10.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 162/5


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/758 AL COMISIEI

din 7 mai 2021

privind statutul anumitor produse ca aditivi furajeri care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și privind retragerea de pe piață a anumitor aditivi furajeri

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (1), în special articolul 2 alineatul (3) și articolul 10 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 prevede autorizarea aditivilor destinați hranei animalelor, precum și motivele și procedurile de acordare a unei astfel de autorizații. În special, articolul 10 alineatul (2), coroborat cu articolul 10 alineatul (7) din respectivul regulament, prevede proceduri specifice pentru reevaluarea aditivilor autorizați în temeiul Directivei 70/524/CEE a Consiliului (2) și al Directivei 82/471/CEE a Consiliului (3).

(2)

Articolul 10 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 impune Comisiei obligația de a adopta un regulament de retragere de pe piață a aditivilor furajeri pentru care nu a fost furnizată nicio notificare menționată la articolul 10 alineatul (1) litera (a) din regulamentul respectiv într-un termen specificat. Aceeași obligație se aplică aditivilor furajeri pentru care nu a fost depusă nicio cerere în conformitate cu articolul 10 alineatele (2) și (7) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 înainte de termenul prevăzut în dispozițiile respective sau pentru care a fost depusă o cerere care a fost retrasă ulterior.

(3)

Prin urmare, aditivii furajeri respectivi trebuie să fie retrași de pe piață. Întrucât articolul 10 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 nu face distincție între autorizațiile eliberate cu o limită de timp și autorizațiile fără limită de timp, din motive de claritate este adecvat să se prevadă retragerea de pe piață a aditivilor furajeri ale căror perioade de autorizare limitate, acordate în conformitate cu Directiva 70/524/CEE, au expirat deja.

(4)

În cazul aditivilor furajeri pentru care cererile au fost depuse doar pentru anumite specii de animale sau pentru anumite categorii de animale sau cererile au fost retrase doar pentru anumite specii de animale sau pentru anumite categorii de animale, retragerea de pe piață ar trebui să se refere numai la speciile de animale și categoriile de animale pentru care nu a fost prezentată nicio cerere sau pentru care cererea a fost retrasă.

(5)

Ca urmare a retragerii de pe piață a aditivilor furajeri, este oportun să se abroge dispozițiile în baza cărora sunt autorizați, acolo unde aceste dispoziții sunt încă în vigoare. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 358/2005 al Comisiei (4) ar trebui modificat în consecință. În plus, Regulamentul (CE) nr. 880/2004 al Comisiei (5) ar trebui abrogat, întrucât ambele rubrici din anexa la acesta urmează să fie eliminate ca urmare a retragerii de pe piață a beta-carotenului destinat utilizării pentru canari, astfel cum se prevede la anexa I capitolul I.A partea 2 și ca urmare a autorizării utilizării cantaxantinei pentru păsările ornamentale prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1486 al Comisiei (6). Mai mult, ca o consecință a autorizării cantaxantinei prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1486 și a retragerii de pe piață a aditivului respectiv pentru speciile și utilizările neautorizate prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1145 al Comisiei (7), este oportun să se abroge Regulamentul (CE) nr. 775/2008 al Comisiei (8) care a stabilit limitele maxime de reziduuri pentru cantaxantină.

(6)

În ceea ce privește acei aditivi furajeri a căror autorizare nu a expirat până la data intrării în vigoare a prezentului regulament, este necesar să se acorde o perioadă de tranziție pentru a permite părților interesate să lichideze stocurile de aditivi în cauză existente, preamestecurile, furajele combinate și materiile prime pentru furaje care au fost produse cu aditivii respectivi, ținându-se cont de termenul de valabilitate al anumitor furaje care conțin aditivii în cauză.

(7)

Retragerea de pe piață a produselor enumerate în anexa I nu le împiedică să fie autorizate sau să facă obiectul unei măsuri privind statutul lor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(8)

Pentru mai multe substanțe, microorganisme sau preparate (denumite în continuare „produse”) există incertitudini cu privire la faptul că acestea ar fi aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003. Aceste incertitudini pot decurge din includerea anumitor produse atât în Registrul aditivilor pentru hrana animalelor menționat la articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 cât și în Catalogul cu materii prime pentru furaje stabilit în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (9). Incertitudinile pot proveni, de asemenea, din diferitele îndoieli sau întrebări formulate de autoritățile naționale competente responsabile cu controalele oficiale sau de operatorii economici în ceea ce privește clasificarea anumitor produse, ținând seama, în special, de orientările stabilite prin Recomandarea 2011/25/UE a Comisiei (10).

(9)

O astfel de incertitudine cu privire la statutul anumitor produse în ceea ce privește aditivii furajeri care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 poate pune în pericol comercializarea produselor furajere în întreaga Uniune, deoarece distincția dintre aditivii furajeri și alte produse furajere are implicații pentru condițiile de introducere pe piață a acestora, în funcție de legislația aplicabilă relevantă.

(10)

Pentru a atenua incertitudinile cu privire la statutul de aditivi furajeri al anumitor produse, este oportun să se adopte măsuri relevante în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003, clarificând acest statut. Astfel de măsuri ar asigura coerența în tratarea produselor în cauză și ar facilita activitatea autorităților naționale competente responsabile cu controalele oficiale, sprijinind, totodată, operatorii economici interesați să acționeze într-un cadru care să asigure un nivel adecvat de securitate juridică.

(11)

Pentru a stabili dacă produsele sunt aditivi furajeri care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1831/2003, este oportun să se facă trimitere la orientări pentru distincția dintre aditivi furajeri, materii prime furajere și alte produse stabilită prin Recomandarea 2011/25/UE. În special, orientările respective oferă mai multe criterii care să fie luate în considerare simultan în cadrul unei evaluări de la caz la caz pentru a crea un profil al fiecărui produs specific, ținând seama de toate caracteristicile acestuia. Criteriile utile pentru diferențierea între aditivii furajeri și materiile prime furajere includ metoda de producție și de prelucrare, definiția chimică și nivelul de standardizare sau purificare, condițiile de siguranță și modul de utilizare, funcționalitatea produsului în cauză. În plus, din motive de coerență, produsele cu proprietăți similare ar trebui să fie clasificate prin analogie.

(12)

Citrații de sodiu, citrații de potasiu, sorbitolul, manitolul și hidroxidul de calciu sunt incluși în Registrul aditivilor pentru hrana animalelor ca produse existente pentru care nu a fost depusă nicio cerere în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 înainte de termenul limită prevăzut de dispoziția respectivă. Aceste produse au fost, de asemenea, incluse în Catalogul cu materii prime pentru furaje prin Regulamentul (UE) nr. 575/2011 al Comisiei (11). Totuși, o reexaminare a profilului acestor produse în ceea ce privește criteriile propuse în Recomandarea 2011/25/UE a condus la concluzia că acestea ar trebui să fie considerate aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003. În special, ele sunt definite prin funcțiile lor specifice menționate în Registrul de aditivi pentru hrana animalelor și statutul lor de aditivi furajeri permite o marjă de manevră mai largă pentru o gestionare eficientă a acestora în termeni de siguranță și mod de utilizare. În plus, se ține seama de clasificarea acestora ca aditivi pentru utilizare în produsele alimentare.

(13)

Statutul de aditivi furajeri al produselor citrați de sodiu, citrați de potasiu, sorbitol, manitol și hidroxid de calciu face necesară retragerea lor de pe piață astfel cum se prevede la articolul 10 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. Totuși, ar trebui să se acorde o perioadă de tranziție mai lungă pentru retragerea de pe piață a aditivilor respectivi și a furajelor care conțin acești aditivi, pentru a ține seama de incertitudinile legale cu privire la clasificarea lor, permițând părților interesate să depună o nouă cerere de autorizare pentru respectivii aditivi furajeri în conformitate cu procedura stabilită în Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(14)

Majoritatea produselor enumerate în anexa II sunt incluse în Catalogul cu materii prime pentru furaje instituit prin Regulamentul (UE) nr. 68/2013 al Comisiei (12). În plus, toate acestea fie sunt enumerate în Registrul aditivilor pentru furaje, fie au făcut obiectul unei retrageri de pe piață ca aditivi furajeri în temeiul articolului 10 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. Pentru a conferi o securitate juridică privind statutul acestor produse, profilurile lor respective au fost examinate din perspectiva criteriilor propuse în Recomandarea 2011/25/UE ducând la concluzia că acestea nu ar mai trebui să fie considerate aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

(15)

În ceea ce privește etichetarea produselor enumerate în anexa II care sunt încă permise pe piață ca aditivi furajeri și etichetarea preamestecurilor, a materiilor prime furajere și a furajelor combinate care conțin aceste produse, ar trebui acordată o perioadă de tranziție pentru a permite operatorilor economici să se adapteze. În plus, aceste produse ar trebui eliminate din Registrul aditivilor pentru hrana animalelor.

(16)

Produsele xilitol, lactat de amoniu și acetat de amoniu sunt incluse în Catalogul cu materii prime pentru furaje instituit prin Regulamentul (UE) nr. 68/2013. Cu toate acestea, au fost formulate anumite dubii, îndeosebi de către autoritățile naționale competente responsabile cu controalele oficiale în ceea ce privește statutul legal al acestora, care au dus la o examinare a profilurilor lor respective pe baza criteriilor propuse în Recomandarea 2011/25/UE. Pe baza acestei examinări s-a concluzionat că produsele respective ar trebui să fie considerate aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003. În special, caracteristicile xilitolului sunt foarte asemănătoare cu cele ale manitolului și sorbitolului, care sunt considerați aditivi furajeri, iar clasificarea xilitolului ca aditiv furajer prin analogie ar conferi coerență în tratamentul acestor produse similare. În plus, se ține seama de clasificarea xilitolului ca aditiv pentru utilizare în produsele alimentare. În ceea ce privește lactatul de amoniu și acetatul de amoniu, acestea sunt substanțe bine definite din punct de vedere chimic care sunt purificate și exercită o funcție specifică definită la articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 și statutul lor de aditivi furajeri permite o marjă de manevră mai largă pentru o gestionare eficientă a acestora în termeni de siguranță și mod de utilizare. În plus, o clasificare a lactatului de amoniu și a acetatului de amoniu ca aditivi furajeri ar conferi coerență cu alte produse similare considerate aditivi furajeri, cum ar fi propionatul de amoniu sau formiatul de amoniu.

(17)

Ca o consecință a clasificării xilitolului, lactatului de amoniu și acetatului de amoniu ca aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003, este oportun să se prevadă o perioadă de tranziție care să permită părților interesate să se adapteze la noul statut al acestor produse, inclusiv depunerea cererilor de autorizare și prelucrarea ulterioară a acestora, în cadrul procedurilor instituite prin Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(18)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Retragerea de pe piață

Aditivii furajeri specificați anexa I se retrag de pe piață pentru speciile de animale sau categoriile de animale specificate în anexa respectivă.

Articolul 2

Măsuri tranzitorii pentru retragerea de pe piață a aditivilor furajeri

(1)   Stocurile existente de aditivi furajeri menționați în capitolele I.A și I.C din anexa I pot continua să fie introduse pe piață și utilizate până la 30 mai 2022.

(2)   Preamestecurile produse cu aditivii menționați la alineatul (1) pot continua să fie introduse pe piață și utilizate până la 30 august 2022.

(3)   Furajele combinate și materiile prime furajere produse cu aditivii menționați la alineatul (1) sau cu preamestecurile menționate la alineatul (2) pot continua să fie introduse pe piață și utilizate până la 30 mai 2023.

(4)   Prin derogare de la alineatele (1), (2) și (3), aditivii furajeri citrați de sodiu, citrați de potasiu, sorbitol, manitol și hidroxid de calciu menționați în capitolul I.A din anexa I și furajele produse cu acești aditivi pot continua să fie introduși pe piață și utilizați până la 30 mai 2028.

Articolul 3

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 358/2005

În anexa II la Regulamentul (CE) nr. 358/2005, rubrica E 141 referitoare la complexele de cupru ale clorofilelor se elimină.

Articolul 4

Abrogări

Regulamentele (CE) nr. 880/2004 și (CE) nr. 775/2008 se abrogă.

Articolul 5

Produse care nu sunt considerate aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003

(1)   Substanțele, microorganismele sau preparatele (denumite în continuare „produse”) menționate în anexa II nu constituie aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

(2)   Produsele menționate la alineatul (1) care se află în mod legal pe piață și sunt etichetate ca aditivi furajeri și preamestecuri înainte de 30 mai 2024 pot continua să fie introduse pe piață până la epuizarea stocurilor. Aceeași dispoziție se aplică materiilor prime pentru furaje sau furajelor combinate a căror etichetare menționează prezența acestor produse în calitate de aditivi furajeri în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 767/2009.

Articolul 6

Produse care sunt considerate aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003

(1)   Substanțele, microorganismele sau preparatele (denumite în continuare „produse”) menționate în anexa III constituie aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003.

(2)   Produsele menționate la alineatul (1) pot continua să fie introduse pe piață și utilizate până la 30 mai 2028.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 mai 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 268, 18.10.2003, p. 29.

(2)  Directiva 70/524/CEE a Consiliului din 23 noiembrie 1970 privind aditivii din hrana animalelor (JO L 270, 14.12.1970, p. 1).

(3)  Directiva 82/471/CEE a Consiliului din 30 iunie 1982 privind anumite produse folosite în hrana animalelor (JO L 213, 21.7.1982, p. 8).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 358/2005 al Comisiei din 2 martie 2005 privind autorizarea fără limită de timp a anumitor aditivi și autorizarea unor noi utilizări în hrana animalelor ale unor aditivi deja autorizați (JO L 57, 3.3.2005, p. 3).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 880/2004 al Comisiei din 29 aprilie 2004 de autorizare pe termen nelimitat a utilizării în furaje a beta-carotenului și a cantaxantinei ca aditivi care aparțin grupei de substanțe colorante, inclusiv pigmenți (JO L 162, 30.4.2004, p. 68).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1486 al Comisiei din 2 septembrie 2015 privind autorizarea cantaxantinei ca aditiv furajer pentru anumite categorii de păsări de curte, de pești ornamentali și de păsări ornamentale (JO L 229, 3.9.2015, p. 5).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1145 al Comisiei din 8 iunie 2017 privind retragerea de pe piață a anumitor aditivi furajeri autorizați în temeiul Directivelor 70/524/CEE și 82/471/CEE ale Consiliului și de abrogare a dispozițiilor caduce în baza cărora sunt autorizați aditivii furajeri respectivi (JO L 166, 29.6.2017, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 775/2008 al Comisiei din 4 august 2008 de stabilire a limitelor maxime ale reziduurilor în cazul aditivului pentru hrana animalelor cantaxantină, pe lângă condițiile prevăzute în Directiva 2003/7/CE (JO L 207, 5.8.2008, p. 5).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piață și utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE și 96/25/CE ale Consiliului și a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei (JO L 229, 1.9.2009, p. 1).

(10)  Recomandarea 2011/25/UE a Comisiei din 14 ianuarie 2011 de stabilire a orientărilor pentru efectuarea distincției între materiile prime furajere, aditivii furajeri, produsele biodestructive și medicamentele de uz veterinar (JO L 11, 15.1.2011, p. 75).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 575/2011 al Comisiei din 16 iunie 2011 privind Catalogul cu materii prime pentru furaje (JO L 159, 17.6.2011, p. 25).

(12)  Regulamentul (UE) nr. 68/2013 al Comisiei din 16 ianuarie 2013 privind Catalogul cu materii prime pentru furaje (JO L 29, 30.1.2013, p. 1).


ANEXA I

Aditivii furajeri care urmează să fie retrași de pe piață, astfel cum se menționează la articolul 1

CAPITOLUL I.A

Aditivii furajeri care au fost autorizați fără limită de timp

Partea 1

Aditivi furajeri care urmează să fie retrași de pe piață pentru toate speciile și categoriile de animale

Număr de identificare

Aditiv

Specii sau categorii de animale

Conservanți

E 331

Citrați de sodiu

Toate speciile

E 332

Citrați de potasiu

Toate speciile

E 325

Lactat de sodiu

Toate speciile

E 326

Lactat de potasiu

Toate speciile

Agenți emulsificatori și stabilizatori, agenți de îngroșare și agenți gelifianți

E 420

Sorbitol

Toate speciile

E 421

Manitol

Toate speciile

Lianți, agenți antiaglomeranți și coagulanți

E 558

Bentonit-montmorillonit

Toate speciile

Vitamine, provitamine și substanțe bine definite din punct de vedere chimic cu efect similar

 

Riboflavină sau vitamina B2. Toate formele, cu excepția:

Riboflavină în formă solidă produsă de Ashbya gossypii DSM 23096  (1) [3a825i];

Riboflavină în formă solidă produsă de Bacillus subtilis DSM 17339 și/sau DSM 23984  (1) [3a825ii];

Sare monosodică de ester 5′-monofosfat de riboflavină în formă solidă produsă după fosforilarea riboflavinei 98 % produse de Bacillus subtilis DSM 17339 și/sau DSM 23984  (1) [3a826];

Riboflavină (80 %) produsă de Bacillus subtilis KCCM-10445  (2).

Toate speciile

E 160 a

Beta-caroten. Toate formele, cu excepția beta-carotenului autorizat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1103 al Comisiei  (3) [3a160(a)]

Toate speciile

Aditivi pentru însilozare

Microorganisme

 

Enterococcus faecium CNCM I-3236/ATCC 19434

Toate speciile

 

Bacillus subtilis MBS-BS-01

Toate speciile

 

Lactobacillus plantarum DSM 11520

Toate speciile

Coloranți, inclusiv pigmenți

Alți coloranți

E 153

Carbon vegetal ca agent colorant autorizat pentru colorarea produselor alimentare prin norme comunitare

Toate speciile

Substanțe aromatizante și care stimulează pofta de mâncare

Produse naturale – definite din punct de vedere botanic

 

Allium cepa L.: Concentrat de ceapă CoE 24

Toate speciile

 

Allium sativum L.: Extract de usturoi (apos)

Toate speciile

 

Amyris balsamifera L.: Ulei de Amyris CoE 33

Toate speciile

 

Anacardium occidentale L.: Ulei de nuci de caju CoE 34

Toate speciile

 

Anethum graveolens L.: Extract de semințe de mărar CAS 8006-75-5 CoE 42 Einecs 289-790-8

Toate speciile

 

Apium graveolens L.: Extract de semințe de țelină, CAS 89997-35-3 FEMA 2270 CoE 52 Einecs 289-668-4

Toate speciile

 

Artemisia absinthium L.: Ulei de isop CAS 8008-93-3 FEMA 3116 CoE 61 Einecs 284-503-2

Toate speciile

 

Artemisia annua L.: Extract de năfurică (apos)/ulei de năfurică

Toate speciile

 

Artemisia pallens Wall.: Ulei de davana CAS 8016-03-3 FEMA 2359 CoE 69 Einecs 295-155-6

Toate speciile

 

Bacopa monnieri (L.) Pennell: Tinctură de isop de apă

Toate speciile

 

Carum carvi L. = Apium carvi L.: Extract de semințe de chimen/oleorășină de chimen CAS 8000-42-8 CoE 112 Einecs 288-921-6

Toate speciile

 

Cimicifuga simplex (Wormsk. ex DC.) Ledeb.

= C. racemosa (L.) Nutt.: Extract de cimicifugă comună

Toate speciile

 

Cinnamomum aromaticum Nees, C. cassia Nees ex Blume: Extract de scoarță de mesteacăn, CAS 84961-46-6 FEMA 2257 CoE 131 Einecs 284-635-0

Toate speciile

 

Cinnamomum zeylanicum Bl., C. verum J.S. Presl: Oleorășină de scoarță de scorțișoară, CAS 84961-46-6 FEMA 2290 CoE 133 Einecs 283-479-0

Toate speciile

 

Citrus aurantium L.: Ulei de neroli portocală amară CAS 8016-38-4 FEMA 2771 CoE 136 Einecs 277-143-2/Absolut de Citrus aurantium portocală amară CAS 8014-17-3 CoE 136 Einecs 283-881-6

Toate speciile

 

Citrus reticulata Blanco: Terpene de mandarină, tangerină CoE 142

Toate speciile

 

Citrus x paradisi Macfad.: Ulei de grepfrut presat, CAS 8016-20-4 FEMA 2530 CoE 140 Einecs 289-904-6/Extract de grepfrut, CoE 140

Toate speciile

 

Glycyrrhiza glabra L.: Extract de lemn-dulce (pe bază de solvent), CAS 97676-23-8 FEMA 2628 CoE 218 Einecs 272-837-1

Toate speciile

 

Juniperus communis L.: Extract de fructe de ienupăr CAS 84603-69-0 CoE 249 Einecs 283-268-3

Toate speciile

 

Laurus nobilis L.: Extract de frunze de dafin/Oleorășină de frunze de dafin CAS 84603-73-6 FEMA 2613 CoE 255 Einecs 283-272-5

Toate speciile

 

Lavandula latifolia Medik.: Ulei de Lavandula latifolia CoE 256

Toate speciile

 

Lepidium meyenii Walp.: Extract de maca

Toate speciile

 

Leptospermum scoparium J. R. et G. Forst.: Ulei de manuka

Toate speciile

 

Macleaya cordata (Willd.) R. Br.: Absolut de Macleaya cordata/Extract de Macleaya cordata/Ulei de Macleaya cordata/Tinctură de Macleaya cordata

Toate speciile

 

Mallotus philippinensis (Lam.) Muell. Arg.: Extract de Mallotus philippinensis (kamala), CoE 535

Toate speciile

 

Malpighia glabra L.: Extract de acerola

Toate speciile

 

Malus sylvestris Mill.: Concentrat de mere CoE 386

Toate speciile

 

Medicago sativa L.: Tinctură de lucernă CoE 274

Toate speciile

 

Melissa officinalis L.: Ulei de roiniță CoE 280

Toate speciile

 

Mentha pulegium L.: Ulei de busuiocul-cerbilor CAS 8013-99-8 FEMA 2839 CoE 283 Einecs 290-061-1

Toate speciile

 

Myristica fragrans Houtt.: Ulei de mirodenie din coaja uscată a nucșoarei CAS 8007-12-3 FEMA 2653 CoE 296 Einecs 282-013-3/Oleorășină de nucșoară CAS 8408268-8 CoE 296 Einecs 282-013-3

Toate speciile

 

Myroxylon balsamum (L.) Harms: Extract de balsam de Tolu (pe bază de solvent) CAS 9000-64-0 FEMA 3069 CoE 297 Einecs 232-550-4

Toate speciile

 

Myroxylon balsamum (L.) Harms var. Pereirae: Extract de balsam de Peru (pe bază de solvent) CAS 8007-00-9 FEMA 2117, 2116 CoE 298 Einecs 232-352-8

Toate speciile

 

Ocimum basilicum L.: Ulei de busuioc CAS 801573-4 FEMA 2119 CoE 308 Einecs 283-900-8

Toate speciile

 

Opopanax chironium (L.) Koch, Commiphora erythrea Engler: Ulei de opoponax CAS 8021-36-1 CoE 313 Einecs 232-558-8

Toate speciile

 

Passiflora edulis Sims. = P. incarnata L.: Extract de fructul pasiunii (apos) CoE 321

Toate speciile

 

Pelargonium asperum Her. ex Spreng.: Ulei de geranium

Toate speciile

 

Peumus boldus Mol.: Extract de Peumus boldus CoE 328/Tinctură de Peumus boldus CoE 328

Toate speciile

 

Pinus pinaster Soland.: Ulei de pin

Toate speciile

 

Pimenta racemosa (Mill.) J.W.Moore: Ulei de dafin CAS 8006-78-8 CoE 334

Toate speciile

 

Piper methysticum G. Forst.: Tinctură de kava

Toate speciile

 

Quillaja saponaria Molina: Extract de Quillaja saponaria (pe bază de solvent) CoE 391/Concentrat de Quillaja saponaria

Toate speciile

 

Ribes nigrum L.: Extract de coacăze negre CoE 399

Toate speciile

 

Satureja hortensis L.: Ulei de cimbru CAS 8016-68-0 FEMA 3013 CoE 425 Einecs 283-922-8

Toate speciile

 

Sophora japonica L.: Ulei de soforă

Toate speciile

 

Styrax benzoin Dryand., S. tonkinensis (Pierre) Craib ex Hartwich: Rezinoid de benzoină CAS 9000 -05-9 FEMA 2133 CoE 439 Einecs 232-523-7

Toate speciile

 

Tagetes erecta L., T. glandulifera Schrank., T. minuta L. e.a.: Ulei de crăiță CAS 8016-84-0 FEMA 3040 CoE 443/494 Einecs 294-862-7

Toate speciile

 

Thea sinensis L. = Camellia thea Link. = Camellia sinensis (L.) O. Kuntze: Tinctură de ceai CoE 451

Toate speciile

 

Uncaria tomentosa L. = Ourouparia guianensis Aubl.: Extract de gheara-mâței

Toate speciile

 

Valeriana officinalis L.: Tinctură de rădăcină de valeriană CoE 473

Toate speciile

 

Vetiveria zizanoides (L.) Nash.: Ulei de vetiver CAS 8016-96-4 CoE 479 Einecs 282-490-8

Toate speciile

 

Vitis vinifera L.: Ulei verde de Cognac CAS 8016-21-5 FEMA 2331 CoE 485 Einecs 232-403-4/Ulei alb de Cognac CAS 801621-5 FEMA 2332 CoE 485 Einecs 232-403-4

Toate speciile

 

Vitis vinifera L.: Extract de semințe de struguri CoE 485

Toate speciile

 

Yucca mohavensis Sarg. = Y. schidigera Roezl ex Ortgies: Extract de Yucca mohavensis (pe bază de solvent) CAS 90147-57-2 FEMA 3121 Einecs 290-449-0/Concentrat de yucca/Reziduuri de yucca

Toate speciile

 

Zingiber officinale Rosc.: Extract de ghimbir CAS 84696-15-1 FEMA 2521 CoE 489 Einecs 283-634-2

Toate speciile

Produse naturale și produse sintetice corespunzătoare

 

Nr. CAS 1128 -08-1/3-Metil-2-pentilciclopent-2-en-1-onă/Nr. Flavis 07.140

Toate speciile

 

Nr. CAS 352195-40-5/Inozină disodică-5-mono-fosfat (IMP)

Toate speciile

Partea 2

Aditivi furajeri care urmează să fie retrași de pe piață pentru anumite specii sau categorii de animale

Număr de identificare

Aditiv

Speciile și categoriile de animale

Oligoelemente

E 7

Molibden – Mo, Molibdat de sodiu

Toate speciile și categoriile de animale cu excepția ovinelor

Corectori de aciditate

E 503 (i)

Carbonat de amoniu

Pisici; Câini

E 503 (ii)

Bicarbonat de amoniu

Pisici; Câini

E 525

Hidroxid de potasiu

Pisici; Câini

E 526

Hidroxid de calciu

Pisici; Câini

Coloranți, inclusiv pigmenți

Carotenoide și xantofile

E 160 a

Beta-caroten

Canari

Alți coloranți

E 141

Complex de cupru al clorofilinelor ca agent colorant autorizat pentru colorarea produselor alimentare prin norme comunitare

Toate speciile și categoriile de animale cu excepția câinilor și pisicilor

E 141

Complex de cupru al clorofilinelor ca agent colorant

[grupul funcțional 2 a (iii)]

Păsări granivore ornamentale; Rozătoare mici; Pești ornamentali

E 153

Cărbune vegetal ca agent colorant

[grupul funcțional 2 a (iii)]

Pești ornamentali

E 172

Oxid de fier roșu, negru și galben ca agent colorant autorizat pentru colorarea produselor alimentare prin norme comunitare

Cai

Substanțe aromatizante și care stimulează pofta de mâncare

Produse naturale – definite din punct de vedere botanic

 

Helianthus annuus L.: Extract de floarea-soarelui

Pisici; Câini

 

Hyssopus officinalis L. = H. decumbens Jord. & Fourr.: Ulei de isop CAS 8006-83-5 FEMA 2591 CoE 235 Einecs 283-266-3

Pisici; Câini

 

Sus scrofa (extract din glande pancreatice porcine degresate)

Pisici și câini și alte animale de companie carnivore și omnivore cum ar fi dihorii domestici

Aminoacizi, sărurile acestora și produse analoage

3.2.7.

Amestecuri de:

(a)

monoclorhidrat de L-lizină, tehnic pur și

(b)

DL-metionină, tehnic pură

protejat cu copolimer vinil-piridină/stiren

Vaci de lapte

CAPITOLUL I.B

Aditivii furajeri care au fost autorizați pentru o perioadă limitată de timp

Număr de identificare

Aditiv

Specii sau categorii de animale

Coccidiostatice și alte substanțe medicamentoase

E 758

Clorhidrat de robenidină 66 g/kg (titularul autorizației Zoetis Belgium SA)

Curcani și curci

E 770

Maduramicin amoniu alfa 1 g/100g (titularul autorizației Zoetis Belgium SA)

Curcani și curci

CAPITOLUL I.C

Aditivi furajeri pentru care nu a fost prezentată notificarea menționată la articolul 10 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003

Număr de identificare

Aditiv

Specii sau categorii de animale

Aminoacizi, sărurile acestora și produse analoage

3.2.6.

Fosfat de L-lizină și subprodusele sale obținute prin fermentație cu Brevibacterium lactofermentum NRRL B-11470

Păsări de curte; Porci


(1)  (1) Formele respective de riboflavină au fost autorizate prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/901 al Comisiei din 29 mai 2019 privind autorizarea riboflavinei produse de Ashbya gossypii (DSM 23096), a riboflavinei produse de Bacillus subtilis (DSM 17339 și/sau DSM 23984) și a riboflavinei 5′-fosfat de sodiu produse de Bacillus subtilis (DSM 17339 și/sau DSM 23984) (surse de vitamina B2) ca aditivi furajeri pentru toate speciile de animale (JO L 144, 3.6.2019, p. 41).

(2)  (2) Această formă de riboflavină a făcut obiectul unui refuz de autorizare prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1254 al Comisiei din 19 septembrie 2018 privind refuzul autorizării riboflavinei (80 %) produse de Bacillus subtilis KCCM-10445 ca aditiv pentru hrana animalelor aparținând grupei funcționale de vitamine, provitamine și substanțe bine definite din punct de vedere chimic și cu efect similar (JO L 237, 20.9.2018, p. 5).

(3)  (3) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1103 al Comisiei din 8 iulie 2015 privind autorizarea beta-carotenului ca aditiv furajer pentru toate speciile de animale (JO L 181, 9.7.2015, p. 57).


ANEXA II

Produse care nu sunt aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (1)

1.   

Făină de semințe de tamarin

2.   

Dihidrogenortofosfat de potasiu

3.   

Ortofosfat acid dipotasic

4.   

Ortofosfat tripotasic

5.   

Dihidrogenortofosfat de amoniu

6.   

Hidrogenortofosfat diamoniu

7.   

Difosfat diacid disodic

8.   

Difosfat tetrapotasic

9.   

Trifosfat pentapotasiu

10.   

Sescvicarbonat de sodiu

11.   

Carbonat acid de potasiu

12.   

Oxid de calciu

13.   

Esteri de zaharoză ai acizilor grași (esteri ai zaharozei și acizi grași alimentari)

14.   

Sucrogliceride (amestec de esteri ai zaharozei și mono- și digliceride ale acizilor grași alimentari)

15.   

Esteri poliglicerolici ai acizilor grași alimentari nepolimerizați

16.   

Monoesteri de propan-1,2-diol (propilenglicol) și acizi grași alimentari, singuri sau în amestecuri cu diesteri

17.   

Merluccius capensis, Galeorhinus australis e.a./Cartilaj


ANEXA III

Produse care sunt aditivi furajeri în sensul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (1)

1.   

Xilitol

2.   

Lactat de amoniu

3.   

Acetat de amoniu.