EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31995L0063

Neuvoston direktiivi 95/63/EY, annettu 5 päivänä joulukuuta 1995, työntekijöiden työssään käyttämille työvälineille asetettavista turvallisuutta ja terveyttä koskevista vähimmäisvaatimuksista annetun direktiivin 89/655/ETY muuttamisesta (toinen direktiivin 89/391/ETY tarkoittama erityisdirektiivi)

EYVL L 335, 30.12.1995, p. 28–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/10/2009

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1995/63/oj

31995L0063

Neuvoston direktiivi 95/63/EY, annettu 5 päivänä joulukuuta 1995, työntekijöiden työssään käyttämille työvälineille asetettavista turvallisuutta ja terveyttä koskevista vähimmäisvaatimuksista annetun direktiivin 89/655/ETY muuttamisesta (toinen direktiivin 89/391/ETY tarkoittama erityisdirektiivi)

Virallinen lehti nro L 335 , 30/12/1995 s. 0028 - 0036


NEUVOSTON DIREKTIIVI 95/63/EY,

annettu 5 päivänä joulukuuta 1995,

työntekijöiden työssään käyttämille työvälineille asetettavista turvallisuutta ja terveyttä koskevista vähimmäisvaatimuksista annetun direktiivin 89/655/ETY muuttamisesta (toinen direktiivin 89/391/ETY tarkoittama erityisdirektiivi)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, Joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 118 a artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen (1),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (2),

noudattaa perustamissopimuksen 189 c artiklassa määrättyä menettelyä (3),

sekä katsoo, että

perustamissopimuksen 118 a artiklassa määrätään, että neuvosto antaa direktiivein vähimmäisvaatimukset edistääkseen erityisesti työympäristön parantamista työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden suojelun paremman tason takaamiseksi,

mainitun artiklan mukaan näissä direktiiveissä vältetään säätämästä sellaisia hallinnollisia, taloudellisia ja oikeudellisia rasituksia, jotka vaikeuttaisivat pienten tai keskisuurten yritysten perustamista taikka niiden kehitystä,

niiden vähimmäisvaatimusten noudattaminen, joiden tarkoituksena on taata parempi työsuojelun taso työvälineitä käytettäessä, on olennaista työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantamiseksi,

tämän vuoksi on tärkeää, että jäsenvaltiot toteuttavat toimenpiteitä helpottaakseen tämän direktiivin säännösten täytäntöönpanoa yrityksissä, erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä; näihin toimenpiteisiin voivat kuulua talouselämän eri sektoreille mukautetut koulutus-ja tiedotustoimet,

perustamissopimuksen 188 a artiklan nojalla annetut säännökset eivät estä jäsenvaltioita pysyttämästä tai toteuttamasta työoloja koskevia tiukempia suojatoimenpiteitä, jos ne ovat sopusoinnussa perustamissopimuksen kanssa,

direktiivin 89/655/ETY (4) 9 artiklan 1 kohdassa säädetään liitteeseen tehtävästä lisäyksestä, joka koskee erikoistyövälineisiin sovellettavia täydentäviä vähimmäisvaatimuksia ja jota tarkoitetaan liitteen 3 kohdassa, perustamissopimuksen 188 a artiklassa määrätyn menettelyn mukaisesti,

tässä direktiivissä on rajoituttava määrittämään tavoitteet, jotka on saavutettava, ja periaatteet, joita on noudatettava, ja annettava jäsenvaltioiden valita omat yksityiskohtaiset sääntönsä, joilla ne kansallisessa lainsäädännössään takaavat näiden vaatimusten noudattamisen ja parantamisen,

jäsenvaltiot vahvistavat työmarkkinaosapuolia kuultuaan ja ottaen huomioon kansallisen lainsäädännön ja/tai kansalliset käytännöt ne yksityiskohtaiset säännöt, joiden avulla tämän direktiivin liitteessä II tarkoitettuja tavoitteita vastaava turvallisuuden taso voidaan saavuttaa, ja

tällä direktiivillä edistetään käytännössä sisämarkkinoiden sosiaalisen ulottuvuuden kehittämistä,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiiviä 89/655/ETY seuraavasti:

1) Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

a) lisätään 1 kohdan a alakohdan ii alakohtaan ja b alakohtaan sanan "liitteessä" jälkeen luku "I",

b) lisätään 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

"c) poiketen siitä, mitä a alakohdan ii alakohdassa ja b alakohdassa säädetään, sellaisia erikoistyövälineitä, joita koskevat liitteen I 3 kohdan vaatimukset ja jotka jo on annettu työntekijöiden käyttöön yrityksessä ja/tai laitoksessa 5 päivänä joulukuuta 1998 ja jotka ovat viimeistään neljä vuotta kyseisen päivämäärän jälkeen liitteessä määrättyjen vähimmäisvaatimusten mukaiset, sanotun kuitenkaan rajoittamatta a alakohdan i alakohdan soveltamista."

c) lisätään seuraava kohta:

"3. Jäsenvaltioiden on vahvistettava työmarkkinaosapuolia kuultuaan ja ottaen huomioon kansallinen lainsäädäntö ja/tai kansalliset käytännöt yksityiskohtaiset säännöt, joiden avulla voidaan saavuttaa turvallisuuden taso, joka vastaa liitteen II määräyksissä tarkoitettuja tavoitteita."

2) Lisätään artikla seuraavasti:

"4 a artikla

Työvälineiden tarkastaminen

1. Oikean asennuksen ja työvälineiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi työnantajan on huolehdittava siitä, että kansallisen lainsäädännön ja/tai kansallisten käytäntöjen mukaiset pätevät henkilöt tekevät käyttöönottotarkastuksen (asennuksen jälkeen ja ennen ensimmäistä käyttöönottoa) työvälineille, joiden turvallisuus riippuu niiden asennusolosuhteista, sekä tarkastuksen jokaiselle uudelle työmaalle tai jokaiseen uuteen paikkaan asentamisen jälkeen.

2. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työvälineet, jotka ovat alttiina niitä heikentäville vaikutuksille ja joista voi aiheutua vaaratilanteita, on:

- kansallisen lainsäädännön ja/tai kansallisten käytäntöjen mukaisten pätevien henkilöiden säännöllisesti tarkastettava ja tarvittaessa säännöllisesti testattava,

- kansallisen lainsäädännön ja/tai kansallisten käytäntöjen mukaisten pätevien henkilöiden erityisesti tarkastettava aina, kun työvälineiden turvallisuudelle mahdollisesti haitallisia seurauksia aiheuttavia poikkeuksellisia tilanteita esiintyy, kuten välineeseen kohdistuvat muutokset, onnettomuudet, luonnonilmiöt ja pitkittynyt käyttämätön aika,

sen takaamiseksi, että turvallisuus- ja terveysvaatimuksia noudatetaan ja heikentymiset havaitaan ja korjataan ajoissa.

3. Tarkastusten tulokset on kirjattava ja pidettävä toimivaltaisen viranomaisen saatavilla. Niitä on säilytettävä sopivan pitkään.

Jos kyseisiä työvälineitä käytetään yrityksen ulkopuolella, niiden mukana on oltava aiheelliset todisteet viimeisen tarkastuksen suorittamisesta.

4. Jäsenvaltiot vahvistavat ne olosuhteet, joissa näitä tarkastuksia tehdään."

3) Lisätään artikla seuraavasti:

"5 a artikla

Työergonomia ja työturvallisuus

Työterveyden ja turvallisuuden vähimmäisvaatimuksia sovellettaessa työnantajan on otettava täysimittaisesti huomioon paikka ja asento, jossa työntekijä käyttää työvälineitä, sekä ergonomiset periaatteet."

4) Lisätään 6 artiklan 2 kohtaan seuraava virke:

"Työntekijöitä on varoitettava heitä koskevista vaaroista, heidän työympäristössään olevista työvälineistä sekä heitä koskevista muutoksista, jos muutoksilla on vaikutusta heidän välittömässä työympäristössään oleviin työvälineisiin riippumatta siitä, käyttävätkö työntekijät suoraan näitä välineitä."

5) Korvataan 8 artiklassa sanat "siihen kuluvan liitteen" sanoilla "siihen kuuluvien liitteiden".

6) 9 artiklassa:

- korvataan otsikossa sana "Liitteen" sanalla "Liitteiden"

- lisätään 1 kohtaan sanojen "liitteeseen" ja "liitteen" jälkeen luku "I",

- korvataan 2 kohdan sana "Liitteeseen" sanalla "Liitteisiin".

7) Liitteestä tulee liite I, joka muutetaan tämän direktiivin liitteen I mukaisesti.

8) Lisätään liite II, jonka teksti on tämän direktiivin liitteessä II.

2 artikla

1. Jäsenvaltioiden on saatettava voimaan tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset 5 päivänä joulukuuta 1998. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3. Komissio antaa määräajoin Euroopan parlamentille, neuvostolle sekä talous- ja sosiaalikomitealle kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta.

3 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 5 päivänä joulukuuta 1995.

Neuvoston puolesta

J. A. GRIÑÁN

Puheenjohtaja

(1) EYVL N:o C 104, 12.4.1994, s. 4, ja EYVL N:o C 246, 22.9.1995, s. 3

(2) EYVL N:o C 397, 31.12.1994, s. 13

(3) Euroopan parlamentin lausunto annettu 17. helmikuuta 1995 (EYVL N:o C 56, 6.3.1995, s. 175), neuvoston yhteinen kanta vahvistettu 24. heinäkuuta 1995 ((EYVL N:o C 281, 25.10.1995, s. 41) ja Euroopan parlamentin päätös tehty 17. marraskuuta 1995 (EYVL N:o C 323, 4.12.1995).

(4) EYVL N:o L 393, 30.12.1989, s. 13

LIITE I

Muutetaan liitettä, josta tulee direktiivin 89/655/ETY liite I, seuraavasti:

1) Täydennetään yleinen huomautus uudella alakohdalla seuraavasti:

"Jäljempänä esitetyt vähimmäisvaatimukset, jos niitä sovelletaan käytössä oleviin työvälineisiin, eivät välttämättä edellytä samoja toimenpiteitä kuin uusia työvälineitä koskevat olennaiset vaatimukset."

2) Korvataan 2.1 kohdan viimeinen alakohta seuraavasti:

"Hallintalaitteiden on oltava luotettavia, ja ne on valittava ottaen huomioon niiden suunnitelluissa käyttöolosuhteissa todennäköisesti ilmenevät puutteet, häiriöt ja rajoitukset."

3) Korvataan 3 alakohta seuraavasti:

"3. Erikoistyövälineisiin sovellettavat täydentävät vähimmäisvaatimukset

3.1 Omalla käyttövoimalla tai ilman sitä liikkuviin työvälineisiin sovellettavat vähimmäisvaatimukset

3.1.1 Työntekijää/työntekijöitä kannattavien työvälineiden on oltava siten rakennetut, että työntekijän/työntekijöiden vaaroille altistuminen siirroissa vähenee.

Tämä tarkoittaa myös vaaraa joutua pyörän tai telaketjujen kanssa kosketuksiin tai niiden väliin puristukseen.

3.1.2 Jos liikkuvan työvälineen ja sen lisäosien ja/tai hinattavien osien välillä energiansiirtolaitteiden tahaton lukkiutuminen voi aiheuttaa erityisiä vaaroja, tämä työväline on varustettava tai rakennettava siten, että energiansiirtolaitteiden lukkiutuminen estyy.

Jos tällaista lukkiutumista ei voida estää, on toteutettava kaikki mahdolliset toimenpiteet, jotta työntekijöille haitallisilta seurauksilta vältytään.

3.1.3 Jos liikkuvien työkoneiden väliset energiansiirtolaitteet ovat vaarassa kerätä likaa tai vaurioitua maata pitkin laahatessaan, on saatavilla oltava välineitä niiden kiinnittämiseksi.

3.1.4 Työvälineen kaatumisesta aiheutuvat vaarat todellisissa käyttöolosuhteissa on estettävä työntekijää tai työntekijöitä kuljettavissa liikkuvissa työvälineissä:

- joko suojarakenteella, joka estää työvälinettä kaatumasta enemmän kuin 90 astetta

- tai rakenteella, jolla taataan välineessä kuljetetun työntekijän tai kuljetettavien työntekijöiden ympärille riittävästi tilaa siltä varalta, että liike on suurempi kuin 90 astetta

- tai muulla laitteella, jolla on vastaava vaikutus.

Nämä suojarakenteet voivat olla erottamaton osa työvälinettä.

Näitä suojarakenteita ei vaadita, jos työväline vakavoitetaan työn ajaksi tai jos työväline on suunniteltu siten, että kääntyminen tai kaatuminen on rakenteen vuoksi mahdotonta.

Jos on olemassa vaara, että kuljetettava työntekijä laitteen kääntyessä tai kaatuessa puristuu työvälineen osien ja maan väliin, kuljetettavaa työntekijää tai kuljetettavia työntekijöitä turvaava järjestelmä on asennettava.

3.1.5 Trukit, joissa on paikka yhdelle tai useammalle työntekijälle, on rakennettava tai varustettava siten, että kaatumisen vaara on rajoitettu, esimerkiksi:

- asentamalla kuljettajalle ohjaamo,

- trukkien kaatumista estävällä rakenteella,

- rakenteella, joka takaa, että trukin kaatuessa maan ja trukin osien väliin jää riittävästi tilaa kuljetettavalle työntekijälle tai kuljetettaville työntekijöille,

- tai rakenteella, joka pitää työntekijän tai työntekijät istuimellaan kuljettajan paikalla ja estää häntä tai heitä jäämästä trukin kaatuvien osien alle.

3.1.6 Omalla käyttövoimallaan liikkuvien työvälineiden, joiden siirtämisestä voi aiheutua vaaraa työntekijöille, on täytettävä seuraavat edellytykset:

a) niissä on oltava laitteet, joiden avulla luvaton liikkeellelähtö voidaan estää,

b) niissä on oltava asianmukaiset laitteet, jotka heikentävät mahdollisen törmäyksen seurauksia useiden raiteilla liikkuvien työvälineiden liikkuessa yhtä aikaa,

c) niissä on oltava jarrutus- ja pysäytyslaite; turvallisuuden vaatiessa on helposti luoksepäästävällä tai automaattisesti toimivalla varalaitteella voitava tehdä jarrutus tai pysäytys varsinaisen laitteen joutuessa epäkuntoon,

d) jos kuljettajan välitön näkökenttä ei riitä varmistamaan turvallisuutta, työvälineet on varustettava näkyvyyttä riittävästi parantavilla lisälaitteilla,

e) jos työkoneet on tarkoitettu käytettäviksi yöllä tai pimeissä tiloissa, niissä on oltava työn tekemiseen sopiva valaistus, jotta työntekijöiden riittävä turvallisuus taataan,

f) jos työvälineisiin liittyy tulipalovaara - joko niistä itsestään tai niiden hinattavista osista ja/tai kuormasta johtuen - joka on omiaan saattamaan työntekijät vaaraan, työvälineet on varustettava asianmukaisilla palontorjuntavälineillä, ellei käyttöpaikalla ole palontorjuntavälineitä riittävän lähellä,

g) jos välineet ovat kauko-ohjattuja, niiden on pysähdyttävä automaattisesti poistuessaan valvonta-alueelta,

h) jos välineet ovat kauko-ohjattuja ja jos ne tavanomaisissa käyttöolosuhteissa voivat töytäistä tai puristaa työntekijöitä, välineet on varustettava näiltä vaaroilta suojaavin laittein, ellei paikalla ole muita asianmukaisia laitteita tämän töytäisyvaaran hallitsemiseksi.

3.2 Kuormien nostamiseen käytettäviin työvälineisiin sovellettavat vähimmäisvaatimukset

3.2.1 Jos kuormien nostamiseen käytettävät työvälineet asennetaan pysyvästi paikalleen, niiden lujuus ja vakavuus työssä on varmistettava ottaen huomioon etenkin taakkojen aiheuttama kuormitus ja rakenteiden pystytys- ja kiinnityskohtiin kohdistuvat rasitukset.

3.2.2 Kuormien nostamiseen käytettävissä koneissa on oltava selvästi näkyvissä niiden nimelliskuormitus ja tarvittaessa kuormituskilpi, josta käy ilmi koneen kaikkien toimintavaiheiden nimelliskuormitus.

Nostamisessa käytettävät lisälaitteet on merkittävä siten, että turvallisen käytön kannalta olennaiset ominaisuudet voidaan yksilöidä.

Jos työvälinettä ei ole tarkoitettu työntekijöiden nostamiseen ja jos erehtymisen vaara on olemassa, näkyvään paikkaan työvälineessä on asetettava asianmukainen varoitus.

3.2.3 Kiinteästi pystytettävät työvälineet on asennettava siten, että ne pienentävät mahdollisuutta, että kuormat

a) töytäisevät työntekijöitä,

b) tahattomasti heilahtelevat vaarallisella tavalla tai putoavat hallitsemattomasti,

c) irtoavat tahattomasti.

3.2.4 Työntekijöiden nostamiseen tai siirtämiseen käytettävien koneiden on oltava siten tarkoituksenmukaisia, että niillä

a) vältetään asianmukaisin laittein mahdollisuus, että henkilönnostokori, jos sellainen on, putoaa,

b) vältetään mahdollisuus, että koneenkäyttäjä putoaa henkilönnostokorista, jos sellainen on,

c) vältetään mahdollisuus, että koneenkäyttäjä puristuu, jää loukkuun tai joutuu niiden töytäisemäksi, etenkin tahattomassa kosketuksessa esineiden kanssa,

d) taataan loukkuun jääneiden työntekijöiden turvallisuus henkilönnostokorissa tapahtuvan onnettomuuden varalta ja mahdollistetaan heidän poispääsynsä.

Jos a kohdassa tarkoitettuja vaaroja ei paikasta tai korkeuseroista johtuvista syistä voida välttää millään turvallisuuslaitteella, on asennettava turvaköysi, jolla on korotettu varmuus, ja se on tarkistettava jokaisena työpäivänä."

LIITE II

"LIITE II

4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen työvälineiden käyttöä koskevat säännökset

O. Yleinen huomautus

Tämän liitteen säännöksiä sovelletaan noudattaen tämän direktiivin säännöksiä ja jos kyseistä työvälinettä koskeva vastaava vaara on olemassa.

1. Kaikkiin työvälineisiin sovellettavat yleiset säännökset

1.1 Työvälineet on sijoitettava, asennettava ja niitä on käytettävä siten, että vaara työvälineen käyttäjälle ja muille työntekijöille pienenee esimerkiksi siten, että työvälineiden liikkuvien osien ja niiden lähellä olevien kiinteiden tai liikkuvien osien välillä on riittävästi vapaata tilaa, ja että kaikki käytetty tai tuotettu energia tai aine tuodaan ja/tai poistetaan turvallisesti.

1.2 Työvälineiden kokoaminen ja purkaminen on tehtävä turvallisesti noudattaen etenkin valmistajan mahdollisesti antamia ohjeita.

1.3 Työvälineet, joihin voi niitä käytettäessä osua salama, on suojattava tarkoituksenmukaisin salamalta suojaavin laittein tai toimenpitein.

2. Omalla käyttövoimalla tai ilman sitä liikkuvia työvälineitä koskevat säännökset

2.1 Omalla käyttövoimalla liikkuvia työvälineitä kuljettavat ainoastaan työntekijät, joilla on näiden työvälineiden turvalliseen kuljettamiseen tarkoituksenmukainen koulutus.

2.2 Jos työskentelyalueella liikkuu työkone, on laadittava tarkoituksenmukaiset liikenneohjeet ja niitä on noudatettava.

2.3 Työn tekeminen on järjestettävä siten, etteivät jalan liikkuvat työntekijät tule omalla käyttövoimalla liikkuvien työvälineiden alueelle.

Jos työn suorittaminen kunnolla edellyttää jalan liikkuvien työntekijöiden läsnäoloa, on tarkoituksenmukaisin toimenpitein estettävä heitä satuttamasta itseään välineisiin.

2.4 Työntekijöiden kuljetus koneellisesti ohjatuilla liikkuvilla työvälineillä on sallittu vain tätä tarkoitusta varten järjestetyillä turvallisilla paikoilla. Jos kuljetuksen aikana on työskenneltävä, nopeus on sovitettava tilanteen mukaan.

2.5 Polttomoottorilla käyviä liikkuvia työvälineitä ei saa käyttää työskentelyalueella, ellei voida taata riittävästi sellaista ilmaa, joka ei vaaranna työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä.

3. Kuormien nostamiseen käytettäviä työvälineitä koskevat säännökset

3.1 Yleistä

3.1.1 Kuormien nostamiseen käytettäviä uudelleen pystytettäviä tai liikkuvia työvälineitä on käytettävä siten, että työvälineen vakavuus on taattu sitä kaikissa ennakoitavissa olosuhteissa käytettäessä, mukaan lukien alustan laatu.

3.1.2 Työntekijöiden nostaminen on sallittu vain tähän tarkoitukseen tehdyillä työvälineillä ja lisälaitteilla.

Välineitä, joita ei ole tarkoitettu työntekijöiden nostamiseen, voidaan poikkeuksellisesti käyttää tässä tarkoituksessa, jos tarkoituksenmukaiset toimenpiteet turvallisuuden takaamiseksi on toteutettu asianmukaista valvontaa koskevan kansallisen lainsäädännön ja/tai koskevien kansallisten käytäntöjen mukaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivin 89/391/ETY 5 artiklan soveltamista.

Työntekijöiden ollessa kuormien nostamiseen käytettävillä työvälineillä ohjaamossa on oltava jatkuva päivystys. Nostettavina olevilla työntekijöillä on oltava luotettava yhteydenpitoväline. Heidän viemisekseen turvaan on oltava valmis suunnitelma.

3.1.3 On toteutettava toimenpiteitä, että työntekijät eivät ole riippuvien kuormien alapuolella, jollei työn moitteeton suorittaminen sitä edellytä.

Sellaisten suojaamattomien työpaikkojen kautta, joissa tavallisesti on työntekijöitä, ei saa viedä riippuvia kuormia.

Jos kuitenkin oletetaan, että työtä ei muuten voida tehdä, on määritettävä tarkoituksenmukaiset menettelyt ja niitä on sovellettava.

3.1.4 Nostoapuvälineet on valittava ottaen huomioon käsiteltävät kuormat, tarttumiskohdat, kiinnityslaitteet, ilmasto-olosuhteet sekä köysien muoto ja kokoonpano. Nostoapuvälineiden liittämistavat on merkittävä selvästi, jotta käyttäjä pystyy selvittämään niiden ominaisuudet, jos apuvälineitä ei ole käytön jälkeen irrotettu.

3.1.5 Nostoapuvälineet on säilytettävä siten, etteivät ne vahingoitu tai rikkoudu.

3.2 Ohjaamattomien kuormien nostamiseen käytettävät työvälineet

3.2.1 Jos kaksi tai useampia ohjaamattomien kuormien nostamiseen käytettäviä työvälineitä asennetaan tai pystytetään työpaikalle siten, että niiden toiminta-alueet ovat päällekkäin, on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet kuormien ja/tai työvälineiden osien välisten törmäysten välttämiseksi.

3.2.2 Ohjaamattomien kuormien nostamiseen käytettävän työnvälineen käytön aikana on toteutettava toimenpiteet sen kallistumisen, kaatumisen ja tarvittaessa sen siirtymisen ja liukumisen estämiseksi. On tarkastettava, että nämä toimenpiteet on toteutettu oikein.

3.2.3 Jos ohjaamattomien kuormien nostamiseen käytettävän työvälineen käyttäjä ei voi tarkkailla kuormaa sen koko matkan ajan joko suoraan tai tarpeellista tietoa antavien lisälaitteiden avulla, on määrättävä käyttäjän kanssa yhteydessä oleva signaalien käyttäjä opastamaan häntä, ja on toteutettava järjestelytoimenpiteet työntekijät alttiiksi asettavien kuorman törmäysten välttämiseksi.

3.2.4 Työt on järjestettävä siten, että jos työntekijä kiinnittää tai irrottaa kuormaa käsin, se voidaan tehdä turvallisesti ja että erityisesti työn hallinta säilyy työntekijällä suoraan tai välillisesti.

3.2.5 Kaikki nostot on suunniteltava oikein, niitä on valvottava asianmukaisesti, ja ne on toteutettava työntekijän turvallisuuden kärsimättä.

Erityisesti, jos kuormaa on nostettava yhtä aikaa kahdella tai useammalla ohjaamattomien kuormien nostoon käytettävällä työvälineellä, nostojen hyvän koordinoinnin varmistamiseksi on luotava sovellettava menettely.

3.2.6 Jos ohjaamattomien kuormien nostamiseen käytettävät työvälineet eivät voi kannattaa kuormia energiansyötön osittaisen tai täydellisen keskeytyksen vuoksi, on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet sen estämiseksi, että työntekijät joutuvat alttiiksi tästä aiheutuville vaaroille.

Riippuvia kuormia ei saa jättää ilman valvontaa, paitsi jos pääsy vaaravyöhykkeelle on estetty ja jos kuorma on kiinnitetty ja sitä säilytetään täysin turvallisesti.

3.2.7 Ohjaamattomien kuormien nostamiseen käytettävien työvälineiden käyttö ulkoilmassa on lopetettava heti, kun ilmasto-olosuhteet heikkenevät siten, että toiminnan turvallisuus kärsii ja työntekijät joutuvat tämän vuoksi vaaroille alttiiksi. Työntekijöille aiheutuvien vaarojen välttämiseksi on toteutettava riittävät toimenpiteet, joiden nimenomaisena tarkoituksena on estää työvälineen kaatuminen."

Top