28.7.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 191/118


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1543 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 12ης Ιουλίου 2023

σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και τις ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες και για την εκτέλεση περιοριστικών της ελευθερίας ποινών κατόπιν ποινικών διαδικασιών

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 82 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη διατήρηση και την ανάπτυξη ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Για τη σταδιακή δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, η Ένωση θα θεσπίσει μέτρα που σχετίζονται με τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων και διαταγών, η οποία, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 1999 και μετά, χαρακτηρίζεται συχνά ακρογωνιαίος λίθος της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις στην Ένωση.

(2)

Τα μέτρα για τη συλλογή και τη διατήρηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις ποινικές έρευνες και διώξεις σε ολόκληρη την Ένωση. Οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί για τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων έχουν καθοριστική σημασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος, και οι μηχανισμοί αυτοί θα πρέπει να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και εγγυήσεις που διασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές που αναγνωρίζονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο «Χάρτης»), ιδίως τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας και τα δικαιώματα σε διαδικαστικές εγγυήσεις, στην προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και στο απόρρητο των επικοινωνιών.

(3)

Στην κοινή δήλωση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης και αντιπροσώπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της 24ης Μαρτίου 2016, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τονίστηκε η ανάγκη, κατά προτεραιότητα, να εξασφαλίζονται και να λαμβάνονται με τρόπο πιο γρήγορο και αποτελεσματικό ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και να προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα για τον σκοπό αυτό.

(4)

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου 2016 τονίστηκε η αυξανόμενη σημασία των ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στις ποινικές διαδικασίες και η σημασία της προστασίας του κυβερνοχώρου από κατάχρηση και εγκληματικές δραστηριότητες προς όφελος των οικονομιών και των κοινωνιών και, ως εκ τούτου, η ανάγκη οι αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους αποτελεσματικά εργαλεία για να διερευνούν και να διώκουν εγκλήματα που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο.

(5)

Στην κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της 13ης Σεπτεμβρίου 2017, με τίτλο «Ανθεκτικότητα, αποτροπή και άμυνα: Οικοδόμηση ισχυρής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την ΕΕ», η Επιτροπή τόνισε ότι η αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη του κυβερνοεγκλήματος αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων και ότι το υφιστάμενο δικονομικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί καλύτερα στην εποχή του διαδικτύου. Μερικές φορές, οι τρέχουσες διαδικασίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην ταχύτητα των κυβερνοεπιθέσεων, γεγονός που συνεπάγεται ιδιαίτερες ανάγκες για ταχεία διασυνοριακή συνεργασία.

(6)

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την καταπολέμηση της κυβερνοεγκληματικότητας (3) υπογραμμίζεται ότι είναι ανάγκη να εξευρεθούν μέσα για την ταχύτερη εξασφάλιση και λήψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, τρίτων χωρών και παρόχων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) και την οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), καθώς και τις υφιστάμενες συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής. Στο εν λόγω ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζεται επίσης ότι το κατακερματισμένο αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο μπορεί να θέτει εμπόδια σε παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου, και καλείται η Επιτροπή να προτείνει ένα ενωσιακό νομικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία με επαρκείς διασφαλίσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ενδιαφερόμενων, ενώ παράλληλα επικροτείται το έργο που επιτελεί η Επιτροπή για τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας με ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας για ψηφιακές ανταλλαγές ευρωπαϊκών εντολών έρευνας (ΕΕΕ) σχετικά με ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και απαντήσεις, μεταξύ των δικαστικών αρχών της Ένωσης.

(7)

Οι υπηρεσίες που βασίζονται σε δίκτυο μπορούν να παρέχονται από οπουδήποτε και δεν απαιτούν φυσικές υποδομές, εγκαταστάσεις ή προσωπικό στη χώρα όπου προσφέρεται η σχετική υπηρεσία. Επομένως, τα σχετικά ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία συχνά αποθηκεύονται εκτός του κράτους που διεξάγει την έρευνα ή από πάροχο υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένος εκτός του εν λόγω κράτους, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις όσον αφορά τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές διαδικασίες.

(8)

Λόγω του τρόπου με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες που βασίζονται σε δίκτυο, τα αιτήματα δικαστικής συνεργασίας συχνά απευθύνονται σε κράτη που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό παρόχων υπηρεσιών. Επιπλέον, ο αριθμός των αιτημάτων έχει πολλαπλασιαστεί λόγω του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες που βασίζονται σε δίκτυο χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Η οδηγία 2014/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης ΕΕΕ για σκοπούς συλλογής αποδεικτικών στοιχείων σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, η Σύμβαση που καταρτίζεται από το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7) (η «Σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων») προβλέπει επίσης τη δυνατότητα να ζητούνται αποδεικτικά στοιχεία από άλλο κράτος μέλος. Ωστόσο, οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στην οδηγία 2014/41/ΕΕ για τη θέσπιση της ΕΕΕ και στη Σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία είναι πιο ευμετάβλητα και μπορούν να διαγραφούν ευκολότερα και ταχύτερα. Η συλλογή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων μέσω διαύλων δικαστικής συνεργασίας απαιτεί συχνά πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καταστάσεις όπου ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες οι επακόλουθες ενδείξεις. Περαιτέρω, δεν υπάρχει εναρμονισμένο πλαίσιο για τη συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών, ενώ ορισμένοι πάροχοι τρίτων χωρών κάνουν δεκτά απευθείας αιτήματα για δεδομένα εκτός των δεδομένων περιεχομένου, όπως επιτρέπεται από το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιό τους. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη βασίζονται όλο και περισσότερο στους διαύλους της εθελοντικής άμεσης συνεργασίας με τους παρόχους υπηρεσιών, όπου αυτοί είναι διαθέσιμοι, και εφαρμόζουν διαφορετικά εθνικά εργαλεία, προϋποθέσεις και διαδικασίες. Ως προς τα δεδομένα περιεχομένου, ορισμένα κράτη μέλη έχουν προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ενώ άλλα εξακολουθούν να βασίζονται στη δικαστική συνεργασία.

(9)

Το κατακερματισμένο νομικό πλαίσιο δημιουργεί προκλήσεις για τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για τους παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να συμμορφωθούν με τις νόμιμες αιτήσεις για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, καθώς αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά ανασφάλεια δικαίου και, ενδεχομένως, συγκρούσεις νόμων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν ειδικοί κανόνες όσον αφορά τη διασυνοριακή δικαστική συνεργασία για τη διατήρηση και την υποβολή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, οι οποίοι να αφορούν την ειδική φύση των ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού να ανταποκρίνονται απευθείας σε αιτήματα που προέρχονται από αρχές άλλου κράτους μέλους. Επομένως, ο παρών κανονισμός θα συμπληρώσει το ισχύον δίκαιο της Ένωσης και θα αποσαφηνίσει τους κανόνες που ισχύουν για τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για τους παρόχους υπηρεσιών στον τομέα των ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

(10)

Ο παρών κανονισμός σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται από το άρθρο 6 ΣΕΕ και από τον Χάρτη, από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη η Ένωση ή όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, καθώς και από τα συντάγματα των κρατών μελών, στα αντίστοιχα πεδία εφαρμογής τους. Σε αυτά τα δικαιώματα και τις αρχές συμπεριλαμβάνονται, ειδικότερα, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, ο σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η επιχειρηματική ελευθερία, το δικαίωμα ιδιοκτησίας, το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου, το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα της υπεράσπισης, οι αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το δικαίωμα του προσώπου να μη δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές για την ίδια αξιόποινη πράξη.

(11)

Καμία διάταξη του παρόντος κανονισμού δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι απαγορεύει την άρνηση ευρωπαϊκή εντολής υποβολής στοιχείων από αρχή εκτέλεσης, όταν υπάρχουν λόγοι, βάσει αντικειμενικών στοιχείων, οι οποίοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων εκδόθηκε με σκοπό τη δίωξη ή την τιμωρία προσώπου με βάση το φύλο, τη φυλετική ή την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, την ιθαγένεια, τη γλώσσα ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του προσώπου αυτού, ή ότι το εν λόγω πρόσωπο ενδέχεται να περιέλθει σε δυσμενή θέση για οποιονδήποτε από τους λόγους αυτούς.

(12)

Ο μηχανισμός της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων και της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και στο τεκμήριο συμμόρφωσης των κρατών μελών με το δίκαιο της Ένωσης, το κράτος δικαίου και, ιδίως, με τα θεμελιώδη δικαιώματα, που αποτελούν ουσιώδη στοιχεία του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της Ένωσης. Ο εν λόγω μηχανισμός επιτρέπει στις εθνικές αρμόδιες αρχές να αποστέλλουν τέτοιες εντολές απευθείας στους παρόχους υπηρεσιών.

(13)

Ο σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και η προστασία των φυσικών προσώπων όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα. Σύμφωνα με το άρθρο 7 και το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Χάρτη, κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και των επικοινωνιών του, και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.

(14)

Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα προστατεύονται και ότι η επεξεργασία τους πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και την οδηγία (ΕΕ) 2016/680, καθώς και την οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), μεταξύ άλλων και σε περίπτωση περαιτέρω χρήσης, διαβίβασης και περαιτέρω διαβίβασης.

(15)

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται βάσει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και κατά τρόπο ανάλογο προς τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της διαπίστωσης και της δίωξης εγκλημάτων ή της επιβολής ποινικών κυρώσεων και της άσκησης των δικαιωμάτων της υπεράσπισης. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται κατάλληλες πολιτικές και μέτρα για την προστασία των δεδομένων ως προς τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές προς τους παρόχους υπηρεσιών για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ασφάλεια των δεδομένων. Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ίδιες εγγυήσεις ισχύουν για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς τις αρμόδιες αρχές. Μόνο εξουσιοδοτημένα πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να συλλεχθούν μέσω διαδικασιών επαλήθευσης ταυτότητας.

(16)

Τα δικονομικά δικαιώματα στις ποινικές διαδικασίες, τα οποία προβλέπονται στις οδηγίες 2010/64/ΕΕ (9), 2012/13/ΕΕ (10), 2013/48/ΕΕ (11), (ΕΕ) 2016/343 (12), (ΕΕ) 2016/800 (13) και (ΕΕ) 2016/1919 (14) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα πρέπει να εφαρμόζονται, εντός του πεδίου εφαρμογής των εν λόγω οδηγιών, στις ποινικές διαδικασίες που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό όσον αφορά τα κράτη μέλη που δεσμεύονται από τις εν λόγω οδηγίες. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται οι διαδικαστικές εγγυήσεις βάσει του Χάρτη.

(17)

Προκειμένου να διασφαλίζεται ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η αποδεικτική αξία των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να αξιολογείται κατά τη δίκη από την αρμόδια δικαστική αρχή, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και με σεβασμό, ιδίως, στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και στο δικαίωμα υπεράσπισης.

(18)

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους αρμόδια δικαστική αρχή στην Ένωση μπορεί, σε ποινικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών ερευνών, ή για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας κατόπιν ποινικών διαδικασιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, να διατάξει έναν πάροχο υπηρεσιών που παρέχει υπηρεσίες στην Ένωση να υποβάλει ή να διατηρήσει ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία μέσω ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις διασυνοριακές περιπτώσεις στις οποίες η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του παρόχου της υπηρεσίας βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος. Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τις εξουσίες των εθνικών αρχών να απευθύνονται σε παρόχους υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι ή εκπροσωπούνται στην επικράτειά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με παρεμφερή εθνικά μέτρα.

(19)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ρυθμίζει τη συλλογή δεδομένων που είναι αποθηκευμένα από τον πάροχο υπηρεσιών μόνο τη στιγμή που αυτός παραλαμβάνει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων. Δεν θα πρέπει να θεσπίζει γενική υποχρέωση διατήρησης δεδομένων για τους παρόχους υπηρεσιών και δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε γενική και χωρίς διακρίσεις διατήρηση δεδομένων. Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει επίσης να επιτρέπει την υποκλοπή δεδομένων ή την απόκτηση δεδομένων που αποθηκεύονται μετά την παραλαβή ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων.

(20)

Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη χρήση κρυπτογράφησης από τους παρόχους υπηρεσιών ή τους χρήστες τους. Τα δεδομένα που ζητούνται μέσω ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων θα πρέπει να παρέχονται ή να διατηρούνται ανεξάρτητα από το αν είναι κρυπτογραφημένα ή όχι. Ωστόσο, ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να προβλέπει καμία υποχρέωση αποκρυπτογράφησης των δεδομένων για τους παρόχους υπηρεσιών.

(21)

Σε πολλές περιπτώσεις, τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται ούτε υποβάλλονται πλέον σε άλλη επεξεργασία σε συσκευή του χρήστη, αλλά καθίστανται διαθέσιμα σε υποδομές υπολογιστικού νέφους που επιτρέπουν την πρόσβαση από οπουδήποτε. Οι πάροχοι υπηρεσιών δεν χρειάζεται να διαθέτουν εγκατάσταση ή διακομιστές σε συγκεκριμένη έννομη τάξη για να παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την ακριβή τοποθεσία της εγκατάστασης του παρόχου υπηρεσιών ή της επεξεργασίας των δεδομένων ή της εγκατάστασης αποθήκευσης.

(22)

Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τις εξουσίες έρευνας των αρχών σε αστικές ή διοικητικές διαδικασίες, μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις όπου οι εν λόγω διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων.

(23)

Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής θα μπορούσαν να θεωρηθούν ποινικές διαδικασίες σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο στα κράτη μέλη, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων δεν θα πρέπει να εκδίδονται για παροχή αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το αίτημα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής πρέπει να απευθύνεται προς το κράτος μέλος ή την τρίτη χώρα που μπορούν να παρέχουν αμοιβαία δικαστική συνδρομή σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο.

(24)

Στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων και η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων θα πρέπει να εκδίδονται μόνο για συγκεκριμένες ποινικές διαδικασίες που αφορούν συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα που έχει ήδη διαπραχθεί, μετά από εξατομικευμένη αξιολόγηση της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας των εν λόγω εντολών σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων του υπόπτου ή του κατηγορουμένου.

(25)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε διαδικασίες που κινούνται από αρχή έκδοσης για τον εντοπισμό καταδικασθέντος προσώπου που έχει διαφύγει από τη δικαιοσύνη, προκειμένου να εκτελεστεί περιοριστική της ελευθερίας ποινή ή στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας κατόπιν ποινικής διαδικασίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που η περιοριστική της ελευθερίας ποινή ή το στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας επιβλήθηκε με απόφαση εκδοθείσα ερήμην, δεν θα πρέπει να είναι δυνατή η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων, δεδομένου ότι το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται ερήμην παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(26)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ισχύει για τους παρόχους υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες στην Ένωση και οι εντολές που προβλέπονται σε αυτόν θα πρέπει να μπορούν να εκδίδονται μόνο για δεδομένα που σχετίζονται με υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στην Ένωση. Υπηρεσίες που προσφέρονται αποκλειστικά εκτός της Ένωσης δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ακόμα και αν ο πάροχος υπηρεσιών είναι εγκατεστημένος στην Ένωση. Κατά συνέπεια, ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση σε δεδομένα πέραν των δεδομένων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στον χρήστη στην Ένωση από τους εν λόγω παρόχους υπηρεσιών.

(27)

Οι πάροχοι υπηρεσιών που παίζουν σημαντικότερο ρόλο στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων στην ποινική διαδικασία είναι οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συγκεκριμένοι πάροχοι υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Ως εκ τούτου, και οι δύο αυτές κατηγορίες παρόχων θα πρέπει να καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό. Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15) και συμπεριλαμβάνουν υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών όπως υπηρεσίες φωνής μέσω IP, άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών, κατά την έννοια της οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16), οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά προσφέρουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους ή προσφέρουν στους χρήστες τους υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ή άλλη επεξεργασία δεδομένων για λογαριασμό τους. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τους όρους που χρησιμοποιούνται στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (ETS αριθ. 185), η οποία υπεγράφη στη Βουδαπέστη στις 23 Νοεμβρίου 2001 («Σύμβαση της Βουδαπέστης»). Η επεξεργασία των δεδομένων θα πρέπει να νοείται υπό την τεχνική έννοια του όρου, δηλαδή ως δημιουργία ή χειρισμός δεδομένων, ήτοι τεχνικές εργασίες για την παραγωγή ή την τροποποίηση δεδομένων μέσω της επεξεργαστικής ισχύος των υπολογιστών. Στις κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι επιγραμμικές αγορές που παρέχουν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, και άλλες υπηρεσίες φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω υπολογιστικού νέφους, καθώς και επιγραμμικές πλατφόρμες παιχνιδιών και επιγραμμικές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών. Όταν ένας πάροχος υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών δεν παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά μόνο με τον πάροχο υπηρεσιών, ή δεν παρέχει δυνατότητα αποθήκευσης ή άλλης επεξεργασίας των δεδομένων, ή όταν η αποθήκευση των δεδομένων δεν αποτελεί καθοριστικό στοιχείο, δηλαδή ουσιώδες μέρος, της υπηρεσίας που παρέχεται στους χρήστες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των νομικών, αρχιτεκτονικών και λογιστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών μηχανικού που παρέχονται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, ο πάροχος αυτός δεν θα πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ορισμού του «παρόχου υπηρεσιών» που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, ακόμη και αν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον εν λόγω πάροχο υπηρεσιών είναι υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών κατά την έννοια της οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535.

(28)

Οι πάροχοι υπηρεσιών υποδομής διαδικτύου που σχετίζονται με την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών, όπως μητρώα και καταχωρητές ονομάτων χώρου και πάροχοι υπηρεσιών ιδιωτικότητας και διακομιστή μεσολάβησης, ή περιφερειακά μητρώα διαδικτύου για διευθύνσεις πρωτοκόλλου διαδικτύου («IP»), έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των δραστών που βρίσκονται πίσω από κακόβουλους ή παραβιασμένους ιστότοπους. Τηρούν δεδομένα που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου ή της οντότητας που βρίσκεται πίσω από ιστότοπο ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική δραστηριότητα, ή του θύματος εγκληματικής δραστηριότητας.

(29)

Προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο πάροχος υπηρεσιών παρέχει υπηρεσίες στην Ένωση, θα πρέπει να αξιολογηθεί αν ο πάροχος υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Ωστόσο, η προσβασιμότητα και μόνο μιας επιγραμμικής διεπαφής στην Ένωση, όπως για παράδειγμα η προσβασιμότητα ενός ιστότοπου ή μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων στοιχείων επικοινωνίας ενός παρόχου υπηρεσιών ή ενός ενδιαμέσου, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι επαρκεί από μόνη της για να διαπιστωθεί ότι ένας πάροχος υπηρεσιών προσφέρει υπηρεσίες στην Ένωση κατά την έννοια του παρόντος κανονισμού.

(30)

Για να διαπιστωθεί κατά πόσον ένας πάροχος υπηρεσιών προσφέρει υπηρεσίες στην Ένωση, θα πρέπει επίσης να εξετάζεται η ύπαρξη ουσιώδους σύνδεσης με την Ένωση. Η εν λόγω ουσιώδης σύνδεση θα πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχει όταν ο πάροχος υπηρεσιών διαθέτει εγκατάσταση στην Ένωση. Ελλείψει τέτοιας εγκατάστασης, το κριτήριο της ουσιώδους σύνδεσης θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα πραγματικά κριτήρια, όπως η ύπαρξη σημαντικού αριθμού χρηστών σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή η στόχευση δραστηριοτήτων προς ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Η στόχευση δραστηριοτήτων προς ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση όλες τις σχετικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως η χρήση γλώσσας ή νομίσματος που χρησιμοποιείται γενικά στο οικείο κράτος μέλος ή η δυνατότητα παραγγελίας αγαθών ή υπηρεσιών. Η στόχευση δραστηριοτήτων προς ένα κράτος μέλος θα μπορούσε, επίσης, να συναχθεί από τη διαθεσιμότητα μιας εφαρμογής στο οικείο εθνικό κατάστημα εφαρμογών, από την παροχή τοπικών διαφημίσεων ή διαφημίσεων στη γλώσσα που χρησιμοποιείται γενικά στο εν λόγω κράτος μέλος ή από τον χειρισμό των σχέσεων με τους πελάτες, όπως η εξυπηρέτηση πελατών στη γλώσσα που χρησιμοποιείται γενικά στο εν λόγω κράτος μέλος. Ύπαρξη ουσιώδους σύνδεσης θα πρέπει να θεωρείται επίσης όταν ένας πάροχος υπηρεσιών κατευθύνει τις δραστηριότητές του σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1215/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17). Από την άλλη πλευρά, η παροχή της υπηρεσίας με σκοπό απλώς και μόνο τη συμμόρφωση με την απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18), δεν θα πρέπει, χωρίς πρόσθετη αιτιολόγηση, να θεωρείται κατεύθυνση ή στόχευση δραστηριοτήτων προς μια δεδομένη επικράτεια εντός της Ένωσης. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και όταν πρέπει να προσδιοριστεί αν ο πάροχος υπηρεσιών προσφέρει υπηρεσίες σε κράτος μέλος.

(31)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καλύπτει τις κατηγορίες δεδομένων που αφορούν τα δεδομένα συνδρομητή, τα δεδομένα κίνησης και τα δεδομένα περιεχομένου. Αυτή η κατηγοριοποίηση ευθυγραμμίζεται με το δίκαιο πολλών κρατών μελών και με το δίκαιο της Ένωσης, όπως, για παράδειγμα, την οδηγία 2002/58/ΕΚ και τη νομολογία του Δικαστηρίου, καθώς και με το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Βουδαπέστης.

(32)

Οι διευθύνσεις IP καθώς και οι αριθμοί πρόσβασης και οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να συνιστούν καθοριστικό σημείο εκκίνησης για τις ποινικές έρευνες στις οποίες δεν είναι γνωστή η ταυτότητα ενός υπόπτου. Κατά κανόνα αυτά καταγράφονται σε ένα αρχείο συμβάντων, γνωστό και ως αρχείο καταγραφής του διακομιστή, στο οποίο δηλώνονται η έναρξη και η λήξη της περιόδου πρόσβασης ενός χρήστη σε υπηρεσία. Συχνά, μια μεμονωμένη διεύθυνση IP, στατική ή δυναμική, ή άλλο αναγνωριστικό μπορεί να χρησιμεύσει για τον προσδιορισμό της διεπαφής δικτύου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόσβασης. Απαιτούνται σχετικές πληροφορίες όσον αφορά την έναρξη και τη λήξη μιας περιόδου πρόσβασης ενός χρήστη σε υπηρεσία, όπως οι θύρες προέλευσης και η χρονοσφραγίδα, καθώς οι διευθύνσεις IP συχνά χρησιμοποιούνται από κοινού μεταξύ των χρηστών, για παράδειγμα όταν εφαρμόζεται μετάφραση διευθύνσεων δικτύου σε επίπεδο παρόχου (CGN) ή άλλη τεχνικά ισοδύναμη διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με το ενωσιακό κεκτημένο, οι διευθύνσεις IP πρέπει να θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και πρέπει να επωφελούνται από την πλήρη προστασία βάσει του κεκτημένου της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων. Επιπλέον, υπό ορισμένες συνθήκες, οι διευθύνσεις IP μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα κίνησης. Επίσης, οι αριθμοί πρόσβασης και οι σχετικές πληροφορίες θεωρούνται δεδομένα κίνησης σε ορισμένα κράτη μέλη. Ωστόσο, για τους σκοπούς συγκεκριμένης ποινικής έρευνας, οι αρχές επιβολής του νόμου ενδέχεται να πρέπει να ζητήσουν τη διεύθυνση IP, καθώς και τους αριθμούς πρόσβασης και σχετικές πληροφορίες, με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, πριν να μπορούν να ζητήσουν από τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένα συνδρομητή που σχετίζονται με το εν λόγω αναγνωριστικό. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι σκόπιμο να εφαρμόζεται το ίδιο καθεστώς όπως και για τα δεδομένα συνδρομητή, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό.

(33)

Όταν οι διευθύνσεις IP, οι αριθμοί πρόσβασης και οι σχετικές πληροφορίες δεν ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη σε μια συγκεκριμένη ποινική έρευνα, συνήθως ζητούνται για την απόκτηση πληροφοριών που θίγουν περισσότερο την ιδιωτικότητα, όπως οι επαφές και η θέση του χρήστη. Ως τέτοια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προφίλ για συγκεκριμένο άτομο, αλλά συγχρόνως μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και ανάλυση ευκολότερα απ’ ό,τι τα δεδομένα περιεχομένου, καθότι παρουσιάζονται σε δομημένη και τυποποιημένη μορφή. Επομένως, είναι σημαντικό, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διευθύνσεις IP, οι αριθμοί πρόσβασης και οι σχετικές πληροφορίες που δεν ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη σε συγκεκριμένη ποινική έρευνα, να αντιμετωπίζονται ως δεδομένα κίνησης και να ζητούνται υπό το ίδιο καθεστώς με τα δεδομένα περιεχομένου, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό.

(34)

Όλες οι κατηγορίες δεδομένων περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και επομένως καλύπτονται από τις εγγυήσεις του ενωσιακού κεκτημένου για την προστασία των δεδομένων. Ωστόσο, ο βαθμός των επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα διαφέρει από κατηγορία σε κατηγορία, ιδίως μεταξύ, αφενός, των δεδομένων συνδρομητή και των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, και, αφετέρου, των δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— και των δεδομένων περιεχομένου. Ενώ τα δεδομένα συνδρομητή, καθώς και οι διευθύνσεις IP, οι αριθμοί πρόσβασης και οι σχετικές πληροφορίες, όταν ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την απόκτηση πρώτων ενδείξεων σε μια έρευνα σχετικά με την ταυτότητα του υπόπτου, τα δεδομένα κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— και τα δεδομένα περιεχομένου είναι συχνά πιο σημαντικά ως αποδεικτικό υλικό. Ως εκ τούτου, είναι ουσιαστικής σημασίας να καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό όλες αυτές οι κατηγορίες δεδομένων. Δεδομένου του διαφορετικού βαθμού παρέμβασης στα θεμελιώδη δικαιώματα, θα πρέπει να επιβάλλονται κατάλληλες εγγυήσεις και προϋποθέσεις για τη συλλογή των δεδομένων αυτών.

(35)

Καταστάσεις στις οποίες υπάρχει επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει δε να προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες για τον πάροχο υπηρεσιών και την αρχή εκτέλεσης. Όταν η διατάραξη ή η καταστροφή υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως ορίζονται στην οδηγία 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου (19), θα συνεπαγόταν τέτοια απειλή, μεταξύ άλλων μέσω σοβαρής βλάβης στην παροχή βασικών προμηθειών στον πληθυσμό ή στην άσκηση των βασικών λειτουργιών του κράτους, η κατάσταση αυτή θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται ως περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

(36)

Όταν εκδίδεται ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, θα πρέπει να συμμετέχει πάντα δικαστική αρχή είτε στη διαδικασία έκδοσης είτε στη διαδικασία έγκρισής της. Λόγω του πιο ευαίσθητου χαρακτήρα των δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— και των δεδομένων περιεχομένου, για την έκδοση ή την έγκριση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση των εν λόγω κατηγοριών δεδομένων απαιτείται δικαστικός έλεγχος. Καθώς τα δεδομένα συνδρομητή και τα δεδομένα που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, είναι λιγότερο ευαίσθητα, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση των εν λόγω δεδομένων θα μπορεί επιπλέον να εκδίδεται ή να εγκρίνεται από τους αρμόδιους εισαγγελείς. Σύμφωνα με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, όπως αυτό προστατεύεται από τον Χάρτη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, οι εισαγγελείς πρέπει να ασκούν τις αρμοδιότητές τους αντικειμενικά και να λαμβάνουν την απόφασή τους σχετικά με την έκδοση ή την έγκριση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων αποκλειστικά βάσει των πραγματικών στοιχείων της δικογραφίας και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενοχοποιητικά και απαλλακτικά στοιχεία.

(37)

Προκειμένου να διασφαλίζεται η πλήρης προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πριν από την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων θα πρέπει, καταρχήν, να εξασφαλίζεται η έγκριση της οικείας εντολής από τις δικαστικές αρχές. Εξαιρέσεις από την εν λόγω αρχή θα πρέπει να γίνονται μόνο σε δεόντως διαπιστωμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν ζητείται η υποβολή δεδομένων συνδρομητή ή δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, ή όταν ζητείται η διατήρηση δεδομένων, εάν δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί εγκαίρως εκ των προτέρων έγκριση από τη δικαστική αρχή, ιδίως επειδή δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με την αρχή έγκρισης προς εξασφάλιση της έγκρισης και η απειλή είναι τόσο επικείμενη ώστε να πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ωστόσο, τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν η αρχή που εκδίδει τη σχετική εντολή θα μπορούσε να εκδώσει εντολή σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση βάσει του εθνικού δικαίου χωρίς προηγούμενη έγκριση.

(38)

Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων θα πρέπει να εκδίδεται μόνο αν είναι αναγκαία, αναλογική, επαρκής και εφαρμόσιμη στην υπό εξέταση υπόθεση. Η αρχή έκδοσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα του υπόπτου ή του κατηγορουμένου σε διαδικασίες που αφορούν ποινικό αδίκημα και θα πρέπει να εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων μόνο εάν η εν λόγω εντολή θα μπορούσε να έχει εκδοθεί υπό τους ίδιους όρους σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση. Όταν εξετάζεται η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το αν η εν λόγω εντολή περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη του θεμιτού σκοπού της συλλογής δεδομένων που είναι συναφή και αναγκαία ως αποδεικτικά στοιχεία σε συγκεκριμένη υπόθεση.

(39)

Σε περιπτώσεις στις οποίες εκδίδεται ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για τη λήψη διαφορετικών κατηγοριών δεδομένων, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως είναι η κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης, πληρούνται για καθεμία από τις εν λόγω κατηγορίες δεδομένων αντίστοιχα.

(40)

Λόγω του πιο ευαίσθητου χαρακτήρα των δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— και των δεδομένων περιεχομένου, θα πρέπει να γίνεται μια διάκριση όσον αφορά το καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων συνδρομητή ή δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να είναι δυνατή για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, ενώ η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρότερες απαιτήσεις, ούτως ώστε να αντικατοπτρίζεται η περισσότερο ευαίσθητη φύση των εν λόγω δεδομένων. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει ένα όριο όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του, ώστε να εξασφαλίζεται μια αναλογική προσέγγιση, μαζί με μια σειρά άλλων εκ των προτέρων και εκ των υστέρων προϋποθέσεων και εγγυήσεων ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός της αναλογικότητας και των δικαιωμάτων των θιγόμενων προσώπων. Ταυτόχρονα, το όριο αυτό δεν θα πρέπει να περιορίζει την αποτελεσματικότητα του παρόντος κανονισμού και της χρήσης του από τους επαγγελματίες του κλάδου. Εάν επιτρέπεται η έκδοση ευρωπαϊκών εντολών υποβολής στοιχείων σε ποινικές διαδικασίες μόνο για αδικήματα τα οποία επισύρουν μέγιστη περιοριστική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών ετών, θα περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού στα σοβαρότερα αδικήματα, χωρίς να επηρεαστούν υπερβολικά οι δυνατότητες της χρήσης του από τους επαγγελματίες του κλάδου. Ο εν λόγω περιορισμός θα εξαιρούσε από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού έναν σημαντικό αριθμό αδικημάτων που θεωρούνται λιγότερο σοβαρά από τα κράτη μέλη, κάτι που εκφράζεται με ποινή της οποίας το ανώτατο όριο είναι μικρότερο. Με τον εν λόγω περιορισμό θα είναι ευκολότερη και η εφαρμογή στην πράξη.

(41)

Υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία τα αποδεικτικά στοιχεία κατά κανόνα είναι διαθέσιμα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, ο χαρακτήρας της οποίας είναι ιδιαίτερα παροδικός. Αυτό ισχύει για αδικήματα που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο, ακόμα και όσα ενδέχεται να μη θεωρούνται καθαυτά σοβαρά, αλλά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτενείς ή σοβαρές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων με χαμηλές μεμονωμένες επιπτώσεις αλλά μεγάλο όγκο και συνολική ζημία. Στις περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες το αδίκημα έχει διαπραχθεί μέσω συστήματος πληροφορικής, η εφαρμογή του ίδιου ορίου όπως και για άλλα είδη αδικημάτων θα οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό σε ατιμωρησία. Αυτό δικαιολογεί την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού για τα αδικήματα αυτά και στην περίπτωση που επισύρουν μέγιστη περιοριστική της ελευθερίας ποινή μικρότερη των τριών ετών. Για τα λοιπά αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κατά την έννοια της οδηγίας (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20), καθώς και για τα αδικήματα που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, κατά την έννοια της οδηγίας 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (21), δεν θα πρέπει να απαιτείται το ελάχιστο ανώτατο όριο των τριών ετών για την περιοριστική της ελευθερίας ποινή.

(42)

Κατ’ αρχήν, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων θα πρέπει να απευθύνεται στον πάροχο υπηρεσιών, ο οποίος ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί κατά πόσον ένας πάροχος υπηρεσιών έχει τον ρόλο του υπευθύνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία, ιδίως όταν στην επεξεργασία δεδομένων συμμετέχουν περισσότεροι του ενός πάροχοι υπηρεσιών ή όταν οι πάροχοι υπηρεσιών επεξεργάζονται τα δεδομένα για λογαριασμό φυσικού προσώπου. Για τη διάκριση μεταξύ των ρόλων του υπευθύνου επεξεργασίας και του εκτελούντος την επεξεργασία όσον αφορά ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων δεν απαιτείται μόνο εξειδικευμένη γνώση του νομικού πλαισίου, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρειάζεται και η ερμηνεία συμβατικών πλαισίων που συχνά είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και τα οποία προβλέπουν, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, την ανάθεση σε διάφορους παρόχους υπηρεσιών διαφορετικών καθηκόντων και ρόλων όσον αφορά ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων. Όταν οι πάροχοι υπηρεσιών επεξεργάζονται δεδομένα για λογαριασμό φυσικού προσώπου, ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας, ακόμη και όταν εμπλέκεται μόνο ένας πάροχος υπηρεσιών. Όταν τα εν λόγω δεδομένα αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία από πάροχο υπηρεσιών και δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας, παρά τις εύλογες προσπάθειες της αρχής έκδοσης, θα πρέπει να είναι δυνατή η αποστολή ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων απευθείας στον εν λόγω πάροχο υπηρεσιών. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποστολή της εντολής στον υπεύθυνο επεξεργασίας θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την έρευνα στη συγκεκριμένη υπόθεση, για παράδειγμα επειδή ο υπεύθυνος επεξεργασίας είναι ύποπτος ή κατηγορούμενος ή καταδικασθείς ή υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα μπορούσε να ενεργεί προς το συμφέρον του προσώπου που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας. Επίσης, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να είναι δυνατή η αποστολή ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων απευθείας στον πάροχο υπηρεσιών που επεξεργάζεται τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας. Αυτό δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα της αρχής έκδοσης να διατάξει τον πάροχο υπηρεσιών να διατηρήσει τα δεδομένα.

(43)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, ο εκτελών την επεξεργασία που αποθηκεύει ή επεξεργάζεται με άλλον τρόπο τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο επεξεργασίας σχετικά με την υποβολή των δεδομένων, εκτός εάν η αρχή έκδοσης έχει ζητήσει από τον πάροχο υπηρεσιών να μην ενημερώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο και αναλογικό, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η σχετική ποινική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να αναφέρει στον φάκελο της υπόθεσης τους λόγους της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπευθύνου επεξεργασίας και θα πρέπει επίσης να προστίθεται σύντομη αιτιολόγηση στο συνοδευτικό πιστοποιητικό που διαβιβάζεται στον αποδέκτη.

(44)

Όταν τα δεδομένα αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία στο πλαίσιο υποδομής που παρέχεται από πάροχο υπηρεσιών σε δημόσια αρχή, θα πρέπει να είναι δυνατή η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων μόνον όταν η δημόσια αρχή για λογαριασμό της οποίας αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία τα δεδομένα βρίσκεται στο κράτος έκδοσης.

(45)

Σε περιπτώσεις όπου δεδομένα που προστατεύονται από επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους έκδοσης αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία από πάροχο υπηρεσιών στο πλαίσιο υποδομής που παρέχεται σε επαγγελματίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο («επαγγελματίας υπό καθεστώς απορρήτου»), υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα, η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο όταν ο επαγγελματίας υπό καθεστώς απορρήτου διαμένει στο κράτος έκδοσης, όταν η επικοινωνία με τον επαγγελματία υπό καθεστώς απορρήτου ενδέχεται να είναι επιζήμια για την έρευνα, ή όταν το απόρρητο έχει αρθεί σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο.

(46)

Η αρχή ne bis in idem είναι θεμελιώδης αρχή δικαίου στην Ένωση, όπως αναγνωρίζεται στον Χάρτη και διαμορφώνεται με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που η αρχή έκδοσης έχει λόγους να πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλη ποινική διαδικασία σε άλλο κράτος μέλος, θα πρέπει να συμβουλεύεται τις αρχές του εν λόγω κράτους μέλους σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο 2009/948/ΔΕΥ του Συμβουλίου (22). Σε κάθε περίπτωση, δεν εκδίδεται ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, όταν η αρχή έκδοσης έχει λόγους να πιστεύει ότι αυτό θα αντέβαινε στην αρχή ne bis in idem.

(47)

Οι ασυλίες και τα προνόμια, που ενδέχεται να αφορούν κατηγορίες προσώπων, όπως οι διπλωμάτες, ή ειδικά προστατευόμενες σχέσεις, όπως το δικηγορικό απόρρητο ή το δικαίωμα των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές των πληροφοριών τους, αναφέρονται και σε άλλες πράξεις αμοιβαίας αναγνώρισης, όπως στην οδηγία 2014/41/ΕΕ για τη θέσπιση της ΕΕΕ. Το εύρος και ο αντίκτυπος των ασυλιών και των προνομίων διαφέρουν ανάλογα με την εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το χρόνο έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων, καθώς η αρχή έκδοσης θα πρέπει να μπορεί να εκδώσει την εντολή μόνο εάν αυτή θα μπορούσε να έχει εκδοθεί υπό τους ίδιους όρους σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση. Δεν υφίσταται κοινός ορισμός της ασυλίας ή του προνομίου στο δίκαιο της Ένωσης. Κατά συνέπεια, ο ακριβής ορισμός των εν λόγω όρων εναπόκειται στο εθνικό δίκαιο, και ο ορισμός μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα προστασίας που ισχύουν, για παράδειγμα, για τα ιατρικά και νομικά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων όταν χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες πλατφόρμες στα εν λόγω επαγγέλματα. Ο ακριβής ορισμός των ασυλιών και των προνομίων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κανόνες για τον καθορισμό και τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα.

(48)

Όταν η αρχή έκδοσης επιδιώκει να αποκτήσει δεδομένα κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή να αποκτήσει δεδομένα περιεχομένου, εκδίδοντας ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, και έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι τα ζητούμενα δεδομένα προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται δυνάμει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, ή ότι τα εν λόγω δεδομένα υπόκεινται, σε αυτό το κράτος, σε κανόνες για τον καθορισμό και τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να είναι σε θέση να ζητήσει διευκρινίσεις πριν από την έκδοση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, μεταξύ άλλων μέσω διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές του κράτους εκτέλεσης, είτε απευθείας είτε μέσω της Eurojust ή του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.

(49)

Η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων θα πρέπει να είναι δυνατή για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα. Η αρχή έκδοσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα του υπόπτου ή του κατηγορουμένου σε διαδικασίες που αφορούν ποινικό αδίκημα και θα πρέπει να εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων μόνο εάν η εν λόγω εντολή θα μπορούσε να έχει εκδοθεί υπό τους ίδιους όρους σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση και εφόσον αυτή είναι αναγκαία, αναλογική, επαρκής και εφαρμόσιμη στην υπό εξέταση υπόθεση. Όταν εξετάζεται η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το αν η εν λόγω εντολή περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο θεμιτός σκοπός να προληφθεί η αφαίρεση, η διαγραφή ή η αλλοίωση δεδομένων που είναι συναφή και αναγκαία ως αποδεικτικά στοιχεία σε συγκεκριμένη υπόθεση, σε περιπτώσεις που θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διασφαλιστεί η υποβολή των εν λόγω δεδομένων.

(50)

Οι ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και οι ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων θα πρέπει να απευθύνονται απευθείας στην ορισθείσα εγκατάσταση ή στον νόμιμο εκπρόσωπο που ορίζεται από τον πάροχο υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2023/1544 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (23). Κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, όταν η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος παρόχου υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται στο συνοδευτικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΥ) ή πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ) εντός των προθεσμιών ή δεν έχει οριστεί εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/1544, θα πρέπει να είναι δυνατή η αποστολή του πιστοποιητικού ΕΕΥ ή του πιστοποιητικού ΕΕΔ σε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση ή νόμιμο εκπρόσωπο του παρόχου υπηρεσιών στην Ένωση, είτε παράλληλα προς την εκτέλεση της αρχικής εντολής σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό είτε αντί της εκτέλεσης της αρχικής εντολής. Δεδομένων αυτών των διαφόρων πιθανών σεναρίων, ο γενικός όρος «αποδέκτης» χρησιμοποιείται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

(51)

Λόγω του πιο ευαίσθητου χαρακτήρα της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου, είναι σκόπιμο να προβλέπεται ένα μηχανισμός κοινοποίησης που να εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων για την απόκτηση των εν λόγω κατηγοριών δεδομένων. Ο εν λόγω μηχανισμός κοινοποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αρχή εκτέλεσης και να συνίσταται στη διαβίβαση του πιστοποιητικού ΕΕΥ στην εν λόγω αρχή ταυτόχρονα με τη διαβίβαση του πιστοποιητικού ΕΕΥ στον αποδέκτη. Ωστόσο, όταν εκδίδεται ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές διαδικασίες με ουσιώδεις και ισχυρούς δεσμούς με το κράτος έκδοσης, δεν θα πρέπει να απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης. Η ύπαρξη τέτοιων δεσμών θα πρέπει να τεκμαίρεται όταν, κατά τον χρόνο έκδοσης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, η αρχή έκδοσης έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το αδίκημα έχει διαπραχθεί, διαπράττεται ή είναι πιθανό να διαπραχθεί στο κράτος έκδοσης, και όταν το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται διαμένει στο κράτος έκδοσης.

(52)

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ένα αδίκημα θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει διαπραχθεί, διαπράττεται ή ενδέχεται να διαπραχθεί στο κράτος έκδοσης, εάν η συγκεκριμένη πράξη αναγνωρίζεται ως αδίκημα από το εθνικό δίκαιο του κράτους έκδοσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στον τομέα του κυβερνοεγκλήματος, ορισμένα πραγματικά στοιχεία, όπως ο τόπος διαμονής του θύματος, αποτελούν συνήθως σημαντικές ενδείξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του τόπου τέλεσης του αδικήματος. Για παράδειγμα, τα εγκλήματα λυτρισμικού μπορεί συχνά να θεωρείται ότι έχουν διαπραχθεί στον τόπο όπου διαμένει το θύμα ενός τέτοιου εγκλήματος, ακόμη και όταν δεν είναι γνωστός ο ακριβής τόπος από τον οποίο εκτελέστηκε το λυτρισμικό. Οποιοσδήποτε προσδιορισμός του τόπου τέλεσης του αδικήματος δεν θα πρέπει να θίγει τους κανόνες δικαιοδοσίας για τα σχετικά αδικήματα σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο.

(53)

Εναπόκειται στην αρχή έκδοσης να αξιολογήσει, κατά τον χρόνο έκδοσης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου, και βάσει του υλικού που έχει στη διάθεσή της, κατά πόσον υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται διαμένει στο κράτος έκδοσης. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να έχουν σημασία διάφορες αντικειμενικές περιστάσεις από τις οποίες θα μπορούσε να συναχθεί ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωπο έχει εγκαταστήσει το σύνηθες κέντρο των συμφερόντων του σε συγκεκριμένο κράτος μέλος ή προτίθεται να το πράξει. Από την ανάγκη ομοιόμορφης εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης και από την αρχή της ισότητας προκύπτει ότι η έννοια της «διαμονής» στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την Ένωση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ένα πρόσωπο διαμένει σε ένα κράτος έκδοσης, ιδίως όταν το πρόσωπο αυτό είναι καταχωρισμένο ως κάτοικος στο κράτος έκδοσης, όπως προκύπτει από την κατοχή δελτίου ταυτότητας ή άδειας διαμονής ή από την καταχώρισή του σε επίσημο μητρώο διαμονής. Ελλείψει καταχώρισης στο κράτος έκδοσης, η διαμονή θα μπορούσε να προκύπτει από το γεγονός ότι ένα πρόσωπο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να εγκατασταθεί στο εν λόγω κράτος μέλος ή έχει αποκτήσει, μετά από σταθερή περίοδο παρουσίας στο εν λόγω κράτος μέλος, ορισμένους δεσμούς με το κράτος αυτό, ανάλογους με εκείνους που προκύπτουν από την καθιέρωση επίσημης διαμονής σε αυτό το κράτος μέλος. Για να διαπιστωθεί αν, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν επαρκείς δεσμοί μεταξύ του ενδιαφερόμενου προσώπου και του κράτους έκδοσης, βάσει των οποίων μπορεί ευλόγως να θεωρηθεί ότι το εν λόγω πρόσωπο διαμένει στο κράτος αυτό, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη διάφοροι αντικειμενικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν την κατάσταση του προσώπου αυτού, στους οποίους περιλαμβάνονται, ιδίως, η διάρκεια, η φύση και οι συνθήκες της παρουσίας του προσώπου στο κράτος έκδοσης ή οι οικογενειακοί ή οικονομικοί δεσμοί που έχει το πρόσωπο αυτό με το εν λόγω κράτος μέλος. Ένα ταξινομημένο όχημα, ένας τραπεζικός λογαριασμός, το γεγονός ότι το πρόσωπο διαμένει αδιαλείπτως στο κράτος έκδοσης ή άλλοι αντικειμενικοί παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν σημασία για να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι το εν λόγω πρόσωπο διαμένει στο κράτος έκδοσης. Μια σύντομη επίσκεψη, μια διαμονή για διακοπές, ακόμη και σε εξοχική κατοικία, ή παρόμοια διαμονή στο κράτος έκδοσης χωρίς περαιτέρω ουσιώδη δεσμό δεν είναι επαρκείς λόγοι για την καθιέρωση διαμονής στο εν λόγω κράτος μέλος. Σε περιπτώσεις στις οποίες, κατά τον χρόνο έκδοσης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου, η αρχή έκδοσης δεν έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται διαμένει στο κράτος έκδοσης, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να ενημερώνει την αρχή εκτέλεσης.

(54)

Για την ταχεία διεκπεραίωση της διαδικασίας, το κρίσιμο χρονικό σημείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαίο να ενημερωθεί η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία εκδίδεται η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων. Οποιαδήποτε μεταγενέστερη αλλαγή του τόπου διαμονής δεν θα πρέπει να έχει καμία επίπτωση στη διαδικασία. Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο θα πρέπει να μπορεί να επικαλείται τα δικαιώματά του, καθώς και τους κανόνες για τον καθορισμό και τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, και η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να είναι σε θέση να προβάλει λόγο άρνησης όταν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται, βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων, ότι η εκτέλεση της εντολής θα συνεπαγόταν, υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης, πρόδηλη παραβίαση σχετικού θεμελιώδους δικαιώματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 ΣΕΕ και στον Χάρτη. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η επίκληση των λόγων αυτών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτέλεσης.

(55)

Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων θα πρέπει να διαβιβάζεται μέσω πιστοποιητικού ΕΕΥ και η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων θα πρέπει να διαβιβάζεται μέσω πιστοποιητικού ΕΕΔ. Αν απαιτείται, το πιστοποιητικό ΕΕΥ ή το πιστοποιητικό ΕΕΔ θα πρέπει να μεταφράζεται σε επίσημη γλώσσα της Ένωσης την οποία αποδέχεται ο αποδέκτης. Αν δεν έχει προσδιοριστεί γλώσσα από τον πάροχο υπηρεσιών, το πιστοποιητικό ΕΕΥ ή το πιστοποιητικό ΕΕΔ θα πρέπει να μεταφράζεται σε επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του παρόχου υπηρεσιών, ή σε άλλη επίσημη γλώσσα την οποία έχει δηλώσει ότι θα κάνει αποδεκτή η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του παρόχου υπηρεσιών. Όταν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, το πιστοποιητικό ΕΕΥ που διαβιβάζεται στην εν λόγω αρχή θα πρέπει να μεταφράζεται σε επίσημη γλώσσα του κράτους εκτέλεσης ή σε άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης την οποία αποδέχεται το εν λόγω κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αναφέρει, ανά πάσα στιγμή, σε γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στην Επιτροπή, εάν, και σε ποια ή ποιες επίσημες γλώσσες της Ένωσης, εκτός από την επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του εν λόγω κράτους μέλους, θα δεχόταν μεταφράσεις πιστοποιητικών ΕΕΥ και πιστοποιητικών ΕΕΔ. Η Επιτροπή θα πρέπει να θέτει τις δηλώσεις αυτές στη διάθεση όλων των κρατών μελών και του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.

(56)

Όταν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ΕΕΥ και δεν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης βάσει του παρόντος κανονισμού, ο αποδέκτης θα πρέπει να διασφαλίζει, μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, ότι τα ζητούμενα δεδομένα διαβιβάζονται απευθείας στην αρχή έκδοσης ή στις αρχές επιβολής του νόμου, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, το αργότερο εντός 10 ημερών από την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ. Όταν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης δυνάμει του παρόντος κανονισμού, μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, ο πάροχος υπηρεσιών θα πρέπει να ενεργεί ταχέως για τη διατήρηση των δεδομένων. Εάν η αρχή εκτέλεσης δεν προβάλει λόγο άρνησης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό εντός 10 ημερών από την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, ο αποδέκτης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα ζητούμενα δεδομένα διαβιβάζονται απευθείας στην αρχή έκδοσης ή στις αρχές επιβολής του νόμου, όπως αναφέρονται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, στο τέλος της εν λόγω περιόδου 10 ημερών. Εάν η αρχή εκτέλεσης, ήδη πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών, επιβεβαιώσει στην αρχή έκδοσης και στον αποδέκτη ότι δεν θα προβάλει λόγο άρνησης, ο αποδέκτης θα πρέπει να ενεργήσει το συντομότερο δυνατόν μετά την επιβεβαίωση αυτή και το αργότερο στο τέλος της εν λόγω περιόδου 10 ημερών. Οι συντομότερες προθεσμίες που ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, θα πρέπει να τηρούνται από τον αποδέκτη και, κατά περίπτωση, από την αρχή εκτέλεσης. Ο αποδέκτης και, κατά περίπτωση, η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να εκτελούν το πιστοποιητικό ΕΕΥ το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, λαμβάνοντας όσο το δυνατόν πληρέστερα υπόψη τις διαδικαστικές και άλλες προθεσμίες που ορίζονται από το κράτος έκδοσης.

(57)

Όταν ο αποδέκτης θεωρεί, με βάση αποκλειστικά τις πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ ή στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, ότι η εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΥ ή του πιστοποιητικού ΕΕΔ θα μπορούσε να επηρεάσει ασυλίες ή προνόμια, ή κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία έκφρασης σε άλλα μέσα, σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους εκτέλεσης, ο αποδέκτης θα πρέπει να ενημερώνει την αρχή έκδοσης και την αρχή εκτέλεσης. Όσον αφορά τα πιστοποιητικά ΕΕΥ, όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να συνεκτιμά τις πληροφορίες που λαμβάνει από τον αποδέκτη και θα πρέπει να αποφασίζει, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος της αρχής εκτέλεσης, αν θα ανακαλέσει, θα προσαρμόσει ή θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων. Όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να συνεκτιμά τις πληροφορίες που λαμβάνει από τον αποδέκτη και να αποφασίζει αν θα ανακαλέσει, θα προσαρμόσει ή θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων. Η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να προβάλει τους λόγους άρνησης που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

(58)

Για να δοθεί η δυνατότητα στον αποδέκτη να αντιμετωπίζει τυπικά προβλήματα σε σχέση με ένα πιστοποιητικό ΕΕΥ ή ένα πιστοποιητικό ΕΕΔ, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί μια διαδικασία για την επικοινωνία μεταξύ του αποδέκτη και της αρχής έκδοσης, καθώς και, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, μεταξύ του αποδέκτη και της αρχής εκτέλεσης, σε περιπτώσεις όπου το πιστοποιητικό ΕΕΥ ή το πιστοποιητικό ΕΕΔ είναι ελλιπές ή περιέχει πρόδηλα σφάλματα ή δεν περιέχει επαρκείς πληροφορίες για την εκτέλεση της σχετικής εντολής. Επιπλέον, αν ο αποδέκτης δεν παράσχει τις πληροφορίες με εξαντλητικό τρόπο ή εγκαίρως για οποιονδήποτε άλλο λόγο, για παράδειγμα επειδή θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση με υποχρέωση που απορρέει από το δίκαιο τρίτης χώρας ή επειδή θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων δεν εκδόθηκε σύμφωνα με τους όρους του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ενημερώσει την αρχή έκδοσης, καθώς και την αρχή εκτέλεσης, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης, και να τους παράσχει εγκαίρως την αιτιολόγηση για τη μη εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΥ ή του πιστοποιητικού ΕΕΔ. Κατά συνέπεια, η διαδικασία επικοινωνίας θα πρέπει να επιτρέπει τη διόρθωση ή την επανεξέταση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων από την αρχή έκδοσης σε πρώιμο στάδιο. Για να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα των ζητούμενων δεδομένων, ο αποδέκτης θα πρέπει να διατηρεί τα εν λόγω δεδομένα αν ο εν λόγω αποδέκτης μπορεί να τα εντοπίσει.

(59)

Ο αποδέκτης δεν θα πρέπει να υποχρεούται να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή με την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων σε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας λόγω περιστάσεων για τις οποίες δεν ευθύνεται ο αποδέκτης ή, εάν πρόκειται περί διαφορετικού προσώπου, ο πάροχος υπηρεσιών κατά τον χρόνο παραλαβής της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων. Θα πρέπει να θεωρείται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία όταν το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται, δεν είναι πελάτης του παρόχου υπηρεσιών ή δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ως πελάτης ακόμη και μετά από αίτημα στην αρχή έκδοσης για περαιτέρω πληροφορίες, ή εάν τα δεδομένα έχουν διαγραφεί νομίμως πριν από την παραλαβή της σχετικής εντολής.

(60)

Κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΔ, ο αποδέκτης θα πρέπει να διατηρεί τα ζητούμενα δεδομένα για μέγιστο διάστημα 60 ημερών, εκτός αν η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων, οπότε και θα πρέπει να συνεχιστεί η διατήρηση των εν λόγω δεδομένων. Η αρχή έκδοσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τη διάρκεια της διατήρησης κατά 30 επιπλέον ημέρες, όταν αυτό είναι αναγκαίο για να καταστεί δυνατή η έκδοση επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων, χρησιμοποιώντας το έντυπο που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό. Εάν η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει, κατά την περίοδο διατήρησης, ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων, ο αποδέκτης θα πρέπει να διατηρεί τα δεδομένα για όσο χρόνο απαιτείται προκειμένου να υποβληθούν τα δεδομένα μόλις παραληφθεί το επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων. Η επιβεβαίωση αυτή θα πρέπει να αποστέλλεται στον αποδέκτη εντός της σχετικής προθεσμίας, σε επίσημη γλώσσα του κράτους εκτέλεσης ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα την οποία αποδέχεται ο αποδέκτης, με χρήση του εντύπου που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό. Για να προληφθεί η παύση της διατήρησης, θα πρέπει να αρκεί να έχει εκδοθεί το επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων και να έχει σταλεί η επιβεβαίωση από την αρχή έκδοσης· δεν θα πρέπει να απαιτείται η διεκπεραίωση περαιτέρω αναγκαίων διατυπώσεων για τη διαβίβαση, όπως η μετάφραση εγγράφων, κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν η διατήρηση δεν είναι πλέον αναγκαία, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να ενημερώνει τον αποδέκτη χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και η διατήρηση βάσει της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων θα πρέπει να παύει.

(61)

Παρά την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβάλει λόγους για την άρνηση εκτέλεσης ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης δυνάμει του παρόντος κανονισμού, βάσει του καταλόγου των λόγων άρνησης που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό. Όταν η κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης, ή η εκτέλεση, πραγματοποιείται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, το κράτος εκτέλεσης θα μπορούσε με βάση το εθνικό του δίκαιο να προβλέψει ότι για την εκτέλεση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ενδέχεται να απαιτείται να συμμετάσχει στη διαδικασία δικαστήριο του κράτους εκτέλεσης.

(62)

Όταν κοινοποιείται στην αρχή εκτέλεσης ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στον παρόντα κανονισμό— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου, η αρχή αυτή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αξιολογήσει τις πληροφορίες που ορίζονται στην εντολή και, κατά περίπτωση, να αρνηθεί να εκτελέσει την εντολή όταν, βάσει υποχρεωτικής και δέουσας ανάλυσης των πληροφοριών που περιέχονται στην εν λόγω εντολή και σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες του πρωτογενούς δικαίου της Ένωσης, ιδίως τον Χάρτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να προβληθούν ένας ή περισσότεροι από τους λόγους άρνησης που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Η ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών απαιτεί να παρέχεται κάποια διακριτική ευχέρεια στις εν λόγω αρχές κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους λόγους άρνησης.

(63)

Η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, όταν λαμβάνει κοινοποίηση σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, να αρνηθεί να εκτελέσει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, όταν τα ζητούμενα δεδομένα προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται βάσει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, τα οποία εμποδίζουν την εκτέλεση ή την επιβολή της εκτέλεσης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, ή όταν τα ζητούμενα δεδομένα καλύπτονται από κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, και οι οποίοι εμποδίζουν την εκτέλεση ή την επιβολή της εκτέλεσης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων.

(64)

Η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να εκτελέσει μια εντολή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται, βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων, ότι η εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων θα συνεπαγόταν, υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης, πρόδηλη παραβίαση σχετικού θεμελιώδους δικαιώματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 ΣΕΕ και στον Χάρτη. Ειδικότερα, κατά την αξιολόγηση αυτού του λόγου άρνησης, όταν η αρχή εκτέλεσης έχει στη διάθεσή της αποδεικτικά στοιχεία ή υλικό όπως αυτά που εκτίθενται σε αιτιολογημένη πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 ΣΕΕ, από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος, σε περίπτωση εκτέλεσης της εντολής, σοβαρής παραβίασης του θεμελιώδους δικαιώματος πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 2 του Χάρτη, λόγω συστημικών ή γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στο κράτος έκδοσης, η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να προσδιορίσει συγκεκριμένα και επακριβώς αν —λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική κατάσταση του ενδιαφερόμενου προσώπου, καθώς και τη φύση του αδικήματος για το οποίο διεξάγεται η ποινική διαδικασία, και το πραγματικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η εντολή, και υπό το πρίσμα των πληροφοριών που παρέχει η αρχή έκδοσης— υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι υπάρχει κίνδυνος προσβολής του δικαιώματος του προσώπου σε δίκαιη δίκη.

(65)

Η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να εκτελέσει μια εντολή όταν η εκτέλεση της εντολής αυτής αντίκειται στην αρχή ne bis in idem.

(66)

Η αρχής εκτέλεσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, όταν λαμβάνει κοινοποίηση σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, να αρνηθεί να εκτελέσει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, σε περίπτωση που η συμπεριφορά για την οποία έχει εκδοθεί η εντολή δεν συνιστά αδίκημα κατά τη νομοθεσία του κράτους εκτέλεσης, εκτός εάν αφορά αδίκημα περιλαμβανόμενο στις κατηγορίες αδικημάτων που ορίζονται σε παράρτημα του παρόντος κανονισμού, όπως αναφέρεται από την αρχή έκδοσης στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, αν τιμωρείται στο κράτος έκδοσης με περιοριστική της ελευθερίας ποινή ή στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας μέγιστης διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

(67)

Δεδομένου ότι η ενημέρωση του προσώπου του οποίου τα δεδομένα ζητούνται αποτελεί ουσιώδες στοιχείο όσον αφορά τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων και τα δικαιώματα υπεράσπισης, καθότι επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο και την προσφυγή στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με το άρθρο 6 ΣΕΕ και τον Χάρτη, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να ενημερώνει το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σχετικά με την υποβολή των δεδομένων βάσει ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων. Ωστόσο, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, να καθυστερεί ή να περιορίζει την ενημέρωση του προσώπου του οποίου τα δεδομένα ζητούνται ή να μην το ενημερώνει, εφόσον και καθόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680, στην οποία περίπτωση η αρχή έκδοσης θα πρέπει να αναφέρει στον φάκελο της υπόθεσης τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί ή περιορίζει την ενημέρωση του εν λόγω προσώπου —ή δεν το ενημερώνει— και να προσθέτει σύντομη αιτιολόγηση στο πιστοποιητικό ΕΕΥ. Οι αποδέκτες και, αν πρόκειται περί διαφορετικών προσώπων, οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία προηγμένα επιχειρησιακά και τεχνικά μέτρα ώστε να διασφαλίζουν το απόρρητο, τη μυστικότητα και την ακεραιότητα του πιστοποιητικού ΕΕΥ ή του πιστοποιητικού ΕΕΔ και των υποβαλλόμενων ή διατηρούμενων δεδομένων.

(68)

Ο πάροχος υπηρεσιών θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το κράτος έκδοσης την απόδοση των δαπανών που πραγματοποίησε για να ανταποκριθεί σε ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή σε ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, εάν η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο του κράτους έκδοσης για εγχώριες εντολές σε παρόμοιες καταστάσεις, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του εν λόγω κράτους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τους εθνικούς κανόνες απόδοσης δαπανών, και η Επιτροπή θα πρέπει να τους δημοσιοποιεί. Ο παρών κανονισμός προβλέπει χωριστούς κανόνες για την απόδοση των δαπανών που σχετίζονται με το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ.

(69)

Με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας για την επιβολή ποινικών κυρώσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίζουν κανόνες σχετικά με τις χρηματικές κυρώσεις που επισύρουν οι παραβάσεις του παρόντος κανονισμού και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι χρηματικές κυρώσεις που προβλέπονται στο εθνικό τους δίκαιο είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή, χωρίς καθυστέρηση, τους κανόνες και τα μέτρα αυτά και θα πρέπει να την ενημερώνουν, χωρίς καθυστέρηση, σχετικά με κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

(70)

Κατά την εκτίμηση της ενδεδειγμένης χρηματικής κύρωσης σε συγκεκριμένη υπόθεση, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις, όπως τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, αν αυτή έχει διαπραχθεί εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, αν ο πάροχος υπηρεσιών έχει κριθεί υπεύθυνος για παρόμοιες προηγούμενες παραβάσεις, καθώς και την οικονομική ισχύ του ευθυνόμενου παρόχου υπηρεσιών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η αρχή εκτέλεσης θα μπορούσε να αποφασίσει, βάσει της εκτίμησης αυτής, να μην επιβάλει χρηματική κύρωση. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης ανθρώπινων πόρων εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας, εφόσον τα δεδομένα διαβιβάζονται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

(71)

Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων ως προς την προστασία των δεδομένων, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα πρέπει να ευθύνονται στα κράτη μέλη για τυχόν βλάβη που προκαλείται στους χρήστες τους ή σε τρίτους και η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην καλή τη πίστει συμμόρφωση με πιστοποιητικό ΕΕΥ ή πιστοποιητικό ΕΕΔ. Η ευθύνη για τη διασφάλιση της νομιμότητας της σχετικής εντολής, ειδικότερα όσον αφορά τον αναγκαίο και αναλογικό χαρακτήρα της, θα πρέπει να ανήκει στην αρχή έκδοσης.

(72)

Αν ο αποδέκτης δεν συμμορφωθεί με πιστοποιητικό ΕΕΥ εντός της προθεσμίας, ή με πιστοποιητικό ΕΕΔ, χωρίς να αναφέρει λόγους που γίνονται αποδεκτοί από την αρχή έκδοσης, και, κατά περίπτωση, αν η αρχή εκτέλεσης δεν έχει προβάλει κανέναν από τους λόγους άρνησης που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την αρχή εκτέλεσης να εκτελέσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων. Για τον σκοπό αυτό, η αρχή έκδοσης θα πρέπει να διαβιβάσει τη σχετική εντολή, το σχετικό έντυπο που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, όπως έχει συμπληρωθεί από τον αποδέκτη, και κάθε σχετικό έγγραφο στην αρχή εκτέλεσης. Η αρχή έκδοσης θα πρέπει να μεταφράσει τη σχετική εντολή και κάθε έγγραφο που πρέπει να διαβιβαστεί σε μία από τις γλώσσες που είναι αποδεκτές από το κράτος εκτέλεσης, και θα πρέπει να ενημερώσει τον αποδέκτη σχετικά με τη διαβίβαση. Το εν λόγω κράτος θα πρέπει να εκτελέσει τη σχετική εντολή σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία του.

(73)

Η διαδικασία εκτέλεσης θα πρέπει να επιτρέπει στον αποδέκτη να προβάλει λόγους κατά της εκτέλεσης, βάσει καταλόγου συγκεκριμένων λόγων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι η σχετική εντολή δεν έχει εκδοθεί ή εγκριθεί από αρμόδια αρχή, όπως προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, ή το γεγονός ότι η εντολή δεν αφορά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από τον πάροχο υπηρεσιών ή για λογαριασμό του κατά τον χρόνο παραλαβής του σχετικού πιστοποιητικού. Η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να αναγνωρίσει και να εκτελέσει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων για τους ίδιους λόγους, καθώς και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω πρόδηλης παραβίασης σχετικού θεμελιώδους δικαιώματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 ΣΕΕ και στον Χάρτη. Η αρχή εκτέλεσης θα πρέπει να διαβουλεύεται με την αρχή έκδοσης προτού αποφασίσει να μην αναγνωρίσει ή να μην εκτελέσει την εντολή, με βάση αυτούς τους λόγους. Όταν ο αποδέκτης δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει αναγνωρισμένης ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων της οποίας η εκτελεστότητα έχει επιβεβαιωθεί από την αρχή εκτέλεσης, η εν λόγω αρχή θα πρέπει να επιβάλλει χρηματική κύρωση. Η εν λόγω κύρωση θα πρέπει να είναι αναλογική, λαμβανομένων ιδίως υπόψη ειδικών περιστάσεων, όπως η επανειλημμένη ή συστηματική μη συμμόρφωση.

(74)

Η συμμόρφωση με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με υποχρέωση που απορρέει από το εφαρμοστέο δίκαιο τρίτης χώρας. Για να διασφαλιστεί η διεθνής αβροφροσύνη όσον αφορά τα κυριαρχικά συμφέροντα τρίτων χωρών, να προστατευτεί το οικείο πρόσωπο και να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση υποχρεώσεων των παρόχων υπηρεσιών, ο παρών κανονισμός προβλέπει ειδικό μηχανισμό δικαστικού ελέγχου για τις περιπτώσεις στις οποίες η συμμόρφωση με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων θα εμπόδιζε έναν πάροχο υπηρεσιών από το να συμμορφωθεί με εκ του νόμου υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο τρίτης χώρας.

(75)

Αν ο αποδέκτης θεωρεί ότι μια ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων σε συγκεκριμένη περίπτωση θα οδηγούσε σε παραβίαση εκ του νόμου υποχρέωσης που απορρέει από το δίκαιο τρίτης χώρας, θα πρέπει να ενημερώνει την αρχή έκδοσης και την αρχή εκτέλεσης σχετικά με τους λόγους μη εκτέλεσης της εντολής, με αιτιολογημένη ένσταση, χρησιμοποιώντας το έντυπο που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό. Η αρχή έκδοσης θα πρέπει να επανεξετάζει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων βάσει της αιτιολογημένης ένστασης και τυχόν παρατηρήσεων που υποβάλλονται από το κράτος εκτέλεσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ίδια κριτήρια τα οποία θα πρέπει να εξετάσει το αρμόδιο δικαστήριο του κράτους έκδοσης. Αν η αρχή έκδοσης προτίθεται να διατηρήσει την εντολή, θα πρέπει να ζητήσει έλεγχο από το αρμόδιο δικαστήριο του κράτους έκδοσης, το οποίο θα γνωστοποιείται από το οικείο κράτος μέλος και το οποίο θα πρέπει να ελέγξει την εντολή.

(76)

Προκειμένου να καθοριστεί αν υφίσταται σύγκρουση υποχρεώσεων στις συγκεκριμένες περιστάσεις της υπό εξέταση υπόθεσης, το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορούσε να βασίζεται σε προσήκουσα εξωτερική πραγματογνωμοσύνη, όταν απαιτείται, για παράδειγμα ως προς την ερμηνεία της νομοθεσίας της οικείας τρίτης χώρας. Για τον σκοπό αυτό, το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμβουλεύεται την κεντρική αρχή της τρίτης χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία (ΕΕ) 2016/680. Ειδικότερα, το κράτος έκδοσης θα πρέπει να ζητεί πληροφορίες από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας όταν η σύγκρουση αφορά θεμελιώδη δικαιώματα ή άλλα θεμελιώδη συμφέροντα της τρίτης χώρας που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και άμυνα.

(77)

Η πραγματογνωμοσύνη ως προς την ερμηνεία θα μπορούσε επίσης να παρέχεται από γνώμες πραγματογνωμόνων, εφόσον είναι διαθέσιμες. Πληροφορίες και νομολογία ως προς την ερμηνεία της νομοθεσίας τρίτης χώρας και τις διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων δικαίου στα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κεντρική πλατφόρμα όπως η πλατφόρμα SIRIUS ή το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση της εμπειρίας και της εμπειρογνωσίας που έχει συγκεντρωθεί σχετικά με τα ίδια ή παρόμοια ερωτήματα. Η διαθεσιμότητα των πληροφοριών αυτών σε κεντρική πλατφόρμα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εκ νέου διαβούλευση με την τρίτη χώρα, όπου απαιτείται.

(78)

Κατά την αξιολόγηση της ύπαρξης συγκρουόμενων υποχρεώσεων, το αρμόδιο δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει κατά πόσον εφαρμόζεται το δίκαιο της τρίτης χώρας και, εάν αυτό ισχύει, κατά πόσον το δίκαιο της τρίτης χώρας απαγορεύει τη γνωστοποίηση των σχετικών δεδομένων. Σε περίπτωση που το αρμόδιο δικαστήριο διαπιστώσει ότι το δίκαιο της τρίτης χώρας απαγορεύει τη γνωστοποίηση των σχετικών δεδομένων, το εν λόγω δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει εάν θα κάνει δεκτή ή θα άρει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, σταθμίζοντας μια σειρά στοιχείων που αποσκοπούν στο να εξακριβωθεί πόσο ισχυρό είναι το συνδετικό στοιχείο με οποιαδήποτε εκ των δύο οικείων έννομων τάξεων, τα αντίστοιχα συμφέροντα που σχετίζονται με τη γνωστοποίηση των δεδομένων ή με την αποτροπή της, και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει για αποδέκτη ή για τον πάροχο υπηρεσιών η συμμόρφωσή του με την εντολή. Ιδιαίτερη σημασία και βάρος θα πρέπει να δοθεί στο κατά πόσον προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα από τη σχετική νομοθεσία της τρίτης χώρας και σε άλλα θεμελιώδη συμφέροντα, όπως είναι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της τρίτης χώρας, καθώς και ο βαθμός σύνδεσης της ποινικής υπόθεσης με οποιαδήποτε από τις δύο έννομες τάξεις κατά τη διεξαγωγή της αξιολόγησης. Αν το δικαστήριο αποφασίσει να άρει την εντολή, θα πρέπει να ενημερώσει την αρχή έκδοσης και τον αποδέκτη. Αν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει ότι η εντολή πρέπει να γίνει δεκτή, θα πρέπει να ενημερώσει την αρχή έκδοσης και τον αποδέκτη, και ο αποδέκτης θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση της εν λόγω εντολής. Η αρχή έκδοσης θα πρέπει να ενημερώνει την αρχή εκτέλεσης σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου.

(79)

Οι προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού για την εκτέλεση πιστοποιητικού ΕΕΥ θα πρέπει να ισχύουν και στην περίπτωση συγκρουόμενων υποχρεώσεων οι οποίες απορρέουν από το δίκαιο τρίτης χώρας. Κατά συνέπεια, εάν κατά τον δικαστικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι η συμμόρφωση με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων θα εμπόδιζε τους παρόχους υπηρεσιών να συμμορφωθούν με νομική υποχρέωση που απορρέει από το δίκαιο τρίτης χώρας, τα δεδομένα που ζητούνται με την εν λόγω εντολή θα πρέπει να διατηρούνται. Αν, μετά τον δικαστικό έλεγχο, το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίσει να άρει μια ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, θα πρέπει να είναι δυνατή η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων, ώστε να μπορεί η αρχή έκδοσης να ζητήσει την υποβολή των δεδομένων μέσω άλλων διαύλων, όπως η αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

(80)

Είναι σημαντικό όλα τα πρόσωπα των οποίων τα δεδομένα ζητούνται στο πλαίσιο ποινικής έρευνας ή διαδικασίας να έχουν το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Χάρτη. Σύμφωνα με την απαίτηση αυτή, και με την επιφύλαξη των περαιτέρω μέσων έννομης προστασίας που είναι διαθέσιμα κατά το εθνικό δίκαιο, κάθε πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητήθηκαν μέσω ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων θα πρέπει να έχει το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας κατά της εν λόγω εντολής. Όταν το πρόσωπο αυτό είναι ύποπτος ή κατηγορούμενος, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας στην οποία χρησιμοποιούνται τα δεδομένα ως αποδεικτικά στοιχεία. Το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας θα πρέπει να ασκείται ενώπιον δικαστηρίου στο κράτος έκδοσης σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης της νομιμότητας του μέτρου, καθώς και της αναγκαιότητας και της αναλογικότητάς του, με την επιφύλαξη των εγγυήσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο κράτος εκτέλεσης, ή άλλων πρόσθετων μέσων έννομης προστασίας σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να περιορίζει τους πιθανούς λόγους αμφισβήτησης της νομιμότητας μιας εντολής. Το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα άσκησης μέσων έννομης προστασίας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680. Θα πρέπει να παρέχονται εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει το εθνικό δίκαιο για την άσκηση μέσων έννομης προστασίας και θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι αυτά μπορούν να ασκούνται με αποτελεσματικό τρόπο.

(81)

Θα πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλοι δίαυλοι για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά με ψηφιακά μέσα, μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ) που να επιτρέπει την ταχεία, άμεση, διαλειτουργική, βιώσιμη, αξιόπιστη και ασφαλή διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή εντύπων, δεδομένων και πληροφοριών που σχετίζονται με υποθέσεις.

(82)

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική και ασφαλής γραπτή επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των ορισθεισών εγκαταστάσεων ή των νόμιμων εκπροσώπων των παρόχων υπηρεσιών δυνάμει του παρόντος κανονισμού, οι εν λόγω ορισθείσες εγκαταστάσεις ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι θα πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα πρόσβασης στα εθνικά συστήματα ΤΠ, που αποτελούν μέρος του αποκεντρωμένου συστήματος Το και τελούν υπό τη διαχείριση των κρατών μελών.

(83)

Το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ θα πρέπει να αποτελείται από τα συστήματα ΤΠ των κρατών μελών και των οργανισμών και οργάνων της Ένωσης, καθώς και από διαλειτουργικά σημεία πρόσβασης, μέσω των οποίων διασυνδέονται τα εν λόγω συστήματα ΤΠ. Τα σημεία πρόσβασης του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ θα πρέπει να βασίζονται στο σύστημα e-CODEX, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (24).

(84)

Οι πάροχοι υπηρεσιών που χρησιμοποιούν εξειδικευμένες λύσεις ΤΠ για τους σκοπούς της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων που σχετίζονται με αιτήματα για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να διαθέτουν αυτοματοποιημένα μέσα πρόσβασης στα αποκεντρωμένα συστήματα ΤΠ μέσω κοινού προτύπου ανταλλαγής δεδομένων.

(85)

Κατά κανόνα, κάθε γραπτή επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών ή μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των ορισθεισών εγκαταστάσεων ή νόμιμων εκπροσώπων θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ. Η χρήση εναλλακτικών μέσων θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, για παράδειγμα επειδή υπάρχουν ειδικές εγκληματολογικές απαιτήσεις, ή οι τεχνικές δυνατότητες του συστήματος δεν επαρκούν για τη διαχείριση του όγκου των προς διαβίβαση δεδομένων, ή πρέπει να υπάρξει επικοινωνία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με άλλη εγκατάσταση που δεν είναι συνδεδεμένη με το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαβίβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται με τα καταλληλότερα εναλλακτικά μέσα, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης ταχείας, ασφαλούς και αξιόπιστης ανταλλαγής πληροφοριών.

(86)

Για να διασφαλιστεί ότι το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ περιέχει πλήρη καταγραφή των γραπτών ανταλλαγών δυνάμει του παρόντος κανονισμού, κάθε διαβίβαση που πραγματοποιείται με εναλλακτικά μέσα θα πρέπει να καταγράφεται στο αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

(87)

Θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης των μηχανισμών για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (25).

(88)

Οι πάροχοι υπηρεσιών, ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε δυσανάλογο κόστος σε σχέση με τη δημιουργία και τη λειτουργία του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ. Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της δημιουργίας, της συντήρησης και της ανάπτυξης της εφαρμογής αναφοράς, η Επιτροπή πρέπει επίσης να καταστήσει διαθέσιμη μια διαδικτυακή διεπαφή που να επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να επικοινωνούν με ασφάλεια με τις αρχές χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν τη δική τους ειδική υποδομή για την πρόσβαση στο αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ.

(89)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν λογισμικό που έχει αναπτύξει η Επιτροπή, και συγκεκριμένα το λογισμικό εφαρμογής αναφοράς, αντί εθνικού συστήματος ΤΠ. Αυτό το λογισμικό εφαρμογής αναφοράς πρέπει να βασίζεται σε αρθρωτή διάταξη, πράγμα που σημαίνει ότι το λογισμικό χωρίζεται σε πακέτα και παραδίδεται χωριστά από τα δομικά στοιχεία του συστήματος e-CODEX που απαιτούνται για τη σύνδεσή του με το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ. Η διάταξη αυτή αναμένεται να επιτρέψει στα κράτη μέλη να επαναχρησιμοποιούν ή να ενισχύσουν την εκάστοτε υφιστάμενη εθνική υποδομή δικαστικής επικοινωνίας με σκοπό τη διασυνοριακή χρήση.

(90)

Η Επιτροπή θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του λογισμικού εφαρμογής αναφοράς. Η Επιτροπή θα πρέπει να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να συντηρεί το λογισμικό εφαρμογής αναφοράς σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις αρχές για την προστασία των δεδομένων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (26), στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και στην οδηγία (ΕΕ) 2016/680, ειδικότερα τις αρχές για την προστασία των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού, καθώς και υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας. Είναι σημαντικό το λογισμικό εφαρμογής αναφοράς να περιλαμβάνει επίσης κατάλληλα τεχνικά μέτρα και να επιτρέπει τη λήψη των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την εξασφάλιση κατάλληλου επιπέδου ασφάλειας και διαλειτουργικότητας.

(91)

Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (27).

(92)

Για τις ανταλλαγές δεδομένων που πραγματοποιούνται μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ ή καταγράφονται στο αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγουν στατιστικά στοιχεία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων δυνάμει του παρόντος κανονισμού, μέσω των εθνικών τους πυλών.

(93)

Προκειμένου να παρακολουθούνται οι εκροές, τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύει ετήσια έκθεση σχετικά με το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν και να παρέχουν στην Επιτροπή πλήρη στατιστικά στοιχεία σχετικά με διάφορες πτυχές του παρόντος κανονισμού, ανά είδος ζητούμενων δεδομένων και αποδέκτη, καθώς και σχετικά με το εάν επρόκειτο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι.

(94)

Η χρήση προμεταφρασμένων και τυποποιημένων εντύπων θα διευκόλυνε τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών δυνάμει του παρόντος κανονισμού, επιτρέποντας την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη. Χάρη στα έντυπα αυτά θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος μετάφρασης και να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο επικοινωνίας. Τα απαντητικά έντυπα θα καθιστούσαν επίσης δυνατή την τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών, ιδίως όταν οι πάροχοι υπηρεσιών δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν είτε επειδή ο λογαριασμός χρήστη δεν υπάρχει είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Τα έντυπα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα διευκόλυναν επίσης τη συλλογή στατιστικών στοιχείων.

(95)

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενδεχόμενη ανάγκη βελτιώσεων όσον αφορά το περιεχόμενο των εντύπων του πιστοποιητικού ΕΕΥ και του πιστοποιητικού ΕΕΔ και των εντύπων που θα χρησιμοποιούνται για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την αδυναμία εκτέλεσης πιστοποιητικού ΕΕΥ ή πιστοποιητικού ΕΕΔ, για την επιβεβαίωση της έκδοσης αιτήματος υποβολής στοιχείων έπειτα από ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, και για την παράταση της διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) όσον αφορά την τροποποίηση των εντύπων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (28). Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(96)

Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να θίγει τις ενωσιακές ή άλλες διεθνείς πράξεις, συμφωνίες και ρυθμίσεις σχετικά με τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, η οποία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Οι αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να επιλέξουν το εργαλείο που είναι περισσότερο προσαρμοσμένο στην εκάστοτε περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προτιμούν να χρησιμοποιούν ενωσιακές και άλλες διεθνείς πράξεις, συμφωνίες και ρυθμίσεις όταν ζητούν ένα σύνολο ερευνητικών μέτρων διαφορετικών ειδών, που δεν περιορίζονται στην υποβολή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων από άλλο κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, το αργότερο τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, τις υφιστάμενες πράξεις, συμφωνίες και ρυθμίσεις που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό και τις οποίες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να κοινοποιούν στην Επιτροπή, εντός τριών μηνών, την υπογραφή οποιασδήποτε νέας συμφωνίας ή ρύθμισης που αναφέρεται στον παρόντα κανονισμό.

(97)

Δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων, σε μερικά χρόνια θα μπορούσαν να επικρατήσουν νέες μορφές εργαλείων επικοινωνίας ή θα μπορούσαν να προκύψουν κενά στην εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προβλεφθεί αξιολόγηση της εφαρμογής του.

(98)

Η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού, που θα πρέπει να βασίζεται στα πέντε κριτήρια της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας, της συνάφειας, της συνοχής και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας, και η οποία θα πρέπει να παρέχει τη βάση για τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων των πιθανών περαιτέρω μέτρων. Η έκθεση αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά τους στόχους του, καθώς και αξιολόγηση του αντικτύπου του παρόντος κανονισμού στα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Επιτροπή θα πρέπει να συλλέγει πληροφορίες, σε τακτική βάση, που να συμβάλλουν στην αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού.

(99)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η βελτίωση της διασφάλισης και της συλλογής ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε διασυνοριακό επίπεδο, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα επιμέρους κράτη μέλη λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα του, μπορεί όμως να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 ΣΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(100)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, η Ιρλανδία γνωστοποίησε την επιθυμία της να συμμετάσχει στην έκδοση και εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

(101)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ και στη ΣΛΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στην έκδοση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του.

(102)

Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, που γνωμοδότησε στις 6 Νοεμβρίου 2019 (29),

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους αρχή κράτους μέλους, σε ποινική διαδικασία, μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, και κατ’ επέκταση να διατάξει έναν πάροχο υπηρεσιών που παρέχει υπηρεσίες στην Ένωση και είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος ή, εάν δεν είναι εγκατεστημένος, εκπροσωπείται από νόμιμο εκπρόσωπο σε άλλο κράτος μέλος, να υποβάλει ή να διατηρήσει ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους.

Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τις εξουσίες των εθνικών αρχών να απευθύνονται σε παρόχους υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι ή εκπροσωπούνται στην επικράτειά τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με εθνικά μέτρα παρόμοια με εκείνα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.

2.   Την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων μπορεί επίσης να ζητήσει ύποπτος ή κατηγορούμενος, ή δικηγόρος εξ ονόματος του, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων υπεράσπισης σύμφωνα με την εθνική ποινική δικονομία.

3.   Ο παρών κανονισμός δεν μεταβάλλει την υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νομικών αρχών, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη και στο άρθρο 6 ΣΕΕ, και δεν θίγει τις τυχόν σχετικές υποχρεώσεις που ισχύουν για τις αρχές επιβολής του νόμου ή τις δικαστικές αρχές. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των θεμελιωδών αρχών, ιδίως της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και του δικαιώματος αποτελεσματικής έννομης προστασίας.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός ισχύει για τους παρόχους υπηρεσιών που προσφέρουν υπηρεσίες στην Ένωση.

2.   Οι ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και οι ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων εκδίδονται μόνο στο πλαίσιο και για τους σκοπούς ποινικής διαδικασίας, και για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, κατόπιν ποινικής διαδικασίας, που επιβλήθηκε με απόφαση μη εκδοθείσα ερήμην, σε περιπτώσεις στις οποίες το καταδικασθέν πρόσωπο διέφυγε από τη δικαιοσύνη. Οι εντολές αυτές εκδίδονται επίσης στο πλαίσιο διαδικασίας που σχετίζεται με ποινικό αδίκημα που θα μπορούσε να καταλογιστεί σε νομικό πρόσωπο στο κράτος έκδοσης ή για το οποίο μπορεί να τιμωρηθεί νομικό πρόσωπο στο κράτος αυτό.

3.   Οι ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και οι ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων εκδίδονται μόνο για δεδομένα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες του άρθρου 3 σημείο 3), οι οποίες προσφέρονται στην Ένωση.

4.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε διαδικασίες που κινούνται για σκοπούς παροχής αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τον σκοπό του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων»: απόφαση με την οποία διατάσσεται η υποβολή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, και η οποία εκδίδεται ή επικυρώνεται από δικαστική αρχή κράτους μέλους σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 1, 2, 4 και 5, και απευθύνεται σε ορισθείσα εγκατάσταση ή σε νόμιμο εκπρόσωπο παρόχου υπηρεσιών που παρέχει υπηρεσίες στην Ένωση, όταν η εν λόγω ορισθείσα εγκατάσταση ή νόμιμος εκπρόσωπος βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος που δεσμεύεται από τον παρόντα κανονισμό·

2)

«ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων»: απόφαση με την οποία διατάσσεται η διατήρηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων για τους σκοπούς επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων, και η οποία εκδίδεται ή επικυρώνεται από δικαστική αρχή κράτους μέλους σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 3, 4 και 5, και απευθύνεται σε ορισθείσα εγκατάσταση ή σε νόμιμο εκπρόσωπο παρόχου υπηρεσιών που παρέχει υπηρεσίες στην Ένωση, όταν η εν λόγω ορισθείσα εγκατάσταση ή νόμιμος εκπρόσωπος βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος που δεσμεύεται από τον παρόντα κανονισμό·

3)

«πάροχος υπηρεσιών»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες υπηρεσιών, με εξαίρεση τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2) στοιχείο β) της οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (30):

α)

υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 4) της οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972·

β)

υπηρεσίες ονομάτων χώρου και αρίθμησης IP του διαδικτύου, όπως υπηρεσίες εκχώρησης διευθύνσεων IP, μητρώα ονομάτων χώρου, καταχωρητές ονομάτων χώρου και υπηρεσίες ιδιωτικότητας και διακομιστή μεσολάβησης που σχετίζονται με τα ονόματα χώρου·

γ)

άλλες υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας (ΕΕ) 2015/1535, οι οποίες:

i)

παρέχουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους· ή

ii)

καθιστούν δυνατή την αποθήκευση ή άλλη επεξεργασία δεδομένων για λογαριασμό των χρηστών στους οποίους παρέχεται η υπηρεσία, εφόσον η αποθήκευση δεδομένων είναι καθοριστικό στοιχείο της υπηρεσίας που παρέχεται στον χρήστη·

4)

«παροχή υπηρεσιών στην Ένωση»:

α)

παροχή, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ένα κράτος μέλος, της δυνατότητας να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που απαριθμούνται στο σημείο 3)· και

β)

η ύπαρξη ουσιώδους σύνδεσης, βάσει συγκεκριμένων πραγματικών κριτηρίων, με το κράτος μέλος που αναφέρεται στο στοιχείο α)· μια τέτοια ουσιώδης σύνδεση θεωρείται ότι υφίσταται όταν ο πάροχος υπηρεσιών διαθέτει εγκατάσταση σε κράτος μέλος ή, ελλείψει τέτοιας εγκατάστασης, όταν υπάρχει σημαντικός αριθμός χρηστών σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, ή όταν υπάρχει στόχευση δραστηριοτήτων προς ένα ή περισσότερα κράτη μέλη·

5)

«εγκατάσταση»: οντότητα που ασκεί πραγματικά οικονομική δραστηριότητα για αόριστο χρόνο μέσω σταθερής υποδομής από όπου ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ή γίνεται η διαχείρισή της·

6)

«ορισθείσα εγκατάσταση»: εγκατάσταση με νομική προσωπικότητα, που ορίζεται γραπτώς από πάροχο υπηρεσιών εγκατεστημένο σε κράτος μέλος το οποίο συμμετέχει σε νομική πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2023/1544, για τους σκοπούς που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας·

7)

«νόμιμος εκπρόσωπος»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ορίζεται γραπτώς από πάροχο υπηρεσιών μη εγκατεστημένο σε κράτος μέλος που συμμετέχει σε νομική πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2023/1544, για τους σκοπούς που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας·

8)

«ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία»: τα δεδομένα συνδρομητή, τα δεδομένα κίνησης ή τα δεδομένα περιεχομένου που είναι αποθηκευμένα από πάροχο υπηρεσιών ή για λογαριασμό παρόχου υπηρεσιών, σε ηλεκτρονική μορφή, κατά τον χρόνο παραλαβής πιστοποιητικού ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΥ) ή πιστοποιητικού ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ)·

9)

«δεδομένα συνδρομητή»: οποιαδήποτε δεδομένα που κατέχει πάροχος υπηρεσιών σχετικά με τη συνδρομή στις υπηρεσίες του, και τα οποία αφορούν:

α)

την ταυτότητα συνδρομητή ή πελάτη, όπως το όνομα, η ημερομηνία γέννησης, η ταχυδρομική ή η γεωγραφική διεύθυνση, δεδομένα τιμολόγησης και πληρωμών, αριθμός τηλεφώνου ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν παρασχεθεί·

β)

το είδος της υπηρεσίας και τη διάρκειά της, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών δεδομένων και των δεδομένων που ταυτοποιούν σχετικά τεχνικά μέτρα ή διεπαφές που χρησιμοποιούνται από ή παρέχονται προς τον συνδρομητή ή τον πελάτη κατά τη στιγμή της αρχικής εγγραφής ή ενεργοποίησης, και δεδομένα που σχετίζονται με την επικύρωση της χρήσης της υπηρεσίας, εξαιρουμένων κωδικών πρόσβασης ή άλλων μέσων επαλήθευσης ταυτότητας που χρησιμοποιούνται αντί του κωδικού πρόσβασης και που παρέχονται από τον χρήστη ή δημιουργούνται κατόπιν αιτήματός του·

10)

«δεδομένα που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη»: οι διευθύνσεις IP και, κατά περίπτωση, οι σχετικές θύρες προέλευσης και η χρονοσφραγίδα, δηλαδή η ημερομηνία και η ώρα, ή τα τεχνικά ισοδύναμα των εν λόγω αναγνωριστικών και συναφών πληροφοριών, όταν ζητούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου ή από δικαστικές αρχές με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη σε συγκεκριμένη ποινική έρευνα·

11)

«δεδομένα κίνησης»: δεδομένα που σχετίζονται με την παροχή μιας υπηρεσίας από πάροχο υπηρεσιών, τα οποία χρησιμεύουν για την παροχή γενικότερου πλαισίου ή πρόσθετων πληροφοριών για την εν λόγω υπηρεσία, και τα οποία παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία από πληροφοριακό σύστημα του παρόχου υπηρεσιών, όπως η πηγή και ο προορισμός μηνύματος ή άλλου είδους αλληλεπίδρασης, η τοποθεσία της συσκευής, η ημερομηνία, η ώρα, η διάρκεια, το μέγεθος, η δρομολόγηση, η μορφή, το χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο και το είδος της συμπίεσης, και άλλα μεταδεδομένα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δεδομένα, εκτός των δεδομένων συνδρομητή, που σχετίζονται με την έναρξη και τη λήξη της περιόδου πρόσβασης ενός χρήστη σε μια υπηρεσία, όπως η ημερομηνία και η ώρα χρήσης, η σύνδεση στην υπηρεσία και η αποσύνδεση από την υπηρεσία·

12)

«δεδομένα περιεχομένου»: οποιαδήποτε δεδομένα σε ψηφιακή μορφή, όπως κείμενο, φωνή, βίντεο, εικόνες και ήχος, άλλα από δεδομένα συνδρομητή ή δεδομένα κίνησης·

13)

«σύστημα πληροφοριών»: σύστημα πληροφοριών όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (31)·

14)

«κράτος έκδοσης»: το κράτος μέλος στο οποίο εκδίδεται η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων·

15)

«αρχή έκδοσης»: η αρμόδια αρχή στο κράτος έκδοσης, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 4, μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων·

16)

«κράτος εκτέλεσης»: το κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η ορισθείσα εγκατάσταση ή διαμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος και στο οποίο διαβιβάζονται ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων και πιστοποιητικό ΕΕΥ ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων και πιστοποιητικό ΕΕΔ, από την αρχή έκδοσης, προς κοινοποίηση ή προς εκτέλεση σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

17)

«αρχή εκτέλεσης»: η αρχή του κράτους εκτέλεσης, η οποία, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του εν λόγω κράτους, είναι αρμόδια να λαμβάνει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων και πιστοποιητικό ΕΕΥ ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων και πιστοποιητικό ΕΕΔ που διαβιβάζονται από την αρχή έκδοσης προς κοινοποίηση ή προς εκτέλεση σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

18)

«περίπτωση έκτακτης ανάγκης»: κατάσταση στην οποία υπάρχει επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου ή για υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως οι τελευταίες ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2008/114/ΕΚ, όταν η διατάραξη ή η καταστροφή των εν λόγω υποδομών ζωτικής σημασίας θα οδηγούσε σε επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου, μεταξύ άλλων μέσω σοβαρής βλάβης στην παροχή βασικών προμηθειών στον πληθυσμό ή στην άσκηση των βασικών λειτουργιών του κράτους·

19)

«υπεύθυνος επεξεργασίας»: ο υπεύθυνος επεξεργασίας όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 7) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679·

20)

«εκτελών την επεξεργασία»: ο εκτελών την επεξεργασία όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 8) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679·

21)

«αποκεντρωμένο σύστημα τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ)»: δίκτυο συστημάτων ΤΠ και διαλειτουργικών σημείων πρόσβασης, το οποίο λειτουργεί υπό την ατομική ευθύνη και διαχείριση κάθε κράτους μέλους, οργανισμού ή οργάνου της Ένωσης και επιτρέπει τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών κατά ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Άρθρο 4

Αρχή έκδοσης

1.   Ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων συνδρομητή ή δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10), εκδίδεται μόνο από:

α)

δικαστή, δικαστήριο, ανακριτή ή εισαγγελέα με αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση· ή

β)

κάθε άλλη αρμόδια αρχή ορισθείσα από το κράτος έκδοσης η οποία, στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενεργεί ως ανακριτική αρχή σε ποινική διαδικασία, με αρμοδιότητα να διατάσσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο· στην περίπτωση αυτή, αφού εξεταστεί η συμμόρφωσή της με τις προϋποθέσεις για την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων εγκρίνεται από δικαστή, δικαστήριο, ανακριτή ή εισαγγελέα στο κράτος έκδοσης.

2.   Ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10)— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου εκδίδεται μόνο από:

α)

δικαστή, δικαστήριο ή ανακριτή με αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση· ή

β)

κάθε άλλη αρμόδια αρχή ορισθείσα από το κράτος έκδοσης η οποία, στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενεργεί ως ανακριτική αρχή σε ποινική διαδικασία, με αρμοδιότητα να διατάσσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο· στην περίπτωση αυτή, αφού εξεταστεί η συμμόρφωσή της με τις προϋποθέσεις για την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων εγκρίνεται από δικαστή, δικαστήριο ή ανακριτή στο κράτος έκδοσης.

3.   Ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων για δεδομένα οποιασδήποτε κατηγορίας εκδίδεται μόνο από:

α)

δικαστή, δικαστήριο, ανακριτή ή εισαγγελέα με αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση· ή

β)

κάθε άλλη αρμόδια αρχή ορισθείσα από το κράτος έκδοσης η οποία, στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενεργεί ως ανακριτική αρχή σε ποινική διαδικασία, με αρμοδιότητα να διατάσσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο· στην περίπτωση αυτή, αφού εξεταστεί η συμμόρφωσή της με τις προϋποθέσεις για την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων εγκρίνεται από δικαστή, δικαστήριο, ανακριτή ή εισαγγελέα στο κράτος έκδοσης.

4.   Αν μια ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων εγκριθεί από δικαστική αρχή σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο β), την παράγραφο 2 στοιχείο β) ή την παράγραφο 3 στοιχείο β), η εν λόγω αρχή μπορεί επίσης να θεωρείται αρχή έκδοσης για τους σκοπούς της διαβίβασης του πιστοποιητικού ΕΕΥ και του πιστοποιητικού ΕΕΔ.

5.   Σε δεόντως διαπιστωμένη περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 18), οι αρμόδιες αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου και στην παράγραφο 3 στοιχείο β) μπορούν κατ’ εξαίρεση να εκδίδουν ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για δεδομένα συνδρομητή ή για δεδομένα που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10), ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων χωρίς προηγούμενη έγκριση της σχετικής εντολής, όταν η έγκριση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εγκαίρως και όταν οι εν λόγω αρχές θα μπορούσαν να εκδώσουν εντολή σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση χωρίς προηγούμενη έγκριση. Η αρχή έκδοσης ζητεί την εκ των υστέρων έγκριση της σχετικής εντολής χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το αργότερο εντός 48 ωρών. Εάν δεν χορηγηθεί η εν λόγω εκ των υστέρων έγκριση της σχετικής εντολής, η αρχή έκδοσης ανακαλεί αμέσως την εντολή και διαγράφει τα δεδομένα που έχει αποκτήσει ή περιορίζει με άλλο τρόπο τη χρήση τους.

6.   Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει μία ή περισσότερες κεντρικές αρχές ως αρμόδιες για τη διοικητική διαβίβαση των πιστοποιητικών ΕΕΥ και των πιστοποιητικών ΕΕΔ, των ευρωπαϊκών εντολών υποβολής στοιχείων και των ευρωπαϊκών εντολών διατήρησης στοιχείων και των κοινοποιήσεων, και για την παραλαβή δεδομένων και κοινοποιήσεων, καθώς και για τη διαβίβαση άλλης επίσημης αλληλογραφίας σχετικά με τα εν λόγω πιστοποιητικά ή εντολές.

Άρθρο 5

Προϋποθέσεις έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων

1.   Η αρχή έκδοσης εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

2.   Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων είναι αναγκαία και αναλογική για τον σκοπό των διαδικασιών του άρθρου 2 παράγραφος 3, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων του υπόπτου ή του κατηγορουμένου, και εκδίδεται μόνον εάν παρόμοια εντολή θα μπορούσε να έχει εκδοθεί υπό τους ίδιους όρους σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση.

3.   Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων συνδρομητή ή για την απόκτηση δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10), εκδίδεται για όλα τα ποινικά αδικήματα και για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών —κατόπιν ποινικής διαδικασίας— που επιβλήθηκε με απόφαση μη εκδοθείσα ερήμην, σε περιπτώσεις στις οποίες το καταδικασθέν πρόσωπο διέφυγε από τη δικαιοσύνη.

4.   Ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10) του παρόντος κανονισμού— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου εκδίδεται μόνο:

α)

για ποινικά αδικήματα που επισύρουν, στο κράτος έκδοσης, περιοριστική της ελευθερίας ποινή με ανώτατο όριο τουλάχιστον τριών ετών· ή

β)

για τα ακόλουθα αδικήματα, αν διαπράχθηκαν εν όλω ή εν μέρει μέσω πληροφοριακού συστήματος:

i)

τα αδικήματα των άρθρων 3 έως 8 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (32)·

ii)

τα αδικήματα των άρθρων 3 έως 7 της οδηγίας 2011/93/ΕΕ·

iii)

τα αδικήματα των άρθρων 3 έως 8 της οδηγίας 2013/40/ΕΕ·

γ)

τα ποινικά αδικήματα των άρθρων 3 έως 12 και 14 της οδηγίας (ΕΕ) 2017/541·

δ)

για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών —κατόπιν ποινικής διαδικασίας— που επιβλήθηκε με απόφαση μη εκδοθείσα ερήμην, σε περιπτώσεις στις οποίες το καταδικασθέν πρόσωπο διέφυγε από τη δικαιοσύνη, για τα ποινικά αδικήματα που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ) της παρούσας παραγράφου.

5.   Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

την αρχή έκδοσης και, κατά περίπτωση, την αρχή έγκρισης·

β)

τον αποδέκτη της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 7·

γ)

τον χρήστη —εξαιρουμένης της περίπτωσης στην οποία αποκλειστικός σκοπός της εντολής είναι η ταυτοποίηση του χρήστη— ή άλλο μοναδικό αναγνωριστικό, όπως όνομα χρήστη, ταυτότητα σύνδεσης ή όνομα λογαριασμού, ώστε να προσδιοριστούν τα ζητούμενα δεδομένα·

δ)

την κατηγορία των ζητούμενων δεδομένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημεία 9) έως 12)·

ε)

κατά περίπτωση, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η υποβολή·

στ)

τις εφαρμοστέες διατάξεις του ποινικού δικαίου του κράτους έκδοσης·

ζ)

σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 18), τους δεόντως αιτιολογημένους λόγους για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης·

η)

σε περιπτώσεις στις οποίες η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων απευθύνεται απευθείας στον πάροχο υπηρεσιών, ο οποίος αποθηκεύει ή υποβάλλει σε άλλη επεξεργασία τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας, επιβεβαίωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου·

θ)

τους λόγους για τους οποίους καθορίζεται ότι η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων πληροί τις προϋποθέσεις αναγκαιότητας και αναλογικότητας βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου·

ι)

συνοπτική περιγραφή της υπόθεσης.

6.   Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων απευθύνεται στον πάροχο υπηρεσιών που ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.

Κατ’ εξαίρεση, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων μπορεί να απευθύνεται απευθείας στον πάροχο υπηρεσιών που αποθηκεύει ή υποβάλλει σε άλλη επεξεργασία τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας, όταν:

α)

ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά τις εύλογες προσπάθειες της αρχής έκδοσης· ή

β)

η επικοινωνία με τον υπεύθυνο επεξεργασίας ενδέχεται να είναι επιζήμια για την έρευνα.

7.   Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, ο εκτελών την επεξεργασία που αποθηκεύει ή επεξεργάζεται με άλλον τρόπο τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας ενημερώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας σχετικά με την υποβολή των δεδομένων, εκτός εάν η αρχή έκδοσης έχει ζητήσει από τον πάροχο υπηρεσιών να μην ενημερώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο και αναλογικό, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η σχετική ποινική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, η αρχή έκδοσης αναφέρει στον φάκελο της υπόθεσης τους λόγους της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπευθύνου επεξεργασίας. Επίσης, προστίθεται σύντομη αιτιολόγηση στο πιστοποιητικό ΕΕΥ.

8.   Όταν τα δεδομένα αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία στο πλαίσιο υποδομής που παρέχεται από πάροχο υπηρεσιών σε δημόσια αρχή, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων μπορεί να εκδοθεί μόνον όταν η δημόσια αρχή για λογαριασμό της οποίας αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία τα δεδομένα βρίσκεται στο κράτος έκδοσης.

9.   Σε περιπτώσεις όπου τα δεδομένα που προστατεύονται από επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους έκδοσης αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε άλλη επεξεργασία από πάροχο υπηρεσιών στο πλαίσιο υποδομής που παρέχεται σε επαγγελματίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο («επαγγελματίας υπό καθεστώς απορρήτου»), υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10)— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου μπορεί να εκδοθεί μόνον:

α)

όταν ο επαγγελματίας υπό καθεστώς απορρήτου διαμένει στο κράτος έκδοσης·

β)

όταν η επικοινωνία με τον επαγγελματία υπό καθεστώς απορρήτου ενδέχεται να είναι επιζήμια για την έρευνα· ή

γ)

όταν το απόρρητο έχει αρθεί σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο.

10.   Αν η αρχή έκδοσης έχει λόγους να πιστεύει ότι τα δεδομένα κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10)— ή τα δεδομένα περιεχομένου που ζητούνται με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται δυνάμει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, ή ότι τα εν λόγω δεδομένα υπόκεινται, σε αυτό το κράτος, σε κανόνες για τον καθορισμό και τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, η αρχή έκδοσης μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις πριν από την έκδοση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, μεταξύ άλλων μέσω διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές του κράτους εκτέλεσης, είτε απευθείας είτε μέσω της Eurojust ή του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.

Η αρχή έκδοσης δεν εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων αν κρίνει ότι τα ζητούμενα δεδομένα κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10)— ή τα δεδομένα περιεχομένου προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται δυνάμει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, ή ότι τα εν λόγω δεδομένα υπόκεινται, σε αυτό το κράτος, σε κανόνες για τον καθορισμό και τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα.

Άρθρο 6

Προϋποθέσεις έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων

1.   Η αρχή έκδοσης εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου. Το άρθρο 5 παράγραφος 8 εφαρμόζεται κατ’ αναλογία.

2.   Η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων πρέπει να είναι απαραίτητη και αναλογική για τον σκοπό της αποτροπής της αφαίρεσης, της διαγραφής ή της αλλοίωσης των δεδομένων ενόψει της έκδοσης επακόλουθου αιτήματος για την υποβολή των εν λόγω δεδομένων μέσω αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, ευρωπαϊκής εντολής έρευνας ή ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων του υπόπτου ή του κατηγορουμένου.

3.   Η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων μπορεί να εκδοθεί για όλα τα ποινικά αδικήματα, εάν θα μπορούσε να έχει εκδοθεί υπό τους ίδιους όρους σε παρόμοια εγχώρια υπόθεση, και για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών —κατόπιν ποινικής διαδικασίας— που επιβλήθηκε με απόφαση μη εκδοθείσα ερήμην, σε περιπτώσεις στις οποίες το καταδικασθέν πρόσωπο διέφυγε από τη δικαιοσύνη.

4.   Η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

την αρχή έκδοσης και, κατά περίπτωση, την αρχή έγκρισης·

β)

τον αποδέκτη της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 7·

γ)

τον χρήστη —εξαιρουμένης της περίπτωσης στην οποία αποκλειστικός σκοπός της εντολής είναι η ταυτοποίηση του χρήστη— ή άλλο μοναδικό αναγνωριστικό, όπως όνομα χρήστη, ταυτότητα σύνδεσης ή όνομα λογαριασμού, ώστε να προσδιοριστούν τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η διατήρηση·

δ)

την κατηγορία των ζητούμενων δεδομένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημεία 9) έως 12)·

ε)

κατά περίπτωση, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η διατήρηση·

στ)

τις εφαρμοστέες διατάξεις του ποινικού δικαίου του κράτους έκδοσης·

ζ)

τους λόγους για τους οποίους καθορίζεται ότι η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων πληροί τις προϋποθέσεις αναγκαιότητας και αναλογικότητας βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 7

Αποδέκτες ευρωπαϊκών εντολών υποβολής στοιχείων και ευρωπαϊκών εντολών διατήρησης στοιχείων

1.   Οι ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και οι ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων απευθύνονται άμεσα σε ορισθείσα εγκατάσταση ή σε νόμιμο εκπρόσωπο του οικείου παρόχου υπηρεσιών.

2.   Κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 18), όταν η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος παρόχου υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται σε πιστοποιητικό ΕΕΥ ή σε πιστοποιητικό ΕΕΔ εντός των προθεσμιών, το εν λόγω πιστοποιητικό ΕΕΥ ή πιστοποιητικό ΕΕΔ μπορεί να αποσταλεί σε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση ή νόμιμο εκπρόσωπο του παρόχου υπηρεσιών στην Ένωση.

Άρθρο 8

Κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης

1.   Όταν εκδίδεται ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης —εξαιρουμένων των δεδομένων που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10)— ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου, η αρχή έκδοσης ενημερώνει την αρχή εκτέλεσης διαβιβάζοντας το πιστοποιητικό ΕΕΥ στην εν λόγω αρχή ταυτόχρονα με τη διαβίβαση του πιστοποιητικού ΕΕΥ στον αποδέκτη σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφοι 1 και 2.

2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται εάν, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής, η αρχή έκδοσης έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι:

α)

το αδίκημα έχει διαπραχθεί, διαπράττεται ή είναι πιθανό να διαπραχθεί στο κράτος έκδοσης· και

β)

το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται, διαμένει στο κράτος έκδοσης.

3.   Όταν η αρχή έκδοσης διαβιβάζει στην αρχή εκτέλεσης το πιστοποιητικό ΕΕΥ όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρειαστούν για την αξιολόγηση της δυνατότητας προβολής λόγου άρνησης σύμφωνα με το άρθρο 12.

4.   Η κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις υποχρεώσεις του αποδέκτη, όπως ορίζονται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 18).

Άρθρο 9

Πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΥ) και πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ)

1.   Η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων διαβιβάζεται στον αποδέκτη, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 7, μέσω πιστοποιητικού ΕΕΥ ή μέσω πιστοποιητικού ΕΕΔ.

Η αρχή έκδοσης ή, κατά περίπτωση, η αρχή έγκρισης συμπληρώνει το πιστοποιητικό ΕΕΥ που παρέχεται στο παράρτημα I ή το πιστοποιητικό ΕΕΔ που παρέχεται στο παράρτημα ΙΙ, το υπογράφει και βεβαιώνει ότι το περιεχόμενό του είναι ακριβές και ορθό.

2.   Το πιστοποιητικό ΕΕΥ περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, στοιχεία α) έως η), καθώς και επαρκή στοιχεία που επιτρέπουν στον αποδέκτη να εξακριβώνει την ταυτότητα της αρχής έκδοσης και της αρχής εκτέλεσης και να επικοινωνεί μαζί τους, εάν είναι απαραίτητο.

Όταν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, το πιστοποιητικό ΕΕΥ που διαβιβάζεται στην εν λόγω αρχή περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 στοιχεία α) έως ι).

3.   Το πιστοποιητικό ΕΕΔ περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4, στοιχεία α) έως στ), καθώς και επαρκή στοιχεία που επιτρέπουν στον αποδέκτη να εξακριβώνει την ταυτότητα της αρχής έκδοσης και να επικοινωνεί μαζί της.

4.   Αν απαιτείται, το πιστοποιητικό ΕΕΥ ή το πιστοποιητικό ΕΕΔ μεταφράζεται σε επίσημη γλώσσα της Ένωσης την οποία αποδέχεται ο αποδέκτης όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2023/1544. Αν δεν έχει προσδιοριστεί γλώσσα από τον πάροχο υπηρεσιών, το πιστοποιητικό ΕΕΥ ή το πιστοποιητικό ΕΕΔ μεταφράζεται σε επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του παρόχου υπηρεσιών.

Όταν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, το πιστοποιητικό ΕΕΥ που διαβιβάζεται στην εν λόγω αρχή μεταφράζεται σε επίσημη γλώσσα του κράτους εκτέλεσης ή σε άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης την οποία αποδέχεται από το εν λόγω κράτος.

Άρθρο 10

Εκτέλεση πιστοποιητικού ΕΕΥ

1.   Κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, ο αποδέκτης ενεργεί το συντομότερο δυνατόν για να διατηρήσει τα δεδομένα που ζητούνται με το πιστοποιητικό ΕΕΥ.

2.   Όταν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8 και η εν λόγω αρχή δεν προβάλλει λόγο άρνησης σύμφωνα με το άρθρο 12 εντός 10 ημερών από την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, ο αποδέκτης διασφαλίζει ότι τα ζητούμενα δεδομένα διαβιβάζονται απευθείας στην αρχή έκδοσης ή στις αρχές επιβολής του νόμου, όπως αναφέρονται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, στο τέλος της εν λόγω περιόδου 10 ημερών. Εάν η αρχή εκτέλεσης, ήδη πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας των 10 ημερών, επιβεβαιώσει στην αρχή έκδοσης και στον αποδέκτη ότι δεν θα προβάλει λόγο άρνησης, ο αποδέκτης ενεργεί το συντομότερο δυνατόν μετά την επιβεβαίωση αυτή και το αργότερο στο τέλος της εν λόγω περιόδου 10 ημερών.

3.   Όταν δεν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, ο αποδέκτης, κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, διασφαλίζει ότι τα ζητούμενα δεδομένα διαβιβάζονται απευθείας στην αρχή έκδοσης ή στις αρχές επιβολής του νόμου, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, το αργότερο εντός 10 ημερών από την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ.

4.   Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ο αποδέκτης διαβιβάζει τα ζητούμενα δεδομένα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση το αργότερο οκτώ ώρες από την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ. Όταν απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, η αρχή εκτέλεσης μπορεί, εάν αποφασίσει να προβάλει λόγο άρνησης σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1, χωρίς καθυστέρηση και το αργότερο εντός 96 ωρών από την παραλαβή της κοινοποίησης, να ενημερώσει την αρχή έκδοσης και τον αποδέκτη ότι αντιτίθεται στη χρήση των δεδομένων ή ότι τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον υπό συγκεκριμένους όρους τους οποίους προσδιορίζει η ίδια. Όταν η αρχή εκτέλεσης προβάλλει λόγο άρνησης, εάν τα δεδομένα έχουν ήδη διαβιβαστεί από τον αποδέκτη στην αρχή έκδοσης, η αρχή έκδοσης τα διαγράφει ή περιορίζει με άλλον τρόπο τη χρήση τους ή, σε περίπτωση που η αρχή εκτέλεσης έχει προσδιορίσει συγκεκριμένους όρους, η αρχή έκδοσης συμμορφώνεται με τους εν λόγω όρους κατά τη χρήση των δεδομένων.

5.   Όταν ο αποδέκτης θεωρεί, με βάση αποκλειστικά τις πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, ότι η εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΥ θα μπορούσε να επηρεάσει ασυλίες ή προνόμια, ή κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία έκφρασης σε άλλα μέσα, σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους εκτέλεσης, ο αποδέκτης ενημερώνει σχετικά την αρχή έκδοσης και την αρχή εκτέλεσης χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III.

Όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, η αρχή έκδοσης συνεκτιμά τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου και αποφασίζει, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος της αρχής εκτέλεσης, αν θα ανακαλέσει, θα προσαρμόσει ή θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων.

Όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, η αρχή έκδοσης συνεκτιμά τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου και αποφασίζει αν θα ανακαλέσει, θα προσαρμόσει ή θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων. Η αρχή εκτέλεσης μπορεί να αποφασίσει να προβάλει τους λόγους άρνησης που προβλέπονται στο άρθρο 12.

6.   Όταν ο αποδέκτης δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να υποβάλει τα ζητούμενα δεδομένα επειδή το πιστοποιητικό ΕΕΥ παρουσιάζει ελλείψεις, περιέχει πρόδηλα σφάλματα ή δεν περιέχει επαρκείς πληροφορίες ώστε να εκτελεστεί, ο αποδέκτης ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την αρχή έκδοσης και, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, την αρχή εκτέλεσης η οποία αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, και ζητά διευκρινίσεις, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III. Ταυτόχρονα, ο αποδέκτης ενημερώνει την αρχή έκδοσης ως προς το αν ήταν δυνατός ο εντοπισμός των ζητούμενων δεδομένων και η διατήρηση των εν λόγω δεδομένων, όπως ορίζεται στην παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου.

Η αρχή έκδοσης ανταποκρίνεται αμελλητί και το αργότερο εντός πέντε ημερών από την παραλαβή του εντύπου. Ο αποδέκτης διασφαλίζει ότι μπορεί να λάβει τις αναγκαίες διευκρινίσεις ή τυχόν διορθώσεις που παρέχονται από την αρχή έκδοσης, προκειμένου ο αποδέκτης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4. Οι υποχρεώσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4 δεν ισχύουν έως ότου παρασχεθούν αυτές οι διευκρινίσεις ή διορθώσεις από την αρχή έκδοσης ή την αρχή εκτέλεσης.

7.   Όταν ο αποδέκτης δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να υποβάλει τα ζητούμενα δεδομένα λόγω πραγματικής αδυναμίας που οφείλεται σε περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος, τότε ο αποδέκτης ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την αρχή έκδοσης και, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, την αρχή εκτέλεσης η οποία αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, και εξηγεί τους λόγους αυτής της πραγματικής αδυναμίας χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III. Εάν η αρχή έκδοσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υφίσταται τέτοια πραγματική αδυναμία, ενημερώνει τον αποδέκτη και, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, την αρχή εκτέλεσης, ότι το πιστοποιητικό ΕΕΥ δεν χρειάζεται πλέον να εκτελεστεί.

8.   Σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ο αποδέκτης δεν παρέχει τα ζητούμενα δεδομένα, δεν παρέχει τα ζητούμενα δεδομένα κατά τρόπο εξαντλητικό ή δεν παρέχει τα ζητούμενα δεδομένα εντός της καθορισμένης προθεσμίας, για λόγους άλλους από εκείνους που αναφέρονται στις παραγράφους 5, 6 και 7 του παρόντος άρθρου, ο αποδέκτης ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και το αργότερο εντός των προθεσμιών που ορίζονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου, την αρχή έκδοσης και, όταν έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, την αρχή εκτέλεσης που αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, σχετικά με τους λόγους αυτούς χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III. Η αρχή έκδοσης επανεξετάζει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων υπό το πρίσμα των πληροφοριών που παρέχονται από τον αποδέκτη και, αν απαιτείται, τάσσει νέα προθεσμία υποβολής στοιχείων από τον αποδέκτη.

9.   Τα δεδομένα διατηρούνται, στο μέτρο του δυνατού, έως ότου υποβληθούν, ανεξάρτητα από το αν η υποβολή ζητείται τελικά βάσει διευκρινισμένης ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων και του αντίστοιχου πιστοποιητικού ΕΕΥ ή μέσω άλλων διαύλων, όπως η αμοιβαία δικαστική συνδρομή, ή έως ότου ανακληθεί η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων.

Όταν δεν είναι πλέον απαραίτητη η υποβολή των δεδομένων και η διατήρησή τους, η αρχή έκδοσης και, όταν συντρέχει περίπτωση σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8, η αρχή εκτέλεσης ενημερώνει τον αποδέκτη χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Άρθρο 11

Εκτέλεση πιστοποιητικού ΕΕΔ

1.   Κατά την παραλαβή πιστοποιητικού ΕΕΔ ο αποδέκτης διατηρεί τα ζητούμενα δεδομένα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η υποχρέωση διατήρησης των δεδομένων παύει μετά από 60 ημέρες, εκτός αν η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος V, ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου των 60 ημερών, η αρχή έκδοσης μπορεί, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος VI, να παρατείνει τη διάρκεια της υποχρέωσης διατήρησης των δεδομένων κατά 30 επιπλέον ημέρες, εφόσον είναι αναγκαίο για να καταστεί δυνατή η έκδοση επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων.

2.   Εάν, κατά την περίοδο διατήρησης που ορίζεται στην παράγραφο 1, η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων, ο αποδέκτης διατηρεί τα δεδομένα για όσο χρόνο απαιτείται προκειμένου να υποβληθούν τα δεδομένα μόλις παραληφθεί το επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων.

3.   Αν η διατήρηση δεν είναι πλέον αναγκαία, η αρχή έκδοσης ενημερώνει τον αποδέκτη χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και παύει η υποχρέωση διατήρησης βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων.

4.   Όταν ο αποδέκτης θεωρεί, με βάση αποκλειστικά τις πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, ότι η εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΔ θα μπορούσε να επηρεάσει ασυλίες ή προνόμια, ή κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία έκφρασης σε άλλα μέσα, σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους εκτέλεσης, ο αποδέκτης ενημερώνει σχετικά την αρχή έκδοσης και την αρχή εκτέλεσης χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III.

Η αρχή έκδοσης συνεκτιμά τις πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο και αποφασίζει, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος της αρχής εκτέλεσης, αν θα ανακαλέσει, θα προσαρμόσει ή θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων.

5.   Όταν ο αποδέκτης δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα επειδή το πιστοποιητικό ΕΕΔ παρουσιάζει ελλείψεις, περιέχει πρόδηλα σφάλματα ή δεν περιέχει επαρκείς πληροφορίες ώστε να εκτελεστεί, ο αποδέκτης ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την αρχή έκδοσης η οποία αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, και ζητά διευκρινίσεις, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III.

Η αρχή έκδοσης ανταποκρίνεται αμελλητί και το αργότερο εντός πέντε ημερών από την παραλαβή του εντύπου. Ο αποδέκτης διασφαλίζει ότι μπορεί να λάβει τις αναγκαίες διευκρινίσεις ή τυχόν διορθώσεις που παρέχονται από την αρχή έκδοσης, προκειμένου ο αποδέκτης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που ορίζονται στις παραγράφους 1, 2 και 3. Ελλείψει αντίδρασης εκ μέρους της αρχής έκδοσης εντός της προθεσμίας των πέντε ημερών, ο πάροχος υπηρεσιών απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις των που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.

6.   Όταν ο αποδέκτης δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα λόγω πραγματικής αδυναμίας που οφείλεται σε περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος, τότε ο αποδέκτης ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την αρχή έκδοσης η οποία αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, και εξηγεί τους λόγους αυτής της πραγματικής αδυναμίας χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III. Εάν η αρχή έκδοσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υφίσταται τέτοια αδυναμία, ενημερώνει τον αποδέκτη ότι το πιστοποιητικό ΕΕΔ δεν χρειάζεται πλέον να εκτελεστεί.

7.   Σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ο αποδέκτης δεν διατηρεί τα ζητούμενα δεδομένα, για λόγους άλλους από εκείνους που αναφέρονται στις παραγράφους 4, 5 και 6, ο αποδέκτης ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την αρχή έκδοσης σχετικά με τους λόγους αυτούς χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III. Η αρχή έκδοσης επανεξετάζει την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων υπό το πρίσμα της αιτιολόγησης που παρέχεται από τον αποδέκτη.

Άρθρο 12

Λόγοι άρνησης ευρωπαϊκών εντολών υποβολής στοιχείων

1.   Όταν η αρχή έκδοσης έχει ενημερώσει την αρχή εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, και με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παράγραφος 3, η αρχή εκτέλεσης αξιολογεί —το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 10 ημερών από την παραλαβή της κοινοποίησης, ή, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το αργότερο εντός 96 ωρών από την εν λόγω παραλαβή— τις πληροφορίες που αναφέρονται στην εντολή και, κατά περίπτωση, προβάλλει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους άρνησης:

α)

τα ζητούμενα δεδομένα προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται βάσει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, τα οποία εμποδίζουν την εκτέλεση ή την επιβολή της εκτέλεσης της εντολής, ή τα ζητούμενα δεδομένα καλύπτονται από κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, και οι οποίοι εμποδίζουν την εκτέλεση ή την επιβολή της εκτέλεσης της εντολής·

β)

σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται, βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων, ότι η εκτέλεση της εντολής θα συνεπαγόταν, υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης, πρόδηλη παραβίαση σχετικού θεμελιώδους δικαιώματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 ΣΕΕ και στον Χάρτη·

γ)

η εκτέλεση της εντολής αντίκειται στην αρχή ne bis in idem·

δ)

η συμπεριφορά για την οποία έχει εκδοθεί η εντολή δεν συνιστά αδίκημα κατά τη νομοθεσία του κράτους εκτέλεσης, εκτός εάν αφορά αδίκημα περιλαμβανόμενο στις κατηγορίες αδικημάτων του παραρτήματος IV, όπως αναφέρεται από την αρχή έκδοσης στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, αν τιμωρείται στο κράτος έκδοσης με περιοριστική της ελευθερίας ποινή ή στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας μέγιστης διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

2.   Όταν η αρχή εκτέλεσης προβάλλει λόγο άρνησης σύμφωνα με την παράγραφο 1, ενημερώνει τον αποδέκτη και την αρχή έκδοσης. Ο αποδέκτης διακόπτει την εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων και δεν διαβιβάζει τα δεδομένα, και η αρχή έκδοσης ανακαλεί την εντολή.

3.   Προτού αποφασίσει να προβάλει λόγο άρνησης, η αρχή εκτέλεσης που ενημερώνεται σύμφωνα με το άρθρο 8 επικοινωνεί με την αρχή έκδοσης με κάθε κατάλληλο μέσο, προκειμένου να συζητηθούν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτή τη βάση, η αρχή έκδοσης μπορεί να αποφασίσει να προσαρμόσει ή να ανακαλέσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων. Εάν, μετά από αυτές τις συζητήσεις, δεν επιτευχθεί λύση, η αρχή εκτέλεσης που ενημερώνεται σύμφωνα με το άρθρο 8 μπορεί να αποφασίσει να προβάλει λόγους άρνησης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων και να ενημερώσει σχετικά την αρχή έκδοσης και τον αποδέκτη.

4.   Όταν η αρχή εκτέλεσης αποφασίζει να προβάλει λόγους άρνησης σύμφωνα με την παράγραφο 1, μπορεί να αναφέρει αν αντιτίθεται στη διαβίβαση όλων των δεδομένων που ζητούνται με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή αν τα δεδομένα μπορούν να διαβιβαστούν εν μέρει ή να χρησιμοποιηθούν μόνο υπό τους όρους που καθορίζονται από την αρχή εκτέλεσης.

5.   Όταν η άρση της ασυλίας ή του προνομίου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου υπάγεται στην εξουσία αρχής του κράτους εκτέλεσης, η αρχή έκδοσης μπορεί να ζητήσει από την αρχή εκτέλεσης που ενημερώνεται σύμφωνα με το άρθρο 8 να επικοινωνήσει με την εν λόγω αρχή του κράτους εκτέλεσης για να της ζητήσει να ασκήσει την εν λόγω εξουσία χωρίς καθυστέρηση. Όταν η άρση της ασυλίας ή του προνομίου υπάγεται στην εξουσία αρχής άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας ή διεθνούς οργανισμού, η αρχή έκδοσης μπορεί να ζητήσει από τη σχετική αρχή να ασκήσει την εν λόγω εξουσία.

Άρθρο 13

Ενημέρωση χρήστη και απόρρητο

1.   Η αρχή έκδοσης ενημερώνει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται, σχετικά με την υποβολή δεδομένων βάσει ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων.

2.   Η αρχή έκδοσης μπορεί, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του κράτους έκδοσης, να καθυστερεί ή να περιορίζει την ενημέρωση του προσώπου του οποίου τα δεδομένα ζητούνται —ή να μην το ενημερώνει—, εφόσον και καθόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 παράγραφος 3 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680, στην οποία περίπτωση η αρχή έκδοσης αναφέρει στον φάκελο της υπόθεσης τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί ή περιορίζει την ενημέρωση του εν λόγω προσώπου ή δεν το ενημερώνει. Επίσης, προστίθεται σύντομη αιτιολόγηση στο πιστοποιητικό ΕΕΥ.

3.   Κατά την ενημέρωση του προσώπου του οποίου τα δεδομένα ζητούνται, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, η αρχή έκδοσης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα έννομης προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 18.

4.   Οι αποδέκτες και, αν πρόκειται περί διαφορετικών προσώπων, οι πάροχοι υπηρεσιών λαμβάνουν τα αναγκαία προηγμένα επιχειρησιακά και τεχνικά μέτρα ώστε να διασφαλίζουν το απόρρητο, τη μυστικότητα και την ακεραιότητα του πιστοποιητικού ΕΕΥ ή του πιστοποιητικού ΕΕΔ και των υποβαλλόμενων ή διατηρούμενων δεδομένων.

Άρθρο 14

Απόδοση δαπανών

1.   Ο πάροχος υπηρεσιών μπορεί να ζητήσει από το κράτος έκδοσης την απόδοση των δαπανών που πραγματοποίησε, εάν η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο του κράτους έκδοσης για εγχώριες εντολές σε παρόμοιες καταστάσεις, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του εν λόγω κράτους. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τους εθνικούς κανόνες απόδοσης δαπανών, και η Επιτροπή τους δημοσιοποιεί.

2.   Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στην απόδοση δαπανών σε σχέση με το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 25.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ

Άρθρο 15

Κυρώσεις

1.   Με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας για την επιβολή ποινικών κυρώσεων, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες σχετικά με τις χρηματικές κυρώσεις που επισύρουν οι παραβάσεις των άρθρων 10 και 11 και του άρθρου 13 παράγραφος 4, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 10, και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες χρηματικές κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι μπορούν να επιβληθούν χρηματικές κυρώσεις που ανέρχονται έως και στο 2 % του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του προηγούμενου οικονομικού έτους του παρόχου υπηρεσιών. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμελλητί τους εν λόγω κανόνες και τα εν λόγω μέτρα στην Επιτροπή, και την ενημερώνουν αμελλητί σχετικά με κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

2.   Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων ως προς την προστασία των δεδομένων, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν ευθύνονται στα κράτη μέλη για τυχόν βλάβη που προκαλείται στους χρήστες τους ή σε τρίτους και η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην καλή τη πίστει συμμόρφωση με πιστοποιητικό ΕΕΥ ή πιστοποιητικό ΕΕΔ.

Άρθρο 16

Διαδικασία εκτέλεσης

1.   Αν ο αποδέκτης δεν συμμορφωθεί με πιστοποιητικό ΕΕΥ εντός της προθεσμίας, ή με πιστοποιητικό ΕΕΔ, χωρίς να αναφέρει λόγους που γίνονται αποδεκτοί από την αρχή έκδοσης, και, κατά περίπτωση, αν η αρχή εκτέλεσης δεν έχει προβάλει κανέναν από τους λόγους άρνησης που προβλέπονται στο άρθρο 12, η αρχή έκδοσης μπορεί να ζητήσει από την αρχή εκτέλεσης να εκτελέσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων.

Για τους σκοπούς της εκτέλεσης, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, η αρχή έκδοσης διαβιβάζει τη σχετική εντολή, το έντυπο του παραρτήματος ΙΙΙ, συμπληρωμένο από τον αποδέκτη, και κάθε σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το άρθρο 19. Η αρχή έκδοσης μεταφράζει τη σχετική εντολή και κάθε έγγραφο που πρέπει να διαβιβαστεί σε μία από τις γλώσσες που είναι αποδεκτές από το κράτος εκτέλεσης, και ενημερώνει τον αποδέκτη σχετικά με τη διαβίβαση.

2.   Κατά την παραλαβή, η αρχή εκτέλεσης, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις, αναγνωρίζει και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εκτελεστούν:

α)

η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, εκτός αν η αρχή εκτέλεσης θεωρεί ότι υφίσταται ένας από τους λόγους της παραγράφου 4· ή

β)

η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, εκτός αν η αρχή εκτέλεσης θεωρεί ότι υφίσταται ένας από τους λόγους της παραγράφου 5.

Η αρχή εκτέλεσης λαμβάνει την απόφαση όσον αφορά την αναγνώριση της σχετικής εντολής χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την παραλαβή της εν λόγω εντολής.

3.   Η αρχή εκτέλεσης ζητεί επισήμως από τον αποδέκτη να συμμορφωθεί με τις σχετικές υποχρεώσεις τους και ενημερώνει τον αποδέκτη σχετικά με τα ακόλουθα:

α)

τη δυνατότητά του να ενίσταται στην εκτέλεση της σχετικής εντολής επικαλούμενος έναν ή περισσότερους από τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 στοιχεία α) έως στ) ή στην παράγραφο 5 στοιχεία α) έως ε)·

β)

τις εφαρμοστέες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης· και

γ)

την προθεσμία συμμόρφωσης ή ένστασης.

4.   Η εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων μπορεί να απορριφθεί μόνο για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους:

α)

η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων δεν έχει εκδοθεί ή εγκριθεί από αρχή έκδοσης του άρθρου 4·

β)

η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων δεν έχει εκδοθεί για αδίκημα του άρθρου 5 παράγραφος 4·

γ)

ο αποδέκτης δεν ήταν σε θέση να συμμορφωθεί με το πιστοποιητικό ΕΕΥ για λόγους πραγματικής αδυναμίας που οφείλεται σε περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος, ή επειδή το πιστοποιητικό ΕΕΥ περιέχει πρόδηλα σφάλματα·

δ)

η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων δεν αφορά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από τον πάροχο υπηρεσιών ή για λογαριασμό του κατά τον χρόνο παραλαβής του πιστοποιητικού ΕΕΥ·

ε)

η υπηρεσία δεν καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό·

στ)

τα ζητούμενα δεδομένα προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται βάσει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, ή τα ζητούμενα δεδομένα καλύπτονται από κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, και οι οποίοι εμποδίζουν την εκτέλεση ή την επιβολή της εκτέλεσης της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων·

ζ)

σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με βάση αποκλειστικά τις πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, είναι προφανές ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται, βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων, ότι η εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων θα συνεπαγόταν, υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης, πρόδηλη παραβίαση σχετικού θεμελιώδους δικαιώματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 ΣΕΕ και στον Χάρτη.

5.   Η εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων μπορεί να απορριφθεί μόνο για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους:

α)

η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων δεν έχει εκδοθεί ή εγκριθεί από αρχή έκδοσης του άρθρου 4·

β)

ο αποδέκτης δεν ήταν σε θέση να συμμορφωθεί με το πιστοποιητικό ΕΕΔ για λόγους πραγματικής αδυναμίας που οφείλεται σε περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος, ή επειδή το πιστοποιητικό ΕΕΔ περιέχει πρόδηλα σφάλματα·

γ)

η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων δεν αφορά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από τον πάροχο υπηρεσιών ή για λογαριασμό του κατά τον χρόνο παραλαβής του πιστοποιητικού ΕΕΔ·

δ)

η υπηρεσία δεν καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού·

ε)

τα ζητούμενα δεδομένα προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται βάσει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, ή τα ζητούμενα δεδομένα καλύπτονται από κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, και οι οποίοι εμποδίζουν την εκτέλεση ή την επιβολή της εκτέλεσης της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων·

στ)

σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με βάση αποκλειστικά τις πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, είναι προφανές ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται, βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων, ότι η εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων θα συνεπαγόταν, υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης, πρόδηλη παραβίαση σχετικού θεμελιώδους δικαιώματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 ΣΕΕ και στον Χάρτη.

6.   Σε περίπτωση ένστασης του αποδέκτη όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο α), η αρχή εκτέλεσης αποφασίζει αν θα εκτελέσει ή όχι την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τον αποδέκτη και, εφόσον είναι αναγκαίο, συμπληρωματικές πληροφορίες που λαμβάνονται από την αρχή έκδοσης σύμφωνα με την παράγραφο 7.

7.   Προτού αποφασίσει να μην αναγνωρίσει ή να μην εκτελέσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων σύμφωνα με την παράγραφο 2 ή την παράγραφο 6, αντίστοιχα, η αρχή εκτέλεσης συμβουλεύεται την αρχή έκδοσης με κάθε πρόσφορο μέσο. Όπου κρίνεται σκόπιμο, ζητά περαιτέρω πληροφορίες από την αρχή έκδοσης. Η αρχή έκδοσης ανταποκρίνεται σε κάθε τέτοιο αίτημα εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

8.   Η αρχή εκτέλεσης κοινοποιεί αμέσως όλες τις αποφάσεις της στην αρχή έκδοσης και στον αποδέκτη.

9.   Αν η αρχή εκτέλεσης λάβει από τον αποδέκτη τα δεδομένα που ζητούνται με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, διαβιβάζει τα εν λόγω δεδομένα στην αρχή έκδοσης χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

10.   Όταν ο αποδέκτης δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει αναγνωρισμένης ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων της οποίας η εκτελεστότητα έχει επιβεβαιωθεί από την αρχή εκτέλεσης, η εν λόγω αρχή επιβάλλει χρηματική κύρωση σύμφωνα με το άρθρο 15. Κατά της απόφασης επιβολής χρηματικής κύρωσης παρέχεται μέσο πραγματικής έννομης προστασίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΝΝΟΜΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Άρθρο 17

Διαδικασία ελέγχου σε περίπτωση συγκρουόμενων υποχρεώσεων

1.   Όταν ένας αποδέκτης θεωρεί ότι η συμμόρφωση με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων έρχεται σε σύγκρουση με υποχρέωση βάσει του εφαρμοστέου δικαίου τρίτης χώρας, ενημερώνει την αρχή έκδοσης και την αρχή εκτέλεσης ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν εκτελεί την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφοι 8 και 9, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παραρτήματος III («η αιτιολογημένη ένσταση»).

2.   Η αιτιολογημένη ένσταση περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το δίκαιο της τρίτης χώρας, την εφαρμοσιμότητά του στην υπό εξέταση υπόθεση και τη φύση της συγκρουόμενης υποχρέωσης. Η αιτιολογημένη ένσταση δεν βασίζεται:

α)

στο γεγονός ότι το εφαρμοστέο δίκαιο της τρίτης χώρας δεν περιέχει παρόμοιες διατάξεις ως προς τις προϋποθέσεις, τις διατυπώσεις και τις διαδικασίες για την έκδοση εντολής υποβολής στοιχείων· ή

β)

αποκλειστικά στο γεγονός ότι τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε τρίτη χώρα.

Η αιτιολογημένη ένσταση υποβάλλεται το αργότερο 10 ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία ο αποδέκτης έλαβε το πιστοποιητικό ΕΕΥ.

3.   Η αρχή έκδοσης επανεξετάζει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων με βάση την αιτιολογημένη ένσταση και τυχόν παρατηρήσεις που υποβάλλονται από το κράτος εκτέλεσης. Όταν η αρχή έκδοσης αποφασίζει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, ζητά τον έλεγχό της από το αρμόδιο δικαστήριο του κράτους έκδοσης. Η εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

4.   Το αρμόδιο δικαστήριο εκτιμά πρώτα κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση υποχρεώσεων, εξετάζοντας:

α)

αν έχει εφαρμογή το δίκαιο της τρίτης χώρας στις συγκεκριμένες περιστάσεις της υπό εξέταση υπόθεσης· και

β)

αν το δίκαιο της τρίτης χώρας, εφόσον έχει εφαρμογή όπως αναφέρεται στο στοιχείο α), απαγορεύει τη γνωστοποίηση των οικείων δεδομένων όταν εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες περιστάσεις της υπό εξέταση υπόθεσης.

5.   Όταν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει ότι δεν υφίσταται σχετική σύγκρουση υποχρεώσεων κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 4, κάνει δεκτή την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων.

6.   Όταν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει, βάσει της εξέτασης σύμφωνα με την παράγραφο 4 στοιχείο β), ότι το δίκαιο της τρίτης χώρας απαγορεύει τη γνωστοποίηση των οικείων δεδομένων, το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίζει αν θα κάνει δεκτή ή θα άρει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται ειδικότερα στους ακόλουθους παράγοντες, ενώ δίδεται ιδιαίτερο βάρος στους παράγοντες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β):

α)

το συμφέρον που προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία της τρίτης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και άλλων θεμελιωδών συμφερόντων που εμποδίζουν τη γνωστοποίηση των δεδομένων, ιδίως συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της τρίτης χώρας·

β)

τον βαθμό της σύνδεσης της ποινικής υπόθεσης για την οποία εκδόθηκε η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων με οποιαδήποτε από τις δύο έννομες τάξεις, όπως υποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από:

i)

την τοποθεσία, την ιθαγένεια και τον τόπο διαμονής του προσώπου του οποίου τα δεδομένα ζητούνται ή του θύματος ή των θυμάτων του επίμαχου ποινικού αδικήματος·

ii)

τον τόπο στον οποίο διαπράχθηκε το επίμαχο ποινικό αδίκημα·

γ)

τον βαθμό της σύνδεσης μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών και της εν λόγω τρίτης χώρας· στο πλαίσιο αυτό, ο τόπος αποθήκευσης των δεδομένων δεν επαρκεί, από μόνος του, για τον σκοπό της στοιχειοθέτησης ουσιώδους βαθμού σύνδεσης·

δ)

τα συμφέροντα του κράτους που διεξάγει την έρευνα ως προς τη συλλογή των οικείων αποδεικτικών στοιχείων, βάσει της σοβαρότητας του αδικήματος και της σημασίας της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων χωρίς καθυστέρηση·

ε)

τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για τον αποδέκτη ή για τον πάροχο υπηρεσιών η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κυρώσεων.

7.   Το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία (ΕΕ) 2016/680, και ειδικότερα το κεφάλαιο V και στον βαθμό που το αίτημα αυτό δεν εμποδίζει τη σχετική ποινική διαδικασία. Ειδικότερα, το κράτος έκδοσης ζητεί πληροφορίες από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας όταν η σύγκρουση υποχρεώσεων αφορά θεμελιώδη δικαιώματα ή άλλα θεμελιώδη συμφέροντα της τρίτης χώρας που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και άμυνα.

8.   Αν το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίσει να άρει την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, ενημερώνει την αρχή έκδοσης και τον αποδέκτη. Αν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει ότι η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων πρέπει να γίνει δεκτή, ενημερώνει την αρχή έκδοσης και τον αποδέκτη, και ο αποδέκτης προχωρά στην εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων.

9.   Για τους σκοπούς των διαδικασιών του παρόντος άρθρου, οι προθεσμίες υπολογίζονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της αρχής έκδοσης.

10.   Η αρχή έκδοσης ενημερώνει την αρχή εκτέλεσης σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου.

Άρθρο 18

Μέσα αποτελεσματικής έννομης προστασίας

1.   Με την επιφύλαξη των περαιτέρω μέσων έννομης προστασίας που είναι διαθέσιμα κατά το εθνικό δίκαιο, κάθε πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητήθηκαν μέσω ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων έχει το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας κατά της εν λόγω εντολής. Όταν το πρόσωπο αυτό είναι ύποπτος ή κατηγορούμενος, έχει το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας στην οποία χρησιμοποιούνται τα δεδομένα. Το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο δεν θίγει το δικαίωμα άσκησης μέσων έννομης προστασίας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680.

2.   Το δικαίωμα χρήσης μέσων αποτελεσματικής έννομης προστασίας ασκείται ενώπιον δικαστηρίου στο κράτος έκδοσης σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο και συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης της νομιμότητας του μέτρου, καθώς και της αναγκαιότητας και της αναλογικότητάς του, με την επιφύλαξη των εγγυήσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο κράτος εκτέλεσης.

3.   Για τους σκοπούς του άρθρου 13 παράγραφος 1, παρέχονται εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει το εθνικό δίκαιο για την άσκηση μέσων έννομης προστασίας και διασφαλίζεται ότι αυτά μπορούν να ασκούνται με αποτελεσματικό τρόπο.

4.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ίδιες προθεσμίες ή άλλες προϋποθέσεις για την άσκηση μέσων έννομης προστασίας σε παρόμοιες εγχώριες υποθέσεις και με τρόπο που εγγυάται ότι τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα μπορούν να ασκήσουν με αποτελεσματικό τρόπο το δικαίωμα χρήσης των εν λόγω μέσων έννομης προστασίας.

5.   Με την επιφύλαξη των εθνικών δικονομικών κανόνων, το κράτος έκδοσης και κάθε άλλο κράτος μέλος στο οποίο έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία δυνάμει του παρόντος κανονισμού διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της υπεράσπισης και η νομιμότητα της διαδικασίας κατά την εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν μέσω της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΠ

Άρθρο 19

Ασφαλής ψηφιακή επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αρμόδιων αρχών και παρόχων υπηρεσιών και μεταξύ αρμόδιων αρχών

1.   Η γραπτή επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των ορισθεισών εγκαταστάσεων ή νόμιμων εκπροσώπων δυνάμει του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής των εντύπων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και των δεδομένων που ζητούνται με ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, πραγματοποιείται μέσω ασφαλούς και αξιόπιστου αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ («αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ»).

2.   Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι οι ορισθείσες εγκαταστάσεις ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών που βρίσκονται στο εν λόγω κράτος μέλος έχουν πρόσβαση στο αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ μέσω του αντίστοιχου εθνικού τους συστήματος ΤΠ.

3.   Οι πάροχοι υπηρεσιών διασφαλίζουν ότι οι ορισθείσες εγκαταστάσεις τους ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους μπορούν να χρησιμοποιούν το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ μέσω του αντίστοιχου εθνικού συστήματος ΤΠ προκειμένου να λαμβάνουν πιστοποιητικά ΕΕΥ και πιστοποιητικά ΕΕΔ, να αποστέλλουν τα ζητούμενα δεδομένα στην αρχή έκδοσης και να επικοινωνούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με την αρχή έκδοσης και την αρχή εκτέλεσης, όπως προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό.

4.   Η γραπτή επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών δυνάμει του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής των εντύπων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, και των ζητούμενων δεδομένων στο πλαίσιο της διαδικασίας εκτέλεσης που προβλέπεται στο άρθρο 16, καθώς και η γραπτή επικοινωνία με τους αρμόδιους οργανισμούς ή όργανα της Ένωσης, πραγματοποιούνται μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ.

5.   Όταν η επικοινωνία μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή 4 δεν είναι δυνατή λόγω, για παράδειγμα, της διακοπής λειτουργίας του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ, της φύσης του διαβιβαζόμενου υλικού, των τεχνικών περιορισμών, όπως το μέγεθος των δεδομένων, των νομικών περιορισμών που σχετίζονται με το παραδεκτό των ζητούμενων δεδομένων ως αποδεικτικών στοιχείων ή με τις εγκληματολογικές απαιτήσεις που ισχύουν για τα ζητούμενα δεδομένα, ή λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, η διαβίβαση πραγματοποιείται με τα καταλληλότερα εναλλακτικά μέσα, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης ταχείας, ασφαλούς και αξιόπιστης ανταλλαγής πληροφοριών που επιτρέπει την εξακρίβωση της γνησιότητας.

6.   Όταν η διαβίβαση πραγματοποιείται με εναλλακτικά μέσα, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5, ο φορέας προέλευσης της διαβίβασης καταγράφει τη διαβίβαση, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, της ημερομηνίας και της ώρας διαβίβασης, του αποστολέα και του παραλήπτη, του ονόματος του αρχείου και του μεγέθους του, στο αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Άρθρο 20

Νομικά αποτελέσματα των ηλεκτρονικών εγγράφων

Τα έγγραφα που διαβιβάζονται στο πλαίσιο ηλεκτρονικής επικοινωνίας δεν στερούνται νομικών αποτελεσμάτων ούτε χαρακτηρίζονται απαράδεκτα στο πλαίσιο διασυνοριακών δικαστικών διαδικασιών δυνάμει του παρόντος κανονισμού αποκλειστικά και μόνο επειδή είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 21

Ηλεκτρονικές υπογραφές και σφραγίδες

1.   Το γενικό νομικό πλαίσιο για τη χρήση υπηρεσιών εμπιστοσύνης που θεσπίζεται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 εφαρμόζεται στην ηλεκτρονική επικοινωνία δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

2.   Όταν ένα έγγραφο που διαβιβάζεται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1 ή 4 του παρόντος κανονισμού απαιτεί σφραγίδα ή υπογραφή σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, το έγγραφο φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014.

Άρθρο 22

Λογισμικό εφαρμογής αναφοράς

1.   Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογής αναφοράς, το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόζουν ως οικείο σύστημα υποστηρικτικών λειτουργιών αντί του εθνικού συστήματος ΤΠ. Η δημιουργία, η συντήρηση και η ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογής αναφοράς χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

2.   Η Επιτροπή παρέχει, συντηρεί και υποστηρίζει δωρεάν το λογισμικό εφαρμογής αναφοράς.

Άρθρο 23

Δαπάνες για το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ

1.   Κάθε κράτος μέλος αναλαμβάνει τις δαπάνες εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των σημείων πρόσβασης του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ για το οποίο είναι υπεύθυνο το εκάστοτε κράτος μέλος.

2.   Κάθε κράτος μέλος αναλαμβάνει τις δαπάνες εγκατάστασης και προσαρμογής των οικείων εθνικών συστημάτων ΤΠ, ώστε να είναι διαλειτουργικά με τα σημεία πρόσβασης, καθώς και τις δαπάνες διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης των εν λόγω συστημάτων.

3.   Οι οργανισμοί και τα όργανα της Ένωσης αναλαμβάνουν τις δαπάνες εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των στοιχείων που απαρτίζουν το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ υπό την ευθύνη τους.

4.   Οι οργανισμοί και τα όργανα της Ένωσης αναλαμβάνουν τις δαπάνες εγκατάστασης και προσαρμογής των οικείων συστημάτων διαχείρισης υποθέσεων, ώστε να είναι διαλειτουργικά με τα σημεία πρόσβασης, και αναλαμβάνουν τις δαπάνες διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης των εν λόγω συστημάτων.

5.   Οι πάροχοι υπηρεσιών αναλαμβάνουν όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για την επιτυχή ενσωμάτωση στο αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ ή την κατ’ άλλο τρόπο αλληλεπίδραση με αυτό.

Άρθρο 24

Μεταβατική περίοδος

Προτού τεθεί σε εφαρμογή η υποχρέωση γραπτής επικοινωνίας μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ που αναφέρεται στο άρθρο 19 («μεταβατική περίοδος»), η γραπτή επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των ορισθεισών εγκαταστάσεων ή των νόμιμων εκπροσώπων δυνάμει του παρόντος κανονισμού πραγματοποιείται με τα καταλληλότερα εναλλακτικά μέσα, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης να διασφαλιστεί ταχεία, ασφαλής και αξιόπιστη ανταλλαγή πληροφοριών. Σε περίπτωση που πάροχοι υπηρεσιών, κράτη μέλη ή οργανισμοί ή όργανα της Ένωσης έχουν δημιουργήσει ειδικές πλατφόρμες ή άλλους ασφαλείς διαύλους για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων που αφορούν δεδομένα και υποβάλλονται από αρχές επιβολής του νόμου και δικαστικές αρχές, οι αρχές έκδοσης μπορούν επίσης να επιλέγουν να διαβιβάσουν πιστοποιητικό ΕΕΥ ή πιστοποιητικό ΕΕΔ μέσω των εν λόγω διαύλων σε ορισθείσες εγκαταστάσεις ή νόμιμους εκπροσώπους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Άρθρο 25

Εκτελεστικές πράξεις

1.   Η Επιτροπή εκδίδει τις εκτελεστικές πράξεις που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη χρήση του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, καθορίζοντας τα εξής:

α)

τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν τις μεθόδους επικοινωνίας με ηλεκτρονικά μέσα για τους σκοπούς του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ·

β)

τις τεχνικές προδιαγραφές των πρωτοκόλλων επικοινωνίας·

γ)

τους στόχους που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών και τα σχετικά τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων ασφάλειας πληροφοριών και υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας για την επεξεργασία και την κοινοποίηση πληροφοριών στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ·

δ)

τους στόχους ελάχιστης διαθεσιμότητας και τις ενδεχόμενες σχετικές τεχνικές απαιτήσεις για τις υπηρεσίες που παρέχει το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ.

2.   Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 26.

3.   Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εκδίδονται έως τις 18 Αυγούστου 2025.

Άρθρο 26

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 27

Γλώσσες

Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει, ανά πάσα στιγμή, ότι θα δέχεται μεταφράσεις πιστοποιητικών ΕΕΥ και πιστοποιητικών ΕΕΔ σε μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες της Ένωσης εκτός από την επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του, και κοινοποιεί στην Επιτροπή την εν λόγω απόφαση με γραπτή δήλωση. Η Επιτροπή θέτει τις δηλώσεις στη διάθεση όλων των κρατών μελών και του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.

Άρθρο 28

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

1.   Έως τις 18 Αυγούστου 2026, η Επιτροπή καταρτίζει λεπτομερές πρόγραμμα παρακολούθησης των εκροών, των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του παρόντος κανονισμού. Το πρόγραμμα παρακολούθησης ορίζει τα μέσα και τα διαστήματα συλλογής των δεδομένων. Διευκρινίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων.

2.   Σε κάθε περίπτωση, από τις 18 Αυγούστου 2026, τα κράτη μέλη συλλέγουν από τις αρμόδιες αρχές λεπτομερή στατιστικά στοιχεία και τα διατηρούν σε αρχείο. Τα δεδομένα που συλλέγονται για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος αποστέλλονται στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου, και περιλαμβάνουν:

α)

τον αριθμό των πιστοποιητικών ΕΕΥ και ΕΕΔ που εκδόθηκαν, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά αποδέκτη και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι)·

β)

τον αριθμό των πιστοποιητικών ΕΕΥ που εκδόθηκαν στο πλαίσιο παρεκκλίσεων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης·

γ)

τον αριθμό των εκτελεσθέντων και μη εκτελεσθέντων πιστοποιητικών ΕΕΥ και ΕΕΔ, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά αποδέκτη και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι)·

δ)

τον αριθμό των κοινοποιήσεων στις αρχές εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 8, και τον αριθμό των πιστοποιητικών ΕΕΥ που απορρίφθηκαν, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά αποδέκτη, ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι) και ανά προβληθέντα λόγο άρνησης·

ε)

για τα πιστοποιητικά ΕΕΥ που εκτελέστηκαν, τη μέση χρονική περίοδο από τη στιγμή έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΕΥ έως τη στιγμή απόκτησης των ζητούμενων δεδομένων, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά αποδέκτη και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι)·

στ)

για τα πιστοποιητικά ΕΕΔ που εκτελέστηκαν, τη μέση χρονική περίοδο από τη στιγμή έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΕΔ έως τη στιγμή έκδοσης του επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων και ανά αποδέκτη·

ζ)

τον αριθμό των ευρωπαϊκών εντολών υποβολής στοιχείων ή των ευρωπαϊκών εντολών διατήρησης στοιχείων που διαβιβάστηκαν προς εκτέλεση σε κράτος εκτέλεσης και παραλήφθηκαν από κράτος εκτέλεσης, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά αποδέκτη και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι), καθώς και τον αριθμό των εντολών αυτών που εκτελέστηκαν·

η)

τον αριθμό των μέσων έννομης προστασίας που ασκήθηκαν κατά ευρωπαϊκών εντολών υποβολής στοιχείων στο κράτος έκδοσης και στο κράτος εκτέλεσης, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων·

θ)

τον αριθμό των περιπτώσεων στις οποίες δεν χορηγήθηκε εκ των υστέρων έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5·

ι)

επισκόπηση των δαπανών που δήλωσαν οι πάροχοι υπηρεσιών σε σχέση με την εκτέλεση πιστοποιητικών ΕΕΥ ή πιστοποιητικών ΕΕΔ, καθώς και των δαπανών που αποδόθηκαν από τις αρχές έκδοσης.

3.   Από τις 18 Αυγούστου 2026, για τις ανταλλαγές δεδομένων που πραγματοποιούνται μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος ΤΠ σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1, τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου μπορούν να συλλέγονται με προγραμματικό τρόπο από τις εθνικές πύλες. Το λογισμικό εφαρμογής αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 22 είναι τεχνικά εξοπλισμένο ώστε να παρέχει την εν λόγω λειτουργικότητα.

4.   Οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να συλλέγουν, να διατηρούν σε αρχείο και να δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τις υφιστάμενες αρχές προστασίας των δεδομένων. Εάν συγκεντρώνονται τέτοια στατιστικά στοιχεία για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, μπορούν να αποστέλλονται στην Επιτροπή έως τις 31 Μαρτίου και μπορούν, στο μέτρο του δυνατού, να περιλαμβάνουν:

α)

τον αριθμό των πιστοποιητικών ΕΕΥ και ΕΕΔ που έχουν ληφθεί, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά κράτος έκδοσης και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι)·

β)

τον αριθμό των εκτελεσθέντων και μη εκτελεσθέντων πιστοποιητικών ΕΕΥ και ΕΕΔ, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά κράτος έκδοσης και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι)·

γ)

για τα πιστοποιητικά ΕΕΥ που εκτελέστηκαν, τη μέση χρονική περίοδο που χρειάστηκε για την παροχή των ζητούμενων δεδομένων από τη στιγμή παραλαβής του πιστοποιητικού ΕΕΥ έως τη στιγμή της παροχής των δεδομένων, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων, ανά κράτος έκδοσης και ανά περίσταση (περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όχι)·

δ)

για τα πιστοποιητικά ΕΕΔ που εκτελέστηκαν, τη μέση χρονική περίοδο από τη στιγμή έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΕΔ έως τη στιγμή έκδοσης του επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων, ανά κατηγορία ζητούμενων δεδομένων και ανά κράτος έκδοσης.

5.   Από τις 18 Αυγούστου 2027, η Επιτροπή δημοσιεύει, έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, έκθεση που περιέχει τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3, σε συγκεντρωτική μορφή και με ανάλυση των κατανομών ανά κράτος μέλος και είδος παρόχου υπηρεσιών.

Άρθρο 29

Τροποποιήσεις των πιστοποιητικών και των εντύπων

Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 30 για την τροποποίηση των παραρτημάτων I, II, III και VI, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενδεχόμενη ανάγκη βελτιώσεων όσον αφορά το περιεχόμενο των εντύπων του πιστοποιητικού ΕΕΥ και του πιστοποιητικού ΕΕΔ και των εντύπων που χρησιμοποιούνται για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την αδυναμία εκτέλεσης πιστοποιητικού ΕΕΥ ή πιστοποιητικού ΕΕΔ, για την επιβεβαίωση της έκδοσης αιτήματος υποβολής στοιχείων έπειτα από ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων, και για την παράταση της διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Άρθρο 30

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 29 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρονικό διάστημα από τις 18 Αυγούστου 2026.

3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 29 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 29 τίθεται σε ισχύ εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 31

Κοινοποιήσεις στην Επιτροπή

1.   Έως τις 18 Αυγούστου 2025 κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή:

α)

την αρχή ή τις αρχές οι οποίες, σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο, είναι αρμόδιες σύμφωνα με το άρθρο 4 να εκδίδουν, να εγκρίνουν ή να διαβιβάζουν ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων ή τις σχετικές κοινοποιήσεις·

β)

την αρχή ή τις αρχές που είναι αρμόδιες να παραλαμβάνουν κοινοποιήσεις σύμφωνα με το άρθρο 8 και να εκτελούν ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για λογαριασμό άλλου κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 16·

γ)

την αρχή ή τις αρχές που είναι αρμόδιες να εξετάζουν τις αιτιολογημένες ενστάσεις των αποδεκτών σύμφωνα με το άρθρο 17·

δ)

τις γλώσσες που γίνονται δεκτές για την κοινοποίηση και τη διαβίβαση πιστοποιητικού ΕΕΥ, πιστοποιητικού ΕΕΔ, ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων ή ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων σε περίπτωση εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 27.

2.   Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει σύμφωνα με το παρόν άρθρο, είτε σε ειδικό ιστότοπο είτε στον ιστότοπο του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου για ποινικές υποθέσεις ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 9 της απόφασης 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου (33).

Άρθρο 32

Σχέση με άλλες πράξεις, συμφωνίες και ρυθμίσεις

1.   Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τις ενωσιακές ή άλλες διεθνείς πράξεις, συμφωνίες και ρυθμίσεις σχετικά με τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, η οποία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

2.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 18 Αυγούστου 2026, τυχόν υφιστάμενες πράξεις, συμφωνίες και ρυθμίσεις, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1, τις οποίες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν επίσης στην Επιτροπή εντός τριών μηνών την υπογραφή οποιασδήποτε νέας συμφωνίας ή ρύθμισης όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 33

Αξιολόγηση

Έως τις 18 Αυγούστου 2029, η Επιτροπή διενεργεί αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή διαβιβάζει έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά τους στόχους του, καθώς και αξιολόγηση του αντικτύπου του παρόντος κανονισμού στα θεμελιώδη δικαιώματα. Η αξιολόγηση διενεργείται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την εκπόνηση της έκθεσης αξιολόγησης.

Άρθρο 34

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

1.   Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Εφαρμόζεται από τις 18 Αυγούστου 2026.

Εντούτοις, η υποχρέωση των αρμόδιων αρχών και των παρόχων υπηρεσιών να χρησιμοποιούν το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ που προβλέπεται στο άρθρο 19 για τη γραπτή επικοινωνία δυνάμει του παρόντος κανονισμού τίθεται σε εφαρμογή ένα έτος μετά την έκδοση των εκτελεστικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 25.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Στρασβούργο, 12 Ιουλίου 2023.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Πρόεδρος

R. METSOLA

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. NAVARRO RÍOS


(1)  ΕΕ C 367 της 10.10.2018, σ. 88.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Ιουνίου 2023 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2023.

(3)  ΕΕ C 346 της 27.9.2018, σ. 29.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(5)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).

(6)  Οδηγία 2014/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις (ΕΕ L 130 της 1.5.2014, σ. 1).

(7)  Σύμβαση που καταρτίζεται από το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 34 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ C 197 της 12.7.2000, σ. 3).

(8)  Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).

(9)  Οδηγία 2010/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία (ΕΕ L 280 της 26.10.2010, σ. 1).

(10)  Οδηγία 2012/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 142 της 1.6.2012, σ. 1).

(11)  Οδηγία 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας και διαδικασίας εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης τρίτου προσώπου σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας του και με το δικαίωμα επικοινωνίας με τρίτα πρόσωπα και με προξενικές αρχές κατά τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας (ΕΕ L 294 της 6.11.2013, σ. 1).

(12)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, για την ενίσχυση ορισμένων πτυχών του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας (ΕΕ L 65 της 11.3.2016, σ. 1).

(13)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/800 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 132 της 21.5.2016, σ. 1).

(14)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/1919 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητουμένους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΕΕ L 297 της 4.11.2016, σ. 1).

(15)  Οδηγία (ΕΕ) 2018/1972 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΕΕ L 321 της 17.12.2018, σ. 36).

(16)  Οδηγία (ΕΕ) 2015/1535 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Σεπτεμβρίου 2015, για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών και των κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών (EE L 241 της 17.9.2015, σ. 1).

(17)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1215/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2012, για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ΕΕ L 351 της 20.12.2012, σ. 1).

(18)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2018, για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και άλλων μορφών διακριτικής μεταχείρισης με βάση την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης των πελατών εντός της εσωτερικής αγοράς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και (ΕΕ) 2017/2394 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ (ΕΕ L 60 I της 2.3.2018, σ. 1).

(19)  Οδηγία 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας, και σχετικά με την αξιολόγηση της ανάγκης βελτίωσης της προστασίας τους (ΕΕ L 345 της 23.12.2008, σ. 75).

(20)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 31.3.2017, σ. 6).

(21)  Οδηγία 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 335 της 17.12.2011, σ. 1).

(22)  Απόφαση-πλαίσιο 2009/948/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την πρόληψη και τον διακανονισμό συγκρούσεων δικαιοδοσίας σε ποινικές υποθέσεις (ΕΕ L 328 της 15.12.2009, σ. 42).

(23)  Οδηγία (ΕΕ) 2023/1544 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τον ορισμό ορισθεισών εγκαταστάσεων και νόμιμων εκπροσώπων με σκοπό τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (βλέπε σελίδα 181 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(24)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2022, σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (σύστημα e-CODEX), και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L 150 της 1.6.2022, σ. 1).

(25)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

(26)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(27)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(28)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(29)  ΕΕ C 32 της 31.1.2020, σ. 11.

(30)  Οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 36).

(31)  Οδηγία 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Αυγούστου 2013, για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 218 της 14.8.2013, σ. 8).

(32)  Οδηγία (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 123 της 10.5.2019, σ. 18).

(33)  Απόφαση 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο (ΕΕ L 348 της 24.12.2008, σ. 130).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΕΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), ο αποδέκτης του παρόντος πιστοποιητικού ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΥ) πρέπει να εκτελέσει το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ και πρέπει να διαβιβάσει τα ζητούμενα δεδομένα σύμφωνα με την προθεσμία ή τις προθεσμίες που ορίζονται στο τμήμα Γ του παρόντος πιστοποιητικού ΕΕΥ στην αρμόδια αρχή που αναφέρεται στο τμήμα ΙΒ στοιχείο α) του παρόντος πιστοποιητικού ΕΕΥ.

Σε κάθε περίπτωση, ο αποδέκτης οφείλει, κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΥ, να ενεργήσει το συντομότερο δυνατόν για να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα, εκτός εάν οι πληροφορίες που περιέχονται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ δεν του επιτρέπουν να εντοπίσει τα εν λόγω δεδομένα. Τα δεδομένα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούνται είτε έως ότου υποβληθούν τα δεδομένα είτε έως ότου η αρχή έκδοσης ή, κατά περίπτωση, η αρχή εκτέλεσης, υποδείξει ότι η διατήρηση και η υποβολή των δεδομένων δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Ο αποδέκτης οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατεύει το απόρρητο, τη μυστικότητα και την ακεραιότητα του πιστοποιητικού ΕΕΥ και των δεδομένων που υποβάλλονται ή διατηρούνται.

ΤΜΗΜΑ A: Αρχή έκδοσης/έγκρισης

Κράτος έκδοσης:…

Αρχή έκδοσης:…

Αρχή έγκρισης (κατά περίπτωση):…

Σημ.: τα στοιχεία της αρχής έκδοσης και της αρχής έγκρισης παρέχονται στο τέλος (τμήματα Θ και Ι)…

Αριθμός φακέλου της αρχής έκδοσης:…

Αριθμός φακέλου της αρχής έγκρισης:…

ΤΜΗΜΑ B: Αποδέκτης

Αποδέκτης:…

Image 1

Ορισθείσα εγκατάσταση

Image 2

Νόμιμος εκπρόσωπος

Image 3

Η παρούσα εντολή εκδίδεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τον συγκεκριμένο αποδέκτη επειδή η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος παρόχου υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στο πιστοποιητικό ΕΕΥ εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1543 ή δεν έχει οριστεί εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/1544 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2)

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλ./Αριθ. φαξ/Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εφόσον είναι γνωστά):…

Αρμόδιος για την επικοινωνία (εφόσον είναι γνωστός):…

Αριθμός φακέλου του αποδέκτη (εφόσον είναι γνωστός):…

Οικείος πάροχος υπηρεσιών (εάν είναι άλλος από τον αποδέκτη):…

Τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες:…

ΤΜΗΜΑ Γ: Προθεσμίες (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο και συμπληρώστε, εάν χρειάζεται)

Μόλις παραληφθεί το πιστοποιητικό ΕΕΥ, τα ζητούμενα δεδομένα πρέπει να υποβληθούν:

Image 4

το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 10 ημερών (χωρίς κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης)

Image 5

σε περίπτωση κοινοποίησης στην αρχή εκτέλεσης: στο τέλος της περιόδου 10 ημερών, εάν η αρχή εκτέλεσης δεν έχει προβάλει λόγο άρνησης εντός της εν λόγω προθεσμίας, ή —κατόπιν επιβεβαίωσης από την αρχή εκτέλεσης, πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών, ότι δεν θα προβάλει λόγο άρνησης— το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο στο τέλος της περιόδου 10 ημερών

Image 6

χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και το αργότερο εντός οκτώ ωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που αφορά:

Image 7

επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου

Image 8

επικείμενη απειλή για υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου (3), όταν η διατάραξη ή η καταστροφή των εν λόγω υποδομών ζωτικής σημασίας θα οδηγούσε σε επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου, μεταξύ άλλων μέσω σοβαρής βλάβης στην παροχή βασικών προμηθειών στον πληθυσμό ή στην άσκηση των βασικών λειτουργιών του κράτους.

Αναφέρετε αν υπάρχουν διαδικαστικές ή άλλες προθεσμίες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την εκτέλεση του παρόντος πιστοποιητικού ΕΕΥ:…

Παρακαλείστε να παράσχετε πρόσθετες πληροφορίες, κατά περίπτωση:…

ΤΜΗΜΑ Δ: Σχέση με προηγούμενο αίτημα υποβολής/διατήρησης στοιχείων (σημειώστε και συμπληρώστε εάν υπάρχει και είναι διαθέσιμο)

Image 9
Τα ζητούμενα δεδομένα διατηρήθηκαν πλήρως/εν μέρει σύμφωνα με προηγούμενο αίτημα διατήρησης στοιχείων

που εκδόθηκε από … (αναφέρετε την αρχή και τον αριθμό φακέλου)

στις … (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος)

και διαβιβάστηκε στις … (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος)

προς … (αναφέρετε τον πάροχο υπηρεσιών / τον νόμιμο εκπρόσωπο / την ορισθείσα αρχή / την αρμόδια αρχή προς τον οποία ή την οποία διαβιβάστηκε το αίτημα και, εάν διατίθεται, τον αριθμό φακέλου που παρέσχε ο αποδέκτης).

Image 10
Τα ζητούμενα δεδομένα σχετίζονται με προηγούμενο αίτημα υποβολής στοιχείων

που εκδόθηκε από … (αναφέρετε την αρχή και τον αριθμό φακέλου)

στις … (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος)

και διαβιβάστηκε στις … (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος)

προς … (αναφέρετε τον πάροχο υπηρεσιών / τον νόμιμο εκπρόσωπο / την ορισθείσα αρχή / την αρμόδια αρχή προς τον οποία ή την οποία διαβιβάστηκε το αίτημα και, εάν διατίθεται, τον αριθμό φακέλου που παρέσχε ο αποδέκτης).

Τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες:…

ΤΜΗΜΑ Ε: Πληροφορίες προς υποστήριξη του εντοπισμού των ζητούμενων δεδομένων (να συμπληρωθεί στον βαθμό που οι σχετικές πληροφορίες είναι γνωστές και αναγκαίες για τον εντοπισμό των δεδομένων)

Διεύθυνση/-εις IP και χρονοσφραγίδες(συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας και της ζώνης ώρας):…

Αριθ. τηλ.:…

Διεύθυνση/-εις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Αριθμός/-οί IMEI:…

Διεύθυνση/-εις MAC:…

Ο χρήστης ή οι χρήστες, ή άλλο μοναδικό αναγνωριστικό ή άλλα μοναδικά αναγνωριστικά, όπως το όνομα ή τα ονόματα χρήστη, η ταυτότητα ή οι ταυτότητες σύνδεσης, ή το όνομα ή τα ονόματα λογαριασμού:…

Όνομα ή ονόματα της σχετικής υπηρεσίας ή των σχετικών υπηρεσιών:…

Άλλο:…

Κατά περίπτωση, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η υποβολή·

……

Image 11
Πρόσθετες πληροφορίες εφόσον χρειάζεται:…

ΤΜΗΜΑ ΣΤ: Ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία προς υποβολή

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ αφορά τα εξής (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

α)

Image 12

δεδομένα συνδρομητή:

Image 13

όνομα, ημερομηνία γέννησης, ταχυδρομική ή γεωγραφική διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός τηλεφώνου) και άλλες σχετικές πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα του χρήστη / κατόχου της συνδρομής

Image 14

ημερομηνία και ώρα αρχικής εγγραφής, είδος εγγραφής, αντίγραφο σύμβασης, μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας κατά τη στιγμή της εγγραφής, αντίγραφα εγγράφων που υπέβαλε ο συνδρομητής

Image 15

είδος υπηρεσίας και διάρκειά της, συμπεριλαμβανομένων αναγνωριστικών που χρησιμοποιούνται από τον συνδρομητή ή παρέχονται σε αυτόν κατά την αρχική εγγραφή του ή την ενεργοποίηση της υπηρεσίας (π.χ. αριθμός τηλεφώνου, αριθμός κάρτας SIM, διεύθυνση MAC) και σχετική συσκευή ή σχετικές συσκευές

Image 16

πληροφορίες προφίλ (π.χ. όνομα χρήστη, ψευδώνυμο, φωτογραφία προφίλ)

Image 17

δεδομένα σχετικά με την επικύρωση της χρήσης της υπηρεσίας, όπως εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχεται από τον χρήστη / κάτοχο της συνδρομής

Image 18

στοιχεία χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας (που έχουν παρασχεθεί από τον χρήστη για σκοπούς τιμολόγησης), συμπεριλαμβανομένων και άλλων μέσων πληρωμής

Image 19

κωδικοί PUK

Image 20

άλλο:…

β)

Image 21
δεδομένα που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10) του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1543:

Image 22

καταγραφές σύνδεσης IP, όπως διευθύνσεις IP / αρχεία καταγραφής IP (logs) / αριθμοί πρόσβασης IP, μαζί με άλλα τεχνικά αναγνωριστικά, όπως θύρες προέλευσης και χρονοσφραγίδες ή ισοδύναμα, η ταυτότητα χρήστη και η διεπαφή που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της χρήσης της υπηρεσίας· διευκρινίστε, εάν είναι αναγκαίο:…

Image 23

το χρονικό διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η υποβολή (εάν είναι διαφορετικό από αυτό του τμήματος E):…

Image 24

άλλο:…

γ)

Image 25
δεδομένα κίνησης:

i)

για (κινητή) τηλεφωνία:

Image 26

εξερχόμενα (Α) και εισερχόμενα (B) αναγνωριστικά (αριθμός τηλεφώνου, IMSI, IMEI)

Image 27

ώρα και διάρκεια της σύνδεσης ή των συνδέσεων

Image 28

απόπειρα ή απόπειρες κλήσης

Image 29

αναγνωριστικό (ID) σταθμού βάσης, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών πληροφοριών (συντεταγμένες Χ/Υ), κατά τον χρόνο έναρξης και λήξης της σύνδεσης

Image 30

κομιστής / τηλεϋπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε (π.χ. UMTS, GPRS)

Image 31

άλλο:…

ii)

για το διαδίκτυο:

Image 32

πληροφορίες δρομολόγησης (διεύθυνση IP προέλευσης, διεύθυνση/διευθύνσεις IP προορισμού, αριθμός/-οί θύρας, φυλλομετρητής, πληροφορίες κεφαλίδας μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναγνωριστικό μηνύματος)

Image 33

αναγνωριστικό (ID) σταθμού βάσης, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών πληροφοριών (συντεταγμένες Χ/Υ), κατά τον χρόνο έναρξης και λήξης της σύνδεσης ή των συνδέσεων

Image 34

όγκος δεδομένων

Image 35

ημερομηνία και ώρα της σύνδεσης ή των συνδέσεων

Image 36

διάρκεια της περιόδου ή των περιόδων σύνδεσης ή πρόσβασης

Image 37

άλλο:…

iii)

για φιλοξενία (hosting):

Image 38

αρχεία καταγραφής (logfiles)

Image 39

δελτία (tickets)

Image 40

άλλο:…

iv)

άλλο:

Image 41

ιστορικό αγορών

Image 42

ιστορικό χρεώσεων προπληρωμένου υπολοίπου

Image 43

άλλο:…

δ)

Image 44

δεδομένα περιεχομένου:

Image 45

αποτύπωση (dump) (διαδικτυακής) ηλεκτρονικής θυρίδας

Image 46

αποτύπωση διαδικτυακής αποθήκευσης (online storage dump) (δεδομένα που παράγονται από τον χρήστη)

Image 47

αποτύπωση σελίδας (pagedump)

Image 48

αρχείο καταγραφής / αντίγραφο ασφαλείας μηνυμάτων

Image 49

αποτύπωση (dump) φωνητικού ταχυδρομείου

Image 50

περιεχόμενα διακομιστή

Image 51

αντίγραφο ασφαλείας συσκευής

Image 52

κατάλογος επαφών

Image 53

άλλο:…

Image 54

Πρόσθετες πληροφορίες στην περίπτωση που απαιτείται να προσδιοριστεί ή να περιοριστεί (περαιτέρω) το εύρος των ζητούμενων δεδομένων:…

ΤΜΗΜΑ Ζ: Πληροφορίες για τις βασικές προϋποθέσεις

α)

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ αφορά τα εξής (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

Image 55

ποινική διαδικασία όσον αφορά ποινικό αδίκημα ή ποινικά αδικήματα·

Image 56

εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών —κατόπιν ποινικής διαδικασίας— που επιβλήθηκε με απόφαση μη εκδοθείσα ερήμην, σε περιπτώσεις στις οποίες το καταδικασθέν πρόσωπο διέφυγε από τη δικαιοσύνη.

β)

φύση και νομικός χαρακτηρισμός της αξιόποινης πράξης ή των αξιόποινων πράξεων για την οποία ή τις οποίες εκδόθηκε το πιστοποιητικό ΕΕΥ και εφαρμοστέα νομική διάταξη (4):

……

γ)

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ εκδίδεται για δεδομένα κίνησης τα οποία δεν ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη ή για δεδομένα περιεχομένου, ή και τα δύο, και αφορά τα εξής (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια, κατά περίπτωση):

Image 57

ποινικό/-ά αδίκημα/αδικήματα που επισύρει/-ουν, στο κράτος έκδοσης, περιοριστική της ελευθερίας ποινή με ανώτατο όριο τουλάχιστον τριών ετών·

Image 58

ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα αδικήματα, εάν διαπράχθηκαν εν όλω ή εν μέρει μέσω πληροφοριακού συστήματος:

Image 59

αδίκημα ή αδικήματα των άρθρων 3 έως 8 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5)·

Image 60

αδίκημα ή αδικήματα των άρθρων 3 έως 7 της οδηγίας 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6)·

Image 61

αδίκημα ή αδικήματα των άρθρων 3 έως 8 της οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7)·

Image 62

τα εγκλήματα των άρθρων 3 έως 12 και 14 της οδηγίας (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

δ)

Υπεύθυνος επεξεργασίας / Εκτελών την επεξεργασία:

Οι ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων απευθύνονται σε παρόχους υπηρεσιών που ενεργούν ως υπεύθυνοι επεξεργασίας. Κατ’ εξαίρεση, η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων μπορεί να απευθύνεται απευθείας στον πάροχο υπηρεσιών που επεξεργάζεται τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας.

Σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια:

Image 63

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ απευθύνεται στον πάροχο υπηρεσιών που ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας.

Image 64

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ απευθύνεται στον πάροχο υπηρεσιών ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας ή, σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί, ενδέχεται να επεξεργάζεται τα δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας, διότι:

Image 65

ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά τις εύλογες προσπάθειες της αρχής έκδοσης

Image 66

η επικοινωνία με τον υπεύθυνο επεξεργασίας ενδέχεται να είναι επιζήμια για την έρευνα

Εάν το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ απευθύνεται στον πάροχο υπηρεσιών που επεξεργάζεται δεδομένα για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας:

Image 67

ο εκτελών την επεξεργασία ενημερώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας σχετικά με την υποβολή δεδομένων

Image 68

ο εκτελών την επεξεργασία δεν ενημερώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας σχετικά με την υποβολή δεδομένων μέχρι νεωτέρας, καθώς αυτό θα ήταν επιζήμιο για την έρευνα. Παραθέστε σύντομη αιτιολόγηση (9):…

ε)

Τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες:…

ΤΜΗΜΑ Η: Ενημέρωση χρήστη

Σε κάθε περίπτωση, ο αποδέκτης δεν ενημερώνει το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται. Αποτελεί ευθύνη της αρχής έκδοσης να ενημερώσει το εν λόγω πρόσωπο, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σχετικά με την υποβολή των δεδομένων.

Επισημαίνεται ότι (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

Image 69

η αρχή έκδοσης θα καθυστερήσει να ενημερώσει το πρόσωπο του οποίου τα δεδομένα ζητούνται, για όσο διάστημα πληρούνται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Image 70

αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η παρακώλυση επίσημων ή νομικών ερευνών, διερευνήσεων ή διαδικασιών·

Image 71

αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της πρόληψης, της ανίχνευσης, της διερεύνησης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων·

Image 72

αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας·

Image 73

αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας·

Image 74

αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τρίτων.

ENOTHTA Θ: Στοιχεία της αρχής έκδοσης

Είδος αρχής έκδοσης (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδια ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

Image 75

δικαστής, δικαστήριο ή ανακριτής

Image 76

εισαγγελέας

Image 77

άλλη αρμόδια αρχή όπως ορίζεται από το κράτος έκδοσης

Εάν απαιτείται έγκριση, συμπληρώστε επίσης το τμήμα Ι.

Επισημαίνεται ότι (σημειώστε το τετραγωνίδιο, αν απαιτείται):

Image 78

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ εκδόθηκε για δεδομένα συνδρομητή ή για δεδομένα που ζητήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, σε δεόντως διαπιστωμένη περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς προηγούμενη έγκριση, διότι η έγκριση δεν θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί εγκαίρως, ή και για τα δύο. Η αρχή έκδοσης επιβεβαιώνει ότι μπορεί να εκδώσει εντολή σε αντίστοιχη εγχώρια υπόθεση χωρίς έγκριση και ότι η εκ των υστέρων έγκριση θα επιδιωχθεί χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση το αργότερο εντός 48 ωρών (σημειωτέον ότι ο αποδέκτης δεν θα ενημερωθεί).

Στοιχεία της αρχής έκδοσης ή του εκπροσώπου της, ή και των δύο, που βεβαιώνει ή βεβαιώνουν την ακρίβεια και την ορθότητα του πιστοποιητικού ΕΕΥ:

Ονομασία αρχής:…

Ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου της:…

Θέση (τίτλος/βαθμός):…

Αριθμός φακέλου:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Γλώσσα(-ες) που ομιλεί:…

Εάν διαφέρει από τα παραπάνω, αρχή/σημείο επαφής (π.χ. κεντρική αρχή) για την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με την εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΥ:

Ονομασία της αρχής / όνομα:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Υπογραφή της αρχής έκδοσης ή του εκπροσώπου της που βεβαιώνει την ακρίβεια και την ορθότητα του πιστοποιητικού ΕΕΥ:

Ημερομηνία:…

Υπογραφή (10):…

ΤΜΗΜΑ Ι: Στοιχεία της αρχής έγκρισης (να συμπληρωθεί εφόσον απαιτείται)

Είδος αρχής έγκρισης

Image 79

δικαστής, δικαστήριο ή ανακριτής

Image 80

εισαγγελέας

Στοιχεία της αρχής έγκρισης ή του εκπροσώπου της, ή και των δύο, που βεβαιώνει ή βεβαιώνουν την ακρίβεια και την ορθότητα του πιστοποιητικού ΕΕΥ:

Ονομασία της αρχής:…

Ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου της:…

Θέση (τίτλος/βαθμός):…

Αριθμός φακέλου:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Γλώσσα(-ες) που ομιλεί:…

Ημερομηνία:…

Υπογραφή (11):…

ΤΜΗΜΑ ΙΑ: Κοινοποίηση και στοιχεία της αρχής εκτέλεσης στην οποία απευθύνεται η κοινοποίηση (κατά περίπτωση)

Image 81
Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΥ κοινοποιείται στην ακόλουθη αρχή εκτέλεσης: …

Παραθέστε τα στοιχεία επικοινωνίας της αρχής εκτέλεσης στην οποία απευθύνεται η κοινοποίηση (εάν υπάρχουν):

Ονομασία της αρχής εκτέλεσης:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

ΤΜΗΜΑ ΙΒ: Διαβίβαση δεδομένων

α)

Αρχή στην οποία πρέπει να διαβιβαστούν τα δεδομένα

Image 82

αρχή έκδοσης

Image 83

αρχή έγκρισης

Image 84

άλλη αρμόδια αρχή (π.χ. κεντρική αρχή)

Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας:…

β)

Προτιμώμενος μορφότυπος ή μέσα με τα οποία πρέπει να διαβιβαστούν τα δεδομένα (κατά περίπτωση):…

ΤΜΗΜΑ ΙΓ: Περαιτέρω πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται (να μην αποσταλούν στον αποδέκτη — να χορηγηθούν στην αρχή εκτέλεσης σε περίπτωση που απαιτείται κοινοποίηση στην αρχή εκτέλεσης)

Λόγοι για τους οποίους καθορίζεται ότι η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων πληροί τις προϋποθέσεις αναγκαιότητας και αναλογικότητας:

……

Συνοπτική περιγραφή της υπόθεσης:

……

Τιμωρείται το αδίκημα για το οποίο εκδίδεται η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων στο κράτος έκδοσης με περιοριστική της ελευθερίας ποινή ή στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας μέγιστης διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών και περιλαμβάνεται στον κατάλογο αδικημάτων που παρατίθεται κατωτέρω (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια);

Image 85

συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση·

Image 86

τρομοκρατία·

Image 87

εμπορία ανθρώπων·

Image 88

σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία·

Image 89

παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών·

Image 90

παράνομη διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών·

Image 91

διαφθορά·

Image 92

απάτη, συμπεριλαμβανομένων της απάτης και άλλων ποινικών αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12)·

Image 93

νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος·

Image 94

παραχάραξη, περιλαμβανομένης της κιβδηλείας του ευρώ·

Image 95

ηλεκτρονικό έγκλημα·

Image 96

εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου εμπορίου απειλούμενων ζωικών ειδών και του παράνομου εμπορίου απειλούμενων φυτικών ειδών και φυτικών ποικιλιών·

Image 97

παροχή βοήθειας για την παράνομη είσοδο και διαμονή·

Image 98

ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή βαριά σωματική βλάβη·

Image 99

παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών·

Image 100

απαγωγή, παράνομη κατακράτηση ή ομηρία·

Image 101

ρατσισμός και ξενοφοβία·

Image 102

οργανωμένη ή ένοπλη ληστεία·

Image 103

παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης·

Image 104

υπεξαίρεση και απάτη·

Image 105

αθέμιτη προστασία έναντι παρανόμου οφέλους και εκβίαση·

Image 106

παράνομη απομίμηση και πειρατεία προϊόντων·

Image 107

πλαστογραφία και διακίνηση διοικητικών εγγράφων·

Image 108

κιβδηλεία μέσων πληρωμής·

Image 109

παράνομη διακίνηση ορμονικών ουσιών και άλλων αυξητικών παραγόντων·

Image 110

παράνομη διακίνηση πυρηνικών και ραδιενεργών ουσιών·

Image 111

εμπορία κλεμμένων οχημάτων·

Image 112

βιασμός·

Image 113

εμπρησμός·

Image 114

εγκλήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου·

Image 115

αεροπειρατεία ή πειρατεία·

Image 116

δολιοφθορά.

Κατά περίπτωση, συμπληρώστε τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που ενδέχεται να χρειαστεί η αρχή εκτέλεσης για να αξιολογήσει τη δυνατότητα προβολής λόγων άρνησης:

……


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και τις ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες και για την εκτέλεση περιοριστικών της ελευθερίας ποινών κατόπιν ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 118).

(2)  Οδηγία (ΕΕ) 2023/1544 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τον ορισμό ορισθεισών εγκαταστάσεων και νόμιμων εκπροσώπων με σκοπό τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 181).

(3)  Οδηγία 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας, και σχετικά με την αξιολόγηση της ανάγκης βελτίωσης της προστασίας τους (ΕΕ L 345 της 23.12.2008, σ. 75).

(4)  Για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας για δεδομένα κίνησης τα οποία δεν απαιτούνται αποκλειστικά για τον σκοπό της ταυτοποίησης του χρήστη, ή δεδομένα περιεχομένου, αναφέρετε στα σημεία β) και γ) το αδίκημα για το οποίο επιβλήθηκε η ποινή.

(5)  Οδηγία (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 123 της 10.5.2019, σ. 18).

(6)  Οδηγία 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 335 της 17.12.2011, σ. 1).

(7)  Οδηγία 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Αυγούστου 2013, για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 218 της 14.8.2013, σ. 8).

(8)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 31.3.2017, σ. 6).

(9)  Η αρχή έκδοσης πρέπει να αναφέρει τους λόγους της καθυστέρησης στον φάκελο της υπόθεσης, ενώ στο πιστοποιητικό ΕΕΥ πρέπει να προστίθεται μόνο σύντομη αιτιολόγηση.

(10)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.

(11)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.

(12)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΕΔ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) ο αποδέκτης του παρόντος πιστοποιητικού ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ) οφείλει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση από την παραλαβή του πιστοποιητικού ΕΕΔ, να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα. Η διατήρηση πρέπει να παύσει μετά από 60 ημέρες, εκτός εάν παραταθεί από την αρχή έκδοσης για επιπλέον 30 ημέρες ή η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων. Εάν η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει, εντός των εν λόγω προθεσμιών, ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων, ο αποδέκτης πρέπει να διατηρήσει τα δεδομένα για όσο χρόνο απαιτείται για την υποβολή των δεδομένων μετά την παραλαβή του επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων.

Ο αποδέκτης οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατεύει το απόρρητο, τη μυστικότητα και την ακεραιότητα του πιστοποιητικού ΕΕΔ και των δεδομένων που διατηρούνται.

ΤΜΗΜΑ A: Αρχή έκδοσης/έγκρισης:

Κράτος έκδοσης:…

Αρχή έκδοσης:…

Αρχή έγκρισης (κατά περίπτωση):…

Σημ.: τα στοιχεία της αρχής έκδοσης και της αρχής έγκρισης παρέχονται στο τέλος (τμήματα ΣΤ και Ζ)

Αριθμός φακέλου της αρχής έκδοσης:…

Αριθμός φακέλου της αρχής έγκρισης:…

ΤΜΗΜΑ B: Αποδέκτης

Αποδέκτης:…

Image 117

Ορισθείσα εγκατάσταση

Image 118

Νόμιμος εκπρόσωπος

Image 119

Η παρούσα εντολή εκδίδεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τον συγκεκριμένο αποδέκτη επειδή η ορισθείσα εγκατάσταση ή ο νόμιμος εκπρόσωπος παρόχου υπηρεσιών δεν ανταποκρίθηκε στο πιστοποιητικό ΕΕΔ εντός των προθεσμιών ή δεν έχει οριστεί εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/1544 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2)

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλ./Αριθ. φαξ/Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εφόσον είναι γνωστά):…

Αρμόδιος για την επικοινωνία (εφόσον είναι γνωστός):…

Αριθμός φακέλου του αποδέκτη (εφόσον είναι γνωστός):…

Οικείος πάροχος υπηρεσιών (εάν είναι άλλος από τον αποδέκτη):…

Τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες:…

ΤΜΗΜΑ Γ: Πληροφορίες προς υποστήριξη του εντοπισμού των δεδομένων που ζητούνται ή πρέπει να διατηρηθούν (να συμπληρωθεί στον βαθμό που οι σχετικές πληροφορίες είναι γνωστές και αναγκαίες για τον εντοπισμό των δεδομένων)

Image 120

Διεύθυνση/-εις IP και χρονοσφραγίδες (συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας και της ζώνης ώρας):…

Image 121

Αριθ. τηλεφώνου:…

Image 122

Διεύθυνση/-εις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Image 123

Αριθμός/-οί IMEI:…

Image 124

Διεύθυνση/-εις MAC:…

Image 125

Ο χρήστης ή οι χρήστες της υπηρεσίας, ή άλλο μοναδικό αναγνωριστικό ή άλλα μοναδικά αναγνωριστικά, όπως το όνομα ή τα ονόματα χρήστη, η ταυτότητα ή οι ταυτότητες σύνδεσης, ή το όνομα ή τα ονόματα λογαριασμού…

Image 126

Όνομα ή ονόματα της σχετικής υπηρεσίας ή των σχετικών υπηρεσιών:…

Image 127

Άλλο:…

Κατά περίπτωση, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η διατήρηση:…

Image 128

Πρόσθετες πληροφορίες εφόσον χρειάζεται:…

ΤΜΗΜΑ Δ: Ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία προς διατήρηση

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΔ αφορά τα εξής (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

α)

Image 129

δεδομένα συνδρομητή:

Image 130

όνομα, ημερομηνία γέννησης, ταχυδρομική ή γεωγραφική διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός τηλεφώνου) και άλλες σχετικές πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα του χρήστη / κατόχου της συνδρομής

Image 131

ημερομηνία και ώρα αρχικής εγγραφής, είδος εγγραφής, αντίγραφο σύμβασης, μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας κατά τη στιγμή της εγγραφής, αντίγραφα εγγράφων που υπέβαλε ο συνδρομητής

Image 132

είδος υπηρεσίας και διάρκειά της, συμπεριλαμβανομένων αναγνωριστικών που χρησιμοποιούνται από τον συνδρομητή ή παρέχονται σε αυτόν κατά την αρχική εγγραφή του ή την ενεργοποίηση της υπηρεσίας (π.χ. αριθμός τηλεφώνου, αριθμός κάρτας SIM, διεύθυνση MAC) και σχετική συσκευή ή σχετικές συσκευές

Image 133

πληροφορίες προφίλ (π.χ. όνομα χρήστη, ψευδώνυμο, φωτογραφία προφίλ)

Image 134

δεδομένα σχετικά με την επικύρωση της χρήσης της υπηρεσίας, όπως εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχεται από τον χρήστη / κάτοχο της συνδρομής

Image 135

στοιχεία χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας (που έχουν παρασχεθεί από τον χρήστη για σκοπούς τιμολόγησης), συμπεριλαμβανομένων και άλλων μέσων πληρωμής

Image 136

κωδικοί PUK

Image 137

άλλο:…

β)

Image 138

δεδομένα που ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10) του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1543:

Image 139

καταγραφές σύνδεσης IP, όπως διευθύνσεις IP / αρχεία καταγραφής IP (logs) / αριθμοί πρόσβασης IP, μαζί με άλλα αναγνωριστικά, όπως θύρες προέλευσης και χρονοσφραγίδες ή ισοδύναμα, η ταυτότητα χρήστη και η διεπαφή που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της χρήσης της υπηρεσίας, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για σκοπούς ταυτοποίησης· παραθέσατε λεπτομερή στοιχεία, εφόσον απαιτείται:…

Image 140

το χρονικό διάστημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δεδομένα για τα οποία ζητείται η διατήρηση (εάν είναι διαφορετικό από αυτό του τμήματος Γ):…

Image 141

άλλο:…

γ)

Image 142

δεδομένα κίνησης:

i)

για (κινητή) τηλεφωνία:

Image 143

εξερχόμενα (Α) και εισερχόμενα (B) αναγνωριστικά (αριθμός τηλεφώνου, IMSI, IMEI)

Image 144

ώρα και διάρκεια της σύνδεσης ή των συνδέσεων

Image 145

απόπειρα ή απόπειρες κλήσης

Image 146

αναγνωριστικό (ID) σταθμού βάσης, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών πληροφοριών (συντεταγμένες Χ/Υ), κατά τον χρόνο έναρξης και λήξης της σύνδεσης

Image 147

κομιστής / τηλεϋπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε (π.χ. UMTS, GPRS)

Image 148

άλλο:…

ii)

για το διαδίκτυο:

Image 149

πληροφορίες δρομολόγησης (διεύθυνση IP προέλευσης, διεύθυνση/διευθύνσεις IP προορισμού, αριθμός/-οί θύρας, πληροφορίες κεφαλίδας μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναγνωριστικό μηνύματος)

Image 150

αναγνωριστικό (ID) σταθμού βάσης, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών πληροφοριών (συντεταγμένες Χ/Υ), κατά τον χρόνο έναρξης και λήξης της σύνδεσης ή των συνδέσεων

Image 151

όγκος δεδομένων

Image 152

ημερομηνία και ώρα της σύνδεσης ή των συνδέσεων

Image 153

διάρκεια της περιόδου ή των περιόδων σύνδεσης ή πρόσβασης

Image 154

άλλο:…

iii)

για φιλοξενία (hosting):

Image 155

αρχεία καταγραφής (logfiles)

Image 156

δελτία (tickets)

Image 157

άλλο:…

iv)

άλλο

Image 158

ιστορικό αγορών

Image 159

ιστορικό χρεώσεων προπληρωμένου υπολοίπου

Image 160

άλλο:…

δ)

Image 161

δεδομένα περιεχομένου:

Image 162

αποτύπωση (dump) (διαδικτυακής) ηλεκτρονικής θυρίδας

Image 163

αποτύπωση διαδικτυακής αποθήκευσης (online storage dump) (δεδομένα που παράγονται από τον χρήστη)

Image 164

αποτύπωση σελίδας (pagedump)

Image 165

αρχείο καταγραφής / αντίγραφο ασφαλείας μηνυμάτων

Image 166

αποτύπωση (dump) φωνητικού ταχυδρομείου

Image 167

περιεχόμενα διακομιστή

Image 168

αντίγραφο ασφαλείας συσκευής

Image 169

κατάλογος επαφών

Image 170

άλλο:…

Image 171

Πρόσθετες πληροφορίες στην περίπτωση που απαιτείται να προσδιοριστεί ή να περιοριστεί (περαιτέρω) το εύρος των ζητούμενων δεδομένων:…

ΤΜΗΜΑ Ε: Πληροφορίες για τις βασικές προϋποθέσεις

α)

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΔ αφορά τα εξής (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

Image 172

ποινική διαδικασία όσον αφορά ποινικό αδίκημα·

Image 173

εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών —κατόπιν ποινικής διαδικασίας— που επιβλήθηκε με απόφαση μη εκδοθείσα ερήμην, σε περιπτώσεις στις οποίες το καταδικασθέν πρόσωπο διέφυγε από τη δικαιοσύνη.

β)

φύση και νομικός χαρακτηρισμός της αξιόποινης πράξης ή των αξιόποινων πράξεων για την οποία ή τις οποίες εκδόθηκε το πιστοποιητικό ΕΕΔ και εφαρμοστέα νομική διάταξη (3):…

ΤΜΗΜΑ ΣΤ: Στοιχεία της αρχής έκδοσης

Είδος αρχής έκδοσης (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδια ή τα κατάλληλα τετραγωνίδια):

Image 174

δικαστής, δικαστήριο ή ανακριτής

Image 175

εισαγγελέας

Image 176

άλλη αρμόδια αρχή κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία του κράτους έκδοσης

Εάν είναι αναγκαία η έγκριση, συμπληρώστε επίσης το τμήμα Ζ.

Επισημαίνεται ότι (σημειώστε το τετραγωνίδιο, αν απαιτείται):

Image 177

Το παρόν πιστοποιητικό ΕΕΔ εκδόθηκε για δεδομένα συνδρομητή ή για δεδομένα που ζητήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη σε δεόντως διαπιστωμένη περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς προηγούμενη έγκριση, διότι η έγκριση δεν θα μπορούσε να έχει εξασφαλιστεί εγκαίρως, ή και για τα δύο. Η αρχή έκδοσης επιβεβαιώνει ότι μπορεί να εκδώσει εντολή σε αντίστοιχη εγχώρια υπόθεση χωρίς έγκριση και ότι η εκ των υστέρων έγκριση θα επιδιωχθεί χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση το αργότερο εντός 48 ωρών (σημειωτέον ότι ο αποδέκτης δεν θα ενημερωθεί).

Η εν λόγω περίπτωση ανάγκης αναφέρεται σε επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου ή σε επικείμενη απειλή για υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου (4), όταν η διατάραξη ή η καταστροφή των εν λόγω υποδομών ζωτικής σημασίας θα οδηγούσε σε επικείμενη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια προσώπου, μεταξύ άλλων μέσω σοβαρής βλάβης στην παροχή βασικών προμηθειών στον πληθυσμό ή στην άσκηση των βασικών λειτουργιών του κράτους.

Στοιχεία της αρχής έκδοσης και/ή του εκπροσώπου της που βεβαιώνει την ακρίβεια και την ορθότητα του πιστοποιητικού ΕΕΔ:

Ονομασία αρχής:…

Ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου της:…

Θέση (τίτλος/βαθμός):…

Αριθμός φακέλου:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Γλώσσα(-ες) που ομιλεί:…

Εάν διαφέρει από τα παραπάνω, αρχή/σημείο επαφής (π.χ. κεντρική αρχή) για την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με την εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΔ:

Ονομασία της αρχής / όνομα:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Υπογραφή της αρχής έκδοσης ή του εκπροσώπου της που βεβαιώνει την ακρίβεια και την ορθότητα του πιστοποιητικού ΕΕΔ:

Ημερομηνία:…

Υπογραφή (5):…

ΤΜΗΜΑ Ζ: Στοιχεία της αρχής έγκρισης (να συμπληρωθεί εφόσον απαιτείται)

Είδος αρχής έγκρισης:

Image 178

δικαστής, δικαστήριο ή ανακριτής

Image 179

εισαγγελέας

Στοιχεία της αρχής έγκρισης ή του εκπροσώπου της, ή και των δύο, που βεβαιώνει την ακρίβεια και την ορθότητα του πιστοποιητικού ΕΕΔ:

Ονομασία της αρχής:…

Ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου της:…

Θέση (τίτλος/βαθμός):…

Αριθμός φακέλου:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Γλώσσα(-ες) που ομιλεί:…

Ημερομηνία:…

Υπογραφή (6):…


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και τις ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες και για την εκτέλεση περιοριστικών της ελευθερίας ποινών κατόπιν ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 118).

(2)  Οδηγία (ΕΕ) 2023/1544 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τον ορισμό ορισθεισών εγκαταστάσεων και νόμιμων εκπροσώπων με σκοπό τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 181).

(3)  Για την εκτέλεση περιοριστικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας, αναφέρετε το αδίκημα για το οποίο επιβλήθηκε η ποινή.

(4)  Οδηγία 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τον προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας (ΕΕ L 345 της 23.12.2008, σ. 75).

(5)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.

(6)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΕΥ/ΕΕΔ

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), σε περίπτωση που ο αποδέκτης δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα δυνάμει πιστοποιητικού ΕΕΔ ή να τα υποβάλει δυνάμει πιστοποιητικού ΕΕΥ, δεν μπορεί να τηρήσει την καθορισμένη προθεσμία ή δεν παρέχει τα δεδομένα κατά τρόπο εξαντλητικό, το παρόν έντυπο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τον αποδέκτη και να αποστέλλεται στην αρχή έκδοσης, καθώς και, σε περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί κοινοποίηση και σε άλλες περιπτώσεις όπου αυτό απαιτείται, στην αρχή εκτέλεσης που αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΥ, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Όπου είναι δυνατόν, ο αποδέκτης διατηρεί τα ζητούμενα δεδομένα ακόμη και όταν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες για να προσδιορισθούν επακριβώς, εκτός εάν οι πληροφορίες στο πιστοποιητικό ΕΕΥ/ΕΕΔ δεν επαρκούν για τον σκοπό αυτόν. Εάν απαιτούνται διευκρινίσεις από την αρχή έκδοσης, ο αποδέκτης τις ζητά χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, χρησιμοποιώντας το παρόν έντυπο.

ΤΜΗΜΑ A: Σχετικό πιστοποιητικό

Οι ακόλουθες πληροφορίες αφορούν:

Image 180

πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΥ)

Image 181

πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ)

ΤΜΗΜΑ B: Αρμόδια αρχή ή αρμόδιες αρχές

Αρχή έκδοσης:…

Αριθμός φακέλου της αρχής έκδοσης:…

Κατά περίπτωση, αρχή έγκρισης:…

Κατά περίπτωση, αριθμός φακέλου της αρχής έγκρισης:…

Ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΕΥ / ΕΕΔ:…

Ημερομηνία παραλαβής του πιστοποιητικού ΕΕΥ / ΕΕΔ:…

Κατά περίπτωση, αρχή εκτέλεσης:…

Εάν είναι διαθέσιμος, αριθμός φακέλου της αρχής εκτέλεσης:…

ΤΜΗΜΑ Γ: Αποδέκτης πιστοποιητικού ΕΕΥ / ΕΕΔ

Αποδέκτης πιστοποιητικού ΕΕΥ / ΕΕΔ:…

Αριθμός φακέλου του αποδέκτη:…

ΤΜΗΜΑ Δ: Λόγοι μη εκτέλεσης

α)

Το πιστοποιητικό ΕΕΥ / ΕΕΔ δεν μπορεί να εκτελεστεί ή δεν μπορεί να εκτελεστεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας για τον ακόλουθο λόγο ή τους ακόλουθους λόγους:

Image 182

παρουσιάζει ελλείψεις

Image 183

περιέχει πρόδηλα σφάλματα

Image 184

δεν περιέχει επαρκείς πληροφορίες

Image 185

δεν αφορά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από τον πάροχο υπηρεσιών ή για λογαριασμό του κατά τον χρόνο παραλαβής του πιστοποιητικού ΕΕΥ/ΕΕΔ

Image 186

άλλοι λόγοι πραγματικής αδυναμίας λόγω περιστάσεων για τις οποίες δεν ευθύνεται ο αποδέκτης ή ο πάροχος υπηρεσιών κατά τη χρονική στιγμή παραλαβής του πιστοποιητικού ΕΕΥ/ΕΕΔ

Image 187

η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων/η ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης στοιχείων δεν έχει εκδοθεί ή εγκριθεί από αρχή έκδοσης του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1543.

Image 188

η ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων για την απόκτηση δεδομένων κίνησης που δεν ζητούνται με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση του χρήστη, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 10) του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1543, ή για την απόκτηση δεδομένων περιεχομένου έχει εκδοθεί για αδίκημα που δεν καλύπτεται από το άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1543.

Image 189

η υπηρεσία δεν καλύπτεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1543.

Image 190

τα ζητούμενα δεδομένα προστατεύονται από ασυλίες ή προνόμια που χορηγούνται βάσει του δικαίου του κράτους εκτέλεσης, ή τα ζητούμενα δεδομένα καλύπτονται από κανόνες για τον καθορισμό ή τον περιορισμό της ποινικής ευθύνης που συνδέονται με την ελευθερία του τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης σε άλλα μέσα, και οι οποίοι εμποδίζουν την εκτέλεση της ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων / ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων.

Image 191

η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων θα ερχόταν σε σύγκρουση με το εφαρμοστέο δίκαιο τρίτης χώρας. Να συμπληρωθεί και το Τμήμα Ε.

β)

Διευκρινίστε περαιτέρω τους λόγους μη εκτέλεσης που αναφέρονται στο σημείο α) και, όπου απαιτείται, παραθέστε και διευκρινίστε τυχόν άλλους λόγους που δεν αναφέρονται στο σημείο α):

……

ΤΜΗΜΑ Ε: Συγκρουόμενες υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο τρίτης χώρας

Σε περίπτωση συγκρουόμενων υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο τρίτης χώρας, συμπεριλάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

τίτλο της νομοθεσίας της τρίτης χώρας:

……

εφαρμοστέα νομική διάταξη ή εφαρμοστέες νομικές διατάξεις και κείμενο της σχετικής διάταξης ή των σχετικών διατάξεων:

……

φύση της συγκρουόμενης υποχρέωσης, συμπεριλαμβανομένου του συμφέροντος που προστατεύεται από το δίκαιο της τρίτης χώρας:

Image 192

θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα (διευκρινίστε):

……

Image 193

θεμελιώδη συμφέροντα της τρίτης χώρας που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και άμυνα (διευκρινίστε):

……

Image 194

άλλα συμφέροντα (διευκρινίστε):

……

εξηγήστε γιατί εφαρμόζεται το δίκαιο στην παρούσα υπόθεση:

……

εξηγήστε γιατί θεωρείτε ότι υφίσταται σύγκρουση στην παρούσα υπόθεση:

……

εξηγήστε τον σύνδεσμο μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών και της εν λόγω τρίτης χώρας:

……

πιθανές συνέπειες που θα έχει για τον αποδέκτη η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν:

……

Συμπληρώστε τυχόν σχετικές πρόσθετες πληροφορίες:…

ΤΜΗΜΑ ΣΤ: Αίτημα για πρόσθετες πληροφορίες/διευκρινίσεις (να συμπληρωθεί εάν απαιτείται)

Για την εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΥ/ΕΕΔ απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες από την αρχή έκδοσης:

……

ΤΜΗΜΑ Ζ: Διατήρηση δεδομένων

Τα ζητούμενα δεδομένα (σημειώστε το ανάλογο τετραγωνίδιο και συμπληρώστε):

Image 195

διατηρούνται έως ότου υποβληθούν τα δεδομένα ή έως ότου η αρχή έκδοσης ή, κατά περίπτωση, η αρχή εκτέλεσης, ενημερώσει ότι η διατήρηση και η υποβολή των δεδομένων δεν είναι πλέον απαραίτητες ή έως ότου η αρχή έκδοσης παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να είναι δυνατό να περιοριστούν τα δεδομένα που πρέπει να διατηρηθούν/να υποβληθούν

Image 196

δεν διατηρούνται (αυτό μπορεί να ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. εάν ο πάροχος υπηρεσιών δεν έχει τα δεδομένα κατά την παραλαβή του αιτήματος ή δεν μπορεί να προσδιορίσει επαρκώς τα ζητούμενα δεδομένα)

ΤΜΗΜΑ Η: Στοιχεία επικοινωνίας της ορισθείσας εγκατάστασης / του νόμιμου εκπροσώπου του παρόχου υπηρεσιών

Επωνυμία της ορισθείσας εγκατάστασης / ονοματεπώνυμο του νόμιμου εκπροσώπου του παρόχου υπηρεσιών: …

Ονοματεπώνυμο του αρμόδιου για την επικοινωνία προσώπου:…

Θέση:…

Διεύθυνση:…

Αριθ. τηλεφώνου: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Αριθ. φαξ: (κωδικός χώρας) (κωδικός περιοχής/πόλης)…

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:…

Όνομα εξουσιοδοτημένου προσώπου:…

Ημερομηνία…

Υπογραφή (2):…


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και τις ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες και για την εκτέλεση περιοριστικών της ελευθερίας ποινών κατόπιν ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 118).

(2)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΟ Δ)

1)

συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση·

2)

τρομοκρατία·

3)

εμπορία ανθρώπων·

4)

σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία·

5)

παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών·

6)

παράνομη διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών·

7)

δωροδοκία·

8)

απάτη, συμπεριλαμβανομένων της απάτης και άλλων ποινικών αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)·

9)

νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος·

10)

παραχάραξη, περιλαμβανομένης της κιβδηλείας του ευρώ·

11)

κυβερνοέγκλημα·

12)

εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου εμπορίου απειλούμενων ζωικών ειδών και του παράνομου εμπορίου απειλούμενων φυτικών ειδών και φυτικών ποικιλιών·

13)

διευκόλυνση παράνομης εισόδου και διαμονής·

14)

ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή βαριά σωματική βλάβη·

15)

παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών·

16)

απαγωγή, παράνομη κατακράτηση ή ομηρία·

17)

ρατσισμός και ξενοφοβία·

18)

οργανωμένη ή ένοπλη ληστεία·

19)

παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης·

20)

υπεξαίρεση και απάτη·

21)

αθέμιτη προστασία έναντι παρανόμου οφέλους και εκβίαση·

22)

παράνομη απομίμηση και πειρατεία προϊόντων·

23)

πλαστογραφία και διακίνηση διοικητικών εγγράφων·

24)

κιβδηλεία μέσων πληρωμής·

25)

παράνομη διακίνηση ορμονικών ουσιών και άλλων αυξητικών παραγόντων·

26)

παράνομη διακίνηση πυρηνικών ή ραδιενεργών ουσιών·

27)

εμπορία κλεμμένων οχημάτων·

28)

βιασμός·

29)

εμπρησμός·

30)

εγκλήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου·

31)

αεροπειρατεία ή πειρατεία·

32)

δολιοφθορά.


(1)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ), ο αποδέκτης οφείλει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα. Η διατήρηση πρέπει να παύσει μετά από 60 ημέρες, εκτός εάν παραταθεί από την αρχή έκδοσης για επιπλέον 30 ημέρες ή η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων, χρησιμοποιώντας το έντυπο του παρόντος παραρτήματος.

Έπειτα από την επιβεβαίωση αυτή, ο αποδέκτης πρέπει να διατηρήσει τα δεδομένα για όσο χρόνο απαιτείται για την υποβολή των δεδομένων μετά την παραλαβή του επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων.

ΤΜΗΜΑ A: Αρχή έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΕΔ

Κράτος έκδοσης:…

Αρχή έκδοσης:…

Εάν διαφέρει από το σημείο επαφής που αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, αρχή/σημείο επαφής (π.χ. κεντρική αρχή) για την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με την εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΔ:

Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας:…

ΤΜΗΜΑ B: Αποδέκτης πιστοποιητικού ΕΕΔ

Αποδέκτης:…

Διεύθυνση:…

Τηλέφωνο/Φαξ/Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εφόσον είναι γνωστά):…

Αρμόδιος για την επικοινωνία (εφόσον είναι γνωστός):…

Αριθμός φακέλου του αποδέκτη (εφόσον είναι γνωστός):…

Οικείος πάροχος υπηρεσιών (εάν είναι άλλος από τον αποδέκτη):…

Τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες:…

ΤΜΗΜΑ Γ: Πληροφορίες σχετικά με το πιστοποιητικό ΕΕΔ

Τα δεδομένα διατηρούνται σύμφωνα με το πιστοποιητικό ΕΕΔ που εκδόθηκε στις … (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος) και διαβιβάστηκε στις… (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος) με αριθμό φακέλου … (αναφέρετε τον αριθμό φακέλου).

Image 197

Παρατάθηκε κατά 30 ημέρες από την αρχή έκδοσης…, με αριθμό φακέλου… στις … (σημειώστε το τετραγωνίδιο και συμπληρώστε, εάν είναι απαραίτητο).

ΤΜΗΜΑ Δ: Επιβεβαίωση

Επιβεβαιώνεται ότι έχει εκδοθεί το ακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων (σημειώστε το κατάλληλο τετραγωνίδιο και συμπληρώστε, εάν είναι απαραίτητο):

Image 198

Πιστοποιητικό ευρωπαϊκής εντολής υποβολής στοιχείων που εκδόθηκε από… (αναφέρετε την αρχή) στις… (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος) και διαβιβάστηκε στις… (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος) με αριθμό φακέλου… (αναφέρετε τον αριθμό φακέλου) προς… (αναφέρετε τον πάροχο υπηρεσιών / την ορισθείσα εγκατάσταση / τον νόμιμο εκπρόσωπο / την αρμόδια αρχή στην οποία διαβιβάστηκε και, εάν είναι διαθέσιμος, τον αριθμό φακέλου που δόθηκε από τον αποδέκτη).

Image 199

Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας που εκδόθηκε από… (αναφέρετε την αρχή) στις… (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος) και διαβιβάστηκε στις… (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος) με αριθμό φακέλου… (αναφέρετε τον αριθμό φακέλου) προς… (αναφέρετε το κράτος και την αρμόδια αρχή στην οποία διαβιβάστηκε και, εάν είναι διαθέσιμος, τον αριθμό φακέλου που δόθηκε από τις αποδέκτριες αρχές).

Image 200

Αίτημα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής που εκδόθηκε από… (αναφέρετε την αρχή) στις… (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος) και διαβιβάστηκε στις… (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος) με αριθμό φακέλου… (αναφέρετε τον αριθμό φακέλου) προς…(αναφέρετε το κράτος και την αρμόδια αρχή στην οποία διαβιβάστηκε και, εάν είναι διαθέσιμος, τον αριθμό φακέλου που δόθηκε από τις αποδέκτριες αρχές).

Υπογραφή της αρχής έκδοσης και/ή του εκπροσώπου της

Ονομασία:…

Ημερομηνία:…

Υπογραφή (2):…


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και τις ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες και για την εκτέλεση περιοριστικών της ελευθερίας ποινών κατόπιν ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 118).

(2)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης στοιχείων (πιστοποιητικό ΕΕΔ), ο αποδέκτης οφείλει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, να διατηρήσει τα ζητούμενα δεδομένα. Η διατήρηση πρέπει να παύσει μετά από 60 ημέρες, εκτός αν η αρχή έκδοσης επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί το επακόλουθο αίτημα υποβολής στοιχείων. Εντός των 60 ημερών, η αρχή έκδοσης μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της διατήρησης κατά 30 επιπλέον ημέρες, όταν αυτό είναι αναγκαίο για να καταστεί δυνατή η έκδοση του επακόλουθου αιτήματος υποβολής στοιχείων, χρησιμοποιώντας το έντυπο που προβλέπεται στο παρόν παράρτημα.

ΤΜΗΜΑ A: Αρχή έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΕΔ

Κράτος έκδοσης: ……

Αρχή έκδοσης: ……

Αριθμός φακέλου της αρχής έκδοσης: ……

Εάν διαφέρει από το σημείο επαφής που αναφέρεται στο πιστοποιητικό ΕΕΔ, αρχή/σημείο επαφής (π.χ. κεντρική αρχή) για την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με την εκτέλεση του πιστοποιητικού ΕΕΔ:

Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας: ……

ΤΜΗΜΑ B: Αποδέκτης πιστοποιητικού ΕΕΔ

Αποδέκτης: ……

Διεύθυνση: ……

Τηλέφωνο/Φαξ/Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εφόσον είναι γνωστά): ……

Αρμόδιος για την επικοινωνία (εφόσον είναι γνωστός): ……

Αριθμός φακέλου του αποδέκτη (εφόσον είναι γνωστός): ……

Οικείος πάροχος υπηρεσιών (εάν είναι άλλος από τον αποδέκτη): ……

Τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες: ……

ΤΜΗΜΑ Γ: Πληροφορίες σχετικά με προηγούμενο πιστοποιητικό ΕΕΔ

Τα δεδομένα διατηρούνται σύμφωνα με το πιστοποιητικό ΕΕΔ που εκδόθηκε στις …… (αναφέρετε την ημερομηνία έκδοσης του αιτήματος) και διαβιβάστηκε στις …… (αναφέρετε την ημερομηνία διαβίβασης του αιτήματος) με αριθμό φακέλου …… (αναφέρετε τον αριθμό φακέλου) προς ……

ΤΜΗΜΑ Δ: Παράταση προηγούμενης εντολής διατήρησης

Η υποχρέωση διατήρησης δεδομένων δυνάμει του πιστοποιητικού ΕΕΔ, όπως ορίζεται στο τμήμα Γ, παρατείνεται κατά 30 επιπλέον ημέρες.

Υπογραφή της αρχής έκδοσης και/ή του εκπροσώπου της

Ονομασία: ……

Ημερομηνία: ……

Υπογραφή (2): ……


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1543 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2023, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές υποβολής στοιχείων και τις ευρωπαϊκές εντολές διατήρησης στοιχείων για ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες και για την εκτέλεση περιοριστικών της ελευθερίας ποινών κατόπιν ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 191 της 28.7.2023, σ. 118).

(2)  Εάν δεν χρησιμοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα ΤΠ, προσθέστε επίσης επίσημη σφραγίδα, ηλεκτρονική σφραγίδα ή ισοδύναμη επιβεβαίωση της γνησιότητας.