EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0020

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/20 της Επιτροπής της 7ης Ιανουαρίου 2022 σχετικά με τον καθορισμό κανόνων για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη θέσπιση των κανόνων και των διαδικασιών για τη συνεργασία των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας των κλινικών δοκιμών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2022/30

ΕΕ L 5 της 10.1.2022, p. 14–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/20/oj

10.1.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 5/14


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/20 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Ιανουαρίου 2022

σχετικά με τον καθορισμό κανόνων για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη θέσπιση των κανόνων και των διαδικασιών για τη συνεργασία των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας των κλινικών δοκιμών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 536/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που προορίζονται για τον άνθρωπο και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/20/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 44 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 536/2014 καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φαρμάκων που προορίζονται για τον άνθρωπο στην Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα δικαιώματα, η ασφάλεια και η ευημερία των συμμετεχόντων και ότι τα δεδομένα που προκύπτουν είναι αξιόπιστα και έγκυρα. Συγκεκριμένα, παρόλο που ο χορηγός της κλινικής δοκιμής υπέχει τη συνολική ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συμμετεχόντων, αυτή ενισχύεται από πρόσθετη εποπτεία από τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ασφάλειας των υπό έρευνα φαρμάκων.

(2)

Στα άρθρα 42 και 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 προβλέπεται ότι ο χορηγός της κλινικής δοκιμής οφείλει να αναφέρει εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από υπό έρευνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική δοκιμή και να υποβάλει ετησίως στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (στο εξής: Οργανισμός) εκθέσεις ασφάλειας μέσω της βάσης δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 40 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού. Οι πληροφορίες που αναφέρονται σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις διαβιβάζονται από τον οργανισμό στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να συνεργαστούν κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών αυτών, με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτροπής δεοντολογίας, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 44 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

(3)

Η θέσπιση πλαισίου με καθορισμό των κανόνων για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών και των εκθέσεων που υποβάλλονται δυνάμει των άρθρων 42 και 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 ενισχύει την εναρμόνιση της ασφάλειας και αυξάνει τον έλεγχο όσον αφορά την εποπτεία της ασφάλειας στην Ένωση. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές και θα συμβάλλει στη βελτίωση της ισχύος των δεδομένων όσον αφορά το προφίλ ασφάλειας των υπό έρευνα φαρμάκων και των αντίστοιχων δραστικών ουσιών τους.

(4)

Η εποπτεία της ασφάλειας των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως υπό έρευνα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές που έχουν εγκριθεί σε ένα μόνο κράτος μέλος (μονοεθνικές δραστικές ουσίες), των δραστικών ουσιών σε υπό έρευνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αναφορά, μεταξύ άλλων ως εικονικό φάρμακο, και των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε επικουρικά φάρμακα δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(5)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών και των εκθέσεων που υποβάλλονται δυνάμει των άρθρων 42 και 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 για κάθε δραστική ουσία που χρησιμοποιείται στα υπό έρευνα φάρμακα, θα πρέπει να οριστεί ένα κράτος μέλος για την αξιολόγηση των εν λόγω πληροφοριών και των εν λόγω εκθέσεων (στο εξής: κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας), με βάση τη δίκαιη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ των κρατών μελών και την υφιστάμενη εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.

(6)

Λαμβανομένων υπόψη της σημαντικής απώλειας των δραστικών ουσιών κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της ανάπτυξης, καθώς και του γεγονότος ότι μόνο ένα ποσοστό δραστικών ουσιών θα διερευνηθούν ως πολυεθνικές δραστικές ουσίες στην Ένωση, οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια μιας μονοεθνικής δραστικής ουσίας θα πρέπει να αξιολογούνται από το αναφέρον κράτος μέλος. Οι εν λόγω αξιολογήσεις από το αναφέρον κράτος μέλος θα πρέπει να καταγράφονται με τρόπο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και καθιστά δυνατή τη συνέχεια σε περίπτωση που μια αρχικά μονοεθνική δραστική ουσία καταστεί πολυεθνική δραστική ουσία, για παράδειγμα μέσω της επέκτασης της κλινικής δοκιμής σε άλλο κράτος μέλος ή σε περίπτωση που ένα άλλο κράτος μέλος εγκρίνει κλινική δοκιμή η οποία αφορά την ίδια δραστική ουσία. Μόλις μια μονοεθνική δραστική ουσία καταστεί πολυεθνική, θα πρέπει να τυγχάνει συντονισμένης αξιολόγησης της ασφάλειας.

(7)

Η επιλογή του πρώτου κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας μιας δραστικής ουσίας για συνεργασία ως προς την ασφάλεια καθοδηγείται από το αναφέρον κράτος μέλος, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, της πρώτης κλινικής δοκιμής που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη δραστική ουσία στην Ένωση. Το αναφέρον κράτος μέλος θα πρέπει να επιλέξει το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας όταν περισσότερα από ένα κράτη μέλη εκδηλώσουν ενδιαφέρον ή κανένα κράτος μέλος δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να καταστούν/-εί το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας μιας δραστικής ουσίας.

(8)

Τα καθήκοντα που σχετίζονται με την αξιολόγηση της ασφάλειας θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των κρατών μελών. Ο φόρτος εργασίας που σχετίζεται με την εποπτεία της ασφάλειας μιας δραστικής ουσίας μπορεί να εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την υπάρχουσα γνώση όσον αφορά την ασφάλεια της δραστικής ουσίας και τις προσαρμογές κινδύνου στη συχνότητα του ελέγχου και το εύρος των αξιολογήσεων.

(9)

Για να διατηρηθεί μια αναλογική κατανομή της εργασίας μεταξύ των κρατών μελών με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να είναι δυνατό, κατόπιν αιτήματος του αρχικού κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας, να μεταβιβαστεί ο ρόλος του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας, όταν το αρχικό κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας δεν αποτελεί πλέον ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για τυχόν κλινική δοκιμή που αφορά τη χρήση δραστικής ουσίας ή όταν ο φόρτος εργασίας του που σχετίζεται με τον ρόλο του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας καθίσταται δυσανάλογα υψηλός σε σύγκριση με τον φόρτο εργασίας των άλλων κρατών μελών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνέχεια της αξιολόγησης της ασφάλειας ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανεπιλογής του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας.

(10)

Τα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας θα πρέπει να αξιολογούν τις πληροφορίες που υποβάλλονται ως εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις ασφάλειας, όπως αναφέρονται στα άρθρα 42 και 43 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014. Όταν από τις εν λόγω αξιολογήσεις προκύπτουν ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας θα πρέπει να εκπονεί γενικές συστάσεις σχετικά με την ασφάλεια της δραστικής ουσίας προς τα αναφέροντα κράτη μέλη και προς τα κράτη μέλη που σχετίζονται με κλινικές δοκιμές οι οποίες περιλαμβάνουν υπό έρευνα φάρμακα που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα σχετικά αναφέροντα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να λαμβάνουν κατάλληλα και αναλογικά διορθωτικά και άλλα μέτρα για την εποπτεία της ασφάλειας που σχετίζεται με τη δραστική ουσία, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

(11)

Επιπλέον, τα αναφέροντα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας στην αξιολόγηση αιτήσεων για ουσιαστικές τροποποιήσεις των πληροφοριών ασφάλειας αναφοράς, οι οποίες υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014. Οι ουσιαστικές τροποποιήσεις των πληροφοριών ασφάλειας αναφοράς μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον καθορισμό της προβλεψιμότητας σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και, κατά συνέπεια, στην αναφορά εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Για τον καθορισμό της προβλεψιμότητας σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με ένα υπό έρευνα φάρμακο, είναι συνεπώς σκόπιμο να καθιερωθεί εναρμονισμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση της ασφάλειας χρησιμοποιώντας, ως βάση, ένα κοινό έγγραφο αναφοράς. Το αναφέρον κράτος μέλος και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση κάθε ουσιαστικής τροποποίησης των πληροφοριών ασφάλειας αναφοράς.

(12)

Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εποπτεία και η εναρμόνιση, καθώς και για να αποφευχθεί η αξιολόγηση διαφορετικών υπό έρευνα φαρμάκων που χρησιμοποιούν την ίδια δραστική ουσία από διαφορετικά κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας, ένα μόνο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας θα πρέπει, όποτε είναι δυνατόν, να αξιολογεί την ασφάλεια όλων των υπό έρευνα φαρμάκων που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής μορφής και περιεκτικότητας ή ένδειξης που διερευνάται και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται σε πολλές κλινικές δοκιμές τις οποίες διαχειρίζονται οι ίδιοι ή διαφορετικοί χορηγοί. Με αυτήν τη συντονισμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση της ασφάλειας με βάση τη δραστική ουσία και όχι με βάση το υπό έρευνα φάρμακο αποφεύγεται η επικάλυψη των προσπαθειών και ταυτόχρονα παρέχεται στα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας επαρκές πλαίσιο για τις αξιολογήσεις της ασφάλειας. Αυτή η προσέγγιση είναι επίσης σύμφωνη με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την περιοδική επικαιροποιημένη έκθεση για την ασφάλεια του Διεθνούς συμβουλίου για την εναρμόνιση τεχνικών απαιτήσεων για την καταχώριση φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (ICH E2F), οι οποίες συνιστούν μια ενιαία επικαιροποιημένη έκθεση για την ασφάλεια μιας δραστικής ουσίας ώστε να προωθηθεί η ολοκληρωμένη ανάλυση.

(13)

Θα πρέπει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση βάσει κινδύνου όσον αφορά τη συχνότητα ελέγχου των πληροφοριών ασφάλειας, το εύρος της αξιολόγησής τους και τις προθεσμίες αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων. Οι προσαρμογές κινδύνου θα πρέπει να εξαρτώνται από τη γνώση όσον αφορά το προφίλ ασφάλειας της δραστικής ουσίας. Για παράδειγμα, δραστικές ουσίες που κατέχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ένωση ενδέχεται να ελέγχονται λιγότερο συχνά, σε σύγκριση με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.

(14)

Τα σχετικά πληροφοριακά συστήματα που διαχειρίζεται ο οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων του συστήματος πληροφόρησης για τις κλινικές δοκιμές, της βάσης δεδομένων EudraVigilance και του λεξικού φαρμάκων της ΕΕ, θα πρέπει να υποστηρίζουν τη συνεργασία των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως υπό έρευνα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές. Αυτό θα επιτρέψει την ενσωμάτωση πληροφοριών και τη συνεργασία στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ασφάλειας των κλινικών δοκιμών, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κατανόησης της ασφάλειας των φαρμάκων τα οποία πρόκειται να εισαχθούν στην αγορά της Ένωσης ή είναι ήδη διαθέσιμα σε αυτήν.

(15)

Η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει αν τα κράτη μέλη εποπτεύουν σωστά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ορίζονται σχετικά με τη συντονισμένη αξιολόγηση της ασφάλειας των πληροφοριών που υποβάλλονται στις εκθέσεις για εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και στις ετήσιες εκθέσεις ασφάλειας.

(16)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση που συστάθηκε με την οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

(17)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια ημερομηνία με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 536/2014,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει τους κανόνες για τη συνεργασία των κρατών μελών όσον αφορά:

α)

την επιλογή των κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 3·

β)

την αξιολόγηση των πληροφοριών που υποβάλλονται σχετικά με εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και των πληροφοριών που περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις ασφάλειας σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7·

γ)

την ανάπτυξη συστάσεων για τα αναφέροντα κράτη μέλη που προβλέπονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια που εγείρονται από τις αξιολογήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο β) και για την εισήγηση διορθωτικών και άλλων μέτρων για την εποπτεία της ασφάλειας σε σχέση με τη δραστική ουσία·

δ)

τη συμμετοχή των κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας στην αξιολόγηση των ουσιωδών τροποποιήσεων των πληροφοριών ασφάλειας αναφοράς σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και το άρθρο 9 παράγραφος 2 στοιχείο γ)·

ε)

τον συντονισμό μεταξύ των αναφερόντων κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών κατά την εφαρμογή των συνιστώμενων διορθωτικών μέτρων και των ενεργειών μετριασμού του κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 8·

στ)

τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας, των αναφερόντων κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών για κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν την ίδια δραστική ουσία, σύμφωνα με τα άρθρα 5, 8 και 9.

2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλες τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε υπό έρευνα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές που έχουν εγκριθεί σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, ανεξάρτητα από το αν η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή εγκρίθηκε βάσει του εν λόγω κανονισμού ή αν εγκρίθηκε αρχικά βάσει της οδηγίας 2001/20/ΕΚ (3) και στη συνέχεια βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

3.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε μονοεθνικές δραστικές ουσίες, σε δραστικές ουσίες σε υπό έρευνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως προϊόντα αναφοράς, μεταξύ άλλων ως εικονικό φάρμακο, ή σε δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε επικουρικά φάρμακα.

Άρθρο 2

Ορισμοί

1.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, για τα «φάρμακα», την «δραστική ουσία» και την «ανεπιθύμητη ενέργεια» ισχύουν οι ορισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 1 σημεία 2, 3α και 11, αντιστοίχως, της οδηγίας 2001/83/ΕΚ.

2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

«Πολυεθνική κλινική δοκιμή»: κλινική δοκιμή για την οποία ο χορηγός υπέβαλε φάκελο αίτησης σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη μέσω της πύλης της ΕΕ.

β)

«Πληροφορίες ασφάλειας αναφοράς»: οι πληροφορίες ασφάλειας που περιέχονται στην πλέον πρόσφατη εγκεκριμένη έκδοση του φακέλου της κλινικής δοκιμής, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως η βάση για τον καθορισμό της προβλεψιμότητας μιας ανεπιθύμητης ενέργειας από τον χορηγό.

γ)

«Κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας»: το κράτος μέλος το οποίο αξιολογεί τις πληροφορίες που υποβάλλονται ως εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, και τις πληροφορίες που περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις ασφάλειας, οι οποίες υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 43 του εν λόγω κανονισμού, σχετικά με κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν υπό έρευνα φάρμακα τα οποία περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής μορφής και περιεκτικότητας ή ένδειξης που διερευνάται και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται σε μία ή πολλές κλινικές δοκιμές τις οποίες διαχειρίζονται ο ίδιος ή διαφορετικοί χορηγοί.

δ)

«Επικεφαλής κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας»: το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας, το οποίο συντονίζει τις αξιολογήσεις της ασφάλειας διαφορετικών δραστικών ουσιών σε μια κλινική δοκιμή ή σε πολλές κλινικές δοκιμές, τις οποίες διενεργούν πολλά κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας.

ε)

«Νέα δραστική ουσία για συνεργασία ως προς την ασφάλεια»: μια δραστική ουσία, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε υπό έρευνα φάρμακο σε καμία κλινική δοκιμή που έχει εγκριθεί στην Ένωση βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 και ως εκ τούτου δεν της έχει ανατεθεί κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας.

στ)

«Ανησυχία για την ασφάλεια σε σχέση με υπό έρευνα φάρμακο»: πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του υπό έρευνα φαρμάκου με δυνητικό αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση οφέλους-κινδύνου του ή με συνέπειες στη δημόσια υγεία.

ζ)

«Μονοεθνική δραστική ουσία»: δραστική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε υπό έρευνα φάρμακο σε κλινική/-ές δοκιμή/-ές που έχει/-ουν εγκριθεί σε ένα μόνο κράτος μέλος.

η)

«Πολυεθνική δραστική ουσία»: δραστική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε υπό έρευνα φάρμακο σε κλινική/-ές δοκιμή/-ές που έχει/-ουν εγκριθεί σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη.

θ)

«Έλεγχος εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών»: η συστηματική ταυτοποίηση εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που απαιτούν αξιολόγηση η οποία οδηγεί σε απόφαση σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των αναφερόντων κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Άρθρο 3

Επιλογή του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας

1.   Για κάθε δραστική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές που έχουν εγκριθεί στην Ένωση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 536/2014 επιλέγεται ένα κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας σε καθεμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

ο χορηγός υποβάλλει σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 5 ή το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 έναν φάκελο αίτησης για την έγκριση κλινικής δοκιμής με νέα δραστική ουσία για συνεργασία ως προς την ασφάλεια και τουλάχιστον δύο κράτη μέλη εγκρίνουν τη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή σύμφωνα με το άρθρο 8 του εν λόγω κανονισμού·

β)

μια ουσιαστική τροποποίηση, η οποία προσθέτει μια νέα δραστική ουσία για συνεργασία ως προς την ασφάλεια σε κλινική δοκιμή, εγκρίνεται σε τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 23, αντίστοιχα, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014·

γ)

μια μονοεθνική δραστική ουσία καθίσταται πολυεθνική δραστική ουσία.

2.   Στις περιπτώσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), οποιοδήποτε κράτος μέλος, είτε έλαβε είτε όχι την αίτηση που αναφέρεται στα συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω των εργαλείων ΤΠ όπως περιγράφεται στο άρθρο 11, προκειμένου να γίνει το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας, εντός 7 ημερών από την έγκριση της κλινικής δοκιμής ή της ουσιαστικής τροποποίησης στο δεύτερο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Εάν περισσότερα από ένα κράτη μέλη εκδηλώσουν ενδιαφέρον, το αναφέρον κράτος μέλος επιλέγει το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας εντός 5 ημερών από το τέλος της επταήμερης περιόδου που αναφέρεται στην πρώτη πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη εμπειρογνωμοσύνη των κρατών μελών σχετικά με τη δραστική ουσία και τη δίκαιη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Εάν κανένα κράτος μέλος δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το αναφέρον κράτος μέλος, εντός 12 ημερών από την έγκριση της κλινικής δοκιμής ή της ουσιαστικής τροποποίησης στο δεύτερο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ορίζει το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας επιλέγοντάς το μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, λαμβάνοντας υπόψη τη δίκαιη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ τους.

3.   Όταν η έγκριση μιας κλινικής δοκιμής ή μιας ουσιαστικής τροποποίησης που προσθέτει μια δραστική ουσία σε κλινική δοκιμή αφορά δραστική ουσία για την οποία έχει ήδη οριστεί κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας, το εν λόγω κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας ορίζεται επίσης ως το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας και για τη νέα ή τροποποιημένη κλινική δοκιμή, ανεξάρτητα από το αν η αίτηση υποβλήθηκε από τον ίδιο ή διαφορετικό χορηγό. Αυτό ισχύει επίσης όταν το υφιστάμενο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας i) δεν είναι κράτος μέλος που ενδιαφέρεται για την κλινική δοκιμή, ii) απέρριψε την αίτηση κλινικής δοκιμής και iii) έλαβε αίτηση που περιορίζεται μόνο σε πτυχές οι οποίες καλύπτονται από το μέρος I της έκθεσης αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, καθώς επίσης και iv) όταν η κλινική δοκιμή δεν βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη στην επικράτειά του.

4.   Όταν μια δραστική ουσία, η οποία δεν χρησιμοποιείται σε καμία υπό εξέλιξη κλινική δοκιμή στην Ένωση αλλά στο παρελθόν είχε οριστεί κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειάς της, επανεισάγεται μέσω της έγκρισης μιας νέας κλινικής δοκιμής ή μιας ουσιαστικής τροποποίησης μιας κλινικής δοκιμής, το εν λόγω κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας ορίζεται ως το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας στη νέα ή τροποποιημένη κλινική δοκιμή.

5.   Το αναφέρον κράτος μέλος της κλινικής δοκιμής επαληθεύει αν υφίσταται κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας για κάθε δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε υπό έρευνα φάρμακα στην κλινική δοκιμή, με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 στοιχείο β). Εάν ένα κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας έχει ήδη επιλεγεί για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, το αναφέρον κράτος μέλος το ενημερώνει σχετικά με την εν λόγω κλινική δοκιμή αμέσως μετά την έγκριση αυτής της κλινικής δοκιμής από τουλάχιστον ένα ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

6.   Στην περίπτωση που περιγράφεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ), όταν είναι απαραίτητο, το νέο αναφέρον κράτος μέλος ενημερώνει το αρχικό αναφέρον κράτος μέλος. Το αρχικό αναφέρον κράτος μέλος δρομολογεί και εφαρμόζει τη διαδικασία επιλογής για τον καθορισμό του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας σύμφωνα με την παράγραφο 2, χωρίς άσκοπη καθυστέρηση, μετά την έγκριση της κλινικής δοκιμής στο δεύτερο κράτος μέλος.

7.   Όταν μια κλινική δοκιμή αφορά τη χρήση πολλών υπό έρευνα φαρμάκων με διαφορετικές νέες δραστικές ουσίες για συνεργασία ως προς την ασφάλεια, το αναφέρον κράτος μέλος διασφαλίζει ότι ορίζεται ένα κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας για κάθε νέα δραστική ουσία για συνεργασία ως προς την ασφάλεια στη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή.

8.   Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας καθορίζεται για τη δραστική ουσία και η ταυτότητα του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας καταγράφεται από το αναφέρον κράτος μέλος το αργότερο 12 ημέρες μετά την κοινοποίηση της έγκρισης μιας κλινικής δοκιμής που αφορά μια νέα δραστική ουσία για συνεργασία ως προς την ασφάλεια στο δεύτερο κράτος μέλος.

Άρθρο 4

Αλλαγή του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας

1.   Όταν το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας μιας δραστικής ουσίας δεν είναι πλέον ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για καμία κλινική δοκιμή που αφορά τη χρήση της εν λόγω δραστικής ουσίας ή όταν ένα κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας έχει δυσανάλογο φόρτο εργασίας σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, το εν λόγω κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας μπορεί να κινήσει τη διαδικασία για την επιλογή νέου κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2. Η διαδικασία αυτή, εάν είναι δυνατόν, δρομολογείται αφότου το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας υποβάλλει την τελική έκθεση αξιολόγησης της ετήσιας έκθεσης για την ασφάλεια.

Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας, το οποίο κινεί τη διαδικασία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, εκπληρώνει τα καθήκοντα που ανατίθενται στο αναφέρον κράτος μέλος στο άρθρο 3 παράγραφος 2.

2.   Οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να προσφερθεί εθελοντικά ανά πάσα στιγμή ώστε να αναλάβει το ρόλο του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί το αρχικό κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας.

3.   Όταν ορίζεται νέο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή 2, το αρχικό κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας καταγράφει την ταυτότητά του στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 11 για κάθε σχετική κλινική δοκιμή χωρίς άσκοπη καθυστέρηση.

4.   Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, το αρχικό κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του έως ότου υποβληθούν όλες οι τελικές εκθέσεις και τα αρχεία αξιολόγησης της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης αξιολόγησης της τελευταίας ετήσιας έκθεσης για την ασφάλεια, και έως ότου το νέο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας καταγραφεί στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 11 σύμφωνα με την παράγραφο 3.

5.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 4, το αρχικό κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας μπορεί να παραιτηθεί αμέσως, χωρίς να ολοκληρώσει τις υπό εξέλιξη αξιολογήσεις και χωρίς να υποβάλει τις αντίστοιχες εκθέσεις και αρχεία αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί το νέο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας.

Άρθρο 5

Ρόλος και καθήκοντα του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας

1.   Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας έχει τα ακόλουθα καθήκοντα όσον αφορά την εκχωρηθείσα δραστική ουσία που περιέχεται σε υπό έρευνα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές που έχουν εγκριθεί στην Ένωση:

α)

να ελέγχει και να αξιολογεί πληροφορίες σχετικά με όλες τις εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται στη βάση δεδομένων EudraVigilance σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, ανεξάρτητα από το αν εκδηλώθηκαν σε κράτη μέλη ή σε τρίτες χώρες, καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 και ακολουθώντας μια προσέγγιση βάσει κινδύνου·

β)

να εντοπίζει ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια σε σχέση με τη δραστική ουσία και το υπό έρευνα φάρμακο, με βάση τις αξιολογήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α)·

γ)

να υποστηρίζει, κατόπιν αιτήματος του αναφέροντος κράτους μέλους, την αξιολόγηση πτυχών που σχετίζονται με τις πληροφορίες ασφάλειας αναφοράς στην αρχική αίτηση όπως αναφέρεται στα άρθρα 5 και 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 ή σε αίτηση για ουσιαστική τροποποίηση όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 του εν λόγω κανονισμού·

δ)

να ζητά από τους χορηγούς πληροφορίες που λείπουν ή περαιτέρω πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις αξιολογήσεις ή για τη συνεργασία κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας·

ε)

να υποβάλλει εκθέσεις αξιολόγησης και άλλα αρχεία που σχετίζονται με την αξιολόγηση της ασφάλειας σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7 και 11, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι όλα τα αναφέροντα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη λαμβάνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν την ίδια δραστική ουσία·

στ)

να καταρτίζει και να υποβάλλει συστάσεις προς τα αναφέροντα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη σχετικά με την ασφάλεια της δραστικής ουσίας, έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν διορθωτικά και άλλα μέτρα για την εποπτεία της ασφάλειας που σχετίζεται με τη δραστική ουσία, εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το άρθρο 8·

ζ)

να παρέχει βοήθεια σχετικά με τυχόν πρόσθετο θέμα ασφάλειας που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, όταν ζητηθεί από τα αναφέροντα κράτη μέλη ή τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

2.   Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας εκτελεί τα καθήκοντά του έως και τρεις μήνες μετά το τέλος της τελευταίας κλινικής δοκιμής με τη δραστική ουσία σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Υποβάλει την τελική έκθεση αξιολόγησης της τελευταίας ετήσιας έκθεσης για την ασφάλεια της δραστικής ουσίας χωρίς άσκοπη καθυστέρηση.

3.   Οι αρμόδιες επιτροπές δεοντολογίας συμμετέχουν στις αξιολογήσεις της ασφάλειας που διενεργεί το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας, όταν η συμμετοχή αυτή προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας.

Άρθρο 6

Έλεγχος και αξιολόγηση εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών

1.   Ο έλεγχος της βάσης δεδομένων EudraVigilance που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά κάθε 15 ημερολογιακές ημέρες.

2.   Όσον αφορά τα υπό έρευνα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας στην Ένωση, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τη συχνότητα ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε τουλάχιστον μία φορά κάθε 30 ημερολογιακές ημέρες.

3.   Όταν το απαιτούν οι γνώσεις σχετικά με το προφίλ ασφάλειας της δραστικής ουσίας ή ο βαθμός απόκλισης της χρήσης της δραστικής ουσίας από τη συνήθη κλινική πρακτική, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας εφαρμόζει υψηλότερη συχνότητα ελέγχου από αυτή που ορίζεται στις παραγράφους 1 και 2. Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας καταγράφει το αποτέλεσμα και την ημερομηνία του ελέγχου στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 11.

4.   Σε περίπτωση που, από τον έλεγχο των εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της δραστικής ουσίας, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας:

α)

αξιολογεί τις πληροφορίες σχετικά με τις εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και υποβάλει μια αρχική αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αλλά το αργότερο έως και 15 ημέρες μετά τον έλεγχο·

β)

επικαιροποιεί την αρχική αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αφότου καταστούν διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες από τον χορηγό σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 ή σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του παρόντος κανονισμού·

γ)

κοινοποιεί χωρίς άσκοπη καθυστέρηση τις εντοπισμένες ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια σε σχέση με ένα υπό έρευνα φάρμακο σε όλα τα αναφέροντα κράτη μέλη και τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται για κλινικές δοκιμές οι οποίες περιλαμβάνουν την εν λόγω δραστική ουσία.

Η υποβολή και ο διαμοιρασμός της αξιολόγησης που αναφέρεται στα στοιχεία α) και β) και η κοινοποίηση που αναφέρεται στο στοιχείο γ) πραγματοποιείται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 11.

5.   Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας αυξάνει το εύρος και μειώνει τις προθεσμίες της αξιολόγησης που αναφέρονται στην παράγραφο 4, εάν το απαιτεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε μια κλινική δοκιμή.

6.   Εάν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, ζητηθούν επιπλέον πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο δ), και ο χορηγός δεν βεβαιώσει ότι έλαβε το αίτημα για πληροφορίες i) έως την προθεσμία που ορίζει το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας ή ii) έως και 7 ημέρες μετά την αποστολή του αιτήματος, όποιο εκ των δύο είναι μεταγενέστερο, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας ενημερώνει όλα τα αναφέροντα κράτη μέλη και τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται για μια κλινική δοκιμή που χρησιμοποιεί τη δραστική ουσία, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης διορθωτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 77 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

7.   Όταν το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας το κρίνει απαραίτητο, με βάση την αξιολόγηση ή τις αξιολογήσεις του, υποβάλει στα αναφέροντα κράτη μέλη και στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη γενικές συστάσεις σχετικά με την ασφάλεια της δραστικής ουσίας, οι οποίες τους επιτρέπουν να λάβουν διορθωτικά και άλλα μέτρα για την εποπτεία της ασφάλειας που σχετίζεται με τη δραστική ουσία.

Άρθρο 7

Η αξιολόγηση των ετήσιων εκθέσεων για την ασφάλεια

1.   Κατά την αξιολόγηση των ετήσιων εκθέσεων για την ασφάλεια, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας:

α)

αξιολογεί τις πληροφορίες σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις για την ασφάλεια σχετικά με τη χρήση της δραστικής ουσίας σε κλινικές δοκιμές που έχουν εγκριθεί στην Ένωση, ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής μορφής και περιεκτικότητας ή ένδειξης που διερευνάται και ανεξάρτητα από το αν η δραστική ουσία χρησιμοποιείται σε πολλές κλινικές δοκιμές τις οποίες διαχειρίζονται διαφορετικοί χορηγοί·

β)

ζητά από τους χορηγούς επιπλέον πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο δ) και αξιολογεί τις απαντήσεις τους. Εάν ένας χορηγός δεν παράσχει τις πληροφορίες εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο αίτημα, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας ενημερώνει τα σχετικά αναφέροντα κράτη μέλη και τα σχετικά ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης διορθωτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 77 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014·

γ)

υποβάλει την τελική έκθεση αξιολόγησης στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 11 εντός 42 ημερών από την υποβολή της τελευταίας ετήσιας έκθεσης για την ασφάλεια ή εντός 84 ημερών το πολύ από την υποβολή της τελευταίας ετήσιας έκθεσης για την ασφάλεια, εφόσον ζητηθούν επιπλέον πληροφορίες σύμφωνα με το σημείο β)·

δ)

όταν είναι απαραίτητο, αντιμετωπίζει τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση, συντάσσει συστάσεις για διορθωτικά και άλλα μέτρα για την εποπτεία της ασφάλειας σε σχέση με τη δραστική ουσία και τις κοινοποιεί στα αναφέροντα κράτη μέλη και στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

2.   Το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας μπορεί να αυξάνει το εύρος και να μειώνει τις προθεσμίες της αξιολόγησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εάν το απαιτεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε μια κλινική δοκιμή. Στην αξιολόγηση αυτή, το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας λαμβάνει υπόψη το καθεστώς της άδειας κυκλοφορίας του υπό έρευνα φαρμάκου ή της δραστικής ουσίας, το επίπεδο γνώσεων σχετικά με το προφίλ ασφάλειας της δραστικής ουσίας και τον βαθμό απόκλισης της χρήσης της δραστικής ουσίας από τη συνήθη κλινική πρακτική.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, όταν ο χορηγός υποβάλει μια ενιαία ετήσια έκθεση για την ασφάλεια ειδικά για μια ενιαία κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει πολλά υπό έρευνα φάρμακα σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, αυτή η ετήσια έκθεση για την ασφάλεια αξιολογείται από το αναφέρον κράτος μέλος της συγκεκριμένης κλινικής δοκιμής. Κατόπιν αιτήματος του αναφέροντος κράτους μέλους, τα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας των δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα υπό έρευνα φάρμακα υποστηρίζουν το αναφέρον κράτος μέλος κατά την εν λόγω αξιολόγηση. Το αναφέρον κράτος μέλος υποβάλει τελική έκθεση αξιολόγησης στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 11 και, όπου απαιτείται, κοινοποιεί ανησυχίες για την ασφάλεια στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και σε κάθε αρμόδιο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας της/των δραστικής/-ών ουσίας/-ιών που περιέχεται/-ονται στα υπό έρευνα φάρμακα.

Άρθρο 8

Συστάσεις για διορθωτικά και άλλα μέτρα όσον αφορά την εποπτεία της ασφάλειας σε σχέση με τη δραστική ουσία

1.   Εάν το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας εντοπίσει ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια σε σχέση με τη δραστική ουσία από πηγές διαφορετικές από τον έλεγχο και την αξιολόγηση που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 7, μπορεί να υποβάλει συστάσεις για διορθωτικά μέτρα και άλλες ενέργειες μετριασμού του κινδύνου για την επίβλεψη της ασφάλειας στα αναφέροντα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

2.   Ύστερα από σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 7, το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο δ) ή την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, τα αναφέροντα κράτη μέλη των κλινικών δοκιμών στις οποίες χρησιμοποιείται η δραστική ουσία θα πρέπει να συντονίζουν τα μέτρα που θα ληφθούν για τις εν λόγω κλινικές δοκιμές με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

3.   Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη μπορούν ανά πάσα στιγμή να λάβουν διορθωτικά και άλλα μέτρα για την εποπτεία της ασφάλειας σε σχέση με τη δραστική ουσία στην επικράτειά τους σύμφωνα με το άρθρο 77 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

Άρθρο 9

Ο ρόλος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών και των αναφερόντων κρατών μελών στη συντονισμένη αξιολόγηση της ασφάλειας

1.   Τα αναφέροντα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη:

α)

υποστηρίζουν το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας κατά τη συντονισμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις και ερωτήματα σχετικά με τις αξιολογήσεις·

β)

λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε σχέση με ένα υπό έρευνα φάρμακο, καθώς και τις συστάσεις του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών που έχουν εγκριθεί στην επικράτειά τους·

γ)

κοινοποιούν στο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας τυχόν συναφείς ανησυχίες ως προς την ασφάλεια σε σχέση με τη δραστική ουσία.

2.   Το/τα αναφέρον/-ντα κράτος/-η μέλος/-η:

α)

ενημερώνει/-ουν τα υφιστάμενα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας σχετικά με την έγκριση νέας κλινικής δοκιμής που περιλαμβάνει την ίδια δραστική ουσία·

β)

επαληθεύει/-ουν αν υφίσταται κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας για κάθε δραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε κλινική δοκιμή και, αν αυτό δεν συμβαίνει, δρομολογεί/-ούν και διεξάγει/ουν διαδικασία επιλογής σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της αξιολόγησης της ασφάλειας ανά πάσα στιγμή, το αναφέρον κράτος μέλος εκτελεί τα καθήκοντα του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής·

γ)

μπορεί να ζητήσει/-ουν υποστήριξη από το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας για την αξιολόγηση των αλλαγών στις πληροφορίες ασφάλειας αναφοράς, όταν το κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας δεν είναι κράτος μέλος που ενδιαφέρεται για την κλινική δοκιμή, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 σημείο γ).

3.   Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν από κοινού μια καθοδήγηση ορθής πρακτικής που περιγράφει λεπτομερείς διαδικασίες για τη συνεργασία ως προς την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προθεσμιών και του περιεχομένου των εκθέσεων αξιολόγησης.

4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να συντονίζουν και να διευκολύνουν την επιτήρηση και την εποπτεία της ασφάλειας, σε σχέση με τη δραστική ουσία, σε όλες τις κλινικές δοκιμές.

Άρθρο 10

Επικεφαλής κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας

1.   Όταν η αξιολόγηση της ασφάλειας περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας, αυτά μπορούν να ορίσουν ομόφωνα ένα επικεφαλής κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας.

2.   Το επικεφαλής κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των αξιολογήσεων ασφάλειας που διενεργούν τα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας για μια δραστική ουσία ή μια φαρμακολογική κατηγορία δραστικών ουσιών. Η συντονισμένη αξιολόγηση της ασφάλειας από πολλά κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας ακολουθεί τις τυπικές προθεσμίες ελέγχου και αξιολόγησης, όπως ορίζονται στα άρθρα 6 και 7.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 11

Πληροφοριακά συστήματα για την υποστήριξη της συνεργασίας κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας

1.   Στο πλαίσιο του ρόλου του διαχειριστή της βάσης δεδομένων EudraVigilance, του συστήματος πληροφόρησης για τις κλινικές δοκιμές και του λεξικού φαρμάκων της ΕΕ, ο οργανισμός παρέχει τα πληροφοριακά συστήματα για την υποστήριξη της συνεργασίας κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας, καλύπτοντας τις λειτουργικότητες που ορίζονται στην παράγραφο 3.

2.   Ο οργανισμός, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη αξιολογούν τη διαθέσιμη υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος σε τακτική βάση, τουλάχιστον ετησίως, και τα συμπεράσματά τους λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά τη διατήρηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ΤΠ που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3.   Οι λειτουργικότητες που αναπτύσσονται:

α)

υποστηρίζουν την κατάρτιση αναζητήσιμου καταλόγου των δραστικών ουσιών που περιέχονται σε υπό έρευνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές οι οποίες έχουν εγκριθεί σε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 536/2014·

β)

καθιστούν δυνατή την καταγραφή των κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας για μια συγκεκριμένη δραστική ουσία που περιέχεται σε υπό έρευνα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των ονομάτων των προηγούμενων κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας όταν ορίζεται νέο κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας για την ίδια δραστική ουσία·

γ)

υποστηρίζουν την κατάρτιση αναζητήσιμου καταλόγου των διαφορετικών δραστικών ουσιών που περιέχονται σε υπό έρευνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των αρμόδιων κρατών μελών αξιολόγησης της ασφάλειας των πολυεθνικών δραστικών ουσιών, ή των αναφερόντων κρατών μελών στην περίπτωση μονοεθνικών δραστικών ουσιών·

δ)

καθιστούν δυνατή την ιχνηλατήσιμη καταγραφή και αποθήκευση των αξιολογήσεων των πληροφοριών που υποβάλλονται σε εκθέσεις σχετικά με εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και σε ετήσιες εκθέσεις για την ασφάλεια·

ε)

καθιστούν δυνατή την πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε ετήσιες εκθέσεις για την ασφάλεια, σε εκθέσεις σχετικά με εικαζόμενες απροσδόκητες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και στις αξιολογήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο δ)·

στ)

καθιστούν δυνατή την επικοινωνία μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ κρατών μελών και χορηγών·

ζ)

παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πότε μια ετήσια έκθεση για την ασφάλεια είναι εκπρόθεσμη·

η)

υποστηρίζουν τον έλεγχο εικαζόμενων απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής προκαθορισμένων εκθέσεων·

θ)

υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών κατά την αξιολόγηση των αλλαγών στις πληροφορίες ασφάλειας αναφοράς, όταν απαιτείται.

4.   Η τεκμηρίωση των κλινικών δοκιμών, η οποία είναι σχετική για την αξιολόγηση της ασφάλειας, διατίθεται στα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κράτη μέλη που ενδιαφέρονται για την εν λόγω κλινική δοκιμή.

5.   Ο οργανισμός, μαζί με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, αναπτύσσει τα πληροφοριακά συστήματα για την υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής και επανεπιλογής του κράτους μέλους αξιολόγησης της ασφάλειας που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4, έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου όπως ορίζεται στο άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

6.   Οι κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν την ίδια δραστική ουσία προσδιορίζονται στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, με βάση τον κωδικό δραστικής ουσίας ΕΕ που αναφέρεται στο άρθρο 81 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

Άρθρο 12

Ο ρόλος της συντονιστικής και συμβουλευτικής ομάδας για τις κλινικές δοκιμές κατά τη συντονισμένη αξιολόγηση της ασφάλειας

1.   Τα εθνικά σημεία επαφής που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 κοινοποιούν, στο πλαίσιο της συντονιστικής και συμβουλευτικής ομάδας για τις κλινικές δοκιμές, τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία των συντονισμένων αξιολογήσεων της ασφάλειας που λαμβάνουν από τα οριζόμενα κράτη μέλη, τα κράτη μέλη αξιολόγησης της ασφάλειας ή το ευρύ κοινό.

2.   Η συντονιστική και συμβουλευτική ομάδα για τις κλινικές δοκιμές διερευνά και αντιμετωπίζει εγκαίρως ανησυχίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της συντονισμένης αξιολόγησης της ασφάλειας.

Άρθρο 13

Έλεγχοι της Ένωσης

Η Επιτροπή μπορεί να διενεργεί ελέγχους της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 79 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014, προκειμένου να επαληθεύσει αν ένα κράτος μέλος εποπτεύει σωστά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ορίζονται για τη συντονισμένη αξιολόγηση της ασφάλειας στο άρθρο 44 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014 και στον παρόντα κανονισμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 14

Τέλη

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν τέλος όταν πραγματοποιούν δραστηριότητες αξιολόγησης της ασφάλειας ως κράτος μέλος αξιολόγησης της ασφάλειας και να θεσπίζουν μειωμένα τέλη για μη εμπορικές κλινικές δοκιμές σύμφωνα με το άρθρο 86 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 536/2014.

Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Ιανουαρίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 158 της 27.5.2014, σ. 1.

(2)  Οδηγία 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 67).

(3)  Οδηγία 2001/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Απριλίου 2001, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή ορθής κλινικής πρακτικής κατά τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων προοριζομένων για τον άνθρωπο (ΕΕ L 121 της 1.5.2001, σ. 34).


Top