EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1062

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1062/2008 της Επιτροπής, της 28ης Οκτωβρίου 2008 , για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα όσον αφορά τις διαδικασίες προσαρμογής σε εποχικές διακυμάνσεις και τις εκθέσεις ποιότητας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 285 της 29.10.2008, p. 3–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1062/oj

29.10.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 285/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1062/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 28ης Οκτωβρίου 2008

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα όσον αφορά τις διαδικασίες προσαρμογής σε εποχικές διακυμάνσεις και τις εκθέσεις ποιότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 453/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, σχετικά με τους τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 3 και το άρθρο 6 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 453/2008 θέσπισε ένα κοινό πλαίσιο για τη συστηματική παραγωγή τριμηνιαίων στατιστικών για τις κενές θέσεις εργασίας στην Κοινότητα.

(2)

Η προσαρμογή των στοιχείων σε εποχικές διακυμάνσεις αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συλλογής βραχυπρόθεσμων στατιστικών στοιχείων. Προσαρμοσμένες σειρές στοιχείων διευκολύνουν τη σύγκριση και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων διαχρονικά. Η διαβίβαση προσαρμοσμένων σειρών στοιχείων αυξάνει τη συνοχή μεταξύ των στοιχείων που διαδίδονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

(3)

Για τους σκοπούς της εφαρμογής των παραμέτρων της ποιότητας που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008, πρέπει να καθοριστούν οι μέθοδοι, η δομή και η περιοδικότητα των εκθέσεων ποιότητας που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη.

(4)

Έχει ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

(5)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Διαδικασίες προσαρμογής σε εποχικές διακυμάνσεις

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του άρθρου 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008, η διαβίβαση στοιχείων προσαρμοσμένων σε εποχικές διακυμάνσεις αρχίζει το αργότερο όταν διατίθενται χρονικές σειρές με 16 τουλάχιστον περιόδους παρακολούθησης στο επίπεδο συγκέντρωσης της NACE αναθ. 2 που καθορίζεται στο παράρτημα 1. Ο αριθμός των περιόδων υπολογίζεται αρχίζοντας από τα πρώτα στοιχεία που δεν έχουν προσαρμοστεί σε εποχικές διακυμάνσεις όπως απαιτείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 453/2008.

Άρθρο 2

Εκθέσεις ποιότητας

1.   Οι μέθοδοι και η δομή των εκθέσεων ποιότητας που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008 καθορίζονται στο παράρτημα 2.

2.   Οι εκθέσεις ποιότητας διαβιβάζονται στην Επιτροπή ετησίως έως τις 31 Αυγούστου το αργότερο και αναφέρονται στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Η πρώτη έκθεση ποιότητας διαβιβάζεται το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου 2011.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Οκτωβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Joaquín ALMUNIA

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 145 της 4.6.2008, σ. 234.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Επίπεδο συγκέντρωσης της NACE αναθ. 2

Τομείς της NACE αναθ. 2

Περιγραφή

A

Γεωργία, δασοκομία και αλιεία

B, Γ, Δ και E

Ορυχεία και λατομεία· μεταποίηση· παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού· παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης

ΣΤ

Κατασκευές

Ζ, H και Θ

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο· επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών· μεταφορά και αποθήκευση· δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης

Ι

Ενημέρωση και επικοινωνία

Κ

Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες

Λ

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

Μ και Ν

Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες· διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες

Ξ, Ο και Π

Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση· εκπαίδευση· δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα

Ρ και Σ

Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία· άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Μέθοδοι και δομή των εκθέσεων ποιότητας που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα (ΕΣΣ), στην προσπάθειά του να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών του, όρισε γενικώς την ποιότητα ως «το σύνολο των γνωρισμάτων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που έχει την ικανότητα να ικανοποιεί εκφρασθείσες ή μη ανάγκες». Για να καταστεί λειτουργικός αυτός ο ορισμός, καθορίστηκαν έξι παράμετροι οι οποίες συνθέτουν την ποιότητα των στατιστικών προϊόντων και υπηρεσιών:

1.

χρησιμότητα·

2.

ακρίβεια·

3.

επικαιρότητα και χρονική ακρίβεια·

4.

προσβασιμότητα και σαφήνεια·

5.

συγκρισιμότητα·

6.

συνοχή.

Οι εκθέσεις ποιότητας ενδείκνυνται ως μέσο κατάλληλο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών με εναρμονισμένο τρόπο. Περιέχουν πληροφορίες και για τις έξι παραμέτρους του ορισμού ποιότητας του ΕΣΣ, καθώς και γενική ανασκόπηση της συλλογής εθνικών στοιχείων σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας. Οι πληροφορίες παρουσιάζονται σύμφωνα με την ακόλουθη δομή:

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η γενική περιγραφή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία, όπου χρειάζεται:

A.   Πηγές, κάλυψη και περιοδικότητα

Εντοπισμός της πηγής των στοιχείων·

Κάλυψη, (γεωγραφική, NACE, μέγεθος επιχείρησης)·

Ημερομηνίες αναφοράς·

Περιοδικότητα εθνικής δημοσίευσης·

Ορισμός της στατιστικής μονάδας.

B.   Δειγματοληπτική έρευνα

B.1.   Σχεδιασμός δειγματοληψίας

Βάση που χρησιμοποιήθηκε για το δείγμα·

Σχεδιασμός δειγματοληψίας·

Διατήρηση/ανανέωση των μονάδων δειγματοληψίας·

Μέγεθος δείγματος·

Στρωματοποίηση.

B.2.   Στάθμιση

Σύντομη περιγραφή της μεθόδου στάθμισης·

Παράμετροι στάθμισης.

B.3.   Συλλογή στοιχείων

Σύντομη περιγραφή της (των) μεθόδου(-ων) συλλογής στοιχείων.

Γ.   Άλλες πηγές

Σύντομη περιγραφή της (των) πηγής(-ών), συμπεριλαμβανομένων:

του φορέα συντήρησης·

της συχνότητας ενημέρωσης·

των κανόνων εκκαθάρισης (παρωχημένων πληροφοριών)·

της προαιρετικής/υποχρεωτικής αναφοράς και των κυρώσεων.

Δ.   Κανόνες δημοσιοποίησης

Σύντομη περιγραφή της χρονικής στιγμής κατά την οποία πρέπει να διαγράφονται τα στοιχεία για λόγους απορρήτου.

E.   Προσαρμογή σε εποχικές διακυμάνσεις

Σύντομη περιγραφή των διαδικασιών προσαρμογής σε εποχικές διακυμάνσεις, ιδίως όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος σχετικά με την προσαρμογή σε εποχικές διακυμάνσεις οι οποίες έχουν υιοθετηθεί και υποστηρίζονται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος (ΕΣΠ).

1.   ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η «χρησιμότητα» δείχνει κατά πόσον παράγονται όλες οι απαιτούμενες στατιστικές και κατά πόσον οι έννοιες που χρησιμοποιούνται (ορισμοί, ταξινομήσεις κ.λπ.) αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των χρηστών.

Η έκθεση ποιότητας περιλαμβάνει

περιγραφή ελλειπουσών μεταβλητών και ελλειπουσών αναλύσεων των μεταβλητών.

έκθεση προόδου σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής που αφορούν τις τριμηνιαίες στατιστικές για τις κενές θέσεις εργασίας του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 453/2008, μαζί με αναλυτικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εφαρμογής, καθώς και περίληψη των υπόλοιπων αποκλίσεων από έννοιες της ΕΕ.

Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει

περίληψη που περιέχει περιγραφή των εθνικών χρηστών, των κύριων αναγκών τους και του βαθμού στον οποίο ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

2.   ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η «ακρίβεια», κατά τη γενική στατιστική έννοια του όρου, δηλώνει την προσέγγιση των εκτιμήσεων στις άγνωστες πραγματικές τιμές της υπό εξέταση μεταβλητής.

2.1.   Δειγματολητικά σφάλματα

Ως ένδειξη ακρίβειας, ο συντελεστής διακύμανσης που λαμβάνει υπόψη το σχεδιασμό της δειγματοληψίας υπολογίζεται και διαβιβάζεται για τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας για την τελευταία έκδοση της NACE σε επίπεδο τομέα, και αναλύεται κατά τάξεις μεγέθους (1-9/10 + εργαζόμενοι).

Εάν ο συντελεστής διακύμανσης δεν μπορεί να υπολογιστεί, υποβάλλεται αντ’ αυτού το εκτιμώμενο δειγματοληπτικό σφάλμα με τη μορφή του απόλυτου αριθμού κενών θέσεων εργασίας.

2.2.   Μη δειγματολητικά σφάλματα

2.2.1.   Σφάλματα κάλυψης

Οι εκθέσεις ποιότητας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες για την κάλυψη, όπου χρειάζεται:

πίνακα που δείχνει τον αριθμό των επιχειρηματικών μονάδων του δείγματος και το ποσοστό των επιχειρηματικών μονάδων που εκπροσωπούνται στο (στα) δείγμα(-τα)/μητρώο(-α), κατανεμημένο ανά τάξη μεγέθους (στρώμα)·

περιγραφή της τυχόν διαφοράς μεταξύ του πληθυσμού αναφοράς και του πληθυσμού μελέτης·

περιγραφή σφαλμάτων ταξινόμησης·

περιγραφή της τυχόν διαφοράς μεταξύ των ημερομηνιών αναφοράς και του τριμήνου αναφοράς·

κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.

Σημείωση: σε περίπτωση χρήσης ατομικών διοικητικών στοιχείων, πρέπει να υποβληθεί παρόμοια ανάλυση με βάση το διοικητικό αρχείο αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των σφαλμάτων αναφοράς και διαγραφής.

2.2.2.   Σφάλματα μέτρησης και επεξεργασίας

Η έκθεση ποιότητας περιλαμβάνει

πληροφορίες για τις μεταβλητές με μη αμελητέα σφάλματα μέτρησης και επεξεργασίας·

πληροφορίες για τις κύριες πηγές (μη αμελητέων) σφαλμάτων μέτρησης και επεξεργασίας και, εάν είναι διαθέσιμες, πληροφορίες για τις μεθόδους που εφαρμόζονται για τη διόρθωση.

2.2.3.   Σφάλματα μη απάντησης

Οι εκθέσεις ποιότητας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες για τα σφάλματα μη απάντησης, όπου χρειάζεται:

το ποσοστό απάντησης σε επίπεδο μονάδας·

το ποσοστό και τις μεθόδους τεκμαρτού υπολογισμού στοιχείων και, αν είναι δυνατόν, την επίδραση του τεκμαρτού υπολογισμού στις εκτιμήσεις για τις διαβιβαζόμενες μεταβλητές.

Σημείωση: σε περίπτωση χρήσης ατομικών διοικητικών στοιχείων, η μη διαθεσιμότητα διοικητικού αρχείου ή στοιχείου ισοδυναμεί με μη απάντηση.

2.2.4.   Σφάλματα υπόθεσης μοντέλου

Αν χρησιμοποιούνται μοντέλα, οι εκθέσεις ποιότητας περιλαμβάνουν περιγραφή των χρησιμοποιούμενων μοντέλων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα μοντέλα για τη διόρθωση των μη δειγματολητικών σφαλμάτων, όπως την κάλυψη των μονάδων όλων των ζητούμενων τάξεων μεγέθους ή των αναλύσεων της NACE, τον τεκμαρτό υπολογισμό ή την παρέκταση με σκοπό να διορθωθεί η μη απάντηση σε επίπεδο μονάδας.

Σημείωση: σε περίπτωση χρήσης ατομικών διοικητικών στοιχείων, πρέπει να σχολιαστεί η αντιστοιχία μεταξύ των διοικητικών εννοιών και των θεωρητικών στατιστικών εννοιών. Πρέπει να αναφέρονται τυχόν αλλαγές στην εθνική νομοθεσία που οδήγησαν σε αλλαγές στους εφαρμοζόμενους ορισμούς και, όπου είναι δυνατόν, ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα.

2.2.5.   Αναθεωρήσεις

Τα κράτη μέλη αναμένεται να παρέχουν ιστορικό αναθεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αναθεωρήσεων του δημοσιευμένου αριθμού κενών θέσεων εργασίας και περίληψης των λόγων για τις αναθεωρήσεις.

2.2.6.   Εκτίμηση της μεροληψίας

Μια αξιολόγηση των μη δειγματοληπτικών σφαλμάτων, όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των κενών θέσεων, διαβιβάζονται για το συνολικό αριθμό των κενών θέσεων εργασίας και, όπου είναι δυνατόν, για το επίπεδο συγκέντρωσης της NACE αναθ. 2 που καθορίζεται στο παράρτημα 1 του παρόντος κανονισμού και τις τάξεις μεγέθους (1-9, 10 + εργαζόμενοι).

3.   ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

3.1.   Επικαιρότητα

Η «επικαιρότητα» των στοιχείων αντικατοπτρίζει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το συμβάν ή το φαινόμενο που αποτυπώνουν έως τη διαθεσιμότητά τους.

Οι εκθέσεις ποιότητας πρέπει να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το χρονικό διάστημα μεταξύ της δημοσίευσης των στοιχείων σε εθνικό επίπεδο και της περιόδου αναφοράς των στοιχείων.

3.2.   Χρονική ακρίβεια

Η «χρονική ακρίβεια» αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας δημοσίευσης των στοιχείων και της ημερομηνίας-στόχου κατά την οποία θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί, π.χ. με αναφορά στις ημερομηνίες που είχαν εξαγγελθεί σε επίσημα χρονοδιαγράμματα δημοσίευσης, είχαν προβλεφθεί σε κανονισμούς ή είχαν προσυμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων.

Για να κατανοηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρονική ακρίβεια, πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας σε εθνικό επίπεδο για τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστοιχία μεταξύ των προγραμματισμένων και των πραγματικών ημερομηνιών:

προθεσμίες απόκρισης των ερωτώμενων, οι οποίες καλύπτουν επίσης τις υπομνήσεις και τις προσθήκες,

περίοδος του επιτόπιου έργου·

περίοδος της επεξεργασίας των στοιχείων·

ημερομηνίες δημοσίευσης των πρώτων αποτελεσμάτων.

4.   ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗΝΕΙΑ

4.1.   Προσβασιμότητα

Η «προσβασιμότητα» αναφέρεται στις φυσικές συνθήκες υπό τις οποίες οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν στοιχεία όσον αφορά τα ακόλουθα: πού να απευθυνθούν, πώς να αποκτήσουν πρόσβαση, χρόνος παράδοσης, ευνοϊκές συνθήκες εμπορίας (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ.), διαθεσιμότητα μικροδεδομένων ή μακροδεδομένων, διάφορα μορφότυπα και μέσα μεταφοράς στοιχείων (χαρτί, αρχεία, CD-ROM/DVD, διαδίκτυο…) κ.λπ.

Οι εκθέσεις ποιότητας πρέπει να περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους διάδοσης των αποτελεσμάτων:

σύστημα διάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των παραληπτών των αποτελεσμάτων·

στοιχεία αναφοράς για τις δημοσιεύσεις των κύριων αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνοδεύονται από παρατηρήσεις με τη μορφή κειμένου, γραφημάτων, χαρτών κ.λπ.·

πληροφορίες σχετικά με το ποια αποτελέσματα αποστέλλονται, ενδεχομένως, στις μονάδες που υποβάλλουν εκθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο δείγμα.

4.2.   Σαφήνεια

Η «σαφήνεια» αναφέρεται στην ευχέρεια κατανόησης των στοιχείων, καθώς και στο ενημερωτικό τους πλαίσιο, δηλαδή στο κατά πόσον τα στοιχεία συνοδεύονται από κατάλληλα μεταδεδομένα, απεικονίσεις –όπως γραφήματα και χάρτες–, εάν διατίθενται πληροφορίες σχετικά με την ποιότητά τους (συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που επιβάλλονται στη χρήση), καθώς και στο βαθμό στον οποίο παρέχεται πρόσθετη βοήθεια.

Οι εκθέσεις ποιότητας πρέπει να περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την ευχέρεια κατανόησης των αποτελεσμάτων και τη διαθεσιμότητα των μεταδεδομένων:

περιγραφή και στοιχεία αναφοράς των παρεχόμενων μεταδεδομένων·

στοιχεία αναφοράς των κύριων μεθοδολογικών εγγράφων σχετικά με τις παρεχόμενες στατιστικές·

περιγραφή των βασικών ενεργειών που πραγματοποιούν οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες σχετικά με τα στοιχεία.

5.   ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ

5.1.   Γεωγραφική συγκρισιμότητα

Οι εκθέσεις ποιότητας περιέχουν πληροφορίες σχετικά με διαφορές μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών εννοιών, και –στο μέτρο του δυνατού– τις επιπτώσεις τους στην εκτίμηση.

5.2.   Διαχρονική συγκρισιμότητα

Οι εκθέσεις ποιότητας περιέχουν πληροφορίες σχετικά με αλλαγές στους ορισμούς, την κάλυψη και τις μεθόδους σε δύο οιαδήποτε διαδοχικά τρίμηνα, και τις επιπτώσεις τους στην εκτίμηση.

6.   ΣΥΝΟΧΉ

Η «συνοχή» των στατιστικών αναφέρεται στην ικανότητά τους να μπορούν να συνδυάζονται αξιόπιστα, με διάφορους τρόπους και για διάφορες χρήσεις. Ωστόσο, είναι, κατά κανόνα, πιο εύκολο να καταδειχθούν περιπτώσεις έλλειψης συνοχής παρά να αποδειχθεί η συνοχή.

Οι εκθέσεις ποιότητας περιέχουν συγκρίσεις στοιχείων σχετικά με τον αριθμό κενών θέσεων εργασίας από άλλες σχετικές πηγές, όταν διατίθενται, συνολικά και κατανεμημένα από τη NACE σε επίπεδο τομέα, κατά περίπτωση, και αναφέρουν τους λόγους, αν οι τιμές διαφέρουν σημαντικά.

Η πρώτη έκθεση ποιότητας περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα για τα αναδρομικά στοιχεία:

περιγραφή των πηγών που χρησιμοποιούνται για τα αναδρομικά στοιχεία και της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται·

περιγραφή τυχόν διαφορών μεταξύ της κάλυψης (οικονομικές δραστηριότητες, εργαζόμενοι, μεταβλητές) των αναδρομικών στοιχείων και των τρεχόντων στοιχείων·

περιγραφή της συγκρισιμότητας των αναδρομικών στοιχείων και των τρεχόντων στοιχείων.


Top