EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE0741

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Τροποποιημένη πρόταση για οδηγία του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 77/388/EΟΚ όσον αφορά τον τόπο παροχής υπηρεσιών COM(2005) 334 τελικό — 2003/0329 (CNS)

ΕΕ C 195 της 18.8.2006, p. 54–57 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

18.8.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 195/54


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: «Τροποποιημένη πρόταση για οδηγία του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 77/388/EΟΚ όσον αφορά τον τόπο παροχής υπηρεσιών»

COM(2005) 334 τελικό — 2003/0329 (CNS)

(2006/C 195/13)

Στις 14 Οκτωβρίου 2005, η Ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει, με βάση το άρθρο 250 της συνθήκης, τη γνωμοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής για την τροποποιημένη πρόταση.

το ειδικευμένο τμήμα «οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του στις 28 Απριλίου 2006 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Metzler.

Κατά την 427η σύνοδο ολομέλειας της 17ης και 18ης Μαΐου 2006 ( συνεδρίαση της 17ης Μαΐου) η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 143 ψήφους υπέρ, καμία ψήφο κατά και 4 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση:

Περίληψη και συστάσεις

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία αυτή και κρίνει ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος της προτεινόμενης οδηγίας είναι να απλοποιήσει και να καταστήσει σαφέστερες ορισμένες ιδιαίτερα επίμαχες διατάξεις της φορολογίας προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον τόπο παροχής υπηρεσιών. Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει αυτή την πρωτοβουλία για την 6η οδηγία περί ΦΠΑ και θεωρεί ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ενόψει της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισσαβώνας και των στόχων που ορίζει η οδηγία για την ενιαία αγορά. Προϋπόθεση για κάθε λειτουργική ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού οικονομικού συστήματος. Αυτό προϋποθέτει, ωστόσο, και την εφαρμογή συγκρίσιμων ρυθμίσεων. Από αυτή την άποψη επιδοκιμάζεται η τροποποιημένη πρόταση οδηγίας, διότι προσπαθεί, μέσω της επέκτασης της φορολογίας στον τόπο κατανάλωσης, να αποφύγει ρυθμίσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει όμως επίσης, όπως αναλύεται κατωτέρω, ότι παράλληλα με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν κατάλληλοι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο ενδοκοινοτικό εμπόριο χωρίς να υπόκεινται σε υπερβολικό και πρόσθετο διοικητικό φόρτο. μια δυνατότητα θα ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού «μονοαπευθυντικής θυρίδας».

Η ΕΟΚΕ έχει επισημάνει και στη γνωμοδότησή της 28ης Απριλίου 2004 ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας αποτελεί συχνά αντικείμενο φοροδιαφυγής και είχε προτείνει να αναπτυχθεί ένα εναλλακτικό σύστημα το οποίο να καθιστά εφικτή και αποτελεσματική την είσπραξη των φόρων. Επίσης, στη γνωμοδότηση αυτή είχε διατυπώσει κριτική σχετικά με την άνιση μεταχείριση πολιτών/καταναλωτών, λόγω του ελλιπούς ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ. Οι ελλείψεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπισθούν το ταχύτερο.

Οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό θα πρέπει να εξαλείφονται το συντομότερο δυνατό. Παρόμοιο εμπόδιο συνιστά π.χ. η περίπτωση στην οποία ένας επιχειρηματίας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αγορά φθηνότερα, μόνον επειδή σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο απέφυγε την καταβολή του φόρου κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα να επιτύχει ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα όσον αφορά την τιμή στην αγορά. Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ είναι επείγον να δραστηριοποιηθούν γι' αυτό οι αρμόδιες αρχές.

Η γλωσσική σύγχυση όσον αφορά την ορολογία μπορεί να σημάνει το τέλος του κοινού εμπορίου και κάθε ενιαίας αγοράς. Η εφαρμογή εναρμονισμένης νομοθεσίας προϋποθέτει ομοφωνία σε ό,τι αφορά τους ορισμούς της νομοθεσίας αυτής. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ ζητεί να εξαλειφθεί η σύγχυση που υφίσταται σχετικά με τους ορισμούς. Με αυτή την έννοια, ο ορισμός του όρου «ακίνητα», που περιλαμβάνεται στο άρθρο 9 α) της τροποποιημένης πρότασης κανονισμού, αποτελεί θετικό παράδειγμα της προσπάθειας που καταβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο για να επιλύσει το πρόβλημα των διαφορετικών ορισμών που ισχύουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Αυτό το επιτυγχάνει λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάθε ειδικός όρος του κοινοτικού δικαίου έχει ως νομική βάση την έκτη οδηγία ΦΠΑ (Βλ. σχετικά με τον όρο «ενοικίαση ακινήτων», υπόθεση Maιerhofer, C-315700, απόφαση της 16ης Ιανουαρίου 2003).

Για το λόγο αυτό είναι επίσης αναγκαίο να υλοποιείται το συντομότερο δυνατό κάθε νομοθετική πράξη που θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου ο νομοθέτης να έχει τη δυνατότητα να την ενσωματώσει αμέσως στο εθνικό δίκαιο περί φορολογίας κύκλου εργασιών. Από αυτή την άποψη είναι βέβαια αμφισβητήσιμο αν είναι εφικτή η υλοποίηση της οδηγίας αυτής έως την 1η Ιουλίου 2006.

Αιτιολογική έκθεση

1.   Εισαγωγή

Με βάση μεταξύ άλλων και τις αποφάσεις της Λισσαβώνας, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να καταστεί κατά τα επόμενα έτη, ο ανταγωνιστικότερος οικονομικός χώρος του κόσμου. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η Ε.Ε. και τα κράτη που την απαρτίζουν θα πρέπει να διαθέτουν συνεκτική, εναρμονισμένη και ανταγωνιστική φορολογική νομοθεσία. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας εναρμονίστηκε εντός της Ε.Ε. κυρίως μέσω της έκτης οδηγίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται φραγμοί και εμπόδια που δυσχεραίνουν σημαντικά της ενδοκοινοτικές συναλλαγές, όπως επισήμανε η ΕΟΚΕ στη γνωμοδότηση της ECO/128 «κανόνες όσον αφορά τον τόπο παροχής υπηρεσιών» της 28ης Απριλίου 2004 σχετικά με την πρόταση οδηγίας της 23ης Δεκεμβρίου 2003.

Η πρόταση για τροποποίηση της 6ης οδηγίας για τον Φ.Π.Α. στηρίζεται στην πρόταση οδηγίας της 23ης Δεκεμβρίου 2003 και περιέχει έναν συνεκτικό νέο προσδιορισμό του τόπου παροχής υπηρεσιών σε υποκείμενες στο φόρο επιχειρήσεις (B2B) και σε υποκείμενους στο φόρο ιδιώτες (B2C).

2.   Ιστορικό

2.1

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει ορίσει ήδη από την πρώτη και τη δεύτερη κοινοτική οδηγία της 11ης Απριλίου 1967 ως στόχο της να εξαλείψει τα φορολογικά σύνορα μεταξύ των κρατών μελών. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα είναι απαραίτητο να ορισθεί ένας ενιαίος τόπος φορολόγησης. Η αρχή της χώρας προέλευσης, της οποίας την εφαρμογή επιδιώκει η οδηγία, θα σήμαινε ότι όλες οι υποκείμενες στο φόρο δραστηριότητες που αναπτύσσει ένας επιχειρηματίας στη χώρα εγκατάστασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, θα φορολογούνται στον τόπο αυτό. Ένα εμπόρευμα που παραδίδεται π.χ. από τη Γαλλία σε άλλο κράτος μέλος, θα φορολογείται, σύμφωνα με την αρχή αυτή στη Γαλλία, με βάση τον γαλλικό συντελεστή ΦΠΑ. Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το έδαφος της Γαλλίας.

2.2

Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, η αρχή της χώρας προέλευσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση που ίσχυαν εναρμονισμένοι φορολογικοί συντελεστές σε όλα τα κράτη μέλη. Κυρίως όμως θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένα είδος συστήματος εσωτερικού συμψηφισμού, διότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας συνιστά σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών και της χρηματοδότησης της ΕΕ.

2.3

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ αποφάσισε να παρεκκλίνει από την αρχή της χώρας προέλευσης, τουλάχιστον για μια μεγάλη μεταβατική περίοδο.

2.4

Συγχρόνως, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε διάφορα μέτρα προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών, να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να εξαλειφθούν και στο μέτρο του δυνατού να αποφευχθούν εντελώς στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει η εφαρμογή διαφορετικής φορολογικής βάσης. Το Συμβούλιο συνέβαλε ιδιαίτερα κατά το παρελθόν στη διατήρηση των διαφορών. Η ΕΟΚΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Επιτροπή σε όλες τις προσπάθειες προσαρμογής που μπορούν να συμβάλουν στη διευκόλυνση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

3.   Οι λόγοι ύπαρξης και ο στόχος της νέας ρύθμισης

Ο τόπος της παροχής υπηρεσίας καθορίζει κατά κανόνα και τον τόπο στον οποίο η παρεχόμενη υπηρεσία υπόκειται σε ΦΠΑ. Επειδή όμως ο επίσημος φορολογικός συντελεστής στην ΕΕ κυμαίνεται από 15 έως 25 %, υπάρχει ευρύ πεδίο για τις στρεβλώσεις ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων/υποκείμενων στο φόρο εντός της ΕΕ, αλλά και εκ μέρους επιχειρήσεων τρίτων χωρών, τουλάχιστον στους τομείς που ρυθμίζει η τροποποιημένη πρόταση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσανατολίζει την νομολογία του ολοένα περισσότερο προς την απαγόρευση της στρέβλωσης του ανταγωνισμού που προκαλείται μέσω της διαφορετικής μεταχείρισης όσον αφορά το φόρο κύκλου εργασιών, κυρίως μεταξύ υποκείμενων στο φόρο επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων. Στην απόφαση που έλαβε στις 13 Οκτωβρίου 2005 στην υπόθεση C-200/04, «Εφορία της Χαϊδελβέργης/ iSt internationale Sprach- und Studienreisen GmbH», αναφέρει π.χ. ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι η επιβολή οποιουδήποτε πρόσθετου όρου για την εφαρμογή του άρθρου 26 της 6ης οδηγίας για τον ΦΠΑ θα οδηγούσε σε μια αθέμιτη διάκριση μεταξύ των οικονομικών φορέων και αδιαμφισβήτητα σε στρέβλωση του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ενιαία εφαρμογή της οδηγίας αυτής.

4.   Η τροποποιημένη πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 2005

4.1   Γενικές παρατηρήσεις

Ένα από τα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται στην τροποποιημένη πρόταση οδηγίας του συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 2005 (COM(2005) 334 τελικό). Πριν από αυτήν την τροποποιημένη πρόταση, προηγήθηκε μια πρόταση οδηγίας του συμβουλίου για τροποποίηση της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ σχετικά με τον τόπο παροχής υπηρεσιών της 23ης Δεκεμβρίου 2003 (COM (2003) 822 τελικό 2003/0329 — (CNS).

Η ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική επιτροπή υιοθέτησε τη γνωμοδότησή της σχετικά με αυτήν την πρόταση οδηγίας στις 28 Απριλίου 2004. Στη γνωμοδότηση αυτή η ΕΟΚΕ τόνισε ότι οι νέοι κανόνες πολύ απέχουν από την επίτευξη του στόχου της απλοποίησης που επιδιώκει γενικώς η Επιτροπή. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το κείμενο προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο το περιθώριο ερμηνείας των διατάξεων που διαθέτουν τα κράτη μέλη και το περιθώριο της αυτονομίας λήψης αποφάσεων των φορολογικών αρχών. Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ το σύστημα VIES (σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για το ΦΠΑ), δεν λειτουργεί ικανοποιητικά ως σύστημα ελέγχου.

4.2   Έγγραφο διαβούλευσης

Εντωμεταξύ έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες διαβουλεύσεις με θέμα τον τόπο παροχής υπηρεσιών. Το γενικό συμπέρασμα αυτών των διαβουλεύσεων ήταν ότι οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τον τόπο παροχής των υπηρεσιών είναι προβληματικές και θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Συγχρόνως, αναγνωρίστηκε γενικά το γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει αφενός να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σχετικά με τον έλεγχο εκ μέρους των φορολογικών αρχών και στις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών, και αφετέρου να συνεκτιμά την αρχή ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας καταβάλλεται στο κράτος στο οποίο έγινε χρήση των υπηρεσιών. Όλοι οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις τόνισαν επανειλημμένα ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να θεσπιστούν ρυθμίσεις, οι οποίες να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες, να μην συνεπάγονται υπερβολικό κόστος και να μην εμποδίζουν τις εμπορικές συναλλαγές εντός της Κοινότητας.

4.3   Ο γενικός κανόνας στην τροποποιημένη πρόταση

4.3.1

Πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα σε υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ δύο επιχειρήσεων (υποκειμένων στο φόρο) (1) και στις υπηρεσίες που παρέχονται ανάμεσα σε επιχειρηματία και μη επιχειρηματία (μη υποκείμενο στο φόρο) (2). Η πρόταση οδηγίας διαχωρίζει αυστηρά την μεταχείριση των δύο περιπτώσεων.

4.3.2

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες προς υποκείμενους στο φόρο, ως τόπος παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να προσδιορίζεται κατά κανόνα ο τόπος στον οποίο κατοικεί μόνιμα ο πελάτης και όχι ο τόπος εγκατάστασης του παρέχοντος τις υπηρεσίες.

4.3.3

στο έγγραφο της επιτροπής προτείνεται να διατηρηθεί ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο ως τόπος παροχής υπηρεσιών σε μη υποκείμενους στο φόρο θεωρείται ο τόπος εγκατάστασης του παρέχοντος υπηρεσίες. Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται διότι η φορολόγηση υπηρεσιών που παρέχονται σε μη υποκείμενους στο φόρο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συνεπαγόταν υπερβολικό διοικητικό φόρτο για την επιχείρηση που παρέχει τις υπηρεσίες, π.χ. λόγω της υποχρεωτικής εγγραφής της στο φορολογικό μητρώο αυτών των κρατών μελών.

4.3.4

Όσο δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να καθιστά δυνατή την είσπραξη του οφειλόμενου φόρου στο κράτος μέλος της κατανάλωσης, χωρίς αυτό να δημιουργεί υπερβολική διοικητική επιβάρυνση, δεν είναι εφικτό να φορολογείται ο μη υποκείμενος στο φόρο για όλες τις υπηρεσίες που του παρέχονται στον τόπο της κατανάλωσης.

4.3.5

Ωστόσο ορισμένες παρεκκλίσεις από τον γενικό αυτό κανόνα κρίνονται απαραίτητες.

5.   Περιεχόμενο ( τροποποιήσεις ) της πρότασης οδηγίας

5.1   παρεκκλίσεις από τον γενικό κανόνα

Πολλοί παράγοντες στην Ε.Ε. που ασχολήθηκαν με το θέμα, υποστήριξαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετικά με την φορολόγηση στον τόπο παροχής υπηρεσιών. Αναφέρθηκαν όμως και ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες κρίθηκε απαραίτητη η διατήρηση της αρχής της χώρας προέλευσης και η παράταση της ισχύος των γενικών διατάξεων.

5.2   Εμπεριστατωμένη εξέταση των νέων κανόνων

Κατωτέρω σκιαγραφούνται εν συντομία μόνο οι τροποποιήσεις που προκύπτουν από αυτή την πρόταση οδηγίας:

5.2.1   Άρθρο 6 — παροχή υπηρεσιών

προτείνεται να προστεθεί μια παράγραφος 6 σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ εγκαταστάσεων της ίδιας επιχείρησης δεν θεωρούνται ως παροχές υπηρεσιών κατά την έννοια αυτής της οδηγίας.

5.2.2   Άρθρο 9 δ — Παροχή ειδικών υπηρεσιών προς υποκείμενους στο φόρο

προστέθηκε μια νέα παράγραφος 2 η όποια ρυθμίζει τον τόπο παροχής υπηρεσιών εστιατορίου και τροφοδοσίας με έτοιμα φαγητά σε υποκείμενους στο φόρο επί πλοίων, αεροσκαφών ή τρένων κατά τη διάρκεια υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών. Τόπος παροχής υπηρεσιών είναι ο τόπος αναχώρησης της υπηρεσίας μεταφοράς.

Σε αυτήν την περίπτωση λήφθηκε υπόψη το αίτημα για μεγαλύτερη σαφήνεια που είχε διατυπώσει και η ΕΟΚΕ.

Με την συμπλήρωση της παραγράφου 3, ως μίσθωση μεγάλης διάρκειας ή χρηματοδοτική μίσθωση νοείται η ρύθμιση που διέπεται από συμφωνία, η οποία προβλέπει συνεχή κατοχή ή χρήση ενσώματων κινητών αγαθών επί περίοδο άνω των τριάντα ημερών. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποφευχθούν ευθύς εξαρχής επίμαχα ζητήματα ( π.χ. ενοικίαση αυτοκινήτου σε υποκείμενο σε φόρο ή για άμεση κατανάλωση/χρήση).

5.2.3   Άρθρο 9 στ — παροχή ειδικών υπηρεσιών προς μη υποκείμενους στο φόρο

με την τροποποίηση της πρώτης παραγράφου, σημείο γ) εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας οι υπηρεσίες διδασκαλίας εξ αποστάσεως μέσω της παραπομπής στο άρθρο 9ζ, παράγραφος 1, σημείο δ) και υπόκεινται σε ειδική ρύθμιση.

Στην παράγραφο 1 σημείο δ) προστέθηκαν οι υπηρεσίες εστιατορίων και τροφοδοσίας με έτοιμα φαγητά και συνεπώς οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται στον τόπο στον οποίο παρέχονται.

Στην παράγραφο 2, ως τόπος παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες εστιατορίου και τροφοδοσίας με έτοιμα φαγητά που παρέχονται κατά τη διάρκεια υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών σε πλοία, αεροσκάφη ή τρένα, καθορίζεται ο τόπος αναχώρησης της υπηρεσίας μεταφοράς. Κατά αυτόν τον τρόπο λαμβάνεται υπόψη μια σύσταση που είχε διατυπωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβουλεύσεων.

Σε περίπτωση μίσθωσης μεγάλης διάρκειας, δηλαδή μεγαλύτερης των 30 ημερών, μεταφορικών μέσων από μη υποκείμενους στο φόρο, τόπος παροχής υπηρεσιών είναι ο τόπος εγκατάστασης ή μόνιμης κατοικίας ή συνήθους διαμονής του πελάτη.

Σε περίπτωση μίσθωσης μικρής διάρκειας ( π.χ. μίσθωση μεταφορικού οχήματος για λίγες μόνον ημέρες) ως τόπος παροχής υπηρεσιών θεωρείται ο τόπος στον οποίο τα μεταφορικά μέσα τίθενται ουσιαστικά στη διάθεση του μη υποκείμενου στο φόρο. Και αυτή η ρύθμιση έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη διαδικασία διαβούλευσης.

5.2.4   Άρθρο 9 ζ — υπηρεσίες που είναι δυνατόν να παρέχονται εξ αποστάσεως σε μη υποκείμενους στο φόρο

το άρθρο αυτό αναδιατυπώθηκε εξολοκλήρου. τόπος παροχής για τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 9 ζ είναι ο τόπος εγκατάστασης ή μόνιμης κατοικίας ή συνήθους διαμονής του πελάτη.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων η ρύθμιση αυτή θεωρήθηκε ως επί το πλείστον πολύ αρνητική, δεδομένου ότι συνεπάγεται δυσανάλογα μεγάλο διοικητικό φόρτο για την εκπλήρωση των φορολογικών καθηκόντων όσον αφορά τον Φ.Π.Α. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η δημιουργία μηχανισμού «μονοαπευθυντικής θυρίδας» ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του κανόνα αυτού.

Η ΕΟΚΕ προτείνει να προσδιοριστούν σαφέστερα όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό το άρθρο.

5.2.5   Άρθρο 9 η — Παροχή υπηρεσιών από μεσάζοντα σε μη υποκείμενους στο φόρο

Με την τροποποίηση του άρθρου αυτού διευκρινίζεται ότι ο τόπος παροχής υπηρεσιών εξαρτάται από τον τόπο στον οποίο πραγματοποιείται το κυριότερο μέρος του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με τα άρθρα 9 α) έως 9 στ) καθώς και το άρθρο 9 θ).

5.2.6   Άρθρο 9 θ — υπηρεσίες που παρέχονται σε μη υποκείμενους στο φόρο εκτός κοινότητας

οι τροποποιήσεις που έγιναν στο άρθρο αυτό οφείλονται στην αναδιατύπωση του άρθρου 9στ, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

5.2.7   Άρθρο 9ι — Αποφυγή της διπλής φορολογίας

Διατηρείται η ισχύς των κανόνων σχετικά με τον προσδιορισμό του τόπου παροχής υπηρεσιών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και της μετάδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων από φορέα που είναι εγκατεστημένος εκτός της Ε.Ε. Ο τόπος παροχής υπηρεσιών θα εξακολουθεί δηλαδή να καθορίζεται και στο μέλλον από το κράτος μέλος στο οποίο κατοικεί μόνιμα ο μη υποκείμενος στο φόρο πελάτης ή από το κράτος μέλος στο οποίο παρέχεται πράγματι η υπηρεσία.

Επειδή οι σχετικές διατάξεις θα συμπεριληφθούν μελλοντικά στα άρθρα 9 ζ και 9 η, διαγράφονται τα σχετικά σημεία η), ι) και ια) του άρθρου 9θ.

5.2.8   Το άρθρο 22 παράγραφος 6 στοιχείο β), στη μορφή που έλαβε στο άρθρο 28η — Επέκταση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα

Η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου αυτού προβλέπει την επέκταση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα που υποβάλλεται από κάθε φορολογούμενο με αριθμό φορολογικού μητρώου, προς ορισμένα άλλα στοιχεία σχετικά με τον κύκλο εργασιών από υπηρεσίες. Πρόκειται για άλλες υπηρεσίες προς αγοραστές με αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ, για πράξεις που αναφέρονται στο 5ο εδάφιο καθώς και για υπηρεσίες που έχει παράσχει υπό τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 9, παράγραφος 1.

5.2.9   Τεχνικές τροποποιήσεις

Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις έχουν περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα και γι' αυτό παραπέμπουμε στο σημείο 2.12 του κεφαλαίου «βασικές παράμετροι» της πρότασης τροποποίησης.

6.   Προτάσεις και παρατηρήσεις της ΕΟΚΕ

6.1   Τόπος παροχής υπηρεσιών σε περίπτωση υπηρεσιών που παρέχονται σε υποκείμενους στο φόρο

6.1.1

Καταρχήν η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την προτεινόμενη επέκταση του μηχανισμού αντίστροφης επιβάρυνσης σε επίπεδο επιχειρήσεων, δηλαδή την ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ υποκείμενων στο φόρο.

6.1.2

Προϋπόθεση είναι βέβαια να μπορεί να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αντίστροφης επιβάρυνσης από τους ενδιαφερόμενους χωρίς κανένα πρόβλημα. Μια προβληματική περίπτωση θα ήταν π.χ. αν η επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει στον αποδέκτη της υπηρεσίας την ευθύνη για την εκτίμηση του κύκλου εργασιών και κυρίως των στοιχείων σχετικά με το φόρο επί του κύκλου εργασιών, τον προσδιορισμό του τόπου παροχής της υπηρεσίας, την υποχρέωση καταβολής και του συντελεστή του φόρου ή την ενδεχόμενη φορολογική απαλλαγή, χωρίς ο παραλήπτης να έχει τη δυνατότητα να επαληθεύσει επακριβώς τα στοιχεία αυτά.

6.1.3

Είναι σκόπιμο να απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από υπερβολικές υποχρεώσεις όσον αφορά τη συμπληρωματική δήλωση και εγγραφή. Θεωρείται απολύτως απαραίτητο να έχει κάθε επιχειρηματίας στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να δηλώνει υπεύθυνα αν η επιχείρηση ή ο υποκείμενος στο φόρο που λαμβάνει την υπηρεσία και είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ υποχρεούται να εφαρμόσει για την συγκεκριμένη πράξη τον μηχανισμό αντιστροφής της επιβάρυνσης. Η εκ των υστέρων αποτυχία του μηχανισμού αντίστροφης επιβάρυνσης θα είχε ως συνέπεια τη σώρευση ευθυνών για την επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες και εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το σύστημα, με αποτέλεσμα να μην γίνει δεκτό από τους ενδιαφερόμενους κύκλους.

6.2   Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε μη υποκείμενα στο φόρο άτομα

6.2.1

Αν μια επιχείρηση υποκείμενη στο φόρο παρέχει υπηρεσίες σε άτομα που δεν υπόκεινται στο φόρο, η εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της επιβάρυνσης αποκλείεται ευθύς εξαρχής. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η φορολόγηση στον τόπο κατανάλωσης και συνεπώς, ο επιχειρηματίας του άλλου κράτους μέλους θα πρέπει να εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο Φ.Π.Α του κράτους μέλους στο οποίο παρέχεται η υπηρεσία και να καταβάλει το φόρο προστιθέμενης αξίας που ισχύει στο κράτος αυτό. Προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η σχετική διοικητική επιβάρυνση αλλά και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πραγματοποίηση των ενδοκοινοτικών εμπορικών συναλλαγών, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες που να μην προκαλούν περισσότερη γραφειοκρατία.

6.2.2

Η υποχρέωση της εγγραφής προκαλεί σημαντικό διοικητικό φόρτο, αυξημένο κόστος και, σε περίπτωση αβεβαιότητας, αποθαρρύνει την υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση από την παροχή της υπηρεσίας αυτής. Κατά αυτόν τον τρόπο, όχι μόνον δεν θα επιτευχθεί άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς και ίση ανταγωνιστικότητα όλων των επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά επιπλέον θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι επιχειρήσεις άλλου κράτους μέλους έναντι των εγχώριων επιχειρήσεων. Αυτό ασφαλώς δεν συμβάλλει στην εξάλειψη των εμποδίων των εμπορικών συναλλαγών. Για το λόγο αυτό, η επέκταση της αρχής της φορολόγησης στον τόπο παροχής της υπηρεσίας και για τους μη υποκείμενους στο φόρο είναι εφικτή μόνο με την προϋπόθεση ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός της «μονοαπευθυντικής θυρίδας», που προτείνει η επιτροπή θα λειτουργεί ταχέως και απρόσκοπτα. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί κανείς να απαιτεί από έναν επιχειρηματία να παράσχει υπηρεσίες υποκείμενες στο φόρο και στα 25 κράτη-μέλη χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής στο μηχανισμό αντίστροφης φορολογικής επιβάρυνσης. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να αποκλειστούν οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις από την εσωτερική αγορά της ευρωπαϊκής Ένωσης.

7.   Διαδικασία έκπτωσης του καταβληθέντος φόρου

7.1

Οι ανωτέρω παρατηρήσεις ισχύουν και όσον αφορά την απλοποίηση των υποχρεώσεων σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκπτωσης του καταβληθέντος φόρου. Τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζονται σχετικά με την έκπτωση του καταβληθέντος φόρου, οδηγούν συχνά τους επιχειρηματίες στο ερώτημα αν «συμφέρει» να υποβάλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία του άλλου κράτους μέλους ή μήπως συμφέρει οικονομικά περισσότερο να παραιτηθούν ευθύς εξαρχής από το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Κατά αυτόν τον τρόπο, όμως, παραβιάζεται ουσιαστικά μια βασική αρχή της έκτης οδηγίας περί ΦΠΑ, η αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε προκαταβαλόμενος φόρος εκπίπτεται.

Η ΕΟΚΕ κρίνει ότι σε ορισμένα κράτη μέλη πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για μία πλήρη και ομοιόμορφη επιβολή του ΦΠΑ.

7.2

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την καθιέρωση του μηχανισμού της «μονοαπευθυντικής θυρίδας» υλοποιούνται και ότι ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους.

Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2006

H Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Anne-Marie SIGMUND


(1)  «Υποκείμενος στο φόρο» είναι σε αυτή την περίπτωση ο επιχειρηματίας ο οποίος παρέχει υπηρεσίες οι οποίες υπόκεινται υποχρεωτικά στο ΦΠΑ και ο οποίος κατά κανόνα μπορεί να αντισταθμίσει τον ΦΠΑ που εισπράττει από υπηρεσίες που προσφέρει με τον ΦΠΑ που οφείλει ο ίδιος.

(2)  «Μη υποκείμενος στο φόρο» είναι σε αυτή την περίπτωση ο ιδιώτης ή τελικός καταναλωτής που δεν είναι επιχειρηματίας και δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση για τον ΦΠΑ.


Top