EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0757

Οδηγία 76/757/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τους αντανακλαστήρες των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους

ΕΕ L 262 της 27.9.1976, p. 32–53 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; καταργήθηκε από 32009R0661

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1976/757/oj

31976L0757

Οδηγία 76/757/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τους αντανακλαστήρες των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 262 της 27/09/1976 σ. 0032 - 0053
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0061
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0003
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0061
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0071
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0071


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν τους αντανακλαστήρες των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως (1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

Εκτιμώντας:

ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών τις οποίες πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα αφορούν μεταξύ άλλων στους αντανακλαστήρες-

ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο, και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να υιοθετηθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη, είτε συμπληρωματικά, είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή, για κάθε τύπο οχήματος, η διαδικασία εγκρίσεως ΕΟΚ, που ρυθμίζεται από την οδηγία 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών όσον αφορά στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους (3)-

ότι με την οδηγία 76/756/ΕΟΚ (4), το Συμβούλιο καθόρισε τις κοινές προδιαγραφές περί της εγκαταστάσεως των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους-

ότι με μία διαδικασία επικυρώσεως εναρμονισμένη ως προς τους αντανακλαστήρες, κάθε Κράτος μέλος είναι σε θέση να διαπιστώνει την τήρηση των κοινών προδιαγραφών κατασκευής και δοκιμών και να ενημερώνει τα άλλα Κράτη μέλη για τη διαπίστωση με αποστολή ενός αντιγράφου του συνταχθέντος δελτίου επικυρώσεως για κάθε τύπο αντανακλαστήρα- ότι η εναπόθεση ενός σήματος επικυρώσεως ΕΟΚ επί όλων των διατάξεων των κατασκευασμένων σύμφωνα με τον επικυρωμένο τύπο, καθιστά περιττό τον τεχνικό έλεγχο των διατάξεων αυτών στα άλλα Κράτη μέλη-

ότι συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές που υιοθετήθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ στον κανονισμό της αριθ. 3 (ομοιόμορφες προδιαγραφές περί της επικυρώσεως των συστημάτων των αντανακλαστήρων για οχήματα με κινητήρα (5)

"" ID="1">E/ECE/324> ID="2" ASSV="2" ACCV="2.1.2">ADD 2"> ID="1">E/ECE/TRANS/505}">

, ο οποίος προσαρτάται στη συμφωνία της 20ής Μαρτίου 1958 περί θεσπίσεως ομοιομόρφων συνθηκών επικυρώσεως των εξοπλισμών των οχημάτων με κινητήρα-

ότι η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών περί των οχημάτων με κινητήρα περιλαμβάνει αναγνώριση μεταξύ των Κρατών μελών των διενεργηθέντων ελέγχων από κάθε ένα από αυτά με βάση τις κοινές προδιαγραφές,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

1. Κάθε Κράτος μέλος επικυρώνει κάθε τύπο αντανακλαστήρα, εφ' όσον είναι σύμφωνος προς τις προδιαγραφές κατασκευής και δοκιμών που προβλέπονται στα παραρτήματα 0, I, III, V, VII, VIII, IX, X, XI και XII.

2. Το Κράτος μέλος που προέβη στην επικύρωση ΕΟΚ λαμβάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να επιβλέπει, όσο αυτό είναι αναγκαίο, την πιστότητα της κατασκευής προς τον επικυρωμένο τύπο, εν ανάγκη σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των άλλων Κρατών μελών. Η επίβλεψη αυτή περιορίζεται σε δειγματοληψίες.

Άρθρο 2

Τα Κράτη μέλη χορηγούν στον κατασκευαστή ή στον εντολοδόχο του ένα σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ σύμφωνο προς τα υποδείγματα που καθορίζονται στο παράρτημα III για κάθε τύπο αντανακλαστήρα που επικυρώνουν δυνάμει του 1ου άρθρου.

Τα Κράτη μέλη θεσπίζουν όλες τις απαραίτητες διατάξεις για να εμποδίσουν τη χρήση των σημάτων δυναμένων να προκαλέσουν συγχύσεις μεταξύ άλλων διατάξεων και των αντανακλαστήρων των οποίων ο τύπος επεκυρώθη δυνάμει του 1ου άρθρου.

Άρθρο 3

1. Τα Κρατη μέλη δεν δύνανται να απαγορεύσουν τη διάθεση στην αγορά αντανακλαστήρων για λόγους που αφορούν στην κατασκευή ή στη λειτουργία τους, εφ' όσον φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ.

2. Εν τούτοις, ένα Κράτος μέλος δύναται να απαγορεύσει τη διάθεση στην αγορά αντανακλαστήρων που φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ οι οποίοι, συστηματικά, δεν είναι σύμφωνοι προς τον επικυρωμένο τύπο.

Αυτό το Κράτος μέλος ενημερώνει αμέσως τα άλλα Κράτη μέλη και την Επιτροπή για τα ληφθέντα μέτρα, εκθέτοντας τους λόγους της αποφάσεώς του.

Άρθρο 4

Οι αρμόδιες αρχές κάθε Κράτους μέλους αποστέλλουν σε αυτές των άλλων Κρατών μελών, εντός προθεσμίας ενός μηνός, αντίγραφο των δελτίων επικυρώσεως των οποίων το υπόδειγμα εμφαίνεται στο παράρτημα II, που συνετάγησαν για κάθε τύπο αντανακλαστήρα που επικυρώνουν ή αρνούνται να επικυρώσουν.

Άρθρο 5

1. Αν το Κράτος μέλος το οποίο προέβη στην επικύρωση ΕΟΚ διαπιστώνει ότι πολλοί αντανακλαστήρες που φέρουν το ίδιο σήμα επικυρώσεως, ΕΟΚ δεν είναι σύμφωνοι με τον επικυρωθέντα τύπο, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλισθεί η πιστότης της κατασκευής με τον επικυρωμένο τύπο. Οι αρμόδιες αρχές του Κράτους αυτού πληροφορούν αυτές των άλλων Κρατών μελών για τα ληφθέντα μέτρα, τα οποία δύνανται να επεκταθούν, εφ' όσον η μη πιστότης είναι συστηματική, μέχρι ανακλήσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ. Οι αρχές αυτές λαμβάνουν τα ίδια μέτρα αν ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές ενός άλλου Κράτους μέλους για την ύπαρξη ελλείψεως πιστότητος.

2. Οι αρμόδιες αρχές των Κρατών μελών ενημερώνονται αμοιβαία, εντός προθεσμίας ενός μηνός, για την ανάκληση μιας χορηγηθείσης επικυρώσεως ΕΟΚ, καθώς και για τους λόγους που δικαιολογούν το μέτρο αυτό.

Άρθρο 6

Κάθε απόφαση επιφέρουσα άρνηση ή ανάκληση επικυρώσεως ή απαγόρευση διαθέσεως στην αγορά ή χρήσεως, ληφθείσα βάσει των υιοθετημένων διατάξεων που θεσπίσθηκαν σε εκτέλεση της παρούσης οδηγίας, αιτιολογείται επακριβώς. Κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με την υπόδειξη των ενδίκων μέσων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία στα Κράτη μέλη και των προθεσμιών εντός των οποίων τα ένδικα αυτά μέσα δύνανται να ασκηθούν.

Άρθρο 7

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος για λόγους που αφορούν στους αντανακλαστήρες, εφ' όσον αυτοί φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ και εφ' όσον είναι τοποθετημένοι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στην οδηγία 76/756/ΕΟΚ.

Άρθρο 8

Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν ή να απαγορεύσουν την πώληση, την καταχώρηση στα μητρώα, τη θέση σε κυκλαφορία ή τη χρήση οχήματος για λόγους που αφορούν τους αντανακλαστήρες, εφ' όσον αυτοί φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ και είναι τοποθετημένοι σύμφωνα προς τις προδιαγραφές που καθορίζονται στην οδηγία 76/756/ΕΟΚ.

Άρθρο 9

Ως "όχημα" κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας, νοείται κάθε όχημα με κινητήρα που προορίζεται να κυκλοφορεί επί οδού, με ή χωρίς αμάξωμα, έχον τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 km/h και τα ρυμουλκούμενά του, εξαιρουμένων των οχημάτων που μετακινούται επί σιδηροτροχιών, των ελκυστήρων και των γεωργικών μηχανών, καθώς και των μηχανημάτων δημοσίων έργων.

Άρθρο 10

Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για να προσαρμοσθούν στην τεχνική πρόοδο οι προδιαγραφές των παραρτημάτων εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία την προβλεπομένη στο άρθρο 13 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

Άρθρο 11

1. Τα Κράτη μέλη εκδίδουν και δημοσιεύουν, πριν από την 1η Ιουλίου 1977, τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία. Ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή. Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την 1η Οκτωβρίου 1977 το αργότερο.

2. Από της κοινοποιήσεως της παρούσης οδηγίας, τα Κράτη μέλη μεριμνούν για την ενημέρωση της Επιτροπής εγκαίρως ώστε να δυνηθεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, επί παντός σχεδίου νομοθετικών ή κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που σκοπεύουν να θεσπίσουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 12

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 27 Ιουλίου 1976.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. van der STOEL

Κατάλογος παραρτημάτων Παράρτημα 0 (6)() - Ορισμοί, πιστότης της παραγωγής, εξειδικεύσεις γενικού χαρακτήρα, επί μέρους εξειδικεύσεις.

Παράρτημα I - Ορισμός τεχνικών όρων

- Συμπληρωματικό παράρτημα 1: Σύμβολα και μονάδες

- Συμπληρωματικό παράρτημα 2: Σύμβολα

Παράρτημα II - Πρότυπο δελτίου επικυρώσεως ΕΟΚ

Παράρτημα III - Συνθήκαι επικυρώσεως ΕΟΚ και σήμανση

- Συμπληρωματικό παράρτημα: Παραδείγματα σημάτων επικυρώσεως ΕΟΚ

(Παράρτημα IV)

Παράρτημα V (6)() - Τρόποι των δοκιμών

Παράρτημα VI (6)() - Εξειδικεύσεις σχήματος και διαστάσεων

- Συμπληρωματικό παράρτημα: Αντανακλαστήρες για ρυμουλκούμενα - Κλάση III

Παράρτημα VII (6)() - Χρωματομετρικές εξειδικεύσεις

Παράρτημα VIII (6)() - Φωτομετρικές εξειδικεύσεις

Παράρτημα IX (6)() - Αντοχή σε εξωτερικούς παράγοντες

Παράρτημα X (6)() - Σταθερότης οπτικών ιδιοτήτων

Παράρτημα XI (6)() - Αντοχή στη θερμότητα

Παράρτημα XII (6)() - Σταθερότης του χρώματος

(1) ΕΕ αριθ. Α 55 της 13. 5. 1974, σ. 14.

(2) ΕΕ αριθ. Α 109, της 19. 9. 1974, σ. 26.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 42 της 23. 2. 1970, σ. 1.

(4) ΕΕ αριθ. Ν 262 της 27. 9. 1976, σ. 1.

(5) Έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη

(6)() Οι τεχνικές απαιτήσεις αυτού του παραρτήματος είναι ανάλογες αυτών του κανονισμού αριθ. 3 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη. Ιδίως οι υποδιαιρέσεις σε σημεία είναι οι ίδιες. Γι' αυτό, αν ένα σημείο του κανονισμού αριθ. 3 δεν έχει αντίστοιχο στην παρούσα οδηγία, ο αριθμός του υποδεικνύεται εντός παρενθέσεως για υπενθύμιση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 0

ΟΡΙΣΜΟΙ, ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ 1.)

2. ΟΡΙΣΜΟΙ

2.1. Οι ορισμοί τεχνικών όρων που χρησιμοποιούνται στην παρούσα οδηγία δίδονται στο παράρτημα I.

2.2. Ένας τύπος αντανακλαστήρα προσδιορίζεται από τα πρότυπα και τα περιγραφικά έγγραφα που κατατίθενται συγχρόνως με την αίτηση επικυρώσεως ΕΟΚ. Οι αντανακλαστήρες οι οποίοι δύνανται να θεωρηθούν ότι ανήκουν σε ένα τύπο, είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα οπτικά τμήματα αντανακλαστήρα ταυτόσημα προς αυτά της διατάξεως τύπου και των οποίων τα συμπληρωματικά τμήματα δεν διαφέρουν από αυτά της διατάξεως τύπου παρά μόνον σε ποικιλίες άνευ επιδράσεως επί των ιδιοτήτων των αναφερομένων στο παρόν παράρτημα.

2.3. Οι αντανακλαστήρες χωρίζονται, αναλόγως των φωτομετρικών χαρακτηριστικών τους, σε δύο κατηγορίες οι οποίες ονομάζονται Κλάση I και Κλάση III (βλ. σημείο 4.3 του παραρτήματος III).

3.)

4.)

5. ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

5.1. Κάθε διάταξη που φέρει το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ οφείλει να είναι σύμφωνη προς το επικυρωμένο με αυτό το σήμα τύπο. Η αρμόδια αρχή η οποία έχει χορηγήσει το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ διατηρεί δύο δείγματα τα οποία χρησιμεύουν από κοινού με το δελτίο επικυρώσεως στο να πιστοποιήσουν αν οι αντανακλαστήρες οι οποίοι φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ, οι οποίοι κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τον όρο αυτό.

5.2.)

5.3.)

6. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

6.1. Οι αντανακλαστήρες πρέπει να κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται η καλή τους λειτουργία υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως. Εξ άλλου, δεν πρέπει να παρουσιάζουν κανένα ελάττωμα κατασκευής που θα επηρεάζει την καλή λειτουργία τους ή την καλή στάση τους.

6.2. Τα διάφορα τμήματα που τους αποτελούν δεν πρέπει να αποχωρίζονται με απλά μέσα.

6.3. Δεν πρέπει να υπάρχει η δυνατότης αντικαταστάσεως των οπτικών αντανακλαστήρων.

6.4. Η εξωτερική επιφάνεια του αντανακλαστήρα πρέπει εύκολα να καθαρίζεται. Δεν πρέπει να είναι ανώμαλη. Οι προεξοχές τις οποίες δύναται να παρουσιάζει δεν πρέπει να εμποδίζουν ένα εύκολο καθάρισμα.

7. ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ (ΔΟΚΙΜΕΣ)

7.1. Οι αντανακλαστήρες πρέπει εξ άλλου, να πληρούν τις συνθήκες διαστάσεων και σχήματος, καθώς και τις χρωματομετρικές, φωτομετρικές, φυσικές και μηχανικές συνθήκες που περιγράφονται στο παράρτημα VI έως XII.

7.2. Ανάλογα με τη φύση των υλικών που συνιστούν τους αντανακλαστήρες, και ιδίως τα οπτικά τμήματα αντανακλαστήρα, οι αρμόδιες αρχές δύνανται να εξουσιοδοτήσουν τα εργαστήρια να μην εκτελέσουν ορισμένες μη αναγκαίες δοκιμές, υπό την επιφύλαξη ότι θα γίνεται μνεία επί του δελτίου επικυρώσεως ΕΟΚ, στο τμήμα "Παρατηρήσεις".

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ 1.1. ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑ

Ως "ανάκλαση αντανακλαστήρα", νοείται η ανάκλαση η χαρακτηριζομένη από την επανεκπομπή του φωτός σε γειτονικές δευθύνσεις αυτής εκ της οποίας αυτό προέρχεται.

Αυτή η ιδιότης διατηρείται για τις σημαντικές μεταβολές της γωνίας φωτισμού.

1.2. ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑ

Ως "οπτική αντανακλαστήρα", νοείται ο συνδυασμός των οπτικών στοιχείων που επιτρέπει να επιτευχθεί η ανάκλαση αντανακλαστήρα.

1.3. ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑΣ

Ως "αντανακλαστήρας", νοείται μία διάταξη που χρησιμεύει στο να δεικνύει την παρουσία ενός αυτοκινήτου δι' ανακλάσεως του φωτός που προέρχεται από μια φωτεινή πηγή, μη συνδεδεμένη με το αυτοκίνητο αυτό, του παρατηρητού τοποθετημένου πλησίον της φωτεινής πηγής. Στην παρούσα οδηγία δεν θεωρούνται ως αντανακλαστήρες:

- Οι πινακίδες κυκλοφορίας που ανακλούν το φως προς τα όπισθεν,

- τα σήματα ανακλάσεως προς τα όπισθεν που αναφέρονται στο ADR,

- Οι άλλες πινακίδες και σήματα ανακλάσεως προς τα όπισθεν που χρησιμοποιούνται σύμφωνα προς τις εξειδικεύσεις χρήσεως ενός Κράτους μέλους όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες αυτοκινήτων ή ορισμένες χρήσεις.

1.4. ΦΩΤΙΖΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑ

Ως "φωτίζουσα περιοχή ενός αντανακλαστήρα", νοείται η φωτίζουσα περιοχή ενός αντανακλαστήρα εντός ενός επιπέδου καθέτου στον άξονα αναφοράς του περιοριζομένη από επίπεδα συναπτόμενα στα ακρότατα τμήματα της οπτικής αντανακλαστήρα και παράλληλα προς αυτόν τον άξονα. Για να καθορισθούν το κατώτερο, το ανώτερο και τα πλευρικά άκρα των φανών θεωρούνται μόνο κατακόρυφα και οριζόντια επίπεδα.

1.5. ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Ως "άξονας αναφοράς", νοείται ο χαρακτηριστικός άξονας φωτεινού σήματος, που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή, για να χρησιμεύσει ως διεύθυνση αναφοράς (H = 0o, V = 0o) στις γωνίες πεδίου κατά τις φωτομετρικές μετρήσεις και στην εγκατάσταση επί του οχήματος.

1.6. ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Ως "κέντρο αναφοράς", νοείται η τομή του άξονα αναφοράς με την επιφάνεια εξόδου του εκπεμπομένου από τον φανό φωτός, που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή του φανού.

1.7. ΓΩΝΙΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΣ

Ως "γωνία αποκλίσεως", νοείται η γωνία μεταξύ των ευθειών που συνδέουν το κέντρο αναφοράς με το κέντρο του δέκτου και με το κέντρο της πηγής φωτισμού.

1.8. ΓΩΝΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ως "γωνία φωτισμού", νοείται η γωνία μεταξύ του άξονα αναφοράς και της ευθείας που συνδέει το κέντρο αναφοράς, με το κέντρο της φωτεινής πηγής.

1.9. ΓΩΝΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ

Ως "γωνία περιστροφής", νοείται η γωνία μετατοπίσεως του αντανακλαστήρα περί του άξονα αναφοράς, λαμβανομένης ως αρχής μετρήσεως μιας ειδικής θέσεως.

1.10. ΓΩΝΙΑΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑ

Ως "γωνιακό άνοιγμα του αντανακλαστήρα", νοείται η γωνία υπό την οποία φαίνεται η μεγαλύτερη διάσταση της εμφανούς επιφανείας της φωτιζούσης περιοχής, είτε εκ του κέντρου της πηγής φωτισμού, είτε εκ του κέντρου του δέκτου.

1.11. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΑ

Ως "φωτισμός του αντανακλαστήρα", νοείται ο μετρούμενος φωτισμός επί ενός επιπέδου καθέτου στις προσπίπτουσες ακτίνες και διερχομένου από το κέντρο αναφοράς.

1.12. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ (ΣΦΕ)

Ως "συντελεστής φωτεινής εντάσεως (ΣΦΕ)", νοείται το πηλίκο της ανακλωμένης φωτεινής εντάσεως κατά τη θεωρούμενη διεύθυνση δια του φωτισμού του αντανακλαστήρα, για δεδομένες γωνίες φωτισμού, αποκλίσεως και περιστροφής.

Συμπληρωματικό παράρτημα 1 ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ A = Επιφάνεια φωτιζούσης περιοχής του αντανακλαστήρα (σε εμ2).

C = Κέντρο αναφοράς.

NC = Άξονας αναφοράς.

Rr = Δέκτης, παρατηρητής ή στοιχείο μετρήσεως.

Cr = Κέντρο δέκτου.

Or = Διάμετρος του δέκτου Rr εφ' όσον είναι κυκλικός (σε εμ).

Se = Πηγή φωτισμού.

Cs = Κέντρο της πηγής φωτισμού.

Os = Διάμετρος της πηγής φωτισμού (σε εμ).

De = Απόσταση του κέντρου Cs από το κέντρο C (σε μ).

D'e = Απόσταση του κέντρου Cc από το κέντρο C (σε μ).

Σημείωση: Γενικώς De και D'e είναι πολύ γειτονικές και υπό κανονικές περιστάσεις παρατηρήσεως είναι δυνατόν να γραφεί De = D'e.

D = Απόσταση παρατηρήσεως πέραν της οποίας η φωτίζουσα περιοχή φαίνεται συνεχής.

α = Γωνία αποκλίσεως.

β = Γωνία φωτισμού. Ως προς τη γραμμή Cs που θεωρείται πάντοτε οριζόντια, η γωνία αυτή λαμβάνει το πρόσημο - (αριστερά), + (δεξιά), + (άνω) ή - (κάτω), αναλόγως με τη θέση της πηγής Se σε σχέση με τον άξονα NC, όταν παρατηρείται ο αντανακλαστήρας. Για κάθε διεύθυνση καθοριζόμενη από δύο γωνίες, κατακόρυφη και οριζόντια, αρμόζει να ονομάζεται κατά πρώτο πάντοτε η κατακόρυφη γωνία.

γ = γωνιακό άνοιγμα του στοιχείου μετρήσεως Rr παρατηρουμένου εκ του σημείου C.

δ = Γωνιακό άνοιγμα της πηγής Se παρατηρουμένης εκ του σημείου C.

ε = Γωνία περιστροφής. Αυτή η γωνία είναι θετική κατά τη φορά περιστροφής των δεικτών ωρολογίου όταν παρατηρείται η φωτίζουσα περιοχή. Αν ο αντανακλαστήρας φέρει την ένδειξη TOP, η αντιστοιχούσα θέση λαμβάνεται σαν αρχή.

Ε = Φωτισμός του αντανακλαστήρα (σε lux)

ΣΦΕ = Συντελεστής φωτεινής εντάσεως (σε millicandelas/lux). Οι γωνίες εκφράζονται σε μοίρες και πρώτα λεπτά.

Συμπληρωματικό παράρτημα 2 ΣΥΜΒΟΛΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΣ ΕΟΚ Μέγιστο σχήμα εντύπου: Α4 (210 x 297 mm Ένδειξη της διοικήσεως

Κοινοποίηση που αφορά στην επικύρωση ΕΟΚ, στην άρνηση, στην ανάκλαση της επικυρώσεως ΕΟΚ, ή στην επέκταση της επικυρώσεως ΕΟΚ, στην άρνηση, στην ανάκληση της επεκτάσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ ενός τύπου αντανακλαστήρα

Αριθμός επικυρώσεως: ....

1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα: ....

2. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστού:....

....

3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του τυχόν εντολοδόχου του:....

....

4. Παρουσιασθέν προς επικύρωση ΕΟΚ, την:....

5. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισμένη των δοκιμών επικυρώσεως ΕΟΚ:....

6. Ημερομηνία του χορηγηθέντος πρακτικού από την υπηρεσία αυτή:....

7. Αριθμός του χορηγηθέντος πρακτικού από την υπηρεσία αυτή: ....

8. Επέκταση της επικυρώσεως: κίτρινο-ηλέκτρου/άχρωμο (1)()

9. Ημερομηνία της επικυρώσεως/αρνήσεως/ανακλήσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ (1)():

10. Ημερομηνία της επεκτάσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ/αρνήσεως/ανακλήσεως της επεκτάσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ (1)()....

....

11. Μοναδική επικύρωση ΕΟΚ παραχωρηθείσα επί τη βάσει του σημείου 3.3 του παραρτήματος III σε μία διάταξη φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως που περιλαμβάνει πολυαρίθμους φανούς, και ιδιαίτερα:....

....

....

12. Ημερομηνία αρνήσεως/ανακλήσεως της μοναδικής επικυρώσεως ΕΟΚ (1)(): ....

13. Τόπος:....

14. Ημερομηνία:....

15. Υπογραφή:....

16. Επισυνάπτονται τα ακόλουθα στοιχεία, που φέρουν τον αριθμό επικυρώσεως ΕΟΚ ως υποδεικνύεται ανωτέρω:

....

....

17. Πιθανές παρατηρήσεις:

....

....

(1)() Διαγράψατε την ή τις περιττές ενδείξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΣ ΕΟΚ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ 1. ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΣ ΕΟΚ

1.1. Η αίτηση επικυρώσεως ΕΟΚ παρουσιάζεται από τον κάτοχο του σήματος κατασκευής ή εμπορίας, ή από τον εντολοδόχο του.

1.2. Για κάθε τύπο αντανακλαστήρα, η αίτηση συνοδεύεται:

1.2.1. από μία σύντομη περιγραφή δίδουσα τις τεχνικές εξειδικεύσεις των υλικών που συνιστούν την οπτική του αντανακλαστήρα.

1.2.2. από σχέδια, σε τρία αντίτυπα, επαρκώς λεπτομερή ώστε να επιτρέπεται η εξακρίβωση του τύπου και δεικνύοντα τις γεωμετρικές συνθήκες τοποθετήσεως του αντανακλαστήρα επί του οχήματος. Τα σχέδια πρέπει να δεικνύουν την προβλεπομένη θέση για τον αριθμό της επικυρώσεως και το πρόσθετο σύμβολο σε σχέση με το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο του σήματος επικυρώσεως ΕΟΚ.

1.2.3. από δείγματα του τύπου του αντανακλαστήρα ερυθρού χρώματος. Ο προς παρουσίαση αριθμός των δειγμάτων αναφέρεται στο παράρτημα V.

1.2.4. ενδεχομένως από δύο δείγματα χρώματος κιτρίνου-ηλέκτρου και ή από δύο άχροα δείγματα, για τις περιπτώσεις όπου η επικύρωση θα επεκτείνεται συγχρόνως ή αργότερα στις διατάξεις χρώματος κιτρίνου-ηλέκτρου και/ή αχρόου.

2. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

2.1. Τα παρουσιαζόμενα δείγματα ενός τύπου αντανακλαστήρα προς επικύρωση ΕΟΚ πρέπει να φέρουν:

- το βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του αιτούντος, το οποίο πρέπει να είναι ευκρινώς αναγνώσιμο και ανεξίτηλο,

- την ή τις ενδείξεις "TOP" εγγεγραμμένες οριζόντια στο υψηλότερο τμήμα της φωτιζούσης περιοχής, εφ' όσον τέτοιες ενδείξεις είναι αναγκαίες για να καθορίζουν χωρίς αμφιβολία την ή τις γωνίες περιστροφής που προδιαγράφονται από τον κατασκευαστή.

2.2. Κάθε αντανακλαστήρας φέρει μία θέση επαρκούς μεγέθους για το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ. Η θέση αυτή πρέπει να δεικνύεται επί των σχεδίων που αναφέρονται στο σημείο 1.2.2.

3. ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΕΟΚ

3.1. Εφ' όσον τα δείγματα τα παρουσιαζόμενα σύμφωνα με το σημείο 1 πληρούν τις διατάξεις των σημείων 6 και 7 του παραρτήματος 0, χορηγείται η επικύρωση ΕΟΚ και δίδεται ένας αριθμός επικυρώσεως.

3.2. Αυτός ο αριθμός δεν δίδεται πλέον σε άλλο τύπο αντανακλαστήρα εκτός της περιπτώσεως επεκτάσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ σε ένα άλλο τύπο αντανακλαστήρα που δεν διαφέρει παρά μόνο στο χρώμα.

3.3. Εφ' όσον η επικύρωση ΕΟΚ αιτείται για ένα τύπο διατάξεως φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως που περιλαμβάνει έναν αντανακλαστήρα και άλλους φανούς, ένα μοναδικό σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ δύναται να παραχωρηθεί υπό τον όρο ότι ο αντανακλαστήρας ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας και κάθε ένας από τους άλλους φανούς, που αποτελεί τμήμα του τύπου της διατάξεως φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως για τον οποίο αιτείται η επικύρωση ΕΟΚ, ανταποκρίνεται στην ειδική οδηγία που εφαρμόζεται επ' αυτού.

4. ΣΗΜΑΝΣΗ

4.1. Κάθε αντανακλαστήρας σύμφωνος προς ένα επικυρωμένο τύπο σε εφαρμογή της παρούσης οδηγίας οφείλει να φέρει ένα σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ.

4.2. Αυτό το σήμα συνίσταται από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο στο εσωτερικό του οποίου είναι τοποθετημένο το γράμμα "e" ακολουθούμενο από έναν αριθμό ή ομάδα γραμμάτων διακριτικών του Κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την επικύρωση:

1 για τη Γερμανία

2 για τη Γαλλία

3 για την Ιταλία

4 για τις Κάτω Χώρες

6 για το Βέλγιο

11 για το Ηνωμένο Βασίλειο

13 για το Λουξεμβούργο

DK για τη Δανία

IRL για την Ιρλανδία

και από έναν αριθμό επικυρώσεως ΕΟΚ που αντιστοιχεί στον αριθμό του δελτίου επικυρώσεως ΕΟΚ που συνετάχθη για τον τύπο αντανακλαστήρα.

4.3. Το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ συμπληρώνεται από το πρόσθετο σύμβολο "I" ή "III" που εξειδικεύει την κλάση που εχορηγήθη στον αντανακλαστήρα κατά την επικύρωση ΕΟΚ.

4.4. Ο αριθμός επικυρώσεως ΕΟΚ πρέπει να τοποθετείται πλησίον του ορθογωνίου παραλληλογράμμου του περιγεγραμμένου στο γράμμα "e" σε μία τυχούσα θέση σε σχέση με αυτό.

4.5. Το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ και το πρόσθετο σύμβολο, πρέπει να εναποτίθενται επί της υάλου ή επί της μιας των υάλων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανεξίτηλα και ευανάγνωστα ακόμη και όταν οι αντανακλαστήρες έχουν τοποθετηθεί επί του οχήματος.

4.6. Ένα παράδειγμα του σήματος επικυρώσεως ΕΟΚ συμπληρουμένου από το σύμβολο, δίδεται σε συμπληρωματικό παράρτημα.

4.7. Στην περίπτωση της χορηγήσεως ενός μοναδικού αριθμού επικυρώσεως ΕΟΚ, που προβλέπεται στο σημείο 3.3 για ένα τύπο διατάξεως φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως που περιλαμβάνει έναν αντανακλαστήρα και άλλους φανούς, δύναται να εναποτεθεί ένα μοναδικό σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ, που περιλαμβάνει:

- ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο στο εσωτερικό του οποίου τοποθετείται το γράμμα "e" ακολουθούμενο από έναν αριθμό ή ομάδα γραμμάτων διακριτικών του Κράτους μέλους που έχει χορηγήσει την επικύρωση,

- έναν αριθμό επικυρώσεως ΕΟΚ,

- τα πρόσθετα σύμβολα που προβλέπονται στις διάφορες οδηγίες βάσει των οποίων εχορηγήθη η επικύρωση ΕΟΚ.

4.8. Οι διαστάσεις των διαφόρων στοιχείων αυτού του σήματος δεν πρέπει να είναι μικρότερες των μεγαλυτέρων εκ των προδιαγραφομένων ελαχίστων διαστάσεων για τα μεμονωμένα σήματα, από τις οδηγίες βάσει των οποίων δίδεται η επικύρωση ΕΟΚ.

Συμπληρωματικό παράρτημα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΣ ΕΟΚ

Ο αντανακλαστήρας που φέρει το ανωτέρω σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ είναι ένας αντανακλαστήρας της κλάσεως I για τον οποίο η επικύρωση ΕΟΚ εχορηγήθη στην Ολλανδία (4) υπό τον αριθμό 216.

(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΤΡΟΠΟΙ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ V.1. Για την επικύρωση ΕΟΚ, ο αιτών πρέπει να παρουσιάζει 10 δείγματα.

V.2. Μετά την εξακρίβωση της πιστότητος προς τις εξειδικεύσεις γενικού χαρακτήρα (σημείο 6 του παραρτήματος 0) και τις εξειδικεύσεις σχήματος και διαστάσεων (παράρτημα VI), τα 10 δείγματα υφίστανται τον έλεγχο των χρωματομετρικών χαρακτηριστικών (παράρτημα VII) και του ΣΦΕ (παράρτημα VIII) για μια γωνία αποκλίσεως 20 και για μια γωνία φωτισμού V = H = 0o ή εφ' όσον είναι αναγκαίο, στη θέση την καθορισμένη από τα σημεία VIII.4 και VIII.4.1.

Οι δύο αντανακλαστήρες που έδωσαν την ελαχίστη και τη μεγαλύτερη τιμή υφίστανται πλέον μία πλήρη δοκιμή σύμφωνα με τις δεδομένες ενδείξεις του σημείου VIII.3. Σύμφωνα προς το σημείο 5.1. του παραρτήματος 0, αυτά τα 2 δείγματα φυλάσσονται υπό των εργαστηρίων για κάθε μετέπειτα εξακρίβωση η οποία θα ηδύνατο να αποδειχθεί αναγκαία εκ των υστέρων. Τα άλλα 8 δείγματα κατανέμονται σε 4 ομάδες των 2 δειγμάτων:

1η ομάδα: - Τα δύο δείγματα υποβάλλονται στη δοκιμή αντοχής στο ύδωρ (σημείο IX.1), εν συνεχεία εφ' όσον αυτή η δοκιμή είναι ικανοποιητική, στη δοκιμή αντοχής σε καύσιμα και σε έλαια λιπάνσεως (σημεία IX.3 και IX.4).

2η ομάδα: - Τα δύο δείγματα υποβάλλονται, εφ' όσον είναι αναγκαίο, στη δοκιμή αντοχής σε διάβρωση (σημείο IX.2.), εν συνεχεία στη δοκιμή αντοχής της οπισθίας όψεως των αντανακλαστήρων (σημείο IX.5). Εν συνεχεία υποβάλλονται στη δοκιμή αντοχής στη θερμότητα (παράρτημα XI).

3η ομάδα: - Τα δύο δείγματα υποβάλλονται στη δοκιμή σταθερότητος των οπτικών ιδιοτήτων των αντανακλαστήρων (παράρτημα X).

4η ομάδα: - Τα δύο δείγματα υποβάλλονται στη δοκιμή της σταθερότητος του χρώματος (παράρτημα XII).

V.3. Οι αντανακλαστήρες των διαφόρων ομάδων, αφού υποστούν τις απαριθμούμενες στο σημείο V.2 δοκιμές πρέπει:

3.1. να έχουν ένα χρώμα που να ικανοποιεί τους όρους του παραρτήματος VII. Η εξακρίβωση πραγματοποιείται με μία ποιοτική μέθοδο και επιβεβαιώνεται, σε περίπτωση αμφιβολίας, από μία ποσοτική μέθοδο-

3.2. να έχουν ένα ΣΦΕ που να ικανοποιεί τους όρους του παραρτήματος VIII, ώστε να επιτυγχάνεται μετά τη δοκιμή τουλάχιστον το 60 % της τιμής προ της δοκιμής επί του αυτού δείγματος. Η επαλήθευση πραγματοποιείται αποκλειστικά για μια γωνία αποκλίσεως 20 και για μία γωνία φωτισμού V = H = 0o ή, εφ' όσον είναι αναγκαίο, στη θέση την καθοριζομένη από τα σημεία VIII.4 και VIII.4.1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ VI.1. ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΚΛΑΣΕΩΣ I

1.1. Οι φωτίζουσες περιοχές των αντανακλαστήρων της κλάσεως I πρέπει να εγγράφονται στο εσωτερικό ενός κύκλου διαμέτρου 200 μμ.

1.2. Το σχήμα των φωτιζουσών περιοχών πρέπει να είναι απλό και να μη δύναται να συγχέεται με ένα γράμμα, έναν αριθμό ή ένα τρίγωνο από κανονική απόσταση παρατηρήσεως.

1.3. Καθ' υπέρβαση της διατάξεως του σημείου 1.2, ένα σχήμα ομοιάζον στο απλό σχήμα των γραμμάτων και των αριθμών O, I, U και 8 είναι αποδεκτό.

VI.2. ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΚΛΑΣΕΩΣ III

2.1. Οι φωτίζουσες περιοχές των αντανακλαστήρων III πρέπει να έχουν το σχήμα ενός ισοπλεύρου τριγώνου. Εφ' όσον φέρουν εντός μιας γωνίας την επιγραφή "TOP", αυτή δεικνύει ότι αυτή η γωνία πρέπει να σχηματίσει το άνω του τριγώνου.

2.2. Η φωτίζουσα περιοχή πρέπει να περιλαμβάνει στο κέντρο της ένα τριγωνικό τμήμα μη αντανακλαστικό του οποίου οι πλευρές να είναι παράλληλες προς αυτές του εξωτερικού τριγώνου.

2.3. Η φωτίζουσα περιοχή δύναται να είναι συνεχής ή μη. Σε όλες τις περιπτώσεις, η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο γειτονικών οπτικών αντανακλαστήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 μμ.

2.4. Η φωτίζουσα περιοχή ενός αντανακλαστήρα θεωρείται ως συνεχής όταν τα άκρα των φωτιζουσών περιοχών των ανεξαρτήτων γειτονικών οπτικών αντανακλαστήρα είναι παράλληλα και οι οπτικές αυτές κατανέμονται ομοιόμορφα εφ' όλης της επιφανείας του τριγώνου που δεν έχει μείνει κενή.

2.5. Όταν η φωτίζουσα περιοχή δεν είναι συνεχής, ο αριθμός των ανεξαρτήτων οπτικών αντανακλαστήρα δεν δύναται να είναι κατώτερος των τεσσάρων για κάθε πλευρά του τριγώνου περιλαμβανομένων των οπτικών αντανακλαστήρα των γωνιών.

2.5.1. Οι ανεξάρτητες οπτικές αντανακλαστήρα δεν πρέπει να δύνανται να αντικαθιστώνται εκτός αν αποτελούνται από αντανακλαστήρες επικυρωμένους της κλάσεως I.

2.6. Οι εξωτερικές πλευρές των φωτιζουσών περιοχών των τριγωνικών αντανακλαστήρων της κλάσεως III πρέπει να έχουν μήκος περιλαμβανόμενο μεταξύ των 150 και 200 μμ. Για τις διατάξεις του τύπου που έχει κενό, το πλάτος των άκρων, μετρούμενο κάθετα προς αυτές, είναι τουλάχιστον ίσο προς το 20 % του ωφελίμου μήκους μεταξύ των ακροτάτων σημείων των φωτιζουσών περιοχών.

VI.3. Για την εξακρίβωση της πιστότητος προς τις ανωτέρω αριθμούμενες εξειδικεύσεις, πραγματοποιείται για τα ουσιώδη μία οπτική εξέταση.

Συμπληρωματικό παράρτημα ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΑ - ΚΛΑΣΗ III

Σημείωση: Αυτά τα σκαριφήματα δίδονται ως παράδειγμα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

ΧΡΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ VII.1. Για την εφαρμογή των εξειδικεύσεων αυτών εξετάζονται αποκλειστικώς οι άχροοι αντανακλαστήρες και αυτοί του ερυθρού ή κιτρίνου-ηλέκτρου χρώματος.

1.1. Οι αντανακλαστήρες δύνανται ενδεχομένως να αποτελούνται από συνένωση μιας οπτικής αντανακλαστήρα και ενός φίλτρου που πρέπει να είναι μη διαχωρίσιμοι εκ κατασκευής υπό κανονικές συνθήκες χρήσεως.

1.2. Ο χρωματισμός των οπτικών αντανακλαστήρων και των φίλτρων με βαφή ή βερνίκι δεν είναι αποδεκτός.

VII.2. Του αντανακλαστήρα φωτιζομένου από το χρησιμοποιούμενο ως πρότυπο μετρήσεως Α της ΣΦΕ, για μια γωνία αποκλίσεως 20 και μια γωνία φωτισμού V = H = 0o ή, αν παράγεται μία ανάκλαση επί της μη εγχρώμου επιφανείας εισόδου, για V = 15o, H = 0o, οι τριχρωματικές συντεταγμένες της ανακλωμένης φωτεινής ροής πρέπει να ευρίσκονται εντός των επομένων ορίων:

"" ID="1" ASSV="2">ΕΡΥΘΡΟ:> ID="2">όριο προς το κίτρινο: Υ 0,335"> ID="2">όριο προς το πορφυρό: Ζ 0,008"> ID="1" ASSV="3">ΚΙΤΡΙΝΟ-ΗΛΕΚΤΡΟΥ:> ID="2">όριο προς το κίτρινο: Υ 0,429"> ID="2">όριο προς το ερυθρό: Υ 0,398"> ID="2">όριο προς το λευκό: Ζ 0,007">

2.1. Για τα χρώματα ερυθρό και κίτρινο-ηλέκτρου, βεβαιούται με τη βοήθεια μιας συγκριτικής δοκιμής ότι τηρούνται οι χρωματομετρικές εξειδικεύσεις.

2.2. Αν υφίστανται αμφιβολίες μετά απ' αυτή τη δοκιμή, βεβαιούται η τήρηση των χρωματομετρικών εξειδικεύσεων με τον καθορισμό τριχρωματικών συντεταγμένων του δείγματος για το οποίο υφίσταται η μεγαλύτερη αμφιβολία.

VII.3. Οι άχροοι αντανακλαστήρες δεν πρέπει να παρουσιάζουν μία εκλεκτική ανάκλαση, δηλαδή οι τριχρωματικές συντεταγμένες Χ και Υ του χρησιμοποιουμένου ως προτύπου μετρήσεως Α για το φωτισμό του αντανακλαστήρα δεν πρέπει να υφίστανται τροποποίηση μεγαλύτερη του 0,01 μετά από ανάκλαση υπό του αντανακλαστήρα.

3.1. Η εξακρίβωση πραγματοποιείται με μία συγκριτική οπτική όπως αναφέρεται στο σημείο 2.1, του πεδίου συγκρίσεως φωτιζομένου από φωτεινές πηγές των οποίων οι τριχρωματικές συντεταγμένες αποκλίνουν κατά 0,01 σε σχέση με αυτές του χρησιμοποιουμένου ως προτύπου μετρήσεως Α.

3.2. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καθορίζονται οι τριχρωματικές συντεταγμένες για το δείγμα το πλέον εκλεκτικό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ VIII.1. Μετά την αίτηση επικυρώσεως ΕΟΚ, ο αιτών καθορίζει τον άξονα αναφοράς. Αυτός αντιστοιχεί στη γωνία φωτισμού V = H = 0o του πίνακα των συντελεστών φωτεινής εντάσεως (ΣΦΕ).

VIII.2. Για τις φωτομετρικές μετρήσεις θεωρείται αποκλειστικώς, για την κλάση I, η φωτίζουσα περιοχή που ευρίσκεται στο εσωτερικό ενός κύκλου διαμέτρου 120 μμ και περιορίζεται η περιοχή με το ακόλουθο μέγιστο εμβαδό: κλάση I = 100

εμ2 χωρίς να πρέπει αναγκαστικά το εμβαδό των οπτικών αντανακλαστήρα να φθάνει την τιμή αυτής της επιφανείας. Ο κατασκευαστής δεικνύει το περίγραμμα της προς χρησιμοποίηση επιφανείας. Για την κλάση III, θεωρείται το σύνολο των φωτιζουσών επιφανειών χωρίς κανένα περιορισμό διαστάσεων.

VIII.3. Οι τιμές του ΣΦΕ των ερυθρών αντανακλαστήρων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσες προς αυτές του κατωτέρω πίνακα, εκπεφρασμένες σε millicandelas ανά lux για τις αναφερόμενες γωνίες αποκλίσεως και φωτισμού.

"" ID="1" ASSV="2">I> ID="2">20> ID="4">100> ID="5">50> ID="6">50"> ID="2">1o 30> ID="4">5> ID="5">2,5> ID="6">2,5"> ID="1">(II)"> ID="1" ASSV="2">III> ID="2">20> ID="4">150> ID="5">75> ID="6">75"> ID="2">1o 30> ID="4">7,5> ID="5">3,75> ID="6">3,75">

Τιμές ΣΦΕ κατώτερες των αναφερομένων τιμών στις δύο τελευταίες του ανωτέρω πίνακος δεν είναι αποδεκτές στο εσωτερικό της στερεάς γωνίας που έχει κορυφή το κέντρο αναφοράς και οριοθετείται από τα επίπεδα που τέμνονται κατά τις ακμές ως εξής:

(V = + και - 10o, H = 0o) (V = + και - 5o, H = + και - 20o)

VIII.4. Εφ' όσον μετράται ο ΣΦΕ ενός αντανακλαστήρα για μία γωνία β ίση προς V = + ή - 5o, H = 0o, επαληθεύεται, δι' ελαφράς στροφής της διατάξεως ότι δεν παρουσιάζεται ένα φαινόμενο ανακλάσεως. Αν παρουσιασθεί το φαινόμενο, πραγματοποιείται η μέτρηση για τη β ίση προς V = + ή - 5o, H = 0o. Η χρησιμοποιούμενη θέση είναι αυτή που αντιστοιχεί στον ελάχιστο ΣΦΕ για μία εκ των θέσεων αυτών.

4.1. Για μία γωνία φωτισμού β ίση προς V = H = 0o ή γι' αυτή που προσδιορίζεται στο σημείο VIII.4 και για τη γωνία αποκλίσεως 20, πραγματοποιείται στροφή των αντανακλαστήρων οι οποίοι δεν φέρουν την ένδειξη "TOP" περί τον άξονα αναφοράς τους, μέχρι του ελαχίστου ΣΦΕ, ο οποίος πρέπει να πληροί την ενδεικνυόμενη τιμή στο σημείο VIII.3. Όταν μετράται ο ΣΦΕ για τις άλλες γωνίες φωτισμού και αποκλίσεως, ο αντανακλαστήρας τοποθετείται στη θέση που αντιστοιχεί στην τιμή της γωνίας περιστροφής ε που καθορίζεται ούτω. Όταν δεν επιτυγχάνονται οι εξειδικευμένες τιμές, δύναται να πραγματοποιηθεί στροφή του αντανακλαστήρα κατά +- 5o περί τον άξονα αναφοράς, θεωρουμένης ως αρχής της θέσεως αυτής.

4.2. Για τη γωνία φωτισμού β προς V = H = 0o, ή γι' αυτή που προσδιορίζεται στο σημείο VIII και για τη γωνία αποκλίσεως 20, πραγματοποιείται στροφή των αντανακλαστήρων οι οποίοι φέρουν την ένδειξη "TOP" κατά + 5o περί τον άξονα αναφοράς. Για όλες τις λαμβανόμενες από τον αντανακλαστήρα θέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιστροφής, ο ΣΦΕ δεν πρέπει να είναι κατώτερος της επιβαλλομένης τιμής.

4.3. Αν για τη διεύθυνση V = H = 0o ο ΣΦΕ υπερβαίνει την εξειδικευμένη τιμή τουλάχιστον κατά 50 %, όλες οι μετρήσεις για όλες τις γωνίες φωτισμού και αποκλίσεως πραγματοποιούνται για ε = 0o.

VIII.5. Για να πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις, ακολουθείται η υποδεικνυομένη από την ΔΕΦ (CIE) μέθοδος για τη φωτομετρία των αντανακλαστήρων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ IX.1. ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΥΔΩΡ

Οι αντανακλαστήρες οι οποίοι είναι ή δεν είναι ομαδοποιημένοι ή ενσωματωμένοι αμοιβαία με ένα φανό, των οποίων τα αποσυναρμολογούμενα εξαρτήματα έχουν ενδεχομένως αφαιρεθεί, εμβυθίζονται εντός λουτρού ύδατος 25 +- 5o C επί 10 λεπτά, του πλέον υψηλού σημείου του ανωτέρω τμήματος της φωτιζούσης περιοχής ευρισκομένου 20 μμ περίπου από την επιφάνεια του ύδατος. Αυτή η δοκιμή επαναλαμβάνεται στρεφομένου του αντανακλαστήρα κατά 180o ώστε η φωτίζουσα περιοχή να ευρίσκεται κάτωθεν και η οπισθία όψη να είναι καλυμμένη από 20 μμ περίπου ύδατος.

1.1. Το ύδωρ δεν πρέπει να εισχωρεί στην ανακλώσα όψη της οπτικής αντανακλαστήρα. Αν μία οπτική εξέταση αποκαλύπτει χωρίς αμφιβολία την παρουσία του ύδατος, το σύστημα δεν θεωρείται ότι ικανοποιεί τη δοκιμή.

1.2. Αν η οπτική εξέταση δεν απεκάλυψε την παρουσία του ύδατος ή αν υφίστανται αμφιβολίες, μετράται ο ΣΦΕ κατά την περιγραφομένη στο σημείο V.3.2 μέθοδο, αφού έχει ελαφρώς ανακινηθεί ο αντανακλαστήρας ώστε να εκδιωχθεί η περίσσεια του ύδατος στην επιφάνεια.

IX.2. ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

Οι αντανακλαστήρες πρέπει να κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε, παρ' όλες τις συνθήκες υγρασίας και διαβρώσεως στις οποίες υπόκεινται κανονικώς, να διατηρούν τα επιβαλλόμενα χρωματομετρικά και φωτομετρικά χαρακτηριστικά. Η αντοχή της εμπροσθίας όψεως σε αμαύρωση και η αντίστοιχη, του προστατευτικού τμήματος της οπισθίας όψεως στην φθορά πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας επί μέρους εξακριβώσεως μόνον εφ' όσον υπάρχει υπόνοια μιας διαβρώσεως ενός βασικού μεταλλικού τμήματος.

Ο αντανακλαστήρας του οποίου τα αποσυναρμολογούμενα εξαρτήματα έχουν αφαιρεθεί, ή ο φανός μετά του οποίου ο αντανακλαστήρας είναι ομαδοποιημένος ή ενσωματωμένος αμοιβαίως υπόκειται σε δράση αλατώδους ομίχλης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 50 ωρών, είτε δύο περιόδων εκθέσεως 24 ωρών εκάστης, που χωρίζονται με ένα διάλειμμα 2 ωρών κατά το οποίο αφίεται να στεγνώσει το δείγμα.

Η αλατώδης ομίχλη επιτυγχάνεται δια ψεκασμού σε 35 +- 2 o C, ενός αλατώδους διαλύματος επιτυγχανομένου δια διαλύσεως 20 +- 2 μερών μάζης χλωριούχου νατρίου σε 80 μέρη απεσταγμένου ύδατος μη περιέχοντος προσμίξεις πλέον του 0,02 %.

Αμέσως μετά το τέλος της δοκιμής, το δείγμα δεν πρέπει να φέρει ίχνη υπερβολικής διαβρώσεως δυναμένης να επηρεάσει την καλή λειτουργία της συσκευής.

IX.3. ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ

Η εξωτερική επιφάνεια του αντανακλαστήρα και ειδικότερα της φωτιζούσης περιοχής τρίβεται ελαφρά με ύφασμα εμποτισμένο σε μείγμα βενζίνης και βενζολίου (αναλογία 90: 10). Μετά 5 λεπτά περίπου, η επιφάνεια εξετάζεται οπτικώς. Αυτή δεν πρέπει να παρουσιάζει εμφανή διαφορά.

IX.4. ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΛΑΙΑ ΛΙΠΑΝΣΕΩΣ

Η εξωτερική επιφάνεια του αντανακλαστήρα, και ειδικότερα της φωτιζούσης επιφανείας, τρίβεται ελαφρά με ύφασμα εμποτισμένο σε απορρυπαντικό έλαιο λιπάνσεως. Μετά 5 περίπου λεπτά, η επιφάνεια σκουπίζεται. Εν συνεχεία μετράται ο ΣΦΕ (σημείο V.3.2).

IX.5 ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΙΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΟΨΕΩΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΑ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ

Μετά από βούρτσισμα της οπισθίας όψεως του αντανακλαστήρα με μία βούρτσα πλαστικών τριχών, σκληρής ποιότητος, αυτή καλύπτεται ή υγραίνεται επαρκώς με ένα μείγμα βενζίνης και βενζολίου (αναλογία 90: 10) επί 1 λεπτό.

Το μείγμα εν συνεχεία αποσύρεται και ο αντανακλαστήρας αφίνεται να στεγνώσει.

Μόλις περατωθεί η εξάτμιση, πραγματοποιείται μία δοκιμή αποξέσεως δια βουρτσίσματος της οπισθίας όψεως με την ίδια πλαστική βούρτσα. Εν συνεχεία μετράται ο ΣΦΕ (σημείο V.3.2) μετά από κάλυψη όλης της κατοπτρικής οπισθίας επιφανείας με σινική μελάνη.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ X

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΣ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ X.1. Η αρχή η οποία εχορήγησε την επικύρωση ΕΟΚ δύναται να επαληθεύει σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται με την πάροδο του χρόνου η σταθερότης των οπτικών ιδιοτήτων ενός τύπου αντανακλαστήρα σε χρήση.

X.2. Οι αρμόδιες αρχές ενός Κράτους μέλους εκτός του Κράτους του οποίου η αρμοδία αρχή εχορήγησε την επικύρωση ΕΟΚ δύνανται να πραγματοποιήσουν επί της επικρατείας τους επαληθεύσεις παρόμοιες.

Σε περίπτωση συστηματικής ανομοιότητος ενός τύπου αντανακλαστήρα εν χρήσει, μεταβιβάζουν ενδεχομένως στη διοίκηση η οποία εχορήγησε την επικύρωση ΕΟΚ τα δειγματοληπτικώς ληφθέντα εξαρτήματα προς εξέταση και ζητούν τη γνώμη της.

X.3. Ελλείψει άλλων προς εκτίμηση στοιχείων, η έννοια της συστηματικής ανομοιότητος ενός τύπου αντανακλαστήρα εν χρήσει ερμηνεύεται κατά την έννοια του σημείου 6.1 του παραρτήματος 0.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XI

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ XI.1. Ο αντανακλαστήρας τοποθετείται επί 12 συνεχείς ώρες εντός ξηράς ατμοσφαίρας, στη θερμοκροσία των 65 +- 2 o C.

XI.2. Μετά τη δοκιμή, ουδεμία αισθητή παραμόρφωση ή ρωγμή του αντανακλαστήρα και ειδικότερα των οπτικών στοιχείων, δεν πρέπει να δύναται να διαπιστωθεί οπτικά.

XI.3. Τα χρωματομετρικά και φωτομετρικά χαρακτηριστικά ελέγχονται (σημεία V.3.1. και V.3.2).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XII

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ XII.1. Η αρχή η οποία εχορήγησε την επικύρωση ΕΟΚ δύναται να εξακριβώσει σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται η σταθερότης του χρώματος ενός τύπου αντανακλαστήρα εν χρήσει.

XII.2. Οι αρμόδιες αρχές ενός Κράτους μέλους εκτός του Κράτους μέλους του οποίου η αρμοδία αρχή εχορήγησε την επικύρωση ΕΟΚ δύνανται να πραγματοποιήσουν επί του εδάφους τους επαληθεύσεις παρόμοιες.

Σε περίπτωση συστηματικής ανομοιότητος ενός τύπου αντανακλαστήρα εν χρήσει, μεταβιβάζουν ενδεχομένως στη διοίκηση η οποία εχορήγησε την επικύρωση ΕΟΚ τα δειγματοληπτικώς ληφθέντα εξαρτήματα προς εξέταση και ζητούν τη γνώμη της.

XII.3. Ελλείψει άλλων προς εκτίμηση στοιχείων, η έννοια της συστηματικής ανομοιότητος ενός τύπου αντανακλαστήρα εν χρήσει ερμηνεύεται κατά την έννοια του σημείου 6.1 του παραρτήματος 0.

Συμπληρωματικό παράρτημα των παραρτημάτων

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

"" ID="1">0.6> ID="2">Εξειδικεύσεις γενικού χαρακτήρα, οπτική εξέταση> ID="3">x> ID="4">x> ID="5">x> ID="6">x> ID="7">x> ID="8">x> ID="9">x> ID="10">x> ID="11">x> ID="12">x"> ID="1">VI.> ID="2">Σχήμα και διαστάσεις οπτική εξέταση> ID="3">x> ID="4">x> ID="5">x> ID="6">x> ID="7">x> ID="8">x> ID="9">x> ID="10">x> ID="11">x> ID="12">x"> ID="1">VII.> ID="2">Χρωματομετρία: οπτική εξέταση τριχρωματικές συντεταγμένες σε περίπτωση αμφιβολίας> ID="3">x> ID="4">x> ID="5">x> ID="6">x> ID="7">x> ID="8">x> ID="9">x> ID="10">x> ID="11">x> ID="12">x"> ID="1">VIII.> ID="2">Φωτομετρία: περιοριζόμενη: 20 και V = H = 0o> ID="3">x> ID="4">x> ID="5">x> ID="6">x> ID="7">x> ID="8">x> ID="9">x> ID="10">x> ID="11">x> ID="12">x"> ID="1">VIII.3> ID="2">Πλήρης> ID="5">x> ID="6">x"> ID="1" ASSV="3">IX.1.> ID="2">Ύδωρ: 10 λεπτά κανονική θέση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="2">10 λεπτά ανεστραμμένη θέση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="2">οπτική εξέταση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1" ASSV="2">V.3.1.> ID="2">Χρωματομετρία: οπτική εξέταση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="2">τριχρωματικές συντεταγμένες σε περίπτωση αμφιβολίας> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1">V.3.2.> ID="2">Φωτομετρία: περιοριζομένη:20 και V = H = 0o> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1" ASSV="2">ΙΧ.3.> ID="2">Καύσιμα: 5 λεπτά> ID="9">x> ID="10">x"> ID="2">οπτική εξέταση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1" ASSV="2">IX.4.> ID="2">Έλαια: 5 λεπτά> ID="9">x> ID="10">x"> ID="2">οπτική εξέταση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1" ASSV="2">V.3.1.> ID="2">Χρωματομετρία:οπτική εξέταση> ID="9">x> ID="10">x"> ID="2">τριχρωματικές συντεταγμένες σε περίπτωση αμφιβολίας> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1">V.3.2.> ID="2">Φωτομετρία: περιοριζομένη: 20 και V = H = 0o> ID="9">x> ID="10">x"> ID="1" ASSV="4">IX.2.> ID="2">Διάβρωση: 24 ώρες> ID="7">x> ID="8">x"> ID="2">2 ώρες παύση> ID="7">x> ID="8">x"> ID="2">24 ώρες> ID="7">x> ID="8">x"> ID="2">οπτική εξέταση> ID="7">x> ID="8">x"> ID="1" ASSV="2">ΙΧ.5.> ID="2">Οπισθία όψη: 1 λεπτό> ID="7">x> ID="8">x"> ID="2">οπτική εξέταση> ID="7">x> ID="8">x"> ID="1" ASSV="2">ΧΙ.> ID="2">Θερμότης 12 ώρες, 65 + 2o C> ID="7">x> ID="8">x"> ID="2">οπτική εξέταση για παραμορφώσεις> ID="7">x> ID="8">x"> ID="1" ASSV="2">V.3.1.> ID="2">Χρωματομετρία: οπτική εξέταση> ID="7">x> ID="8">x"> ID="2">τριχρωματικές συντεταγμένες σε περίπτωση αμφιβολίας> ID="7">x> ID="8">x"> ID="1">V.3.2.> ID="2">Φωτομετρία, περιοριζομένη: 20 και V = H = 0o> ID="7">x> ID="8">x"> ID="1">X.> ID="2">Σταθερότης των οπτικών ιδιοτήτων"> ID="1">V.3.1.> ID="2">Χρωματομετρία: οπτική εξέταση ή τριχρωματικές συντεταγμένες"> ID="1">V.3.2.> ID="2">Φωτομετρία: περιοριζομένη: 20 και V = H = 0o"> ID="1">XII.> ID="2">Σταθερότης του χρώματος"> ID="1">V.3.1.> ID="2">Χρωματομετρία: οπτική εξέταση ή τριχρωματικές συντεταγμένες"> ID="1">V.3.2.> ID="2">Φωτομετρία: περιοριζομένη: 20 και V = H = 0o"> ID="1">0.5.1.> ID="2">Κατάθεση στις Αρχές> ID="5">x> ID="6">x">

Top