EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0367

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta

COM/2018/367 final - 2018/0191 (COD)

Bryssel 30.5.2018

COM(2018) 367 final

2018/0191(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

{SEC(2018) 265 final}
{SWD(2018) 276 final}
{SWD(2018) 277 final}


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Koulutus ja nuoret ovat viime aikoina nousseet EU:n johtajien huomion keskipisteeseen. Rooman julistuksessa, joka annettiin 25. maaliskuuta 2017, EU:n johtajat ilmoittivat tahtovansa ”unionin, joka tarjoaa kansalaisilleen uusia mahdollisuuksia kulttuuriseen ja sosiaaliseen kehitykseen ja talouskasvuun” ja lupasivat toimivansa sellaisen unionin hyväksi, jossa ”nuoret saavat parasta koulutusta ja voivat opiskella ja löytää työtä kaikkialta Euroopasta”.

Euroopan parlamentti korosti 14. syyskuuta 2017 antamassaan päätöslauselmassa Erasmus+ ohjelman tulevaisuudesta, että jatkossa ohjelman olisi viime kädessä oltava suunnattu kaikille nuorille ja että nämä seuraavan ohjelmakauden korkeammat tavoitteet olisi otettava huomioon kasvattamalla käytettävissä olevaa talousarviota, jotta ohjelman koko potentiaali voidaan ottaa käyttöön.

Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio antoivat ja allekirjoittivat Göteborgissa 17. marraskuuta 2017 pidetyssä sosiaalialan huippukokouksessa juhlallisen julistuksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista, jossa vahvistetaan ensimmäisenä periaatteena, että jokaisella on oikeus laadukkaaseen ja inklusiiviseen opetukseen, koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen sellaisten taitojen ylläpitämiseksi ja hankkimiseksi, jotka mahdollistavat täysipainoisen osallistumisen yhteiskunnan toimintaan ja auttavat työmarkkinoille siirtymisessä.

Eurooppa-neuvosto korosti 14. joulukuuta 2017 annetuissa päätelmissään unionin politiikkojen sosiaalisen, koulutus- ja kulttuuriulottuvuuden merkitystä eurooppalaisia yhdistävänä ja yhteistä tulevaisuutta rakentavana tekijänä ja kehotti jäsenvaltioita, neuvostoa ja komissiota kutakin oman toimivaltansa mukaisesti jatkamaan työtä liikkuvuuden ja vaihtojen lisäämiseksi, myös huomattavasti vahvistetun, osallistavan ja laajennetun ohjelman avulla.

Komissio korosti 14. helmikuuta 2018 antamassaan tiedonannossa ”Uuden, modernin monivuotisen rahoituskehyksen avulla tuloksiin EU:n painopistealoilla vuoden 2020 jälkeen” 1 , että unionin talousarvion avulla on täytettävä johtajien antamat lupaukset muun muassa panemalla Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari täytäntöön kaikilta osin sekä tukemalla nuorisoa ja unionin kansalaisten liikkuvuutta. Tiedonannossa korostettiin myös, että yleisen mielipiteen mukaan liikkuvuutta ja vaihto-ohjelmia olisi tehostettava muun muassa vahvistamalla tuntuvasti Eramus+ ohjelmaa sekä laajentamalla sitä ja tekemällä siitä osallistavampi, sekä todettiin, että ohjelma auttaa nuoria hankkimaan työmarkkinoilla tarvittavia taitoja, edistää kulttuurien välistä yhteisymmärrystä ja vahvistaa unionin sosiaalista rakennetta.

Komissio ehdotti 2. toukokuuta 2018 hyväksytyssä tiedonannossaan ”Nykyaikainen talousarvio unionille, joka suojelee, puolustaa ja tarjoaa mahdollisuuksia – monivuotinen rahoituskehys vuosiksi 2021–2027” 2 , että ”seuraavassa rahoituskehyksessä painotetaan nuorten asemaa entistä voimakkaammin. Tämä saadaan aikaan kasvattamalla Erasmus+ ohjelman [– –] määrärahat yli kaksinkertaisiksi. Erasmus+ ohjelma on yksi unionin näkyvimmistä menestystarinoista.” Uuden ohjelman ”painopisteenä on osallistavuus, ja sen piiriin pyritään saamaan enemmän nuoria epäedullisista lähtökohdista. Näin yhä useammat nuoret voivat muuttaa toiseen maahan opiskelemaan tai tekemään töitä..” Komissio esittikin resursseiltaan aiempaa voimakkaampaa Erasmus+ ohjelmaa, jonka ”määrärahat ovat 30 miljardia euroa koko kauden aikana”. Samalla komissio esittää myös 700 miljoonan euron summaa uudelle DiscoverEU-aloitteelle, jossa nuorille tarjotaan mahdollisuus päästä tutustumaan muihin EU-maihin.

Seuraavan ohjelman, jäljempänä ’ohjelma’, kunnianhimoiset tavoitteet ovat läheisesti sidoksissa komission visioon eurooppalaisen koulutusalueen muodostamisesta vuoteen 2025 mennessä. Tämä visio esitettiin komission 14. marraskuuta 2017 antamassa tiedonannossa ”Eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen koulutuksen ja kulttuurin avulla” 3 . Eurooppalainen koulutusalue tarkoittaa Eurooppaa, ”jossa oppimista eivät haittaa valtioiden rajat. Se on ” maanosa, jossa on tavallista viettää aikaa toisessa jäsenvaltiossa opiskelemassa, oppimassa tai työskentelemässä ja jossa suurin osa ihmisistä puhuu oman äidinkielensä lisäksi kahta muuta kieltä. Maanosa, jossa ihmiset tiedostavat voimakkaasti eurooppalaisen identiteettinsä, kulttuuriperintönsä ja sen monimuotoisuuden.” Ohjelma on keskeinen osatekijä eurooppalaisen koulutusalueen muodostamista tukevassa työssä.

Tavoitteena on tehdä toimivaksi osoittautuneesta ohjelmasta vieläkin toimivampi kaikkien sen piiriin jo kuuluvien oppijoiden osalta riippumatta siitä, osallistuvatko he korkea-asteen koulutukseen, yleissivistävään koulutukseen, ammattiopintoihin vai aikuiskoulutukseen vai mahdollisesti epäviralliseen oppimiseen tai nuorten osallistumistoimintaan. Ohjelman tuominen useampien henkilöiden ulottuville tarkoittaa, että ohjelmaan on sijoitettava enemmän rahaa. Merkillepantavaa on kuitenkin se, että samalla tarvitaan erilaisia toimenpiteitä, normeja ja osallistumisen muotoja, jotka tuovat mittakaavaetuja ja toimintaa selkiyttämällä keventävät hallinnollista rasitetta. Näin poistetaan liikkuvuuden esteitä ja tehdään ohjelmasta entistä merkityksellisempi, houkuttelevampi ja osallistavampi. Tavoitteena on kolminkertaistaa osallistujien lukumäärä ja samalla ottaa käyttöön laadullisia toimenpiteitä ja kannustimia, joiden avulla ohjelma tavoittaa paremmin myös kohderyhmät, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia.

Eurooppalaiset tarvitsevat taitoja, joita entistä liikkuvampi, monikulttuurisempi ja digitaalisempi yhteiskunta edellyttää. On selvää, että tähän haasteeseen on vastattava panostamalla toimintaan, johon osallistumalla ihmiset voivat hankkia elinikäisen oppimisen kannalta oikeanlaisia tietoja, taitoja ja osaamista, esimerkiksi kielitaitoa. Näin heidän mukautumiskykynsä ja työllistettävyytensä paranee, ja samalla tuetaan sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Eurooppa tarvitsee myös lisää panostusta digitaalisiin taitoihin sekä tulevaisuuteen suuntautuneisiin aloihin, joita ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, puhdas energia, tekoäly, robotiikka, datan analysointi sekä taiteet ja muotoilu. Nämä alat ovat olennaisen tärkeitä Euroopan tulevaisuuden kestävälle kasvulle ja koheesiolle. Ohjelmalla on mahdollisuus olla merkittävä innovaatioiden edistäjä sekä Euroopan tietojen, taitojen ja osaamisen puutteiden paikkaaja. Oikein suunnatuilla toimilla autetaan Eurooppaa hyödyntämään innovaatio-, luovuus- ja yrittäjyyspotentiaaliaan digitaalisessa taloudessa. Tukemalla kulttuuria ja luovuutta koulutuksessa lisätään eurooppalaisen yhteiskunnan sopeutumiskykyä.

Nykyisen ohjelman laadullisen vaikutuksen lisäämiseksi tulevan ohjelman täytyisi tavoittaa laajemmin ja paremmin niin eri-ikäiset kuin erilaisista kulttuurisista, sosiaalisista ja taloudellisista lähtökohdista tulevat ihmiset. Sitä olisi suunnattava entistä voimakkaammin niille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, mukaan lukien vammaiset henkilöt, siirtolaiset sekä syrjäisillä alueilla asuvat unionin kansalaiset. Oppilaiden osalta liikkuvuuskokemusten saaminen on toistaiseksi ollut poikkeus. Sen sijaan korkea-asteen opiskelijoiden, harjoittelijoiden, oppisopimusopiskelijoiden ja yleisesti nuorten henkilöiden osalta nykyisellä ohjelmalla ei pystytä vastaamaan opiskelijoiden liikkuvuustoimiin osallistuvista koskevaan runsaaseen ja jatkuvasti kasvavaan kysyntään. Tarvitaan siis lisätoimia, joilla ohjelmasta tehdään osallistavampi ja tehokkaampi. Tässä pohjana toimivat erinomaiset tulokset, joita unionin tämän alan ohjelmilla on kolmenkymmenen vuoden aikana saavutettu. Keinoina ovat ennen kaikkea oppilaille, ammattiopiskelijoille, oppisopimusopiskelijoille ja muille nuorille suunnattujen liikkuvuustoimien lisääminen ja osallistumisen helpottaminen. Myönnettävän tuen määrä olisi saatava ihanteelliselle tasolle kaikentyyppisten liikkuvuustoimien osalta muun muassa huolehtimalla, että tiettyihin kohderyhmiin kuuluville, esimerkiksi korkea-asteen liikkuvuusmahdollisuuksia hyödyntäville opiskelijoille myönnetään suurempia tukia. Epäviralliseen oppimiseen osallistuvien nuorten liikkuvuusmahdollisuuksia laajennetaan niin, että useammat nuoret pääsevät niiden piiriin. Toteutettavilla toimenpiteillä kannustetaan nuoria vaikuttamaan ja osallistumaan kansalaisyhteiskunnan toimintaan tavoitteena lisätä tietoisuutta unionin yhteisistä arvoista, koota nuoret ja päättäjät yhteen paikallisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla sekä viedä eteenpäin Euroopan yhdentymisprosessia.

Ohjelman pitäisi myös tavoittaa laajempi kohderyhmä sekä unionissa että sen ulkopuolella. Tässä voidaan hyödyntää enemmän tieto- ja viestintäteknologian välineitä, monimuotoista liikkuvuutta (fyysisen ja virtuaalisen liikkuvuuden yhdistelmää) sekä virtuaalista yhteistyötä. Entistä joustavampia liikkuvuuden muotoja, kuten lyhytaikaista, virtuaalista ja ryhmien liikkuvuutta, tukemalla ohjelmasta saadaan osallistavampi ja sillä pystytään vastaamaan erityisesti tiettyjen kohderyhmien, kuten aikuisopiskelijoiden, tarpeisiin. Nuorisoalan parhaita osallistamiskäytäntöjä voidaan ottaa käyttöön muillakin aloilla. Pienimuotoiset kumppanuudet on erityistoimenpide, jonka avulla ohjelma tuodaan myös sellaisten organisaatioiden ulottuville, joilla on vähän tai ei ollenkaan kokemusta ja heikommat toimintavalmiudet. Tällaisia ovat etenkin ruohonjuuritason organisaatiot sekä ne, joiden toiminnan kohteena ovat ihmiset, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia.

Ohjelmassa puututaan myös kaikkien Euroopan kansalaisten elämään vaikuttaviin kehityssuuntauksiin eli vähäiseen demokratiaan osallistumiseen sekä heikkoon Eurooppa-asioiden tuntemukseen. Oman yhteisön toimintaan tai unionin poliittiseen ja yhteiskunnalliseen elämään vaikuttaminen ja osallistuminen on monille vaikeaa tai vastenmielistä. Eurooppalaisista 70 prosenttia kokee nykyään itsensä unionin kansalaisiksi ja nuorten sukupolvien keskuudessa osuus on vielä suurempi. Euroopan unionin luonnetta ja toimintaa sekä sen kansalaisilleen tuomaa lisäarvoa tunnetaan ja ymmärretään kuitenkin monin paikoin heikosti 4 . Eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen ja nuorten osallistuminen demokraattisiin prosesseihin ovat unionin tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeitä asioita. Ohjelmalla voidaan lisätä tietoa ja ymmärrystä Euroopan unionista tähänastista laajempien kansanryhmien parissa. Koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla toimivilla organisaatioilla ja instituutioilla on keskeinen rooli kansalaiskasvatuksessa ja Eurooppa-asioita koskevan tiedon lisäämisessä yleensä. Nuorten eurooppalaisten ymmärrys Euroopan unionista rajoittuu lähinnä perustietoihin 5 . Lähes yhdeksän kymmenestä unionin nuoresta on sitä mieltä, että koulussa pitäisi kertoa enemmän unionin kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista 6 . Euroopan unionia koskevia asioita käsitellään kuitenkin kansallisissa opetussuunnitelmissa hyvin hajanaisesti, ja aktiivisen osallistumisen ulottuvuus puuttuu lähes täysin 7 . Yleisesti ottaen kaikilla pitäisi olla mahdollisuus olla yhteiskunnallisesti aktiivisempia ja sekä halu ja kyky ottaa täysimääräisesti osaa yhteiskunnan toimintaan ja Euroopan demokratiaan.

Ohjelmamaiden välisen ja kansainvälisen keskinäisen yhteistyön tukeminen ja helpottaminen koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla toimivien organisaatioiden parissa on tärkeä keino edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamisessa ja haasteisiin vastaamisessa. Organisaatioiden ja instituutioiden välisellä yhteistyöllä tuotetaan innovatiivisia tapoja tukea kohderyhmiä henkilökohtaisessa, koulutukseen liittyvässä ja ammatillisessa kehittymisessä. Sillä saadaan aikaan yksilön kannalta konkreettisia myönteisiä vaikutuksia: ihmiset pääsevät hankkimaan avaintaitoja, koulunkäynnin keskeyttäminen vähenee, vapaaehtoistyössä ja epävirallisessa oppimisessa hankittu osaaminen tunnustetaan, korkeakoulutukseen osallistuminen lisääntyy ja Bolognan uudistukset toteutetaan. Yhteistyöllä saadaan ideat liikkeelle ja levitetään parhaita käytäntöjä ja asiantuntemusta, mikä osaltaan parantaa koulutuksen laatua. Nykyisellä Erasmus+ ohjelmalla aikaansaadun yhteistyön intensiteetti ja kapasiteetti ovat kuitenkin riittämättömiä etenkin pienten ja ruohonjuuritason organisaatioiden parissa. Eri alueilla, maissa ja toimialoilla yhteistyötä tehdään vaihtelevassa määrin. Parantamisen varaa on esimerkiksi koulujen, aikuisoppilaitosten ja nuorisojärjestöjen osallistumisessa. Tilanne vaikeuttaa institutionaalisten uudistusten toteuttamista sekä ammatillisen ja yleissivistävän koulutuksen ja nuorisoalan järjestelmien uudistamista kansallisella ja eurooppalaisella tasolla.

Kansainvälinen ulottuvuus on ohjelmalle aivan keskeinen, läpäisevä elementti, jolla on merkitystä niin liikkuvuuden ja yhteistyön kuin poliittiseen vuoropuheluun liittyvien toimien kannalta. Erityistä tarvetta on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön syventämiselle kolmansien maiden, varsinkin laajentumismaiden, naapurimaiden, teollistuneiden maiden ja nousevan talouden maiden kanssa, sillä tällä autetaan Euroopan instituutioita ja organisaatioita kohtaamaan globalisaation haasteet. Samalla on tärkeää varmistaa synergia unionin ulkoisten välineiden kanssa. Siten pystytään tavoittelemaan unionin ulkosuhdetoiminnan päämääriä, joiden tarkoituksena on edistää inhimillistä ja institutionaalista kehitystä kehittyvissä ja muissa kolmansissa maissa ja osallistaa niiden nuoria, mikä on olennainen tekijä yhteiskuntien mukautumiskyvyn ja kulttuurien välisen luottamuksen vahvistamisessa.

Ohjelmalla on kyettävä vastaamaan monialaisiin, unionin kaikkia ohjelmia koskeviin kysymyksiin; näitä ovat esimerkiksi ohjelmaan osallistumisen helpottaminen, jotta ohjelma saadaan mahdollisimman monen kohderyhmän ulottuville (keinoina muun muassa sääntöjen ja hallinnollisten menettelyjen yksinkertaistaminen sekä verkkotyökalujen kehittäminen), kilpailukykyisyyden ja avoimuuden varmistaminen hankkeiden valinnassa sekä avustusten huolellinen hallinnointi alusta loppuun siten, että unionille aiheutuva taloudellinen riski on mahdollisimman pieni. Kansainvälisen lohkon toteuttamiseen liittyviä muodollisuuksia olisi myös yksinkertaistettava, jotta toimintaan on helpompi osallistua.

Tässä ehdotuksessa esitetään soveltamisen alkavan 1. tammikuuta 2021. Ehdotus koskee kahdenkymmenenseitsemän jäsenvaltion unionia, sillä Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti 29. maaliskuuta 2017 Eurooppa-neuvostolle aikomuksestaan erota Euroopan unionista ja Euratomista Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 50 artiklan mukaisesti.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Ohjelma kuuluu niihin vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen rahoitusvälineisiin, joiden tavoitteena on investointi ihmisiin, sosiaalinen koheesio ja arvot. Se on keskeinen unionin tason väline, josta rahoitetaan niitä Euroopan tason toimia, joilla tuetaan oppimiseen liittyvää liikkuvuutta, yhteistyötä ja innovatiivisen politiikan kehittämistä koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla.

Unionin koulutus-, nuoriso- ja urheilualoja koskevan politiikan osa-alueita ovat eurooppalaisen koulutusalueen muodostamiseksi tehtävä työ; eurooppalaisen koulutusyhteistyön strategisten puitteiden rakentaminen sekä tähän liittyvät alakohtaiset ohjelmat, jotka koskevat perus-, ammatti-, korkea-asteen ja aikuiskoulutusta; nuorisopolitiikan alan yhteistyön edistäminen osana EU:n nuorisostrategiaa 2019–2027; sekä urheilualan eurooppalaisen ulottuvuuden kehittäminen etenkin ruohonjuuritason urheilussa. Ohjelma on keskeinen väline näiden unionin politiikanalojen täytäntöönpanossa, ja tätä kautta sillä edistetään kestävää kasvua, työllisyyttä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä vahvistetaan eurooppalaista identiteettiä, kuten ohjelman tavoitteissa mainitaan.

Ohjelmalla tuetaan erityisesti a) koulujen kehittämistä ja huipputason opetusta, b) ammatillista koulutusta koskevaa Kööpenhaminan prosessia, c) uudistettua EU:n korkeakoulutusohjelmaa ja Bolognan prosessia, d) uudistettua EU:n aikuiskoulutusohjelmaa, e) uudistettua EU:n nuorisostrategiaa sekä f) EU:n urheilualan työsuunnitelmaa. Näillä politiikanaloilla tukeudutaan jatkossakin ohjelman integroituun elinikäisen oppimisen lähestymistapaan.

Ohjelmalla edistetään myös Uusi osaamisohjelma Euroopalle aloitteen toteutusta, sillä molemmissa painotetaan osaamisen strategista merkitystä työpaikkojen, kasvun ja kilpailukyvyn säilyttämisessä. Sillä autetaan myös jäsenvaltioita saavuttamaan tavoitteet, jotka on asetettu 17. maaliskuuta 2015 annetussa Pariisin julistuksessa kansalaisuuden sekä vapauden, suvaitsevaisuuden ja syrjimättömyyden yhteisten arvojen edistämisestä koulutuksen avulla.

Ohjelmalla edistetään myös kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n tavoitteita ja etenkin kestävän kehityksen tavoitetta numero 4, jonka mukaan kaikille on taattava avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen ja ohjelmien kanssa

Ohjelma on johdonmukainen ja täydentävä muihin unionin välineisiin nähden, etenkin ulkoisen yhteistyön välineisiin 8 , Euroopan rakenne- ja investointirahastoihin (ERI-rahastoihin) 9 , ESR Plus rahastoon sekä Euroopan aluekehitysrahastoon (EAKR). Kesäkuussa 2016 laaditussa EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa globaalistrategiassa sekä neuvoston 19. toukokuuta 2017 hyväksymässä kehityspolitiikkaa koskevassa eurooppalaisessa konsensuksessa korostetaan koulutusta ja inhimillistä kehitystä keinoina lievittää unionin ulkopuolisiin väestötrendeihin liittyvää huolta. Koulutuksen ja nuorisopolitiikan alalla tehtävät toimet ovat myös keskeisen tärkeitä maahanmuuton haasteisiin vastaamisessa sekä radikalisoitumisen ja ääriliikkeiden torjunnassa. Tältä osin ohjelmassa pyritään synergiaetuihin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston sekä sisäisen turvallisuuden rahaston kanssa 10 . Ohjelman tavoitteilla ja toimilla on myös merkittävä mahdollisuus täydentää tulevaa perusoikeuksien ja arvojen ohjelmaa, jonka tavoitteena on valistaa kansalaisia yhteisestä historiastamme sekä lisätä kansalaisten osallistumista demokratiaan koko unionin tasolla.

Komission ehdotuksessa vuosia 2021–2027 koskevaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi asetetaan aiempaa kunnianhimoisempi ilmastotoimien valtavirtaistamisen tavoitetaso. Tavoitteena on, että kaikissa EU:n ohjelmissa vähintään 25 prosenttia EU:n menoista edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista. Tämän ohjelman vaikutusta mainitun kokonaistavoitteen saavuttamiseen seurataan EU:n ilmastotunnusmerkkijärjestelmän avulla asianmukaisella jaottelutasolla ja käyttämällä myös tarkempia menetelmiä, jos sellaisia on tarjolla. Komissio ilmoittaa jatkossakin asiaa koskevat tiedot vuosittain maksusitoumusmäärärahoina vuosittaisen talousarvioesityksen yhteydessä. Tukeakseen ohjelman koko potentiaalin hyödyntämistä ilmastotavoitteiden täyttämisessä komissio pyrkii määrittelemään tämän kannalta olennaisia toimia ohjelman valmistelu-, toteutus-, uudelleentarkastelu- ja arviointivaiheissa.

Ohjelma on johdonmukainen ja merkittävällä tavalla täydentävä tulevaan Luova Eurooppa ohjelmaan 11 nähden. Erasmus-ohjelmasta tuettavalla koulutus- ja nuorisoalan instituutioiden ja organisaatioiden välisellä yhteistyöllä autetaan varustamaan yksilöt tiedoilla, taidoilla ja osaamisella, joita tarvitaan yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin vastaamisessa, sekä hyödyntämään täysimääräisesti heidän innovointi-, luovuus- ja yrittäjyyspotentiaalinsa, etenkin digitaalitaloudessa. Tärkein linkki ohjelmien välillä on toiminta, joka liittyy kaikkien luovuusnäkökohtien vahvistamiseen koulutuksessa ja yksilöllisten avaintaitojen vahvistamiseen uuden kulttuuriohjelman 12 mukaisesti.

Nuorisoalalla ohjelma on johdonmukainen ja täydentävä myös Euroopan solidaarisuusjoukkojen näkökulmasta, sillä se tarjoaa monipuolista toimintaa. Euroopan solidaarisuusjoukkojen tavoitteena on lisätä nuorison ja organisaatioiden osallistumista helposti saavutettaviin, laadukkaisiin solidaarisuustoimiin, kun taas ehdotetussa Erasmus-ohjelmassa tarjotaan muunlaista toimintaa, kuten ohjelmamaiden välistä oppimiseen liittyvää liikkuvuutta ja nuorten osallistumistoimia sekä organisaatioiden välistä yhteistyötä ja politiikan kehittämistä tukevia toimenpiteitä. Ohjelmilla on yhteiset hallinto- ja toteutusmekanismit.

Tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan alalla ohjelmalla varmistetaan synergian syntyminen Euroopan horisontti ohjelman kanssa. Erityisesti on huomattava, että viimeksi mainitulla täydennetään soveltuvin osin ohjelman tukea Eurooppa-yliopistoja koskevalle aloitteelle ja etenkin sen tutkimusulottuvuudelle osana uusia, yhteisiä ja integroituja pitkän aikavälin kestäviä strategioita koulutuksen, tutkimuksen ja innovoinnin alalla.

Digitaalisten taitojen alalla Digitaalinen Eurooppa ohjelmalla täydennetään Erasmus+ ohjelman kokonaisvaltaista lähestymistapaa osaamiseen, sillä Digitaalinen Eurooppa ohjelmassa tuetaan sellaisen syvällisen digitaalisen osaamisen hankintaa ja kehittymistä, jota tarvitaan tekoälyn ja suurteholaskennan kaltaisen huipputeknologian hyödyntämisessä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimuksen) 349 artiklan mukaisesti ohjelmassa otetaan huomioon unionin syrjäisimpien alueiden erityistilanne ja pyritään lisäämään niiden osallistumista kaikkiin ohjelman toimenpiteisiin, myös kolmansien maiden kanssa toteutettaviin.

Tulevan ohjelman tavoitteena on toimia eräänlaisena välikappaleena, jolla tuetaan arvokkaita oppimiseen liittyvän liikkuvuuden muotoja muilla unionin politiikanaloilla. Avaintoimen 3 avulla käyttöön otettavalla uudella toimenpiteellä tuetaan sellaisten organisaatioiden ja yksityishenkilöiden liikkumista, jotka ovat varsinaisesti jonkin toisen politiikanalan piirissä (esimerkiksi julkishallinto, maatalous ja maaseudun kehittäminen, yrittäjyys, lainvalvonta).

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Unionin toiminta koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla perustuu SEUT-sopimuksen 165 ja 166 artiklaan, joihin on kirjattu unionin toimivalta jäsenvaltioiden tukemisessa, kun tavoitteena on myötävaikuttaa korkealaatuisen koulutuksen kehittämiseen, toteuttaa ammatillista koulutusta koskevaa politiikkaa ja nuorisopolitiikkaa sekä edistää urheiluasioita Euroopassa.

Toissijaisuusperiaate

Jäsenvaltiot ovat vastuussa näitä aloja koskevan politiikkansa sisällöstä ja järjestämisestä, mutta ohjelman tavoitteena on tehostaa ohjelmamaiden välisiä ja kansainvälisiä liikkuvuus- ja yhteistyöhankkeita sekä tukea ulottuvuudeltaan eurooppalaisen politiikan kehittymistä. Pienten toimijoiden osallistumista ohjelmaan helpotetaan. Yleisesti ottaen ohjelmalla tuetaan ohjelmamaiden välistä toimintaa, mutta poikkeustapauksissa myös kansallisia toimia, joilla on vahva eurooppalainen ulottuvuus, kuten tiettyihin eurooppalaisiin teemoihin tai poliittisiin painopisteisiin kohdistuvia toimia. Näin organisaatiot, joiden organisatoriset valmiudet ovat verrattain heikot, sekä osallistujat, joilla on vähän tai ei lainkaan kokemusta ohjelmamaiden välisestä yhteistyöstä, kuten ruohonjuuritason organisaatiot ja uudet tulokkaat, pääsevät ensi kerran kokeilemaan unionin rahoituksen hyödyntämistä ja hankkimaan tietoa tulevan ohjelmamaiden välisen yhteistyön varalle.

Jäsenvaltiot eivät yksin voi riittävässä määrin päästä aloitteen tavoitteisiin, sillä tuetut oppimiseen liittyvät liikkuvuus- ja yhteistyöhankkeet ovat luonteeltaan ohjelmamaiden välisiä, niitä on määrällisesti paljon ja niiden maantieteellinen kattavuus on laaja, minkä lisäksi niillä on merkittävä vaikutus oppimiseen liittyvän liikkuvuuden hyödyntämismahdollisuuksiin ja yleisemmin unionin yhdentymiskehitykseen sekä kansainvälisen ulottuvuuden vahvistamiseen. Erasmus+ ohjelman väliarvioinnissa kävi ilmi, että oppilaitosten tai jäsenvaltioiden yksittäiset aloitteet ovat mittakaavaltaan ja volyymiltään riittämättömiä eikä niillä saavuteta Euroopan-laajuisia vaikutuksia, vaikka ne ovatkin kansallisella tasolla tehokkaita ja hyödyllisiä. Kumulatiivinen maakohtainen ja monialainen kattavuus jää myös vaillinaiseksi nykyiseen Erasmus+ ohjelmaan verrattuna.

Suhteellisuusperiaate

Ehdotus kattaa kaikki koulutustasot – yleissivistävän koulutuksen, ammatillisen koulutuksen, korkea-asteen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen – sekä nuoriso- ja urheilualan, ja sen toimet ovat kohdennettuja ja järkeistettyjä. Sillä vahvistetaan toimiviksi osoittautuneita toimenpiteitä, jotka on todettu vaikuttaviksi Erasmus+ ohjelman väliarvioinnissa. Ehdotuksen vaikutukset pyritään maksimoimaan kasvattamalla oppimiseen liittyvien liikkuvuus- ja yhteistyötoimien määrää aloilla, joiden on todettu hyödyntävän niitä eniten. Näin pyritään tyydyttämään suurta, vastaamatta jäänyttä kysyntää sekä tarttumaan 1 kohdassa kuvattuihin haasteisiin. Nykyisiä toimia (esimerkiksi aikuiskoulutus-, urheilu- ja Jean Monnet toimia) järkeistetään ja kohdennetaan uudelleen huomioiden vuosien 2014–2020 Erasmus+ ohjelman 13 väliarvioinnin sekä sidosryhmien kuulemisen tulokset. Uusien, joustavien muotojen (esimerkiksi virtuaalisen yhteistyön sekä lyhytaikaisen ja ryhmien liikkuvuuden) hyödyntämistä edistetään ohjelman tavoittavuuden laajentamiseksi. Käyttöön otetaan myös muutamia uusia toimia, joilla huomioidaan uudet haasteet ja poliittiset prioriteetit (esimerkiksi Eurooppa-yliopistot ja Jean Monnet muilla yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen aloilla). Näiden toimenpiteiden katsotaan soveltuvan parhaiten ohjelman osallistavuuden ja tehokkuuden parantamiseen.

Ehdotetut parannukset otetaan osaksi myös nykyisen ohjelman rakennetta ja nykyisten toteutusmekanismien hyödyntämistä jatketaan. Näin varmistetaan toimenpiteiden jatkuvuus ja vakaus edeltävään ohjelmaan nähden. Aloitteessa ei siis ylitetä sitä, mikä on tarpeen asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Toimintatavan valinta

Ehdotettu sääntelytapa on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Edellä mainitusta vuosien 2014–2020 Erasmus+ ohjelman väliarvioinnista, jossa tarkasteltiin ohjelman täytäntöönpanossa tapahtunutta edistystä vuosina 2014–2016 sekä edeltävien ohjelmien pitkän aikavälin vaikutuksia, kävi ilmi, että nykyisellä Erasmus+ ohjelmalla on saatu aikaan ainutlaatuinen tulosten kokonaisuus koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla, ja sidosryhmät ja suuri yleisö arvostavat ohjelmaa suuresti. Väliarvioinnissa tuotiin esiin Erasmus+ ohjelman ja sitä edeltäneiden ohjelmien merkittävä eurooppalainen lisäarvo. Arvioinnissa havaittiin myös, että kaikki arvioidut edeltävät ohjelmat olivat erittäin tehokkaita, kun taas Erasmus+ on johdonmukaisempi ja tarkoituksenmukaisempi, mutta vain osittain edeltäjiään tehokkaampi. Arvioinnissa korostettiin lisäksi ohjelman integroidusta luonteesta johtuvia myönteisiä vaikutuksia, koska se kattaa oppimisen kaikissa yhteyksissä ja elämänvaiheissa (elinikäisen oppimisen ajattelumalli). Toteutustapojen katsottiin myös olevan yleisesti selkeitä ja tarkoitukseensa soveltuvia.

Arviointi toi esiin myös eräitä kehittämistä kaipaavia osa-alueita, joita ovat etenkin seuraavat:

tarkoituksenmukaisuus: arvioinnissa todettiin, että ohjelman osallistavuutta on lisättävä siten, että se tavoittaa paremmin henkilöt, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, sekä helpottamalla pienempien järjestöjen osallistumista; toimia on tehostettava, jotta lisätään Euroopan yhdentymiskehityksen ymmärrystä sekä Eurooppaan kuulumisen tunnetta etenkin nuorimpien sukupolvien parissa;

vaikuttavuus: toimien määrää olisi kasvatettava niillä aloilla, jotka ovat osoittautuneet tuloksellisimmiksi, mutta jotka ovat tähän saakka saaneet verrattain vähän rahoitusta eli esimerkiksi yleissivistävässä koulutuksessa ja ammattikoulutuksessa sekä nuorisoalalla, sillä näin vahvistetaan myös ohjelman osallisuusulottuvuutta;

tehokkuus: edunsaajille koituvaa hallinnollista rasitetta voitaisiin vähentää yksinkertaistamalla hakemis- ja raportointimenettelyitä vielä entisestään, minkä lisäksi sähköisiä menettelyjä voisi kehittää.

Tässä ehdotuksessa otetaan suurelta osin huomioon havainnot sekä kehityssuositukset, joita ulkopuolinen arvioija on tehnyt jatko-ohjelmaa varten.

Väliarvioinnin keskeisistä päätelmistä on lisätietoa vaikutusten arvioinnissa (ks. kohta 1.3.1), ja tarkka selvitys arviointihavainnoista ja suosituksista on väliarviointiraporttiin liitetyssä komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa 14 .

Sidosryhmien kuuleminen

Laajamittaisia julkisia ja sidosryhmien kuulemisia järjestettiin kaikissa ohjelmamaissa 15 marraskuusta 2016 aina pitkälle vuoteen 2017 Erasmus+ ohjelman väliarvioinnin yhteydessä. Tässä hyödynnettiin erilaisia kuulemistoimia: puolistrukturoituja haastatteluja, ohjelman edunsaajille tehtyjä verkkokyselyjä, tapaustutkimuksia sekä 28. helmikuuta 2017 käynnistettyä, kolme kuukautta kestänyttä avointa julkista kuulemista, jonka tarkoituksena oli kerätä mielipiteitä yleisöltä ja kaikilta asianosaisilta. Tietoa ja näkemyksiä kerättiin ohjelman täytäntöönpanoelimiltä ja muilta kuin edunsaajilta sekä muiden, vastaavien ohjelmien toteutuksesta vastaavilta tahoilta. Sidosryhmien erityiskuulemisia järjestettiin myös Jean Monnet toimista sekä opintolainojen takausjärjestelmästä. Eri asianosaisilta saatiin kaiken kaikkiaan yli miljoona vastausta.

Ohjelmaan osallistuvat maat toimittivat kansalliset raportit hallinnoimiensa Erasmus+ toimien toteutuksesta ja vaikutuksesta omilla alueillaan.

Näiden kuulemisten aikana kerätyistä tiedoista kävi ilmi, että jäsenvaltiot, oppilaitokset ja osallistujat tukivat yksimielisesti ohjelman vahvistamista, mutta halusivat myös ohjelman perusrakenteen ja toteutusmekanismien pysyvän vakaina. Tärkeimmät kuulemisissa esiin tuodut kehityskohteet koskivat ohjelman sääntöjen yksinkertaistamista ja hallinnollisen rasitteen keventämistä entisestään etenkin hajautetuissa kansainvälisissä korkeakoulutusalan toimissa sekä ohjelman osallistavuuden lisäämistä. Kuulemisissa esitettiin myös, että rahoituksen jakautumista verrattuna toiminnan määrään ohjelman eri sektoreilla olisi syytä tarkistaa.

Sidosryhmät painottivat myös, että tulevankin ohjelman olisi oltava integroitu ja perustuttava elinikäisen oppimisen konseptiin, ja ne toivoivat uusia yksinkertaistamiseen tähtääviä menettelyitä ja prosesseja esimerkiksi verkkotyökalujen kehittämisen sekä talousarvion joustavuuden lisäämisen kautta. Tämä on erityisen keskeinen kysymys korkeakoulutuksen alalle suuntautuvien ohjelman kansainvälisten toimien kannalta, joita hallinnoivat kansalliset toimistot liian jäykästi ja eri tavoin maailman eri alueilla. Sidosryhmät kehottivat myös lisäämään synergiaa Euroopan rakenne- ja investointirahastojen kanssa.

Erillinen julkinen kuuleminen 16 toteutettiin 9. tammikuuta – 9. maaliskuuta 2018 samassa yhteydessä, jossa valmisteltiin seuraavan sukupolven rahoitusohjelmia vuoden 2020 jälkeiselle ajalle. Tavoitteena oli muun muassa kerätä palautetta tulevan ohjelman suunnittelua varten.

Kuulemisessa vahvistui näkemys, jonka mukaan nykyistä Erasmus+ ohjelmaa pidetään yhtenä Unionin menestyksellisimmistä, erittäin tarpeellisista ohjelmista. Sidosryhmät korostivat voimakkaasti Erasmus+ ohjelman eurooppalaista lisäarvoa vastaaviin kansallisiin ohjelmiin verrattuna. Ohjelman integroitua rakennetta ja hallinnointitapoja pidettiin sopivina ja tarkoituksenmukaisina.

Tulevaa ohjelmaa koskevien tärkeimpien haasteiden osalta kuulemisessa vahvistuivat aiempien kuulemistoimien havainnot (myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kohderyhmät on tavoitettava ja ruohonjuuritason organisaatioiden sekä uusien tulokkaiden osallistumista on helpotettava; rahoituksen riittämättömän tason katsotaan haittaavan ohjelman mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä; hakemis- ja raportointimenettelyitä on yksinkertaistettava entisestään). Sidosryhmät toivat myös esiin opintolainojen takausjärjestelmän vähäisen lisäarvon.

Tulevan ohjelman tavoitteiden osalta sidosryhmät painottivat tarvetta kohdentaa painopisteet uudelleen niin, että niissä otetaan paremmin huomioon sosiaalinen osallisuus ja oikeudenmukaisuus sekä koulutuksen nykyaikaistaminen ja painotetaan enemmän eurooppalaista identiteettiä, aktiivista kansalaisuutta ja demokratiaan osallistumista. Sidosryhmien keskeisissä viesteissä mainittiin lyhytaikaisen liikkuvuuden vaihtoehtojen kehittäminen, oppilaiden liikkuvuusmahdollisuuksien ja aikuisten liikkuvuuden kehittäminen, tutkintotodistusten keskinäinen tunnustaminen, virtuaalisten työkalujen lisääminen, pienimuotoisten hankkeiden lisääminen, ohjelman määrärahojen kasvattaminen, yhteyksien vahvistaminen naapurimaihin ja muun maailman kanssa tehtävän yhteistyön maantieteellisen kattavuuden laajentaminen, joustavuuden lisääminen sekä alojen välisen yhteistyön mahdollisuuksien laajentaminen. Sidosryhmät kaipasivat myös lisää synergiaa Euroopan sosiaalirahaston kanssa sekä hankkeiden tulosten levittämisen ja hyödyntämisen kehittämistä ja tehostamista.

Sidosryhmien kuulemisista kerrotaan tarkemmin edellä mainitussa väliarvioinnissa sekä vaikutustenarvioinnissa (ks. vaikutustenarvioinnin liite II).

Ulkopuoliset asiantuntijat

Komissio on hyödyntänyt ulkopuolisen toimeksisaajan asiantuntemusta sekä muita arvioituja tutkimuksia ohjelman edellä mainitun väliarvioinnin yhteydessä.

Kertomuksessaan 17 toimeksisaaja esitti tiivistetysti havainnot, joita se oli tehnyt arvioidessaan Erasmus+ ohjelmaa vuosina 2014–2016 sekä edeltäviä ohjelmia vuosina 2007–2013. Analyysi kattoi kaikki ohjelman alat: koulutus-, nuoriso- ja urheilualan, Jean Monnet toimet ja opintolainojen takausjärjestelmän. Se kattoi myös kaikentyyppiset rahoitetut toimet. Arvioinnista saatiin lisäksi ohjelmassa tällä hetkellä pilotoitavaan eTwinning Plus toimeen keskittyvä arviointi.

Arviointi oli jäsennelty viiden arviointikriteerin alle (merkitys, johdonmukaisuus, vaikuttavuus, tehokkuus ja unionin tasolla saatava lisäarvo).

Kertomuksen yhteydessä esitettiin lisäksi useita erillisiä kertomuksia: opintolainojen takausjärjestelmän ja Jean Monnet toimien arviointi, tiivistelmäraportti helmikuussa 2017 käynnistetyn, kolme kuukautta kestäneen avoimen julkisen kuulemisen tuloksista sekä yhteenveto kansallisten viranomaisten raporteista.

Kertomuksessaan toimeksisaaja tunnisti useita kehityskohteita ja antoi niihin liittyviä suosituksia. Kuten edellä mainittiin, nämä havainnot ja suositukset toimivat komission lähtökohtana Erasmus+ ohjelman väliarviointia koskevassa raportissa.

Vaikutustenarviointi

Vaikutustenarvioinnissa keskityttiin kahteen vaihtoehtoon:

1)ohjelman jatkaminen nykyisessä muodossaan siten, että nykyiseen budjettiin tehdään Yhdistyneen kuningaskunnan unionista eroamisen (EU-27) edellyttämät muutokset. Tällöin on kyseessä pienin vaadittava unionin tason investointi koulutus-, nuoriso- ja urheilualaan, jotta myönteisiä vaikutuksia saadaan edelleen aikaan. Toimintaa saataisiin jonkin verran tehostettua järkeistämällä eräitä nykyisiä toimia ja kohdentamalla niitä uudelleen;

2)entistä vahvempi, osallistavampi ja laajempi ohjelma, jossa tehtäisiin useita parannuksia, joiden myötä ohjelmalla voitaisiin vastata paremmin väliarvioinnin ja sitä seuranneiden kuulemisten yhteydessä havaittuihin haasteisiin huomioiden myös politiikan viimeisin kehitys.

Vaikutustenarvioinnin mukaan suotavampi vaihtoehto on ohjelman vahvistaminen edellä mainitun, 2. toukokuuta 2018 annetun monivuotista rahoituskehystä vuosiksi 2021–2027 koskevan tiedonannon mukaisesti.

Vaikutustenarvioinnissa on laadittu useita alavaihtoehtoja, joissa päähuomio on nykyisestä ohjelmasta poikkeavissa parannuksissa ja uudistuksissa, vaikka ohjelman nykyinen integroitu rakenne ja toteutusmekanismit pysyvätkin samoina. Vaikutustenarviointiin sisältyy suuntaa-antava tärkeysjärjestys useille parannuksille ja uudistuksille, joita voidaan tehdä, jos ohjelman määrärahoja nostetaan hieman seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä. Mukana on myös sellaisia, jotka ovat toteutettavissa vain, jos kokonaismäärärahoja kasvatetaan reilummin.

Rahoitettujen toimien laajuuden ja määrän osalta on kaksi vaihtoehtoa:

ne voidaan pitää entisellään ja samoissa rahoituspuitteissa, ja parannuksilla tehostetaan ja yksinkertaistetaan toimintaa järkeistämällä eräitä toimia ja kohdentamalla niitä uudelleen, jolloin ohjelma voi toimia yhtä tehokkaasti kuin vuosien 2014–2020 ohjelmakaudella; tai

niitä voidaan lisätä, jos ohjelman rahoituspuitteita kasvatetaan, jolloin määritetyt uudet toimet (myös kustannusintensiiviset) voitaisiin toteuttaa täysimääräisinä, mikä laajentaisi ohjelman kattavuutta ja lisäisi sen eurooppalaista lisäarvoa.

Toisen vaihtoehdon katsottiin olevan paras seuraavista syistä:

Ohjelman tavoitteiden osalta suositeltu vaihtoehto täyttää parhaiten tarpeen muodostaa väline, jolla saadaan tehokkaasti tuloksia unionin vuoden 2020 jälkeisissä tavoitteissa, etenkin tavoitteessa tehostaa liikkuvuutta ja vaihto-ohjelmia kaikkien kohderyhmien osalta sekä tavoitteessa tehostaa toimia, jotta tavoitetaan myös kohderyhmät, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, ja lisätään yhteistyömahdollisuuksia muun muassa pienempien organisaatioiden osalta. Näin yhdistetään eurooppalaisia ja vahvistetaan eurooppalaista identiteettiä ja sitoutumista yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin aikana, jolloin populismi valtaa alaa.

Ohjelman painopisteiden osalta suositeltu vaihtoehto on suunniteltu niin, että sillä voidaan linjata toimenpiteet ja unionin tasolla asetetut painopisteet entistä paremmin. Siinä otetaan myös huomioon sidosryhmiltä ja yleisöltä väliarvioinnin ja Erasmuksen 30-vuotisjuhlakampanjan yhteydessä saatu palaute. Vaihtoehtoon kuuluu eräiden nykyisten toimien rationalisointi ja uudelleen kohdentaminen. Eräitä toimia suunnataan esimerkiksi erityisesti sellaiseen toimintaan, jolla edistetään osaamisen kehittämistä tulevaisuuteen suuntautuneilla aloilla, kun taas toisissa tavoitteena on innovaatioiden edistäminen koulutus-, nuoriso- ja urheilualoilla. Jean Monnet toimet kohdennetaan osittain uudelleen, jotta niitä voidaan kohdistaa esimerkiksi koulujen oppilaisiin, ja aikuiskoulutusalan toimenpiteet kohdennetaan tarkemmin määritellylle kohderyhmälle (vähän koulutetut henkilöt). Ehdotuksella vahvistetaan samalla ohjelman osallistavaa ulottuvuutta mukauttamalla tiettyjä nykyisiä toimia ja ottamalla käyttöön uusia (esimerkiksi lyhytaikainen ja ryhmien liikkuvuus sekä virtuaalinen yhteistyö). Suositellun vaihtoehdon myötä ohjelmaan saadaan myös jonkin verran joustavuutta, jolloin voidaan huomioida ohjelmakauden aikana ilmenevät uudet painopisteet ja tarpeet.

Toteutusmekanismin osalta suositeltu vaihtoehto antaa mahdollisuuden keskittyä toteuttamiseen ja tuloksellisuuteen ja minimoida hallinnollinen rasite, sillä vaihtoehdon tavoitteena on säilyttää nykyisen Erasmus+ ohjelman olemassa oleva, ainutlaatuinen hallinnointitapojen yhdistelmä ohjelman täytäntöönpanosta saatujen, väliarvioinnissa myönteisiksi todettujen kokemusten perusteella. Nykyiseen Erasmus+ ohjelmaan osallistuviin maihin on jokaiseen perustettu kansallinen toimisto (välillinen hallinnointi), joka vastaa jatkossakin varojen pääosan eli liikkuvuus- ja yhteistyötoimiin osoitettujen varojen valtaosan hallinnoinnista. Kansallisilla toimistoilla on valmiudet hallita suurta määrää rahasummiltaan verrattain pieniä toimia, joissa on oltava lähellä edunsaajia, mukauttaa toimintaansa kansallisten koulutus- ja nuorisoalan järjestelmien mukaisesti sekä linjata toimet kansallisten painopisteiden perusteella. Suora hallinnointi säilytettäisiin useissa erityistoimissa, joissa 1) ei ole riittävän suuria määrärahoja hajautettavaksi, 2) tarvitaan eurooppalaista tai maailmanlaajuisia toimia, 3) toiminnan konseptin kehittäminen on vasta alkuvaiheessa, jolloin ennen hajauttamista tarvitaan pilottivaihe, tai 4) tarvitaan laatuun perustuvaa kilpailua. Suositeltu vaihtoehto tuo ohjelmaan myös jonkin verran joustavuutta, jolloin voidaan huomioida monivuotisen ohjelmakauden aikana ilmenevät painopisteet ja tarpeet.

Tämä ehdotus on täysin yhdenmukainen parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kanssa.

Sääntelyntarkastelulautakunta antoi 13. huhtikuuta 2018 myönteisen lausunnon tietyin varauksin 18 ja katsoi, että vaikutustenarviointiraportin luonnosta olisi muokattava siten, että siihen otettaisiin mukaan eräitä keskeisiä näkökohtia koskevat lautakunnan suositukset. Tästä syystä raporttia tarkistettiin siten, että siinä    

1)määritellään selkeämmin eräiden esitettyjen toimien jatkamisen ja laajentamisen perusteet, tehokkuushyödyt ja lisäarvo, etenkin Jean Monnet-, urheilu- ja aikuiskoulutustoimien osalta;

2)tarkennetaan uusien aloitteiden tuloksellisuuden ja merkityksen analyysia ja selkeytetään oppilaiden liikkuvuuteen liittyviä ehdotettuja toimia; vahvistetaan ehdotettujen uusien tai laajennettujen toimien priorisointia ja tuodaan paremmin esiin mahdolliset riskit ja niiden lieventämistavat;

3)selkeytetään osallisuuden käsitettä ja sen merkitystä Erasmus-ohjelmalle sekä tarkennetaan, millaista synergiaa muiden unionin ohjelmien ja välineiden kanssa on mahdollista luoda.

Lausunnosta sekä vaikutustenarviointiraporttiin tehdyistä muutoksista kerrotaan tarkemmin sen ensimmäisessä liitteessä.

Yksinkertaistaminen

Vuoden 2020 jälkeistä aikaa koskevan monivuotisen rahoituskehyksen monialaisen tavoitteen mukaisesti ehdotuksella pyritään vähentämään edunsaajille ja täytäntöönpanosta vastaaville elimille aiheutuvaa rasitetta. Säännöt ja menettelyt, kuten avustusten saajien valitseminen, raportointi, seuranta ja valvonta on mahdollisimman pitkälle yhtenäistetty kaikille rahoitusinstrumenteille yhteisten sääntöjen ja menettelyjen mukaisiksi, ja varainhoitoasetuksen 19 yhteisiä horisontaalisia sääntöjä hyödynnetään mahdollisimman paljon. Myös yhteisten indikaattoreiden ja valintakriteerien yksinkertaistaminen ja järkeistäminen auttaa vähentämään suoraan edunsaajille ja kansallisille toimistoille aiheutuvaa rasitetta. Tuensaajille koituvaa hallinnollista rasitetta vähennetään hyödyntämällä täysimääräisesti entistä parempia verkkotyökaluja.

Parannukset ja uudistukset otetaan osaksi ohjelman nykyistä rakennetta, ja niissä hyödynnetään nykyisiä toteutusmekanismeja. Tarkoituksena on varmistaa mahdollisimman tarkoin jatkuvuus ohjelmakaudesta 2014–2020, minkä vuoksi otetaan käyttöön kevyt ja oikeasuhteinen menettely, jolla nimetään uudelleen nykyisellä ohjelmakaudella ohjelman täytäntöönpanosta kansallisella tasolla vastanneet kansalliset toimistot sekä tarkastuksesta vastanneet riippumattomat tarkastuselimet. Etuna täytäntöönpanosta vastaavien rakenteiden nimeämisessä näin kevyen prosessin avulla on, että kansallisen tason resursseja vapautuu seuraavan sukupolven ohjelman valmisteluun.

Tämän ehdotuksen tarkoituksena on myös yksinkertaistaa ja järkeistää ohjelman rakennetta. Väliarvioinnin suositusten mukaisesti ehdotuksella järkeistetään eräiden toimien rakennetta niin, että toimintaa voidaan kohdistaa paremmin ja päällekkäisyyksiä välttää; yksi keinoista on erottaa toisistaan yhtäältä kumppanuudet, joissa keskitytään innovointiin, ja toisaalta kumppanuudet, joissa tavoitteena on vastavuoroinen oppiminen, yhteistyö ja parhaiden toimintatapojen vaihtaminen. Lisäksi ehdotuksella tuodaan suurin osa liikkuvuustoimista saman avaintoimen piiriin ja oppilaiden liikkuvuus siirretään avaintoimesta 2 (organisaatioiden välinen yhteistyö) avaintoimeen 1 (oppimiseen liittyvä henkilöiden liikkuvuus). Ohjelman toimet järjestetään nyt avaintoimien logiikan mukaan, myös urheilualalla, mikä lisää alojen välistä dynamiikkaa.

Pienempien organisaatioiden, kuten ruohonjuuritason organisaatioiden, uusien tulokkaiden ja vaikeasti tavoitettavien henkilöiden osallistumista seuraavaan ohjelmaan helpotetaan. Hakumenettelyt sekä unionin projektien hallinnoimisesta aiheutuva hallinnollinen rasite saattavat lannistaa mahdollisia ehdokkaita. Hakijat arvostavat yksinkertaistettuja kustannusvaihtoehtoja ja avustuksia (kertakorvaukset, yksikkökustannukset ja kiinteät määrät), mutta tästä huolimatta byrokratia on merkittävä ongelma osalle hakijoista, etenkin kooltaan pienemmille organisaatioille esimerkiksi koulu-, aikuiskoulutus- ja nuorisosektoreilla. Tällä ehdotuksella toteutetaan toimenpide (pienimuotoiset kumppanuudet), joka on erityisesti suunniteltu näille pienimuotoisille toimijoille. Hallinnollisten kriteereiden ja vaatimusten taso on matalampi kuin muissa perinteisissä yhteistyöprojekteissa, ja tarkoituksena on madaltaa ohjelmaan osallistumisen kynnystä uusille tulokkaille sekä organisaatioille, joiden organisatoriset valmiudet ovat verrattain heikot. Toimenpiteellä tuetaan myös joustavia muotoja (yleensä osallistujamaiden välisiä, mutta poikkeustapauksissa myös kansallisia toimia, joilla on vahva eurooppalainen ulottuvuus), joiden avulla organisaatiot pystyvät tavoittamaan myös henkilöt, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia.

Toisia politiikanaloja koskevien unionin muiden erityisten liikkuvuusjärjestelmien, joilla on voimakas oppimiseen liittyvä ulottuvuus, integroiminen ohjelmaan vahvistaa osaltaan täytäntöönpanon johdonmukaisuutta sekä auttaa yksinkertaistamaan ja tehostamaan toimintaa. Näin helpotetaan myös edunsaajien ja sidosryhmien mahdollisuutta hyötyä oppimiseen liittyvästä liikkuvuudesta, kun päästään lähemmäs ihannetta, jossa Erasmus-ohjelma toimii keskitettynä porttina kaikkiin unionin liikkuvuusjärjestelmiin.

Kuten väliarvioinnista kävi ilmi, myös ohjelman kansainvälisten toimien toteutusta on syytä yksinkertaistaa huomattavasti. Tällä hetkellä näiden toimien eräitä osia rahoitetaan neljästä eri EU:n ulkoisen yhteistyön välineestä 20 sekä Euroopan kehitysrahastosta. Näitä toimia yksinkertaistetaan vähentämällä ulkoisen yhteistyön välineiden määrää sekä järkeistämällä menettelyitä, joilla Erasmus-toimien täytäntöönpano ohjelmoidaan näissä välineissä.

Perusoikeudet

Tämä ehdotus on kaikilta osin unionin perusoikeuskirjan mukainen. Tässä ehdotuksessa otetaan täysimääräisesti huomioon erityisesti perusoikeuskirjan 14 artikla (oikeus koulutukseen), 15 artikla (ammatillinen vapaus ja oikeus tehdä työtä), 21 artikla (syrjintäkielto), 23 artikla (naisten ja miesten välinen tasa-arvo), 24 artikla (lapsen oikeudet), 26 artikla (vammaisten sopeutuminen yhteiskuntaan), 31 artikla (oikeudenmukaiset ja kohtuulliset työolot ja työehdot) ja 32 artikla (lapsityövoiman käytön kielto ja nuorten suojelu työssä).

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Vuosien 2021–2027 monivuotista rahoituskehystä koskevan komission ehdotuksen mukaisesti ohjelman toteuttamiseen varatut rahoituspuitteet kyseiseksi ajanjaksoksi ovat 30 000 000 000 euroa.

Lisätietoja talousarviovaikutuksista sekä tarvittavista henkilö- ja hallintoresursseista annetaan tähän ehdotukseen liittyvässä rahoitusselvityksessä.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Ohjelman tuloksellisuutta seurataan jatkuvasti hallinnointia, raportointia ja selontekoja, viestintää, näkyvyyttä ja tulosten hyödyntämistä varten. Keskeisistä tulosindikaattoreista säädetään ehdotetun asetuksen liitteessä, mutta komissio aikoo ottaa käyttöön myös muita jatkuvia seurantatoimia, joista on lisätietoa vaikutustenarvioinnin 5.1 kohdassa. Näiden seurantatoimien tarkoituksena on arvioida, kuinka ohjelman tuotos- ja tulostavoitteiden saavuttamisessa on edistytty, sekä seurata tulosindikaattoreiden kehitystä lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä ennakolta määriteltyjen tavoitteiden ja vertailuarvojen perusteella.

Monimutkaisempien, kunnianhimoisempien ja pitkäaikaisempien vaikutusindikaattoreiden mittauskertoja on lisäksi rajallinen määrä ohjelmasyklin aikana, ja ne toteutetaan joko tulevan ohjelman muodollisen väliarvioinnin ja jälkiarvioinnin yhteydessä tai ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemien erillisten riippumattomien tutkimusten ja kyselyiden muodossa. Joillakin kyselyillä voidaan mitata ohjelman tiettyjen toimien kausaalista vaikutusta.

Vuosien 2014–2020 Erasmus+ ohjelman väliarviointiraportin tulokset huomioiden seuranta- ja valvontajärjestelyillä pyritään välttämään ohjelman edunsaajille ja täytäntöönpanoelimille aiheutuvaa tarpeetonta rasitetta, joka johtuu esimerkiksi kyselyiden määrästä ja toistuvuudesta, vastaajaotoksista sekä kerättyjen tietojen määrästä ja monimutkaisuudesta.

Jäsenvaltiot osallistuvat seuranta- ja arviointiprosessiin laatimalla kansalliset raporttinsa ohjelman täytäntöönpanosta omalla alueellaan.

Arviointeja tehdään 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyn toimielinten välisen sopimuksen 21 22 ja 23 kohdan mukaisesti. Sopimuksessa kolme toimielintä sopivat, että voimassa olevan lainsäädännön ja politiikan arviointien olisi oltava pohjana jatkotoimia koskevien vaihtoehtojen vaikutustenarvioinnille. Arvioinneissa tarkastellaan ohjelman vaikutuksia käytännössä ohjelman indikaattoreiden/tavoitteiden perusteella ja analysoidaan, missä määrin ohjelmaa voidaan pitää merkityksellisenä, vaikuttavana, tehokkaana, riittävästi EU:n lisäarvoa tuovana ja johdonmukaisena EU:n muuhun politiikkaan nähden. Arviointeihin sisältyy saatuja kokemuksia, jotta voidaan yksilöidä puutteita/ongelmia tai mahdollisuuksia parantaa toimia tai niiden tuloksia ja auttaa maksimoimaan niiden hyödyntäminen/vaikutukset.

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Ehdotetun asetuksen I luvussa – Yleiset säännökset vahvistetaan asetuksen kohde, tiettyjen termien määritelmät tässä asetuksessa sekä ohjelman yleinen tavoite ja erityistavoitteet. Ohjelman tavoitteena on tukea koulutuksellista, ammatillista ja henkilökohtaista kehitystä koulutuksen, nuorison ja urheilun alalla Euroopassa ja muualla ja edistää näin kestävää kasvua, työllisyyttä ja sosiaalista koheesiota sekä vahvistaa eurooppalaista identiteettiä. Ohjelma on keskeinen väline, jolla tuetaan unionin politiikan täytäntöönpanoa koulutus-, nuoriso- ja urheilualoilla.

Ohjelman jokaiselle kolmelle politiikanalalle (koulutus, nuoriso ja urheilu) on määritelty omat tavoitteensa.

Jokainen kolmesta politiikanalasta on jäsennelty kolmen keskeisen toimenpiteen alle. Ne ovat oppimiseen liittyvä liikkuvuus (avaintoimi 1), organisaatioiden ja oppilaitosten välinen yhteistyö (avaintoimi 2) ja tuki politiikan kehittämiseen ja yhteistyöhön (avaintoimi 3).

Asetuksen II–IV luvussa eritellään toimet, joita ohjelmalla tuetaan kullakin politiikanalalla ja jokaisessa avaintoimessa koulutuksen (II luku), nuorison (III luku) ja urheilun (IV luku) aloilla.

Asetuksen V luvussa – Rahoitussäännökset vahvistetaan ohjelman määrärahat vuosiksi 2021–2027 ja suunnitellut unionin rahoituksen muodot. Ensisijainen rahoitusohje on 30 000 000 000 euroa. Luvussa säädetään myös lisärahoitusosuudesta, joka osoitetaan ulkoisten välineiden avulla. Tietyille toimille on määrätty vähimmäissummia tai raja-arvoja, jotta lainsäätäjä voi ohjata ohjelman eri ulottuvuuksien täytäntöönpanoa.

Asetuksen VI luvussa – Ohjelmaan osallistuminen eritellään, mitkä kolmannet maat voivat assosioitua ohjelmaan, sekä edellytykset, joiden täyttyessä ne voivat osallistua siihen täysimääräisesti yhdessä jäsenvaltioiden kanssa. Näiden kolmansien maiden on täytettävä kaikki jäsenvaltioille tässä asetuksessa määrätyt ehdot, kuten velvoite perustaa kansallinen toimisto. Muista kolmansista maista tulevat organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat kuitenkin osallistua osaan ohjelmasta tuetuista hankkeista. Tässä luvussa vahvistetaan myös eräät erityissäännöt, jotka koskevat suoraa ja välillistä hallinnointia varainhoitoasetuksen näkökulmasta, etenkin yhteisöjä, jotka voivat hakea rahoitusta, sekä asiantuntijoiden osallistumista varainhoitoasetuksen [150 artiklan 3 kohdassa] tarkoitettuun arviointikomiteaan.

Asetuksen VII luvussa – Ohjelmasuunnittelu, seuranta ja arviointi vahvistetaan säännökset, joilla komissiolle siirretään säädösvaltaa työohjelmien hyväksymistä varten sekä valtuuksien siirtämiseksi tulosindikaattoreiden tarkistamista ja/tai täydentämistä varten. Luvussa eritellään myös ohjelman tuloksellisuuden seurantaa, raportointia ja arviointia koskevat vaatimukset.

Asetuksen VIII luvussa – Tiedotus, viestintä ja tulosten levittäminen määritellään vaatimukset kaikille toimijoille ohjelmasta tuettuja toimia koskevan tiedon levittämisestä ja julkisuudesta sekä jatkotoimenpiteistä.

Asetuksen IX luvussa – Hallinnointi- ja tarkastusjärjestelmä vahvistetaan ohjelman täytäntöönpanoelinten perustamista ja toimintaa koskeva säännös. Hallinnoinnin osalta ehdotettu toteutusmekanismi on suoran ja välillisen hallinnoinnin yhdistelmä. Hallinnointitapojen yhdistelmä pohjautuu tämänhetkisen ohjelman nykyisiin rakenteisiin. Kansalliset toimistot vastaavat valtaosin ohjelman varojen hallinnasta.

Asetuksen X luvussa – Valvontajärjestelmä säädetään tarvittavasta valvontajärjestelmästä, jolla pyritään varmistamaan unionin taloudellisten etujen asianmukainen huomioon ottaminen tämän asetuksen nojalla rahoitettavia toimia toteutettaessa.

Asetuksen XI luvussa – Täydentävyys suhteessa muihin unionin politiikkoihin, ohjelmiin ja rahastoihin säädetään, että ohjelma on pantava täytäntöön siten, että varmistetaan sen yleinen johdonmukaisuus ja täydentävyys suhteessa muihin unionin politiikkoihin ja välineisiin sekä täydentävän rahoituksen periaatteeseen nähden. Erityisillä säännöillä voidaan sallia ohjelman ja toisaalta Euroopan rakenne- ja investointirahastojen keskinäinen täydentävyys.

Asetuksen XII luvussa – Siirtymä- ja loppusäännökset vahvistetaan tarpeelliset säännökset säädösvallan siirtämisestä komissiolle ja ohjelmien välisestä siirtymäkaudesta huolehtimisesta. Asetuksessa (EU) N:o 182/2011 edellytetty komissiota täytäntöönpanosäädösten antamisessa avustava komitea on Erasmus+ ohjelman perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1288/2013 36 artiklalla perustettu komitea. Loppusäännöksissä vahvistetaan voimaantulopäivä ehdotetulle asetukselle, joka on kaikilta osiltaan velvoittava ja jota sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa 1. tammikuuta 2021 alkaen.

2018/0191 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 165 artiklan 4 kohdan ja 166 artiklan 4 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 22 ,

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon 23 ,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Teknologinen vallankumous ja globalisaatio aiheuttavat nopeita ja syvällisiä muutoksia, joiden vuoksi on osallistavien, yhtenäisten ja mukautumiskykyisten yhteiskuntien rakentamiseksi ja unionin kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ratkaisevan tärkeää, että koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla investoidaan oppimiseen liittyvään liikkuvuuteen, yhteistyöhön ja innovatiivisen politiikan kehittämiseen; samalla vahvistetaan eurooppalaista identiteettiä ja tehdään unionista entistä demokraattisempi.

(2)Komissio esitti 14 päivänä marraskuuta 2017 antamassaan tiedonannossa ”Eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen koulutuksen ja kulttuurin avulla” visionsa eurooppalaisesta koulutusalueesta, jonka olisi määrä toteutua vuoteen 2025 mennessä ja jolla valtioiden rajat eivät haittaisi oppimista ja unionista, jossa olisi tavallista viettää aikaa toisessa jäsenvaltiossa opiskelemassa ja suorittamassa minkä tahansa muotoista oppimista tai missä tahansa oppimisympäristössä ja puhua oman äidinkielensä lisäksi kahta muuta kieltä; unionista, jossa ihmiset tiedostaisivat voimakkaasti eurooppalaisen identiteettinsä, eurooppalaisen kulttuuriperintönsä ja sen monimuotoisuuden. Komissio korosti tässä yhteydessä tarvetta tehostaa hyväksi havaittua Erasmus+ -ohjelmaa kaikkien sen piiriin jo kuuluvien kohderyhmien osalta ja saavuttaa myös ne kohderyhmät, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia.

(3)Koulutuksen ja nuorison merkitys tulee esiin 14 päivänä helmikuuta 2018 annetussa komission tiedonannossa ”Uuden, modernin monivuotisen rahoituskehyksen avulla tuloksiin EU:n painopistealoilla vuoden 2020 jälkeen” 24 , jossa korostetaan, että Göteborgin sosiaalialan huippukokouksessa tehdyt jäsenvaltioiden sitoumukset on toteutettava muun muassa panemalla Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari 25 ja sen ensimmäinen opetusta, koulutusta ja elinikäistä oppimista koskeva periaate kaikilta osin täytäntöön. Tiedonannossa korostetaan tarvetta lisätä liikkuvuutta ja vaihtoja, myös huomattavasti vahvistetun, osallistavan ja laajennetun ohjelman avulla, kuten Eurooppa-neuvosto kehotti 14 päivänä joulukuuta 2017 antamissaan päätelmissä.

(4)Euroopan parlamentti, neuvosto ja Euroopan komissio antoivat ja allekirjoittivat 17 päivänä marraskuuta 2017 juhlallisen julistuksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista, jossa vahvistetaan ensimmäisenä keskeisenä periaatteena, että jokaisella on oikeus laadukkaaseen ja inklusiiviseen opetukseen, koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen sellaisten taitojen ylläpitämiseksi ja hankkimiseksi, jotka mahdollistavat täysipainoisen osallistumisen yhteiskunnan toimintaan ja auttavat työmarkkinoille siirtymisessä.

(5)EU:n 27:n jäsenvaltion johtajat korostivat Bratislavassa 16 päivänä syyskuuta 2016 pyrkivänsä määrätietoisesti luomaan paremmat mahdollisuudet nuorille. Rooman julistuksessa, joka allekirjoitettiin 25 päivänä maaliskuuta 2017, 27 jäsenvaltion ja Eurooppa-neuvoston johtajat, Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio lupasivat toimia sellaisen unionin hyväksi, jossa nuoret saavat parasta koulutusta ja voivat opiskella ja löytää työtä kaikkialta unionin alueelta ja joka säilyttää eurooppalaisen kulttuuriperinnön ja edistää kulttuurista monimuotoisuutta.

(6)Erasmus+ -ohjelman (2014–2020) väliarviointia koskevassa kertomuksessa vahvistetaan, että koulutusta, nuorisoa ja urheilua koskevan yhteisen ohjelman perustaminen johti huomattavaan yksinkertaistamiseen, järkeistämiseen ja synergioihin ohjelman hallinnoinnissa, vaikka lisäparannukset ovatkin tarpeen, jotta vuosien 2014–2020 ohjelmasta saadut tehokkuushyödyt vahvistuisivat edelleen. Väliarviointiin ja tulevaan ohjelmaan liittyvissä kuulemisissa jäsenvaltiot ja sidosryhmät painottivat voimakkaasti ohjelman jatkuvuutta soveltamisalan, rakenteen ja toteutusmekanismien osalta, mutta kaipasivat useita parannuksia ja kehottivat muun muassa tekemään ohjelmasta entistä osallistavamman. Lisäksi ne ilmaisivat tukevansa täysin sitä, että ohjelma pidetään integroituna ja elinikäisen oppimisen ajattelumalliin perustuvana. Euroopan parlamentti suhtautui Erasmus+ -ohjelman täytäntöönpanosta 2 päivänä helmikuuta 2017 antamassaan päätöslauselmassa myönteisesti ohjelman integroituun rakenteeseen ja kehotti komissiota hyödyntämään tulevassa ohjelmassa täysimääräisesti ohjelman elinikäisen oppimisen ulottuvuutta tehostamalla monialaista yhteistyötä ja kannustamalla siihen. Lisäksi jäsenvaltiot ja sidosryhmät korostivat tarvetta säilyttää ohjelman vahva kansainvälinen ulottuvuus ja laajentaa sitä muillekin koulutuksen aloille.

(7)EU:n rahoitusvälineiden käytöstä arvojen ja liikkuvuuden aloilla järjestetyn julkisen kuulemisen tulokset vahvistivat nämä keskeiset havainnot ja tarpeen tehdä uudesta ohjelmasta entistä osallistavampi, kohdistaa painopisteet jatkossakin koulutusjärjestelmien nykyaikaistamiseen ja vahvistaa painopisteitä, joiden tavoitteena on tehostaa eurooppalaisen identiteetin omaksumista, aktiivista kansalaisuutta ja osallistumista demokratiaan.

(8)Komissio ehdotti 2 päivänä toukokuuta 2018 hyväksytyssä tiedonannossaan ”Nykyaikainen talousarvio unionille, joka suojelee, puolustaa ja tarjoaa mahdollisuuksia – monivuotinen rahoituskehys vuosiksi 2021–2027” 26 , että seuraavassa rahoituskehyksessä painotetaan nuorten asemaa entistä voimakkaammin, etenkin kasvattamalla Erasmus+ -ohjelman (2014–2020), joka on yksi unionin näkyvimmistä menestystarinoista, määrärahat yli kaksinkertaisiksi. Uuden ohjelman painopisteenä olisi oltava osallistavuus, ja sen piiriin pyritään saamaan enemmän nuoria, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia. Näin yhä useammat nuoret voisivat muuttaa toiseen maahan opiskelemaan tai tekemään töitä.

(9)Tässä tilanteessa on tarpeen perustaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1288/2013 27 perustetun koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman Erasmus+ (2014–2020) jatko-ohjelma, jäljempänä ’ohjelma’. Vuosien 2014–2020 ohjelman, joka kattaa kaikissa elämänvaiheissa ja kaikissa muodoissa tapahtuvan oppimisen (virallinen oppiminen, epävirallinen oppiminen ja arkioppiminen) integroitu luonne olisi säilytettävä, jotta voidaan edistää joustavia opintoväyliä, joiden avulla ihmiset voivat kehittää juuri niitä taitoja, joita 2000-luvun haasteissa tarvitaan.

(10)Ohjelma olisi laadittava sellaiseksi, että sen merkitys unionin koulutus-, nuoriso- ja urheilupoliittisten tavoitteiden ja painopisteiden täytäntöönpanossa olisi entistä suurempi. Elinikäiseen oppimiseen perustuva johdonmukainen lähestymistapa on keskeinen erilaisten siirtymien, joita ihmiset kokevat elämänsä aikana, hallinnassa. Jotta tätä lähestymistapaa voitaisiin viedä pidemmälle, seuraavassa ohjelmassa olisi säilytettävä tiivis yhteys unionin koulutus-, nuoriso- ja urheilupoliittista yhteistyötä koskevan yleisen strategisen kehyksen kanssa, mukaan lukien kouluja, korkea-asteen koulutusta, ammatillista koulutusta ja aikuiskoulutusta koskevat toimintaohjelmat, samalla kun synergioita muiden asiaan liittyvien unionin ohjelmien ja politiikka-alojen kanssa vahvistetaan ja uusia kehitetään.

(11)Ohjelma on keskeinen tekijä eurooppalaisen koulutusalueen luomisessa. Se olisi laadittava sellaiseksi, että se osaltaan edistäisi eurooppalaisen koulutusyhteistyön strategisten puitteiden ja Euroopan uuden osaamisohjelman 28 jatkoa siten, että siinä sitouduttaisiin samalla tavalla taitojen ja osaamisen strategiseen merkitykseen työpaikkojen, kasvun ja kilpailukyvyn säilyttämisessä. Siinä pitäisi tukea jäsenvaltioiden pyrkimyksiä saavuttaa Pariisin julistuksessa 29 vahvistetut tavoitteet, jotka koskevat kansalaisuuden sekä vapauden, suvaitsevaisuuden ja syrjimättömyyden yhteisten arvojen edistämistä koulutuksen avulla.

(12)Ohjelman olisi oltava johdonmukainen suhteessa unionin uuteen nuorisostrategiaan 30 , joka muodostaa nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön puitteet vuosiksi 2019–2027 ja joka perustuu 22 päivänä toukokuuta 2018 annettuun komission tiedonantoon ”EU:n uusi nuorisostrategia: nuorten osallistaminen, yhdistäminen ja vaikutusmahdollisuudet ” 31 .

(13)Ohjelmassa olisi otettava huomioon unionin urheilualan työsuunnitelma, joka on unionin tason yhteistyökehys urheilualalla vuosiksi […] 32 . Johdonmukaisuus ja täydentävyys unionin urheilualan työsuunnitelman ja ohjelman nojalla tuettavien urheilualan toimien välillä olisi varmistettava. Erityisesti on tarpeen painottaa ruohonjuuritason urheilua ja ottaa huomioon urheilun merkitys liikunnan ja terveiden elintapojen, sosiaalisen osallisuuden ja tasa-arvon edistämisessä. Ohjelman olisi urheilun avulla osaltaan edistettävä yhteisiä eurooppalaisia arvoja sekä urheilualalla noudatettavaa hyvää hallintoa ja rehellisyyttä samoin kuin urheilussa ja sen avulla tapahtuvaa koulutusta ja siinä kehittyviä taitoja.

(14)Ohjelman olisi osaltaan vahvistettava unionin innovointikapasiteettia etenkin tukemalla sellaisia liikkuvuuteen ja yhteistyöhön liittyviä toimia, jotka vauhdittavat osaamista tulevaisuuteen suuntautuvilla opinto- tai tieteenaloilla, kuten luonnontieteissä, teknologiassa, insinööritieteissä ja matematiikassa, ilmastonmuutoksessa, ympäristötieteissä ja puhtaan energian, tekoälyn, robotiikan, datan analysoinnin sekä taiteiden ja muotoilun alalla, jotta ihmiset pääsisivät kehittämään sellaisia tietoja, taitoja ja osaamista, joita tulevaisuudessa tarvitaan.

(15)Ohjelman ja Euroopan horisontti -ohjelman välisten synergioiden pitäisi varmistaa, että ohjelmasta ja Euroopan horisontti-ohjelmasta 33 yhdistettyjä resursseja käytetään tukemaan toimia, joiden tarkoituksena on vahvistaa ja nykyaikaistaa eurooppalaisia korkeakouluja. Euroopan horisontti täydentää tarvittaessa ohjelmasta Eurooppa-yliopistoja koskevalle aloitteelle annettavaa tukea etenkin tutkimuksen osalta, osana koulutusta, tutkimusta ja innovointia koskevien uusien yhteisten ja integroitujen sekä kestävien ja pitkän aikavälin strategioiden kehittämistä. Ohjelman ja Euroopan horisontin väliset synergiat edistävät koulutuksen ja tutkimuksen integrointia korkeakouluissa.

(16)Ohjelman olisi oltava entistä osallistavampi siten, että sillä pyrittäisiin tavoittamaan paremmin niitä, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, esimerkiksi tarjoamalla joustavampia oppimiseen liittyvän liikkuvuuden muotoja ja vauhdittamalla pienten organisaatioiden osallistumista, etenkin uusien organisaatioiden sekä sellaisten yhteisöperustaisten ruohonjuuritason organisaatioiden kanssa, jotka toimivat suoraan kaikenikäisten heikommassa asemassa olevien oppijoiden parissa. Virtuaalisia muotoja, kuten virtuaalista yhteistyötä ja monimuotoista ja virtuaalista liikkuvuutta olisi kehitettävä siten, että ne olisivat useampien ulottuvilla, etenkin niiden, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia ja niiden, joille siirtyminen fyysisesti asuinmaastaan toiseen maahan olisi esteenä osallistumiselle.

(17)Komissio korosti eurooppalaisen identiteetin vahvistamisesta koulutuksen ja kulttuurin avulla antamassaan tiedonannossa koulutuksen, kulttuurin ja urheilun keskeistä merkitystä aktiivisen kansalaisuuden ja yhteisten arvojen edistämisessä nuorimpien sukupolvien keskuudessa. Euroopan ja demokraattisten yhteiskuntien tulevaisuudelle on ratkaisevan tärkeää vahvistaa eurooppalaista identiteettiä ja tehostaa ihmisten aktiivista osallistumista demokraattisiin prosesseihin. Lähteminen ulkomaille opiskelemaan, oppimaan, harjoittelemaan ja työskentelemään tai osallistumaan nuoriso- ja urheilutoimintaan edistää osaltaan tällaisen eurooppalaisen identiteetin vahvistumista kaikessa monimuotoisuudessaan sekä lujittaa yhteiseen kulttuuriyhteisöön kuulumisen tunnetta samalla kun se tehostaa aktiivista kansalaisuutta kaikenikäisten keskuudessa. Liikkuvuustoimiin osallistuvien henkilöiden olisi osallistuttava sekä oman paikallisyhteisönsä että isäntämaansa paikallisyhteisön toimintaan ja jaettava kokemuksiaan. Toimintaa, joka liittyy luovuuden lisäämiseen yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa sekä nuorisotoiminnassa ja henkilökohtaisten avaintaitojen parantamiseen, olisi tuettava.

(18)Ohjelman kansainvälistä ulottuvuutta olisi edistettävä siten, että liikkuvuuteen, yhteistyöhön ja poliittiseen vuoropuheluun liittyviä mahdollisuuksia ohjelmaan assosioitumattomien kolmansien maiden kanssa olisi tarjolla enemmän. Koska edellisistä koulutus- ja nuorisoalan ohjelmista saadut kokemukset kansainvälisen korkea-asteen koulutuksen ja nuorisotoiminnan toteuttamisesta ovat olleet myönteisiä, kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvät toimet olisi ulotettava koskemaan myös muita aloja, kuten ammatillista koulutusta.

(19)Vuoden 2014–2020 ohjelman perusrakenne, joka koostui kolmesta osa-alueesta (koulutus, nuoriso ja urheilu) ja rakentui kolmen avaintoimen ympärille, on osoittautunut onnistuneeksi ja olisi säilytettävä. Ohjelmasta tuettavia toimia olisi kuitenkin virtaviivaistettava ja järkeistettävä.

(20)Ohjelmassa olisi vahvistettava nykyisiä oppimiseen liittyvän liikkuvuuden mahdollisuuksia etenkin aloilla, joilla ohjelman tehokkuushyödyt olisivat suurimmat, jotta voidaan laajentaa sen saavutettavuutta ja vastata suureen, vastaamatta jääneeseen kysyntään. Tämä olisi tehtävä etenkin lisäämällä ja helpottamalla korkea-asteen opiskelijoiden, koululaisten ja ammattiopiskelijoiden liikkuvuuteen liittyviä toimia. Vähän koulutettujen aikuisten oppijoiden liikkuvuus olisi sisällytettävä yhteistyökumppanuuksiin. Nuorten liikkumismahdollisuuksia epäviralliseen oppimiseen liittyvissä toimissa olisi laajennettava koskemaan useampia nuoria. Koulutus-, nuoriso- ja urheilualan henkilöstön liikkuvuutta olisi myös vahvistettava sen tarjoaman vipuvaikutuksen vuoksi. Aitoa eurooppalaista koulutusaluetta ajatellen ohjelmassa olisi vauhditettava liikkuvuutta ja vaihtoja ja edistettävä opiskelijoiden osallistumista koulutus- ja kulttuuritoimintaan myös tukemalla niihin liittyvien prosessien digitalisointia, esimerkiksi ottamalla käyttöön eurooppalainen opiskelijakortti. Kyseinen aloite saattaa olla tärkeä askel liikkuvuuden toteuttamisessa kaikille siten, että korkeakouluille annetaan aluksi mahdollisuus lähettää ja vastaanottaa enemmän vaihto-opiskelijoita samalla kun opiskelijoiden liikkuvuuden laatua parannetaan edelleen, ja sen lisäksi sujuvoitetaan opiskelijoiden pääsyä erilaisten palvelujen piiriin (kirjastot, liikenne, asuminen) jo ennen kuin he ovat saapuneet ulkomaiseen oppilaitokseen.

(21)Ohjelmassa olisi kannustettava nuoria osallistumaan demokratiaan Euroopassa esimerkiksi tukemalla nuorille suunnattuja osallistumista edistäviä hankkeita, joissa nuoret oppivat toimimaan kansalaisyhteiskunnassa, lisäämällä tietoisuutta yhteisistä eurooppalaisista arvoista, perusoikeudet mukaan luettuina, saattamalla nuoret sekä paikallisen, kansallisen ja unionin tason päätöksentekijät yhteen sekä edistämällä Euroopan yhdentymisprosessia.

(22)Ohjelmassa olisi tarjottava nuorille enemmän mahdollisuuksia tutustua Eurooppaan ulkomaisten opiskelukokemusten avulla. Kahdeksantoistavuotiaille nuorille, etenkin niille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, olisi tarjottava mahdollisuus saada ensimmäinen, lyhytkestoinen kokemus matkustamisesta Euroopassa joko yksin tai ryhmässä sellaisen epäviralliseen oppimiseen liittyvän toiminnan yhteydessä, jonka tavoitteena on lisätä tunnetta kuulumisesta Euroopan unioniin ja tutustua sen kulttuuriseen monimuotoisuuteen. Ohjelmassa olisi nimettävä elimet, joiden tehtävänä on tavoittaa ja valita osallistujat, sekä tukitoimet, joilla tuetaan kokemukseen liittyvää oppimisulottuvuutta.

(23)Lisäksi ohjelmassa olisi edistettävä kielten oppimista etenkin laajentamalla verkkotyökalujen käyttöä, sillä verkko-opinnot ovat kieltenopiskelijoiden kannalta joustavia ja helposti saatavilla.

(24)Ohjelmassa olisi tuettava toimenpiteitä, jotka edistävät koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla toimivien instituutioiden ja organisaatioiden yhteistyötä, tunnustaen, että niiden avulla voidaan olennaisella tavalla antaa ihmisille niitä tietoja, taitoja ja osaamista, joita ihmiset tarvitsevat muuttuvassa maailmassa ja voidakseen hyödyntää riittävällä tavalla innovointiin, luovuuteen ja yrittäjyyteen liittyviä mahdollisuuksia erityisesti digitaalisessa taloudessa.

(25)Eurooppa-neuvosto kehotti 14 päivänä joulukuuta 2017 antamissaan päätelmissä jäsenvaltioita, neuvostoa ja komissiota viemään eteenpäin useita aloitteita, joilla eurooppalainen koulutusyhteistyö saatettaisiin uudelle tasolle, muun muassa kannustamalla siihen, että vuoteen 2024 mennessä perustettaisiin ”Eurooppa-yliopistoja”, jotka muodostaisivat alhaalta ylöspäin suuntautuvia unionin läpäiseviä verkostoja. Ohjelmassa olisi tuettava näitä Eurooppa-yliopistoja.

(26)Vuonna 2010 annetussa Bruggen julkilausumassa kehotettiin tukemaan ammatillista huippuosaamista älykkään ja kestävän kasvun edistämiseksi. Innovoinnin tehostamisesta Euroopan alueilla vuonna 2017 annetussa tiedonannossa korostetaan ammatillisen koulutuksen ja innovointijärjestelmien välisen yhteyden vahvistamista osana aluetasolla käytettäviä älykkään erikoistumisen strategioita. Ohjelman olisi tarjottavat välineet vastata näihin kehotuksiin, ja siinä olisi tuettava sellaisten ammatillisen koulutuksen huippuyksiköiden kansainvälisten foorumien kehittämistä, jotka liittyvät läheisesti kasvua, innovointia ja kilpailukykyä koskeviin paikallisiin ja alueellisiin strategioihin. Näiden huippuyksiköiden tehtävänä olisi toimia moottoreina korkealaatuisen ammatillisen osaamisen kehittämisessä alakohtaisten haasteiden perusteella ja samalla tukea unionissa tapahtuvia rakenteellisia muutoksia ja sosiaali- ja talouspolitiikkoja.

(27)Virtuaalisen yhteistyön toimien lisäämiseksi ohjelmassa olisi tuettava verkkoalustojen, kuten eTwinning-yhteisön, School Education Gateway -portaalin, aikuiskoulutuksen eurooppalaisen foorumin, Euroopan nuorisoportaalin ja korkea-asteen koulutusta koskevan verkkoalustan entistä järjestelmällisempää käyttöä.

(28)Ohjelman olisi osaltaan lisättävä taitojen ja tutkintojen avoimuutta ja helpotettava niiden tunnustamista sekä opintosuoritusten ja oppimistulosten siirtoa, tehostettava laadunvarmistusta ja tuettava epävirallisen ja arkioppimisen validointia, taitojen hallintaa ja neuvontaa. Ohjelman olisi tältä osin tarjottava tukea myös kansallisen ja unionin tason asiointipisteille ja verkostoille, jotka helpottavat euroopanlaajuisia vaihtoja ja joustavien oppimisväylien kehittämistä eri koulutus- ja nuorisoalojen välillä sekä virallisen ja arkioppimisen ympäristöissä.

(29)Ohjelmassa olisi hyödynnettävä edellisen Erasmus+ -ohjelman osallistujia ja tuettava erityisesti alumniverkostoja, ohjelman lähettiläitä sekä liikkuvuutta koskevien vertaistietojen välittäjiä (Europeers) kannustamalla heitä levittämään ohjelmasta saamiaan kokemuksia.

(30)Jotta varmistettaisiin yhteistyö muiden unionin välineiden kanssa ja tuettaisiin muita unionin politiikkoja, liikkuvuusmahdollisuuksia olisi tarjottava eri toimialoilla, kuten julkisella sektorilla, maataloudessa ja liike-elämässä, toimiville henkilöille, jotta he voisivat jossakin elämänsä vaiheessa saada oppimiskokemuksen ulkomailta kasvaakseen ja kehittyäkseen sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti ja erityisesti tullakseen tietoiseksi eurooppalaisesta identiteetistään ja ymmärtääkseen Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta. Ohjelmassa olisi tarjottava asiointipiste ohjelmamaiden välisille unionin liikkuvuusjärjestelmille, joissa on vahva oppimisulottuvuus, sekä yksinkertaistettava tällaisten järjestelmien tarjontaa tuensaajien ja kyseisiin toimiin osallistuvien henkilöiden kannalta. Erasmus-hankkeiden määrän kasvattamista olisi helpotettava; olisi otettava käyttöön erityisiä toimenpiteitä, joilla Erasmus-hankkeiden toteuttajia autetaan avustusten hakemisessa tai synergioiden luomisessa Euroopan rakenne- ja investointirahastoista ja maahanmuuttoon, turvallisuuteen, oikeusalaan sekä kansalaisuuteen, terveyteen ja kulttuuriin liittyvistä ohjelmista saatavien tukien kanssa.

(31)On tärkeää kannustaa Euroopan yhdentymiseen liittyvää opetusta, oppimista ja tutkimusta sekä edistää näistä asioista käytävää keskustelua Jean Monnet -toimista saatavan tuen avulla sekä korkea-asteen että muun yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen aloilla. Eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen ja siihen sitoutuminen on erityisen tärkeää aikana, jona yhteisiä arvoja, joihin unioni perustuu ja jotka ovat erottamaton osa eurooppalaista identiteettiä, koetellaan ja jona kansalaisten osallistumisaktiivisuus on alhainen. Ohjelmalla olisi edelleen osaltaan edistettävä huippuosaamista Euroopan yhdentymiseen liittyvissä opinnoissa.

(32)Tässä ohjelmassa otetaan huomioon ilmastonmuutoksen torjumisen merkitys Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoon ja Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen liittyvien unionin sitoumusten mukaisesti, ja sillä edistetään ilmastotoimien valtavirtaistamista unionin politiikoissa sekä sen yleisen tavoitteen saavuttamista, että unionin talousarviomenoista 25 prosentilla tuetaan ilmastotavoitteita. Ohjelman valmistelun ja toteutuksen aikana yksilöidään asiaankuuluvia toimia, ja niitä arvioidaan uudelleen asiaan liittyvien arviointien ja uudelleentarkastelujen yhteydessä.

(33)Tässä asetuksessa vahvistetaan ohjelman rahoituspuitteet, joita Euroopan parlamentti ja neuvosto pitävät ensisijaisena rahoitusohjeenaan vuosittaisessa talousarviomenettelyssä talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta, talousarvioyhteistyöstä ja moitteettomasta varainhoidosta tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen 34 17 kohdan mukaisesti [viite saatetaan ajan tasalle tarvittaessa].

(34)Kansallisten toimistojen hallinnoimien yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen toimien yleisten rahoituspuitteiden jakamiseksi olisi määriteltävä alakohtainen vähimmäisrahoitus (korkea-asteen koulutus, yleissivistävä koulutus, ammatillinen koulutus ja aikuiskoulutus), jotta jokaisella näistä aloista voidaan varmistaa tavoiteltujen tuotosten ja tulosten saavuttamiseen tarvittava määrärahojen kriittinen massa.

(35)Tähän ohjelmaan sovelletaan asetusta (EU, Euratom) N:o [uusi varainhoitoasetus], jäljempänä ’varainhoitoasetus’ 35 . Siinä vahvistetaan säännöt, jotka koskevat unionin talousarvion toteuttamista, mukaan lukien avustuksia, palkintoja, hankintoja ja välillistä toteutusta koskevat säännöt.

(36)Tämän asetuksen mukaisen rahoituksen muodot ja täytäntöönpanomenetelmät olisi valittava sen perusteella, miten hyvin niillä saavutetaan toimien erityistavoitteet ja saavutetaan tuloksia, kun otetaan huomioon erityisesti tarkastusten kustannukset, hallinnollinen rasitus ja oletettu noudattamatta jättämisen riski. Tässä olisi harkittava kertasuoritusten, kiinteiden määrien ja yksikkökustannusten käyttämistä sekä varainhoitoasetuksen 125 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun rahoituksen, joka ei perustu toimien kustannuksiin, käyttämistä.

(37)Kolmannet maat, jotka ovat Euroopan talousalueen (ETA) jäseniä, voivat osallistua ohjelmaan Euroopan talousalueesta tehtyyn sopimukseen perustuvan yhteistyön puitteissa; ETA-sopimuksessa määrätään unionin ohjelmien toteuttamisesta kyseisen sopimuksen mukaisesti tehtävällä päätöksellä. Kolmannet maat voivat osallistua myös muiden säädösten nojalla. Tässä asetuksessa olisi annettava tarvittavat valtuudet toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle, Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF) ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimelle, jotta ne voivat käyttää toimivaltaansa kattavasti. Kolmannet maat saavat osallistua täysimääräisesti ohjelmaan niiden edellytysten mukaisesti, joista määrätään kyseisen kolmannen maan osallistumista unionin ohjelmiin koskevassa erityisessä sopimuksessa. Täysimääräinen osallistuminen sisältää lisäksi velvoitteen perustaa kansallinen toimisto ja hallinnoida joitakin ohjelman toimia hajautetusti. Kolmansista maista peräisin olevien henkilöiden ja yhteisöjen, jotka eivät ole assosioituneita ohjelmaan, olisi voitava osallistua joihinkin ohjelman toimiin, jotka määritellään työohjelmassa ja komission julkaisemissa ehdotuspyynnöissä. Toteuttamisen yhteydessä voitaisiin ajatella erityisjärjestelyjä Euroopan pienvaltioista peräisin olevien henkilöiden ja yhteisöjen osalta.

(38)Näiden alueiden erityistilanne olisi otettava huomioon komission tiedonannon ”Vahvempi ja uudistettu strateginen kumppanuus EU:n syrjäisimpien alueiden kanssa” 36 mukaisesti. Syrjäisimpien alueiden osallistumista kaikkiin toimiin aiotaan lisätä toteuttamalla erilaisia toimenpiteitä. Näiltä alueilta ja kolmansista maista, erityisesti niiden naapurimaista, peräisin olevien ihmisten ja organisaatioiden välistä liikkuvuuteen liittyvää vaihtoa ja yhteistyötä olisi edistettävä. Toimenpiteitä aiotaan seurata ja arvioida säännöllisesti.

(39)Merentakaisiin maihin tai merentakaisille alueille sijoittautuneet henkilöt ja yhteisöt voivat neuvoston päätöksen 2013/755/EU 94 artiklan nojalla 37 [saatetaan viite tarvittaessa ajan tasalle uuden merentakaisia alueita koskevan päätöksen mukaisesti] saada rahoitusta ohjelman sääntöjen ja tavoitteiden sekä sellaisten mahdollisten järjestelyjen mukaisesti, joita sovelletaan siihen jäsenvaltioon, johon kyseinen merentakainen maa tai alue on sidoksissa. Näiden maiden tai alueiden syrjäisyydestä johtuvat rajoitteet olisi otettava huomioon ohjelmaa toteutettaessa ja niiden osallistumista ohjelmaan olisi seurattava ja arvioitava säännöllisesti.

(40)Varainhoitoasetuksen mukaisesti komission olisi hyväksyttävä työohjelmia ja ilmoitettava niistä Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Työohjelmassa olisi vahvistettava toimenpiteet, jotka ovat tarpeen ohjelman toteuttamiseksi sen yleis- ja erityistavoitteita vastaavasti, avustusten valinta- ja myöntämisperusteet sekä kaikki muut vaadittavat seikat. Työohjelmat ja niihin mahdollisesti tehtävät muutokset olisi hyväksyttävä täytäntöönpanosäädöksillä tarkastelumenettelyä noudattaen.

(41)Paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyn toimielinten välisen sopimuksen 38 22 ja 23 kohdan nojalla tätä ohjelmaa on arvioitava erityisten seurantavaatimusten mukaisesti kerättyjen tietojen perusteella välttäen kuitenkin ylisääntelyä ja varsinkin jäsenvaltioille aiheutuvaa hallinnollista rasitusta. Tällaisten vaatimusten olisi sisällettävä sellaiset täsmälliset, mitattavat ja realistiset indikaattorit, joita voidaan mitata ajan myötä ja joiden perusteella voidaan arvioida ohjelman vaikutuksia kentällä.

(42)Tiedottaminen ohjelmasta tuettujen toimien tarjoamista mahdollisuuksista ja niitä koskeva julkisuus ja tulosten levittäminen olisi varmistettava niin Euroopan tasolla kuin kansallisella ja paikallistasolla. Tiedotus-, julkisuus- ja tulostenlevitystoimien toteuttamisen olisi oltava ohjelman kaikkien täytäntöönpanoelinten tehtävänä, tarvittaessa muiden sidosryhmien avulla.

(43)Jotta varmistetaan yleisölle suunnatun tiedotuksen tehokkuus ja komission aloitteesta toteutettujen viestintätoimien välinen vahvempi synergia, viestintätoimiin tämän asetuksen mukaisesti kohdennetuilla määrärahoilla olisi tuettava myös komission tiedotustoimintaa, joka koskee unionin poliittisia painopisteitä edellyttäen, että ne liittyvät tämän asetuksen yleiseen tavoitteeseen.

(44)Tämän asetuksen tehokkaan ja vaikuttavan täytäntöönpanon varmistamiseksi ohjelmassa olisi hyödynnettävä mahdollisimman paljon jo käytössä olevia toteuttamismekanismeja. Ohjelman toteuttaminen olisi annettava komission ja kansallisten toimistojen vastuulle. Kansallisten toimistojen olisi tehokkuuden maksimoimiseksi oltava mahdollisuuksien mukaan samoja kuin edeltävän ohjelman hallintoa varten nimetyt toimistot. Vaatimustenmukaisuuden ennakkoarviointi olisi rajattava uusiin juuri tätä ohjelmaa koskeviin vaatimuksiin, jollei ole perusteltua syytä tehdä toisin esimerkiksi tilanteessa, jossa kyseisen kansallisen toimiston toiminnassa havaitaan vakavia puutteita tai se ei ole tavoitteiden mukaista.

(45)Moitteettoman varainhoidon ja oikeusvarmuuden varmistamiseksi kaikissa osallistujamaissa kunkin kansallisen viranomaisen olisi nimettävä riippumaton tarkastuselin. Kyseisen riippumattoman tarkastuselimen olisi tehokkuuden maksimoimiseksi oltava mahdollisuuksien mukaan sama kuin edellisessä ohjelmassa tarkoitettuja toimia varten nimetty elin.

(46)Jäsenvaltioiden olisi pyrittävä toteuttamaan kaikki asianmukaiset toimenpiteet poistaakseen ohjelman moitteetonta toimintaa haittaavat oikeudelliset ja hallinnolliset esteet. Siihen kuuluu – mahdollisuuksien mukaan ja sanotun rajoittamatta kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksiä koskevan unionin lainsäädännön soveltamista – sellaisten kysymysten ratkaiseminen, jotka hankaloittavat viisumin ja oleskeluluvan saamista. Jäsenvaltioita kannustetaan ottamaan käyttöön maahanpääsyä koskevia nopeutettuja menettelyjä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/801 39 mukaisesti.

(47)Tulosraportointijärjestelmällä olisi varmistettava, että ohjelman toteuttamisen ja arvioinnin seurannassa käytettävät tiedot kerätään tehokkaasti, tuloksellisesti ja oikea-aikaisesti ja niiden tarkkuuden taso on asianmukainen. Kyseiset tiedot olisi toimitettava komissiolle asiaa koskevien tietosuojasääntöjen mukaisesti.

(48)Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 40 mukaisesti.

(49)Avustuksensaajia koskevien vaatimusten yksinkertaistamiseksi olisi mahdollisimman usein käytettävä yksinkertaistettuja avustuksia, joiden muotona on kertakorvaus, yksikkökustannukset ja kiinteämääräinen rahoitus. Ohjelmassa vahvistettujen liikkuvuutta koskevien toimien tukemiseen tarkoitettujen yksinkertaistettujen avustusten suuruudessa, sellaisina kuin komissio ne määrittää, olisi otettava huomioon isäntämaan oleskelu- ja elinkustannukset. Komissiolla ja lähettävien maiden kansallisilla toimistoilla olisi oltava mahdollisuus mukauttaa näitä yksinkertaistettuja avustuksia objektiivisten kriteerien perusteella, erityisesti varmistaakseen niiden, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, osallistumisen. Jäsenvaltioita olisi myös rohkaistava vapauttamaan kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti tällaiset avustukset veroista ja sosiaaliturvamaksuista. Samaa vapautusta olisi sovellettava julkisiin tai yksityisiin yhteisöihin, jotka myöntävät tällaista rahoitustukea kyseisille henkilöille.

(50)Varainhoitoasetuksen, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 41 , neuvoston asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 42 ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/1939 43 mukaan unionin taloudellisia etuja on suojattava oikeasuhteisin toimenpitein, joita ovat sääntöjenvastaisuuksien ja petosten ehkäiseminen, havaitseminen, korjaaminen ja tutkiminen sekä hukattujen, aiheettomasti maksettujen tai virheellisesti käytettyjen varojen takaisinperintä ja soveltuvin osin hallinnollisten seuraamusten määrääminen. Erityisesti asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 ja asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 nojalla Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) voi tehdä tutkimuksia, joihin sisältyvät myös paikan päällä suoritettavat todentamiset ja tarkastukset, selvittääkseen, onko kyse petoksesta, lahjonnasta tai muuta laittomasta toiminnasta, joka vahingoittaa unionin taloudellisia etuja. Asetuksen (EU) 2017/1939 nojalla Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) voi tutkia unionin taloudellisia etuja vahingoittavia petoksia ja muuta laitonta toimintaa unionissa, sekä nostaa niistä syytteen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2017/1371 44 mukaisesti. Varainhoitoasetuksen mukaan unionin rahoitusta saavien henkilöiden ja yhteisöjen on toimittava täydessä yhteistyössä unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi ja myönnettävä komissiolle, Euroopan petostentorjuntavirastolle, Euroopan syyttäjänvirastolle ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimelle tarvittavat valtuudet ja varmistettava, että unionin varojen hoitamiseen osallistuvat kolmannet osapuolet myöntävät vastaavat oikeudet.

(51)On tarpeen varmistaa ohjelman puitteissa toteutettujen toimien täydentävyys jäsenvaltioiden toteuttamien toimien sekä muiden unionin toimien kanssa erityisesti koulutuksen, kulttuurin ja tiedonvälityksen, nuorison ja solidaarisuuden, työllisyyden ja sosiaalisen osallistamisen, tutkimuksen ja innovoinnin, elinkeinoelämän ja yritystoiminnan, maatalouden ja maaseudun kehittämisen, kohderyhmänä etenkin nuoret viljelijät, koheesio- ja aluepolitiikan sekä kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden alalla.

(52)Sääntelykehys on jo edellisellä ohjelmakaudella antanut jäsenvaltioille ja alueille mahdollisuuden luoda synergioita Erasmus+ -ohjelman ja muiden sellaisten unionin välineiden (kuten Euroopan rakenne- ja investointirahastojen) välille, joista myös tuetaan unionin koulutus- ja nuorisoalan järjestelmien laadullista kehittämistä, mutta tätä potentiaalia ei ole tähän mennessä hyödynnetty tarpeeksi, mikä rajoittaa hankkeiden systeemisiä vaikutuksia ja vaikutusta politiikkaan. Näiden eri välineiden hallinnosta kansallisella tasolla vastaavien kansallisten elinten olisi tehostettava keskinäistä viestintäänsä ja yhteistyötään, jotta niiden vaikutus olisi mahdollisimman suuri. Ohjelman olisi annettava mahdollisuus aktiiviseen yhteistyöhön näiden välineiden kanssa.

(53)Jotta ohjelman tulosindikaattoreita voidaan tarkistaa ja täydentää, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, jotka koskevat liitettä. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle olisi toimitettava kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(54)On aiheellista varmistaa edellisen ohjelman asianmukainen saattaminen päätökseen, erityisesti monivuotisten hallinnointijärjestelyjen, esimerkiksi teknisen ja hallinnollisen avun rahoituksen, jatkuminen. Teknisellä ja hallinnollisella avulla olisi tarvittaessa varmistettava 1 päivästä tammikuuta 2021 alkaen niiden toimien hallinto, joita ei ole edellisen ohjelman puitteissa 31 päivään joulukuuta 2020 mennessä vielä saatettu loppuun.

(55)Tässä asetuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja otetaan huomioon erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet. Tällä asetuksella pyritään erityisesti varmistamaan, että noudatetaan täysimääräisesti oikeutta naisten ja miesten tasa-arvoon sekä oikeutta syrjimättömyyteen sukupuolen, rodun, etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, vammaisuuden, iän tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella, ja edistämään Euroopan unionin perusoikeuskirjan 21 ja 23 artiklan soveltamista.

(56)Tähän asetukseen sovelletaan horisontaalisia rahoitussääntöjä, jotka Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät SEUT-sopimuksen 322 artiklan nojalla. Näissä varainhoitoasetukseen sisältyvissä säännöissä vahvistetaan varsinkin menettely, joka koskee talousarvion laatimista ja toteuttamista käyttäen avustuksia, hankintoja, palkintoja ja välillistä toteutusta, sekä säädetään taloushallinnon henkilöstön toiminnan valvonnasta. SEUT-sopimuksen 322 artiklan nojalla hyväksyttävät säännöt koskevat myös unionin talousarvion suojelua siinä tapauksessa, että jäsenvaltioissa ilmenee oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen liittyviä yleisiä puutteita, koska oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on moitteettoman varainhoidon ja unionin rahoituksen tuloksellisuuden välttämätön ennakkoedellytys.

(57)Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, vaan se voidaan tavoitteen ohjelmamaiden välisen luonteen, rahoitettujen liikkuvuus- ja yhteistyötoimien suuren määrän ja laajan maantieteellisen soveltamisalan, sen oppimiseen liittyvän liikkuvuuden hyödyntämismahdollisuuksiin ja yleisemmin unionin integraatioon kohdistuvien vaikutusten sekä sen voimakkaan kansainvälisen ulottuvuuden vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi,

(58)Asetus (EY) N:o 1288/2013 olisi kumottava 1 päivästä tammikuuta 2021 alkaen.

(59)Jotta voidaan varmistaa ohjelman perusteella annettavan rahoituksen jatkuvuus, tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2021.

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

Tällä asetuksella perustetaan koulutusta, nuorisoa ja urheilua koskeva unionin toimintaohjelma Erasmus, jäljempänä ’ohjelma’.

Siinä vahvistetaan ohjelman tavoitteet, talousarvio vuosiksi 2021–2027, unionin rahoituksen muodot ja rahoitusta koskevat säännöt.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)’elinikäisellä oppimisella’ kaikissa elämänvaiheissa ja kaikissa muodoissa tapahtuvaa oppimista (virallinen oppiminen, epävirallinen oppiminen ja arkioppiminen), mukaan lukien varhaiskasvatus, yleissivistävä, ammatillinen ja korkea-asteen koulutus sekä aikuiskoulutus, jonka tuloksena henkilökohtaiset, kansalaisuuteen ja kulttuuriin liittyvät, sosiaaliset ja/tai työhön liittyvät tiedot, taidot ja asenteet tai yhteiskunnallinen osallistuminen kehittyvät, neuvonta- ja ohjauspalvelut mukaan luettuina;

2)’oppimiseen liittyvällä liikkuvuudella’ johonkin maahan oman asuinmaan ulkopuolelle siirtymistä, jonka tarkoituksena on suorittaa opintoja, harjoitteluja tai epävirallista tai arkioppimista; siihen voi liittyä toimenpiteitä, kuten kielitukea ja kielenopetusta, ja/tai sitä voidaan täydentää verkko-oppimisella ja virtuaalisella yhteistyöllä. Joissakin erityistapauksissa se voi olla muodoltaan tietoteknisten ja viestintävälineiden käytön avulla tapahtuvaa oppimista;

3)’epävirallisella oppimisella’ vapaaehtoista oppimista, joka tapahtuu virallisen koulutuksen ulkopuolella (tavoitteiden, menetelmien ja ajankäytön osalta) tarkoituksellisen toiminnan kautta ja johon liittyy oppimisen tukea jossakin muodossa;

4)’arkioppimisella’ arkipäivän toimista ja kokemuksista oppimista, joka ei ole tavoitteiden, ajankäytön tai oppimisen tuen osalta organisoitua eikä jäsenneltyä. Se ei välttämättä ole oppijan näkökulmasta tarkoituksellista;

5)’nuorilla’ 13–30-vuotiaita henkilöitä;

6)’ruohonjuuritason urheilulla’ järjestettyä paikallistason amatööriurheilua ja harrasteliikuntaa;

7)’korkeakouluopiskelijalla’ henkilöä, joka on kirjoilla korkeakoulussa joko lyhyitä opintoja taikka kandidaatin-, maisterin- tai tohtorintutkinnon tai vastaavia opintoja varten. Tällä tarkoitetaan myös vastavalmistuneita;

8)’henkilöstöllä’ henkilöitä, jotka joko ammatin tai vapaaehtoistoiminnan vuoksi osallistuvat yleissivistävään tai ammatilliseen koulutukseen tai epäviralliseen oppimiseen liittyvään toimintaan, ja tällä voidaan tarkoittaa korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten opettajia, kouluttajia, koulunjohtajia, nuorisotyöntekijöitä, urheiluvalmentajia, muuta kuin opetushenkilöstöä ja muita oppimisen edistämiseen osallistuvia toimijoita;

9)’ammattiopiskelijalla’ henkilöä, joka suorittaa toisen asteen ammatillisen perus- tai jatkokoulutuksen opinto-ohjelmaa tai toisen asteen jälkeistä opinto-ohjelmaa. Tällä tarkoitetaan myös henkilöitä, jotka ovat hiljattain suorittaneet kyseisten ohjelmien loppututkinnon;

10)’oppilaalla’ henkilöä, joka on oppimista varten kirjoilla yleissivistävää koulutusta antavassa oppilaitoksessa millä tahansa tasolla varhaiskasvatuksesta keskiasteen koulutukseen ja jonka kansalliset viranomaiset katsovat voivan osallistua ohjelmaan alueellaan;

11)’aikuiskoulutuksella’ kaikkia peruskoulutuksen jälkeisiä muun kuin ammatillisen aikuiskoulutuksen muotoja, jotka voivat kuulua virallisen tai epävirallisen koulutuksen taikka arkioppimisen piiriin;

12)’ohjelmaan assosioitumattomalla kolmannella maalla’ kolmatta maata, joka ei osallistu ohjelmaan täysimittaisesti, mutta jonka oikeussubjektit voivat poikkeuksellisesti hyötyä ohjelmasta asianmukaisesti perustelluissa unionin edun mukaisissa tapauksissa;

13)’kolmannella maalla’ maata, joka ei ole jäsenvaltio;

14)’kumppanuudella’ oppilaitosten ja/tai organisaatioiden ryhmän tekemää sopimusta, jonka tarkoituksena on toteuttaa yhteisiä toimintoja ja hankkeita;

15)’yhteisellä maisteriohjelmalla’ integroitua koulutusohjelmaa, joka suoritetaan vähintään kahdessa korkeakoulussa ja jonka suorittaja saa yhden tutkintotodistuksen, jonka kaikki integroituun koulutusohjelmaan osallistuvat oppilaitokset myöntävät ja allekirjoittavat yhdessä ja joka tunnustetaan virallisesti maissa, joissa osallistuvat oppilaitokset sijaitsevat;

16)’kansainvälisellä’ mitä tahansa toimintaa, johon osallistuu vähintään yksi ohjelmaan assosioitumaton kolmas maa;

17)’virtuaalisella yhteistyöllä’ yhteistyömuotoja, joissa käytetään tietotekniikkaa ja viestintävälineitä;

18)’korkeakoululla’ korkea-asteen koulutusta tarjoavaa oppilaitosta, jossa kansallisen lainsäädännön tai käytännön mukaisesti voi suorittaa tunnustetun tutkinnon tai muun tunnustetun korkea-asteen ammattipätevyyden, riippumatta siitä, mitä nimitystä tällaisesta oppilaitoksesta käytetään, sekä korkea-asteen koulutusta tarjoavaa muuta oppilaitosta, jonka kansalliset viranomaiset katsovat voivan osallistua ohjelmaan alueellaan;

19)’ohjelmamaiden välisellä’ mitä tahansa toimintaa, johon osallistuu vähintään kaksi maata, jotka ovat joko jäsenvaltioita tai ohjelmaan assosioituneita kolmansia maita;

20)’nuorten osallistumistoiminnalla’ koulun ulkopuolista toimintaa, jonka epäviralliset nuorten ryhmät ja/tai nuorisojärjestöt järjestävät ja jolle on ominaista epävirallinen oppiminen;

21)’nuorisotyöntekijällä’ henkilöä, joka ammattinsa tai vapaaehtoistoiminnan kautta on mukana epävirallisessa oppimisessa ja joka tukee nuorten koulutuksellista ja sosiaalista sekä ammatillista kehitystä;

22)’EU:n nuorisodialogilla’ nuorten ja nuorisojärjestöjen kanssa käytävää vuoropuhelua, joka toimii yhtenä nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön painopisteiden, toteuttamisen ja seurannan jatkuvan yhteisen pohdinnan foorumina;

23)’ohjelmaan assosioituneella kolmannella maalla’ kolmatta maata, joka on osapuolena unionin kanssa tehdyssä sopimuksessa, jonka perusteella sen on mahdollista osallistua ohjelmaan, ja joka täyttää kaikki jäsenvaltioille tässä asetuksessa säädetyt velvoitteet;

24)’oikeussubjektilla’ luonnollista henkilöä tai kansallisen oikeuden, unionin oikeuden tai kansainvälisen oikeuden perusteella muodostettua ja tunnustettua oikeushenkilöä, jolla on oikeushenkilöllisyys ja joka voi omissa nimissään käyttää oikeuksia ja jolle voidaan asettaa velvoitteita, tai varainhoitoasetuksen [197 artiklan 2 kohdan c alakohdan] mukaista yhteisöä, joka ei ole oikeushenkilö;

25)’ihmisillä, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia’ henkilöitä, joiden on hankalaa hyödyntää tehokkaasti ohjelman tarjoamia mahdollisuuksia taloudellisista, sosiaalisista, kulttuuriin liittyvistä, maantieteellisistä tai terveyteen liittyvistä syistä, maahanmuuttajataustan vuoksi tai esimerkiksi vammaan tai oppimisvaikeuksiin liittyvistä syistä;

26)’kansallisella viranomaisella’ viranomaista, joka vastaa kansallisella tasolla ohjelman hallinnoinnin seurannasta ja valvonnasta jossakin jäsenvaltiossa tai ohjelmaan assosioituneessa kolmannessa maassa;

27)’kansallisella toimistolla’ yhtä tai useampaa tietyn jäsenvaltion tai ohjelmaan assosioituneen kolmannen maan elintä, joka on vastuussa ohjelman toteuttamisen hallinnoinnista kansallisella tasolla. Yhdessä jäsenvaltiossa tai ohjelmaan assosioituneessa jäsenvaltiossa voi olla useampi kuin yksi kansallinen toimisto.

3 artikla

Ohjelman tavoitteet

1.Ohjelman yleisenä tavoitteena on tukea ihmisten koulutuksellista, ammatillista ja henkilökohtaista kehitystä koulutuksen, nuorison ja urheilun alalla Euroopassa ja muualla ja edistää näin kestävää kasvua, työllisyyttä ja sosiaalista koheesiota sekä vahvistaa eurooppalaista identiteettiä. Ohjelma on keskeinen väline eurooppalaisen koulutusalueen luomiseksi, ja sillä tuetaan eurooppalaisen strategisen koulutusyhteistyön toteuttamista yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen alalla sekä tähän liittyviä alakohtaisia ohjelmia, edistetään nuorisopoliittista yhteistyötä unionin nuorisostrategian 2019–2027 puitteissa ja kehitetään urheilun eurooppalaista ulottuvuutta.

2.Ohjelman erityistavoitteet ovat seuraavat:

a)edistetään oppimiseen liittyvää henkilöiden liikkuvuutta samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, huippuosaamista, luovuutta ja innovointia koulutusalan organisaatioiden ja koulutuspolitiikan tasolla;

b)edistetään epäviralliseen oppimiseen liittyvää liikkuvuutta ja aktiivista osallistumista nuorten keskuudessa samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, luovuutta ja innovointia nuorisoalan organisaatioiden ja nuorisopolitiikan tasolla;

c)edistetään urheiluvalmentajien ja -henkilöstön oppimiseen liittyvää liikkuvuutta samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, luovuutta ja innovointia urheilujärjestöjen ja urheilupolitiikan tasolla.

3.Ohjelman tavoitteisiin pyritään seuraavien kolmen avaintoimen avulla:

a)oppimiseen liittyvä liikkuvuus, jäljempänä ’avaintoimi 1’;

b)organisaatioiden ja oppilaitosten välinen yhteistyö, jäljempänä ’avaintoimi 2’; ja

c)tuki politiikan kehittämiseen ja yhteistyöhön, jäljempänä ’avaintoimi 3’.

Tavoitteisiin pyritään myös 7 artiklassa säädettyjen Jean Monnet -toimien avulla.

Kullakin avaintoimella tuettavien toimien kuvaus on II luvussa (koulutus), III luvussa (nuoriso) ja IV luvussa (urheilu).

II LUKU

KOULUTUS

4 artikla

Avaintoimi 1
Oppimiseen liittyvä liikkuvuus

Koulutuksen alalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 1 avulla seuraavia toimia:

a)korkeakouluopiskelijoiden ja -henkilöstön liikkuvuus;

b)ammattiopiskelijoiden ja ammatillisen koulutuksen henkilöstön liikkuvuus;

c)oppilaiden ja oppilaitosten henkilöstön liikkuvuus;

d)aikuiskoulutuksen henkilöstön liikkuvuus;

e)kieltenopiskelumahdollisuudet, myös sellaiset, jotka tukevat liikkuvuustoimia.

5 artikla

Avaintoimi 2
Organisaatioiden ja oppilaitosten välinen yhteistyö

Koulutuksen alalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 2 avulla seuraavia toimia:

a)kumppanuudet yhteistyötä ja käytänteiden vaihtoa varten, myös pienimuotoiset kumppanuudet, joilla edistetään laajempaa ja osallistavampaa osallistumista ohjelmaan;

b)laatukumppanuudet, etenkin Eurooppa-yliopistot, ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt ja yhteiset maisteriohjelmat;

c)innovaatiokumppanuudet, joiden tavoitteena on vahvistaa Euroopan innovointikykyä;

d)verkkoalustat ja virtuaalisen yhteistyön välineet, myös tukipalvelut eTwinning-verkostolle ja aikuiskoulutuksen eurooppalaiselle foorumille.

6 artikla

Avaintoimi 3
Tuki politiikan kehittämiseen ja yhteistyöhön

Koulutuksen alalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 3 avulla seuraavia toimia:

a)unionin yleisten ja alakohtaisten toimintaohjelmien valmistelu ja toteuttaminen koulutuksen alalla, myös Eurydice-verkoston tai muiden asiaankuuluvien organisaatioiden tuella;

b)tuki sellaisille unionin välineille ja toimenpiteille, joilla edistetään osaamisen, taitojen ja tutkintojen laatua, avoimuutta ja tunnustamista 45 ;

c)poliittinen vuoropuhelu ja yhteistyö keskeisten sidosryhmien kanssa, mukaan lukien unionin laajuiset verkostot, koulutusalan eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ja kansainväliset koulutusjärjestöt;

d)toimenpiteet, joilla edistetään ohjelman laadullista ja osallistavaa toteuttamista;

e)yhteistyö muiden unionin välineiden kanssa ja tuki muille unionin politiikoille;

f)tietojen levittämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen liittyvät toimet eurooppalaisen politiikan tulosten ja painopisteiden samoin kuin ohjelman osalta.

7 artikla

Jean Monnet -toimet

Ohjelmasta tuetaan Euroopan yhdentymiseen liittyvää opetusta, oppimista, tutkimusta ja keskustelua seuraavien toimien avulla:

a)Jean Monnet -toimet korkeakoulutuksen alalla;

b)Jean Monnet -toimet muilla koulutuksen aloilla;

c)tuki seuraaville laitoksille, joiden päämääränä on Euroopan edun edistäminen: Firenzen yliopistollinen Eurooppa-instituutti, mukaan lukien sen eurooppalaisen ylikansallisen hallinnon laitos; College of Europe -yliopisto (Bruggen ja Natolinin laitokset); julkisen hallinnon Eurooppa-instituutti, Maastricht; eurooppaoikeuden akatemia, Trier; Euroopan erityisopetuksen ja inklusiivisen opetuksen kehittämiskeskus, Odense, sekä Eurooppakoulutuksen kansainvälinen keskus, Nizza.

III LUKU

NUORISO

8 artikla

Avaintoimi 1
Oppimiseen liittyvä liikkuvuus

Nuorisoalalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 1 avulla seuraavia toimia:

a)nuorten liikkuvuus;

b)nuorten osallistumistoiminta;

c)DiscoverEU-toiminta;

d)nuorisotyöntekijöiden liikkuvuus.

9 artikla

Avaintoimi 2
Organisaatioiden ja oppilaitosten välinen yhteistyö

Nuorisoalalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 2 avulla seuraavia toimia:

a)kumppanuudet yhteistyötä ja käytänteiden vaihtoa varten, myös pienimuotoiset kumppanuudet, joilla edistetään laajempaa ja osallistavampaa osallistumista ohjelmaan;

b)innovaatiokumppanuudet, joiden tavoitteena on vahvistaa Euroopan innovointikykyä;

c)verkkoalustat ja virtuaalisen yhteistyön välineet.

10 artikla

Avaintoimi 3
Tuki politiikan kehittämiseen ja yhteistyöhön

Nuorisoalalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 3 avulla seuraavia toimia:

a)unionin toimintaohjelman valmistelu ja täytäntöönpano nuorisoalalla, nuorisoasioiden wikisivuston tuella;

b)Unionin välineet ja toimenpiteet, joilla edistetään osaamisen ja taitojen laatua, avoimuutta ja tunnustamista, erityisesti Youthpassin avulla;

c)poliittinen vuoropuhelu ja yhteistyö asiaankuuluvien keskeisten sidosryhmien kanssa, mukaan lukien unionin laajuiset verkostot, nuorisoalan eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ja kansainväliset nuorisojärjestöt, EU:n nuorisodialogi sekä tuki Euroopan nuorisofoorumille;

d)toimenpiteet, joilla edistetään ohjelman laadullista ja osallistavaa toteuttamista;

e)yhteistyö muiden unionin välineiden kanssa ja tuki muille unionin politiikoille;

f)tietojen levittämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen liittyvät toimet eurooppalaisen politiikan tulosten ja painopisteiden samoin kuin ohjelman osalta.

IV LUKU

URHEILU

11 artikla

Avaintoimi 1
Oppimiseen liittyvä liikkuvuus

Urheilun alalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 1 avulla urheiluvalmentajien ja -henkilöstön liikkuvuutta.

12 artikla

Avaintoimi 2
Organisaatioiden ja oppilaitosten välinen yhteistyö

Urheilun alalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 2 avulla seuraavia toimia:

a)kumppanuudet yhteistyötä ja käytänteiden vaihtoa varten, myös pienimuotoiset kumppanuudet, joilla edistetään laajempaa ja osallistavampaa osallistumista ohjelmaan;

b)voittoa tavoittelemattomat urheilutapahtumat, joiden tarkoituksena on kehittää urheilun eurooppalaista ulottuvuutta.

13 artikla

Avaintoimi 3
Tuki politiikan kehittämiseen ja yhteistyöhön

Urheilun alalla ohjelmalla tuetaan avaintoimen 3 avulla seuraavia toimia:

a)urheilua ja liikuntaa koskevan unionin poliittisen ohjelman valmistelu ja toteuttaminen;

b)poliittinen vuoropuhelu ja yhteistyö asiaankuuluvien keskeisten sidosryhmien kanssa, mukaan lukien urheilualan eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ja kansainväliset urheilujärjestöt;

c)tietojen levittämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen liittyvät toimet eurooppalaisen politiikan tulosten ja painopisteiden samoin kuin ohjelman osalta, mukaan lukien urheilupalkinnot.

V LUKU

RAHOITUSSÄÄNNÖKSET

14 artikla

Talousarvio

1.Ohjelman toteuttamiseen varatut rahoituspuitteet vuosiksi 2021–2027 ovat 30 000 000 000 euroa käypinä hintoina.

2.Seuraavassa esitetään ohjelman rahoituksen ohjeellinen jakautuminen:

a)koulutusalan toimiin 24 940 000 000 euroa, josta

1)vähintään 8 640 000 000 euroa olisi kohdennettava 4 artiklan a alakohdassa ja 5 artiklan a alakohdassa tarkoitettuihin korkea-asteen koulutusta koskeviin toimiin;

2)vähintään 5 230 000 000 euroa olisi kohdennettava 4 artiklan b alakohdassa ja 5 artiklan a alakohdassa tarkoitettuihin ammatillista koulutusta koskeviin toimiin;

3)vähintään 3 790 000 000 euroa olisi kohdennettava 4 artiklan c alakohdassa ja 5 artiklan a alakohdassa tarkoitettuihin yleissivistävää koulutusta koskeviin toimiin;

4)vähintään 1 190 000 000 euroa olisi kohdennettava 4 artiklan d alakohdassa ja 5 artiklan a alakohdassa tarkoitettuihin aikuiskoulutusta koskeviin toimiin;

5)450 000 000 euroa olisi kohdennettava 7 artiklassa tarkoitettuihin Jean Monnet -toimiin;

b)edellä 8–10 artiklassa tarkoitettuihin nuorisoalan toimiin 3 100 000 000 euroa;

c)edellä 11–13 artiklassa tarkoitettuihin urheilualan toimiin 550 000 000 euroa; ja

d)vähintään 960 000 000 euroa kansallisten toimistojen toimintakustannusten osittaiseksi kattamiseksi.

3.Edellä 1 kohdassa esitettyjen rahoituspuitteiden lisäksi asetetaan ohjelman kansainvälisen ulottuvuuden edistämistä varten käyttöön lisärahoitusosuus asetuksella …/… [naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline] 46 ja asetuksella …/… [IPA III] 47 tämän asetuksen mukaisesti toteutettavien ja hallinnoitavien toimien tukemiseksi. Osuus rahoitetaan kyseisten välineiden perustamisesta annettujen asetusten mukaisesti.

4.Edellä 1 kohdassa tarkoitettua määrää voidaan käyttää ohjelman toteuttamista koskevaan tekniseen ja hallinnolliseen apuun, kuten valmistelu-, seuranta-, valvonta-, tarkastus- ja arviointitoimintaan, mukaan lukien tietotekniikkajärjestelmät.

5.Menot, jotka aiheutuvat ensimmäiseen työohjelmaan sisältyvien hankkeiden toimista, voivat olla avustuskelpoisia 1 päivästä tammikuuta 2021, sanotun kuitenkaan rajoittamatta varainhoitoasetuksen soveltamista.

6.Jäsenvaltioille yhteistyöhön perustuvan hallinnoinnin puitteissa myönnettyjä varoja voidaan niiden pyynnöstä siirtää ohjelman käyttöön. Komissio käyttää kyseisiä varoja joko suoraan varainhoitoasetuksen 62 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti tai välillisesti saman artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaisesti. Kyseisiä varoja on mahdollisuuksien mukaan käytettävä asianomaisen jäsenvaltion hyväksi.

15 artikla

EU:n rahoituksen muodot ja toteuttamismenetelmät

1.Ohjelman toteutuksessa käytetään johdonmukaisesti suoraa hallinnointia varainhoitoasetuksen mukaisesti tai välillistä hallinnointia varainhoitoasetuksen [61 artiklan 1 kohdan c alakohdassa] tarkoitettujen elinten kanssa.

2.Ohjelmasta voidaan myöntää rahoitusta missä tahansa varainhoitoasetuksessa vahvistetussa muodossa; rahoitusmuotoja ovat erityisesti avustukset, palkinnot ja hankinnat.

3.Riski, joka liittyy varojen perintään takaisin tuensaajilta, voidaan kattaa keskinäiseen vakuutusjärjestelmään suoritettavilla maksuilla, jotka katsotaan varainhoitoasetuksessa tarkoitetuksi riittäväksi vakuudeksi. Asetuksen X [takuurahastosta annetun asetuksen seuraaja] [X artiklan] säännöksiä sovelletaan.

VI LUKU

OHJELMAAN OSALLISTUMINEN

16 artikla

Ohjelmaan assosioituneet kolmannet maat

1.Ohjelmaan voivat osallistua seuraavat kolmannet maat:

a)Euroopan vapaakauppaliiton jäsenet, jotka ovat Euroopan talousalueen (ETA) jäseniä, Euroopan talousalueesta tehdyssä sopimuksessa vahvistettujen edellytysten mukaisesti,

b)unioniin liittymässä olevat maat, ehdokasmaat ja mahdolliset ehdokkaat niitä koskevissa puitesopimuksissa ja assosiaationeuvoston päätöksissä tai vastaavissa sopimuksissa vahvistettujen, kyseisten maiden osallistumista unionin ohjelmiin koskevien yleisten periaatteiden ja ehtojen mukaisesti sekä unionin ja kyseisten maiden välisissä sopimuksissa vahvistettuja erityisiä edellytyksiä noudattaen;

c)Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvat maat niitä koskevissa puitesopimuksissa ja assosiaationeuvoston päätöksissä tai vastaavissa sopimuksissa vahvistettujen, kyseisten maiden osallistumista unionin ohjelmiin koskevien yleisten periaatteiden ja ehtojen mukaisesti sekä unionin ja kyseisten maiden välisissä sopimuksissa vahvistettuja erityisiä edellytyksiä noudattaen.

d)muut kolmannet maat kunkin kolmannen maan osallistumisesta yhteen tai useampaan unionin ohjelmaan tehdyssä erityisessä sopimuksessa vahvistettujen edellytysten mukaisesti edellyttäen, että kyseisellä sopimuksella

varmistetaan asianmukainen tasapaino unionin ohjelmiin osallistuvan kolmannen maan maksamien rahoitusosuuksien ja sen saamien hyötyjen välillä;

vahvistetaan ohjelmiin osallistumisen edellytykset, mukaan lukien yksittäisiin ohjelmiin maksettavien rahoitusosuuksien ja niiden hallintokustannusten laskentatapa; maksettavia rahoitusosuuksia pidetään käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina varainhoitoasetuksen [21 artiklan 5 kohdan] mukaisesti;

ei anneta kolmannelle maalle ohjelmaa koskevaa päätösvaltaa;

taataan unionin oikeus varmistaa varainhoidon moitteettomuus ja suojata taloudellisia etujaan.

2.Edellä 1 kohdassa tarkoitetut maat voivat osallistua täysimääräisesti ohjelmaan ainoastaan siinä tapauksessa, että ne täyttävät kaikki jäsenvaltioille tässä asetuksessa säädetyt velvoitteet.

17 artikla

Ohjelmaan assosioitumattomat kolmannet maat

Seuraaville kolmansille maille voidaan antaa mahdollisuus osallistua 4–6 artiklassa, 7 artiklan a ja b alakohdassa ja 8–10, 12 ja 13 artiklassa tarkoitettuihin toimiin:

a)edellä 16 artiklassa tarkoitetut kolmannet maat, jotka eivät täytä kyseisen artiklan 2 kohdassa vahvistettua edellytystä;

b)mikä tahansa muu kolmas maa.

18 artikla

Suoraan ja välilliseen hallinnointiin sovellettavat säännöt

1.Ohjelmaan voivat osallistua koulutus-, nuoriso- ja urheilualalla toimivat julkiset ja yksityiset oikeussubjektit.

2.Komission ja jäsenvaltioiden on ohjelmaa toteuttaessaan varmistettava muun muassa osallistujien valinnan ja avustusten myöntämisen yhteydessä, että toimilla pyritään edistämään sosiaalista osallisuutta ja tavoittamaan paremmin sellaiset ihmiset, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia.

3.Varainhoitoasetuksen [145 artiklan 3 kohdan kolmannessa luetelmakohdassa] tarkoitettu arviointikomitea voi koostua ulkopuolisista asiantuntijoista sekä suoran että välillisen hallinnoinnin puitteissa toteutettavissa valinnoissa.

4.Sellaisilla julkisyhteisöillä sekä koulutus-, nuoriso- ja urheilualan instituutioilla, jotka ovat kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana saaneet yli 50 prosenttia vuosituloistaan julkisista lähteistä, katsotaan olevan riittävät taloudelliset, ammatilliset ja hallinnolliset valmiudet tämän ohjelman mukaisten toimien toteuttamiseksi. Niiltä ei saa vaatia muita asiakirjoja näiden valmiuksien osoittamiseksi.

5.Jotta voitaisiin edistää ohjelmaan osallistumista sellaisten ihmisten osalta, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, ja varmistaa ohjelman sujuva toteuttaminen, komissio voi objektiivisten kriteerien perusteella muuttaa tai valtuuttaa 23 artiklassa tarkoitetut kansalliset toimistot muuttamaan sellaisten avustusten määriä, joilla tuetaan ohjelmaan sisältyviä liikkuvuustoimia.

6.Komissio voi käynnistää yhteisiä ehdotuspyyntöjä ohjelmaan assosioitumattomien kolmansien maiden tai niiden organisaatioiden ja virastojen kanssa rahoittaakseen hankkeita toisiaan vastaavien osuuksien pohjalta. Hankkeita voidaan arvioida ja valita yhteisillä arviointi- ja valintamenettelyillä, joista osallistuvien organisaatioiden ja virastojen on sovittava varainhoitoasetuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

VII LUKU

OHJELMASUUNNITTELU, SEURANTA JA ARVIOINTI

19 artikla

Työohjelma

Ohjelma toteutetaan varainhoitoasetuksen [108] artiklassa tarkoitetuilla työohjelmilla. Työohjelmassa on oltava myös maininta kullekin toimelle osoitetun rahoituksen määrästä ja rahoituksen jakautumisesta jäsenvaltioiden ja ohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden kesken kansallisen toimiston kautta hallinnoitavien toimien osalta. Komissio hyväksyy työohjelman täytäntöönpanosäädöksellä. Tällaiset täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 31 artiklassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

20 artikla

Seuranta ja raportointi

1.Indikaattorit, joiden avulla raportoidaan ohjelman edistymisestä 3 artiklassa säädettyjen yleisten ja erityistavoitteiden saavuttamisessa, esitetään liitteessä.

2.Jotta varmistetaan tuloksellinen arviointi, jolla mitataan ohjelman edistymistä tavoitteidensa saavuttamisessa, komissiolle siirretään valta antaa 30 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä indikaattorien tarkistamiseksi tai täydentämiseksi tarvittaessa tai täydennetään tätä asetusta seuranta- ja arviointikehystä koskevilla säännöksillä.

3.Tulosraportointijärjestelmällä on varmistettava, että varainhoitoasetuksen [2 artiklan 5 kohdassa] tarkoitetut unionin varoista myönnettävän avustuksen saajat keräävät ohjelman toteuttamisen seurannassa ja arvioinnissa käytettävät tiedot tehokkaasti, tuloksellisesti ja oikea-aikaisesti ja riittävän yksityiskohtaisella tasolla. Sitä varten unionin varoista myönnettävän avustuksen saajille ja jäsenvaltioille on asetettava oikeasuhteiset raportointivaatimukset.

21 artikla

Arviointi

1.Arvioinnit on suoritettava oikea-aikaisesti, jotta niitä voidaan hyödyntää päätöksenteossa.

2.Ohjelman väliarviointi on suoritettava heti kun ohjelman toteuttamisesta on saatavilla riittävästi tietoa, kuitenkin viimeistään neljän vuoden kuluttua siitä, kun ohjelman täytäntöönpano on käynnistynyt. Siihen on liitettävä myös edeltävän ohjelman loppuarviointi.

3.Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle ohjelman toteuttamista ja vaikutuksia omilla alueillaan koskeva kertomus viimeistään 30 päivänä huhtikuuta 2024, sanotun kuitenkaan rajoittamatta IX luvussa vahvistettujen vaatimusten ja 24 artiklassa tarkoitettujen kansallisten toimistojen velvollisuuksien noudattamista.

4.Komissio suorittaa toteutusjakson päätyttyä, kuitenkin viimeistään neljän vuoden kuluttua 1 artiklassa mainitun ajanjakson päättymisestä, ohjelman lopullisen arvioinnin.

5.Komissio toimittaa arviointien päätelmät ja omat huomautuksensa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle.

VIII LUKU

TIEDOTUS, VIESTINTÄ JA TULOSTEN LEVITTÄMINEN

22 artikla

Tiedotus, viestintä ja tulosten levittäminen

1.Jäljempänä 24 artiklassa tarkoitettujen kansallisten toimistojen on kehitettävä johdonmukainen strategia, joka koskee tehokasta tiedotusta niiden hallinnoimien ohjelman toimien yhteydessä tuetuista toiminnoista sekä tulosten tehokasta levittämistä ja hyödyntämistä, ja avustettava komissiota sen yleisessä tiedottamisessa, joka koskee ohjelmaa, kansallisella ja unionin tasolla hallinnoituja toimia koskevat tiedot mukaan luettuina, ja sen tuloksia, sekä tiedotettava asiaankuuluville kohderyhmille niiden maassa toteutetuista toimista.

2.Unionin rahoituksen saajien on ilmaistava rahoituksen alkuperä ja varmistettava unionin rahoituksen näkyvyys (erityisesti kun ne tekevät tunnetuksi toimia ja niiden tuloksia) tarjoamalla johdonmukaista, olennaista ja oikeasuhteista kohdennettua tietoa eri kohderyhmille, tiedotusvälineet ja suuri yleisö mukaan lukien.

3.Ohjelman piiriin kuuluvilla sektoreilla toimivien oikeussubjektien on käytettävä ohjelmaan liittyvässä viestinnässä ja tiedon levittämisessä Erasmus-brändinimeä.

4.Komissio toteuttaa tiedotus- ja viestintätoimia, jotka koskevat ohjelmaa ja sen toimia ja tuloksia. Ohjelmalle osoitetuilla taloudellisilla resursseilla tuetaan myös unionin poliittisia painopisteitä koskevaa komission tiedottamista sikäli kuin painopisteet liittyvät 3 artiklassa tarkoitettuihin tavoitteisiin.

IX LUKU

HALLINNOINTI- JA TARKASTUSJÄRJESTELMÄ

23 artikla

Kansallinen viranomainen

1.Jokaisen jäsenvaltion on viimeistään […] ilmoitettava komissiolle pysyvän edustustonsa välittämässä virallisessa ilmoituksessa se taho tai ne tahot, joilla on lainmukainen valtuutus toimia niiden puolesta kansallisena viranomaisena tätä asetusta sovellettaessa. Jos kansallinen viranomainen korvataan toisella ohjelmakauden aikana, asianomaisen jäsenvaltion on ilmoitettava asiasta komissiolle viipymättä noudattaen samaa menettelyä.

2.Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat asianmukaiset toimenpiteet poistaakseen ohjelman moitteetonta toimintaa haittaavat oikeudelliset ja hallinnolliset esteet, mahdollisuuksien mukaan myös toimenpiteet, joilla pyritään ratkaisemaan kysymyksiä, jotka aiheuttavat ongelmia viisumien saannissa.

3.Kansallisen viranomaisen on viimeistään […] nimettävä kansallinen toimisto tai kansalliset toimistot. Jos kansallisia toimistoja on enemmän kuin yksi, jäsenvaltioiden on otettava käyttöön asianmukainen järjestelmä, jolla koordinoidaan ohjelman toteuttamisen hallinnointia kansallisella tasolla, jotta voidaan varmistaa etenkin ohjelman johdonmukainen ja kustannustehokas toteuttaminen ja tehokkaat yhteydet komission kanssa tähän liittyen sekä helpottaa mahdollista varojen siirtoa toimistojen välillä, mikä mahdollistaa joustavuuden ja jäsenvaltioille osoitettujen varojen paremman käytön. Kunkin jäsenvaltion on määritettävä, kuinka se järjestää kansallisen viranomaisen ja kansallisen toimiston välisen suhteen, mukaan lukien sellaiset tehtävät kuin kansallisen toimiston työohjelman laatiminen.
Kansallisen viranomaisen on toimitettava komissiolle asianmukainen vaatimustenmukaisuuden ennakkoarviointi sen osalta, että kansallinen toimisto noudattaa varainhoitoasetuksen [58 artiklan 1 kohdan] c, v ja vi alakohdan ja [60 artiklan 1, 2 ja 3 kohdan] säännöksiä, kansallisten toimistojen sisäistä valvontaa koskevia unionin vaatimuksia sekä sääntöjä, jotka koskevat ohjelman varojen hallinnointia tukia myönnettäessä.

4.Kansallisen viranomaisen on nimettävä 26 artiklassa tarkoitettu riippumaton tarkastuselin.

5.Kansallisen viranomaisen laatiman vaatimustenmukaisuuden ennakkoarvioinnin on perustuttava sen omaan valvontaan ja tarkastuksiin ja/tai 26 artiklassa tarkoitetun riippumattoman tarkastuselimen suorittamaan valvontaan ja tarkastuksiin. Jos ohjelmaa varten nimetty kansallinen toimisto on sama kuin edeltävää ohjelmaa varten nimetty kansallinen toimisto, vaatimustenmukaisuuden ennakkoarviointi on rajattava uusiin juuri tätä ohjelmaa koskeviin vaatimuksiin.

6.Jos komissio hylkää kansallisen toimiston nimeämisen vaatimustenmukaisuuden ennakkoarviointia koskevan arviointinsa perusteella tai jos kansallinen toimisto ei täytä komission asettamia vähimmäisvaatimuksia, kansallisen viranomaisen on varmistettava, että toteutetaan tarvittavat korjaavat toimet sen varmistamiseksi, että kansallinen toimisto täyttää vähimmäisvaatimukset, tai nimettävä kansalliseksi toimistoksi jokin toinen elin.

7.Kansallisen viranomaisen on seurattava ja valvottava ohjelman hallinnointia kansallisella tasolla. Sen on tiedotettava komissiolle sellaisista päätöksistä, joilla voi olla merkittävä vaikutus ohjelman hallinnointiin, erityisesti niiden koskiessa sen kansallista toimistoa, ja kuultava komissiota hyvissä ajoin ennen niiden tekemistä.

8.Kansallisen viranomaisen on osoitettava riittävä yhteisrahoitus kansallisen toimiston toimintaa varten sen varmistamiseksi, että ohjelman hallinnoinnissa noudatetaan sovellettavia unionin sääntöjä.

9.Kansallisen viranomaisen on toimitettava komissiolle vuosittain ohjelmaa koskevia seuranta- ja valvontatoimiaan koskevat tiedot, jotka perustuvat kansallisen toimiston vuotuiseen johdon vahvistuslausumaan, riippumattoman tarkastuselimen siitä antamaan tarkastuslausuntoon ja kansallisen toimiston vaatimustenmukaisuutta ja tuloksellisuutta koskevaan komission analyysiin.

10.Kansallisen viranomaisen on kannettava vastuu niiden unionin varojen moitteettomasta hallinnoinnista, jotka komissio siirtää kansalliselle toimistolle ohjelman puitteissa.

11.Jos kansallisen toimiston todetaan syyllistyneen sääntöjenvastaisuuteen, laiminlyöntiin tai petokseen tai jos kansallisen toimiston toiminnassa havaitaan vakavia puutteita tai se ei ole tavoitteiden mukaista ja tämä johtaa siihen, että komissiolla on saatavia kansalliselta toimistolta, kansallinen viranomainen on komissioon nähden vastuussa varoista, joita ei saada takaisin.

12.Edellä olevassa 11 kohdassa tarkoitetuissa olosuhteissa kansallinen viranomainen voi peruuttaa kansallisen toimiston nimityksen joko omasta aloitteestaan tai komission pyynnöstä. Jos kansallinen viranomainen haluaa peruuttaa kansallisen toimiston nimityksen muun perustellun syyn vuoksi, sen on ilmoitettava komissiolle peruutuksesta viimeistään kuusi kuukautta ennen kansallisen toimiston toimeksiannon suunniteltua päättymispäivää. Tällaisessa tapauksessa kansallisen viranomaisen ja komission on sovittava virallisesti erityisistä siirtymätoimenpiteistä ja niiden aikataulusta.

13.Jos kansallisen toimiston nimitys peruutetaan, kansallisen viranomaisen on toteutettava tarvittavat toimet kyseisen kansallisen toimiston haltuun annettujen unionin varojen valvomiseksi ja varmistettava näiden varojen sekä kaikkien ohjelman hallinnoinnissa tarvittavien asiakirjojen ja hallinnointivälineiden esteetön siirtyminen uudelle kansalliselle toimistolle. Kansallisen viranomaisen on annettava kansalliselle toimistolle, jonka nimitys on peruutettu, tarvittava rahoitustuki, jotta tämä voi jatkaa sopimusvelvoitteidensa täyttämistä ohjelman tuensaajiin ja komissioon nähden siihen saakka, kunnes nämä velvoitteet siirtyvät uudelle kansalliselle toimistolle.

14.Jos komissio sitä pyytää, kansallisen viranomaisen on nimettävä oppilaitokset tai organisaatiot tai oppilaitos- ja organisaatiotyypit, joiden voidaan katsoa olevan osallistumiskelpoisia tiettyihin ohjelman toimiin omilla alueillaan.

24 artikla

Kansallinen toimisto

1.Kansallisen toimiston on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)sen on oltava oikeushenkilö tai osa yhteisöä, joka on oikeushenkilö, ja sen on kuuluttava kyseisen jäsenvaltion lainsäädännön alaisuuteen; kansalliseksi toimistoksi ei voida nimetä ministeriötä;

b)sillä on oltava riittävät hallinnolliset valmiudet, henkilöstö ja infrastruktuuri tehtäviensä suorittamiseen tyydyttävällä tavalla, jotta varmistetaan ohjelman tehokas ja tuloksellinen hallinnointi ja unionin varojen moitteeton varainhoito;

c)sillä on oltava toiminnalliset ja oikeudelliset valmiudet soveltaa hallinnollisia sääntöjä, sopimusehtoja ja varainhoitoa koskevia sääntöjä, jotka on vahvistettu unionin tasolla;

d)sen on annettava riittävät, mielellään viranomaisen antamat rahoitusvakuudet, jotka vastaavat sen hallinnoitavaksi annettavien unionin varojen tasoa;

e)se on nimettävä ohjelman keston ajaksi.

2.Kansallisen toimiston on vastattava hankkeen elinkaaren kaikkien vaiheiden hallinnosta [19] artiklassa tarkoitetussa työohjelmassa kuvattavien toimien osalta varainhoitoasetuksen [58 artiklan 1 kohdan c, v ja vi alakohdan] mukaisesti.

3.Kansallisen toimiston on myönnettävä tuki varainhoitoasetuksen [2 artiklan 5 kohdassa] tarkoitetuille avustuksen saajille tukisopimuksen muodossa siten kuin komissio on tarkentanut kyseisen ohjelmatoimen osalta.

4.Kansallisen toimiston on raportoitava komissiolle ja kansalliselle viranomaiselleen vuosittain varainhoitoasetuksen [60 artiklan 5 kohdan] mukaisesti. Kansallisen toimiston on vastattava niiden huomautusten täytäntöönpanosta, joita komissio antaa analysoituaan kansallisen toimiston vuotuisen johdon vahvistuslausuman ja riippumattoman tarkastuselimen siitä antaman tarkastuslausunnon.

5.Kansallinen toimisto ei saa siirtää sille annettuja ohjelmaan tai talousarvion toteuttamiseen liittyviä tehtäviä kolmannelle osapuolelle ilman kansallisen viranomaisen ja komission ennakkoon antamaa kirjallista lupaa. Kansallisen toimiston on oltava yksin vastuussa kolmannelle osapuolelle siirretyistä tehtävistä.

6.Jos kansallisen toimiston nimitys peruutetaan, kyseinen kansallinen toimisto on oikeudellisesti vastuussa sopimusvelvoitteidensa täyttämisestä ohjelman tuensaajiin ja komissioon nähden siihen saakka, kunnes nämä velvoitteet siirtyvät uudelle kansalliselle toimistolle.

7.Kansallisen toimiston on vastattava aiempaa ohjelmaa koskevien, ohjelman alkaessa vielä avoinna olevien rahoitussopimusten hallinnoinnista ja päättämisestä.

25 artikla

Euroopan komissio

1.Komissio tarkistaa kansalliset hallinnointi- ja valvontajärjestelmät kansallisiin toimistoihin sovellettavien 23 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen vaatimustenmukaisuutta koskevien säännösten perusteella, erityisesti kansallisen viranomaisen laatiman vaatimustenmukaisuuden ennakkoarvioinnin, kansallisen toimiston vuotuisen johdon vahvistuslausuman ja riippumattoman tarkastuselimen siitä antaman tarkastuslausunnon perusteella ottaen asianmukaisesti huomioon kansallisen viranomaisen vuosittain toimittamat tiedot ohjelmaan liittyvistä seuranta- ja valvontatoimistaan.

2.Komissio hyväksyy, hyväksyy ehdollisesti tai hylkää kansallisen toimiston nimityksen kahden kuukauden kuluessa kansallisen viranomaisen laatiman 23 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun vaatimustenmukaisuuden ennakkoarvioinnin vastaanottamisesta. Komissio ryhtyy sopimussuhteeseen kansallisen toimiston kanssa vasta sitten, kun se on hyväksynyt vaatimustenmukaisuuden ennakkoarvioinnin. Jos hyväksyntä on ehdollinen, komissio saattaa soveltaa kansallisen toimiston kanssa solmimaansa sopimussuhteeseen oikeasuhteisia varotoimenpiteitä.

3.Komissio antaa kansallisen toimiston käyttöön vuosittain seuraavat ohjelman varat:

a)varat tukien myöntämiseksi ohjelman toimiin, joiden hallinnointi on annettu kansallisen toimiston tehtäväksi kyseisessä jäsenvaltiossa;

b)rahoitustuki kansallisen toimiston suorittamiin ohjelman hallinnointitehtäviin, joka määritellään kansallisen toimiston hallinnoitavaksi annettujen, tukien myöntämiseen tarkoitettujen unionin varojen määrän perusteella;

c)tarvittaessa lisärahoitusta 6 artiklan d alakohdan ja 10 artiklan d alakohdan mukaisiin toimenpiteisiin.

4.Komissio vahvistaa kansallisen toimiston työohjelmaa koskevat vaatimukset. Komissio antaa ohjelman varat kansallisen toimiston käyttöön vasta sen jälkeen, kun se on hyväksynyt muodollisesti kyseisen kansallisen toimiston työohjelman.

5.Arvioituaan vuotuisen johdon vahvistuslausuman ja riippumattoman tarkastuselimen siitä antaman tarkastuslausunnon komissio antaa lausunnon ja sitä koskevat huomautukset kansalliselle toimistolle ja kansalliselle viranomaiselle.

6.Jos komissio ei voi hyväksyä kansallisen toimiston vuotuista johdon vahvistuslausumaa tai riippumattoman tarkastuselimen siitä antamaa tarkastuslausuntoa taikka jos kansallinen toimisto ei tyydyttävällä tavalla pane täytäntöön komission huomautuksia, komissio voi toteuttaa varotoimenpiteitä ja korjaavia toimenpiteitä, jotka ovat tarpeen unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi varainhoitoasetuksen [60 artiklan 4 kohdan] mukaisesti.

7.Kansallisten toimistojen verkoston kanssa järjestetään säännöllisesti kokouksia sen varmistamiseksi, että ohjelma toteutetaan johdonmukaisella tavalla kaikissa jäsenvaltioissa ja kaikissa 17 artiklassa tarkoitetuissa kolmansissa maissa.

26 artikla

Riippumaton tarkastuselin

1.Riippumattoman tarkastuselimen on annettava tarkastuslausunto johdon vahvistuslausumasta varainhoitoasetuksen [60 artiklan 5 kohdan] mukaisesti. Se muodostaa yleisen varmuuden perustan varainhoitoasetuksen [123 artiklan] mukaisesti.

2.Riippumattoman tarkastuselimen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)sillä on oltava tarvittava ammatillinen pätevyys julkisen sektorin tarkastusten suorittamiseksi;

b)sen on varmistettava, että tarkastustoimissa otetaan huomioon kansainvälisesti hyväksytyt tilintarkastusstandardit;

c)sillä ei saa olla eturistiriitatilannetta siihen oikeudelliseen yksikköön nähden, johon kansallinen toimisto kuuluu. Erityisesti sen on oltava toiminnallisesti riippumaton oikeudellisesta yksiköstä, johon kansallinen toimisto kuuluu.

3.Riippumattoman tarkastuselimen on annettava komissiolle ja sen edustajille sekä tilintarkastustuomioistuimelle mahdollisuus tutustua kaikkiin asiakirjoihin ja raportteihin, jotka ovat sen antaman, kansallisen toimiston vuotuista johdon vahvistuslausumaa koskevan tarkastuslausunnon perustana.

X LUKU

VALVONTAJÄRJESTELMÄ

27 artikla

Valvontajärjestelmän periaatteet

1.Komissio varmistaa asianmukaisin toimenpitein, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudellisia etuja suojataan petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkaalla valvonnalla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä soveltuvin osin käyttämällä tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia.

2.Komissio vastaa kansallisen toimiston hallinnoimiin ohjelman toimiin ja toimintoihin kohdistuvasta valvontatoiminnasta. Se vahvistaa vähimmäisvaatimukset kansallisen toimiston ja riippumattoman tarkastuselimen suorittamalle valvonnalle.

3.Kansallisen toimiston on vastattava 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen ohjelman toimien varoista maksettavien avustusten saajien perustason valvonnasta. Valvonnan on annettava kohtuulliset takeet siitä, että myönnetyt avustukset käytetään tarkoitetulla tavalla ja sovellettavien unionin sääntöjen mukaisesti.

4.Komissio varmistaa kansallisille toimistoille siirrettyjen ohjelman varojen osalta, että sen suorittama valvonta sovitetaan asianmukaisella tavalla yhteen kansallisten viranomaisten ja kansallisten toimistojen suorittaman valvonnan kanssa yhden tarkastuksen periaatteen ja riskiperustaisen analyysin perusteella. Tätä säännöstä ei sovelleta Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) suorittamiin tutkimuksiin.

28 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

Jos jokin kolmas maa osallistuu ohjelmaan kansainväliseen sopimukseen perustuvan päätöksen tai jonkin muun säädöksen nojalla, sen on myönnettävä toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle, Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF) ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimelle tarvittavat valtuudet, jotta ne voivat käyttää toimivaltaansa kattavasti. Euroopan petostentorjuntaviraston osalta näihin oikeuksiin kuuluu oikeus tehdä tutkimuksia, asetuksessa (EU, Euratom) N:o 883/2013 tarkoitetut paikalla suoritettavat todentamiset ja tarkastukset mukaan lukien.

XI LUKU

TÄYDENTÄVYYS

29 artikla

Täydentävyys suhteessa muihin unionin politiikkoihin, ohjelmiin ja rahastoihin

1.Ohjelma on toteutettava siten, että varmistetaan sen yleinen johdonmukaisuus ja täydentävyys suhteessa muihin asiaankuuluviin unionin politiikkoihin, ohjelmiin ja rahastoihin, erityisesti sellaisiin, jotka liittyvät koulutukseen, kulttuuriin ja mediaan, nuorisoon ja solidaarisuuteen, työllisyyteen ja sosiaaliseen osallisuuteen, tutkimukseen ja innovointiin, elinkeinoelämään ja yritystoimintaan, digitaalipolitiikkaan, maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen, ympäristöön ja ilmastoon, koheesioon, aluepolitiikkaan, muuttoliikkeeseen, turvallisuuteen sekä kansainväliseen yhteistyöhön ja kehitysasioihin.

2.Toimi, joka on saanut rahoitusta ohjelmasta, voi saada rahoitusta myös muusta unionin ohjelmasta edellyttäen, että rahoitusosuudet eivät kata samoja kuluja.

3.Jos sekä ohjelmasta että asetuksen (EU) XX [yhteisiä säännöksiä koskeva asetus] 1 artiklassa tarkoitetuista Euroopan rakenne- ja investointirahastoista (ERI-rahastot) myönnetään rahoitustukea samaan toimeen, kyseinen toimi on toteutettava tässä asetuksessa vahvistettujen sääntöjen mukaisesti, mukaan luettuna perusteettomasti maksettujen määrien takaisinperintää koskevat säännöt.

4.Ohjelman mukaisesti avustuskelpoisia toimia, jotka on arvioitu ohjelmaan perustuvan ehdotuspyynnön yhteydessä ja jotka täyttävät ehdotuspyynnössä esitetyt laatua koskevat vähimmäisvaatimukset mutta joita ei budjettirajoitusten vuoksi voida rahoittaa, voidaan valita rahoitettaviksi Euroopan rakenne- ja investointirahastoista. Tällöin sovelletaan tähän asetukseen perustuvia yhteisrahoitusosuuksia ja avustuskelpoisuussääntöjä. Toimet toteuttaa asetuksen (EU) XX [yhteisiä säännöksiä koskeva asetus] [65] artiklassa tarkoitettu hallintoviranomainen noudattaen kyseisessä asetuksessa ja rahastokohtaisissa asetuksissa vahvistettuja sääntöjä, mukaan lukien rahoitusoikaisuja koskevat säännöt.

XII LUKU

SIIRTYMÄ- JA LOPPUSÄÄNNÖKSET

30 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.Siirretään komissiolle 31 päivään joulukuuta 2028 saakka 20 artiklassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä.

3.Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 20 artiklassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

5.Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6.Edellä olevan 20 artiklan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

31 artikla

Komiteamenettely

1.Komissiota avustaa asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.Komitea voi kokoontua erityiskokoonpanoissa käsittelemään alakohtaisia kysymyksiä. Ulkopuolisia asiantuntijoita, myös työmarkkinaosapuolten edustajia, voidaan komitean työjärjestyksen mukaisesti tarvittaessa ja tapauskohtaisesti kutsua osallistumaan kokouksiin tarkkailijoina.

3.Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

32 artikla

Kumoaminen

Kumotaan asetus (EU) N:o 1288/2013 1 päivästä tammikuuta 2021.

33 artikla

Siirtymäsäännökset

1.Tämän asetuksen estämättä voidaan jatkaa tai muuttaa toimia niiden päättämiseen saakka noudattaen asetusta (EU) N:o 1288/2013, jota sovelletaan kyseisiin toimiin niiden päättämiseen asti.

2.Ohjelman rahoituspuitteet voivat kattaa myös teknisen ja hallinnollisen avun menoja, jotka ovat tarpeen, jotta voidaan varmistaa siirtyminen ohjelman ja asetuksella (EU) N:o 1288/2013 hyväksyttyjen toimenpiteiden välillä.

3.Varainhoitoasetuksen [130 artiklan 2 kohdasta] poiketen komissio voi asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa pitää tuettavien toimien toteutukseen välittömästi liittyviä, vuoden 2021 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana aiheutuneita kustannuksia avustuskelpoisina 1 päivästä tammikuuta 2021, vaikka ne olisivat aiheutuneet avustuksen saajalle ennen rahoitushakemuksen jättämistä.

4.Talousarvioon voidaan 14 artiklan 5 kohdassa tarkoitettujen kulujen kattamiseksi tarvittaessa sisällyttää määrärahoja myös vuoden 2027 jälkeen, jotta voidaan hallinnoida toimia, joita ei ole saatu päätökseen viimeistään [31 päivänä joulukuuta 2027].

5.Jäsenvaltioiden on varmistettava kansallisella tasolla esteetön siirtyminen Erasmus+ -ohjelman (2014–2020) yhteydessä toteutettavien toimien ja tämän ohjelman nojalla toteutettavien toimien välillä.

34 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan [kahdentenakymmenentenä] päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja


SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

1.2.Toimintalohko(t) (ohjelmaklusteri)

1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

1.4.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

1.5.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

1.6.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat)

2.HALLINNOINTI

2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin

3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

3.2.2.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin

3.2.3.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin



SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta

1.2.Toimintalohko(t) (ohjelmaklusteri)

7. Investointi ihmisiin, sosiaalinen koheesio ja arvot

1.3.Ehdotus/aloite liittyy

 uuteen toimeen 

 uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen 48  

 käynnissä olevan toimen jatkamiseen 

 yhden tai useamman toimen sulauttamiseen tai uudelleen suuntaamiseen johonkin toiseen/uuteen toimeen. 

1.4.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

1.4.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä sekä aloitteen yksityiskohtainen toteutusaikataulu

Lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ohjelman tavoitteena on tukea oppimiseen liittyviä liikkumismahdollisuuksia, jotka edistävät osallistujien henkilökohtaista, koulutuksellista, kansalaisuuteen liittyvää ja ammatillista kehitystä. Ohjelmalla tuetaan myös organisaatioiden ja poliittisen tason sidosryhmien välistä yhteistyötä. Tässä tavoitteena on osallisuuden, huippuosaamisen, luovuuden ja innovoinnin edistäminen koulutuksessa, nuorisotoiminnassa ja urheilussa.

Edellyttäen, että perussäädös tulee voimaan, ohjelma täytäntöönpanon on tarkoitus alkaa 1. tammikuuta 2021 ja kestää seitsemän vuotta.

1.4.2.Unionin osallistumisesta saatava lisäarvo

Jäsenvaltiot ovat vastuussa näitä aloja koskevan politiikkansa sisällöstä ja järjestämisestä, mutta ohjelman tavoitteena on tehostaa ohjelmamaiden välisiä ja kansainvälisiä liikkuvuus- ja yhteistyöhankkeita sekä tukea ulottuvuudeltaan eurooppalaisen politiikan kehittymistä.

Jäsenvaltiot eivät yksin voi riittävässä määrin päästä aloitteen tavoitteisiin, sillä tuetut oppimiseen liittyvät liikkuvuus- ja yhteistyöhankkeet ovat luonteeltaan ohjelmamaiden välisiä, niitä on määrällisesti paljon ja niiden maantieteellinen kattavuus on laaja, minkä lisäksi niillä on merkittävä vaikutus oppimiseen liittyvän liikkuvuuden hyödyntämismahdollisuuksiin ja yleisemmin unionin yhdentymiskehitykseen sekä kansainvälisen ulottuvuuden vahvistamiseen. Erasmus+ ohjelman väliarvioinnissa kävi ilmi, että oppilaitosten tai jäsenvaltioiden yksittäiset aloitteet ovat mittakaavaltaan ja määrältään riittämättömiä eikä niillä saavuteta Euroopan-laajuisia vaikutuksia, vaikka ne ovatkin kansallisella tasolla tehokkaita ja hyödyllisiä. Unionin toimilla voidaan lisätä kriittistä massaa ja tarttua yleiseurooppalaisiin haasteisiin asianomaisilla aloilla. Kumulatiivinen maakohtainen ja monialainen kattavuus jää myös vaillinaiseksi nykyiseen Erasmus+ ohjelmaan verrattuna.

Erasmus+ ohjelman väliarvioinnissa todettiin, että jos ohjelmaa ei olisi, oppijoiden ja henkilöstön liikkuvuus samoin kuin eurooppalainen yhteistyö ohjelmaan kuuluvilla aloilla supistuisivat merkittävästi. Yhteistyötoimien keskeisin unionin tason lisäarvo liittyy arvioinnin mukaan laadun, innovoinnin, ammatillistumisen ja kansainvälistymisen lisääntymiseen osallistuvissa organisaatioissa. Lisäarvoa tulee myös monialaisen yhteistyön lisääntymisestä, maantieteellisen tasapainon kohenemisesta ja siitä, että pienet maat samoin kuin keski- ja Itä-Euroopan maat integroituvat paremmin. Arvioinnissa ilmeni myös, että ohjelma lisää myönteistä suhtautumista Euroopan unioniin 49 ja myötävaikuttaa eurooppalaisen identiteetin kehittämiseen kaikissa rahoitetuissa toimissa. Arvioinnissa tuotiin esiin myös edut, jotka saadaan Euroopan unionia koskevan tietämyksen ja ymmärryksen parantamiseen pyrkivien toimintojen laajentamisesta etenkin nuorten, perusasteen oppilaiden ja ammatillisessa koulutuksessa olevien keskuudessa.

Unionin lisäarvo johtuu lisäksi kumulatiivisesta vaikutuksesta, joka ohjelman toimilla on Euroopan asiantuntemuksen lisäämiseen erityisesti tietyillä keskeisillä tulevaisuuden aloilla, joilla ne lisäävät unionin kilpailukykyä ja innovointikapasiteettia. Ohjelmamaiden väliset ja kansainväliset toimet tukevat lahjakkuutta ja kehittävät yhteyksiä aloilla, jotka edellyttävät huomattavaa kansainvälistymistä. Ohjelmalla myötävaikutetaan sellaisten ammattitaitoisten työntekijöiden lukumäärän kasvuun, jotka ovat hyötyneet kansainvälisestä kokemuksesta ja kehittäneet teknisiä ja laaja-alaisia taitojaan. Unionin tason lisäarvo on siinä, että ohjelmalla muovataan luovien ja innovatiivisten Euroopan kansalaisten seuraavaa sukupolvea ja myötävaikutetaan aidon eurooppalaisen ajattelutavan vakiintumiseen. Ohjelmamaiden välisten toimien eurooppalainen ulottuvuus auttaa kehittämään yhteyksiä aloilla, jotka edellyttävät huomattavaa kansainvälistymistä. Unionin tasolla tapahtuvan innovoinnin tukeminen edistäisi myös maiden välistä vuorovaikutusta ja auttaisi näin jäsenvaltioita edistymään samaan tahtiin järjestelmiensä ja toimintalinjojensa nykyaikaistamisessa ja innovoinnissa. Ohjelmalla autetaan myös sekä suoraan että välillisesti hyödyntämään mahdollisuuksia ja ratkaisemaan haasteita, joita organisaatioilla, oppilaitoksilla, järjestelmillä ja politiikalla on edessään kun ne pyrkivät edistämään kansalaisten henkilökohtaista, koulutuksellista ja sosiaalista sekä ammatillista kehitystä tarjoamalla heille laadukkaita, innovatiivisia ja osallistavia koulutus-, nuoriso- ja urheilualan toimia. Ohjelmaan sisältyy myös toimi, joka on erityisesti suunniteltu helpottamaan pienimuotoisten toimijoiden pääsyä ohjelmaan ja josta tuetaan joustavia muotoja (yleensä osallistujamaiden välisiä, mutta poikkeustapauksissa myös kansallisia toimia, joilla on vahva eurooppalainen ulottuvuus, kuten tiettyihin eurooppalaisiin teemoihin tai poliittisiin painopisteisiin kohdistuvat toimet). Näin organisaatiot, joiden organisatoriset valmiudet ovat verrattain heikot, sekä osallistujat, joilla on vähän tai ei lainkaan kokemusta ohjelmamaiden välisestä yhteistyöstä, kuten ruohonjuuritason organisaatiot ja uudet tulokkaat, pääsevät ensi kerran kokeilemaan unionin rahoituksen hyödyntämistä ja hankkimaan tietoa tulevan ohjelmamaiden välisen yhteistyön varalle.

1.4.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset

Hiljattain päätökseen saadussa Erasmus+ -ohjelman väliarvioinnissa 50 tarkasteltiin Erasmus+ -ohjelman täytäntöönpanossa vuosina 2014–2016 kaikissa osallistujamaissa tapahtunutta edistymistä. Lisäksi siinä arvioitiin seitsemän aiemman ohjelman pitkän aikavälin vaikutuksia vuosina 2007–2013 (jälkiarviointi) myös kumppanimaissa. Arvioinnissa todettiin, että Erasmus+ ja sitä edeltäneet ohjelmat olivat erittäin merkityksellisiä, vaikuttavia ja tehokkaita. Kaiken kaikkiaan ohjelmaa pitävät suuressa arvossa monet eri sidosryhmät samoin kuin suuri yleisö, ja sillä on vahva tuotemerkki, joka tunnistetaan laajalti myös edunsaajaryhmien ulkopuolella ja jota pidetään unionin lippulaivatoimena. Väliarvioinnissa saatiin myös näyttöä siitä, että ohjelma edistää yhteenkuuluvuutta unionissa ja saa aikaan innovointia siihen osallistuvissa organisaatioissa. Erasmus+ -ohjelma on myös osoittautunut tärkeäksi unionin maailmanlaajuisen toiminnan kannalta, sillä se helpottaa yhteistyötä Euroopan ja kumppanimaiden välillä.

On saatu vankkaa näyttöä ohjelman vaikuttavuudesta eri tasoilla eli ohjelmasta etua saavien yksittäisten nuorten ja henkilöstön jäsenten samoin kuin organisaatioiden ja järjestelmien tasolla. On osoitettu, että ohjelmaa kyetään laajentamaan ja mukauttamaan uusiin kohderyhmiin sekä parantamaan jatkuvasti sen toteutusmekanismeja. Erasmus+ -ohjelmasta sidosryhmille ja edunsaajille aiheutuvaa hallinnollista rasitetta on kyetty osittain vähentämään esimerkiksi digitalisoinnilla ja ottamalla käyttöön nopeutettuja valintamenettelyjä apurahojen osalta. Hallinnollisen rasitteen keventäminen paransi tuettujen hankkeiden tuloksia, koska edunsaajat pystyivät kohdistamaan enemmän huomiota hankkeiden sisältöön. Arvioinnissa todettiin myös, että rakenneuudistus, jossa edeltäneet ohjelmat koottiin yhdeksi ohjelmaksi, on lisännyt johdonmukaisuutta rahoitettujen toimien tyyppien välillä ja ohjelman toimintalogiikan osalta, tehostanut ohjelmaa ja yksinkertaistanut sen rakennetta kolmen keskeisen toimen osalta. Sidosryhmät toivovat, että jatkossa ohjelma pysyisi vakaana tai kehittyisi progressiivisesti.

Arvioinnissa suositeltiin, että tulevaisuudessa ohjelmassa

- tehostettaisiin muita heikommassa asemassa olevien (sekä yksilöiden että organisaatioiden) osallistamista ja lisättäisiin ohjelman osallistavuutta siten, että se tavoittaa paremmin henkilöt, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia;

- optimoitaisiin toimet, joilla pyritään lisäämään innovointia ja paikkaamaan tietojen, taitojen ja osaamisen puutteita;

- lisättäisiin priorisointia ja investoitaisiin strategisesti aloihin, joilla on parhaat mahdollisuudet tuloksiin, eli kouluihin, ammatilliseen koulutukseen ja nuorisoon;

- maksimoitaisiin aikuisoppimisen, Jean Monnet -toimien ja urheilutoimien relevanssi ja vaikutus;

- lisättäisiin tietoisuutta eurooppalaisuudesta: tehostetaan toimia, joilla lisätään Euroopan yhdentymiskehityksen ymmärrystä sekä Eurooppaan kuulumisen tunnetta;

- lisättäisiin kansainvälisiä mahdollisuuksia ja ohjelman globaalia ulottuvuutta;

- yksinkertaistettaisiin ohjelman sääntöjä ja hallintomenettelyjä, mukaan luettuina kansainväliset toiminnot, optimoidut online-työkalut ja osallistujilta ja edunsaajilta vaadittujen tietojen vähentäminen;

- lujitettaisiin ja kehitettäisiin uusia synergioita unionin muiden välineiden ja politiikkojen kanssa;

- otettaisiin poliittiset päättäjät paremmin mukaan politiikan suunnitteluun ja täytäntöönpanoon.

1.4.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut

Ohjelma kuuluu niihin vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen rahoitusvälineisiin, joiden tavoitteena on investointi ihmisiin, sosiaalinen koheesio ja arvot. Ohjelma on johdonmukainen ja täydentävä muihin unionin välineisiin nähden, etenkin ulkoisen yhteistyön välineisiin 51 , Euroopan rakenne- ja investointirahastoihin, Euroopan sosiaalirahasto plussaan sekä Euroopan aluekehitysrahastoon. Ohjelmassa pyritään synergiaetuihin myös turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston sekä sisäisen turvallisuuden rahaston kanssa. Ohjelman tavoitteilla ja toimilla on myös merkittävä mahdollisuus täydentää tulevaa perusoikeuksien ja arvojen ohjelmaa. Ohjelma on johdonmukainen ja merkittävällä tavalla täydentävä tulevaan Luova Eurooppa -ohjelmaan nähden. Nuorisoalalla ohjelma on johdonmukainen ja täydentävä myös Euroopan solidaarisuusjoukkojen näkökulmasta, sillä se tarjoaa monipuolista toimintaa. Digitaalisten taitojen alalla Digitaalinen Eurooppa ohjelmalla täydennetään Erasmus+ -ohjelman kokonaisvaltaista lähestymistapaa osaamiseen, sillä siinä tuetaan syvällisen digitaalisen osaamisen hankintaa ja kehittymistä.

Yhteisten tavoitteiden (esimerkiksi koulutus- ja nuorisoalan järjestelmien laadullinen kehittäminen ja inhimillisen pääoman kehittäminen) osalta on todettu suurta täydentävyys- ja yhteisvaikutuspotentiaalia. Nämä unionin ohjelmat ovat tärkeitä kilpailukykyisemmän, kestävämmän ja tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavan Euroopan kehittämiselle. Synergian ja täydentävyyden kohentumisen odotetaan lisäävän rahoitusohjelmien välistä johdonmukaisuutta ja mahdollistavan tehokkaan yhteistyön nykyisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaamiseksi.

Vaikka nämä ohjelmat ovat erillisiä välineitä, joilla on itsenäiset toimintamallit, toimintalogiikat, hallintotavat ja rakenne, niiden välinen vuorovaikutus voi saada aikaan yhteneväisiä vaikutuksia. Sen vuoksi synergiaan pyritään silloin kun se on mahdollista ja tuo lisäarvoa.

Uutta tai tehostettua synergiaa voitaisiin saada aikaan useilla tasoilla:

1. strategisella tasolla johdonmukaisuuden lisääminen ja yhteisten poliittisten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen;

2. ohjelmasuunnittelun tasolla prioriteettien johdonmukaisuuden parantaminen ja soveltuvat täytäntöönpanokehykset;

3. hankkeiden tasolla eri lähteistä saatavan rahoituksen strateginen yhdistäminen.

Synergian lisäämiseksi konkreettisena välineenä ehdotetaan, että muut liikkuvuusjärjestelmät, joilla on voimakas oppimiseen liittyvä ulottuvuus, integroidaan Erasmus-ohjelmaan, jolloin voidaan hyödyntää Erasmus-ohjelman infrastruktuuria ja toteutusmekanismeja eräänlaisena välikappaleena ja noudattaa Erasmuksen toimintalogiikkaa. Käyttöön otettaisiin uusi toimenpide, jolla tuetaan sellaisten eri organisaatioiden ja yksityishenkilöiden liikkumista, jotka ovat varsinaisesti jonkin toisen politiikanalan piirissä (esimerkiksi julkishallinto, maatalous ja maaseudun kehittäminen, yrittäjyys, lainvalvonta). Tämä vahvistaa osaltaan täytäntöönpanon johdonmukaisuutta sekä auttaa yksinkertaistamaan ja tehostamaan toimintaa. Erasmus-ohjelman ”välikappale” tarjotaan keskitettynä toimena, sillä sen kriittinen massa (ainakin alkuvaiheessa) samoin kuin alojenvälinen komponentti ovat pieniä.

1.5.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

 kesto on rajattu

   toiminta alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.12.2027

   Rahoitusvaikutukset alkavat vuonna 2021 ja päättyvät vuonna 2027 maksusitoumusmäärärahojen osalta ja alkavat vuonna 2021 ja päättyvät vuonna 2032 maksumäärärahojen osalta.

 kestoa ei ole rajattu

Käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV, minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

1.6.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 52  

Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä

 yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään

   toimeenpanovirastoja  

 Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

 Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty

kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille

kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava)

Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle

varainhoitoasetuksen 70 ja 71 artiklassa tarkoitetuille elimille

julkisoikeudellisille yhteisöille

sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut

sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut

henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.

Huomautukset:

Toteutusmekanismit (pääosin apurahat) ja hallinnointitavat – suora ja välillinen hallinnointi säilytetään, koskeva ohjelman toimintamalliin ei tarvita rakennemuutosta.

2.HALLINNOINTI

2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

Erasmus-ohjelman seuranta- ja arviointikehys noudattaa lähestymistapaa, joka perustuu a) jatkuvaan seurantaan, jonka tarkoituksena on arvioida, kuinka ohjelman tuotos- ja tulostavoitteiden saavuttamisessa on edistytty; ja b) arviointeihin ja tutkimuksiin/selvityksiin, joilla kartoitetaan ohjelman pitkän aikavälin vaikutuksia, joita mitataan vain muutaman kerran ohjelmakauden kuluessa (virallinen väli- ja loppuarviointi sekä riippumattomat tutkimukset ja selvitykset).

Tavoitteena on käyttää mahdollisuuksien mukaan nykyisiä järjestelyjä ja yksinkertaistaa, rationalisoida ja vähentää osallistujille (yksityishenkilöille ja organisaatioille) aiheutuvaa hallinnollista rasitetta samalla kun varmistetaan riittävän tietomäärän kerääminen ohjelman vaikutusten arvioimiseksi ja vastuuvelvollisuuden varmistamiseksi. Näin ollen seurantaa ja raportointia koskevat säännöt laaditaan järjestelmällisesti niiden tehokkuutta ja kustannustehokkuutta ajatellen, muun muassa nykyisestä ohjelmasta saatujen kokemusten pohjalta, vaarantamatta kuitenkaan arvioinnissa tarvittavien tietojen saamista.

Väliarvioinnin tulosten mukaisesti seuraavassa Erasmus-ohjelmassa pyritään yksinkertaistamaan ja parantamaan seurantajärjestelmää seuraavien seikkojen osalta:

- tuotosindikaattoreiden selkeys ja relevanssi sekä tietojen laatu;

- osallistujien itsensä raportoimien tulosindikaattorien luotettavuus;

- oikeasuhteisuus edunsaajille aiheutuvan rasitteen (esimerkiksi kyselyiden määrä ja toistuvuus, vastaajaotokset sekä kerättyjen tietojen määrä ja monimutkaisuus) sekä seurantaan, arviointiin ja tulosten levittämiseen käytettävän tiedon välillä;

- online-työkalujen käyttäjäystävällisyys ja parempi yhteentoimivuus.

2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä(t)

2.2.1.Perustelut ehdotetu(i)lle hallinnointitavalle(/-tavoille), rahoituksen toteutusmekanismille(/-mekanismeille), maksujärjestelyille sekä valvontastrategialle

Ehdotus jatkaa ohjelman yhdistettyjä hallinnointitapoja (suora ja välillinen) perustuu Erasmus+ -ohjelman täytäntöönpanosta saatuihin myönteisiin kokemuksiin. Väliarvioinnissa todettiin, että hallinnointitavat soveltuvat tarkoitukseensa ja että yleinen koordinointi on hyvää eikä merkittäviä puutteita havaittu. Hallinnointi perustuu olemassa oleviin rakenteisiin, ja siinä noudatetaan toissijaisuus-, suhteellisuus- ja tehokkuusperiaatteita.

Jo kokeiltujen toimintamallien säilyttäminen mahdollistaa keskittymisen toteutukseen ja tuloksellisuuteen, säilyttää havaitut tehokkuusvaikutukset ja vähentää hallinnollista rasitetta (samalla tavalla kuin siirryttäessä kauden 2007–2013 ohjelmista kauden 2014–2020 ohjelmasukupolveen). Yleisperiaate on edelleen sama: yleissääntönä on, että suoraa tukea ei myönnetä yksittäisille tuensaajille. Tuki kanavoidaan jatkossakin osallistujaorganisaatioiden kautta, jotka jakavat sen yksittäisille opiskelijoille tai toimijoille.

Nykyisen Erasmus+ -ohjelman kokonaishallinnointikustannukset unionille ovat kohtuulliset (6 % Erasmuksen hallinto- ja toimintabudjetista) 53 . Tämä on erityisen selvää, kun niitä vertaa pienempiin kansallisiin toimiin, joissa niiden osuus on suurempi (keskimäärin 14 % niiden budjeteista).

2.2.2.Tiedot todetuista riskeistä ja niiden vähentämiseksi käyttöön otetuista sisäisistä valvontajärjestelmistä

Nykyisten ohjelmien täytäntöönpanossa todetut riskit jakautuvat pääasiassa seuraaviin luokkiin:

- Virheet, jotka johtuvat edunsaajien kokemattomuudesta sääntöihin. Virheosuuksien ja rahoitusoikaisujen odotetaan olevan suurempia niissä toimissa, joihin liittyy monimutkaisia varainhoitoa koskevia sääntöjä, etenkin silloin kun avustukset perustuvat todellisiin kustannuksiin. Tätä riskiä voidaan pienentää huomattavasti käyttämällä yksinkertaistettuja kustannuksia (kertakorvaukset, kiinteämääräinen rahoitus ja yksikkökustannukset) varainhoitoasetuksessa sallitulla tavalla;

- Valvontaketjun luotettavuus ja tarkastusten jäljitettävyysketjun ylläpito. Erasmuksen hallinnoinnista vastaa huomattava määrä välittäjätahoja eli kansalliset toimistot. Valvonnasta vastaa riippumaton tarkastuselin varainhoitoasetuksen mukaisesti, ja toiminnallisesta ja hallinnollisesta valvonnasta huolehtivat kansalliset toimistot. Näiden riskien lieventämiseen tähtäävä valvontakehys on hyvin vakiintunut;

- Tietyillä kohteena olevilla osallistujilla (esim. nuoriso- ja aikuiskoulutussektoreilla) ei välttämättä ole tarvittavaa rahoitusvakautta tai pitkälle kehitettyjä hallintorakenteita ja kykyä hallinnoida unionin varoja, minkä vuoksi näihin osallistujiin sovelletaan lisäseurantaa ja riskinarviointiin perustuvia tarkastuksia.

Keskeinen yksinkertaistamistoimenpide, jolla lievennetään riskejä ja pienennetään varainhoitosääntöjen monimutkaisuudesta johtuvaa virheiden osuutta, on avustusten myöntäminen kertakorvausten, kiinteämääräisten korvausten ja vakioyksikkökustannusten muodossa ja toimien muotojen yksinkertaistaminen siten, että sääntöjä on helppo noudattaa, säilyttäen kuitenkin vastuuvelvollisuuden.

Kaikki valtuutetut yksiköt ovat aina vastuussa perustason tarkastuksista, jotta unionin taloudellisten etujen suojelu voidaan varmistaa, ja komission vastuulla on kokonaiskehyksen valvonta. Tämä jo käytössä oleva vakaa valvontajärjestelmä säilytetään sekä kansallisten toimistojen välillisesti hallinnoimissa toimissa tapahtuvan unionin varojen käytön että suorassa hallinnoinnissa olevien varojen käytön valvomiseksi varainhoitoasetuksen mukaisesti. Komissio varmistaa kansallisille toimistoille siirrettyjen ohjelman varojen osalta, että sen suorittama valvonta sovitetaan asianmukaisella tavalla yhteen kansallisten viranomaisten ja kansallisten toimistojen suorittaman valvonnan kanssa yhden tarkastuksen periaatteen ja riskiperustaisen analyysin perusteella. Kansalliset toimistot ovat vastuussa edunsaajien perustason valvonnasta; jäsenvaltiot/kansalliset viranomaiset puolestaan seuraavat ja valvovat edelleen kansallisten toimistojen sisäisen tarkastuksen järjestelmää ja vaatimustenmukaisuutta ja riippumaton tarkistuselin 54 tarkastaa ne. Tarkastusten johdonmukaisuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi komissio antaa jatkossakin vuotuiset valvontaohjeet.

Valvontajärjestelmä laaditaan siten, että varmistetaan valvonnan tuloksellisuus ja kustannustehokkuus. Komission valvonta- ja tuloskehyksillä varmistetaan korkeatasoinen seuranta ja palaute, joista saadaan tietoja toimintalinjan tueksi. Erasmus sisällytetään komission valvontakäyntien, tilintarkastusten sekä seuranta- ja täytäntöönpanokäyntien ohjelmaan samoin kuin ohjaustoimiin joita ovat konferenssit, toiminnan käynnistämistapaamiset, kansallisten toimistojen kokoukset, koulutustapahtumat ja verkkoseminaarit.

2.2.3.Valvonnan kustannustehokkuutta (valvontakustannusten suhde hallinnoitujen varojen arvoon) koskevat arviot ja perustelut sekä arviot maksujen suoritusajankohdan ja toiminnan päättämisajankohdan odotetuista virheriskitasoista

Kustannustehokkuuden osalta komissio on tehnyt alustavan arvion valvonnan toteuttamiseen vaadittavien resurssien ja panosten kustannuksista ja arvioinut, siinä määrin kuin se on mahdollista, tällaisesta valvonnasta saatavan edun sen avulla estettyjen, havaittujen ja korjattujen virheiden ja sääntöjenvastaisuuksien määränä sekä lisäksi niiden virheiden osalta, joita ei voida ilmaista kvantitatiivisesti. Tässä toimintatavassa korostuvat valvontaketjun keskeiset rahoitus- ja toimintavalvonnan tarkastukset.

Valvontastrategia pohjautuu yhteen yhtenäiseen valvontakehykseen, jotta voidaan saavuttaa kohtuullinen varmuus koko hankesyklin ajan. Valvonnan kustannustehokkuuden arviointiin valittu toimintatapa perustuu varmuuden osatekijöiden logiikkaan ja yhteen yhtenäiseen valvontakehykseen. Komissio erottaa toisistaan valvonnan tiheyden ja intensiteetin – ottaen huomioon erilaiset riskiprofiilit sen nykyisissä ja tulevissa rahoitustoimissa ja sen nykyisten ja vaihtoehtoisten tarkastusten kustannustehokkuuden, erityisesti kansallisille toimistoille ohjelman täytäntöönpano-ohjeissa kuvatulla tavalla. Toimeenpanovirastot ja kaikki valtuutetut yksiköt ovat aina vastuussa perustason tarkastuksista, jotta unionin taloudellisten etujen suojelu voidaan varmistaa, ja komission vastuulla on valvova tarkastus.

Komissio arvioi valvonnan kustannukset yleisesti alhaisiksi ja käytetyn toimenpiteen mukaisesti välille 1–5 % hallinnoidusta talousarviosta (lukuun ottamatta toimeenpanoviraston talousarviota). Kustannukset ovat oikeasuhteisia ja kustannustehokkaita kun otetaan huomioon todennäköinen virheriski, jos tällainen valvonta ei ole käytössä, ja vaatimus, jonka mukaan on varmistettava alle 2 %:n virhetaso. Nykyisestä Erasmus+ -ohjelmasta ja sen edeltäjistä, joiden virhetaso on noin 1 % monivuotiselta pohjalta, saatujen kokemusten perusteella odotettu virheriski on alle 2 %.

2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

Valvonta, jonka tavoitteena on estää ja havaita petokset, on samanlaista kuin toimien laillisuuden ja sääntöjenmukaisuuden varmistamiseen tähtäävä (tahattomia virheitä koskeva) valvonta. Komissio tarkastelee vuosittain kansallisten toimistojen kaikkia raportteja, jotka koskevat mahdollisia petoksia tai väärinkäytöksiä. Näiden tapausten seurantatoimet toteutetaan lähinnä kansallisella tasolla, jolloin kansallisilla toimistoilla on suoraan käytettävissään oikeussuojakeinot ja petosjuttujen vireillepano.

Komission yksiköt osallistuvat käynnissä oleviin OLAFin tutkimuksiin ja järjestävät päätökseen saatujen OLAFin tutkimusten jatkotoimet. Samanlaisia rahoitussääntöjä käyttäviä ja sidosryhmiltään samanlaisia ohjelmia koskevissa lopullisissa petostentorjuntaviraston tapausraporteissa todetuista petoksista unionin talousarvioon aiheutuneen taloudellisen vahingon määrä on pieni. Tapauksia siirretään petostentorjuntavirastolle ja tutkinta- ja kurinpitotoimistolle, mutta merkittävässä määrässä tapauksia seurannan toteuttavat vuosittain suoraan kansalliset toimistot ja kansalliset viranomaiset, joilla on suoraan käytettävissään asiaankuuluvat oikeudelliset ja petostentorjunnan yksiköt.

Toimien täytäntöönpanosta vastaavissa komission yksiköissä on vuodesta 2014 lähtien kehitetty ja toteutettu petostentorjuntaviraston tarjoamille menetelmille perustuva oma petostentorjuntastrategia. Sitä päivitetään säännöllisesti ja täydennetään (viimeksi vuonna 2017) tarvittaessa alemman tasoisilla asiakirjoilla, joissa käsitellään tapausten siirtämistä muille tahoille ja niiden seurantatoimia.

Kuten väliarvioinnissa todettiin, petosten esiintyminen on hyvin vähäistä ja rajoittuu pitkälti useita hankkeita käsittäviin hakemuksiin tai tapauksiin, joissa hankkeen vetäjä ei kykene täyttämään velvoitteitaan, ja tämä huomioon ottaen käytössä olevat toimenpiteet ovat sekä tarkoituksenmukaisia että oikeasuhteisia. Kun otetaan huomioon ehdotetussa ohjelmassa potentiaalisesti esiintyvien petosten määrä, ja erityisesti Euroopan petostentorjuntaviraston kirjaama taloudellinen vahinko, jäljelle jäävä petosriski ei oikeuta lisätoimenpiteitä. Komission yksiköt jatkavat läheistä yhteistyötä petostentorjuntaviraston kanssa ja seuraavat käynnissä olevia tapauksia tiiviisti. Tämän vuoksi voidaan antaa myönteinen lausuma petosriskistä.

3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

3.1.Kyseeseen tuleva monivuotisen rahoituskehyksen otsake ja menopuolelle ehdotettu uusi budjettikohta (ehdotetut uudet budjettikohdat)

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

Budjettikohta

Määrärahalaji

Rahoitusosuudet

Otsake 2 ”Koheesio ja arvot”

Osasto 07 ”Investointi ihmisiin, sosiaalinen koheesio ja arvot”

Luku 03 ”Erasmus”

JM/EI-JM

EFTA-mailta

ehdokasmailta

kolmansilta mailta

varainhoitoasetuksen [21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa] tarkoitetut rahoitusosuudet

2

07 01 02 – Hallinnollinen tuki ohjelmalle

EI-JM

KYLLÄ

KYLLÄ

KYLLÄ/EI

EI

2

07 03 01 – Edistetään oppimiseen liittyvää henkilöiden liikkuvuutta samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, huippuosaamista, luovuutta ja innovointia koulutusalan organisaatioiden ja koulutuspolitiikan tasolla

JM

KYLLÄ

KYLLÄ

KYLLÄ/EI

EI

2

07 03 02 – Edistetään epäviralliseen oppimiseen liittyvää liikkuvuutta ja aktiivista osallistumista nuorten keskuudessa samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, luovuutta ja innovointia nuorisoalan organisaatioiden ja nuorisopolitiikan tasolla

JM

KYLLÄ

KYLLÄ

KYLLÄ/EI

EI

2

07 03 03 – Edistetään urheiluvalmentajien ja -henkilöstön oppimiseen liittyvää liikkuvuutta samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, luovuutta ja innovointia urheilujärjestöjen ja urheilupolitiikan tasolla

JM

KYLLÄ

KYLLÄ

KYLLÄ/EI

EI

3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin

3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake 

2

Yhteenkuuluvuus ja arvot

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Vuoden 2027 jälkeen

YHTEENSÄ

Toimintamäärärahat

07 03 01 – Edistetään oppimiseen liittyvää henkilöiden liikkuvuutta samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, huippuosaamista, luovuutta ja innovointia koulutusalan organisaatioiden ja koulutuspolitiikan tasolla

Sitoumukset

(1)

2,554.979

2,713.730

2,970.543

3,351.156

3,896.218

4,668.546

5,744.828

25,900.000

Maksut

(2)

2,065.608

2,487.261

2,817.465

3,197.250

3,706.250

4,413.914

5,401.834

1810.418

25,900.000

07 03 02 – Edistetään epäviralliseen oppimiseen liittyvää liikkuvuutta ja aktiivista osallistumista nuorten keskuudessa samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, luovuutta ja innovointia nuorisoalan organisaatioiden ja nuorisopolitiikan tasolla

Sitoumukset

(1)

305.808

324.809

355.548

401.104

466.343

558.783

687.605

3,100.000

Maksut

(2)

247.235

297.703

337.226

382.682

443.605

528.306

646.552

216.691

3,100.000

07 03 03 – Edistetään urheiluvalmentajien ja -henkilöstön oppimiseen liittyvää liikkuvuutta samoin kuin yhteistyötä, osallisuutta, luovuutta ja innovointia urheilujärjestöjen ja urheilupolitiikan tasolla

Sitoumukset

(1)

54.256

57.627

63.081

71.164

82.738

99.139

121.994

550.000

Maksut

(2)

43.864

52.818

59.830

67.895

78.704

93.732

114.711

38.445

550.000

Ohjelman määrärahoista katettavat hallintomäärärahat

07 01 02 – Hallinnollinen tuki Erasmus-ohjelmalle 

Sitoumukset = maksut

(3)

44.392

47.150

51.612

58.225

67.695

81.114

99.814

450.000

Ohjelman määrärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

=1+3

2,959.435

3,143.317

3,440.783

3,881.648

4,512.994

5,407.582

6,654.241

30,000.000

Maksut

=2+3

2,401.103

2,884.931

3,266.128

3,706.051

4,296.254

5,117.067

6,262.907

2,065.558

30,000.000

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

7

”Hallintomenot”

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Vuoden 2027 jälkeen

YHTEENSÄ

Henkilöresurssit 55

35.007

40.366

45.725

45.725

45.725

45.725

45.725

303.876

Muut hallintomenot

1.059

1.059

1.059

1.059

1.059

1.059

1.059

 

7.410

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 7 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

(Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

36.066

41.425

46.784

46.784

46.784

46.784

46.784

311.286

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Vuoden 2027 jälkeen

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

2,995.501

3,184.742

3,487.567

3,928.432

4,559.778

5,454.366

6,701.025

30,311.286

Maksut

2,437.169

2,926.356

3,312.912

3,752.835

4,343.038

5,163.851

6,309.691

2,065.558

30,311.286

3.2.2.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista hallintomäärärahoihin

   Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

   Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Vuosi

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 7

Henkilöresurssit

35.007

40.366

45.725

45.725

45.725

45.725

45.725

303.876

Muut hallintomenot

1.059

1.059

1.059

1.059

1.059

1.059

1.059

7.410

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 7, välisumma

36.066

41.425

46.784

46.784

46.784

46.784

46.784

311.286

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 7 sisältymättömät

Henkilöresurssit

Muut hallintomenot

44.392

47.150

51.612

58.225

67.695

81.114

99.814

450.000

Monivuotisen rahoitus-kehyksen OTSAKKEE-SEEN 7 sisältymättömät, välisumma 

44.392

47.150

51.612

58.225

67.695

81.114

99.814

450.000

YHTEENSÄ

80.458

88.575

98.396

105.009

114.479

127.898

146.598

761.286

3.2.2.1.Henkilöresurssien arvioitu tarve 56

   Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

   Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

Vuosi

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt)

Päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa

225

261

296

296

296

296

296

EU:n ulkopuoliset edustustot

Tutkimus

Ulkopuolinen henkilöstö: (kokoaikaiseksi muutettuna)

Otsake 7

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEES-TA 7 rahoitettavat 

– päätoimipaikassa

37

41

44

44

44

44

44

– EU:n ulkopuolisissa edustustoissa

Ohjelman määrärahoista rahoitettavat 

– päätoimipaikassa

– EU:n ulkopuolisissa edustustoissa

Tutkimus

Muu (mikä?)

YHTEENSÄ

262

302

340

340

340

340

340

Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

Ulkopuolinen henkilöstö

Kuvaus henkilöstön tehtävistä:

3.2.3.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

Ehdotuksen/aloitteen

   rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja

   rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

Määrärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Vuosi

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

YHTEENSÄ

Rahoittamiseen osallistuva taho 

Ulkopuolisen tahon rahoitusosuudella katettavat määrärahat YHTEENSÄ

3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

   Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

   Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

   vaikutukset omiin varoihin

   vaikutukset muihin tuloihin

tulot on kohdennettu menopuolen budjettikohtiin    

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Tulopuolen budjettikohta:

Ehdotuksen/aloitteen vaikutus

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Momentti ….

(1)    COM(2018) 98 final.
(2)    COM(2018) 321 final.
(3)    COM(2017) 673 final.
(4)    Eurooppalaisista 70 prosenttia kokee nykyään itsensä Euroopan unionin kansalaisiksi. Luku on noussut kahdella prosenttiyksiköllä vuodesta 2017 ja on nyt korkeimmillaan sitten kevään 2010. Yli puolet vastaajista (54 prosenttia) tuntee oikeutensa EU-kansalaisina, mutta reilut kaksi kolmasosaa haluaisi enemmän tietoa (EU:n kansalaisuutta koskeva Eurobarometri-kysely nro 88, marraskuu 2017). Ks. myös Katsaus Euroopan unionin kansalaisuuteen vuonna 2017, COM(2017) 30/2 final.
(5)    Esimerkiksi vain kolmasosa (35 prosenttia) 14-vuotiaista koululaisista tietää, kuka saa äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa; IEA (2010) ICCS 2009 European Report Civic knowledge, attitudes, and engagement among lower-secondary students in 24 European countries http://www.iea.nl/fileadmin/user_upload/Publications/Electronic_versions/ICCS_2009_European_Report.pdf .
(6)    TNS for the European Commission (2017) European Youth Eurobarometer https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/1fa75943-a978-11e7-837e-01aa75ed71a1 .
(7)    Learning Europe at School Study https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/83be95a3-b77f-4195-bd08-ad92c24c3a3c .
(8)    Naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline (NDICI) ja liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA III).
(9)    Euroopan aluekehitysrahasto, koheesiorahasto, Euroopan meri- ja kalatalousrahasto ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.
(10)    [Viite].
(11)    COM(2018) 366.
(12)    COM(2018) 267.
(13)    COM(2018) 50 final ja SWD(2018) 40 final.
(14)    SWD(2018) 40 final.
(15)    Ohjelmamaita ovat 28 jäsenvaltiota sekä Islanti, Liechtenstein, Norja, Makedonia ja Turkki.
(16)    Kuulemista johti Euroopan komission pääsihteeristö, ja se kattoi joukon ohjelmia koulutuksen, kulttuurin, kansalaisuuden ja oikeuden aloilla. Kuulemiseen saatiin 1 127 Erasmus+ ohjelman kannalta välittömästi merkityksellistä vastausta. Julkinen kuuleminen: EU:n rahoitusvälineet arvojen ja liikkuvuuden aloilla .
(17)    Ks. http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/documents.evaluations_fi.
(18)    SEC(2018) 265. Lausunto koskee vaikutustenarviointiraportin luonnosta, joka poikkeaa hyväksytystä raportista.
(19)    [Viite].
(20)    Liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA), Euroopan naapuruusväline (ENI), kehitysyhteistyön rahoitusväline (DCI) ja kumppanuusväline kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä varten (PI).
(21)    Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välillä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehty toimielinten sopimus paremmasta lainsäädännöstä (EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1).
(22)    EUVL C , , s. .
(23)    EUVL C , , s. .
(24)    COM(2018) 98 final.
(25)    EUVL C 428, 13.12.2017, s. 10.
(26)    COM(2018) 321 final.
(27)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1288/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus+” perustamisesta ja päätösten N:o 1719/2006/EY, 1720/2006/EY ja 1298/2008/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 50).
(28)    COM(2016) 381 final.
(29)    [Viite].
(30)    [Viite - neuvoston on määrä hyväksyä kesäkuun 2018 loppuun mennessä]
(31)    COM(2018) 269 final.
(32)    [Viite].
(33)    COM(2018) [ ].
(34)    EUVL L […], […], p. […].
(35)    EUVL L […], […], s. […].
(36)    COM(2017) 623 final.
(37)    Neuvoston päätös 2013/755/EU, annettu 25 päivänä marraskuuta 2013, merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta Euroopan unioniin (MMA-assosiaatiopäätös) (EUVL L 344, 19.12.2013, s. 1).
(38)    Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välillä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehty toimielinten sopimus paremmasta lainsäädännöstä (EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1).
(39)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/801, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, tutkimusta, opiskelua, harjoittelua, vapaaehtoistyötä, oppilasvaihto-ohjelmaa tai koulutushanketta ja au pairina työskentelyä varten tapahtuvan kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä (EUVL L 132, 21.5.2016, s. 21).
(40)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
(41)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 883/2013, annettu 11 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista (EYVL L 248, 18.9.2013, s. 1).
(42)    Neuvoston asetus (Euratom, EY) N: o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2).
(43)    Neuvoston asetus (EU) 2017/1939, annettu 12 päivänä lokakuuta 2017, tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisessa (EUVL L 283, 31.10.2017, s. 1).
(44)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2017/1371, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2017, unionin taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta rikosoikeudellisin keinoin (EUVL L 198, 28.7.2017, s. 29).
(45)    Erityisesti seuraavat: tutkintoja ja pätevyyksiä selkeyttävät unionin yhteiset puitteet; eurooppalainen tutkintojen viitekehys; ammatillisen koulutuksen laadunvarmistuksen eurooppalainen viitekehys; ammatillisen koulutuksen opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä; eurooppalainen opintosuoritusten ja arvosanojen siirto- ja kertymisjärjestelmä; Euroopan korkeakoulutuksen laadunvarmistusrekisteri; eurooppalainen korkeakoulutuksen laadunvarmistusyhdistys; kansallisten akateemisen liikkuvuuden ja tutkintojen tunnustamisen tiedotuskeskusten eurooppalainen verkosto; ja Euroguidance-verkostot.
(46)    [Viite].
(47)    [Viite].
(48)    Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 58 artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa.
(49)    Ohjelmaan osallistumisen ja unioniin kuulumisen välinen positiivinen yhteys todettiin kaikilla aloilla ja kaikissa osallistumismuodoissa. Erasmus+ -ohjelmasta suoraa tukea saaneet oppijat tunsivat itsensä 19 prosenttia todennäköisimmin eurooppalaiseksi, ja heillä oli 6 prosenttia todennäköisemmin myönteisiä tunteita unionia kohtaan – Lähde: Staff Working Document of Erasmus+ mid-term evaluation.
(50)     https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/documents.evaluations_en . 
(51)    Naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline (NDICI) ja liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA III).
(52)    Tarkemmat kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx . 
(53)    Tämä kattaa kansallisten virastojen toiminta-avustuksen sekä suoran hallinnoin hallintokustannukset.
(54)    Riippumaton tarkastuselin antaa tarkastuslausunnon johdon vahvistuslausumasta varainhoitoasetuksen [60 artiklan 5 kohdan] mukaisesti. Se muodostaa yleisen varmuuden perustan (uuden) varainhoitoasetuksen [123 artiklan] mukaisesti.
(55)    Henkilöstöarviot perustuvat komission henkilöstötasoon vuonna 2018 (koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirastoa lukuun ottamatta) ja määrää kasvatetaan asteittain. Luku ei sisällä arvioitua henkilöstöä, joka tarvitaan erillisvirastoja varten, ei myöskään lisähenkilöstöä, joka maksetaan tulevien assosioituneiden maiden maksuosuuksista.
(56)    Henkilöresurssien arvioitu tarve perustuu puhtaasti nykytilanteeseen (sellaisena kuin se on), ja sitä saatetaan tarkistaa. Kaudella 2021–2027 odotettavissa oleva ohjeellinen kasvu on 25 %.
Top

Bryssel30.5.2018

COM(2018) 367 final

LIITE

asiakirjaan

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta

{SEC(2018) 265 final}
{SWD(2018) 276 final}
{SWD(2018) 277 final}


LIITE

Indikaattorit

1)Laadukas oppimiseen liittyvä liikkuminen erilaisista lähtökohdista tuleville ihmisille

2)Organisaatioiden ja oppilaitosten eurooppalaistuminen ja kansainvälistyminen

Mitä mitataan?

3)Niiden henkilöiden määrä, jotka osallistuvat liikkuvuustoimiin ohjelmassa

4)Niiden henkilöiden määrä, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia ja jotka osallistuvat oppimiseen liittyviin liikkuvuustoimiin ohjelmassa

5)Niiden osallistujien osuus, jotka uskovat hyötyneensä osallistumisestaan ohjelmaan kuuluviin oppimiseen liittyviin liikkuvuustoimiin

6)Niiden oppilaitosten ja organisaatioiden määrä, joita on tuettu ohjelmasta avaintoimessa 1 (oppimiseen liittyvä liikkuvuus) ja avaintoimessa 2 (yhteistyö)

7)Niiden uusien organisaatioiden määrä, joita on tuettu ohjelmasta avaintoimessa 1 (oppimiseen liittyvä liikkuvuus) ja avaintoimessa 2 (yhteistyö)

8)Niiden oppilaitosten ja organisaatioiden osuus, joita on tuettu ohjelmasta ja jotka ovat ohjelmaan osallistumisensa tuloksena kehittäneet korkealaatuisia käytäntöjä

Top