18.1.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 14/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/37 AL COMISIEI

din 7 decembrie 2020

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/1675 de completare a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește eliminarea Mongoliei din tabelul prevăzut la punctul I din anexă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (1), în special articolul 9 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Uniunea trebuie să asigure o protecție eficace a integrității și a bunei funcționări a sistemului său financiar și a pieței interne împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Directiva (UE) 2015/849 prevede obligația Comisiei de a identifica țările terțe care au deficiențe strategice în regimul lor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului („CSB/CFT”), deficiențe ce reprezintă o amenințare semnificativă la adresa sistemului financiar al Uniunii.

(2)

Regulamentul delegat (UE) 2016/1675 al Comisiei (2) identifică țările terțe cu un grad ridicat de risc care au deficiențe strategice. Regulamentul menționat ar trebui revizuit, atunci când este cazul, în funcție de progresele înregistrate de respectivele țări terțe cu un grad ridicat de risc în ceea ce privește eliminarea deficiențelor strategice din regimul lor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Comisia ar trebui să țină seama, în evaluările sale, de informațiile noi furnizate de organizațiile internaționale și de organismele de standardizare, cum ar fi cele puse la dispoziție de Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI).

(3)

Având în vedere nivelul ridicat de integrare a sistemului financiar internațional, legătura strânsă dintre operatorii de pe piață, volumul mare al tranzacțiilor transfrontaliere către/dinspre Uniune, precum și gradul de deschidere a pieței, se consideră că orice amenințare la adresa sistemului financiar internațional în ceea ce privește spălarea banilor/finanțarea terorismului reprezintă, în același timp, și o amenințare pentru sistemul financiar al Uniunii.

(4)

În conformitate cu criteriile prevăzute în Directiva (UE) 2015/849, Comisia ține seama de informațiile disponibile recente, în special de declarațiile publice recente ale GAFI, de documentele GAFI intitulate „Improving Global AML/CFT Compliance: ongoing process”, precum și de rapoartele Grupului de examinare a cooperării internaționale din cadrul GAFI în ceea ce privește riscurile prezentate de anumite țări terțe, în conformitate cu articolul 9 alineatul (4) din Directiva (UE) 2015/849.

(5)

În octombrie 2019, GAFI a identificat Mongolia ca fiind o jurisdicție cu deficiențe strategice în regimul său CSB/CFT, deficiențe pentru care Mongolia a elaborat un plan de acțiune împreună cu GAFI. Pe această bază și în conformitate cu cele mai recente informații relevante, în evaluarea Comisiei din mai 2020 se concluzionează că Mongolia ar trebui considerată drept o țară terță care a avut deficiențe strategice în regimul său CSB/CFT, deficiențe care au reprezentat o amenințare semnificativă la adresa sistemului financiar al Uniunii, în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 9 din Directiva (UE) 2015/849. S-a remarcat de asemenea faptul că Mongolia a formulat în scris angajamente politice la nivel înalt privind remedierea deficiențelor identificate și a elaborat un plan de acțiune împreună cu GAFI.

(6)

Este extrem de important să se asigure de către Comisie o monitorizare permanentă a țărilor terțe, precum și o analiză a evoluțiilor de la nivelul cadrelor lor juridice și instituționale, al competențelor și procedurilor de care dispun autoritățile competente, precum și al eficacității regimului lor CSB/CFT, în vederea actualizării anexei la Regulamentul delegat (UE) 2016/1675.

(7)

GAFI a salutat progresele semnificative înregistrate de Mongolia în ceea ce privește îmbunătățirea regimului său CSB/CFT și a remarcat faptul că această țară a instituit cadrul juridic și de reglementare necesar pentru a îndeplini angajamentele înscrise în planul său de acțiune privind deficiențele strategice identificate de GAFI. Prin urmare, această țară nu mai face obiectul procesului de monitorizare realizat de GAFI în cadrul procesului său global permanent de asigurare a conformității în materie de CSB/CFT. Această țară va continua să colaboreze cu organismele regionale similare cu GAFI pentru a-și îmbunătăți în continuare regimul CSB/CFT.

(8)

Comisia a evaluat informațiile referitoare la progresele înregistrate în ceea ce privește remedierea deficiențelor strategice ale Mongoliei.

(9)

Având în vedere informațiile disponibile, evaluarea Comisiei a concluzionat că Mongolia nu mai are deficiențe strategice în regimul său CSB/CFT. Mongolia a consolidat eficacitatea regimului său CSB/CFT și a remediat deficiențele tehnice conexe în vederea îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat în planul său de acțiune privind deficiențele strategice identificate de GAFI. Aceste măsuri sunt suficient de exhaustive și îndeplinesc cerințele necesare pentru a se considera că au fost remediate deficiențele strategice identificate în temeiul articolului 9 din Directiva (UE) 2015/849.

(10)

Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2016/1675 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În anexa la Regulamentul delegat (UE) 2016/1675, în tabelul de la punctul „I. Țări terțe cu un grad ridicat de risc care au formulat în scris un angajament politic la nivel înalt de a remedia deficiențele identificate și au elaborat un plan de acțiune cu GAFI” se elimină următorul rând:

10

Mongolia

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 decembrie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 141, 5.6.2015, p. 73.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2016/1675 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului prin identificarea țărilor terțe cu un grad ridicat de risc care au deficiențe strategice (JO L 254, 20.9.2016, p. 1).