10.5.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 162/5


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/758

av den 7 maj 2021

om vissa produkters status som fodertillsatser enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1831/2003 och om tillbakadragande från marknaden av vissa fodertillsatser

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1831/2003 av den 22 september 2003 om fodertillsatser (1), särskilt artiklarna 2.3 och 10.5, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EG) nr 1831/2003 innehåller bestämmelser om godkännande av fodertillsatser samt de skäl och förfaranden som gäller för sådana godkännanden. I synnerhet i artikel 10.2 jämförd med artikel 10.7 i den förordningen föreskrivs det särskilda förfaranden för att på nytt utvärdera tillsatser som godkänts i enlighet med rådets direktiv 70/524/EEG (2) och rådets direktiv 82/471/EEG (3).

(2)

Enligt artikel 10.5 i förordning (EG) nr 1831/2003 ska kommissionen anta en förordning om tillbakadragande från marknaden av fodertillsatser för vilka ingen anmälan som avses i artikel 10.1 a i den förordningen har lämnats in inom en fastställd period. Samma skyldighet gäller fodertillsatser för vilka inga ansökningar har lämnats in i enlighet med artikel 10.2 och 10.7 i förordning (EG) nr 1831/2003 före den tidsfrist som föreskrivs i dessa bestämmelser, eller för vilka en ansökan har lämnats in men senare tagits tillbaka.

(3)

Sådana fodertillsatser bör därför dras tillbaka från marknaden. Eftersom det i artikel 10.5 i förordning (EG) nr 1831/2003 inte görs någon åtskillnad mellan tidsbegränsade godkännanden och godkännanden utan tidsbegränsning bör det av tydlighetsskäl föreskrivas att fodertillsatser vars begränsade giltighetstid i enlighet med direktiv 70/524/EEG redan har löpt ut ska dras tillbaka från marknaden.

(4)

När det gäller de fodertillsatser för vilka ansökningar har lämnats in bara för vissa djurarter eller djurkategorier eller ansökningar har tagits tillbaka bara för vissa djurarter eller djurkategorier bör tillbakadragandet från marknaden endast gälla de djurarter eller djurkategorier för vilka ingen ansökan har lämnats in eller ingen ansökan har tagits tillbaka.

(5)

Till följd av att fodertillsatserna dras tillbaka från marknaden bör bestämmelserna om godkännande av dessa fodertillsatser upphävas, i de fall där de fortfarande är i kraft. Kommissionens förordning (EG) nr 358/2005 (4) bör därför ändras i enlighet med detta. Dessutom bör kommissionens förordning (EG) nr 880/2004 (5) upphävas, eftersom båda posterna i bilagan till den förordningen ska utgå till följd av att betakaroten för användning till kanariefåglar ska dras tillbaka från marknaden enligt kapitel I.A del 2 i bilaga I och till följd av att kantaxantin godkänts för användning till burfåglar i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1486 (6). Till följd av både godkännandet av kantaxantin genom genomförandeförordning (EU) 2015/1486 och tillbakadragandet från marknaden av den tillsatsen för icke-godkända arter och användningsområden genom kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1145 (7) bör dessutom kommissionens förordning (EG) nr 775/2008 (8) som fastställer högsta tillåtna restmängder för kantaxantin upphävas.

(6)

När det gäller fodertillsatser vars godkännanden inte har löpt ut den dag då denna förordning träder i kraft bör det medges en övergångsperiod för berörda parter inom vilken befintliga lager av de berörda tillsatserna och av förblandningar, foderråvaror och foderblandningar som har framställts med dessa tillsatser får förbrukas, med hänsyn till hållbarheten hos vissa foder som innehåller tillsatserna i fråga.

(7)

Tillbakadragandet från marknaden av de produkter som förtecknas i bilaga I hindrar inte att de godkänns eller att de blir föremål för en åtgärd rörande deras status i enlighet med förordning (EG) nr 1831/2003.

(8)

För flera ämnen, mikroorganismer och preparat (produkter) råder det osäkerhet om huruvida de är fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003. Denna osäkerhet kan vara en följd av att vissa produkter tagits upp både i det register över fodertillsatser som avses i artikel 17 i förordning (EG) nr 1831/2003 och i den förteckning över foderråvaror som upprättats i enlighet med artikel 24 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2009 (9). Osäkerheten kan också bottna i de tvivel och frågor som nationella behöriga myndigheter med ansvar för offentliga kontroller eller ekonomiska aktörer framfört kring klassificeringen av vissa produkter, framför allt med hänsyn till de riktlinjer som fastställts genom kommissionens rekommendation 2011/25/EU (10).

(9)

En sådan osäkerhet om vissa produkters status som fodertillsats enligt förordning (EG) nr 1831/2003 kan äventyra saluförandet av foderprodukter i hela unionen, eftersom en distinktion mellan fodertillsatser och andra foderprodukter påverkar villkoren för deras utsläppande på marknaden, beroende på tillämplig lagstiftning.

(10)

För att minska osäkerheten i fråga om vissa produkters status som fodertillsatser bör relevanta åtgärder enligt förordning (EG) nr 1831/2003 antas för att klargöra deras status. Dessa åtgärder skulle göra behandlingen av de berörda produkterna mer konsekvent och underlätta arbetet hos de nationella behöriga myndigheterna med ansvar för offentliga kontroller och samtidigt hjälpa berörda ekonomiska aktörerna att verka inom en ram som ger en lämplig nivå av rättssäkerhet.

(11)

För att bedöma huruvida produkter är fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003 är det lämpligt att hänvisa till riktlinjerna för distinktionen mellan fodertillsatser, foderråvaror och övriga produkter i rekommendation 2011/25/EU. I dessa riktlinjer föreskrivs framför allt flera kriterier som det ska tas hänsyn till samtidigt vid en bedömning i varje enskilt fall för att skapa en profil för varje specifik produkt med hänsyn till samtliga dess egenskaper. Lämpliga kriterier för att göra en åtskillnad mellan fodertillsatser och foderråvaror omfattar produktions- och bearbetningsmetoden, den kemiska definitionen och standardiserings- och reningsnivån, säkerhetsvillkoren och användningssättet samt den berörda produktens funktion. För konsekvensens skull bör dessutom produkter med liknande egenskaper klassificeras på samma sätt.

(12)

Produkterna natriumcitrater, kaliumcitrater, sorbitol, mannitol och kaliumhydroxid finns upptagna i registret över fodertillsatser som befintliga produkter för vilka inga ansökningar i enlighet med artikel 10.2 i förordning (EG) nr 1831/2003 har lämnats in före den tidsfrist som föreskrivs i den bestämmelsen. De har också tagits upp i förteckningen över råvaror genom kommissionens förordning (EU) nr 575/2011 (11). En förnyad granskning av profilen för dessa produkter med avseende på de kriterier som föreslås i rekommendation 2011/25/EU gav emellertid slutsatsen att de bör betraktas som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003. Framför allt definieras de av sina särskilda funktioner som avses i registret över fodertillsatser, och deras status som fodertillsatser ökar möjligheterna till en ändamålsenlig hantering av dem i frågor som rör säkerhet och användningsområde. Dessutom tas hänsyn till ämnenas klassificering som livsmedelstillsatser.

(13)

Statusen som fodertillsats för produkterna natriumcitrater, kaliumcitrater, sorbitol, mannitol och kaliumhydroxid gör det nödvändigt att dra tillbaka dem från marknaden i enlighet med artikel 10.5 i förordning (EG) nr 1831/2003. En längre övergångsperiod bör dock medges för tillbakadragande från marknaden av dessa tillsatser och av foder som innehåller dem, för att ta hänsyn till den rättsliga osäkerheten gällande klassificeringen av dem och göra det möjligt för berörda parter att lämna in en ny ansökan om godkännande av dessa tillsatser enligt förfarandena i förordning (EG) nr 1831/2003.

(14)

De flesta av de produkter som förtecknas i bilaga II finns upptagna i den förteckning över foderråvaror som upprättats genom kommissionens förordning (EU) nr 68/2013 (12). Dessutom förtecknas de antingen i registret över fodertillsatser eller har dragits tillbaka från marknaden enligt artikel 10.5 i förordning (EG) nr 1831/2003. För att skapa rättssäkerhet när det gäller dessa produkters status granskades deras profil med avseende på de kriterier som föreslås i rekommendation 2011/25/EU, vilket gav slutsatsen att de inte längre bör betraktas som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003.

(15)

När det gäller märkning av de produkter som förtecknas i bilaga II och som fortfarande ska vara tillåtna på marknaden som fodertillsatser och märkningen av förblandningar, foderråvaror och foderblandningar som innehåller dessa produkter bör en övergångsperiod föreskrivas för att göra det möjligt för foderföretagare att anpassa sig. Dessa produkter bör även utgå ur registret över fodertillsatser.

(16)

Produkterna xylitol, ammoniumlaktat och ammoniumacetat finns upptagna i den förteckning över foderråvaror som upprättats genom förordning (EU) nr 68/2013. I synnerhet nationella behöriga myndigheter med ansvar för offentliga kontroller har dock uttryckt vissa tvivel om dessa produkters rättsliga status, vilket ledde till en granskning av deras profiler på grundval av de kriterier som föreslås i rekommendation 2011/25/EU. På grundval av den granskningen drogs slutsatsen att dessa produkter bör betraktas som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003. Framför allt har egenskaperna för xylitol stora likheter med egenskaperna för mannitol och sorbitol, som betraktas som fodertillsatser, och om xylitol i enlighet med detta också skulle klassificeras som fodertillsats skulle dessa liknande produkter behandlas konsekvent. Dessutom tas hänsyn till klassificeringen av xylitol som livsmedelstillsats. När det gäller ammoniumlaktat och ammoniumacetat är dessa kemiskt väldefinierade ämnen som är renade och utövar en specifik funktion som fastställts i artikel 5.3 i förordning (EG) nr 1831/2003 och deras status som fodertillsatser ökar möjligheterna till en effektivare hantering av dem i frågor som rör säkerhet och användningsområde. Om ammoniumlaktat och ammoniumacetat klassificeras som fodertillsatser skulle det dessutom skapa konsekvens med andra liknande produkter som betraktas som fodertillsatser, som ammoniumpropionat eller ammoniumformat.

(17)

Till följd av att xylitol, ammoniumlaktat och ammoniumacetat klassificeras som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003 bör en övergångsperiod medges som skulle göra det möjligt för berörda parter att anpassa sig till dessa produkters nya status, inbegripet inlämnande av en ansökan om godkännande och en fortsatt behandling av denna, enligt förfarandena i förordning (EG) nr 1831/2003.

(18)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillbakadragande från marknaden

De fodertillsatser som anges i bilaga I ska dras tillbaka från marknaden med avseende på de djurarter eller djurkategorier som anges i den bilagan.

Artikel 2

Övergångsbestämmelser för fodertillsatser som ska dras tillbaka från marknaden

1.   Befintliga lager av de fodertillsatser som förtecknas i kapitlen I.A och I.C i bilaga I får fortsätta att släppas ut på marknaden och användas till och med den 30 maj 2022.

2.   Förblandningar som framställts med de tillsatser som avses i punkt 1 får fortsätta att släppas ut på marknaden och användas till och med den 30 augusti 2022.

3.   Foderblandningar och foderråvaror som framställts med de tillsatser som avses i punkt 1 eller med de förblandningar som avses i punkt 2 får fortsätta att släppas ut på marknaden och användas till och med den 30 maj 2023.

4.   Genom undantag från punkterna 1, 2 och 3 får fodertillsatserna natriumcitrater, kaliumcitrater, sorbitol, mannitol och kaliumhydroxid som förtecknas i kapitel I.A i bilaga I och foder som framställs med de tillsatserna fortsätta att släppas ut på marknaden och användas till och med den 30 maj 2028.

Artikel 3

Ändring av förordning (EG) nr 358/2005

I bilaga II till förordning (EG) nr 358/2005 ska post E 141 om klorofyllinkopparkomplex utgå.

Artikel 4

Upphävanden

Förordningarna (EG) nr 880/2004 och (EG) nr 775/2008 ska upphöra att gälla.

Artikel 5

Produkter som inte betraktas som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003

1.   De ämnen, mikroorganismer och preparat (produkter) som anges i bilaga II är inte fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003.

2.   De produkter som avses i punkt 1 som lagligen finns på marknaden och som har märkts som fodertillsatser och förblandningar före den 30 maj 2024 får fortsätta att släppas ut på marknaden till dess att lagret har tömts. Detsamma gäller för foderråvaror och foderblandningar i vars märkning dessa produkter anges som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 767/2009.

Artikel 6

Produkter som betraktas som fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003

1.   De ämnen, mikroorganismer och preparat (produkter) som anges i bilaga III är fodertillsatser enligt förordning (EG) nr 1831/2003.

2.   Produkter som avses i punkt 1 får fortsätta att släppas ut på marknaden och användas till och med den 30 maj 2028.

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 7 maj 2021.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 268, 18.10.2003, s. 29.

(2)  Rådets direktiv 70/524/EEG av den 23 november 1970 om fodertillsatser (EGT L 270, 14.12.1970, s. 1).

(3)  Rådets direktiv 82/471/EEG av den 30 juni 1982 om vissa produkter som används i djurfoder (EGT L 213, 21.7.1982, s. 8).

(4)  Kommissionens förordning (EG) nr 358/2005 av den 2 mars 2005 om godkännande utan tidsbegränsning av vissa fodertillsatser och godkännande av nya användningsområden för redan godkända fodertillsatser (EUT L 57, 3.3.2005, s. 3).

(5)  Kommissionens förordning (EG) nr 880/2004 av den 29 april 2004 om godkännande utan tidsbegränsning av användningen av betakaroten och kantaxantin som fodertillsatser av typen färgämnen och pigment (EUT L 162, 30.4.2004, s. 68).

(6)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1486 av den 2 september 2015 om godkännande av kantaxantin som fodertillsats för vissa kategorier av fjäderfä, akvariefiskar och burfåglar (EUT L 229, 3.9.2015, s. 5).

(7)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/1145 av den 8 juni 2017 om tillbakadragande från marknaden av vissa fodertillsatser som godkänts i enlighet med rådets direktiv 70/524/EEG och 82/471/EEG och om upphävande av de obsoleta bestämmelserna om godkännande av dessa fodertillsatser (EUT L 166, 29.6.2017, s. 1).

(8)  Kommissionens förordning (EG) nr 775/2008 av den 4 augusti 2008 om fastställande av högsta tillåtna restmängder för fodertillsatsen kantaxantin utöver villkoren i direktiv 2003/7/EG (EUT L 207, 5.8.2008, s. 5).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2009 av den 13 juli 2009 om utsläppande på marknaden och användning av foder, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1831/2003 och om upphävande av rådets direktiv 79/373/EEG, kommissionens direktiv 80/511/EEG, rådets direktiv 82/471/EEG, 83/228/EEG, 93/74/EEG, 93/113/EG och 96/25/EG samt kommissionens beslut 2004/217/EG (EUT L 229, 1.9.2009, s. 1).

(10)  Kommissionens rekommendation 2011/25/EU av den 14 januari 2011 om riktlinjer för distinktionen mellan foderråvaror, fodertillsatser, biocidprodukter och veterinärmedicinska läkemedel (EUT L 11, 15.1.2011, s. 75).

(11)  Kommissionens förordning (EU) nr 575/2011 av den 16 juni 2011 om en förteckning över foderråvaror (EUT L 159, 17.6.2011, s. 25).

(12)  Kommissionens förordning (EU) nr 68/2013 av den 16 januari 2013 om en förteckning över foderråvaror (EUT L 29, 30.1.2013, s. 1).


BILAGA I

Fodertillsatser som ska dras tillbaka från marknaden enligt artikel 1

KAPITEL I.A

Fodertillsatser som har godkänts utan tidsbegränsning

Del 1

Fodertillsatser som ska dras tillbaka från marknaden för alla djurarter och djurkategorier

Identifikationsnummer

Tillsats

Djurart eller djurkategori

Konserveringsmedel

E 331

Natriumcitrater

Alla arter

E 332

Kaliumcitrater

Alla arter

E 325

Natriumlaktat

Alla arter

E 326

Kaliumlaktat

Alla arter

Emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och geleringsmedel

E 420

Sorbitol

Alla arter

E 421

Mannitol

Alla arter

Bindemedel, klumpförebyggande medel och koaguleringsmedel

E 558

Bentonit/montmorillonit

Alla arter

Vitaminer, provitaminer och kemiskt väldefinierade ämnen med likartad effekt

 

Riboflavin eller vitamin B2. Alla former utom följande:

Riboflavin i fast form framställt av Ashbya gossypii DSM 23096 (1) [3a825i]

Riboflavin i fast form framställt av Bacillus subtilis DSM 17339 och/eller DSM 23984 (1) [3a825ii]

Riboflavin-5′-fosfatester mononatriumsalt i fast form framställt efter fosforylering av riboflavin 98 % framställt av Bacillus subtilis DSM 17339 och/eller DSM 23984 (1) [3a826]

Riboflavin (80 %) framställt av Bacillus subtilis KCCM-10445 (2)

Alla arter

E 160 a

Betakaroten. Alla former utom betakaroten som godkänts genom kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1103 (3)[3a160(a)]

Alla arter

Ensileringstillsatser

Mikroorganismer

 

Enterococcus faecium CNCM I-3236/ATCC 19434

Alla arter

 

Bacillus subtilis MBS-BS-01

Alla arter

 

Lactobacillus plantarum DSM 11520

Alla arter

Färgämnen och pigment

Andra färgämnen

E 153

Vegetabiliskt kol som färgämne, godkänt för färgning av livsmedel enligt unionens bestämmelser

Alla arter

Arom- och smakämnen

Naturliga produkter – botaniskt definierade

 

Allium cepa L.: lök (koncentrat), CoE-nr 24

Alla arter

 

Allium sativum L.: vitlöksextrakt (vattenbaserat)

Alla arter

 

Amyris balsamifera L.: amyris (olja), CoE-nr 33

Alla arter

 

Anacardium occidentale L.: cashew (olja), CoE-nr 34

Alla arter

 

Anethum graveolens L.: dill frö (extrakt), CAS-nr 8006-75-5, CoE-nr 42, Einecs-nr 289-790-8

Alla arter

 

Apium graveolens L.: selleri frö (extrakt), CAS-nr 89997-35-3, Fema-nr 2270, CoE-nr 52, Einecs-nr 289-668-4

Alla arter

 

Artemisia absinthium L.: malört (olja), CAS-nr 8008-93-3, Fema-nr 3116, CoE-nr 61, Einecs-nr 284-503-2

Alla arter

 

Artemisia annua L.: sommarmalört (vattenbaserat extrakt)/sommarmalört (olja)

Alla arter

 

Artemisia pallens Wall.: davana (olja), CAS-nr 8016-03-3, Fema-nr 2359, CoE-nr 69, Einecs-nr 295-155-6

Alla arter

 

Bacopa monnieri (L.) Pennell: litet tjockblad (tinktur)

Alla arter

 

Carum carvi L. = Apium carvi L.: kummin frö (extrakt)/kummin (oleoresin), CAS-nr 8000-42-8, CoE-nr 112, Einecs-nr 288-921-6

Alla arter

 

Cimicifuga simplex (Wormsk. ex DC.) Ledeb.

= C. racemosa (L.) Nutt.: läkesilverax (extrakt)

Alla arter

 

Cinnamomum aromaticum Nees, C. cassia Nees ex Blume: cassia bark (extrakt), CAS-nr 84961-46-6, Fema-nr 2257, CoE-nr 131, Einecs-nr 284-635-0

Alla arter

 

Cinnamomum zeylanicum Bl., C. verum J.S. Presl: kanel bark (oleoresin), CAS-nr 84961-46-6, Fema-nr 2290, CoE-nr 133, Einecs-nr 283-479-0

Alla arter

 

Citrus aurantium L.: neroli bigarade (olja), CAS-nr 8016-38-4, Fema-nr 2771, CoE-nr 136, Einecs-nr 277-143-2/petitgrain bigarade (absolut), CAS-nr 8014-17-3, CoE-nr 136, Einecs-nr 283-881-6

Alla arter

 

Citrus reticulata Blanco: småcitrus (terpener), CoE-nr 142

Alla arter

 

Citrus x paradisi Macfad.: grapefrukt (pressad olja), CAS-nr 8016-20-4, Fema-nr 2530, CoE-nr 140, Einecs-nr 289-904-6/grapefrukt (extrakt), CoE-nr 140

Alla arter

 

Glycyrrhiza glabra L.: lakrits (lösningsmedelsbaserat extrakt), CAS-nr 97676-23-8, Fema-nr 2628, CoE-nr 218, Einecs-nr 272-837-1

Alla arter

 

Juniperus communis L.: enbär (extrakt), CAS-nr 84603-69-0, CoE-nr 249, Einecs-nr 283-268-3

Alla arter

 

Laurus nobilis L.: lagerblad (extrakt)/lagerblad (oleoresin), CAS-nr 84603-73-6, Fema-nr 2613, CoE-nr 255, Einecs-nr 283-272-5

Alla arter

 

Lavandula latifolia Medik.: bredbladig lavendel (olja), CoE-nr 256

Alla arter

 

Lepidium meyenii Walp.: maca (extrakt)

Alla arter

 

Leptospermum scoparium J. R. et G. Forst.: rosenmyrten (olja)

Alla arter

 

Macleaya cordata (Willd.) R. Br.: vippvallmo (absolut)/vippvallmo (extrakt)/vippvallmo (olja)/vippvallmo (tinktur)

Alla arter

 

Mallotus philippinensis (Lam.) Muell. Arg.: kamala (extrakt), CoE-nr 535

Alla arter

 

Malpighia glabra L.: barbadoskörsbär/acerola (extrakt)

Alla arter

 

Malus sylvestris Mill.: äpple (koncentrat), CoE-nr 386

Alla arter

 

Medicago sativa L.: alfalfa (tinktur) CoE 274

Alla arter

 

Melissa officinalis L.: citronmeliss (olja), CoE-nr 280

Alla arter

 

Mentha pulegium L.: polejmynta (olja), CAS-nr 8013-99-8, Fema-nr 2839, CoE-nr 283, Einecs-nr 290-061-1

Alla arter

 

Myristica fragrans Houtt.: muskot blomma (olja), CAS-nr 8007-12-3, Fema-nr 2653, CoE-nr 296, Einecs-nr 282-013-3/muskot (oleoresin) CAS-nr 8408268–8, CoE-nr 296, Einecs-nr 282-013-3

Alla arter

 

Myroxylon balsamum (L.) Harms: tolubalsam (lösningsmedelsbaserat extrakt), CAS-nr 9000-64-0, Fema-nr 3069, CoE-nr 297, Einecs-nr 232-550-4

Alla arter

 

Myroxylon balsamum (L.) Harms var. Pereirae: perubalsam (lösningsmedelsbaserat extrakt), CAS-nr 8007-00-9, Fema-nr 2117, 2116, CoE-nr 298, Einecs-nr 232-352-8

Alla arter

 

Ocimum basilicum L.: basilika (olja), CAS-nr 801573–4, Fema-nr 2119, CoE-nr 308, Einecs-nr 283-900-8

Alla arter

 

Opopanax chironium (L.) Koch, Commiphora erythrea Engler: opoponax (olja), CAS-nr 8021-36-1, CoE-nr 313, Einecs-nr 232-558-8

Alla arter

 

Passiflora edulis Sims. = P. incarnata L.: passionsfrukt (vattenbaserat extrakt), CoE-nr 321

Alla arter

 

Pelargonium asperum Her. ex Spreng.: pelargonolja

Alla arter

 

Peumus boldus Mol.: boldo (extrakt), CoE-nr 328/boldo (tinktur), CoE-nr 328

Alla arter

 

Pinus pinaster Soland.: ”pine oil”

Alla arter

 

Pimenta racemosa (Mill.) J.W.Moore: bay (olja), CAS-nr 8006-78-8, CoE-nr 334

Alla arter

 

Piper methysticum G. Forst.: kava-kava (tinktur)

Alla arter

 

Quillaja saponaria Molina: kvillaja (lösningsmedelsbaserat extrakt), CoE-nr 391/kvillaja (koncentrat)

Alla arter

 

Ribes nigrum L.: svarta vinbär (extrakt), CoE-nr 399

Alla arter

 

Satureja hortensis L.: sommarkyndel (olja), CAS-nr 8016-68-0, Fema-nr 3013, CoE-nr 425, Einecs-nr 283-922-8

Alla arter

 

Sophora japonica L.: pagodträd (olja)

Alla arter

 

Styrax benzoin Dryand., S. tonkinensis (Pierre) Craib ex Hartwich: benzoin (resinoid), CAS-nr 9000 -05-9, Fema-nr 2133, CoE-nr 439, Einecs-nr 232-523-7

Alla arter

 

Tagetes erecta L., T. glandulifera Schrank., T. minuta L. e.a.: tagetes (olja), CAS-nr 8016-84-0, Fema-nr 3040, CoE-nr 443/494, Einecs-nr 294-862-7

Alla arter

 

Thea sinensis L. = Camellia thea Link. = Camellia sinensis (L.) O. Kuntze: te (tinktur), CoE-nr 451

Alla arter

 

Uncaria tomentosa L. = Ourouparia guianensis Aubl.: kattklo-unkaria (extrakt)

Alla arter

 

Valeriana officinalis L.: läkevänderot (tinktur), CoE-nr 473

Alla arter

 

Vetiveria zizanoides (L.) Nash.: vetiver (olja), CAS-nr 8016-96-4, CoE-nr 479, Einecs-nr 282-490-8

Alla arter

 

Vitis vinifera L.: konjak (olja, grön), CAS-nr 8016-21-5, Fema-nr 2331, CoE-nr 485, Einecs-nr 232-403-4/konjak (olja, vit), CAS-nr 801621–5, Fema-nr 2332, CoE-nr 485, Einecs-nr 232-403-4

Alla arter

 

Vitis vinifera L.: druvkärnor (extrakt), CoE-nr 485

Alla arter

 

Yucca mohavensis Sarg. = Y. schidigera Roezl ex Ortgies: mohavepalmlilja (lösningsmedelsbaserat extrakt), CAS-nr 90147-57-2, Fema-nr 3121, Einecs-nr 290-449-0/palmlilja (koncentrat)/palmlilja (rester)

Alla arter

 

Zingiber officinale Rosc.: ingefära (extrakt), CAS-nr 84696-15-1, Fema-nr 2521, CoE-nr 489, Einecs-nr 283-634-2

Alla arter

Naturliga produkter och motsvarande syntetiskt framställda produkter

 

CAS-nr 1128 -08-1/3-metyl-2-pentylcyklopent-2-en-1-on/Flavis-nr 07.140

Alla arter

 

CAS-nr 352195-40-5/dinatriuminosin-5-monofosfat (IMP)

Alla arter

Del 2

Fodertillsatser som ska dras tillbaka från marknaden för vissa djurarter eller djurkategorier

Identifikationsnummer

Tillsats

Djurart och djurkategori

Spårämnen

E 7

Molybden – Mo, natriummolybdat

Alla djurarter och djurkategorier utom får

Surhetsreglerande medel

E 503 (i)

Ammoniumkarbonat

Katter, hundar

E 503 (ii)

Ammoniumvätekarbonat

Katter, hundar

E 525

Kaliumhydroxid

Katter, hundar

E 526

Kalciumhydroxid

Katter, hundar

Färgämnen och pigment

Karotenoider och xantofyller

E 160 a

Betakaroten

Kanariefåglar

Andra färgämnen

E 141

Klorofyllinkopparkomplex som färgämne, godkänt för färgning av livsmedel enligt unionens bestämmelser

Alla djurarter och djurkategorier utom hundar och katter

E 141

Klorofyllinkopparkomplex som färgämne

[funktionell grupp 2 a iii]

Fröätande burfåglar, små gnagare, akvariefisk

E 153

Vegetabiliskt kol som färgämne

[funktionell grupp 2 a iii]

Akvariefisk

E 172

Järnoxid, gul, röd och svart som färgämne, godkänt för färgning av livsmedel enligt unionens bestämmelser

Hästar

Arom- och smakämnen

Naturliga produkter – botaniskt definierade

 

Helianthus annuus L.: solros (extrakt)

Katter, hundar

 

Hyssopus officinalis L. = H. decumbens Jord. & Fourr.: isop (olja), CAS-nr 8006-83-5, Fema-nr 2591, CoE-nr 235, Einecs-nr 283-266-3

Katter, hundar

 

Sus scrofa (extrakt från avfettad bukspottskörtel från svin)

Katter, hundar och andra köttätande och allätande sällskapsdjur såsom illrar

Aminosyror, deras salter och analoger

3.2.7

Blandningar av

a)

L-Lysinmonohydroklorid (tekniskt ren) och

b)

DL-metionin, tekniskt rent

skyddade med sampolymervinylpyridin/styren

Mjölkkor

KAPITEL I.B

Fodertillsatser som har godkänts för en begränsad tidsperiod

Identifikationsnummer

Tillsats

Djurart eller djurkategori

Koccidiostatika och andra medicinskt verksamma substanser

E 758

Robenidinhydroklorid 66 g/kg (innehavare av godkännandet: Zoetis Belgium SA)

Kalkon

E 770

Alfamaduramicinammonium 1 g/100 g (innehavare av godkännandet: Zoetis Belgium SA)

Kalkon

KAPITEL I.C

Fodertillsatser för vilka ingen anmälan enligt artikel 10.1 a i förordning (EG) nr 1831/2003 har lämnats in

Identifikationsnummer

Tillsats

Djurart eller djurkategori

Aminosyror, deras salter och analoger

3.2.6

L-lysinfosfat och dess biprodukter framställda genom fermentering med Brevibacterium lactofermentum NRRL B-11470

Fjäderfä, svin


(1)  Dessa former av riboflaviner har godkänts genom kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/901 av den 29 maj 2019 om godkännande av riboflavin framställt av Ashbya gossypii (DSM 23096), riboflavin framställt av Bacillus subtilis (DSM 17339 och/eller DSM 23984) och riboflavin-5′-fosfat natriumsalt framställt av Bacillus subtilis (DSM 17339 och/eller DSM 23984) (källor till vitamin B2) som fodertillsatser för alla djurarter (EUT L 144, 3.6.2019, s. 41).

(2)  Ansökan om godkännande av denna form av riboflavin avslogs genom kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1254 av den 19 september 2018 om att inte godkänna riboflavin (80 %) framställt av Bacillus subtilis KCCM-10445 som fodertillsats i den funktionella gruppen för vitaminer, provitaminer och kemiskt väldefinierade ämnen med likartad effekt (EUT L 237, 20.9.2018, s. 5).

(3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1103 av den 8 juli 2015 om godkännande av betakaroten som fodertillsats för alla djurarter (EUT L 181, 9.7.2015, s. 57).


BILAGA II

Produkter som inte är fodertillsatser enligt artikel 5.1 i förordning (EG) nr 1831/2003

1.   

Tamarindkärnmjöl

2.   

Kaliumdiväteortofosfat

3.   

Dikaliumväteortofosfat

4.   

Trikaliumortofosfat

5.   

Ammoniumdiväteortofosfat

6.   

Diammoniumväteortofosfat

7.   

Dinatriumdivätedifosfat

8.   

Tetrakaliumdifosfat

9.   

Pentakaliumtrifosfat

10.   

Natriumseskvikarbonat

11.   

Kaliumvätekarbonat

12.   

Kalciumoxid

13.   

Sackarosestrar av fettsyror (estrar av sackaros och ätliga fettsyror)

14.   

Sackarosglycerider (en blandning av olika estrar av sackaros och mono- och diglycerider av ätliga fettsyror)

15.   

Polyglycerolestrar av icke-polymeriserade ätliga fettsyror

16.   

Monoestrar av propan-1,2-diol (propylenglykol) och ätliga fettsyror, eller en blandning av sådana monoestrar och olika diestrar

17.   

Merluccius capensis, Galeorhinus australis e.a./brosk


BILAGA III

Produkter som är fodertillsatser enligt artikel 6.1 i förordning (EG) nr 1831/2003

1.   

Xylitol

2.   

Ammoniumlaktat

3.   

Ammoniumacetat