EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0063

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä

/* COM/2012/063 final - 2012/0026 (NLE) */

52012PC0063

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä /* COM/2012/063 final - 2012/0026 (NLE) */


PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Neuvosto voi yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 1 kohdan mukaisesti antaa yksimielisesti komission ehdotuksesta jäsenvaltiolle luvan ottaa käyttöön mainitusta direktiivistä poikkeavia erityistoimenpiteitä veronkannon yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten tai veron kiertämisen estämiseksi.

Romania pyysi 15 päivänä helmikuuta ja 22 päivänä kesäkuuta 2011 komissiossa saapuneiksi kirjatuilla kirjeillä lupaa ottaa käyttöön toimenpiteitä, jotka poikkeavat direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan alakohdasta ja 168 artiklasta, rajoittaakseen 50 prosenttiin vähennysoikeuden, kun on kyse tietyntyyppisten moottoriajoneuvojen sekä niihin liittyvien tavaroiden ja palveluiden hankinnasta. Romania korvasi komissiossa 27 päivänä syyskuuta 2011 saapuneeksi kirjatulla kirjeellä pyyntönsä uudella pyynnöllä, joka koski edellä mainitun toimenpiteen soveltamista vain tietyntyyppisiin moottorikäyttöisiin maantieajoneuvoihin, kun ajoneuvo ei ole pelkästään verovelvollisen yrityskäytössä. Komissio antoi direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Romanian pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 1 päivänä joulukuuta 2011 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Romanialle 5 päivänä joulukuuta 2011 päivätyllä kirjeellä, että se oli saanut kaikki pyynnön arviointia varten tarpeellisina pitämänsä tiedot.

Yleistä

Direktiivin 2006/112/EY 168 artiklan mukaan verovelvollisella on oikeus vähentää verollisia liiketoimia varten tehdyistä hankinnoista kannettu arvonlisävero. Direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, että yrityksen liikeomaisuuteen kuuluvan tavaran ottaminen muuhun kuin yrityskäyttöön on vastikkeellinen palvelu, jos tavara on oikeuttanut arvonlisäveron vähennykseen.

Tätä järjestelmää on hankala soveltaa moottoriajoneuvoihin useistakin syistä, ennen kaikkea sen vuoksi, että yrityskäyttöä ja muuta kuin yrityskäyttöä on vaikea erottaa toisistaan. Jos ajoneuvon käytöstä pidetään kirjaa, kirjattujen tietojen ylläpito ja tarkastaminen rasittavat hallinnollisesti sekä yritystä että viranomaisia. Koska tämä koskee suurta määrää ajoneuvoja, vähäisetkin yksittäiset veropetokset voivat johtaa merkittäviin veromenetyksiin.

Romanian veroviranomaiset ovat pyytäneet lupaa käyttää direktiivin mukaisen järjestelmän sijasta vaihtoehtoista järjestelmää, jossa alkuperäinen vähennys rajoitetaan tiettyyn prosenttimäärään mutta yritystä ei veroteta ajoneuvon yksityiskäytöstä. Tämä yksinkertaistaa järjestelmää kaikkien osapuolten kannalta ja takaa samalla, että tietty prosenttiosuus verosta, joka olisi muuten voinut jäädä maksamatta, tulee kannetuksi.

Romania haluaa soveltaa 50 prosentin rajoitusta. Tämä perustuu Romanian omaan arviointiin, ja ehdotuksen mukaan rajoitusta tarkastellaan uudelleen, jos Romania pyytää sen voimassaolon jatkamista vuoden 2014 jälkeen.

Uutta järjestelmää aiotaan soveltaa kaikkiin yrityksiin, joissa ajoneuvot eivät ole pelkästään yrityskäytössä. Tietyntyyppiset moottoriajoneuvot jätettäisiin kuitenkin vähennysoikeutta koskevan rajoituksen ulkopuolelle, ja ne kuuluisivat tavanomaisten sääntöjen soveltamisalaan. Tällaisia ajoneuvoja olisivat ne, joissa on enemmän kuin yhdeksän istumapaikkaa (mukaan lukien kuljettajan istumapaikka) ja joissa suurin sallittu kuormitettu massa on yli 3 500 kilogrammaa. Tällöin rajoitusta sovellettaisiin lähinnä henkilöautoihin, umpi- ja avopakettiautoihin, moottoripyöriin ja mopoihin. Lisäksi laaditaan yksityiskohtainen luettelo tietyistä ajoneuvoista, jotka aiotaan jättää rajoituksen ulkopuolelle sillä perusteella, että niiden käyttö muissa kuin yritystarkoituksissa katsotaan erittäin vähäiseksi.

Ehdotuksen kattamalla alalla voimassa olevat säännökset

Direktiivin 2006/112/EY 176 artiklan mukaan neuvosto päättää, mitkä kustannukset eivät oikeuta arvonlisäveron vähentämiseen. Ennen kuin neuvosto on päättänyt asiasta, jäsenvaltiot saavat mainitun artiklan mukaan jatkaa 1 päivänä tammikuuta 1979 voimassa olleiden poikkeusten soveltamista. Sen vuoksi voimaan on jäänyt useita säännöksiä, joilla rajoitetaan moottoriajoneuvoihin liittyvää vähennysoikeutta.

Komissio antoi vuonna 2004 ehdotuksen[1], joka sisältää säännöt siitä, minkätyyppisten kustannusten vähennysoikeutta voidaan rajoittaa. Neuvosto ei ole kuitenkaan vielä päässyt yhteisymmärrykseen kyseisestä ehdotuksesta.

Johdonmukaisuus suhteessa unionin muuhun politiikkaan ja muihin tavoitteisiin

Ei sovelleta.

2.           ASIANOMAISTEN OSAPUOLTEN KUULEMINEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Asianomaisten osapuolten kuuleminen

Ei tarpeen.

Asiantuntijalausunnot

Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö ei ollut tarpeen.

Vaikutusten arviointi

Ehdotuksella on mahdollisia myönteisiä vaikutuksia sekä yrityksiin että viranomaisiin, koska sillä voidaan ehkäistä arvonlisäveroon liittyviä petoksia ja yksinkertaistaa veronkantoa. Romania on pitänyt tätä ratkaisua sopivana toimenpiteenä, ja se on rinnastettavissa muihin poikkeuksiin, joita on ollut aiemmin tai on yhä voimassa.

3.           EHDOTUKSEN OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

Tiivistelmä ehdotetuista toimista

Ehdotuksessa Romanialle annetaan lupa soveltaa direktiivin 2006/112/EY 168 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä, jolla rajoitetaan verovelvollisen oikeutta vähentää arvonlisävero moottorikäyttöisiin maantieajoneuvoihin liittyvistä kustannuksista, jos ajoneuvo ei ole pelkästään yrityskäytössä. Ehdotus sisältää myös direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohtaa koskevan poikkeuksen, jonka mukaan verovelvollisen ei tarvitse suorittaa veroa ajoneuvon käytöstä muussa kuin yrityskäytössä, jos arvonlisäveron vähennysoikeutta on rajoitettu. Toimenpide on rajoitettu koskemaan ajoneuvoja, joiden istumapaikkojen määrä ja paino eivät ylitä tiettyjä rajoja. Ehdotukseen sisältyy kuitenkin joitakin poikkeuksia.

Kyse on kiinteästä 50 prosentin rajoituksesta. Romanian on tarkasteltava uudelleen tätä prosenttiosuutta ja poikkeustoimenpiteiden tarpeellisuutta sekä raportoitava niistä aina, kun se pyytää rajoituksen voimassaolon jatkamista. Päätöksen voimassaolo päättyy siinä ilmoitettuna päivänä tai päivänä, jona vähennysoikeuden rajoituksia koskevat unionin säännöt tulevat voimaan, jos tämä tapahtuu aiemmin.

Oikeusperusta

Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 1 kohta.

Toissijaisuusperiaate

Ehdotus kuuluu unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi siihen ei sovelleta toissijaisuusperiaatetta.

Suhteellisuusperiaate

Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen seuraavista syistä:

Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity mitään velvollisuuksia.

Koska poikkeuksen soveltamisala on rajoitettu, erityistoimenpide on tavoitteeseensa nähden oikeasuhteinen.

Sääntelytavan valinta

Ehdotettu säädöstyyppi: neuvoston päätös.

Muut vaihtoehdot eivät soveltuisi seuraavista syistä:

Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan mukaan yleisistä arvonlisäverosäännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan yksimielisesti komission ehdotuksesta. Neuvoston päätös on ainoa soveltuva sääntelytapa, koska se voidaan osoittaa yksittäiselle jäsenvaltiolle.

4.           TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutusta unionin talousarvioon.

5.           VALINNAISET KOHDAT

Ehdotus sisältää uudelleentarkastelu- ja raukeamislausekkeet.

2012/0026 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

luvan antamisesta Romanialle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY[2] ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Romania pyysi komissiossa 27 päivänä syyskuuta 2011 saapuneeksi kirjatulla kirjeellä lupaa ottaa käyttöön tiettyjä moottorikäyttöisiä maantieajoneuvoja koskevia, niistä direktiivin 2006/112/EY säännöksistä poikkeavia erityistoimenpiteitä, jotka koskevat verovelvollisen oikeutta tavara- ja palveluhankinnoista maksetun arvonlisäveron vähentämiseen sekä vaatimusta suorittaa vero yrityksen liikeomaisuuden käytöstä muussa kuin yrityskäytössä.

(2) Komissio on direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti antanut Romanian esittämän pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 1 päivänä joulukuuta 2011 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Romanialle 5 päivänä joulukuuta 2011 päivätyllä kirjeellä, että se oli saanut kaikki pyynnön arviointia varten tarpeellisina pitämänsä tiedot.

(3) Direktiivin 2006/112/EY 168 artiklassa vahvistetaan verovelvollisen oikeus vähentää verosta, joka tämän on maksettava, arvonlisävero, joka on kannettu verovelvollisen verollisia liiketoimiaan varten vastaanottamien tavaroiden luovutuksista ja palvelujen suorituksista. Kyseisen direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohta sisältää vaatimuksen, jonka mukaan liikeomaisuudesta, jonka verovelvollinen ottaa omaan tai henkilöstönsä yksityiseen käyttöön tai yleensä yritykselle kuulumattomiin tarkoituksiin, on suoritettava arvonlisäveroa.

(4) Ajoneuvojen muuta käyttöä kuin yrityskäyttöä on vaikea määrittää tarkasti, ja silloinkin, kun se on mahdollista, määritysmenetelmää on usein hankala käyttää. Ehdotetuissa toimenpiteissä arvonlisäveroksi, joka voidaan vähentää myös muussa kuin yrityskäytössä oleviin mottoriajoneuvoihin liittyvistä kustannuksista, vahvistettaisiin joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kiinteä prosenttimäärä. Romanian mielestä 50 prosentin osuus on käytettävissä olevien tietojen perusteella oikeutettu. Jos ajoneuvoon on sovellettu edellä mainittua rajoitusta, siihen ei kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi pitäisi soveltaa vaatimusta, jonka mukaan ajoneuvon muusta kuin yrityskäytöstä on suoritettava arvonlisäveroa. Näitä toimenpiteitä voidaan perustella tarpeella yksinkertaistaa arvonlisäveron kantamista ja estää veropetokset, jotka perustuvat virheelliseen kirjanpitoon ja valheelliseen veroilmoitukseen.

(5) Erityistoimenpiteisiin liittyvää vähennysoikeutta koskevaa rajoitusta olisi sovellettava arvonlisäveroon, joka on maksettu tiettyjen moottorikäyttöisten maantieajoneuvojen ostamisen, yhteisöhankinnan, tuonnin, vuokraamisen tai liisauksen yhteydessä ja näihin liittyvistä kustannuksia, mukaan lukien polttoaineen ostaminen.

(6) Tietyntyyppiset moottoriajoneuvot olisi jätettävä erityistoimenpiteiden ulkopuolelle, koska niiden käyttö muissa kuin yritystarkoituksissa katsotaan niiden luonteen tai sen yritystoiminnan tyypin, johon niitä käytetään, vuoksi erittäin vähäiseksi . Sen vuoksi erityistoimenpiteitä ei pitäisi soveltaa ajoneuvoihin, joissa on enemmän kuin yhdeksän istumapaikkaa (mukaan lukien kuljettajan istumapaikka) tai joissa suurin sallittu kuormitettu massa on yli 3 500 kilogrammaa Lisäksi olisi laadittava yksityiskohtainen luettelo tietyntyyppisistä ajoneuvoista, jotka jätetään rajoituksen ulkopuolelle niiden erityiskäytön perusteella.

(7) Koska ehdotettu prosenttimäärä perustuu ajoneuvojen yrityskäyttöä koskeviin alustaviin päätelmiin, poikkeavia toimenpiteitä olisi rajoitettava ajallisesti, jotta niiden toimivuutta ja prosenttimäärän sopivuutta voidaan arvioida.

(8) Jos Romania katsoo, että toimenpidettä on tarpeen jatkaa vielä vuoden 2014 jälkeen, sen olisi toimitettava komissiolle toimenpiteen soveltamista koskeva kertomus, johon sisältyy sovelletun prosenttimäärän arviointi, sekä toimenpiteen jatkamista koskeva hakemus viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2014.

(9) Komissio antoi 29 päivänä lokakuuta 2004 ehdotuksen[3] neuvoston direktiiviksi, jolla muutetaan direktiiviä 77/388/ETY (nykyistä direktiiviä 2006/112/EY) muun muassa yhdenmukaistamalla kululuokat, joihin vähennysoikeutta koskevia poikkeuksia voidaan soveltaa. Kyseisen ehdotuksen mukaan vähennysoikeutta koskevia poikkeuksia voidaan soveltaa moottorikäyttöisiin maantieajoneuvoihin. Tämän päätöksen mukaisten poikkeustoimenpiteiden voimassaolon olisi päätyttävä päivänä, jona kyseistä direktiiviä muuttava direktiivi tulee voimaan, jos kyseinen ajankohta on ennen tämän päätöksen mukaista päättymispäivää.

(10) Poikkeuksella on vähäinen vaikutus lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavan arvonlisäveron kokonaismäärään, eikä se vaikuta arvonlisäverosta saataviin unionin omiin varoihin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 168 artiklassa säädetään, Romanialle annetaan lupa rajoittaa arvonlisäveron vähennysoikeus 50 prosenttiin, kun arvonlisävero kannetaan moottorikäyttöisten maantieajoneuvojen ostamisen, yhteisöhankinnan, tuonnin, vuokraamisen tai liisauksen yhteydessä ja kun arvolisävero kannetaan kyseisiin ajoneuvoihin liittyvistä kustannuksista, jos ajoneuvo ei ole pelkästään yrityskäytössä

Ensimmäisessä kohdassa säädettyä rajoitusta ei sovelleta moottoriajoneuvoihin, joissa suurin sallittu kuormitettu massa on yli 3 500 kilogrammaa tai joissa on enemmän kuin yhdeksän istumapaikkaa, mukaan lukien kuljettajan istumapaikka.

2 artikla

Edellä olevaa 1 artiklaa ei sovelleta seuraaviin moottoriajoneuvoluokkiin:

1)           yksinomaan hätätilanteissa, turvallisuusalalla sekä suojelu- ja lähettipalveluissa käytettävät ajoneuvot;

2)           myyntiedustajien ja hankinnoista vastaavien kauppaedustajien käyttämät ajoneuvot;

3)           vastikkeellisessa matkustajaliikenteessä käytettävät ajoneuvot, mukaan lukien taksipalvelut;

4)           vastikkeellisten palveluiden tarjoamisessa, mukaan lukien autokoulujen antamilla vuokra- tai ajotunneilla, käytettävät ajoneuvot;

5)           vuokrattavat tai liisattavat ajoneuvot;

6)           hyödykkeinä kaupankäyntitarkoituksissa käytettävät ajoneuvot.

3 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, Romanialle annetaan lupa olla rinnastamatta vastikkeellisesti suoritettuihin palveluihin tämän päätöksen 1 artiklassa tarkoitetun rajoituksen soveltamisalaan kuuluvaa yksityiskäyttöä, kun ajoneuvoa käyttää verovelvollinen tai tämän henkilöstö, tai yleisemmin, kun ajoneuvoa käytetään muuhun kuin verovelvollisen yrityksen tarkoituksiin.

4 artikla

1. Tämän päätöksen voimassaolo päättyy päivänä, jona tulevat voimaan unionin säännöt, joissa määritetään, mistä moottorikäyttöisiin maantieajoneuvoihin liittyvistä kustannuksista arvonlisäveroa ei voida vähentää täysimääräisenä, tai 31 päivänä joulukuuta 2014 sen mukaan, kumpi ajankohta on aikaisempi.

2. Mahdollinen tässä päätöksessä tarkoitettujen toimenpiteiden voimassaolon jatkamista koskeva hakemus on jätettävä komissiolle viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2014.

Toimenpiteiden voimassaolon jatkamista koskevaan hakemukseen on liitettävä kertomus, joka sisältää arvioinnin prosenttimääräisestä rajoituksesta, jota sovelletaan tämän päätöksen perusteella arvonlisäveron vähennysoikeuteen.

5 artikla

Tämä päätös on osoitettu Romanialle.

Tehty Brysselissä 17.2.2012.

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

[1]               KOM(2004) 728 lopullinen.

                Ks. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0728en01.pdf.

[2]               EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.

[3]               KOM(2004) 728 lopullinen.

                Ks. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0728en01.pdf.

Top