17.12.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 320/28


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1993 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 11ης Δεκεμβρίου 2018

ως προς τις ρυθμίσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων της ΕΕ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την απόφαση αριθ. 2014/415/ΕΕ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2014, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή από την Ένωση της ρήτρας αλληλεγγύης (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η παρούσα απόφαση αφορά την προσαρμογή των ρυθμίσεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων («IPCR») της ΕΕ, που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου 2013 και που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της απόφασης 2014/415/ΕΕ. Η IPCR θα πρέπει να επιτρέψει τον έγκαιρο συντονισμό και την αντιμετώπιση σε πολιτικό επίπεδο της Ένωσης για κρίσεις, είτε έχουν αφετηρία εντός ή εκτός της Ένωσης και οι οποίες έχουν ευρείες επιπτώσεις ή πολιτική σημασία.

(2)

Η IPCR θα πρέπει να υποστηρίζει τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή της ρήτρας αλληλεγγύης. Όπως έχει αναγνωριστεί με την απόφαση 2014/415/ΕΕ, η IPCR μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης και μετά τη σταδιακή κατάργηση της αντιμετώπισης. Ως εκ τούτου, η IPCR θα πρέπει να σχεδιάζεται κατά τρόπον ώστε να είναι συναφής στο πλαίσιο τόσο της επίκλησης, άσο και ανεξάρτητα από την επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης.

(3)

Οι ρυθμίσεις αντιμετώπισης σε επίπεδο Ένωσης θα πρέπει να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα μέσω ενισχυμένου συντονισμού, με βάση τα υφιστάμενα μέσα και τηρώντας τις εξουσίες των θεσμικών οργάνων, καθώς και τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των κρατών μελών.

(4)

Το Συμβούλιο, ως το θεσμικό όργανο με καθήκοντα χάραξης πολιτικών και συντονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), θα πρέπει να είναι επιφορτισμένο με την IPCR, καθώς αυτή αφορά τον συντονισμό και την αντιμετώπιση σε πολιτικό επίπεδο της Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 222 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συμβούλιο είναι το θεσμικό όργανο όπου λαμβάνει χώρα ο συντονισμός για την εφαρμογή της ρήτρας αλληλεγγύης από την Ένωση και από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 της απόφασης 2014/415/ΕΕ.

(5)

Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΜΑ), η οποία συστάθηκε με το άρθρο 240 ΣΛΕΕ, είναι αρμόδια δυνάμει της ΣΕΕ και της ΣΛΕΕ, καθώς και του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου, για την προετοιμασία των εργασιών όλων των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και για την εξασφάλιση της συνοχής των πολιτικών και των δράσεων της Ένωσης.

Η ευθύνη της ΕΜΑ στους τομείς των πολιτικών της Ένωσης και ο συνδυασμός ταχύτητας και υψηλού επιπέδου πολιτικής της δέσμευσης τοποθετεί την ΕΜΑ στο επίκεντρο των εργασιών IPCR που διεξάγονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Δεδομένης της συνολικής πολιτικής ευθύνης της Προεδρίας κατά τη διάρκεια έκαστης θητείας, η Προεδρία θα πρέπει να καθοδηγεί σε επίπεδο ΕΜΑ τη διαδικασία IPCR.

(6)

Η μόνιμη επιτροπή επιχειρησιακής συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια, η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 71 ΣΛΕΕ, διασφαλίζει την προώθηση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας εντός της Ένωσης. Με την επιφύλαξη του άρθρου 240, διευκολύνει τον συντονισμό της δράσης των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών.

(7)

Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 38 ΣΕΕ, παρακολουθεί τη διεθνή κατάσταση στους τομείς που καλύπτονται από την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και συμβάλλει στον καθορισμό των πολιτικών διατυπώνοντας γνώμες προς το Συμβούλιο, με την επιφύλαξη του ρόλου της ΕΜΑ. Σε περίπτωση κρίσης με εξελίξεις στους τομείς αρμοδιότητας της ΚΕΠΠΑ, απαιτείται στενός συντονισμός μεταξύ των προεδριών της ΕΜΑ και της ΕΠΑ.

(8)

Η Επιτροπή, ως θεσμικό όργανο που προάγει το γενικό συμφέρον της Ένωσης και αναλαμβάνει κατάλληλες πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό, το οποίο επιπλέον διασφαλίζει την εφαρμογή των Συνθηκών και των μέτρων που θεσπίζονται από τα θεσμικά όργανα δυνάμει του άρθρου 17 ΣΕΕ, διαδραματίζει καίριο ρόλο κατά τη συμμετοχή της στην IPCR.

(9)

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΥΕ) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) έχουν στη διάθεσή τους δομές με εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα πληροφοριών ή με στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη, καθώς και το δίκτυο των αντιπροσωπειών που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κρίσεων με εξωτερική διάσταση. Ανάλογα με την κρίση, άλλες δομές και οργανισμοί της Ένωσης στον τομέα της ΚΕΠΠΑ ή της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας θα πρέπει να παρέχουν, ανάλογα με την περίπτωση, συνεισφορές σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

(10)

Κάθε κρίση έχει ενδεχομένως διαφορετικά χαρακτηριστικά που απαιτούν τον κατάλληλο χειρισμό εντός του Συμβουλίου. Η IPCR έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ευέλικτη και κλιμακούμενη, για να επιτρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την εκάστοτε κρίση η συμμετοχή του πολιτικού επιπέδου και η απαιτούμενη υποστήριξη στις απαιτήσεις της κρίσης. Η ευελιξία επιτυγχάνεται μέσω των δύο τρόπων ενεργοποίησης, δηλαδή της ανταλλαγής πληροφοριών ή της πλήρους ενεργοποίησης, και μέσω των δυνατοτήτων συμμετοχής των οικείων φορέων. Η δυνατότητα κλιμάκωσης αναφέρεται στο επίπεδο της λήψης πολιτικών αποφάσεων.

(11)

Η Επιτροπή και ο ΥΕ συνέβαλαν ενεργά στη διαμόρφωση και τη δημιουργία της IPCR το 2013. Μετά τη θέσπιση της IPCR, η Επιτροπή και ο ΥΕ έχουν αποφασίσει με συνέπεια να στηρίξουν την IPCR και παρέμειναν προσηλωμένα στην υλοποίησή της. Η συνεισφορά της Επιτροπής και του ΥΕ στην IPCR θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί στην παρούσα απόφαση, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και του ΥΕ.

(12)

Η IPCR χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την υποστήριξη της ανταλλαγής πληροφοριών σε πολύπλοκες κρίσεις (σελίδες παρακολούθησης σχετικά με τη Συρία/το Ιράκ, την Υεμένη, τον ιό έμπολα, την Ουκρανία, το Νεπάλ κ.λπ.), στην ανακοίνωση για την αντιμετώπιση κρίσεων (βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές επικοινωνίας), στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015 για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Από την ενεργοποίησή της, είχε καθοριστική σημασία για την παρακολούθηση και την υποστήριξη της αντιμετώπισης της κρίσης, με την υποβολή εκθέσεων προς την ΕΜΑ, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η IPCR χρησιμοποιήθηκε επίσης για να αποκριθεί η Ένωση σε μείζονες κρίσεις που προκαλούνται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, φυσικές καταστροφές ή υβριδικές απειλές.

(13)

Οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας IPCR («IPCR SOP») που ήδη υφίστανται βάσει των τρεχουσών ρυθμίσεων IPCR και αναλύονται σε χωριστό έγγραφο θα πρέπει να αναπτυχθούν και να επικαιροποιηθούν περαιτέρω εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι διαδικασίες, καθώς και οι δράσεις που αναμένονται από κάθε φορέα στη διαδικασία IPCR.

(14)

Οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας για την ολοκληρωμένη επίγνωση και ανάλυση καταστάσεων («ISAA») που καταρτίζονται, σύμφωνα με τις IPCR SOP, από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ στο πλαίσιο των αντίστοιχων ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, θα πρέπει ιδίως να αναφέρουν λεπτομερώς τη λειτουργία της παραγωγής της ISAA και τις ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση των πληροφοριών που παρέχουν τα κράτη μέλη. Κατά την παραγωγή της ISAA, θα έχει αποφασιστική σημασία η πλήρης αξιοποίηση ενδεχόμενων συνεργειών ανάμεσα στους συμφεροντούχους και τα υπάρχοντα μέσα, τις δομές και τις ικανότητες σε επίπεδο Ένωσης, ενώ θα αποφεύγεται η επικάλυψη υφισταμένων δομών και η δημιουργία νέων μόνιμων δομών.

(15)

Συστήθηκε άτυπο δίκτυο επικοινωνίας για την αντιμετώπιση κρίσεων IPCR («CCN») το οποίο απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες επικοινωνίας από τα κράτη μέλη και τους σχετικούς φορείς της Ένωσης, με σκοπό να συμβάλλει στην ετοιμότητα, ιδίως μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων που εντοπίστηκαν.

(16)

Σύμφωνα με το άρθρο 346 παράγραφος 1 στοιχείο α) της ΣΛΕΕ, κανένα κράτος μέλος δεν υποχρεούται να παρέχει πληροφορίες, τη διάδοση των οποίων θεωρεί αντίθετη προς ουσιώδη συμφέροντα ασφαλείας του. Τυχόν διαβαθμισμένες πληροφορίες εξετάζονται σύμφωνα με την απόφαση 2013/488/ΕΕ του Συμβουλίου (2),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Η παρούσα απόφαση θεσπίζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων («IPCR»). Η IPCR επιτρέπει τον έγκαιρο συντονισμό και την αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο της Ένωσης για κρίσεις, είτε προέρχονται εντός ή εκτός της Ένωσης, οι οποίες έχουν ευρείες επιπτώσεις ή πολιτική σημασία.

2.   Η IPCR παρέχει στο Συμβούλιο τα απαραίτητα εργαλεία και την ευελιξία για να αποφασίζει σχετικά με τον χειρισμό της αντιμετώπισης εκ μέρους της Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω ταχειών διαβουλεύσεων και πιθανών προτάσεων για ανάληψη δράσης. Ο πολιτικός έλεγχος και η στρατηγική διεύθυνση για όλα τα στάδια της διαδικασίας IPCR τελούν υπό την ηγεσία της Προεδρίας του Συμβουλίου, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και του ΥΕ.

3.   Η IPCR είναι ένα ενιαίο σύνολο ρυθμίσεων για την ανταπόκριση σε πολιτικό επίπεδο της Ένωσης με συνεκτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο για την αντιμετώπιση κρίσεων. Η IPCR χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο για τον συντονισμό σε πολιτικό επίπεδο με σκοπό την επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της απόφασης 2014/415/ΕΕ του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 222 παράγραφος 3 ΣΛΕΕ.

4.   Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αντικαθιστούν ούτε επαναλαμβάνουν υφιστάμενους μηχανισμούς ή ρυθμίσεις της Ένωσης.

Άρθρο 2

Αρχιτεκτονική της IPCR

1.   Η IPCR έχει δύο τρόπους ενεργοποίησης, οι οποίοι αποφασίζονται από την Προεδρία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κρίσης και τις ανάγκες για την αντιμετώπιση:

α)

λειτουργία ανταλλαγής πληροφοριών, που χρησιμεύει για τη διαμόρφωση σαφούς εικόνας της κατάστασης και για την προετοιμασία του εδάφους για ενδεχόμενη πλήρη ενεργοποίηση,

β)

λειτουργία πλήρους ενεργοποίησης, η οποία συνεπάγεται την προετοιμασία μέτρων αντιμετώπισης.

2.   Η IPCR απαρτίζεται από υποστηρικτικά στοιχεία που είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλίζεται η εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο και ο αποτελεσματικός πολιτικός συντονισμός σε επίπεδο Ένωσης. Αυτά τα υποστηρικτικά στοιχεία είναι τα εξής:

α)

άτυπες ανταλλαγές απόψεων με πρωτοβουλία της Προεδρίας και την υποστήριξη και τις συμβουλές της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου («ΓΓΣ»), όπως αναφέρονται στο άρθρο 7,

β)

ικανότητα ολοκληρωμένης επίγνωσης και ανάλυσης καταστάσεων («ISAA») που αναπτύσσεται από υπηρεσίες της Επιτροπής και την ΕΥΕΔ μέσα στα πλαίσια των αντίστοιχων ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8,

γ)

ειδική και προστατευόμενη διαδικτυακή πλατφόρμα που ανήκει στο Συμβούλιο και διευκολύνει την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9, και

δ)

κεντρικό σημείο επαφής σε εικοσιτετράωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα σε επίπεδο Ένωσης, επτά ημέρες την εβδομάδα, με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και άλλους συμφεροντούχους, που παρέχεται από το κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10.

3.   Προκειμένου να ενισχυθεί η λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της Ένωσης, τα υποστηρικτικά στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ) έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α)

είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του επιπέδου λήψης πολιτικών αποφάσεων, υπό την καθοδήγηση της Προεδρίας μετά την ενεργοποίηση της IPCR και σε διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και με την ΕΥΕΔ,

β)

καλύπτουν όλους τους βασικούς τομείς που θίγονται από την κρίση,

γ)

είναι ολοκληρωμένα και συνδέουν τις διαφορετικές διαστάσεις της κρίσης με συνεκτικό τρόπο,

δ)

διαθέτουν το κατάλληλο επίπεδο λεπτομέρειας και

ε)

παρέχονται εγκαίρως, ώστε να μεσολαβεί αρκετό χρονικό διάστημα πριν από τις επίσημες συζητήσεις.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)   «κρίση»: κατάσταση τόσο ευρέους μεγέθους ή τέτοιας πολιτικής σημασίας, που απαιτεί έγκαιρο συντονισμό πολιτικής και έγκαιρη πολιτική αντιμετώπιση σε ενωσιακό πολιτικό επίπεδο,

β)   «αντιμετώπιση»: κάθε δράση που αναλαμβάνεται στην περίπτωση κρίσης για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της.

Άρθρο 4

Ενεργοποίηση

1.   Σε περίπτωση κρίσης, η απόφαση για την ενεργοποίηση της IPCR λαμβάνεται από την Προεδρία. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να καλέσει την Προεδρία να το πράξει.

2.   Σε περίπτωση επίκλησης της ρήτρας αλληλεγγύης, η Προεδρία ενεργοποιεί την IPCR αμέσως σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 της απόφασης 2014/415/ΕΕ, εφόσον δεν είναι ήδη σε λειτουργία.

3.   Όταν δεν έχει γίνει επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης, πριν αποφασιστεί η ενεργοποίηση, η Προεδρία διαβουλεύεται με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, κατά περίπτωση, καθώς και με την Επιτροπή και τον ΥΕ.

4.   Η Προεδρία ενημερώνεται και επικουρείται από τη ΓΓΣ. Η Προεδρία μπορεί επίσης να ζητεί εμπειρογνωμοσύνη από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και την ΕΥΕΔ, στο πλαίσιο των αντίστοιχων ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, καθώς και από τους σχετικούς οργανισμούς της Ένωσης, τα κράτη μέλη και τους σχετικούς συμφεροντούχους ή οργανισμούς.

5.   Η απόφαση ενεργοποίησης της IPCR σε λειτουργία ανταλλαγής πληροφοριών μπορεί επίσης να ληφθεί με συμφωνία της ΓΓΣ, των υπηρεσιών της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ, σε συνεννόηση με την Προεδρία.

6.   Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης και τις πολιτικές ανάγκες, η Προεδρία μπορεί να αποφασίσει σε οποιοδήποτε σημείο να κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει τη λειτουργία από τον ένα τρόπο ενεργοποίησης στον άλλο. Για όσο διάστημα η επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης παραμένει ενεργή, η IPCR διατηρείται σε πλήρη ενεργοποίηση.

7.   Η Προεδρία ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου για την απόφαση ενεργοποίησης της IPCR. Η ΓΓΣ ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή και τον ΥΕ, καθώς και το Γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άρθρο 5

Απενεργοποίηση

Η απόφαση για την απενεργοποίηση της IPCR λαμβάνεται από την Προεδρία, κατόπιν διαβούλευσης με τα πληγέντα κράτη μέλη, κατά περίπτωση, καθώς και κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή και τον ΥΕ. Η IPCR δεν απενεργοποιείται για όσο διάστημα η επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης παραμένει ενεργή.

Άρθρο 6

Επίπεδο ΕΜΑ

1.   Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή των πολιτικών και των δράσεων της Ένωσης, η ΕΜΑ καθίσταται το προεπιλεγμένο επίπεδο στο οποίο πραγματοποιείται η εποπτεία της εφαρμογής των ρυθμίσεων IPCR. Η Προεδρία ενημερώνει αμελλητί την ΕΜΑ σχετικά με τις κύριες πτυχές της κρίσης και για την προβλεπόμενη διαδικασία.

2.   Η Προεδρία αποφασίζει, με βάση τα χαρακτηριστικά της κρίσης και τις σχετικές πολιτικές ανάγκες της αντιμετώπισης, να συζητηθούν θέματα στα κατάλληλα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Συμβουλίου. Κατά περίπτωση, η εξαμηνιαία Προεδρία συντονίζει με τους εκπροσώπους του ΥΕ που προεδρεύουν των σχετικών προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου, καθώς και κατά περίπτωση με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη σύγκληση των συνεδριάσεων των εν λόγω οργάνων.

Άρθρο 7

Ανταλλαγές απόψεων

1.   Οι ανταλλαγές απόψεων έχουν ως στόχο τον εντοπισμό και τη διερεύνηση της κατάστασης κρίσης, ούτως ώστε να ενημερώνεται δεόντως η πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

2.   Οι ανταλλαγές απόψεων συγκαλούνται με πρωτοβουλία της Προεδρίας, με την υποστήριξη και την παροχή συμβουλών από τη ΓΓΣ.

3.   Η Προεδρία αποφασίζει για τη σύνθεση των ανταλλαγών απόψεων. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και η ΕΥΕΔ καλούνται να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους. Καλείται επίσης να συμμετέχει το Γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καλούνται να συμμετάσχουν, κατά περίπτωση, τα πληγέντα κράτη μέλη και άλλοι σχετικοί συμφεροντούχοι και εμπειρογνώμονες επί συγκεκριμένων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων από τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, και ο Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ένωσης.

4.   Σε λειτουργία ανταλλαγής πληροφοριών, στην περίπτωση που η Προεδρία συγκαλεί ανταλλαγή απόψεων, η ανταλλαγή απόψεων εξυπηρετεί κυρίως την παρακολούθηση της κατάστασης, την αξιολόγηση των απαιτήσεων πληροφόρησης και την εκτίμηση του κατά πόσον απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση. Σε περίπτωση πλήρους ενεργοποίησης, οι συμμετέχοντες στην ανταλλαγή απόψεων, υπό την ηγεσία της Προεδρίας, εκπονούν, καταρτίζουν και επικαιροποιούν σχέδια προτάσεων για δράση, όπου απαιτείται, προκειμένου να υποβληθούν στο Συμβούλιο προς συζήτηση και λήψη απόφασης, ανάλογα με τις ανάγκες.

Άρθρο 8

Ολοκληρωμένη επίγνωση και ανάλυση καταστάσεων

1.   Η υποστηρικτική ικανότητα για την ISAA παράγει εκθέσεις που συμβάλλουν στην ενημέρωση της συζήτησης κατά τις ανταλλαγές απόψεων, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και των προπαρασκευαστικών οργάνων του, καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

2.   Οι εκθέσεις ISAA προσαρμόζονται στις ανάγκες του ενωσιακού πολιτικού επιπέδου όπως καθορίζεται από την Προεδρία του Συμβουλίου. Για τον σκοπό αυτόν, η Προεδρία εκδίδει πολιτική και στρατηγική καθοδήγηση κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και την ΕΥΕΔ και την επικαιροποιεί εφόσον χρειάζεται.

3.   Η υποστηρικτική ικανότητα για την ISAA επιτρέπει:

α)

τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, ανάλυση που διενεργούν η Ένωση και τα κράτη μέλη, αποφάσεις και μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από τους σχετικούς συμφεροντούχους, την ανάγκη πολιτικού συντονισμού σε επίπεδο Ένωσης που εκφράζουν οι σχετικοί συμφεροντούχοι,

β)

την επεξεργασία των πληροφοριών που αναφέρονται στο στοιχείο α) και τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης επισκόπησης της κατάστασης και

γ)

την παρουσίαση ολοκληρωμένης ανάλυσης, μεταξύ άλλων για την πιθανή εξέλιξη και τις συνέπειες της κατάστασης.

Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη και οι σχετικοί οργανισμοί και όργανα της Ένωσης επιδιώκουν να υποστηρίξουν το έργο αυτό και να συνεισφέρουν εγκαίρως σχετικές πληροφορίες.

4.   Η ISAA αποτελεί μέσο ανταλλαγής πληροφοριών το οποίο παρέχει στοιχεία στα κράτη μέλη και υποστηρίζει την Επιτροπή και τον ΥΕ κατά τις δραστηριότητές τους.

5.   Η ISAA αναπτύσσεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ στο πλαίσιο των αντίστοιχων ρόλων και αρμοδιοτήτων τους και εντός των υφιστάμενων μέσων και δυνατοτήτων τους. Η ISAA βασίζεται επίσης σε σχετικές πληροφορίες και αναλύσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη (π.χ. από τα εθνικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων), ειδικότερα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς και οι οργανισμοί της Ένωσης.

6.   Μετά την ενεργοποίηση της IPCR και έως την απενεργοποίησή της, η στήριξη αυτή διατίθεται σε μόνιμη βάση. Παρέχεται στην Προεδρία και το Συμβούλιο εγκαίρως σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, δίνοντας τη δυνατότητα για πρωτόβουλα μέτρα διαχείρισης της κρίσης. Ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, η Προεδρία μπορεί να ζητήσει να αυξηθεί ή να μειωθεί η στήριξη της ISAA. Η τακτική παρακολούθηση από τις τομεακές πηγές της Ένωσης συνεχίζεται.

7.   Ανάλογα με τη φύση της κρίσης, οι τρίτες χώρες και οι διεθνείς εταίροι, όπως οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν, μπορούν να εξουσιοδοτούνται από την ΕΜΑ να έχουν πρόσβαση σε εκθέσεις ISAA για μια συγκεκριμένη κρίση.

Άρθρο 9

Διαδικτυακή πλατφόρμα

1.   Η αποκλειστική διαδικτυακή πλατφόρμα την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται η ΓΓΣ αποτελεί βασικό εργαλείο για την IPCR ως ηλεκτρονικός κόμβος μεταξύ των σχετικών συμφεροντούχων.

2.   Η πρόσβαση στην πλατφόρμα αυτήν περιορίζεται στα άτομα που έχουν οριστεί από τους σχετικούς συμφεροντούχους, δηλαδή στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου (για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), στα κράτη μέλη, στην Επιτροπή, στην ΕΥΕΔ (για τον ΥΕ) και στους σχετικούς οργανισμούς της Ένωσης.

3.   Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ανταλλαγές στη διαδικτυακή πλατφόρμα, ιδίως εκείνες που έχουν ευαίσθητο χαρακτήρα, οι πληροφορίες δεν κοινολογούνται σε μέρη που δεν είναι σχετικοί συμφεροντούχοι οι οποίοι ορίζονται στην παράγραφο 2, εκτός εάν επιτρέπεται ρητά από την ΕΜΑ. Η ΓΓΣ, σε συνεργασία με την Προεδρία, συμμετέχει στην ικανοποίηση των αιτημάτων για παροχή πληροφοριών που λαμβάνονται από τα εν λόγω μέρη.

4.   Για να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη, η διαδικτυακή πλατφόρμα δεν αντικαθιστά ούτε αντικαθίσταται από οποιοδήποτε από τα τομεακά εργαλεία της Ένωσης. Οι πληροφορίες με διαβάθμιση άνω του RESTREINT UE/EU RESTRICTED ανταλλάσσονται μέσω των σχετικών διαπιστευμένων διαύλων.

5.   Η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη ακόμη και χωρίς την ενεργοποίηση της IPCR, ιδίως για πληροφορίες για το σχετικό ιστορικό, τις ασκήσεις, τα διδάγματα που έχουν αποκομιστεί και την κατάρτιση, καθώς και τα σημεία επαφής IPCR. Δημιουργείται σελίδα κρίσης για κάθε ενεργοποίηση της IPCR.

6.   Σε περίπτωση κρίσης χωρίς ενεργοποίηση της IPCR, η ΓΓΣ - σε συμφωνία με την Προεδρία - μπορεί να δημιουργήσει «σελίδα παρακολούθησης» πιθανώς κατόπιν αιτήματος ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, των υπηρεσιών της Επιτροπής ή της ΕΥΕΔ. Η σελίδα αυτή διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και ενεργεί ως αποθετήριο για άμεσα διαθέσιμες εκθέσεις και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση. Η δημιουργία μιας σελίδας παρακολούθησης δεν συνεπάγεται την εκπόνηση εκθέσεων ISAA.

7.   Η διαδικτυακή πλατφόρμα της IPCR περιλαμβάνει επίσης ειδικά φόρουμ ή «κομβικά σημεία» προσανατολισμένα προς συγκεκριμένες θεματικές τα οποία χρησιμοποιούνται ιδίως εκτός των περιόδων κρίσης για τη δικτύωση, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία, ώστε να συμβάλει στην ετοιμότητα για τη διαχείριση κρίσεων.

8.   Η ΓΓΣ συμβουλεύεται την Προεδρία και τις αντιπροσωπείες του Συμβουλίου κατά τον προγραμματισμό των διαρθρωτικών αλλαγών στην πλατφόρμα.

Άρθρο 10

Κεντρικό σημείο επαφής σε εικοσιτετράωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα

Μετά την ενεργοποίηση της IPCR, το κεντρικό σημείο επαφής σε εικοσιτετράωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα καθίσταται επιχειρησιακό, με την επιφύλαξη της κατανομής των αρμοδιοτήτων εντός των υπηρεσιών της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ και των υφιστάμενων δικτύων πληροφοριών.

Άρθρο 11

Τυποποιημένη διαδικασία λειτουργίας

1.   Η Προεδρία, με την υποστήριξη της ΓΓΣ, αναπτύσσει και επικαιροποιεί περαιτέρω, εφόσον χρειάζεται, τις υφιστάμενες τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας IPCR («IPCR SOP»), προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι διαδικασίες, καθώς και οι δράσεις που αναμένεται από κάθε φορέα στη διαδικασία IPCR. Τα κράτη μέλη, οι υπηρεσίες της Επιτροπής και η ΕΥΕΔ καλούνται να συνεισφέρουν. Κάθε νέα έκδοση των IPCR SΟΡs υποβάλλεται προς έγκριση στην ΕΜΑ.

2.   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΥΕΔ, στο πλαίσιο των αντίστοιχων ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αναπτύσσουν τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας ISAA σύμφωνα με τις ISAA SOP που περιγράφουν τη λειτουργία της παραγωγής της ISAA και τις ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση πληροφοριών που παρέχουν τα κράτη μέλη.

Άρθρο 12

Ετοιμότητα

1.   Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα ταχείας αντιμετώπισης κρίσεων στο πολιτικό επίπεδο της Ένωσης, αναπτύσσονται μέτρα ετοιμότητας και πλαίσιο επικοινωνιακής στρατηγικής. Τα μέτρα αυτά θα ενημερώνονται από τους πλέον σχετικούς τομείς που προκαλούν ανησυχία για πιθανή ενεργοποίηση της IPCR και υποστηρίζονται από την πολιτική ετοιμότητας της IPCR και το συναφές πρόγραμμα που θα αποσκοπεί στη βελτίωση όλων των συνιστωσών της ικανότητας IPCR.

2.   Η πολιτική ετοιμότητας υποβάλλεται στο Συμβούλιο προς έγκριση. Το πρόγραμμα ετοιμότητας παρουσιάζεται στην ΕΜΑ.

3.   Προκειμένου να ενισχυθούν η γνώση και η ετοιμότητα όλων των σχετικών συμφεροντούχων, οργανώνεται εξατομικευμένη εκπαίδευση σχετικά με τις διαδικασίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κρίσης που απαιτεί συντονισμό στο πολιτικό επίπεδο της Ένωσης.

4.   Η πολιτική ετοιμότητας στο πλαίσιο της IPCR προβλέπει διατομεακές ασκήσεις και ορίζει τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό ασκήσεων που περιλαμβάνουν την IPCR. Οι ασκήσεις IPCR διοργανώνονται από την Προεδρία με την υποστήριξη της ΓΓΣ και εμπλέκουν τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση. Η Επιτροπή και ο ΥΕ συνδέονται στενά με τις εργασίες αυτές και καλούνται να συμβάλουν καταλλήλως. Κάθε άσκηση η οποία περιλαμβάνει την IPCR τηρεί την πολιτική ετοιμότητας της IPCR.

5.   Η πολιτική ετοιμότητας της IPCR συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της επικοινωνίας με το κοινό και στη συνοχή του μηνύματος σε περιόδους κρίσης. Το άτυπο δίκτυο των υπευθύνων ενημέρωσης για την κρίση («CCN») μπορεί να στηρίζει το έργο αυτό.

6.   Θα εντοπίζονται διδάγματα τόσο από τις ασκήσεις όσο και από την πραγματική ενεργοποίηση των ρυθμίσεων IPCR. Θα διεξάγεται διαρθρωμένη επεξεργασία των διδαγμάτων που έχουν αποκομιστεί.

Άρθρο 13

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ανάλογα με την κρίση, ενδέχεται να χρειάζονται έγκαιρες διαβουλεύσεις ή αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προς τον σκοπό αυτό, το Γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλείται επίσης να συμμετέχει πλήρως στην IPCR μετά την ενεργοποίησή της και για τις δραστηριότητες ετοιμότητας.

Άρθρο 14

Ενημέρωση και επικοινωνία

1.   Η Προεδρία ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση της IPCR.

2.   Μια συνεκτική επικοινωνιακή στρατηγική, μεταξύ άλλων μέσω κοινών μηνυμάτων, αποτελεί μέρος των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης σε περίπτωση ενεργοποίησης της IPCR.

Άρθρο 15

Επανεξέταση

1.   Οι ρυθμίσεις δυνάμει της παρούσας απόφασης επανεξετάζονται ανάλογα με τις ανάγκες που εντοπίζονται και σε κάθε περίπτωση εντός 12 μηνών από την απενεργοποίησή τους, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι προσδιορίζονται και αντιμετωπίζονται τα σχετικά διδάγματα. Η επανεξέταση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου, βάσει παρατηρήσεων που παρέχονται από τα κράτη μέλη, την Επιτροπή και τον YE.

2.   Κατά περίπτωση, η παρούσα απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί, ιδίως για την αντιμετώπιση των αναγκών που εντοπίζει το Συμβούλιο στο πλαίσιο της επανεξέτασης, δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 3 της απόφασης 2014/415/ΕΕ.

Άρθρο 16

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2018.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

G. BLÜMEL


(1)  ΕΕ L 192 της 1.7.2014, σ. 53.

(2)  Απόφαση 2013/488/ΕΕ του Συμβουλίου, της 23ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (ΕΕ L 274 της 15.10.2013, σ. 1).