4.5.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 114/17


ΘΈΣΗ (ΕΕ) αριθ. 3/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΠΡΏΤΗ ΑΝΆΓΝΩΣΗ

ενόψει της εκδόσεως κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά

Εκδόθηκε από το Συμβούλιο την 1η Μαρτίου 2010

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2010/C 114 E/02

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1,

την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (2),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

Εκτιμώντας τα εξής:

(1)

Τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων της ξυλείας και των μη ξύλινων δασικών προϊόντων καθώς και περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

(2)

Λόγω της ανά τον κόσμο αυξανόμενης ζήτησης της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε επίπεδο θεσμών και διακυβέρνησης που εντοπίζονται στον τομέα των δασών σε σειρά χωρών που παράγουν ξυλεία, η παράνομη υλοτομία και το συναφές εμπόριο έχουν καταστεί ζητήματα ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας.

(3)

Η παράνομη υλοτομία αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα που προκαλεί έντονο διεθνή προβληματισμό. Συνιστά σοβαρή απειλή για τα δάση, αφού συμβάλλει στη διαδικασία της αποψίλωσης των δασών που ευθύνεται για το 20 % περίπου των εκπομπών CO2, απειλεί τη βιοποικιλότητα και υποσκάπτει την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη των δασών, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής βιωσιμότητας των νόμιμα λειτουργούντων φορέων εκμετάλλευσης. Επιπλέον, έχει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

(4)

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της 21ης Μαΐου 2003, με τίτλο «Επιβολή της δασικής νομοθεσίας, Διακυβέρνηση και Εμπόριο (FLEGT): Πρόταση για ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ», προτείνεται δέσμη μέτρων για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών αντιμετώπισης του προβλήματος, της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου.

(5)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επικρότησαν την εν λόγω ανακοίνωση και αναγνώρισαν την ανάγκη συμβολής της Ένωσης στις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας.

(6)

Σύμφωνα με το στόχο της εν λόγω ανακοίνωσης, δηλαδή να εξασφαλιστεί ότι μόνον τα προϊόντα ξυλείας που έχουν παραχθεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία της χώρας παραγωγής εισέρχονται στην Ένωση, η Ένωση διαπραγματεύεται Εθελοντικές Συμφωνίες Συνεργασίας (VPA) με τις χώρες παραγωγής ξυλείας (χώρες-εταίροι), οι οποίες δημιουργούν νομικά δεσμευτική υποχρέωση των μερών να εφαρμόζουν καθεστώς χορήγησης αδειών και ρύθμισης του εμπορίου ξυλείας και των προϊόντων που ορίζονται στις συγκεκριμένες VPA.

(7)

Δεδομένης της έκτασης και του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος, είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν ενεργά οι προσπάθειες κατά της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου, να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί η πρωτοβουλία VPA και να προαχθούν οι συνέργειες μεταξύ των πολιτικών που αποβλέπουν στη διατήρηση των δασών και στην επίτευξη υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής προστασίας, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας βιοποικιλότητας.

(8)

Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των χωρών που έχουν συνάψει VPA FLEGT με την Ένωση, καθώς και οι αρχές που τις διέπουν, ιδίως όσον αφορά τον ορισμό της νόμιμα παραχθείσας ξυλείας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, βάσει του συστήματος χορήγησης αδειών FLEGT, μόνον η ξυλεία που έχει υλοτομηθεί σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές νομοθετικές διατάξεις και τα προϊόντα ξυλείας που παράγονται από τέτοια ξυλεία εξάγονται στην Ένωση. Ως εκ τούτου, η ξυλεία που εμπεριέχεται στα προϊόντα ξυλείας τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (4), προελεύσεως χωρών εταίρων εγγεγραμμένων στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, θα πρέπει να θεωρείται ως νόμιμα υλοτομημένη, εφόσον τα εν λόγω προϊόντα ξυλείας συμμορφώνονται με τον εν λόγω κανονισμό και τις τυχόν διατάξεις εφαρμογής.

(9)

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) επιβάλλει στα μέρη της Σύμβασης να χορηγούν άδεια CITES προς εξαγωγή μόνον εφόσον πρόκειται για είδος εγγεγραμμένο στον κατάλογο CITES το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι σύμφωνο με την εθνική νομοθεσία της χώρας εξαγωγής. Ως εκ τούτου, η ξυλεία των ειδών που είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα A, B ή Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (5) θα πρέπει να θεωρείται ως νόμιμα υλοτομημένη, εφόσον συμμορφώνεται με τον εν λόγω κανονισμό και τις τυχόν διατάξεις εφαρμογής.

(10)

Λαμβανομένης υπόψη της πολυπλοκότητας των παραγόντων που επηρεάζουν την παράνομη υλοτομία και των επιπτώσεών της, τα κίνητρα παράνομης συμπεριφοράς θα πρέπει να περιοριστούν με μέτρα που εστιάζονται στη συμπεριφορά των φορέων εκμετάλλευσης.

(11)

Ελλείψει διεθνώς αναγνωρισμένου ορισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται ως βάση για τον ορισμό της παράνομης υλοτόμησης η νομοθεσία της χώρας όπου πραγματοποιήθηκε η υλοτόμηση.

(12)

Πολλά προϊόντα ξυλείας υφίστανται πολυάριθμες κατεργασίες πριν και μετά την πρώτη διάθεσή τους στην αγορά. Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περιττή διοικητική επιβάρυνση, μόνον οι φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν για πρώτη φορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην εσωτερική αγορά, και όχι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης που υπεισέρχονται στο κύκλωμα διανομής θα πρέπει να υπόκεινται στις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

(13)

Έχοντας κατά νου ότι θα αποτελούσε δυσανάλογη επιβάρυνση για τους φορείς εκμετάλλευσης η απαίτηση να παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή της ξυλείας σε προϊόντα ανακυκλωμένης ξυλείας, τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να αποκλειστούν από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(14)

Όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν για πρώτη φορά στην εσωτερική αγορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας υπέχουν υποχρέωση επιμέλειας μέσω συστήματος μέτρων και διαδικασιών (σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας), ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων που προέρχονται από τέτοια ξυλεία στην εσωτερική αγορά.

(15)

Το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας περιλαμβάνει τρία στοιχεία εγγενή στη διαχείριση κινδύνου: πρόσβαση σε πληροφορίες, αξιολόγηση κινδύνου και μετριασμό του κινδύνου που εντοπίζεται. Το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας θα πρέπει να προβλέπει την πρόσβαση στις πληροφορίες για τις πηγές και τους προμηθευτές της ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που διατίθενται στην εσωτερική αγορά για πρώτη φορά μαζί με σχετικές πληροφορίες όπως η συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να διενεργούν αξιολόγηση κινδύνου. Όπου εντοπίζεται κίνδυνος, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να μετριάζουν τον κίνδυνο κατά τρόπο αναλογικό προς αυτόν, με σκοπό την πρόληψη της διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή εξ αυτής παραγόμενων προϊόντων ξυλείας.

(16)

Προς αποφυγή περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων, δεν θα πρέπει να ζητείται από φορείς εκμετάλλευσης οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ή διαδικασίες που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού να θεσμοθετήσουν νέα συστήματα.

(17)

Προκειμένου να αναγνωρίζονται οι καλές πρακτικές στον δασικό τομέα, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου μπορεί να χρησιμοποιούνται η πιστοποίηση ή άλλα συστήματα επαλήθευσης τρίτων μερών που περιλαμβάνουν την επαλήθευση συμμόρφωσης προς την κείμενη νομοθεσία.

(18)

Ο κλάδος της ξυλείας είναι κλάδος ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ένωσης. Οι οργανώσεις φορέων εκμετάλλευσης είναι σημαντικοί παράγοντες του κλάδου, δεδομένου ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντά του σε μεγάλη κλίμακα και ανταλλάσσουν απόψεις και πείρα με ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών. Οι οργανώσεις αυτές διαθέτουν, επίσης, την τεχνογνωσία και ικανότητα της ανάλυσης της κείμενης νομοθεσίας και διευκόλυνσης της συμμόρφωσης των μελών τους, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ικανότητα αυτή για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και να προαχθεί η ανάπτυξη καλών πρακτικών, είναι, επομένως, σκόπιμο να αναγνωρίζονται οι οργανώσεις που έχουν αναπτύξει συστήματα υποχρέωσης επιμέλειας που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί κατάλογος των εν λόγω αναγνωρισμένων οργανώσεων ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να μπορούν να προσφεύγουν σε αυτούς τους αναγνωρισμένους οργανισμούς παρακολούθησης.

(19)

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ελέγχουν κατά πόσον οι φορείς εκμετάλλευσης εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Προς τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προβαίνουν σε επίσημους ελέγχους, εφόσον συντρέχει λόγος, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο στις εγκαταστάσεις του φορέα εκμετάλλευσης, και θα πρέπει να είναι σε θέση να απαιτούν από τους φορείς την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών.

(20)

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να τηρούν μητρώα των ελέγχων και να θέτουν στη διάθεση οιουδήποτε αιτούντος τις σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες (6).

(21)

Συνεκτιμώντας τον διεθνή χαρακτήρα της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου, είναι σκόπιμη η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών καθώς και με τις διοικητικές αρχές τρίτων χωρών και με την Επιτροπή.

(22)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τυχόν παραβάσεις του παρόντος κανονισμού τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

(23)

Η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) όσον αφορά τις διαδικασίες για την αναγνώριση και την ανάκληση αναγνώρισης οργανισμών παρακολούθησης, τα περαιτέρω συναφή κριτήρια αξιολόγησης των κινδύνων που μπορεί να είναι αναγκαία για τη συμπλήρωση εκείνων που ήδη προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό καθώς και όσον αφορά τον κατάλογο της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας στον οποίο εφαρμόζεται ο κανονισμός. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διαβουλεύεται η Επιτροπή με εμπειρογνώμονες κατά την προπαρασκευαστική φάση σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε στην ανακοίνωση της 9ης Δεκεμβρίου 2009 για την εφαρμογή του άρθρου 290 της ΣΛΕΕ.

(24)

Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (7).

(25)

Θα πρέπει να δοθεί στους φορείς εκμετάλλευσης και στις αρμόδιες αρχές εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

(26)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου δεν μπορεί να επιτευχθεί από τα μεμονωμένα κράτη μέλη και, επομένως, λόγω της κλίμακάς του, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ίδιου άρθρου, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει το μέτρο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου αυτού,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν για πρώτη φορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή εξ αυτής παραγόμενων προϊόντων ξυλείας στην αγορά.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως «ξυλεία και προϊόντα ξυλείας» νοούνται η ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που καθορίζονται στο παράρτημα, εξαιρουμένων των προϊόντων ξυλείας που παράγονται από ξυλεία ή από προϊόντα ξυλείας που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά, καθώς και των προϊόντων ξυλείας ή συστατικών στοιχείων των εν λόγω προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί από ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και σε άλλη περίπτωση θα απορρίπτονταν ως απόβλητα·

β)

ως «διάθεση στην αγορά» νοείται η για πρώτη φορά προμήθεια, με οποιαδήποτε μέσα και ανεξαρτήτως της τεχνικής πώλησης, ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας στην εσωτερική αγορά προς διανομή ή χρήση στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, είτε αυτή πραγματοποιείται επί πληρωμή είτε δωρεάν. Περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια με μέσο επικοινωνίας εξ αποστάσεως, όπως ορίζεται στην οδηγία 97/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 1997, για την προστασία των καταναλωτών κατά τις εξ αποστάσεως συμβάσεις (8)·

γ)

ως «φορέας εκμετάλλευσης» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαθέτει στην αγορά ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας·

δ)

ως «χώρα υλοτόμησης» νοείται η χώρα ή το έδαφος όπου υλοτομήθηκε η ξυλεία ή η ξυλεία που εμπεριέχεται στα προϊόντα ξυλείας·

ε)

ως «νόμιμα υλοτομημένη» νοείται η ξυλεία που υλοτομήθηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας υλοτόμησης·

στ)

ως «παράνομα υλοτομημένη» νοείται η ξυλεία που υλοτομήθηκε κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας της χώρας υλοτόμησης·

ζ)

ως «κείμενη νομοθεσία» νοείται η νομοθεσία που ισχύει στη χώρα υλοτόμησης και η οποία καλύπτει τους εξής τομείς δικαίου:

τα δικαιώματα υλοτόμησης εντός των επισήμως δημοσιευμένων ορίων·

τις πληρωμές για τα δικαιώματα υλοτόμησης και ξυλείας, συμπεριλαμβανομένων των δασμών υλοτόμησης·

την υλοτόμηση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσα σχετιζόμενης περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας·

τα έννομα δικαιώματα τρίτων όσον αφορά τη χρήση και την ιδιοκτησία που θίγονται από τη υλοτόμηση· και

την εμπορική και την τελωνειακή νομοθεσία, στο βαθμό που αφορά τον δασικό τομέα.

Άρθρο 3

Καθεστώς της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας που καλύπτονται από τον FLEGT και την CITES

Η ξυλεία που εμπεριέχεται στα προϊόντα ξυλείας τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005, τα οποία κατάγονται από χώρες εταίρους που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 και τα οποία είναι σύμμορφα με τον εν λόγω κανονισμό και με τις διατάξεις εφαρμογής του, θεωρούνται νόμιμα υλοτομημένα για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

Η ξυλεία ειδών που είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα A, B ή Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 και η οποία συμμορφώνεται με τον εν λόγω κανονισμό και με τις διατάξεις εφαρμογής του, θεωρείται νόμιμα υλοτομημένη για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4

Υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης

1.   Οι φορείς εκμετάλλευσης τηρούν την υποχρέωση επιμέλειας ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας που παράγονται από τέτοια ξυλεία. Προς τούτο, οφείλουν να χρησιμοποιούν πλαίσιο διαδικασιών και μέτρων, καλούμενο εφεξής «σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας», όπως ορίζεται στο άρθρο 5.

2.   Κάθε φορέας εκμετάλλευσης διατηρεί και αξιολογεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας που χρησιμοποιεί, εκτός εάν ο φορέας εκμετάλλευσης χρησιμοποιεί σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας οργανισμού παρακολούθησης που αναφέρεται στο άρθρο 7.

Άρθρο 5

Συστήματα υποχρέωσης επιμέλειας

1.   Το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

μέτρα και διαδικασίες που παρέχουν πρόσβαση στις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια από τον φορέα εκμετάλλευσης της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας που διατίθενται στην αγορά:

περιγραφή, με την πλήρη επιστημονική ονομασία, ή την κοινή ονομασία της ποικιλίας δένδρου, την εμπορική επωνυμία και το είδος του προϊόντος·

χώρα υλοτόμησης και, κατά περίπτωση, περιφέρεια της χώρας όπου υλοτομήθηκε η ξυλεία·

ποσότητα (εκφραζόμενη σε όγκο, βάρος ή αριθμό μονάδων)·

όνομα και διεύθυνση του προμηθευτή του φορέα εκμετάλλευσης·

έγγραφα ή άλλες πληροφορίες που καταδεικνύουν τη συμμόρφωση της εν λόγω ξυλείας και των εν λόγω προϊόντων ξυλείας προς την κείμενη νομοθεσία·

β)

διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων που δίνουν τη δυνατότητα στον φορέα εκμετάλλευσης να αναλύσει και να αξιολογήσει τον κίνδυνο της διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας προερχόμενων από τέτοια ξυλεία.

Οι διαδικασίες αυτές λαμβάνουν υπόψη τις πληροφορίες που καθορίζονται στο στοιχείο α), καθώς και συναφή κριτήρια αξιολόγησης των κινδύνων, μεταξύ άλλων:

εξασφάλιση συμμόρφωσης προς την κείμενη νομοθεσία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πιστοποίηση ή άλλα συστήματα επαλήθευσης από τρίτους που καλύπτουν τη συμμόρφωση προς την κείμενη νομοθεσία·

διάδοση της παράνομης υλοτόμησης συγκεκριμένων ειδών δένδρων·

διάδοση της παράνομης υλοτόμησης ή πρακτικών της χώρας και/ή της περιφέρειας υλοτόμησης της ξυλείας

πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού των προϊόντων ξυλείας·

γ)

εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κίνδυνος που εντοπίζεται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αξιολόγησης του κινδύνου που αναφέρονται στο στοιχείο β) είναι αμελητέος, διαδικασίες μετριασμού του κινδύνου που συνίστανται σε δέσμη μέτρων και διαδικασιών οι οποίες είναι κατάλληλες και αναλογικές προκειμένου να ελαχιστοποιούν αποτελεσματικά τον εν λόγω κίνδυνο και οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν την απαίτηση συμπληρωματικών πληροφοριών ή εγγράφων ή/και την απαίτηση της επαλήθευσης από τρίτους.

2.   Οι λεπτομερείς κανόνες που εξασφαλίζουν την ομοιόμορφη εφαρμογή της παραγράφου 1, εκτός από τα περαιτέρω συναφή κριτήρια αξιολόγησης των κινδύνων που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο του στοιχείου β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία, που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2. Οι κανόνες αυτοί θεσπίζονται το αργότερο στις … (9).

3.   Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά και η πείρα που θα αποκτηθεί από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, ιδίως όπως προσδιορίζονται μέσω της υποβολής των εκθέσεων που προβλέπει το άρθρο 18 παράγραφος 3, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ όσον αφορά περαιτέρω συναφή κριτήρια αξιολόγησης των κινδύνων που ενδέχεται να είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση εκείνων που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο του στοιχείου β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Κατά την έγκριση αυτών των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τις συναφείς διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προβλέπει η παρούσα παράγραφος ισχύουν οι διαδικασίες των άρθρων 13, 14 και 15.

Άρθρο 6

Αρμόδιες αρχές

1.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει μία ή περισσότερες αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τα ονόματα και τις διευθύνσεις των αρμοδίων αρχών έως τις … (10). Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τυχόν αλλαγές των ονομάτων ή διευθύνσεων των αρμοδίων αρχών.

2.   Η Επιτροπή δημοσιοποιεί κατάλογο των αρμοδίων αρχών τον οποίο τοποθετεί και στο διαδίκτυο. Ο κατάλογος επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άρθρο 7

Οργανισμοί παρακολούθησης

1.   Ο οργανισμός παρακολούθησης ασκεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

(α)

διατηρεί και αξιολογεί τακτικά σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας σύμφωνα με το άρθρο 5 και χορηγεί στους φορείς εκμετάλλευσης το δικαίωμα χρήσης του·

(β)

ελέγχει την ορθή χρήση του δικού του συστήματος υποχρέωσης επιμέλειας από τους εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης,

(γ)

λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση αδυναμίας ενός φορέα εκμετάλλευσης να χρησιμοποιήσει ορθώς το δικό του σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας, μεταξύ των οποίων και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση σοβαρής ή επανειλημμένης ανεπάρκειας του φορέα εκμετάλλευσης.

2.   Κάθε οργανισμός μπορεί να υποβάλει αίτηση αναγνώρισης ως οργανισμός παρακολούθησης, εφόσον συμμορφώνεται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

(α)

έχει νομική οντότητα και έχει τη νόμιμη έδρα του εντός της Ένωσης,

(β)

έχει την ικανότητα να ασκεί τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, και,

(γ)

ασκεί τα καθήκοντα του κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων.

3.   Αιτών ο οποίος πληροί τις απαιτήσεις της παραγράφου 2 αναγνωρίζεται ως οργανισμός παρακολούθησης με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

(α)

η αρμόδια αρχή κράτους μέλους αναγνωρίζει έναν οργανισμό παρακολούθησης ο οποίος προτίθεται να ασκεί αποκλειστικά τις δραστηριότητές του στο εν λόγω κράτος μέλος, και στη συνέχεια ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή.

(β)

αφού ενημερώσει τα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναγνωρίζει τον οργανισμό παρακολούθησης ο οποίος προτίθεται να ασκεί τις δραστηριότητές του σε περισσότερα από ένα κράτος μέλος ή σε όλη την Ένωση.

4.   Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους ανά τακτά διαστήματα για να διαπιστώσουν εάν οι οργανισμοί παρακολούθησης που λειτουργούν στα πλαίσια της δικαιοδοσίας των αρμοδίων αρχών εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα της παραγράφου 1 και να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της παραγράφου 2.

5.   Αν μια αρμόδια αρχή διαπιστώσει ότι οργανισμός παρακολούθησης αναγνωρισμένος από την Επιτροπή είτε δεν ανταποκρίνεται πλέον στα καθήκοντα της παραγράφου 1 είτε δεν συμμορφώνεται πλέον προς τις απαιτήσεις της παραγράφου 2, ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή.

6.   Οι αρμόδιες αρχές ή η Επιτροπή μπορούν να ανακαλέσουν την αναγνώριση όταν η αρμόδια αρχή ή η Επιτροπή διαπιστώσουν ότι ο οργανισμός παρακολούθησης δεν ανταποκρίνεται πλέον στα καθήκοντα της παραγράφου 1 ή δεν συμμορφώνεται πλέον προς τις απαιτήσεις της παραγράφου 2. Η αρμόδια αρχή ή η Επιτροπή μπορούν να ανακαλέσουν μόνον αναγνώριση που εξέδωσαν οι ίδιες. Προτού προβεί σε ανάκληση της αναγνώρισης η Επιτροπή ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για την ανάκληση αναγνώρισης.

7.   Για να συμπληρωθούν οι διαδικαστικοί κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση και την ανάκληση αναγνώρισης των οργανισμών παρακολούθησης και για να τροποποιηθούν οι εν λόγω κανόνες, αν αυτό απαιτείται βάσει της αποκτηθείσας πείρας, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ. Κατά την έγκριση αυτών των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τις συναφείς διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προβλέπει η παρούσα παράγραφος ισχύουν οι διαδικασίες των άρθρων 13, 14 και 15. Οι πράξεις αυτές θεσπίζονται το αργότερο στις … (11).

8.   Οι λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά τη συχνότητα και το είδος των ελέγχων της παραγράφου 4 που είναι αναγκαίοι για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής της εν λόγω παραγράφου, θεσπίζονται με την κανονιστική διαδικασία του άρθρου 16 παράγραφος 2. Οι κανόνες αυτοί θεσπίζονται το αργότερο … (11)

Άρθρο 8

Κατάλογος των οργανισμών παρακολούθησης

Η Επιτροπή δημοσιεύει τον κατάλογο των οργανισμών παρακολούθησης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σειρά C και τον δημοσιοποιεί στο δικτυακό της τόπο. Ο κατάλογος επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άρθρο 9

Έλεγχοι σε φορείς εκμετάλλευσης

1.   Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους για να επαληθεύσουν εάν οι φορείς εκμετάλλευσης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα άρθρα 4 και 5.

2.   Οι φορείς εκμετάλλευσης παρέχουν κάθε είδους βοήθεια για να διευκολύνουν τη διενέργεια των ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3.   Όταν, μετά τη διενέργεια των ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, έχουν εντοπισθεί ελλείψεις, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ενημερώνουν τον φορέα εκμετάλλευσης για τις αναγκαίες εκ μέρους του διορθωτικές ενέργειες. Αν ο τελευταίος δεν προβεί στις διορθωτικές αυτές ενέργειες, υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 17.

Άρθρο 10

Μητρώα ελέγχων

1.   Οι αρμόδιες αρχές τηρούν μητρώα των ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1, στα οποία αναφέρουν τη φύση και τα αποτελέσματα των ελέγχων, καθώς και κάθε ανακοίνωση διορθωτικών ενεργειών που κοινοποιήθηκαν δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 3. Τα μητρώα όλων των ελέγχων τηρούνται επί 5 τουλάχιστον έτη.

2.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δημοσιοποιούνται στους αιτούντες σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/ΕΚ.

Άρθρο 11

Συνεργασία

1.   Οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται μεταξύ τους, με τις διοικητικές αρχές τρίτων χωρών και με την Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

2.   Οι αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών καθώς και με την Επιτροπή για σοβαρές αδυναμίες που τυχόν εντοπίζονται μέσω των ελέγχων που αναφέρονται στα άρθρα 7 παράγραφος 4 και 9 παράγραφος 1 και για τους τύπους των κυρώσεων που επιβάλλονται βάσει του άρθρου 17.

Άρθρο 12

Τροποποιήσεις του Παραρτήματος

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η πείρα που θα αποκτηθεί από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, ιδίως όπως αυτή προκύπτει από την υποβολή των εκθέσεων που προβλέπει το άρθρο 18 παράγραφος 3, καθώς και οι εξελίξεις όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τους τελικούς χρήστες και τις διαδικασίες παραγωγής ξυλείας και προϊόντων ξυλείας, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ, τροποποιώντας και συμπληρώνοντας τον κατάλογο της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας του Παραρτήματος. Οι πράξεις αυτές δεν επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φορείς εκμετάλλευσης. Κατά την έγκριση αυτών των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων η Επιτροπή ενεργεί σύμφωνα με τις συναφείς διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προβλέπονται στον παρόν άρθρο ισχύουν οι διαδικασίες των άρθρων 13, 14 και 15.

Άρθρο 13

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Οι εξουσίες για την έγκριση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που προβλέπεται στα άρθρα 5 παράγραφος 3, 7 παράγραφος 7 και 12 ανατίθενται στην Επιτροπή για περίοδο επτά ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή εκπονεί έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της ανατέθηκαν το αργότερο τρεις μήνες πριν από την παρέλευση τριετίας από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Η εξουσιοδότηση παρατείνεται αυτομάτως για περιόδους της αυτής διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο την ανακαλέσουν σύμφωνα με το άρθρο 14.

2.   Μόλις εγκρίνει μια πράξη κατ’ εξουσιοδότηση η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτοχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

3.   Οι εξουσίες για την έγκριση πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση ανατίθενται στην Επιτροπή υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 14 και 15.

Άρθρο 14

Ανάκληση της εξουσιοδότησης

1.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στα άρθρα 5 παράγραφος 3, 7 παράγραφος 7 και 12 μπορεί να ανακληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο

2.   Το θεσμικό όργανο που κινεί εσωτερική διαδικασία για να αποφασιστεί αν θα ανακληθεί η εξουσιοδότηση ενημερώνει τον άλλο νομοθέτη και την Επιτροπή το αργότερο ένα μήνα προτού ληφθεί η τελική απόφαση, καθορίζοντας τις ανατεθείσες εξουσίες που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο ανάκλησης καθώς και τους λόγους της ανάκλησης.

3   Η απόφαση ανάκλησης θέτει τέρμα στην εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Παράγει αποτελέσματα αμέσως ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που καθορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη. Δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 15

Αντιρρήσεις στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις

1.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να αντιταχθούν στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη εντός περιόδου τριών μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης.

2.   Αν κατά τη λήξη αυτής της περιόδου ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο αντιταχθούν στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, ή αν πριν από αυτή την ημερομηνία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι αποφάσισαν να μην προβάλουν αντιρρήσεις, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία που έχει ορισθεί στις διατάξεις της.

3.   Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο αντιταχθούν στην κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα πράξη, αυτή δεν τίθεται σε ισχύ. Το θεσμικό όργανο που αντιτάχθηκε στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη αναφέρει τους λόγους των αντιρρήσεών του.

Άρθρο 16

Επιτροπή

1.   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή για την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο (FLEGT) που συνεστήθη δυνάμει του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005.

2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Άρθρο 17

Κυρώσεις

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή και της κοινοποιούν αμελλητί κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση των διατάξεων αυτών.

Άρθρο 18

Υποβολή εκθέσεων

1.   Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε δεύτερου έτους που έπεται της ημερομηνίας εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά την προηγούμενη διετία.

2.   Βάσει των εν λόγω εκθέσεων, η Επιτροπή συντάσσει έκθεση η οποία υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανά διετία.

3.   Έως τις … (12) και κατόπιν κάθε έξι έτη, η Επιτροπή επανεξετάζει, βάσει των εκθέσεων περί εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και της σχετικής εμπειρίας, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του παρόντος κανονισμού ιδίως όσον αφορά τις διοικητικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και το πεδίο των προϊόντων. Η έκθεση αυτή μπορεί, ενδεχομένως, να συνοδεύεται και από ενδεδειγμένες νομοθετικές προτάσεις.

Άρθρο 19

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίθεται σε εφαρμογή από τις … (13). Ωστόσο, τα άρθρα 5 παράγραφος 2, 6 παράγραφος 1, 7 παράγραφος 7 και 7 παράγραφος 8 εφαρμόζονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 20

Δημοσίευση

Ο παρών κανονισμός δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

…,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος


(1)  ΕΕ C 318 της 23.12.2009, σ. 88.

(2)  ΕΕ C , , σ …

(3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Απριλίου 2009 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα) και θέση του Συμβουλίου της … (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα).

(4)  ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 61 της 3.3.1997, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26.

(7)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

(8)  ΕΕ L 144 της 4.6.1997, σ. 19.

(9)  18 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(10)  6 μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(11)  18 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(12)  36+30 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

(13)  30 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ξυλεία και προϊόντα ξυλείας όπως ταξινομούνται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία που ορίζεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) του Συμβουλίου αριθ. 2658/87 (1), όπου εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός

4401 Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά,, δεμάτια ή παρόμοιες μορφές· ξυλεία σε πλακίδια ή μικρά τεμάχια· πριονίδια και απορρίμματα ή θραύσματα ξυλείας, συσσωματωμένα ή μη σε μορφή κούτσουρων, πλίνθων, τροχίσκων ή σε παρόμοιες μορφές·

4403 Ξυλεία ακατέργαστη, έστω και ξεφλουδισμένη, που της έχει αφαιρεθεί ο σομφός ή ορθογωνισμένη·

4406 Στρωτήρες ξύλινοι για σιδηροτροχιές ή παρόμοιοι·

4407 Ξυλεία πριονισμένη ή πελεκημένη κατά μήκος, κομμένη εγκάρσια ή ξετυλιγμένη, έστω και πλανισμένη, λειασμένη με ελαφρόπετρα ή εγκάρσια συνένωση, πάχους που υπερβαίνει τα 6 mm·

4408 Φύλλα για επικάλυψη (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που λαμβάνονται με τεμαχισμό ξυλείας σε απανωτές στρώσεις), φύλλα πολύστρωτα αντικολλητά (κόντρα πλακέ) ή για άλλη παρόμοια ξυλεία σε επανωτές στρώσεις και άλλη ξυλεία πριονισμένη κατά μήκος, κομμένη εγκάρσια ή ξετυλιγμένη, έστω και πλανισμένη, λειασμένη με ελαφρόπετρα ή κολλημένη με εγκάρσια συνένωση, πάχους που δεν υπερβαίνει τα 6 mm·

4409 Ξυλεία (στην οποία περιλαμβάνονται και οι σανίδες και τα πηχάκια για παρκέτα, μη συναρμολογημένα) με καθορισμένη μορφή (με εξοχές γλωσσίδια, αυλάκια, εντομές, πλαγιοτομές, αρμούς σε σχήμα V, γλυφές, στρογγυλεμένη ή παρόμοια) σ’ όλο το μήκος μιας ή περισσοτέρων από τις πλάγιες πλευρές ή επιφάνειες ή άκρα έστω και πλανισμένη, λειασμένη με ελαφρόπετρα ή κολλημένη με εγκάρσια συνένωση·

4410 Πλάκες διαφράγματα από μικρά τεμάχια, πετάσματα με την ονομασία «oriented strand board» (OSB) και παρόμοιες πλάκες – διαφράγματα από ξύλο, έστω και συσσωματωμένος μα ρητίνες και άλλες οργανικές συνδετικές ύλες·

4411 Πλάκες-διαφράγματα από ίνες ξύλου ή άλλες ξυλώδεις ύλες, έστω και συσσωματωμένες με ρητίνες ή άλλα οργανικά συνδετικά·

4412 Ξυλεία σε φύλλα πολύστρωτα αντικολλητά (κόντρα-πλακέ), ξυλεία σε φύλλα επικολλητά απλά και παρόμοια ξυλεία σε απανωτά φύλλα·

4413 00 00 Συμπυκνωμένη ξυλεία, σε κύβους, πλάκες, ταινίες ή είδη καθορισμένης μορφής του κωδικού·

4414 00 Πλαίσια (κορνίζες) από ξύλο για εικόνες, φωτογραφίες, καθρέφτες και παρόμοια είδη·

4415 Κιβώτια κάθε μεγέθους, καφάσια, τύμπανα και παρόμοιες συσκευασίες από ξύλο· τύμπανα (τροχίσκοι) για καλώδια από ξύλο· παλέτες απλές, παλέτες-κιβώτια και άλλες επίπεδες επιφάνειες για τη φόρτωση, από ξύλο· στεφάνια παλετών από ξύλο· φέρετρα·

(Υλικά που δεν είναι υλικά συσκευασίας τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως υλικό συσκευασίας για την υποστήριξη, προστασία ή μεταφορά άλλου προϊόντος που διατίθεται στην αγορά)·

4416 00 00 Ξύλινα δοχεία, βαρέλια, κάδοι, μαστέλα και άλλα τεχνουργήματα βαρελοποιίας και τα μέρη τους, από ξύλο, στα οποία περιλαμβάνονται και δούγες

4418 Τεχνουργήματα ξυλουργικής και τεμάχια σκελετών για οικοδομές, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυψελώδεις πλάκες-διαφράγματα, οι πλάκες για δάπεδα και τα πέταυρα (shingles and shakes), ξύλο (όπου περιλαμβάνονται και οι σανίδες και τα πηχάκια για παρκέτα, μη συναρμολογημένα) με καθορισμένη μορφή (κατά μήκος μίας ή περισσοτέρων από τις πλάγιες πλευρές ή επιφάνειες (με εσοχές - γλωσσίδια, αυλάκια, εντομές, πλαγιοτομές, αρμούς σε σχήμα V, γλυφές, στρογγυλεμένη ή κατεργασμένη με παρόμοιο τρόπο), έστω και πλανισμένη, λειασμένη ή κολλημένη με εγκάρσια συνένωση του κωδικού

Χαρτοπολτός και χαρτί των κεφαλαίων 47 και 48 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, με την εξαίρεση των προϊόντων με βάση το μπαμπού και των προϊόντων ανάκτησης (απορρίμματα και υπολείμματα)·

9403 30, 9403 40, 9403 50 00, 9403 60 και 9403 90 30 Έπιπλα από ξύλο·

9406 00 20 Προκατασκευασμένα κτήρια


(1)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 της 23ης Ιουλίου 1987 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).


ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ι.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Στις 17 Οκτωβρίου 2008, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά. Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 192 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

2.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση στις 22 Απριλίου 2009 (1). Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διατύπωσε τη γνώμη της την 1η Οκτωβρίου 2009 και η Επιτροπή των Περιφερειών δήλωσε ότι δεν προτίθεται να γνωμοδοτήσει.

3.

Την 1η Μαρτίου 2010, το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του σύμφωνα με το άρθρο 294 της ΣΛΕΕ.

ΙΙ.   ΣΤΟΧΟΙ

Σκοπός του κανονισμού είναι να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας στην εσωτερική αγορά. Βασίζεται στην αρχή της υποχρέωσης επιμέλειας και εστιάζει στη διάθεση για πρώτη φορά στην εσωτερική αγορά ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Το Συμβούλιο διατήρησε το πνεύμα της συστημικής προσέγγισης της Επιτροπής. Επικεντρώθηκε, κατά συνέπεια, στην επεξεργασία των νομικών απαιτήσεων για μια προορατική συμπεριφορά εκ μέρους του φορέα εκμετάλλευσης.

ΙΙΙ.   ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

1.   Γενικές παρατηρήσεις

Κατά την πρώτη του ανάγνωση στις 22 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε 75 τροπολογίες.

Η θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση ενσωματώνει ορισμένες από τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέρει ή κατά το πνεύμα. Αξιοσημείωτο εν προκειμένω είναι ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον αντίκτυπο του κανονισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τροπολογίες 22, 29, 47, 72), ότι από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού δεν θα πρέπει να αποκλείονται η ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας, τα οποία υπόκεινται σε υποχρεωτικά κριτήρια αειφορίας (τροπολογίες 21, 32) και ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίσει τους οργανισμούς παρακολούθησης οι οποίοι προτίθενται να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη (τροπολογίες 51-56).

Ωστόσο, άλλες τροπολογίες δεν αποτυπώθηκαν στη θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση διότι το Συμβούλιο θεώρησε ότι κατέστησαν περιττές λόγω της εξέλιξης του κειμένου. Το Συμβούλιο εισήγαγε σειρά αλλαγών λόγω της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας την 1η Δεκεμβρίου 2009, ιδίως δε το νομικό πλαίσιο που θα οικοδομηθεί προς αντικατάσταση τους συστήματος επιτροπολογίας. Επειδή η θέση του ΕΚ σε πρώτη ανάγνωση διατυπώθηκε περίπου επτά μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας, οι σχετικές με την επιτροπολογία τροπολογίες δεν ελήφθησαν υπόψη καθότι πλέον άνευ αντικειμένου.

Η θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση περιλαμβάνει επίσης σειρά αλλαγών πέραν των προβλεπόμενων στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση. Τα τμήματα που ακολουθούν περιγράφουν τις ουσιαστικές αλλαγές. Επιπλέον, υπάρχουν συντακτικές αλλαγές προς αποσαφήνιση του κειμένου ή εξασφάλιση της εν γένει συνέπειας του κανονισμού.

2.   Επιμέρους σχόλια

Ορισμοί

Στην αρχική πρόταση επήλθαν οι ακόλουθες αλλαγές:

ο ορισμός «ξυλεία και προϊόντα ξυλείας» τροποποιήθηκε ώστε να δηλώνεται ότι τα ανακυκλωμένα προϊόντα ξυλείας, δηλ. τα προϊόντα ξυλείας ή συστατικά στοιχεία των εν λόγω προϊόντων κατασκευασμένα από ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και σε άλλη περίπτωση θα απορρίπτονταν ως απόβλητα, δεν θα καλύπτονται από τον εν λόγω ορισμό αφού θεωρήθηκε ότι θα ήταν δυσανάλογο να ζητείται από τους φορείς εκμετάλλευσης η εξακρίβωση πληροφοριών όσον αφορά την αρχική πηγή ξυλείας που ενυπάρχει σε ανακυκλωμένα προϊόντα·

η προτεινόμενη εξαίρεση για ξυλεία και προϊόντα ξυλείας τα οποία υπόκεινται σε υποχρεωτικά κριτήρια αειφορίας απαλείφθηκε (τροπολογίες 21, 32)·

αποσαφηνίστηκε ότι τα προϊόντα ξυλείας που παράγονται από ξυλεία ή από προϊόντα ξυλείας που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά δεν θα πρέπει να καλύπτονται από τον ορισμό για «ξυλεία και προϊόντα ξυλείας» AM 34)·

το Συμβούλιο διευκρίνισε τη σημασία των όρων «διάθεση στην αγορά» προσθέτοντας ότι συμπεριλαμβάνουν όλες τις τεχνικές πώλησης· προσέθεσε επίσης ότι καλύπτουν την προμήθεια με μέσο επικοινωνίας εξ αποστάσεως·

η έννοια της περιφέρειας της χώρας της υλοτόμησης προσετέθη ώστε να καλύπτονται οι περιπτώσεις περιφερειακών διαφορών εντός μιας χώρας·

ο ορισμός της «χώρας υλοτόμησης» επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει όχι μόνον χώρες αλλά και εδάφη·

οι ορισμοί της «διαχείρισης κινδύνου» και «οργανισμών παρακολούθησης» απαλείφθηκαν διότι κρίθηκε ότι οι έννοιες αυτές περιγράφονται διεξοδικότερα στο αντίστοιχο άρθρο.

Κείμενη νομοθεσία

Ο ορισμός της κείμενης νομοθεσίας συγκαταλέγεται στα καίρια σημεία του σχεδίου κανονισμού αφού ο φορέας εκμετάλλευσης θα υποχρεώνεται να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας προς την κείμενη νομοθεσία. Το Συμβούλιο προσπάθησε να επιτύχει μια σωστή ισορροπία μεταξύ ενός εκτεταμένου καταλόγου νομοθετικών τομέων και ενός καταλόγου που απαριθμεί γενικά τους σχετικούς νομοθετικούς τομείς. Το Συμβούλιο διεύρυνε τον ορισμό που διατυπώθηκε στην πρόταση της Επιτροπής ώστε να συμπεριλαμβάνει τη νομοθεσία περί δασών, συμπεριλαμβανομένης της άμεσα σχετιζόμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και της εμπορικής και τελωνειακής νομοθεσίας, στο βαθμό που αφορά το δασικό τομέα. Το Συμβούλιο προσέθεσε «τα έννομα δικαιώματα τρίτων όσον αφορά τη χρήση και την ιδιοκτησία …», που μπορεί να θεωρηθούν ότι προσεγγίζουν την γραμμή του ΕΚ το οποίο κάνει λόγο για «(τ)η δομή των γαιών, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων» (τροπολογία 38). Ωστόσο, το Συμβούλιο θεωρεί τις τροπολογίες του ΕΚ σχετικά με την ενσωμάτωση της εργασιακής και κοινωνικής κοινοτικής νομοθεσίας προβληματικές από νομικής και πρακτικής απόψεως.

Συστήματα υποχρέωσης επιμέλειας

Το Συμβούλιο θεώρησε σημαντικό να αποσαφηνιστούν τα κύρια στοιχεία του σχεδίου κανονισμού. Εκπόνησε συνεπώς τρία στοιχεία του συστήματος υποχρέωσης επιμέλειας: πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες, τη διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων και τη διαδικασία μετριασμού του κινδύνου. Στην τροπολογία 37 το ΕΚ εξέφρασε επίσης την ανάγκη να προβάλει τα δύο στοιχεία του εντοπισμού και της ελαχιστοποίησης του κινδύνου.

Για τις διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων, το Συμβούλιο εξέθεσε τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης κινδύνου τα οποία μπορεί να συμπληρώνονται σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ.

Στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) το Συμβούλιο προσπάθησε να κάνει διάκριση μεταξύ των διαδικασιών αξιολόγησης και των διαδικασιών μετριασμού του κινδύνου, σύμφωνα με διάφορους παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα και η καταγωγή του προϊόντος, χωρίς να αναφέρεται ρητώς σε καταστάσεις που χρήζουν ειδικής προσοχής, υπό τη μορφή αυστηρότερων ή χαλαρότερων απαιτήσεων (τροπολογία 47).

Αντίθετα προς το ΕΚ, το Συμβούλιο δεν επέκτεινε την υποχρέωση επιμέλειας σε φορείς εκμετάλλευσης πέραν όσων διαθέτουν για πρώτη φορά στην εσωτερική αγορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας (τροπολογίες 15, 17, 19, 20, 31, 33, 35, 41, 42, 43, 50). Η επέκταση αυτή θεωρήθηκε υπερβολικά επαχθής.

Το Συμβούλιο εισήγαγε τη δυνατότητα του φορέα εκμετάλλευσης να επιλέγει μεταξύ τριών διαφορετικών συστημάτων υποχρέωσης επιμέλειας: το δικό του, ένα σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας που παρέχεται από οργανισμό παρακολούθησης ή ένα σύστημα που παρέχεται από τρίτους.

Πεδίο εφαρμογής

Ομοίως με το ΕΚ, το Συμβούλιο απάλειψε επίσης την προτεινόμενη εξαίρεση της ξυλείας που υπόκειται στα υποχρεωτικά κριτήρια αειφορίας της πρότασης της Επιτροπής (τροπολογίες 21, 32).

Παράρτημα

Το Συμβούλιο αναδιάταξε τα προϊόντα ξυλείας στο Παράρτημα σύμφωνα με την αρίθμηση των κωδικών ΣΟ και προσέθεσε μερικές κατηγορίες προϊόντων· επί του παρόντος θεωρεί ότι η τυχόν προσθήκη άλλων κατηγοριών θα ήταν υπερβολικά επαχθής για τους φορείς εκμετάλλευσης (τροπολογίες 74, 75).

Οργανισμοί παρακολούθησης

Το Συμβούλιο συμμερίστηκε την άποψη του ΕΚ ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένα πρότυπα σε όλη την ΕΕ και πρότεινε να αναγνωρίσει και η Επιτροπή τους οργανισμούς παρακολούθησης. Το Συμβούλιο έκανε διάκριση μεταξύ οργανισμών παρακολούθησης οι οποίοι προτίθενται να ασκούν τις δραστηριότητές τους σε ένα κράτος μέλος ή σε διάφορα κράτη μέλη. Συμφώνησε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίζει τους οργανισμούς οι οποίοι ασκούν τις δραστηριότητές τους σε διάφορα κράτη μέλη (τροπολογίες 51, 53, 54, 55, 56), πρβλ. άρθρο 7 παράγραφος 3). Κρίθηκε ωστόσο πιο πρακτικό μια αρμόδια αρχή του κράτους μέλους να είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση οργανισμών παρακολούθησης που ασκούν τις δραστηριότητές τους μόνο στο εν λόγω κράτος μέλος. Ομοίως με το ΕΚ, το Συμβούλιο θεωρεί σημαντικό ο οργανισμός παρακολούθησης να ασκεί τα καθήκοντά του κατά τρόπον ώστε να αποφεύγεται κάθε τυχόν σύγκρουση συμφερόντων (τροπολογία 51) (πρβλ. άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο γ). Δεν κρίθηκε αναγκαίο να γίνει διάκριση μεταξύ δημόσιας ή ιδιωτικής υπόστασης του οργανισμού παρακολούθησης (τροπολογία 51, 52).

Κυρώσεις

Το Συμβούλιο εξέτασε το ενδεχόμενο προσθήκης ενός καταλόγου κυρώσεων (τροπολογία 69) αλλά κατόπιν διεξοδικής συζήτησης αποφάσισε να υιοθετήσει το κείμενο της πρότασης της Επιτροπής το οποίο αποτελεί τυποποιημένη διατύπωση στη νομοθεσία ΕΕ. Πολλά κράτη μέλη ήταν της γνώμης ότι το επίπεδο και το περιεχόμενο των κυρώσεων ανήκουν στη σφαίρα της αρμοδιότητας των κρατών μελών. Επιπλέον, ο καθορισμός καταλόγου κυρώσεων εγείρει κάποια πρακτικά ζητήματα όπως η εξαντλητικότητα του καταλόγου και οι δυσκολίες στον εντοπισμό στην παρούσα φάση όλων των πιθανών παραβάσεων.

Απαγόρευση

Το Συμβούλιο διατήρησε το πνεύμα της πρότασης της Επιτροπής για μια συστημική προσέγγιση. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας στην αγορά. Το Συμβούλιο δεν συμφωνεί με την άποψη του ΕΚ ότι για την εξασφάλιση της νομιμότητας θα πρέπει να θεσπιστεί απαγόρευση (τροπολογίες 17, 19, 31, 42 (ως προς το άρθρο 3 παρ. 1), 43, 50, 71). Μια τέτοια διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής δεν θεωρείται ότι συνάδει με το πνεύμα της πρότασης και, συνεπώς, δεν γίνεται δεκτή.

Εφαρμογή

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό ο κανονισμός να εφαρμοστεί ένα μόλις έτος μετά τη έναρξη ισχύος, έστω και αν αυτό θα ήταν ευκταίο (τροπολογία 73). Κατά συνέπεια, προκειμένου να δοθεί στους φορείς εκμετάλλευσης χρόνος για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση και για την έγκριση εκτελεστικών μέτρων, προτάθηκε ο κανονισμός να αρχίσει να εφαρμόζεται 30 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.

Κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων/ φορέων εκμετάλλευσης

Ομοίως με το ΕΚ, το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την ειδική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων εκμετάλλευσης (τροπολογίες 22, 29, 47, 72). Εισήγαγε για παράδειγμα την έννοια του αμελητέου κινδύνου στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ). Στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που τροποποιούν και συμπληρώνουν τον κατάλογο της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας του Παραρτήματος δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φορείς εκμετάλλευσης. Στο άρθρο 18 περί υποβολής εκθέσεων, το Συμβούλιο προσέθεσε ότι η επανεξέταση θα πρέπει ειδικότερα να λαμβάνει υπόψη τις διοικητικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αιτιολογικές παράγραφοι και αναφορές σε περιβαλλοντικά θέματα (αειφόρος διαχείριση των δασών)

Το ΕΚ προσέθεσε σημαντικό αριθμό αιτιολογικών παραγράφων ώστε να συνεκτιμώνται το δασικό περιβάλλον, η βιοποικιλότητα, τα δασικά οικοσυστήματα και η αειφόρος διαχείριση των δασών (τροπολογίες 2-8, 10, 11, 14). Το Συμβούλιο θεωρεί ότι, αφού το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας και η συμπεριφορά των φορέων εκμετάλλευσης που επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση του κινδύνου της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στην αγορά βρίσκονται στο επίκεντρο του κανονισμού, οι εν λόγω αναφορές παρέλκουν, οσονδήποτε επιθυμητοί και αν είναι οι στόχοι. Επιπλέον, ενώ οι αιτιολογικές παράγραφοι χρησιμεύουν εν γένει για να αιτιολογούν τις διατάξεις του κανονισμού, εν προκειμένω δεν υπάρχουν λειτουργικές διατάξεις με τις οποίες θα μπορούσαν αυτές να συνδεθούν.

Επανεξέταση

Το Συμβούλιο συνομολογεί με το ΕΚ ότι είναι ανάγκη η Επιτροπή να προβαίνει σε επανεξέταση του κανονισμού στην οποία να εξετάζονται ειδικότερα οι διοικητικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τροπολογία 72).

3.   Άλλες αλλαγές που επέφερε το Συμβούλιο

Καθεστώς των προϊόντων ξυλείας που καλύπτονται από τον FLEGT και την CITES

Η διάταξη για τα προϊόντα ξυλείας που καλύπτονται από τον FLEGT και την CITES περιελήφθη σε χωριστό άρθρο αφού ο κανονισμός θεωρεί ότι οι άδειες FLEGT και τα πιστοποιητικά CITES είναι επαρκή τεκμήρια νόμιμης υλοτόμησης.

Συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών

Το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι η ανταλλαγή πληροφοριών στο άρθρο 11 θα πρέπει να αφορά μόνον σοβαρές αδυναμίες, διευκρίνισε δε επίσης ότι αυτή θα πρέπει να καλύπτει τους τύπους των επιβαλλόμενων κυρώσεων.

Αντικείμενο

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο σκοπός των υποχρεώσεων που ορίζονται στον κανονισμό, το Συμβούλιο προσέθεσε ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή εξ αυτής παραγόμενων προϊόντων ξυλείας στην αγορά.

Αλλαγές λόγω της Συνθήκης της Λισσαβώνας

Εφόσον το Συμβούλιο θεωρεί ότι θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή ορισμένες εξουσίες σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέθεσε τρία νέα άρθρα που επιτρέπουν την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων (άρθρο 5, παράγραφος 3, άρθρο 7, παράγραφος 7 και άρθρο 12, καθώς και νέα αιτιολογική παράγραφο. Ομοίως, το Συμβούλιο προσάρμοσε τις διατάξεις για την έκδοση εκτελεστικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 291 ΣΛΕΕ.

IV.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Συμβούλιο φρονεί ότι η θέση του σε πρώτη ανάγνωση ευθυγραμμίζεται με τους θεμελιώδεις στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Αποτελεί μια ισορροπημένη δέσμη μέτρων η οποία αναμένεται να συμβάλει στην πραγμάτωση των στόχων της καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας.

Το Συμβούλιο προσβλέπει σε μία εποικοδομητική συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να επιτευχθεί μια εφικτή συμφωνία για τον κανονισμό αυτό.


(1)  Έγγρ. 8881/09.