spitskopschildpad

Cheloniidae

 

 

 

Zeeschildpadden

 

Cheloniidae spp. (I)

 

 

Zeeschildpadden

Chelydridae

 

 

 

Bijtschildpadden

 

 

Chelydra serpentina (II)

 

Bijtschildpad

 

 

Macrochelys temminckii (II)

 

Alligatorschildpad of gierschildpad

Dermatemydidae

 

 

 

Tabasco-schildpadden

 

 

Dermatemys mawii (II)

 

Tabasco-schildpadden

Dermochelyidae

 

 

 

Lederschildpadden

 

Dermochelys coriacea (I)

 

 

Lederschildpadden

Emydidae

 

 

 

Doos- en moerasschildpadden

 

 

Chrysemys picta (Enkel levende specimens)

 

Westelijke sierschildpad

 

 

Clemmys guttata (II)

 

Druppelschildpad

 

 

Emydoidea blandingii (II)

 

Amerikaanse moerasschildpad

 

 

 

Emys orbicularis (III Oekraïne) (populatie van Oekraïne)

Europese moerasschildpad

 

 

Glyptemys insculpta (II)

 

Amerikaanse bosschildpad

 

Glyptemys muhlenbergii (I)

 

 

Muhlenbergs schildpad

 

 

 

Graptemys spp. (III Verenigde Staten van Amerika) (met uitzondering van de in bijlage B opgenomen soort)

Zaagrug- of landkaartschildpadden

 

 

Graptemys barbouri (II)

 

Barbours landkaartschildpad

 

 

Graptemys ernsti (II)

 

 

 

 

Graptemys gibbonsi (II)

 

 

 

 

Graptemys pearlensis (II)

 

 

 

 

Graptemys pulchra (II)

 

 

 

 

Terrapene spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Doosschildpadden

 

Terrapene coahuila (I)

 

 

Mexicaanse doosschildpad

Geoemydidae

 

 

 

Aardschildpadachtigen

 

Batagur affinis (I)

 

 

Zuidelijke rivierschildpad

 

Batagur baska (I)

 

 

Batagur of tuntong

 

 

Batagur borneoensis (II) (Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

 

 

 

Batagur dhongoka (II)

 

 

 

Batagur kachuga (II)

 

 

Gewone dakschildpad

 

 

Batagur trivittata (II) (Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

 

 

 

Cuora spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species, is er een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor Cuora aurocapitata, C. flavomarginata, C. mccordi, C. mouhotii, C. pani, C. trifasciata, C. yunnanensis en C. zhoui voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

Aziatische doosschildpadden

 

Cuora bourreti (I)

 

 

Bourrets doosschildpad

 

Cuora galbinifrons (I)

 

 

Achterindische doosschildpad

 

Cuora picturata (I)

 

 

 

 

 

Cyclemys spp. (II)

 

Doornschildpadden

 

Geoclemys hamiltonii (I)

 

 

Driekielstraalschildpad

 

 

Geoemyda japonica (II)

 

Japanse aardschildpad

 

 

Geoemyda spengleri (II)

 

Spenglers aardschildpad

 

 

Hardella thurjii (II)

 

Diadeemschildpad

 

 

Heosemys annandalii (II) (Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

Tempelschildpad

 

 

Heosemys depressa (II) (Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

Arakan-aardschildpad

 

 

Heosemys grandis (II)

 

Reuzenaardschildpad

 

 

Heosemys spinosa (II)

 

Gestekelde aardschildpad

 

 

Leucocephalon yuwonoi (II)

 

Sulawesi-aardschildpad

 

 

Malayemys khoratensis (II)

 

 

 

 

Malayemys macrocephala (II)

 

Maleisische slakkeneter

 

 

Malayemys subtrijuga (II)

 

Rijstveldschildpad

 

Mauremys annamensis (I)

 

 

Annamese schildpad

 

 

 

Mauremys iversoni (III China)

Iversons moerasschildpad

 

 

 

 

 

 

 

Mauremys japonica (II)

 

Japanse waterschildpad of Japanse beekschildpad

 

 

 

Mauremys megalocephala (III China)

Grootkopdriekielschildpad

 

 

Mauremys mutica (II)

 

Gele moerasschildpad

 

 

Mauremys nigricans (II)

 

Kwantung-moerasschildpad of Chinese roodkeelschildpad

 

 

 

Mauremys pritchardi (III China)

Pritchard’s moerasschildpad

 

 

 

Mauremys reevesii (III China)

Chinese driekielschildpad

 

 

 

Mauremys sinensis (III China)

Chinese streepnekschildpad

 

Melanochelys tricarinata (I)

 

 

Driekielaardschildpad

 

 

Melanochelys trijuga (II)

 

Zwartbuikaardschildpad

 

Morenia ocellata (I)

 

 

Achterindische pauwoogmoerasschildpad

 

 

Morenia petersi (II)

 

Voorindische pauwoogschildpad

 

 

Notochelys platynota (II)

 

Maleise platrugschildpad

 

 

 

Ocadia glyphistoma (III China)

Gleufbek-streepnekschildpad

 

 

 

Ocadia philippeni (III China)

Philippen’s streepnekschildpad

 

 

Orlitia borneensis (II) (Er is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

Borneo-rivierschildpad

 

 

Pangshura spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Dakschildpadden

 

Pangshura tecta (I)

 

 

Indische dakschildpad

 

 

Rhinoclemmys spp. (II)

 

 

 

 

Sacalia bealei (II)

 

Beal’s pauwoogschildpad

 

 

 

Sacalia pseudocellata (III China)

Chinese schijnoogschildpad

 

 

Sacalia quadriocellata (II)

 

Vieroogschildpad

 

 

Siebenrockiella crassicollis (II)

 

Zwarte dikkopschildpad

 

 

Siebenrockiella leytensis (II)

 

Filipijnse aardschildpad

 

 

Vijayachelys silvatica (II)

 

Geelkopaardschildpad of roodkopaardschildpad

Kinosternidae

 

 

 

Modder- en muskusschildpadden

 

 

Claudius angustatus (II)

 

Grootkopmodderschildpad

 

 

Kinosternon spp. (II) (met uizondering van de in bijlage A opgenomen soort)

 

Modderschildpadden

 

Kinosternon cora (I)

 

 

 

 

Kinosternon vogti (I)

 

 

 

 

 

Staurotypus salvinii (II)

 

Salvins modderschildpad

 

 

Staurotypus triporcatus (II)

 

Grote Midden-Amerikaanse modderschildpad

 

 

Sternotherus spp. (II)

 

Muskusschildpadden

 

 

 

 

 

Platysternidae

 

 

 

Grootkopschildpadden

 

Platysternidae spp. (I)

 

 

Grootkopschildpadden

Podocnemididae

 

 

 

Scheenplaatschildpadden

 

 

Erymnochelys madagascariensis (II)

 

Madagaskar-scheenplaatschildpad

 

 

Peltocephalus dumerilianus (II)

 

Zuid-Amerikaanse grootkopschildpad

 

 

Podocnemis spp. (II)

 

Zuid-Amerikaanse scheenplaatschildpadden

Testudinidae

 

 

 

Landschildpadden

 

 

Testudinidae spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species; voor Geochelone sulcata is een jaarlijks exportquotum van nul exemplaren vastgesteld voor aan de natuur onttrokken specimens die voor overwegend commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.)

 

Landschildpadden

 

Astrochelys radiata (I)

 

 

Stralenschildpad

 

Astrochelys yniphora (I)

 

 

Madagaskar-schildpad

 

Chelonoidis niger (I)

 

 

Galapagos-landschildpad

 

Geochelone elegans (I)

 

 

Sterschildpad

 

Geochelone platynota (I)

 

 

Birmese stralenschildpad

 

Gopherus flavomarginatus (I)

 

 

Mexicaanse reuzengofferschildpad

 

Malacochersus tornieri (I)

 

 

Pannenkoekschildpad

 

Psammobates geometricus (I)

 

 

Geometrische landschildpad

 

Pyxis arachnoides (I)

 

 

Madagaskar-spinschildpad

 

Pyxis planicauda (I)

 

 

Madagaskar-platstaartschildpad

 

Testudo graeca (II)

 

 

Moorse landschildpad

 

Testudo hermanni (II)

 

 

Griekse landschildpad

 

Testudo kleinmanni (I)

 

 

Kleinmanns landschildpad

 

Testudo marginata (II)

 

 

Klokschildpad

Trionychidae

 

 

 

Drieklauw- en weekschildpadden

 

 

Amyda cartilaginea (II)

 

Zuidoost-Aziatische weekschildpad

 

 

Apalone spp. (II) (met uitzondering van de in bijlage A opgenomen ondersoort)

 

Weekschildpadden

 

Apalone spinifera atra (I)

 

 

Zwarte drieklauwschildpad

 

 

Chitra spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Smalkopweekschildpadden

 

Chitra chitra (I)

 

 

Aziatische smalkopweekschildpad

 

Chitra vandijki (I)

 

 

Birmese smalkopweekschildpad

 

 

Cyclanorbis elegans (II)

 

Rugvlekweekschildpad

 

 

Cyclanorbis senegalensis (II)

 

Senegalese weekschildpad

 

 

Cycloderma aubryi (II)

 

Roodrugweekschildpad

 

 

Cycloderma frenatum (II)

 

Grijsrugweekschildpad

 

 

Dogania subplana (II)

 

Maleise weekschildpad

 

 

Lissemys ceylonensis (II)

 

Lissemys ceylonensis

 

 

Lissemys punctata (II)

 

Indische klepweekschildpad

 

 

Lissemys scutata (II)

 

Birmese klepweekschildpad

 

 

Nilssonia formosa (II)

 

Birmese drieklauw

 

Nilssonia gangetica (I)

 

 

Ganges-drieklauwschildpad

 

Nilssonia hurum (I)

 

 

Indiase pauwoogweekschildpad

 

Nilssonia leithii (I)

 

 

Leith’s drieklauwschildpad

 

Nilssonia nigricans (I)

 

 

Zwarte drieklauwschildpad

 

 

Palea steindachneri (II)

 

Halskwabweekschildpad

 

 

Pelochelys spp. (II)

 

Reuzenweekschildpadden

 

 

Pelodiscus axenaria (II)

 

Hunan-weekschildpad

 

 

Pelodiscus maackii (II)

 

Amoer-weekschildpad

 

 

Pelodiscus parviformis (II)

 

Chinese weekschildpad

 

 

Rafetus euphraticus (II)

 

Eufraat-drieklauw

 

 

Rafetus swinhoei (II)

 

Yangtze-weekschildpad

 

 

Trionyx triunguis (II)

 

Afrikaanse drieklauw

AMPHIBIA

 

 

 

Amfibieën

ANURA

 

 

 

Kikkers en padden

Aromobatidae

 

 

 

Aromobatidae

 

 

Allobates femoralis (II)

 

Dijvlekgifkikker

 

 

Allobates hodli (II)

 

 

 

 

Allobates myersi (II)

 

Myers” gifkikker

 

 

Allobates zaparo (II)

 

Zaparo-gifkikker

 

 

Anomaloglossus rufulus (II)

 

 

Bufonidae

 

 

 

Padden

 

Altiphrynoides spp. (I)

 

 

Malcolm’s Ethiopische padden

 

Atelopus zeteki (I)

 

 

Bonte klompvoetkikker

 

Incilius periglenes (I)

 

 

Gouden pad

 

Nectophrynoides spp. (I)

 

 

Levendbarende padden

 

Nimbaphrynoides spp. (I)

 

 

Nimba-padden

 

Sclerophrys channingi (I)

 

 

 

 

Sclerophrys superciliaris (I)

 

 

Wenkbrauwpad

Calyptocephalellidae

 

 

 

 

 

 

 

Calyptocephalella gayi (III Chile)

Helmkop

Centrolenidae

 

 

 

Glaskikkers

 

 

Centrolenidae spp. (II)

 

 

Conrauidae

 

 

 

Kikkers

 

 

Conraua goliath

 

Goliathkikker

Dendrobatidae

 

 

 

Gifkikkers

 

 

Adelphobates spp. (II)

 

 

 

 

Ameerega spp. (II)

 

 

 

 

Andinobates spp. (II)

 

 

 

 

Dendrobates spp. (II)

 

Boomgifkikkers

 

 

Epipedobates spp. (II)

 

Boomgifkikkers

 

 

Excidobates spp. (II)

 

 

 

 

Hyloxalus azureiventris (II)

 

Blauwbuikgifkikker

 

 

Minyobates spp. (II)

 

Minyobates steyermarki

 

 

Oophaga spp. (II)

 

 

 

 

Paruwrobates andinus (II)

 

 

 

 

Paruwrobates erythromos (II)

 

 

 

 

Phyllobates spp. (II)

 

Boomgifkikkers

 

 

Ranitomeya spp. (II)

 

 

Dicroglossidae

 

 

 

Kikkers

 

 

Euphlyctis hexadactylus (II)

 

Zesteenkikker

 

 

Hoplobatrachus tigerinus (II)

 

Tijgerkikker

Hylidae

 

 

 

Boomkikkers

 

 

Agalychnis annae (II)

 

 

 

 

Agalychnis callidryas (II)

 

Roodoogmakikikker

 

 

Agalychnis lemur (II) (jaarlijks exportquotum van nul voor aan de natuur onttrokken specimens voor commerciële doeleinden)

 

 

 

 

Agalychnis moreletii (II)

 

 

 

 

Agalychnis saltator (II)

 

 

 

 

Agalychnis spurrelli (II)

 

 

 

 

Agalychnis terranova (II)

 

 

Mantellidae

 

 

 

Gouden prachtkikkers

 

 

Mantella spp. (II)

 

Gouden prachtkikkers

Microhylidae

 

 

 

Tomaatkikkers

 

 

Dyscophus antongilii (II)

 

Tomaatkikker

 

 

Dyscophus guineti (II)

 

 

 

 

Dyscophus insularis (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne boribory (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne gottlebei (II)

 

Gottlebes smalbekkikker

 

 

Scaphiophryne marmorata (II)

 

 

 

 

Scaphiophryne spinosa (II)

 

 

Myobatrachidae

 

 

 

Australische fluitkikkers

 

 

Rheobatrachus spp. (II) (Met uitzondering van Rheobatrachus silus en Rheobatrachus vitellinus, die niet in de bijlagen bij deze verordening zijn opgenomen)

 

Australische fluitkikker

Telmatobiidae

 

 

 

Water frogs

 

Telmatobius culeus (I)

 

 

Titicacakikker

CAUDATA

 

 

 

Salamanders

Ambystomatidae

 

 

 

Axolotls

 

 

Ambystoma dumerilii (II)

 

Achaque

 

 

Ambystoma mexicanum (II)

 

Axolotl

Cryptobranchidae

 

 

 

Reuzensalamanders

 

Andrias spp. (I)

 

 

Reuzensalamanders

 

 

 

Cryptobranchus alleganiensis (III Verenigde Staten van Amerika)

Modderduivel

Hynobiidae

 

 

 

Aziatische salamanders

 

 

 

Hynobius amjiensis (III China)

 

Salamandridae

 

 

 

Echte salamanders

 

 

 

Echinotriton andersoni #18 (III Japan)

Andersons krokodilsalamander

 

 

Echinotriton chinhaiensis (II)

 

Chinhai-salamander

 

 

Echinotriton maxiquadratus (II)

 

Bergsalamander

 

 

Laotriton laoensis (II) (jaarlijks exportquotum van nul voor aan de natuur onttrokken specimens voor commerciële doeleinden)

 

 

 

Neurergus kaiseri (I)

 

 

Luristan-beeksalamander

 

 

Paramesotriton spp. (II)

 

Wrattensalamanders

 

 

 

Salamandra algira (III Algerije)

 

 

 

Tylototriton spp. (II)

 

Krokodilsalamanders

ELASMOBRANCHII

 

 

 

Kraakbeenvissen

CARCHARHINIFORMES

 

 

 

Grondhaaien

Carcharhinidae

 

 

 

Requiemhaaien of menshaaien of roofhaaien

 

 

Carcharhinidae spp. (II) (deze opname treedt in werking op 25 november 2023)

 

 

 

 

Carcharhinus falciformis (II) (tot 25 november 2023)

 

Zijdehaai

 

 

Carcharhinus longimanus (II) (tot 25 november 2023)

 

Oceanische witpunthaai

Sphyrnidae

 

 

 

Hamerhaaien

 

 

Sphyrnidae spp. (II)

 

 

LAMNIFORMES

 

 

 

Haringhaaiachtigen

Alopiidae

 

 

 

Voshaaien

 

 

Alopias spp. (II)

 

Voshaaien

Cetorhinidae

 

 

 

Reuzenhaaien

 

 

Cetorhinus maximus (II)

 

Reuzenhaai

Lamnidae

 

 

 

Makreelhaaien

 

 

Carcharodon carcharias (II)

 

Mensenhaai

 

 

Isurus oxyrinchus (II)

 

Makreelhaai

 

 

Isurus paucus (II)

 

Langvinmakreelhaai

 

 

Lamna nasus (II)

 

Haringhaai of neushaai

MYLIOBATIFORMES

 

 

 

 

Myliobatidae

 

 

 

Adelaarsroggen

 

 

Mobula spp. (II)

 

Duivelsroggen

Potamotrygonidae

 

 

 

Zoetwaterroggen

 

 

 

Paratrygon aiereba (III Colombia)

 

 

 

Potamotrygon albimaculata (II)

 

 

 

 

 

Potamotrygon spp. (III Brazilië) (populaties in Brazilië) (die soorten die niet zijn opgenomen in bijlage B)

 

 

 

 

Potamotrygon constellata (III Colombia)

Stekelige zoetwaterrog

 

 

Potamotrygon henlei (II)

 

Groottandzoetwaterrog

 

 

Potamotrygon jabuti (II)

 

 

 

 

Potamotrygon leopoldi (II)

 

Witgevlekte zoetwaterrog

 

 

 

Potamotrygon magdalenae (III Colombia)

Magdalenazoetwaterrog

 

 

Potamotrygon marquesi (II)

 

 

 

 

 

Potamotrygon motoro (III Colombia)

Pauwoogzoetwaterrog

 

 

 

Potamotrygon orbignyi (III Colombia)

Ruwe zoetwaterrog

 

 

 

Potamotrygon schroederi (III Colombia)

Rozetzoetwaterrog

 

 

 

Potamotrygon scobina (III Colombia)

Raspzoetwaterrog

 

 

Potamotrygon signata (II)

 

 

 

 

Potamotrygon wallacei (II)

 

 

 

 

 

Potamotrygon yepezi (III Colombia)

Maracaibozoetwaterrog

ORECTOLOBIFORMES

 

 

 

Bakerhaaien

Rhincodontidae

 

 

 

Walvishaaien

 

 

Rhincodon typus (II)

 

Walvishaai

RHINOPRISTIFORMES

 

 

 

 

Pristidae

 

 

 

Zaagvissen

 

Pristidae spp. (I)

 

 

Zaagvissen

Glaucostegidae

 

 

 

Reuzenvioolroggen

 

 

Glaucostegus spp. (II)

 

Reuzenvioolrog

Rhinidae

 

 

 

Kegroggen

 

 

Rhinidae spp. (II)

 

Kegroggen

Rhinobatidae

 

 

 

Vioolroggen

 

 

Rhinobatidae spp. (II)

 

Vioolroggen

ACTINOPTERI

 

 

 

Vissen

ACIPENSERIFORMES

 

 

 

Steurachtigen

 

 

ACIPENSERIFORMES spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species)

 

Steurachtigen

Acipenseridae

 

 

 

Steuren

 

Acipenser brevirostrum (I)

 

 

Kortsnuitsteur

 

Acipenser sturio (I)

 

 

Gewone steur

ANGUILLIFORMES

 

 

 

Palingachtigen

Anguillidae

 

 

 

Palingen

 

 

Anguilla anguilla (II)

 

Europese paling of aal

CYPRINIFORMES

 

 

 

Karperachtigen

Catostomidae

 

 

 

Zuigkarpers

 

Chasmistes cujus (I)

 

 

Zuigkarpers

Cyprinidae

 

 

 

Echte karpers

 

 

Caecobarbus geertsii (II)

 

Afrikaanse blinde barbeel

 

Probarbus jullieni (I)

 

 

Julliens barbeel

OSTEOGLOSSIFORMES

 

 

 

Beentongvissen

Arapaimidae

 

 

 

Beentongvissen

 

 

Arapaima gigas (II)

 

Arapaima

Osteoglossidae

 

 

 

Echte beentongvissen

 

Scleropages formosus (I)

 

 

Aziatische beentongvis

 

Scleropages inscriptus (I)

 

 

 

PERCIFORMES

 

 

 

Baarsachtigen

Labridae

 

 

 

Lipvissen

 

 

Cheilinus undulatus (II)

 

Napoleonvis

Pomacanthidae

 

 

 

Engel- of keizersvissen

 

 

Holacanthus clarionensis (II)

 

 

 

 

 

Holacanthus limbaughi (III Frankrijk)

 

Sciaenidae

 

 

 

Ombervissen

 

Totoaba macdonaldi (I)

 

 

Macdonalds trommelvis

SILURIFORMES

 

 

 

Meervalachtigen

Pangasiidae

 

 

 

Reuzenmeervallen

 

Pangasianodon gigas (I)

 

 

Reuzenmeerval

Loricariidae

 

 

 

Harnasmeervallen

 

 

Hypancistrus zebra (II) (jaarlijks exportquotum van nul voor aan de natuur onttrokken specimens voor commerciële doeleinden)

 

 

SYNGNATHIFORMES

 

 

 

Zeenaaldachtigen

Syngnathidae

 

 

 

Zeenaalden en zeepaardjes

 

 

Hippocampus spp. (II)

 

Zeepaardjes

DIPNEUSTI

 

 

 

Kwastvinnige vissen

CERATODONTIFORMES

 

 

 

Australische longvissen

Ceratodontidae

 

 

 

Australische longvissen

 

 

Neoceratodus forsteri (II)

 

Australische longvis

COELACANTHI

 

 

 

Coelacanten

COELACANTHIFORMES

 

 

 

Coelacantachtigen

Latimeriidae

 

 

 

Coelacanten

 

Latimeria spp. (I)

 

 

Coelacanten

ECHINODERMATA (STEKELHUIDIGEN)

HOLOTHUROIDEA

 

 

 

Zeekomkommers

ASPIDOCHIROTIDA

 

 

 

Zeekomkommers

Stichopodidae

 

 

 

 

 

 

 

Isostichopus fuscus (III Ecuador)

Bruine zeekomkommer

 

 

Thelenota spp. (II) (deze opname treedt in werking op 25 mei 2024)

 

 

HOLOTHURIIDA

 

 

 

 

Holothuriidae

 

 

 

Teatfishes, zeekomkommers

 

 

Holothuria fuscogilva (II)

 

 

 

 

Holothuria nobilis (II)

 

 

 

 

Holothuria whitmaei (II)

 

 

ARTHROPODA (GELEEDPOTIGEN)

ARACHNIDA

 

 

 

Spinachtigen

ARANEAE

 

 

 

Spinnen

Theraphosidae

 

 

 

Vogelspinnen

 

 

Aphonopelma pallidum (II)

 

Mexicaanse grijze tarantula

 

 

Brachypelma spp. (II)

 

Vogelspinnen

 

 

 

Carbibena versicolor (III Europese Unie)

Veekleurige boomspin of Antilliaanse rozeteen

 

 

Poecilotheria spp. (II)

 

Tijgerspinnen

 

 

Sericopelma angustum (II)

 

 

 

 

Sericopelma embrithes (II)

 

 

 

 

Tliltocatl spp. (II)

 

 

SCORPIONES

 

 

 

Schorpioenen

Scorpionidae

 

 

 

Schorpioenen

 

 

Pandinus camerounensis (II)

 

 

 

 

Pandinus dictator (II)

 

 

 

 

Pandinus gambiensis (II)

 

Senegalese reuzenschorpioen

 

 

Pandinus imperator (II)

 

Keizerschorpioen

 

 

Pandinus roeseli (II)

 

 

INSECTA

 

 

 

Insecten

COLEOPTERA

 

 

 

Kevers

Lucanidae

 

 

 

Vliegende herten

 

 

 

Colophon spp. (III Zuid-Afrika)

Kaapse vliegende herten

Scarabaeidae

 

 

 

Bladsprietkevers

 

 

Dynastes satanas (II)

 

Satanaskever

LEPIDOPTERA

 

 

 

Vlinders en motten

Nymphalidae

 

 

 

Schoenlappers

 

 

 

Agrias amydon boliviensis (III Bolivia)

 

 

 

 

Morpho godartii lachaumei (III Bolivia)

 

 

 

 

Prepona praeneste buckleyana (III Bolivia)

 

Papilionidae

 

 

 

Pages en pauwogen

 

Achillides chikae chikae (I)

 

 

Luzon-pauwoog

 

Achillides chikae hermeli (I)

 

 

Mindoro-pauwoog

 

 

Atrophaneura jophon (II)

 

Sri Lanka-roospage

 

 

Atrophaneura palu

 

Palu-roospage

 

 

Atrophaneura pandiyana (II)

 

Malabar-roospage

 

 

Bhutanitis spp. (II)

 

Bhutan-koninginnenpages

 

 

Graphium sandawanum

 

Apo-koninginnenpage

 

 

Graphium stresemanni

 

Seram-koninginnenpage

 

 

Ornithoptera spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen soorten)

 

Vogelvleugelvlinders

 

Ornithoptera alexandrae (I)

 

 

Alexandra’s vogelvleugelvlinder

 

 

Papilio benguetanus

 

Filipijnse pauwoog

 

 

Papilio esperanza

 

Oaxaca-pauwoog

 

Papilio homerus (I)

 

 

Homeruspauwoog

 

Papilio hospiton (II)

 

 

Corsicaanse pauwoog

 

 

Papilio morondavana

 

Madagaskar-keizerpauwoog

 

 

Papilio neumoegeni

 

Sumba-pauwoog

 

 

 

Papilio phorbanta (III Europese Unie) (deze opname treedt in werking op 21 mei 2023.)

 

 

 

Parides ascanius

 

Rio de Janeiro-pauwoog

 

 

Parides hahneli

 

Hahnels Amazone-pauwoog

 

Parides burchellanus (I)

 

 

Rivierpauwoog

 

Parnassius apollo (II)

 

 

Apollovlinder

 

 

Teinopalpus spp. (II)

 

Kaiser-I-hindvlinders

 

 

Trogonoptera spp. (II)

 

Vogelvleugelvlinders

 

 

Troides spp. (II)

 

Vogelvleugelvlinders

ANNELIDA (GELEDE WORMEN)

HIRUDINOIDEA

 

 

 

Bloedzuigers

ARHYNCHOBDELLIDA

 

 

 

 

Hirudinidae

 

 

 

Bloedzuigers

 

 

Hirudo medicinalis (II)

 

Noordelijke medicinale bloedzuiger

 

 

Hirudo verbana (II)

 

Zuidelijke medicinale bloedzuiger

MOLLUSCA (WEEKDIEREN)

BIVALVIA

 

 

 

Tweekleppigen

MYTILOIDA

 

 

 

Zeemossels

Mytilidae

 

 

 

Echte mossels

 

 

Lithophaga lithophaga (II)

 

Steenboorder

UNIONOIDA

 

 

 

Zoetwatermossels

Unionidae

 

 

 

Echte zoetwatermossels

 

Conradilla caelata (I)

 

 

Vogelvleugelparelmossel

 

 

Cyprogenia aberti (II)

 

Westelijke waaierschelp

 

Dromus dromas (I)

 

 

Dromedarisparelmossel

 

Epioblasma curtisii (I)

 

 

Curtis' parelmossel

 

Epioblasma florentina (I)

 

 

Geelbloesemparelmossel

 

Epioblasma sampsonii (I)

 

 

Sampsons parelmossel

 

Epioblasma sulcata perobliqua (I)

 

 

Purperen kattenpootmossel

 

Epioblasma torulosa gubernaculum (I)

 

 

Groenbloesemparelmossel

 

 

Epioblasma torulosa rangiana (II)

 

Taanbloesemparelmossel

 

Epioblasma torulosa torulosa (I)

 

 

Knobbelbloesemparelmossel

 

Epioblasma turgidula (I)

 

 

Zwelbloesemparelmossel

 

Epioblasma walkeri (I)

 

 

Bruinbloesemparelmossel

 

Fusconaia cuneolus (I)

 

 

Fijnstraal-varkensteenparelmossel

 

Fusconaia edgariana (I)

 

 

Glanzende varkensteenparelmossel

 

Lampsilis higginsii (I)

 

 

Higgins' oogparelmossel

 

Lampsilis orbiculata orbiculata (I)

 

 

Roze slijkmossel

 

Lampsilis satur (I)

 

 

Gewone boekparelmossel

 

Lampsilis virescens (I)

 

 

Alabama-lampmossel

 

Plethobasus cicatricosus (I)

 

 

Witte wrattenrugparelmossel

 

Plethobasus cooperianus (I)

 

 

Oranjevoetpuistmossel

 

 

Pleurobema clava (II)

 

Klompschelpparelmossel

 

Pleurobema plenum (I)

 

 

Ruige varkensteenparelmossel

 

Potamilus capax (I)

 

 

Dikboekparelmossel

 

Quadrula intermedia (I)

 

 

Cumberland-apensnoetparelmossel

 

Quadrula sparsa (I)

 

 

Appalachen-apensnoetparelmossel

 

Toxolasma cylindrella (I)

 

 

Bleke lilliputparelmossel

 

Unio nickliniana (I)

 

 

Nicklins parelmossel

 

Unio tampicoensis tecomatensis (I)

 

 

Tampico-parelmossel

 

Villosa trabalis (I)

 

 

Cumberland-boonparelmossel

VENEROIDA

 

 

 

 

Tridacnidae

 

 

 

Doopvontschelpen

 

 

Tridacnidae spp. (II)

 

Doopvontschelpen

CEPHALOPODA

 

 

 

 

NAUTILIDA

 

 

 

 

Nautilidae

 

 

 

Nautilussen

 

 

Nautilidae spp. (II)

 

Nautilussen

GASTROPODA

 

 

 

Buikpotigen of slakken

MESOGASTROPODA

 

 

 

 

Strombidae

 

 

 

Kroonslakken

 

 

Strombus gigas (II)

 

Karko of roze vleugelhoorn

STYLOMMATOPHORA

 

 

 

 

Achatinellidae

 

 

 

Hawaï-boomslakken

 

Achatinella spp. (I)

 

 

Kleine agaatslakken

Camaenidae

 

 

 

Groenslakken

 

 

Papustyla pulcherrima (II)

 

Groenslak

Cepolidae

 

 

 

 

 

Polymita spp. (I)

 

 

Cuban landsnails

CNIDARIA (HOLTEDIEREN)

ANTHOZOA

 

 

 

Koralen en zeeanemonen

ANTIPATHARIA

 

 

 

Doornkoralen

 

 

ANTIPATHARIA spp. (II)

 

Doornkoralen

GORGONACEAE

 

 

 

Hoornkoralen

Coralliidae

 

 

 

Bloedkoralen

 

 

 

Corallium elatius (III China)

 

 

 

 

Corallium japonicum (III China)

 

 

 

 

Corallium konjoi (III China)

 

 

 

 

Corallium secundum (III China)

 

HELIOPORACEA

 

 

 

 

Helioporidae

 

 

 

Blauwe koralen

 

 

Helioporidae spp. (II) (Omvat uitsluitend de soort Heliopora coerulea) (6)

 

Blauwe koralen

SCLERACTINIA

 

 

 

 

 

 

SCLERACTINIA spp. (II)  (6)

 

Echte koralen

STOLONIFERA

 

 

 

Buiskoralen

Tubiporidae

 

 

 

Orgelpijpkoralen

 

 

Tubiporidae spp. (II)  (6)

 

Orgelpijpkoralen

HYDROZOA

 

 

 

Poliepen

MILLEPORINA

 

 

 

 

Milleporidae

 

 

 

Brandkoralen of vuurkoralen

 

 

Milleporidae spp. (II)  (6)

 

Brandkoralen of vuurkoralen

STYLASTERINA

 

 

 

 

Stylasteridae

 

 

 

Kantkoralen

 

 

Stylasteridae spp. (II)  (6)

 

Kantkoralen

FLORA (PLANTEN)

AGAVACEAE

 

 

 

Agavefamilie

 

Agave parviflora (I)

 

 

Santa Cruz-streepagave

 

 

Agave victoriae-reginae (II) #4

 

Koningin Victoria-agave

 

 

Nolina interrata (II)

 

San Diego-berengras

 

 

Yucca queretaroensis (II)

 

Queretaro yucca

AIZOACEAE

 

 

 

IJskruidfamilie

 

 

 

Conophytum spp. (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Mestoklema tuberosum (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANACARDIACEAE

 

 

 

Pruikenboomfamilie

 

 

Operculicarya decaryi (II)

 

Jabihy

 

 

Operculicarya hyphaenoides (II)

 

Jabihy

 

 

Operculicarya pachypus (II)

 

Tabily

APOCYNACEAE

 

 

 

 

 

 

Hoodia spp. (II) #9

 

Hoodia’s

 

 

Pachypodium spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) #4

 

Madagaskar-palmen

 

Pachypodium ambongense (I)

 

 

 

 

Pachypodium baronii (I)

 

 

 

 

Pachypodium decaryi (I)

 

 

 

 

Pachypodium windsoriii (I)

 

 

 

 

 

 

Raphionacme zeyheri (III Zuid-Afrika)

 

 

 

Rauvolfia serpentina (II) #2

 

Slangenwortel-duivelspeper

ARALIACEAE

 

 

 

Klimopfamilie

 

 

Panax ginseng (II) (Alleen de populatie in de Russische Federatie; geen andere populatie is in de bijlagen bij deze verordening opgenomen) #3

 

Ginseng

 

 

Panax quinquefolius (II) #3

 

Amerikaanse ginseng

ARAUCARIACEAE

 

 

 

Araucariafamilie

 

Araucaria araucana (I)

 

 

Apenverdriet

ASPARAGACEAE

 

 

 

Aspergefamilie

 

 

Beaucarnea spp. (II)

 

Olifantspoot

BERBERIDACEAE

 

 

 

Berberisfamilie

 

 

Podophyllum hexandrum (II) #2

 

Indische alruinwortel

BIGNONIACEAE

 

 

 

Trompetboomfamilie

 

 

Handroanthus spp. (II) #17 (deze opname treedt in werking op 25 november 2024)

 

 

 

 

Roseodendron spp. (II) #17 (deze opname treedt in werking op 25 november 2024)

 

 

 

 

Tabebuia spp. (II) #17 (deze opname treedt in werking op 25 november 2024)

 

 

BROMELIACEAE

 

 

 

Bromeliafamilie

 

 

Tillandsia harrisii (II) #4

 

Harris' tillandsia

 

 

Tillandsia kammii (II) #4

 

Kamms tillandsia

 

 

Tillandsia xerographica (II) (7) #4

 

Xerografie-tillandsia

CACTACEAE

 

 

 

Cactusfamilie

 

 

CACTACEAE spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species en Pereskia spp., Pereskiopsis spp. en Quiabentia spp.) (8) #4

 

Cactusfamilie

 

Ariocarpus spp. (I)

 

 

Levendesteencactussen

 

Astrophytum asterias (I)

 

 

Stercactus

 

Aztekium ritteri (I)

 

 

Aztekencactus

 

Coryphantha werdermannii (I)

 

 

Zwijnspeldenkussen

 

Discocactus spp. (I)

 

 

Schijfcactussen

 

Echinocereus ferrerianus ssp. lindsayorum (I)

 

 

Lindsays egelcactus

 

Echinocereus schmollii (I)

 

 

Lamsstaartcactus

 

Escobaria minima (I)

 

 

Nellie Cory’s cactus

 

Escobaria sneedii (I)

 

 

Sneeds speldenkussen

 

Mammillaria pectinifera (I) (Omvat ssp. solisioides)

 

 

Biggencactus

 

Melocactus conoideus (I)

 

 

Kegelvormige Turksemutscactus

 

Melocactus deinacanthus (I)

 

 

Prachtborstelige Turksemutscactus

 

Melocactus glaucescens (I)

 

 

Wollige wassteel-Turksemutscactus

 

Melocactus paucispinus (I)

 

 

Geringstekelige Turksemutscactus

 

Obregonia denegrii (I)

 

 

Artisjokcactus

 

Pachycereus militaris (I)

 

 

Teddybeercactus

 

Pediocactus bradyi (I)

 

 

Brady’s speldenkussen

 

Pediocactus knowltonii (I)

 

 

Knowltons cactus

 

Pediocactus paradinei (I)

 

 

Paradines cactus

 

Pediocactus peeblesianus (I)

 

 

Peebles' navajocactus

 

Pediocactus sileri (I)

 

 

Silers speldenkussen

 

Pelecyphora spp. (I)

 

 

Bijltjescactussen

 

Sclerocactus blainei (I)

 

 

Blaine’s fishhook cactus

 

Sclerocactus brevihamatus ssp. tobuschii (I)

 

 

Tobuschs vishaakcactus

 

Sclerocactus brevispinus (I)

 

 

Pariette cactus

 

Sclerocactus cloverae (I)

 

 

New Mexico fishhook cactus

 

Sclerocactus erectocentrus (I)

 

 

Acuña-cactus

 

Sclerocactus glaucus (I)

 

 

Colorado hookless cactus

 

Sclerocactus mariposensis (I)

 

 

Lloyds vlindercactus

 

Sclerocactus mesae-verdae (I)

 

 

Mesa Verde-cactus

 

Sclerocactus nyensis (I)

 

 

Tonopah-vishaakcactus

 

Sclerocactus papyracanthus (I)

 

 

Papierstekelvishaakcactus

 

Sclerocactus pubispinus (I)

 

 

Great Basin-vishaakcactus

 

Sclerocactus sileri (I)

 

 

Siler’s fishhook cactus

 

Sclerocactus wetlandicus (I)

 

 

Unita Basin hookless cactus

 

Sclerocactus wrightiae (I)

 

 

Wrights vishaakcactus

 

Strombocactus spp. (I)

 

 

Tolcactussen

 

Turbinicarpus spp. (I)

 

 

Turbinecactussen

 

Uebelmannia spp. (I)

 

 

Uebelmanns cactussen

CARYOCARACEAE

 

 

 

Caryocarfamilie

 

 

Caryocar costaricense (II) #4

 

Knoflookboom

COMPOSITAE (ASTERACEAE)

 

 

 

Asterfamilie (composieten)

 

 

 

Crassothonna clavifolia (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Othonna armiana (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Othonna cacalioides (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Othonna euphorbioides (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Othonna retrorsa (III Zuid-Afrika)

 

 

Saussurea costus (I) (ook S. lappa, Aucklandia lappa of A. costus genoemd)

 

 

COST, kutki of kuth

CRASSULACEAE

 

 

 

Vetplantenfamilie

 

 

Rhodiola spp. (II) #2

 

 

 

 

 

Tylecodon bodleyae (III Zuid-Afrika)

Tylecodon nolteei (III Zuid-Afrika)

Tylecodon reticulatus (III Zuid-Afrika)

 

CUCURBITACEAE

 

 

 

 

 

 

Zygosicyos pubescens (II) (Synoniem aan Xerosicyos pubescens)

 

 

 

 

Zygosicyos tripartitus (II)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CUPRESSACEAE

 

 

 

Cipresfamilie

 

Fitzroya cupressoides (I)

 

 

Alerce

 

Pilgerodendron uviferum (I)

 

 

Chileense cipres

 

 

Widdringtonia whytei (II)

 

Mulanje-cipres

CYATHEACEAE

 

 

 

Cyatheafamilie (boomvarens)

 

 

Cyathea spp. (II) #4

 

Cyatheafamilie (boomvarens)

CYCADACEAE

 

 

 

Cycaspalmen

 

 

CYCADACEAE spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) #4

 

Cycaspalmen

 

Cycas beddomei (I)

 

 

Beddome’s cycad

DICKSONIACEAE

 

 

 

Cyatheafamilie (boomvarens)

 

 

Cibotium barometz (II) #4

 

 

 

 

Dicksonia spp. (II) (Alleen de Amerikaanse populaties; geen enkele andere populatie is in de bijlagen bij deze verordening opgenomen. Dit omvat de synoniemen Dicksonia berteriana, D. externa, D. sellowiana en D. stuebelii) #4

 

Cyatheafamilie (boomvarens)

DIDIEREACEAE

 

 

 

Didiereafamilie

 

 

DIDIEREACEAE spp. (II) #4

 

Madagaskar-boomvarens, aluaudia’s

DIOSCOREACEAE

 

 

 

Yamswortelfamilie

 

 

Dioscorea deltoidea (II) #4

 

DROSERACEAE

DROSERACEAE

 

 

 

Zonnedauwfamilie

 

 

Dionaea muscipula (II) #4

 

Venusvliegenval

EBENACEAE

 

 

 

Ebbenhoutfamilie

 

 

Diospyros spp. (II) (Alleen de populaties in Madagascar; geen andere populatie is in de bijlagen bij deze verordening opgenomen) #5

 

 

EUPHORBIACEAE

 

 

 

Wolfsmelkfamilie

 

 

Euphorbia spp. (II) #4

(Uitsluitend succulente species, met uitzondering van:

1)

Euphorbia misera;

2)

kunstmatig gekweekte specimens van cultivars van Euphorbia trigona;

3)

kunstmatig gekweekte specimens van Euphorbia lactea die op een kunstmatig gekweekte onderstam van Euphorbia neriifolia zijn geënt, mits zij:

kamvormig of

waaiervormig of

kleurmutanten zijn;

4)

kunstmatig gekweekte specimens van cultivars van Euphorbia“Milii”, mits zij:

gemakkelijk als kunstmatig gekweekte specimens herkenbaar zijn, en

in partijen van 100 of meer planten in de Unie worden binnengebracht of uit de Unie worden (her)uitgevoerd;

op bovengenoemde categorieën is deze verordening niet van toepassing, en

5)

de in bijlage A opgenomen species.

 

Euphorbia’s of wolfsmelken

 

Euphorbia ambovombensis (I)

 

 

 

 

Euphorbia capsaintemariensis (I)

 

 

 

 

Euphorbia cremersii (I) (Met inbegrip van de vorm viridifolia en de variëteit rakotozafyi)

 

 

 

 

Euphorbia cylindrifolia (I) (Met inbegrip van de ssp. tuberifera)

 

 

 

 

Euphorbia decaryi (I) (Met inbegrip van de variëteiten ampanihyensis, robinsonii en sprirosticha)

 

 

 

 

Euphorbia francoisii (I)

 

 

 

 

Euphorbia handiensis (II)

 

 

 

 

Euphorbia lambii (II)

 

 

 

 

Euphorbia moratii (I) (Met inbegrip van de variëteiten antsingiensis, bemarahensis en multiflora)

 

 

 

 

Euphorbia parvicyathophora (I)

 

 

 

 

Euphorbia quartziticola (I)

 

 

 

 

Euphorbia stygiana (II)

 

 

 

 

Euphorbia tulearensis (I)

 

 

 

FAGACEAE

 

 

 

Napjesdragersfamilie (beuken, eiken)

 

 

 

Quercus mongolica (III Russische Federatie) #5

Mongoolse eik

FOUQUIERIACEAE

 

 

 

Fouquieriafamilie

 

 

Fouquieria columnaris (II) #4

 

Flesboom, boojumboom of grote waskaars

 

Fouquieria fasciculata (I)

 

 

Ocotillo

 

Fouquieria purpusii (I)

 

 

 

GERANIACEAE

 

 

 

Ooievaarsbekfamilie

 

 

 

Monsonia herrei (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Monsonia multifida (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Monsonia patersonii (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Pelargonium crassicaule (III Zuid-Afrika)

 

 

 

 

Pelargonium triste (III Zuid-Afrika)

 

GNETACEAE

 

 

 

Gnetumfamilie

 

 

 

Gnetum montanum (III Nepal) #1

 

JUGLANDACEAE

 

 

 

Okkernootfamilie

 

 

Oreomunnea pterocarpa (II) #4

 

Caribische walnoot

LAURACEAE

 

 

 

Laurierfamilie

 

 

Aniba rosaeodora (II) (ook A. duckei genoemd) #12

 

Braziliaans rozenhout

LEGUMINOSAE

(FABACEAE)

 

 

 

Vlinderbloemigen

 

 

Afzelia spp. (II) (Afrikaanse populaties) #17

 

 

 

 

Dalbergia spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) #15

 

 

 

Dalbergia nigra (I)

 

 

Braziliaans rozenhout

 

 

Dipteryx spp. (II) #17 (deze opname treedt in werking op 25 november 2024)

Dipteryx panamensis (III Costa Rica/Nicaragua) (tot en met 24 november 2024)

Cumaru, Tonka

 

 

Guibourtia demeusei (II) #15

 

Red bubinga

 

 

Guibourtia pellegriniana (II) #15

 

Rose bubinga, kevazingo

 

 

Guibourtia tessmannii (II) #15

 

Rose bubinga, kevazingo

 

 

Paubrasilia echinata (II) #10

 

Brazielhout of pernambuk

 

 

Pericopsis elata (II) #17

 

Afrormosia of Afrikaans teak

 

 

Platymiscium parviflorum (II) #4

 

Christobal of ñambar

 

 

Pterocarpus santalinus (II) #7

 

Rood sandelhout

 

 

Pterocarpus spp. (II) (Afrikaanse populaties) #17

 

 

 

 

Senna meridionalis (II)

 

Taraby

LILIACEAE

 

 

 

Leliefamilie

 

 

Aloe spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species en Aloe vera, ook genoemd Aloe barbadensis, die niet in de bijlagen is opgenomen) #4

 

Aloë's

 

Aloe albida (I)

 

 

 

 

Aloe albiflora (I)

 

 

 

 

Aloe alfredii (I)

 

 

 

 

Aloe bakeri (I)

 

 

 

 

Aloe bellatula (I)

 

 

 

 

Aloe calcairophila (I)

 

 

 

 

Aloe compressa (I) (Met inbegrip van de variëteiten paucituberculata, rugosquamosa en schistophila)

 

 

 

 

Aloe delphinensis (I)

 

 

 

 

Aloe descoingsii (I)

 

 

 

 

Aloe fragilis (I)

 

 

 

 

Aloe haworthioides (I) (Met inbegrip van de variëteit aurantiaca)

 

 

 

 

Aloe helenae (I)

 

 

 

 

Aloe laeta (I) (Met inbegrip van de variëteit maniaensis)

 

 

 

 

Aloe parallelifolia (I)

 

 

 

 

Aloe parvula (I)

 

 

 

 

Aloe pillansii (I)

 

 

 

 

Aloe polyphylla (I)

 

 

 

 

Aloe rauhii (I)

 

 

 

 

Aloe suzannae (I)

 

 

 

 

Aloe versicolor (I)

 

 

 

 

Aloe vossii (I)

 

 

 

MAGNOLIACEAE

 

 

 

Tulpenboomfamilie

 

 

 

Magnolia liliifera var. obovata (III Nepal) #1

Safan

MALVACEAE

 

 

 

 

 

 

Adansonia grandidieri (II) #16

 

Baobab van Grandidier

MELIACEAE

 

 

 

Mahoniefamilie

 

 

Cedrela spp. (II) #6 (Neotropische populaties)

 

Spaanse ceder

 

 

Khaya spp. (Afrikaanse populaties) #17

 

Afrikaanse mahonie

 

 

Swietenia humilis (II) #4

 

Mexicaanse mahonieboom

 

 

Swietenia macrophylla (II) (Neotropische populatie — omvat Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied) #6

 

Braziliaanse mahonieboom

 

 

Swietenia mahagoni (II) #5

 

Cubaanse mahonieboom

NEPENTHACEAE

 

 

 

Bekerplantenfamilie

 

 

Nepenthes spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) #4

 

Bekerplanten

 

Nepenthes khasiana (I)

 

 

Indiase bekerplant

 

Nepenthes rajah (I)

 

 

Reuzenbekerplant

OLEACEAE

 

 

 

Olijfbomen, essen

 

 

 

Fraxinus mandshurica (III Russische Federatie) #5

Mantsjoerije-es

ORCHIDACEAE

 

 

 

Orchideeën

 

 

ORCHIDACEAE spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) (9) #4

 

Orchideeën

 

Voor alle hierna genoemde orchideeënsoorten van bijlage A is deze verordening niet van toepassing op zaailing- of weefselculturen indien deze:

in vitro zijn verkregen en

voldoen aan de definitie van “kunstmatig gekweekt” overeenkomstig artikel 56 van Verordening (EG) nr. 865/2006, van de Commissie (10), en

bij het binnenbrengen in de Unie of bij de (weder)uitvoer uit de Unie in steriele recipiënten worden getransporteerd.

 

 

 

 

Aerangis ellisii (I)

 

 

 

 

Cattleya jongheana (I)

 

 

 

 

Cattleya lobata (I)

 

 

 

 

Cephalanthera cucullata (II)

 

 

Kretenzisch nieskruid

 

Cypripedium calceolus (II)

 

 

Vrouwenschoentje

 

Dendrobium cruentum (I)

 

 

 

 

Goodyera macrophylla (II)

 

 

Madeira-netbladorchidee

 

Liparis loeselii (II)

 

 

Groenknolorchis

 

Mexipedium xerophyticum (I)

 

 

 

 

Ophrys argolica (II)

 

 

Geoogde bijenorchis

 

Ophrys lunulata (II)

 

 

Halvemaanorchidee

 

Orchis scopulorum (II)

 

 

Madeira-orchis

 

Paphiopedilum spp. (I)

 

 

Venusschoentjes

 

Peristeria elata (I)

 

 

Heiligegeestorchidee

 

Phragmipedium spp. (I)

 

 

Zuid-Amerikaanse pantoffelorchideeën

 

Renanthera imschootiana (I)

 

 

Rode Vanda-orchidee

 

Spiranthes aestivalis (II)

 

 

Zomerschroeforchis

OROBANCHACEAE

 

 

 

Bremraapfamilie

 

 

Cistanche deserticola (II) #4

 

Woestijnbremraap

PALMAE

(ARECACEAE)

 

 

 

Palmenfamilie

 

 

Beccariophoenix madagascariensis (II) #4

 

Manaranopalm

 

 

Dypsis decaryi (II) #4

 

Triangle palm

 

Dypsis decipiens (I)

 

 

Vlinderpalm

 

 

Lemurophoenix halleuxii (II)

 

Rode makipalm

 

 

 

Lodoicea maldivica (III Seychellen) #13

Coco de mer

 

 

Marojejya darianii (II)

 

Grootbladpalm

 

 

Ravenea louvelii (II)

 

Madagaskar-palm

 

 

Ravenea rivularis (II)

 

Majesteitpalm

 

 

Satranala decussilvae (II)

 

Satranabepalm

 

 

Voanioala gerardii (II)

 

Boskokosnoot

PAPAVERACEAE

 

 

 

Papaverfamilie

 

 

 

Meconopsis regia (III Nepal) #1

Himalaya-klaproos

PASSIFLORACEAE

 

 

 

Passiebloemfamilie

 

 

Adenia firingalavensis (II)

 

Adenia firingalavensis

 

 

Adenia olaboensis (II)

 

Vahisasety

 

 

 

Adenia spinosa (III Zuid-Afrika)

 

 

 

Adenia subsessilifolia (II)

 

Adenia subsessilifolia

PEDALIACEAE

 

 

 

Pedaliacea

 

 

Uncarina grandidieri (II)

 

Uncarina

 

 

Uncarina stellulifera (II)

 

Uncarina

PINACEAE

 

 

 

Dennenfamilie

 

Abies guatemalensis (I)

 

 

Guatemala-spar

 

 

 

Pinus koraiensis (III Russische Federatie) #5

 

PODOCARPACEAE

 

 

 

Podocarpusfamilie

 

 

 

Podocarpus neriifolius (III Nepal) #1

Geelhoutden

 

Podocarpus parlatorei (I)

 

 

Parlatore’s podocarpus

PORTULACACEAE

 

 

 

Posteleinfamilie

 

 

Anacampseros spp. (II) #4

 

Postelein

 

 

Avonia spp. (II) #4

 

 

 

 

Lewisia serrata (II) #4

 

Maguires bitterwortel

 

 

 

Portulacaria pygmaea (III Zuid-Afrika)

 

PRIMULACEAE

 

 

 

Sleutelbloemfamilie

 

 

Cyclamen spp. (II) (11) #4

 

Cyclamens

RANUNCULACEAE

 

 

 

Ranonkelfamilie

 

 

Adonis vernalis (II) #2

 

Voorjaarsadonis

 

 

Hydrastis canadensis (II) #8

 

Goudzegel of Canadese geelwortel

ROSACEAE

 

 

 

Rozenfamilie

 

 

Prunus africana (II) #4

 

Afrikaanse kers of roodstinkhout

RUBIACEAE

 

 

 

Ayugue

 

Balmea stormiae (I)

 

 

Ayugue

SANTALACEAE

 

 

 

Sandelhoutfamilie

 

 

Osyris lanceolata (II) (Alleen de populaties in Burundi, Ethiopië, Kenia, Rwanda, Uganda en de Verenigde Republiek Tanzania; geen andere populatie is in de bijlagen opgenomen) #2

 

Oost-Afrikaans sandelhout

SARRACENIACEAE

 

 

 

Trompetbekerplantenfamilie

 

 

Sarracenia spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) #4

 

Trompetbekerplanten

 

Sarracenia oreophila (I)

 

 

Groene trompetbekerplant

 

Sarracenia rubra ssp. alabamensis (I)

 

 

Alabama-trompetbekerplant

 

Sarracenia rubra ssp. jonesii (I)

 

 

Zoete bergtrompetbekerplant

SCROPHULARIACEAE

 

 

 

Helmkruidfamilie

 

 

Picrorhiza kurrooa (II) (met uitsluiting van Picrorhiza scrophulariiflora) #2

 

Katki

STANGERIACEAE

 

 

 

Stangeriafamilie

 

 

Bowenia spp. (II) #4

 

Cycaspalmen

 

Stangeria eriopus (I)

 

 

Hottentottenhoofd

TAXACEAE

 

 

 

Taxusfamilie

 

 

Taxus chinensis en de infraspecifieke taxa van deze soort (II) #2

 

Chinese taxus

 

 

Taxus cuspidata en de infraspecifieke taxa van deze soort (II) (12) #2

 

Japanse taxus

 

 

Taxus fuana en de infraspecifieke taxa van deze soort (II) #2

 

Tibetaanse taxus

 

 

Taxus sumatrana en de infraspecifieke taxa van deze soort (II) #2

 

Sumatraanse taxus

 

 

Taxus wallichiana (II) #2

 

Himalaya-taxus

THYMELAEACEAE

(AQUILARIACEAE)

 

 

 

Peperboompjesfamilie

 

 

Aquilaria spp. (II) #14

 

Agarhout

 

 

Gonystylus spp. (II) #4

 

Ramin

 

 

Gyrinops spp. (II) #14

 

Agarhout

TROCHODENDRACEAE

(TETRACENTRACEAE)

 

 

 

Tetracentronfamilie

 

 

 

Tetracentron sinense (III Nepal) #1

 

VALERIANACEAE

 

 

 

Valeriaanfamilie

 

 

Nardostachys grandiflora (II) #2

 

 

VITACEAE

 

 

 

Wijnstokfamilie

 

 

Cyphostemma elephantopus (II)

 

Lazampasika

 

 

Cyphostemma laza (II)

 

Laza

 

 

Cyphostemma montagnacii (II)

 

Lazambohitra

WELWITSCHIACEAE

 

 

 

Welwitschiafamilie

 

 

Welwitschia mirabilis (II) #4

 

Welwitschia

ZAMIACEAE

 

 

 

Cycaspalmen

 

 

ZAMIACEAE spp. (II) (Met uitzondering van de in bijlage A opgenomen species) #4

 

Cycaspalmen

 

Ceratozamia spp. (I)

 

 

Hoornkegelpalmen

 

Encephalartos spp. (I)

 

 

Broodbomen

 

Microcycas calocoma (I)

 

 

Kurkpalm

 

Zamia restrepoi (I)

 

 

 

ZINGIBERACEAE

 

 

 

Gemberfamilie

 

 

Hedychium philippinense (II) #4

 

Filipijnse guirlande of gemberlelie

 

 

Siphonochilus aethiopicus (II) (Populaties in Mozambique, Eswatini, Zuid-Afrika en Zimbabwe)

 

Natal ginger

ZYGOPHYLLACEAE

 

 

 

Pokhoutfamilie

 

 

Bulnesia sarmientoi (II) #11

 

Gayak

 

 

Guaiacum spp. (II) #2

 

Pokhoutfamilie

 

Bijlage D

Gewone naam

FAUNA

CHORDATA (CHORDADIEREN)

MAMMALIA

 

Zoogdieren

CARNIVORA

 

 

Canidae

 

Hondachtigen

 

Vulpes vulpes griffithi (III India) §1

Griffiths vos

 

Vulpes vulpes montana (III India) §1

Griffiths vos

 

Vulpes vulpes pusilla (III India) §1

Griffiths vos

Mustelidae

 

Marterachtigen

 

Mustela altaica (III India) §1

Bergwezel

 

Mustela erminea ferghanae (III India) §1

Indische bergwezel

 

Mustela kathiah (III India) §1

Geelbuikwezel

 

Mustela sibirica (III India) §1

Siberische wezel

AVES

 

Vogels

ANSERIFORMES

 

Eendachtigen

Anatidae

 

Eenden, ganzen en zwanen

 

Anas melleri

Mellers eend

 

 

 

 

 

 

REPTILIA

 

Reptielen

SAURIA

 

Hagedissen

Agamidae

 

Agamen

 

Otocryptis wiegmanni

Srilankaanse kangoeroehagedis

Cordylidae

 

Gordelstaarthagedissen

 

Platysaurus imperator

Keizerrotshagedis

Gekkonidae

 

Gekko’s

 

Rhacodactylus auriculatus

Ruwe reuzengekko

 

Rhacodactylus ciliatus

Gestekelde reuzengekko

 

Rhacodactylus leachianus

Nieuw-Caledonische reuzengekko

 

 

 

 

Teratoscincus scincus (met inbegrip van Teratoscincus scincus rustamowi, T. s. keyserlingii en T. s. scincus)

Spookgekko

Gerrhosauridae

 

Schildhagedissen

 

Tracheloptychus petersi

Blauwflank schildhagedis

 

Zonosaurus karsteni

Karstens gordelhagedis

 

Zonosaurus maximus

 

 

Zonosaurus quadrilineatus

Vierstreepgordelhagedis

Scincidae

 

Skinks

 

Tribolonotus gracilis

Sierlijke helmskink of roodoogkrokodilskink

 

Tribolonotus novaeguineae

Nieuw-Guinese helmskink

SERPENTES

 

Slangen

Colubridae

 

Ringslangen

 

Elaphe carinata §1

Taiwanese stinkslang

 

Elaphe radiata §1

Sterrattenslang

 

Elaphe taeniura §1

Taiwanese rattenslang

 

Enhydris bocourti §1

Bocourts waterslang

 

Homalopsis spp. §1

Mopsneusslang

 

Langaha nasuta

Madagaskar-bladneusslang

 

Leioheterodon madagascariensis

Madagaskar-haakneusslang

 

Ptyas korros §1

Geelbuikrattenslang

 

 

 

Hydrophiidae

 

Zeeslangen

 

Lapemis curtus (Omvat ook Lapemis hardwickii) §1

Logge zeeslang

Viperidae

 

Adders

 

 

 

 

Pseudocerastes spp., met uitzondering van de in bijlage B vermelde species

 

AMPHIBIA

 

Amfibieën

ANURA

 

Kikkers en padden

Bufonidae

 

 

 

Atelopus spp., met uitzondering van de in bijlage A vermelde species

Klompvoetkikkers

Dicroglossidae

 

Kikkers

 

Limnonectes macrodon

Javaanse reuzenkikker of groottandkikker

Hylidae

 

Boomkikkers

 

Phyllomedusa sauvagii

Wasmakikikker

Leptodactylidae

 

Fluitkikkers

 

Leptodactylus laticeps

Santa Fe-fluitkikker

Ranidae

 

Kikkers

 

Pelophylax shqipericus

Albanese poelkikker

CAUDATA

 

Salamanders

Hynobiidae

 

Aziatische salamanders

 

Ranodon sibiricus

Semirechensk-salamander of Siberische kikkertandsalamander

Plethodontidae

 

Longloze salamanders

 

Bolitoglossa dofleini

Reuzenpalmsalamander

Salamandridae

 

Echte salamanders

 

Cynops ensicauda

Zwaardstaartsalamander

ACTINOPTERYGII

 

Vissen

PERCIFORMES

 

Baarsachtigen

Apogonidae

 

 

 

Pterapogon kauderni

Kardinaalbaars

 

 

 

MOLLUSCA (WEEKDIEREN)

GASTROPODA

 

Buikpotigen of slakken

Haliotidae Zeeoren

 

 

 

Haliotis midae

Midasoor

FLORA

AGAVACEAE

 

Agavefamilie

 

 

 

 

Dasylirion longissimum

Berengras

ARACEAE

 

Aronskelkfamilie

 

Arisaema dracontium

Groenedraakaronskelk

 

Arisaema erubescens

Lichtrode aronskelk

 

Arisaema galeatum

Gehelmde aronskelk

 

Arisaema nepenthoides

 

 

Arisaema sikokianum

Japanse cobralelie

 

Arisaema thunbergii var. urashima

Urashima-aronskelk

 

Arisaema tortuosum

Zweepkoordcobralelie

 

 

 

 

 

 

BIGNONIACEAE

 

 

 

Handroanthus spp. §5 (tot en met 24 november 2024)

Tabebuia spp. §5 (tot en met 24 november 2024)

Roseodendron spp. §5 (tot en met 24 november 2024)

Trompetbomen

BURSERACEAE

 

Burseras

 

Aucoumea klaineana §5

Boswellia spp. §4

Okoumébomen

COMPOSITAE (ASTERACEAE)

 

Asterfamilie (composieten)

 

Arnica montana §2

Valkruid of wolverlei

 

Othonna clavifolia

Sleutelbladmadeliefje

 

Othonna herrei

Herres madeliefje

ERICACEAE

 

Heidefamilie

 

Arctostaphylos uva-ursi §2

 

GENTIANACEAE

 

Gentiaanfamilie

 

Gentiana lutea §2

Gele gentiaan

LEGUMINOSAE

 

Peulvruchten

 

Dipteryx spp. §5 (met uitzondering van D. panamensis) (tot en met 24 november 2024)

Cumaru, Tonka

 

Millettia stuhlmannii §5

Panga-panga

 

Pterocarpus macrocarpus §4

Birma-padauk

LILIACEAE

 

Leliefamilie

 

Trillium pusillum

Dwergdrieblad

 

Trillium rugelii

Stinkend drieblad

 

Trillium sessile

Aronskelkboslelie of paddenschaduw

LYCOPODIACEAE

 

Wolfsklauwfamilie

 

Lycopodium clavatum §2

Grote wolfsklauw

MELIACEAE

 

Mahoniefamilie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entandrophragma cylindricum §5

Sapeli mahonie

MENYANTHACEAE

 

Watergentiaanfamilie

 

Menyanthes trifoliata §2

Waterdrieblad

PARMELIACEAE

 

Parmeliakorstmossen

 

Cetraria islandica §2

IJslands mos

PASSIFLORACEAE

 

Passiebloemfamilie

 

Adenia glauca

Woestijnroos

 

Adenia pechuelli

Woestijnroos

PEDALIACEAE

 

Sesamfamilie, duivelsklauw

 

Harpagophytum spp. §2

Duivelsklauw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SANTALACEAE

 

Sandelhout

 

Okoubaka aubrevillei §2

Afrikaanse godenboom

SAPOTACEAE

 

Sapodillas

 

Baillonella toxisperma §5

Moabi

SELAGINELLACEAE

 

Selaginellafamilie

 

Selaginella lepidophylla

(Valse) Roos van Jericho


(1)  Richtlijn 2009/147/EG van het Europees Parlement en de Raad van 30 november 2009 inzake het behoud van de vogelstand (PB L 20 van 26.1.2010, blz. 7).

(2)  Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PB L 206 van 22.7.1992, blz. 7).

(3)  Deze annotatie heeft uitsluitend tot doel de internationale handel in vezels van vicuñas (Vicugna vicugna) en daarvan afgeleide producten enkel mogelijk te maken wanneer de vezels afkomstig zijn van het scheren van levende vicuñas. De handel in van de vezel afgeleide producten kan slechts plaatsvinden in overeenstemming met de volgende bepalingen:

a)

Elke persoon of entiteit die vezels van vicuña produceert voor de vervaardiging van weefsels en kleding moet van de bevoegde overheden van het land van oorsprong toelating vragen [Landen van oorsprong: De landen waar de soort voorkomt, te weten Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador en Peru] om het opschrift, het merk of het logo “vicuña” gevolgd door de naam van het land van oorsprong te voeren, die zijn aangenomen door de staten waar de soort voorkomt en die partij zijn bij de Convenio para la Conservación y Manejo de la Vicuña.

b)

Weefsels en kleding die in de handel worden gebracht moeten overeenkomstig de volgende bepalingen worden gemerkt of geïdentificeerd:

i)

Voor de internationale handel in weefsels uit vezels van levend geschoren vicuñas, ongeacht het feit of het weefsel werd vervaardigd in de staten waar de soort voorkomt of daarbuiten, moet het opschrift, het merk of het logo worden gebruikt zodat het land van oorsprong kan worden bepaald. Het opschrift, het merk of het logo VICUÑA [LAND VAN OORSPRONG] moet als volgt worden vormgegeven:

Image 1

Het opschrift, het merk of het logo moet op de achterkant van het weefsel zijn aangebracht. Bovendien moeten de zelfkanten van het weefsel zijn voorzien van het opschrift VICUÑA [LAND VAN OORSPRONG].

ii)

Voor de internationale handel in kleding uit vezels van levend geschoren vicuñas, ongeacht het feit of de kleding werd vervaardigd in de staten waar de soort voorkomt of daarbuiten, moet het in punt b) i) bedoelde opschrift, merk of logo worden gebruikt. Dit opschrift, merk of logo moet op een etiket in de kleding zelf zijn aangebracht. Indien de kleding is vervaardigd buiten het land van oorsprong moet, behalve het punt b) i) bedoelde opschrift, merk of logo, tevens de naam worden aangegeven van het land waar de kleding is vervaardigd.

c)

Voor de internationale handel in artefacten uit vezels van levend geschoren vicuñas die zijn vervaardigd in de staten waar de soort voorkomt, moet het hieronder beschreven opschrift, merk of logo VICUÑA [LAND VAN OORSPRONG] — ARTESANÍA worden gebruikt:

Image 2

d)

Indien voor de vervaardiging van weefsels en kleding vezels van levend geschoren vicuñas uit verschillende landen van oorsprong zijn gebruikt, moet voor elk land van oorsprong van de vezels het punt b) i) en ii) beschreven opschrift, merk of logo worden gebruikt.

e)

Alle andere specimens worden als specimens van een soort van bijlage I beschouwd en de handel daarin wordt dienovereenkomstig gereguleerd.

(4)  Alle soorten zijn opgenomen in bijlage II bij de overeenkomst, met uitzondering van Balaena mysticetus, Eubalaena spp., Balaenoptera acutorostrata (met uitzondering van de West-Groenlandse populatie), Balaenoptera bonaerensis, Balaenoptera borealis, Balaenoptera edeni, Balaenoptera musculus, Balaenoptera omurai, Balaenoptera physalus, Megaptera novaeangliae, Orcaella brevirostris, Orcaella heinsohni, Sotalia spp., Sousa spp., Eschrichtius robustus, Lipotes vexillifer, Caperea marginata, Neophocaena asiaeorientalis, Neophocaena phocaenoides, Phocoena sinus, Physeter macrocephalus, Platanista spp., Berardius spp., Hyperoodon spp., die zijn opgenomen in bijlage I. Specimens van de in bijlage II bij de overeenkomst vermelde soorten die door Groenlanders krachtens een door de betrokken bevoegde autoriteit verleende vergunning werden gevangen, met inbegrip van de producten en derivaten daarvan maar met uitzondering van de voor commerciële doeleinden bestemde vleesproducten, worden behandeld als vallend onder bijlage B. Er wordt een jaarlijks exportquotum van nul vastgesteld voor levende specimens van Tursiops truncatus afkomstig van de populatie van de Zwarte Zee die aan de natuur werden onttrokken en voor overwegend commerciële doeleinden in de handel worden gebracht.

(5)  Populaties in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe (opgenomen in bijlage B):

Uitsluitend met het oog op het toestaan van: a) niet-commercieel verkeer van jachttrofeeën; b) verkeer van levende dieren met een passende en aanvaardbare bestemming als omschreven in Resolution Conf. 11.20 (REv. CoP18) voor Botswana en Zimbabwe en ten behoeve van instandhoudingsprogramma’s in situ voor Namibië en Zuid-Afrika; c) handel in huiden; d) handel in haar; e) handel in lederwaren: commercieel en niet-commercieel verkeer in het geval van Botswana, Namibië en Zuid-Afrika en niet-commercieel verkeer in het geval van Zimbabwe; f) niet-commercieel verkeer van individueel gemerkte en gecertificeerde, in afgewerkte sieraden verwerkte ekipa’s voor Namibië en niet-commercieel verkeer van ivoorsnijwerk voor Zimbabwe; g) handel in geregistreerd onbewerkt ivoor (voor Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe: complete slagtanden en stukken), voor zover aan de volgende voorwaarden is voldaan: i) uitsluitend geregistreerde voorraden die eigendom zijn van de overheid en afkomstig zijn uit het betrokken land (met uitsluiting van in beslag genomen ivoor en ivoor van onbekende herkomst); ii) uitsluitend naar handelspartners waarvan door het Secretariaat in overleg met het Permanent Comité is vastgesteld dat zij over adequate nationale wetgeving en adequate interne mechanismen voor controle op de handel beschikken om te garanderen dat het ingevoerde ivoor niet wordt wederuitgevoerd en wordt beheerd conform alle eisen van Resoluition Conf. 10.10 (als herzien door CoP18) inzake de binnenlandse verwerking en handel; iii) niet alvorens het Secretariaat de toekomstige invoerende landen en de geregistreerde voorraden in overheidsbezit heeft gecontroleerd; iv) onbewerkt ivoor in het kader van de voorwaardelijke verkoop van geregistreerde ivoorvoorraden die eigendom zijn van de overheid, zoals overeengekomen op CdP12, ten belope van 20 000 kg (Botswana), 10 000 kg (Namibië) resp. 30 000 kg (Zuid-Afrika); v) bovenop de op CdP12 overeengekomen hoeveelheden mag ivoor in overheidsbezit van Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe, voor zover het vóór 31 januari 2007 werd geregistreerd en door het Secretariaat is gecontroleerd, samen met het hiervoor punt g), iv), bedoeld ivoor worden verhandeld en verzonden in het kader van één enkele transactie per bestemming onder streng toezicht van het Secretariaat; vi) de opbrengst van de verkoop wordt uitsluitend gebruikt voor programma’s ter instandhouding van de olifant en voor het behoud en de ontwikkeling van gemeenschappen in of grenzend aan het verspreidingsgebied van de olifant; en vii) de punt g), v), bedoelde extra hoeveelheden worden alleen verhandeld nadat het Permanent Comité heeft bevestigd dat aan bovenvermelde voorwaarden is voldaan; h) er worden aan de Conferentie der Partijen geen verdere voorstellen tot toelating van handel in olifantenivoor afkomstig van reeds in bijlage B opgenomen populaties voorgelegd voor de periode die aanvangt met CdP14 en eindigt negen jaar na het tijdstip van de ene verkoop van ivoor die plaatsvindt overeenkomstig het bepaalde punt g), i), g), ii), g), iii), g), vi) en g), vii). Dergelijke verdere voorstellen worden voorts behandeld overeenkomstig de Besluiten 14.77 en 14.78 (Rev. CdP15). Op voorstel van het Secretariaat kan het Permanent Comité besluiten dit handelsverkeer geheel of gedeeltelijk stop te zetten indien de uitvoerende of invoerende landen de regels niet naleven of indien wordt aangetoond dat dit verkeer schadelijke gevolgen heeft voor andere olifantenpopulaties. Alle andere specimens dienen als specimens van een soort van bijlage A te worden beschouwd en de handel daarin dient in overeenstemming daarmee te worden gereguleerd.

(6)  Deze Verordening is niet van toepassing op:

 

Fossielen;

 

Koraalzand, dat wil zeggen, materiaal dat volledig of gedeeltelijk bestaat uit fijngemalen stukken dood koraal met een doorsnede van maximaal 2 mm, dat niet identificeerbaar is op het niveau van het geslacht, en dat onder andere ook de resten van Foraminifera, schelpen van weekdieren, pantsers van schaaldieren en kalkalgen kan bevatten;

 

koraalfragmenten (met inbegrip van grind en puin), dat wil zeggen, stukken gebroken vingervormig dood koraal en ander materiaal van 2 tot 30 mm min welke richting dan ook gemeten, dat niet identificeerbaar is op het niveau van het geslacht.

(7)  Het verhandelen van specimens met oorsprongscode A is alleen toegestaan als de verhandelde specimens laagtebladeren (catafyllen) hebben.

(8)  Op kunstmatig gekweekte specimens van de volgende hybriden en/of cultivars zijn de bepalingen van de verordening niet van toepassing:

Hatiora x graeseri

Schlumbergera x buckleyi

Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata

Schlumbergera orssichiana x Schlumbergera truncata

Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata

Schlumbergera truncata (cultivars)

Cactaceae spp.: de kleurmutanten die zijn geënt op de volgende onderstammen: Harrisia“Jusbertii”, Hylocereus trigonus of Hylocereus undatus

Opuntia microdasys (cultivars)

(9)  Op kunstmatig gekweekte specimens van hybriden van Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis en Vanda zijn de bepalingen van deze verordening niet van toepassing, indien zij gemakkelijk als kunstmatig gekweekte specimens kunnen worden herkend en geen tekenen vertonen dat zij aan de wilde natuur zijn onttrokken, zoals mechanische schade of sterke uitdroging als gevolg van het verzamelen, onregelmatige groei en heterogeniteit qua grootte en vorm binnen hetzelfde taxon en dezelfde partij, aan de bladeren klevende algen of andere epifyllen of door insecten of andere organismen veroorzaakte schade, en

a)

indien zij in niet-bloeiende toestand worden verzonden, dienen de specimens te worden verhandeld in zendingen die bestaan uit individuele recipiënten (bijvoorbeeld pakken, dozen, kratten of afzonderlijke laadborden met CC-containers) met telkens 20 of meer exemplaren van dezelfde hybride vorm; de planten in elke recipiënt dienen een hoge mate van uniformiteit te vertonen en in goede gezondheid te verkeren; en de zendingen dienen vergezeld te gaan van documentatie, zoals een factuur, waarin het aantal planten van elke hybride vorm duidelijk is aangegeven, of

b)

indien zij in bloeiende toestand worden verzonden, met ten minste één volledig geopende bloem per specimen, is geen minimumaantal specimens per zending vereist maar dienen de specimens op professionele wijze te zijn klaargemaakt voor de detailverkoop, bijvoorbeeld door het aanbrengen van gedrukte etiketten of het gebruik van bedrukte verpakkingen waarop de naam van de hybride en die van het land van laatste verwerking zijn vermeld. Deze informatie dient duidelijk zichtbaar te zijn en een vlotte controle mogelijk te maken.

Planten die niet duidelijk voor deze vrijstelling in aanmerking komen, moeten vergezeld gaan van de passende Cites-documenten.

(10)  Verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PB L 166 van 19.6.2006, blz. 1).

(11)  Op kunstmatig gekweekte specimens van cultivars van Cyclamen persicum zijn de bepalingen van deze verordening niet van toepassing. Deze vrijstelling geldt evenwel niet voor als slapende knollen verhandelde specimens.

(12)  Op levende, kunstmatig gekweekte hybriden en cultivars van Taxus cuspidata in potten of andere kleine recipiënten, deel uitmakend van een zending die vergezeld gaat van een etiket of document waarop de naam van het taxon of de taxa en de tekst “artificially propagated/kunstmatig gekweekt” zijn vermeld, zijn de bepalingen van deze verordening niet van toepassing.


Top