EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024H0774

Kommissionens henstilling (EU) 2024/774 af 1. marts 2024 om en praksiskodeks for samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden med henblik på vidensudnyttelse

C/2024/601

EUT L, 2024/774, 5.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/774/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/774/oj

European flag

Tidende
Den Europæiske Unions

DA

Serie L


2024/774

5.3.2024

KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2024/774

af 1. marts 2024

om en praksiskodeks for samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden med henblik på vidensudnyttelse

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 292, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I Rådets henstilling (EU) 2022/2415 (1) om vejledende principper for vidensudnyttelse opfordres der til, at medlemsstaterne opfordrer til og letter flerfagligt og tværfagligt samarbejde for at stimulere vidensudnyttelsen i Europa.

(2)

Det er vigtigt at styrke mulighederne for samskabelse, altså fælles produktion og udnyttelse af viden mellem dem, der er involveret i erhvervsliv, forskning og innovation og eventuelt andre interessenter såsom offentlige myndigheder og civilsamfundet, for at styrke Unionens økosystem for forskning og innovation (FoI). Samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden indebærer systemiske forbindelser baseret på fælles interesser mellem forskellige interessenter. På den måde dækkes et bredere spektrum af interaktioner ud over fælles forskning og overførsel af teknologi.

(3)

Effektivt samarbejde mellem erhvervslivet og den akademiske verden er afgørende for at fremskynde udbredelsen af innovative løsninger og udvikle nye teknologier, produkter og tjenester for at tackle de mest presserende samfundsmæssige udfordringer såsom at sikre en retfærdig, grøn og digital omstilling. Den nye europæiske innovationsdagsorden (2) og den europæiske strategi for universiteter (3) beskriver samarbejdet mellem universiteterne og erhvervslivet som en vigtig kanal for produktion, udnyttelse og udbredelse af viden. Det understreges også i Rådets konklusioner om den nye europæiske innovationsdagsorden (4), at et effektivt samarbejde mellem forskning, erhvervsliv og den offentlige sektor er en af drivkræfterne bag vidensudnyttelse.

(4)

I Rådets konklusioner om en europæisk strategi for styrkelse af de videregående uddannelsesinstitutioner for Europas fremtid (5) understreges det, at de videregående uddannelsesinstitutioner bør tilskyndes yderligere til at omsætte viden til færdigheder, kompetencer og innovation ved at udvikle et tæt samarbejde med økonomiske, sociale og industrielle partnere inden for lokale og regionale forsknings- og innovationsøkosystemer og ved fremme af tværsektoriel mobilitet mellem videregående uddannelsesinstitutioner og andre partnere.

(5)

I Rådets henstilling (6) om en europæisk ramme for at tiltrække og fastholde forsknings-, innovations- og iværksættertalenter i Europa henstilles til medlemsstaterne, at de lægger vægt på ordninger, der har til formål at styrke de færdigheder, som forskere har brug for, for at deltage i aktiviteter til udnyttelse af viden. Disse ordninger omfatter bevidstgørelse og uddannelse om samarbejde mellem erhvervslivet og den akademiske verden. Det henstilles også, at systemer til vurdering og belønning af forskere fremmes og støttes. Disse systemer anerkender bl.a. en mangfoldighed af output og aktiviteter, herunder vidensudnyttelse, samarbejde mellem erhvervslivet og den akademiske verden, støtte til evidensbaseret politikudformning og interaktion med samfundet.

(6)

Internationalt samarbejde er et centralt element i forskning og innovation, fordi det kan lette adgangen til nye markeder og fremme et netværk mellem talenter, men videnskab og teknologi står dog også i centrum for de geopolitiske spændinger i et foranderligt globalt miljø (7). Andre former for udvikling, såsom overgangen til åben videnskab og overgangen til åben innovation, medfører både udfordringer og muligheder i det FoI-økosystem, der er under udvikling. Denne udvikling bør sikre, at der opnås topkvalitet, og at Unionens investeringer i forskning og innovation giver resultater, samtidig med at Unionens interesser beskyttes. I den forbindelse bidrager redskaberne til håndtering af udenlandsk indblanding i forskning og innovation (8) til bevidstgørelse og til at opbygge modstandsdygtighed i FoI-sektoren i hele Europa og dermed styrke forskningssikkerheden i forbindelse med fælles FoI-aktiviteter (9).

(7)

Fælles FoI-aktiviteter skaber udfordringer, da de involverer forskellige partnere med forskellige kulturelle og faglige baggrunde, motiver og interesser (10). Partnerne omfatter universiteter, forskningsorganisationer, lokalsamfund, virksomheder, herunder små og mellemstore virksomheder (SMV'er), ikkestatslige organisationer og arbejdsmarkedets parter.

(8)

Formålet med denne henstilling er at give detaljeret vejledning og værktøjer til dem, der er involveret i forskning og innovation. Henstillingen bør gøre det lettere at skabe et gunstigt miljø og gode betingelser for samskabelse. Den bør bidrage til udvikling af interaktive modeller og styrke rollen for formidlere og digitale platforme, der fremmer samskabelse og skaber bedre muligheder for at matche udbud og efterspørgsel inden for innovation.

(9)

Henstillingen bygger på input fra praksisfællesskabet om samarbejde mellem erhvervslivet og den akademiske verden om vidensudnyttelse. Praksiskodeksen afspejler de nye retningslinjer, der blev indført med henstilling (EU) 2022/2415, idet den tilskynder til forbindelser og samskabelse mellem alle, der er involveret i forskning og innovation, og understreger betydningen af iværksætterfærdigheder og -praksis. Den bidrager også til indsatsen for at »opgradere EU's vejledning med henblik på en bedre udnyttelse af viden«, som er en del af politikdagsordenen for det europæiske forskningsrum (EFR) for 2022-2024 (11).

(10)

Alle FoI-aktører, der er involveret i samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden, opfordres til at følge denne henstilling. Disse aktører omfatter universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner, offentlige og private forsknings-, innovations- og teknologiorganisationer, forsknings- og teknologiinfrastrukturer, virksomheder af alle størrelser (herunder nystartede virksomheder, spinoffvirksomheder og vækstvirksomheder) og formidlere (såsom fagfolk inden for viden- og teknologioverførsel, væksthuse, forskerparker og virksomhedsbaserede formidlere). Selv om denne henstilling hovedsagelig vedrører organisationer, er dens indhold også vigtig for vejledning af individuelle forskere, innovatorer og deres teams, når det handler om samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden. Henstillingen bør bidrage til at udvikle et dynamisk FoI-miljø samt til udviklingen af en omfattende gensidig forståelse af erhvervslivets og den akademiske verdens respektive mål og aktiviteter —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

1.   DEFINITIONER

I denne henstilling forstås ved:

(1)

»vidensudnyttelse«: en proces, der består i at skabe social og økonomisk værdi ud fra viden ved at forbinde forskellige områder og sektorer og omsætte data, knowhow og forskningsresultater til bæredygtige produkter, tjenesteydelser, løsninger og vidensbaserede politikker, der gavner samfundet (12)

(2)

»samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden«: en proces, der består i fælles produktion af viden og vidensudnyttelse mellem erhvervslivet, FoI-aktører og eventuelt andre interessenter såsom offentlige myndigheder, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet (13)

(3)

»den akademiske verden«: universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner, herunder offentlige og private forsknings- og teknologiorganisationer (14), universiteter for anvendt videnskab og andre højere erhvervsuddannelsesinstitutioner

(4)

»intellektuelle aktiver«: ethvert resultat eller ethvert produkt, der genereres af en hvilken som helst FoI-aktivitet (som f.eks. intellektuelle ejendomsrettigheder, data, knowhow, prototyper, processer, praksis, teknologier og software)

(5)

»åben videnskab«: en tilgang til den videnskabelige proces, der er baseret på åbent samarbejde, værktøjer og formidling af viden, jf. artikel 2, nr. 5), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/695 (15)

(6)

»åben innovation«: en tilgang, hvor innovationsprocessen åbnes for enheder uden for en organisation (16)

(7)

»fri adgang«: adgang, der er gratis for slutbrugeren, til forskningsdata, herunder videnskabelige publikationer, i overensstemmelse med artikel 14, stk. 1, litra a), og artikel 39, stk. 3, i forordning (EU) 2021/695.

2.   ETABLERING AF ET GUNSTIGT MILJØ FOR SAMSKABELSE MELLEM ERHVERVSLIVET OG DEN AKADEMISKE VERDEN

2.1.   Strategi, bevidstgørelse og incitamenter

2.1.1.   Det henstilles, at samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden understøttes i organisationens strategi ved at:

a)

fastlægge en klar mission om at fremme samskabelse af viden mellem erhvervslivet og den akademiske verden med henblik på vidensudnyttelse og udvikling af formålstjenlige forsknings- og udviklingsstrategier, der godkendes af topledere og mellemledere

b)

tilskynde til tværfagligt samarbejde og udveksling af viden inden for organisationen for at fremme en innovationskultur og åben dialog, hvor både gode resultater og udfordringer deles, og hvor der læres gennem handling

c)

overveje at oprette særlige teams med ansvar for at lette og støtte samarbejdet mellem erhvervslivet og den akademiske verden, investere tid og ressourcer, yde vejledning om hvordan man finder potentielle partnere (under hensyntagen til interesser, engagement, tidligere erfaring og komplementaritet mellem kapaciteter), og give oplysninger om de typer af samskabelse og partnerskaber, der er mulige (forskellige grader af deltagelse, varighed og betingelser)

d)

styrke dialogen mellem erhvervslivet og den akademiske verden inden for rådgivningsstrukturer og benytte fælles køreplaner, der inddrager den akademiske verden, erhvervslivet, offentlige myndigheder, arbejdsmarkedets parter, klynger, nystartede virksomheder og borgere, f.eks. gennem oprettelse af særlige bestyrelser, eventuelt tilrettelægge rundbordsdiskussioner, samarbejdsmiljøer eller -processer, herunder analysere behovene for færdigheder med henblik på at bestemme uddannelsesmæssige udfordringer og identificere kompetencer og færdigheder, der er relevante for arbejdsmarkedet, så læseplaner og undervisningsmetoder kan tilpasses i overensstemmelse hermed, og de studerende udstyres med fremtidssikrede færdigheder

e)

udvikle fælles strukturer såsom innovations- og videnshubs, virtuelle institutter og iværksætterakademier (17) for at fremme samarbejde og etablere bæredygtige indbyrdes forbundne økosystemer, eventuelt skabe levende laboratorier og tilbyde udfordringsbaserede aktiviteter såsom hackathons, der samler internationalt forskelligartede og tværfaglige hold af studerende, forskere, virksomheder og byer med henblik på at udvikle innovative løsninger, der er relevante for virksomheder og byer

f)

skabe muligheder for, at virksomheder kan være vært for bachelor- og masterstuderende, ph.d.-studerende og postdoktorale forskere og aktivt deltage i forskningssamarbejde og opgaveorienteret forskning og innovation

g)

fremme aktiviteter der opbygger tillid og gensidig viden (såsom networking, udstationering og udveksling af medarbejdere mellem partnere) og anvendelse af værktøjer (såsom innovationskuponer) til at fremme mere effektive og bæredygtige partnerskaber.

2.1.2.   Det henstilles, at man i organisationer øger bevidstheden om de gensidige fordele og muligheder for værdiskabelse, som samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden kan tilbyde ved at:

a)

fremme en kultur, der omfatter samskabelse på tværs af sektorer og gensidig læring ved udveksling af idéer om emner af fælles interesse og ved at dele eksempler på succeshistorier og bedste praksis (18)

b)

afstemme offentlige og private interesser ved at identificere udfordringer og målsætninger, der er fælles for erhvervslivet og den akademiske verden, såsom imødekommelse af samfundsmæssige behov eller fremme af teknologisk innovation

c)

kommunikere om fordelene ved samskabelse af viden for erhvervslivet, f.eks. bidrag til samfundsmæssige behov og sociale virkninger, forbedring af erhvervsrelateret forskning, adgang til udveksling af talenter og færdigheder, opskalering af sociale og organisatoriske innovationer på arbejdspladsen, adgang til offentligt finansierede forskningsprogrammer, deling af risici ved afprøvning nye idéer og teknologier, forbedring af produkter eller tjenesteydelser og forbedring af virksomhedernes konkurrenceevne

d)

kommunikere om fordelene ved samskabelse af viden for forskningsorganisationer, f.eks. bidrag til samfundsmæssige behov og sociale virkninger, stimulering af udviklingen af spinoffs, fælles projekter og publikationer, erhvervsmæssig anvendelse af forskningsresultater, eksponering for erhvervslivet, udveksling af færdigheder og adgang til infrastruktur, opskalering af sociale og organisatoriske innovationer, forbedring af studerendes og forskeres beskæftigelsesegnethed og finansielle muligheder (herunder flere finansieringsmuligheder)

e)

fremhæve vellykkede partnerskaber mellem erhvervslivet og den akademiske verden inden for organisationen, understrege betydningen af effektiv forvaltning af intellektuelle aktiver og fremhæve den værdi, der er resultatet af samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden

f)

samarbejde med beslutningstagere og offentlige forvaltninger om politikker for samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden, finansiering og skatteincitamenter (f.eks. til finansiering af erhvervsbaserede ph.d.-stipendiater)

g)

skabe fælles aktiviteter (såsom casestudy-konkurrencer, hackathons, kommunikationskampagner, fælles uddannelse og proofs of concept) og inddrage borgerne i aktiviteter vedrørende samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden i overensstemmelse med Kommissionens henstilling (EU) 2024/736 (19).

2.1.3.   Det henstilles, at samtlige medarbejdere i målorganisationen (20) i erhvervslivet og i den akademiske verden gives incitamenter til at deltage i samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden ved at:

a)

anerkende og belønne vellykkede partnerskaber mellem erhvervslivet og den akademiske verden, udveksling af medarbejdere og tværsektoriel mobilitet samt færdigheder, der er udviklet i samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden, når det kommer til rekruttering, resultatevalueringer (21), karrierevurderinger og medarbejderudvikling, og overveje andre incitamenter såsom finansiering, fælles ejerskab til intellektuel ejendom og royaltydeling

b)

kommunikere om fordelene ved forskellige samskabelses- og partnerskabsmuligheder for både medarbejderne fra erhvervslivet og den akademiske verden såsom livslang læring, faglig og personlig udvikling, forskningsautonomi, lederroller og muligheder for kommercialisering af forskning

c)

inddrage samtlige medarbejdere i tværfaglig mobilitet i begge retninger, fra erhvervslivet til den akademiske verden og fra den akademiske verden til erhvervslivet, for at fremme samskabelse og tværfaglige aktiviteter såsom universitetsprogrammer og bygge bro over kløften mellem forskningen og de praktiske anvendelsesmuligheder i erhvervslivet

d)

oplyse samtlige medarbejdere om relevante værktøjer og programmer, herunder om projekttilskud, stipendier, erhvervs-ph.d.'er, ph.d.-programmer såsom Marie Skłodowska-Curie-aktiviteter (MSCA), postdoktorale ikkeakademiske praktikophold (22) og MSCA's ph.d.-netværk (herunder erhvervs-ph.d.'er) (23), proof of concept-tilskud (24), alliancen mellem Europauniversiteter (25), seed-finansieringsmuligheder, støttetjenester, uddannelse og coaching, finansieringsmuligheder og arrangementer.

2.2.   Udvikling af færdigheder og livslang læring

2.2.1.   Det henstilles, at der investeres i udvikling af færdigheder og livslang læring med henblik på at styrke samskabelsen mellem erhvervslivet og den akademiske verden ved at:

a)

tilvejebringe og tilskynde til coaching, mentorordninger og faglige og personlige udviklingsmuligheder for samtlige medarbejdere i erhvervslivet og den akademiske verden (herunder ved brug af mikroeksamensbeviser og faglig uddannelse) (26)

b)

investere i forskelligartede og fleksible læringsmuligheder, herunder mikroeksamensbeviser, for at imødekomme skiftende behov i erhvervslivet og den akademiske verden og inddrage lærere og gæsteforelæsere med forskellige profiler, navnlig fra erhvervslivet

c)

styrke de tværfaglige færdigheder hos medarbejderne i erhvervslivet og den akademiske verden, der er nødvendige for et effektivt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde, såsom kommunikation, lederskab, tilpasning til skiftende arbejdsmiljøer, fleksibilitet og forhandlingsevner

d)

fremme en generel forståelse af, hvordan virksomheder arbejder, og tilbyde uddannelse og muligheder for, at studerende og forskere kan præsentere deres projekter for paneler af repræsentanter for erhvervslivet med henblik på at modtage feedback og skabe et netværk for deres fremtidige faglige udvikling, herunder gennem oprettelse af væksthuse for studerende

e)

udvikle færdigheder inden for projektstyring, tilsyn og mentorordninger, konsekvensanalyse, kommunikation, samskabelse af viden, vidensudnyttelse og innovation for samtlige medarbejdere og studerende i hele den akademiske verden, hvilket omfatter uddannelse i evalueringsmetoder, målingsrammer og vurdering af projektresultater og deres samfundsmæssige virkninger

f)

fremme strategisk tænkning og iværksætterfærdigheder for studerende og forskere med henblik på at udvikle spinoffs og starte virksomheder baseret på innovative produkter og tjenester og bringe deres forskningsresultater i praktisk anvendelse på markedet

g)

tilbyde mere uddannelse i finansieringsmuligheder for forskning og innovation og fremme en generel forståelse i erhvervslivet, navnlig i SMV'er, af, hvordan akademiske institutioner og forskningsinstitutioner og deres aktiviteter fungerer, samt fremme væksthuse, innovationhubs og teknologiformidlingscentre for at støtte SMV'ers innovationsprocesser, f.eks. ved at bygge videre på det arbejde, der udføres i regi af erhvervsekspertisecentre (27)

h)

tilbyde uddannelse i forvaltning af intellektuelle aktiver (muligheden for uddannelse bør også være rettet mod erhvervslivet, navnlig SMV'er, og den akademiske verden, herunder studerende, ideelt set i blandede grupper) og fokusere på forvaltning af intellektuelle aktiver i projekter og partnerskaber, herunder åben videnskab og åben innovation, i overensstemmelse med Kommissionens henstilling (EU) 2023/499

i)

tilbyde uddannelse i standardisering for at forbedre forståelsen af karakteristika og forbindelser mellem forskning, innovation og standardisering, og hvordan felterne kan støtte hinanden med henblik på at fremme vidensudnyttelsen i overensstemmelse med Kommissionens henstilling (EU) 2023/498 (28)

j)

udvikle medarbejdernes, de studerendes og forskernes færdigheder i at anvende digitale platforme og værktøjer, herunder dem, der vedrører datakompetencer og dataforvaltning med henblik på vidensudnyttelse

k)

tilskynde til deltagelse af samtlige medarbejdere (herunder ledelse og administrative medarbejdere) og forskere i relevante nationale og internationale tværsektorielle mobilitetsordninger mellem den akademiske verden og erhvervslivet og andre ordninger såsom MSCA's ph.d.-netværk, udveksling af medarbejdere gennem MSCA (29), MSCA COFUND (30), Erasmus + (31), uddannelses- og erhvervsuddannelsesprogrammer for viden- og innovationsfællesskaber under Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) (32) og det europæiske forsknings- og innovationsfællesskab for sikkerhed.

2.3.   Networking og kommunikation

2.3.1.   Det henstilles, at der investeres i networking, kommunikation og relationsopbygning for at lette samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden ved at:

a)

tilskynde medarbejderne til både at deltage i networking inden for organisationen og med eksterne organisationer og øge bevidstheden om mulighederne for networking

b)

tilrettelægge og deltage i arrangementer, der samler erhvervslivet (herunder SMV'er, spinoffs og nystartede virksomheder, business angels, venturekapitalfonde og andre interessenter) og den akademiske verden for at drøfte fælles interesser, udfordringer og muligheder

c)

opretholde et aktivt netværk af tidligere studerende med henblik på at opbygge forbindelser og skabe muligheder for, at alumneiværksættere og dem, der arbejder i erhvervslivet, kan dele deres ekspertise med de studerende og tilbyde mentorordninger (33)

d)

slutte sig til klynger (34), netværk (35), platforme (36), praksisfællesskaber, fælles arbejdsgrupper og rådgivende udvalg (både formelle og uformelle) og anvende tilgængelige støttetjenester (f.eks. væksthuse, acceleratorer, videns- og teknologioverførselskontorer (KT/TTO'er), forbindelseskontorer og tredjepartseksperter) på EU-plan, nationalt og regionalt plan,

e)

øge bevidstheden om udfordringer, herunder forskningssikkerhed i forbindelse med FoI-samarbejde og risikoen for udenlandsk indblanding (37), og fremme partnerskaber mellem EU-virksomheder og globale akademiske partnere (38)

f)

tilskynde til åben og effektiv kommunikation og sikre forståelse af de terminologier, der anvendes af forskellige aktører

g)

kortlægge og anvende veletablerede, professionelt drevne digitale platforme eller mæglerfirmaer (med søgemuligheder, filtre, varslinger osv.), som:

i)

matcher erhvervslivet med den akademiske verden samt andre interessenter såsom enkeltpersoner og offentlige myndigheder

ii)

undersøger mulighederne for samskabelse

iii)

afstemmer mål og målsætninger på en interaktiv måde

h)

oprette interne forbindelseskontorer med de nødvendige midler og ressourcer til at fungere som kontaktpunkter for samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden, som kan tilbyde oplysninger om muligheder og sikre gnidningsløse forbindelser med partnere

i)

fremme langsigtet og bæredygtigt engagement efter projektets afslutning og fremme løbende forbindelser og partnerskaber mellem erhvervslivet og den akademiske verden.

3.   FORVALTNING AF SAMSKABELSE MELLEM ERHVERVSLIVET OG DEN AKADEMISKE VERDEN MED HENBLIK PÅ EFFEKTIV VIDENSUDNYTTELSE

3.1.   Betingelser for vellykkede partnerskaber

3.1.1.   Det henstilles, at der udvikles en fælles ramme for partnerskaber mellem erhvervslivet og den akademiske verden med henblik på effektiv vidensudnyttelse ved at:

a)

nå til enighed om en fælles vision, målsætninger og forventninger, der fører til et højt niveau af engagement og langsigtet forpligtigelse, samtidig med at den akademiske frihed respekteres, og når det er muligt og relevant, at andre interessenter inddrages i rammen for partnerskabet

b)

fremme tillid og engagement blandt alle parter, der er involveret i partnerskabsrammen

c)

fastlægge en klar og omfattende kontraktmæssig ramme, forvaltningsstruktur, aftaler om forvaltning af partnerskabet og en procedure for konfliktløsning med støtte fra juridiske eksperter

d)

nå til enighed om en detaljeret tidsplan og køreplan for partnerskabet, herunder milepæle og frister og regelmæssig gennemgang heraf, og udarbejde en fælles tværsektoriel arbejdsterminologi mellem partnerne

e)

fastsætte specifikke indikatorer til overvågning og evaluerering af partnerskabets fremskridt, skabte værdi, indvirkning (miljømæssig, teknologisk, økonomisk, samfundsmæssig, politisk og sundhedsmæssig) og bæredygtighed

f)

udvikle en fælles strategi for forvaltning af intellektuelle aktiver (39), herunder overvejelser om baggrundsviden, udveksling af data, værdiansættelse, fælles forvaltning og ejerskab til intellektuel ejendomsret, åben videnskab, åben innovationspraksis og bidrag til standardisering

g)

nå til enighed om fortrolighed, dataejerskab og spørgsmål vedrørende databeskyttelse og en politik for interessekonflikter

h)

etablere en klar struktur for samarbejde med særligt uddannede medarbejdere (og et særligt team i partnerorganisationerne, hvis det er relevant). Disse teams kan bistås af videns- og teknologioverførselskontorer for akademiske partnere eller af relevante sammenslutninger for erhvervspartnere

i)

fremme ligestilling, mangfoldighed, bæredygtighed og inklusion og undgå kønsbias i partnerskabsmål og -aktiviteter

j)

øge bevidstheden om partnerskabsrammen og partnernes værdier, roller, incitamenter og ressourcer for at sikre klarhed og overensstemmelse.

3.2.   Om involvering af formidlere (40)

3.2.1.   Det henstilles, at formidleres rolle fremmes for at tilskynde og forvalte bæredygtig, langsigtet samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden ved at:

a)

søge bistand fra forskellige typer af formidlere, herunder fagfolk inden for videns- og teknologioverførsel og kontraktforvaltere, der fører tilsyn med formelle transaktioner inden for organisationen (f.eks. spørgsmål, der omhandler forvaltning af intellektuelle aktiver); formidlere kan også omfatte virksomhedsbaserede formidlere og andre professionelle formidlere (f.eks. fra erhvervssektoren eller videnskabelige sammenslutninger), der bistår med dialog og forståelse af arbejdsrelationer, eller organisationer, der fører tilsyn med rum for samskabelse mellem flere interessenter (såsom sandkasser, afprøvningsfaciliteter, platforme og levende laboratorier)

b)

drage fordel af støtte fra formidlere i partnerskabet til at lette mægling og kommunikation mellem partnere

c)

inddrage formidlere i udviklingen af partnerskabsrammer og deltagelse i konkurrencebaserede indkaldelser fra finansieringsorganer

d)

samarbejde med formidlere for at få indsigt i ansvarlig innovation, rådgivning om regulering og vejledning om spørgsmål, hvor organisationen måske ikke har ekspertise (f.eks. risikostyring i forbindelse med teknologi)

e)

tilvejebringe passende ressourcer, herunder finansiering og investering i professionalisering af formidlere, og anerkende deres centrale rolle i EU's, nationale og regionale innovationsøkosystemer og med hensyn til at afstemme forskellige interessenters og tværsektorielle og regionale interesser i erhvervslivet og den akademiske verden

f)

støtte samarbejde og udveksling af bedste praksis mellem formidlere, der er involveret i samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden, og tilskynde til forsøg med henblik på at tilpasse sig og drage fordel af nye teknologier såsom kunstig intelligens

g)

styrke formidlere og investere i de nødvendige færdigheder ved at finansiere studiebesøg og tilbyde uddannelsesmuligheder i kommerciel og ikkekommerciel udnyttelse af resultater og i socialt iværksætteri

h)

tilskynde formidlere fra erhvervslivet og den akademiske verden til at samarbejde med regionale beslutningstagere og forvaltninger, ventureinvestorer, business angels og investeringsfonde for at skabe og/eller styrke regionale innovationshubs og tiltrække investeringer.

3.3.   Bedre udnyttelse af resultaterne af samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden

3.3.1.   Det henstilles, at udnyttelsen af resultaterne af samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden understøttes ved at:

a)

opstille regler om ejerskab og kontrol (herunder fri adgang og beskyttelse af intellektuel ejendomsret) for hvert forventet resultat og udarbejde en udnyttelsesplan for at opnå større virkninger; denne plan bør beskrive hver parts rolle, de skridt, der skal tages for at skabe en virkning, og mulighederne for fælles udnyttelse, hvor det er relevant, og hvor der er overensstemmelse mellem partnernes kerneinteresser

b)

etablere effektive kanaler og værktøjer (41), herunder med henblik på standardisering, for at sikre udbredelsen af resultater, og udarbejde en regelmæssigt ajourført liste over nøglemedarbejdere og kontaktpunkter for hver partner i et givet samarbejde

c)

øge bevidstheden om og drage fordel af offentlige og private finansieringsordninger, herunder programmer til finansiering af prototyper, der søger at påvise den tekniske gennemførlighed af forskningsresultater, og EU-finansiering og national finansiering til udrulning

d)

tilskynde til anvendelse af etablerede værktøjer og tjenester, der fremmer identificering af resultater med stort innovationspotentiale, og støtte udvikling af strategier og forretningsplaner med henblik på at de udbredes i samfundet.

3.3.2.   Det henstilles, at man slår ressourcer sammen og engagerer sig i fælles infrastrukturer og fælles faciliteter til samskabelse for at styrke samskabelsen mellem erhvervslivet og den akademiske verden ved at:

a)

investere i og deltage i fælles forsknings- og teknologiinfrastrukturer (42) og faciliteter til samskabelse såsom fælles arbejdsområder, afprøvningsfaciliteter og innovationsparker, test- og forsøgsfaciliteter (43) og pilotlinjer (44), som kan yde professionel støtte til medarbejdere på områder som virksomhedsudvikling, forbindelser med erhvervslivet, forvaltning af videns- og teknologioverførselskontorer og forvaltning af forskningsfinansiering for at bygge bro over kløften mellem erhvervslivet og den akademiske verden

b)

sørge for adgang til ressourcer såsom fælles faciliteter, udstyr og datalagre med henblik på at understøtte fælles forsknings- og innovationsaktiviteter (og behandle relaterede fortrolighedsspørgsmål)

c)

støtte og tage del i åbne innovationsplatforme (herunder digitale miljøer og værktøjer til samskabelse og professionel matchmaking mellem erhvervslivet og den akademiske verden) med henblik på at igangsætte og udvikle innovationsprojekter, der tager udgangspunkt i innovationsidéer, erhvervsmæssige udfordringer og behov, og færdiggøre dem ved at opbygge innovationskonsortier og -teams

d)

tilbyde vejledning om metoder til samskabelse, åben innovation og udnyttelse af bedste praksis, der skræddersys til partnerskabets specifikke målsætninger; disse metoder kan omfatte designtænkning, brugercentrerede tilgange og deltagerorienterede tiltag.

3.4.   Vurdering af resultater, den skabte værdi og virkningen

3.4.1.   Det henstilles, at man vurderer resultaterne, den skabte værdi og virkningen af samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden ved at:

a)

nå til enighed om passende parametre for sådanne vurderinger og sikre en balance mellem forretnings-, social- og forskningsorienterede parametre. Disse kan omfatte identificerede opfindelser, licenser, varemærker og software, bidrag til standarder og offentlig-private sampublikationer. Virkningerne (såsom miljømæssige, teknologiske, økonomiske, samfundsmæssige, politiske og sundhedsmæssige virkninger) bør evalueres. Negative virkninger bør rapporteres, og etiske betænkeligheder bør vurderes

b)

nå til enighed om og udvikle kvalitative parametre til evaluering af resultaterne af partnerskabet (f.eks. faglige relationer, tillid og vidensdeling), f.eks. ved hjælp af målrettede undersøgelser og regelmæssige feedbackrunder

c)

udføre casestudier for at vurdere de samfundsmæssige virkninger og den skabte værdi, navnlig for overvejende offentligt finansierede projekter, og gøre disse casestudier offentligt tilgængelige

d)

gennemgå parametre og indikatorer over tid og overvåge partnerskabets langsigtede virkning med hensyn til konsekvens, bæredygtighed, skalerbarhed og genanvendelighed

e)

sikre en rimelig og retfærdig deling af den værdi, der opstår ved samskabelse mellem erhvervslivet og den akademiske verden på grundlag af den virkning, som samskabelsen medfører

f)

sikre, at alle involverede parter medtænker værdien og virkningen af partnerskabet, når de udvikler fremtidige aktiviteter og partnerskaber.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. marts 2024.

På Kommissionens vegne

Iliana IVANOVA

Medlem af Kommissionen


(1)  Rådets henstilling (EU) 2022/2415 af 2. december 2022 om vejledende principper for vidensudnyttelse (EUT L 317 af 9.12.2022, s. 141, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/2415/oj).

(2)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: En ny europæisk innovationsdagsorden (COM(2022) 332 final).

(3)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om en europæisk strategi for universiteter (COM(2022) 16 final).

(4)  Rådets konklusioner om den nye europæiske innovationsdagsorden, vedtaget den 17. november 2022 (Rådets dokument 14705/22).

(5)  Rådets konklusioner om en europæisk strategi for styrkelse af de videregående uddannelsesinstitutioner for Europas fremtid (2022/C 167/03).

(6)  Rådets henstilling af 18. december 2023 om en europæisk ramme for at tiltrække og fastholde forsknings-, innovations- og iværksættertalenter i Europa (EUT C, C/2023/1640, 29.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1640/oj).

(7)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget »Den globale tilgang til forskning og innovation« — Europas strategi for internationalt samarbejde i en verden i forandring (COM(2021) 252 final af 18.5.2021).

(8)  Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Forskning og Innovation, Tackling R&I foreign interference: arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2022.

(9)  Fælles meddelelse til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd og Rådet om »En europæisk økonomisk sikkerhedsstrategi«, (JOIN(2023) 20 final), 20.6.2023.

(10)  Leveraging Innovation Through Collaboration: IP Challenges And Opportunities For SMEs In The Context Of EU-Funded Collaborative Research Projects (lesi.org).

(11)  European Research Area Policy Agenda (europa.eu).

(12)  Henstilling (EU) 2022/2415.

(13)  Tilpasset ud fra begrebet samskabelse af viden i OECD's politikrapport »Knowledge co-creation in the 21st Century«.

(14)  Tilpasset ud fra definitionen af den akademiske sektor i den kommenterede standardtilskudsaftale for Horisont 2020 https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/amga/h2020-amga_en.pdf.

(15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/695 af 28. april 2021 om oprettelse af Horisont Europa — rammeprogrammet for forskning og innovation — og om reglerne for deltagelse og formidling og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1290/2013 og (EU) nr. 1291/2013 (EUT L 170 af 12.5.2021, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/695/oj).

(16)  Kommissionens henstilling (EU) 2023/499 af 1. marts 2023 om en adfærdskodeks for forvaltning af intellektuelle aktiver med henblik på videnudnyttelse i det europæiske forskningsrum (EUT L 69 af 7.3.2023, s. 75, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/499/oj).

(17)  Såsom dem, der er oprettet af alliancer mellem Europauniversiteter.

(18)  Eksempler på bedste praksis findes i Repository of Best Practices | Research and Innovation (europa.eu).

(19)  Kommissionens henstilling (EU) 2024/736 af 1. marts 2024 om en praksiskodeks for borgerinddragelse med henblik på vidensudnyttelse (EUT L, 2024/736, 5.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/736/oj).

(20)  Med samtlige medarbejdere menes ikke alene forskere, men også andre medarbejdere såsom fagfolk inden for viden- og teknologioverførsel og ledere med ansvar for samspil mellem erhvervslivet og den akademiske verden.

(21)  Her trækkes på arbejdet fra Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA).

(22)  MSCA Postdoctoral fellowships.

(23)  MSCA Doctoral Networks.

(24)  Proof of Concept | ERC (europa.eu).

(25)  Europauniversitet-initiativet| European Education Area (europa.eu).

(26)  I overensstemmelse med handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder.

(27)  Erhvervsekspertisecentre – Beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion – Europa-Kommissionen (europa.eu).

(28)  Kommissionens henstilling (EU) 2023/498 af 1. marts 2023 om en adfærdskodeks for standardisering i det europæiske forskningsrum (EUT L 69 af 7.3.2023, s. 63, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/498/oj).

(29)  Staff Exchanges | Marie Skłodowska-Curie Actions (europa.eu).

(30)  COFUND | Marie Skłodowska-Curie Actions (europa.eu).

(31)  Home | Erasmus+ (europa.eu).

(32)  EIT Entrepreneurial Education: Learn from Leaders of European Innovation | EIT (europa.eu).

(33)  Såsom EIT Alumni | EIT (europa.eu).

(34)  Såsom Homepage | European Cluster Collaboration Platform.

(35)  Såsom Enterprise Europe-netværket Enterprise Europe Network (europa.eu) and EIT knowledge and innovation communities og deres mangeårige ekspertise inden for integration af forskning, innovation og uddannelse i forbindelse med samarbejde mellem erhvervslivet og den akademiske verden.

(36)  Såsom Horizon Results Platform (europa.eu).

(37)  Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Forskning og Innovation, Tackling R&I foreign interference, arbejdsdokument, Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2022.

(38)  Tilgængelige data i RISE-konsekvensanalysen: Marie Skłodowska-Curie Actions - Den Europæiske Unions Publikationskontor (europa.eu).

(39)  Det henstilles, at retningslinjerne i adfærdskodeksen for forvaltning af intellektuelle aktiver med henblik på videnudnyttelse i det europæiske forskningsrum med hensyn til forvaltning af intellektuelle aktiver i forbindelse med fælles forsknings- og innovationsaktiviteter og henstillingerne om overvejende offentligt finansierede projekter følges.

(40)  Formidlere omfatter f.eks. fagfolk inden for videns- og teknologioverførsel, væksthuse, forskerparker, EU, nationale og regionale innovationshubs eller -klynger, eksperter i intellektuel ejendomsret, konsulenter og innovationsstøttefagfolk, forskningskommunikations- og politikinddragelsesgrupper, viden for politiske/videnskabelige rådgivningsorganisationer og fagfolk, der beskæftiger sig med borgerinddragelse.

(41)  Research & innovation valorisation channels and tools - Den Europæiske Unions Publikationskontor (europa.eu).

(42)  Med hensyn til etablering af forsknings- og teknologiinfrastrukturer henvises der til Kommissionens meddelelse om rammebestemmelser for statsstøtte til forskning og udvikling og innovation (EUT C 414 af 28.10.2022, s. 1).

(43)  Digital Europe Programme.

(44)  The Chips for Europe Initiative.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/774/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)


Top