52008PC0644

Πρόταση κανονισμοσ του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Συμβουλίου για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά {SEC(2008) 2615} {SEC(2008) 2616} /* COM/2008/0644 τελικό - COD 2008/0198 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 17.10.2008

COM(2008) 644 τελικό

2008/0198 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά {SEC(2008) 2615}{SEC(2008) 2616}

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

- Σκεπτικό και στόχοι της πρότασης

Κύριος στόχος της πρότασης είναι η συμπλήρωση και στήριξη του τρέχοντος πλαισίου άσκησης πολιτικής, και στήριξης της διεθνούς καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου.

- Γενικό πλαίσιο

Παράνομη είναι η υλοτομία όταν η ξυλεία υλοτομείται, υφίσταται επεξεργασία ή αποτελεί αντικείμενο εμπορίας κατά παράβαση των εθνικών νομοθεσιών που εφαρμόζονται στη χώρα υλοτόμησης. Τα αίτια είναι πολλά αλλά πρωταρχικό είναι η υψηλή ζήτηση ξυλείας και το χαλαρό πλαίσιο αποτροπής της εμπορίας παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Η παράνομη υλοτομία συνιστά τμήμα ευρύτερου προβλήματος, το οποίο περιλαμβάνει ζητήματα διαχείρισης των δασών, επιβολής του νόμου και διαφθοράς.

Λόγω της παράνομης φύσης της, είναι δύσκολη η εκτίμηση της κλίμακας και αξίας της, πλην όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για σημαντικό και επιδεινούμενο πρόβλημα. Σε πολλές χώρες, η έκταση της παράνομης υλοτομίας είναι ανάλογη ή και μεγαλύτερη απ' ότι οι μόνιμες δραστηριότητες υλοτόμησης. Το φαινόμενο εμφανίζεται και στην Ευρώπη, αν και αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο.

Η παράνομη υλοτομία είναι ένας από τους κυριότερους συντελεστές της αποψίλωσης των δασών σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία προκαλεί τεράστιες περιβαλλοντικές ζημίες. Η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (περισσότερες από τις συνολικές εκπομπές που προέρχονται από τις μεταφορές) και σε σημαντικό βαθμό για την ανά τον κόσμο απώλεια βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, η παράνομη υλοτομία υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των σύννομων δραστηριοτήτων της δασικής βιομηχανίας στις χώρες εξαγωγής και εισαγωγής και προκαλεί σημαντικές απώλειες εσόδων στις κυβερνήσεις. Υπονομεύει την έννομη τάξη και τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρεμποδίζει την αειφόρο ανάπτυξη σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και ενίοτε χρηματοδοτεί ένοπλες συρράξεις. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της παράνομης υλοτομίας είναι λιγότερο προφανείς. Ωστόσο, έχουν τεκμηριωθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να δρομολογεί και να στηρίζει πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της στράτευσης των διαφόρων παραγόντων στην αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου και την αύξηση της σχετικής δραστηριοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη μέλη έχουν εμπλεκεί ενεργά σε πολλές ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως είναι οι διαδικασίες FLEG. Επίσης, συμμετέχει σε διμερείς και πολυμερείς συζητήσεις με τρίτες χώρες, τόσο σε πολυμερή φόρουμ, όπως είναι το Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα δάση και ο Διεθνής οργανισμός για την τροπική ξυλεία, όσο και σε διμερείς συζητήσεις με χώρες που καταναλίσκουν μεγάλες ποσότητες ξυλείας, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα. Επίσης, με την ευκαιρία των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, και κάνοντας χρήση των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, η Επιτροπή θέτει το ζήτημα της διατήρησης και αειφόρου διαχείρισης των δασών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου.

Στην ανακοίνωσή της του 2003 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο (FLEGT)[1], προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς με αυτήν εμπορίου. Η πρωτοβουλία αυτή συναρτάται στενά με την δέσμευση της Επιτρόπου Nielson το 2002 στην Παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη και τη δυναμική που διαμορφώθηκε στις περιφερειακές διαδικασίες που οργανώθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα, ιδιαίτερα δε στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη για την Επιβολή της δασικής νομοθεσίας και τη διακυβέρνηση (FLEG), που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί το 2001.

Το σχέδιο δράσης FLEGT της ΕΕ προβλέπει δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της στήριξης των χωρών παραγωγής ξυλείας, προσπαθειών για την ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και μέτρων για την αποφυγή επενδύσεων σε δραστηριότητες που θα ενθάρρυναν την παράνομη υλοτομία και την ξυλεία που προορίζεται για πολεμικές χρήσεις.

Ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου δράσης FLEGT της ΕΕ ήταν η πρόταση για ένα σύστημα χορήγησης αδειών προβλεπόμενο από τη FLEGT, βάσει του οποίου οι εξαγωγές στην ΕΕ από τις συμμετέχουσες χώρες θα καλύπτονται από άδεια (FLEGT) με την οποία θα βεβαιώνεται ότι η ξυλεία υλοτομήθηκε σύμφωνα με τις σχετικές με το αντικείμενο εθνικές νομοθετικές διατάξεις. Το Συμβούλιο εξέδωσε το 2005 τον κανονισμό FLEGT[2] για τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για τις εισαγωγές, στην ΕΕ, ξυλείας από χώρες εταίρους και εξουσιοδότησε την Επιτροπή να εγκαινιάσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες παραγωγής και τις περιφερειακές οργανώσεις οι οποίες εξέφρασαν ενδιαφέρον συμμετοχής σε Εθελοντικές Συμφωνίες Συνεργασίας (FLEGT VPA) με την ΕΕ.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, πέντε χώρες – η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Καμερούν, το Κονγκό (Brazzaville), και η Γκάνα - εγκαινίασαν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τέτοιας συμφωνίας με την ΕΕ και διενεργούνται ανεπίσημες διαβουλεύσεις με σειρά άλλων παραγωγών χωρών που εξεδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Η πρώτη τέτοια συμφωνία μονογραφήθηκε το Σεπτέμβριο με τη Γκάνα. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής Εθελοντικών Συμφωνιών Συνεργασίας (VPA) και ο κίνδυνος παράκαμψης υποχρεώσεων και ξεπλύματος κατέστησαν τις VPA ανεπαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί μόνο με αυτές το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας.

Στο σχέδιο δράσης FLEGT η Επιτροπή ανεγνώρισε επίσης ότι ορισμένες σημαντικές χώρες παραγωγής ξυλείας ενδέχεται να επιλέξουν την αποχή τους από Εθελοντικές Συμφωνίες Συνεργασίας (VPA) με την ΕΕ και ότι, ελλείψει πολυμερούς προόδου ή εφόσον τα βήματα προόδου είναι αργά, η ΕΕ οφείλει να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας για την πρόληψη των εισαγωγών παράνομα υλοτομημένης ξυλείας στην ΕΕ. Η Επιτροπή δεσμεύθηκε να εξετάσει τις δυνατότητες αυτές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υπενθύμισαν έκτοτε τη δέσμευση αυτή σε επίσημα ψηφίσματα[3] και συμπεράσματα[4].

Στη μεσολαβούσα περίοδο έχουν αναληφθεί εντατικές δραστηριότητες από τα κράτη μέλη, την Επιτροπή, από ομάδες προβληματισμού και από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι επίτευξης προόδου. Συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των εν λόγω διεξοδικών εργασιών, στα τέλη του 2006 η Επιτροπή προχώρησε σε εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων πρόσθετων μέτρων. Τα συμπεράσματα της διαδικασίας αυτής συγκεφαλαιώθηκαν σε δημοσιοποιημένη έκθεση της Επιτροπής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εκτίμησης, η Επιτροπή πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου. Ελλείψει εναρμονισμένης προσέγγισης, πολλά κράτη μέλη δήλωσαν ότι θα προβούν στη λήψη εθνικών μέτρων. Ωστόσο, η πείρα έχει δείξει ότι η ανάληψη δράσης σε εθνικό επίπεδο μπορεί να εγείρει φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Έτσι, η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι αναγκαία η ανάληψη κοινοτικής δράσης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται η έκδοση κανονισμού όπου θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα της στην κοινοτική αγορά.

Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν αποκλείει την ανάληψη κοινοτικής δράσης για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας βιοποικιλότητας με τη βοήθεια άλλων μέσων, όπως της θέσπισης κριτηρίων αειφορίας για τη βιομάζα.

- Κείμενες διατάξεις στον τομέα που διέπει η πρόταση

Οι υφιστάμενες διατάξεις εξηγούνται διεξοδικά στο προηγούμενο τμήμα.

- Συνέπεια με τις άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Πολιτική για την αλλαγή του κλίματος: τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση όσον αφορά το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα, τα οποία δεσμεύουν περίπου το μισό των παγκόσμιων χερσαίων αποθεμάτων άνθρακα. Ειδικότερα, γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών, απλούστατα δεν θα είναι δυνατό να συγκρατηθεί η θέρμανση του πλανήτη στους 2°C πάνω από την προ βιομηχανική θερμοκρασία· ούτε εξάλλου θα είναι δυνατό να αξιοποιηθούν οι προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

Η παράνομη υλοτομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς της αποψίλωσης των δασών και, επίσης, υποσκάπτει τη διακυβέρνηση των δασών και την αειφόρο διαχείρισή τους, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποδοτικότητα των όποιων μέτρων στον τομέα της δασοκομίας, τα οποία θα έπρεπε να θεσπιστούν βάσει της Διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα για τη μετά το 2012 περίοδο.

Επίσης,, τα χαμηλού κόστους προϊόντα ξυλείας που προέρχονται από την παράνομη υλοτομία πλήττουν τους ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης στον τομέα της ξυλείας και τους εργαζόμενους του κλάδου. Η παρούσα πρόταση αποβλέπει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη βιομηχανία και τους εργαζομένους.

Ο στόχος της παρούσας πρότασης ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής και με τις αρχές της βελτίωσης της νομοθεσίας, ιδίως ώστε να παραγάγει αποτελεσματικά και αποδοτικά μέτρα, να διασφαλίσει υψηλά επίπεδα νομικής βεβαιότητας ανά την ΕΕ, να επιτρέψει μεγαλύτερο δυναμισμό στους φορείς εκμετάλλευσης χωρίς σημαντική περαιτέρω επιβάρυνση και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να ενισχύσει την αξιοπιστία της Κοινότητας έναντι των πολιτών της.

Η πρόταση, η οποία είναι σύμφωνη με το σχέδιο δράσης FLEGT, εστιάζεται μόνο στο ζήτημα της νομιμότητας και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της αειφορίας (βιωσιμότητας). Ωστόσο, σε πολλές χώρες η δασική νομοθεσία βασίζεται στην αντίληψη της αειφόρου (βιώσιμης) δασικής διαχείρισης και ως εκ τούτου η νομιμότητα δεν διακρίνεται όλως διόλου από την αειφορία. Επιπλέον, δεδομένου ότι η παρούσα πρόταση αποβλέπει στην προαγωγή της επιβολής του νόμου και στην καλύτερη διακυβέρνηση, θα αποτελούσε ένα μείζον βήμα προς την αειφορία, ιδίως σε χώρες που πλήττονται από την παράνομη υλοτομία. Οι στόχοι της παρούσας πρότασης εξετάστηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2006 και από την Στρατηγική ευρωπαϊκή ενεργειακή αναθεώρηση που παρουσίασε η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2007. Η πρόταση, καθώς και τα τυχόν μέτρα εφαρμογής, πρέπει να είναι συμβατά με τους εν λόγω στόχους.

2. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Στο διάστημα Δεκέμβριος 2006 – Ιούνιος 2008 διενεργήθηκαν ευρείες διαβουλεύσεις που περιελάμβαναν έναν επιγραμμικό δημόσιο διάλογο και πολυάριθμες συνεδριάσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πέραν αυτών, η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των επιπτώσεων των προτεινόμενων επιλογών άσκησης πολιτικής, γεγονός που οδήγησε στη δημοσίευση έκθεσης.

Αρχικά εξετάστηκαν τέσσερεις επιλογές:

Επιλογή 1: Επέκταση του πεδίου εφαρμογής της διμερούς προσέγγισης μέσω Εθελοντικών Συμφωνιών Συνεργασίας FLEGT.

Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, η Κοινότητα θα δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση της εφαρμογής της προσέγγισης VPA. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή θα απέδιδε σημαντικά αποτελέσματα μόνο εφόσον όλες οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής, διαμετακόμισης και επεξεργασίας συμμετείχαν σε VPA FLEGT ή σε περίπτωση που η προσέγγιση εξελισσόταν σε πολυμερή πρωτοβουλία. Η πρώτη υπόθεση θεωρείται γενικά ως μη πραγματοποιήσιμη, ενώ η υλοποίηση της δεύτερης ως εξαιρετικά απίθανη.

Επιλογή 2: Ενίσχυση των εθελοντικών μέτρων του ιδιωτικού τομέα

Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, η Κοινότητα θα εκαλείτο να ενθαρρύνει την ενίσχυση των μέτρων του ιδιωτικού τομέα, όπως των κωδίκων δεοντολογίας και των συστημάτων δασικής πιστοποίησης, λ.χ. αναγνωρίζοντάς τα στα VPA FLEGT, καθιστώντας υποχρεωτική την εγγραφή στα σωματεία και στηρίζοντας μέτρα όπως τα χρηματοοικονομικά ή κανονιστικά/ρυθμιστικά κίνητρα.

Από τα σωματεία και τους φορείς εμπορίας ξυλείας καταρτίστηκαν δεοντολογικοί κώδικες οι οποίοι διαπαιδαγωγούν και συμβουλεύουν τα μέρη τους σχετικά με τις υπεύθυνες πολιτικές αγοράς. Συνεστήθησαν, εξάλλου, ιδιωτικά συστήματα πιστοποίησης για τον καθορισμό προτύπων διαχείρισης των δασών και για τη διαπίστευση δασών, προϊόντων ή/και διαχειριστών, με βάση τα εν λόγω πρότυπα. Μολονότι οι πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάζουν πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας, της παροχής ισχυρών κινήτρων και της ευνοϊκής σχέσης κόστους/αποδοτικότητας, η εθελοντική φύση τους, η έλλειψη αστυνόμευσης σχετικά με την εφαρμογή τους και η έλλειψη κυρώσεων για μη συμμόρφωση υπέσκαψαν, με την πάροδο των ετών, την αξιοπιστία, φερεγγυότητα και βιωσιμότητά τους.

Επιλογή 3: Μεθοριακά μέτρα αποτροπής της εισαγωγής παράνομα υλοτομημένης ξυλείας

Η επιλογή αυτή συνίσταται στην κήρυξη, βάσει του κοινοτικού δικαίου, παράνομης της εισαγωγής προϊόντων ξυλείας προερχόμενων από παράνομη υλοτομία και στην υπαγωγή των εισαγωγών ξυλείας στην Κοινότητα. Η απαγόρευση και η απαίτηση θα εφαρμοζόταν σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως του βαθμού κινδύνου για την εμπορία παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Ο έλεγχος συμμόρφωσης θα επραγματοποιείτο στα σύνορα της ΕΕ, βάσει παραστατικών που θα βεβαίωναν τη νομιμότητα της προέλευσης της ξυλείας.

Βάσει της εν λόγω επιλογής, η Κοινότητα θα στηριζόταν στην υπόθεση ότι η παράνομη υλοτομία λαμβάνει χώρα μόνο εκτός ΕΕ και, ως εκ τούτου, τα εμπορικής φύσεως μέτρα θα εκαλούντο να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας. Η επιλογή παρουσιάζει δυσκολίες όσον αφορά τη συμβατότητα με τις πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) (διακριτική μεταχείριση των φορέων εκμετάλλευσης – επιχειρήσεων ξυλείας) και την αναλογικότητά της.

Επιλογή 4: Απαγόρευση διάθεσης στην αγορά της ΕΕ παράνομα υλοτομημένης ξυλείας

Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, θα ήταν παράνομη η διάθεση στην αγορά της ΕΕ παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή παράγωγων προϊόντων της. Η επιλογή αφορά τόσο τα εισαγόμενα δασικά προϊόντα, όσο και αυτά που παράγονται στην ΕΕ.

Θα μπορούσαν να εξετασθούν δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις:

Επιλογή 4Α: Νομοθεσία που απαγορεύει την εμπορία και κατοχή ξυλείας υλοτομημένης κατά παράβαση της νομοθεσίας της χώρας καταγωγής, καθώς και παράγωγων προϊόντων.

Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, θα απαγορευόταν η διάθεση στην αγορά της ΕΕ παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Η ευθύνη της απόδειξης της παρανομίας θα βάρυνε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι φορείς εκμετάλλευσης θα ήταν υποχρεωμένοι να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους μόνο εφόσον υπήρχε σχετικό αίτημα.

Ο άξονας της εν λόγω επιλογής θα αφορούσε τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και, ως εκ τούτου, θα παρείχε στους φορείς εκμετάλλευσης (επιχειρήσεις) ένα κίνητρο να εντοπίσουν την προέλευση της ξυλείας με επαρκείς, από πλευράς νομιμότητας, εγγυήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή της θα παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες επειδή η κατάδειξη της υποκρυπτόμενης παρανομίας θα ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι τα κυκλώματα εφοδιασμού των παράγωγων της ξυλείας προϊόντων είναι περίπλοκα, ενέχεται σωρεία χωρών και φορέων εκμετάλλευσης και θα εμπλέκονταν ευρωπαϊκά δικαστήρια για παραβάσεις που σημειώθηκαν σε τρίτες χώρες και στο πλαίσιο της νομοθεσίας των χωρών αυτών. Εξάλλου, η επιλογή αυτή δεν θα παρείχε την νομική ασφάλεια που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Η επιλογή αυτή είναι παρόμοια με τις διατάξεις της τροπολογίας της απόφασης των ΗΠΑ Lacey σχετικά με την παράνομη υλοτομία που εγκρίθηκε στις 2 Ιουνίου 2008 και η οποία επεκτείνει την προστασία στα φυτά και δένδρα που υπέστησαν παράνομη υλοτόμηση εκτός ΗΠΑ.

Επιλογή 4B: Νομοθεσία που απαιτεί ότι μόνο η νομίμως υλοτομημένη ξυλεία και τα παράγωγά της διατίθενται στην αγορά .

Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, η εμπορία ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στην Κοινότητα θα υπόκειτο στην απόδειξη της νομιμότητάς της από τον φορέα εκμετάλλευσης. Για τους σκοπούς της επιβολής, η απόδειξη θα απαιτούσε την κατάθεση γραπτής τεκμηρίωσης για κάθε αποστολή φορτίου και, ως εκ τούτου, η επιλογή ενδέχεται να δημιουργήσει ένα δυσκίνητο, δαπανηρό και αποθαρρυντικό για το εμπόριο σύστημα.

Σε κάποιο βαθμό, η επιλογή αυτή θα στηριζόταν σε προσέγγιση παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο πλαίσιο της επιλογής 3· οι φορείς εκμετάλλευσης θα εκαλούντο να προσκομίσουν τα κατάλληλα τεκμήρια νομιμότητας κάθε φορτίου ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ, ανεξαρτήτως προελεύσεως. Οι αποδείξεις αυτές θα έπρεπε να παρέχονται είτε μετά από αίτηση, είτε συστηματικά και για λόγους επιβολής θα έπρεπε να λάβουν τη μορφή τεκμηριωτικών εγγράφων που αποδεικνύουν τη νομιμότητα.

Το συμπέρασμα της αξιολόγησης των τεσσάρων ανωτέρω διαφορετικών επιλογών συνίστατο στο ότι κάθε μια από αυτές παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα τα οποία θα περιόριζαν την αποτελεσματικότητά τους. Η ιδιαιτερότητα της παράνομης υλοτομίας απαιτεί μια νέα προσέγγιση στην οποία συνεκτιμάται η δομή ολόκληρου του κλάδου της ξυλείας και αποβλέπει στη συστηματική αλλαγή συμπεριφοράς των φορέων εκμετάλλευσης και των πελατών, ενώ επικεντρώνεται στην προαγωγή ειδικών ανά κλάδων συστημάτων που είναι σε θέση να αποτρέψουν τη διάθεση, στην κοινοτική αγορά, προϊόντων παράνομης υλοτομίας και παράγωγων προϊόντων ξυλείας. Με τους στόχους αυτούς κατά νουν, ανεφάνη η δυνατότητα νέας επιλογής.

Επιλογή 5: Νομοθεσία που απαιτεί την υποχρέωση επιμέλειας όλων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην κοινοτική αγορά

Η επιλογή αυτή απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης την υποχρέωση επιμέλειας η οποία συνίσταται στο να βεβαιώνονται, στο μέτρο του δυνατού, ότι η εν λόγω ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που διαθέτουν στην κοινοτική αγορά έχουν υλοτομηθεί νομίμως. Στηρίζεται δε στην αρχή σύμφωνα με την οποία μια αποτελεσματική στρατηγική πρέπει να προάγει την ανάπτυξη στιβαρών συστημάτων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της παρανόμως υλοτομημένης ξυλείας από την κοινοτική αγορά.

Σοβαρό πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι ότι τείνει να ευνοήσει τον εφοδιασμό από χώρες με αξιόπιστες πρακτικές δασικής διαχείρισης, ιδίως δε των χωρών που έχουν συνάψει VPA FLEGT με την ΕΕ, δεδομένου ότι η άδεια FLEGT εξασφαλίζει υψηλό βαθμό βεβαιότητας όσον αφορά τη νομιμότητα των συγκεκριμένων προϊόντων ξυλείας. Το κόστος της μοιάζει να είναι ευθέως ανάλογο με τις ανάγκες της Κοινότητας ως προς τη βελτίωση της αποδοτικότητας της πολιτικής της για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου. Συν τω χρόνω, οι φορείς εκμετάλλευσης θα βγουν και εκείνοι ωφελημένοι από την εξαφάνιση των προϊόντων παράνομης υλοτομίας από την αγορά.

Η επιλογή αυτή συνεπάγεται ότι οι φορείς εκμετάλλευσης που καλύπτονται από αυτήν θα εφαρμόσουν συστήματα και διαδικασίες που τους εξασφαλίζουν, κατά το δυνατόν, ότι διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ μόνο ξυλεία και προϊόντα ξυλείας τα οποία έχουν υποστεί νόμιμη υλοτόμηση.

- Δημόσιος διάλογος

Η Επιτροπή οργάνωσε έναν επιγραμμικό δημόσιο διάλογο στις αρχές του 2007. Ο διάλογος απέβλεπε στην καταγραφή απόψεων σχετικών με την αναγκαιότητα, καταλληλότητα και σκοπιμότητα των στρατηγικών μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης, στην ευρωπαϊκή αγορά, παράνομης ξυλείας και παραγώγων αυτής. Ωστόσο, μόνο οι τέσσερεις πρώτες επιλογές απετέλεσαν το αντικείμενο σχολίων, δεδομένου ότι η επιλογή 5 αναπτύχθηκε κατόπιν της αρχικής αξιολόγησης. Μολονότι ο αριθμός των ουσιωδών απαντήσεων ήταν μικρός (93 συμβολές), το περιεχόμενό τους και η ποικιλία των απόψεων ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Επιτροπής. Επίσης, η Επιτροπή έγινε αποδέκτης 7.161 ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω μιας εκστρατείας της Greenpeace με τίτλο «Απαγορέψτε την παράνομη ξυλεία».

Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στον διάλογο αυτόν εξέφρασαν την άποψη ότι το πεδίο εφαρμογής της διμερούς προσέγγισης FLEGT δεν αρκούσε για να επιλύσει το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας. Θεώρησαν επίσης ότι νέα προαιρετικά καθεστώτα του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθούν οι ελλείψεις ενός στιβαρού δεσμευτικού πλαισίου. Ορισμένοι θεωρούν ότι ένας συνδυασμός των εν λόγω προσεγγίσεων θα επέτρεπε τον εστιασμό των περιοχών που εγκυμονούν τους μεγαλύτερους κινδύνους παράνομης υλοτομίας. Σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων στο διάλογο τάχθηκαν σθεναρά υπέρ του τερματισμού, εκ μέρους της ΕΕ, του status quo και ιδίως υπέρ της κάλυψης, πάλι από την ΕΕ, των ενδεχομένων χασμάτων στο πλαίσιο ενός συστήματος VPA FLEGT. Σε γενικές γραμμές, οι απαντήσεις ήταν υπέρ μιας νομοθετικής προσέγγισης, χωρίς ωστόσο να ευνοείται σαφώς η μία ή η άλλη επιλογή. Η έκθεση στην οποία συγκεφαλαιώνονται τα αποτελέσματα του διαλόγου, διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://www.cc.cec/dgintranet/env/i/e2/doc/pdf_docs/forests/AddlOptionsSynthFinal.pdf

- Εθνικές μελέτες

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο ζήτησε από τα κράτη μέλη να διαβιβάσουν στην Επιτροπή «έγκυρες πληροφορίες» για την έκταση στην οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η κείμενη εθνική νομοθεσία προκειμένου να τερματιστούν οι συναλλαγές ξυλείας που αποτελούν το αντικείμενο παράνομης παραγωγής και εμπορίας. Πολλά κράτη μέλη προέβησαν στην ανάλυση αυτή ανταποκρινόμενοι στο σχετικό αίτημα. Από την ανάλυση προκύπτει ότι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας μέσω της κείμενης νομοθεσίας, δηλαδή των νόμων που διέπουν την κλοπή και διακίνηση κλοπιμαίων, το ξέπλυμα χρήματος, τη διαφθορά ή το λαθρεμπόριο.

- Διαβουλεύσεις με τρίτες χώρες

Πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με πολλούς διεθνείς εταίρους και συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου με άλλους μεγάλους εισαγωγείς ξυλείας, όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Διοργανώθηκαν συσκέψεις με χώρες που διαπραγματεύονται Εθελοντικές Συμφωνίες Συνεργασίας FLEGT με την Κοινότητα (π.χ. Μαλαισία, Ινδονησία, Γκάνα και Καμερούν) καθώς και με ορισμένες χώρες – εξαγωγούς (Ρωσία, Βραζιλία) και χώρες που έδειξαν ενδιαφέρον να εξετάσουν το ζήτημα των VPA σε συνεργασία με την ΕΕ.

- Έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων

Η Επιτροπή κατάρτισε έκθεση στην οποία εξετάζονται οι εντός και εκτός ΕΕ περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των διαφόρων στρατηγικών επιλογών. Η έκθεση αυτή διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή ανέθεσε σε εταιρία συμβούλων να εκπονήσουν μελέτη η οποία θα συμβάλει στην κατάρτιση της έκθεσής της.

- Διαβουλεύσεις ad hoc

Στο πλαίσιο της ανάλυσης των επιπτώσεων, κατά τη διάρκεια εργαστηρίων ή συνεντεύξεων, ζητήθηκε η γνώμη των ενδιαφερομένων μερών. Τα ενδιαφερόμενα μέρη εκλήθησαν να κατατάξουν τις προτεινόμενες επιλογές κατά σειράν αξιολογήσεως (από τις καλύτερες στις χειρότερες). Δεδομένου ότι η επιλογή 5 δεν διετίθετο ακόμη στο στάδιο εκείνο, συγκεντρώθηκαν γνώμες για τις τέσσερεις μόνο τότε διαθέσιμες επιλογές.

Κατά την επεξεργασία της επιλογής 5, οι υπηρεσίες της Επιτροπής πραγματοποίησαν σειρά συνεδριάσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εν λόγω προσέγγισης. Εν γένει, η επιλογή 5 απετέλεσε το αντικείμενο θετικών σχολίων. Ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών αφορούσε τη σκοπιμότητα υπαγωγής της εγχωρίως παραγόμενης ξυλείας, δεδομένου ότι λίγα ήταν τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στην ΕΕ. Ένα άλλο ζήτημα που εθίγη ήταν η τεχνική σκοπιμότητα εφαρμογής νομοθετικών απαιτήσεων σε σύνθετα προϊόντα, μολονότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων μερών υποστήριξαν μια ομοιόμορφη προσέγγιση η οποία θα εξασφάλιζε ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην αγορά ξυλείας για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Διατυπώθηκαν επίσης ανησυχίες για το γεγονός ότι η επιλογή 5 δεν απαγορεύει τη διάθεση, στην αγορά, παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και παράγωγων προϊόντων, αλλά, αντ’ αυτού, απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης ξυλείας να μεριμνούν ώστε να εξασφαλίζουν ότι δεν διαθέτουν στην αγορά παράνομα υλοτομημένη ξυλεία. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα, στηριζόμενα στους υπεύθυνους φορείς εκμετάλλευσης, έχουν τη δυνατότητα παραγωγής μόνιμων και εφαρμόσιμων αλλαγών στην αγορά ξυλείας της ΕΕ και είναι, ως εκ τούτου, ικανά να προσφέρουν καλύτερες λύσεις στο δύσκολο πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου.

3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

- Σύνοψη των προτεινόμενων μέτρων

Για πρώτη φορά, η πρόταση εστιάζεται στο γεγονός ότι η ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας διατίθενται στην κοινοτική αγορά, ανεξαρτήτως προελεύσεως, καθορίζοντας τις υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην κοινοτική αγορά. Η πρόταση βασίζεται στην αρχή της υποχρέωσης επιμέλειας, σύμφωνα με την οποία οι φορείς εκμετάλλευσης που καλύπτονται από αυτήν οφείλουν να εφαρμόσουν σύστημα (σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας) προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους διάθεσης στην κοινοτική αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας περιλαμβάνει μέτρα και διαδικασίες που θα επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να ιχνηλατούν την ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τη συμμόρφωση με την εφαρμοστέα νομοθεσία και να διαχειρίζονται τον κίνδυνο διάθεσης στην κοινοτική αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Τα προτεινόμενα μέτρα αποβλέπουν στην αποτροπή των φορέων εκμετάλλευσης από τη διάθεση, στην κοινοτική αγορά, ξυλείας και προϊόντων ξυλείας χωρίς εύλογη βεβαιότητα όσον αφορά τη νομιμότητά τους, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας. Παρέχουν επίσης στους καταναλωτές τη βεβαιότητα ότι αγοράζοντας ξυλεία και προϊόντα ξυλείας δεν συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση επιμέλειας δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση μέριμνας, αλλά νομική απαίτηση για μια προκαταληπτική συμπεριφορά. Υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης να επιδεικνύουν προσοχή, κρίση και να υιοθετούν ενεργό στάση για την εξασφάλιση της νομιμότητας της ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που εισέρχονται στο οικεί κύκλωμα τροφοδοσίας προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στην κοινοτική αγορά.

Η νομιμότητα ορίζεται βάσει της νομοθεσίας της χώρας υλοτόμησης, εφαρμόζεται δε στη διαχείριση των δασών, στην υλοτόμηση και στην εμπορία ξυλείας.

Η ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που καλύπτονται από άδεια FLEGT ή άδεια CITES θεωρούνται ως νομίμως υλοτομημένα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης που καλούνται να υιοθετήσουν σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας μπορούν είτε να αναπτύξουν δικό τους σύστημα, είτε να βασιστούν σε αναγνωρισμένο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας, δεδομένου ότι η πρόταση περιέχει πρόνοια για την αναγνώριση κατάλληλων συστημάτων υποχρέωσης επιμέλειας που αναπτύχθηκαν από οργανισμούς παρακολούθησης. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ καθορίζει σαφώς τις αρχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εφαρμογή ενός συστήματος υποχρέωσης επιμέλειας, η πρόταση παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης τη δυνατότητα επιλογής των μηχανισμών επίτευξης του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Οι αρχές που διαπνέουν τον προτεινόμενο κανονισμό είναι η αποτελεσματικότητα και η σαφήνεια από πλευράς νομικών υποχρεώσεων. Οι φορείς εκμετάλλευσης φέρουν την ευθύνη ελαχιστοποίησης του κινδύνου της διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας μέσω συστήματος μέτρων και διαδικασιών. Τα κύρια στοιχεία του συστήματος αυτού καθορίζονται στην πρόταση. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσω των μέτρων εφαρμογής προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού του κινδύνου ως υψηλού ή χαμηλού ως προς τη διάθεση στην κοινοτική αγορά ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Κατά τον καθορισμό των εν λόγω μέτρων εφαρμογής, πρέπει να τηρηθούν οι ακόλουθες αρχές: η ανάγκη αποφυγής της άνευ αντικειμένου επιβάρυνσης των φορέων εκμετάλλευσης· η εξισορρόπηση του κόστους και οφέλους για τους φορείς εκμετάλλευσης που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό· η ανάγκη τήρησης της αναγκαίας ευελιξίας κατά την υλοποίηση των μέτρων εφαρμογής· η ανάγκη διευκόλυνσης της προσαρμογής των μικρών φορέων εκμετάλλευσης στις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Αναγνωρίζοντας ότι η αποτελεσματική υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων εξαρτάται από τη θέσπιση συμπληρωματικών μέτρων, η εφαρμογή τους θα αρχίσει μόνο αφού θα έχουν θεσπιστεί τα εν λόγω μέτρα.

Ακόμη και η πλέον σφαιρική προσέγγιση δεν μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς την στράτευση και πλήρη συνεργασία όλων των μερών που εμπλέκονται στην υλοποίηση. Σε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την παρούσα πρόταση, είναι απαραίτητο να ζητηθεί η γνώμη των ενδιαφερομένων μερών, ιδίως δε της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, ούτως ώστε να καθοριστούν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι υλοποίησης, μέσω ενός δομημένου πλαισίου συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών.

- Νομική βάση

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Κατόπιν τούτου, η κατάλληλη νομική βάση είναι το άρθρο 175 παράγραφος 1 της Συνθήκης.

- Επιλογή μέσων

Το προτεινόμενο μέσο είναι ο κανονισμός, δεδομένου ότι είναι αναγκαία η έκδοση κανονισμού προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα εναρμόνισης και να αποφευχθεί η συνύπαρξη διαφορετικών προτύπων μεταξύ των κρατών μελών.

- Οι αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

Η αρχή της επικουρικότητας εφαρμόζεται εφόσον η πρόταση δεν εμπίπτει σε πεδία αποκλειστικής αρμοδιότητας της Κοινότητας.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παράνομη υλοτομία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις το οποίο επιδεινώνει την απώλεια βιοποικιλότητας, υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των σύννομων δασοκομικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ενώ υπεισέρχονται η διαφθορά, οι σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και η πρόκληση βίαιων διενέξεων. Η πρόταση αποβλέπει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και παράγωγων προϊόντων στην κοινοτική αγορά, μέσω της επιβολής σειράς υποχρεώσεων στους φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν την ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας στην κοινοτική αγορά. Παρά τη μικρή συχνότητα συμβάντων παράνομης υλοτομίας στην ΕΕ και ελλείψει κοινοτικών απαιτήσεων σχετικά με τη διάθεση ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που παράγονται στην ΕΕ, ο προτεινόμενος κανονισμός εφαρμόζεται επίσης στους φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν στην κοινοτική αγορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας εσωτερικής παραγωγής. Η κατευθυντήρια αρχή εν προκειμένω είναι η μη εισαγωγή διακρίσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και να αποφεύγεται η σύγκρουση με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου. Στη βάση της προτεινόμενης κοινοτικής δράσης βρίσκεται η θέσπιση κοινών υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην κοινοτική αγορά. Η προσέγγιση που στηρίζεται στον κίνδυνο επιτρέπει τον περιορισμό της διοικητικής επιβάρυνσης των φορέων εκμετάλλευσης και την καλύτερη στόχευση των ελέγχων στις περιπτώσεις υψηλότερου κινδύνου. Η προτεινόμενη εναρμονισμένη προσέγγιση θα απλοποιούσε τις απαιτήσεις όσον αφορά τους φορείς εκμετάλλευσης και, ως εκ τούτου, θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα, ενώ οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερα ενημερωμένοι για τα εφαρμοστέα πρότυπα. Επίσης, το σύστημα θα εξασφάλιζε την αναγκαία νομική βεβαιότητα και σαφήνεια για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος που συνεπάγονται οι διάφορες επιλογές ενσωματώθηκαν στην εκτίμηση των επιπτώσεων. Το κόστος για τους εισαγωγείς και παραγωγούς στην ΕΕ βάσει του προτεινόμενου κανονισμού είναι χαμηλό σε σύγκριση με άλλες επιλογές που εξετάζονται στην εκτίμηση των επιπτώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα πρόταση συνεκτιμά τις τρέχουσες πρακτικές του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας και σέβεται τους υφιστάμενους μηχανισμούς. Κατά συνέπεια, τμήμα του κόστους έχει ήδη καλυφθεί από τα υφιστάμενα συστήματα.

Προβλήθηκε το επιχείρημα ότι το μόνο που θα επιτύγχαναν τα μέτρα που επηρεάζουν τις εισαγωγές ξυλείας και προϊόντων ξυλείας θα ήταν να στραφεί το εμπόριο σε αγορές που δεν εισάγουν διακρίσεις. Ωστόσο, η ΕΕ αποτελεί μείζονα συντελεστή του διεθνούς σκηνικού και με μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε το παράδειγμα και θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα για την στράτευσή της στην καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας, της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, ενθαρρύνοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες εκ μέρους άλλων μεγάλων καταναλωτριών χωρών.

Συνεκτιμώντας τα ως άνω στοιχεία, τα μέτρα της ΕΕ είναι δικαιολογημένα και αναλογικά με το πρόβλημα.

4. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η παρούσα πρόταση έχει περιορισμένες δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Κοινότητας για διοικητικούς σκοπούς.

5. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ/ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ/ΡΗΤΡΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ

Η πρόταση δεν περιέχει ρήτρα επανεξέτασης.

6. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ

Η πρόταση δεν προβλέπει απλούστευση, δεδομένου ότι δεν τροποποιεί την κείμενη νομοθεσία.

7. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Η πρόταση δεν καταργεί καμία κείμενη νομοθεσία.

8. ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Η πρόταση δεν συνεπάγεται αναδιατύπωση

9. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ

Άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι οι πίνακες αντιστοιχίας δεν απαιτούνται παρά μόνο για τις οδηγίες.

10. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (ΕΟΧ)

Η πρόταση αφορά τον ΕΟΧ και, ως εκ τούτου, πρέπει να επεκταθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

2008/0198 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά

(Κείμενο που ενδιαφέρει τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 175 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής[5],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[6],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[7],

Ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης[8],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ποικίλων περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών, συμπεριλαμβανομένης της ξυλείας και μη ξύλινων δασικών προϊόντων και περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

(2) Λόγω της ανά τον κόσμο αυξανόμενης ζήτησης της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας, σε συνδυασμό με τα κενά σε επίπεδο θεσμών και διακυβέρνησης που υπάρχουν στον τομέα των δασών σε σειρά χωρών που παράγουν ξυλεία, η παράνομη υλοτομία και το συναφές εμπόριο καθίστανται αντικείμενο ακόμη μεγαλύτερων ανησυχιών.

(3) Η παράνομη υλοτομία αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα που προκαλεί ζωηρές διεθνείς ανησυχίες. Συνιστά σοβαρή απειλή για τα δάση, αφού συμβάλλει στη διαδικασία της αποψίλωσης των δασών που ευθύνεται για το 20% περίπου των εκπομπών CO2, απειλεί τη βιοποικιλότητα και υποσκάπτει την αειφόρο δασική διαχείριση και ανάπτυξη. Επιπλέον, έχει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

(4) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για Σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο (FLEGT), προτείνεται δέσμη μέτρων για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου[9].

(5) Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συμβολής της Κοινότητας στις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας, χαιρέτισαν την εν λόγω ανακοίνωση.

(6) Σύμφωνα με το στόχο της εν λόγω ανακοίνωσης, δηλαδή να εξασφαλιστεί ότι μόνο τα προϊόντα ξυλείας που παρήχθησαν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία της χώρας παραγωγής εισέρχονται στην Κοινότητα, η Κοινότητα διαπραγματεύεται Εθελοντικές Συμφωνίες Συνεργασίας (VPA) με τις χώρες παραγωγής ξυλείας (χώρες-εταίροι), οι οποίες δημιουργούν μια νομικά δεσμευτική υποχρέωση εφαρμογής, εκ μέρους των μερών, ενός καθεστώτος χορήγησης αδειών και ρύθμισης του εμπορίου ξυλείας και των προϊόντων που ορίζονται στις συμφωνίες.

(7) Δεδομένης της έκτασης και του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος, είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν ενεργά οι προσπάθειες κατά της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου, να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί η πρωτοβουλία VPA και να προαχθούν οι συνέργειες μεταξύ των πολιτικών που αποβλέπουν στην διατήρηση των δασών και της επίτευξης υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας βιοποικιλότητας.

(8) Πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των χωρών που έχουν συνάψει VPA FLEGT με την Κοινότητα, καθώς και οι αρχές που τις διέπουν, ιδίως όσον αφορά τον ορισμό της νομίμως παραχθείσας ξυλείας. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι βάσει του συστήματος χορήγησης αδειών FLEGT, μόνο η ξυλεία και προϊόντα ξυλείας που έχουν υλοτομηθεί σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές νομοθετικές διατάξεις εξάγονται στην Κοινότητα. Προς τον σκοπό αυτό, τα προϊόντα ξυλείας που είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα[10], προελεύσεως χωρών εταίρων εγγεγραμμένων στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου πρέπει να θεωρούνται ως νόμιμα υλοτομημένα, εφόσον συμμορφώνονται με τον εν λόγω κανονισμό και τις τυχόν διατάξεις εφαρμογής.

(9) Πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) επιβάλλει στα μέρη στη σύμβαση να χορηγούν άδεια CITES προς εξαγωγή μόνο εφόσον πρόκειται για είδος εγγεγραμμένο στον κατάλογο CITES το οποίο, μεταξύ άλλων , είναι σύμμορφο με την εγχώρια νομοθεσία της χώρας εξαγωγής. Προς τον σκοπό αυτό, τα προϊόντα ξυλείας των ειδών που είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα A, B και Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1996 για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους[11] πρέπει να θεωρούνται ως νομίμως υλοτομημένα, εφόσον συμμορφώνονται με τον εν λόγω κανονισμό και τις τυχόν διατάξεις εφαρμογής.

(10) Συνεκτιμώντας τη συνθετότητα των παραγόντων που επηρεάζουν την παράνομη υλοτομία και των επιπτώσεών της, τα κίνητρα παράνομης συμπεριφοράς πρέπει να περιοριστούν με μέτρα που εστιάζονται στη συμπεριφορά των φορέων εκμετάλλευσης.

(11) Ελλείψει διεθνώς αναγνωρισμένου ορισμού, λαμβάνεται ως βάση καθορισμού της νόμιμης υλοτόμησης η νομοθεσία της χώρας που πραγματοποιήθηκε η υλοτόμηση.

(12) Πολλά προϊόντα ξυλείας υφίστανται πολυάριθμες κατεργασίες πριν και μετά την πρώτη διάθεσή τους στην αγορά. Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περιττή διοικητική επιβάρυνση, μόνο οι φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν για πρώτη φορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά, και όχι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης που υπεισέρχονται στο κύκλωμα διανομής πρέπει να υπόκεινται στις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

(13) Ο συνολικός στόχος της αειφορίας μέσω της προαγωγής κριτηρίων αειφορίας παραμένει προτεραιότητα για την Κοινότητα. Βάσει του στόχου αυτού και προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά, τα οποία υπόκεινται σε υποχρεωτικά κριτήρια αειφορίας που θεσπίζονται από την οδηγία (ΕΚ) αριθ. XX/XX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προαγωγή της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ο παρών κανονισμός δεν πρέπει να εφαρμόζεται στα προϊόντα αυτά[12].

(14) Όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν για πρώτη φορά στην κοινοτική αγορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας υπέχουν υποχρέωση επιμέλειας μέσω συστήματος μέτρων και διαδικασιών (σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας), ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της διάθεσης παρανόμως υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας.

(15) Το σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας προβλέπει την πρόσβαση στις πηγές και τους προμηθευτές της ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που διατίθενται στην κοινοτική αγορά καθώς και στις πληροφορίες που αφορούν τη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.

(16) Ο κλάδος της ξυλείας είναι κλάδος ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Κοινότητας. Οι οργανώσεις φορέων εκμετάλλευσης είναι σημαντικές συνιστώσες του κλάδου, δεδομένου ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντά του σε μεγάλη κλίμακα και ανταλλάσσουν απόψεις και πείρα με ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών. Οι οργανώσεις αυτές διαθέτουν, επίσης, την τεχνογνωσία και ικανότητα της ανάλυσης της κείμενης νομοθεσίας και διευκόλυνσης της συμμόρφωσης των μελών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκμεταλλεύονται την ικανότητα αυτή για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και να προαχθεί η ανάπτυξη καλών πρακτικών, είναι, επομένως, σκόπιμο να αναγνωρίζονται οι οργανώσεις που θέσπισαν απαιτήσεις για την υλοποίηση συστημάτων που βασίζονται στην υποχρέωση επιμέλειας. Θα δημοσιοποιηθεί κατάλογος των εν λόγω αναγνωρισμένων οργανώσεων που θα επιτρέπει την αναγνώριση των οργανώσεων παρακολούθησης που θα είναι εγγεγραμμένες από τις αρμόδιες αρχές όλων των κρατών μελών.

(17) Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να ελέγχουν κατά πόσον οι φορείς εκμετάλλευσης εκπληρούν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Προς τον σκοπό αυτό, οι δημόσιες αρχές πρέπει να προβαίνουν σε επίσημους ελέγχους και να απαιτούν, ανάλογα την περίπτωση, τη λήψη διορθωτικών μέτρων από τους φορείς εκμετάλλευσης.

(18) Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να τηρούν μητρώα των ελέγχων και να θέτουν στη διάθεση του κοινού σύνοψη, σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες[13].

(19) Συνεκτιμώντας τον διεθνή χαρακτήρα της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου, είναι σκόπιμη η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών, καθώς και με τις διοικητικές αρχές τρίτων χωρών και/ή με την Επιτροπή.

(20) Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι τυχόν παραβάσεις του παρόντος κανονισμού τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

(21) Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[14].

(22) Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του συστήματος υποχρέωσης επιμέλειας και, ειδικότερα, τα κριτήρια για την εκτίμηση του κινδύνου διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας, να θεσπίζει κριτήρια για την αναγνώριση των συστημάτων υποχρέωσης επιμέλειας που αναπτύσσονται από οργανισμούς παρακολούθησης και να προσαρμόζει τον κατάλογο της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας στον οποίο εφαρμόζεται ο κανονισμός όταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι τελικές χρήσεις ή οι διαδικασίες παραγωγής ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας απαιτούν τις προσαρμογές αυτές. Δεδομένου ότι τα εν λόγω μέτρα είναι γενικού ενδιαφέροντος και αποβλέπουν στην τροποποίηση μη θεμελιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, συμπληρώνοντάς τα με νέα μη θεμελιώδη στοιχεία, τα μέτρα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την συνοδευόμενη από έλεγχο κανονιστική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5α της οδηγίας 1999/468/EΚ.

(23) Προκειμένου να είναι σε θέση να προετοιμαστούν οι φορείς εκμετάλλευσης και οι αρμόδιες αρχές ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, ο παρών κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του.

(24) Δεδομένου ότι στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η συμπλήρωση και στήριξη του υφιστάμενου πλαισίου ασκούμενης πολιτικής και η πλαισίωση των προσπαθειών καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας και του συναφούς εμπορίου δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη και, επομένως, λόγω της κλίμακάς του, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα δύναται να θεσπίσει, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, μέτρα όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή ορίζεται στο εν λόγω άρθρο, η εμβέλεια του παρόντος κανονισμού δεν υπερβαίνει αυτή που είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν στην αγορά ξυλεία και προϊόντα ξυλείας.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(α) ως «ξυλεία και προϊόντα ξυλείας» νοούνται η ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που καθορίζονται στο παράρτημα, εξαιρέσει της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας που υπόκεινται στα υποχρεωτικά κριτήρια αειφορίας που θεσπίζονται από την οδηγία (ΕΚ) αριθ. XX/XX·

(β) ως «διάθεση στην αγορά» νοείται η για πρώτη φορά οιαδήποτε προμήθεια ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στην κοινοτική αγορά προς διανομή ή χρήση στο πλαίσιο επί πληρωμή ή δωρεάν εμπορικής δραστηριότητας·

(γ) ως «φορέας εκμετάλλευσης» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαθέτει στην αγορά ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας·

(δ) ως «νόμιμα υλοτομημένη» νοείται η ξυλεία που υλοτομήθηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στην χώρα υλοτόμησης·

(ε) ως «διαχείριση κινδύνου» νοείται σειρά μέτρων και διαδικασιών που εφαρμόζονται από τους φορείς εκμετάλλευσης ούτως ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στην αγορά·

(στ) ως «κείμενη νομοθεσία» νοείται η νομοθεσία της χώρας υλοτόμησης η οποία ρυθμίζει τη διαχείριση και τη διατήρηση των δασών όπως και την υλοτόμηση, καθώς και η νομοθεσία για την εμπορία ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας που σχετίζονται με τη διαχείριση και διατήρηση των δασών και την υλοτομία·

(ζ) ως «χώρα υλοτόμησης» νοείται η χώρα στην οποία υλοτομήθηκε η ξυλεία ή η ξυλεία που εμπεριέχεται στα προϊόντα ξυλείας·

(η) ως «οργανισμός παρακολούθησης» νοείται νομική οντότητα ή ένωση ή ομοσπονδία που βασίζεται στην απόκτηση της ιδιότητας του μέλους και η οποία διαθέτει τη νομική ικανότητα να παρακολουθεί και να διασφαλίζει την εφαρμογή συστημάτων υποχρέωσης επιμέλειας από τους φορείς εκμετάλλευσης οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί ως προς την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων.

Άρθρο 3

Υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης

1. Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να τηρούν την υποχρέωση επιμέλειας ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Προς τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιούν πλαίσιο διαδικασιών και μέτρων, καλούμενων εν προκειμένω «σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας».

2. Οι φορείς εκμετάλλευσης θεσπίζουν κατάλληλο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας το οποίο περιέχει τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 ή χρησιμοποιούν κατάλληλο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας αναγνωρισμένου οργανισμού παρακολούθησης που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1.

3. Τα προϊόντα ξυλείας που είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 προελεύσεως χωρών εταίρων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 και τα οποία είναι σύμμορφα με τον εν λόγω κανονισμό και με τις διατάξεις εφαρμογής του, θεωρούνται ως νομίμως υλοτομημένα για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

4. Τα προϊόντα ξυλείας των ειδών που είναι εγγεγραμμένα στα παραρτήματα A, B και Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 και τα οποία είναι σύμμορφα με τον εν λόγω κανονισμό και με τις διατάξεις εφαρμογής του, θεωρούνται ως νομίμως υλοτομημένα για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4

Κατάλληλα συστήματα υποχρέωσης επιμέλειας

1. Το κατάλληλο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 πρέπει:

(α) να παρέχει πρόσβαση στις ακόλουθες πληροφορίες για την ξυλεία και τα προϊόντα ξυλείας που διατίθενται στην αγορά από τον φορέα εκμετάλλευσης:

(i) περιγραφή·

(ii) χώρα υλοτόμησης·

(iii) όγκος και/ή βάρος·

(iv) κατά περίπτωση, ονομασία και διεύθυνση των επιχειρήσεων που προμήθευσε ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας·

(v) πληροφορίες για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.

(β) να περιλαμβάνει διαδικασία διαχείρισης του κινδύνου

(γ) να προβλέπει ανεξάρτητους ελέγχους για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του συστήματος υποχρέωσης επιμέλειας.

2. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα, η Επιτροπή θεσπίζει κριτήρια για την εκτίμηση του κινδύνου διάθεσης στην αγορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας .

Τα εν λόγω μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην τροποποίηση μη θεμελιωδών διατάξεων του παρόντος κανονισμού συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με τη ρυθμιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

Αναγνώριση των οργανισμών παρακολούθησης

1. Οι αρμόδιες αρχές αναγνωρίζουν τους οργανισμούς παρακολούθησης οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισης, εφόσον ο οργανισμός παρακολούθησης συμμορφώνεται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

(α) έχει νομική οντότητα·

(β) έχει θεσπίσει κατάλληλο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1·

(γ) υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα συστήματα υποχρέωσης επιμέλειας που υποδεικνύει ο οργανισμός·

(δ) έχει εγκαταστήσει μηχανισμό παρακολούθησης ώστε να διασφαλίζει τη χρήση των συστημάτων υποχρέωσης επιμέλειας εκ μέρους των φορέων εκμετάλλευσης τους οποίους έχει πιστοποιήσει ως χρησιμοποιούντες το κατάλληλο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας που υποδεικνύει ο οργανισμός·

(ε) λαμβάνει κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα καθ’ οιουδήποτε πιστοποιημένου φορέα εκμετάλλευσης που δεν συμμορφώνεται με το κατάλληλο σύστημα υποχρέωσης επιμέλειας του οργανισμού παρακολούθησης

2. Ο οργανισμός παρακολούθησης υποβάλλει σε αρμόδια αρχή τις ακόλουθες πληροφορίες, συνοδευόμενος από την αίτηση αναγνώρισης:

(α) το καταστατικό του·

(β) τα ονόματα των ατόμων που είναι εξουσιοδοτημένα να τον εκπροσωπούν·

(γ) λεπτομερή περιγραφή του οικείου συστήματος υποχρέωσης επιμέλειας.

3. Οι αρμόδιες αρχές αποφαίνονται για την αναγνώριση – ή μη – οργανισμού παρακολούθησης εντός τριών μηνών από την υποβολή αίτησης του οργανισμού παρακολούθησης.

Διενεργούν τακτικούς ελέγχους ώστε να βεβαιώνεται ότι οι οργανισμοί παρακολούθησης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1.

4. Η εκάστοτε αρμόδια αρχή αίρει την αναγνώριση οργανισμού παρακολούθησης εφόσον έχει αποδειχθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1.

5. Οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούν στην Επιτροπή, εντός διμήνου, κάθε απόφαση χορήγησης, άρνησης ή άρσης της αναγνώρισης οργανισμού παρακολούθησης.

6. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου .

Τα μέτρα που αποβλέπουν στην τροποποίηση μη ουσιωδών διατάξεων του παρόντος κανονισμού συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με τη ρυθμιστική διαδικασία με έλεγχο η οποία αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2.

Άρθρο 6

Κατάλογος των οργανισμών παρακολούθησης

Η Επιτροπή δημοσιεύει τον κατάλογο των οργανισμών παρακολούθησης που αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες αρχές στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σειρά C και τις εντάσσει στο δικτυακό τόπο της. Ο κατάλογος επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άρθρο 7

Μέτρα παρακολούθησης

1. Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους για το κατά πόσον οι φορείς εκμετάλλευσης είναι σύμμορφοι με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 1 και 2 και στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

2. Οι φορείς εκμετάλλευσης παρέχουν κάθε είδους βοήθεια για να διευκολύνουν τη διενέργεια των ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3. Μετά τη διενέργεια των ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι αρμόδιες αρχές δύνανται να ζητήσουν από τον φορέα εκμετάλλευσης τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Άρθρο 8

Μητρώα ελέγχων

1. Οι αρμόδιες αρχές τηρούν μητρώα των ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, αναφέροντας ιδίως τη φύση και τα αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν διορθωτικών μέτρων των οποίων ζητήθηκε η λήψη. Τα μητρώα όλων των ελέγχων τηρούνται επί 10 τουλάχιστον έτη

2. Σύνοψη των μητρώων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δημοσιοποιούνται σύμφωνα με την οδηγία 2003/4/ΕΚ

Άρθρο 9

Συνεργασία

1. Οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται μεταξύ τους καθώς και με τις διοικητικές αρχές τρίτων χωρών και με την Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό.

2. Οι αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 με τις αρμόδιες αρχές άλλου ή άλλων κρατών μελών, καθώς και με την Επιτροπή

Άρθρο 10

Αρμόδιες αρχές

1. Κάθε κράτος μέλος ορίζει μια ή περισσότερες αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τα ονόματα και τις διευθύνσεις των αρμοδίων αρχών το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 20ΧΧ. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τις τυχόν αλλαγές των ονομάτων ή διευθύνσεων των αρμοδίων αρχών.

2. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τον κατάλογο των αρμοδίων αρχών

Άρθρο 11

Επιτροπή

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή για το εμπόριο ξυλείας, εν προκειμένω η «επιτροπή».

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, συνεκτιμώντας της διατάξεις του άρθρου 8.

Άρθρο 12

Τροποποιήσεις

Η Επιτροπή δύναται να τροποποιεί τον κατάλογο της ξυλείας και προϊόντων ξυλείας που ορίζεται στο παράρτημα, συνεκτιμώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις τελικές χρήσεις και τις διαδικασίες παραγωγής.

Τα μέτρα αυτά που αποβλέπουν στην τροποποίηση μη ουσιωδών διατάξεων του παρόντος κανονισμού μέσω της συμπλήρωσής του, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2.

Άρθρο 13

Κυρώσεις

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος κανονισμού και λαμβάνουν όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 20XX και της γνωστοποιούν, χωρίς καθυστέρηση, τις τυχόν επακόλουθες τροποποιήσεις που τις επηρεάζουν.

Άρθρο 14

Υποβολή εκθέσεων

1. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε δεύτερου έτους που έπεται της ημερομηνίας εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά την προηγούμενη διετία.

2. Βάσει των εν λόγω εκθέσεων, η Επιτροπή συντάσσει έκθεση η οποία υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανά διετία.

Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Εφαρμόζεται από […][15].

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός στο σύνολό του και εφαρμόζεται απευθείας σε όλα τα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ -Ξυλεία και προϊόντα ξυλείας όπως ταξινομούνται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία που ορίζεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) του Συμβουλίου αριθ. 2658 [16], όπου εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός

1. Τα προϊόντα που καθορίζονται στα παραρτήματα ΙI και III του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) 2173/2005, στα οποία εφαρμόζεται το σύστημα χορήγησης αδειών FLEGT·

2. Χαρτοπολτός και χαρτί των κεφαλαίων 47 και 48 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, με την εξαίρεση των προϊόντων με βάση το μπαμπού και των προϊόντων ανάκτησης (απορρίμματα και υπολείμματα)·

3. Έπιπλα από ξύλο των κωδικών ΣΟ 9403 30, 9403 40, 9403 50 00, 9403 60 και 9403 90 30·

4. Προκατασκευασμένα κτήρια του κωδικού ΣΟ 9406 00 20·

5. Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά,, δεμάτια ή παρόμοιες μορφές· ξυλεία σε πλακίδια ή μικρά τεμάχια· πριονίδια και απορρίμματα ή θραύσματα ξυλείας, συσσωματωμένα ή μη σε μορφή κούτσουρων, πλίνθων, τροχίσκων ή σε παρόμοιες μορφές του κωδικού ΣΟ 4401·

6. Τεχνουργήματα ξυλουργικής και τεμάχια σκελετών για οικοδομές, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυψελώδεις πλάκες-διαφράγματα, οι πλάκες για δάπεδα και τα πέταυρα (shingles and shakes), ξύλο (όπου περιλαμβάνονται και οι σανίδες και τα πηχάκια για παρκέτα, μη συναρμολογημένα) με καθορισμένη μορφή (κατά μήκος μίας ή περισσοτέρων από τις πλάγιες πλευρές ή επιφάνειες (με εσοχές - γλωσσίδια, αυλάκια, εντομές, πλαγιοτομές, αρμούς σε σχήμα V, γλυφές, στρογγυλεμένη ή κατεργασμένη με παρόμοιο τρόπο), έστω και πλανισμένη, λειασμένη ή κολλημένη με εγκάρσια συνένωση του κωδικού ΣΟ 4418·

7. Πλάκες διαφράγματα από μικρά τεμάχια, πετάσματα με την ονομασία «oriented strand board» (OSB) και παρόμοιες πλάκες – διαφράγματα από ξύλο, έστω και συσσωματωμένος μα ρητίνες και άλλες οργανικές συνδετικές ύλες του κωδικού ΣΟ 4410·

8. Πλάκες-διαφράγματα από ίνες ξύλου ή άλλες ξυλώδεις ύλες, έστω και συσσωματωμένες με ρητίνες ή άλλα οργανικά συνδετικά του κωδικού ΣΟ 4411·

9. Συμπυκνωμένη ξυλεία, σε κύβους, πλάκες, ταινίες ή είδη καθορισμένης μορφής του κωδικού ΣΟ 4413 00 00·

10. Πλαίσια (κορνίζες) από ξύλο για εικόνες, φωτογραφίες, καθρέφτες και παρόμοια είδη του κωδικού ΣΟ 4414 00·

11. Κιβώτια κάθε μεγέθους, καφάσια, τύμπανα και παρόμοιες συσκευασίες από ξύλο. τύμπανα (τροχίσκοι) και καλώδια από ξύλο· παλέτες απλές, παλέτες-κιβώτια και άλλες επίπεδες επιφάνειες για τη φόρτωση, από ξύλο· στεφάνια παλετών από ξύλο, φέρετρα του κωδικού ΣΟ 4415·

12. Βαρέλια, κάδοι, μαστέλα και άλλα τεχνουργήματα βαρελοποιίας και τα μέρη τους, από ξύλο, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δούγες του κωδικού ΣΟ 4416 00 00.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ :

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά 2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ / ΠΒΔ

Τομέας (-είς) δραστηριότητας και σχετική (-ές) δραστηριότητα (-ες):

0703 ―Εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής

3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

3.1. Γραμμές προϋπολογισμού (επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (πρώην γραμμές B..A) περιλαμβανομένων των ονομασιών τους:

3.2. Διάρκεια της δράσης και της δημοσιονομικής επίπτωσης:

Μη διαθέσιμα στοιχεία (ΜΔΣ)

3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά :

Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συμμετοχή ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψήφιων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

4. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

4.1.1. Ανακεφαλαιωτικό των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | Έτος 2010 | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | Έτος 2015 | Σύνολο |

Επιχειρησιακές δαπάνες[17] |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1. | α |

Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β |

Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς [18] |

Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4. | γ |

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ |

Πιστώσεις πληρωμών | β+γ |

Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς [19] |

Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5. | δ | 0,334 | 0,334 | 0,334 | 0,334 | 0,334 | 0,334 | 2,004 |

Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6. | ε | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,732 |

Συνολικές ενδεικτικές δαπάνες της δράσης |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 2,736 |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 0,456 | 2,736 |

Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

Εάν η πρόταση προβλέπει συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη ή από άλλους οργανισμούς (διευκρινίστε ποιους), ο κατωτέρω πίνακας πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση του επιπέδου της συγχρηματοδότησης (μπορούν να προστεθούν γραμμές εάν προβλέπεται ότι περισσότεροι οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη συγχρηματοδότηση):

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Συγχρηματοδοτών οργανισμός | Έτος n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 και επόμενα | Σύνολο |

…………………… | στ |

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ περιλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης | α+γ+δ+ε+στ |

4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

( Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

( Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της Διοργανικής Συμφωνίας[20] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

4.1.3. Δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

( Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση – η επίπτωση στα έσοδα είναι η ακόλουθη:

Εκατ. ευρώ (με ένα δεκαδικό ψηφίο))

Πριν τη δράση [Έτος n-1] | Κατάσταση μετά τη δράση |

Σύνολο ανθρώπινων πόρων |

5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

5.1. Ανάγκη υλοποίησης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και δυνατή συνέργεια

5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείρισης βάσει δραστηριοτήτων)

5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

( Κεντρική διαχείριση

( άμεσα από την Επιτροπή

( έμμεσα με ανάθεση σε:

( εκτελεστικούς οργανισμούς

( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

( Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

( με τα κράτη μέλη

( με τρίτες χώρες

( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (διευκρινίστε)

Παρατηρήσεις:

6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

6.1. Σύστημα παρακολούθησης

6.2. Αξιολόγηση

6.2.1. Εκ των προτέρων

6.2.2. Μέτρα που ελήφθησαν μετά από ενδιάμεση / εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες στο παρελθόν)

6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

7. Μέτρα για την καταπολεμηση της απατησ

8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος 2010 | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | Έτος 2015 |

Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι [23] (XX 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

B*, C*/AST | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται[24] από το άρθρο XX 01 02 |

Λοιπό προσωπικό[25] που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 04/05 |

ΣΥΝΟΛΟ | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 |

8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν την κατάρτιση των διατάξεων εφαρμογής και διοικητικές συνεδριάσεις.

8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ (Ετήσιας Στρατηγικής Πολιτικής/Προσχεδίου Προϋπολογισμού) για το έτος n

( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία (εσωτερική αναδιάταξη)

( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος n αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | Έτος n | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος n+3 | Έτος n+4 | Έτος n+5 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

Άλλη τεχνική ή διοικητική βοήθεια |

- Εσωτερική (intra muros) |

- Εξωτερική (extra muros) |

Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας |

8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | Έτος 2010 | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | Έτος 2015 |

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 |

Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, END(=ΑΕΕ), συμβασιούχοι υπάλληλοι, κλπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 | 0,234 |

Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλο |

Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 |

8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία) |

Έτος 2010 | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | Έτος 2015 | ΣΎΝΟΛΟ |

XX 01 02 11 01 – Αποστολές | 0,002 | 0,002 | 0,002 | 0,002 | 0,002 | 0,002 | 0.012 |

XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[27] | 0,120 | 0,120 | 0,120 | 0,120 | 0,120 | 0,120 | 0,72 |

XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

XX 01 02 11 05 - Συστήματα πληροφοριών |

2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,732 |

3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,122 | 0,732 |

Υπολογισμός – Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς |

Από το 2010 και μετά, 2 αποστολές ετησίως, με κόστος 1.000 ευρώ ανά αποστολή. Συνεδριάσεις της ρυθμιστικής επιτροπής που συνεστήθη βάσει του κανονισμού (κόστος μονάδας: 30.000 ευρώ ανά συνεδρίαση) 4 φορές ετησίως. |

[1] COM 251, της 21.5.2003.

[2] ΕΕ 347 της 30.12.2005, σ.1.

[3] Έγγραφο του Συμβουλίου 7014/04

[4] Συμπεράσματα του Συμβουλίου 268/2003, σ.1

[5] ΕΕ C , , σ. .

[6] ΕΕ C , , σ. .

[7] ΕΕ C , , σ. .

[8] ΕΕ C , , σ. .

[9] COM 251, της 21.5.2003.

[10] ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ.1

[11] ΕΕ L 61 της 3.3.1997, σ.1.

[12] *σημείωση στην ΕΕ: θα αναφερθεί η παραπομπή όταν εκδοθεί η σχετική πράξη.

[13] ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26.

[14] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ.23

[15] Σημ. στην ΕΕ: δύο έτη μετά την ημερομηνία θέσης του παρόντος κανονισμού σε ισχύ.

[16] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 της 23ης Ιουλίου 1987 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256, της 7.9.1987,σ.1).

[17] Δαπάνες εκτός κεφαλαίου xx 01 του σχετικού τίτλου xx.

[18] Δαπάνες του άρθρου xx 01 04 του Τίτλου xx.

[19] Δαπάνες Κεφαλαίου xx 01 εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

[20] Βλ. σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[21] Να προστεθούν οι στήλες εάν είναι αναγκαίο, δηλαδή εάν η διάρκεια της δράσης υπερβαίνει τα 6 έτη.

[22] Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 5.3.

[23] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[24] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

[25] Των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς

[26] Να γίνει παραπομπή στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που αφορά ειδικά τον (τους) εν λόγω εκτελεστικό (-ούς) οργανισμό (-ούς).

[27] Να διευκρινιστεί το είδος της επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.