EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AR1669

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Verkkojen Eurooppa -väline”

EUVL C 277, 13.9.2012, p. 125–136 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.9.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 277/125


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Verkkojen Eurooppa -väline”

2012/C 277/12

ALUEIDEN KOMITEA

muistuttaa liikennettä, energiaa ja televiestintää koskevan EU-politiikan merkityksestä keskeisenä keinona parantaa kuntien ja alueiden kilpailukykyä sekä edistää taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden saavuttamista EU:n sisällä.

kannattaa uuden Verkkojen Eurooppa -välineen luomista liikenne-, energia- ja televiestintäalojen yhteiseksi oikeudelliseksi kehykseksi ja yhdeksi yhteiseksi rahoitusvälineeksi.

pitää myönteisenä huomion keskittämistä puuttuvien yhteyksien rakentamiseen, pullonkaulojen poistamiseen ja riittävien rajatylittävien yhteyksien varmistamiseen sekä innovatiivisten rahoitusvälineiden käyttöönottoon sen varmistamiseksi, että julkisten varojen käytöllä saadaan aikaan mahdollisimman suuri vipuvaikutus ja sen myötä enemmän lisäarvoa EU:n kansalaisille.

kehottaa toteuttamaan täytäntöönpanon tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden, paikallis- ja alueviranomaisten ja paikallisten toimijoiden kanssa toissijaisuusperiaatteen mukaisesti.

katsoo, että toteuttamisen tulisi myös olla Eurooppa 2020 -strategian ja koheesiopolitiikan tavoitteiden mukaista ja että se olisi nivottava koheesiopoliittisiin rahastoihin niin, että ne täydentävät toisiaan ja ovat keskenään johdonmukaisia.

kehottaa varmistamaan, että rahoitus jaetaan oikeudenmukaisesti EU:n kaikkien jäsenvaltioiden ja alueiden kesken, mutta kuitenkin siten, että otetaan huomioon alueiden erityiset tilanteet EU:n eri puolilla.

kehottaa Euroopan komissiota selvittämään, että koheesiorahastosta siirrettävä 10 miljardin osuus noudattaa koheesiorahastoasetusta, mukaan lukien jäsenvaltioille myönnettävät maakohtaiset tukiosuudet.

Esittelijä

Ivan ŽAGAR (SI, PPE), Slovenska Bistrican pormestari

Viiteasiakirjat

 

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Verkkojen Eurooppa -välineestä

COM(2011) 665 final/3 – 2011/0302 COD

 

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (2007–2013) perustamisesta tehdyn päätöksen N:o 1639/2006/EY sekä yleisistä säännöistä yhteisön rahoitustuelle Euroopan laajuisten liikenne- ja energiaverkkojen alalla annetun asetuksen (EY) N:o 680/2007 muuttamisesta

COM(2011) 659 final/2 – 2011/0301 COD

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

Yleisarvio

1.

toteaa, että liikennettä, televiestintää ja digitaalipalveluja koskeva EU:n politiikka olisi miellettävä keskeiseksi keinoksi parantaa kuntien ja alueiden kilpailukykyä sekä varmistaa tavaroiden ja henkilöiden vapaa liikkuvuus, sisämarkkinoiden yhdentyminen, EU:n taloudellinen, sosiaalinen ja alueellinen yhteenkuuluvuus ja sen yhteydet muuhun maailmaan.

2.

pitää myönteisenä Verkkojen Eurooppa -välineen mahdollista roolia kasvun ja työllisyyden edistäjänä ja Euroopan kilpailukyvyn lisääjänä (1) ja kannattaa sitä, että komissio keskittää huomion puuttuvien yhteyksien rakentamiseen, pullonkaulojen poistamiseen ja riittävien rajatylittävien yhteyksien varmistamiseen.

3.

kannattaa uuden Verkkojen Eurooppa -välineen luomista liikenne-, energia- ja televiestintäalojen yhteiseksi oikeudelliseksi kehykseksi ja rahoitusvälineeksi.

4.

kehottaa toteuttamaan täytäntöönpanon tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden, paikallis- ja alueviranomaisten ja paikallisten toimijoiden kanssa toissijaisuusperiaatteen mukaisesti.

5.

kehottaa omaksumaan EU-rahoitukseen entistä avoimemman, johdonmukaisemman ja yksinkertaisemman lähestymistavan, jotta saadaan yksityistä rahoitusta, jota nyt tarvitaan EU:n tavoitteiden saavuttamiseksi.

6.

katsoo, että Verkkojen Eurooppa -välineen toteuttamisen tulisi myös edistää osaltaan taloudellisten, sosiaalisten ja alueellisten koheesiotavoitteiden vahvistamista ja että se olisi nivottava koheesiopoliittisiin rahastoihin niin, että ne täydentävät toisiaan ja ovat keskenään johdonmukaisia.

7.

pitää tervetulleena komission ehdotuksia käyttää 10 miljardia euroa koheesiorahastoon osoitetuista varoista ydinverkkoon kuuluvien liikennehankkeiden rahoittamiseen Verkkojen Eurooppa -välineen kautta jäsenvaltioissa, jotka ovat oikeutettuja saamaan tukea koheesiorahastosta. Komitea korostaa tarvetta noudattaa mahdollisimman pitkälle koheesiorahaston kansallista määrärahajakoa, jotta voidaan taata suotuisammat rahoitustuen ehdot, jotka koheesiorahasto mahdollistaa kaikentyyppisille tukikelpoisille hankkeille, mukaan luettuina rajanylittävät maantiehankkeet.

8.

katsoo, että Verkkojen Eurooppa -hankkeissa olisi noudatettava älykkään, osallistavan ja kestävän kasvun prioriteetteja eli Eurooppa 2020 -strategian tavoitteita.

9.

korostaa, että monien jäsenvaltioiden on vaikea toteuttaa itse monimutkaisia rajatylittäviä liikenneinfrastruktuurihankkeita, kun taas EU-tasolla on kriittinen kysyntämassa lisäsynergioiden luomiseksi eri rahoitusohjelmien ja politiikanalojen välillä. Niiden yhteydessä on varmistettava, että julkisten varojen käytön avulla saadaan aikaan mahdollisimman suuri vipuvaikutus ja sen myötä enemmän lisäarvoa EU:n kansalaisille.

Oikeudellinen kehys

Verkkojen Eurooppa -väline – Yleinen tausta

10.

kannattaa uuden Verkkojen Eurooppa -välineen luomista liikenne-, energia- ja televiestintäalojen yhteiseksi oikeudelliseksi kehykseksi ja yhdeksi yhteiseksi rahoitusvälineeksi.

11.

korostaa, että liikennehankkeiden yhteydessä olisi harkittava niiden niveltämistä muiden liikennemuotojen – mm. lento- ja metroliikenteen kanssa. Lisäksi on varmistettava pääsy nopean laajakaistaverkon ja -palvelujen piiriin erityisesti alueilla, jotka eivät ole kaupallisesti houkuttelevia. Näitä ovat mm. maaseutualueet, joiden väestöntiheys on alhainen ja joilla tieto- ja viestintätekniikan avulla voidaan helpottaa julkisten palveluiden tarjoamista, edistää väestön pysymistä maaseudulla ja tukea alueellista yhteenkuuluvuutta.

12.

toivoo, että kehitysindeksiltään erilaisten alueiden kohtelua selkiytetään, jotta otetaan huomioon alueiden erityiset tilanteet EU:n eri puolilla, vakavista ja pysyvistä luontoon tai väestöön liittyvistä haitoista kärsivien ja äärialueiden ominaisuudet mukaan luettuina, ja kohdellaan Euroopan alueita tasavertaisesti.

Alakohtaiset tavoitteet

13.

tukee pyrkimyksiä edistää saastuttamattomia ja kestäväpohjaisia liikennejärjestelmiä, etenkin raide- ja meriliikennettä, jotka ovat tehokkaita ja kilpailukykyisiä liikennemuotoja ja joita varten tulee olla asianmukainen infrastruktuuri ja organisoituja palveluita. Näiden kestäväpohjaisten liikennemuotojen toimivuuden takaamiseksi on kehitettävä myös sisämaan logistisia solmukohtia, jotka mahdollistavat parhaat mahdolliset vaihtoyhteydet ja koko järjestelmän tehokkuuden.

14.

katsoo, että on otettava huomioon EU:n eri alueiden – kuten unioniin viimeksi liittyneiden jäsenvaltioiden alueiden, joiden infrastruktuuri on toistaiseksi heikosti kehittynyttä ja taloudelliset resurssit ovat riittämättömät – erityistilanne etenkin sellaisilla seuduilla, missä aluetason lisäarvo on suuri esimerkiksi rajaseudun liikenteen kannalta.

15.

korostaa, että olisi edistettävä energiaverkkojen yhteenliittämistä ja EU:n energiasisämarkkinoiden toimintaa sekä pidettävä EU:n riippumattomuutta energia-asioissa yhtenä tämän välineen keskeisistä painopistealoista. Lisäksi olisi parannettava toimitusvarmuutta.

16.

tähdentää, että investoinnit televiestinnän laajakaistaverkkoihin ja digitaalisten palvelujen infrastruktuureihin ovat oleellisen tärkeitä EU:n digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamiseksi ja EU 2020 -tavoitteiden edistämiseksi sekä julkisten palvelujen tuottamiseksi Euroopassa.

Budjettikysymykset

17.

suhtautuu myönteisesti Verkkojen Eurooppa -välineen luomiseen ja välineelle osoitettuun rahoitukseen, jota ei tule asettaa kyseenalaiseksi, jotta varmistetaan välineen tehokkuus ja vipuvaikutus muihin julkisiin ja yksityisiin rahoituslähteisiin. Komitea kehottaa pidättymään kaikista pyrkimyksistä, jotka voisivat olla haitallisia rakennerahastojen kannalta.

18.

on finanssimarkkinoiden tilanteen takia huolissaan seurauksista ja vipuvaikutuksista, joita Verkkojen Eurooppa -välineeseen liittyvillä rahoitustoimenpiteillä odotetaan olevan alue- ja paikallistasoilla suunniteltuun infrastruktuuri-investointien julkiseen rahoitukseen.

19.

kehottaa varmistamaan, että rahoitus jaetaan oikeudenmukaisesti EU:n kaikkien jäsenvaltioiden ja alueiden kesken. Komitea huomioi Verkkojen Eurooppa -välineestä rahoitettavien liikenne-, energia- ja televiestintähankkeiden laadun ja lisäarvon heikoimmille alueille, myös pysyvistä luontoon tai maantieteeseen liittyvistä haitoista kärsiville alueille, erittäin harvaan asutuille alueille sekä saaristo-, rajaseutu- ja vuoristoalueille, ottaen asianmukaisesti huomioon ehdotettujen hankkeiden teho ja vipuvaikutukset.

20.

kehottaa Euroopan komissiota selvittämään, että koheesiorahastosta siirrettävä 10 miljardin osuus noudattaa koheesiorahastoasetusta, mukaan lukien jäsenvaltioille myönnettävät maakohtaiset tukiosuudet.

21.

painottaa, että tukikelpoisuussääntöjä tulee laajentaa hallintokustannusten osalta.

Rahoitusmuodot ja varainhoitoa koskevat säännökset

22.

kannattaa entistä avoimemman, johdonmukaisemman ja yksinkertaisemman lähestymistavan omaksumista EU-rahoituksessa yksityisen rahoituksen saamiseksi ja kehottaa näin ollen lisäämään hallintokustannukset tukikelpoisiin menoihin, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa entistä tehokkaammin. Komitea korostaa, ettei uusien rahoituslähteiden tule missään tapauksessa korvata perinteistä EU-rahoitusta vaan pikemminkin täydentää sitä.

23.

suhtautuu myönteisesti innovatiivisten rahoitusvälineiden käyttöönottoon, erityisesti EU-hankejoukkovelkakirjojen käyttöön. Ne auttavat saamaan liikkeelle yksityisiä sijoittajia ja edistävät julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia EU:ssa. Finanssimarkkinoiden tilanne huomioon ottaen komission olisi toimittava näiden joukkovelkakirjojen takaajana.

24.

kehottaa komissiota toteuttamaan toimenpiteitä, joiden avulla kehitetään valmiuksia käyttää innovatiivisia rahoitusvälineitä. Näin edistettäisiin sellaisten erityisesti alue- ja paikallistason viranomaisten osallistumista, joilla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta. Komitea on tyytyväinen siihen, että 6. heinäkuuta 2012 hyväksyttiin asetus, jolla käynnistetään EU:n hankejoukkovelkakirja-aloitteen kokeiluvaihe 2012–2013. Tarkoituksena on kerätä 4,5 miljardia euroa yksityissektorin rahoitusta keskeisiä strategisia infrastruktuurihankkeita varten (2). Komitea katsoo, että jos kokeiluvaihe onnistuu, sen jälkeen tulee siirtyä vuosina 2014–2020 EU:n operatiiviseen vaiheeseen Verkkojen Eurooppa -välineen puitteissa.

Avustukset

25.

suhtautuu myönteisesti työohjelmien käyttämiseen välineinä, joiden avulla määritellään erityisten toimenpiteiden rahoittamisessa sovellettavat avustusmuodot.

26.

toteaa, että kustannusten tukikelpoisuus sellaisena kuin se on määritelty Verkkojen Eurooppa -välineen yhteydessä voi olla hankkeiden toteuttamista rajoittava tekijä. Sitä olisikin muutettava tukikelpoisuusajankohtien ja tiettyjen tukikelpoisten kustannusten, kuten valmistelukustannusten, vähennyskelvottoman alv:n ja maan oston, osalta.

27.

on huolissaan siitä, että kaikki avustuksen hakemiseksi tehdyt ehdotukset on hyväksytettävä yksinomaan jäsenvaltioilla. Alueiden komitea kehottaakin varmistamaan, että paikallis- ja alueviranomaiset voivat osallistua valintaprosessiin silloin, kun se on tarkoituksenmukaista ja sopii yhteen niiden oikeudellisten toimivaltuuksien kanssa.

28.

korostaa, että paikallis- ja alueviranomaisten nykyinen tilanne huomioon ottaen edunsaajat eivät pysty käynnistämään töitä ajoissa. Hankkeiden peruuttamista koskevien säännösten ei siis tule olla liian tiukkoja. Niinpä niissä tulee sallia kolmen vuoden määräaika Euroopan komission esittämien kahden vuoden asemasta.

Julkiset hankinnat

29.

muistuttaa, että koheesiorahastosta osoitettavia 10:tä miljardia euroa hallinnoidaan suoraan eikä asiassa sovelleta hakemusjärjestykseen perustuvaa lähestymistapaa. Komitea tähdentää, että hakemusjärjestykseen perustuva lähestymistapa saattaa syventää EU:n koheesiotukea saavien EU-maiden epätasapainoa: niillä on enemmän hallinnollisiin, henkilöstö- ja rahoitusehtoihin liittyviä ongelmia, mikä saattaa estää eräitä jäsenvaltioita ja alueita esittämästä huolellisesti laadittuja hankkeita.

30.

ehdottaa, että tukikelpoisuussäännöksissä omaksutaan koheesiorahastosta siirrettävien 10 miljardin euron osalta kyseistä rahastoa koskevan asetuksen mukainen lähestymistapa.

Rahoitusvälineet

31.

kehottaa varmistamaan, että hankkeiden taloudellisessa tukemisessa Euroopan laajuisia verkkoja alemmalla tasolla noudatetaan toissijaisuusperiaatetta tämän kuitenkaan vaikuttamatta toimivaltuuskysymyksiin.

Ohjelmointi, täytäntöönpano ja valvonta

32.

kannattaa monivuotisia työohjelmia, jotka välitetään kaikille asianomaisille toimijoille. Työohjelmien valmisteluun tulee monitasoisen hallinnon periaatteiden mukaisesti osallistua kumppaneita kaikilta hallintotasoilta.

Monitasoinen hallinto

33.

korostaa, että paikallis- ja alueviranomaiset ovat oikeudellisesti vastuussa monien Verkkojen Eurooppa -välineen piiriin kuuluvien alojen toimista ja että Euroopan laajuisen liikenne-, energia- ja televiestintäinfrastruktuurin rahoitusta koskevat toimenpiteet, joita nyt ehdotetaan, vaikuttavat suoraan näihin viranomaisiin. Siksi on ensiarvoisen tärkeää noudattaa monitasoisen hallinnon periaatteita tasapainoisen aluekehityksen varmistamiseksi.

34.

toteaa, että Verkkojen Eurooppa -välinettä koskeva ehdotus vaikuttaa olevan yhdenmukainen toissijaisuusperiaatteen kanssa (3). Komitea muistuttaa, että laajuutensa ja vaikutustensa vuoksi Verkkojen Eurooppa -hankkeilla saattaa olla rajanylittävä ulottuvuus, minkä vuoksi ne on toteutettava parhaiten soveltuvalla tasolla – eli EU:n, valtiollisella, alueellisella tai paikallisella tasolla.

35.

tähdentää, että alue- ja paikallisviranomaiset ja muut asianomaiset sidosryhmät tulee kutsua jäsenvaltioissa mukaan prosessiin, jossa tehdään päätöksiä ja suunnitelmia Verkkojen Eurooppa -välineestä mahdollisesti rahoitettavien hankkeiden alustavasta luettelosta.

36.

painottaa, että paikallis- ja alueviranomaisten tulee saada mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tietoa Verkkojen Eurooppa -ehdotuksista ja että niitä tulee auttaa aktiivisesti nivomaan ehdotukset osaksi hankkeiden valmistelua ja aluekehitysstrategioita. Lisäksi on ratkaisevan tärkeää, että alueen kaikki sidosryhmät tekevät yhteistyötä tulevien Verkkojen Eurooppa -hankkeiden valmistelussa ja toimeenpanossa.

37.

katsoo, että alue- ja jäsenvaltiotason viranomaisia tulee kannustaa strategisin toimenpitein laatimaan luetteloja energia- ja televiestintäaloilla ehdotettavista investoinneista vuoden 2012 loppuun mennessä, sillä tämä on ainoa keino varmistaa, että jäsenvaltioille jää riittävästi aikaa valmistella hankeasiakirjojaan.

Hallinnointi ja täytäntöönpano

38.

korostaa, että uusilla teknologioilla (esimerkiksi vaihtoehtoisia polttoaineita palveleva infrastruktuuri) on suuremmat markkinoille pääsyn esteet kuin maanteiden ja rautateiden kaltaisilla perinteisillä infrastruktuureilla, ja siksi tukien mahdolliseksi osuudeksi tulisi asettaa 20 prosentin sijasta 50 prosenttia.

39.

korostaa, että toimiessaan hallintoviranomaisen ominaisuudessa Verkkojen Eurooppa -välineen täytäntöönpanijana Euroopan komission toimeenpanoviraston tulee tehdä tiivistä yhteistyötä muiden asianomaisten viranomaisten kanssa. Olisi pyrittävä välttämään lisäkustannusten aiheutumista viraston perustamisesta ja toiminnasta.

40.

korostaa, että silloin, kun yksittäiset kumppanit eri jäsenvaltioista eivät kykene sopimaan yksittäisten hankkeiden toteuttamisesta, tulee määritellä Verkkojen Eurooppa -välineen varoja koskevat säännöt.

41.

ehdottaa näin ollen, että Euroopan komissio tutkii, voitaisiinko EAYY:tä hyödyntää rajatylittävien hankkeiden toteuttamiseen mahdollisesti liittyvien ongelmien ratkaisemisessa. Ongelmia voi syntyä jäsenvaltioiden lainsäädäntöerojen ja eri asetuksissa määriteltyjen erilaisten rahoituslähteiden yhdistelemisen vuoksi.

Yhteensovittaminen EU:n muiden politiikkojen kanssa – koheesiopolitiikka

42.

korostaa, että rakenne- ja koheesiorahastoista ja Verkkojen Eurooppa -välineestä rahoitettavien hankkeiden hyvä yhteensopivuus tulee varmistaa. Lisäksi komitea korostaa Verkkojen Eurooppa -välineen odotettua vaikutusta pieniin hankkeisiin.

43.

kehottaa komissiota toteuttamaan selkeitä toimenpiteitä, joiden avulla taataan rakennerahastoasetusten keskinäinen koordinointi ja yhteensopivuus etenkin laadittaessa yhteistä strategiakehystä ja kumppanuussopimuksia mutta myös tukikelpoisuussääntöjen ja rahoitettavien hankkeiden mahdollisen päällekkäisyyden osalta.

44.

kiinnittää huomiota Verkkojen Eurooppa -välineen vaikutukseen, joka kohdistuu aluesuunnitteluun sekä alueellisiin ja paikallisiin kehittämisstrategioihin. Komitea kannattaa valmiuksien kehittämistoimenpiteitä, joiden avulla alue- ja paikallisviranomaisia autetaan valmistautumaan mahdollisimman hyvin, jotta ne voivat esittää Verkkojen Eurooppa -rahoituksen saamiseksi huolellisesti laadittuja hankkeita.

45.

painottaa, että ohjelmakautta 2014–2020 koskevat toimintaohjelmat ja asetukset tulee hyväksyä hyvissä ajoin, jotta hankkeita voidaan alkaa toteuttaa vuoden 2014 alussa.

Yleiset säännökset ja loppusäännökset

46.

kannattaa komission ehdotusta siirtymisestä entistä tuloskeskeisempään lähestymistapaan niin, että käytetään ennalta sovittuja, selkeitä ja mitattavissa olevia tavoitteita ja tulosindikaattoreita. Tulee määritellä suppea määrä indikaattoreita, jotka ovat selkeitä ja luotettavia. Indikaattorien tulee olla yleisesti sovellettavia, oikeudenmukaisia ja oikeasuhtaisia, ja niiden tulee perustua yhtäläisen kohtelun periaatteeseen. Paikallis- ja alueviranomaisten saatavilla tulee siksi olla strategisen suunnittelun välineitä, jotta vältytään raportointiin liittyvältä hallinnolliselta lisätaakalta. Lisäksi tulee arvioida mm. taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen kohdistuvia vaikutuksia.

47.

pyytää jäsenvaltioita hyödyntämään yhä tehokkaammin toimintaohjelmia varten saatavilla olevaa teknistä apua, jotta voidaan parantaa paikallisten ja alueellisten elinten ja muiden osanottajien valmiuksia hankkia EU-rahoitusta. Verkkojen Eurooppa -välineen puitteissa on erityisen tärkeää varmistaa, että myös heikommin kehittyneet jäsenvaltiot laativat teknistä apua hyödyntäen laadukkaita hankkeita ja voivat siten hakea tasaväkisesti muiden jäsenvaltioiden kanssa EU-rahoitusta ehdotuspyyntöjen yhteydessä.

48.

katsoo, että Verkkojen Eurooppa -välineen yhteydessä tulee määritellä nykyistä tarkemmin hankeasiakirjojen valmisteluun, hankkeiden valmisteluun, menettelyjen käynnistämiseen ja yksittäisten osanottajien hakemuksiin liittyviä kysymyksiä (jäsenvaltiotason elinten ja alue- ja paikallisviranomaisten välinen tehtävien jako).

II   MUUTOSEHDOTUKSET

COM(2011) 665 final/3

Muutosehdotus 1

Lisätään uusi johdanto-osan kappale johdanto-osan 2 kappaleen jälkeen

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Perustelu

Euroopan sosiaalinen ja alueellinen yhteenkuuluvuus riippuu merkittävästi EU:n kyvystä luoda tasapaino alueiden välille ja huolehtia siitä, että yhteydet niiden välillä toimivat ongelmitta. Yhdistettäessä Euroopan aluetta laajojen, ympäristön kannalta kestävien liikenneverkkojen avulla ei pidä kiinnittää huomiota ainoastaan tarpeeseen yhdistää keskenään jo kehittyneet alueet: yhdysväylien itsessään on toimittava vetoakseleina, jotka antavat sysäyksen sosioekonomisesti heikommassa asemassa oleville alueille. Yhteenliitäntämekanismien käyttöönottamisella Euroopassa on myös oltava keskeinen rooli aluesuunnittelussa ja alueiden välisessä tasapainossa.

Muutosehdotus 2

3 artiklan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

edistää älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua kehittämällä uudenaikaisia ja suorituskykyisiä Euroopan laajuisia verkkoja ja siten tuottaa koko Euroopan unionille sisämarkkinoiden kilpailukykyyn ja taloudelliseen, yhteiskunnalliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen liittyviä hyötyjä sekä luoda ympäristöä, joka kannustaa entistä paremmin yksityisiin ja julkisiin investointeihin yhdistelemällä rahoitusvälineitä ja unionin suoraa tukea ja käyttämällä hyväksi eri alojen välistä synergiaa. – –

edistää älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua kehittämällä uudenaikaisia ja suorituskykyisiä Euroopan laajuisia verkkoja ja siten tuottaa koko Euroopan unionille sisämarkkinoiden kilpailukykyyn ja taloudelliseen, yhteiskunnalliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen liittyviä hyötyjä sekä luoda ympäristöä, joka kannustaa entistä paremmin yksityisiin ja julkisiin investointeihin yhdistelemällä rahoitusvälineitä ja unionin suoraa tukea ja käyttämällä hyväksi eri alojen välistä synergiaa. – –

Perustelu

Ks. kohta 12.

Muutosehdotus 3

5 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Verkkojen Eurooppa -välineen kokonaisrahoitus voi kattaa menoja, jotka koskevat valmistelua, seurantaa, valvontaa, tarkastuksia ja arviointia, jotka ovat tarpeen ohjelman hallinnoimiseksi ja sen tavoitteiden saavuttamiseksi, ja erityisesti tutkimuksia ja asiantuntijatapaamisia, jos ne liittyvät tämän asetuksen yleisiin tavoitteisiin, sekä tietojen vaihtamiseen tarkoitettuihin tietotekniikkaverkostoihin liittyviä menoja ja muita mahdollisia teknisen ja hallinnollisen avun menoja, joita komissiolle voi aiheutua ohjelman hallinnoimisesta. – –

Verkkojen Eurooppa -välineen kokonaisrahoitus voi kattaa menoja, jotka koskevat valmistelua, seurantaa, valvontaa, tarkastuksia arviointia, jotka ovat tarpeen ohjelman hallinnoimiseksi ja sen tavoitteiden saavuttamiseksi, ja erityisesti tutkimuksia ja asiantuntijatapaamisia, jos ne liittyvät tämän asetuksen yleisiin tavoitteisiin, sekä tietojen vaihtamiseen tarkoitettuihin tietotekniikkaverkostoihin liittyviä menoja ja muita mahdollisia teknisen ja hallinnollisen avun menoja, joita komissiolle voi aiheutua ohjelman hallinnoimisesta. – –

Perustelu

Ks. kohta 22.

Muutosehdotus 4

7 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Liikenteen alalla julkisina hankintoina ja rahoitusvälineinä tämän asetuksen mukaisesti myönnettävään unionin rahoitustukeen ovat oikeutettuja ainoastaan toimet, jotka edistävät yhteistä etua koskevia hankkeita asetuksen (EU) N:o XXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] mukaisesti, sekä ohjelmatukitoimet. Ainoastaan seuraavat toimet ovat oikeutettuja saamaan tämän asetuksen mukaista unionin rahoitustukea avustuksina:

Liikenteen alalla julkisina hankintoina ja rahoitusvälineinä tämän asetuksen mukaisesti myönnettävään unionin rahoitustukeen ovat oikeutettuja ainoastaan toimet, jotka edistävät yhteistä etua koskevia hankkeita asetuksen (EU) N:o XXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] mukaisesti, sekä ohjelmatukitoimet. Ainoastaan seuraavat toimet ovat oikeutettuja saamaan tämän asetuksen mukaista unionin rahoitustukea avustuksina:

a)

toimet ydinverkon toteuttamiseksi asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] III luvun mukaisesti, mukaan lukien uuden teknologian ja innovaatioiden käyttöönotto asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 39 artiklan mukaisesti;

a)

toimet ydinverkon toteuttamiseksi asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] III luvun mukaisesti, mukaan lukien uuden teknologian ja innovaatioiden käyttöönotto asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 39 artiklan mukaisesti;

b)

tutkimukset yhteistä etua koskevia hankkeita varten siten kuin ne määritellään asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 8 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa;

c)

yhteistä etua koskevia hankkeita tukevat toimet siten kuin ne määritellään asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 8 artiklan 1 kohdan a ja d alakohdassa;

)

tutkimukset yhteistä etua koskevia hankkeita varten siten kuin ne määritellään asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 8 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa;

d)

toimet liikenteenhallintajärjestelmien tukemiseksi asetuksen XXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 37 artiklan mukaisesti;

)

yhteistä etua koskevia hankkeita tukevat toimet siten kuin ne määritellään asetuksen (EU) N:o XXXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 8 artiklan 1 kohdan a ja d alakohdassa;

e)

toimet tavaraliikennepalvelujen tukemiseksi asetuksen (EU) N:o XXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 38 artiklan mukaisesti;

)

toimet liikenteenhallintajärjestelmien tukemiseksi asetuksen XXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 37 artiklan mukaisesti;

f)

toimet rautateiden tavaraliikenteen melun vähentämiseksi jälkiasennuksilla nykyiseen liikkuvaan kalustoon;

)

toimet tavaraliikennepalvelujen tukemiseksi asetuksen (EU) N:o XXX/2012 [Euroopan laajuisen liikenneverkon suuntaviivat] 38 artiklan mukaisesti;

g)

ohjelmatukitoimet.

)

toimet rautateiden tavaraliikenteen melun vähentämiseksi jälkiasennuksilla nykyiseen liikkuvaan kalustoon;

 

)

ohjelmatukitoimet.

– –

– –

Muutosehdotus 5

7 artiklan 4 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Televiestinnän alalla kaikki toimet yhteistä etua koskevien hankkeiden toteuttamiseksi sekä asetuksen XXXX/2012 [tietoyhteiskunnan suuntaviivat] liitteessä I vahvistetut ohjelmatukitoimet ovat oikeutettuja unionin rahoitustukeen, joka myönnetään avustuksena, julkisena hankintana tai rahoitusvälineinä tämän asetuksen mukaisesti.

Televiestinnän alalla kaikki toimet yhteistä etua koskevien hankkeiden toteuttamiseksi sekä asetuksen XXXX/2012 [tietoyhteiskunnan suuntaviivat] liitteessä I vahvistetut ohjelmatukitoimet ovat oikeutettuja unionin rahoitustukeen, joka myönnetään avustuksena, julkisena hankintana tai rahoitusvälineinä tämän asetuksen mukaisesti.

 

Perustelu

Ehdotetun asetuksen 2 artiklan 9 kohdan mukaan myös julkiset elimet voivat olla rahoitustuen (suoria) edunsaajia. Tämä on myönteistä. Saatavilla olevan rahoituksen tulisi olla myös jäsenvaltioiden ja alueiden käytettävissä laajakaistatukiohjelmien taloudelliseksi tukemiseksi.

Muutosehdotus 6

8 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Menot voivat olla tukikelpoisia tukihakemuksen jättämispäivästä alkaen. [Ensimmäiseen monivuotiseen ohjelmaan sisältyvien hankkeiden johdosta toteutetuista toimista aiheutuneet menot voivat olla tukikelpoisia 1 päivästä tammikuuta 2014].

Menot voivat olla tukikelpoisia tukihakemuksen jättämispäivästä alkaen. [Ensimmäiseen monivuotiseen ohjelmaan sisältyvien hankkeiden johdosta toteutetuista toimista aiheutuneet menot voivat olla tukikelpoisia 1 päivästä tammikuuta 2014].

 

Perustelu

Ks. kohta 26.

Muutosehdotus 7

8 artiklan 6 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Maan ostoon liittyvät menot eivät ole tukikelpoisia kustannuksia.

Maan ostoon liittyvät menot tukikelpoisia kustannuksia.

Perustelu

Ks. kohta 26.

Muutosehdotus 8

8 artiklan 7 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Arvonlisävero ei ole tukikelpoinen kustannus.

Vähennyskelvoton arvonlisävero tukikelpoinen kustannus.

Perustelu

Ks. kohta 26.

Muutosehdotus 9

9 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Ehdotuksia voivat tehdä yksi tai useampi jäsenvaltio, kansainväliset organisaatiot, yhteisyritykset tai jäsenvaltioihin sijoittautuneet julkiset tai yksityiset yritykset tai elimet.

Ehdotuksia voivat tehdä yksi tai useampi jäsenvaltio, kansainväliset organisaatiot, yhteisyritykset tai jäsenvaltioihin sijoittautuneet julkiset tai yksityiset yritykset tai elimet.

Perustelu

Ks. kohta 27.

Muutosehdotus 10

10 artiklan 2 kohdan b alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

b)

avustukset töihin:

i)

rautatie- ja sisävesiliikenne: unionin rahoitustuen määrä saa olla enintään 20 prosenttia tukikelpoisistakustannuksista; rahoitusosuus voidaan korottaa 30 prosenttiin, jos toimi koskee pullonkauloja; rahoitusosuus voidaan korottaa 40 prosenttiin, jos toimi koskee rajatylittäviä osuuksia;

b)

avustukset töihin:

i)

rautatie- ja sisävesiliikenne: unionin rahoitustuen määrä saa olla enintään 20 prosenttia tukikelpoisistakustannuksista; rahoitusosuus voidaan korottaa 30 prosenttiin, jos toimi koskee pullonkauloja; rahoitusosuus voidaan korottaa 40 prosenttiin, jos toimi koskee rajatylittäviä osuuksia;

– –

– –

Perustelu

Tietyissä maissa, kuten Espanjassa, on pyrittävä nykyistä tarmokkaammin saavuttamaan eurooppalaisen rautatieliikenteen yhteentoimivuutta koskevat normit. Tämä johtuu niiden lähtötilanteesta, muun muassa erilaisesta raideleveydestä ja sähköistysjärjestelmästä. Näin ollen on välttämätöntä asettaa etusijalle toimet, joilla mahdollistetaan yhteentoimivuuden käynnistyminen käytännössä. Liikenne- ja logistiikka-alan uusien toimijoiden on pystyttävä käyttämään suunniteltavia verkkoja, niillä on oltava asianmukainen liikkuva kalusto jne. Siksi nykyisillä radoilla voitaisiin jo ennakoitua aikaisemmin toteuttaa teknisiä ratkaisuja, kuten kolmas raide, joka mahdollistaa kaksi raideleveyttä. Näin mahdollistettaisiin liikennepalveluiden yhteentoimivuus, eikä tarvitsisi odottaa erityisesti näiden normien mukaisiksi suunniteltujen liikennekäytävien valmistumista, joka saattaa kestää niin kauan, että palvelut saadaan käyttöön vasta vuoden 2020 jälkeen. Tällaisissa toimissa tulee ottaa huomioon ”siementoimenpiteet”, joilla saavutetaan suunniteltavien ja pidemmällä aikavälillä toteutettavien käytävien täydellinen yhteentoimivuus, ja siten on kiinnitettävä ensisijaisesti huomiota rahoitusvälineisiin. Yksi mahdollisuus olisi antaa tällaisille toimenpiteille samanlainen asema kuin rajatylittäviä osuuksia koskeville toimille. Ehdotus on linjassa poliittisten suositusten kohdan 17 kanssa, sillä raideliikennealalla Espanja on yksi ”heikoimmista ja suurimmissa vaikeuksissa olevista” alueista. Se myötäilee myös kohtaa 26, sillä Espanjan perinteinen rautatieverkko kuuluu erilaisen raideleveyden vuoksi ”kehityksessä jälkeen jääneiden alueiden” ryhmään.

Muutosehdotus 11

10 artiklan 4 kohdan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

laajakaistaverkkoja koskevat toimet: unionin rahoitustuen määrä saa olla enintään 50 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista;

laajakaistaverkkoja koskevat toimet: unionin rahoitustuen määrä saa olla enintään prosenttia tukikelpoisista kustannuksista;

Perustelu

Laajakaistaverkkojen rakentaminen harvaan asutuille alueille edellyttää suuria taloudellisia investointeja, ja taloudellisten toimijoiden kiinnostus laajentaa kaupallista toimintaansa kyseisille alueille on vähäinen tai sitä ei ole lainkaan. Sähköisen viestinnän alan on vaikea yltää ehdotetun suuruisella osarahoitusosuudella laajakaistaverkon saatavuutta koskeviin EU:n digitaalistrategian tavoitteisiin.

Muutosehdotus 12

10 artiklan 5 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Edellä mainittuja yhteisrahoituksen määriä voidaan korottaa enintään 10 prosenttiyksiköllä toimissa, joilla tuotetaan eri alojen välistä synergiaa, saavutetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä tavoitteita tai vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä. Tätä korotusta ei pitäisi soveltaa 11 artiklassa tarkoitettuihin yhteisrahoitusmääriin.

Edellä mainittuja yhteisrahoituksen määriä voidaan korottaa enintään 10 prosenttiyksiköllä toimissa, joilla tuotetaan eri alojen välistä synergiaa, saavutetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä tavoitteita tai vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä Tätä korotusta ei pitäisi soveltaa 11 artiklassa tarkoitettuihin yhteisrahoitusmääriin.

Perustelu

Sekä heikommin kehittyneisiin alueisiin että vakavista ja pysyvistä luontoon ja väestöön liittyvistä haitoista kärsiviin alueisiin on sovellettava eriytettyä kohtelua, sillä kaikki kyseiset kriteerit vaikuttavat aluekehitykseen ja ne tulee sen vuoksi ottaa samalla tavoin huomioon yhteisrahoituksen määriä arvioitaessa. Tätä linjaa noudattaen Euroopan komissio on sisällyttänyt Euroopan aluekehitysrahaston seuraavaa ohjelmakautta koskevaan asetusehdotuksen erityisiä säännöksiä, jotta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 174 artiklan mukaisesti kiinnitettäisiin erityistä huomiota kyseisiä alueellisia ominaispiirteitä omaavien alueiden erityisvaikeuksiin.

Muutosehdotus 13

11 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Liikennealaan tämän asetuksen mukaisesti sovellettavia sääntöjä sovelletaan näihin erityisiin ehdotuspyyntöihin. Kyseisiä ehdotuspyyntöjä toteutettaessa on annettava paras mahdollinen etusija hankkeille, jotka noudattavat koheesiorahaston kansallista määrärahajakoa.

Liikennealaan tämän asetuksen mukaisesti sovellettavia sääntöjä sovelletaan näihin erityisiin ehdotuspyyntöihin. Kyseisiä ehdotuspyyntöjä toteutettaessa on koheesiorahaston kansallista määrärahajakoa.

Perustelu

Ks. kohta 7.

Muutosehdotus 14

12 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio peruuttaa asianmukaisesti perusteltuja tapauksia lukuun ottamatta sellaisille toimille myönnetyn rahoitustuen, joita ei ole aloitettu yhden vuoden kuluessa tuen myöntämisehdoissa asetetusta toimen alkamispäivästä.

Komissio peruuttaa asianmukaisesti perusteltuja tapauksia lukuun ottamatta sellaisille toimille myönnetyn rahoitustuen, joita ei ole aloitettu vuoden kuluessa tuen myöntämisehdoissa asetetusta toimen alkamispäivästä.

Perustelu

Näin lisätään tarvittavaa joustavuutta, jotta tuensaajat selviytyvät täytäntöönpanoon liittyvistä velvoitteista.

Muutosehdotus 15

12 artiklan 2 kohdan c alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

tämä hankkeen edistymisen arvioinnin seurauksena, erityisesti jos toimen toteuttaminen on viivästynyt merkittävästi.

tämä hankkeen edistymisen arvioinnin seurauksena, erityisesti jos toimen toteuttaminen on viivästynyt merkittävästi.

Perustelu

Ks. kohta 28.

Muutosehdotus 16

12 artiklan 3 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio voi pyytää myönnetyn rahoitustuen takaisinmaksua, jos rahoitustukea saavaa tointa ei ole saatettu päätökseen kahden vuoden kuluessa rahoitustuen myöntämisehdoissa asetetusta päättymispäivästä.

Komissio voi pyytää myönnetyn rahoitustuen takaisinmaksua, jos rahoitustukea saavaa tointa ei ole saatettu päätökseen vuoden kuluessa rahoitustuen myöntämisehdoissa asetetusta päättymispäivästä.

Perustelu

Ks. kohta 28.

Muutosehdotus 17

12 artiklan 4 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Ennen 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen päätösten tekemistä komissio tutkii tapauksen ja ilmoittaa asianomaisille edunsaajille, jotta nämä voivat esittää huomionsa annetussa ajassa.

Ennen 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen päätösten tekemistä komissio tutkii tapauksen ja ilmoittaa asianomaisille edunsaajille, jotta nämä voivat esittää huomionsa .

Perustelu

Ks. kohta 28.

Muutosehdotus 18

17 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio hyväksyy monivuotiset ja vuotuiset työohjelmat kullekin alalle. Komissio voi myös hyväksyä useamman kuin yhden alan kattavia monivuotisia ja vuotuisia työohjelmia. Tällaiset täytäntöönpanosäädökset annetaan 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

Komissio hyväksyy monivuotiset ja vuotuiset työohjelmat kullekin alalle. Komissio voi myös hyväksyä useamman kuin yhden alan kattavia monivuotisia ja vuotuisia työohjelmia. Tällaiset täytäntöönpanosäädökset annetaan 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

Perustelu

Ks. kohta 32.

Muutosehdotus 19

17 artikla – uusi kohta 8

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Perustelu

Uusilla teknologioilla (esimerkiksi vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuri) on suuremmat markkinoille pääsyn esteet kuin maanteiden ja rautateiden kaltaisilla perinteisillä infrastruktuureilla. Ne ovat osa uusia TEN-T-suuntaviivoja, mutta Verkkojen Eurooppa -välineestä puuttuvat niitä koskevat rahoitusmääräykset. Tällaisten hankkeiden rahoittaminen on tavallista vaikeampaa. Toisaalta ne edistävät irrottautumista öljyriippuvuudesta sekä liikennettä koskevassa valkoisessa kirjassa asetettua tavoitetta vähentää vuoteen 2030 mennessä puolella perinteisiä polttoaineita käyttävien ajoneuvojen määrää kaupungeissa. Näin ollen pidämme epäjohdonmukaisena, että liikennealan innovoinnin tukeminen rajoitetaan kaikkein alhaisimmalle tasolle eli 20 prosenttiin.

Muutosehdotus 20

17 artikla – uusi kohta 9

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Muutosehdotus 21

26 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio laatii viimeistään vuoden 2018 puolivälissä toimenpiteiden uusimista, muuttamista tai keskeyttämistä koskevan päätöksen tekemistä varten arviointikertomuksen, jossa käsitellään kaikkien toimenpiteiden tavoitteiden saavuttamista (tulosten ja vaikutusten tasolla), resurssien käytön tehokkuutta ja Euroopan tasolla saatavaa lisäarvoa. Arvioinnissa on lisäksi käsiteltävä yksinkertaistamisen laajuutta, sisäistä ja ulkoista johdonmukaisuutta, kaikkien tavoitteiden jatkuvaa merkityksellisyyttä sekä sitä, miten toimenpiteillä on osaltaan edistetty unionin painopisteiden eli älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun toteutumista. Siinä on otettava huomioon edeltävien toimenpiteiden pitkän aikavälin vaikutusten arvioinnin tulokset.

Komissio laatii viimeistään vuoden 2018 puolivälissä toimenpiteiden uusimista, muuttamista tai keskeyttämistä koskevan päätöksen tekemistä varten arviointikertomuksen, jossa käsitellään kaikkien toimenpiteiden tavoitteiden saavuttamista (tulosten ja vaikutusten tasolla), resurssien käytön tehokkuutta ja Euroopan tasolla saatavaa lisäarvoa. Arvioinnissa on lisäksi käsiteltävä yksinkertaistamisen laajuutta, sisäistä ja ulkoista johdonmukaisuutta, kaikkien tavoitteiden jatkuvaa merkityksellisyyttä sekä sitä, miten toimenpiteillä on osaltaan edistetty unionin painopisteiden eli älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun toteutumista. Siinä on otettava huomioon edeltävien toimenpiteiden pitkän aikavälin vaikutusten arvioinnin tulokset.

Perustelu

Ks. kohta 46.

Bryssel 19. heinäkuuta 2012

Alueiden komitean puheenjohtaja

Mercedes BRESSO


(1)  Tämä rooli tuotiin esiin Eurooppa-neuvoston 28.–29. kesäkuussa 2012 pitämän kokouksen päätelmissä (s. 11, ”Eurooppalaisten politiikkojen vaikutus kasvuun ja työllisyyteen”).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (2007–2013) perustamisesta tehdyn päätöksen N:o 1639/2006/EY sekä yleisistä säännöistä yhteisön rahoitustuelle Euroopan laajuisten liikenne- ja energiaverkkojen alalla annetun asetuksen (EY) N:o 680/2007 muuttamisesta.

(3)  Verkkojen Eurooppa -välinettä koskevassa AK:n lausunnossa on otettu huomioon toissijaisuusperiaatteen toteutumista seuraavan alueiden komitean verkoston järjestämä kuulemismenettely. Kuulemismenettelyä koskeva raportti on saatavissa AK:n internetsivulta: http://extranet.cor.europa.eu/subsidiarity/Pages/default.aspx.


Top