52008PC0644

Propunere de regulament al Parlamentului european şi al Consiliului de stabilire a obligaţiilor operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn. {SEC(2008) 2615} {SEC(2008) 2616} /* COM/2008/0644 final - COD 2008/0198 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 17.10.2008

COM(2008) 644 final

2008/0198 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de stabilire a obligațiilor operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. {SEC(2008) 2615}{SEC(2008) 2616}

(prezentată de Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

- Motivele și obiectivele propunerii

Obiectivul principal al prezentei propuneri este de a completa și de a consolida actualul cadru de politică al UE și de a sprijini lupta internațională împotriva exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent.

- Contextul general

Prin defrișări ilegale se înțelege recoltarea, prelucrarea, sau comercializarea lemnului fără a respecta legislațiile naționale. Motivele care duc la astfel de practici sunt numeroase, dar cele mai importante sunt cererea mare de lemn și lipsa de rigoare a normelor de prevenire a recoltării ilegale de lemn. Exploatarea ilegală a pădurilor este doar o parte dintr-o problemă mai vastă, care include aspecte legate de guvernanța pădurilor, de modul de aplicare a legii și de corupție.

Caracterul clandestin al acestei acțiuni face ca amploarea și valoarea sa să fie greu de estimat, dar dovezile sugerează că este vorba despre o problemă din ce în ce mai gravă. În multe țări, exploatarea forestieră ilegală este la fel de importantă ca activitățile legale de exploatare sau chiar mai importantă. Acest fenomen este prezent și în Europa, deși la o scară mai redusă.

Exploatarea forestieră ilegală contribuie semnificativ la fenomenul global de despădurire și provoacă daune enorme mediului înconjurător Despădurirea reprezintă cauza a aproximativ 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (mai mult decât emisiile totale cauzate de sectorul transporturilor la nivel mondial) și este una dintre principalele cauze ale distrugerii globale a biodiversității.

În plus, exploatarea forestieră ilegală subminează competitivitatea operațiunilor legale din cadrul industriei forestiere din țările exportatoare și importatoare și provoacă guvernelor pierderi de venit considerabile. Amenință statul de drept și principiile guvernanței democratice, împiedică dezvoltarea durabilă în multe țări în curs de dezvoltare și poate fi una dintre sursele de finanțare ale conflictelor armate. Impactul social al exploatării forestiere ilegale este mai puțin recunoscut. Cu toate acestea, au fost constatate grave încălcări ale drepturilor omului.

Uniunea Europeană continuă să inițieze și să sprijine inițiative la nivel național, regional și internațional pentru a încuraja luarea de angajamente și pentru a consolida acțiunile prin care se încearcă o soluționare a exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent. Comisia Europeană și o serie de state membre participă activ la multe astfel de inițiative, precum procesele regionale FLEG. Comisia participă, de asemenea, la dezbateri bilaterale și multilaterale cu țările terțe, atât în forumurile multilaterale, precum Forumul ONU privind pădurile și Organizația internațională a lemnului tropical și la convorbiri bilaterale cu principalele țări consumatoare de lemn, precum SUA, China, Rusia și Japonia, pentru a dezbate această problemă. De asemenea, Comisia profită de negocierile actuale în vederea încheierii unor acorduri de parteneriat și cooperare, precum și a unor acorduri de liber schimb pentru a ridica problema protecției și a gestionării durabile a pădurilor, inclusiv sub aspectul exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent.

În comunicarea sa către Parlamentul European și către Consiliu din 2003, Comisia Europeană a propus un Plan de acțiune al UE referitor la aplicarea legislației, la guvernare și la schimburile comerciale în domeniul forestier (FLEGT)[1] pentru a rezolva problema exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent. Această inițiativă reflecta îndeaproape angajamentul luat de comisarul Nielson în 2002, cu ocazia Summitului mondial pentru dezvoltare durabilă, precum și dinamica creată în procesul regional organizat de Banca Mondială, în special reuniunea la nivel înalt privind aplicarea legislației și guvernarea în domeniul forestier (FLEG), desfășurată la Bali în 2001.

Planul de acțiune FLEGT al UE prevede un pachet de măsuri care include, inter alia , sprijin pentru țările producătoare de lemn, eforturi pentru dezvoltarea unei colaborări multilaterale în scopul combaterii comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal, inițiative în sectorul privat, precum și măsuri pentru evitarea investițiilor în activități care încurajează exploatarea forestieră ilegală și finanțarea unor conflicte pe baza acesteia.

Una dintre principalele propuneri din cadrul Planului de acțiune FLEGT al UE a fost propunerea de instituire a unui regim de licențe FLEGT, în temeiul căruia exporturile de lemn din țările partenere în UE se vor realiza pe baza unei licențe care să ateste că lemnul a fost recoltat în conformitate cu legislația națională aplicabilă. În 2005, Consiliul a adoptat Regulamentul privind FLEGT[2], stabilind cadrul juridic pentru importurile în UE de lemn originar din țările partenere, și a autorizat Comisia să înceapă negocieri cu țările producătoare și cu organizațiile regionale care și-au exprimat interesul pentru încheierea unor acorduri de parteneriat voluntare FLEGT cu UE.

Până în octombrie 2008, cinci țări - Malaezia, Indonezia, Camerun, Congo (Brazzaville) și Ghana - au început negocierea unui astfel de acord cu UE și au fost inițiate consultări neoficiale cu o serie de alte țări producătoare care și-au exprimat interesul în acest sens. Primul acord a fost încheiat cu Ghana, în septembrie. Cu toate acestea, programul de implementare a acestor acorduri, precum și riscul de fraudă și de spălare de fonduri fac ca aceste acorduri să fie insuficiente pentru a aborda problema exploatării forestiere ilegale

În cadrul Planului de acțiune FLEGT, Comisia a recunoscut, de asemenea, că unele dintre principalele țări producătoare de lemn ar putea alege să nu încheie acorduri de parteneriat voluntare FLEGT cu UE și că, prin urmare, în absența unui progress multilateral sau în cazul unui progres prea lent, este necesar ca UE să adopte măsuri suplimentare de combatere a exploatării forestiere ilegale la nivel mondial, inclusiv legislația privind prevenirea importării în UE a lemnului recoltat în mod ilegal. Comisia și-a luat angajamentul de a revizui aceste opțiuni, iar de atunci Parlamentul European și Consiliul au reamintit angajamentul respectiv în rezoluții[3] și concluzii oficiale[4].

Între timp, statele membre, Comisia, grupurile de reflecție și ONG-urile au realizat ample lucrări pentru a stabili cea mai bună cale de urmat. Ținând seama de rezultatele acestor lucrări cuprinzătoare, la sfârșitul anului 2006, Comisia a inițiat evaluarea unei serii de măsuri suplimentare. Concluziile acestui proces sunt sintetizate într-un raport publicat de Comisie.

Ținând seama de rezultatele evaluării realizate, Comisia consideră că este necesară o consolidare a politicii UE privind combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent. În absența unei abordări armonizate, o serie de state membre au declarat că vor adopta măsuri la nivel național. Experiența a arătat însă că acțiunea la nivel național ar putea reprezenta un obstacol în calea liberei circulații a bunurilor și o denaturare a concurenței pe piața internă. Prin urmare, Comisia consideră că este necesară o acțiune la nivel comunitar. Pentru a realiza acest obiectiv, se propune adoptarea unui regulament de stabilire a obligațiilor operatorilor care introduc lemn sau produse din lemn pe piața comunitară.

Prezenta propunere de regulament nu exclude combaterea, la nivel comunitar, a despăduririi și a distrugerii biodiversității prin intermediul altor măsuri, cum ar fi, de exemplu, stabilirea unor criterii de durabilitate în ceea ce privește biomasa.

- Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

Dispozițiile existente sunt explicate în detaliu în secțiunea anterioară.

- Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

Politica privind schimbările climatice: În ultimii ani, s-a conștientizat tot mai mult rolul vital al pădurilor în contextul ciclului global al carbonului, ele fiind depozitarele a aproximativ jumătate din rezerva de carbon a lumii. În special, există în prezent un consens tot mai mare cu privire la faptul că, dacă nu se soluționează problema despăduririi, va fi pur și simplu imposibil ca încălzirea globală să fie limitată la 2°C peste temperatura din era preindustrială; de asemenea, va fi imposibil să ne bucurăm de roadele eforturilor UE de a combate schimbările climatice.

Exploatarea forestieră ilegală reprezintă una dintre cele mai importante cauze directe ale despăduririi, subminând, de asemenea, guvernanța și gestionarea durabilă a pădurilor, elemente esențiale pentru eficacitatea măsurilor care trebuie aplicate în sectorul forestier, în cadrul Acordului internațional post-2012 privind clima.

De asemenea, costul redus al produselor din lemn provenit din activități de exploatare forestieră ilegală îi afectează pe operatorii din industria lemnului și pe angajații acestora. Obiectivul prezentei propuneri este acela de a combate această problemă și de a crea condiții echitabile pentru întreprinderile și pentru angajații din acest sector.

Scopul prezentei propuneri este, în conformitate cu obiectivele strategice ale Comisiei și cu principiul unei „legiferări mai bune”, în special acela de a stabili măsuri concrete și eficiente, de a asigura un înalt nivel de siguranță juridică în UE, de a permite operatorilor să fie mai dinamici fără a spori în mod semnificativ povara legislativă și să contribuie, astfel, la consolidarea credibilității Comunității în opinia cetățenilor.

Prezenta propunere, în conformitate cu planul de acțiune FLEGT, se axează numai pe aspectul legalității, nu vizează durabilitatea. Cu toate acestea, în multe țări legislația din domeniul forestier se bazează pe premiza că gestionarea durabilă a pădurilor și, prin urmare, legalitatea, nu sunt total independente de durabilitate. În plus, întrucât urmărește încurajarea unei mai bune aplicări a legii și o mai bună guvernanță, prezenta propunere reprezintă o etapă semnificativă în procesul de realizare a durabilității, în special în țările afectate de exploatarea forestieră ilegală. Obiectivele prezentei propuneri au fost elaborate în contextul Strategiei de dezvoltare durabilă aprobată de Consiliul European în iunie 2006 și al Analizei strategice europene privind energia, prezentată de Comisie în cadrul Consiliului European din ianuarie 2007. Este necesar ca prezenta propunere și orice măsuri de implementare a acesteia să fie compatibile cu aceste obiective.

2. CONSULTAREA PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUAREA IMPACTULUI

În perioada decembrie 2006-iunie 2008, s-a desfășurat un amplu proces de consultare, care a cuprins inclusiv o consultare publică pe internet și numeroase reuniuni cu părțile interesate. În plus, Comisia a realizat o evaluare a impactului opțiunilor de politică propuse, în urma căreia a fost publicat un raport.

Inițial, au fost luate în considerare patru opțiuni:

Opțiunea 1: Amplificarea abordării bilaterale prin intermediul acordurilor de parteneriat voluntare FLEGT.

În cadrul acestei opțiuni, Comunitatea consideră prioritară accelerarea implementării acordurilor de parteneriat voluntare. Această abordare ar avea însă un impact semnificativ numai în cazul în care toate principalele țări producătoare, de tranzit și prelucrătoare ar încheia acorduri de parteneriat voluntare FLEGT sau în cazul în care această abordare s-ar transforma într-o inițiativă multilaterală. Prima ipoteză este, în general, considerată ca fiind imposibil de realizat, în timp ce cea de-a doua pare foarte improbabilă.

Opțiunea 2: Intensificarea adoptării unor măsuri voluntare de către sectorul privat

În cadrul acestei opțiuni, Comunitatea încurajează sectorul privat să adopte măsuri, precum coduri de conduită și sisteme de certificare forestieră, de exemplu recunoașterea acestora în cadrul acordurilor de parteneriat voluntare FLEGT, prin impunerea obligației de afiliere la federații și prin sprijinirea unor măsuri precum acordarea unor stimulente financiare sau legislative.

Federațiile și organismele din sectorul comerțului cu lemn, care elaborează politici de achiziționare responsabilă și oferă membrilor lor consiliere în acest domeniu, au introdus coduri de conduită. Au fost instituite sisteme private de certificare pentru a stabili standarde de gestionare a pădurilor și pentru a autoriza pădurile, produsele și/sau gestionarii în funcție de aceste standarde. Deși aceste inițiative prezintă unele avantaje, inclusiv flexibilitate, crearea unei motivații puternice și un raport echilibrat între cost și eficiență, caracterul voluntar al acestora, imposibilitatea de a controla modul de implementare și absența unor sancțiuni pentru nerespectarea normelor, au constituit, de-a lungul timpului, un obstacol în calea credibilității și a durabilității.

Opțiunea 3: Măsuri frontaliere de prevenire a importurilor de lemn recoltat în mod ilegal

Această opțiune constă în a declara ilegal din punctul de vedere al dreptului comunitar importul de produse din lemn provenit din exploatarea forestieră ilegală și în a condiționa importurile de lemn în Comunitate de dovedirea legalității. Această interdicție și această cerință s-ar aplica tuturor țărilor indiferent de nivelul de risc pe care acestea îl prezintă în ceea ce privește comercializarea lemnului recoltat în mod ilegal. Verificarea respectării acestor norme ar avea loc la granița UE, pe baza documentației care atestă legalitatea lemnului.

În cadrul acestei opțiuni, Comunitatea pornește de la presupunerea că expoatarea forestieră ilegală are loc numai în exteriorul UE și, prin urmare, măsurile comerciale joacă un rol predominant în combaterea exploatării forestiere ilegale. Această opțiune prezintă dificultăți în ceea ce privește compatibilitatea cu normele OMC (tratament discriminatoriu aplicat operatorilor din industria lemnului) și proporționalitatea.

Opțiunea 4: Interdicția de a introduce pe piața comunitară lemnul recoltat în mod ilegal

În cadrul acestei opțiuni, se consideră a fi ilegală introducerea pe piața comunitară a lemnului recoltat în mod ilegal și a produselor derivate. Această opțiune se aplică atât produselor forestiere importate, cât și celor produse în UE.

Pot fi identificate două abordări alternative:

Opțiunea 4A: Legislație care interzice comerțul cu lemn și produse din lemn, precum și posesia acestora, în cazul în care acestea au fost recoltate prin încălcarea legii din țara de origine

În cadrul acestei opțiuni se interzice introducerea pe piața comunitară a lemnului recoltat în mod ilegal. Responsabilitatea de a dovedi ilegalitatea le revine agențiilor de aplicare a legii, iar operatorii trebuie să demonstreze conformitatea cu legislația numai în cazul în care sunt somați de către agențiile respective.

Această opțiune se axează efectiv pe cazurile cu risc ridicat și, prin urmare, încurajează operatorii să se aprovizioneze cu lemn care prezintă garanții legale adecvate. Această opțiune ar fi însă foarte greu de implementat din cauza faptului că ar fi foarte dificil de demonstrat legalitatea, întrucât lanțurile de furnizare a produselor din lemn sunt complicate, implică o serie de țări și de operatori, iar instanțele europene ar trebui să se pronunțe în cazul unor infracțiuni care au avut loc în țări terțe, în contextul legislației acelor țări. În plus, această opțiune nu ar putea garanta siguranța juridică necesară funcționării adecvate a pieței.

Această opțiune este similară dispozițiilor amendamentului privind exploatarea forestieră ilegală la legea Lacey ( Lacey Act ) din SUA, aprobat la 2 iunie 2008, care extinde domeniul de aplicare a legii respective și asupra plantelor și a arborilor recoltați în mod ilegal în afara granițelor SUA.

Opțiunea 4B: Legislație care prevede că numai lemnul recoltat în mod legal și produsele din acest lemn pot fi comercializate.

În cadrul acestei opțiuni, comercializarea lemnului și a produselor din lemn în Comunitate va fi condiționată de dovedirea legalității de către operator. În scopul asigurării aplicării eficiente a legii, este necesar ca o astfel de dovadă să fie prezentată sub forma unor documente scrise care să acopere fiecare transport în parte și, ca urmare, opțiunea riscă să ducă la crearea unui sistem împovărător, costisitor și care ar perturba schimburile comerciale.

Într-o anumită măsură, această opțiune se bazează pe o abordare similară celei descrise la opțiunea 3; operatorilor li se solicită să prezinte documente prin care să dovedească legalitatea fiecărui transport de lemn și de produse din lemn pe care îl introduc pe piața comunitară, indiferent de originea acestuia. Astfel de dovezi trebuie să fie prezentate fie la cerere, fie în mod sistematic, sub forma unor documente care să dovedească legalitatea, în scopul asigurării aplicării eficiente a legii.

În urma evaluării celor patru opțiuni diferite menționate anterior s-a concluzionat că fiecare dintre acestea prezintă deficiențe care le-ar putea limita eficiența. Caracterul specific al exploatării forestiere ilegale necesită o nouă abordare care să țină seama de structura întregului sector al lemnului, care să urmărească modificarea sistematică a comportamentului operatorilor și a clienților acestora și care să se axeze pe promovarea unor sisteme specifice sectorului capabile de a împiedica introducerea pe piața comunitară a lemnului a produselor din lemn recoltat în mod ilegal. Ținând seama de aceste obiective, s-a conturat o nouă opțiune.

Opțiunea 5: Legislație care prevede ca toți operatorii care introduc pe piața comunitară lemn și produse din lemn să acționeze cu precauție ( due diligence ).

În cadrul acestei opțiuni, operatorii trebuie să acționeze cu precauție, făcând tot posibilul să demonstreze faptul că lemnul și produsele din lemn pe care le introduc pe piața comunitară au fost obținute în mod legal. Această opțiune se bazează pe principiul că o strategie eficientă trebuie să sprijine elaborarea unor sisteme solide, menite să elimine de pe piața comunitară lemnul recoltat în mod ilegal.

Un avantaj major al acestei opțiuni este faptul că tinde să favorizeze aprovizionarea din țările care aplică practici fiabile de gestionare a pădurilor, în special țările care au încheiat acorduri de parteneriat voluntare FLEGT cu UE, întrucât licența FLEGT asigură un înalt nivel de siguranță în ceea ce privește legalitatea produselor din lemn în cauză. Costurile sunt proporționale cu necesitatea Comunității de a eficientiza politica de combatere a exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent. Cu timpul, și operatorii vor beneficia de pe urma eliminării de pe piață a produselor din lemn recoltat în mod ilegal.

În cadrul acestei opțiuni, operatorii vizați aplică sisteme și proceduri care le permit să facă tot posibilul pentru a se asigura că introduc pe piața comunitară lemn și produse din lemn recoltat în mod legal.

- Consultare publică

Comisia a organizat o consultare publică prin internet la începutul anului 2007. Scopul acestei consultări a fost acela de a reuni diverse puncte de vedere cu privire la necesitatea de a lua măsuri corespunzătoare și fezabile la nivelul UE pentru a soluționa problema introducerii lemnului și produselor din lemn ilegale pe piața europeană. Opiniile exprimate s-au referit numai la primele patru opțiuni, deoarece opțiunea 5 a fost elaborată ca răspuns la evaluarea inițială. Deși răspunsurile primite au fost reduse ca număr (93 de contribuții), în ceea ce privește conținutul acestora și varietatea punctelor de vedere exprimate, ele au fost la înălțimea așteptărilor Comisiei. De asemenea, Comisia a primit 7 161 de email-uri în contextul campaniei Ban illegal timber („Interziceți lemnul ilegal”), lansată de Greenpeace.

Majoritatea respondenților au considerat că domeniul de aplicare al abordării bilaterale FLEGT este insuficient pentru a rezolva problema exploatării forestiere ilegale. De asemenea, respondenții au considerat că inițiativele voluntare ale sectorului privat ar putea fi utilizate în continuare pentru a completa un cadru comun solid. Unii au considerat însă că aceste abordări ar putea permite orientarea spre zonele cu cel mai înalt grad de risc în ceea ce privește exploatarea forestieră ilegală. Un număr semnificativ de respondenți și-au exprimat dorința fermă ca UE să modifice starea de fapt ( business as usual ) și să abordeze, în principal, eventualele lacune ale sistemului de acorduri de parteneriat voluntare FLEGT. În general, respondenții s-au pronunțat în favoarea unei abordări legislative, deși fără a prefera în mod clar o anumită opțiune. Raportul de sinteză privind rezultatele acestei consultări este disponibil la adresa: http://www.cc.cec/dgintranet/env/i/e2/doc/pdf_docs/forests/AddlOptionsSynthFinal.pdf

- Studii naționale

În concluziile sale, Consiliul a invitat statele membre să comunice Comisiei „informații relevante” referitoare la măsura în care este posibil ca legislația națională existentă să fie utilizată pentru a stopa comerțul cu lemn produs și comercializat în mod ilegal. O serie de state membre au realizat o astfel de analiză, ca răspuns la această solicitare. Din analizele respective reiese că ar fi posibil, într-o anumită măsură, să se abordeze problema exploatării forestiere ilegale prin intermediul legislației existente, de exemplu prin legile privind furtul și traficul cu bunuri furate, spălarea de bani, corupția sau contrabanda.

- Consultări cu țările terțe

S-au desfășurat consultări cu o serie de parteneri internaționali. Au avut loc reuniuni la nivel înalt cu alți mari importatori de lemn, de exemplu cu China, Japonia și SUA. S-au organizat reuniuni cu țările care se află în curs de negociere a unor acorduri de parteneriat voluntare FLEGT cu Comunitatea (de exemplu, Malaezia, Indonezia, Ghana și Cameroon), precum și cu o serie de alte țări exportatoare de lemn (Rusia, Brazilia) și cu țări care și-au manifestat interesul de a discuta cu UE pe marginea acordurilor de parteneriat voluntare.

- Raportul de evaluare a impactului

Comisia a realizat un raport privind impactul economic, social și de mediu, în UE și în exterior, al diverselor opțiuni de politică . Raportul respectiv poate fi consultat pe site-ul de internet al DG Mediu din cadrul Comisiei Europene. Comisia a încheiat un contract cu o firmă de consultanță pentru a realiza un studiu pe care l-a utilizat la elaborarea acestui raport.

- Consultări ad hoc

În contextul evaluării impactului părțile interesate au fost consultate în cadrul unor seminarii sau interviuri. Părțile interesate au fost invitate să clasifice opțiunile suplimentare în funcție de gradul lor de eficiență. Întrucât opțiunea 5 nu fusese încă elaborată la acea dată, au fost exprimate opinii referitoare la cele patru opțiuni disponibile la momentul respectiv.

După elaborarea opțiunii 5, serviciile Comisiei au organizat o serie de reuniuni cu părțile interesate pentru a dezbate avantajele și dezavantajele acestei abordări. În general, opțiunea 5 a făcut obiectul unor comentarii pozitive. Un punct controversat a fost necesitatea includerii în acest context a lemnului intern, întrucât în UE există puține cazuri de exploatare forestieră ilegală. De asemenea, în ceea ce privește aplicarea prevederilor legislative în cazul produselor compuse, s-a pus problema fezabilității acesteia din punct de vedere tehnic, deși majoritatea părților interesate s-au pronunțat în favoarea unei abordări uniforme, care să asigure condiții egale tuturor celor implicați pe piața lemnului.

De asemenea, s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că opțiunea 5 nu interzice de fapt introducerea pe piață a lemnului recoltat în mod ilegal și a produselor derivate, ci le impune operatorilor să ia suficiente măsuri de precauție pentru a se asigura că nu introduc pe piață lemn recoltat în mod ilegal. S-a recunoscut însă că, întrucât se bazează pe responsabilizarea operatorilor, măsurile propuse pot duce la schimbări permanente și implementabile pe piața comunitară a lemnului și, prin urmare, pot contribui la o mai bună soluționare a problemei dificile pe care o reprezintă exploatarea forestieră ilegală și comerțul aferent.

3. ELEMENTELE PROPUNERII

- Rezumatul acțiunii propuse

Prezenta propunere vizează prima introducere pe piața comunitară a lemnului și a produselor din lemn, indiferent de originea acestora, prin stabilirea obligațiilor operatorilor care introduc lemn și produse din lemn pe piața comunitară. Prezenta propunere se bazează pe principiul precauției ( due dilligence ), conform căruia operatorii vizați trebuie să aplice un sistem (sistemul de due diligence ) care le va permite să reducă riscul de a introduce pe piața comunitară lemn și produse din lemn recoltat în mod ilegal. Sistemul de due diligence include măsuri și proceduri care vor permite operatorilor să identifice originea lemnului și a produselor din lemn, să obțină accesul la informații privind modul de respectare a legislației aplicabile și să gestioneze riscul de a introduce pe piața comunitară lemn și produse din lemn recoltat în mod ilegal. Scopul măsurilor propuse este de a împiedica operatorii să introducă pe piața comunitară lemn și produse din lemn în absența unei asigurări rezonabile în privința legalității acestora, contribuind, prin urmare, la eforturile globale de a combate exploatarea forestieră ilegală. De asemenea, aceste măsuri oferă consumatorilor siguranța că, achiziționând lemn și produse din lemn, nu contribuie la încurajarea exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent.

Este important de remarcat faptul că precauția nu este numai o datorie morală, ci și o cerință juridică care impune un comportament proactiv. Operatorii sunt obligați să fie prudenți, să judece corect și să acționeze pozitiv, asigurându-se de legalitatea lemnului și a produselor din lemn introduse în lanțul lor de aprovizionare, în vederea diminuării riscului de a introduce pe piața comunitară lemn și produse din lemn recoltat în mod ilegal.

Legalitatea se definește pe baza legislației din țara de recoltare, aplicabile gestionării pădurilor, recoltării lemnului și comerțului cu lemn.

Lemnul și produsele din lemn care fac obiectul unei licențe FLEGT sau al unui permis CITES sunt considerate a fi obținute în mod legal

Operatorii care aplică un sistem de due diligence pot fie să elaboreze ei înșiși un sistem, fie utilizeze un sistem de due diligence recunoscut, întrucât prezenta propunere prevede recunoașterea sistemelor de due diligence elaborate de către organizațiile de monitorizare. Aceasta înseamnă că, în timp ce stabilește în mod clar principiile de care trebuie să se țină seama la elaborarea sistemului de due diligence , prezenta propunere acordă în egală măsură flexibilitate operatorilor pentru ca aceștia să poată alege mecanismele prin care să obțină rezultatele solicitate.

Principiile călăuzitoare ale propunerii de regulament sunt eficacitatea și claritatea în ceea ce privește obligațiile juridice. Operatorii sunt responsabili pentru reducerea riscului de a introduce lemn și produse din lemn recoltat ilegal pe piața comunitară, prin utilizarea unui sistem de măsuri și de proceduri. Principalele elemente ale acestui sistem sunt prevăzute în prezenta propunere. Informațiile suplimentare vor fi prevăzute în măsurile de implementare, pentru a facilita implmentarea, în special în ceea ce privește identificarea criteriilor de determinare a gradului de risc în momentul introducerii pe piața comunitară a lemnului și a produselor din lemn. La stabilirea acestor măsuri de implementare, este necesar să se respecte următoarele principii: necesitatea de a evita împovărarea inutilă a operatorilor; un raport echilibrat între costuri și beneficii pentru operatorii care fac obiectul prezentului regulament; respectarea flexibilității necesare pentru aplicarea măsurilor de implementare; necesitatea de a facilita adaptarea micilor operatori la cerințele prevăzute de prezentul regulament. Având în vedere faptul că implementarea efectivă a măsurilor propuse se bazează pe adoptarea unor măsuri complementare, aplicarea prezentului regulament va începe numai după adoptarea acestor măsuri.

Cea mai cuprinzătoare abordare poate funcționa eficient doar cu participarea și deplina colaborare a tuturor părților interesate în cadrul procesului de implementare. În toate aspectele legate de prezenta propunere, este esențial ca părțile interesate, în special industria de profil și societatea civilă, să fie consultate pentru a determina cele mai bune modalități de implementare prin intermediul unui cadru structurat de dezbateri și de schimb de informații.

- Temeiul juridic

Dispozițiile acestui regulament se referă la protecția mediului. Articolul 175 alineatul (1) din tratat prevede temeiul juridic corespunzător.

- Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus este un regulament, întrucât este necesar un regulament pentru a asigura armonizarea la cel mai înalt nivel și pentru a evita coexistența unor standarde diferite între statele membre.

- Principiile subsidiarității și proporționalității

Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu este de competența exclusivă a Comunității.

Dovezi grăitoare arată însă că exploatarea forestieră ilegală reprezintă o problemă gravă, care provoacă daune considerabile mediului și contribuie la pierderea biodiversității, subminează competitivitatea operațiunilor legale din cadrul sectorului forestier, fiind, în același timp, asociată îndeaproape corupției, crimei organizate și conflictelor violente. Prezenta propunere urmărește reducerea riscului de introducere ilegală pe piața comunitară a lemnului și a produselor din lemn, printr-un set de obligații impuse operatorilor care introduc lemn și produse din lemn pe piața comunitară. În pofida faptului că astfel de cazuri de exploatare forestieră ilegală sunt limitate în UE și în absența unor cerințe comunitare privind comercializarea lemnului și a produselor din lemn produse în UE, prezenta propunere de regulament se aplică, de asemenea, operatorilor care introduc pe piața comunitară lemn și produse din lemn produse în UE. Nediscriminarea a constituit principiul călăuzitor în această privință, pentru a asigura o abordare exhaustivă și integrată și pentru a evita contradicția cu normele privind comerțul internațional. În centrul acțiunii propuse la nivel comunitar se află stabilirea unor obligații comune pentru operatorii care introduc pe piața comunitară lemn și produse din lemn. Abordarea din perspectiva riscului permite reducerea poverii administrative a operatorilor și, de asemenea, o mai bună orientare a controalelor, care se vor axa pe cazurile cu risc sporit. Abordarea armonizată propusă ar simplifica cerințele impuse operatorilor și, prin urmare, ar stimula competitivitatea, în timp ce consumatorii ar fi mai bine informați cu privire la standardele aplicabile. De asemenea, sistemul ar oferi siguranța și claritatea juridice necesare pentru buna funcționare a pieței.

În cadrul evaluării impactului s-au facut estimări cu privire la costurile aferente diferitelor opțiuni. Costurile prevăzute în prezentul regulament pentru importatorii și de producătorii din UE sunt reduse în comparație cu alte opțiuni analizate în evaluarea impactului. Este important de remarcat că prezenta propunere ține seama de practicile actuale din sectorul privat în ceea ce privește asigurarea legalității și respectă mecanismele existente. Prin urmare, costurile au fost parțial acoperite în contextul sisemelor existente.

S-a afirmat că măsurile care afectează importurile de lemn și de produse din lemn n-ar face decât să reorienteze schimburile comerciale spre piețe nedescriminatorii. Cu toate acestea, UE joacă un rol semnificativ pe scena internațională, și printr-o astfel de inițiativă ar da un exemplu și ar transmite un semnal clar în ceea ce privește participarea sa la combaterea exploatării forestiere ilegale, a pierderii biodiversității și a schimbărilor climatice, încurajând alte mari țări consumatoare să participe la astfel de inițiative.

În lumina acestor elemente, acțiunea la nivel UE este justificată și proporțională cu problema.

4. IMPLICAȚII BUGETARE

Prezenta propunere are implicații financiare limitate asupra bugetului comunitar, în scopuri administrative.

5. CLAUZA DE REEXAMINARE/REVIZUIRE/CADUCITATE

Propunerea nu conține o clauză de reexaminare.

6. SIMPLIFICARE

Propunerea nu include niciun element de simplificare, deoarece nu afectează legislația existentă.

7. ABROGARE

Propunerea nu abrogă legislația existentă.

8. REFORMARE

Propunerea nu implică reformare.

9. TABEL DE CORESPONDENȚĂ

Nu este cazul, deoarece tabelele de corespondență sunt necesare doar pentru directive.

10. SPAȚIUL ECONOMIC EUROPEAN (SEE)

Propunerea vizează un subiect care prezintă interes pentru SEE și, prin urmare, ar trebui extinsă la Spațiul Economic European.

2008/0198 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de stabilire a obligațiilor operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 175 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei[5],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[6],

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[7],

hotărând în conformitate cu procedura stabilită la articolul 251 din tratat[8],

întrucât:

(1) Pădurile oferă o mare varietate de beneficii economice, sociale și de mediu, inclusiv lemn și produse neforestiere din lemn, precum și servicii de mediu.

(2) Datorită cererii crescânde de lemn și produse din lemn de pe plan mondial, precum și deficiențelor instituționale și de guvernanță prezente în sectorul forestier dintr-o serie de țări producătoare de lemn, exploatarea forestieră ilegală și comerțiul aferent devin încă și mai îngrijorătoare.

(3) Exploatarea forestieră ilegală reprezintă o problemă de interes general. Această problemă constituie o amenințare gravă pentru păduri, întrucât contribuie la procesul de despădurire, responsabil pentru aproximativ 20% din emisiile de CO2, amenință biodiversitatea și subminează gestionarea pădurilor și dezvoltarea durabile. În plus, exploatarea forestieră ilegală are implicații sociale, politice și economice.

(4) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu privind Planul de acțiune al UE referitor la aplicarea legislației, la guvernare și la schimburile comerciale în domeniul forestier (FLEGT) a propus un pachet de măsuri de susținere a eforturilor depuse la nivel internațional în vederea abordării problemei exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent[9].

(5) Consiliul și Parlamentul European, recunoscând necesitatea participării Comunității la eforturile internaționale de soluționare a problemei exploatării forestiere ilegale, au salutat comunicarea respectivă.

(6) În conformitate cu scopul comunicării menționate, și anume, acela de a garanta că numai produsele din lemn produse în conformitate cu legislația națională a țării producătoare intră pe teritoriul Comunității, Comunitatea a inițiat negocieri în vederea încheierii unor acorduri de parteneriat voluntare ( VPA ) cu țările producătoare de lemn (țări partenere), în temeiul cărora părțile implicate au obligația juridică de a implementa un regim de licențe și de a reglementa comerțul cu tipurile de lemn și cu produsele din lemn menționate în acorduri.

(7) Date fiind amploarea și urgența problemei, sunt necesare sprijinirea activă a combaterii, pe plan internațional, a exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent, completarea și consolidarea inițiativei privind acordurile de parteneriat voluntare și îmbunătățirea sinergiilor dintre politicile care urmăresc protejarea pădurilor și atingerea unui înalt nivel de protecție a mediului, inclusiv combaterea schimbărilor climatice și a distrugerii biodiversității.

(8) Este necesar ca eforturile făcute de țările care au încheiat acorduri de parteneriat voluntare cu Comunitatea și principiile încorporate în aceste acorduri, în special cele privind definirea legalității să fie recunoscute. De asemenea, este necesar să se țină seama de faptul că, în cadrul regimului de licențe FLEGT, numai lemnul și produsele din lemn recoltat în conformitate cu legislația națională aplicabilă sunt exportate în Comunitate. În acest scop, este necesar ca produsele din lemn manționate în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 al Consiliului din 20 decembrie 2005 privind instituirea unui regim de licențe FLEGT pentru importurile de lemn în Comunitatea Europeană[10], originare din țările partenere enumerate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 al Consiliului, să se considere ca fiind produse în mod legal, cu condiția să respecte dispozițiile regulamentului respectiv și orice dispoziții de implementare a acestuia.

(9) Este necesar să se țină seama de faptul că Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție (CITES) impune părților la convenție să acorde permisul CITES pentru export numai în cazul în care o specie menționată în Convenția CITES a fost recoltată, inter alia , în conformitate cu legislația națională a țării exportatoare. În acest sens, este necesar ca produsele din lemn din speciile menționate în anexele A, B și C la Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea[11] să se considere ca fiind produse în mod legal, cu condiția să respecte dispozițiile regulamentului respectiv și orice dispoziții de implementare a acestuia.

(10) Având în vedere complexitatea cauzelor și efectelor fenomenului de exploatare forestieră ilegală, este necesar ca, prin orientarea spre comportamentul operatorilor, să fie descurajate infracțiunile.

(11) În absența unei definiții recunoscute pe plan internațional, este necesar ca legislația țării de recoltare să constituie baza pentru definirea a ceea ce se înțelege prin exploatare forestieră ilegală.

(12) Multe produse din lemn trec prin diverse procese înainte și după ce sunt introduse pe piață pentru prima dată. Pentru a evita împovărarea administrativă inutilă, este necesar ca cerințele prevăzute de prezentul regulament să se aplice numai operatorilor care introduc pentru prima dată pe piață lemn și produse din lemn, nu tuturor operatorilor implicați în lanțul de distribuție.

(13) Obiectivul general de realizare a durabilității prin promovarea criterilor de durabilitate rămâne o prioritate pentru Comunitate. În lumina acestui obiectiv și pentru a reduce povara administrativă a operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn supuse criteriilor obligatorii de durabilitate stabilite prin Directiva (CE) nr. XX/XX a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea energiei provenind din surse regenerabile, este necesar ca prezentul regulament să nu se aplice acestor produse[12].

(14) Este necesar ca operatorii care introduc pentru prima dată lemn și produse din lemn pe piața Comunitară să acționeze cu prudență ( due diligence ) în cadrul unui sistem de măsuri și de proceduri (sistem de due diligence ), pentru a reduce riscul privind introducerea pe piață a lemnului și a unor produse din lemn recoltat în mod ilegal.

(15) Este necesar ca sistemul de due diligence să permită accesul la surse și la distribuitorii de lemn și de produse din lemn introduse pe piața comunitară și la informații privind respectarea legislației aplicabile.

(16) Sectorul lemnului este extrem de important pentru economia comunitară. Organizațiile de operatori constituie elemente importante în cadrul sectorului, întrucât reprezintă interesele acestuia la scară largă și interacționează cu o serie de părți interesate. De asemenea, aceste organizații dispun de competențe și de capacitatea de a analiza legislația în materie și de a facilita respectarea acesteia de către membrii lor, cu condiția ca membrii în cauză să nu utilizeze această competență în scopul monopolizării pieței. Pentru a facilita implementarea prezentului regulament și pentru a contribui la dezvoltarea bunelor practici, este oportun să fie recunoscute organizațiile care au elaborat cerințe pentru realizarea sistemelor de due diligence. Va fi publicată o listă a acestor organizații, pentru a facilita recunoașterea organizațiilor de monitorizare incluse în listă de către autoritățile competente ale tuturor statelor membre.

(17) Este necesar ca autoritățile competente să monitorizeze îndeplinirea de către acești operatori a obligațiilor prevăzute de prezentul regulament. În acest scop, este necesar ca autoritățile competente să efectueze controale oficiale și să solicite operatorilor să ia măsuri corective acolo unde este cazul.

(18) Este necesar ca autoritățile competente să întocmească registre de evidență a controalelor și să publice un rezumat al acestora, în conformitate cu Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 ianuarie 2003 privind accesul publicului la informațiile despre mediu[13].

(19) Având în vedere caracterul internațional al exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent, este necesar ca autoritățile competente să coopereze atât între ele, cât și cu autoritățile administrative ale țărilor terțe și/sau cu Comisia.

(20) Este necesar ca statele membre să asigure faptul că încălcarea dispozițiilor prezentului regulament se pedepsește prin sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive.

(21) Se impune ca măsurile necesare pentru implementarea prezentului regulament să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competențelor executive conferite Comisiei[14].

(22) În special, este necesar ca Comisia să fie autorizată să adopte norme detaliate de aplicare a sistemului de due diligence și în special criterii de evaluare a riscului de a introduce pe piață lemn și produse din lemn recoltate în mod ilegal, să stabilească criterii pentru recunoașterea sistemelor de due diligence stabilite de organizațiile de monitorizare și să modifice lista tipurilor de lemn și a produseor din lemn care fac obiectul prezentului regulament, în cazul în care aceste modificări sunt necesare datorită caracteristicilor tehnice, a utilizărilor finale sau a proceselor de producție ale lemnului sau ale produselor din lemn. Întrucât aceste măsuri au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, completându-l prin adăugarea unor noi elemente neesențiale, măsurile în cauză trebuie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

(23) Pentru a permite operatorilor și autorităților competente să se pregătească pentru îndeplinirea cerințelor din prezentul regulament, acesta se aplică la doi ani de la data intrării sale în vigoare.

(24) Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume completarea și consolidarea cadrului de politică existent și sprijinirea combaterii exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, având în vedere complexitatea sa, obiectivul în cauză poate fi realizat mai bine la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum se prevede la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1 Obiect

Prezentul regulament stabilește obligațiile operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Articolul 2 Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a) „lemn și produse din lemn” înseamnă lemnul și produsele din lemn prevăzute în anexă, cu excepția lemnului și produselor din lemn care fac obiectul criteriilor obligatorii de durabilitate prevăzute de Directiva (CE) nr. XX/XX;

(b) „introducere pe piață” înseamnă orice furnizare de lemn sau de produse din lemn pentru distribuire, consum sau uz, introduse pentru prima dată pe piața comunitară, în cadrul unei activități comerciale, contra cost sau gratuit;

(c) „operator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care introduce pe piață lemn sau produse din lemn;

(d) „recoltat în mod legal” înseamnă recoltat în conformitate cu legislația aplicabilă a țării de recoltare;

(e) „gestionarea riscului” înseamnă un set de măsuri și de proceduri aplicate de operatori pentru a reduce riscul de introducere pe piață a lemnului sau a produselor din lemn recoltat în mod ilegal;

(f) „legislația aplicabilă” înseamnă legislația țării de recoltare care reglementează protecția și gestionarea pădurilor și recoltarea lemnului, precum și legislația privind comerțul cu lemn sau cu produse din lemn, în ceea ce privește protejarea și gestionarea pădurilor și recoltarea lemnului;

(g) „țara de recoltare” înseamnă țara din care s-a recoltat lemnul sau materialul lemnos utilizat la realizarea produselor din lemn;

(h) „organizația de monitorizare” înseamnă o entitate juridică sau o asociație sau federație care are capacitatea juridică de a monitoriza și de a asigura aplicarea sistemelor de due diligence de către operatorii autorizați să utilizeze astfel de sisteme.

Articolul 3 Obligațiile operatorilor

1. Operatorii acționează cu prudență pentru a reduce riscul de introducere pe piață a lemnului și a produselor din lemn recoltat ilegal. În acest sens, se utilizează un cadru de proceduri și de măsuri, denumit în continuare „sistem de due diligence ”.

2. Operatorii stabilesc un sistem de due diligence care conține elementele menționate la articolul 4 alineatul (1) sau utilizează un sistem de due diligence stabilit de o organizație de monitorizare menționată la articolul 5 alineatul (1).

3. În sensul prezentului regulament, produsele din lemn menționate în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 2173/2005, originare din țările partenere menționate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2173/2005, și care respectă dispozițiile regulamentului respectiv și măsurile de implementare a acestuia, sunt considerate a fi obținute în mod legal.

4. În sensul prezentului regulament, produsele din lemn menționate în anexele A. B și C la Regulamentul (CE) nr. 338/97 și care repectă dispozițiile regulamentului respectiv și dispozițiile de implementare a acestuia sunt considerate a fi obținute în mod legal.

Articolul 4 Sistemele de due diligence

1. Sistemul de due diligence menționat la articolul 3 alineatul (1):

(a) permite accesul la informații referitoare la lemn și la produsele din lemn introduse pe piață de către operator:

(i) descrierea;

(ii) țara de recoltare;

(iii) volumul și/sau masa;

(iv) dacă este cazul, denumirea și adresa operatorului care a furnizat lemn sau produse din lemn

(v) informații referitoare la respectarea cerințelor prevăzute de legislația aplicabilă.

(b) conține o procedură de gestionare a riscurilor și

(c) prevede audituri interne pentru a asigura aplicarea eficientă a sistemului de due diligence.

2. Comisia adoptă măsuri de implementare a prezentului articol. În special, Comisia stabilește criteriile conform cărora evaluează dacă există riscul ca lemnul sau produsele din lemn recoltat ilegal să fie introduse pe piață.

Măsurile respective, menite să modifice elemente neesențiale din prezentul regulment, prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 5 Recunoașterea organizațiilor de monitorizare

1. Autoritățile competente recunosc organizațiile de monitorizare care depun cereri de recunoaștere, în cazul în care organizația de monitorizare îndeplinește următoarele cerințe:

(a) are personalitate juridică;

(b) a stabilit un sistem de due diligence care conține elementele stabilite la articolul 4 alineatul (1);

(c) îi obligă pe operatorii cărora le acordă autorizația să utilizeze sistemele de due diligence pe care le-au stabilit;

(d) a instituit un mecanism de monitorizare pentru a asigura utilizarea sistemelor de due diligence de către operatorii pe care i-a autorizat să utilizeze sisteme de due diligence ;

(e) ia măsurile disciplinare corespunzătoare împotriva oricărui operator autorizat care nu respectă cerințele sistemului de due diligence stabilit de organizația de monitorizare.

2. Organizația de monitorizare comunică autorității competente, împreună cu cererea de recunoaștere, următoarele informații,:

(a) statutul;

(b) numele persoanelor autorizate să acționeze în numele organizației;

(c) o descriere detaliată a sistemului de due diligence .

3. Autoritățile competente decid acordarea recunoașterii unei organizații de monitorizare în termen de trei luni de la depunerea unei cereri de către organizația de monitorizare.

Autoritățile competente efectuează controale la intervale regulate pentru a se asigura că organizațiile de monitorizare respectă cerințele prevăzute la alineatul (1).

4. O autoritate competentă retrage recunoașterea unei organizații de monitorizare în cazul în care s-a stabilit că aceasta nu mai respectă cerințele prevăzute la alineatul (1).

5. Autoritățile competente informează Comisia, în termen de două luni de la luarea deciziei de a acorda, de a refuza sau de a retrage recunoașterea unei organizații de monitorizare.

6. Comisia adoptă măsurile de implementare a prezentului articol.

Măsurile respective, menite să modifice elemente neesențiale din prezentul regulment, prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 6 Lista organizațiilor de monitorizare

Comisia publică lista organizațiilor de monitorizare recunoscute de către autoritățile competente în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, și o pune la dispoziție pe site-ul său de internet. Lista respectivă se reactualizează periodic.

Articolul 7 Măsuri de monitorizare

1. Autoritățile competente efectuează controale pentru a verifica dacă operatorii respectă cerințele prevăzute la articolul 3 alineatele (1) și (2) și la articolul (4) alineatul (1).

2. Operatorii acordă toată asistența necesară pentru a facilita efectuarea controalelor menționate la alineatul (1).

3. În urma controalelor menționate la alineatul (1), autoritățile competente pot solicita operatorului să ia măsuri corective.

Articolul 8 Registrele de evidență a controalelor

1. Autoritățile competente întocmesc registrele de evidență a controalelor menționate la articolul 7 alineatul (1), indicând în special natura și rezultatele acestora, inclusiv orice măsuri corective solicitate. Registrele de evidență a tuturor controalelor se păstrează cel puțin zece ani.

2. Un rezumat al registrelor menționate la alineatul (1) se pune la dispoziția publicului în conformitate cu Directiva 2003/4/CE.

Articolul 9 Cooperare

1. Autoritățile competente cooperează atât între între ele, cât și cu autoritățile administrative din țările terțe și cu Comisia pentru a asigura respectarea dispozițiilor prezentului Regulament.

2. Autoritățile competente fac schimb de informații privind rezultatele controalelor menționate la articolul 7 alineatul (1) cu autoritățile competente ale altui (altor) stat(e) membru (membre) și cu Comisia.

Articolul 10 Autorități competente

1. Fiecare stat membru desemnează autoritatea competentă sau autoritățile competente responsabile cu aplicarea prezentului regulament.

Statele membre comunică Comisiei denumirile și adresele autorităților competente până la 31 decembrie 20XX cel târziu. Statele membre comunică Comisiei orice modificări ale denumirilor sau ale adreselor autorităților competente.

2. Comisia pune la dispoziția publicului lista autorităților competente.

Articolul 11 Comitetul

1. Comisia este asistată de Comitetul pentru comerțul cu lemn, denumit în continuare „comitetul”.

2. Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din decizia respectivă.

Articolul 12 Modificări

Comisia poate să modifice lista tipurilor de lemn și a produselor din lemn prevăzută în anexă, ținând seama de caracteristicile tehnice, de utilizările finale și de procesele de producție.

Măsurile respective, menite să modifice elemente neesențiale din prezentul regulment, prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 13 Sancțiuni

Statele membre stabilesc regimul sancțiunilor care se aplică în caz de nerespectare a dispozițiilor prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficiente, proporționale și disuasive. Statele membre comunică aceste dispoziții Comisiei până la 31 decembrie 20XX și informează de îndată Comisia cu privire la orice modificări ulterioare ale acestora.

Articolul 14 Raportarea

1. Statele membre trimit Comisiei, până la data de 30 aprilie a fiecărui al doilea an de la data aplicării prezentului regulament, un raport privind aplicarea prezentului regulament pe parcursul celor doi ani precedenți.

2. Pe baza acestor rapoarte, Comisia întocmește un raport pe care îl prezintă Parlamentului European și Consiliului din doi în doi ani.

Articolul 15 Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Se aplică de la […][15].

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Președintele Președintele

ANEXĂ - Tipuri de lemn și produse din lemn, în conformitate cu clasificarea din Nomenclatura Combinată prevăzută în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87[16], cărora li se aplică dispozițiile prezentului regulament

1. Produsele prevăzute în Anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 al Consiliului, cărora li se aplică regimul de licențe FLEGT;

2. Celuloză și hârtie, prevăzute la capitolele 47 și 48 din Nomenclatura Combinată, cu excepția celor pe bază de bambus și a produselor reciclate (deșeuri și resturi);

3. Mobilă din lemn, înscrisă la codurile NC 9403 30, NC 9403 40, NC 9403 50 00, NC 9403 60 și NC 9403 90 30;

4. Construcții prefabricate înscrise la codul NC 9406 00 20;

5. Lemn de foc, sub formă de trunchiuri, bușteni, ramuri, vreascuri sau sub forme similare; lemn sub formă de așchii sau particule; rumeguș, deșeuri și resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare, înscrise la codul NC 4401;

6. Lucrări de tâmplărie și piese de dulgherie pentru construcții, inclusiv panouri celulare, panouri asamblate pentru acoperit podeaua și șindrile („shingles” și „shakes”) din lemn; lemn (inclusiv lamele și frizele de parchet, neasamblate), profilat (sub formă de lambă, de uluc, fălțuit, șanfrenat, îmbinat în V, mulurat, rotunjit sau similare), în lungul unuia sau mai multor canturi, fețe sau capete, chiar geluit, șlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap, înscrise la codul NC 4418;

7. Plăci aglomerate, panouri numite „oriented strand board” (OSB) și panouri similare (de exemplu, panourile numite „waferboard”), din lemn sau din alte materiale lemnoase, chiar aglomerate cu rășini sau cu alți lianți organici, înscrise la codul NC 4410;

8. Panouri fibrolemnoase sau din alte materiale lemnoase, chiar aglomerate cu rășini sau cu alți lianți organici, înscrise la codul NC 4411;

9. Lemn „densificat”, în blocuri, scânduri, lame sau sub formă de profile, înscrise la codul NC 4413 00 00;

10. Rame din lemn pentru tablouri, fotografii, oglinzi sau obiecte similare, înscrise la codul NC 4414 00;

11. Lăzi, lădițe, coșuri, cilindri și ambalaje similare din lemn; tambure pentru cabluri, din lemn; paleți simpli, boxpaleți si alte platforme de încărcare, din lemn; grilaje din lemn pentru paleți; sicrie, înscrise la codul NC 4415;

12. Butoaie, cuve, putini și alte produse de dogărie și părțile lor, din lemn, inclusiv doagele, înscrise la codul NC 4416 00 00;

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1. TITLUL PROPUNERII:

Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a obligațiilor operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

2. CADRU ABM / ABB

Domeniul (domeniile) de politică în cauză și activitatea (activitățile) asociată (asociate):

0703 – Implementarea politicii privind mediul

3. LINII BUGETARE

3.1. Linii bugetare [linii operaționale și linii conexe de asistență tehnică și administrativă (foste linii BA)], inclusiv titlurile acestora:

3.2. Durata acțiunii și a implicațiilor financiare:

N/A

3.3. Caracteristici bugetare (se adaugă rânduri, dacă este cazul) :

Linie bugetară | Natura cheltuielilor | Nouă | Contribuție AELS | Contribuție țări candidate | Rubrica PF |

4. SINTEZA RESURSELOR

4.1. Resurse financiare

4.1.1. Sinteza creditelor de angajament (CA) și a creditelor de plată (CP)

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Natura cheltuielii | Secțiunea nr. | Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | Anul 2014 | Anul 2015 | Total |

Cheltuieli operaționale[17] |

Credite de angajament (CA) | 8.1. | a |

Credite de plată (CP) | b |

Cheltuieli administrative incluse în suma de referință[18] |

Asistență tehnică și administrativă – ATA (CND) | 8.2.4. | c |

SUMA TOTALĂ DE REFERINȚĂ |

Credite de angajament | a+c |

Credite de plată | b+c |

Cheltuieli administrative neincluse în suma de referință[19] |

Resurse umane și cheltuieli conexe (CND) | 8.2.5. | d | 0.334 | 0.334 | 0.334 | 0.334 | 0.334 | 0.334 | 2.004 |

Costuri administrative altele decât resursele umane și costurile conexe, neincluse în suma de referință (CND) | 8.2.6. | e | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.732 |

Totalul indicativ al costului acțiunii |

TOTAL CA, inclusiv costul resurselor umane | a+c+d+e | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 2.736 |

TOTAL CP, inclusiv costul resurselor umane | b+c+d+e | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 0.456 | 2.736 |

Detalii privind cofinanțarea

În cazul în care propunerea prevede o cofinanțare din partea statelor membre sau a altor organisme (a se specifica), este necesar să se furnizeze o estimare a nivelului cofinanțării în tabelul de mai jos (se pot adăuga rânduri suplimentare în cazul în care se prevede participarea mai multor organisme la cofinanțare)

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Organism cofinanțator | Anul n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 și anii urm | Total |

…………………… | f |

TOTAL CA inclusiv cofinanțare | a+c+d+e+f |

4.1.2. Compatibilitatea cu programarea financiară

( Propunerea este compatibilă cu programarea financiară existentă

( Propunerea duce la reprogramarea rubricii respective corespunzatoare/aferente din perspectiva financiară

( Propunerea poate necesita aplicarea prevederilor Acordului interinstituțional [20](referitoare la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea perspectivelor financiare).

4.1.3. Incidența financiară asupra veniturilor

( Propunerea nu are incidență financiară asupra veniturilor

( Propunerea are incidență financiară – Efectul asupra veniturilor este următorul:

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Anterior acțiunii Anul n-1] | Situation following action |

Număr total de resurse umane |

5. CARACTERISTICI ȘI OBIECTIVE

5.1. Obiective de îndeplinit pe termen scurt sau lung

5.2. Valoarea adăugată a implicării comunitare, coerența propunerii cu alte instrumente financiare și eventuala sinergie

5.3. Obiective, rezultatele preconizate și indicatorii conecși vizați de propunere în contextul gestionarii pe activități (ABM)

5.4. Metoda de implementare (cu titlu indicativ)

( Gestiune centralizată

( direct de către Comisie

( indirect, prin delegare către:

( agenții executive

( organisme instituite de Comunități, prevăzute la articolul 185 din regulamentul financiar,

( organisme publice naționale/organisme cu misiune de serviciu public

( Gestiune partajată sau descentralizată

( cu state membre

( cu țări terțe

( Gestiune în comun cu organizații internaționale (de precizat)

Observații:

6. MONITORIZARE ȘI EVALUARE

6.1. Sistem de monitorizare

6.2. Evaluare

6.2.1. Evaluare ex-ante

6.2.2. Măsuri luate în urma unei evaluări interimare/ex-post (lecții învățate din experiențe anterioare similare)

6.2.3. Condițiile și frecvența evaluărilor viitoare

7. MăSURI ANTIFRAUDă

8. DETALII PRIVIND RESURSELE

8.1. Obiectivele propunerii din perspectiva costului financiar

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | Anul 2014 | Anul 2015 |

Funcționari sau agenți temporari[23] (XX 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

B*, C*/AST | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 | 0.5 |

Personal finanțat[24] prin articolul XX 01 02 |

Alte tipuri de personal finanțat[25] prin articolul XX 01 04/05 |

TOTAL | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 | 1.5 |

8.2.2. Descrierea sarcinilor care decurg din acțiune

Sarcinile include realizarea unor proiecte de măsuri de implementare și gestionarea reuniunilor.

8.2.3. Originea resurselor umane (statutare)

( Posturi alocate în prezent pentru gestionarea programului care urmează să fie înlocuite sau prelungite

( Posturi prealocate în cadrul exercițiului financiar SPA/PPB pentru anul n

( Posturi care urmeaza sa fie solicitate în cadrul următoarei proceduri SPA/PPB

( Posturi care urmeaza sa fie redistribuite pe baza resurselor existente în cadrul serviciului în cauză (redistribuire internă)

( Posturi necesare pentru anul n, dar care nu sunt prevăzute în cadrul SPA/PPB pentru anul în cauză

8.2.4. Alte cheltuieli administrative incluse în suma de referință (XX 01 04/05 – Cheltuieli cu gestiunea administrativă)

EUR million (to 3 decimal places)

Linia bugetară (nr. și denumire) | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 și urm. | TOTAL |

Alte tipuri de asistență tehnică și administrativă |

- intra muros |

- extra muros |

Total asistență tehnică și administrativă |

8.2.5. Costul financiar al resurselor umane și costuri conexe ne incluse în suma de referință

milioane EUR (cu 3 zecimale)

Tip de resurse umane | Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | Anul 2014 | Anul 2015 |

Funcționari și agenți temporari (XX 01 01) | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 |

Personal finanțat prin articolul XX 01 02 (auxiliari, END, personal interimar etc.) (se indică linia bugetară) |

Costul total al resurselor umane și costuri conexe (neincluse în suma de referință) | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 | 0.234 |

Calcul – Funcționari și agenți temporari |

Calcul - Personal finanțat prin articolul XX 01 02 |

8.2.6. Alte cheltuieli administrative neincluse în suma de referință milioane EUR (cu 3 zecimale)) |

Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 | Anul 2014 | Anul 2015 | TOTAL |

XX 01 02 11 01 – Delegații | 0.002 | 0.002 | 0.002 | 0.002 | 0.002 | 0.002 | 0.012 |

XX 01 02 11 02 – Reuniuni și conferințe |

XX 01 02 11 03 – Comitete[27] | 0.120 | 0.120 | 0.120 | 0.120 | 0.120 | 0.120 | 0.72 |

XX 01 02 11 04 – Studii și consultări |

XX 01 02 11 05 - Sisteme de informații |

2 Total alte cheltuieli de gestionare (XX 01 02 11) | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.732 |

3. Alte cheltuieli de natură administrativă (precizați, indicând linia bugetară) |

Totalul cheltuielilor administrative altele decât cele pentru resursele umane și costurile conexe (neincluse în suma de referință) | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.122 | 0.732 |

Calcul - Alte cheltuieli administrative neincluse în suma de referință |

Din 2010, 2 delegații pe an, cost unitar: 1 000 EUR per delegație. Reuniuni ale Consiliului de reglementare stabilite prin regulament (cost unitar: 30 000 EUR per reuniune) de 4 ori pe an. |

[1] COM 251, 21.5.2003.

[2] JO L 347, 30.12.2005, p. 1.

[3] Doc. 7014/04 al Consiliului

[4] Concluziile Consiliului 268/2003, p. 1.

[5] JO C , , p. .

[6] JO C , , p. .

[7] JO C , , p. .

[8] JO C , , p. .

[9] COM(2003)251, 21.5.2003.

[10] JO L 347, 30.12.2005, p. 1.

[11] JO L 61, 3.3.1997, p. 1.

[12] *notă în JO: a se include trimiterea după adoptarea actului.

[13] JO L 41, 14.2.2003, p. 26.

[14] JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

[15] Notă în JO: la doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

[16] Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 256, 7.9.1987, p. 1).

[17] Cheltuieli care nu intră sub incidența capitolului xx 01 din titlul xx în cauză.

[18] Cheltuieli care intră sub incidența articolului xx 01 04 din titlul xx

[19] Cheltuieli care intră sub incidența capitolului xx 01, cu excepția articolelor xx 01 04 și xx 01 05.

[20] A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

[21] În cazul în care durata acțiunii depășește 6 ani, se adaugă coloane suplimentare, dacă este necesar.

[22] Conform descrierii din partea 5.3.

[23] Ale căror costuri NU sunt acoperite de suma de referință.

[24] Ale cărui costuri NU sunt acoperite de suma de referință.

[25] Ale căror costuri sunt incluse în suma de referință.

[26] Este necesar să se facă trimitere la fișa financiară legislativă specifică agenției (agențiilor) executive în cauză.

[27] Se indică tipul de comitet și grupul de care aparține.