EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Βελτίωση του νομοθετικού έργου — Συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Βελτίωση του νομοθετικού έργου — Συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ετήσιος και πολυετής προγραμματισμός

Στην αρχή της θητείας κάθε νομοθετικού σώματος τα 3 όργανα θα συμφωνούν επί των πολυετών προτεραιοτήτων. Επιπρόσθετα, θα εγκρίνουν κάθε χρόνο κοινή δήλωση για τις ετήσιες διοργανικές προτεραιότητες με βάση το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Η πρώτη τέτοια κοινή δήλωση θεσπίστηκε για το 2017.

Εκτιμήσεις επιπτώσεων

Η συμφωνία θεσπίζει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργεί εκτιμήσεις επιπτώσεων για όλες τις σημαντικές νομοθετικές και μη νομοθετικές προτάσεις της. Τα στοιχεία που πρέπει να καλύπτονται από τις εκτιμήσεις επιπτώσεων περιλαμβάνουν:

  • οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις,
  • επικουρικότητα και αναλογικότητα,
  • επιπτώσεις σε ανταγωνιστικότητα και συγκεκριμένα σε ΜμΕ,
  • ψηφιακά ζητήματα,
  • εδαφικές επιπτώσεις.

Η Επιτροπή θα βασίζεται σε επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου που απαρτίζεται εν μέρει από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τη διενέργεια αντικειμενικού ελέγχου ποιότητας της εκτίμησης επιπτώσεων που διενεργεί η Επιτροπή.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να διενεργούν εκτιμήσεις επιπτώσεων στις ουσιώδεις τροποποιήσεις τους, όταν το εκτιμούν κατάλληλο και απαραίτητο. Επιπλέον, η συμφωνία θεσπίζει κανόνες για δημόσιες διαβουλεύσεις και διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκ των υστέρων αξιολόγηση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Διαφάνεια

Η συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία βελτίωσης της διαφάνειας των νομοθετικών διαδικασιών με τους εξής τρόπους μεταξύ άλλων:

  • συμφωνία βελτιωμένων πρακτικών διεργασιών μεταξύ των 3 οργάνων για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών για διεθνείς συμφωνίες,
  • κατάλληλη διεξαγωγή των τριμερών συσκέψεων*,
  • κοινές δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με την επιτυχή έκβαση της νομοθετικής διαδικασίας·
  • κοινή βάση δεδομένων για τους νομοθετικούς φακέλους που θα παρέχει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας των διαφόρων σταδίων της νομοθετικής διαδικασίας.

Κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις

Η συμφωνία θεσπίζει κανόνες για τη διευκρίνιση και διευκόλυνση της χρήσης των κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων σε συμφωνία με τα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και περιέχει παράρτημα με βασικές ρήτρες για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι:

  • η Επιτροπή θα συμβουλεύεται εμπειρογνώμονες των χωρών της ΕΕ στην προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων και εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις σχετιζόμενες συναντήσεις και τα έγγραφα,
  • θα υπάρχει άμεση εναρμόνιση όλων των αρχείων πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας,
  • θα λάβει χώρα περαιτέρω διαβούλευση για τον καθορισμό μη δεσμευτικών κριτηρίων εξουσιοδότησης για κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις (δηλαδή μη δεσμευτικά κριτήρια για την εφαρμογή των άρθρων 290 και 291 ΣΛΕΕ) και
  • θα θεσπιστεί δημόσιο μητρώο για κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (το Διοργανικό Μητρώο για Κατ’ Εξουσιοδότηση Πράξεις «DelReg» βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος του 2017).

Εφαρμογή και τήρηση του δικαίου της ΕΕ

Η συμφωνία περιλαμβάνει 3 καινοτομίες που συμβάλλουν στη βελτίωση και την αποσαφήνιση της εφαρμογής και της τήρησης της νομοθεσίας της ΕΕ:

  • 1.

    Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενημερώνουν το κοινό ρητά για τα μέτρα που λαμβάνονται στις χώρες της ΕΕ που ενσωματώνουν το δίκαιο της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο ή εκτελούν το δίκαιο της ΕΕ σε συμφωνία με τις κοινές δηλώσεις του 2011 αναφορικά με τα επεξηγηματικά έγγραφα που συνοδεύουν την ανακοίνωση τέτοιων μέτρων.

  • 2.

    Ζητείται από τις χώρες της ΕΕ να προσδιορίζουν με σαφήνεια στην πράξη μεταφοράς (δηλ. στην πράξη που ενσωματώνει τη νομοθεσία της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο) ή σε κάποιο συναφές έγγραφο την προσθήκη στοιχείων στο εθνικό τους δίκαιο που δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με αυτά που περιλαμβάνονται στη νομοθετική πράξη της ΕΕ («κανονιστικός υπερθεματισμός»).

  • 3.

    Η Επιτροπή πρέπει να περιλαμβάνει τυχόν περιπτώσεις κανονιστικού υπερθεματισμού στην ετήσια αναφορά της προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Απλούστευση

Η συμφωνία απαιτεί από τα 3 όργανα να συνεργάζονται για την απλούστευση της νομοθεσίας και τη μείωση του φόρτου διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι στόχοι της νομοθεσίας εκπληρώνονται. Τα 3 όργανα επιβεβαιώνουν:

  • τη δέσμευση τους να χρησιμοποιούν την τεχνική της αναδιατύπωσης, για να τροποποιούν υπάρχουσα νομοθεσία πιο συχνά και στις περιπτώσεις που η αναδιατύπωση δεν ενδείκνυται κωδικοποίηση των νομοθετικών κειμένων το ταχύτερο δυνατό μετά τη θέσπιση τροποποιητικής πράξης,
  • την επιθυμία τους να προωθούν τα πιο αποτελεσματικά ρυθμιστικά εργαλεία, όπως εναρμόνιση και αμοιβαία αναγνώριση, να αποφεύγουν την υπερ-ρύθμιση και να μειώνουν τον διοικητικό φόρτο.

Η Επιτροπή παρουσιάζει ετήσια έρευνα φόρτου των αποτελεσμάτων της προσπάθειας της ΕΕ να απλοποιήσει τη νομοθεσία και να μειώσει τον διοικητικό φόρτο χρησιμοποιώντας το Πρόγραμμα Βελτίωσης της Καταλληλότητας και της Αποδοτικότητας του Κανονιστικού Πλαισίου (REFIT).

Εφαρμογή της συμφωνίας

Η παράγραφος 50 της συμφωνίας προβλέπει ότι τα 3 όργανα θα κάνουν τακτικά απογραφή της εκτέλεσής της μέσω της Ομάδας Διοργανικού Συντονισμού και ότι θα συναντώνται ετήσια σε πολιτικό επίπεδο, για να αξιολογούν την πρόοδο.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Εφαρμόζεται από τις 13 Απριλίου 2016.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τριμερείς συσκέψεις: άτυπες τριμερείς συσκέψεις στις οποίες παρευρίσκονται εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1–14)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Μαρτίου 2016 για τη σύναψη διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [2016/2005(ACI)] (ΕΕ C 50 της 9.2.2018, σ. 91–97)

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος έκτο — Θεσμικές και δημοσιονομικές διατάξεις — Τίτλος Ι — Θεσμικές διατάξεις — Κεφάλαιο 2 — Νομικές πράξεις της Ένωσης, διαδικασίες θέσπισης και άλλες διατάξεις — Τμήμα 1 — Οι νομικές πράξεις της Ένωσης — Άρθρο 290 (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 172)

Κοινή δήλωση για τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ 2018-2019 (ΕΕ C 446 της 29.12.2017, σ. 1–3)

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος έκτο — Θεσμικές και δημοσιονομικές διατάξεις — Τίτλος Ι — Θεσμικές διατάξεις — Κεφάλαιο 2 — Νομικές πράξεις της Ένωσης, διαδικασίες θέσπισης και άλλες διατάξεις — Τμήμα 1 — Οι νομικές πράξεις της Ένωσης — Άρθρο 291 (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 173)

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος έκτο — Θεσμικές και δημοσιονομικές διατάξεις — Τίτλος Ι — Θεσμικές διατάξεις — Κεφάλαιο 2 — Νομικές πράξεις της Ένωσης, διαδικασίες θέσπισης και άλλες διατάξεις — Τμήμα 2 — Διαδικασίες θέσπισης πράξεων και άλλες διατάξεις — Άρθρο 295 (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 175)

Κοινή Δήλωση για τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για 2017 (ΕΕ C 484 της 24.12.2016, σ. 7-8)

Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής με την ευκαιρία της θέσπισης της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου στις 13 Απριλίου 2016 (ΕΕ L 124 της 13.5.2016, σ. 1)

Κοινή πολιτική δήλωση στις 28 Σεπτεμβρίου 2011 των κρατών-μελών και της Επιτροπής για επεξηγηματικά έγγραφα (ΕΕ C 369 της 17.12.2011, σ. 14)

Κοινή πολιτική δήλωση στις 27 Οκτωβρίου 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για επεξηγηματικά έγγραφα (ΕΕ C 369 της 17.12.2011, σ. 15)

Συμφωνία-πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ L 304 της 20.11.2010, σ. 47-62)

Διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ C 321 της 31.12.2003, σ. 1–5)

τελευταία ενημέρωση 31.07.2018

Top