EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE1032

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa KOM(2008) 809 lopullinen – 2008/0240 COD

EUVL C 306, 16.12.2009, p. 36–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 306/36


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa”

KOM(2008) 809 lopullinen – 2008/0240 COD

2009/C 306/08

Euroopan unionin neuvosto päätti 16. helmikuuta 2009 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa”

Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 18. toukokuuta 2009. Esittelijä oli Daniel RETUREAU.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 10.–11. kesäkuuta 2008 pitämässään 454. täysistunnossa (kesäkuun 10. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 109 ääntä puolesta 3:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Komitean päätelmät

1.1

EY:n perustamissopimuksen 95 artikla on valittu oikeutetusti oikeusperustaksi direktiivin uudelleenlaaditulle toisinnolle, jolla yhdenmukaistetaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuotanto- ja jakeluedellytyksiä sisämarkkinoilla. Se, että oikeudelliseksi muodoksi on valittu direktiivi, on perusteltua kahdesta syystä: ensinnäkin kyse on uudelleenlaaditusta toisinnosta, toiseksi näin jäsenvaltioille on toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti jätetty direktiivin soveltamis- ja valvontavaltuuksia.

1.2

Komitea katsoo kuitenkin, että uudelleenlaaditun direktiivin soveltamista valvottaessa olisi pyrittävä varmistamaan, että yhdenmukaistaminen sisämarkkinoilla viedään mahdollisimman pitkälle, jotta voidaan välttää jäsenvaltioiden välisissä yhteyksissä mahdollisesti syntyvät hallinnolliset ongelmat sekä kilpailun vääristyminen, joka puolestaan saattaa olla niistä seurauksena.

1.3

Sellaisten myrkyllisten tai vaarallisten aineiden luettelon muuttamisessa, joiden käyttö on kielletty tai tarkoin rajattu, komitologiamenettelyn käyttö on komitean mielestä hyväksyttävissä vain silloin, jos sidosryhmiä kuullaan ennen luettelon muuttamista ja jos jokaisesta luetteloon lisätystä tai sieltä poistetusta aineesta tehdään vaikutustenarviointi.

2.   Komission ehdotukset

2.1

Ehdottamalla sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevan direktiivin (WEEE-direktiivi) korvaamista uudelleenlaaditulla direktiivillä, jolla pyritään nostamaan jätteenkeräys- ja -käsittelyastetta, sisällyttämään lääkinnälliset laitteet sekä tarkkailulaitteet direktiivin soveltamisalaan sekä edistämään korjattavissa olevan materiaalin uudelleenkäyttöä, komissio pyrkii sekä parantamaan ympäristönsuojelua että yksinkertaistamaan hallintomenettelyjä. Direktiiviehdotus, jolla pyritään rajoittamaan myrkyllisten tai vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa ja jota käsitellään tässä komitean lausunnossa, täydentää WEEE-direktiivin uudelleenlaadittua toisintoa. Molemmat ovat toisistaan riippuvaisia ja näin ollen ehdotuskin oli laadittava uudelleen.

2.2

Komission yksiköt arvioivat, että myrkyllisiä tai vaarallisia aineita koskevan direktiivin uudelleenlaadinta saa aikaan todellista, vaikkakin vaatimatonta kokonaishyötyä. Suositelluilla vaihtoehdoilla on lisäksi merkittävää kumulatiivista vaikutusta, sillä niillä pyritään selventämään direktiiviä ja yhdenmukaistetaan sen täytäntöönpanoa ja toteutusta, mikä osaltaan parantaa sääntelyä.

2.3

Ehdotuksella pyritään ennen kaikkea laajentamaan näiden kahden direktiivin soveltamisalaa ulottamalla se muiden laitteiden lisäksi (niistä on jo säädetty aiemmin annetuissa direktiiveissä) myös lääkinnällisiin sekä ja tarkkailu- ja valvontalaitteisiin. Ehdotuksessa painotetaan myös sitä, että joitakuita laitteiden osista olisi käytettävä uudelleen sen sijaan, että niitä käsitellään romuna. Kierrätettävien ja romutettavien laitteiden erittelystä on annettava asianmukainen ilmoitus ja suoritettava tarpeelliset tarkastukset.

2.4

Vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin uudelleenlaaditussa toisinnossa oikeusperusta on säilytetty ennallaan (EY:n perustamissopimuksen 95 artikla, sisämarkkinat), samoin kuin WEEE-direktiivin oikeusperusta (EY:n perustamissopimuksen 175 artikla, ympäristö). Molempien direktiivien oikeusperusta on niiden tavoitteiden mukainen, ja tavoitteet eivät ole muuttuneet.

2.5

Vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin uudelleenlaaditun toisinnon liitteissä tarkennetaan, minkälaiset laitteet kuuluvat direktiivin soveltamisalaan (liitteet I ja II). Liitteet muodostavat uuden viitekehyksen WEEE-direktiivin uudelleenlaaditulle toisinnolle. Sellaisten myrkyllisten tai vaarallisten aineiden laatua ja sallittuja enimmäismääriä, joita pyritään rajoittamaan vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetussa direktiivissä, ei ole muutettu. Tieteen ja tekniikan kehitys otetaan huomioon ja mahdolliset poikkeukset myönnetään valvonnan käsittävällä komitologiamenettelyllä.

2.6

Komissio arvioi ympäristölle koituvien hyötyjen olevan todennäköisesti huomattavia. Lääkinnällisissä laitteissa sekä tarkkailu- ja valvontalaitteissa käytetään vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetussa direktiivissä mainittuja raskasmetalleja useita tonneja (yli 1 400 tonnia lyijyä, noin 2,2 tonnia kadmiumia), mikä vastaa 0,2–0,3:a prosenttia sähkö- ja elektroniikkalaiteromun painosta. Mikäli jätehuolto on heikosti hoidettua, nämä aineet voivat päätyä luontoon (ainoastaan 49,7 prosenttia lääkinnällisistä laitteista ja 65,2 prosenttia tarkkailu- ja valvontalaitteista kerätään erikseen talteen). Rajoittamalla näiden aineiden käyttöä vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin avulla pyritään keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä poistamaan vaaralliset aineet kokonaan tuotteista ja siten myös jätteistä. Tarkka analyysi osoittaa, että kyseisten laitteiden sisällyttäminen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin soveltamisalaan saa aikaan ympäristöhyötyä siinäkin tapauksessa, että ennusteet kierrätysasteen kasvamisesta toteutuvat.

2.7

Myös se, että näissä toisiinsa yhteydessä olevissa direktiiveissä määritelmät yhdenmukaistetaan horisontaalisesti, tehostaa direktiivien soveltamista ja karsii hallinnollisia esteitä (ks. kohta 3.3. jäljempänä) ja toisistaan huomattavasti poikkeavia täytäntöönpanotoimia.

3.   Yleistä

3.1

Aikaisempaa lainsäädäntöä voidaan muuttaa melkoisesti oikeudellisten välineiden uudelleenlaatimisella, kuten nyt on tehty laatimalla vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annettu direktiivi sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskeva direktiivi uudelleen.

3.2

Olisi poistettava kaikki epävarmuustekijät, jotka liittyvät soveltamisalaan, määritelmiin ja tuotteiden vaatimustenmukaisuutta koskeviin jäsenvaltioiden erilaisiin käytäntöihin. Myös aiempien direktiivien mahdollinen päällekkäisyys uuden REACH-sääntelyjärjestelmän kanssa olisi poistettava. Tosiasiallinen yhdenmukaistaminen on välttämätöntä vaadittavien toimien täytäntöönpanosta aiheutuvien kustannusten sekä hallinnollisen rasituksen rajoittamiseksi.

3.3

Molempien direktiivien täydentävyyttä ja johdonmukaisuutta verrattuna yhteisön muuhun laitteiden suunnitteluun liittyvään lainsäädäntöön (tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvät yhteiset puitteet (1), REACH (2), energiaa käyttäviä tuotteita koskeva lainsäädäntö (3)) olisi tehostettava.

3.4

Komitea panee tyytyväisenä merkille, että luetteloa kielletyistä aineista tai aineista, joiden käyttöä on rajoitettu sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, ei ole lopulta muutettu, mikä takaa saman suojan tason työntekijöille ja kuluttajille.

3.5

Komitea painottaa tässä yhteydessä, että tilannetta on tarkkailtava, sillä vaarallisia jätteitä kuljetetaan laittomasti huomattavan paljon maihin, joissa tekniikka ei ole tarpeeksi kehittynyttä jätteiden käsittelemiseksi asianmukaisesti. Se aiheuttaa kyseisissä maissa vakavia ympäristö- ja terveysriskejä. Elektroniikkaromun käsittely aiheuttaa jo nyt vakavia kansanterveysongelmia eräissä näistä maista. Tilanne voi pahentua, jos sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetussa direktiivissä säädettyä jätteiden esikäsittelyä ei suoriteta asianmukaisesti, ja myös niiden uusien riskien myötä, joita on syntynyt, kun soveltamisala ulotettiin koskemaan luokkia 8 ja 9.

3.6

Komitea panee merkille, että luetteloa kielletyistä aineista tai aineista, joiden käyttöä on rajoitettu, ei ole muutettu ehdotuksessa uudelleenlaaditusta toisinnosta. Komitea katsoo, että on huolehdittava siitä, että kaikkein myrkyllisimmät ja vaarallisimmat aineet korvaaviin tuotteisiin ei puolestaan sisälly riskejä, ennen kuin ne voidaan hyväksyä. Mahdollisten poikkeusten myöntämisen tulee koskea vain sellaisia aineita, joita tämänhetkisten tietojen valossa ja teknisen kehityksen avulla ei ole mahdollista korvata, ja tällöin on ryhdyttävä kaikkiin tarvittaviin suoja- ja varotoimiin.

3.7

Komissio voi muuttaa vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin uudelleenlaaditun toisinnon liitteissä I ja II määriteltyä soveltamisalaa valvonnan käsittävällä komitologiamenettelyllä. Komitea katsoo kuitenkin, että kaikki jälkeenpäin tehtävät merkittävät muutokset edellyttävät uuden vaikutustenarvioinnin tekemistä ja uutta pohjustavaa kuulemista. Komitea on tyytyväinen päätökseen käyttää REACH-menetelmää asetettaessa mahdollisille uusille aineille kielto.

3.8

Komitea katsoo, että määritelmien horisontaalinen yhdenmukaistaminen kaikissa asiaan liittyvissä direktiiveissä (ks. kohta 3.3 edellä) tuo selvyyttä ja vähentää hallinnollisia kuluja.

3.9

Komitea katsoo niin ikään, että kohtuullisen määräajan (neljä vuotta) asettaminen eräille aineille myönnettäville poikkeuksille edesauttaa vaihtoehtojen etsimistä ja samalla takaa valmistajille riittävän oikeusvarmuuden.

3.10

Komitea on tietoinen siitä, että sääntelykehyksen muuttamisella on vaikutusta yrityskasvuun ja työllisyyteen, ja on tyytyväinen siihen, että molempien uudelleenlaadittujen direktiivien keskinäistä johdonmukaisuutta on parannettu ja näin yksinkertaistettu sääntelyä ja hallinnollisia menettelyjä.

3.11

Komitea kannattaa vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin soveltamisalan ulottamista koskemaan kahta muuta laitteiden tuoteluokkaa (luokat 8 ja 9: lääkinnälliset sekä tarkkailu- ja valvontalaitteet), sekä sitä periaatetta, että talteen kerättyjen laitteiden osia käytetään uudelleen. Komitea katsoo, että sen valvominen, miten kierrätettävät osat erotetaan romusta, mikä tapahtuu ilmoitusten avulla ja satunnaisin tarkistuksin, on oikeasuhtaista.

3.12

Komitea on niin ikään tyytyväinen siihen, että talouselämän toimijoiden määritelmät on yhdenmukaistettu tuotteiden kaupan pitämistä koskevan paketin kanssa, sekä siten, että uusia määritelmiä on lisätty (esimerkiksi lääkinnällisten laitteiden määritelmä).

3.13

Komitea toivoo vilpittömästi, että näin myös täytäntöönpano jäsenvaltioissa yhdenmukaistuu huomattavasti siitä, mitä se oli ennen direktiivien uudelleenlaatimista aiempien direktiivien ollessa voimassa. Olisi suotavaa, että muutaman vuoden käytännön kokemusten jälkeen arvioidaan, onko tavoitteet saavutettu tehokkaasti.

Brysselissä 10. kesäkuuta 2009.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Mario SEPI


(1)  EUVL L 218, 13.2.2008, s. 82.

(2)  EUVL L 396, 30.12.2006.

(3)  EUVL L 191, 22.7.2005, s. 29.


Top