EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Toimenpiteet nopeiden sähköisten viestintäverkkojen käyttöönoton kustannusten vähentämiseksi

Toimenpiteet nopeiden sähköisten viestintäverkkojen käyttöönoton kustannusten vähentämiseksi

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2014/61/EU toimenpiteistä nopeiden sähköisten viestintäverkkojen käyttöönoton kustannusten vähentämiseksi

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Sen tarkoituksena on helpottaa nopeiden sähköisten viestintäverkkojen (eli nopean laajakaistan internetin, jonka nopeus on yli 30 Mbps) käyttöönottoa EU:ssa ja kannustaa siihen. Suurin este niiden käyttöönotolle on taloudellinen, sillä fyysisen infrastruktuurin käyttöönotosta aiheutuvat kustannukset ovat jopa 80 prosenttia kokonaiskustannuksista (esim. teiden kaivuutyöt valokuituverkon rakentamiseksi).
  • Yleisesti ottaen on olemassa neljä lähestymistapaa:
    • edistää olemassa olevan fyysisen infrastruktuurin uudelleenkäyttöä
    • luoda edellytykset rakennusteknisten töiden koordinoinnille ja uuden fyysisen infrastruktuurin tehokkaammalle asentamiselle
    • varustaa uudet ja peruskorjatut rakennukset fyysisellä infrastruktuurilla, ja
    • yksinkertaistaa rakennusteknisten töiden lupien myöntämismenettelyjä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Direktiivin pääpilarit ovat seuraavat:

  • 1.

    Olemassa olevan fyysisen infrastruktuurin käyttöoikeus

    • EU-maiden olisi varmistettava, että verkon ylläpitäjät* (televiestintä sekä energia, liikenne ja vesi) antavat teleoperaattoreille oikeuden käyttää fyysistä infrastruktuuriaan.
    • Verkon ylläpitäjien on myönnettävä oikeus fyysisen infrastruktuurinsa käyttöön kohtuullisin ehdoin ja kustannuksin.
  • 2.

    Rakennusteknisten töiden koordinointi

    • EU-maiden olisi varmistettava, että verkon ylläpitäjät neuvottelevat teleoperaattoreiden kanssa sopimuksia rakennusteknisten töiden koordinoimiseksi.
    • Jos työt rahoitetaan julkisin varoin, verkon ylläpitäjien on täytettävä kaikki järkevät ja hyvissä ajoin esitetyt koordinointipyynnöt, mikäli tämä ei aiheuta lisäkustannuksia eikä estä koordinoinnin valvontaa. Tämä tarkoittaa, että yhteiseen käyttöönottoon liittyvät lisäkustannukset on perittävä takaisin, tai muuten pyyntö voidaan evätä.
    • EU-maiden on vaadittava rakennusteknisten töiden koordinointia koskevan sopimuksen neuvottelua varten verkon ylläpitäjää asettamaan yleisten viestintäverkkojen tarjoajan pyynnöstä saataville tietyt vähimmäistiedot meneillään olevista tai suunnitelluista rakennusteknisistä töistä: a) töiden sijainti ja tyyppi; b) kyseeseen tulevat verkkoelementit; c) töiden arvioitu aloituspäivä ja kesto; sekä d) yhteyspiste.
  • 3.

    Avoimuus

    Käyttöönottoprosessin parantamiseksi EU-maiden on varmistettava, että sähköisen viestintäverkon käyttöönottavilla yrityksillä on saatavillaan vähimmäistiedot olemassa olevasta fyysisestä infrastruktuurista, kuten

    • sijainti ja reitti
    • infrastruktuurin tyyppi/käyttö
    • yhteyspiste.

Näiden tietojen saaminen takaa, että hankkeiden kustannukset jäävät minimiin (esimerkiksi hankkimalla käyttöoikeus jo olemassa olevaan fyysiseen infrastruktuuriin ja koordinoimalla rakennustekniset työt). Näiden vähimmäistietojen saatavuutta voidaan rajoittaa seuraavista syistä:

  • verkkojen turvallisuus ja eheys
  • kansallinen turvallisuus
  • kansanterveys tai turvallisuus, ja
  • luottamuksellisuus tai yritys- ja liikesalaisuudet.

Lupien myöntäminen

  • EU-maiden on varmistettava, että kaikki asiaankuuluvat tiedot rakennusteknisten töiden lupien myöntämisen edellytyksistä ja menettelyistä, joita sähköisen viestintäverkon käyttöönotto edellyttää, ovat saatavilla keskitetyn tietopisteen kautta.
  • EU-maat voivat sallia lupahakemusten jättämisen sähköisesti.
  • Lupia koskevat päätökset on tehtävä neljän kuukauden kuluessa ja luvan epääminen on perusteltava.

Nopeiden yhteyksien käyttöönottoon valmiit rakennukset

  • Uudet ja peruskorjattavat rakennukset olisi varustettava nopeita sähköisiä viestintäverkkoja tukevalla fyysisellä infrastruktuurilla (kuten pienoiskanavilla). Rakennukset on varustettava liityntäpisteellä, jonka kautta yleisten viestintäverkkojen tarjoaja voi liittää verkkonsa rakennuksen infrastruktuuriin. Tämä tulee tehdä tekniikasta riippumattomalla tavalla (eli infrastruktuuri ei saa vaatia tai edellyttää tiettyä tekniikkaa). Vapautukset ovat mahdollisia (esimerkiksi muistomerkit tai loma-asunnot).
  • Tarjoajilla on oikeus saavuttaa liityntäpiste oikeudenmukaisilla ja syrjimättömillä vaatimuksilla ja ehdoilla.

Tuomioistuinten ulkopuoliset menettelyt

EU-maiden on otettava käyttöön tuomioistuimen ulkopuoliset menettelyt, jotta direktiivin soveltamisesta aiheutuvat riita-asiat ratkaistaan nopeasti.

Seuraamukset

EU-maiden on säädettävä seuraamuksista, joita sovelletaan, jos tämän direktiivin nojalla hyväksyttyjä kansallisia toimenpiteitä ei noudateta. Seuraamusten on oltava asianmukaisia, tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

Suositus välineistöstä, jolla tuetaan talouden elpymistä covid-19-kriisistä

Euroopan komissio antoi syyskuussa 2020 suosituksen, jossa annetaan EU-maille ohjeita siitä, miten 30. maaliskuuta 2021 mennessä sovitaan ja kehitetään yhteisten parhaiden käytäntöjen välineistö, jolla helpotetaan erittäin suuren kapasiteetin kiinteiden ja langattomien verkkojen käyttöönottoa poistamalla tarpeettomat hallinnolliset esteet ja osoittamalla koordinoidusti radiotaajuuksia viidennen sukupolven (5G) verkoille investoinneille suotuisissa olosuhteissa, erityisesti rajat ylittävään teolliseen käyttöön. Näin ollen EU-maiden olisi toimitettava komissiolle etenemissuunnitelma välineistön täytäntöönpanoa varten (30. huhtikuuta 2021 mennessä) ja raportoitava välineistön täytäntöönpanosta (30. huhtikuuta 2022 mennessä).

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiivi oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 1. tammikuuta 2016 mennessä, ja sääntöjä oli sovellettava 1. heinäkuuta 2016 alkaen.

Komissio tarkastelee parhaillaan tätä direktiiviä uudelleen, kuten tiedonannossa Euroopan digitaalisen tulevaisuuden rakentamisesta ilmoitettiin.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Verkon ylläpitäjät: yleisten viestintäverkkojen tarjoajat sekä yleishyödylliset laitokset, kuten energia- ja vesilaitokset, lämmön jakelu, vesi-, jätevesi- tai kuljetuslaitokset.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/61/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, toimenpiteistä nopeiden sähköisten viestintäverkkojen käyttöönoton kustannusten vähentämiseksi (EUVL L 155, 23.5.2014, s. 1–14)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission suositus (EU) 2020/1307, annettu 18 päivänä syyskuuta 2020, unionin yhteisestä välineistöstä erittäin suuren kapasiteetin verkkojen käyttöönoton kustannusten vähentämiseksi ja 5G-radiotaajuuksien oikea-aikaisen ja investointeihin kannustavan saatavuuden varmistamiseksi, jotta voidaan verkkoyhteyksiä edistämällä tukea talouden elpymistä covid-19-kriisistä unionissa (EUVL L 305, 21.9.2020, s. 33–41)

Viimeisin päivitys: 25.11.2020

Top