EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE0742

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Fjernelse af selskabsskattemæssige hindringer for små og mellemstore virksomheder i det indre marked — udkast til en mulig pilotordning for hjemstatsbeskatning KOM(2005) 702 endelig

EUT C 195 af 18.8.2006, p. 58–61 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

18.8.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 195/58


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Fjernelse af selskabsskattemæssige hindringer for små og mellemstore virksomheder i det indre marked — udkast til en mulig pilotordning for hjemstatsbeskatning«

KOM(2005) 702 endelig

(2006/C 195/14)

Europa-Kommissionen besluttede den 23. december 2005 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Den Økonomiske og Monetære Union og Økonomisk og Social Samhørighed, som udpegede Philippe Levaux til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 28. april 2006.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 427. plenarforsamling den 17. og 18. maj 2006, mødet den 17. maj 2006, følgende udtalelse med 143 stemmer for, ingen imod og 6 hverken for eller imod:

1.   Konklusion

1.1

EØSU minder om, at det går ind for en harmonisering på lang sigt af beskatningsreglerne på europæisk plan. Harmoniseringen støder dog desværre stadig på en lang række hindringer, i lyset af hvilke EØSU:

gentager sin støtte til Kommissionens retningslinjer og indsats for at fremme udviklingen af SMV'ernes aktiviteter, idet det dog sætter spørgsmålstegn ved den foreslåede ordnings effektivitet og begrænsninger;

mener — eftersom der er tale om et pilotforsøg — at det ville være mere relevant at have en mere reguleret ordning, der tager udgangspunkt i konkrete erfaringer med visse landes samt SMV-erhvervsorganisationers frivillige engagementer, og som begrænser forsøgsperioden til fem år, med henblik på at uddrage en nyttig lære og iværksætte de genanvendelige elementer;

foreslår Kommissionen, at den tager afsæt i elementerne i de forskellige nedenstående udtalelser for på lang sigt at afstikke de retningslinjer, der skal udstyre SMV'erne med sammenhængende løsninger, navnlig af den slags, som fremmer udarbejdelsen af en statut for europæiske SMV'er.

2.   Resumé af EØSU's tidligere udtalelser

2.1

Efter flere forslag i løbet af de seneste år har Kommissionen udfærdiget denne meddelelse, der udgør et yderligere bidrag, som på skatteområdet, særlig inden for selskabsbeskatning, skal tilvejebringe nye udviklingsmuligheder for de små og mellemstore virksomheder (SMV), hvis betydning for job- og vækstskabelsen flere gange er blevet bekræftet, navnlig i »Lissabon-handlingsplanen«.

2.2

EØSU er siden slutningen af 1990'erne gentagne gange blevet hørt om forslag, henstillinger og meddelelser om dette emne eller lignende emner. I det følgende henvises der til de seneste rådgivende udtalelser og initiativudtalelser. Disse behandler bl.a. det for SMV'er anvendte begreb »europæisk virksomhed« og de skatteforenklinger, der er nødvendige for hurtigt at kunne fjerne de hindringer, som virksomhederne støder på.

I sin initiativudtalelse  (1) fra 2000 om »Europæisk charter for små virksomheder« anmodede EØSU i et blandt 12 forslag om »at der udvikles et forenklet skattesystem for SMV'er, og at mikrovirksomheder med en omsætning under en vis grænse fritages for urimelige skattebyrder«.

I sin udtalelse  (2) fra 2001 om »Skattepolitik i EU — Prioriteringer for de kommende år« støttede EØSU »generelt Kommissionens skattepolitiske målsætninger og understregede behovet for at samordne selskabsskatter for at fjerne vanskeligheder for SMV'er som følge af forskelle landene imellem«.

EØSU's initiativudtalelse  (3) fra 2002 om »Europæisk statut for SMV'er« skulle gøre det muligt at »... sikre SMV'er samme behandling som de store virksomheder ved at tilbyde dem en EU-etikette med henblik på at lette deres aktiviteter i det indre marked, hindre risikoen for dobbeltbeskatning osv.«

I sin initiativudtalelse  (4) fra 2002 om »Direkte beskatning af virksomheder« opfordrede EØSU »indtrængende til at fremskynde bestræbelserne på at undgå dobbeltbeskatning ... det godkendte målet om et indre marked uden skattemæssige hindringer, hvor der indføres fælles principper ... og understregede, at etableringen af et harmoniseret beskatningsgrundlag for samtlige virksomheder i EU er forenelig med EU-medlemsstaternes og regionernes skattemæssige suverænitet, idet disse beholder deres beføjelse til at fastsætte skattens omfang.«

I sin udtalelse  (5) fra 2003 om »Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 90/435/EØF om en fælles beskatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskellige medlemsstater« støttede EØSU Kommissionens forslag om at »afskaffe eller i det mindste reducere dobbeltbeskatning eller ekstrabeskatning af udbytter udloddet af et datterselskab til et moderselskab eller et fast driftssted beliggende i en anden medlemsstat«.

I sin initiativudtalelse  (6) fra 2003 om »Skattepolitikken i Den Europæiske Union: fælles principper, overensstemmelse mellem beskatningsreglerne og muligheden for afstemning med kvalificeret flertal« anmodede EØSU om »en behandling af tre spørgsmål, herunder indførelsen af et fælles grundlag for selskabsbeskatning og anvendelsen af afstemning med kvalificeret flertal med henblik på at indføre mindsteniveauer for selskabsskattesatser «.

I sin sonderende udtalelse  (7) fra 2004, der blev udarbejdet på anmodning af Kommissionen om »Små og mellemstore virksomheders og den sociale økonomis evne til at tilpasse sig de ændringer, der følger af den økonomiske dynamik«, bekræftede EØSU »behovet for en nedbringelse af skrankerne for SMV'ers og VSØ'ers (virksomheder i den sociale økonomi) adgang til de globale markeder, bl.a. ved at nedbringe de administrative og juridiske byrder, som de stilles overfor«.

I sin udtalelse  (8) fra 2004 om »Meddelelse fra Kommissionen — Et indre marked uden selskabsskattemæssige hindringer« understregede EØSU:

under pkt. 3.2: behovet for at fjerne forvridningerne i det indre marked »ved at styrke ordningerne for selskabsbeskatning (...), da SMV'erne ikke har ressourcer til at tackle 15 (og snart 25) forskellige regelsæt».

under pkt. 3.3:«fordelene ved hjemstatsbeskatning for SMV'er, eventuelt med en maksimumsgrænse for omsætningen«.

under pkt. 3.3: at »Kommissionens pilotprojekt om hjemstatsbeskatning rummer en løsning for SMV'ers grænseoverskridende aktiviteter ved at lempe deres skatteadministrative byrde. Der kunne gøres et første forsøg med hjemstatsbeskatning på bilateralt grundlag, som så, i tilfælde af en positiv evaluering, kunne udvides til hele EU«.

under pkt. 3.4:»at et fælles europæisk beskatningsgrundlag er et vigtigt første skridt«.

under pkt. 3.7: »endnu en gang over for de medlemsstater, som har den største indflydelse, at der er behov for en aftale, som vil gøre det muligt for og tilskynde SMV'er til især at ekspandere uden for deres hjemland og samtidig skabe arbejdspladser, idet SMV'er er hovedkilden til nye jobs. EØSU støtter kraftigt Kommissionens ønske om, at medlemsstaterne indgår en aftale om beskatningsgrundlaget for virksomheder«.

2.3

Ved at omtale visse uddrag fra disse otte udtalelser, der strækker sig over fem år, ønsker EØSU:

i højere grad at fremhæve betydningen af disse bidrag

at gøre opmærksom på de hensigtsmæssige foranstaltninger, der giver SMV'erne mulighed for at spille en øget rolle i EU's indre marked

at understrege, at Kommissionens ihærdige indsats vidner om, at institutionen har sat sig for at finde de bedste løsninger.

2.4

EØSU beklager dog, at der er gået fem år, uden at der er blevet indført nogen konkret effektiv ordning. Det opfordrer ligeledes på det kraftigste Parlamentet og Rådet til endelig at få fjernet de klart angivne hindringer.

3.   Kommissionens forslag og EØSU's bidrag

3.1

Selv om EØSU mener, at dets tidligere udtalelser allerede i vid udstrækning foregriber Kommissionens forslag, ønsker det at fremsætte nogle supplerende bemærkninger til en række punkter.

3.2

I sin meddelelse minder Kommissionen om, at SMV deltager langt mindre i det indre marked end større virksomheder, bl.a. af skattemæssige årsager. Den påpeger, at man bør fremme SMV's grænseoverskridende ekspansion og anbefaler hjemstatsbeskatning. Med hensyn til beskatning af selskaber og mere specifikt selskabsskat foreslår Kommissionen, at medlemsstaterne og virksomhederne afprøver »hjemstatsbeskatning« i form af en forsøgsordning.

3.3

EØSU har allerede anbefalet og principgodkendt et sådant initiativ. Dog minder det om, at kun et begrænset antal SMV overvejer grænseoverskridende ekspansion; derfor kan et sådant forsøg kun gennemføres med bistand af et begrænset antal virksomheder, som har en strategi, der enten i kraft af virksomhedens beliggenhed eller formål tager sigte på etablering i et andet land. Selv om EØSU er principielt enig, anmoder det Kommissionen om at præcisere følgende:

en omtrentlig angivelse af, hvor mange SMV, der i nær fremtid er potentielt interesserede i at indføre den foreslåede ordning for beregning af selskabsskattegrundlaget,

hvor stor deres økonomiske »vægt« i EU er,

hvilke økonomiske sektorer der berøres mest.

3.3.1

Da målet er at øge vækst og beskæftigelse ved at gøre det lettere for SMV at drive virksomhed og da EU kun har begrænsede budgetmidler til rådighed, mener EØSU, at man bør undgå at sprede midlerne for meget og at hovedvægten bør lægges på et mindre antal tiltag, som formår at fremme effektiviteten. Ud fra de disponible statistiske data bør man derfor ikke blot undersøge det foreslåede tiltags effektivitet og sammenligne denne effektivitet med andre tiltag, som kunne være mere relevante. EØSU er overrasket over, at Kommissionen, i mangel af tilstrækkelige oplysninger om dette punkt, ikke i sin konsekvensundersøgelse er i stand til at opgøre, hvilke omkostninger der er forbundet med det tiltag, som den anbefaler.

3.4

Som begrundelse for sit forslag henviser Kommissionen til resultaterne af en undersøgelse, som den foretog i andet halvår 2004, hvor den udspurgte SMV og brancheorganisationer i de 25 medlemsstater. Kun 194 spørgeskemaer blev sendt tilbage til Kommissionen, deraf 168 fra tyske virksomheder (se bilaget).

3.4.1

EØSU konstaterer, at denne undersøgelse i EU ikke medførte et signifikant antal besvarelser, selv om der findes flere millioner SMV, heraf to millioner i byggebranchen alene. Det er også overrasket over, at det ikke har fået kendskab til bidragene fra brancheorganisationer og arbejdsmarkedsparterne. Medmindre disse bidrag er fortrolige, anmoder EØSU at få dem tilsendt til orientering.

3.4.2

EØSU vurderer, at da undersøgelsen kun giver ganske få brugbare resultater, burde Kommissionen ikke have uddraget konklusioner, der måske savner et tilstrækkeligt grundlag.

3.5

EØSU mener, at Kommissionen bør:

undersøge, hvorfor virksomhederne har vist undersøgelsen så ringe interesse,

prøve at få adgang til et budget, som er stort nok til at lade specialister gennemføre sådanne spørgeskemaundersøgelser. Specialisterne bør på forhånd klarlægge, om undersøgelsens emne og formål og selve spørgeskemaets indhold vil kunne føre til resultater. Endvidere kunne direkte kontakter med SMV'er, der allerede har datterselskaber i andre lande, give en bedre forståelse af de vanskeligheder, som de støder på,

undgå at udsende et spørgeskema via Internettet alene, da dette næppe egner sig for SMV, men snarere for organisationer, der regelmæssigt besøger Kommissionens hjemmeside.

3.5.1

Måske forholder det sig også sådan, at nogle SMV-ledere, som er fast besluttet på at etablere sig i andre medlemsstater, ikke i første række spekulerer på, hvordan de vil blive beskattet, men foretrækker at oprette lokale sælger-teams, at investere i marketing og at få overskud i sidste ende ?

3.5.2

Måske finder andre SMV-ledere, at de, når de overvejer at slå sig ned i et andet land, vil blive stillet over for en lang række administrative, juridiske, sociale, skattemæssige og andre problemer, der er så komplekse, at beskatningen af datterselskabet er mindre vigtig og ligger ude i fremtiden, og at de derfor foretrækker at oprette et »joint venture« med en lokal virksomhed (et positivt skridt til gavn for samhørigheden i EU).

3.6

Kommissionen beskriver den foreslåede forsøgsordnings omfang og mål således:

forsøgsordningen skal finde bred anvendelse på samtlige SMV, herunder mikrovirksomheder med under 10 ansatte,

opgørelse af det skattepligtige overskud for moderselskabet og alle dets relevante datterselskaber og faste forretningssteder i andre deltagende medlemsstater i henhold til reglerne om beskatningsgrundlag i moderselskabets hjemland,

det således opgjorte beskatningsgrundlag fordeles derpå mellem de berørte medlemsstater i henhold til deres andel af selskabets samlede lønsum og/eller omsætning. Hver medlemsstat anvender derpå sin egen skattesats på denne andel,

grænseoverskridende udligning af tab.

Herved vil man kunne nedbringe SMV's omkostninger, som er en følge af de mange nationale selskabsskatteregler, der som regel gør det nødvendigt at trække på kostbare specialister.

3.7

EØSU konstaterer, at de mål og det anvendelsesområde, som foreslås, svarer til tidligere oplæg. Det gentager derfor sin opbakning, men anbefaler, i det omfang der er gjort positive erfaringer på området, at der meget hurtigt indføres et europæisk overvågnings- og eventuelt også kontrolsystem for skattedumping for at hindre virksomhederne i f.eks. at flytte moderselskabets hjemsted til EU-lande med gunstigere vilkår for beregning af selskabsskattegrundlaget.

3.8

Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at forhandle sig frem til og indgå bilaterale aftaler om den praktiske gennemførelse af forsøgsordningen, med afsæt i de generelle, ikke bindende retningslinjer, som den lægger frem. Kommissionen erklærer sig rede til bistå med at forberede og gennemføre de bilaterale aftaler.

3.9

EØSU har forståelse for, at der er grænser for Kommissionens indsats og inddragelse, og udtrykker tilfredshed med, at den nøjes med at fremlægge forslag og henstillinger. Dette vil sætte interesserede SMV'er i stand til at afprøve de forsøgsordninger, der indgår i de bilaterale aftaler mellem visse EU-lande. Ud fra resultaterne af disse erfaringer vil Kommissionen til sin tid foreslå at udvide forsøget med nogle mere effektive pilotordninger.

3.10

EØSU er enig med Kommissionen i, at de mange nationale regler udgør en større hindring for SMV. I forholdet mellem de 25 medlemsstater vil de mange bilaterale aftaler (som alle vil være indbyrdes forskellige) få SMV'er til kun at benytte sig af nogle få af disse. Dette vil ikke bibringe dem de tilstræbte forenklinger.

3.11

Endvidere rejser EØSU spørgsmålet om de praktiske følger af, at Kommissionen ikke ønsker at foreslå en mere fast ramme omkring det bebudede forsøg. Hvordan skal det, når talrige bilaterale aftaler er sat i kraft, lykkes til sin tid at nå frem til en harmonisering af skattereglerne (hvilket det er ønskeligt at lægge op til på sigt), hvis der ikke allerede fra starten fastlægges nogle konvergenskriterier ?

3.12

Endelig bemærker EØSU, at der ikke er forsket indgående i, om der ikke i EU, mellem visse lande eller regioner såsom Schweiz, Liechtenstein, Vatikanet eller med fyrstendømmer som Monaco, San Marino, Andorra m.fl., findes ordninger, som gør det muligt at fjerne eller begrænse de mangfoldige nationale, regionale og lokale skattesystemers følger for virksomhederne (og især for SMV).

Bruxelles, den 17. maj 2006

Anne-Marie SIGMUND

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EFT C 204 af 18.7.2000, s. 57.

(2)  EFT C 48/73 af 21.2.2002, s. 73.

(3)  EFT C 125 af 27.5.2002, s. 100.

(4)  EFT C 241 af 7.10.2002, s. 75.

(5)  EUT C 32 af 5.2.2004, s. 118.

(6)  EUT C 80 af 30.3.2004, s. 139.

(7)  EUT C 120 af 20.5.2005, s. 10.

(8)  EUT C 117 af 30.4.2004, s. 38.


Top