EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Parempi lainsäädäntö – EU:n toimielinten sopimus

Parempi lainsäädäntö – EU:n toimielinten sopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välinen toimielinten sopimus paremmasta lainsäädännöstä

SOPIMUKSEN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Vuotuinen ja monivuotinen ohjelmasuunnittelu

Kolme toimielintä sopivat monivuotisista prioriteeteista aina uuden komission toimikauden alussa. Lisäksi ne antavat vuosittain yhteisen julistuksen toimielinten yhteisistä vuotuisista prioriteeteista komission vuotuisen työohjelman perusteella. Ensimmäinen yhteinen julistus annettiin vuodelle 2017.

Vaikutusarvioinnit

Sopimuksessa säädetään, että komissio tekee vaikutustenarviointeja kaikista merkittävistä lainsäädäntöaloitteistaan ja muista aloitteistaan. Vaikutusarviointien tulisi kattaa seuraavat seikat:

  • taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristövaikutukset
  • toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteet
  • vaikutukset kilpailukykyyn erityisesti pk-yritysten kohdalla
  • digitaaliset näkökohdat
  • alueelliset vaikutukset.

Osittain ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva sääntelytarkastuslautakunta toimittaa objektiivisen laaduntarkastuksen komission laatimasta vaikutusarvioinnista.

Euroopan parlamentti ja neuvosto tekevät vaikutustenarviointeja esittämistään olennaisista muutoksista, jos ne katsovat sen asianmukaiseksi ja tarpeelliseksi. Tämän lisäksi sopimuksessa tehdään säännöt julkiselle ja sidosryhmien kuulemiselle ja voimassa olevan lainsäädännön jälkiarvioinnille.

Avoimuus

Sopimuksessa korostetaan, että lainsäädäntömenettelyistä on tehtävä avoimemmat. Tämä toteutetaan muun muassa

  • sopimalla toimielinten keskinäisistä käytännön järjestelyistä, joilla parannetaan yhteistyötä ja tiedonjakamista kansainvälisistä sopimuksista
  • hoitamalla kolmikantaneuvottelut* asianmukaisesti
  • ilmoittamalla yhdessä lainsäädäntöprosessin onnistuneista tuloksista
  • perustamalla lainsäädäntöasioiden yhteinen tietokanta, jonka avulla on mahdollista seurata lainsäädäntöprosessin eri vaiheita.

Delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset

Sopimuksessa määritellään säännöt, joiden avulla helpotetaan delegoitujen säädösten ja toimeenpanosäädösten käyttöä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 ja 291 artiklojen mukaisesti. Sopimuksen liitteessä on lueteltu tähän liittyvät vakiolausekkeet. Sopimuksessa korostetaan, että

  • komissio kuulee eri EU-maiden asiantuntijoita ennen delegoitujen säädösten hyväksymistä ja että parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on yhtäläinen oikeus osallistua näihin liittyviin kokouksiin ja tutustua asiakirjoihin
  • ennen Lissabonin sopimusta tehty lainsäädäntö mukautetaan ripeästi lainsäädäntökehykseen
  • jatketaan neuvotteluja ei-sitovista kriteereistä delegoitujen säädösten ja toimeenpanosäädösten osalta (ei-sitovat perusteet, jotka koskevat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 ja 291 artiklojen soveltamista)
  • perustetaan delegoitujen säädösten julkinen rekisteri (toimielinten välinen delegoitujen säädösten rekisteri ”DelReg” perustettiin vuoden 2017 lopulla).

EU-lainsäädännön täytäntöönpano ja soveltaminen

Sopimukseen sisältyy kolme uudistusta, jotka auttavat parantamaan ja selkeyttämään EU-lainsäädännön täytäntöönpanoa ja soveltamista:

  • 1.

    EU-maiden on tiedotettava kansalaisille selkeästi kansallisista toimenpiteistä, joilla ne saattavat EU-lainsäädäntöä osaksi kansallista lainsäädäntöä tai panevat sitä täytäntöön. Asiaan liittyvien selittävien asiakirjojen on noudatettava vuonna 2011 annettua jäsenvaltioiden ja komission yhteistä poliittista lausumaa.

  • 2.

    Jos EU-maat lisäävät kansalliseen lainsäädäntöönsä näkökohtia, jotka eivät sisälly EU-säädökseen (”ylisääntely”), niitä pyydetään tuomaan asia selkeästi esiin täytäntöönpanosäädöksessä (eli säädöksessä, jolla EU-lainsäädäntö saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä) tai siihen liittyvässä asiakirjassa.

  • 3.

    Komission on esitettävä parlamentille ja neuvostolle antamassaan vuosikertomuksessa tiedot ylisääntelytapauksista.

Yksinkertaistaminen

Sopimuksen mukaan kolmen toimielimen on tehtävä yhteistyötä lainsäädännön yksinkertaistamiseksi ja rasitteiden vähentämiseksi. Niiden on samalla kuitenkin varmistettava, että lainsäädännön tavoitteet saavutetaan. Toimielimet

  • vahvistavat sitoutumisensa siihen, että voimassa olevaa lainsäädäntöä muutettaessa käytetään tekniikkana uudelleenlaadintaa tai jos uudelleenlaadinta ei ole mahdollista, ne kodifioidaan säädöstekstiksi mahdollisimman pian sen jälkeen, kun muutossäädös on hyväksytty
  • sitoutuvat edistämään tehokkaimpia sääntelyvälineitä, kuten yhdenmukaistamista ja vastavuoroista tunnustamista, ylisääntelyn ja hallinnollisen rasituksen välttämiseksi.

Komissio esittää sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelmansa (REFIT) osana vuosittain yleiskatsauksen, joka sisältää vuotuisen selvityksen rasituksesta ja tuloksista, joita unionin toimilla lainsäädännön yksinkertaistamiseksi ja hallinnollisen rasituksen vähentämiseksi on saavutettu.

Sopimuksen täytäntöönpano

Sopimuksen 50. kohdassa sovitaan, että toimielimet seuraavat sopimuksen täytäntöönpanoa säännöllisesti toimielinten välisessä koordinoinnista vastaavassa työryhmässä sekä poliittisella tasolla vuosittaisin keskusteluin.

MISTÄ ALKAEN SOPIMUSTA SOVELLETAAN?

Sopimusta on sovellettu 13. huhtikuuta 2016 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Kolmikantaneuvottelut: kolmen toimielimen epäviralliset neuvottelut, joissa ovat läsnä edustajat Euroopan parlamentista, neuvostosta ja komissiosta.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välinen toimielinten sopimus paremmasta lainsäädännöstä (EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1–14)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin päätös, annettu 9. maaliskuuta 2016, parempaa lainsäädäntöä koskevan Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välisen toimielinten sopimuksen tekemisestä (2016/2005(ACI)) (EUVL C 50, 9.2.2018, s. 91–97)

Yhteinen julistus EU:n lainsäädäntöprioriteeteista 2018–2019 (EUVL C 446, 29.12.2017, s. 1–3)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 290 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 172)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 291 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 173)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 2 jakso – Unionin säädökset – 295 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 175)

Yhteinen julistus EU:n lainsäädännöllisistä prioriteeteista 2017 (EUVL C 484, 24.12.2016, s. 7–8)

Euroopan parlamentin ja komission lausuma paremmasta lainsäädännöstä 13. huhtikuuta 2016 tehdyn toimielinten välisen sopimuksen yhteydessä (EUVL L 124, 13.5.2016, s. 1)

Jäsenvaltioiden ja komission 28 päivänä syyskuuta 2011 yhteiseksi poliittiseksi lausumaksi selittävistä asiakirjoista (EUVL C 369, 17.12.2011, s. 14)

Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission, annettu 27 päivänä lokakuuta 2011, poliittiseksi lausumaksi selittävistä asiakirjoista (EUVL C 369, 17.12.2011, s. 15)

Puitesopimus Euroopan parlamentin ja Euroopan komission välisistä suhteista (EUVL L 304, 20.11.2010, s. 47–62)

Toimielinten välinen sopimus paremmasta lainsäädännöstä (EUVL C 321, 31.12.2003, s. 1–5)

Viimeisin päivitys: 31.07.2018

Top