EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1062

Komission asetus (EY) N:o 1062/2008, annettu 28 päivänä lokakuuta 2008 , yhteisön alueella olevia avoimia työpaikkoja koskevista neljännesvuosittaisista tilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 453/2008 täytäntöönpanosta kausitasoitusta koskevien menettelyjen ja laaturaporttien osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 285, 29.10.2008, p. 3–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1062/oj

29.10.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 285/3


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1062/2008,

annettu 28 päivänä lokakuuta 2008,

yhteisön alueella olevia avoimia työpaikkoja koskevista neljännesvuosittaisista tilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 453/2008 täytäntöönpanosta kausitasoitusta koskevien menettelyjen ja laaturaporttien osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yhteisön alueella olevia avoimia työpaikkoja koskevista neljännesvuosittaisista tilastoista 23 päivänä huhtikuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 453/2008 (1) ja erityisesti sen 3 artiklan 3 kohdan ja 6 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksella (EY) N:o 453/2008 luotiin yhteiset puitteet yhteisön alueella olevia avoimia työpaikkoja koskevien neljännesvuosittaisten tilastojen järjestelmälliselle tuottamiselle.

(2)

Kausitasoitus on olennaista lyhyen aikavälin tilastojen laadinnassa. Kausitasoitetut aikasarjat helpottavat tulosten vertaamista ja tulkitsemista pitkällä aikavälillä. Kausitasoitettujen aikasarjojen toimittaminen lisää kansallisella ja kansainvälisellä tasolla levitettävien tietojen yhtenäisyyttä.

(3)

Asetuksen (EY) N:o 453/2008 6 artiklan 1 kohdassa säädettyjen laatumääritelmien noudattamiseksi olisi määriteltävä jäsenvaltioiden toimittamissa laaturaporteissa sovellettavat menettelyt, niiden rakenne ja jaksoittaisuus.

(4)

Euroopan keskuspankkia on kuultu.

(5)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tilasto-ohjelmakomitean lausunnon mukaisia,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kausitasoitusta koskevat menettelyt

Asetuksen (EY) N:o 453/2008 3 artiklan 3 kohdan soveltamiseksi kausitasoitettujen tietojen toimittaminen on aloitettava viimeistään silloin kun käytettävissä on aikasarjoja, joihin sisältyy ainakin 16 havaintojaksoa liitteessä 1 määritellyllä NACE Rev. 2:n aggregointitasolla. Jaksojen lukumäärän laskeminen on aloitettava ensimmäisistä kausitasoittamattomista tiedoista, jotka vaaditaan asetuksen (EY) N:o 453/2008 mukaisesti.

2 artikla

Laaturaportit

1.   Asetuksen (EY) N:o 453/2008 6 artiklan 2 kohdassa säädettyihin laaturaportteihin sovellettavien menettelyjen ja niiden rakenteen on oltava liitteen 2 mukaisia.

2.   Laaturaportit on toimitettava komissiolle vuosittain viimeistään 31 päivänä elokuuta ja niiden on liityttävä edelliseen kalenterivuoteen. Ensimmäinen laaturaportti on toimitettava viimeistään 31 päivänä elokuuta 2011.

3 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 28 päivänä lokakuuta 2008.

Komission puolesta

Joaquín ALMUNIA

Komission jäsen


(1)  EUVL L 145, 4.6.2008, s. 234.


LIITE 1

NACE Rev. 2:n aggregointitaso

NACE Rev. 2:n pääluokat

Kuvaus

A

Maatalous, metsätalous ja kalatalous

B, C, D ja E

Kaivostoiminta ja louhinta, teollisuus, sähkö–, kaasu–, lämpö – ja ilmastointihuolto, vesihuolto, viemäri – ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito

F

Rakentaminen

G, H ja I

Tukku – ja vähittäiskauppa, moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus, kuljetus ja varastointi, majoitus – ja ravitsemistoiminta

J

Informaatio ja viestintä

K

Rahoitus – ja vakuutustoiminta

L

Kiinteistöalan toiminta

M ja N

Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, hallinto – ja tukipalvelutoiminta

O, P ja Q

Julkinen hallinto ja maanpuolustus, pakollinen sosiaalivakuutus, koulutus, terveys – ja sosiaalipalvelut

R ja S

Taiteet, viihde, virkistys ja muu palvelutoiminta


LIITE 2

Jäsenvaltioiden toimittamia laaturaportteja koskevat menettelyt ja raporttien rakenne

JOHDANTO-OSA

Euroopan tilastojärjestelmässä, jonka tuotteiden ja palvelujen laatua pyritään jatkuvasti parantamaan, on otettu käyttöön yleinen laadun määritelmä, jonka mukaan laatu on ”niistä ominaisuuksista muodostuva kokonaisuus, joihin perustuu tuotteen tai palvelun kyky täyttää sille asetetut vaatimukset ja siihen kohdistuvat odotukset”. Määritelmän soveltamiseksi käytäntöön on määritelty seuraavat kuusi tekijää, joista tilastotuotteiden ja -palvelujen laatu koostuu:

1.

relevanssi

2.

tarkkuus

3.

oikea-aikaisuus ja täsmällisyys

4.

saatavuus ja selkeys

5.

vertailukelpoisuus

6.

yhtenäisyys.

Laaturaportit ovat sopiva tapa kerätä tietoa eri tuotteiden ja palvelujen laadusta yhdenmukaisella tavalla. Niiden on sisällettävä tietoja kaikista Euroopan tilastojärjestelmän laatumääritelmän kuudesta tekijästä sekä yleiskatsaus avoimia työpaikkoja koskevien tietojen keruusta jäsenvaltioissa. Tietojen esittämisessä on noudatettava seuraavaa rakennetta:

YLEISKUVAUS

Yleiskuvauksen on tarpeen mukaan sisällettävä seuraavat asiat:

A.   Lähteet, kattavuus ja jaksoittaisuus

tietolähteen esittely

kattavuus (maantieteellinen, NACE, yrityskoko)

viitepäivämäärät

kansallisen julkaisemisen jaksoittaisuus

tilastoyksikön määritelmä

B.   Otantatutkimus

B.1.   Otanta-asetelma

otannassa käytetty perusjoukko

otanta-asetelma

otantayksiköiden säilyttäminen/uusiminen

otoskoko

ositus

B.2.   Painotus

painotusmenetelmän lyhyt kuvaus

painotustekijät

B.3.   Tietojenkeruu

tietojenkeruumenetelmän/menetelmien lyhyt kuvaus

C.   Muut lähteet

Lähteen/lähteiden lyhyt kuvaus, joka sisältää seuraavat tiedot:

ylläpidosta vastaava laitos

päivitystiheys

poistosäännöt (joita sovelletaan vanhentuneisiin tietoihin)

vapaaehtoinen/pakollinen raportointi ja seuraamukset

D.   Tietojen luovuttamista koskevat säännöt

Lyhyt kuvaus siitä, milloin tietoja on poistettava niiden luottamuksellisuuden vuoksi.

E.   Kausitasoitus

Kausitasoitusta koskevien menettelyjen lyhyt kuvaus, jossa on erityisesti otettu huomioon Euroopan tilastojärjestelmän kausitasoitusta koskevat ohjeet, jotka tilasto-ohjelmakomitea on hyväksynyt ja joiden noudattamista se tukee.

1.   RELEVANSSI

’Relevanssi’ liittyy siihen, tuotetaanko kaikkia tarvittavia tilastoja ja missä määrin käytetyt lähestymistavat (mm. määritelmät, luokitukset) vastaavat käyttäjien tarpeita.

Laaturaportissa on oltava

selvitys puuttuvista muuttujista ja muuttujien puuttuvista jaotteluista

seurantaraportti avoimia työpaikkoja koskevista neljännesvuosittaisista tilastoista annetun asetuksen (EY) N:o 453/2008 täytäntöönpanotoimista sekä yksityiskohtainen suunnitelma ja aikataulu täytäntöönpanon loppuun saattamiseksi ja yhteenveto lopuista EU:n käsitteistöstä poikkeavista käsitteistä.

Raportti voi lisäksi sisältää

yhteenvedon, jossa kuvataan kansallisia käyttäjiä, heidän pääasiallisia tarpeitaan sekä sitä, kuinka hyvin tarpeisiin on vastattu.

2.   TARKKUUS

’Tarkkuudella’ tarkoitetaan yleisessä tilastomerkityksessä sitä, miten läheisesti estimaatit vastaavat tarkasteltavan muuttujan tuntemattomia todellisia arvoja.

2.1   Otantavirheet

Tarkkuuden osoituksena variaatiokerroin lasketaan ja toimitetaan otanta-asetelma huomioon ottaen avointen työpaikkojen määrälle voimassa olevan NACE-luokituksen pääluokan tasolla ja kokoluokkiin jaoteltuna (1–9/10+ työntekijää).

Jos variaatiokerrointa ei voida laskea, sen asemesta esitetään arvioitu otantavirhe avoimien työpaikkojen absoluuttisena määränä ilmaistuna.

2.2   Muut kuin otantavirheet

2.2.1   Kattavuusvirheet

Laaturaporteissa on tarpeen mukaan esitettävä seuraavat kattavuutta koskevat tiedot:

taulukko, jossa on esitetty kokoluokittain (poimintaluokat) jaoteltuna otokseen kuuluvien yritysten määrä ja yritysten prosenttiosuus otoksesta/otoksista tai rekisteristä/rekistereistä

kuvaus mahdollisista viiteperusjoukon ja tutkimusperusjoukon välisistä eroista

kuvaus luokitteluvirheistä

kuvaus mahdollisista viitepäivämäärien ja viitevuosineljännesten eroista

muut tarkoituksenmukaiset tiedot.

Huom. Jos käytetään yksittäistä hallinnollista tietoa, on toimitettava samanlainen hallinnollisiin viiteasiakirjoihin perustuva selvitys, joka sisältää myös raportointiin ja rekisteristä poistamiseen liittyvät virheet.

2.2.2   Mittaus- ja käsittelyvirheet

Laaturaporteissa on oltava

tiedot muuttujista, joihin liittyy merkityksellisiä mittaus- ja käsittelyvirheitä

tiedot tärkeimmistä (merkityksellisten) mittaus- ja käsittelyvirheiden lähteistä ja mahdollisista käytetyistä korjausmenetelmistä.

2.2.3   Vastauskadon aiheuttamat virheet

Laaturaporteissa on tarpeen mukaan esitettävä seuraavat tiedot vastauskadon aiheuttamista virheistä:

yksikkövastausprosentti

erän imputointiaste ja menetelmät sekä mahdollisuuksien mukaan imputoinnin vaikutus toimitettujen muuttujien estimaatteihin.

Huom. Jos käytetään yksittäistä hallinnollista tietoa, vastaamatta jättämisen sijasta merkitään hallinnollisen rekisterin tai tiedon puuttuminen.

2.2.4   Malleista johtuvat virheet

Jos käytetään mallintamista, laaturaporttien on sisällettävä käytettyjen mallien kuvaus. Erityisesti olisi kiinnitettävä huomiota muiden kuin otantavirheiden korjausmalleihin, kuten kaikkien vaadittujen kokoluokkien tai NACE-jaottelujen kattavuuden korjaukseen, sekä yksikkökadon korjauksessa käytettyyn imputointiin tai korotukseen.

Huom. Jos käytetään yksittäistä hallinnollista tietoa, on annettava selvitys hallinnollisten käsitteiden ja teoreettisten tilastokäsitteiden välisistä vastaavuuksista. Kaikki kansallisen lainsäädännön muutokset, jotka johtavat muutoksiin käytettävissä määritelmissä, sekä mahdollisuuksien mukaan niiden vaikutukset tuloksiin on ilmoitettava.

2.2.5   Tarkistukset

Jäsenvaltiot voivat toimittaa tarkistustiedot, jotka sisältävät julkaistujen avoimien työpaikkojen määrään tehdyt tarkistukset ja yhteenvedon tarkistusten syistä.

2.2.6   Vinoutuman arviointi

Arvio otantavaihtelusta johtumattomista virheistä avoimien työpaikkojen absoluuttisessa määrässä toimitetaan avointen työpaikkojen kokonaismäärän osalta ja mahdollisuuksien mukaan tämän asetuksen liitteessä 1 määritellyn NACE Rev. 2:n aggregointitason osalta kokoluokittain (1–9/10+ työntekijää).

3.   OIKEA-AIKAISUUS JA TÄSMÄLLISYYS

3.1   Oikea-aikaisuus

’Tietojen oikea-aikaisuus’ kuvaa aikaa, joka kuluu tietojen kuvaamasta tapahtumasta tai ilmiöstä siihen, kun tiedot ovat saatavilla.

Laaturaporttien olisi sisällettävä tiedot ajasta, joka kuluu tietojen viitejaksosta tietojen julkaisuun kansallisella tasolla.

3.2   Täsmällisyys

’Täsmällisyydellä’ tarkoitetaan tietojen toimitusajankohdan ja toimituksen tavoiteajankohdan välillä olevaa viivettä. Tämä koskee esimerkiksi virallisissa tietojen toimituskalentereissa ilmoitettuja, asetuksilla säädettyjä tai aikaisemmin sopimuspuolten välillä sovittuja päivämääriä.

Jotta täsmällisyyteen liittyvät ongelmat tunnettaisiin ja voitaisiin poistaa, on toimitettava seuraavia tietoja tutkimuksen toteutuksesta kansallisella tasolla neljän viimeisimmän vuosineljänneksen osalta ja kiinnitettävä erityistä huomiota suunniteltujen ja toteutuneiden päivämäärien vastaavuuteen:

vastaajille asetetut määräajat, myös muistutusten ja seurannan osalta

kenttätyön suoritusajanjakso

tietojen käsittelyajanjakso

ensimmäisten tulosten julkaisupäivämäärät.

4.   SAATAVUUS JA SELKEYS

4.1   Saatavuus

’Saatavuus’ tarkoittaa käyttäjän fyysisiä mahdollisuuksia saada tietoja muun muassa seuraavista seikoista: mistä ja miten tietoja saa, toimitusaika, asianmukaiset kauppaehdot (tekijänoikeus ym.), mikro- ja makrotason tietojen saatavuus sekä erilaiset esitysmuodot (paperilla, tiedostoina, cd-rom- tai dvd-levyillä, internetin välityksellä).

Laaturaportteihin olisi sisällytettävä seuraavat tiedot tulosten jakelumenetelmistä:

tietojen levittämissuunnitelma, esimerkiksi kenelle tulokset lähetetään

viittaukset tärkeimpiin tulosjulkaisuihin, mukaan luettuna sellaiset, joissa on esimerkiksi teksti-, kuvio- tai karttamuotoisia selityksiä

tiedot siitä, lähetetäänkö tuloksia otokseen kuuluville vastaajayksiköille, ja mitä tuloksia mahdollisesti lähetetään.

4.2   Selkeys

’Selkeydellä’ tarkoitetaan tietojen ymmärrettävyyden astetta, mukaan luettuna tiedon käsittely-ympäristö eli se, liittyykö tietoihin sopivia metatietoja tai kuvitusta, kuten graafisia esityksiä ja karttoja, onko tietojen laadusta (käyttörajoitukset mukaan luettuina) saatavissa tietoja sekä missä määrin tarjotaan täydentävää apua.

Laaturaportteihin olisi sisällytettävä seuraavat tiedot tulosten ymmärrettävyydestä ja metatietojen saatavuudesta:

tarjolla olevan metatiedon kuvaus ja viitetiedot

viittaukset tilastoihin liittyviin keskeisiin menetelmäasiakirjoihin

kuvaus tärkeimmistä kansallisten tilastolaitosten toimista, joilla käyttäjille tiedotetaan tiedonsaantimahdollisuuksista.

5.   VERTAILUKELPOISUUS

5.1   Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Laaturaporttien on sisällettävä tietoja kansallisten ja eurooppalaisten käsitteiden eroista ja mahdollisuuksien mukaan näiden erojen vaikutuksista estimointiin.

5.2   Ajallinen vertailukelpoisuus

Laaturaporttien on sisällettävä tietoja kaikissa kahdessa peräkkäisessä vuosineljänneksessä tapahtuneista määritelmien, kattavuuden ja menetelmien muutoksista ja niiden vaikutuksista estimointiin.

6.   YHTENÄISYYS

Tilastojen ’yhtenäisyydellä’ tarkoitetaan sitä, voidaanko niitä luotettavasti yhdistellä eri tavoin ja eri käyttötarkoituksia varten. Yleensä on kuitenkin helpompaa osoittaa yhtenäisyyden puutteita kuin esittää näyttöä yhtenäisyyden toteutumisesta.

Laaturaportteihin on sisällytettävä muista lähteistä saatuja avoimien työpaikkojen määrää koskevia vertailutietoja, kun niitä on saatavilla. Tiedot on esitettävä kokonaismäärinä ja NACE-luokituksen pääluokan tasolla jaoteltuina, kun tämä on tarkoituksenmukaista. Jos arvot eroavat toisistaan huomattavasti, syy tähän on ilmoitettava.

Ensimmäiseen laaturaporttiin on sisällytettävä myös seuraavat takautuvia tietoja koskevat yksityiskohdat:

kuvaus takautuvien tietojen hankintaan käytetyistä lähteistä ja menetelmistä

kuvaus takautuvien tietojen ja nykyisten tietojen kattavuuden välisistä eroista (toimialat, työntekijät, muuttujat)

kuvaus takautuvien tietojen ja nykyisten tietojen verrattavuudesta.


Top