Bryssel den 29.5.2020

COM(2020) 459 final

2018/0224(COD)

Ändrat förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning,

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT
om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation,

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Covid-19-pandemin utgör en omfattande och allvarlig folkhälsokris som slår hårt mot medborgare, samhällen och ekonomier över hela världen. Hälsokrisens omfattning och de politiska åtgärder som har vidtagits för att begränsa den saknar motstycke. Det är därför utomordentligt osäkert hur långtgående de socioekonomiska följdverkningarna blir. Redan nu står det klart att pandemin ställer medlemsstaternas finansiella och ekonomiska system inför helt nya och akuta utmaningar. Enligt kommissionens ekonomiska vårprognoser 1 kommer EU:s BNP att sjunka med omkring 7,5 % i år – betydligt mer än under den globala finanskrisen 2009 – och stiga med bara 6 % år 2021.

Medlemsstaterna har reagerat genom att vidta exceptionella diskretionära ekonomiska och finansiella åtgärder. Tillsammans med effekten av de s.k. automatiska stabilisatorerna, dvs. redan förutsedda betalningar från arbetslöshets- och socialförsäkringssystem i kombination med förlorade skatteintäkter, får dessa åtgärder en stor inverkan på ländernas offentliga finanser. I aggregerade termer kommer underskottet i de offentliga finanserna att öka kraftigt från 0,6 % av BNP 2019 till 8,5 % av BNP i både euroområdet och EU innevarande år.

Covid-19-pandemin har också en omfattande inverkan på samhällen överallt i världen som börjar i hälso- och sjukvårdssystemen och fortsätter till allvarliga globala sociala och ekonomiska konsekvenser. Vår åtgärdsstrategi måste vara övergripande, enhetlig och integrerad och ta itu med både utmaningarna för folkhälsan och på det socioekonomiska området. De minst utvecklade länderna är mest sårbara för covid-19 med tanke på deras svaga hälso- och sjukvårdssystem utan resiliens, och de komplexa utmaningarna på det socioekonomiska området och i fråga om samhällsstyrningen. Det är redan uppenbart att covid-19 kommer att ha en stor inverkan på de ekonomiska och makroekonomiska systemen i våra partnerländer. Myndigheterna kommer att ha problem med att upprätthålla makroekonomisk stabilitet och ett finanspolitiskt utrymme för att skydda de mest sårbara, deras företag och deras arbetstagare samt att fortsättningsvis tillhandahålla grundläggande sociala tjänster.

Denna exceptionella situation kräver samstämda och enhetliga åtgärder på unionsnivå.

En heltäckande plan för återhämtningen i Europa förutsätter massiva offentliga och privata investeringar på EU-nivå för att få igång ekonomin, skapa arbetstillfällen av hög kvalitet och reparera de omedelbara skador som uppstått till följd av coronaviruset. Kommissionen föreslår därför att EU-budgetens hela kraft tas till vara för att mobilisera investeringar och tidigarelägga ekonomiskt stöd under de första avgörande åren av återhämtningen, som bygger på:

Europeiska unionens återhämtningsinstrument som en extraordinär åtgärd som bygger på

Artikel 122 i EUF-fördraget, vars finansiering kommer att grundas på en befogenhet som anges i förslaget till beslut om egna medel.  Fonderna kommer att göra det möjligt att med anledning av krisen genomföra snabba åtgärder för att skydda försörjningsmöjligheter, öka det förebyggande arbetet samt stärka resiliensen och återhämtningen.

·En utökad flerårig budgetram 2021–2027

Åtgärderna för återhämtning och resiliens inom ramen för det europeiska återhämtningsinstrumentet kommer att genomföras genom redan befintliga genomförandeinstrument inom ramen för ett antal särskilda unionsprogram som föreslås av kommissionen inom den fleråriga budgetramen 2021–2027, däribland följande:

Ramprogrammet för forskning och innovation och dess program för genomförande av Horisont Europa.

Instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Det är därför nödvändigt att ändra kommissionens förslag som rör ovannämnda unionsprogram.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

·Rättslig grund

EU:s åtgärder är motiverade med stöd av artiklarna 43.2, 173.3, 182.1, 182.4, 183, 188, 209 och 212 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

·Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

I motiveringen till [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] finns mer information om hur subsidiaritets- och proportionalitetsaspekterna beaktas.

I motiveringen till följande förslag från kommissionen beskrivs dessutom vilka subsidiaritets- och proportionalitetsöverväganden som gäller för följande berörda program:

COM (2018) 392 för EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 (nedan kallat kommissionens förslag COM (2018) 392).

COM (2018) 435: Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning (nedan kallat kommissionens förslag COM (2018) 435).

COM (2018) 436 för EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation (nedan kallat kommissionens förslag COM (2018) 436).

COM (2018) 460: Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete (nedan kallat kommissionens förslag COM (2018) 460).

·Val av instrument

Detta förslag ändrar kommissionens förslag COM (2018) 392, COM (2018) 435, COM (2018) 436 och COM (2018) 460.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

·Samråd med berörda parter

I motiveringen till kommissionens följande ursprungliga förslag beskrivs vilka offentliga samråd och samråd med berörda parter som har gjorts: COM (2018) 392, COM (2018) 435, COM (2018) 436 och COM (2018) 460.

·Utvärderingar och konsekvensbedömningar

I motiveringen till kommissionens följande ursprungliga förslag beskrivs resultatet av de efterhands- och interimsutvärderingar som gjorts till stöd för förslaget: COM (2018) 392, COM (2018) 435, COM (2018) 436 och COM (2018) 460.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Unionen kommer att anslå totalt 14 647 miljoner euro för Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, 16 483 miljoner euro för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och 11 448 miljoner euro för ökningen av garantin för yttre åtgärder inom instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete. Stödmottagarna som anges i bilaga I för instrumentet för stöd inför anslutningen kommer att vara berättigade till en sådan ökning. Den ytterligare finansieringen kommer att göras tillgänglig genom det europeiska återhämtningsinstrumentet, som grundar sig på befogenheter som ges i det nya beslutet om egna medel. 

Mer information om budgetkonsekvenser finns i finansieringsöversikten för rättsakten.

5.ÖVRIGA INSLAG

·Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Förslaget ramen består av riktade ändringar till följande kommissionsförslag: COM (2018) 392, COM (2018) 435, COM (2018) 436 och COM (2018) 460.

De viktigaste ändringarna har följande syften:

Göra det möjligt att genomföra de åtgärder som anges i förslaget till förordning om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument genom genomförandemekanismerna i ramprogrammet för forskning och innovation, instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete samt Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Möjliggöra finansiering från Europeiska unionens återhämtningsinstrument som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i enlighet med artikel 21.5 i budgetförordningen.

Säkerställande av överensstämmelse med de utsatta tidsfristerna som anges i artikel 4 till förslaget till förordning om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument genom ordentlig korshänvisning.

2018/0224 (COD)

Ändrat förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning,

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation,


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013

Kommissionens förslag COM(2018) 435, COM (2018) 436, COM (2018) 460 och COM (2018) 392 ändras på följande sätt:

1.Kommissionens förslag COM (2018) 435 till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning ändras på följande sätt:

(1)Följande skäl ska införas som skäl (15a):

”(15a)    I enlighet med förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] och inom ramen för de resurser som anslagits i den bör åtgärder för återhämtning och resiliens i detta program genomföras för att hantera de aldrig tidigare skådade effekterna av covid-19-krisen.  Sådana ytterligare medel bör användas på ett sätt som säkerställer överensstämmelse med de tidsfrister som anges i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument].”.

(2)Följande artikel ska införas som artikel 9a:

”Artikel 9a
Resurser från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Åtgärderna som avses i artikel 2 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] ska genomföras inom ramen för detta program med belopp som avses i artikel 3.2 a v i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument], om inte annat följer av artikel 4.4 och 4.8 i samma förordning.

Dessa belopp ska utgöra externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i enlighet med artikel 21.5 i budgetförordningen.”.

2.Följande artikel 4a ska införas i kommissionens förslag COM (2018) 436 för EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation:

”Artikel 4a
Resurser från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

I enlighet med artikel 9a i förordning [ramprogramförordningen] ska åtgärder som avses i artikel 2 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] genomföras inom ramen för detta särskilda program med belopp som avses i artikel 3.2 a v i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument], med beaktande av artikel 4.4 och 4.8.”.

3.Kommissionens förslag COM (2018) 460 till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete ska ändras enligt följande:

(1)Följande skäl ska införas som skäl (36a):

”(36a) I enlighet med förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] och inom ramen för de resurser som anslagits i den bör åtgärder för återhämtning och resiliens i instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete genomföras för att hantera de aldrig tidigare skådade effekterna av covid-19-krisen.  Sådana ytterligare medel bör användas på ett sätt som säkerställer överensstämmelse med de tidsfrister som anges i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument].”.

(2)Följande artikel ska införas som artikel 6a:

”Artikel 6a
Resurser från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

(1)Inom ramen för garantin för yttre åtgärder ska det belopp som avses i artikel 26.3 andra stycket beviljas i enlighet med villkoren i artikel 4.6 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument], med undantag av makroekonomiskt stöd som ska beviljas enligt artikel 4.7 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument]. Detta belopp ska också stödja verksamhet i de stödmottagare som förtecknas i bilaga I till förordning IPA III.

(2)Beloppet som avses i artikel 3.2 c iii i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] ska användas för garantin för yttre åtgärder enligt denna förordning, utöver de resurser som avses i artikel 211.4 första stycket i budgetförordningen och för de åtgärder som avses i artikel 2.2 andra meningen i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument], om inte annat följer av artikel 4.8 i samma förordning.

Utöver de resurser som avses i artikel 211.4 andra stycket i budgetförordningen ska ett belopp på upp till 11 285 762 000 EUR beaktas vid beräkningen av avsättningen enligt avsättningsnivån som avses i artikel 211.1 i budgetförordningen. 

Beloppet som avses i första stycket ska betraktas som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i enlighet med artikel 21.5 i budgetförordningen.”.

(3)Artikel 26 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3. Inom ramen för garantin för yttre åtgärder kan unionen garantera insatser som avtalas mellan den 1 januari 2021 och den 31 december 2027, upp till 130 000 000 000 EUR.

Ett belopp på upp till 70 000 000 000 EUR av detta belopp ska avsättas för verksamhet för genomförande av åtgärder som avses i artikel 2.1 andra stycket i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] och ska endast vara tillgängligt från och med det datum som avses i artikel 4.3 i samma förordning.”.

(b)Punkt 6 ska ersättas med följande:

”6. EFHU+ och garantin för yttre åtgärder kan stödja finansierings- och investeringsinsatser i partnerländerna i de geografiska områden som avses i artikel 4.2. Avsättningar till garantin för yttre åtgärder ska finansieras från budgeten för de berörda geografiska program som inrättas genom artikel 6.2 a, utan att det påverkar tillämpningen av artikel 6a, och ska överföras till den gemensamma avsättningsfonden. EFHU+ och garantin för yttre åtgärder kan också stödja verksamhet i de stödmottagare som förtecknas i bilaga I till förordning [IPA III]. Finansieringen av dessa insatser inom ramen för EFHU+ och för avsättning av medel till garantin för yttre åtgärder ska finansieras genom förordning [IPA III], utan att det påverkar tillämpningen av artikel 6a.1 i denna förordning. Avsättningar till garantin för yttre åtgärder för lån till tredjeländer som avses i artikel 10.2 i förordningen om det europeiska instrumentet för kärnsäkerhet ska finansieras genom den förordningen.”.

(4)I artikel 39 ska punkt 1 ersättas med följande:

”1. Beslut nr 466/2014/EU och förordning (EG, Euratom) nr 480/2009 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2021. Förordning (EU) 2017/1601 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 31 december 2021.”.

4.Kommissionens förslag COM (2018) 392 för EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013 ska ändras enligt följande:

(1)Följande skäl ska införas som skäl 71a:

”(71a) I enlighet med förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] och inom ramen för de resurser som anslagits i den bör åtgärder för återhämtning och resiliens i Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genomföras för att hantera de aldrig tidigare skådade effekterna av covid-19-krisen.  Sådana ytterligare medel bör användas på ett sätt som säkerställer överensstämmelse med de tidsfrister som anges i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument].”.

(2)Följande nya artikel ska införas som artikel 84a:

”Artikel 84a
Resurser från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

(1)De åtgärder som avses i artikel 2 i förordning [Europeiskt återhämtningsinstrument] ska genomföras inom ramen för Ejflu till ett belopp på 16 483 miljoner EUR i löpande priser av det belopp som avses i artikel 3.2 a vii i den förordningen, om inte annat följer av artikel 4.3, 4.4 och 4.8 i samma förordning.

Detta belopp ska utgöra externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i enlighet med artikel 21.5 i budgetförordningen.

Det ska tillhandahållas som ytterligare medel för budgetåtaganden inom ramen för Ejflu för åren 2022, 2023 och 2024 utöver de samlade medel som anges i artikel 83 på följande sätt:

2022: 8 117 miljoner EUR.

2023: 4 140 miljoner EUR.

2024: 4 226 miljoner EUR.

(2)Fördelningen av de ytterligare medel som avses i punkt 1 för varje medlemsstat ska fastställas i enlighet med artikel 83.3.

(3)Reglerna för återtagande i artikel 32 i [COM förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken] ska tillämpas på de budgetåtaganden som baserar sig på de ytterligare medel som avses i punkt 1 i denna artikel.

(4)Artikel 86 ska inte tillämpas på de ytterligare medel som avses i punkt 1 i denna artikel.

(5)Högst 4 % av de ytterligare medel som avses i punkt 1 får tilldelas till tekniskt bistånd på medlemsstaternas initiativ inom ramen för Ejflus bidrag till medlemsstaternas strategiska plan inom den gemensamma jordbrukspolitiken.

(6)De ytterligare medel som avses i punkt 1 ska användas för ett nytt specifikt mål för att stödja insatser för att förbereda ekonomins återhämtning, som kompletterar de specifika målen som anges i artikel 6.”

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.    GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

   1.1.    Förslagets eller initiativets titel

   1.2.    Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

   1.3.    Typ av förslag eller initiativ

   1.4.    Mål

   1.5.    Grunder för förslaget eller initiativet

   1.6.    Varaktighet och budgetkonsekvenser

   1.7.    Planerad metod för genomförandet

2.    FÖRVALTNING

   2.1.    Regler om uppföljning och rapportering

   2.2.    Förvaltnings- och kontrollsystem

   2.3.    Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

3.    BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

   3.1.    Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

   3.2.    Beräknad inverkan på utgifterna 

   3.2.1.    Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

   3.2.2.    Beräknad inverkan på driftsanslagen

   3.2.3.    Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

   3.2.4.    Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

   3.2.5.    Bidrag från tredje part

   3.3.    Beräknad inverkan på inkomsterna



FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

Förslagets eller initiativets titel

Ändrade förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning (COM(2018)435), EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation (COM(2018)436), EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (COM(2018)392), EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete

Berörda politikområden (programkluster)

01 Forskning och innovation

15 Yttre åtgärder

08 Jordbruk och havspolitik

Typ av förslag eller initiativ

 en ny åtgärd 

 en ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 2  

 en förlängning av en befintlig åtgärd 

X en sammanslagning eller omdirigering av en eller flera åtgärder mot en annan/en ny åtgärd 

Grunder för förslaget eller initiativet

Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

Dessa riktade ändringar av Horisont Europa, instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete (NDICI) och Ejflu-interventionerna inom ramen för de strategiska planerna inom den gemensamma jordbrukspolitiken föreslås inom ramen för förslaget till reviderad flerårig budgetram, inbegripet Europeiska unionens återhämtningsinstrument. Detta nya instrument kommer att förse medel till dessa program under en begränsad tid, över taken för åtagande- och betalningsbemyndiganden i den fleråriga budgetramen, som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i den mening som avses i artikel 21 i budgetförordningen.

I regel bör det ekonomiska stödet och de relevanta åtgärder som genomförs av kommissionen bör tidigareläggas till före slutet av 2024 och, för ekonomiskt stöd utan återbetalningsskyldighet, ska åtgärder som motsvarar minst 60 % av det totala stödet genomföras före slutet av 2022. De återstående åren efter 2024 fram till slutet av den fleråriga budgetramen bör därför användas av kommissionen för att främja genomförandet av relevanta åtgärder på fältet och för att uppnå den förväntade återhämtningen i de relevanta ekonomiska och sociala sektorerna och främja resiliens och konvergens.

Mervärdet i unionens intervention (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

1)    För att begränsa spridningen av den coronavirussjukdom (nedan kallad covid-19) som den 11 mars 2020 klassades som en pandemi av Världshälsoorganisationen, har medlemsstaterna och tredjeländer antagit en rad åtgärder som saknar motstycke. Dessa åtgärder har orsakat kraftiga störningar i den ekonomiska verksamheten. De har framför allt lett till störningar i försörjningskedjor och produktion och orsakat arbetsfrånvaro. Mer generellt har åtgärderna redan lett till, eller kommer att leda till, en allvarlig försämring av den finansiella ställningen i många företag i unionen och i tredjeländer.

2)    Krisen har haft en snabb spridning inom unionen och i tredjeländer. Tillväxten i unionen förväntas nu sjunka kraftigt 2020 och detta kan fortsätta även 2021. Återhämtningsriskerna ser mycket olika ut i olika medlemsstater, vilket ökar skillnaderna mellan de nationella ekonomierna. Medlemsstaternas varierande offentligfinansiella förmåga att ge ekonomiskt stöd där det bäst behövs för att främja återhämtning och skillnaderna mellan ländernas åtgärder äventyrar den inre marknaden.

3)    Det behövs en heltäckande uppsättning åtgärder för att främja ekonomisk återhämtning, något som förutsätter betydande offentliga och privata investeringar för att få igång ekonomin, skapa arbetstillfällen av hög kvalitet och reparera de omedelbara skador som covid-19-pandemin har orsakat.

4)    Denna exceptionella situation kräver samstämda och enhetliga åtgärder på unionsnivå för att förhindra en ytterligare försämring av ekonomin och för att främja en balanserad återhämtning av den ekonomiska verksamheten, som säkerställer kontinuiteten och en ökning av investeringarna i en grön och digital omställning. I detta sammanhang är det därför nödvändigt att inrätta Europeiska unionens återhämtningsinstrument för att hantera följdverkningarna av covid-19-pandemin eller täcka omedelbara behov av finansiering för att undvika nya utbrott.

5) Enligt denna logik bör instrumentet stärka stödet till forsknings- och innovationsverksamhet med anknytning till hälsa och klimat. Detta kommer att bidra till ökad beredskap för att effektivt och snabbt reagera på nödsituationer, investeringar i vetenskapsdrivna lösningar och ett säkerställande av överensstämmelse med målen i den europeiska gröna given.

6) Handelsförbindelser och ekonomiska förbindelser med grannländer och utvecklingsländer, inbegripet västra Balkan, länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken och länder i Afrika, är av stor betydelse för unionens ekonomi. Ekonomiska resurser från återhämtningsinstrumentet via NDICI bör av detta skäl, och i linje med unionens globala roll och ansvar, även användas för att ge stöd och humanitärt bistånd till dessa länders ansträngningar att bekämpa covid-19-pandemins följdverkningar och återhämta sig från dessa.

7) Instrumentet bör också stärka stödet genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu), genom att göra särskilda ytterligare resurser tillgängliga för medlemsstaterna för att ge stöd till jordbruks- och livsmedelssektorerna som har drabbats svårt, för att främja krishantering inom ramen för covid-19-utbrottet och för att förbereda ekonomins återhämtning.

Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

När det gäller yttre förbindelser konstateras det i rapporten Halvtidsöversyn av de externa finansieringsinstrumenten 3 att EU:s fleråriga budgetram i den rådande situationen med flera kriser och konflikter snabbt måste kunna anpassas till ändrade prioriteringar och oförutsedda händelser och snabbt kunna agera på fältet. Även instrumenten måste vara flexibla, finansiellt och på andra sätt, om EU med sina yttre åtgärder ska kunna anta alla de utmaningar man står inför på den internationella arenan. Denna flexibilitet måste byggas upp på olika nivåer. Arbetet måste börja med budgeten, som bör innefatta större reserver, och fortsätta med den fleråriga programplaneringen och genomförandenivån, där förenklingar kan öka effektiviteten och ändamålsenligheten. Detta förslag svarar på denna slutsats genom att öka tillgången till ytterligare medel för att ta itu med den oförutsedda krisen som orsakats av covid-19-pandemin.

Forskning och innovation, och speciellt det europeiska flaggskeppsprogrammet Horisont Europa, bidrar till att förverkliga medborgarnas prioriteringar, ökar unionens produktivitet och konkurrenskraft och är avgörande för att vi ska kunna upprätthålla vår socioekonomiska modell och våra värden samt hitta lösningar som tar itu med utmaningar på ett mer systematiskt sätt. Under nuvarande extraordinära omständigheter behöver Europa snabba forsknings- och innovationsdrivna lösningar och djupare vetenskaplig kunskap om smittsamma sjukdomar. Förstärkningen skulle möjliggöra starka forsknings- och innovationsinvesteringar i innovativa skyddsåtgärder till överkomliga priser, virologi, behandling och diagnostik samt omsättning av forskningsresultat i folkhälsopolitiska åtgärder. Det är mycket viktigt att avsätta mera resurser till forskning och innovation inom klimatområdet för att stödja EU-industrins konkurrenskraft i därmed förknippade ekonomiska sektorer och för att säkerställa en återhämtning som är förenlig med målen för den europeiska gröna given. Investeringar i forskning och innovation kan bidra till att ta itu med dramatiska ökningar av utsläpp och naturförstörelse som har stor inverkan på hälsan (t.ex. zoonotiska sjukdomar). Förstärkningen skulle stödja företag som genomför forskning och innovation för att fasa ut fossila bränslen och investerar i omvälvande teknik i områden som anknyter till den europeiska gröna given. Den skulle tillhandahålla ytterligare finansiella medel för nya och banbrytande innovationer som görs av små och medelstora företag, uppstartsföretag och medelstora noterade företag. Förslaget kompletterar andra särskilda åtgärder som redan har vidtagits för att ge hjälp till jordbrukssektorn. Regleringsåtgärder har vidtagits, t.ex. anpassning av reglerna för statligt stöd eller underlättande av säsongsarbetares tillgänglighet.

Kommissionen har också anpassat reglerna och infört ändringar i två särskilda jordbruksfonder, EGFJ och Ejflu, för att erbjuda exceptionell flexibilitet vid användningen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna med anledning av covid-19-utbrottet (investeringsinitiativet mot effekter av coronaviruset) samt andra åtgärder som syftar till att hantera den rådande aldrig tidigare skådade situationen. Åtgärderna är förenliga med kommissionens förslag om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument enligt förslaget till förordning (EU) XXX/XX.

Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter

Utöver de synergier som redan räknats upp för Horisont Europa, NDICI och Ejflu-interventionerna inom ramen för de strategiska planerna inom den gemensamma jordbrukspolitiken i de respektive tidigare kommissionsförslagen 2018, fastställs i detta särskilda initiativ i samband med det reviderade förslaget till flerårig budgetram starka synergier mellan dessa program och det nya Europeiska unionens återhämtningsinstrument, som fastställs i förslaget till förordning (EU) XXX/XX. Det senare kommer att göra det möjligt att tillhandahålla medel till dessa sektorsspecifika program under en begränsad tid över taken i den fleråriga budgetramen, till en följd av att målen och funktionerna för dessa instrument kompletterar varandra och med tanke på de skäl och det mervärde som presenterats i avsnitt 1.4.2. ovan.



Varaktighet och budgetkonsekvenser 

 begränsad varaktighet

   verkan från och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ till och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ

   budgetkonsekvenser från och med ÅÅÅÅ till och med ÅÅÅÅ för åtagandebemyndiganden och från och med ÅÅÅÅ till och med ÅÅÅÅ för betalningsbemyndiganden.

X obegränsad varaktighet

Efter en inledande period från och med 2021

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

Planerad metod för genomförandet 4  

X Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

X inom dess tjänstegrenar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer

X    av genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

X Indirekt förvaltning genom delegering av budgetgenomförandet till

X tredjeländer eller organ som de har utsett

X internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

X EIB och Europeiska investeringsfonden

X organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen

X offentligrättsliga organ

X privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

X organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

X personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten

Anmärkningar:

Kommissionen kan besluta att delegera en del av genomförandet av förstärkningen av Horisont Europa till ett genomförandeorgan, i enlighet med det valda förvaltningssättet för den verksamhet som kommer att förstärkas.

FÖRVALTNING

Regler om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder

Se finansieringsöversikterna för rättsakter för kommissionens förslag: COM(2018) 460 final, COM(2018) 435 final, COM(2018) 436 final, (COM(2018) 392) final

Förvaltnings- och kontrollsystem

Se finansieringsöversikterna för rättsakter för kommissionens förslag: COM(2018) 460 final, COM(2018) 435 final, COM(2018) 436 final, (COM(2018) 392) final

Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade), t.ex. från strategi för bedrägeribekämpning.

Se finansieringsöversikterna för rättsakter för kommissionens förslag: COM(2018) 460 final, COM(2018) 435 final, COM(2018) 436 final, (COM(2018) 392) final

 BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

Rubriker i den fleråriga budgetramen och föreslagna nya budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av 
utgifter

Bidrag

Rubrik 1. Inre marknaden, innovation och digitalisering

Diff./Icke-diff. 5 .

från Efta-länder 6

från kandidatländer 7

från tredjeländer

enligt artikel [21.2 b] i budgetförordningen

1

01 01 01 01, 01 01 01 02, 01 01 01 03, 01 01 01 61, 01 01 01 62, 01 01 01 62, 01 01 01 63, 01 01 01 64 Stödutgifter för ”Horisont Europa”, inbegripet bidrag till genomförandeorgan som genomför programmet

Icke-diff.

JA

JA

JA

NEJ

1

01 02 02 10 Klustret Hälsa

Diff.

JA

JA

JA

NEJ

1

01 02 02 40 Klustret Digitala frågor, industri och rymden

Diff.

JA

JA

JA

NEJ

1

01 02 02 50 Klustret Klimat, energi och mobilitet

Diff.

JA

JA

JA

NEJ

1

01 02 03 01 Europeiska innovationsrådet

Diff.

JA

JA

JA

NEJ

Rubrik 3. Naturresurser och miljö

Diff./Icke-diff. 8 .

från Efta-länder 9

från kandidatländer 10

från tredjeländer

enligt artikel [21.2 b] i budgetförordningen

3

08 01 02 Stödutgift för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu)

Icke-diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

3

08 03 01 03 Landsbygdsutvecklingsinterventioner inom ramen för de strategiska planer för den gemensamma jordbrukspolitiken som finansieras från Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Diff.

Nej

Nej

Nej

NEJ

3

08 03 02 Ejflu – Operativt tekniskt stöd

Diff.

Nej

Nej

Nej

NEJ

Rubrik 6. Grannskapet och omvärlden

Diff./Icke-diff. 11 .

från Efta-länder 12

från kandidatländer 13

från tredjeländer

enligt artikel [21.2 b] i budgetförordningen

6

15 01 01 Stödutgifter för instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete

Icke-diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

6

15 02 01 07 Avsättning i Europeiska unionens återhämtningsinstrument för garantin för yttre åtgärder

Diff.

JA

JA

JA

NEJ

Beräknad inverkan på utgifterna

Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga  
budgetramen

< 1, 3 & 6 >

 [Rubrik 1 – Inre marknaden, innovation och digitalisering, Rubrik 3 – Naturresurser och miljö, Rubrik 6 – Grannskapet och omvärlden]

Utöver den finansieringsram som definieras i artikel 9 i förslaget till förordning COM (2018) 435 (”förordningen om ramprogrammet Horisont Europa”) och artikel 4 i förslaget till beslutet om det särskilda programmet för Horisont Europa, kommer 14 647 miljoner EUR (i löpande priser) att finnas tillgängliga som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i den mening som avses i artikel 21.5 i budgetförordningen, som finansiering från Europeiska unionens återhämtningsinstrument. Av detta får upp till 689,160 miljoner EUR avsättas för administrativa utgifter, inbegripet kostnader för extern personal.

Den preliminära fördelningen av utgifter från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål är följande:

[Horisont Europa]

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

TOTALT

Driftsutgifter från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Åtaganden

1)

4 919,020

4 739,320

2 558,890

1 740,610

13 957,840

Betalningar

2)

433,668

3 479,853

2 708,187

2 475,285

1 978,160

1 860,712

909,443

112,532

13 957,840

Utgifter för administrativt stöd från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Åtaganden = Betalningar

3)

126,980

197,680

132,110

106,390

51,000

37,000

38,000

689,160

Externa inkomster avsatta för särskilda ändamål totalt

Åtaganden

=1+3

5 046,000

4 937,000

2 691,000

1 847,000

51,000

37,000

38,000

14 647,000

Betalningar

=2+3

560,648

3 677,533

2 840,297

2 581,675

2 029,160

1 897,712

947,443

112,532

14 647,000

Utöver den finansieringsram som definieras i artikel 83 i förslaget till förordning COM(2018) 392 (”Ejflu-interventioner inom ramen för de strategiska planerna inom den gemensamma jordbrukspolitiken”), kommer 16 483 miljoner EUR (i löpande priser) att finnas tillgängliga som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål för åren 2022–2024 14 i den mening som avses i artikel 21.5 i budgetförordningen, som finansiering från Europeiska unionens återhämtningsinstrument. Av detta får upp till 6,000 miljoner EUR avsättas för administrativa utgifter, inbegripet kostnader för extern personal. Operativt tekniskt stöd ingår i beloppet för driftsutgifter och kommer att beräknas när fördelningen av ytterligare medel som avses i punkt 1 för varje medlemsstat fastställs i enlighet med artikel 83.3 i COM(2018) 392.

Den preliminära fördelningen av utgifter från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål är följande:

[Ejflu]

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

TOTALT

Driftsutgifter som finansieras genom externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Åtaganden

1)

8 116,000

4 139,000

4 222,000

16 477,000

Betalningar

2)

2 029,000

3 875,350

4 938,950

3 531,000

1 680,500

422,200

16 477,000

Ejflu – Operativt tekniskt stöd (bidrag från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument)

Åtaganden

1)

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

Betalningar

2)

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

Utgifter för administrativt stöd (bidrag från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument)

Åtaganden = Betalningar

3)

1,000

1,000

1,000

1,000

1,000

1,000

6,000

Externa inkomster avsatta för särskilda ändamål totalt

Åtaganden

=1+3

8 117,000

4 140,000

4 223,000

1,000

1,000

1,000

16 483,000

Betalningar

=2+3

2 030,000

3 876,350

4 939,950

3 532,000

1 681,500

423,200

16 483,000

Utöver den finansieringsram som definieras i artikel 6 i förslaget till förordning COM(2018) 460 final, (”NDICI”), kommer 11 448,070 EUR (i löpande priser) att finnas tillgängliga som externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i den mening som avses i artikel 21.5 i budgetförordningen, som finansiering från Europeiska unionens återhämtningsinstrument. Av detta får upp till 162,308 miljoner EUR avsättas för administrativa utgifter, inbegripet kostnader för extern personal.

Den preliminära fördelningen av utgifter från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål är följande:

[Garantin för yttre åtgärder – NDICI]

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Driftsutgifter från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Åtaganden

1)

3 265,383

3 331,093

2 274,063

2 320,063

27,383

33,389

34,389

11 285,762

Betalningar

2)

23,133

1 883,383

1 883,383

1 883,383

1 883,383

1 888,389

1 840,709

11 285,762

Utgifter för administrativt stöd från externa inkomster avsatta för särskilda ändamål i Europeiska unionens återhämtningsinstrument

Åtaganden = Betalningar

3)

24,617

24,617

24,617

24,617

24,617

19,611

19,611

162,308

Externa inkomster avsatta för särskilda ändamål totalt

Åtaganden

=1+3

3 290,000

3 355,710

2 298,680

2 344,680

52,000

53,000

54,000

11 448,070

Betalningar

=2+3

47,750

1 908,000

1 908,000

1 908,000

1 908,000

1 908,000

1 860,320

11 448,070



Rubrik i den fleråriga  
budgetramen

7

”Administrativa utgifter”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

TOTALA anslag för RUBRIK 7 i den fleråriga budgetramen

(summa åtaganden = summa betalningar)

-

-

-

-

-

-

-

-

Sammanfattning av beräknad inverkan på anslagen av administrativ natur

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

X    Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

TOTALT

RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

Delsumma RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

-

-

-

-

-

-

-

-

Utanför RUBRIK 7 15  
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (forskning)

6,000

6,000

6,000

4,800

2,400

1,600

1,200

28,000

Andra utgifter 
av administrativ natur – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (forskning)

120,980

191,680

126,110

101,590

48,600

35,400

36,800

661,160

Delsumma – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (forskning)

126,980

197,680

132,110

106,390

51,000

37,000

38,000

689,160

Personalresurser – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning) – NDICI

16,440

16,440

16,440

16,440

16,440

11,434

11,434

105,068

Andra utgifter 
av administrativ natur – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning) – NDICI

8,177

8,177

8,177

8,177

8,177

8,177

8,177

57,240

Personalresurser – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning) – Ejflu

0,000

0,720

0,720

0,720

0,720

0,720

0,000

3,600

Andra utgifter 
av administrativ natur – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning) – Ejflu

0,000

0,280

0,280

0,280

0,280

0,280

1,000

2,400

Delsumma – externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning)

24,617

25,617

25,617

25,617

25,617

20,611

20,611

168,307

Delsumma 
utanför RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

151,597

223,297

157,727

132,007

76,617

57,611

58,611

857,467

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel. Ytterligare personal kommer endast att utgöras av extern personal och kommer uteslutande att finansieras genom inkomster avsatta för särskilda ändamål.

Beräknat personalbehov

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

År

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

• Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna

vid delegationer

Forskning

Extern personal (i heltidsekvivalenter): (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)  16

Rubrik 7

Som finansieras genom RUBRIK 7 i den fleråriga budgetramen 

- vid huvudkontoret

- vid delegationer

Som finansieras genom ramanslagen för programmet  17

- vid huvudkontoret

- vid delegationer

Annat: externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (forskning) 18  

75

75

75

60

30

20

15

Annat: externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning) – NDICI

150

150

150

150

150

105

105

Annat: externa inkomster avsatta för särskilda ändamål (icke-forskning) – Ejflu

0

9

9

9

9

9

TOTALT

225

234

234

219

189

134

120

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel. Ytterligare personal kommer endast att utgöras av extern personal och kommer uteslutande att finansieras genom inkomster avsatta för särskilda ändamål.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Extern personal

Den externa personalen kommer att bistå tjänstemän och tillfälligt anställda för att bidra till genomförandet av de åtgärder som avses i förordningen om Europeiska unionens återhämtningsinstrument och som ska genomföras inom ramen för de relevanta programmen.

Beräknad inverkan på inkomsterna

X    Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

   Påverkan på egna medel

   Påverkan på andra inkomster

ange om inkomsterna har avsatts för utgiftsposter X    

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 19

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Artikel ………….

För inkomster avsatta för särskilda ändamål, ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs.

[…]

Övriga anmärkningar (t.ex. vilken metod/formel som har använts för att beräkna inverkan på inkomsterna eller andra relevanta uppgifter). 

[…]

(1)    European Economic Forecast, Institutional Paper 125, maj 2020.
(2)    I den mening som avses i artikel 58.2 a eller b i budgetförordningen.
(3)    COM(2017) 720 final
(4)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(5)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(6)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(7)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(8)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(9)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(10)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(11)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(12)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(13)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(14)    För verksamheter såsom övervakningen av genomförandet, inbegripet revision och ekonomisk förvaltning, och deltagandet i avslutningsförfarandet för program, som finansieras genom administrativa utgifter, kan åtaganden eventuellt göras ända till 2027 (närmare uppgifter i tabellen ovan).
(15)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(16)    [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].
(17)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(18)    Dessa beräkningar inverkar inte på ytterligare personal som behövs i genomförandeorgan och som finansieras med inkomster avsatta för särskilda ändamål, baserat på en noggrann utvärdering av hur resurserna påverkas.