EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31990D0450

90/450/ETY: Komission päätös, tehty 30 päivänä heinäkuuta 1990, televiestinnän sekakomitean perustamisesta

EYVL L 230, 24.8.1990, p. 25–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/01/1999; Kumoaja 398D0500

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1990/450/oj

31990D0450

90/450/ETY: Komission päätös, tehty 30 päivänä heinäkuuta 1990, televiestinnän sekakomitean perustamisesta

Virallinen lehti nro L 230 , 24/08/1990 s. 0025 - 0027
Suomenk. erityispainos Alue 13 Nide 19 s. 0243
Ruotsink. erityispainos Alue 13 Nide 19 s. 0243


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 30 päivänä heinäkuuta 1990,

televiestinnän sekakomitean perustamisesta (90/450/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen,

sekä katsoo, että

valtion ja hallitusten päämiehet ovat 21 päivänä lokakuuta 1972 antamassaan julkilausumassa todenneet, että taloudellisen kasvun ensisijaisena tavoitteena on oltava elinoloissa esiintyvien erojen lieventäminen, ja tämän tavoitteen on toteuduttava parempana elämisen laatuna ja korkeampana elintasona,

tässä yhteydessä he pitivät välttämättömänä työnantajien ja palkansaajien lisääntyvää osallistumista yhteisön taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon,

yhteisön sosiaalisen toimintaohjelman yhtenä ensisijaisena toimintamuotona komissio suositteli, että työnantajien ja palkansaajien välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä edistetään yhteisön tasolla,

sosiaalista toimintaohjelmaa koskevassa 21 päivänä tammikuuta 1974 antamassaan päätöslauselmassa(1) neuvosto mainitsi työmarkkinaosapuolten lisääntyvän osallistumisen yhteisön taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yhtenä ensisijaisesti tarvittavista toimenpiteistä,

Euroopan parlamentti on todennut 13 kesäkuuta 1972 antamassaan päätöslauselmassa(2), että työmarkkinaosapuolten osallistuminen yhteisön sosiaalipolitiikan toteuttamiseen on toteutettava talous- ja valuuttaunionin ensimmäisessä vaiheessa,

talous- ja sosiaalikomitea on 24 päivänä marraskuuta 1971 antamassaan lausunnossa ilmaissut vastaavan mielipiteen,

neuvosto on painottanut yhteisön keskipitkän aikavälin sosiaalisesta toimintaohjelmasta 22 päivänä kesäkuuta 1984 antamissaan johtopäätöksissä(3), että eurooppalaista yhteiskunnallista vuoropuhelua on tuettava ja sitä koskevia menettelytapoja on sovitettava niin, että työmarkkinaosapuolet voitaisiin paremmin ottaa mukaan yhteisön taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon,

tilanne eri jäsenvaltioissa osoittaa selvästi, että televiestintäalan työmarkkinaosapuolten on osallistuttava aktiivisesti elin- ja työolojen kohentamiseen; komission yhteydessä toimiva sekakomitea on tarkoituksenmukaisin tapa toteuttaa kyseinen osallistuminen, sillä se muodostaisi yhteisön tasolla asianomaisia yhteiskunnallisia ja taloudellisia eturyhmiä edustavan elimen, ja

televiestinnän palvelujen ja laitteistojen yhteismarkkinoiden kehitystä koskevassa vihreässä kirjassa vuodelta 1987 samoin kuin neuvoston lisäpäätöslauselmassa sekä talous- ja sosiaalikomitean vihreää kirjaa koskevissa arvioissa tunnustetaan työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun ylläpitämisen tärkeys uusien teknologioiden onnistuneeksi ja ongelmattomaksi käytäntöönottamiseksi,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Perustetaan televiestinnän sekakomitea, jäljempänä "komitea".

2 artikla

Komitea avustaa komissiota yhteisön politiikan laatimisessa ja täytäntöönpanossa, jolla pyritään:

- parantamaan yhteisön televiestintäalan taloudellista asemaa ja kilpailuasemaa,

- kohentamaan ja yhdenmukaistamaan elin- ja työoloja televiestintäalalla ja perustamissopimuksen asianomaisten artiklojen perusteella.

3 artikla

1 Edellä 2 artiklassa tarkoitettujen tavoitteiden toteuttamiseksi komitean on:

a) annettava lausuntoja tai esitettävä mietintöjä komissiolle joko tämän pyynnöstä tai omasta aloitteestaan

ja

b) edellä 4 artiklan 3 kohdassa mainittujen työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen toimivaltaan kuuluvien alojen osalta,

- edistettävä näiden järjestöjen välistä vuoropuhelua ja yhteistoimintaa,

- laadittava tutkimuksia,

- osallistuttava keskusteluihin ja seminaareihin.

2 Komitea antaa tietoja toiminnastaan kaikille asianomaisille tahoille.

3 Kun komissio pyytää komitean lausuntoa tai mietintöä 1 kohdan a alakohdan mukaisesti, se voi asettaa määräajan, jonka kuluessa lausunto tai kertomus on annettava.

4 artikla

1 Komiteassa on 50 jäsentä.

2 Paikat jakautuvat seuraavasti:

a) 25 työnantajien edustajille;

b) 25 työntekijöiden edustajille.

3 Komissio nimeää komitean jäsenet:

a) 44 jäsentä seuraavien työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen ehdotuksesta:

- Kansainvälinen posti-, lennätin- ja puhelinlaitosten henkilöstöjärjestö (Internationale du personnel des postes, télégraphes et téléphones, IPTT) ja Euroopan julkisen palvelun henkilöstöliitto (Fédération européenne du personnel des services publics): 22 jäsentä,

- jäsenvaltioiden viranomaiset, jotka ovat alalla toimivaltaisia: 22 jäsentä;

b) kuusi jäsentä komissio nimeää suoraan 3 kohdan a alakohdassa mainittuja työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä kuultuaan työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä parhaiten edustavista järjestöistä, jotka mahdollisesti ovat eri järjestöjä kuin a alakohdassa tarkoitetut.

5 artikla

1 Kullekin komitean jäsenelle nimetään varajäsen 4 artiklan 3 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen.

2 Varajäsen osallistuu komitean kokouksiin, 9 artiklassa tarkoitettuihin työryhmiin tai työhön ainoastaan silloin, kun varsinaisella jäsenellä on este, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 9 artiklan määräysten soveltamista.

6 artikla

1 Komitean jäsenten ja heidän varajäsentensä toimikausi on neljä vuotta. Heidät voidaan nimetä uudeksi toimikaudeksi.

2 Jäsenet tai varajäsenet, joiden toimikausi on päättynyt, jatkavat tehtävässään, kunnes heidän tilalleen nimetään uudet jäsenet tai heidän toimikautensa uusitaan.

3 Jäsenen tai varajäsenen toimikausi päättyy ennen kuin neljä vuotta on kulunut, jos jäsen eroaa tai kuolee tai jos jäsentä ehdottanut järjestö pyytää, että hänen tilalleen nimetään uusi jäsen. Hänen seuraajansa nimetään jäljellä olevaksi toimikaudeksi 4 artiklan 3 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen.

4 Toiminta komiteassa ei oikeuta palkkioon.

7 artikla

1 Komitea valitsee joka toinen vuosi jäsentensä keskuudesta läsnä olevien jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan vuorotellen kahden 4 artiklan 3 kohdassa mainitun järjestöryhmän edustajien keskuudesta.

2 a) Puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jonka toimikausi on päättynyt, jatkaa tehtävässään, kunnes hänen tilalleen on nimetty uusi puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

b) Jos puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan toimikausi lakkaa ennenaikaisesti, jäljellä olevaksi toimikaudeksi nimetään uusi jäsen 1 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen asianomaisen ryhmän ehdotuksesta.

8 artikla

Komitea perustaa työtään suunnittelemaan ja koordinoimaan työvaliokunnan, jossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä kaksi edustajaa sekä työnantajaryhmästä että työntekijäryhmästä. Työvaliokunta voi kutsua 9 artiklassa tarkoitetun työryhmän esittelijäjäseniä osallistumaan kokouksiin.

9 artikla

Komitea voi:

a) perustaa avukseen tilapäisiä tai pysyviä työryhmiä. Se voi antaa jäsenelle luvan ottaa tilalleen työryhmään nimeltä mainitun edustajan omasta järjestöstään: edustajalla on työryhmän kokouksissa samat oikeudet kuin jäsenellä, jonka tilalla hän on;

b) ehdottaa komissiolle asiantuntijoiden kutsumista avustamaan komiteaa tietyissä tehtävissä.

Työnantajaryhmä tai työntekijäryhmä voi kutsua osallistumaan asiantuntijana komitean kokouksiin henkilön, jolla on erityistä asiantuntemusta jostakin esityslistaan merkitystä aiheesta. Tämä asiantuntija osallistuu kokoukseen ainoastaan sen asian osalta, jonka vuoksi hän on kokouksessa läsnä.

10 artikla

Komitea kokoontuu sihteeristönsä kutsusta ja komission, työvaliokunnan tai jäsenistönsä kolmasosan pyynnöstä. Viimeksi mainitussa tapauksessa kokous on pidettävä 30 päivän kuluessa.

11 artikla

1 Komitea on päätösvaltainen ainoastaan, kun kaksi kolmasosaa sen jäsenistä on läsnä.

2 Komitean on toimitettava lausuntonsa tai mietintönsä komissiolle. Jos lausuntoa tai mietintöä ei hyväksytä yksimielisesti, komitean on toimitettava ilmaistut eriävät näkemykset komissiolle.

12 artikla

1 Komission yksiköt huolehtivat komitean, työvaliokunnan ja työryhmien sihteeristötehtävistä.

2 Komissio huolehtii siitä, että asianomaisten yksiköiden edustajat asianmukaiselta tasolta osallistuvat kaikkiin komitean, työvaliokunnan ja työryhmien kokouksiin.

3 Yksi sihteeristön edustaja kaikista 4 artiklan 3 kohdan a alakohdassa mainituista järjestöistä voi osallistua tarkkailijana komitean kokouksiin.

4 Komissio voi komiteaa kuultuaan kutsua muita järjestöjä kuin 4 artiklan 3 kohdassa mainitut osallistumaan komitean työhön tarkkailijoina.

13 artikla

Kun komissio ilmoittaa kokouksen osallistujille, että pyydetty lausunto on luottamuksellinen, nämä eivät saa ilmaista tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa heidän osallistuessaan komitean, työryhmien tai työvaliokunnan työhön, sanotun kuitenkaan rajoittamatta ETY:n perustamissopimuksen 214 artiklan määräysten soveltamista.

14 artikla

Komissiolla on komiteaa kuultuaan oikeus tarkistaa tätä päätöstä saadun kokemuksen perusteella.

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 1990.

Tehty Brysselissä 30 päivänä heinäkuuta 1990.

Komission puolesta

Vasso PAPANDREOU

Komission jäsen

(1) EYVL N:o C 13, 12.2.1974, s. 1

(2) EYVL N:o C 70, 1.7.1972, s. 11

(3) EYVL N:o C 175, 4.7.1984, s. 1

Top