EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0496

2001/496/YUTP: Neuvoston päätös, tehty 25 päivänä kesäkuuta 2001, neuvoston pääsihteeristön palvelukseen Euroopan unionin sotilasesikunnan perustamista varten määräaikaisesti siirrettävään kansalliseen sotilashenkilöstöön sovellettavista säännöistä

EYVL L 181, 4.7.2001, p. 1–5 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/06/2003; Kumoaja 32003D0479

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/496/oj

32001D0496

2001/496/YUTP: Neuvoston päätös, tehty 25 päivänä kesäkuuta 2001, neuvoston pääsihteeristön palvelukseen Euroopan unionin sotilasesikunnan perustamista varten määräaikaisesti siirrettävään kansalliseen sotilashenkilöstöön sovellettavista säännöistä

Virallinen lehti nro L 181 , 04/07/2001 s. 0001 - 0005


Neuvoston päätös,

tehty 25 päivänä kesäkuuta 2001,

neuvoston pääsihteeristön palvelukseen Euroopan unionin sotilasesikunnan perustamista varten määräaikaisesti siirrettävään kansalliseen sotilashenkilöstöön sovellettavista säännöistä

(2001/496/YUTP)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Neuvosto on 22 päivänä tammikuuta 2001 tehnyt päätöksen 2001/79/YUTP Euroopan unionin sotilaskomitean perustamisesta(1).

(2) Neuvosto on 22 päivänä tammikuuta 2001 tehnyt päätöksen 2001/80/YUTP Euroopan unionin sotilasesikunnan perustamisesta(2).

(3) Sotilasesikunnan jäseniin sovelletaan sääntöjä, jotka vahvistetaan neuvoston päätöksellä.

(4) Nämä säännöt olisi siten vahvistettava,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Määritelmä

1. Näitä säännöksiä sovelletaan neuvoston pääsihteeristön, jäljempänä "pääsihteeristö", palvelukseen neuvoston päätöksen 2001/80/YUTP mukaisesti siirrettyyn kansalliseen sotilashenkilöstöön, jäljempänä "palvelukseen siirretyt sotilashenkilöt".

2. Näiden säännösten soveltamisalaan kuuluvien henkilöiden on siirtomääräyksensä keston ajan oltava palkallisessa palvelussuhteessa jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion asevoimiin.

3. Palvelukseen siirrettyjen sotilashenkilöiden on oltava jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion kansalaisia.

2 artikla

Siirtomääräyksen kesto

1. Palvelukseen siirrettyjen sotilashenkilöiden siirtomääräys voi kestää korkeintaan kolme vuotta. Poikkeustapauksissa ja suoritettavat erityistehtävät huomioon ottaen siirtomääräystä voidaan jatkaa korkeintaan vuodella.

Työskentelyn on oltava koko siirtomääräyksen ajan kokopäiväistä.

2. Siirtomääräyksen todennäköinen kesto on sen alkaessa vahvistettava 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa.

3. Sama sotilashenkilö voidaan siirtää pääsihteeristön palvelukseen yleensä vain yhden kerran. Sotilashenkilö, joka on jo aikaisemmin ollut palvelukseen siirrettynä, voidaan kuitenkin siirtää olosuhteiden salliessa ja korkeana edustajana toimivan pääsihteerin suostumuksella uudelleen palvelukseen edellyttäen, että aiemman siirtomääräyksen päättymisen ja uuden siirtomääräyksen alkamisen välinen aika on poikkeustapauksia lukuun ottamatta vähintään kolme vuotta.

3 artikla

Tehtävät

1. Palvelukseen siirretyt sotilashenkilöt vastaavat korkeana edustajana toimivan pääsihteerin alaisuudessa heille päätöksen 2001/80/YUTP liitteen mukaisesti annetuista tehtävistä ja toiminnoista.

2. Ellei korkeana edustajana toimivan pääsihteerin valtuutuksella erityisesti toisin määrätä, palvelukseen siirretyt sotilashenkilöt eivät voi tehdä ulkopuoliseen tahoon kohdistuvia sitoumuksia pääsihteeristön puolesta.

4 artikla

Taso, ammattikokemus ja kielitaito

1. Pääsihteeristön palvelukseen voidaan siirtää suunnittelu- tai tutkimustason sotilashenkilö, jolla on korkeatasoinen pätevyys suoritettavien tehtävien hoitamiseen.

2. Palvelukseen siirretyllä sotilashenkilöllä on oltava jonkin Euroopan unionin kielen perusteellinen taito sekä yhdessä näistä kielistä hänelle annettujen tehtävien hoidon kannalta tyydyttävä taito.

3. Jäljempänä 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa on määrättävä palvelukseen siirrettyä sotilashenkilöä koskevan luotettavuusselvityksen asiaankuuluvasta tasosta, joka ei voi olla SECRET-turvaluokkaa alhaisempi.

4. Palvelukseen siirretyllä sotilashenkilöllä on oltava hyvä tietotekniikan käytön tuntemus.

5 artikla

Sosiaaliturva

1. Ennen siirtomääräyksen alkamista on sen jäsenvaltion hallintoyksikön, jossa neuvoston palvelukseen siirrettävä sotilashenkilö työskentelee, toimitettava pääsihteeristölle todistus siitä, että palvelukseen siirrettävä sotilashenkilö kuuluu koko siirtomääräyksensä ajan kyseiseen hallintoyksikköön sovellettavan sosiaaliturvalainsäädännön piiriin, ja että se vastaa ulkomailla aiheutuvista kuluista.

2. Siitä päivästä, jona palvelukseen siirretty sotilashenkilö ottaa tehtävänsä vastaan, hän on henkilökohtaisesti tapaturmavakuutuksen piirissä niiden voimassa olevien määräysten mukaisesti, joita pääsihteeristössä sovelletaan muuhun kuin vakinaiseen henkilöstöön.

6 artikla

Siirtomääräyksen keskeyttäminen tai päättäminen

1. Korkeana edustajana toimiva pääsihteeri voi antaa luvan keskeyttää siirtomääräys ja hän vahvistaa tätä koskevat ehdot. Jäljempänä 12 ja 13 artiklassa tarkoitettuja korvauksia ei makseta tällaisen keskeytyksen aikana. Jäljempänä 14 ja 15 artiklassa tarkoitetut korvaukset myönnetään ainoastaan, jos palvelus keskeytetään korkeana edustajana toimivan pääsihteerin pyynnöstä.

2. Siirtomääräys voidaan päättää, jos se on pääsihteeristön tai palvelukseen siirretyn sotilashenkilön kansallisen hallinnon etujen mukaista, tai muusta perustellusta syystä.

II LUKU

OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

7 artikla

1. Palvelukseen siirretyn sotilashenkilön on suoritettava tehtävänsä ja toimittava yksinomaan neuvoston edun mukaisesti.

2. Palvelukseen siirretyn sotilashenkilön on pidättäydyttävä sellaisista teoista ja erityisesti sellaisten mielipiteiden ilmaisemisesta julkisuudessa, jotka voisivat heikentää hänen asemaansa kohdistuvaa arvonantoa.

3. Jos palvelukseen siirretty sotilashenkilö joutuisi tehtäviään hoitaessaan päättämään sellaisen asian käsittelystä tai lopputuloksesta, jossa hänellä on hänen riippumattomuutensa mahdollisesti vaarantava henkilökohtainen etu, hänen on ilmoitettava tästä sen yksikön päällikölle, johon hänet on sijoitettu.

4. Palvelukseen siirretyn sotilashenkilön on noudatettava ehdotonta vaitiolovelvollisuutta sellaisten asioiden ja tietojen suhteen, jotka hän saa tietoonsa hoitaessaan tehtäviään tai niiden yhteydessä. Hän ei missään muodossa saa antaa asiaankuulumattomille henkilöille asiakirjoja tai tietoja, joita ei ole laillisesti julkistettu. Hänen on noudatettava tätä velvollisuutta myös palvelussuhteensa päätyttyä.

5. Palvelukseen siirretty sotilashenkilö ei saa yksin eikä yhdessä muiden kanssa julkaista eikä antaa julkaistavaksi mitään Euroopan unionin toimintaan liittyvää kirjoitusta ilman pääsihteeristössä voimassa olevien vaatimusten ja sääntöjen mukaista lupaa.

6. Palvelukseen siirrettyä sotilashenkilöä koskevat pääsihteeristössä voimassa olevat turvallisuussäännöt.

7. Kaikki oikeudet palvelukseen siirretyn sotilashenkilön tehtävissään suorittamiin toimiin kuuluvat pääsihteeristölle.

8. Palvelukseen siirretyn sotilashenkilön on asuttava asemapaikassaan tai enintään sellaisen välimatkan päässä siitä, ettei tämä häiritse hänen tehtäviensä suorittamista.

9. Palvelukseen siirretyn sotilashenkilön on avustettava esimiehiään siinä yksikössä, johon hänet sijoitetaan, ja annettava heille neuvoja. Hän on vastuussa näille esimiehilleen niiden tehtävien suorittamisesta, jotka hänelle on osoitettu.

10. Siirtomääräys voidaan päättää ilman irtisanomisaikaa, jos palvelukseen siirretty sotilashenkilö on tahallaan tai huolimattomuuttaan vakavasti laiminlyönyt velvollisuutensa. Korkeana edustajana toimiva pääsihteeri päättää tästä sen jälkeen, kun asianomaiselle on annettu mahdollisuus esittää vastineensa. Ennen päätöksen tekemistä korkeana edustajana toimiva pääsihteeri ilmoittaa siitä sen jäsenvaltion pysyvälle edustajalle, jonka kansalainen palvelukseen siirretty sotilashenkilö on. Tämän päätöksen seurauksena 14 ja 15 artiklassa tarkoitettuja korvauksia ei myönnetä.

Ennen ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun päätöksen tekemistä ja sen jälkeen, kun asianomaiselle on annettu mahdollisuus esittää vastineensa, palvelukseen siirretty sotilashenkilö voidaan pidättää tehtäviensä hoidosta, jos korkeana edustajana toimiva pääsihteeri katsoo hänen syyllistyneen vakavaan laiminlyöntiin. Jäljempänä 12 ja 13 artiklassa tarkoitettuja korvauksia ei makseta tämän tehtävien hoidosta pidättämisen aikana, jonka kesto voi olla enintään kolme kuukautta.

Korkeana edustajana toimiva pääsihteeri voi ilmoittaa kansallisille viranomaisille, jos palvelukseen siirretty sotilashenkilö rikkoo tässä päätöksessä vahvistettuja tai tarkoitettuja sääntöjä.

Palvelukseen siirrettyyn sotilashenkilöön sovelletaan edelleen hänen jäsenvaltionsa kansallisia kurinpitosäännöksiä.

III LUKU

TYÖEHDOT

8 artikla

Työtuntimäärä - Työajat

1. Palvelukseen siirrettyyn sotilashenkilöön sovelletaan pääsihteeristössä voimassa olevia työaikaa koskevia sääntöjä.

2. Palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle ei kuitenkaan voida antaa lupaa työskennellä osa-aikaisesti.

9 artikla

Lomat - Vapaapäivät

Palvelukseen siirrettyä sotilashenkilöä koskevat pääsihteeristössä voimassa olevat vuosilomia, erityislomia ja yleisiä vapaapäiviä koskevat säännöt.

10 artikla

Hallinto - Valvonta

Lomapäivien ja työajan hallinnosta ja valvonnasta vastaa pääsihteeristön hallinto.

IV LUKU

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

A Palkkaus

11 artikla

Varsinaisen työnantajan maksaman palkan määrän ilmoittaminen

1. Kyseisen jäsenvaltion pysyvän edustuston on ilmoitettava pääsihteeristölle kullekin palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle maksettavan vuosittaisen bruttopalkan määrä.

2. Tämän tiedon on käytävä ilmi 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetusta kirjeenvaihdosta.

B Korvaukset

12 artikla

Oleskelukorvaus

1. Palvelukseen siirretty sotilashenkilö on koko siirtomääräyksensä ajalta oikeutettu oleskelukorvaukseen, jonka määrä on 104,03 euroa päivässä. Tämä korvaus maksetaan kuukausittain. Jäljempänä 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa voidaan kuitenkin määrätä, ettei tätä korvausta makseta.

2. Korvaus maksetaan myös virkamatkojen sekä vuosiloman, erityislomien ja pääsihteeristön myöntämien vapaapäivien ajalta.

3. Korvausta alennetaan 75 prosenttia, jos palvelukseenottopaikkakunta sijaitsee alle 50 kilometrin päässä asemapaikasta.

4. Palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle maksetaan tämän ottaessa tehtävänsä vastaan niitä korvauksia vastaava ennakkomaksu, joihin tämä on 1 kohdan mukaisesti oikeutettu ajalta, joka lasketaan tehtävien vastaanottopäivästä tehtävien vastaanottokuukautta seuraavan toisen kuukauden viimeiseen päivään.

Jos tällainen maksu suoritetaan, palvelukseen siirretty sotilashenkilö ei ole oikeutettu muihin korvauksiin vastaavalta ajalta.

Jos palvelukseen siirretyn sotilashenkilön palvelussuhde pääsihteeristössä päättyy lopullisesti ennen ennakkomaksun laskemiseksi huomioon otetun ajan päättymistä, se osa palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle maksetusta ennakkomaksusta, joka vastaa aikaa, jona palvelukseen siirretty sotilashenkilö ei ole ollut pääsihteeristön palveluksessa, on palautettava.

5. Palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle maksettavaa oleskelukorvausta voidaan tarkistaa ottamalla huomioon kuluttajahintojen kehitys Brysselissä.

13 artikla

Kiinteämääräinen lisäkorvaus

Lukuun ottamatta tapauksia, joissa palvelukseen siirretyn sotilashenkilön palvelukseenottopaikkakunta sijaitsee alle 50 kilometrin päässä hänen asemapaikastaan, hänelle voidaan tarvittaessa maksaa kiinteämääräinen lisäkorvaus, joka on yhtä suuri kuin erotus hänen varsinaisen työnantajansa hänelle maksaman vuosittaisen bruttopalkan (perhelisiä lukuun ottamatta), johon on lisätty pääsihteeristön hänelle maksama oleskelukorvaus, ja virkamiehelle palkkaluokan A 8 -tason 1 tai palkkaluokan B 5 -tason 1 mukaisesti maksettavan peruspalkan välillä, sen henkilöstösäännöissä tarkoitetun ura-alueen mukaan, johon hänet rinnastetaan. Jäljempänä 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa voidaan kuitenkin määrätä, ettei tätä korvausta makseta.

C Kulukorvaukset

14 artikla

Matkakulut

1. Palvelukseen siirretty sotilashenkilö, joka ei ole muuttanut henkilökohtaista irtaimistoaan palvelukseenottopaikkakunnaltaan asemapaikkaansa, on oikeutettu kuukausittaiseen maksuun, joka vastaa edestakaisesta matkasta asemapaikan ja palvelukseenottopaikkakunnan välillä aiheutuvia kuluja. Tämä maksu suoritetaan kunkin kuukauden lopussa tai kunkin kuukauden viimeisenä työpäivänä, jos koko kuukautta ei työskennellä. Tämä kiinteämääräinen maksu perustuu ensimmäisen luokan junalipun hintaan, jos yksisuuntainen matka on enintään 500 kilometriä. Jos matka on pitempi kuin 500 kilometriä, tai jos tavanomaiseen reittiin sisältyy merimatka, maksu perustuu alimman hinnan mukaisen lennon hintaan (palvelukseenottopaikkakunnan ja asemapaikan välillä toimivien kansallisten lentoyhtiöiden soveltama halvin hinta).

2. Sovellettava hinta on pääsihteeristön matkatoimiston 1 päivänä tammikuuta kuluvana vuonna voimassa oleva hinta. Tätä hintaa tarkistetaan 1 päivänä heinäkuuta niiden matkojen osalta, joiden hinta on noussut yli 5 prosenttia 1 päivän tammikuuta jälkeen. Jos koko kuukautta ei työskennellä, maksu lasketaan suhteessa tehtyjen työpäivien lukumäärään.

3. Jos palvelukseen siirretty sotilashenkilö on muuttanut henkilökohtaisen irtaimistonsa palvelukseenottopaikkakunnaltaan asemapaikkaansa, palvelukseen siirretyllä sotilashenkilöllä, hänen puolisollaan sekä hänen huollettavanaan olevilla lapsilla on pääsihteeristössä voimassa olevien sääntöjen ja edellytysten mukaisesti oikeus saada vuosittain kiinteämääräinen korvaus kuluista, jotka aiheutuvat edestakaisesta matkasta palvelukseen siirretyn sotilashenkilön asemapaikasta hänen palvelukseenottopaikkakunnalleen.

4. Palvelukseen siirretyllä sotilashenkilöllä on pääsihteeristössä voimassa olevien sääntöjen ja edellytysten mukaisesti oikeus saada korvaus matkakuluista, jotka ovat aiheutuneet:

a) palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle itselleen:

- matkasta palvelukseenottopaikkakunnalta asemapaikkaan siirtomääräyksen alkaessa,

- matkasta asemapaikasta palvelukseenottopaikkakunnalle siirtomääräyksen päättyessä;

b) palvelukseen siirretyn sotilashenkilön puolisolle ja hänen huollettavinaan oleville lapsille:

- matkasta palvelukseenottopaikkakunnalta asemapaikkaan muuton yhteydessä,

- matkasta asemapaikasta palvelukseenottopaikkakunnalle siirtomääräyksen päättyessä.

5. Tässä päätöksessä palvelukseenottopaikkakunnalla tarkoitetaan paikkakuntaa, jolla palvelukseen siirretty sotilashenkilö ennen siirtoaan suoritti tehtäviään varsinaisen työnantajansa palveluksessa. Asemapaikalla tarkoitetaan sen yksikön, johon palvelukseen siirretty sotilashenkilö sijoitetaan, sijaintipaikkaa. Näiden paikkakuntien nimet on mainittava 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa.

6. Jäljempänä 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa voidaan määrätä, ettei pääsihteeristö korvaa matkakustannuksia.

15 artikla

Muuttokulut

1. Palvelukseen siirretty sotilashenkilö, jonka on muutettava asumaan asemapaikkaansa, voi muuttaa henkilökohtaisen irtaimistonsa sinne kuuden kuukauden kuluessa tehtävien vastaanottamisesta, jos siirtomääräys kestää todennäköisesti vähintään 2 vuotta ja jos palvelukseenottopaikkakunta sijaitsee vähintään 50 kilometrin päässä asemapaikasta.

2. Henkilökohtaisen irtaimiston muutosta aiheutuneet kulut korvataan palvelukseen siirretylle sotilashenkilölle pääsihteeristössä voimassa olevien sääntöjen ja edellytysten mukaisesti.

3. Siirtomääräyksen päättyessä muuton on tapahduttava kolmen kuukauden kuluessa siirtomääräyksen päättymisestä.

4. Jäljempänä 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa kirjeenvaihdossa voidaan määrätä, ettei pääsihteeristö korvaa muuttokuluja.

16 artikla

Virkamatkat - Virkamatkakulut

1. Palvelukseen siirretty sotilashenkilö voidaan 3 artiklaa noudattaen lähettää virkamatkalle.

2. Virkamatkoista aiheutuvat kulut korvataan pääsihteeristössä voimassa olevien, tällaisten kulujen korvaamista koskevien sääntöjen ja edellytysten mukaisesti.

17 artikla

Palkkausjärjestelmän tarkistaminen

1. Tässä luvussa säädettyä palkkausjärjestelmää, jota sovelletaan palvelukseen siirrettyyn sotilashenkilöön, ei voida tarkistaa siirtomääräyksen keston aikana.

2. Edellä 13 artiklassa tarkoitettua kiinteämääräistä lisäkorvausta tarkistetaan kuitenkin kerran vuodessa yhteisön virkamiesten peruspalkkojen kehityksen mukaisesti ilman taannehtivaa vaikutusta.

V LUKU

HALLINTOA JA TALOUSARVIOTA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

18 artikla

Määrärahojen osoittaminen - Sopimukset

1. Sotilashenkilöiden palvelukseen siirtämisestä aiheutuvat kulut otetaan neuvoston talousarvioon.

2. Siirtomääräys pannaan täytäntöön korkeana edustajana toimivan pääsihteerin ja kyseisen jäsenvaltion pysyvän edustajan välisellä kirjeenvaihdolla. Kirjeenvaihdosta on käytävä ilmi myös niiden henkilöiden nimet, jotka saavat vahvistaa tämän päätöksen mukaista siirtomääräystä koskevat yksityiskohtaiset käytännön järjestelyt sekä päättää 12, 13, 14 ja 15 artiklassa tarkoitettujen korvausten maksamisesta. Korkeana edustajana toimiva neuvoston pääsihteeri lähettää myös kirjeen, joka koskee siirtomääräyksen jatkamista tai sen keskeyttämistä tai päättämistä. Palvelukseen siirretyn sotilashenkilön on siirtomääräyksensä ensimmäisenä päivänä esittäydyttävä henkilöstö- ja hallintoasiain pääosaston asianomaisessa yksikössä hallinnollisten muodollisuuksien suorittamiseksi. Tehtävien vastaanotto tapahtuu yleensä kuukauden ensimmäisenä päivänä.

19 artikla

Maksujen suorittaminen

Henkilöstö- ja hallintoasiain pääosaston asianomainen yksikkö suorittaa maksut euroina Belgiassa sijaitsevaan pankkiin avatulle tilille.

20 artikla

Työvälineistökulut

Palvelukseen siirrettyjen sotilashenkilöiden työtilojen ja -välineiden (toimitilat, kalusteet, laitteet yms.) järjestämisestä aiheutuvat menot on merkittävä neuvoston toimintamäärärahoihin.

21 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se tehdään.

22 artikla

Tämä päätös julkaistaan virallisessa lehdessä.

Tehty Luxemburgissa 25 päivänä kesäkuuta 2001.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. Lindh

(1) EYVL L 27, 30.1.2001, s. 4.

(2) EYVL L 27, 30.1.2001, s. 7.

Top