EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002SC0225

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om syvende ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler

/* SEK/2002/0225 endelig udg. - COD 2000/0077 */

52002SC0225

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om syvende ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler /* SEK/2002/0225 endelig udg. - COD 2000/0077 */


MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om syvende ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler

2000/0077 (COD)

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om syvende ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler

1. BAGGRUND

- Ovennævnte direktivforslag [KOM(2000) 189 endelig] blev vedtaget af Kommissionen den 5. april 2000 og derpå sendt til Rådet og Europa-Parlamentet.

- Europa-Parlamentet godkendte forslaget som ændret ved førstebehandlingen den 3. april 2001.

- Kommissionens ændrede forslag [KOM(2001) 697 endelig] blev vedtaget den 22. november 2001 og derpå sendt til Rådet og Europa-Parlamentet.

- Rådet nåede med flertal til politisk enighed den 26. november 2001 og vedtog sin fælles holdning den 14. februar 2002.

- Det Økonomiske og Sociale Udvalg afgav udtalelse den 20. september 2000.

2. DIREKTIVETS FORMÅL

Hovedformålet med det oprindelige forslag var at få en endelig løsning på spørgsmålet om dyreforsøg i kosmetiksektoren. De vigtigste punkter i det oprindelige forslag var indførelse af et permanent og endeligt forbud mod dyreforsøg med færdige kosmetiske midler og ændring af forbuddet mod markedsføring af kosmetiske midler, der indeholder bestanddele, som er afprøvet på dyr, til et forbud, der er i overensstemmelse med WTO-reglerne, mod dyreforsøg i EU med bestanddele, der anvendes i kosmetiske midler. Det var bestemt, at dette forbud skulle gennemføres tre år efter datoen for gennemførelsen af det foreslåede direktiv; forbuddet kunne dog højst udsættes i to år, hvis der ikke var gjort tilstrækkelige fremskridt med at udvikle tilfredsstillende videnskabeligt validerede alternative forsøgsmetoder, der kan anvendes i stedet for dyreforsøg.

3. BEMÆRKNINGER TIL DEN FÆLLES HOLDNING

3.1. Generelt

Rådets fælles holdning er i tråd med Kommissionens ændrede forslag, særlig med hensyn til de bestemmelser, der skal sikre en bedre sundheds- og forbrugerbeskyttelse. For så vidt angår dyreforsøg, har Rådet dog ændret Kommissionens forslag på en række punkter.

3.2. Ændringsforslag

Af Europa-Parlamentets 31 ændringsforslag accepterede Kommissionen i princippet 14 ændringsforslag og dele af 7 andre ændringsforslag.

Kommissionen accepterede det ændringsforslag, der gik ud på at sikre en bedre sundheds- og forbrugerbeskyttelse ved at give forbrugerne flere relevante oplysninger, ved at forbedre sikkerhedskravene for visse typer kosmetiske midler (f.eks. midler beregnet til børn og produkter beregnet til intimhygiejne), ved at stille krav om en mindsteholdbarhedsdato for alle kosmetiske midler eller ved at indføre et mærkningssystem for allergifremkaldende duftstoffer.

Selv om Kommissionen er enig i, at dyr bør udsættes for mindst mulig smerte under dyreforsøg, kunne den ikke acceptere de ændringsforslag, der stred imod det for Kommissionen vigtigste mål, nemlig at garantere EU-borgerne det højest mulige sikkerhedsniveau, samtidig med at Kommissionens internationale forpligtelser overholdes. Kommissionen forkastede det ændringsforslag, der gik ud på at genindføre markedsføringsforbuddet, fordi et sådant forbud er i strid med WTO-reglerne. Kommissionen kunne ikke acceptere at forkorte tidsfristen for et totalt forbud mod dyreforsøg med bestanddele, fordi det strider imod det for Kommissionen helt centrale mål at sikre beskyttelse af forbrugerne og folkesundheden.

3.3. Rådets fælles holdning

Rådets fælles holdning blev vedtaget med kvalificeret flertal.

Rådet har i sin fælles holdning indarbejdet de fleste af Europa-Parlamentets ændringsforslag, der skal sikre en bedre sundheds- og forbrugerbeskyttelse, og som allerede var indarbejdet i Kommissionens ændrede forslag. Som ønsket af Europa-Parlamentet indeholder den fælles holdning desuden særlige bestemmelser om stoffer, der er klassificeret som kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske.

Rådet går ligeledes ind for snarest muligt at afskaffe dyreforsøg, så vidt det overhovedet er muligt, men det har valgt en ny fremgangsmåde i den fælles holdning.

Rådet har forkastet forslaget om at fastsætte en endegyldig frist for gennemførelsen af et totalt EU-forbud mod dyreforsøg med bestanddele, da det ville bringe forbrugernes sundhed og sikkerhed i fare. Der er i den fælles holdning valgt en trinvis fremgangsmåde efter princippet om erstatning, forfining og begrænsning, idet et sådant forbud gennemføres gradvist, for så vidt som der findes alternative metoder, herunder metoder, der reducerer antallet af forsøgsdyr eller begrænser dyrenes lidelser. Desuden er regelsættet blevet styrket for at sikre, at de videnskabeligt validerede alternative metoder, der findes, også bliver anvendt.

For så vidt angår markedsføringsforbuddet, er det i den fælles holdning bestemt, at det er forbudt at markedsføre kosmetiske midler eller midler med bestanddele, der i deres endelige udformning har været genstand for dyreforsøg. Forbuddet gennemføres dog gradvist, for så vidt som der findes alternative metoder, som er godkendt internationalt i OECD-regi, så foranstaltningens multilaterale karakter styrkes.

3.4 Kommissionens holdning til den fælles holdning

For så vidt angår EU-forbuddet mod udførelse af dyreforsøg med bestanddele (under forbehold af alternative metoder og uden en endegyldig frist), kan Kommissionen støtte den valgte løsning, som indebærer en virkelig forbedring af dyrs velfærd og sikrer beskyttelse af forbrugernes sundhed. Forbedringen vil befæste EU's førende stilling inden for forskningen i udvikling af alternative metoder efter nævnte princip om erstatning, forfining og begrænsning. Det vil sikre en styring af udførelsen af dyreforsøg i EU uden at tilsidesætte det vigtigste mål at garantere EU-borgerne det højest mulige sikkerhedsniveau i forbindelse med alle de produkter, de anvender.

For så vidt angår det foreslåede markedsføringsforbud med krav om godkendelse i OECD-regi (dvs. en multilateral international organisation, der i dette tilfælde ville fungere som et internationalt standardiseringsorgan) og uden en endegyldig frist, skal det bemærkes, at det mindsker risikoen for, at sagen bliver anfægtet som led i WTO's tvistbilæggelsesordning. OECD er imidlertid en organisation med et meget lavt medlemstal (for øjeblikket 30 af WTO's 144 medlemmer). Det kan derfor være problematisk at begrænse udviklingen af acceptable alternative metoder til OECD, medmindre det fastslås, at OECD er det eneste internationale organ, hvor sagen kan prøves. Da udviklingen af alternative forsøgsmetoder i OECD-regi kun ville omfatte et så begrænset antal lande, bør direktivet desuden - i lyset af WTO-reglerne og -retspraksis - indeholde en yderligere rimelig tidsfrist mellem godkendelsen af de alternative metoder og ikrafttrædelsen af markedsføringsforbuddet i EU, så der åbnes mulighed for, at andre WTO-medlemmer, der ikke er medlem af OECD, enten kan godkende og gennemføre disse alternative metoder, eller Fællesskabet kan optage forhandlinger med dem om anvendelsen af disse alternative metoder. Denne fremgangsmåde er mere i tråd med EU's internationale forpligtelser og EU's ønske om at videreføre sine aktuelle bestræbelser for en koordineret international strategi på dyrevelfærdsområdet.

Kommissionen kan derfor acceptere den overordnede fremgangsmåde, der er valgt i den fælles holdning.

4. KONKLUSION

Kommissionen støtter den fælles holdning, som på mange punkter er i tråd med det ændrede forslag og sikrer beskyttelse af folkesundheden og forbrugerne under hensyn til Kommissionens internationale forpligtelser.

5. ERKLÆRING FRA KOMMISSIONEN

Erklæring fra Kommissionen til optagelse i mødeprotokollen for samlingen i Rådet (det indre marked) den 26. november 2001:

"Kommissionen bekræfter, at den agter inden længe at påbegynde revisionen af direktiv 86/609/EØF [1] om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om beskyttelse af dyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål."

Top