EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevat tuomiot: toimivalta, tunnustaminen ja täytäntöönpano (Bryssel IIa -asetus)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevat tuomiot — tuomioistuimen toimivalta, tunnustaminen ja täytäntöönpano' for an updated information about the subject.

Avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevat tuomiot: toimivalta, tunnustaminen ja täytäntöönpano (Bryssel IIa -asetus)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Asetus (EY) N:o 2201/2003 tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetus (EY) N:o 2201/2003, joka tunnetaan nimellä ”Bryssel II a -asetus”, on yksi säädös, jolla kansainvälisiä pareja autetaan ratkaisemaan avioeroa ja lasten huoltoa koskevia riitoja, joissa on mukana useampi kuin yksi maa.

Asetuksessa määritellään

  • säännöt siitä, mikä tuomioistuin vastaa avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevista asioista riidoissa, joissa on mukana useampi kuin yksi maa
  • säännöt, jotka helpottavat yhdessä Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiossa annettujen tuomioiden tunnustamista ja täytäntöönpanoa toisessa jäsenvaltiossa
  • menettely, jolla sovitaan tapaukset, joissa vanhempi vie lapsen luvattomasti yhdestä jäsenvaltiosta toiseen.

Se ei koske aineelliseen perheoikeuteen liittyviä asioita, jotka ovat jokaisen yksittäisen jäsenvaltion vastuulla.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetusta sovelletaan siviilioikeudellisiin tapauksiin, joissa on mukana useampi kuin yksi maa ja jotka koskevat seuraavia asioita:

  • avioero
  • asumusero
  • avioliiton pätemättömäksi julistaminen
  • kaikki vanhempainvastuuseen liittyvät asiat (kuten oikeus lapsen huoltoon ja tapaamisoikeus).

Yksi asetuksen tärkeimpiä tavoitteita on suojella lasten oikeutta pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa, vaikka nämä olisivat eronneet ja asuisivat eri EU-maissa.

Asetusta ei sovelleta tapauksiin, jotka koskevat seuraavia asioita:

  • avioeron syyt tai avioerotapauksiin sovellettava lainsäädäntö
  • avioeroon liittyvät asiat, kuten elatusapu
  • vanhemmuuden vahvistaminen tai kiistäminen
  • lapseksiottamista koskevat päätökset ja lapseksiottamista edeltävät toimenpiteet
  • lapseksiottamisen kumoaminen tai peruuttaminen
  • lapsen sukunimi ja etunimet
  • lasten riippumattomuus vanhemmistaan tai huoltajistaan
  • tarkoitemääräykset (trust) ja perintö
  • lasten tekemien rikosten johdosta toteutetut toimenpiteet.

Avioliittoa koskevat asiat

Tuomioistuimien toimivallasta avioliittoa koskevissa asioissa ei ole mitään yleissääntöä. Asetuksessa määritellään seitsemän vaihtoehtoista puolisoiden kansalaisuuteen tai kotipaikkaan perustuvaa toimivaltaperustetta, jotka auttavat määrittelemään, minkä jäsenvaltion tuomioistuimet ovat asiassa toimivaltaisia.

Vanhempainvastuu

Vanhempainvastuu koskee seuraavia asioita:

  • oikeus lapsen huoltoon ja tapaamisoikeus
  • holhous, edunvalvonta tai vastaavat järjestelyt
  • sellaisen henkilön tai elimen nimeäminen ja tehtävät, joka on vastuussa lapsen henkilöstä tai omaisuudesta tai lapsen edustamisesta tai avustamisesta
  • lapsen sijoittaminen sijaisperheeseen tai hoitolaitokseen
  • lapsen omaisuuden hallinnoimiseen, säilyttämiseen ja luovuttamiseen liittyvät lapsen suojelutoimenpiteet.

Näissä asioissa toimivaltaisia ovat yleensä sen jäsenvaltion tuomioistuimet, jossa lapsen asuinpaikka on. Jos lapsen asuinpaikkaa on mahdoton määritellä (esim. pakolaiset), toimivalta on automaattisesti sen jäsenvaltion tuomioistuimilla, jossa lapsi on fyysisesti.

Lapsikaappaus

Asetuksessa määritellään säännöt myös niille tapauksille, joissa lapset on luvatta viety pois maasta tai jätetty palauttamatta.

Toimivalta säilyy sen jäsenvaltion tuomioistuimilla, jossa lapsen asuinpaikka oli välittömästi ennen luvatonta pois viemistä tai palauttamatta jättämistä, kunnes lapsen pääasiallinen asuinmaa vaihtuu.

Tunnustaminen

Asetuksen mukaisesti jäsenvaltion on automaattisesti tunnustettava toisessa jäsenvaltiossa annetut avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevat tuomiot. Tuomio voidaan jättää tunnustamatta, jos esimerkiksi

  • tunnustaminen on selvästi vastoin oikeusjärjestyksen perusteita
  • haastehakemusta ei ole annettu vastaajalle tiedoksi niin hyvissä ajoin, että vastaaja olisi ehtinyt järjestämään oikeusavustajan (tuomio annettu vastaajan poissa ollessa)
  • tuomio on ristiriidassa toisen, samojen asianosaisten välillä annetun tuomion kanssa.

Vanhempainvastuuta koskevaa tuomiota ei tunnusteta

  • jos lapselle ei annettu tilaisuutta tulla kuulluksi
  • sellaisen henkilön vaatimuksesta, joka väittää tuomion estävän häntä täyttämästä vanhempainvastuutaan, jos tälle henkilölle ei ole varattu tilaisuutta tulla kuulluksi.

Täytäntöönpano

Vanhempainvastuusta annettu tuomio, joka on kyseisessä jäsenvaltiossa täytäntöönpanokelpoinen, pannaan täytäntöön toisessa jäsenvaltiossa, kun se asiaan osallisen hakemuksesta on siellä julistettu täytäntöönpanokelpoiseksi. Hakemusta ei kuitenkaan tarvita tuomioissa, joissa myönnetään tapaamisoikeus tai edellytetään palauttamaan lapsi ja joista alkuperäinen tuomari on antanut asetuksen mukaisen todistuksen.

Keskusviranomaisten välinen yhteistyö vanhempainvastuuta koskevissa asioissa

Kukin jäsenvaltio nimittää yhden (tai useamman) keskusviranomaisen, jonka tehtävänä on muun muassa

  • auttaa vanhempia saamaan toisen vanhemman luvatta toiseen EU-maahan viemä lapsi palautetuksi
  • edistää tiedonvaihtoa kansallisista laeista ja menettelyistä
  • auttaa tuomioistuimia kommunikoimaan keskenään
  • auttaa vanhempia tai holhoojia saamaan päätökset tunnustettua ja pantua täytäntöön
  • yrittää ratkaista vanhempien tai holhoojien väliset erimielisyydet muiden keinojen, kuten sovittelun, avulla.

Siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston jäseninä keskusviranomaiset tapaavat säännöllisesti.

Nykyiset sopimukset

Yleissääntö on, että asetus korvaa olemassa olevat, samaa asiaa käsittelevät yleissopimukset, joissa on mukana kaksi tai useampia jäsenvaltiota. Jäsenvaltioiden välisissä suhteissa tällä asetuksella on etusija suhteessa tiettyihin monenkeskisiin yleissopimuksiin:

Vanhempainvastuusta ja lastensuojelusta 19 päivänä lokakuuta 1996 tehdyn Haagin yleissopimuksen (ks. tiivistelmä) osalta tätä asetusta sovelletaan, kun lapsen asuinpaikka on EU-maan alueella.

Poikkeukset ja erityissäännöt

Tanska ei ole mukana tässä asetuksessa, eikä asetus siten sido sitä.

Erityissääntöjä sovelletaan

  • Suomen, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välisissä suhteissa, joissa sovelletaan avioliitosta 6 päivänä helmikuuta 1931 tehtyä pohjoismaista sopimusta
  • Pyhän istuimen sekä Portugalin, Italian, Espanjan ja Maltan välisissä suhteissa.

Kumoaminen

Bryssel II a -asetusta on muutettu asetuksella (EU) 2019/1111 (uudelleenlaadittu Bryssel II a -asetus), jota aletaan soveltaa 1. elokuuta 2022 alkaen (ks. tiivistelmä).

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. maaliskuuta 2005 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Neuvoston asetus (EY) N:o 2201/2003, annettu 27 päivänä marraskuuta 2003, tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa ja asetuksen (EY) N:o 1347/2000 kumoamisesta (EUVL L 338, 23.12.2003, s. 1–29)

Asetukseen (EY) N:o 2201/2003 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös 2010/405/EU, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2010, luvan antamisesta tiiviimmälle yhteistyölle avio- ja asumuseroon sovellettavan lain alalla (EUVL L 189, 22.7.2010, s. 12–13)

Neuvoston asetus (EU) N:o 1259/2010, annettu 20 päivänä joulukuuta 2010, tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta avio- ja asumuseroon sovellettavan lain alalla (EUVL L 343, 29.12.2010, s. 10–16)

Komission päätös 2012/714/EU, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, Liettuan osallistumisen vahvistamisesta avio- ja asumuseroon sovellettavan lain alalla toteutettavaan tiiviimpään yhteistyöhön (EUVL L 323, 22.11.2012, s. 18–19)

Komission päätös 2014/39/EU, annettu 27 päivänä tammikuuta 2014, Kreikan osallistumisen vahvistamisesta avio- ja asumuseroon sovellettavan lain alalla toteutettavaan tiiviimpään yhteistyöhön (EUVL L 23, 28.1.2014, s. 41–42)

Viimeisin päivitys: 03.09.2021

Top