EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0119

2008/119/EG: Besluit van de Raad van 12 februari 2008 betreffende de principes, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Kroatië en houdende intrekking van Besluit 2006/145/EG

PB L 42 van 16.2.2008, p. 51–62 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/119(1)/oj

16.2.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 42/51


BESLUIT VAN DE RAAD

van 12 februari 2008

betreffende de principes, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Kroatië en houdende intrekking van Besluit 2006/145/EG

(2008/119/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 533/2004 van de Raad van 22 maart 2004 inzake het opzetten van Europese partnerschappen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces (1), en met name op artikel 2,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Europese Raad van Thessaloniki van 19 en 20 juni 2003 heeft zijn goedkeuring gehecht aan de invoering van partnerschappen als middel om het Europese perspectief van de landen van de westelijke Balkan gestalte te geven.

(2)

Op grond van Verordening (EG) nr. 533/2004 neemt de Raad een besluit over de beginselen, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in de partnerschappen, alsmede over eventuele latere aanpassingen daarvan. Verder staat in die verordening dat de follow-up van de toetredingspartnerschappen wordt verricht op basis van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de jaarlijkse voortgangsverslagen.

(3)

Na het Europees Partnerschap van 2004 heeft de Raad op 20 februari 2006 het eerste toetredingspartnerschap met Kroatië goedgekeurd (2).

(4)

Op 3 oktober 2005 zijn de lidstaten onderhandelingen gestart met Kroatië over toetreding tot de Europese Unie. De voortgang van de onderhandelingen zal afhangen van de vorderingen van Kroatië bij zijn voorbereiding op de toetreding, die onder meer zullen worden gemeten aan de hand van de vorderingen die zullen worden geboekt met de implementatie van het, regelmatig aan te passen, toetredingspartnerschap.

(5)

Volgens de mededeling van de Commissie over de uitbreidingsstrategie en de voornaamste uitdagingen 2006-2007 zouden de partnerschappen eind 2007 worden bijgewerkt.

(6)

Op 17 juli 2006 heeft de Raad Verordening (EG) nr. 1085/2006 tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA) (3) goedgekeurd, waarmee een nieuw kader wordt ingesteld voor de financiële steun aan kandidaat-lidstaten.

(7)

Het is daarom passend een herziene versie van het toetredingspartnerschap goed te keuren waarin het huidige partnerschap wordt bijgewerkt om de hernieuwde prioriteiten voor de verdere werkzaamheden te identificeren, op basis van de vaststellingen van het voortgangsverslag 2007 over de voorbereiding van Kroatië op verdere integratie in de Europese Unie.

(8)

Om zich voor te bereiden op het lidmaatschap stelt Kroatië een plan op met een tijdschema en specifieke maatregelen met betrekking tot de prioriteiten van dit toetredingspartnerschap.

(9)

Besluit 2006/145/EG moet worden ingetrokken,

BESLUIT:

Artikel 1

Overeenkomstig artikel 2 van Verordening (EG) nr. 533/2004 zijn de beginselen, prioriteiten en voorwaarden in het kader van het toetredingspartnerschap met Kroatië opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

Op de tenuitvoerlegging van het toetredingspartnerschap wordt toezicht gehouden via de mechanismen die zijn ingesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces en door de Raad op basis van de jaarlijkse verslagen van de Commissie.

Artikel 3

Besluit 2006/145/EG moet worden ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 12 februari 2008.

Voor de Raad

De voorzitter

A. BAJUK


(1)  PB L 86 van 24.3.2004, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 269/2006 (PB L 47 van 17.2.2006, blz. 7).

(2)  Besluit 2006/145/EG van de Raad van 20 februari 2006 betreffende de principes, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Kroatië (PB L 55 van 25.2.2006, blz. 30).

(3)  PB L 210 van 31.7.2006, blz. 82.


BIJLAGE

TOETREDINGSPARTNERSCHAP KROATIË 2007

1.   INLEIDING

Met het voorgestelde herziene toetredingspartnerschap wordt het eerste partnerschap bijgewerkt op basis van de conclusies van het voortgangsverslag van de Commissie over Kroatië over 2007. Er worden hernieuwde en nog resterende prioriteiten in beschreven. De nieuwe prioriteiten zijn aangepast aan de specifieke behoeften en de stand van voorbereiding en zullen zo nodig worden bijgewerkt. Kroatië moet een plan met een tijdschema en specifieke maatregelen uitwerken om de prioriteiten van het toetredingspartnerschap ten uitvoer te leggen. Het toetredingspartnerschap vormt ook een leidraad voor de financiële bijstand aan het land.

2.   BEGINSELEN

Het stabilisatie- en associatieproces blijft het kader voor de Europese integratie van de landen van de westelijke Balkan, totdat zij in de toekomst zullen toetreden. De voornaamste prioriteiten die voor Kroatië zijn geïdentificeerd, hebben betrekking op het vermogen om te voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld door de Europese Raad van Kopenhagen in 1993 en de voorwaarden die zijn vastgesteld voor het stabilisatie- en associatieproces, met name de voorwaarden die door de Raad zijn gedefinieerd in de conclusies van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, de slotverklaring van de topontmoeting in Zagreb op 24 november 2000 en de Agenda van Thessaloniki, en de vereisten van het onderhandelingskader dat op 3 oktober 2005 door de Raad is goedgekeurd.

3.   PRIORITEITEN

Bij de keuze van de prioriteiten in dit toetredingspartnerschap is ervan uitgegaan dat het realistisch is te verwachten dat Kroatië de doelstellingen in de komende jaren volledig dan wel voor een groot deel kan bereiken. Ze hebben zowel betrekking op wetgeving als de uitvoering daarvan.

Daarnaast zijn er natuurlijk andere taken die Kroatië moet uitvoeren die wellicht prioriteiten worden in toekomstige versies van het partnerschap, wat ook afhangt van de voortgang die het land zal boeken.

Aan het begin van de volgende paragraaf worden de belangrijkste prioriteiten beschreven. De lijst van kernprioriteiten is niet gerangschikt naar orde van belangrijkheid.

Belangrijkste prioriteiten

Tenuitvoerlegging van alle verbintenissen in het kader van de stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO).

Actualisering en tenuitvoerlegging van de strategie en het actieplan voor justitiële hervormingen.

Spoedige aanneming en uitvoering van het strategisch kader voor de hervorming van de overheidsinstellingen.

Actualisering en versnelde tenuitvoerlegging van het programma voor corruptiebestrijding en de daarmee verband houdende actieplannen en zorgen voor meer gecoördineerde en proactieve inspanningen met betrekking tot de voorkoming, opsporing en effectieve vervolging van corruptie, met name die op hoog niveau.

Tenuitvoerlegging van de constitutionele wet inzake nationale minderheden, met bijzondere aandacht voor de bepalingen daarin betreffende evenredige deelname van minderheden aan het arbeidsproces. Bredere aanpak van discriminatie in de publieke sector.

Voltooiing van de terugkeer van vluchtelingen; definitieve regeling van alle huisvestingskwesties met betrekking tot vroegere bewoners/huurders; volledige reconstructie en hernieuwde inbezitname van eigendom en heropening van de mogelijkheid tot erkenning van de rechten van terugkerenden.

Voortzetting van de inspanningen met het oog op verzoening tussen de burgers in de regio.

Meer inspanningen doen om definitieve oplossingen te vinden voor hangende bilaterale vraagstukken (1), in het bijzonder betreffende de grenzen met Slovenië, Servië, Montenegro, en Bosnië en Herzegovina; oplossing van het probleem van de milieu- en visserijbeschermingszone.

Handhaving van de volledige samenwerking met het Internationale Strafhof voor het voormalige Joegoslavië en toezien op de integriteit van de binnenlandse rechtszaken in verband met oorlogsmisdaden.

Verbetering van het bedrijfsklimaat en het economische groeipotentieel, met name door de vermindering van subsidies, de herstructurering van grote, verlieslijdende ondernemingen en de verhoging van de efficiency van de openbare uitgaven.

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Openbaar bestuur

Volledige tenuitvoerlegging van de maatregelen voor de hervorming van het openbaar bestuur met betrekking tot administratieve procedures en aanwerving, bevordering, opleiding en depolitisering; verbetering van het beheer van de menselijke hulpbronnen op het gebied van openbaar bestuur.

Justitie

Aanzienlijke vermindering van de achterstallige zaken van rechtbanken en zorgen voor een aanvaardbare lengte van justitiële procedures.

Rationalisering van de organisatie van rechtbanken, met inbegrip van de invoering van moderne IT-systemen.

Totstandbrenging van een open, eerlijk en transparant systeem voor aanwerving, beoordeling en bevordering, en van een tuchtregeling, in de justitiële sector, alsook versterking van het professionalisme door opleiding van hoge kwaliteit, onder andere op het gebied van de EU-wetgeving, die wordt ondersteund door een adequate financiering van het opleidingsinstituut van de magistratuur.

Nemen van maatregelen om correct en volledig uitvoering te geven aan vonnissen van rechtbanken.

Corruptiebestrijding

Verdere ontwikkeling en toepassing van gedragscodes/ethische codes voor functionarissen en gekozen vertegenwoordigers, en actieplannen voor corruptiebestrijding in de relevante rechtshandhavingsinstanties (grenspolitie, politie, douane, justitie) en andere instellingen en instanties van de openbare sector; integrale aanpak van de corruptie bij overheidsopdrachten. Totstandbrenging van gespecialiseerde eenheden voor corruptiebestrijding binnen de gepaste diensten, inclusief gepast mechanisme voor onderlinge coördinatie, en deze eenheden voorzien van gepaste opleiding en hulpmiddelen.

Nemen van maatregelen om ervoor te zorgen dat het juridisch kader voor de corruptiebestrijding uniform ten uitvoer wordt gelegd en gehandhaafd, onder meer door het gebruik van passende statistieken. Ervoor zorgen dat wordt voldaan aan de normen van internationale instrumenten, door te voorzien in gepaste wetgevings- en administratieve maatregelen.

Nemen van concrete maatregelen om het bewustzijn van het publiek te verhogen dat corruptie een ernstig misdrijf is.

Zorgen voor volledige medewerking van de overheidsinstanties met het Bureau voor de preventie van corruptie en georganiseerde misdaad.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

Zorg voor toegang tot justitie en rechtshulp en beschikbaarstelling van de daarvoor nodige begrotingsmiddelen.

Bevordering van het respect voor en de bescherming van minderheden, overeenkomstig het internationaal recht en de beste praktijken in de EU-lidstaten.

Bevordering van een klimaat van verdraagzaamheid tussen de Servische en Roma-minderheid en nemen van maatregelen om personen te beschermen die lid zijn van een minderheid en die mogelijk worden bedreigd of gediscrimineerd of die geconfronteerd worden met vijandigheid of geweld.

Verdere tenuitvoerlegging van de strategie en het actieplan voor de bescherming en integratie van de Roma en zorgen voor de beschikbaarheid van de nodige middelen, met name wat betreft werkgelegenheid, onderwijs en huisvesting.

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van een brede strategie voor de bestrijding van discriminatie.

Regionale vraagstukken en internationale verplichtingen

Het akkoord van 4 juni 2004 betreffende de milieu- en visserijbeschermingszone waarnaar in de conclusies van de Europese Raad van juni 2004 en het onderhandelingskader wordt verwezen, volledig eerbiedigen en geen enkel aspect van de zone op de EU-lidstaten toepassen totdat een gemeenschappelijke regeling in de geest van de Europese Unie is gevonden.

Zorgen voor de integriteit van de procedures met betrekking tot oorlogsmisdaden, met name door ervoor te zorgen dat er een eind komt aan de etnische vooroordelen ten opzichte van Serviërs, met inbegrip van de toepassing van een uniforme norm betreffende de verantwoordelijkheid voor misdrijven en verbeterde beveiliging van getuigen en informanten.

Zorgen voor gepaste coördinatie en samenwerking tussen alle relevante autoriteiten op centraal en plaatselijk niveau inzake vraagstukken met betrekking tot de terugkeer van vluchtelingen.

Boeken van vooruitgang met de buurlanden op het gebied van de regeling van alle vraagstukken met betrekking tot de verloren rechten van bewoners/huurders.

Creëren van sociaaleconomische voorwaarden voor de verbetering van het klimaat voor de re-integratie van terugkerenden en de acceptatie van terugkerenden door de betrokken gemeenschappen, onder meer door regionale ontwikkelingsprogramma’s in de getroffen gebieden.

Bijdragen aan de versterking van de regionale samenwerking, onder andere door de bevordering van het overgangsproces van het stabiliteitspact naar een samenwerkingskader met meer regionale inbreng en effectieve tenuitvoerlegging van de Centraal-Europese vrijhandelsovereenkomst.

Volledige tenuitvoerlegging van de overeenkomsten met buurlanden, met name wat betreft bestrijding van georganiseerde misdaad, grensbeheer en overname, grensoverschrijdende samenwerking, gerechtelijke en politiesamenwerking, onder andere met betrekking tot oorlogsmisdaden, en sluiting van dergelijke overeenkomsten wanneer die er nog niet zijn.

Economische criteria

Verdere tenuitvoerlegging van voorzichtig fiscaal, monetair en financieel beleid, met het oog op handhaving van de macro-economische stabiliteit, met inbegrip van de lage inflatie, de stabiliteit van de wisselkoers en verdere verlaging van de algemene overheidsuitgaven ten opzichte van het bbp, alsmede van het tekort en de schuld.

Verdere institutionele hervorming van de overheidsfinanciën, met het doel de fiscale transparantie te versterken en de efficiency en transparantie van het beheer van de overheidsschuld te verbeteren, en de geplande aanpassing van de begrotingsrapportage volgens de ESA 95-beginselen te voltooien.

Verdere tenuitvoerlegging van omvangrijke hervormingen in de gezondheidszorg, ter voorkoming van nieuwe betalingsachterstanden in het zorgstelsel en ter verbetering van de efficiency van de gezondheidsuitgaven. Verdere hervorming van de sociale zekerheid. Zorgen voor financiële duurzaamheid van de eerste pijler van het pensioenstelsel door gepaste parametrische hervormingen.

Voortzetting van de vergemakkelijking van de oprichting van bedrijven door verdere vermindering van de benodigde tijd, procedures en kosten daarvoor. Verbetering van de faillissementsprocedures om het verlaten van de markt eenvoudiger te maken.

Verbetering van het institutionele kader voor privatisering om de privatisering van de bedrijven die deel uitmaken van het staatsprivatiseringsfonds te kunnen versnellen. Verdere herstructurering van verlieslijdende staatsondernemingen en spoorwegstelsel om de subsidies voor de ondernemingssector als onderdeel van het bbp terug te dringen.

Verbetering van stimulerende structuren en flexibiliteit op de arbeidsmarkt om de participatie en werkgelegenheidspercentages te verhogen.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Hoofdstuk 1:   Vrij verkeer van goederen

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van horizontale kaderwetgeving ter voltooiing van de nodige infrastructuur, en zorgen voor verdeling van de taken tussen de verschillende organen (regelgeving, normalisatie, accreditatie, metrologie, conformiteitsbeoordeling en markttoezicht).

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van een omvangrijke strategie voor de omzetting en tenuitvoerlegging van de EG-wetgeving voor relevante horizontale organisaties (normalisatie, accreditatie, metrologie en markttoezicht) en in afzonderlijke sectoren en verbetering van de administratieve capaciteit.

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van een actieplan om te voldoen aan de artikelen 28 tot en met 30 van het EG-Verdrag, met inbegrip van de invoering van clausules voor wederzijdse erkenning.

Doorgaan met de goedkeuring van Europese normen. Voortzetting van de voorbereidingen om te voldoen aan de criteria voor lidmaatschap met betrekking tot normalisatie-instituten.

Voltooiing van de omzetting van de richtlijnen oude en nieuwe aanpak, in het bijzonder de geneesmiddelenrichtlijnen.

Hoofdstuk 2:   Vrij verkeer van werknemers

Afschaffing van alle discriminerende maatregelen jegens arbeidsmigranten uit de Europese Unie en EU-burgers.

Versterking van de bestuurlijke structuren voor de coördinatie van het socialezekerheidsstelsel.

Hoofdstuk 3:   Recht van vestiging en vrijheid van dienstverlening

Voltooiing van de aanpassing van de wetgeving aan het acquis inzake de erkenning van beroepskwalificaties voor EU-burgers en wijziging van de bestaande wetgeving om de resterende vereisten betreffende nationaliteit, taal, vestiging of bedrijfsvergunning voor EU-dienstverleners af te schaffen; wegnemen van de andere administratieve en technische beperkingen van het vestigingsrecht en de vrijheid van dienstverrichting en garanderen van een gelijke behandeling van vergunningaanvragen in verband met bedrijven, inclusief bouwvergunningen.

Hoofdstuk 4:   Vrij verkeer van kapitaal

Voltooiing van de totstandbrenging van een doeltreffende regeling ter bestrijding van het witwassen van geld, met name door ervoor te zorgen dat handhavingsinstanties volledig operationeel zijn, over voldoende middelen beschikken en hun activiteiten voldoende coördineren met partnerinstanties in binnen- en buitenland.

Boeken van verdere vooruitgang met de opheffing van resterende restricties inzake kapitaalverkeer; opheffen van alle restricties inzake de aankoop van onroerend goed door EU-burgers, overeenkomstig de SAO, en zorgen dat alle aanvragen van EU-burgers voor de aankoop van onroerend goed voortvarend worden afgehandeld.

Hoofdstuk 5:   Overheidsopdrachten

Opzetten van een organisatie voor aanbestedingen die zorg draagt voor een samenhangend en transparant beleid en aansturing van de tenuitvoerlegging daarvan, op alle gebieden die verband houden met overheidsopdrachten.

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van een brede strategie, met tijdschema’s en ijkpunten, voor de aanpassing van de wetgeving en de opbouw van capaciteit, op alle gebieden die verband houden met overheidsopdrachten (overheidscontracten, concessies, partnerschappen van de openbare en particuliere sector), alsmede in termen van herzieningsprocedures en organen. Versterking van de handhavingsmechanismen van toetsingsorganen.

Hoofdstuk 6:   Vennootschapsrecht

Aanpassing van de vennootschapswet aan het acquis en voltooiing van de aanpassing van de richtlijn betreffende het overnamebod.

Aanpassing van de boekhoud- en auditwetgeving aan het acquis. Versterking van het relevante institutionele kader.

Hoofdstuk 7:   Recht inzake intellectuele eigendom

Voltooien van de aanpassing aan het acquis betreffende auteursrechten en verwante rechten en zorgen voor de handhaving van de rechten inzake industriële eigendom door de versterking van de bestuurlijke capaciteit van de relevante organen.

Zorgen voor een bevredigende staat van dienst wat betreft de onderzoeken naar en de vervolging en justitiële afhandeling van gevallen van piraterij en namaak.

Hoofdstuk 8:   Mededingingsbeleid

Goedkeuring van een nationaal herstructureringsprogramma voor de staalsector met het oog op de levensvatbaarheid daarvan en eerbiediging van de EU-regels inzake staatssteun. Goedkeuring van afzonderlijke herstructureringsplannen voor elk van de in moeilijkheden verkerende scheepswerven en opname van die plannen in een nationaal herstructureringsprogramma, overeenkomstig de EU-regels inzake staatssteun.

Voltooien van de aanpassing van de wetgeving aan de EU-regels voor staatssteun op het gebied van fiscale steun en aanpassing van alle resterende steunregelingen die volgens de inventaris van staatssteun niet verenigbaar zijn met de EU-regels. Goedkeuring van de regionalesteunkaart.

Goedkeuring van wetgevende maatregelen met het oog op een doeltreffende controle op kartelvorming, met name precieze afstemming daarvan en justitiële controle.

Hoofdstuk 9:   Financiële diensten

Voltooiing van de omzetting van het acquis inzake bankvergunningen, kapitaalvereisten, elektronische geldinstellingen, financiële conglomeraten, liquidatie en reorganisatie, bankrekeningen, rekeningen van kantoren en depositogarantiestelsels.

Voltooiing van de aanpassing van de wetgeving betreffende solvabiliteitsmarges, toezichtregels voor het directe verzekeringsbedrijf, herverzekering en verzekeringsbemiddeling, infrastructuur van de financiële markten, investeringen en effectenmarkten.

Totstandbrenging van een beleggerscompensatieregeling overeenkomstig het acquis. Aantonen dat de prudentiële voorschriften worden gehandhaafd, overleggen van staat van dienst.

Hoofdstuk 10:   Informatiemaatschappij en media

Voltooiing van de aanpassing aan het acquis betreffende elektronische communicatie, handel, handtekeningen en media, informatiebeveiliging, en de richtlijn Televisie zonder grenzen.

Zorgen voor voldoende bestuurlijke capaciteit om het acquis te handhaven, met name op het gebied van elektronische communicatie en overleggen van overzicht van de handhaving van de verplichtingen van exploitanten met een groot marktaandeel en van de rechten van nieuwkomers op de markt voor elektronische communicatie, inclusief doorgangsrechten, collocatie en gedeeld gebruik van faciliteiten.

Voltooiing van de geplande herziening van de wetgeving inzake audiovisuele media op basis van een openbare raadpleging, om te zorgen voor onafhankelijke regelgeving en bescherming te bieden tegen politieke inmenging.

Hoofdstuk 11:   Landbouw en plattelandsontwikkeling

Versterking van de bestuurlijke structuren en capaciteit die nodig zijn voor de tenuitvoerlegging van het beleid inzake marktwerking en plattelandsontwikkeling, met inbegrip van de verzameling en verwerking van landbouwgegevens.

Opzet van een wijnbouwkadaster, overeenkomstig de EU-normen.

Voortzetting van de voorbereidingen voor het opzetten van effectieve en financieel gezonde betalingsorganen voor het beheer van en het toezicht op de landbouwfondsen, in overeenstemming met EU-vereisten en internationale boekhoudnormen.

Hoofdstuk 12:   Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

Aanzienlijke vooruitgang bij de aanpassing van de wetgeving op het gebied van voedselveiligheid en op veterinair en fytosanitair gebied en versterking van de noodzakelijke uitvoerende instanties, inclusief controle- en inspectiediensten.

Zorgen voor de totstandkoming van regelingen op het gebied van voedselveiligheid en op veterinair en fytosanitair gebied, met inbegrip van een systeem voor dieridentificatie en registratie van het vervoer van dieren, de behandeling van dierlijke bijproducten, de modernisering van de voedingsmiddelenindustrie, dierlijk welzijn en programma’s voor de bestrijding van dierziekten, de controle van dieren en dierlijke bijproducten aan grensinspectieposten, de controle op de gezondheid van gewassen, de goedkeuring van beschermingsproducten voor gewassen en de controle op afvalstoffen daarvan, alsmede de kwaliteit van zaden en plantenvermeerderingsmateriaal.

Hoofdstuk 13:   Visserij

Versterking van de bestuurlijke structuren, met name de inspectiestructuren voor het visserijbeleid en verbetering van de verzameling van vangst- en aanlandingsgegevens.

Voltooiing van de invoering van een geautomatiseerd register van visserijschepen en totstandbrenging van een satellietvolgsysteem voor visserijschepen.

Hoofdstuk 14:   Vervoer

Voltooiing van de aanpassing aan het acquis van de Europese Unie en verbetering van de bestuurlijke capaciteit op het gebied van wegvervoer (inclusief implementatie van de digitale tachograaf), luchtvaart, zeevaart, binnenvaart, met name inzake veilige navigatie en riviereninformatiediensten.

Goedkeuring van uitvoeringsbepalingen voor het spoorwegvervoer, met name inzake interoperabiliteit en onafhankelijke capaciteitstoewijzing. Publicatie van een afgeronde netwerkverklaring.

Tenuitvoerlegging van de eerste overgangsfase van de overeenkomst betreffende de totstandbrenging van een Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte en ratificatie.

Hoofdstuk 15:   Energie

Voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit het Verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap.

Versterking van de bestuurlijke capaciteit en voltooiing van de aanpassing aan het acquis van de Europese Unie inzake voorzieningszekerheid, energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen, de interne energiemarkt (elektriciteit en aardgas) en kernenergie, en zorgen voor een hoog niveau van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming.

Hoofdstuk 16:   Belastingen

Versnelde aanpassing van de belastingwetgeving aan het acquis, met bijzondere aandacht voor de opname van vrije zones in de territoriale toepassing van het btw-stelsel, afschaffing van de bestaande btw-nultarieven, afschaffing van de discriminerende belasting op sigaretten en verdere harmonisatie van het accijnsstelsel.

Aanzienlijke versterking van de handhavingscapaciteit van de belasting- en douanediensten, met name inzake inning en controle, en ontwikkeling van de nodige IT-systemen; voortzetting van de werkzaamheden voor de opbouw van een goed functionerende en adequaat bemande dienst voor de heffing van accijnzen; vereenvoudiging van de procedures en versterking van de controle om belastingfraude effectief te vervolgen.

Naleving van de beginselen van de gedragscode inzake de belastingregeling voor ondernemingen en zorgen dat nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met deze beginselen.

Hoofdstuk 17:   Economische en monetaire unie

Aanpassing van het wetgevingskader met het oog op volledige onafhankelijkheid van de centrale bank, aanpassing ervan aan de bepalingen van het acquis inzake het verbod op bevoorrechte toegang tot financiële instellingen voor de overheid en aanpassing van het wetgevingskader met het oog op de volledige integratie van de centrale bank in het Europees Stelsel van centrale banken.

Hoofdstuk 18:   Statistiek

Versterking van de bestuurlijke capaciteit van het Bureau voor de statistiek, hervorming van de regionale kantoren en verbetering van de coördinatie met andere leveranciers van officiële statistieken.

Verdere ontwikkeling van de landbouwstatistieken, de macro-economische statistieken en de statistieken over het bedrijfsleven.

Hoofdstuk 19:   Sociaal beleid en werkgelegenheid

Verdere aanpassing aan het acquis en versterking van de daarmee samenhangende bestuurlijke en handhavingsstructuren, waaronder de arbeidsinspectie, in overleg met de sociale partners.

Effectieve tenuitvoerlegging van het gezamenlijk memorandum voor integratie en, na goedkeuring daarvan, van de gezamenlijke evaluatie inzake de prioriteiten van het werkgelegenheidsbeleid.

Hoofdstuk 20:   Ondernemingen en industriebeleid

Tenuitvoerlegging van een omvangrijke strategie voor het industriebeleid, met bijzondere nadruk op de herstructurering van de belangrijkste verlieslijdende sectoren en individuele ondernemingen, met inbegrip van de staalsector en de scheepsbouw.

Hoofdstuk 21:   trans-Europese Netwerken

Meer gas- en elektriciteitsverbindingen met buurlanden.

Hoofdstuk 22:   Regionaal beleid en coördinatie van structuurinstrumenten

Goedkeuring en start tenuitvoerlegging van een actieplan waarin duidelijke doelstellingen en een tijdschema worden opgenomen om te voldoen aan de regelgevingsvereisten en operationele vereisten van het cohesiebeleid van de Gemeenschap, en versterking van de capaciteit op centraal, regionaal en lokaal niveau.

Zorgen voor een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en versterking van de capaciteit van en coördinatie tussen aangewezen uitvoeringsautoriteiten/-structuren, waaronder lokale autoriteiten.

Goedkeuring van de wet inzake regionale ontwikkeling.

Versterking van de capaciteit inzake programmering, projectvoorbereiding, monitoring, evaluatie en financieel beheer en controle, met name van de verantwoordelijke ministeries, om de pretoetredingsprogramma’s van de Europese Unie ten uitvoer te leggen, ter voorbereiding op het cohesiebeleid van de Gemeenschap.

Hoofdstuk 23:   Rechterlijke macht en fundamentele rechten

Verdere tenuitvoerlegging van de nationale wet inzake de bescherming van persoonsgegevens, overeenkomstig het acquis, en zorgen voor efficiënt toezicht en handhaving.

Zie voor andere prioriteiten het deel betreffende de politieke criteria.

Hoofdstuk 24:   Justitie, vrijheid en veiligheid

Voltooiing van de herziening van de belangrijkste wetgeving voor de aanpassing aan het Schengen-acquis en uitbreiding van de investeringen op lokaal niveau in IT-apparatuur en verdere opleiding voor de politie.

Voortzetting van de voorbereidingen voor de tenuitvoerlegging van het Schengen-acquis door meer personeel en opleiding voor grenswachten, verdere investeringen in apparatuur en uitbreiding van het Nationaal Informatiesysteem voor grensbeheer, zorgen voor de compatibiliteit daarvan met het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II). Verbetering van de bestuurlijke en handhavingscapaciteit van de grenspolitie door de samenwerking tussen instanties te verbeteren.

Verdere aanpassing aan het EU-visumbeleid, met inbegrip van de invoering van biometrische identificatiemiddelen in reisdocumenten en voorbereidingen voor het visuminformatiesysteem.

Invoering van secundaire wetgeving voor de uitvoering van de asielwet en de vreemdelingenwet.

Zorgen voor de verenigbaarheid van de wetgeving met het acquis op het gebied van justitiële samenwerking in civiele en strafzaken en versterking van de capaciteit van justitie om het acquis toe te passen.

Hoofdstuk 25:   Wetenschap en onderzoek

Zorgen voor voldoende capaciteit om door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksprojecten op te nemen.

Maatregelen blijven nemen en uitvoeren ter vergemakkelijking van de integratie in de Europese onderzoeksruimte.

Hoofdstuk 26:   Onderwijs en cultuur

Zorgen voor voldoende capaciteit voor het beheer van de programma’s Levenslang leren en Jeugd in actie.

Aanpassing aan het acquis inzake non-discriminatie tussen onderdanen van de Europese Unie en Kroatië bij de toegang tot onderwijs, alsmede aan de richtlijn betreffende onderwijs voor kinderen van arbeidsmigranten.

Hoofdstuk 27:   Milieu

Verdere omzetting en tenuitvoerlegging van het acquis van de Europese Unie, met bijzondere nadruk op afvalbeheer, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, natuurbescherming en geïntegreerde vervuilingspreventie en -controle.

Goedkeuring en tenuitvoerlegging, op een degelijk gecoördineerde manier, van een omvangrijk plan om ervoor te zorgen dat de bestuurlijke capaciteit en financiële middelen beschikbaar zijn voor de tenuitvoerlegging van het milieu-acquis.

Verhoging van de investeringen in milieu-infrastructuur, met bijzondere nadruk op afvalwaterverzameling en -behandeling, drinkwatervoorziening en afvalbeheer.

Beginnen met de uitvoering van het Kyotoprotocol.

Opname van milieubeschermingsvereisten in de omschrijving en tenuitvoerlegging van beleid in andere sectoren en bevordering van duurzame ontwikkeling.

Hoofdstuk 28:   Bescherming van de consument en van de gezondheid

Verdere aanpassing aan het acquis inzake de bescherming van consument en volksgezondheid, met name op het gebied van weefsels, cellen en tabak, en zorgen voor adequate bestuurlijke structuren en handhavingscapaciteit.

Op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg: ontwikkeling van op de gemeenschap steunende dienstverlening als alternatief voor institutionalisering, en zorgen voor de toewijzing van voldoende financiële middelen voor geestelijke gezondheidszorg.

Hoofdstuk 29:   Douane-unie

Voortzetting van de goedkeuring van wetgeving op het kleine aantal nog resterende gebieden waarop verdere aanpassing vereist is, met name betreffende niet-preferentiële oorsprongsregels en toepassing van heffingen.

Toepassing van douaneregels op samenhangende en homogene wijze door alle douanekantoren, met name wat betreft de verwerking van aangiften, oorsprong, vereenvoudigde procedures, vervalsing, selectiviteit van controles; zorgen voor de toepassing van moderne en samenhangende procedures voor risicoanalyse door alle kantoren.

Op basis van een omvangrijke en samenhangende strategie voldoende vooruitgang boeken met de ontwikkeling van alle systemen voor IT-interconnectiviteit.

Hoofdstuk 30:   Buitenlandse betrekkingen

Voorbereiding van de aanpassing van alle relevante internationale overeenkomsten met derde landen en versterking van de bestuurlijke en controlecapaciteit voor het gemeenschappelijk handelsbeleid.

Hoofdstuk 31:   Buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid

Versterking van de tenuitvoerlegging en handhaving van wapenbeheersing en verdere verbetering van de capaciteit voor de volledige tenuitvoerlegging van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid en het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid.

Hoofdstuk 32:   Financiële controle

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van de wetgeving betreffende interne financiële controle van de overheid en het daarmee samenhangende beleid, ondersteund door een adequate uitvoeringscapaciteit.

Waarborgen van de functionele en financiële onafhankelijkheid van het overheidsbureau voor boekhoudkundige controle door wijziging van de grondwet of nationale wetgeving van gelijke strekking, en goedkeuring en tenuitvoerlegging van de nodige bijbehorende wetgeving.

Aanpassing van het wetboek van strafrecht aan het acquis inzake de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie en de overeenkomst inzake de bescherming van de financiële belangen en de bijbehorende protocollen.

Opzetten van een doeltreffende en efficiënte dienst voor coördinatie om te waarborgen dat de verplichtingen voortvloeiende uit artikel 280, lid 3, van het Verdrag, worden nageleefd en toepassing van het acquis betreffende controles en inspecties ter plaatse door de Commissie, met name de verplichting om bijstand te verlenen aan inspecteurs van de Commissie.

Nemen van wettelijke en bestuursrechtelijke maatregelen om te voldoen aan het acquis inzake de bescherming van de euro tegen vervalsing.

Hoofdstuk 33:   Financiële en budgettaire bepalingen

Verbeteren van de bestuurlijke capaciteit en voorbereiding van procedurele voorschriften om, na de toetreding, te zorgen dat de eigen middelen correct worden berekend, geschat, geïnd en betaald, en dat er controle wordt uitgeoefend en verslag over wordt uitgebracht aan de EU.

4.   PROGRAMMERING

De bijstand van de Gemeenschap wordt verleend via het instrument voor pretoetredingssteun (IPA) en, wat vóór 2007 goedgekeurde programma’s betreft, op basis van Verordening (EG) nr. 2666/2000 van de Raad van 5 december 2000 betreffende de steun aan Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, de Federale Republiek Joegoslavië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (Cards) (2). Dit besluit heeft derhalve geen financiële implicaties. De financieringsovereenkomsten fungeren als rechtsgrondslag voor de tenuitvoerlegging van de concrete programma’s zelf.

Kroatië komt ook in aanmerking voor financiering uit meerlandenprogramma’s en horizontale programma’s.

5.   CONDITIONALITEIT

Voor de bijstand aan de landen van de westelijke Balkan geldt de voorwaarde dat verdere vooruitgang is geboekt ten aanzien van de vervulling van de criteria van Kopenhagen en de verwezenlijking van de vereisten van de stabilisatie- en associatieovereenkomst en de specifieke prioriteiten van dit toetredingspartnerschap. Bij niet-naleving van deze voorwaarden kan de Raad passende maatregelen nemen op grond van artikel 21 van Verordening (EG) nr. 1085/2006 of, voor programma’s van voor 2007, artikel 5 van Verordening (EG) nr. 2666/2000. Voor de bijstand van de Gemeenschap gelden tevens de door de Raad in zijn conclusies van 29 april 1997 vastgelegde voorwaarden, met name wat betreft de verbintenis die de begunstigden zijn aangegaan om democratische, economische en institutionele hervormingen uit te voeren. In de afzonderlijke jaarlijkse programma’s zijn bovendien specifieke voorwaarden opgenomen. De financieringsbesluiten worden gevolgd door een financieringsovereenkomst die met Kroatië wordt gesloten.

6.   TOEZICHT

Op de tenuitvoerlegging van het toetredingspartnerschap wordt toezicht gehouden in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, onder andere door de jaarlijkse voortgangsverslagen van de Commissie, in de context van de politieke en economische dialoog, alsmede op basis van de informatie die wordt verstrekt op de toetredingsconferentie.


(1)  Sommige lidstaten onderstreepten in dat verband dat, gevolg gevend aan de desbetreffende arresten van het Grondwettelijk Hof van Kroatië, de teruggave van eigendommen moet worden bespoedigd.

(2)  PB L 306 van 7.12.2000, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005 (PB L 344 van 27.12.2005, blz. 23).


Top