26.3.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 80/28


REGULAMENTUL (UE) NR. 258/2010 AL COMISIEI

din 25 martie 2010

de instituire a unor condiții speciale privind importurile de gumă de guar originară sau expediată din India, ca urmare a riscului de contaminare cu pentaclorfenol și dioxine și de abrogare a Deciziei 2008/352/CE

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (1), în special articolul 53 alineatul (1) litera (b) punctul (ii),

întrucât:

(1)

Articolul 53 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 prevede posibilitatea adoptării de măsuri de urgență adecvate pentru produsele alimentare și hrana pentru animale importate dintr-o țară terță, în scopul de a proteja sănătatea publică, sănătatea animală sau mediul, în cazul în care riscul nu poate fi combătut în mod satisfăcător prin măsurile luate individual de către statele membre.

(2)

În iulie 2007, în UE au fost găsite nivele mari de pentaclorfenol (PCF) și dioxine în anumite loturi de gumă de guar originare din sau expediate din India. Dacă nu se ia nicio măsură pentru a evita prezența pentaclorfenolului și a dioxinelor în guma de guar, acest gen de contaminare constituie o amenințare pentru sănătatea publică din cadrul Uniunii Europene.

(3)

Ca reacție la această constatare a unor nivele crescute de PCF și dioxine, Oficiul Alimentar și Veterinar al Comisiei a efectuat urgent o vizită de inspecție în India, în octombrie 2007. Obiectivul a fost de a colecta informații referitoare la posibila sursă de contaminare și de a evalua măsurile de control instituite de autoritățile din India pentru a evita repetarea acestei contaminări. Echipa de inspecție a concluzionat că nu existau suficiente date referitoare la cauza incidentului contaminării și că investigația efectuată de autoritățile din India a fost insuficientă pentru a trage vreo concluzie. În contextul în care există pentaclorfenolat sodic și se folosește în industria gumei de guar și ținând cont că activitatea industrială se desfășoară în mare parte după reguli proprii, sistemele de control existente la momentul respectiv erau inadecvate pentru a garanta că această contaminare nu se va repeta.

(4)

Prin urmare, Decizia 2008/352/CE a Comisiei din 29 aprilie 2008 de impunere a unor condiții speciale referitoare la guma de guar originară sau expediată din India, datorită riscurilor de contaminare a produsului respectiv cu pentaclorfenol și dioxine (2) prevede că fiecare transport de gumă de guar și de furaje combinate și alimente compuse care conțin cel puțin 10 % gumă de guar, originare din sau expediate din India trebuie să fie însoțit de un buletin de analiză original autorizat de un reprezentant al autorității competente din țara unde laboratorul este localizat care să ateste faptul că produsul nu conține pentaclorfenol (PCF) în concentrație mai mare de 0,01 mg/kg. Autoritățile competente din statele membre respective trebuie să preleveze probe și să analizeze transporturile de acest tip de produse cu o frecvență de 5 % pentru a verifica faptul că nivelul de 0,01 mg/kg de PCF nu este depășit. Laboratorul comunitar de referință pentru dioxine și PCB prezente în alimente și hrana animalelor a efectuat un studiu pentru a stabili corelația dintre PCF și dioxine în guma de guar contaminată provenită din India. Din acest studiu se poate concluziona că guma de guar conținând un nivel de PCF sub 0,01 mg/kg nu conține nivele inacceptabile de dioxine.

(5)

În octombrie 2009, OAV a efectuat o misiune de monitorizare pentru a evalua măsurile de control instituite de autoritățile indiene în vederea prevenirii contaminării gumei de guar cu PCF și dioxine și a monitorizării recomandărilor misiunii care a avut loc în octombrie 2007.

(6)

În timpul acelei misiuni de inspecție au fost constatate o serie de deficiențe grave. În India, statutul PCF utilizat în industrie nu este clar și la momentul la care a fost efectuată misiunea nu exista dovada niciunei acțiuni întreprinse în vederea opririi producției sau vânzării acestuia. Prelevarea de probe de către societatea privată exportatoare este efectuată fără nicio supraveghere oficială. Neconformitățile găsite de laborator la aproximativ 2,5 % din probele analizate sunt notificate societății exportatoare fără a notifica autoritatea competentă. Având în vedere faptul că autoritatea competentă nu era la curent cu aceste neconformități, nu a fost întreprinsă nicio acțiune privind loturile neconforme.

(7)

Concluziile indică faptul că contaminarea gumei de guar cu PCF și/sau dioxine nu poate fi considerată un incident izolat și că doar analiza eficientă efectuată de laboratorul privat autorizat a prevenit continuarea exporturilor de produse contaminate în Uniunea Europeană. Având în vedere faptul că nu a avut loc nicio îmbunătățire în sistemul de control sunt necesare măsuri suplimentare pentru reducerea riscurilor potențiale.

(8)

Deoarece nu poate fi exclus faptul că guma de guar originară din India este exportată în UE printr-o țară terță, este oportună prevederea unor controale în mod aleatoriu privind prezența PCF în guma de guar expediată din țări, altele decât India.

(9)

Prin urmare, Decizia 2008/352/CE ar trebui modificată în consecință. Totuși, având în vedere natura dispozițiilor de modificare, care sunt aplicate în mod direct și sunt obligatorii în toate elementele lor, este oportună înlocuirea deciziei respective cu un regulament.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniul de aplicare

Prezentul regulament se aplică:

(a)

gumei de guar, încadrată la codul NC 1302 32 90, originară din sau expediată din India și destinată consumului de către oameni sau animale;

(b)

hranei pentru animale și alimentelor care conțin cel puțin 10 % gumă de guar, originare din sau expediate din India.

Articolul 2

Certificare

(1)   Fiecare transport de produse menționate la articolul 1 prezentate pentru import sunt însoțite de:

(a)

un certificat de sănătate, prevăzut în anexă, care să certifice faptul că produsul importat nu conține pentaclorfenol (PCF) în concentrație mai mare de 0,01 mg/kg și

(b)

un buletin de analiză, emis de un laborator acreditat în conformitate cu EN ISO/IEC 17025 pentru analiza PCF din alimente și din hrana pentru animale care să indice rezultatele prelevării de probe și ale analizei în vederea depistării prezenței PCF, incertitudinea de măsurare a rezultatului analizei, precum și limita de detecție (LOD) și limita de cuantificare (LOQ) a metodei de analiză.

(2)   Certificatul, însoțit de un buletin de analiză, este semnat de un reprezentant autorizat al Ministerului Comerțului și Industriei din India, iar termenul de valabilitate al certificatului nu trebuie să depășească 4 luni de la data emiterii acestuia.

(3)   Analiza la care se face referire la alineatul (1) litera (b) trebuie efectuată pe o probă prelevată de autoritățile competente indiene din lot în conformitate cu dispozițiile Directivei 2002/63/CE a Comisiei din 11 iulie 2002 de stabilire a metodelor comunitare de prelevare de probe pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe și din produsele de origine vegetală și animală și de abrogare a Directivei 79/700/CEE (3). Extracția dinainte de analiză se efectuează cu un solvent acidificat. Analiza se efectuează în conformitate cu versiunea modificată a metodei QuEChERS, astfel cum apare pe site-ul web al laboratoarelor de referință comunitare pentru reziduurile de pesticide (4) sau în conformitate cu o metodă la fel de fiabilă.

Articolul 3

Identificare

Fiecare lot de produse menționate la articolul 1 este identificat prin intermediul unui cod care figurează în certificatul sanitar, în raportul de analiză care conține rezultatele prelevării de probe și analizei și în oricare din documentele comerciale care însoțesc lotul. Fiecare sac individual, sau orice altă formă de ambalare a lotului, se identifică prin codul respectiv.

Articolul 4

Notificarea prealabilă

Operatorii din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar sau reprezentanții lor notifică în prealabil punctului de control menționat la articolul 5 alineatul (4) data și ora estimative de sosire a tuturor loturilor de produse menționate la articolul 1.

Articolul 5

Inspecții oficiale

(1)   Autoritățile competente ale statelor membre întreprind verificări ale documentelor, identității, precum și controale fizice, inclusiv analize de laborator, asupra loturilor de produse menționate la articolul 1.

(2)   Verificările identității și controalele fizice, inclusiv eșantionarea și analiza pentru a controla prezența PCF, se efectuează asupra a cel puțin 5 % din loturi.

(3)   Loturile se țin sub control oficial pentru maximum 15 zile lucrătoare în așteptarea rezultatelor analizelor de laborator.

(4)   Controalele menționate la alineatul (1) se efectuează la puncte de control anume desemnate în acest sens de statele membre.

(5)   Statele membre pun lista punctelor de control la dispoziția publicului și o comunică Comisiei.

(6)   De asemenea, autoritățile competente ale statelor membre efectuează controale fizice aleatorii, inclusiv eșantionarea și analiza pentru a controla prezența PCF în guma de guar expediată din țări, altele decât India.

Articolul 6

Divizarea unui lot

Loturile nu trebuie divizate până la încheierea tuturor controalelor oficiale. În cazul divizării unui lot, o copie certificată a certificatului de sănătate prevăzut la articolul 2 alineatul (1) litera (a) însoțește fiecare parte a lotului divizat până la punerea acestuia în liberă circulație.

Articolul 7

Costuri

Toate costurile care decurg din controalele oficiale menționate la articolul 5 alineatul (1), inclusiv eșantionarea, analiza, depozitarea și orice măsuri luate ca urmare a lipsei de conformitate, sunt suportate de către operatorul din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar.

Articolul 8

Punere în liberă circulație

Punerea în liberă circulație a loturilor se face pe baza prezentării de către operatorul din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar sau de către reprezentantul său către autoritățile vamale a dovezii că:

(a)

controalele oficiale menționate la articolul 5 alineatul (1) au fost efectuate și

(b)

rezultatele controalelor fizice, în cazul în care acestea sunt cerute, au fost favorabile.

Articolul 9

Produse care nu sunt conforme

Orice produs la care se detectează un conținut de PCF mai mare de 0,01 mg/kg ca urmare a controalelor efectuate în conformitate cu articolul 5, luând în considerare incertitudinea de măsurare extinsă, nu intră în lanțul alimentar uman și animal. Produsele neconforme sunt eliminate în condiții de siguranță, în conformitate cu articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (5).

Articolul 10

Rapoarte

Statele membre informează Comisia prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (SARAF) cu privire la toate loturile pentru care se constată că au concentrații de PCF peste 0,01 mg/kg, ținând cont de incertitudinea de măsurare extinsă.

Statele membre prezintă Comisiei, o dată la trei luni, un raport privind toate rezultatele analitice ale controalelor menționate la articolul 5 alineatul (1). Rapoartele respective se prezintă în prima lună după sfârșitul fiecărui trimestru.

Articolul 11

Abrogare

Decizia 2008/352/CE se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri făcute la prezentul regulament.

Articolul 12

Dispoziții tranzitorii

Prin derogare de la articolul 2 alineatul (1), statele membre autorizează importurile de loturi de produse menționate la articolul 1 care au părăsit țara de origine înainte de 1 aprilie 2010, însoțite de un buletin de analiză prevăzut în Decizia 2008/352/CE.

Articolul 13

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la data intrării în vigoare.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 martie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

(2)  JO L 117, 1.5.2008, p. 42.

(3)  JO L 187, 16.7.2002, p. 30.

(4)  http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/srm/QuechersForGuarGum.pdf

(5)  JO L 191, 28.5.2004, p. 1.


ANEXĂ

Image