EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AR2062

Alueiden komitea lausunto aiheesta ”Tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistaminen, esittämistapa ja myynti”

EUVL C 280, 27.9.2013, p. 57–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.9.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 280/57


Alueiden komitea lausunto aiheesta ”Tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistaminen, esittämistapa ja myynti”

2013/C 280/11

ALUEIDEN KOMITEA

katsoo, että direktiivin tarkistus on välttämätön toimenpide ja että se on siksi saatava pikimmiten päätökseen Euroopan väestön ja erityisesti nuorten terveyden suojelemiseksi tupakkaan liittyviltä riskeiltä.

kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita hyväksymään tasapainoisen direktiivin, jossa kuluttajia suojelevien välttämättömien terveysvaroitusten turvaamisen ohella otetaan myös huomioon tupakan viljelyn taloudellinen merkitys.

katsoo, että jäsenvaltioiden olisi kiellettävä tupakkatuotteiden ilmaisjakelu (verkossa ja julkisilla paikoilla), sillä on hyvin todennäköistä, että se johtaa uusien (ja nuorten) henkilöiden tupakoinnin aloittamiseen.

kehottaa Euroopan komissiota yhdessä jäsenvaltioiden kanssa pohtimaan järjestelmää, jossa korvattaisiin tupakka-alan ja pakkausteollisuuden työpaikkojen menetykset.

katsoo, että jäsenvaltioiden tulisi voida kieltää tupakkatuotteiden rajatylittävä etämyynti, jotta nuoria voitaisiin suojella paremmin.

on vakuuttunut siitä, että on käynnistettävä julkisia valistus- ja tiedotuskampanjoita siten, että ala- ja yläasteella annetaan säännöllisesti valistusta tupakan vahingollisuudesta ja sen kielteisistä vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin.

kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita harkitsemaan tuen myöntämistä nykyisille tupakan kasvatus- tai jalostusalueille, jotta ne voisivat korvata tupakan viljelykasveilla, jotka sopivat kestävän kehityksen periaatteisiin paremmin.

pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että markkinoilla on nykyisin muitakin kuin vakiopakkauksia, joiden poistaminen voi vaikuttaa haitallisesti näitä pakkauksia valmistaviin alueisiin.

Esittelijä

Dimitrios KALOGEROPOULOS (EL, PPE), Egaleon (Ateena) kunnanjohtaja

Viiteasiakirja

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistamista, esittämistapaa ja myyntiä koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä

COM(2012) 788 final

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

Johdanto

1.

toteaa, että 12 vuotta nykyisen EU:n tupakkatuotedirektiivin (johon sisältyy useita valvontatoimenpiteitä) antamisen jälkeen tupakointi on edelleen yleisin ehkäistävissä oleva kuolinsyy EU:ssa ja tappaa lähes 700 000 henkeä vuosittain ja että yli 70 prosenttia tupakoitsijoista on aloittanut ennen 18 vuoden ikää. Siksi komitea on vahvasti samaa mieltä tarpeesta tarkistaa nykyistä direktiiviä kiireellisesti ja harkita tiukempia toimenpiteitä sen täytäntöönpanemiseksi.

2.

suhtautuu myönteisesti komission määrätietoiseen päätökseen tukea ja täydentää jäsenvaltioiden sekä paikallis- ja alueviranomaisten toimia tupakointiongelmaan puuttumiseksi. Komitea toteaa, että vaikka tupakka on laillinen viljelykasvi, sen vaikutuksia ihmisten terveyteen on seurattava tarkasti.

3.

kannattaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan valitsemista direktiiviehdotuksen oikeusperustaksi, kun otetaan huomioon sisämarkkinoiden toiminnan varmistamista koskeva Euroopan komission tavoite yhdenmukaistaa vielä erilaiset lainsäädännöt ja hallinnolliset määräykset ehdotetun direktiivin soveltamisalalla. Se toteaa, että tämä menettelytapa on vahvistettu Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-380/03 Saksan liittotasavalta vastaan Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto antamassa tuomiossa. Ehdotettu direktiivi tarjoaa toisaalta jäsenvaltioille mahdollisuuden toteuttaa tiukempia toimenpiteitä kuin direktiiviin sisältyvät.

EU:n politiikan panos terveyden turvaamiseen

4.

pitää myönteisenä panosta, joka EU:n täydentävillä politiikoilla voidaan yleisesti ottaen antaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan 3 kohdan ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan 35 artiklan tavoitteen mukaisesti. Artiklan mukaan ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu varmistetaan kaikkien unionin politiikkojen ja toimintojen määrittelyssä ja toteuttamisessa.

5.

katsoo, että direktiivin tarkistus on välttämätön toimenpide ja että se on siksi saatava pikimmiten päätökseen Euroopan väestön ja erityisesti nuorten terveyden suojelemiseksi tupakkaan liittyviltä riskeiltä.

6.

korostaa, että EU:n olisi yhdessä valtiollisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten kanssa lisättävä kansanterveystyötä ja tähän mennessä melko tehokkaasti tupakoinnin vähentämisessä onnistuneita kasvatus-, valistus- ja terveyttä edistäviä kampanjoita, joissa tiedotetaan tupakoinnin seurauksista, sekä tupakan kulutukseen vaikuttavia rajoittavia toimenpiteitä.

7.

kehottaa varmistamaan tarkistetun tupakkatuotedirektiivin yhdenmukaisuuden "Kansanterveys kasvun tukena: EU:n kolmas monivuotinen toimintaohjelma kaudeksi 2014–2020" -ohjelman kanssa. Ohjelman tavoitteena on lisätä synergiaetuja ja välttää päällekkäisyydet asiaan liittyvien unionin ohjelmien ja toimien kanssa.

Terveyden suojelemisen ja talouskehityksen yhdistäminen

8.

on samaa mieltä Euroopan komission kanssa siitä, että kansanterveyden korkeaa tasoa tulee EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 114, 168 ja 169 artiklan mukaisesti käyttää perustana tehtäessä valintoja tupakkatuotedirektiivin tarkistamisen yhteydessä määritettyjen toimintavaihtoehtojen välillä. Komitea korostaa, että terveyden suojelu on ehdoton tavoite, jossa on otettava huomioon terveyttä edistävät ja sairauksia ehkäisevät tekijät, kuten sosio-ekonomiset olosuhteet, elintavat, kulttuuri, koulutus ja ympäristötekijät kaikilla sosiaalisesti merkittävillä aloilla, jotta riskitekijät havaitaan ja niiden kielteiset seuraukset voidaan torjua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

9.

kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita pohtimaan ehdotettujen määräysten muuttamista, jotta varmistetaan sellaisen tasapainoisen direktiivin hyväksyminen, jossa kuluttajia suojelevien välttämättömien terveysvaroitusten turvaamisen ohella otetaan myös huomioon tämän viljelykasvin taloudellinen merkitys.

10.

kannattaa toimenpiteitä, joilla pyritään tieteellisen näytön pohjalta vähentämään tupakan riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta ja toksisuutta, sekä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on objektiivisella tavalla välttää kuluttajien johtaminen harhaan esimerkiksi niin, että käytetään lisäaineita, jotka saattavat antaa vaikutelman, että tietyillä tupakkatuotteilla on terveydellisiä tai terapeuttisia vaikutuksia.

Työllisyyden ja tuotannon suojeleminen

11.

toteaa, että monilla EU:n alueilla tupakkaa viljellään karussa maaperässä. Tupakan tuotannossa on käytettävä suuria määriä lannoitteita ja torjunta-aineita.

12.

muistuttaa, että yhteistä maatalouspolitiikkaa käsittelevän AK:n lausunnon mukaisesti kestäväpohjaisten tuotantomenetelmien kehittäminen eurooppalaisessa maataloudessa samoin kuin maatalouden sopeuttaminen ilmastonmuutokseen on välttämätöntä. Kun otetaan huomioon tupakkaviljelmien ympäristövaikutukset, tupakka olisi korvattava kestävän kehityksen periaatteisiin paremmin sopivilla viljelykasveilla.

13.

kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita harkitsemaan tuen myöntämistä nykyisille tupakan kasvatus- tai jalostusalueille, jotta ne voisivat suunnata tuotantonsa uudelleen muihin maataloustuotteisiin.

14.

kehottaa Euroopan komissiota yhdessä jäsenvaltioiden kanssa pohtimaan järjestelmää, jossa korvattaisiin tupakka-alan ja pakkausteollisuuden työpaikkojen menetykset.

Verotulot, turvaominaisuudet ja jäljitettävyys, salakuljetus

15.

muistuttaa, että Euroopan unionissa kerätään vuosittain tupakan valmisteveroa lähes 100 miljardia euroa ja että nykyisin laittoman kaupan osuus on noin kymmenen prosenttia, minkä seurauksena verotuloja jää vuosittain keräämättä noin 10 miljardin euron edestä. Tämä osoittaa, että Euroopan markkinoita on suojeltava aiempaa paremmin laittoman kaupan uhkilta ja että kansalaisille on tiedotettava nykyistä paremmin siitä, että on vaarallista kuluttaa alkuperältään tuntemattomia tai laittomia tupakkatuotteita, jotka jäävät kaiken laadunvalvonnan ulkopuolelle ja vaarantavat näin kuluttajien turvallisuuden.

16.

katsoo, että direktiiviehdotukseen sisältyvät jäljitettävyyden valvontaa ja salakuljetuksen torjuntaa koskevat erityistoimenpiteet merkitsevät yrityksille (erityisesti pienimmille yrityksille) ja jäsenvaltioille valtavaa taloudellista ja hallinnollista rasitetta, mikä vaarantaa niiden tehokkuuden ja on vastoin tupakoinnin torjuntaa koskevan WHO:n puitesopimuksen sisältämiä asiaan liittyviä määräyksiä.

17.

pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että eri puolilla Eurooppaa on kansallisilla tai alueellisilla markkinoilla nykyisin muitakin kuin vakiopakkauksia, joiden poistaminen voi vaikuttaa haitallisesti näitä pakkauksia valmistavien alueiden tuloihin. Kielteiset taloudelliset vaikutukset voivat olla erityisen voimakkaita alueilla, jotka kärsivät ennestäänkin tämänhetkisestä talouskriisistä.

18.

varoittaa toisaalta siitä, ettei kyseisistä valvontatoimenpiteistä ole suurta hyötyä, mikäli direktiivin muut säännökset voivat johtaa salakuljetuksen lisääntymiseen erityisesti raja-alueilla ja -kunnissa tai kolmansista maista. Komitea kehottaakin Euroopan komissiota ja jäsenvaltioita tehostamaan salakuljetuksen torjuntaa.

EU:n politiikkojen johdonmukaisuuden tarve

19.

pitää epäjohdonmukaisena ja tarpeettomana direktiivitekstissä ehdotettua "pikkusikarin" uutta määritelmää, sillä se on ristiriidassa valmistettuun tupakkaan sovellettavan valmisteveron rakenteesta ja verokannoista 21. kesäkuuta 2011 annetun neuvoston direktiivin 2011/64/EU kanssa.

Toissijaisuusperiaate ja delegoidut säädökset

20.

huomauttaa, että Euroopan komissio varaa itselleen laajat valtuudet kehittää jälkikäteen yksipuolisesti direktiivin keskeisiä näkökohtia delegoiduin säädöksin ja täytäntöönpanosäädöksin; näkökohdat voivat koskea esimerkiksi lisäaineiden enimmäismääriä, mahdollisesti kiellettäviä aromeja ja makuja tai terveysvaroitusten sanamuotoa, sijaintia ja kokoa.

21.

katsoo, että direktiiviehdotuksen mukainen delegoitujen säädösten käyttäminen antaa Euroopan komissiolle liiallista harkinnanvaraista toimintavaltaa, mikä saattaisi olla vastoin Lissabonin sopimusta, jossa määrätään, että delegoituja säädöksiä voidaan käyttää ainoastaan direktiivin "muiden kuin sen keskeisten osien" muuttamiseksi tai täydentämiseksi, eikä siitä ole kysymys tässä yhteydessä.

22.

huomauttaa, että sikarien, pikkusikarien ja piipputupakan suhteen direktiiviehdotuksessa pidätetään valta poistaa automaattisesti direktiivistä tiettyjä poikkeuksia, mikäli tapahtuu "olosuhteiden merkittävä muutos". Kyseisellä muutoksella tarkoitetaan myyntimäärien kasvua vähintään 10 prosenttia vähintään 10 jäsenvaltiossa tai 5 prosenttiyksikön kasvua alle 25-vuotiaiden kuluttajaryhmässä. Nykyisistä 27 jäsenvaltiosta 10:ssä edellä mainittujen tuotteiden markkinat ovat äärimmäisen pienet, ja 10 prosentin vaihtelu voisi ilmetä helposti, minkä johdosta säännös ei ole järkevä ja synnyttää suurta oikeudellista epävarmuutta kyseisellä alasektorilla. Alueiden komitea katsoo, että tämä säännös on liian yleisluonteinen ja laaja, mikä voisi johtaa siihen, että komissio hyödyntää sitä mielivaltaisesti.

II   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

Johdanto-osan kappale 8

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’perussopimus’, 114 artiklan 3 kohdan mukaisesti terveyttä koskevien ehdotusten on perustuttava suojelun korkeaan tasoon niin, että otetaan erityisesti huomioon kaikki tieteelliseen tietoon perustuva uusi kehitys. Tupakkatuotteet eivät ole tavallisia hyödykkeitä, ja kun otetaan huomioon tupakan erityisen haitalliset vaikutukset, terveyden suojelulle olisi annettava suuri merkitys, erityisesti pyrkimällä vähentämään tupakointia nuorten keskuudessa.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’perussopimus’, 114 artiklan 3 kohdan mukaisesti terveyttä koskevien ehdotusten on perustuttava suojelun korkeaan tasoon niin, että otetaan erityisesti huomioon kaikki tieteelliseen tietoon perustuva uusi kehitys. Tupakkatuotteet eivät ole tavallisia hyödykkeitä, ja kun otetaan huomioon tupakan erityisen haitalliset vaikutukset, terveyden suojelulle olisi annettava suuri merkitys, erityisesti pyrkimällä vähentämään tupakointia nuorten keskuudessa. On käynnistettävä julkisia valistus- ja tiedotuskampanjoita siten, että perus- ja keskiasteen kouluissa annetaan säännöllisesti valistusta.

Perustelu

Julkiset valistus- ja tiedotuskampanjat vaikuttavat kansanterveyteen tehokkaammin kuin yksinkertaiset ohjailevat ja rajoittavat toimet, jotka perustuvat satunnaisiin kieltoihin.

Muutosehdotus 2

Johdanto-osan kappale 13

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Nykyisen erilaisten ilmoitusmallien käytön vuoksi valmistajien ja tuojien on vaikea täyttää ilmoitusvelvollisuutensa ja jäsenvaltioiden ja komission on hankala verrata ja analysoida toimitettuja tietoja ja tehdä niistä päätelmiä. Tämän vuoksi ainesosat ja päästöt olisi ilmoitettava yhteisen pakollisen mallin mukaisesti. On syytä varmistaa näitä tuotteita koskevien tietojen mahdollisimman suuri avoimuus kansalaisten kannalta ja samalla varmistaa, että otetaan asianmukaisesti huomioon tupakkatuotteiden valmistajien kaupalliset ja teollis- ja tekijänoikeudet.

Nykyisen erilaisten ilmoitusmallien käytön vuoksi valmistajien ja tuojien on vaikea täyttää ilmoitusvelvollisuutensa ja jäsenvaltioiden ja komission on hankala verrata ja analysoida toimitettuja tietoja ja tehdä niistä päätelmiä. Tämän vuoksi ainesosat ja päästöt olisi ilmoitettava yhteisen pakollisen mallin mukaisesti. On syytä varmistaa näitä tuotteita koskevien tietojen mahdollisimman suuri avoimuus kansalaisten kannalta ja samalla varmistaa, että otetaan asianmukaisesti huomioon tupakkatuotteiden valmistajien kaupalliset ja teollis- ja tekijänoikeudet ja noudatetaan Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimuksia.

Perustelu

Kansainvälisellä tasolla Euroopan komission on täytynyt antaa direktiiviehdotus virallisesti tiedoksi kaupan teknisten esteiden komitealle, koska jotkut ehdotukset saattavat olla kansainvälisen kaupan normien vastaisia.

Muutosehdotus 3

Johdanto-osan 18 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kun otetaan huomioon direktiivin keskittyminen nuoriin, muille tupakkatuotteille kuin savukkeille, kääretupakalle ja savuttomalle tupakalle, joita käyttävät pääasiassa vanhemmat kuluttajat, olisi myönnettävä vapautus tietyistäainesosia koskevista vaatimuksista, kunhan olosuhteissa ei tapahdu merkittävää muutosta myyntimäärien tai kulutustottumusten osalta nuorten parissa.

Kun otetaan huomioon direktiivin keskittyminen nuoriin, muille tupakkatuotteille kuin savukkeille, ja kääretupakalle ja savuttomalle tupakalle, joita käyttävät pääasiassa vanhemmat kuluttajat, olisi myönnettävä vapautus tietyistäainesosia koskevista vaatimuksista, kunhan olosuhteissa ei tapahdu merkittävää muutosta myyntimäärien tai kulutustottumusten osalta nuorten parissa.

Perustelu

Tässä muutosehdotuksessa otetaan huomioon työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokouksessa 21. kesäkuuta 2013 vahvistettu yleinen direktiiviä koskeva lähestymistapa, jonka mukaan tunnusomaisten makuaineiden kiellon tulisi koskea savukkeita ja kääretupakkaa muttei muita tupakkatuotteita.

Muutosehdotus 4

Johdanto-osan 24 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Muille poltettavaksi tarkoitetuille tupakkatuotteille kuin savukkeille ja kääretupakalle, joita käyttävät pääasiassa vanhemmat kuluttajat, olisi myönnettävä vapautus tietyistä merkintävaatimuksista, kunhan olosuhteissa ei tapahdu merkittävää muutosta myyntimäärien tai kulutustottumusten osalta nuorten parissa. Näiden muiden tupakkatuotteiden pakkausmerkinnöissä olisi noudatettava erityisiä sääntöjä. Savuttomien tupakkatuotteiden terveysvaroitusten näkyvyys on varmistettava. Varoitukset olisi tämän vuoksi asetettava savuttomien tupakkatuotteiden pakkauksen kahdelle näkyvimmälle pinnalle.

Muille poltettavaksi tarkoitetuille tupakkatuotteille kuin savukkeille ja kääretupakalle, joita käyttävät pääasiassa vanhemmat kuluttajat tiettyjä paikallisyhteisöjä lukuun ottamatta, olisi myönnettävä vapautus tietyistä merkintävaatimuksista, kunhan olosuhteissa ei tapahdu merkittävää muutosta myyntimäärien tai kulutustottumusten osalta nuorten parissa. Näiden muiden tupakkatuotteiden pakkausmerkinnöissä olisi noudatettava erityisiä sääntöjä. Savuttomien tupakkatuotteiden terveysvaroitusten näkyvyys on varmistettava. Varoitukset olisi tämän vuoksi asetettava savuttomien tupakkatuotteiden pakkauksen kahdelle näkyvimmälle pinnalle. Erityistä huomiota on kiinnitettävä erikoistupakkatuotteiden, kuten vesipiipputuotteiden, kulutustottumuksien seuraamiseen jäsenvaltioiden etnisten vähemmistöryhmien keskuudessa.

Muutosehdotus 5

Johdanto-osan 30 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tupakan rajatylittävä etämyynti helpottaa tupakkatuotteiden saantia nuorten parissa ja vaarantaa niiden vaatimusten noudattamisen, joista säädetään tupakoinnin torjuntaa koskevassa lainsäädännössä ja erityisesti tässä direktiivissä. Ilmoitusjärjestelmää koskevat yhteiset säännöt ovat tarpeen, jotta varmistetaan, että direktiivi saavuttaa täyden potentiaalinsa. Tupakan valtioiden rajat ylittävästä etämyynnistä tehtävää ilmoitusta koskevaa tämän direktiivin säännöstä olisi sovellettava rajoittamatta tietoyhteiskunnan palveluja koskevista tietyistä oikeudellisista näkökohdista 8 päivänä kesäkuuta 2000 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/31/EY (1) säädetyn ilmoitusmenettelyn soveltamista. Elinkeinonharjoittajilta kuluttajille suuntautuvaa tupakkatuotteiden etämyyntiä säännellään lisäksi kuluttajansuojasta etäsopimuksissa 20 päivänä toukokuuta 1997 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 97/7/EY, joka korvataan kuluttajan oikeuksista25 päivänä lokakuuta 2011 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2011/83/EY 13 päivästä kesäkuuta 2014 alkaen. (2)

Jäsenvaltioiden tulisi voida kieltää t Tupakan rajatylittävä etämyynti, sillä se helpottaa tupakkatuotteiden saantia nuorten parissa ja vaarantaa tässä direktiivissä säädettyjen niiden vaatimusten noudattamisen, joista säädetään tupakoinnin torjuntaa koskevassa lainsäädännössä ja erityisesti tässä direktiivissä. Ilmoitusjärjestelmää koskevat yhteiset säännöt ovat tarpeen, jotta varmistetaan, että direktiivi saavuttaa täyden potentiaalinsa. Tupakan valtioiden rajat ylittävästä etämyynnistä tehtävää ilmoitusta koskevaa tämän direktiivin säännöstä olisi sovellettava rajoittamatta tietoyhteiskunnan palveluja koskevista tietyistä oikeudellisista näkökohdista 8 päivänä kesäkuuta 2000 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/31/EY (3) säädetyn ilmoitusmenettelyn soveltamista. Elinkeinonharjoittajilta kuluttajille suuntautuvaa tupakkatuotteiden etämyyntiä säännellään lisäksi kuluttajansuojasta etäsopimuksissa 20 päivänä toukokuuta 1997 annetulla Euroopanparlamentin ja neuvoston direktiivillä 97/7/EY, joka korvataan kuluttajan oikeuksista 25 päivänä lokakuuta 2011 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2011/83/EY 13 päivästä kesäkuuta 2014 alkaen. (4)

Perustelu

Rajatylittävän etämyynnin osuus tupakkakaupasta on pieni. Se voi helpottaa tupakkatuotteiden saantia nuorten parissa, joten jäsenvaltioiden tulisi voida kieltää tällainen elinkeinonharjoittajilta kuluttajille suuntautuva myynti, jos alueellisia tai maakohtaisia ongelmia ilmenee. Silloinkin, kun kieltoa ei ole asetettu, tarvitaan kuitenkin ilmoituksia koskevat yhteiset säännöt, jotta voidaan varmistaa direktiivissä asetettujen sääntöjen täysimääräinen noudattaminen.

Muutosehdotus 6

Johdanto-osan 30 kappale

Lisätään uusi johdanto-osan kappale johdanto-osan 30 kappaleen jälkeen.

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Jäsenvaltioiden olisi kiellettävä tupakkatuotteiden ilmaisjakelun periaate (verkossa toimivien vähittäismyymälöiden kautta ja julkisilla paikoilla), sillä on hyvin todennäköistä, että se johtaa uusien (ja nuorten) henkilöiden tupakoinnin aloittamiseen.

Perustelu

Muutosehdotus liittyy lausuntoluonnoksen kohtaan 1: tarpeeseen vähentää tupakankulutusta niiden 70 prosentin keskuudessa, jotka ovat aloittaneet ennen 18 vuoden ikää.

Muutosehdotus 7

Johdanto-osan kappale 31

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kaikki tupakkatuotteet voivat aiheuttaa kuolleisuutta, sairastuvuutta ja toimintarajoitteisuutta, ja niiden kulutusta olisi rajoitettava. Sen vuoksi on tärkeää seurata uusiin tupakkatuoteryhmiin liittyvää kehitystä. Valmistajille ja tuojille olisi asetettava uusia tupakkatuoteryhmiä koskeva ilmoitusvelvollisuus, sanotun kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden valtuuksia kieltää tai sallia tällaiset uudet tuoteryhmät. Komissio seuraa kehitystä ja laatii viiden vuoden kuluttua tämän direktiivin täytäntöönpanon määräajasta raportin, jossa arvioidaan, onko direktiiviä tarpeen muuttaa.

Kaikki tupakkatuotteet voivat aiheuttaa kuolleisuutta, sairastuvuutta ja toimintarajoitteisuutta, ja niiden kulutusta olisi rajoitettava. Sen vuoksi on tärkeää seurata käynnistettävä julkisia kasvatusalan ohjelmia ja tiedotuskampanjoita tupakoinnin aiheuttamista vakavista terveyshaitoista sekä seurattava uusiin tupakkatuoteryhmiin liittyvää kehitystä. Valmistajille ja tuojille olisi asetettava uusia tupakkatuoteryhmiä koskeva ilmoitusvelvollisuus, sanotun kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden valtuuksia kieltää tai sallia tällaiset uudet tuoteryhmät. Komissio seuraa kehitystä ja laatii viiden vuoden kuluttua tämän direktiivin täytäntöönpanon määräajasta raportin, jossa arvioidaan, onko direktiiviä tarpeen muuttaa.

Perustelu

Julkiset valistus- ja tiedotuskampanjat vaikuttavat kansanterveyteen tehokkaammin kuin yksinkertaiset ohjailevat ja rajoittavat toimet, jotka perustuvat satunnaisiin kieltoihin.

Muutosehdotus 8

2 artiklan 20 kohta

Lisätään 2 artiklaan uusi kohta 20 kohdan jälkeen.

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

'erikoistupakalla' tupakkatuotteita, useimmiten savuttomia tupakkatuotteita ja piipputupakkatuotteita – esimerkiksi gutkha, zarda, nenänuuska, sisha ja beedi – joita käyttävät perinteisesti kaakkoisaasialaiset ja muut yhteisöt.

Perustelu

Tämä määritelmä puuttuu direktiivistä.

Muutosehdotus 9

5 artiklan 4 kohta

Lisätään 5 artiklaan uusi kohta 4 kohdan jälkeen.

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Jäsenvaltioiden on vaadittava valmistajia ja maahantuojia ilmoittamaan jäsenvaltiokohtaisista mainostamiseen, myynninedistämiseen ja sponsorointiin käyttämistään menoista vuosittain alkaen tämän direktiivin voimaantuloa seuraavasta täydestä kalenterivuodesta.

Perustelu

Tämä muutosehdotus perustuu tupakoinnin torjuntaa koskevan WHO:n puitesopimuksen 13 artiklaan. Tällaisia lukuja ei tällä hetkellä ole saatavilla EU:n osalta.

Muutosehdotus 10

6 artiklan 4 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jäsenvaltioiden on kiellettävä seuraavien lisäaineiden käyttö tupakkatuotteissa:

a)

vitamiinit ja muut lisäaineet, jotka luovat vaikutelman, että tupakkatuotteella on terveysvaikutuksia tai sen aiheuttama terveysriski on alhaisempi, tai

b)

kofeiini ja tauriini ja muut lisäaineet ja piristeet, jotka yhdistetään energiaan ja elinvoimaan, tai

c)

lisäaineet, joilla on päästöjä värjääviä ominaisuuksia.

Jäsenvaltioiden on kiellettävä seuraavien lisäaineiden käyttö tupakkatuotteissa:

a)

vitamiinit ja muut lisäaineet, jotka luovat vaikutelman, että tupakkatuotteella on terveysvaikutuksia tai sen aiheuttama terveysriski on alhaisempi, tai

b)

kofeiini ja tauriini ja muut lisäaineet ja piristeet, jotka yhdistetään energiaan ja elinvoimaan, tai

c)

lisäaineet, joilla on päästöjä värjääviä ominaisuuksia tai

d)

lisäaineet, jotka lisäävät nikotiinin riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta.

Perustelu

Itsestään selvä. Tämä on myös Saksan liittoneuvoston 22. maaliskuuta 2013 antamaan päätökseen sisältyvä vaatimus. (Ks. http://dipbt.bundestag.de/dip21/brd/2012/0820-12B.pdf)

Muutosehdotus 11

6 artiklan 10 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Muut tupakkatuotteet kuin savukkeet, kääretupakka ja savuttomat tupakkatuotteet vapautetaan 1 ja 5 kohdassa säädetyistä kielloista. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 22 artiklan mukaisesti tämän vapautuksen kumoamiseksi, jos olosuhteissa tapahtuu merkittävä muutos, joka vahvistetaan komission raportissa.

Muut tupakkatuotteet kuin savukkeet, ja kääretupakka ja savuttomat tupakkatuotteet vapautetaan 1 ja 5 kohdassa säädetyistä kielloista. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 22 artiklan mukaisesti tämän vapautuksen kumoamiseksi, jos olosuhteissa tapahtuu merkittävä muutos, joka vahvistetaan komission raportissa.

Perustelu

Tässä muutosehdotuksessa otetaan huomioon työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokouksessa 21. kesäkuuta 2013 vahvistettu yleinen direktiiviä koskeva lähestymistapa.

Muutosehdotus 12

9 artiklan 1 kohdan c alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(c)

niiden on katettava 75 prosenttia vähittäismyyntipakkauksen ja mahdollisen myyntipäällyksen etu- ja takapuolen ulkopinnasta;

(c)

niiden on katettava 75 65 prosenttia vähittäismyyntipakkauksen ja mahdollisen myyntipäällyksen etu- ja takapuolen ulkopinnasta;

Perustelu

Muutosehdotus vastaa työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokouksessa 21. kesäkuuta 2013 vahvistettua yleistä direktiiviä koskevaa lähestymistapaa.

Muutosehdotus 13

9 artiklan 1 kohdan e alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(e)

ne on sijoitettava vähittäismyyntipakkauksen ja mahdollisen myyntipäällyksen yläkulmaan samansuuntaisesti kuin muut pakkauksessa olevat tiedot;

(e)

ne on sijoitettava vähittäismyyntipakkauksen ja mahdollisen myyntipäällyksen ylä- tai alakulmaan samansuuntaisesti kuin muut pakkauksessa olevat tiedot;

Perustelu

"Normaalikokoisten" savukkeiden pakkauksissa, jotka ovat materiaaliltaan pehmeitä, ei ole läppäkantta, ja niiden yläkulmassa on ainoastaan verosinetti, jonka avulla pakkaus voidaan myös sulkea. Määräyksestä sijoittaa yhdistelmäterveysvaroitus pakkauksen yläkulmaan olisi seurauksena, ettei tämäntyyppistä tuotetta voida käyttää. Siksi olisikin aiheellista, että näiden varoitusten välttämätöntä näkyvyyttä haittaamatta joustavoitetaan niiden sijoittamista tämäntyyppisiin savukepakkauksiin sallimalla terveysvaroitusten sijoittaminen myös pakkauksen alakulmaan.

Muutosehdotus 14

9 artiklan 1 kohdan g alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(g)

niiden on savukkeiden vähittäismyyntipakkausten osalta noudatettava seuraavia mittoja:

i)

korkeus: vähintään 64 mm;

ii)

leveys: vähintään 55 mm.

(g)

niiden on savukkeiden vähittäismyyntipakkausten osalta noudatettava seuraavia mittoja:

i)

korkeus: vähintään 64 44 mm;

ii)

leveys: vähintään 55 52 mm.

Muutosehdotus 15

13 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Savukkeiden vähittäismyyntipakkauksen on oltava muodoltaan suorakulmainen särmiö. Kääretupakan vähittäismyyntipakkauksen on oltava muodoltaan pussimainen eli suorakaiteen muotoinen tasku, jossa on suuaukon peittävä läppä. Läpän on katettava vähintään 70 prosenttia pakkauksen etuosasta. Savukkeiden vähittäismyyntipakkauksessa on oltava vähintään 20 savuketta. Kääretupakan vähittäismyyntipakkauksessa on oltava tupakkaa vähintään 40 g.

Savukkeiden vähittäismyyntipakkauksen on oltava muodoltaan suorakulmainen särmiö. Kääretupakan vähittäismyyntipakkauksen on oltava muodoltaan pussimainen eli suorakaiteen muotoinen tasku, jossa on suuaukon peittävä läppä. Läpän on katettava vähintään 70 prosenttia pakkauksen etuosasta. Savukkeiden vähittäismyyntipakkauksessa on oltava vähintään 20 savuketta. Kääretupakan vähittäismyyntipakkauksessa on oltava tupakkaa vähintään 40 g.

Perustelu

Ehdotetun direktiivin 13 artiklan 1 kohdassa säädetään, että kääretupakan vähittäismyyntipakkauksen on oltava muodoltaan pussimainen. Yleisesti ottaen ehdotettuun direktiiviin liittyvät tiukennukset, kuten savukkeiden ja kääretupakan laajennetut varoitusmerkinnät, ovat terveyspoliittisesta näkökulmasta kannatettavia. Esimerkiksi komposiittirasioiden suunnitellulla kiellolla, jolla rajoitetaan sallitut pakkaukset pussipakkauksiin kyseisen tuoteryhmän osalta, ei kuitenkaan paranneta merkittävästi terveydensuojaa, varsinkaan kun kuluttajansuojaintressit voidaan varmistaa pakkauskohtaisin varoitusmerkinnöin Maailman terveysjärjestön (WHO) piirissä tehdyn tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen 11 artiklassa olevien, täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen mukaisesti.

Bryssel 3 päivänä heinäkuuta 2013

Alueiden komitean puheenjohtaja

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


(1)  EYVL L 178, 17.7.2000, s. 1–16.

(2)  EYVL L 144, 4.6.1997, s. 19–27 ja EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64–88.

(3)  EYVL L 178, 17.7.2000, s. 1–16.

(4)  EYVL L 144, 4.6.1997, s. 19–27 ja EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64–88.


Top