EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0619(01)

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα εθελοντικά συστήματα και τις προκαθορισμένες τιμές στο πλαίσιο του συστήματος αειφορίας της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά

ΕΕ C 160 της 19.6.2010, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.6.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 160/1


Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα εθελοντικά συστήματα και τις προκαθορισμένες τιμές στο πλαίσιο του συστήματος αειφορίας της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά

2010/C 160/01

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΉ

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θεσμοθέτησε το παγκοσμίως πληρέστερο και πιο προηγμένο δεσμευτικό σύστημα αειφορίας του είδους αυτού. Στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (1) καθορίζονται κριτήρια αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά. Αντίστοιχα κριτήρια για τα βιοκαύσιμα καθορίζονται στην οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων (2). Τα κριτήρια αυτά ισχύουν τόσο για τα βιοκαύσιμα/βιορευστά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όσο και για τα εισαγόμενα. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της τήρησης των κριτηρίων αειφορίας από τους οικονομικούς φορείς, όταν τα βιοκαύσιμα/βιορευστά λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς (3) που αναφέρονται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων, στις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (4) και στον κανονισμό σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα επιβατικά αυτοκίνητα (5).

Το σύστημα αειφορίας περιλαμβάνει δύο μέσα προοριζόμενα να περιορίσουν τη διοικητική επιβάρυνση των οικονομικών φορέων:

1)

την επιλογή χρήσης αναγνωρισμένων «εθελοντικών συστημάτων» ή «διμερών και πολυμερών συμφωνιών» για την απόδειξη της τήρησης μέρους ή του συνόλου των κριτηρίων αειφορίας και

2)

την επιλογή χρήσης «προκαθορισμένων τιμών», οι οποίες θεσπίστηκαν με την οδηγία, για την απόδειξη της τήρησης του κριτηρίου αειφορίας που αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίζει ότι εθελοντικά συστήματα ή διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που συνάπτονται από την Ένωση περιέχουν ακριβή δεδομένα σχετικά με τα κριτήρια αειφορίας. Μπορεί επίσης να προσθέτει προκαθορισμένες τιμές για νέες μεθόδους παραγωγής βιοκαυσίμων/βιορευστών και να επικαιροποιεί τις ισχύουσες τιμές. Η παρούσα ανακοίνωση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται να ασκήσει τις αρμοδιότητές της από τις οποίες απορρέουν οι σχετικές αποφάσεις και περιέχει πληροφορίες προς τα κράτη μέλη, τις τρίτες χώρες, τους οικονομικούς φορείς και τι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παράλληλα με την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του συστήματος αειφορίας της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά και με τους κανόνες προσμέτρησης για τα βιορευστά (6), σκοπός της οποίας είναι να διευκολύνει τη συνεπή εφαρμογή του συστήματος αειφορίας.

Για τις παραπομπές της παρούσας ανακοίνωσης σε συγκεκριμένες διατάξεις χρησιμοποιούνται οι αριθμοί των άρθρων της οδηγίας περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον πίνακα εμφαίνονται τα σημεία της οδηγίας περί ποιότητας των καυσίμων που περιλαμβάνουν αντίστοιχες διατάξεις για τα βιοκαύσιμα. Οι αναφορές της παρούσας ανακοίνωσης στην «οδηγία» νοούνται ως αναφορές στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις περιπτώσεις που η οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων περιέχει αντίστοιχη διάταξη, ισχύουν και για την οδηγία αυτή.

Πίνακας 1:   Άρθρα και παραρτήματα που αναφέρονται στην παρούσα ανακοίνωση

Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων

Άρθρο 17: Κριτήρια αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά

Άρθρο 7β: Κριτήρια αειφορίας για τα βιοκαύσιμα

Άρθρο 18: Επαλήθευση της τήρησης των κριτηρίων αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά

Άρθρο 7γ: Επαλήθευση της τήρησης των κριτηρίων αειφορίας για τα βιοκαύσιμα

Άρθρο 19: Υπολογισμός του αντικτύπου των βιοκαυσίμων και βιορευστών στα αέρια του θερμοκηπίου

Άρθρο 7δ: Υπολογισμός του κύκλου ζωής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από βιοκαύσιμα

Άρθρο 24: Πλατφόρμα διαφάνειας (7)

Δεν περιλαμβάνεται (8)

Άρθρο 25: Επιτροπές

Δεν περιλαμβάνεται

Παράρτημα V: Κανόνες υπολογισμού του αντίκτυπου των βιοκαυσίμων, των βιορευστών και των συγκριτικών τους ορυκτών καυσίμων στα αέρια του θερμοκηπίου

Παράρτημα ΙV: Κανόνες για τον υπολογισμό του κύκλου ζωής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από βιοκαύσιμα

2.   ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ

Οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να αποδεικνύουν στα κράτη μέλη την τήρηση των κριτηρίων αειφορίας που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα εδάφη με υψηλή αξία βιοποικιλότητας και τα εδάφη με υψηλά αποθέματα άνθρακα (9), (10), με τρεις τρόπους:

1)

υποβάλλοντας στην αρμόδια εθνική αρχή δεδομένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχει θεσπίσει το κράτος μέλος («εθνικό σύστημα») (11)

2)

χρησιμοποιώντας ένα «εθελοντικό σύστημα», αναγνωρισμένο από την Επιτροπή για τον συγκεκριμένο σκοπό (12)

3)

σύμφωνα με τους όρους διμερούς ή πολυμερούς συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών και έχει αναγνωριστεί από την Επιτροπή για τον συγκεκριμένο σκοπό (13).

Το εθελοντικό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει μέρος ή το σύνολο των κριτηρίων αειφορίας της οδηγίας (14). Μπορεί επίσης να καλύπτει και άλλα ζητήματα αειφορίας (15), τα οποία δεν εμπίπτουν στα κριτήρια της οδηγίας (16).

Όταν η Επιτροπή λαμβάνει αίτημα αναγνώρισης εθελοντικού συστήματος, εξετάζει κατά πόσον το σύστημα αυτό ανταποκρίνεται στις σχετικές απαιτήσεις. Η διαδικασία αξιολόγησης παρατίθεται κατωτέρω.

2.1.   Διαδικασία αξιολόγησης και αναγνώρισης

Όσον αφορά την αξιολόγηση των συστημάτων, η Επιτροπή προτίθεται:

να αρχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης μόλις λαμβάνει αίτημα αναγνώρισης,

να αξιολογεί τα συστήματα ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, π.χ. είτε έχουν αναπτυχθεί από κυβερνητικούς είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς,

να αξιολογεί τα συστήματα ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη άλλου αναγνωρισμένου συστήματος που καλύπτει το ίδιο είδος πρώτων υλών, την ίδια περιοχή κ.λπ.,

να αξιολογεί τα συστήματα με βάση τα κριτήρια αειφορίας της οδηγίας (17) και τις απαιτήσεις αξιολόγησης και αναγνώρισης που καθορίζονται στο επόμενο τμήμα,

να εξετάζει κατά πόσον το εκάστοτε σύστημα μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή επακριβών δεδομένων σχετικά με άλλα ζητήματα αειφορίας (18) που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια αειφορίας της οδηγίας (19).

Εάν από την αξιολόγηση προκύπτει ότι το σύστημα ανταποκρίνεται στα κριτήρια αειφορίας και στις απατήσεις αξιολόγησης και αναγνώρισης, η Επιτροπή προτίθεται:

να κινεί τη διαδικασία (20) που οδηγεί στην έκδοση απόφασης της Επιτροπής,

να αναγνωρίζει το σύστημα ανεξαρτήτως της προέλευσής του, π.χ. είτε έχει αναπτυχθεί από κυβερνητικούς είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς,

να αναγνωρίζει το σύστημα ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη άλλου αναγνωρισμένου συστήματος που καλύπτει το ίδιο είδος πρώτων υλών, την ίδια περιοχή κ.λπ.,

να αναγνωρίζει, κατά κανόνα, το σύστημα για τη μέγιστη επιτρεπόμενη πενταετή περίοδο (21),

να προσδιορίζει στην απόφασή της ποιο ή ποια μέρη των κριτηρίων αειφορίας της οδηγίας καλύπτονται από το σύστημα,

να προσδιορίζει στην απόφασή της τυχόν άλλα ζητήματα αειφορίας, για τα οποία το σύστημα περιλαμβάνει ακριβή δεδομένα (22),

μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα, να παραπέμπει σε αυτή μέσω της οικείας πλατφόρμας διαφάνειας.

Εάν από την αξιολόγηση προκύπτει ότι το σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις απατήσεις, η Επιτροπή θα ενημερώνει αναλόγως τον αιτούντα οργανισμό.

Σε περίπτωση μεταβολής του περιεχομένου εθελοντικού συστήματος, μετά την αναγνώρισή του, κατά τρόπο που θα μπορούσε να θίξει τη βάση της αρχικής αναγνώρισης, η Επιτροπή αναμένει να της κοινοποιούνται οι σχετικές μεταβολές, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει αν η αρχική αναγνώριση παραμένει βάσιμη.

2.2.   Απαιτήσεις αξιολόγησης και αναγνώρισης

Τα εθελοντικά συστήματα πρέπει να καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των κριτηρίων αειφορίας της οδηγίας (23) και να περιλαμβάνουν σύστημα επαλήθευσης (24), για το οποίο καθορίζονται απαιτήσεις στο παρόν τμήμα.

2.2.1.   Διαχείριση της τεκμηρίωσης

Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στα εθελοντικά συστήματα υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

διαθέτουν ελέγξιμο σύστημα για τα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν τους ισχυρισμούς τους οποίους διατυπώνουν ή στους οποίους βασίζονται,

φυλάσσουν τα αποδεικτικά στοιχεία τουλάχιστον για μία πενταετία και

αποδέχονται την ευθύνη της σύνταξης των πληροφοριών που σχετίζονται με τον έλεγχο των εν λόγω αποδεικτικών στοιχείων.

Το ελέγξιμο σύστημα πρέπει, κατά κανόνα, να είναι ένα σύστημα ποιότητας βασισμένο στο παράρτημα ΙΙ ενότητα Δ1 («Διασφάλιση της ποιότητας της διαδικασίας παραγωγής») σημεία 2 και 5.2 της απόφασης για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων (25).

2.2.2.   Κατάλληλο πρότυπο ανεξάρτητου ελέγχου

Τα εθελοντικά συστήματα πρέπει κατά κανόνα να διασφαλίζουν τη διεξαγωγή ελέγχου των οικονομικών φορέων πριν επιτραπεί η συμμετοχή τους σε αυτά (26).

Ο έλεγχος αυτός μπορεί να διενεργείται ως «ομαδικός έλεγχος», ιδίως προκειμένου για μικροκαλλιεργητές, οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι δυνατή η επαλήθευση για όλες τις σχετικές μονάδες με βάση δείγμα μονάδων (27) και, όπου ενδείκνυται, σύμφωνα με κατάλληλο πρότυπο που έχει εκπονηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό (28). Ο ομαδικός έλεγχος της τήρησης των κριτηρίων του συστήματος που αφορούν τα εδάφη είναι αποδεκτός μόνον εφόσον πρόκειται για γειτονικές περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ο ομαδικός έλεγχος για τον υπολογισμό της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι αποδεκτός μόνον εφόσον πρόκειται για μονάδες με παρόμοια συστήματα παραγωγής και προϊόντα.

Επιπλέον, τα εθελοντικά συστήματα θα πρέπει να προβλέπουν τακτικό — τουλάχιστον ετήσιο — αναδρομικό έλεγχο σε δείγμα ισχυρισμών που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιό τους (29). Οι επαληθευτές είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό του μεγέθους δείγματος που τους παρέχει τη δυνατότητα να επιτύχουν το αναγκαίο διάστημα εμπιστοσύνης για την έκδοση δήλωσης επαλήθευσης.

Για τους ελέγχους και των δύο προαναφερόμενων τύπων θα πρέπει να επιλέγονται επαληθευτές:

εξωτερικοί: οι έλεγχοι δεν διεξάγονται από τον οικονομικό φορέα ούτε από το σύστημα καθαυτό,

ανεξάρτητοι: οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι από την ελεγχόμενη δραστηριότητα και δεν βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων,

που διαθέτουν γενικές δεξιότητες: ο ελεγκτικός φορέας διαθέτει γενικές δεξιότητες διενέργειας ελέγχων και

που διαθέτουν τις κατάλληλες ειδικές δεξιότητες: οι ελεγκτές διαθέτουν τις αναγκαίες δεξιότητες για τη διεξαγωγή των ελέγχων που σχετίζονται με τα κριτήρια του συστήματος.

Τα αιτήματα αναγνώρισης εθελοντικών συστημάτων πρέπει να καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμίσεις των συστημάτων αυτών για την επιλογή του ή των επαληθευτών εξασφαλίζουν τα ανωτέρω. Αυτό μπορεί να καταδειχθεί, μεταξύ άλλων, με τους τρόπους που εμφαίνονται στον πίνακα 2.

Στο μέτρο του δυνατού και όπου ενδείκνυται, είναι προτιμότερο, αλλά όχι απαραίτητο, να έχουν διαπιστευθεί οι ελεγκτές για το είδος των ελεγκτικών καθηκόντων που πρόκειται να αναλάβουν (30).

Πίνακας 2:   Παραδείγματα τρόπων απόδειξης της κάλυψης των απαιτήσεων από τους επαληθευτές

Ιδιότητες των επαληθευτών

Καλυπτόμενες απαιτήσεις

Πείρα στη διεξαγωγή ελέγχων σύμφωνα με το πρότυπο ISO (31) 19011, το οποίο περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες για επιθεώρηση συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας ή/και συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης

Ανεξαρτησία

Γενικές δεξιότητες

Ειδικές δεξιότητες που σχετίζονται με τα κριτήρια της οδηγίας και με άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα

Διαπίστευση κατά το πρότυπο ISO 14065, το οποίο ορίζει απαιτήσεις για τους φορείς επικύρωσης και επαλήθευσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προς χρήση στη διαπίστευση ή σε άλλες μορφές αναγνώρισης (32)

Ανεξαρτησία

Γενικές δεξιότητες

Ειδικές δεξιότητες που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς περί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Πείρα στη διεξαγωγή ελέγχων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14064-3, το οποίο ορίζει προδιαγραφές με κατευθυντήριες οδηγίες για επικύρωση και επαλήθευση των ισχυρισμών περί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ανεξαρτησία

Γενικές δεξιότητες

Ειδικές δεξιότητες που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς περί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Πείρα στη διεξαγωγή ελέγχων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο δεσμεύσεων για διασφάλιση ISAE 3000, το οποίο αφορά τις δεσμεύσεις για διασφάλιση πλην των ελέγχων και της εξέτασης ιστορικών οικονομικών στοιχείων

Ανεξαρτησία

Γενικές δεξιότητες

Διαπίστευση κατά το πρότυπο ISO Guide 65 (33), το οποίο ορίζει γενικές απαιτήσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων πιστοποίησης προϊόντων (34)

Ανεξαρτησία

Γενικές δεξιότητες

Τα αιτήματα αναγνώρισης που υποβάλλονται στην Επιτροπή θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι ο προγραμματισμός και η διεξαγωγή των ελέγχων, καθώς και η υποβολή των σχετικών εκθέσεων θα γίνονται με τον ορθό τρόπο. Αυτό θα περιλαμβάνει κατά κανόνα την πρόβλεψη ότι ο ελεγκτής:

προσδιορίζει τις δραστηριότητες του οικονομικού φορέα που είναι συναφείς με τα κριτήρια του συστήματος,

προσδιορίζει τα συστήματα και τη συνολική οργάνωση του οικονομικού φορέα με γνώμονα τα κριτήρια του συστήματος και εξακριβώνει την αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών συστημάτων ελέγχου,

καθορίζει τουλάχιστον «περιορισμένο επίπεδο διασφάλισης» (35) με γνώμονα το είδος και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του οικονομικού φορέα,

αναλύει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να συνεπάγονται ουσιώδεις ανακρίβειες, με βάση τις επαγγελματικές γνώσεις του και τις πληροφορίες που έχει υποβάλει ο οικονομικός φορέας,

καταρτίζει πρόγραμμα επαλήθευσης, το οποίο αντιστοιχεί στην ανάλυση κινδύνων, καθώς και στο πεδίο και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων του οικονομικού φορέα και στο οποίο καθορίζονται οι μέθοδοι δειγματοληψίας που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου οικονομικού φορέα,

εκτελεί το πρόγραμμα επαλήθευσης συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τις καθορισμένες μεθόδους δειγματοληψίας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό συμπληρωματικό στοιχείο, στα οποία βασίζει το πόρισμα της επαλήθευσης,

πριν καταλήξει στο οριστικό πόρισμα της επαλήθευσης, ζητά από τον οικονομικό φορέα να συμπληρώσει τα ενδεχόμενα κενά της διαδρομής ελέγχου, να εξηγήσει διακυμάνσεις ή να αναθεωρήσει ισχυρισμούς ή υπολογισμούς.

2.2.3.   Σύστημα ισοζυγίου μάζας

Η αλυσίδα παραγωγής των βιοκαυσίμων/βιορευστών έχει συνήθως πολλούς κρίκους, από τον αγρό μέχρι τη διανομή του καυσίμου. Η πρώτη ύλη συχνά μετατρέπεται σε ενδιάμεσο προϊόν και κατόπιν στο τελικό προϊόν. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας πρέπει να αποδεικνύεται ως προς το τελικό προϊόν. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διατυπώνονται ισχυρισμοί σχετικά με την χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη ή/και ενδιάμεσο προϊόν.

Η μέθοδος συσχετισμού των πληροφοριών ή ισχυρισμών που αφορούν τις πρώτες ύλες ή τα ενδιάμεσα προϊόντα με τους ισχυρισμούς που αφορούν τα τελικά προϊόντα είναι γνωστή ως αλυσίδα επιτήρησης (chain of custody). Η αλυσίδα επιτήρησης περιλαμβάνει κατά κανόνα όλα τα στάδια από την παραγωγή των πρώτων υλών μέχρι τη θέση των καυσίμων σε ανάλωση. Η οδηγία ορίζει ως μέθοδο για την αλυσίδα επιτήρησης τη μέθοδο του ισοζυγίου μάζας (36).

Τα εθελοντικά συστήματα θα πρέπει να επιβάλλουν τον έλεγχο του συστήματος ισοζυγίου μάζας ταυτόχρονα με την επαλήθευση της ορθής τήρησης των κριτηρίων του εθελοντικού συστήματος (37). Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο των στοιχείων ή συστημάτων που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του συστήματος ισοζυγίου μάζας.

Ως σύστημα ισοζυγίου μάζας (38) νοείται σύστημα στο οποίο τα «χαρακτηριστικά αειφορίας» αποδίδονται πάντα σε «παρτίδες». Στα χαρακτηριστικά αειφορίας είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται, λόγου χάριν:

στοιχεία που αποδεικνύουν την τήρηση των κριτηρίων αειφορίας της οδηγίας ή/και

δήλωση σύμφωνα με την οποία οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες παράγονται με τρόπο ανταποκρινόμενο στα σχετικά με τα εδάφη κριτήρια αειφορίας της οδηγίας ή/και

αριθμητικό στοιχείο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή/και

περιγραφή των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών (39) ή/και

η δήλωση «Για την παραγωγή χορηγήθηκε πιστοποιητικό τύπου Χ από το αναγνωρισμένο εθελοντικό σύστημα Ψ» κ.λπ.

Τα χαρακτηριστικά αειφορίας πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης, εξαιρουμένων των βιορευστών (40).

Όταν αναμειγνύονται παρτίδες με διαφορετικά (ή χωρίς) χαρακτηριστικά αειφορίας (41), τα επιμέρους μεγέθη (42) και χαρακτηριστικά αειφορίας των παρτίδων αποδίδονται επίσης στο μείγμα (43). Σε περίπτωση κατακερματισμού μείγματος, είναι δυνατόν να αποδοθεί σε κάθε παρτίδα που αποχωρίζεται από αυτό οποιοδήποτε από τα σύνολα χαρακτηριστικών αειφορίας (44) (μαζί με μεγέθη), εφόσον ο συνδυασμός όλων των παρτίδων που προέρχονται από το μείγμα έχει τα ίδια μεγέθη για όλα τα σύνολα χαρακτηριστικών αειφορίας που διέθετε το μείγμα. Το «μείγμα» μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή που κανονικά συνεπάγεται επαφή μεταξύ των παρτίδων, όπως σε περιέκτη, εγκατάσταση επεξεργασίας ή εφοδιαστικής ή σε χώρο εγκαταστάσεων (που ορίζεται ως γεωγραφική θέση με σαφή όρια, εντός των οποίων είναι δυνατή η ανάμειξη προϊόντων).

Το ισοζύγιο του συστήματος μπορεί να είναι διαρκές. Στην περίπτωση αυτή, επιβάλλεται να μην σημειώνεται «έλλειμμα», δηλ. αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας αειφόρου υλικού από την προστιθέμενη, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα επίτευξης του ισοζυγίου στη διάρκεια κατάλληλου χρονικού διαστήματος και τακτικού ελέγχου του. Είναι αναγκαίο και στις δύο περιπτώσεις να θεσπίζονται οι ενδεδειγμένες ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την τήρηση του ισοζυγίου.

2.3.   Άτυπα εθελοντικά συστήματα

Στο τμήμα 2.2 παρατίθενται οι απαιτήσεις που η Επιτροπή προτίθεται να εξετάζει προκειμένου να αναγνωρίσει «τυπικά» εθελοντικά συστήματα, τα οποία καλύπτουν άμεσα ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της οδηγίας. Τα «άτυπα» συστήματα ενδέχεται να έχουν διαφορετικές μορφές, όπως χάρτες που απεικονίζουν γεωγραφικές περιοχές οι οποίες πληρούν ή όχι τα κριτήρια, υπολογιστικά εργαλεία για την εκτίμηση της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου ή περιφερειακές τιμές για αέρια του θερμοκηπίου γεωργικής προέλευσης, συνδεόμενες με συγκεκριμένη πρώτη ύλη. Για τα συστήματα αυτά η Επιτροπή θα καθορίζει την κατάλληλη διαδικασία αξιολόγησης όταν θα λαμβάνει αντίστοιχο αίτημα αναγνώρισης. Η Επιτροπή θα κρίνει κατά πόσον πρέπει να τηρηθούν οι προαναφερόμενες αρχές και απαιτήσεις ή χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις.

2.4.   Επικαιροποίηση

Δεδομένου ότι, για να αποκτηθεί πείρα, πρέπει πρώτα να αρχίσουν οι αξιολογήσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί ευελιξία. Η Επιτροπή μπορεί να επανεξετάσει τη διαδικασία που καθορίζεται στο παρόν έγγραφο, με βάση την πείρα που θα αποκτηθεί και τις εξελίξεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του έργου των οργανισμών τυποποίησης. Στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή προτίθεται να συμπεριλάβει κατάλληλες αναφορές στην πλατφόρμα διαφάνειας.

2.5.   Εθελοντικά συστήματα για τα βιορευστά

Για τα βιορευστά η Επιτροπή δεν μπορεί να αναγνωρίζει ρητά εθελοντικό σύστημα ως πηγή επακριβών δεδομένων σχετικά με τα κριτήρια που αφορούν τα εδάφη (45). Ωστόσο, όταν η Επιτροπή αποφασίζει ότι εθελοντικό σύστημα παρέχει ακριβή δεδομένα όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αποδεχθούν το σύστημα αυτό και για τα βιορευστά.

2.6.   Αναγνώριση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών

Η Ένωση μπορεί να συνάπτει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν διατάξεις για κριτήρια αειφορίας που αντιστοιχούν στα κριτήρια της οδηγίας (46). Μετά τη σύναψή τους, οι σχετικές συμφωνίες πρέπει πάντως να αναγνωρίζονται για τους σκοπούς της οδηγίας, όπως τα εθελοντικά συστήματα (47). Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνεκτίμηση συναφών μερών του σημείου 2.2.2.

3.   ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Η οδηγία περιλαμβάνει «προκαθορισμένες τιμές», τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν οι οικονομικοί φορείς για να αποδεικνύουν την τήρηση του κριτηρίου αειφορίας που αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να περιοριστεί η διοικητική επιβάρυνση των οικονομικών φορέων, καθώς οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τη χρήση των εν λόγω προκαθορισμένων τιμών αντί του υπολογισμού πραγματικών τιμών (48). Το επίπεδο των προκαθορισμένων τιμών είναι συντηρητικό, ώστε να καθίσταται απίθανο να αξιώνουν οι οικονομικοί φορείς –χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες τιμές– τιμές καλύτερες από τις πραγματικές τους. Οι προκαθορισμένες τιμές είναι δυνατόν να επικαιροποιούνται με βάση την τεχνική και επιστημονική πρόοδο (49).

3.1.   Βασικές πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό των προκαθορισμένων τιμών

Οι προκαθορισμένες τιμές της οδηγίας διαμορφώνονται με βάση τρία στοιχεία: μια σειρά επιστημονικών δεδομένων, τη μεθοδολογία που προβλέπεται στην οδηγία (50) και έναν κανόνα μετατροπής των τυπικών τιμών σε προκαθορισμένες. Τα επιστημονικά δεδομένα για μια συγκεκριμένη πορεία (οδό) παραγωγής βιοκαυσίμου/βιορευστού υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με τη μεθοδολογία ώστε να προκύψει τυπική τιμή για την πορεία αυτή. Στη συνέχεια, προστίθεται στις εκπομπές από το στοιχείο «επεξεργασία» συντελεστής + 40 % με σκοπό τη μετατροπή των τυπικών τιμών σε συντηρητικές προκαθορισμένες τιμές. Ο συντελεστής αυτός δεν εφαρμόζεται στη «μεταφορά και διανομή», λόγω του μικρού μεριδίου του σταδίου αυτού στις συνολικές εκπομπές (51)· δεν εφαρμόζεται ούτε στην «καλλιέργεια», επειδή το ζήτημα της συντηρητικής εκτίμησης αντιμετωπίζεται, εν προκειμένω, μέσω της επιβολής ορισμένων περιορισμών στη χρήση των προκαθορισμένων τιμών (52).

3.2.   Μελλοντικές επικαιροποιήσεις και προσθήκες προκαθορισμένων τιμών

Τα επιστημονικά δεδομένα συλλέγονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (53) και δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του ΚΚΕρ (54). Για τον σχολιασμό των δεδομένων με επιστημονικά βάσιμους ισχυρισμούς, απαιτείται απευθείας επικοινωνία με τους εμπειρογνώμονες, ώστε να είναι δυνατόν να επανεξετάζονται δεόντως τα δεδομένα κατά τον επόμενο κύκλο επικαιροποίησης (55).

Η οδηγία περιλαμβάνει:

αφενός, «γενικές πορείες παραγωγής», δηλ. χαρακτηριζόμενες από το είδος της πρώτης ύλης και του καυσίμου, όπως «αιθανόλη ζαχαρότευτλων», και

αφετέρου, «ειδικές πορείες παραγωγής», δηλ. χαρακτηριζόμενες από πιο εξειδικευμένη περιγραφή σε σύγκριση με τις γενικές πορείες, όπως «αιθανόλη σίτου (με χρήση άχυρου ως καυσίμου διεργασίας σε σταθμό ΣΠΗΘ)».

Η Επιτροπή προτίθεται να συμπεριλάβει προκαθορισμένες τιμές για επιπλέον γενικές πορείες, εάν:

έχουν σημασία στην αγορά της ΕΕ και υπάρχει τουλάχιστον μία βιομηχανική μονάδα/πορεία παραγωγής ή πρόκειται για γενικές πορείες με αξιόπιστες προοπτικές έναρξης της χρήσης τους στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον και

υπάρχουν σχετικά δεδομένα που κρίνονται από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ως ικανοποιητικής ποιότητας και βεβαιότητας.

Για την προσθήκη ειδικών πορειών παραγωγής, η Επιτροπή προτίθεται να συνεκτιμά δύο πρόσθετα κριτήρια:

το κατά πόσον είναι σημαντική η τάξη μεγέθους της διαφοράς μεταξύ των προκαθορισμένων τιμών για την ειδική και για τη γενική πορεία και

(στην περίπτωση ειδικών πορειών με χαμηλότερες προκαθορισμένες τιμές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από εκείνες της γενικής πορείας) το κατά πόσον εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 10 % της κατανάλωσης του προερχόμενου από τη συγκεκριμένη γενική πορεία βιοκαυσίμου/βιορευστού στην ΕΕ παράγεται με τη χρήση πρακτικών που έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών από εκείνα που αναπαριστά η προκαθορισμένη τιμή για τη γενική πορεία.

Η Επιτροπή προτίθεται να προσθέσει προκαθορισμένες τιμές για ειδικές πορείες με γνώμονα όχι τη γεωγραφική προέλευση ή τον τόπο παραγωγής των πρώτων υλών ή των βιοκαυσίμων/βιορευστών, αλλά συγκεκριμένες πρακτικές, τεχνολογίες κ.λπ.

Η Επιτροπή προτίθεται να επικαιροποιεί/προσθέτει προκαθορισμένες τιμές, εφόσον ενδείκνυται, ανά διετία, αρχής γενομένης από το 2010 και, κατόπιν, παράλληλα με την έκθεση που οφείλει να συντάξει το 2012 και στη συνέχεια ανά διετία, σχετικά με τις προκαθορισμένες τιμές για τα μελλοντικά βιοκαύσιμα (56). Ωστόσο, εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, ενδέχεται να γίνουν και ενδιάμεσες επικαιροποιήσεις. Η Επιτροπή, για να προετοιμάσει τις επικαιροποιήσεις αυτές, θα εκτιμά αν πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις προσθήκης ειδικών πορειών παραγωγής. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς για τροποποίηση των πορειών ή για νέες πορείες είναι η ίδια με τη διαδικασία σχολιασμού των δεδομένων (βλ. ανωτέρω).

4.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θεσμοθέτησε το παγκοσμίως πληρέστερο και πιο προηγμένο δεσμευτικό σύστημα αειφορίας του είδους αυτού. Στην παρούσα ανακοίνωση η Επιτροπή περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να χειριστεί, τα επόμενα έτη, δύο εργαλεία του συστήματος αειφορίας των οποίων σκοπός είναι να περιορίσουν τη διοικητική επιβάρυνση των οικονομικών φορέων: την αξιολόγηση και αναγνώριση εθελοντικών συστημάτων και διμερών ή πολυμερών συμφωνιών και την προσθήκη και αναθεώρηση προκαθορισμένων τιμών. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διευκολυνθεί η λειτουργία του συστήματος αειφορίας. Τα εθελοντικά συστήματα ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε ευρύτερες αγορές βασικών αγαθών από εκείνες των βιοκαυσίμων και βιορευστών, με πιθανό έμμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της αειφόρου παραγωγής γεωργικών πρώτων υλών. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να μεγεθυνθεί από τις διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες. Πέραν των ανωτέρω διαδικασιών, που δρομολογήθηκαν από τη νέα πολιτική της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Επιτροπή θα δραστηριοποιηθεί επίσης, μέσω των διεθνών φόρουμ, για την προώθηση των κριτηρίων αειφορίας σε διεθνή κλίμακα.


(1)  Οδηγία 2009/28/ΕΚ

(2)  Οδηγία 98/70/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2009/30/ΕΚ

(3)  Περισσότερες λεπτομέρειες περιέχονται στο δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/energy/renewables/transparency_platform_en.htm

(4)  ΕΕ C 82 της 1.4.2008, σ. 1.

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 443/2009.

(6)  Βλ. σελίδα 8 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

(7)  Στον δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/energy/renewables/transparency_platform_en.htm

(8)  Η Επιτροπή προτίθεται να δημοσιεύσει τα έγγραφα που έχουν σημασία για την οδηγία περί της ποιότητας των καυσίμων και στον δικτυακό τόπο που καλύπτει την οδηγία αυτή.

(9)  Άρθρο 17 παράγραφοι 2 έως 5.

(10)  Άρθρο 18 παράγραφος 1.

(11)  Άρθρο 18 παράγραφος 3.

(12)  Άρθρο 18 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο και άρθρο 18 παράγραφος 7.

(13)  Άρθρο 18 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο και άρθρο 18 παράγραφος 7.

(14)  Τα εθελοντικά συστήματα αναμένεται ότι δεν θα καλύπτουν το κριτήριο που αφορά τις γεωργικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις και πρότυπα για τους γεωργούς της ΕΕ (άρθρο 17 παράγραφος 6). Πρβλ. σημείο 2.2 της ανακοίνωσης σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του συστήματος αειφορίας.

(15)  Μεταξύ των οποίων, τα ζητήματα που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο.

(16)  Ωστόσο, δεν επιτρέπεται στα κράτη μέλη να προβάλλουν την κάλυψη των εν λόγω άλλων κριτηρίων αειφορίας από εθελοντικό σύστημα ως λόγο για να μην λαμβάνουν υπόψη βιοκαύσιμα/βιορευστά που δεν υπάγονται στο σύστημα, αλλά πληρούν τα κριτήρια αειφορίας της οδηγίας.

(17)  Ζητείται από τους αιτούντες οργανισμούς να δηλώσουν ποια κριτήρια (ή πτυχές τους) από τα αναφερόμενα στο άρθρο 17 παράγραφοι 2 έως 5 και ποιες πληροφορίες της επικείμενης απόφασης της Επιτροπής, που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο, αφορά η αιτούμενη αναγνώριση.

(18)  Πρβλ. άρθρο 18 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο. Ζητείται από τους αιτούντες οργανισμούς να αναφέρουν αν το σύστημα που αποτελεί αντικείμενο της αίτησής τους καλύπτει τέτοια ζητήματα.

(19)  Ανάλογα με τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής, η Επιτροπή ενδεχομένως δεν θα το πράξει αμέσως, αλλά σκοπεύει να το πράξει το ταχύτερο δυνατόν.

(20)  Με τη συμμετοχή της επιτροπής για την αειφορία των βιοκαυσίμων και βιορευστών, που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 25 παράγραφος 2.

(21)  Άρθρο 18 παράγραφος 6.

(22)  Τουλάχιστον σχετικά με τα αναφερόμενα στο άρθρο 18 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο.

(23)  Υποσημείωση [15] αυτ.

(24)  Στην παρούσα ανακοίνωση οι όροι «έλεγχος/ελεγκτής» και «επαλήθευση/επαληθευτής» θεωρούνται ταυτόσημοι.

(25)  Απόφαση αριθ. 768/2008/EK.

(26)  Ο κανόνας αυτός μπορεί να έχει εξαιρέσεις, οφειλόμενες στον ιδιαίτερο χαρακτήρα ορισμένων συστημάτων (π.χ. συστήματα που συνίστανται απλώς σε πρότυπες τιμές για τους υπολογισμούς των αερίων θερμοκηπίου). Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να παρέχονται σαφείς σχετικές εξηγήσεις κατά την υποβολή του συστήματος προς αναγνώριση.

(27)  Οι επαληθευτές είναι αρμόδιοι να καθορίζουν το απαιτούμενο μέγεθος δείγματος για την επίτευξη του αναγκαίου διαστήματος εμπιστοσύνης.

(28)  Για παράδειγμα, το πρότυπο P035 του ISEAL (International Social and Environmental Accreditation and Labelling Alliance/Διεθνής Συνασπισμός Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης και Σήμανσης), που ορίζει κοινές απαιτήσεις για την πιστοποίηση ομάδων παραγωγών.

(29)  Στα δείγματα διαφορετικών περιόδων θα πρέπει να περιλαμβάνονται διαφορετικοί οικονομικοί φορείς.

(30)  Η διαπίστευση αυτή εκτελείται από μέλη του Διεθνούς Φόρουμ Διαπίστευσης, τους φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 ή από φορείς που έχουν συνάψει διμερή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση.

(31)  Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης.

(32)  Η διαπίστευση κατά το πρότυπο αυτό συχνά περιλαμβάνει ταυτόχρονη διαπίστευση κατά συγκεκριμένο «πρόγραμμα αερίων θερμοκηπίου», όπως είναι το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδεχόμενες πρόσθετες απαιτήσεις του εν λόγω προγράμματος δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς του παρόντος πίνακα ούτε και όταν αντίκεινται στην οδηγία.

(33)  Το ισοδύναμο ευρωπαϊκό πρότυπο είναι το EN 45011.

(34)  Η διαπίστευση κατά το πρότυπο αυτό συχνά περιλαμβάνει ταυτόχρονη διαπίστευση κατά συγκεκριμένες απαιτήσεις που αφορούν, π.χ., προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδεχόμενες πρόσθετες απαιτήσεις του εν λόγω προγράμματος δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς του παρόντος πίνακα ούτε και όταν αντίκεινται στην οδηγία.

(35)  Το «περιορισμένο επίπεδο διασφάλισης» προϋποθέτει περιορισμό του κινδύνου σε αποδεκτό επίπεδο ως βάση για τη χρησιμοποίηση αρνητικών εκφράσεων από τον ελεγκτή, π.χ. «με βάση την εκτίμησή μας, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία περιέχουν σφάλματα», ενώ το «εύλογο επίπεδο διασφάλισης» προϋποθέτει περιορισμό του κινδύνου σε αποδεκτά χαμηλό επίπεδο ως βάση για τη χρησιμοποίηση θετικών εκφράσεων, π.χ. «με βάση την εκτίμησή μας, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες» (πρβλ. πρότυπο ISEA 3000).

(36)  Άρθρο 18 παράγραφος 1.

(37)  Το εθελοντικό σύστημα δεν χρειάζεται να επιβάλλει την υποχρέωση αυτή, εάν καλύπτει μόνο έναν κρίκο της αλυσίδας (π.χ. τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης).

(38)  Κατά το άρθρο 18 παράγραφος 1.

(39)  Π.χ. για την αξίωση προκαθορισμένης τιμής.

(40)  Πρβλ. άρθρο 7α παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας για την ποιότητα των καυσίμων.

(41)  Σε περίπτωση ανάμιξης παρτίδων με τα ίδια χαρακτηριστικά αειφορίας, αναπροσαρμόζεται αναλόγως μόνο το μέγεθος της παρτίδας. Τα χαρακτηριστικά αειφορίας είναι πιθανόν να ταυτίζονται στις περιπτώσεις χρήσης των ίδιων πρώτων υλών και «προκαθορισμένων τιμών» ή «περιφερειακών πραγματικών τιμών».

(42)  Στις περιπτώσεις όπου υπεισέρχονται στάδια ή απώλειες επεξεργασίας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλοι συντελεστές μετατροπής, ώστε να αναπροσαρμόζεται αναλόγως το μέγεθος της παρτίδας.

(43)  Άρα, εάν τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν διαφορετικά αριθμητικά στοιχεία για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, παραμένουν χωριστά, ενώ τα εν λόγω αριθμητικά στοιχεία δεν είναι δυνατόν να μεσοτιμηθούν προκειμένου να αποδειχθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αειφορίας.

(44)  Αυτό σημαίνει ότι, όταν το «χαρακτηριστικό αειφορίας» είναι η περιγραφή της πρώτης ύλης, π.χ. «σπόροι ελαιοκράμβης», το χαρακτηριστικό αυτό ενδέχεται να διαφέρει από το φυσικό περιεχόμενο της παρτίδας, π.χ. μείγμα κραμβελαίου και ηλιελαίου.

(45)  Πρβλ. άρθρο 18 παράγραφος 4 και τη μνεία του άρθρου 17 παράγραφοι 3 έως 5 που γίνεται σε αυτό.

(46)  Ο μηχανισμός σύναψης διεθνών συμφωνιών από την Ένωση περιγράφεται στο άρθρο 218 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(47)  Άρθρο 18 παράγραφος 4.

(48)  Άρθρο 19 παράγραφος 1.

(49)  Άρθρο 19 παράγραφος 7.

(50)  Παράρτημα V μέρος Γ.

(51)  Πρβλ. άρθρο 19 παράγραφος 7 στοιχείο α).

(52)  Άρθρο 19 παράγραφοι 2 έως 4.

(53)  Το Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) της Επιτροπής, ως μέλος της JEC Consortium (κοινοπραξία αποτελούμενη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, την Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών για την Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ευρώπη, EUCAR, και την Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρειών Πετρελαίου για το Περιβάλλον, την Υγεία και την Ασφάλεια στα Διυλιστήρια, CONCAWE).

(54)  http://re.jrc.ec.europa.eu/biof/html/input_data_ghg.htm Η Επιτροπή προτίθεται να δημοσιεύσει στην οικεία πλατφόρμα διαφάνειας λογιστικό φύλλο, στο οποίο θα εμφαίνεται ο υπολογισμός των προκαθορισμένων τιμών από τα εν λόγω δεδομένα.

(55)  Πρβλ. αιτιολογική σκέψη (83) της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

(56)  Περιλαμβάνονται στο παράρτημα V μέρη Β και Ε. Πρβλ. άρθρο 19 παράγραφος 5.


Top