20.7.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 168/44


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου και την ασφαλή αποθήκευσή του»

COM(2006) 636 τελικό — 2006/0206 (COD)

(2007/C 168/09)

Στις 15 Νοεμβρίου 2006, και σύμφωνα με τα άρθρα 133 και 175, παρ. 1 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, Ανάπτυξη της Υπαίθρου, Περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, επεξεργάστηκε τη γνωμοδότησή του στις 21 Μαρτίου 2007 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Osborn.

Κατά την 435η σύνοδο ολομέλειάς της, στις 25 και 26 Απριλίου 2007 (συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2007), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 126 ψήφους υπέρ και 4 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση:

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την ενεργό δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της παραγωγής και της χρήσης του υδραργύρου ανά τον κόσμο, καθώς και για την εξασφάλιση αβλαβών μεθόδων αποθήκευσης και διάθεσής του. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να δώσει η Ευρώπη το καλό παράδειγμα με την αντιμετώπιση του προβλήματος του υδραργύρου εντός της Ένωσης και να υποστηρίξει τη βελτίωση των μέτρων ελέγχου σε παγκόσμια κλίμακα.

1.2

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει συνεπώς το γενικό στόχο της συγκεκριμένης πρότασης της Επιτροπής που περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο κανονισμό και αφορά την απαγόρευση των εξαγωγών υδραργύρου από την Ευρώπη και την απαίτηση περί ασφαλούς αποθήκευσης των πλεονασμάτων υδραργύρου εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η απαγόρευση της εξαγωγής μεταλλικού υδραργύρου από την Ευρώπη και η απαίτηση περί ασφαλούς αποθήκευσης του υδραργύρου εν αναμονή της διάθεσής του είναι εξαιρετικά σημαντικές και επίκαιρες υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου ότι η διεργασία παραγωγής χλωρίου-αλκαλίων με βάση τον υδράργυρο βαίνει προς σταδιακή κατάργηση στην Ευρώπη.

1.3

Προσβλέποντας στο μέλλον, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να θέσει σε εφαρμογή και τα λοιπά στοιχεία της στρατηγικής της περί υδραργύρου το συντομότερο δυνατό και να αναπτύξει μέτρα για τον μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης του υδραργύρου σε προϊόντα και διεργασίες στην Ευρώπη και για την εξασφάλιση της ακίνδυνης διάθεσης των ροών αποβλήτων υδραργύρου.

1.4

Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η απαγόρευση διά νόμου πρέπει να τεθεί σε ισχύ όσο γίνεται συντομότερα και ότι μέχρι τότε η Επιτροπή και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να παροτρυνθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να περιοριστούν οι εξαγωγές στο ελάχιστο.

1.5

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τις ρυθμίσεις για την αποθήκευση του υδραργύρου που προτείνονται από την Επιτροπή στον υπό εξέταση κανονισμό διότι είναι προς το παρόν οι καλύτερες διαθέσιμες. Οι αρχές που είναι αρμόδιες για οποιεσδήποτε από τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να πραγματοποιούν αξιολογήσεις ασφαλείας και να διενεργούν τακτικούς ελέγχους στις εν λόγω εγκαταστάσεις, αμέσως μόλις αυτές τεθούν σε λειτουργία. Η ΕΟΚΕ καλεί επειγόντως την Επιτροπή να ζητήσει από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν εκθέσεις για την πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα αυτό και να είναι έτοιμη να προτείνει περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ρυθμίσεις για την αποθήκευση υδραργύρου είναι ανεπαρκείς.

2.   Ιστορικό της γνωμοδότησης

2.1

Ο υδράργυρος είναι ένα φυσικό συστατικό της γήινης μάζας. Η μέση περιεκτικότητα του φλοιού της Γης σε υδράργυρο ανέρχεται περίπου σε 0.05 mg/kg, με σημαντικές διαφορές κατά τόπους. Επίσης, υπάρχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου και στη βιόσφαιρα. Η απορρόφησή του από τα φυτά μπορεί επίσης να εξηγήσει την παρουσία του σε ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

2.2

Τα επίπεδα του υδραργύρου στο περιβάλλον έχουν αυξηθεί σημαντικά από την απαρχή της βιομηχανικής εποχής. Με τη χρήση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνονται σημαντικές ποσότητες υδραργύρου. Επιπλέον, ο υδράργυρος εξάγεται από ορυκτά (κυρίως κιννάβαρι) και χρησιμοποιείται σε ποικίλες βιομηχανικές εφαρμογές. Υδράργυρος εκλύεται και στο περιβάλλον από βιομηχανικές διεργασίες και από απόβλητα. Οι πρακτικές του παρελθόντος είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση καταλοίπων υδραργύρου σε χωματερές, σωρούς απορριμμάτων, ρυπασμένες βιομηχανικές περιοχές, εδάφη και ιζήματα. Επηρεάζονται ακόμη και περιοχές στις οποίες δεν υπήρξε σημαντική έκλυση υδραργύρου, όπως η Αρκτική, λόγω της μεταφοράς της ουσίας αυτής σε διηπειρωτική και παγκόσμια κλίμακα.

2.3

Από τη στιγμή που απελευθερώνεται στο περιβάλλον, ο υδράργυρος συνεχίζει να κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές στον αέρα, στα ύδατα, στα ιζήματα, σε εδάφη και βιότοπους. Μπορεί να μεταλλαχθεί (κυρίως με το μικροβιακό μεταβολισμό) σε μεθυλυδράργυρο, ο οποίος έχει την ικανότητα να συγκεντρώνεται σε οργανισμούς (βιοσυσσώρευση) και στην αλυσίδα διατροφής (βιομεγέθυνση), ιδιαιτέρως στην υδάτινη αλυσίδα διατροφής (ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά). Για το λόγο αυτό, ο μεθυλυδράργυρος αποτελεί πηγή ιδιαίτερων ανησυχιών. Σχεδόν όλη η ποσότητα υδραργύρου στα ψάρια είναι μεθυλυδράργυρος.

2.4

Ο υδράργυρος απαντάται σήμερα σε διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντος και είδη διατροφής (ιδιαιτέρως στα ψάρια) σε όλη την υφήλιο, και μάλιστα σε επίπεδα τα οποία επιδρούν αρνητικά στον άνθρωπο και την άγρια φύση. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σημαντική μερίδα του πληθυσμού είναι εκτεθειμένη σε επίπεδα υδραργύρου που υπερβαίνουν σημαντικά τα όρια ασφαλείας. Σήμερα επικρατεί στο διεθνή χώρο η άποψη ότι η απελευθέρωση υδραργύρου στο περιβάλλον πρέπει είτε να περιοριστεί στο ελάχιστο, είτε να καταργηθεί παντελώς, όπου αυτό είναι δυνατόν, και μάλιστα όσο συντομότερα γίνεται.

2.5

Παρά τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης υδραργύρου (σε λιγότερο από το ήμισυ των επιπέδων του 1980) και παρά τις χαμηλές τιμές, η εξόρυξη υδραργύρου συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη η πρωτογενής παραγωγή υδραργύρου έχει πλέον σταματήσει, αλλά ο υδράργυρος εξακολουθεί να απομονώνεται ως υποπροϊόν άλλων εξορυκτικών διαδικασιών.

2.6

Μεγάλες ποσότητες υδραργύρου διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά λόγω της μετατροπής ή της παύσης λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής χλωρίου-αλκαλίων που χρησιμοποιούσαν τη διεργασία του υδραργύρου στην Ευρώπη. Ο υδράργυρος που απομένει πωλείται κατά κανόνα στην ισπανική επιχείρηση Miñas de Almadén, η οποία προβαίνει εν συνεχεία στην πώλησή του σε διάφορες χώρες του κόσμου.

2.7

Παρά τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες, ούτε η Euro Chlor ούτε τα Miñas de Almadén μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο υδράργυρος που εξάγεται από την ΕΕ βάσει αυτής της συμφωνίας δεν θα συμβάλει στην επιδείνωση της παγκόσμιας ρύπανσης εξαιτίας της απώλειας ελέγχου έπειτα από την απομάκρυνσή του από τις εγκαταστάσεις της Almadén. Καλό θα ήταν συνεπώς να εμποδισθεί η διοχέτευση στην παγκόσμια αγορά η σημαντική αυτή εισροή του πλεονασματικού υδραργύρου που προέρχεται από την διακοπή της διεργασίας παραγωγής χλωρίου-αλκαλίων με βάση τον υδράργυρο.

3.   Περίληψη της πρότασης της Επιτροπής

3.1

Στις 28 Ιανουαρίου 2005, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κοινοτική στρατηγική για τον υδράργυρο (COM(2005)20 τελικό). Στη στρατηγική αυτή εξετάζονται όλες οι πτυχές του κύκλου ζωής του υδραργύρου και προτείνονται είκοσι δράσεις, εκ των οποίων δύο αναφέρονται στην εξαγωγή και την αποθήκευσή του.

3.2

Η πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση κανονισμού για την απαγόρευση της εξαγωγής και για την ασφαλή αποθήκευση μεταλλικού υδραργύρου προωθεί περαιτέρω τις δράσεις αυτές. Οι στόχοι της πρότασης είναι να απαγορευτούν οι εξαγωγές μεταλλικού υδραργύρου από την Κοινότητα και να εξασφαλιστεί ότι ο υδράργυρος αυτός δεν θα επανέλθει στην αγορά και ότι θα αποθηκευτεί με ασφαλή τρόπο, όπως προβλέπεται στις δράσεις 5 και 9 της κοινοτικής στρατηγικής για τον υδράργυρο. Βασικός σκοπός είναι να περιοριστεί η προσθήκη νέων ποσοτήτων στο «παγκόσμιο απόθεμα» του ήδη εκλυθέντος υδραργύρου.

3.3

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα απαγορεύσει τις εξαγωγές υδραργύρου από την ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2011. Από την ίδια ημερομηνία, ο υδράργυρος που δεν χρησιμοποιείται πλέον στη βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων, καθώς και ο υδράργυρος που προκύπτει από τον καθαρισμό του φυσικού αερίου ή από την παραγωγή μη σιδηρούχων μετάλλων θα πρέπει να αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο.

3.4

Η Επιτροπή διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις επί της πρότασης αυτής και η MAYASA, η ισπανική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων — δηλαδή οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι — συμφώνησαν να συμμορφωθούν με την απαγόρευση από την προτεινόμενη ημερομηνία. Η Επιτροπή σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιομηχανίας Χημικών Προϊόντων (CEFIC) δεσμεύτηκε εθελουσίως να μεριμνήσει για την ασφαλή αποθήκευση υδραργύρου που προέρχεται από τη βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων από την 1η Ιουλίου 2011.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει με σθένος το στόχο να καταστεί η Ευρώπη πρωτοστάτης των προσπαθειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για τη μείωση των εκλύσεων και των εκπομπών υδραργύρου στο περιβάλλον, με τον περιορισμό της παραγωγής και της κατανάλωσης του στοιχείου αυτού και με την ενθάρρυνση της υποκατάστασής του από άλλα ασφαλή υλικά, διεργασίες και προϊόντα. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι ο κανονισμός REACH θα διευκόλυνε τέτοιου είδους προσπάθειες.

4.2

Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η εξόρυξη και η εξαγωγή υδραργύρου από μεταλλεύματα έχει πλέον σταματήσει στην ΕΕ. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα αυτό και να είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση, στην περίπτωση που θα υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα να επαναληφθεί η χρήση της μεθόδου στην ΕΕ για εμπορικούς σκοπούς. Η ΕΟΚΕ συνιστά επίσης στην Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αποθαρρυνθεί η παραγωγή υδραργύρου ως υποπροϊόντος της εξόρυξης άλλων μεταλλευμάτων και να εξασφαλιστεί η ασφαλής αποθήκευση και διάθεση των πλεονασμάτων υδραργύρου.

4.3

Έναντι της κατάστασης που επικρατεί εκτός Ευρώπης, η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την ενεργό δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της παραγωγής και της χρήσης του υδραργύρου ανά τον κόσμο, καθώς και για την εξασφάλιση αβλαβών μεθόδων αποθήκευσης και διάθεσής του. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να δώσει η Ευρώπη το καλό παράδειγμα με την αντιμετώπιση του προβλήματος του υδραργύρου εντός της Ένωσης και να υποστηρίξει τη βελτίωση των μέτρων ελέγχου σε παγκόσμια κλίμακα.

4.4

Σε αυτό το πλαίσιο, η απαγόρευση της εξαγωγής μεταλλικού υδραργύρου από την Ευρώπη και η απαίτηση περί ασφαλούς αποθήκευσης του υδραργύρου εν αναμονή της διάθεσής του είναι εξαιρετικά σημαντικές και επίκαιρες υπό τις παρούσες συνθήκες δεδομένου ότι η σταδιακή κατάργηση της διεργασίας παραγωγής χλωρίου-αλκαλίων με βάση τον υδράργυρο στην Ευρώπη θα μπορούσε ειδάλλως να προκαλέσει τη διοχέτευση μεγάλης ποσότητας πλεονασμάτων υδραργύρου στην παγκόσμια αγορά. Η ΕΟΚΕ επικροτεί συνεπώς το γενικό στόχο της συγκεκριμένης πρότασης της Επιτροπής που περιλαμβάνεται στον παρόντα προτεινόμενο κανονισμό και αφορά την απαγόρευση των εξαγωγών υδραργύρου από την Ευρώπη και την απαίτηση περί ασφαλούς αποθήκευσης των πλεονασμάτων υδραργύρου εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

4.5

Ωστόσο, το ζήτημα δεν μπορεί να λήξει εδώ. Η ΕΟΚΕ προσβλέπει στην Επιτροπή προκειμένου να επιδιώξει περαιτέρω την ανάπτυξη μέτρων για τον μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης του υδραργύρου σε προϊόντα και διεργασίες στην Ευρώπη και για την εξασφάλιση της ακίνδυνης διάθεσης των ροών αποβλήτων υδραργύρου. Η ΕΟΚΕ καλεί επειγόντως την Επιτροπή να διερευνήσει περισσότερο ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν διεθνώς για να προαχθεί η καλύτερη διαχείριση του υδραργύρου ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με στόχο τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων συνεργασίας για την υποστήριξη της μεταφοράς τεχνολογιών υποκατάστασης του υδραργύρου και την εξεύρεση λύσεων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του υδράργυρου, και ενδεχομένως η σύναψη διεθνούς συμφωνίας για τη διαχείριση και τον έλεγχο του υδραργύρου.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η παρούσα πρόταση ισχύει μόνον για τις εξαγωγές μεταλλικού υδραργύρου (Άρθρο 1). Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι είναι επείγον να διερευνηθεί περαιτέρω η δυνατότητα επέκτασης της απαγόρευσης εξαγωγής στις ενώσεις υδραργύρου και στα προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 5. Θα ήταν επίσης επιθυμητό να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επανεξέταση του θέματος αυτού και να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η αντικατάσταση του υδραργύρου από λιγότερο τοξικά ή ρυπογόνα υλικά στα προϊόντα και στις διεργασίες εντός της Ένωσης.

5.2

Η Επιτροπή είχε αρχικά προτείνει να ισχύσει η απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού από το 2011. Το Κοινοβούλιο συνέστησε την επίσπευσή της για το 2010. Οι ΜΚΟ εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις με στόχο να επισπευσθεί ακόμη περισσότερο η έναρξη ισχύος της εν λόγω απαγόρευσης. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η απαγόρευση διά νόμου πρέπει να τεθεί σε ισχύ όσο γίνεται συντομότερα και ότι μέχρι τότε η Επιτροπή και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να παροτρυνθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να περιοριστούν οι εξαγωγές στο ελάχιστο.

5.3

Η Επιτροπή προτείνει (Άρθρο 2) να αποθηκεύεται κατά τρόπο αβλαβή ο υδράργυρος που προκύπτει από ασυνεχείς διεργασίες χλωρίου-αλκαλίων, ο υδράργυρος που προέρχεται από τον καθαρισμό του φυσικού αερίου και ο υδράργυρος που προκύπτει από εργασίες εξόρυξης και τήξης μη σιδηρούχων μετάλλων. Στο Άρθρο 3, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής του είτε σε υπόγειο αλατωρυχείο είτε σε εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για την προσωρινή αποθήκευση μεταλλικού υδραργύρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές απαιτείται να πληρούν αποδεδειγμένα τις προδιαγεγραμμένες πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης. Κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος θα πρέπει να είναι αρμόδιο για τη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων ή να έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί προς το σκοπό αυτό με άλλα κράτη μέλη, υπό ευνοϊκότερους όρους. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση των εξαγωγών, οι εν λόγω διατάξεις αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι πλεονάζουσες ποσότητες υδραργύρου που προκύπτουν από μείζονες βιομηχανικές διεργασίες αποσύρονται εντελώς από την αγορά και φυλάσσονται με ασφάλεια.

5.4

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τις εν λόγω ρυθμίσεις για την αποθήκευση του υδραργύρου διότι είναι προς το παρόν οι καλύτερες διαθέσιμες. Η ΕΟΚΕ θεωρεί πολύ σημαντικό οι αρχές που είναι αρμόδιες για οποιεσδήποτε από τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αφενός, να πραγματοποιούν διεξοδικές και αυστηρές αξιολογήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΑΠΕ) και αξιολογήσεις ασφαλείας και, αφετέρου, να διενεργούν τακτικούς ελέγχους στις εν λόγω εγκαταστάσεις, αμέσως μόλις αυτές τεθούν σε λειτουργία. Η ΕΟΚΕ καλεί επειγόντως την Επιτροπή να ζητήσει από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν εκθέσεις για την πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα αυτό και να είναι έτοιμη να προτείνει περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ρυθμίσεις για την αποθήκευση υδραργύρου είναι ανεπαρκείς.

5.5

Κρίνεται σημαντικό να επιβαρύνονται οι φορείς εκμετάλλευσης που χρησιμοποίησαν τον υδράργυρο με το κόστος ασφαλούς αποθήκευσής του. Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις για την αποθήκευση των πλεονασμάτων υδραργύρου που προκύπτουν λόγω της κατάργησης των διεργασιών παραγωγής χλωρίου-αλκαλίων προβλέπεται να εφαρμοστούν κατόπιν διαβουλεύσεων και συμφωνίας με τις ενδιαφερόμενες βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και ότι η Eurochlor προωθεί, παράλληλα με τον κανονισμό, τη διαμόρφωση μιας εθελοντικής συμφωνίας της οποίας τα μέλη δεσμεύονται να χρησιμοποιούν ασφαλείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκ μέρους μιας υπεύθυνης ομάδας βιομηχανιών. Εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να καταστούν ασφαλείς με τρόπο διαφανή που να επιτρέπει την παρακολούθηση, η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής εφαρμογής. Η ΕΟΚΕ συνιστά να διερευνήσει η Επιτροπή τη δυνατότητα σύναψης παρεμφερών συμφωνιών και με άλλους μείζονες βιομηχανικούς παραγωγούς μεταλλικού υδραργύρου, όπως η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας δύναμης και η βιομηχανία εξόρυξης και τήξης μη σιδηρούχων μετάλλων.

5.6

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων θα είναι εξαιρετικής σημασίας. Η απαίτηση σχετικά με την αποθήκευση και τη διάθεση του υδραργύρου θα μετατρέψει, εκ των πραγμάτων, τον υδράργυρο από εμπορευματοποιήσιμο στοιχείο ενεργητικού σε στοιχείο παθητικού που προκαλεί δαπάνες στους κατόχους του. Υπό αυτές τις συνθήκες, ορισμένοι αδίστακτοι φορείς εκμετάλλευσης θα μπουν στον πειρασμό να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διάθεση του υδραργύρου δια των ενδεδειγμένων οδών και να τον εκτρέψουν σε παράνομους χώρους ταφής αποβλήτων. Για την αποφυγή τέτοιων θλιβερών περιστατικών θα απαιτηθεί αυστηρή αρχειοθέτηση και εποπτεία.

5.7

Η ΕΟΚΕ καλεί επειγόντως την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης για την εφαρμογή και άλλων πτυχών της στρατηγικής για τον υδράργυρο, όσο το δυνατόν συντομότερα. Ιδιαιτέρως, η ΕΟΚΕ θεωρεί σημαντικό να ενθαρρυνθεί το ταχύτερο η σταδιακή κατάργηση της χρήσης υδραργύρου στα προϊόντα φωτισμού, στην κοσμηματοποιΐα,, στην οδοντιατρική και στην κοσμητολογία και να επισπευσθούν τα μέτρα για τη μείωση ή την εξάλειψη των εκπομπών υδραργύρου από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης, από μονάδες αποτέφρωσης και από άλλες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας με υδράργυρο. Ενδέχεται επίσης να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι σημαντικές ποσότητες υδραργύρου που υπάρχουν σε ορισμένες ροές αποβλήτων θα δεσμευτούν προς αποθήκευση ή προς διάθεση και δεν θα αφεθούν να διαλυθούν και να ρυπάνουν το ευρύτερο περιβάλλον. Όλα τα πρόσθετα μέτρα αυτού του είδους θα πρέπει φυσικά να αξιολογούνται πλήρως ως προς την έκταση της συμβολής της σχετικής δραστηριότητας στο συνολικό πρόβλημα του υδραργύρου, καθώς και από την άποψη του κόστους και του αντικτύπου των προτεινόμενων λύσεων.

Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2007.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ