EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0435

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/435, annettu 27 päivänä helmikuuta 2023, asetuksen (EU) 2021/241 muuttamisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-lukujen osalta sekä asetusten (EU) 1303/2013, (EU) 2021/1060 ja (EU) 2021/1755 ja direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta

PE/80/2022/REV/1

EUVL L 63, 28.2.2023, p. 1–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/435/oj

28.2.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 63/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2023/435,

annettu 27 päivänä helmikuuta 2023,

asetuksen (EU) 2021/241 muuttamisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-lukujen osalta sekä asetusten (EU) 1303/2013, (EU) 2021/1060 ja (EU) 2021/1755 ja direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 175 artiklan kolmannen kohdan, 177 artiklan ensimmäisen kohdan, 192 artiklan 1 kohdan, 194 artiklan 2 kohdan ja 322 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

ovat kuulleet alueiden komiteaa,

ottavat huomioon tilintarkastustuomioistuimen lausunnon (2),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (3),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/241 (4) hyväksymisen jälkeen, jolla perustettiin elpymis- ja palautumistukiväline, jäljempänä ’tukiväline’, ennennäkemättömät geopoliittiset tapahtumat, jotka johtuivat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan, ja niiden aiheuttama suora ja välillinen covid-19 kriisin seurausten paheneminen, ovat vaikuttaneet merkittävästi unionin yhteiskuntaan ja talouteen, sen kansalaisiin sekä sen taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen. Erityisesti on entistä selvempää, että unionin energiaturvallisuus ja energiaomavaraisuus ovat välttämättömiä onnistuneelle, kestävälle ja osallistavalle elpymiselle covid-19-kriisistä, koska ne ovat myös merkittäviä unionin talouden palautumiskykyä edistäviä tekijöitä.

(2)

Koska kestävä elpyminen, unionin palautumiskyvyn ja energiaturvallisuuden kehittäminen, riippuvuuden vähentäminen erityisesti Venäjältä peräisin olevista fossiilisista polttoaineista sekä unionin rooli oikeudenmukaisessa ja osallistavassa siirtymässä ovat suorassa yhteydessä toisiinsa, tukiväline soveltuu hyvin edistämään unionin vastausta kyseisiin esiin nouseviin haasteisiin. Tämä pätee myös, kun otetaan huomioon unionin ilmasto- ja ympäristölainsäädännön sekä unionin kansainväliset sitoumukset, erityisesti ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen (5).

(3)

Komissiota kehotettiin valtion- ja hallitusten päämiesten 10 ja 11 päivänä maaliskuuta 2022 antamassa Versailles’n julkilausumassa ehdottamaan saman vuoden toukokuun loppuun mennessä REPowerEU-suunnitelmaa, jolla poistetaan asteittain unionin riippuvuus fossiilisten polttoaineiden tuonnista Venäjältä, ja tämä kehotus toistettiin 24 ja 25 päivänä maaliskuuta 2022 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä. Kyseinen päämäärä olisi toteutettava hyvissä ajoin ennen vuotta 2030 tavalla, joka on johdonmukainen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman, joka vahvistettiin 11 päivänä joulukuuta 2019 annetussa komission tiedonannossa, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2021/1119 (6) vuosiksi 2030 ja 2050 vahvistettujen ilmastotavoitteiden kanssa.

(4)

Tukivälineen kykyä tukea uudistuksia ja investointeja, joiden tarkoituksena on monipuolistaa energian toimituslähteitä, erityisesti fossiilisten polttoaineiden osalta, sekä lisätä unionin energiajärjestelmän palautumiskykyä, turvallisuutta ja kestävyyttä ja siten edistää energian kohtuuhintaisuutta ja vahvistaa unionin strategista riippumattomuutta ja avointa taloutta olisi parannettava. Jotta kyseiset tavoitteet voidaan saavuttaa, unionin täytyy lisätä energiatehokkuutta sekä siirto- ja jakeluverkkojen luotettavuutta ja häiriönsietokykyä, edistää järjestelmän joustavuutta, minimoida ylikuormitukset muun muassa lisäämällä verkkojen kapasiteettia ja sähkön varastointikapasiteettia sekä edistää digitalisaatiota ja varmistaa toimitusketjujen häiriönsietokyky sekä kyberturvallisuus ja kaikkien infrastruktuurien suojelu ja ilmastonmuutokseen sopeuttaminen samalla kun vähennetään strategisia energiariippuvuuksia.

(5)

Unionin ja jäsenvaltioiden unionin energiahuollon riippumattomuuden, varmuuden ja kestävyyden edistämiseksi toteuttamien politiikkojen ja toimien täydentävyyden, yhdenmukaisuuden ja johdonmukaisuuden maksimoimiseksi kyseiset energiaan liittyvät uudistukset ja investoinnit olisi vahvistettava erityisessä elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvässä REPowerEU-luvussa.

(6)

Tehokas siirtyminen vihreään energiaan ja riippuvuuden vähentäminen fossiilisilla polttoaineilla tuotetusta energiasta nopeasti ja osallistavalla tavalla edellyttävät toimenpiteitä, joilla lisätään rakennusten ja niihin liittyvän kriittisen energiainfrastruktuurin energiatehokkuutta ja energiansäästöä sekä nopeutetaan teollisuuden hiilestä irtautumista. On välttämätöntä lisätä nopeasti investointeja energiatehokkuustoimenpiteisiin, kuten kestävien ja tehokkaiden lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen käyttöönottoon, koska niiden avulla voidaan vastata tehokkaasti tiettyihin kiireellisimpiin energiahuoltoon ja -kustannuksiin liittyviin haasteisiin. Sen vuoksi olisi tuettava myös uudistuksia ja investointeja, joilla lisätään energiatehokkuutta, edistetään teollisuuden hiilestä irrottamista, myös käyttämällä vähähiilisiä polttoaineita, kuten vähähiilistä vetyä, ja lisäämällä uusiutuvan vedyn ja muiden muuta kuin biologista alkuperää olevien uusiutuvien polttoaineiden käyttöönottoa, sekä lisätään jäsenvaltioiden talouksien energiansäästöjä unionin energia- ja ilmastotavoitteiden ja oikeudellisen kehyksen mukaisesti. Komission olisi erityisesti kannustettava jäsenvaltioita sisällyttämään REPowerEU-lukuihinsa toimenpiteitä, joilla tuetaan teollisuuden hiilestä irrottamista.

(7)

Unionin yleisen energiariippuvuuden oletetaan vähenevän poistamalla asteittain riippuvuus Venäjän fossiilisten polttoaineiden tuonnista. REPowerEU-luvuilla olisi edistettävä unionin strategisen riippumattomuuden lisäämistä ja vahvistamista lisäämättä kohtuuttomasti unionin riippuvuutta raaka-aineiden tuonnista kolmansista maista.

(8)

Valmistellessaan elpymis- ja palautumissuunnitelmia ja REPowerEU-lukuja jäsenvaltioiden olisi koordinoitava talouspolitiikkojaan siten, että saavutetaan perussopimuksen 174 artiklassa vahvistetut taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta koskevat tavoitteet, joilla pyritään vähentämään alueiden välisiä kehityseroja ja muita heikommassa asemassa olevien alueiden jälkeenjääneisyyttä kiinnittäen erityistä huomiota syrjäisiin ja eristyneisiin alueisiin ja saariin, joilla on ennestään lisärajoitteita.

(9)

Jotta unionin toimet olisivat mahdollisimman laajat, kaikilta jäsenvaltioilta, jotka toimittavat tämän asetuksen voimaantulon jälkeen elpymis- ja palautumissuunnitelman, jossa pyydetään lisärahoituksen käyttöä lainojen muodossa tai tämän muutosasetuksen nojalla vahvistettavien uusien sääntöjen mukaisesti päästökauppajärjestelmästä peräisin olevien päästöoikeuksien huutokaupasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY (7) mukaisesti saaduista tuloista tai Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/1755 (8) perustetusta brexit-mukautusvarauksesta peräisin olevista siirroista, olisi vaadittava sisällyttämään REPowerEU-luku elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa. Ottaen huomioon asetuksen (EU) 2021/241 mukaisen olemassa olevan mahdollisuuden toimittaa luonnos elpymis- ja palautumissuunnitelmaksi ja REPowerEU-lukujen asianmukaisen valmistelun varmistamiseksi jäsenvaltiot voivat toimittaa luonnoksen REPowerEU-luvuksi ennen muutetun elpymis- ja palautumissuunnitelman toimittamista. Tarpeetonta hallinnollista rasitusta olisi vältettävä.

(10)

REPowerEU-lukuihin olisi sisällyttävä uusia, 1 päivästä helmikuuta 2022 alkaen käynnistyneitä uudistuksia ja investointeja, joilla edistetään REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista ja käsitellään viimeaikaisten geopoliittisten tapahtumien aiheuttamaa kriisiä. REPowerEU-lukuun voidaan kuitenkin sisällyttää toimenpiteitä, jotka on sisällytetty jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen ja joilla edistetään REPowerEU-tavoitteita, jos enimmäisrahoitusosuuden tarkistamisen jälkeen asianomaisen jäsenvaltion enimmäisrahoitusosuutta vähennetään. Tällöin jäsenvaltion olisi voitava sisällyttää tällaiset toimenpiteet REPowerEU-lukuunsa enintään arvioitujen kustannusten määrällä, joka vastaa enimmäisrahoitusosuuden vähennystä.

(11)

Jäsenvaltion olisi voitava sisällyttää REPowerEU-lukuunsa jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen sisältyvien toimenpiteiden laajennettu osa ja sitä vastaavat välitavoitteet ja tavoitteet. Tällaisella laajentamisella olisi saatava aikaan huomattavia parannuksia toimenpiteiden tavoitetasossa, minkä olisi käytävä ilmi sitä vastaavien välitavoitteiden ja tavoitteiden suunnittelusta tai tasosta, samalla kun käytetään perustana jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen sisältyviä toimenpiteitä.

(12)

Jäsenvaltion olisi toimitettava REPowerEU-lukunsa elpymis- ja palautumissuunnitelmansa lisäyksessä. REPowerEU-lukuun olisi sisällyttävä selvitys siitä, miten siihen sisältyvät toimenpiteet ovat johdonmukaisia asianomaisen jäsenvaltion REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi toteuttamien toimien kanssa, ottaen huomioon jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen sisältyvät toimenpiteet sekä selvitys kyseisten toimenpiteiden ja muiden kansallisesti rahoitettujen ja unionin rahoittamien täydentävien tai liitännäistoimenpiteiden kokonaisvaikutuksesta REPowerEU-tavoitteisiin.

(13)

REPowerEU-luvuilla olisi muun muassa edistettävä kestävien ja uusiutuvien energialähteiden osuuden lisäämistä energialähteiden yhdistelmässä ja energiainfrastruktuurin pullonkaulojen helpottamista. Maakaasuinfrastruktuurin osalta REPowerEU-lukujen uudistusten ja investointien, joilla monipuolistetaan tarjontaa pois venäläisistä toimittajista, olisi perustuttava tarpeisiin, jotka on tällä hetkellä yksilöity yhteisvastuun hengessä toimitusvarmuuden alalla perustetun kaasun siirtoverkonhaltijoiden eurooppalaisen verkoston tekemässä ja hyväksymässä arvioinnissa, ja niissä olisi otettava huomioon asianomaisen jäsenvaltion strategiset energiaturvallisuuteen liittyvät tarpeet sekä uusiin geopoliittisiin uhkiin sopeutumiseksi toteutetut tehostetut valmiustoimenpiteet, myös energian varastoinnin osalta, vaarantamatta kuitenkaan pitkän aikavälin panosta vihreään siirtymään.

(14)

Olisi lisättävä asianmukainen arviointikriteeri, jonka perusteella komissio voi arvioida REPowerEU-lukujen uudistuksia ja investointeja sekä varmistaa, että kyseiset uudistukset ja investoinnit soveltuvat erityisten REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen. Elpymis- ja palautumissuunnitelmalta olisi edellytettävä kyseisen uuden arviointikriteerin mukaan A-luokitusta, jotta komissio voi antaa siitä myönteisen arvion.

(15)

Investoinnit infrastruktuuriin ja teknologioihin eivät yksin riitä varmistamaan, että riippuvuus fossiilisista polttoaineista vähenee, kun otetaan huomioon nykyinen työvoima- ja osaamispula. Tässä yhteydessä on jo mahdollista osoittaa resursseja uudelleen- ja täydennyskoulutukseen, jotta työvoima saisi lisää vihreitä taitoja, sekä vihreään siirtymään liittyvien innovatiivisten ratkaisujen tutkimiseen ja kehittämiseen. Jäsenvaltioita kannustetaan investoimaan edelleen uudelleen- ja täydennyskoulutukseen, erityisesti vihreiden taitojen ja niihin liittyvien digitaalisten taitojen ja teknologioiden osalta sen varmistamiseksi, että ketään ei jätetä jälkeen koko vihreän siirtymän aikana. Jos jäsenvaltio sisällyttää REPowerEU-lukuunsa toimenpiteitä, jotka liittyvät uudelleen- ja täydennyskoulutukseen, komission olisi arvioitava, edistetäänkö tällaisilla toimenpiteillä merkittävästi työvoiman uudelleenkoulutusta vihreissä taidoissa ja niihin liittyvissä digitaalisissa taidoissa.

(16)

Kun otetaan huomioon nykyisen energiakriisin taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset ja se, että jatkuvasti korkeat ja epävakaat energian hinnat pahentavat covid-19-kriisin vaikutuksia lisäämällä entisestään kuluttajien, erityisesti heikoimmassa asemassa olevien kuluttajien, mukaan lukien pienituloiset kotitaloudet, ja haavoittuvassa asemassa olevien yritysten, mukaan lukien mikroyritykset sekä pienet ja keskisuuret yritykset, taloudellista taakkaa, sekä Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteiden huomioon ottamiseksi REPowerEU-lukuihin olisi voitava sisällyttää toimenpiteitä, joilla autetaan puuttumaan rakenteellisesti energiaköyhyyteen pitkäkestoisilla uudistuksilla ja investoinneilla. Uudistuksilla ja investoinneilla, joilla pyritään torjumaan energiaköyhyyttä, olisi tarjottava enemmän taloudellista tukea energiatehokkuusjärjestelmille, myös erityisten rahoitusvälineiden sekä puhdasta energiaa koskevien politiikkojen ja järjestelmien kautta, jotta vähennetään energian kysyntää kyseisissä kotitalouksissa ja yrityksissä, mukaan lukien mikroyritykset sekä pienet ja keskisuuret yritykset, joilla on vakavia vaikeuksia suurten energialaskujen vuoksi.

(17)

Jäsenvaltioiden toteuttamilla energian kysynnän vähentämistoimenpiteillä olisi kannustettava energian säästämiseen kohdistuviin investointeihin.

(18)

Uuden REPowerEU-lukujen järjestelmän soveltaminen ei saisi rajoittaa muiden asetuksen (EU) 2021/241 mukaisten oikeudellisten vaatimusten soveltamista, jollei toisin säädetä.

(19)

Elpymis- ja palautumissuunnitelman, myös REPowerEU-luvun, olisi vastattava tehokkaasti kaikkiin asiaankuuluvissa maakohtaisissa suosituksissa yksilöityihin haasteisiin tai niiden merkittävään osaan, mukaan lukien vuoden 2022 talouspolitiikan eurooppalaisella ohjausjaksolla hyväksyttävät maakohtaiset suositukset, joissa viitataan muun muassa jäsenvaltioiden kohtaamiin energiahaasteisiin.

(20)

Tuloksellinen siirtyminen vihreään energiaan ja energiariippuvuuden vähentäminen edellyttävät merkittäviä digitaalisia investointeja. Jäsenvaltioiden olisi annettava asetus (EU) 2021/241 huomioon ottaen selvitys siitä, mikä merkitys elpymis- ja palautumissuunnitelman toimenpiteillä, REPowerEU-luvun toimenpiteet mukaan luettuina, odotetaan olevan digitaalisen siirtymän ja siitä johtuviin haasteisiin vastaamisen kannalta ja siitä, vastaavatko ne määrää, joka edistää digitaalisen tavoitteen saavuttamista digitaalisten toimien seurantaa koskevan menetelmän perusteella. Unionin energiahaasteiden ennennäkemättömän kiireellisyyden ja merkityksen vuoksi REPowerEU-luvun uudistuksia ja investointeja ei kuitenkaan pitäisi ottaa huomioon laskettaessa suunnitelman kokonaismäärärahoja asetuksessa (EU) 2021/241 asetetun digitaalista tavoitetta koskevan vaatimuksen soveltamiseksi. Jäsenvaltioiden olisi kuitenkin pyrittävä sisällyttämään REPowerEU-lukuihin mahdollisimman laajasti toimenpiteitä, joilla edistetään digitaalisen tavoitteen saavuttamista digitaalisten toimien seurantaa koskevan menetelmän perusteella.

(21)

Aikaa vievät hallinnolliset menettelyt ovat eräitä uusiutuvan energian käyttöönoton suurimmista esteistä. Kyseisiä esteitä ovat esimerkiksi sijoituspaikkojen valintaan ja hankkeiden hallinnollisiin lupiin sovellettavien sääntöjen monimutkaisuus, hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnin monimutkaisuus ja kesto, verkkoihin liittämistä koskevat kysymykset ja luvan myöntävien viranomaisten tai verkonhaltijoiden henkilöstörajoitukset. Uusiutuvia energialähteitä ja niihin liittyvää sähköverkkoinfrastruktuuria koskevien hallinnollisten lupamenettelyjen yksinkertaistamista ja nopeuttamista on jatkettava sen varmistamiseksi, että unioni saavuttaa energia- ja ilmastotavoitteensa. Jäsenvaltioille annettiin vuoden 2022 talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä suosituksia uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi. Kuten komission 18 päivänä toukokuuta 2022 antamassa tiedonannossa ”REPowerEU-suunnitelma” ilmoitettiin, komissio on ehdottanut uusiutuvia energialähteitä koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/2001 (9) muuttamista, jotta uusiutuvan energian lupamenettelyä voitaisiin nopeuttaa. Lisäksi neuvoston asetuksella (EU) 2022/2577 (10), jolla perustettiin kehys uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi, on otettu käyttöön tilapäisiä hätätilasääntöjä.

(22)

Jäsenvaltioiden olisi asetuksen (EU) 2021/241 18 artiklan 4 kohdan q alakohdan mukaisesti toimitettava tiivistelmä kansallisen lainsäädännön mukaisesti toteutetusta elpymis- ja palautumissuunnitelmansa täytäntöönpanoon osallistuvien paikallis- ja alueviranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kuulemisprosessista. Kyseistä kuulemista olisi täydennettävä mahdolliseen REPowerEU-lukuun sisällytettävien uudistusten ja investointien käsittelemiseksi siten, että se antaa sidosryhmille riittävästi aikaa reagoida ja samalla varmistaa, että asianomainen jäsenvaltio viimeistelee REPowerEU-luvun nopeasti. Päivitetyssä tiivistelmässä olisi esitettävä kuullut sidosryhmät, selitettävä täydentävän kuulemisen tulokset ja esitettävä, miten sidosryhmiltä saadut tiedot on otettu huomioon REPowerEU-luvuissa.

(23)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 (11) 17 artiklassa tarkoitetun ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen, jäljempänä ’ei merkittävää haittaa -periaate’, soveltaminen on olennaisen tärkeää sen varmistamiseksi, että covid-19-kriisistä elpymiseen liittyvät uudistukset ja investoinnit toteutetaan kestävällä tavalla. Sitä olisi edelleen sovellettava tukivälineestä tuettuihin uudistuksiin ja investointeihin ja siten, että unionin välittömien energiaturvallisuuteen liittyvien huolenaiheiden turvaamiseksi sovelletaan yhtä kohdennettua poikkeusta. Kun otetaan huomioon tavoite monipuolistaa energian toimituslähteitä pois venäläisistä toimittajista, REPowerEU-luvuissa esitettyjen uudistusten ja investointien, jotka ovat välttämättömiä energiainfrastruktuurin ja -laitosten parantamiseksi niin, että ne täyttävät kaasun toimitusvarmuuteen liittyvät välittömät tarpeet, olisi voitava saada tukivälineestä taloudellista tukea, vaikka ne eivät olisi ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen mukaisia. Öljyinfrastruktuuri ja -laitokset eivät pääsääntöisesti sisälly REPowerEU-lukuun. Tästä poiketen sellaisen jäsenvaltion, johon on sovellettu neuvoston asetuksen (EU) N:o 833/2014 (12) 3 m artiklan 4 kohdan mukaista väliaikaista poikkeusta tämän muutosasetuksen voimaantuloon asti sen vuoksi, että se on erityisen riippuvainen raakaöljystä ja sen maantieteellisen sijainnin vuoksi, olisi voitava sisällyttää REPowerEU-lukuun välittömien toimitusvarmuustarpeiden täyttämiseksi tarvittavat öljyinfrastruktuurit ja -laitokset.

Komission olisi arvioitava, voidaanko toimenpiteisiin, joiden odotetaan vastaavan energian toimitusvarmuuteen liittyviin välittömiin tarpeisiin, soveltaa poikkeusta ”ei merkittävää haittaa” -periaatteesta. Kyseisessä arvioinnissa komission olisi otettava huomioon muun muassa lukkiutumisvaikutusten riski ja sellaisten puhtaampien ja teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisten vaihtoehtojen puute, jotka voitaisiin ottaa käyttöön vertailukelpoisessa aikataulussa. Tällaisen arvioinnin olisi oltava oikeasuhteista ottaen huomioon REPowerEU-tavoitteiden saavuttamisen kiireellisyyden. Epäselvissä tapauksissa komission olisi voitava pyytää jäsenvaltioita toimittamaan asiaankuuluvat tiedot arvioinnin tueksi. Puhtaampien vaihtoehtojen arviointi olisi toteutettava kohtuullisena.

(24)

Elpymis- ja palautumissuunnitelmien kaikki toimenpiteet olisi toteutettava sovellettavan unionin ja kansallisen ympäristösäännöstön mukaisesti, erityisesti ympäristövaikutusten arvioinnin ja luonnonsuojelun osalta. Niiden toimenpiteiden osalta, joihin sovelletaan poikkeusta ”ei merkittävää haittaa” -periaatteesta, jäsenvaltioiden olisi pyrittävä mahdollisuuksien mukaan tyydyttävällä tavalla rajoittamaan asetuksen (EU) 2020/852 17 artiklassa tarkoitetuille ympäristötavoitteille mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ja lieventämään haittaa muilla toimenpiteillä, myös REPowerEU-lukujen toimenpiteillä.

(25)

REPowerEU-lukujen olisi oltava johdonmukaisia jäsenvaltioiden kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien ja asetuksessa (EU) 2021/1119 vahvistettujen unionin ilmastotavoitteiden kanssa.

(26)

Kun otetaan huomioon Euroopan vihreän kehityksen ohjelma Euroopan kestävän kasvun strategiana ja ilmastonmuutoksen torjumisen merkitys Pariisin sopimuksen ja Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanoa koskevien unionin sitoumusten mukaisesti, tukivälineellä edistetään ilmastotoimien valtavirtaistamista ja ympäristökestävyyttä sekä yleistavoitetta, jonka mukaan 30 prosenttia unionin talousarviomenoista osoitetaan ilmastotavoitteiden tukemiseen. Tätä varten tukivälineestä tuettavilla toimenpiteillä, jotka sisältyvät jäsenvaltioiden elpymis- ja palautumissuunnitelmiin, olisi edistettävä vihreää siirtymää, luonnon monimuotoisuus mukaan luettuna, tai siitä aiheutuviin haasteisiin vastaamista, ja niiden olisi oltava määrältään vähintään 37 prosenttia elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaismäärärahoista ja vähintään 37 prosenttia REPowerEU-luvun toimenpiteiden arvioiduista kokonaiskustannuksista asetuksen (EU) 2021/241 VI liitteessä vahvistetun ilmastonseurantaan sovellettavan menetelmän perusteella. Kyseistä menetelmää olisi käytettävä vastaavasti niiden toimenpiteiden yhteydessä, joita ei voida suoraan kohdistaa johonkin kyseisessä liitteessä lueteltuun tukitoimialaan. Jos asianomainen jäsenvaltio ja komissio niin sopivat, ilmastotavoitteisiin myönnettävän tuen laskukertoimia olisi voitava nostaa 40 tai 100 prosenttiin yksittäisten investointien osalta elpymis- ja palautumissuunnitelmassa esitetyn mukaisesti, jotta voidaan ottaa huomioon liitännäiset uudistustoimenpiteet, joilla lisätään uskottavasti niiden vaikutusta ilmastotavoitteisiin. Tätä varten ilmastotavoitteisiin myönnettävän tuen laskukertoimia olisi voitava nostaa enintään 3 prosenttiin elpymis- ja palautumissuunnitelman määrärahoista yksittäisten investointien osalta. Tukivälineellä olisi tuettava toimia, jotka ovat kaikilta osin unionin ilmasto- ja ympäristönormien ja -painopisteiden sekä ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen mukaisia.

(27)

Jäsenvaltioiden olisi tarvittaessa sisällytettävä REPowerEU-lukuihin toimenpiteitä, joilla on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus, kuten komission viimeisimmässä tarvearvioinnissa todetaan, ja jotka edistävät muun muassa eurooppalaisen lisäarvon luomista. Olisi myös otettava huomioon, että yhdessä jäsenvaltiossa toteutetuilla toimenpiteillä voi olla heijastusvaikutuksia muihin jäsenvaltioihin. Komission olisi helpotettava jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sellaisten toimenpiteiden kehittämiseksi REPowerEU-lukuihin, joilla on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus. Jäsenvaltioiden olisi pyrittävä takaamaan, että kyseisten toimenpiteiden osuus REPowerEU-luvun toimenpiteiden arvioiduista kustannuksista on vähintään 30 prosenttia. Sellaisten toimenpiteiden lisäksi, joilla on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus, sellaisten kansallisen tason toimenpiteiden, joilla edistetään energian toimitusvarmuutta koko unionissa REPowerEU-tavoitteiden mukaisesti, erityisesti siltä osin kuin on kyse komission viimeisimmässä tarvearvioinnissa yksilöityjen olemassa olevien pullonkaulojen poistamisesta energian siirrossa, jakelussa ja varastoinnissa, mikä lisää mahdollisuuksia rajatylittäviin siirtoihin jäsenvaltioiden välillä, olisi katsottava olevan rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus. Myös toimenpiteillä, joilla vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja vähennetään energian kysyntää, olisi katsottava olevan myönteisiä rajatylittäviä vaikutuksia, koska ne vapauttavat edelleen kapasiteettia tai tarjontaa muille jäsenvaltioille.

(28)

Olisi lisättävä asianmukainen arviointiperuste, jonka perusteella komissio voi arvioida REPowerEU:n lukujen uudistusten ja investointien rajatylittävää tai useita maita koskevaa ulottuvuutta tai vaikutusta.

(29)

Jäsenvaltioille olisi tarjottava lisäkannustimia lainatuen hakemiseen sen varmistamiseksi, että jäsenvaltiot hyödyntävät käytettävissä olevia varoja, noudattaen samalla yhdenvertaisen kohtelun, solidaarisuuden, oikeasuhteisuuden ja avoimuuden periaatteita. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi ilmoitettava komissiolle mahdollisimman selvästi viimeistään 30 päivän kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta, aikovatko ne esittää lainatukihakemuksen. Komission olisi esitettävä Euroopan parlamentille ja neuvostolle samanaikaisesti, yhtäläisin ehdoin ja ilman aiheetonta viivästystä yleiskatsaus jäsenvaltioiden ilmaisemista aikeista ja ehdotettu käytettävissä olevien varojen jakotapa. Tämä aikeen ilmaiseminen ei saisi vaikuttaa jäsenvaltioiden mahdollisuuteen pyytää lainatukea 31 päivään elokuuta 2023 saakka asetuksen (EU) 2021/241 14 artiklan mukaisesti, mukaan lukien pyynnöt, jotka ovat yli 6,8 prosenttia niiden bruttokansantulosta (BKTL), jos asiaankuuluvat edellytykset täyttyvät. Tämä ei myöskään saisi vaikuttaa komission mahdollisuuteen tehdä vastaava lainasopimus asiaa koskevan neuvoston täytäntöönpanopäätöksen hyväksymisen jälkeen.

(30)

Jäsenvaltioita kannustetaan toimittamaan REPowerEU-luvut mahdollisimman pian ja mieluiten [kaksi kuukautta tämän muutosasetuksen voimaantulosta] mennessä. Komission olisi arvioitava asetuksen (EU) 2021/241 19 artiklan 1 kohdan mukaisesti jäsenvaltion toimittama muutettu elpymis- ja palautumissuunnitelma kahden kuukauden kuluessa ja tehtävä ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi. Koska jäsenvaltioiden kohtaamat haasteet ovat kiireellisiä, komission olisi pyrittävä saattamaan muutettujen elpymis- ja palautumissuunnitelmien arviointi päätökseen ilman aiheetonta viivästystä.

(31)

Lisäksi olisi tarjottava uusia erityisiä rahoituslähteitä, jotta voitaisiin kannustaa REPowerEU-lukuun sisällytettävien uudistusten ja investointien korkean tavoitetason saavuttamiseksi.

(32)

Neuvoston asetuksessa (EU) 2022/1854 (13) otetaan käyttöön kaikissa jäsenvaltioissa sovellettava väliaikainen solidaarisuusmaksu unionin yrityksille ja kiinteille toimipaikoille, jotka toimivat raakaöljy-, maakaasu-, hiili- ja jalostamoaloilla. Jäsenvaltioita kehotetaan käyttämään osa kyseisen väliaikaisen maksun tuotoista niiden REPowerEU-lukujen uudistusten ja investointien keskinäisten synergioiden ja täydentävyyden edistämiseen johdonmukaisella tavalla sellaisten toimenpiteiden rahoittamiseksi, joita toteutetaan kansallisella tasolla REPowerEU-tavoitteiden mukaisesti.

(33)

Vallitseva taloudellinen ja geopoliittinen tilanne edellyttää, että unioni ottaa saatavana olevia resursseja käyttöön unionin energiahuollon nopeaa monipuolistamista ja fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentämistä varten ennen vuotta 2030. Tässä yhteydessä direktiivillä 2003/87/EY olisi sallittava innovaatiorahaston ja jäsenvaltioille jaettujen päästöoikeuksien osan, lukuun ottamatta yhteisvastuullisuuden, kasvun ja yhteenliitäntöjen edistämiseksi jaettua määrää, poikkeuksellinen muuntaminen rahaksi huutokauppaamalla sekä tuloja olisi ohjattava REPowerEU-tavoitteita edistäviin uudistuksiin ja investointeihin tukivälineen puitteissa. Innovaatiorahaston päästöoikeuksien ja jäsenvaltioille jaettujen huutokauppaa olisi myös aikaistettava. Osa markkinavakausvarannon päästöoikeuksista, jotka muutoin mitätöitäisiin, olisi käytettävä innovaatiorahaston täydentämiseen.

(34)

Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistamasta hyökkäyssodasta johtuviin korkeisiin energianhintoihin liittyvien unionin hätätoimenpiteiden yhteydessä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1303/2013 (14)vahvistetun vuosien 2014–2020 koheesiopolitiikan kehyksen mukaisilla kohdennetuilla poikkeuksellisilla väliaikaisilla toimenpiteillä, jotka toteutetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja koheesiorahaston varojen joustavalla käytöllä, olisi autettava pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jäljempänä ’pk-yritykset’, joihin energian hintojen nousu erityisesti vaikuttaa, ja heikossa asemassa olevia kotitalouksia kattamaan syntyneet ja maksetut energiakustannukset 1 päivästä helmikuuta 2022 alkaen. Tällainen tuki on täysin REPowerEU-tavoitteiden mukaista.

(35)

EAKR:ää olisi poikkeuksellisesti käytettävä käyttöpääomatuen tarjoamiseen pk-yrityksille, joihin energian hinnannousu vaikuttaa erityisen paljon. Tuen pk-yrityksille, joihin energian hinnannousut erityisesti vaikuttavat, olisi oltava oikeasuhteista ja sovellettavien valtiontukisääntöjen mukaista. Lisäksi ESR:ää olisi poikkeuksellisesti käytettävä tukemaan heikossa asemassa olevia kotitalouksia, sellaisina kuin ne on määritelty kansallisissa säännöissä, jotta ne voisivat kattaa energiankulutuksesta aiheutuvat kustannuksensa, vaikka tuettujen henkilöiden työllistettävyyttä parantavia toimenpiteitä, eli aktiivisia toimenpiteitä, ei olisikaan toteutettu. Nämä ovat poikkeuksellisia toimenpiteitä, jotka ovat ehdottoman välttämättömiä, jotta voidaan käsitellä Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistuvan hyökkäyssodan vaikutuksista johtuvaa energiakriisiä. Niillä varmistetaan, että peruspalvelut ovat tukea saavien henkilöiden saatavilla, ja edistetään siten työmarkkinoille osallistumiseen edellyttäviä terveysoloja. Tukea voidaan myöntää EAKR:stä, ESR:stä ja koheesiorahastosta rinnakkain. ESR:n lisäksi olisi oltava mahdollista käyttää myös EAKR:ää ja koheesiorahastoa työpaikkojen säilyttämiseen tähtäävien toimenpiteiden tukemiseen työajan lyhentämisjärjestelyjen ja vastaavien järjestelyjen avulla, mukaan lukien tuki itsenäisille ammatinharjoittajille. Tällaisten järjestelyjen tarkoituksena on suojella työntekijöitä ja itsenäisiä ammatinharjoittajia työttömyysriskiltä. Tällaisiin järjestelyihin osoitettavat määrärahat on määrä käyttää yksinomaan tukemaan työntekijöitä ja itsenäisiä ammatinharjoittajia. Unionin tuki tällaisille työajan lyhentämisjärjestelyille ja muille vastaaville järjestelyille olisi rajattava ajallisesti. Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 92 a artiklassa säädettyjä REACT-EU-välineen määrärahoja olisi myös voitava käyttää kyseisiin kolmeen tukityyppiin, jotta voidaan vahvistaa jäsenvaltioiden jatkuvia pyrkimyksiä taloutensa palautumiskykyä tukevaan elpymiseen covid-19-kriisin jälkeen.

(36)

Erityisten ohjelmajärjestelyjen avulla olisi voitava kohdentaa määrärahoja yksinomaan erityisiin toimintalinjoihin, ja niillä olisi edistettävä erityisiä investointiprioriteetteja. Jotta jäsenvaltioille voitaisiin tarjota merkittävää tukea niiden pyrkimyksissä hillitä energiakriisin seurauksia, jäsenvaltioille olisi poikkeuksellisesti myönnettävä 100 prosentin yhteisrahoitusosuus, jota sovelletaan yksinomaan tällaista tukea tarjoavien toimenpideohjelmien erityisiin toimintalinjoihin ohjelmakauden 2014–2020 loppuun saakka. Kyseisillä rajatuilla ja kohdennetuilla toimenpiteillä olisi täydennettävä koheesiopolitiikan rakenteellisia toimia, joilla tuetaan puhtaan energian tuotantoa ja energiatehokkuuden edistämistä. Unionin talousarviorajoitusten huomioon ottamiseksi maksut, joita komissio suorittaa tällaisille toimille erityisten toimintalinjojen puitteissa, olisi rajattava 5 000 000 000 euroon vuonna 2023.

(37)

Jotta jäsenvaltiot ja alueet voivat käsitellä uusia esiin nousevia haasteita riittävän joustavasti, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2021/1060 (15) jäsenvaltioille olisi annettava mahdollisuus pyytää enintään 7,5 prosenttia EAKR:n, Euroopan sosiaalirahasto plussan ja koheesiorahaston määrärahoista REPowerEU-tavoitteiden edistämiseen. Pitäisi olla mahdollista, että kyseisistä rahastoista tuetaan REPowerEU-tavoitteita, jos tällainen tuki kuuluu asianomaisen rahaston soveltamisalaan, edistää sen erityistavoitteita ja on asetuksessa (EU) 2021/1060 ja asiaankuuluvassa rahastokohtaisessa asetuksessa vahvistettujen sääntöjen mukaista, myös ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen osalta.

(38)

Jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus siirtää koko niiden alustava jako-osuus brexit-mukautusvarauksen määrärahoista tai osa siitä tukivälineeseen. Covid-19-kriisi, jota on pahentanut unionin energiaturvallisuuteen kohdistuva uhka, on kärjistänyt Yhdistyneen kuningaskunnan unionista eroamisen kielteisiä vaikutuksia jäsenvaltioissa, mukaan lukien niiden alueet ja paikallisyhteisöt, sekä toimialoilla, erityisesti niillä, joihin kyseinen eroaminen vaikuttaa haitallisimmin. Brexit-mukautusvarauksesta rahoitettavilla toimenpiteillä ja tukivälineestä rahoitettavilla uudistuksilla ja investoinneilla voi olla samankaltaisia tavoitteita ja niiden sisältö voi olla samanlainen. Sekä brexit-mukautusvarauksella että tukivälineellä pyritään viime kädessä lieventämään taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen kohdistuvia kielteisiä vaikutuksia. Vaikka tukivälineestä rahoitettavilla uudistuksilla ja investoinneilla puututaan ensisijaisesti pandemian talousvaikutuksiin, niillä voidaan tässä yhteydessä myös osaltaan torjua ennakoimattomia ja kielteisiä seurauksia jäsenvaltioissa ja toimialoilla, joihin brexitin vaikutukset kohdistuvat pahimmin. Sekä brexit-mukautusvarauksen että tukivälineen maksusitoumus- ja maksumäärärahat otetaan talousarvioon yli monivuotisessa rahoituskehyksessä vahvistettujen enimmäismäärien. Kun otetaan huomioon viimeisimpien geopoliittisten tapahtumien aiheuttamat maailmanlaajuiset energiamarkkinoiden häiriöt, tässä skenaariossa on aiheellista antaa jäsenvaltioille joustovaraa sallimalla brexit-mukautusvarauksesta tukivälineeseen tehtävät siirrot, joilla voidaan saavuttaa molempien tavoitteet ja viime kädessä lisätä taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta.

(39)

Lisärahoituksen maksaminen jäsenvaltioille, jotka sisällyttävät elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa REPowerEU-luvun, olisi suoritettava tukivälineen sääntöjen mukaisesti vuoden 2026 loppuun saakka.

(40)

Elpymis- ja palautumissuunnitelmassa esitetyn pyynnön saada kohdennettua rahoitusta, mukaan lukien osuus päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupasta direktiivin 2003/87/EY mukaisesti sekä varojen siirrot EAKR:stä, Euroopan sosiaalirahasto plussasta tai koheesiorahastosta, jota säännellään asetuksen (EU) 2021/1060 26 artiklassa, sekä varojen siirrot brexit-mukautusvarauksesta REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden osalta, olisi heijastettava kyseiseen lukuun sisältyviin uudistuksiin ja investointeihin liittyvää kasvanutta rahoitustarvetta.

(41)

Sen varmistamiseksi, että rahoitustukea myönnetään etupainotteisesti, jotta nykyiseen energiakriisiin voidaan reagoida paremmin, olisi oltava mahdollista, että jäsenvaltion REPowerEU-luvun toimenpiteiden rahoittamiseen tarvittava lisärahoitus maksetaan kahtena ennakkomaksuna; jäsenvaltion on esitettävä ennakkomaksua koskeva pyyntö yhdessä REPowerEU-luvun kanssa muutetussa elpymis- ja palautumissuunnitelmassa.

Komission olisi mahdollisuuksien mukaan suoritettava ensimmäinen ennakkomaksu kahden kuukauden kuluessa siitä, kun komissio on tehnyt asetuksen (EU) 2021/241 mukaisen oikeudellisen sitoumuksen, ja toinen ennakkomaksu 12 kuukauden kuluessa REPowerEU-luvun sisältävän elpymis- ja palautumissuunnitelman arvioinnin hyväksymisestä annetun neuvoston täytäntöönpanopäätöksen voimaantulosta. Kyseisiin maksuihin olisi sovellettava käytettävissä olevia varoja, erityisesti NextGenerationEU-tililtä saatavilla olevia varoja, unionin vuotuisessa talousarviossa hyväksyttyjä saatavilla olevia varoja ja direktiivin 2003/87/EY mukaisista päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupasta saatavia saatavilla olevia tuloja sekä pyydettäessä jaetun hallinnoinnin ohjelmien mukaisten varojen tosiasiallista siirtoa.

(42)

Monivuotisen rahoituskehyksen maksumäärärahojen enimmäismäärien noudattamiseksi olisi vahvistettava yläraja maksuille, jotka vastaavat asetuksen (EU) 2021/1060 mukaisesti siirrettyjä määriä koskevia ennakkomaksuja.

(43)

Komission olisi seurattava REPowerEU-luvussa esitettyjen uudistusten ja investointien täytäntöönpanoa ja niiden vaikutusta REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen ja annettava siihen liittyvää tietoa erityisesti elpymistä ja palautumista koskevan vuoropuhelun aikana käytävän tietojenvaihdon, elpymisen ja palautumisen tulostaulun raportoinnin sekä Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitettavan vuosikertomuksen asiaa koskevan osion avulla.

(44)

Viimeaikaiset geopoliittiset tapahtumat ovat vaikuttaneet huomattavasti energian, elintarvikkeiden ja rakennusmateriaalien hintoihin ja aiheuttaneet myös toimitusongelmia globaaleissa toimitusketjuissa; tämä on kiihdyttänyt inflaatiota ja luonut uusia haasteita, mukaan lukien energiaköyhyys ja korkeammat elinkustannukset. Kyseisiin haasteisiin on mahdollisesti vastattava. Voi olla, että kyseinen kehitys vaikuttaa suoraan valmiuksiin toteuttaa joitakin elpymis- ja palautumissuunnitelmien toimenpiteitä. Jos jäsenvaltiot voivat osoittaa, että tietty välitavoite tai tavoite ei ole tällaisen kehityksen vuoksi enää kokonaan tai osittain saavutettavissa, tällainen tilanne voidaan esittää asetuksessa (EU) 2021/241 tarkoitettuna objektiivisena olosuhteena. Lisäksi siltä osin kuin jäsenvaltiot voivat osoittaa, että tietyn välitavoitteen tai tavoitteen saavuttaminen on ristiriidassa REPowerEU-tavoitteiden saavuttamisen kanssa, tällaisiin tilanteisiin voitaisiin myös vedota kyseisen asetuksen mukaisina objektiivisina olosuhteina. Lisäksi yksikään muutospyyntö ei saisi heikentää elpymis- ja palautumissuunnitelmien yleistä täytäntöönpanoa, jäsenvaltioiden uudistukset ja investoinnit mukaan lukien.

(45)

Asetukset (EU) 2021/241, (EU) N:o 1303/2013, (EU) 2021/1060 ja (EU) 2021/1755 ja direktiivi 2003/87/EY olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti.

(46)

Jotta tässä asetuksessa säädettyjä toimenpiteitä voitaisiin soveltaa ripeästi, sen olisi tultava voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asetuksen (EU) N:o 2021/241 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) 2021/241 seuraavasti:

1)

korvataan 4 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Tämän asetuksen 3 artiklassa tarkoitettujen kuuden pilarin ja niiden aikaansaamien yhteenkuuluvuuden ja synergioiden mukaisesti tukivälineen yleisenä tavoitteena on edistää covid-19-kriisin yhteydessä unionin taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta parantamalla jäsenvaltioiden palautumiskykyä, kriisivalmiutta, sopeutumiskykyä ja kasvupotentiaalia, lieventämällä erityisesti naisiin kohdistuvia kyseisen kriisin sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, edistämällä Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanoa, tukemalla vihreää siirtymää, edistämällä asetuksen (EU) 2018/1999 2 artiklan 11 alakohdassa asetettujen unionin vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamista, noudattamalla EU:n vuoden 2050 ilmastoneutraaliutta ja digitaalista muutosta koskevaa tavoitetta ja parantamalla unionin energiajärjestelmän palautumiskykyä, turvallisuutta ja kestävyyttä tarvittavalla riippuvuuden vähentämisellä fossiilisista polttoaineista ja monipuolistamalla energiaan toimituslähteitä unionin tasolla, myös lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä, energiatehokkuutta ja energian varastointikapasiteettia; näin voidaan myötävaikuttaa taloudelliseen ja sosiaaliseen noususuuntaiseen lähentymiseen, palauttaa ja edistää unionin talouksien kestävää kasvua ja yhdentymistä, tukea laadukkaiden työpaikkojen luomista ja edistää unionin strategista riippumattomuutta ja avointa taloutta sekä luoda eurooppalaista lisäarvoa.”;

2)

korvataan 5 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Tukivälineestä tuetaan ainoastaan toimenpiteitä, jotka noudattavat ’ei merkittävää haittaa’ -periaatetta, jota sovelletaan myös REPowerEU-lukujen toimenpiteisiin, jollei tässä asetuksessa toisin säädetä.”;

3)

muutetaan 14 artikla seuraavasti:

a)

lisätään 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

”d)

tarvittaessa 21 c artiklan mukaiset uudistukset ja investoinnit.”;

b)

korvataan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Asianomaisen jäsenvaltion elpymis- ja palautumissuunnitelmalle myönnettävä lainatuki ei saa olla suurempi kuin elpymis- ja palautumissuunnitelman, sellaisena kuin se on tarvittaessa tarkistettuna, kokonaiskustannusten ja 11 artiklassa tarkoitetun enimmäisrahoitusosuuden välinen erotus, mukaan lukien tarvittaessa 21 a artiklassa tarkoitetut tulot sekä yhteistyössä hallinnoitavista ohjelmista siirretyt varat.”;

c)

korvataan 6 kohta seuraavasti:

”6.   Poiketen siitä, mitä 5 kohdassa säädetään, lainatuen määrää voidaan poikkeuksellisissa olosuhteissa korottaa käytettävissä olevien varojen puitteissa ottaen huomioon hakemuksen esittäneen jäsenvaltion tarpeet sekä lainatukea koskevat pyynnöt, jotka muut jäsenvaltiot ovat jo toimittaneet tai suunnittelevat toimittavansa, soveltaen samalla yhdenvertaisen kohtelun, solidaarisuuden, oikeasuhteisuuden ja avoimuuden periaatteita. Kyseisten periaatteiden soveltamisen helpottamiseksi jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle 31 päivään maaliskuuta 2023 mennessä, aikovatko ne hakea lainatukea. Komissio esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle samanaikaisesti, yhtäläisin ehdoin ja ilman aiheetonta viivästystä yleiskatsauksen jäsenvaltioiden ilmaisemista aikeista ja ehdotetun käytettävissä olevien varojen jakotavan. Kyseinen ilmoittaminen aikeesta hakea lainatukea ei saa millään tavoin vaikuttaa jäsenvaltioiden mahdollisuuteen hakea lainatukea 31 päivään elokuuta 2023 saakka, mukaan lukien pyynnöt, jotka ylittävät 6,8 prosenttia BKTL:sta, jos asiaankuuluvat edellytykset täyttyvät. Se ei myöskään rajoita vastaavan lainasopimuksen tekemistä asiaa koskevan neuvoston täytäntöönpanopäätöksen hyväksymisen jälkeen. ”;

4)

korvataan 17 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Toimenpiteet, jotka on aloitettu 1 päivästä helmikuuta 2020 alkaen, ovat tukikelpoisia edellyttäen, että ne täyttävät tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset.

Jäljempänä 21 c artiklan 1 kohdassa tarkoitetut uudet uudistukset ja investoinnit ovat tukikelpoisia ainoastaan, jos ne alkavat 1 päivästä helmikuuta 2022 alkaen.”;

5)

muutetaan 18 artiklan 4 kohta seuraavasti:

a)

lisätään alakohta seuraavasti:

”c a)

selvitys siitä, kuinka REPowerEU-luku edistää energiaköyhyyden torjumista, myös tarvittaessa se, että asetetaan asianmukaisesti etusijalle energiaköyhyydestä kärsivien tarpeet sekä haavoittuvuuksien vähentäminen tulevien talvikausien aikana;”;

b)

korvataan e alakohta seuraavasti:

”e)

laadullinen selvitys siitä, miten elpymis- ja palautumissuunnitelman toimenpiteiden odotetaan edistävän vihreää siirtymää, luonnon monimuotoisuus mukaan luettuna, tai siitä aiheutuviin haasteisiin vastaamista, ovatko ne määrältään vähintään 37 prosenttia elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaismäärärahoista ja muodostavatko tämän tyyppiset REPowerEU-luvun toimenpiteet vähintään 37 prosenttia kyseisen luvun toimenpiteiden arvioiduista kokonaiskustannuksista liitteessä VI vahvistetun ilmastonseurantaan sovelletun menetelmän perusteella; kyseistä menetelmää on käytettävä vastaavasti niiden toimenpiteiden osalta, joita ei voida suoraan kohdistaa johonkin liitteessä VI lueteltuun tukitoimialaan; ilmastotavoitteisiin myönnettävän tuen laskukertoimia voidaan nostaa enintään 3 prosenttiin elpymis- ja palautumissuunnitelman määrärahoista yksittäisten investointien osalta, jotta voidaan ottaa huomioon liitännäiset uudistustoimenpiteet, joilla lisätään uskottavasti niiden vaikutusta ilmastotavoitteisiin elpymis- ja palautumissuunnitelmassa selvitetyllä tavalla;”;

c)

korvataan h alakohta seuraavasti:

”h)

tieto siitä, sisältävätkö elpymis- ja palautumissuunnitelmaan sisältyvät toimenpiteet rajatylittäviä tai useita maita kattavia hankkeita, selvitys siitä, miten asiaankuuluvilla toimenpiteillä REPowerEU-luvuissa, mukaan lukien toimenpiteet, joilla vastataan komission viimeisimmässä tarvearvioinnissa yksilöityihin haasteisiin, on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus, ja ilmoitettava, muodostavatko kyseisten toimenpiteiden kokonaiskustannukset vähintään 30 prosenttia REPowerEU-luvun arvioiduista kustannuksista;”;

d)

korvataan q alakohta seuraavasti:

”q)

elpymis- ja palautumissuunnitelman valmistelua ja soveltuvissa tapauksissa täytäntöönpanoa varten tiivistelmä kansallisen lainsäädännön mukaisesti toteutetusta paikallis- ja alueviranomaisten, työmarkkinaosapuolten, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen, nuorisojärjestöjen ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kuulemisprosessista sekä selvitys siitä, kuinka sidosryhmiltä saadut tiedot on otettu elpymis- ja palautumissuunnitelmassa huomioon; jos REPowerEU-luku on sisällytetty, kyseistä tiivistelmää on täydennettävä ilmoittamalla kuullut sidosryhmät, kuvauksella kuulemisprosessin tuloksesta kyseisen luvun osalta ja kuvauksella siitä, miten saadut tiedot on otettu siinä huomioon;”;

6)

muutetaan 19 artiklan 3 kohta seuraavasti:

a)

lisätään kohdat seuraavasti:

”d a)

sisältääkö REPowerEU-luku 21 c artiklassa tarkoitettuja uudistuksia ja investointeja, jotka edistävät tuloksellisesti energiaturvallisuutta, unionin energiahuollon monipuolistamista, uusiutuvan energian käyttöönottoa ja energiatehokkuutta, energian varastointikapasiteetin lisäämistä tai tarvittavaa riippuvuuden vähentämistä fossiilisista polttoaineista ennen vuotta 2030;

d b)

sisältääkö REPowerEU-luku 21 c artiklassa tarkoitettuja uudistuksia ja investointeja, joilla odotetaan olevan rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus;”;

b)

korvataan e alakohta seuraavasti:

”e)

sisältääkö elpymis- ja palautumissuunnitelma toimenpiteitä, jotka edistävät tuloksellisesti vihreää siirtymää, luonnon monimuotoisuus mukaan luettuna, tai siitä aiheutuviin haasteisiin vastaamista, ovatko ne määrältään vähintään 37 prosenttia elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaismäärärahoista ja ovatko tällaiset REPowerEU-luvun toimenpiteet määrältään vähintään 37 prosenttia kyseiseen lukuun sisältyvien toimenpiteiden arvioiduista kokonaiskustannuksista liitteessä VI vahvistetun ilmastonseurantaan sovelletun menetelmän perusteella; kyseistä menetelmää on käytettävä vastaavasti niiden toimenpiteiden osalta, joita ei voida suoraan kohdistaa johonkin liitteessä VI lueteltuun tukitoimialaan; ilmastotavoitteisiin myönnettävän tuen laskukertoimia voidaan komission suostumuksella nostaa enintään 3 prosenttiin elpymis- ja palautumissuunnitelman määrärahoista yksittäisten investointien osalta, jotta voidaan ottaa huomioon liitännäiset uudistustoimenpiteet, joilla lisätään uskottavasti niiden vaikutusta ilmastotavoitteisiin;”;

7)

lisätään 20 artiklan 5 kohtaan alakohta seuraavasti:

”c a)

yhteenveto REPowerEU-luvussa ehdotetuista toimenpiteistä, joilla on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus, mukaan lukien toimenpiteet, joilla vastataan komission viimeisimmässä tarvearvioinnissa yksilöityihin haasteisiin; jos kyseisten toimenpiteiden arvioidut kustannukset ovat määrältään alle 30 prosenttia kaikkien REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden arvioiduista kustannuksista, selvitys, jossa esitetään syyt tähän, erityisesti osoitus siitä, että muut REPowerEU-lukuun sisältyvät toimenpiteet vastaavat paremmin 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuja tavoitteita tai että tarjolla ei ole riittävästi realistisia hankkeita, joilla on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus, erityisesti kun otetaan huomioon tukivälineen elinkaari;”;

8)

lisätään III luvun jälkeen luku seuraavasti:

III A LUKU

REPower EU

21 a artikla

Direktiivin 2003/87/EY mukaisen päästökauppajärjestelmän tulot

1.   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY (*1) 10 e artiklan mukaisesti saadut 20 000 000 000 euroa käypinä hintoina asetetaan käytettäviksi tukivälineen lisärahoitustukena, jota ei makseta takaisin ja joka on tarkoitettu tämän asetuksen nojalla täytäntöönpantavaksi unionin energiajärjestelmän palautumiskyvyn parantamiseen vähentämällä riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja monipuolistamalla energian toimituslähteitä unionin tasolla. Kuten direktiivin 2003/87/EY 10 e artiklassa säädetään, kyseiset määrät ovat varainhoitoasetuksen 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuja ulkoisia käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja.

2.   Kunkin jäsenvaltion käytettävissä oleva jako-osuus 1 kohdassa tarkoitetusta määrästä lasketaan liitteessä IV a esitetyssä menetelmässä vahvistettujen indikaattorien perusteella.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu määrä osoitetaan yksinomaan 21 c artiklassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin, lukuun ottamatta 21 c artiklan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä. Sillä voidaan kattaa myös 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuja menoja.

4.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun määrän kattavat maksusitoumusmäärärahat ovat käytettävissä automaattisesti kyseiseen määrään asti 1 päivästä maaliskuuta 2023.

5.   Kukin jäsenvaltio voi esittää komissiolle pyynnön sellaisen määrän osoittamisesta, joka ei ylitä sen osuutta, sisällyttämällä suunnitelmaansa 21 c artiklassa tarkoitetut uudistukset ja investoinnit ja ilmoittamalla niiden arvioidut kustannukset.

6.   Neuvoston täytäntöönpanopäätöksessä, joka hyväksytään 20 artiklan 1 kohdan nojalla, vahvistetaan tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta määrästä jäsenvaltiolle tämän artiklan 5 kohdan mukaisen pyynnön esittämisen jälkeen osoitettujen tulojen määrä. Vastaava määrä maksetaan erissä käytettävissä olevien varojen rajoissa 24 artiklan mukaisesti, kun asianomainen jäsenvaltio on tyydyttävästi saavuttanut 21 c artiklassa tarkoitettujen toimenpiteiden täytäntöönpanoon liittyvät yksilöidyt välitavoitteet ja tavoitteet.

21 b artikla

Varat yhteistyössä hallinnoitavista ohjelmista REPowerEU-tavoitteiden tukemiseen

1.   Jäsenvaltiot voivat niille myönnettyjen varojen puitteissa pyytää vuosien 2021–2027 yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen nojalla tukea tämän asetuksen 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistetuille tavoitteille Euroopan aluekehitysrahastosta, Euroopan sosiaalirahasto plussasta ja koheesiorahastosta tuetuista ohjelmista, jollei yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 26 a artiklassa säädetyistä edellytyksistä ja rahastokohtaisista asetuksista muuta johdu. Tällaiset varat on otettava käyttöön yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 2021–2027 ja rahastokohtaisten asetusten mukaisesti.

2.   Varoja voidaan siirtää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/1755 (*2) 4 a artiklan nojalla tämän asetuksen 21 c artiklassa tarkoitettujen toimenpiteiden tukemiseen.

21 c artikla

Elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-luvut

1.   Komissiolle 1 päivän maaliskuuta 2023 jälkeen toimitettaviin elpymis- ja palautumissuunnitelmiin, jotka edellyttävät 14, 21 a tai 21 b artiklan mukaista lisärahoitusta, on sisällyttävä REPowerEU-luku, joka sisältää toimenpiteet sekä niitä vastaavat välitavoitteet ja tavoitteet. REPowerEU-luvun toimenpiteiden on oltava joko uusia uudistuksia ja investointeja, jotka on aloitettu 1 päivästä helmikuuta 2022 alkaen, tai asianomaisen jäsenvaltion osalta jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen sisältyvien uudistusten ja investointien laajennettuja osia.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot, joiden enimmäisrahoitusosuutta vähennetään 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti, voivat myös sisällyttää REPowerEU-lukuihin toimenpiteitä, jotka sisältyvät jo hyväksyttyihin neuvoston täytäntöönpanopäätöksiin ilman, että niitä laajennetaan, enintään kyseistä vähennystä vastaavalla arvioiduilla kustannuksilla.

3.   REPowerEU-luvun uudistuksilla ja investoinneilla on pyrittävä edistämään vähintään yhtä seuraavista tavoitteista:

a)

energiainfrastruktuurin ja -laitosten parantaminen, jotta voidaan vastata kaasun, myös nesteytetyn maakaasun, toimitusvarmuuteen liittyviin välittömiin tarpeisiin erityisesti toimitusten monipuolistamisen mahdollistamiseksi koko unionin edun mukaisesti; välittömien toimitusvarmuustarpeiden täyttämiseksi tarvittavia öljyinfrastruktuureja ja -laitoksia koskevia toimenpiteitä voidaan sisällyttää jäsenvaltion REPowerEU-lukuun, ainoastaan jos kyseiseen jäsenvaltioon on sovellettu asetuksen (EU) N:o 833/2014 3 m artiklan 4 kohdan mukaista väliaikaista poikkeusta viimeistään 1 päivänä maaliskuuta 2023, sen vuoksi, että jäsenvaltio on erityisen riippuvainen raakaöljystä ja sen maantieteellisen sijainnin vuoksi;

b)

rakennusten ja kriittisen energiainfrastruktuurin energiatehokkuuden parantaminen, teollisuuden irrottaminen hiilestä, kestävän biometaanin ja uusiutuvan tai fossiilittoman vedyn tuotannon ja käyttöönoton lisääminen sekä uusiutuvan energian osuuden lisääminen ja sen käyttöönoton vauhdittaminen;

c)

energiaköyhyyteen puuttuminen;

d)

kannustaminen energian kysynnän vähentämiseen;

e)

sisäisen ja rajatylittävän energian siirron ja jakelun pullonkauloihin puuttuminen, sähkön varastoinnin tukeminen ja uusiutuvien energialähteiden integroinnin nopeuttaminen sekä päästöttömän liikenteen ja sen infrastruktuurin, myös rautateiden, tukeminen;

f)

a–e alakohdassa vahvistettujen tavoitteiden tukeminen nopeuttamalla vihreitä taitoja ja niihin liittyviä digitaalisia taitoja koskevaa työvoiman uudelleenkoulutusta sekä tukemalla vihreään siirtymään liittyvien kriittisten raaka-aineiden ja teknologioiden arvoketjuja.

4.   REPowerEU-lukuun on sisällyttävä myös selvitys siitä, miten kyseisen luvun toimenpiteet ovat johdonmukaisia asianomaisen jäsenvaltion 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseksi toteuttamien toimien kanssa, ottaen huomioon jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen sisällytetyt toimenpiteet, sekä selvitys kyseisten toimenpiteiden ja muiden kansallisesti rahoitettujen ja unionin rahoittamien täydentävien tai liitännäistoimenpiteiden kokonaisvaikutuksesta kyseisiin tavoitteisiin.

5.   REPowerEU-luvun uudistusten ja investointien arvioituja kustannuksia ei oteta huomioon laskettaessa elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaismäärärahoja 18 artiklan 4 kohdan f alakohdan ja 19 artiklan 3 kohdan f alakohdan mukaisesti.

6.   Poiketen siitä, mitä 5 artiklan 2 kohdassa, 17 artiklan 4 kohdassa, 18 artiklan 4 kohdan d alakohdassa sekä 19 artiklan 3 kohdan d alakohdassa säädetään, ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta ei sovelleta tämän artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaisiin uudistuksiin ja investointeihin, edellyttäen, että komission arvion mukaan seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

toimenpide on tarpeellinen ja oikeasuhteinen välittömien toimitusvarmuustarpeiden täyttämiseksi tämän artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaisesti ottaen huomioon puhtaammat toteuttamiskelpoiset vaihtoehdot ja lukkiutumisvaikutusten riski;

b)

asianomainenjäsenvaltio on tapauksen mukaan tyydyttävällä tavalla rajoittanut asetuksen (EU) 2020/852 17 artiklassa tarkoitetuille ympäristötavoitteille mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ja lieventänyt haittaa muilla toimenpiteillä, myös REPowerEU-luvun toimenpiteillä;

c)

toimenpide ei laadullisten näkökohtien perusteella vaaranna vuoteen 2030 ulottuvien unionin ilmastotavoitteiden ja EU:n ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista vuoteen 2050 mennessä;

d)

toimenpiteen on tarkoitus olla toiminnassa 31 päivään joulukuuta 2026 mennessä.

7.   Suorittaessaan 6 kohdassa tarkoitettua arviointia komissio toimii tiiviissä yhteistyössä asianomaisen jäsenvaltion kanssa. Komissio voi esittää huomautuksia tai pyytää lisätietoja. Asianomaisen jäsenvaltion on toimitettava pyydetyt lisätiedot.

8.   Edellä olevan 21 a artiklan mukaisesti käyttöön asetetuilla tuloilla ei saa edistää tämän artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaisia uudistuksia ja investointeja.

9.   Niiden toimenpiteiden arvioidut kokonaiskustannukset, joista komissio on antanut 6 kohdan nojalla myönteisen arvion, saavat olla enintään 30 prosenttia REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden arvioiduista kokonaiskustannuksista.

21 d artikla

REPowerEU-ennakkorahoitus

1.   REPowerEU-luvun sisältävään elpymis- ja palautumissuunnitelmaan voidaan liittää ennakkomaksupyyntö. Edellyttäen, että neuvosto hyväksyy 20 artiklan 1 kohdassa ja 21 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun täytäntöönpanopäätöksen viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023, komissio suorittaa enintään kaksi ennakkomaksua, jotka ovat kokonaismäärältään enintään 20 prosenttia asianomaisen jäsenvaltion REPowerEU-lukunsa rahoittamiseksi pyytämästä lisärahoituksesta 7, 12, 14, 21 a ja 21 b artiklan mukaisesti sekä noudattaen samalla jäsenvaltioiden yhdenvertaisen kohtelun periaatetta ja suhteellisuusperiaatetta.

2.   Asetuksen (EU) 2021/1060 26 artiklassa vahvistettujen edellytysten mukaisesti siirrettyjen varojen osalta kukin kahdesta ennakkomaksuerästä saa olla enintään 1 000 000 000 euroa.

3.   Poiketen siitä, mitä varainhoitoasetuksen 116 artiklan 1 kohdassa säädetään, komissio suorittaa ennakkomaksut mahdollisuuksien mukaan ja käytettävissä olevien varojen rajoissa seuraavasti:

a)

ensimmäisen ennakkomaksun osalta kahden kuukauden kuluessa siitä, kun komissio ja asianomainen jäsenvaltio ovat tehneet sopimuksen, joka muodostaa 23 artiklassa tarkoitetun oikeudellisen sitoumuksen;

b)

toisen ennakkomaksun osalta 12 kuukauden kuluessa elpymis- ja palautumissuunnitelman, joka sisältää REPowerEU-luvun, arvioinnin hyväksymisestä annetun neuvoston täytäntöönpanopäätöksen voimaantulosta.

4.   Edellä 2 kohdassa tarkoitetut varojen ennakkomaksut suoritetaan sen jälkeen, kun kaikki jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet, aikovatko ne pyytää tällaisten varojen ennakkomaksua, ja tarvittaessa määräsuhteessa siten, että noudatetaan 1 000 000 000 euron enimmäismäärää.

5.   Edellä 1 kohdan mukaisten ennakkomaksujen yhteydessä 20 artiklan 5 kohdan a alakohdassa tarkoitettua rahoitusosuutta ja tarvittaessa20 artiklan 5 kohdan h alakohdassa tarkoitettua lainaa mukautetaan suhteellisesti.”

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/87/EY, annettu 13 päivänä lokakuuta 2003, kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta unionissa ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta (EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32)."

(*2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1755, annettu 6 päivänä lokakuuta 2021, brexit-mukautusvarauksen perustamisesta (EUVL L 357, 8.10.2021, s. 1).’;"

9)

korvataan 23 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Neuvoston hyväksyttyä 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun täytäntöönpanopäätöksen komissio tekee asianomaisen jäsenvaltion kanssa sopimuksen, joka muodostaa varainhoitoasetuksessa tarkoitetun yksittäisen oikeudellisen sitoumuksen. Oikeudellinen sitoumus ei saa ylittää kunkin jäsenvaltion osalta 11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun rahoitusosuuden kokonaismäärää vuosina 2021 ja 2022, 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua päivitettyä rahoitusosuutta vuodelle 2023 ja 21 a artiklan 2 kohdan mukaisesti laskettua määrää.”;

10)

lisätään artikla seuraavasti:

”25 a artikla

Lopullisia tuensaajia koskeva avoimuus

1.   Kunkin jäsenvaltion on luotava helppokäyttöinen julkinen portaali, joka sisältää tiedot 100 lopullisesta tuensaajasta, jotka saavat eniten rahoitusta tukivälineen toimenpiteiden täytäntöönpanoa varten. Jäsenvaltioiden on päivitettävä kyseiset tiedot kahdesti vuodessa.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetuista lopullisista tuensaajista on julkaistava seuraavat tiedot:

a)

jos kyseessä on oikeushenkilö, saajan täydellinen virallinen nimi ja arvonlisäverotunniste tai verotunniste, jos sellainen on saatavilla, tai muu kansallinen yksilöllinen tunniste

b)

jos kyseessä on luonnollinen henkilö, saajan etu- ja sukunimi;

c)

kunkin saajan saama varojen määrä ja niihin liittyvät toimenpiteet, joita varten jäsenvaltio on saanut rahoitusta tukivälineestä.

3.   Varainhoitoasetuksen 38 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuja tietoja ei julkaista.

4.   Jos henkilötietoja julkaistaan, asianomaisen jäsenvaltion on poistettava 2 kohdassa tarkoitetut tiedot kahden vuoden kuluttua sen varainhoitovuoden päättymisestä, jona rahoitus on maksettu lopulliselle tuensaajalle.

5.   Komissio keskittää jäsenvaltioiden julkiset portaalit ja julkaisee 1 kohdassa tarkoitetut tiedot 30 artiklassa tarkoitetussa elpymisen ja palautumisen tulostaulussa.”;

11)

lisätään 26 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”h)

REPowerEU:n lukujen uudistusten ja investointien täytäntöönpanon edistyminen;”;

12)

korvataan 29 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Komissio seuraa tukivälineen täytäntöönpanoa ja mittaa 4 artiklassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamista, mukaan lukien REPowerEU-lukujen uudistusten ja investointien täytäntöönpano ja niiden vaikutus 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuihin tavoitteisiin. Täytäntöönpanon seurannan on oltava kohdennettua ja oikeassa suhteessa tukivälineen puitteissa toteutettaviin toimiin.”;

13)

korvataan 30 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Tulostaulussa esitetään myös elpymis- ja palautumissuunnitelmien täytäntöönpanon edistyminen suhteessa 29 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuihin yhteisiin indikaattoreihin. Se sisältää myös kuvauksen REPowerEU-lukujen täytäntöönpanon edistymisestä ja niiden vaikutuksesta 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuihin tavoitteisiin, ja siinä esitetään tiedot fossiilisten polttoaineiden tuonnin vähentämisestä unionissa ja energian toimituslähteiden monipuolistamisesta.”;

14)

muutetaan 31 artikla seuraavasti:

a)

muutetaan 3 kohta seuraavasti:

i)

korvataan johdantokappale seuraavasti:

(ei koske suomenkielistä toisintoa);

ii)

lisätään alakohdat seuraavasti:

”d)

yleiskatsaus kaikkiin REPowerEU-lukuihin sisältyvistä toimenpiteistä, joilla on rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus, niiden arvioidut kokonaiskustannukset ja tieto siitä, muodostavatko kyseisten toimenpiteiden kokonaiskustannukset määrän, joka on vähintään 30 prosenttia kaikkiin REPowerEU-lukuihin sisältyvien toimenpiteiden arvioiduista kokonaiskustannuksista;

e)

kaikkiin REPowerEU-lukuihin sisältyvien toimenpiteiden lukumäärä, jotka kuuluvat 21 c artiklan 3 kohdan a alakohdan soveltamisalaan, ja niiden arvioidut kokonaiskustannukset;

f)

REPowerEU-luvun uudistusten ja investointien täytäntöönpanon edistyminen erityisellä osiolla, joka sisältää lopullisista tuensaajista saatavilla olevien tietojen analysoinnin jälkeen saatuja kokemuksia ja esimerkkejä parhaista käytännöistä.”;

b)

lisätään kohta seuraavasti:

”3 a.   Edellä 3 kohdan d ja e alakohdassa tarkoitetut tiedot saa sisällyttää ainoastaan vuosikertomukseen, sen jälkeen, kun kaikkien REPowerEU-luvun sisältävien elpymis- ja palautumissuunnitelmien arviointi on hyväksytty.”;

15)

korvataan 32 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Arviointikertomus sisältää erityisesti arvion siitä, missä määrin tavoitteet on saavutettu, varojen käytön tehokkuudesta ja tukivälineen eurooppalaisesta lisäarvosta. Siinä myös tarkastellaan sitä, ovatko kaikki tavoitteet ja toimet edelleen merkityksellisiä, sekä arvioidaan REPowerEU-lukujen täytäntöönpanoa ja niiden vaikutusta 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseen.”;

16)

lisätään tämän asetuksen liitteessä I oleva teksti liitteeksi IVa;

17)

muutetaan liite V tämän asetuksen liitteen II mukaisesti.

2 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 muuttaminen

Lisätään asetukseen (EU) N:o 1303/2013 artikla seuraavasti:

”25 b artikla

Poikkeukselliset toimenpiteet, joiden avulla rahastoista voidaan tukea pk-yrityksiä, joihin energian hinnannousut erityisesti vaikuttavat, heikossa asemassa olevia kotitalouksia sekä lyhennettyä työaikaa ja muita vastaavia järjestelyjä

1.   Poikkeuksellisena toimenpiteenä, joka on ehdottoman välttämätön Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistuvan hyökkäyssodan vaikutuksista johtuvan energiakriisin käsittelemiseksi, EAKR:stä voidaan asetuksen (EU) N:o 1301/2013 5 artiklan 3 kohdan d alakohdassa tarkoitetun investointiprioriteetin puitteissa tukea käyttöpääoman rahoittamista avustuksina pk-yrityksille, joihin energian hinnannousut erityisesti vaikuttavat. Pk-yritykset, joihin energian hinnannousut vaikuttavat erityisesti, voivat saada tukea maakaasun ja sähkön hintojen poikkeuksellisen jyrkästä noususta johtuviin lisäkustannuksiin valtiontuen väliaikaisen kriisikehyksen nojalla.

Ylimääräisenä poikkeuksellisena toimenpiteenä, joka on ehdottoman välttämätön Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksesta johtuvan energiakriisin käsittelemiseksi, ESR:stä voidaan asetuksen (EU) N:o 1304/2013 3 artiklan 1 kohdan b alakohdan v alakohdassa tarkoitetun investointiprioriteetin puitteissa tukea haavoittuvassa asemassa olevia kotitalouksia, jotta ne voivat kattaa energiankulutuskustannuksensa, myös ilman vastaavia aktiivisia toimenpiteitä.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettua tukea antavat toimet voidaan rahoittaa joko EAKR:stä tai ESR:stä toiseen rahastoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti. Lisäksi jos tällaisilla toimilla voidaan edistää jotakin 1 kohdassa tarkoitetuista investointiprioriteeteista, niitä voidaan rahoittaa koheesiorahastosta joko EAKR:ään tai ESR:ään sovellettavien sääntöjen perusteella. Lisäksi EAKR:stä ja koheesiorahastosta voidaan rahoittaa myös työmarkkinoille pääsyä säilyttämällä työntekijöiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien työpaikat työajan lyhentämisjärjestelyillä ja muilla vastaavilla järjestelyillä ESR:ään sovellettavien sääntöjen perusteella asetuksen (EU) N:o 1304/2013 3 artiklan 1 kohdan a alakohdan v alakohdassa tarkoitetun investointiprioriteetin puitteissa.

3.   Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettua tukea antavat toimet on ohjelmoitava yksinomaan uuteen erityiseen toimintalinjaan. Erityiseen toimintalinjaan voi sisältyä rahoitusta EAKR:stä ja ESR:stä eri alueluokista sekä myös koheesiorahastosta. Jäljempänä olevassa 92 a artiklassa tarkoitetuista REACT-EU-välineen varoista myönnettävä tuki on ohjelmoitava erilliseen erityiseen toimintalinjaan, jolla edistetään 92 b artiklan 9 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettua investointiprioriteettia.

Tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuihin erityisiin toimintalinjoihin kohdennetut määrät saavat olla enintään 10 prosenttia kaikista sellaisista EAKR:n, ESR:n ja koheesiorahaston varoista, mukaan lukien Investoinnit kasvuun ja työpaikkoihin -tavoitteen mukaiset REACT-EU-välineen määrärahat, jotka on osoitettu asianomaiselle jäsenvaltiolle ohjelmakaudella 2014–2020, kuten asiaa koskevassa komission täytäntöönpanosäädöksessä säädetään. Poiketen siitä, mitä 120 artiklan 3 kohdan ensimmäisessä ja toisessa alakohdassa säädetään, erityiseen toimintalinjaan tai erityisiin toimintalinjoihin sovelletaan 100 prosentin yhteisrahoitusosuutta.

4.   Jäsenvaltion esittämät voimassa olevan toimenpideohjelman muuttamista koskevat pyynnöt, joiden tarkoituksena on ottaa käyttöön 3 kohdassa tarkoitettu erityinen toimintalinja tai erityiset toimintalinjat, on perusteltava asianmukaisesti, ja niihin on liitettävä tarkistettu ohjelma. Tarkistetun toimenpideohjelman toimintalinjan tai toimintalinjojen kuvauksessa ei ole välttämätöntä esittää 96 artiklan 2 kohdan b alakohdan v ja vii alakohdassa lueteltuja seikkoja.

5.   Poiketen siitä, mitä 65 artiklan 9 kohdassa säädetään, menot, jotka aiheutuvat toimista, joilla tuetaan käyttöpääoman rahoittamista avustuksina pk-yrityksissä, joihin energian hinnannousut erityisesti vaikuttavat, toimista, joilla tuetaan heikossa asemassa olevia kotitalouksia niiden energiankulutuksesta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi sekä työajan lyhentämisjärjestelyistä ja muista vastaavista järjestelyistä, ovat tukikelpoisia 1 päivästä helmikuuta 2022. Tällaisiin toimiin ja järjestelyihin ei sovelleta 65 artiklan 6 kohtaa.

6.   Poiketen siitä, mitä 125 artiklan 3 kohdan b alakohdassa säädetään, EAKR:n, ESR:n tai koheesiorahaston tukea voivat saada ennen tarkistetun ohjelman hyväksymistä toimet, joilla tuetaan käyttöpääoman rahoittamista avustuksina pk-yrityksissä, joihin energian hinnannousut erityisesti vaikuttavat, toimet, joilla tuetaan heikossa asemassa olevia kotitalouksia energiankulutuksesta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi sekä työajan lyhentämisjärjestelyt ja muut vastaavat järjestelyt.

7.   Toimiin, joilla tuetaan käyttöpääoman rahoittamista avustuksina pk-yrityksissä, joihin ohjelma-alueen ulkopuolella mutta jäsenvaltion sisällä toteutetut energian hinnankorotukset erityisesti vaikuttavat, sovelletaan ainoastaan 70 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan d alakohtaa. Poiketen siitä, mitä 70 artiklan 4 kohdassa säädetään, ESR:stä tuettuihin toimiin, joilla tuetaan heikossa asemassa olevia kotitalouksia, jotta ne voivat kattaa energiankulutuksesta aiheutuvat kustannuksensa, sekä työajan lyhentämisjärjestelyihin ja muihin vastaaviin järjestelyihin, jotka toteutetaan ohjelma-alueen ulkopuolella mutta jäsenvaltion sisällä, sovelletaan myös 70 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan d alakohtaa.

8.   Komission jäsenvaltioille EAKR:stä, ESR:stä ja koheesiorahastosta suorittamat kokonaismaksut, lukuun ottamatta REACT-EU-välineen määrärahoja, 3 kohdassa tarkoitettuihin erityisiin toimintalinjoihin, saavat olla enintään 5 000 000 000 euroa vuonna 2023. Määrät maksetaan vuosia 2014–2020 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen enimmäismäärien puitteissa käytettävissä olevien varojen rajoissa.

9.   Tätä artiklaa ei sovelleta Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen ohjelmiin.”.

3 artikla

Asetuksen (EU) 2021/1060 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) 2021/1060 seuraavasti:

1)

korvataan 22 artiklan 3 kohdan g alakohdan i alakohta seuraavasti:

”i

taulukko, jossa esitetään kunkin rahaston ja tarvittaessa kunkin alueluokan osalta kokonaismäärärahat koko ohjelmakauden ajalta ja vuosikohtaisesti, mukaan lukien 26 tai 27 artiklan nojalla siirretyt määrät, sekä jäsenvaltion pyyntö Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/241 (*3) 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden edistämiseksi toteutettavista tukitoimista;

(*3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/241, annettu 12 päivänä helmikuuta 2021, elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta (EUVL L 57, 18.2.2021, s. 17).”;"

2)

lisätään 24 artiklaan kohta seuraavasti:

”8.   EAKR:stä, ESR+:sta tai koheesiorahastosta tuettavien ohjelmien osalta jäsenvaltio voi esittää ohjelman muutoksen tämän artiklan mukaisesti ja pyytää, että asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuja tavoitteita edistävät toimenpiteet sisällytetään ohjelmaan, jos tällainen tuki edistää kyseisen rahaston erityistavoitteiden saavuttamista rahastokohtaisten asetusten mukaisesti. Tällaisiin toimenpiteisiin pyydetyt määrät on ohjelmoitava erityistavoitteeseen rahastokohtaisten asetusten mukaisesti ja sisällytettävä ensisijaiseen tavoitteeseen. Kyseiset kokonaismäärät eivät saa ylittää enimmäismäärää, joka on 7,5 prosenttia kunkin rahaston alkuperäisistä kansallisista määrärahoista.”;

3)

lisätään artikla seuraavasti:

”26 a artikla

Asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden tukeminen

1.   Jäsenvaltiot, jotka toimittavat komissiolle asetuksen (EU) 2021/241 mukaisesti elpymis- ja palautumissuunnitelmat, joihin sisältyy REPowerEU-luku, voivat pyytää tämän asetuksen 24 artiklan nojalla ohjelmaa muuttamalla, että enintään 7,5 prosenttia niiden EAKR:n, ESR+:n ja koheesiorahaston alkuperäisistä kansallisista määrärahoista sisällytetään asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuja tavoitteita edistäviin prioriteetteihin edellyttäen, että tällainen tuki edistää asianomaisen rahaston erityistavoitteiden saavuttamista rahastokohtaisten asetusten mukaisesti. Tällaisen pyynnön mahdollisuus ei rajoita tämän asetuksen 26 artiklassa tarkoitettua mahdollisuutta siirtää varoja.

2.   Jäsenvaltioiden tämän artiklan soveltamiseksi pyytämät varat on pantava täytäntöön tämän asetuksen ja rahastokohtaisten asetusten mukaisesti.

3.   Ohjelman muuttamista koskevissa pyynnöissä on esitettävä niiden varojen kokonaismäärä, joilla edistetään asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuja tavoitteita, kunakin vuonna rahastoittain ja tarvittaessa alueluokittain.”;

4)

muutetaan liite V tämän asetuksen liitteen III mukaisesti.

4 artikla

Asetuksen (EU) 2021/1755 muuttaminen

Lisätään asetukseen (EU) 2021/1755 artikla seuraavasti:

”4 a artikla

Siirto elpymis- ja palautumistukivälineeseen

1.   Jäsenvaltiot voivat esittää viimeistään 1 päivänä maaliskuuta 2023 komissiolle perustellun pyynnön 4 artiklan 5 kohdassa tarkoitetussa täytäntöönpanosäädöksessä vahvistetun niiden alustavan jako-osuuden kaikkien määrien tai osan niistä siirtämisestä Euroopan unionin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/241 (*4) perustettuun elpymis- ja palautumistukivälineeseen. Jos siirtopyyntö hyväksytään, komissio muuttaa täytäntöönpanosäädöstä siten, että se vastaa siirron johdosta mukautettuja määriä.

2.   Jos siirto vaikuttaa jo maksettuihin eriin tai ennakkomaksuina maksettaviin eriin, komissio muuttaa 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua täytäntöönpanosäädöstä tämän mukaisesti asianomaisen jäsenvaltion osalta. Komissio perii tarvittaessa takaisin varainhoitoasetuksen mukaisesti kaikki kyseiselle jäsenvaltiolle ennakkomaksuina maksetut vuosien 2021 ja 2022 erät tai osan niistä. Tässä tapauksessa takaisin perityt määrät siirretään elpymis- ja palautumistukivälineeseen yksinomaan asianomaisen jäsenvaltion hyväksi.

3.   Jos jäsenvaltio päättää siirtää koko alustavan jako-osuutensa tai osan siitä elpymis- ja palautumistukivälineeseen tämän artiklan mukaisesti, 4 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan soveltamiseksi käytettäviä määriä pienennetään samassa suhteessa.

4.   Jos jäsenvaltio päättää siirtää koko alustavan jako-osuutensa elpymis- ja palautumistukivälineeseen, 10 artiklan 1 kohtaa ei sovelleta.

5.   Jäljempänä olevaa 10 artiklan 2 kohtaa ei sovelleta elpymis- ja palautumistukivälineeseen siirrettyihin määriin.

5 artikla

Muutokset direktiiviin 2003/87/EY

Lisätään direktiiviin 2003/87/EY artikla seuraavasti:

”10 e artikla

Elpymis- ja palautumistukiväline

1.   Tämän artiklan 2 ja 3 kohdan nojalla huutokaupattuja päästöoikeuksia huutokaupataan poikkeuksellisena ja kertaluonteisena toimenpiteenä 31 päivään elokuuta 2026 saakka, kunnes tällaisesta huutokaupasta saatujen tulojen määrä on saavuttanut yhteensä 20 miljardin euron määrän. Kyseiset tulot asetetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/241 (*5) perustetun elpymis- ja palautumistukivälineen käyttöön ja pannaan täytäntöön kyseisen asetuksen säännösten mukaisesti.

2.   Poiketen siitä, mitä 10 a artiklan 8 kohdassa säädetään, osa kyseisessä kohdassa tarkoitetuista päästöoikeuksista huutokaupataan 31 päivään elokuuta 2026 saakka asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdan b–f alakohdassa vahvistettujen tavoitteiden tukemiseksi, kunnes tällaisesta huutokaupasta saatujen tulojen määrä on saavuttanut 12 miljardin euron määrän.

3.   Tietty määrä päästöoikeuksista, jotka jäsenvaltiot muutoin huutokauppaisivat 10 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla 1 päivän tammikuuta 2027 ja 31 päivän joulukuuta 2030 välisellä kaudella, huutokaupataan 31 päivään elokuuta 2026 saakka asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdan b–f alakohdassa vahvistettujen tavoitteiden tukemiseksi, kunnes tällaisesta huutokaupasta saatujen tulojen määrä on saavuttanut 8 miljardin euron määrän. Kyseiset päästöoikeuksien määrät huutokaupataan periaatteessa samansuuruisina vuosittaisina määrinä asiaankuuluvalla ajanjaksolla.

4.   Poiketen siitä, mitä päätöksen (EU) 2015/1814 1 artiklan 5 a kohdassa säädetään, 27 miljoonaa markkinavakausvarannon jakamatonta päästöoikeutta kokonaismäärästä, joka muutoin mitätöitäisiin kyseisenä kautena, on käytettävä tämän direktiivin 10 a artiklan 8 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun innovoinnin tukemiseen 31 päivään joulukuuta 2030 saakka.

5.   Komissio varmistaa, että 2 ja 3 kohdan mukaisesti huutokaupattavaksi tarkoitetut päästöoikeudet, mukaan lukien tapauksen mukaan ennakkomaksuihin asetuksen (EU) 2021/241 21 d artiklan mukaisesti tarkoitetut päästöoikeudet, huutokaupataan tämän direktiivin 10 artiklan 4 kohdassa säädettyjen periaatteiden ja yksityiskohtaisten sääntöjen sekä komission asetuksen (EU) N:o 1031/2010 (*6) 24 artiklan mukaisesti, jotta varmistetaan, että innovaatiorahaston varojen määrä kaudella 2023–2026 on riittävä. Tässä artiklassa tarkoitettua huutokauppakautta tarkastellaan uudelleen vuoden kuluttua sen alkamisesta tässä artiklassa säädetyn huutokaupan hiilimarkkinoihin ja hintaan kohdistuvien vaikutusten perusteella.

6.   Euroopan investointipankki toimii tämän artiklan mukaisesti huutokaupattavien päästöoikeuksien huutokaupanpitäjänä asetuksen (EU) N:o 1031/201026 artiklan 1 kohdan nojalla nimetyssä huutokauppapaikassa ja toimittaa huutokaupasta saadut tulot komissiolle.

7.   Päästöoikeuksien huutokaupasta saadut tulot ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (*7) 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuja ulkoisia käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja.

6 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 27 päivänä helmikuuta 2023.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

R. METSOLA

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. ROSWALL


(1)  EUVL C 486, 21.12.2022, s. 185.

(2)  EUVL C 333, 1.9.2022, s. 5.

(3)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 14. helmikuuta 2023 [(EUVL...)/(ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä)], ja neuvoston päätös, tehty 21. helmikuuta 2023.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/241, annettu 12 päivänä helmikuuta 2021, elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta (EUVL L 57, 18.2.2021, s. 17).

(5)  EUVL L 282, 19.10.2016, s. 4.

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1119, annettu 30 päivänä kesäkuuta 2021, puitteiden vahvistamisesta ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi sekä asetusten (EY) N:o 401/2009 ja (EU) 2018/1999 muuttamisesta (eurooppalainen ilmastolaki) (EUVL L 243, 9.7.2021, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/87/EY, annettu 13 päivänä lokakuuta 2003, kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta unionissa ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta (EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1755, annettu 6 päivänä lokakuuta 2021, brexit-mukautusvarauksen perustamisesta (EUVL L 357, 8.10.2021, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/2001, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (EUVL L 328, 21.12.2018, s. 82).

(10)  Neuvoston asetus (EU) 2022/2577, annettu 22 päivänä marraskuuta 2022, kehyksestä uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi (EUVL L 335, 29.12.2022, s. 36).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).

(12)  Neuvoston asetus (EU) N:o 833/2014, annettu 31 päivänä heinäkuuta 2014, rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta (EUVL L 229, 31.7.2014, s. 1).

(13)  Neuvoston asetus (EU) 2022/1854, annettu 6 päivänä lokakuuta 2022, korkeisiin energianhintoihin liittyvistä hätätoimenpiteistä (EUVL L 261 I, 7.10.2022, s. 1).

(14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1303/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013 , Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 320).

(15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1060, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa, oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä ja varainhoitosäännöistä sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevista varainhoitosäännöistä (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 159).


LIITE I

Lisätään asetukseen (EU) 2021/241 liite seuraavasti:

”LIITE IV a

Tässä liitteessä vahvistetaan menetelmä kunkin jäsenvaltion käytettävissä olevan 21 a artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tukivälineen mukaisen ylimääräisen rahoitustuen, jota ei makseta takaisin, muodossa olevien varojen jako-osuuden laskemiseksi. Menetelmässä otetaan huomioon kunkin jäsenvaltion osalta seuraavat seikat:

väestö;

käänteinen BKT asukasta kohti;

kiinteän pääoman bruttomuodostushinnan deflaattori;

fossiilisten polttoaineiden osuus maan kokonaisenergiankulutuksesta.

Resurssien liiallisen keskittymisen välttämiseksi:

käänteisen asukaskohtaisen BKT:n yläraja on enintään 160 prosenttia unionin painotetusta keskiarvosta;

käänteisen asukaskohtaisen BKT:n yläraja on enintään 55 prosenttia unionin painotetusta keskiarvosta, jos asianomaisen jäsenvaltion BKT asukasta kohden on yli 130 prosenttia 27 jäsenvaltion EU:n keskiarvosta;

jako-osuus on vähintään 0,15 prosenttia;

jako-osuus on enintään 13,80 prosenttia.

Jakoperuste, jota sovelletaan 21 a artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun määrään, ρi, määritetään seuraavasti:

Image 1

jossa jäsenvaltiot i–z saavat päästöoikeuksien vähimmäisosuuden ja jäsenvaltiot i–q saavat päästöoikeuksien enimmäisosuuden.

jossa

Formula

jossa

Formula
ja
Formula
ja
Formula
,

jossa

Formula
jäsenvaltioille i, joilla
Formula
ja

Formula
jäsenvaltioille i, joilla
Formula

Määritelmät (1)

popi,2021 jäsenvaltion i kokonaisväkiluku vuonna 2021;

popEU,2021 EU-27:n jäsenvaltioiden kokonaisväkiluku vuonna 2021;

Formula
EU-27:n jäsenvaltioiden painotettu keskimääräinen nimellinen BKT asukasta kohti vuonna 2021;

Formula
jäsenvaltion i nimellinen BKT asukasta kohti vuonna 2021;

FFGICi,2020 fossiilisten polttoaineiden osuus jäsenvaltion i energian kokonaiskulutuksesta vuonna 2020;

FFGICEU,2020 fossiilisten polttoaineiden painotettu keskimääräinen osuus EU-27:n jäsenvaltioiden energian kokonaiskulutuksesta vuonna 2020;

Formula
jäsenvaltion i kiinteän pääoman bruttomuodostuksen hintaindeksi (implisiittinen hintadeflaattori, 2015=100, kansallinen valuutta, kausitasoitetut ja kalenterikorjatut tiedot) vuoden 2022 toisella kvartaalilla ja jäsenvaltion i kiinteän pääoman bruttomuodostuksen hintaindeksi (implisiittinen hintadeflaattori, 2015=100, kansallinen valuutta, kausitasoitetut ja kalenterikorjatut tiedot) vuoden 2021 toisella kvartaalilla;

Formula
EU-27:n yhteenlaskettu kiinteän pääoman bruttomuodostuksen hintaindeksi (implisiittinen hintadeflaattori, 2015=100, kansallinen valuutta, kausitasoitetut ja kalenterikorjatut tiedot) vuoden 2022 toisella kvartaalilla ja EU-27:n yhteenlaskettu kiinteän pääoman bruttomuodostuksen hintaindeksi (implisiittinen hintadeflaattori, 2015=100, kansallinen valuutta, kausitasoitetut ja kalenterikorjatut tiedot) vuoden 2021 toisella kvartaalilla.

Menetelmän soveltamisesta 21 a artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun määrään saadaan seuraavat jäsenvaltiokohtaiset osuudet ja määrät:

Jäsenvaltio

Osuus % kokonaismäärästä

Määrä (tuhatta euroa käypinä hintoina)

Belgia

1,41  %

282 139

Bulgaria

2,40  %

480 047

Tšekki

3,41  %

681 565

Tanska

0,65  %

130 911

Saksa

10,45  %

2 089 555

Viro

0,42  %

83 423

Irlanti

0,45  %

89 598

Kreikka

3,85  %

769 222

Espanja

12,93  %

2 586 147

Ranska

11,60  %

2 320 955

Kroatia

1,35  %

269 441

Italia

13,80  %

2 760 000

Kypros

0,26  %

52 487

Latvia

0,62  %

123 983

Liettua

0,97  %

194 020

Luxemburg

0,15  %

30 000

Unkari

3,51  %

701 565

Malta

0,15  %

30 000

Alankomaat

2,28  %

455 042

Itävalta

1,05  %

210 620

Puola

13,80  %

2 760 000

Portugali

3,52  %

704 420

Romania

7,00  %

1 399 326

Slovenia

0,58  %

116 910

Slovakia

1,83  %

366 959

Suomi

0,56  %

112 936

Ruotsi

0,99  %

198 727

EU-27

100,00  %

20 000 000


(1)  Kaikki tämän asetuksen tiedot ovat peräisin Eurostatilta. Jakoperusteen soveltamiseen tässä liitteessä käytettyjen aiempien tietojen koontipäivä on 20 päivä syyskuuta 2022. Fossiiliset polttoaineet käsittävät kiinteät fossiiliset polttoaineet, valmistetut kaasut, turpeen ja turvetuotteet, öljyliuskeen ja öljypitoisen hiekan, öljyn ja öljytuotteet (lukuun ottamatta biopolttoaineen osuutta), maakaasun ja uusiutumattoman jätteen.


LIITE II

Muutetaan asetuksen (EU) 2021/241 liite V seuraavasti:

1)

korvataan 2 jaksossa olevan 2.5 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”2.5.

Elpymis- ja palautumissuunnitelma sisältää toimenpiteitä, jotka edistävät tuloksellisesti vihreää siirtymää, luonnon monimuotoisuus mukaan luettuna, tai siitä aiheutuviin haasteisiin vastaamista ja jotka ovat määrältään vähintään 37 prosenttia elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaismäärärahoista ja tällaiset REPowerEU-luvun toimenpiteet ovat määrältään vähintään 37 prosenttia REPowerEU-luvun toimenpiteiden arvioiduista kokonaiskustannuksista liitteessä VI esitetyn ilmastonseurantaan sovelletun menetelmän perusteella; kyseistä menetelmää on käytettävä vastaavasti niiden toimenpiteiden osalta, joita ei voida suoraan kohdistaa johonkin liitteessä VI lueteltuun tukitoimialaan; ilmastotavoitteisiin myönnettävän tuen laskukertoimia voidaan komission suostumuksella nostaa enintään 3 prosenttiin elpymis- ja palautumissuunnitelman määrärahoista yksittäisten investointien osalta, jotta voidaan ottaa huomioon liitännäiset uudistustoimenpiteet, joilla lisätään uskottavasti niiden vaikutusta ilmastotavoitteisiin.”;

2)

lisätään 2 jaksoon kohta seuraavasti:

”2.12.

Edellä 21 c artiklassa tarkoitettujen uudistusten ja investointien odotetaan edistävän tuloksellisesti energiaturvallisuutta, unionin energiahuollon monipuolistamista, uusiutuvien energialähteiden käyttöönoton ja energiatehokkuuden lisäämistä, energian varastointikapasiteetin lisäämistä tai tarvittavaa riippuvuuden vähentämistä fossiilisista polttoaineista ennen vuotta 2030.

Arvioidessaan 21 c artiklassa tarkoitettuja toimenpiteitä tämän kriteerin nojalla komissio ottaa huomioon erityiset haasteet ja asianomaisen jäsenvaltion käytettävissä olevan elpymis- ja palautumistukivälineen lisärahoituksen. Komissio ottaa huomioon myös seuraavat seikat:

Soveltamisala

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän tuloksellisesti energiainfrastruktuurin ja -laitosten parantamista siten, että voidaan vastata kaasun, mukaan lukien nesteytetty maakaasu, tai öljyn, kun sovelletaan 21 c artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaista poikkeusta, toimitusvarmuuteen liittyviin välittömiin tarpeisiin erityisesti toimitusten monipuolistamisen mahdollistamiseksi koko unionin edun mukaisesti;

tai

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän tuloksellisesti rakennusten ja kriittisen energiainfrastruktuurin energiatehokkuuden parantamista, teollisuuden hiilestä irrottamista, kestävän biometaanin ja uusiutuvan tai fossiilittoman vedyn tuotannon ja käyttöönoton lisäämistä sekä uusiutuvan energian osuuden kasvattamista ja sen käyttöönoton vauhdittamista;

tai

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän tuloksellisesti energiaköyhyyden torjumista sekä tarvittaessa sitä, että asetetaan asianmukaisesti etusijalle energiaköyhyydestä kärsivien tarpeet sekä haavoittuvuuksien vähentäminen tulevien talvikausien aikana;

tai

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän tuloksellisesti energian kysynnän vähentämiseen kannustamista;

tai

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän sisäisen ja rajatylittävän energian siirron ja jakelun pullonkauloihin puuttumista, sähkön varastoinnin tukemista ja uusiutuvien energialähteiden integroinnin nopeuttamista sekä päästöttömän liikenteen ja sen infrastruktuurin, myös rautateiden, tukemista;

tai

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän tuloksellisesti 21 c artiklan 3 kohdan a–e alakohdassa vahvistettujen tavoitteiden tukemista nopeuttamalla vihreitä taitoja ja niihin liittyviä digitaalisia taitoja koskevaa työvoiman uudelleenkoulutusta sekä tukemalla vihreään siirtymään liittyvien kriittisten raaka-aineiden ja teknologioiden arvoketjuja;

sekä

suunnitellut toimenpiteet ovat yhteneviä asianomaisen jäsenvaltion 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävien toimien kanssa, ottaen huomioon jo hyväksyttyyn neuvoston täytäntöönpanopäätökseen sisältyvät toimenpiteet sekä 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettuja tavoitteita täydentävät tai niihin liittyvät muut kansallisesti rahoitetut ja unionin rahoittamat toimenpiteet.

Luokitus

 

A – suuressa määrin

 

B – jossakin määrin

 

C – vähäisessä määrin

2.13.

Edellä 21 c artiklassa tarkoitetuilla toimenpiteillä odotetaan olevan rajatylittävä tai useita maita kattava ulottuvuus tai vaikutus.

Komissio ottaa huomioon seuraavat seikat tämän arviointiperusteen mukaisessa arvioinnissa:

Soveltamisala

suunniteltujen toimenpiteiden kansallisella tasolla toteuttamisen odotetaan edistävän koko unionin energiaturvallisuutta, myös käsittelemällä komission tuoreimmassa tarvearvioinnissa yksilöityjä haasteita 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden mukaisesti ja ottaen huomioon asianomaisen jäsenvaltion käytettävissä olevan rahoitusosuuden ja jäsenvaltion maantieteellisen sijainnin;

tai

suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän riippuvuuden vähentämistä fossiilisista polttoaineista ja energian kysynnän vähentämistä.

Luokitus

 

A – suuressa määrin

 

B – jossakin määrin

 

C – vähäisessä määrin”;

3)

muutetaan 3 jakso seuraavasti:

a)

korvataan luetelmakohta, jossa lukee ”– A-luokitus kriteerien 2.2, 2.3, 2.5 ja 2.6 osalta;” ilmaisulla ”– A-luokitus kriteerien 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 ja 2.12 osalta;”;

b)

korvataan luetelmakohta, jossa lukee ” – ei yhtään A-luokitusta kriteerien 2.2, 2.3, 2.5 ja 2.6 osalta;” ilmaisulla ” – ei yhtään A-luokitusta kriteerien 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 ja 2.12 osalta;”.


LIITE III

Muutetaan asetuksen (EU) 2021/1060 liite V seuraavasti:

1)

korvataan 3 kohta seuraavasti:

”Viite: yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 22 artiklan 3 kohdan g alakohdan i, ii ja iii alakohta, 112 artiklan 1, 2 ja 3 kohta sekä 14, 26 ja 26 a artikla”;

2)

muutetaan 3.1 kohta seuraavasti:

a)

ensimmäinen kohta ja numeroimaton taulukko korvataan seuraavasti:

”3.1

Siirrot ja maksuosuudet (*1)

Viite: yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 14, 26, 26 a ja 27 artikla

Ohjelman muutos koskee

rahoitusosuutta InvestEU-ohjelmaan

siirtoa välineisiin, joita hallinnoidaan suoraan tai välillisesti

siirtoa EAKR:n, ESR+:n ja koheesiorahaston välillä tai muuhun rahastoon tai muihin rahastoihin

asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamista edistäviä rahastoja (*2)

(*1)  Sovelletaan ainoastaan yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 14, 26 ja 26 a artiklan mukaisiin ohjelman muutoksiin lukuun ottamatta kyseisen asetuksen 27 artiklan mukaisia täydentäviä siirtoja JTF:ään. Siirrot eivät vaikuta rahoitusmäärärahojen vuotuiseen jakautumiseen monivuotisen rahoituskehyksen tasolla jäsenvaltion osalta."

b)

lisätään taulukon 17B jälkeen taulukko seuraavasti:

”Taulukko 21: Asetuksen (EU) 2021/241 21 c artiklan 3 kohdassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamista edistävät varat

Rahasto

Alueluokka

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Yhteensä

EAKR

Kehittyneemmät alueet

 

 

 

 

 

 

 

 

Siirtymäalueet

 

 

 

 

 

 

 

Vähemmän kehittyneet alueet

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

 

 

 

 

ESR+

Kehittyneemmät alueet

 

 

 

 

 

 

 

 

Siirtymäalueet

 

 

 

 

 

 

 

Vähemmän kehittyneet alueet

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

 

 

 

 

Koheesio-rahasto

Ei sovelleta”

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

 

 

 

 


(*1)  Sovelletaan ainoastaan yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 14, 26 ja 26 a artiklan mukaisiin ohjelman muutoksiin lukuun ottamatta kyseisen asetuksen 27 artiklan mukaisia täydentäviä siirtoja JTF:ään. Siirrot eivät vaikuta rahoitusmäärärahojen vuotuiseen jakautumiseen monivuotisen rahoituskehyksen tasolla jäsenvaltion osalta.


Top