29.8.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 206/5


Yttrande från Regionkommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (Direktiv om en marin strategi)” och ”Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet – Temainriktad strategi för skydd och bevarande av den marina miljön”

(2006/C 206/02)

REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DETTA YTTRANDE

med beaktande av

”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (Direktiv om en marin strategi)”, KOM(2005) 505 slutlig, och ”Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Temainriktad strategi för skydd och bevarande av den marina miljön”, KOM(2005) 504 slutlig,

rådets beslut av den 29 november 2005 att i enlighet med artikel 265 första stycket och artikel 175 första stycket i EG-fördraget rådfråga kommittén i denna fråga,

presidiets beslut av den 12 april 2005 att ge utskottet för hållbar utveckling i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet,

Regionkommitténs yttrande på eget initiativ av den 12 oktober 2005 om ”EU:s marina politik – en fråga om hållbar utveckling för de lokala och regionala myndigheterna” – CdR 84/2005 fin,

Regionkommitténs yttrande av den 9 april 2003 om ”Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet: Mot en strategi för att skydda och bevara den marina miljön” KOM(2002) 539 slutlig – CdR 24/2003 fin (1),

”Kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om Europeiska gemenskapens sjätte miljöhandlingsprogram ’Miljö 2010: Vår framtid – vårt val - Sjätte miljöhandlingsprogrammet’” och ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens miljöhandlingsprogram för perioden 2001–2010” (KOM(2001) 31 slutlig – 2001/0029 COD) – CdR 36/2001 fin (2),

Regionkommitténs utkast till yttrande (CdR 46/2006 rév. 1), som antogs den 27 februari 2006 av utskottet för hållbar utveckling (föredragande: Michael Cohen, borgmästare i Kalkara (MT/PSE).

Yttrandet antogs vid Regionkommitténs 64:e plenarsession den 26–27 april 2006 (sammanträdet den 26 april).

1.   Regionkommitténs ståndpunkt

1.1

Regionkommittén beklagar att det har skett en påtaglig försämring av den marina miljön och av dess ekologi under de senaste åren på grund av mänsklig påverkan och överexploatering, vilka utgör en tung belastning på den marina miljön.

1.2

Vi konstaterar att Europeiska kommissionen i sjätte miljöhandlingsprogrammet uppmanas att utforma en temainriktad strategi för skydd och bevarande av den marina miljön i tydligt uttalat syfte att främja och uppnå ett hållbart utnyttjande av de marina ekosystemen och att bevara dessa.

1.3

Kommittén ser fram emot att ta del av den grönbok om utformningen av en ny havspolitik för EU som enligt planerna skall presenteras under första halvåret 2006. Den nya politiken skall beakta den ekonomiska, sociala och miljörelaterade betydelse som haven har för Europa.

1.4

Regionkommittén anser att strategin är ett positivt och välkommet framsteg, eftersom den framhåller vikten av att skydda och bevara den marina miljön och dess ekosystems mångfald.

1.5

Vi ser strategin som den nödvändiga miljökomponenten i EU:s nya havspolitik.

1.6

Vi vill framhålla att den marina miljön, och skyddet och bevarandet av denna, får betydande återverkningar på den lokala och regionala ekonomin, och att de lokala och regionala myndigheterna har en viktig roll när det gäller att genomföra målsättningarna i strategin.

2.   Tillståndet i Europas marina miljö försämras

2.1

Regionkommittén inser att den marina miljön är avgörande för hållbara livsvillkor och för den rika biologiska mångfalden i haven.

2.2

Vi är medvetna om att tillståndet i Europas marina miljö försämras, främst på grund av mänsklig påverkan, bl.a. havsföroreningar och effekter av ohållbart kommersiellt fiske.

2.3

Kommittén betonar hur viktigt det är att de tillgängliga marina resurserna utnyttjas på ett hållbart sätt, eftersom detta är av intresse för såväl dagens som morgondagens generationer.

2.4

ReK framhåller att om man inte så tidigt som möjligt vidtar adekvata åtgärder så finns det en stor risk för potentiellt irreversibla förändringar av ekosystemen.

2.5

Vi betonar att det krävs akuta insatser för att stoppa försämringarna och få till stånd en positiv utveckling.

2.6

Vi påpekar att detta krävs såväl av rent miljömässiga orsaker som av ekonomiska och sociala skäl.

3.   Det krävs en adekvat institutionell ram för förvaltning av haven

3.1

Den marina miljön sammanfaller inte med befintliga geopolitiska gränser.

3.2

Vi menar att det finns potentiella institutionella hinder för ett bättre skydd av Europas marina miljö, både på global, europeisk och nationell nivå, och att befintliga kontrollmekanismer ofta är bristfälliga och olämpliga.

3.3

Vi instämmer i att det behövs en tydlig övergripande vision för den marina miljön och för politiska åtgärder som rör havet, om man skall kunna bygga vidare på det som åstadkommits genom befintliga institutioner, politiska insatser och konventioner och vidta åtgärder för att säkra ytterligare framsteg.

3.4

Kommittén vill betona hur viktigt det är att utforma en kraftfull EU-policy för reglering av havsfrågorna – en policy som även syftar till ett hållbart utnyttjande av befintliga marina resurser – och därigenom öka insatserna för att skydda havsmiljön.

4.   Kunskapsbasen är otillräcklig

4.1

För att driva en bra politik krävs högkvalitativ information.

4.2

Regionkommittén noterar att befintliga övervaknings- och bedömningsprogram i Europa varken är integrerade eller heltäckande och att det föreligger betydande brister i informationen om den europeiska marina miljöns tillstånd.

4.3

Kommittén välkomnar strävan efter en ny modell för övervakning och bedömning av haven som syftar till att uppnå en högre grad av harmonisering, en mer omfattande spridning och användning av statistiska data och utbyte av information på nationell nivå, vilket leder till ökad effektivitet.

5.   Att angripa problemet

5.1

Regionkommittén instämmer i att det krävs en samordnad politik för skydd och återställande av den marina miljön för att förhindra ytterligare förluster av biologisk mångfald och försämring av den marina miljön och för att lyckas återställa den biologiska mångfalden i haven.

5.2

Vi anser att om en sådan samordnad politik skall kunna bli framgångsrik, måste alla intressen beaktas och tydliga mål ställas upp.

6.   Strategin

6.1

Regionkommittén välkomnar att strategins uttryckliga mål är att skydda och återställa Europas hav och se till att mänskliga aktiviteter bedrivs på ett hållbart sätt i framtiden.

6.2

Vi hävdar att nuvarande och kommande generationer har rätt till en biologiskt variationsrik och dynamisk marin miljö som är säker, ren, frisk och produktiv.

6.3

Vi inser att detta är ett ambitiöst mål, som det inte är lätt att uppnå i realiteten, och att resultaten blir synliga först på lång sikt.

6.4

Vi menar att denna strategis mål kan uppnås endast om alla intressenter tillåts medverka.

6.5

Kommittén noterar att mål och syften skall definieras på överstatlig nivå men välkomnar samtidigt att man – i linje med subsidiaritetsprincipen – vill se till att ansvaret för planering och genomförande av åtgärderna även fortsättningsvis kommer att ligga på de marina regionerna, varigenom dessa regioners individuella förutsättningar, problem och behov kan beaktas.

6.6

Vi är dock oroliga över att det faktiska genomförandet under vissa omständigheter – särskilt i de fall då en marin region gränsar till flera länder utanför EU – kan hindras på grund av bristande samordning och engagemang från de involverade parterna.

7.   Ett nytt styrinstrument

7.1

Regionkommittén instämmer i att insatserna måste påskyndas om Europa skall kunna skydda och bevara sin marina miljö.

7.2

Kommittén ställer sig bakom de förbättrade samarbetsstrukturer som anges i strategin och som syftar till att säkerställa en hög skyddsnivå för Europas marina miljö genom en bättre kunskapsbas, samordnade och kostnadseffektiva åtgärder och effektiva övervaknings- och bedömningssystem.

7.3

Vi välkomnar att man har valt en flexibel modell – baserad på subsidiaritetsprincipen – som visserligen har ett ambitiöst tillämpningsområde men som inte är alltför detaljerad i sina föreskrifter. Detta gör att de enskilda regionernas speciella förutsättningar kan beaktas.

8.   Direktivet om en marin strategi

8.1

Med tanke på att man nu kan konstatera en snabb försämring av den marina miljön anser Regionkommittén att åtgärder skyndsamt måste vidtas för att se till att målet att Europas marina miljö skall ha ett gott miljötillstånd senast 2021 uppnås långt före detta år.

8.2

Kommittén menar att ett gott miljötillstånd kan uppnås mycket snabbare, om bara viljan finns.

8.3

Vi välkomnar förslaget att fastställa europeiska marina regioner och delregioner i syfte att säkerställa genomförandet av de politiska åtgärderna.

8.4

Vi menar dock att Svarta havet redan nu bör inbegripas i strategin, eftersom det är en viktig marin region som omfattar två nya medlemsstater (Rumänien och Bulgarien) samt Turkiet, med vilket medlemskapsförhandlingar pågår.

8.5

Kommittén anser att även de öar och områden som utgör en del av Europeiska unionens geografiska territorium men som ligger utanför de etablerade marina regionerna och delregionerna bör omfattas av denna politik.

8.6

Vi påpekar att medlemsstaterna och enskilda regioner måste ha ett nära samarbete med Europeiska kommissionen för att de skall lyckas uppnå de uppställda målen.

8.7

Kommittén framhåller att i de fall då problem som medlemsstaterna eller regionerna identifierar faller inom gemenskapens behörighetsområde, bör Europeiska kommissionen själv vara en grundläggande samarbetspart som samordnar genomförandet av de politiska åtgärderna och inte bara informeras och konsulteras.

8.8

Vi anser att det inte räcker att en medlemsstat ger Europeiska kommissionen information och bevis för att motivera sin ståndpunkt att ett problem inte kan lösas med åtgärder på nationell nivå.

8.9

Vi rekommenderar att Europeiska kommissionen i sådana fall själv tar ansvaret för att genomföra de program för utvärdering, övervakning och genomförande som krävs för att lösa det aktuella problemet. Kommissionen bör även klargöra vilka konsekvenserna blir om en medlemsstats mål och åtgärder inte uppfylls och därför inte godkänns av kommissionen.

8.10

Kommittén anser dessutom att det är mycket viktigt att Europeiska kommissionen har kvar en viss övervakande funktion i genomförandeprocessen och att kommissionen om så krävs bör ingripa för att samordna och underlätta olika staters och aktörers gemensamma genomförande inom de marina regionerna.

8.11

Vi ber Europeiska kommissionen se till att man i de strategier som medlemsstaterna skall utarbeta även tar hänsyn till att det i deras marina regioner finns andra biologiska samhällen, såsom algbestånd och havssköldpaddor.

8.12

Vi ber Europeiska kommissionen att ta hänsyn till att genetiskt modifierade organismer som introduceras i den marina miljön får miljöeffekter som för närvarande är svåra att förutse.

8.13

Kommittén uppmanar medlemsstaterna att strikt följa bestämmelserna i direktivets artikel 4 när det gäller utvärdering, fastställande av miljömål samt övervakningsprogram.

8.14

Vi anser att de lokala och regionala myndigheterna i de enskilda marina regionerna bör medverka direkt vid utformningen av utvärderingssystem, miljömål och övervakningsprogram.

8.15

Vi ser ett problem med de tidsramar som anges i direktivets artikel 4, särskilt när det gäller antagandet av åtgärdsprogrammen.

8.16

Vi är medvetna om att tillfredsställande resultat i realiteten endast kan uppnås på lång sikt och stöder därför förslaget om ett genomförande i flera etapper, som skall anpassas till data från övervakningsprogram, ny utveckling och effekterna av införda åtgärder. På så sätt kan man vid behov vidta omedelbara stödåtgärder på kort till medellång sikt för att avhjälpa eventuella negativa effekter på den marina miljön.

8.17

Kommittén påpekar att det visserligen kan uppstå stora sociala och ekonomiska kostnader på kort och medellång sikt, men att miljövinsterna och de sociala och ekonomiska vinsterna på lång sikt kan förväntas uppväga dessa kostnader med god marginal.

8.18

Vi anser dock att dessa kostnader på kort och medellång sikt inte får vara ett ansvar endast för de nationella eller regionala myndighetsnivåerna, eller än värre, belasta enskilda personer eller samhällen.

9.   Samordning med annan politik

9.1

Regionkommittén är medveten om det ökande behovet av en bred ansats i syfte att uppnå en rimlig balans mellan de ofta motstridiga miljörelaterade och ekonomiska intressena.

9.2

Vi förstår hur viktigt det är att utforma en ny europeisk havspolitik, särskilt mot bakgrund av Lissabonstrategins och Göteborgsstrategins ambitiösa mål.

9.3

Kommittén noterar att frågan om det övergripande regelverk som behövs för att styra dem som använder haven och de olika nyttjandeformerna kommer att behandlas i grönboken om EU:s nya marina politik. Det är viktigt att kommissionen ser till att miljöfrågorna behandlas inom ramen för EU:s marina politik, och säkerställer att det övergripande regelverket för havens användare och användningsområden tillämpas på ett tillfredsställande sätt.

9.4

Kommittén konstaterar också att strategin är utformad så att den ger stöd åt, och bygger vidare på, befintliga åtgärder och initiativ som i viss mån bidrar till skyddet av den marina miljön, även om syftet med dem inte i första hand är att skydda denna miljö.

9.5

Vi ställer oss positiva till att man har utformat en heltäckande ramstrategi, som skall utgöra miljökomponenten i EU:s kommande havspolitik.

9.6

Vi noterar att denna strategi – när det gäller skyddet av den marina miljön – kommer att ge gemenskapen och medlemsstaterna ytterligare möjlighet att uppfylla sina förpliktelser och åtaganden i enlighet med flera internationella avtal.

9.7

Vi vill uppmana kommissionen att se till att man i de marina strategier som medlemsstaterna skall utarbeta, liksom i tillhörande insatsprogram, tar hänsyn till aspekter som rör förvaltningen av kustområden, eftersom påverkan av havsmiljön främst har sitt ursprung i dessa områden.

10.   Regionkommitténs rekommendationer

10.1

När det gäller måldatum rekommenderar ReK att ett gott miljötillstånd i Europas marina miljö bör uppnås senast 2018.

10.2

Kommittén rekommenderar också att tidsgränserna för utformning och genomförande av åtgärdsprogrammet bör vara 2013 respektive 2015.

10.3

Vi uppmanar Europeiska kommissionen att definiera Svarta havet som marin region.

10.4

Regionkommittén förväntar sig att kommissionen fastställer ambitiösa kriterier för ”ett gott miljötillstånd” som är klara, enhetliga och jämförbara och som resulterar i ”ett gott miljötillstånd” i lika hög grad i hela EU och vid samma tidpunkt.

10.5

Vi anser att det är mycket viktigt att genomförandet av åtgärderna kontrolleras fortlöpande och att de resultat och statistiska uppgifter som tas fram publiceras regelbundet.

10.6

Vi uppmanar Europeiska kommissionen att övervaka genomförandet av de politiska åtgärderna i de olika marina regionerna och att ta på sig rollen som samordnare och ”vägröjare”. Härigenom kan kommissionen fungera som mellanhand mellan olika aktörer i dessa regioner.

10.7

Kommittén förutsätter att Europeiska kommissionen kommer att behandla genomförandet av strategin och direktivets genomslag i regelbundet publicerade utvärderingsrapporter, i vilka olika modeller för bästa praxis beskrivs.

10.8

Vi förutsätter också att Europeiska kommissionens rapporter kommer att översändas såväl till Regionkommittén som till Europaparlamentet och rådet.

10.9

Vi tar för givet att våra kommentarer och påpekanden i denna fråga också inbegrips i Europeiska kommissionens rapporter.

10.10

Vi är övertygade om att aktiv medverkan och stöd från allmänheten kan erhållas om information sprids på rätt sätt.

10.11

Kommittén är medveten om att kort- eller medelsiktiga kostnader kan komma att påverka enskilda personers eller samhällens socioekonomiska välfärd och att detta i sin tur kan få konsekvenser för den medverkan och det stöd från allmänheten som är av så avgörande betydelse. Vi förespråkar därför att stödprogram införs på EU-nivå i syfte att hjälpa direkt berörda personer och samhällen att lindra eventuella negativa effekter.

10.12

Kommittén uppmanar alla politiska beslutsfattare, bl.a. medlemsstaterna, Europeiska kommissionen och den privata sektorn, att enas om en långsiktig plan för att ge betydligt ökade resurser till forskningen om den marina miljön och på så sätt se till att det finns tillräckligt med medel för denna forskning.

10.13

ReK anser att de lokala och regionala myndigheterna – den myndighetsnivå som ligger närmast medborgarna – kan ge ett avgörande bidrag genom att sprida information och vinna stöd från den breda allmänheten.

10.14

Regionkommittén skulle därför vilja fungera som en viktig samarbetspart med Europeiska kommissionen och medlemsstaterna, och rekommenderar att man genomför en långsiktig informationskampanj där de lokala och regionala myndigheterna medverkar.

Bryssel den den 26 april 2006

Regionkommitténs

ordförande

Michel DELEBARRE


(1)  EUT C 244, 10.10.2003, s. 14.

(2)  EGT C 357, 14.12.2001, s. 44.